afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle."

Transcriptie

1 Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle. Foto: Lammert Jan Beumer PROGRAMMA 2017

2 Algemene informa e over de NVBS afdeling Zwolle De bijeenkomsten worden op de tweede woensdag van de maand gehouden in Grand Hotel Wientjes, Sta onsweg 7, Zwolle. Dit bevindt zich op 4 minuten lopen van het sta on. Routebeschrijving: Uitgang Centrum (door tunnel), zebra over (Oosterlaan), linksaf, 2e straat rechts. Parkeergarage Sta onsplein, Westerlaan 4. WESTERLAAN STATIONSWEG De entree bedraagt 2.50 Aanvang 20:00 uur. STATION STARBUCKS Samenstelling bestuur afdeling Zwolle: Voorzi er: Secretaris: Penningmeester: Geert de Weger Hoefslagmate 90, 8014 HH ZWOLLE tel Brian Veltman Irenestraat 28, 8262 EB KAMPEN tel Lammert Jan Beumer Joke Smitlaan 27, 8121 KD OLST tel zwolle@nvbs.com IBAN: NL37 RABO Zie ook:

3 woensdag 11 januari NEDERLANDS SPOORWEGMATERIEEL IN HET BUITENLAND Steven Hopman Het meeste Nederlandse spoorwegmaterieel maakt trouw de kilometers binnen de eigen landsgrenzen. Toch wordt de grens wel eens gepasseerd. Het ene materieeltype doet dit meer dan het andere en komt meer Nederlands spoorwegmaterieel buiten de landsgrenzen dan men in eerste instan e misschien zou verwachten. En dit beperkt zich niet alleen tot de grenssta ons. Ook ver van de landsgrens verwijderd kan men Nederlands spoorwegmaterieel tegenkomen. We beperken ons ditmaal tot West-Europa, al zal er ook een enkel uitstapje naar (Zuid)Oost Europa worden gemaakt. Vanavond kijken we naar bekend materieel, echter in een wat minder bekende omgeving. Kongsvinger (N) Een ieder krijgt de gelegenheid om foto of film te vertonen van spoorse onderwerpen naar keuze. Een mooi moment om iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma. Het beloo dan ook een avond vol afwisselende beelden te worden. Maximaal 15 minuten presenta e jd en maximaal 60 foto's per persoon. Opgeven via: zwolle@nvbs.com Beamer en diaprojector aanwezig. woensdag 8 februari MEENEEM-AVOND Apeldoorn

4 woensdag 8 maart DE DUITSE WADDENEILANDEN Peter Doove Op deze eilanden was de trein het aangewezen vervoermiddel tussen de dorpen op het eiland en de aanlegplaats van de veerboot. Op alle eilanden was ooit spoorvervoer. Nu is er nog op vier eilanden railvervoer aanwezig. Borkum hee een dubbelsporige spoorlijn. De lijntjes op Langeoog en Wangerooge zijn er niet alleen voor het vervoer van toeristen, maar ook voor het vervoer van alles wat op het eiland nodig is. Op Spiekeroog wordt een stukje van de oude spoorweg geëxploiteerd met een paardentram. Het eiland is zo compact dat je er zelfs geen fiets kunt huren. Er rijdt tegenwoordig modern materieel op de eilanden. Het programma bestaat uit een diapresenta e over de spoorlijnen op de Duitse Waddeneilanden en in Os riesland, die ik in 2001 en 2013 bezocht. We reizen van de Eemshaven tot Wilhelmshaven en doen alle eilanden en plaatsen aan. Er zijn o.a. oude dia s te zien van de Kreisbahn Aurich en Spiekeroog, foto s uit het Moormuseum te Wiesmoor en het niet toegankelijke smalspoor op Minsener Oog. Het tweede deel bestaat uit drie films uit 2013 die een impressie geven van het vervoer op Borkum, Langeoog en Wangerooge. Borkum (D) woensdag 12 april LA GRANDE VITESSE FRANÇAISE Ambrosius Baanders In Frankrijk is op dit moment ruim 2000 km hogesnelheidslijn in exploita e met een kleine 500 treinstellen. Een indrukwekkend netwerk, waarop dagelijks met snelheden tot 320 km/h wordt gereden en dat toonaangevend is in Europa en de wereld. In 2014 werden er zo n 115 miljoen passagiers vervoerd. Het idee om veel sneller te gaan rijden kreeg vorm in de jaren 70, nadat in de jaren 50 de eerste technische proeven hadden geleid tot het wereldrecord van 1955 van 331 km/h. Deze ontwikkeling had tot doel markt terug te winnen op auto en vliegtuig. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste lijn tussen Parijs en Lyon in en vervolgens de opbouw van een indrukwekkend net. Dit jaar is er meer dan 100 km aan toegevoegd. Het snelheidsrecord staat nu op 574,8 km/h. In het begin was het vooral een ini a ef van de SNCF, later was vooral de Franse Staat de stuwende kracht achter de uitbreidingen. Een presenta e van niet alleen de 9 bestaande lijnen (en de 3 in aanbouw) en de 12 materieeltypes, maar ook van de impact op het vervoer en de regionale ontwikkeling in Frankrijk en de invloed op de ontwikkelingen in andere landen, waaronder Nederland. Vandières (F)

5 woensdag 10 mei BEELDEN VAN HISTORISCH MATERIEEL IN DUITSLAND Watze Draijer Sinds 1970 maakt de presentator al foto s van locomo even en treinen in Duitsland. Een aantal van deze opnames wil Watze graag met ons delen, aangevuld met andere historische beelden. De Duitse spoorwegen hebben een rijke historie achter de rug. We zijn o.a. bij de viering van het 175-jarig bestaan van de Duitse spoorwegen van 6-10 april 2010 in Gerolstein in de Eifel. We zien heel veel stoomlocomo even, maar ook oud diesel- en elektrisch materieel wat jdens de viering gereden hee en soms nog rijdt. Het zal een interessante avond worden. Gerolstein (D) woensdag 7 juni HET SPOORWEGMUSEUM Peter-Paul de Winter Tijdens deze avond gee Peter-Paul de Winter, Hoofd Collec es van Het Spoorwegmuseum een kijkje achter de schermen. Het gunt ons zicht op de koersontwikkelingen vanaf de oprich ng van het museum tot het heden met een doorkijkje naar de toekomst. Welke keuzes en dilemma s zijn onderwerp van gesprek. Is het een ac ef museum? Of juist een sta sch pretpark? Wat is het beleid ten aanzien van collec es en verzamelen? Rijden of s lstaan met onze museale treinen? Wat kost dat en blij dit wel mogelijk? Hoe wordt dit bedrijf gerund en niet geraakt door de overheid? Welke ontwikkelingen van buiten af bedreigen het museum? Hoe kan het museum zich aanpassen aan de huidige jd? Wat ontbreekt er? Hoe ziet Het Spoorwegmuseum haar omgeving, de collega-musea in binnen- en buitenland en hoe wil zij daarmee omgaan? Welke zijn de rol en invloed van vrijwilligers en externe experts, maar ook de Vrienden van het Spoorwegmuseum? Kortom, er gaat een boekje over Het Spoorwegmuseum voor ons open dat misschien verrassende inzichten gee in Peter-Paul de Winter het hoe en waarom van dit museum.

6 woensdag 13 september MIJN INTERNETALBUM Hans Altena en Hans Elzinga Waarom nog zelf foto's maken als de actualiteit of het verleden vanachter uw computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Sinds vele jaren wisselen wij wekelijks onze internet vondsten met elkaar uit. Omdat de internetbron onuitputtelijk is krijgt u op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen; de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, Auto s op het spoor, USA Transportation Corps, enz. enz... Het is een keur aan beelden die voornamelijk voor 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn want tijdens het eerste deel van de avond bepaalt u, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad die u een andere blik laat werpen op spoorse beelden. Dit beloofd dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale McKeen motorcar (wikipedia) wereld. woensdag 11 oktober VAKANTIE-VARIA-Avond Een ieder krijgt de gelegenheid om spoorse vakantieonderwerpen te tonen. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto's per persoon. Opgeven via: zwolle@nvbs.com Beamer en diaprojector aanwezig. Schruns (A)

7 woensdag 8 november DE HANNOVERSCHE WESTBAHN Evert Heusinkveld De Hannoversche Westbahn, tegenwoordig beter bekend als Emslandstrecke, werd gebouwd om de haven van Emden in het koninkrijk Hannover te verbinden met het Ruhrgebied in het koninkrijk Pruisen. Na jarenlange discussies over het te volgen tracé, begon de bouw. Als eerste werd in 1855 het gedeelte Emden Papenburg in gebruik genomen door de Hannoversche Staatsbahn. Papenburg Rheine volgde enkele jaren later. Vele decennia reden treinen met ijzererts uit Zweden naar het Ruhrgebied. Kolentreinen gingen in omgekeerde rich ng. Tegenwoordig wordt het beeld bepaald door autotreinen van/naar Emden, ketelwagentreinen van/naar de raffinaderij bij Lingen en een enkele containertrein. Bij lie ebbers van stoomtrac e was het Emsland een dorado, tot de laatste stoomloc van de DB op 26 oktober 1977 in Emden buiten dienst ging. In deze presenta e zal de geschiedenis van deze lijn belicht worden. Aschendorf (D) woensdag 13 december BRITISH RAILWAYS DIESEL JAREN Sicco Dierdorp en Leo de Jong In deze PowerPoint presentatie wordt de dieseltractie van British Railways tussen 1950 en 1970 aan u voorgesteld. De LMS was de eerste spoorwegmaatschappij in het Verenigd Koninkrijk die vanaf 1933 op grote schaal dieseltractie toepaste, nog voor de rangeerdienst. Deze ontwikkeling resulteerde in de bekende Engelse standaard rangeerloc (de bakkies ). Voor hoofdlijnen werden na WO II enkele prototype diesellocs ontwikkeld, maar hield BR voorlopig vast aan stoom. In 1955 verschenen wel de eerste dieseltreinstellen, de zgn.derby Lightweights. Dit was ook het jaar van het ambitieuze Modernisation Plan. Er werden 174 diesellocs besteld, die waren bedoeld als prototype. Maar doordat BR verlies begon te maken, nam de druk toe om meer dieselmaterieel te bestellen. De diesels moesten BR weer winstgevend maken. Locs en treinstellen werden vanaf eind jaren 50 in grote hoeveelheden bij de Engelse industrie gebouwd. Niet al dit materieel was een succes. Het dankzij Dr. Beeching snel krimpende spoorwegnet maakte snelle afvoer van de minder geslaagde typen mogelijk. In deze presentatie krijgt u de grote variatie aan Class 28 typen te zien. Deze presentatie is mede mogelijk dankzij Colour-Rail,

8 sta on ZWOLLE, in het verleden DB en gehuurd door NS. 12 mei 1984 foto Lammert Jan Beumer NS DE II 93 voor de watertoren. 14 april 1985 foto Lammert Jan Beumer

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle.

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle R-Net 2010, 26 juli 2016. Vanwege proefri en in Zwolle. Foto: Lammert Jan Beumer PROGRAMMA 2017 vanaf mei 2017

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Zwolle 22 juni 2015. Goederentrein 61300 van Onnen naar Kijfhoek rijdt hier met 22 wagens nabij de Hessenweg, getrokken

Nadere informatie

Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN. Gerard de Graaf

Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN. Gerard de Graaf Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN Gerard de Graaf Nederland kende een aantal locomotief- en wagonfabrieken. Backer & Rueb, Werkspoor, Allan en Beijnes kent iedereen wel, maar

Nadere informatie

Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016

Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016 www.nvbs.com Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016 Door onvoorziene omstandigheden kunnen in het programma afwijkingen voorkomen. Kijk

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Zwolle 28 augustus 2017. DM 90 stellen 3430 + 3429 ter hoogte van s-heerenbroek. De treindienst op het Kamperlijntje

Nadere informatie

passie voor spoor Programma 2019 NVBS Afdeling Noord Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

passie voor spoor Programma 2019 NVBS Afdeling Noord Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord Programma 2019 Bijeenkomsten in Leeuwarden, Buitenpost, Emmen, Meppel en Coevorden Volg ons

Nadere informatie

Programma 2016-2017. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen

Programma 2016-2017. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling NS Highspeed uit Berlijn Arriva stoptrein naar Zutphen NS Intercity naar Amersfoort NS Sprinter naar Enschede Station

Nadere informatie

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord www.nvbs.com Programma 2018 Bijeenkomsten in Leeuwarden, Buitenpost, Zuidbroek, Meppel en

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Zwolle 30 december 1985. Een afvaltrein met NS loc 617 rangeert bij de toenmalige Retham op de stamlijn Katwolde.

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Zwolle, 15 mei 2018. NS vierwagenstel SNG 2705 is in Zwolle vanwege proefri en. Deze Sprinter Nieuwe Genera e (SNG)

Nadere informatie

PROGRAMMA Loc met trein GdG van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij

PROGRAMMA Loc met trein GdG van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij www.nvbs.com PROGRAMMA 2017 Loc 44 0858 met trein GdG 56405 van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij Sangerhausen. Foto: Bart van t Grunewold Door onvoorziene omstandigheden kunnen in

Nadere informatie

Programma seizoen

Programma seizoen Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2017-2018 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

BESTUURSMEDEDELINGEN U

BESTUURSMEDEDELINGEN U BESTUURSMEDEDELINGEN U heeft het programma in handen van de NVBS afdeling Amsterdam voor het seizoen 2016 2017. Door allerlei omstandigheden was het deze keer niet mogelijk om al in september te starten.

Nadere informatie

Afdeling Oost-Brabant

Afdeling Oost-Brabant Afdeling Oost-Brabant 18 januari 2019 Leven langs het spoor in Vietnam Presentatie door Ernst van Gulden De bekende Haarlemse spoorwegfotograaf Ernst van Gulden verzorgt vanavond een bijzondere presentatie

Nadere informatie

AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen 2015 2016

AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen 2015 2016 AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen 2015 2016 LOCATIE EN TIJDEN Wij komen elke derde maandag van de maand bijeen, een enkele keer wordt daar vanwege feestdagen van afgeweken. Plaats van samenkomst is

Nadere informatie

5.2. Boekverslag door R woorden 4 maart keer beoordeeld

5.2. Boekverslag door R woorden 4 maart keer beoordeeld Boekverslag door R. 1179 woorden 4 maart 2001 5.2 59 keer beoordeeld Vak Techniek -Waarom een hoge snelheidstrein? Na de Tweede Wereldoorlog gingen de mensen steeds meer reizen en de mensen wouden ook

Nadere informatie

Programma seizoen

Programma seizoen Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2016-2017 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

Programma 2015-2016. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen

Programma 2015-2016. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling NS Highspeed uit Berlijn Arriva stoptrein naar Zutphen NS Intercity naar Amersfoort NS Sprinter naar Almelo/Enschede

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2017-2018 Foto: Erick Silkens De NVBS is een vereniging van en

Nadere informatie

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033.

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033. Diesellocomotief NS 162 (ex WD 70033). De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033. Loc 70045 in oktober 1947

Nadere informatie

Visie ESLG: Beter uitnutten van spoorlijn Leeuwarden - Groningen Bijlagen:

Visie ESLG: Beter uitnutten van spoorlijn Leeuwarden - Groningen Bijlagen: Roo, Marijke de Van: Werkgroep Spoor in Friesland Verzonden: woensdag 02 oktober 2013 14:56 Aan: staten; Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Visie ESLG: Beter uitnutten

Nadere informatie

Thema 1 Onderweg. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Vakantie en vervoer. Recreatie en toerisme. Onder de loep. Frankrijk en België

Thema 1 Onderweg. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Vakantie en vervoer. Recreatie en toerisme. Onder de loep. Frankrijk en België Meander Samenvatting groep 7 Thema 1 Onderweg Samenvatting Vakantie en vervoer Reizen kun je met verschillende vervoermiddelen: de fiets, de auto, de bus, de trein, de boot of het vliegtuig. Als je op

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Programma seizoen

Programma seizoen Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2018-2019 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 1e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

NVBS-afdeling Kennemerland. Programma najaar 2019

NVBS-afdeling Kennemerland. Programma najaar 2019 NVBS-afdeling Kennemerland Programma najaar 2019 11 september 2019 Lex Niekel, lid van de NVBS en woonachtig in Lisserbroek, schreef het boek Van Rode Plein naar Chinese Muur, een reis met de Trans Mongolie

Nadere informatie

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Tekst: J. Wolff Foto's: Archief FO/MGB, C. Keizer, D. van Nimwegen, K. Scholtes & M. Schuring Copyright VFB Sectie Nederland 2009-2010

Nadere informatie

DRUKWERK. PROGRAMMA 1 e HALFJAAR 2013 AFDELING DEN HAAG. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

DRUKWERK. PROGRAMMA 1 e HALFJAAR 2013 AFDELING DEN HAAG. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen DRUKWERK Bij adreswijziging of onjuiste adressering terugzenden aan: Secretariaat NVBS-afdeling Den Haag Hongarenburg 170 E, 2591

Nadere informatie

Europese Raad WERKBLAD

Europese Raad WERKBLAD Europese Raad Jullie vinden het belangrijk dat mensen sneller en goedkoper met de trein kunnen reizen tussen Europese hoofdsteden. Zo hoeft niet iedereen meer in het vliegtuig te stappen voor korte afstanden.

Nadere informatie

Fête de la Vapeur op de Chemin de Fer de la Baie de Somme (NoordFrankrijk)

Fête de la Vapeur op de Chemin de Fer de la Baie de Somme (NoordFrankrijk) Fête de la Vapeur op de Chemin de Fer de la Baie de Somme (NoordFrankrijk) Op 15, 16 en 17 april 2016 wordt aan de kust in Noord-Frankrijk, in de Baie de Somme, zo n 500 km. van Amsterdam, weer het driejaarlijkse

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 15 april Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel

HUIDER-NIEUWSBRIEF 15 april Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel HUIDER-NIEUWSBRIEF 15 april 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl Beste dames en heren, In deze nieuwsbrief beginnen wij voor de variatie

Nadere informatie

ANBI verklaring 2014. Naam van de stichting: ANBI RSIN/Fiscaal nummer: 821694388. Contactgegevens:

ANBI verklaring 2014. Naam van de stichting: ANBI RSIN/Fiscaal nummer: 821694388. Contactgegevens: Stichting 162 ANBI verklaring 2014 Goede doelen moeten voldoen aan bepaalde regelgeving om aangemerkt te worden als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Wanneer zij aangemerkt zijn als ANBI dan genieten

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2015-2016

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2015-2016 www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2015-2016 De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en trambelangstellenden:

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Europa Kinder Hulp regio Noord Brabant - NIEUW - KINDERREIS ROEMENIË. In dit nummer: Roemeense 1 Reis

Nieuwsbrief. Europa Kinder Hulp regio Noord Brabant - NIEUW - KINDERREIS ROEMENIË. In dit nummer: Roemeense 1 Reis Nieuwsbrief Europa Kinder Hulp regio Noord Brabant JAARGANG 4 NR. 1 MEI 2014 - NIEUW - In dit nummer: Roemeense 1 Reis Vervolg Roemeense reis 2 Informatie- 3 morgen Familiedag 4 Vakantiedata 5 Wist U dat?

Nadere informatie

Programma 1e halfjaar 2016

Programma 1e halfjaar 2016 NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 1e halfjaar Onze nieuwe locatie Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het

Nadere informatie

DESTINATION MANAGEMENT COMPANY

DESTINATION MANAGEMENT COMPANY DESTINATION MANAGEMENT COMPANY Full Service Event Planning bedrijf Corporate reizen en Incentive events Conferenties, seminars en congressen DE VERENIGDE STATEN... THE AMERICAN DREAM! U ontvangt een offerteaanvraag...

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 1e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

PROGRAMMA

PROGRAMMA www.nvbs.com PROGRAMMA 2015 Door onvoorziene omstandigheden kunnen in het programma afwijkingen voorkomen. Kijk daarom kort voor het moment van een afdelingsavond altijd ook in Op de Rails en/of op de

Nadere informatie

PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2017 NVBS - AFDELING DEN HAAG

PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2017 NVBS - AFDELING DEN HAAG PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2017 NVBS - AFDELING DEN HAAG NZH A106 en B303 komen even buiten voor een proefrit. Den Haag, Laan van Meerdervoort, 11 oktober 2015. Foto: Kees Bal. De NVBS Trein en tram zijn

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG De NVBS Trein en tram zijn voor veel mensen niet anders dan een vervoermiddel.

Nadere informatie

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over "Tunnels en Bruggen". Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten.

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over Tunnels en Bruggen. Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten. Edwin van Tienen TUNNELS EN BRUGGEN Inhoud. 1. Wat weet ik er al van. 2. Tunnels. 2.1 Boren. 2.2 Tunnels in de bergen. 3. De kanaaltunnel. 3.1 Tunnel onder de zee. 3.2 De TGV. 4. Bruggen. 4.1 Onderzoeken

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College.

Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College. Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College. Ook voor de 'buitenwereld' zijn we vooral 'de club van de Utrechtseweg".

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2017

Nieuwsbrief november 2017 Nieuwsbrief november 2017 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief november 2017 Barendrecht, 16-11-2017 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Blijdschap, trots, historisch moment...

Blijdschap, trots, historisch moment... Mei 2006 De business case Treindienst Breukelen-Utrecht had meer procestijd nodig om tot een afronding te komen. Daarom is de bijeenkomst Randstadspoor op 22 maart niet doorgegaan. Ondertussen hebben alle

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2009

Activiteitenprogramma 2009 Activiteitenprogramma 2009 Zaterdag 4 april Openingstocht Seizoen Rondje Appingedam Ontmoetingsdag "vrienden Wirdumerklap" Even weer bootcontact met een leuke tocht op het Damsterdiep. Ik ontvang jullie

Nadere informatie

Nederlandsche Spoorwegen

Nederlandsche Spoorwegen Nederlandsche Spoorwegen DOOR: NATHAN FRAANJE Alles over de Nederlandsche Spoorwegen INHOUD 1. De geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen... 2 2. De spoorwegen nu... 2 2.1. De OV-chipkaart... 2 2.2.

Nadere informatie

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda Routebeschrijving Goudse Haringparty 2019 Gouwekerk Hoge Gouwe 39 2801 LB Gouda Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer om een bezoek te brengen aan de Goudse Haringparty in de Gouwekerk.

Nadere informatie

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek.

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. 6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. Geachte reiziger, - zaterdag 5 t/m donderdag 10 oktober 2019 - We hebben weer een najaarsreis op het programma staan voor

Nadere informatie

Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3

Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3 Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3 In dit nummer: Spoorlijn DVD-Review TreinSiteNieuwsbrief is een uitgave van TreinSite Nederland Inhoudsopgave DVD-Review Deze DVD is gemaakt door Van den Burg Beeldproducties.

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2016-2017

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2016-2017 www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2016-2017 De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en trambelangstellenden:

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

Jaaruitje 2015. Het is het bestuur van de VOOA een genoegen u op zondag 20 september 2015 uit te nodigen voor ons jaarlijkse uitje.

Jaaruitje 2015. Het is het bestuur van de VOOA een genoegen u op zondag 20 september 2015 uit te nodigen voor ons jaarlijkse uitje. Artillerie Jaaruitje 2015 Het is het bestuur van de VOOA een genoegen u op zondag 20 september 2015 uit te nodigen voor ons jaarlijkse uitje. Dit jaar is er voor gekozen om het Nationaal Militair Museum

Nadere informatie

.22. Hoe ziet een centrum eruit?

.22. Hoe ziet een centrum eruit? Hoe ziet een centrum eruit? Hoofdstuk 2 les 1 Wat ga je leren? In deze les leer je hoe een centrum eruitziet. Je leert ook hoe het komt dat sommige steden of plekken een centrum zijn geworden. Begrippen

Nadere informatie

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING TREINBESTUURDER BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING Publicatiedatum: 04/02/2015 NMBS B-TR.2 Inhoud Blz. 1. Spoorwegen 3 2. Sporen 6 3. Lichtseinen 8 4. Snelheidssignalisatie 14 5. Allerhande seinen 16-2

Nadere informatie

De stad uit met het Stichtse lijntje

De stad uit met het Stichtse lijntje De stad uit met het Stichtse lijntje Ruim een eeuw spoor tussen Utrecht en Baarn 17 februari -24 mei 2010 HETIIIIIIIII UTRECHTS ARCHIEFII www.hetutrechtsarchief.nl Het Utrechts Archief / Hamburgerstraa

Nadere informatie

UITNODIGING SEMINAR OPEN EN BIG DATA

UITNODIGING SEMINAR OPEN EN BIG DATA UITNODIGING SEMINAR OPEN EN BIG DATA Maandag 20 maart 2017, Stadhuis Den Haag De Rekenkamer Den Haag nodigt u van harte uit voor het seminar Open en big data op maandag 20 maart van 12.15 18.00 uur in

Nadere informatie

De spoorweg en het rollend materieel.

De spoorweg en het rollend materieel. HOOFDSTUK i. De spoorweg en het rollend materieel. 1. Het rijden over de spoorbaan. Het spoorwegbedrijf vormt een onderdeel van het groote verkeersapparaat, waarover de menschheid beschikt. Het verkeer,

Nadere informatie

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970 pagina 1 van 5 Halte Bergentheim Gewijzigd: e:10-07-2010 Inhoud: Gegevens halte Exploitatie Gebouwen Emplacement Spoorweghaven Personeel Gegevens plaats Links: Fabrieksaansluitingen: Turfstrooiselfabriek

Nadere informatie

Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2)

Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2) Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2) Welkom Helaas was het eerste nummer vertraagd, dit nummer niet. Ook in dit nummer zal weer

Nadere informatie

en door Martien Beumer (Zijspoor )

en door Martien Beumer (Zijspoor ) en door Martien Beumer (Zijspoor 2009-5) Vandaag op de draaischijf de 64000. De 64000 is een tenderloc met een asindeling 1 c1 h2, 5-assig, met een vermogen van 699 kw. Hij heeft een gewicht van 74,9 ton,

Nadere informatie

Supermarkt vergoedt kaartje Deventer veerpont (29 juli) Veerpont : Ov11

Supermarkt vergoedt kaartje Deventer veerpont (29 juli) Veerpont : Ov11 (blz. 1) Drielse Veer vervoert meer passagiers (29 juli) Veerpont : Ge18 Het Drielse Veer (Ge18) tussen Driel en Heveadorp heeft dit jaar in de eerste 6 maanden van 2018 al ruim 55.000 mensen over de Nederrijn

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 3 MAART 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl

HUIDER-NIEUWSBRIEF 3 MAART 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl HUIDER-NIEUWSBRIEF 3 MAART 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl Beste dames en heren, Inmiddels drie weken geleden hebben wij de jaarlijkse

Nadere informatie

Treinsamenstellingen voor de stalen C12 c en ABd 9 rijtuigen 2013 www.seinarm.nl Treinsamenstellingen Dertiger Jaren Last edited Februar 28, 2013 door Gerard van de Weerd mag alleen gepubliceerd worden

Nadere informatie

Collectie Het Spoorwegmuseum

Collectie Het Spoorwegmuseum Station Zwolle Collectie Het Spoorwegmuseum 4 juni 1864: Hattemerbroek Zwolle Verslag Raad van Toezicht op de Spoorwegdiensten, 1864 Bron: proefschrift R. Dijksterhuis, 1984 NCS Utrecht Zwolle Kampen

Nadere informatie

Opgelet! Volgende Open Deur: Gewijzigde datum!

Opgelet! Volgende Open Deur: Gewijzigde datum! NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2016 RÉTROTRAIN Rétrotrain (voorheen Le musée du rail) is elke tweede zaterdag van de maand geopend van 9 tot 14 uur. Vrij bezoek. De toegangsprijs bedraagt 2 voor volwassenen en 1

Nadere informatie

Afdeling Hart van Brabant. Programma voorjaar 2016

Afdeling Hart van Brabant. Programma voorjaar 2016 Afdeling Hart van Brabant Tilburg Programma voorjaar 2016 Kom ook eens gezellig langs in wijkcentrum t Sant! Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. NVBS Opgericht 28

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2018-2019 De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en trambelangstellenden:

Nadere informatie

In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait.

In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait. Voorbereidingskit Auti-Doe-Dag 2014 In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait. Voor je ligt de voorbereidingskit voor

Nadere informatie

PROGRAMMA Najaar 2018

PROGRAMMA Najaar 2018 Www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling Apeldoorn PROGRAMMA Najaar 2018 Al weer een paar jaar van het Apeldoorns spoor verdwenen:

Nadere informatie

Oostzeekust 8 dagen. individuele fietsreis vanaf 549 De lagunekust van Lübeck tot Stralsund

Oostzeekust 8 dagen. individuele fietsreis vanaf 549 De lagunekust van Lübeck tot Stralsund Oostzeekust 8 dagen individuele fietsreis vanaf 549 De lagunekust van Lübeck tot Stralsund Fietsend aan de Oostzee, een heel ander' stukje Duitsland! Vlak landschap, honderden meren van groot tot klein

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem Docentenhandleiding Openbaar Vervoer Museum Doetinchem versie 1.0 6 februari 2007 Inhoud docentenhandleiding 1. Inleiding 2. Doelen en subdoelen 3. De rol van de docent in het museum 4. De doelgroepen

Nadere informatie

aanleg werkspoor in Antwerpen (Ekeren) voor hsl Antwerpen-Nederlandse grens www.nmbs.be nmbs infofolder over de werken

aanleg werkspoor in Antwerpen (Ekeren) voor hsl Antwerpen-Nederlandse grens www.nmbs.be nmbs infofolder over de werken aanleg werkspoor in Antwerpen (Ekeren) voor hsl Antwerpen-Nederlandse grens www.nmbs.be nmbs infofolder over de werken nleg hsl Antwerpen-Nederlandse grens aanleg hsl Antwerpen-Nederl aanleg hsl Antwerpen-Nederlandse

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 1, 05/09/2013 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Hans Evering Theo Nagel Leo Waterman Wim Kruijer Peter Smit Kopij & contact redactie@tmsc.nl De Stuurstand Is het officiële

Nadere informatie

ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder

ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder De ICE tussen Amsterdam en Frankfurt is een onmisbare schakel voor het personenvervoer tussen Nederland en Duitsland. En de treinverbinding heeft

Nadere informatie

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord www.nvbs.com Programma 2014 De bijeenkomsten worden afwisselend gehouden op de volgende locaties:

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde. namen 1 a OPDRACHTKAART ULRUM - ONDERZOEK Catharinakerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde. Op deze kaart staan

Nadere informatie

Het vervoeren van goederen van de ene plek naar de andere. Bijvoorbeeld in vrachtwagen, vliegtuig of boot.

Het vervoeren van goederen van de ene plek naar de andere. Bijvoorbeeld in vrachtwagen, vliegtuig of boot. Meander Samenvatting groep 5 Thema 5 Over de grens Samenvatting Transport Producten die je in de supermarkt koopt, komen soms uit verre landen. Bananen uit Brazilië bijvoorbeeld zijn weken met de boot

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2018

Nieuwsbrief februari 2018 Nieuwsbrief februari 2018 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief februari 2018 Barendrecht, 21-2-2018 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

STICHTING BIJNA THUIS HUIS SON EN BREUGEL TE SON EN BREUGEL. Rapport inzake jaarstukken 2014

STICHTING BIJNA THUIS HUIS SON EN BREUGEL TE SON EN BREUGEL. Rapport inzake jaarstukken 2014 STICHTING BIJNA THUIS HUIS SON EN BREUGEL TE SON EN BREUGEL Rapport inzake jaarstukken 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina ALGEMEEN 1 Algemeen 3 2 JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 5 JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Jaarverslag april 2014 Zuidwal CH Arnemuiden. Opgericht Secretariaat. Website.

Jaarverslag april 2014 Zuidwal CH Arnemuiden. Opgericht Secretariaat. Website. Jaarverslag 2017 Opgericht 1. Colofon Opgericht De Zeeuwse Documentaire Stichting is opgericht op. Jaarverslag Het verslagjaar behelst het kalender jaar 2017. Samenstelling bestuur Voorzitter, fondsenwerver,

Nadere informatie

Story-concept. Via Belgica. Een beknopte weergave van de plannen voor 2017 en 2018.

Story-concept. Via Belgica. Een beknopte weergave van de plannen voor 2017 en 2018. Story-concept Via Belgica Een beknopte weergave van de plannen voor 2017 en 2018. Toos Hofstede toos@viastory.com Versie 2.0, 1 augustus 2017 Over het project Via Belgica Een naam die tot de verbeelding

Nadere informatie

Whistler vanuit de kabelbaan

Whistler vanuit de kabelbaan Hallo Allemaal, Wij zijn al weer drie weken thuis. Onze reis naar Canada en de VS was geslaagd. In de 46 dagen hebben wij maar vier dagen regen gehad en dan was het meestal buien. Canada is een mooi land

Nadere informatie

verkrijgbaar via www.nmbs.be

verkrijgbaar via www.nmbs.be verkrijgbaar via www.nmbs.be Waar hang jij dit jaar uit? Wachten op de zon in Belgenland, op uitstap naar zee of de Ardennen? Of zoek je toch liever het avontuur op? Komt mooi uit, want met je eigen InterRail

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Stichting Los niños de Dios

Jaarverslag 2013. Stichting Los niños de Dios Jaarverslag 2013 Stichting Los niños de Dios Index: 1. Inleiding 2. Algemeen 3. Projecten a. Comedor b. Buitenactiviteiten c. Begeleiding verslaafden d. Auto/vervoer 4. Slot 1 1. Inleiding Beste lezer,

Nadere informatie

STICHTING SCHOUWEN FILM INITIATIEF TE SCHOUWEN-DUIVELAND. Jaarrekening 2015/2016

STICHTING SCHOUWEN FILM INITIATIEF TE SCHOUWEN-DUIVELAND. Jaarrekening 2015/2016 STICHTING SCHOUWEN FILM INITIATIEF TE SCHOUWEN-DUIVELAND Jaarrekening 2015/2016 INHOUDSOPGAVE Pagina FINANCIEEL VERSLAG 1 Algemeen 4 2 BESTUURSVERSLAG 5 JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2016 6 2 Staat

Nadere informatie

Waar zijn wij. Montaione bevindt zich in het grote gebied van de Valdelsa wat zich in het hart van Toscane bevindt.

Waar zijn wij. Montaione bevindt zich in het grote gebied van de Valdelsa wat zich in het hart van Toscane bevindt. Waar zijn wij Montaione bevindt zich in het grote gebied van de Valdelsa wat zich in het hart van Toscane bevindt. Montaione bereiken is nog nooit zo makkelijk geweest, dankzij een groot vluchtaanbod dat

Nadere informatie

CODEKRAKEN MET DASH EN DOT

CODEKRAKEN MET DASH EN DOT Vragenlijst groep 4: in het verkeer (a) Vragenlijst groep 4: in het verkeer (a) 1. Waarom hoor je bij een voetgangerslicht soms een geluidssignaal? A) - Dat geeft de maat aan waarop je moet lopen. B) -

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2012

Nieuwsbrief augustus 2012 Nieuwsbrief augustus 2012 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief augustus 2012 Barendrecht, 21-08-2012 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

ANBI verklaring Naam van de stichting: ANBI RSIN/Fiscaal nummer: Contactgegevens:

ANBI verklaring Naam van de stichting: ANBI RSIN/Fiscaal nummer: Contactgegevens: Stichting 162 ANBI verklaring 2018 Goede doelen moeten voldoen aan bepaalde regelgeving om aangemerkt te worden als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Wanneer zij aangemerkt zijn als ANBI dan genieten

Nadere informatie

Ook de beroemde stoomloc 3737 in het Spoorwegmuseum kon ik niet weerstaan om even te beklimmen voor een foto (zomer 1985)

Ook de beroemde stoomloc 3737 in het Spoorwegmuseum kon ik niet weerstaan om even te beklimmen voor een foto (zomer 1985) HUIDER-HISTORIE DEEL 1: Voorgeschiedenis; Ernst als hobbyist tijdens jeugd (1973-1990). Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl Beste dames en heren,

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

TRANSPORT 3.1 t/m 3.4

TRANSPORT 3.1 t/m 3.4 TRANSPORT 3.1 t/m 3.4 Schooljaar: 2015-2016 3.1. GESCHIEDENIS, BEHOEFTE, TRANSPORTMIDDELEN KLAS 2A 2B 2C 2D 2G Algemene Techniek Mnr. Baromeo 3.1.1. Geschiedenis De uitvinding van het wiel is rond 3500

Nadere informatie

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in Diesellocomotief NS 162 (ex WD 70033). De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033. Loc 70045 in oktober 1947

Nadere informatie

De ganse TSP-ploeg wenst u van harte een gelukkig 2016 toe.

De ganse TSP-ploeg wenst u van harte een gelukkig 2016 toe. NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 De ganse TSP-ploeg wenst u van harte een gelukkig 2016 toe. RÉTROTRAIN Rétrotrain (voorheen Le musée du rail) is elke tweede zaterdag van de maand geopend van 9 tot 14 uur. Vrij

Nadere informatie

Triatlon infoboekje DSZ WAVE 2012

Triatlon infoboekje DSZ WAVE 2012 Triatlon infoboekje DSZ WAVE 2012 Voorwoord Toen ik in 2009 begon na te denken om aan triatlon te doen, was Trinity juist opgelost en oude Trinity leden kwamen bij DSZ WAVE. Toen begon DSZ WAVE ook pas

Nadere informatie

kan een gebied krimpen?

kan een gebied krimpen? 1Hoe kan een gebied krimpen? Hoofdstuk4 les 1 Wat ga je leren? In deze les leer je dat je in Europa steeds sneller van de ene naar de andere plek kunt komen. Je leert ook dat er in een gebied met goede

Nadere informatie

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden Extra Sneltrein Twee sneltreinen en twee stoptreinen per uur/ per richting verhogen het comfort en de snelheid voor reizigers en verbeteren de bereikbaarheid van het Noorden. Extra sneltrein Op dit moment

Nadere informatie