AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen 2015 2016"

Transcriptie

1 AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen

2 LOCATIE EN TIJDEN Wij komen elke derde maandag van de maand bijeen, een enkele keer wordt daar vanwege feestdagen van afgeweken. Plaats van samenkomst is de hal van het Haarlemmermeerstation aan de Amstelveenseweg. Let op: De ingang is achterom! Koffie, thee, koek en versnaperingen zijn in de zaal verkrijgbaar aan het RETM-buffet. In de zaal en koffieruimte mag NIET gerookt worden. Ook verzoeken wij U zaktelefoons uit te schakelen, zodat de presentator rustig zijn verhaal kan doen. Mocht U toch gebeld worden vanwege een situatie thuis, dan verzoeken wij U om de zaal even te verlaten. WANNEER: elke derde maandag van de maand WAAR: Haarlemmermeerstation aan de Amstelveenseweg AANVANG: uur zaal open omstreeks uur TOEGANGSPRIJS: NVBS leden 2,00 Niet-leden 3,00 Bereikbaar met o.a. : GVB tram 16 en 2, GVB bus 15 en 62, Connexxion bus 170 Adressen bestuursleden: Voorzitter Martin Engelsma Langswater ED Amsterdam Tel: Secretaris deze functie is nog vacant wegens het overlijden van Boudewijn Deurvorst Penningmeester René Platjouw Burgemeester Hogguerstr CR Amsterdam Tel: Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Verspreid over de hele wereld wonen mensen met belangstelling voor trams en treinen. Die belangstelling kan variëren tussen interesse in het rollend materieel, de dienstregelingen, de aanleg van lijnen, de exploitatie ervan, de kaartjes, etc. In Nederland zijn de meeste van hen verenigd in de NVBS. Deze vereniging bestaat al sinds 1931 en heeft in de loop der jaren vele activiteiten ontwikkeld ten behoeve van mensen die belangstelling hebben in railvervoer in het algemeen. Maandelijks komt een geïllustreerd tijdschrift uit, OP DE RAILS genaamd, een blad vóór en dóór leden, waarin amateur -auteurs in artikelen op de gevarieerde wereld van het spoor kunnen ingaan en er hun kennis en belevingen in kunnen overdragen. De NVBS is landelijk actief en telt circa 6000 leden. Afdelingen en secties onderhouden de nauwere banden tussen leden in diverse districten door dia- en filmlezingen te organiseren. Voor inlichtingen over de NVBS en/of het aanvragen van een proefnummer van op de rails kunt U terecht bij: NVBS, postbus 1384, 3800 BJ, Amersfoort. Of kijk op de NVBS internet website:

3 21 september 2015 British Railways, Diesel jaren door Sicco Dierdorp en Leo de Jong In deze powerpoint presentatie wordt de dieseltractie van British Railways tussen 1950 en 1970 aan u voorgesteld. De LMS (London, Midland and Scottish Ry) was de eerste spoorwegmaatschappij in het Verenigd Koninkrijk die vanaf 1933 op grote schaal dieseltractie toepaste, nog voor de rangeerdienst. Deze ontwikkeling resulteerde in de bekende Engelse standaard rangeerloc (de bakkies ). Voor hoofdlijnen werden na WO II enkele prototype diesellocs ontwikkeld, maar hield BR voorlopig vast aan stoom. In 1955 verschenen wel de eerste dieseltreinstellen, de zgn. Derby Lightweights. Dit was ook het jaar van het ambitieuze Modernisation Plan. Er werden 174 diesellocs besteld, die waren bedoeld als prototype. Maar doordat BR verlies begon te maken, nam de druk toe om meer dieselmaterieel te bestellen. De diesels moesten BR weer winstgevend maken. Locs en treinstellen werden vanaf eind jaren 50 in grote hoeveelheden bij de Engelse industrie gebouwd. Niet al dit materieel was een succes en sommige verdwenen net zo snel als de stoomlocs, die de diesels moesten vervangen. Het dankzij Dr. Beeching snel krimpende spoorwegnet maakte snelle afvoer van de minder geslaagde typen mogelijk. In deze presentatie grotendeels in kleur- krijgt u de grote variatie aan typen te zien. Deze presentatie is mede mogelijk dankzij Colour-Rail,

4 19 oktober 2015 Scandinavië deel 2 door Sjoerd Bekhof Een jaar geleden startten we op 20 oktober onze reis naar Scandinavie met Sjoerd. Hij nam ons mee naar Zweden en vooral Noorwegen. Zware ertstreinen denderden over het scherm, maar ook de verlatenheid van deze landen werd getoond. Soms rijdt er maar één trein per dag. Als Sjoerd het goed heeft onthouden is hij in Kirkenes geëindigd. Hier eindigde de reis vanaf de Noordkaap en het bezoek aan de solitaire spoorlijn voor het ertsvervoer. In deze vervolgavond reizen we door Finland. Daar houden de sporen op, lijkt het wel, Finland bezit de uiteinden van het spoorwegnet. Natuurlijk is daar de grens met Rusland en die met Zweden, waar grensoverschrijdend breed- en normaal spoor over een brug verloopt. In Zweden vervolgen we de reis over de Inlandsbanan. Kortom, Sjoerd laat ons weer genieten van de spoorwereld in het uitgestrekte hoge noorden.

5 16 november 2015 India 1980 versus India 2009 door Fons van der Jagt en Jan Noorlander In 1980 maakte de NVBS een verre reis naar India. Het land telde toen nog duizenden stoomloks in aktieve dienst. Fons van der Jagt maakte deze reis mee. De groep in een eigen slaaprijtuig, dat telkens aan of in treinen van de gewone dienstregeling geplaatst werd, werd een gedeelte van dit land bereisd. De start was in Bombay en verder via New Delhi, Jaipur, Varanasi, en Calcutta naar Darjeeling. Naar het zuiden naar Puri en via o.a. Hyderabad terug naar Bombay. Met onderweg bezoek aan stoomdepots en touristische bezienswaardigheden. Jan Noorlander ging met de NVBS in 2009 op reis. Niet met een eigen slaaprijtuig, maar wel per trein. Deze groep bezocht ook New Delhi, Jaipur, Varanasi, Calcutta en Darjeeling, maar ook o.a Amritsar en Simla. Met bijna geen stoomloks meer en minder trams in Calcutta. Raak verbaasd over de door elkaar krioelende miljoenen inwoners van dit interessante land. Laat de Taj Mahal aan u voorbij gaan; de lijkverbranding in Varanasi. Maar ook de galloping goos op de smalspoorlijn Kalka-Shimla en de Gouden Tempel van de Sikhs. Kortom: ga er maar eens lekker voor zitten.

6 21 december 2015 Trams in Frankrijk, toen en nu een programma van Boudewijn Deurvorst Dit afgelopen jaar overleed onze secretaris Boudewijn Deurvorst op 13 mei. Toen bekend werd dat hij ernstig ziek was, werd hem door de doctoren verteld dat het een reis met een boemeltje zou worden, met veel rustpauzes. Helaas zaten ze er naast met hun diagnose. Hij zat in een hogesnelheidstrein, die hem maar al te snel naar zijn einddoel bracht. Zoals iedereen wel weet was Boudewijn een echte Francofiel en levensgenieter. Het is al weer enkele jaren geleden (oktober 2012 om precies te zijn) dat hij ons beelden toonde van de trams die ooit in Frankrijk rondreden. Die oude beelden van toen vulden we aan met beelden van de moderne trams van vandaag. Vanavond brengen we als eerbetoon aan Boudewijn deze avond nogmaals. Iets meer dan een uur oude beelden voor de pauze en zelfs een iets langer stuk na de pauze. En hoewel het niet de gewoonte is dat we alcohol schenken, we nemen vanavond enkele flessen wijn mee waarmee we dit jaar afsluiten met een toast op Boudewijn.

7 18 januari 2016 Groeten uit Amsterdam door René Platjouw Vanavond toont René ons een avond vol verrassing en herkenning met een programma dat hij jaren geleden in Hoorn draaide. Hij neemt U mee op een kleurrijke wandeling door zijn geboortestad Amsterdam. Kris kras gaan we door de stad, overstappend van de ene tramlijn op de andere. Daarbij springen we ook voortdurend in de tijd heen en weer om te vergelijken wat er zoal veranderd is. Of juist om te zien wat er nog steeds aanwezig is, want lang niet al het oude is verdwenen. Op deze manier krijgen we het westen van de stad, het oosten en het centrum te zien, maar ook paardentrams, stoomtreinen op de spoorlijnen rond de stad. De interlokale tramdiensten van de NZH en de Gooise komen natuurlijk ook in beeld.

8 15 februari 2016 Handycam video opnames door René Platjouw Het was slechts één weekend in de maand juni dat in het Nederland Openluchtmuseum een Amsterdams twee-assig tramstel rondreed. Blauwe wagen 464 met grootbordes bijwagen 776 draaiden tot veler begeestering hun rondjes. Maar ook de pas gerestaureerde Haagse 274 en de Amsterdamse railreiniger Rr3 werden op de baan gezet voor fotografen en liefhebbers. Natuurlijk ontbraken ook de Rotterdamse vierassers niet en het pronkstuk van het NOM, de replica van een Arnhemse tram, de GETA 76. Tijdens dit weekeinde heeft René zijn nieuwe digitale videocamera uitgeprobeerd en kwam hij thuis met ruim een uur aan film. Na de pauze neemt hij U mee naar Wenen, waar in 2014 het vernieuwde trammuseum feestelijk werd geopend. De enorme drukte in de hallen kon ontvlucht worden met een vijftal combinaties die een pendeldienst naar de Ring onderhielden. Langs de lijn lopend zien we deze tramstellen voorbij komen, telkens op een andere locatie. Onder andere deed ook de KSW motorwagen dienst waarvan hieronder een plaatje.

9 21 maart 2016 Trams in België door Bert van Raaij Brusselse trams in het heden en verleden en een kijkje in de SRN-schatkamer in Amersfoort. Deze avond beginnen we met de MIVB, de Brusselse stadstram. Tot in de jaren 60 bezat Brussel een zeer omvangrijk tramnet, dat alle stadswijken bediende. Vanaf de jaren 70 werd het tramnet sterk ingekrompen, deels door het samenvoegen van tramlijnen en deels door het omzetten ervan in buslijnen. Ook ging een deel van het tramnet ondergronds: de pré-metrotunnels. Vanaf de jaren 80 werd deze pré-metro omgezet in een echte metro en verdwenen er een groot aantal tramtrajecten. Desondanks valt er ook nu nog veel te genieten op tramgebied. Weliswaar is de bovengrondse tram grotendeels uit het stadscentrum verbannen, daarbuiten kunnen er nog steeds lange tramritten gemaakt worden. Het uitgebreide net van buurttrams in de regio Brussel krijgt ook aandacht. De laatste trams verdwenen hier in Daarna maken we nog even een uitstapje naar de Ardennen, waar we de dieseltjes van de TTA en in Han bekijken. Als afsluiting van de avond bezoeken wij het archief van de SRN in Amersfoort. De nadruk zal hierbij vooral liggen op dia's van Nederlandse trams in de jaren 60.

10 18 april 2016 Grensgevallen in de Pyreneën door Sjoerd Bekhof De grens tussen Frankrijk en Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën. Het gebied aan weerszijden daarvan is dun bevolkt en de mogelijkheden om door het gebergte de grens over te steken zijn beperkt. Momenteel zijn er drie spoorgrenzen in gebruik. In het westen tussen Hendaye (F) en Irun, waar treinen op drie spoorwijdten de grens over gaan. Smalspoor met de regionale Uskotreinen, normaalspoor voor de goederentreinen en de weinige reizigerstreinen die tot Irun doorrijden en het uit Spanje komende breedspoor. Als gevolg van de verder oostwaarts in gebruik genomen HSL zijn doorgaande treinen via Hendaye vervallen. Van de Franse lijn Dax Toulouse takte in Pau een lijn naar het grensstation Canfranc in Spanje af. Voorbij Oloron is de spoorlijn deels opgebroken. In Canfranc komt een paar keer per dag een dieseltrein uit Huesca. Het Franse gedeelte in Canfranc is geheel verkommerd. In het ministaatje Andorra ontbreekt elk spoor van de vroegere spoorverbinding. Een station aan de SNCF-lijn van Toulouse naar La Tour de Carol herinnert hieraan. In La Tour begint de Train jaune, de gele SNCF smalspoorlijn naar Villefranche. Deze toeristische lijn loopt door de noordelijke Pyreneën; het beroemde hangviaduct slaan we natuurlijk niet over. De meest oostelijk gelegen grensovergang verbindt Frankrijk met Spanje via de stations Cerbère en Port Bou. Hier zien we twee Talgotreinen de overgang van normaal- op breedspoor lang rijden. De doorgaande reizigerstreinenfrankrijk Spanje behoren hier tot het verleden.

11 LET OP!!! DE DERDE DINSDAG 16 MEI IS TWEEDE PINKSTERDAG!!! 23 mei 2016 Videoopnames uit Henegouwen en Blackpool door Arthur Staal 3 x Z, - Zand, zomer en zee - De tram van Blackpool 25 jaar geleden. In de vroege zomer van 1990 bezocht Arthur Staal de Britse badplaats Blackpool op een stormachtige dag. Hoewel er tegenwoordig nog een redelijk aantal oudere trams in Blackpool te zien is, ging met de komst van de Bombardier lagevloertrams de sjeu er wel af. Vijfentwintig jaar geleden was dat beslist anders. In een vijftig minuten durende videofilm zien we wat er destijds aan tram- en busmaterieel reed. Rij mee met de tram naar Fleetwood en bezoek daarna uitgebreid de oude remise. - De laatste ritten op het oude net van Henegouwen - Op 16 maart 1991 organiseerde de ASVI nog één maal een excursie met historisch materieel over het toen nog aanwezige buurttramnet in Henegouwen. Niet lang erna volgde de mokerslag voor vele lijnen in het laatste gebied waarin de boerentram nog was blijven bestaan. Wat heden ten dage rest is het huidige metronet in Charleroi en de museumlijn rond Lobbes/Thuin. In een vijftig minuten durende videofilm staat Arthur Staal stil bij deze gedenkwaardige afscheidsrit.

PROGRAMMA AFDELING ZEELAND 1 e helft 2019

PROGRAMMA AFDELING ZEELAND 1 e helft 2019 PROGRAMMA AFDELING ZEELAND 1 e helft 2019 11 januari: DE PYRENEEËN VAN WEST NAAR OOST De grens tussen Frankrijk-Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën. Het gebied aan weerszijden is dunbevolkt en de mogelijkheden

Nadere informatie

Programma 1e halfjaar 2016

Programma 1e halfjaar 2016 NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 1e halfjaar Onze nieuwe locatie Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het

Nadere informatie

Programma 2016-2017. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen

Programma 2016-2017. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling NS Highspeed uit Berlijn Arriva stoptrein naar Zutphen NS Intercity naar Amersfoort NS Sprinter naar Enschede Station

Nadere informatie

PROGRAMMA Loc met trein GdG van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij

PROGRAMMA Loc met trein GdG van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij www.nvbs.com PROGRAMMA 2017 Loc 44 0858 met trein GdG 56405 van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij Sangerhausen. Foto: Bart van t Grunewold Door onvoorziene omstandigheden kunnen in

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Zwolle 30 december 1985. Een afvaltrein met NS loc 617 rangeert bij de toenmalige Retham op de stamlijn Katwolde.

Nadere informatie

Programma Seizoen 2015/2016. Afdeling Drechtsteden

Programma Seizoen 2015/2016. Afdeling Drechtsteden Programma Seizoen 2015/2016 Afdeling Drechtsteden De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en tram belangstellenden: mensen met passie voor spoor! Meer dan 20 regionale afdelingen organiseren veelal

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle.

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle R-Net 2010, 26 juli 2016. Vanwege proefri en in Zwolle. Foto: Lammert Jan Beumer PROGRAMMA 2017 vanaf mei 2017

Nadere informatie

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord www.nvbs.com Programma 2016 Locaties van de bijeenkomsten: BUITENPOST: It Koartling, Schoolstraat

Nadere informatie

Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016

Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016 www.nvbs.com Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016 Door onvoorziene omstandigheden kunnen in het programma afwijkingen voorkomen. Kijk

Nadere informatie

seizoen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

seizoen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen seizoen 2019-2020 Computerfoto van nieuwe CAF trams voor GVB op de Rozengracht te Amsterdam Maandag 23 september 2019 De Gooische

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG De NVBS Trein en tram zijn voor veel mensen niet anders dan een vervoermiddel.

Nadere informatie

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Tekst: J. Wolff Foto's: Archief FO/MGB, C. Keizer, D. van Nimwegen, K. Scholtes & M. Schuring Copyright VFB Sectie Nederland 2009-2010

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 1e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Train World Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Een uniek uitstalraam Train World, het toekomstige museum, wordt een uitstalraam van het verleden, het heden en de toekomst

Nadere informatie

PROGRAMMA

PROGRAMMA www.nvbs.com PROGRAMMA 2015 Door onvoorziene omstandigheden kunnen in het programma afwijkingen voorkomen. Kijk daarom kort voor het moment van een afdelingsavond altijd ook in Op de Rails en/of op de

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle.

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle R-Net 2010, 26 juli 2016. Vanwege proefri en in Zwolle. Foto: Lammert Jan Beumer PROGRAMMA 2017 Algemene informa

Nadere informatie

NVBS-afdeling Kennemerland. Programma najaar 2019

NVBS-afdeling Kennemerland. Programma najaar 2019 NVBS-afdeling Kennemerland Programma najaar 2019 11 september 2019 Lex Niekel, lid van de NVBS en woonachtig in Lisserbroek, schreef het boek Van Rode Plein naar Chinese Muur, een reis met de Trans Mongolie

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Zwolle 22 juni 2015. Goederentrein 61300 van Onnen naar Kijfhoek rijdt hier met 22 wagens nabij de Hessenweg, getrokken

Nadere informatie

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033.

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033. Diesellocomotief NS 162 (ex WD 70033). De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033. Loc 70045 in oktober 1947

Nadere informatie

Programma seizoen 2015-2016

Programma seizoen 2015-2016 Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2015-2016 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

Nederlandsche Spoorwegen

Nederlandsche Spoorwegen Nederlandsche Spoorwegen DOOR: NATHAN FRAANJE Alles over de Nederlandsche Spoorwegen INHOUD 1. De geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen... 2 2. De spoorwegen nu... 2 2.1. De OV-chipkaart... 2 2.2.

Nadere informatie

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Vervoervisie Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Het aantal huishoudens in de regio Amsterdam neemt tot 2040 met circa 270.000 toe. Hiermee neemt ook de economische bedrijvigheid en de

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

PROGRAMMA Najaar 2018

PROGRAMMA Najaar 2018 Www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling Apeldoorn PROGRAMMA Najaar 2018 Al weer een paar jaar van het Apeldoorns spoor verdwenen:

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

OP SCHEVENINGEN VERHALEN OP SCHEVENINGEN VERHALEN PDF LOURDESKERK SCHEVENINGEN - THEATER / CULTUREEL BLAUWE TRAM - WIKIPEDIA

OP SCHEVENINGEN VERHALEN OP SCHEVENINGEN VERHALEN PDF LOURDESKERK SCHEVENINGEN - THEATER / CULTUREEL BLAUWE TRAM - WIKIPEDIA PDF LOURDESKERK SCHEVENINGEN - THEATER / CULTUREEL BLAUWE TRAM - WIKIPEDIA 1 / 5 2 / 5 3 / 5 op scheveningen verhalen pdf Afgelopen maand vormde de Lourdeskerk het decor voor Club Lourdes #AanZee. Als

Nadere informatie

Openbaar vervoer. met de Bus

Openbaar vervoer. met de Bus Openbaar vervoer De openbaar vervoer voorzieningen van de Sächsische Schweiz zijn bijzonder goed te noemen. Het is niet alleen milieu vriendelijk maar ook een ontspannen wijze van reizen. Geniet van de

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 1e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS

Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS De komst van de Noord/Zuid metrolijn heeft grote gevolgen voor het gehele openbaar vervoer, zowel in de stad Amsterdam als de streek. Ook voor de

Nadere informatie

Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN. Gerard de Graaf

Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN. Gerard de Graaf Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN Gerard de Graaf Nederland kende een aantal locomotief- en wagonfabrieken. Backer & Rueb, Werkspoor, Allan en Beijnes kent iedereen wel, maar

Nadere informatie

Fête de la Vapeur op de Chemin de Fer de la Baie de Somme (NoordFrankrijk)

Fête de la Vapeur op de Chemin de Fer de la Baie de Somme (NoordFrankrijk) Fête de la Vapeur op de Chemin de Fer de la Baie de Somme (NoordFrankrijk) Op 15, 16 en 17 april 2016 wordt aan de kust in Noord-Frankrijk, in de Baie de Somme, zo n 500 km. van Amsterdam, weer het driejaarlijkse

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 1, 05/09/2013 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Hans Evering Theo Nagel Leo Waterman Wim Kruijer Peter Smit Kopij & contact redactie@tmsc.nl De Stuurstand Is het officiële

Nadere informatie

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt 1 Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt Mevrouw de minister Crevits, Collega excellentie Reynders, Gedeputeerden, burgemeester,

Nadere informatie

Afdeling Oost-Brabant

Afdeling Oost-Brabant Afdeling Oost-Brabant 18 januari 2019 Leven langs het spoor in Vietnam Presentatie door Ernst van Gulden De bekende Haarlemse spoorwegfotograaf Ernst van Gulden verzorgt vanavond een bijzondere presentatie

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Afdeling Hart van Brabant. Programma voorjaar 2016

Afdeling Hart van Brabant. Programma voorjaar 2016 Afdeling Hart van Brabant Tilburg Programma voorjaar 2016 Kom ook eens gezellig langs in wijkcentrum t Sant! Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. NVBS Opgericht 28

Nadere informatie

Ambassadors Club Nieuwsbrief #6

Ambassadors Club Nieuwsbrief #6 Ambassadors Club Nieuwsbrief #6 Beste leden, Onder andere in nieuwsbrief nummer zes: - Examenorganisatie World Travel Academy zoekt surveillanten / assessoren - Zomerstop 2013 - Stageproject Drieuit Creatief

Nadere informatie

Treinsamenstellingen voor de stalen C12 c en ABd 9 rijtuigen 2013 www.seinarm.nl Treinsamenstellingen Dertiger Jaren Last edited Februar 28, 2013 door Gerard van de Weerd mag alleen gepubliceerd worden

Nadere informatie

1. De geschiedenis van ETG vzw.

1. De geschiedenis van ETG vzw. 1. De geschiedenis van ETG vzw. ETG Electrische Tram en Autobus van Gent en Oost-Vlaanderen is ontstaan uit de moedervereniging TTO- Noordzee. De vzw. TTO-Noordzee werd op 11 februari 1978 opgericht en

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport De A1GP World Cup of Motorsport is een van de grootste evenementen op Circuit Park Zandvoort. Ook dit jaar wordt de nodige drukte weer verwacht.

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES Het DTM Circus is voor de negende maal op rij aanwezig op Circuit Park Zandvoort. Ook dit jaar wordt de nodige drukte weer verwacht. Gelukkig zijn er meerdere

Nadere informatie

De spoorweg en het rollend materieel.

De spoorweg en het rollend materieel. HOOFDSTUK i. De spoorweg en het rollend materieel. 1. Het rijden over de spoorbaan. Het spoorwegbedrijf vormt een onderdeel van het groote verkeersapparaat, waarover de menschheid beschikt. Het verkeer,

Nadere informatie

Dienstregeling 2015 Geldig vanaf 14 december 2014

Dienstregeling 2015 Geldig vanaf 14 december 2014 Amsterdam, Haarlem, Zandvoort Dienstregeling 2015 Geldig vanaf 14 december 2014 8 Haarlem Station - Hogeschool Inholland 80 Zandvoort - Amsterdam Marnixstraat (via Heemstede Station en Haarlem) 81 Zandvoort

Nadere informatie

DRUKWERK. PROGRAMMA 1 e HALFJAAR 2014 AFDELING DEN HAAG. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

DRUKWERK. PROGRAMMA 1 e HALFJAAR 2014 AFDELING DEN HAAG. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen DRUKWERK PROGRAMMA 1 e HALFJAAR 2014 AFDELING DEN HAAG Bij adreswijziging of onjuiste adressering terugzenden aan: Secretariaat

Nadere informatie

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Inloopavonden mei 2016 d.d. 11 mei Inhoud 1. Inleiding Waarom tijdelijk OV-plan 2018 t/m 2020? Uitgangspunten tijdelijk OV-plan 2. Het tijdelijk

Nadere informatie

wegwijzer trein tram bus auto parkeren pendeldienst

wegwijzer trein tram bus auto parkeren pendeldienst wegwijzer trein tram bus auto parkeren pendeldienst per trein VU medisch centrum is vanaf verschillende stations in Amsterdam met openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Zie hiervoor per tram of per bus.

Nadere informatie

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders...

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders... Treinramp Auteur: Jeroen Defauw vervoer waar iedereen mee mag. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! die geen eigen auto hebben, kunnen zo bijna overal naartoe! In België hebben we de bus, de

Nadere informatie

Programma 2015-2016. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen

Programma 2015-2016. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling NS Highspeed uit Berlijn Arriva stoptrein naar Zutphen NS Intercity naar Amersfoort NS Sprinter naar Almelo/Enschede

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2018

Nieuwsbrief februari 2018 Nieuwsbrief februari 2018 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief februari 2018 Barendrecht, 21-2-2018 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein Lied :..! (cd track / ) Voor de lol of voor je werk. Naar een feest of naar de kerk. Naar Parijs of Almelo. Met de trein ben je er zo. Reizen naar een verre stad. Met je koffer en je kat. Stap maar in

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2012

Nieuwsbrief augustus 2012 Nieuwsbrief augustus 2012 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief augustus 2012 Barendrecht, 21-08-2012 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Opgelet! Volgende Open Deur: Gewijzigde datum!

Opgelet! Volgende Open Deur: Gewijzigde datum! NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2016 RÉTROTRAIN Rétrotrain (voorheen Le musée du rail) is elke tweede zaterdag van de maand geopend van 9 tot 14 uur. Vrij bezoek. De toegangsprijs bedraagt 2 voor volwassenen en 1

Nadere informatie

EBSr. Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan van EBS

EBSr. Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan van EBS EBSr Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan van EBS Vervoerder EBS wil de dienstregeling voor de buslijnen in Waterland aan passen. Dit betekent voor een grote groep reizigers (+/-25%) dat zij eerder

Nadere informatie

Dames en Heren, hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Het jaar 2013 is begonnen en ik wens u allen een mooi, gezond

Dames en Heren, hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Het jaar 2013 is begonnen en ik wens u allen een mooi, gezond Nieuwjaarsreceptie op maandag 7 januari 2013 Aanvang: 19:15 (inloop), 20:15 (toespraak) Locatie: Stadhuis Dames en Heren, hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Het jaar 2013 is begonnen en ik wens

Nadere informatie

De stad uit met het Stichtse lijntje

De stad uit met het Stichtse lijntje De stad uit met het Stichtse lijntje Ruim een eeuw spoor tussen Utrecht en Baarn 17 februari -24 mei 2010 HETIIIIIIIII UTRECHTS ARCHIEFII www.hetutrechtsarchief.nl Het Utrechts Archief / Hamburgerstraa

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

We hebben een nieuwe dienstregeling

We hebben een nieuwe dienstregeling Goed om te weten We hebben een nieuwe dienstregeling Vanaf zondag 9 december gaat onze nieuwe dienstregeling van start. Weten wat er voor jou verandert? Plan je reis op www.ret.nl ret.nl/nieuwedienstregeling

Nadere informatie

Spoor op Vleugels. Nieuwsbulletin Nr 13

Spoor op Vleugels. Nieuwsbulletin Nr 13 Spoor op Vleugels Nieuwsbulletin Nr 13 Er wordt gereden.. Het is al weer enige tijd geleden dat het Nieuwsbulletin 12 is verschenen, maar nu ziet 13 dan het licht Door drukke werkzaamheden is het uitbrengen

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2011

Nieuwsbrief september 2011 Nieuwsbrief september 2011 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief september 2011 Barendrecht, 19-09-2011 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief van de

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 4, 06/11/2013 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Hans Evering Theo Nagel Leo Waterman Wim Kruijer Peter Smit Jos Schnitzler Kopij& contact redactie@tmsc.nl In dit nummer

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Stichting De Klaprozen

Jaarverslag 2015 Stichting De Klaprozen Stichting De Klaprozen Voor mensen met een jaartje meer Jaarverslag 2015 Stichting De Klaprozen Voor mensen met een jaartje meer Amsterdam Juni 2016 Stichting De Klaprozen Voor mensen met een jaartje meer

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2017

Nieuwsbrief november 2017 Nieuwsbrief november 2017 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief november 2017 Barendrecht, 16-11-2017 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Alle belangrijke informatie over het nieuwe schooljaar en de introductie kunt u vinden op onze website! NEEM OOK EEN KIJKJE OP

Alle belangrijke informatie over het nieuwe schooljaar en de introductie kunt u vinden op onze website! NEEM OOK EEN KIJKJE OP s 06-07-2018 uitgave 18 Meteen naar de website? Klik hier: Kunt u niet wachten om alle agenda-activiteiten te bekijken, klik dan op de link om het jaarrooster van locatie Leuvensbroek of het jaarrooster

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Le Chemin de Fer du Bocq

Le Chemin de Fer du Bocq "Een reis terug in de tijd in een adembenemende en overweldigende natuur" Persdocument 2016 CFB: een stukje geschiedenis De geschiedenis en het bestaan van Le Chemin de Fer du Bocq (CFB) is verbonden aan

Nadere informatie

Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015

Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015 Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015 Tram 9 - algemeen 1. Waarom komt er eigenlijk een tram en wat zijn de voordelen? De campuspartners zijn al jaren vragende partij voor een uitbreiding

Nadere informatie

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING EUROCULT LITO VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING Postbus 13050 3507 LB Utrecht Wittevrouwenstraat 36 3512 CV Utrecht Tel: 030

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2011

Nieuwsbrief april 2011 Nieuwsbrief april 2011 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief april 2011 Barendrecht, 18-04-2011 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Gewijzigde dienstregeling

Gewijzigde dienstregeling van 25 juli 22 augustus 2010 Gewijzigde dienstregeling rond Arnhem omreizen of bus in plaats van trein! Zwolle Deventer Amersfoort Apeldoorn Zutphen Schiphol Ö Rotterdam Centraal Den Haag Centraal Utrecht

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2015-2016

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2015-2016 www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2015-2016 De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en trambelangstellenden:

Nadere informatie

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013 MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013 Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Postbus 137 1620 AC Hoorn Tel. 0229-214862 Fax: 0229-216653 Web: www.museumstoomtram.nl E-mail: info@museumstoomtram.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Bezoek aan het verleden van Nijinsky & Diaghilev

Bezoek aan het verleden van Nijinsky & Diaghilev Bezoek aan het verleden van Nijinsky & Diaghilev &&& Anne In Rusland Niet zo lang na de reis naar Parijs kreeg ik de kans om met een groepsreis naar Rusland te gaan. Mijn belangrijkste reden om mee te

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG De NVBS Trein en tram zijn voor veel mensen niet anders dan een vervoermiddel.

Nadere informatie

Werkblad Meander Thema 1: Onderweg

Werkblad Meander Thema 1: Onderweg Werkblad Meander Thema 1: Onderweg 1.1 Vakantiebestemmingen Schrijf 1, 2, 3, 4, 5, en 6 1. De reis start in Nederland 2. België is klein, dat gaat snel 3. Frankrijk is groot, pffff.wat duurt het lang!!

Nadere informatie

Behoefte van de reiziger centraal

Behoefte van de reiziger centraal GVB Vervoerplan 2019 voor de dienstregeling van het jaar 2019 Behoefte van de reiziger centraal De start van de Noord/Zuidlijn is 22 juli 2018. We realiseren ons dat op moment van het uitbrengen van Vervoerplan

Nadere informatie

Versnelling Benelux 2017

Versnelling Benelux 2017 HENK BOVENLANDER Rail Advies De Bilt, 18 augustus 2015 Versnelling Benelux 2017 De reistijd Amsterdam Brussel van 194 minuten met de Benelux in de dienstregeling 2017 stelt teleur. De achtergrond hiervan

Nadere informatie

Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank

Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank versie 15 april 2015 Inleiding In de beeldbank kun je zoeken op woorden in de van de afbeeldingen,, datum van de foto, het waarin de foto is gemaakt, de

Nadere informatie

HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF!

HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF! HUIDER-NIEUWSBRIEF 19 augustus 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF! REIS PER STOOMTREIN TUSSEN

Nadere informatie

Bus en trein op één lijn. Buslijn 88 en de Valleilijn-trein

Bus en trein op één lijn. Buslijn 88 en de Valleilijn-trein Bus en trein op één lijn Buslijn 88 en de Valleilijn-trein Dienstregeling geldig per 14 december 2014 Beste reiziger, Vanaf 14 december 2014 rijden de bussen van yntus Gelderland volgens een nieuwe dienstregeling.

Nadere informatie

India en Nepal. Djoser BV Breestraat CM Leiden

India en Nepal. Djoser BV Breestraat CM Leiden India en Nepal Ja, we zijn aangekomen in Delhi en bezoeken gelijk Quwwat-ul Islam moskee. Het ford En nog een plaatje van de moskee De oudst bewaarde moskee van India Hoge muren en vooral even wennen aan

Nadere informatie

Dienstregeling 2016. Noord-Holland Noord Regio Den Helder en Texel. Geldig vanaf 13 december 2015. 32 Den Helder Station - Station Zuid - Julianadorp

Dienstregeling 2016. Noord-Holland Noord Regio Den Helder en Texel. Geldig vanaf 13 december 2015. 32 Den Helder Station - Station Zuid - Julianadorp Noord-Holland Noord Regio Den Helder en Texel Dienstregeling 206 Geldig vanaf 3 december 205 28 Den Helder Station - Den Burg - De Koog 30 Den Helder Station - Station Zuid - Julianadorp 3 Den Helder Station

Nadere informatie

verkrijgbaar via www.nmbs.be

verkrijgbaar via www.nmbs.be verkrijgbaar via www.nmbs.be Waar hang jij dit jaar uit? Wachten op de zon in Belgenland, op uitstap naar zee of de Ardennen? Of zoek je toch liever het avontuur op? Komt mooi uit, want met je eigen InterRail

Nadere informatie

Hans van Rooij VERSTAG

Hans van Rooij VERSTAG Hans van Rooij VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van

Nadere informatie

Openbaar vervoer naar de Franse Pyreneeën

Openbaar vervoer naar de Franse Pyreneeën Openbaar vervoer naar de Franse Pyreneeën Grote verplaatsingen naar het zuiden met het vliegtuig of de trein en vandaar verder met lokaal transport. Het nadeel van het vliegtuig is dat je onderweg nog

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970 pagina 1 van 5 Halte Bergentheim Gewijzigd: e:10-07-2010 Inhoud: Gegevens halte Exploitatie Gebouwen Emplacement Spoorweghaven Personeel Gegevens plaats Links: Fabrieksaansluitingen: Turfstrooiselfabriek

Nadere informatie

Vervoerplan RET 2016 Rotterdam, 10 maart 2015

Vervoerplan RET 2016   Rotterdam, 10 maart 2015 Vervoerplan RET 2016 Rotterdam, 10 maart 2015 ALGEMEEN Hieronder worden de wijzigingen in lijnvoering, route en frequentie beschreven die RET voorstelt voor de dienstregeling 2016. Niet alle wijzigingen

Nadere informatie

Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3

Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3 Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3 In dit nummer: Spoorlijn DVD-Review TreinSiteNieuwsbrief is een uitgave van TreinSite Nederland Inhoudsopgave DVD-Review Deze DVD is gemaakt door Van den Burg Beeldproducties.

Nadere informatie

NMBS start met treindienst in Noorderkempen vanaf 15 juni

NMBS start met treindienst in Noorderkempen vanaf 15 juni NMBS start met treindienst in Noorderkempen vanaf 15 juni Oplossing voor technische problemen in samenwerking met Alstom Vanaf 15 juni kan zonder enig veiligheidsrisico een treindienst ingelegd worden

Nadere informatie

Kernboodschap aangepaste dienstregeling op dinsdag 12 maart 2013.

Kernboodschap aangepaste dienstregeling op dinsdag 12 maart 2013. Kernboodschap aangepaste dienstregeling op dinsdag 12 maart 2013. NB de kernboodschap is de inhoudelijke basisboodschap waaruit alle disciplines hun informatie halen die voor hun proces van belang is.

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Op de bijeenkomst werd voor ProRail een toelichting gegeven door dhr. Bert Kassies. Hij is voor ProRail verantwoordelijk voor het project

Nadere informatie

Kennis over Kinderarbeid

Kennis over Kinderarbeid Kennis over Kinderarbeid Context onderzoek Naam: Daniël Seton Klas: G&I 1D Datum: 13 Maart 2016 Docent: Harald Warmelink Module: Pr.Context: Research Opdracht: Context Onderzoek Inleiding Uit vooronderzoek

Nadere informatie

GRONDJEKROEPEN IN NERO

GRONDJEKROEPEN IN NERO GRONDJEKROEPEN IN NERO ZWEMBADVERHALEN UIT DE GEMEENTE HOOGEZAND SAPPEMEER Mijn eerste zwemles in Nero Toen ik de leeftijd van 12 jaar had leek het me mooi om te kunnen zwemmen. Wij woonden sinds kort

Nadere informatie

2. Wat er voor de mijngebouwen in de plaats is gekomen, bestaat uit groenvoorziening, woonwijken en zakelijk beton. Er is tijdens de grootscheepse

2. Wat er voor de mijngebouwen in de plaats is gekomen, bestaat uit groenvoorziening, woonwijken en zakelijk beton. Er is tijdens de grootscheepse 1. Als je vroeger voorbij Sittard over de Limburgse heuvels kwam dan zag je in het dal het trotse mijnencomplex liggen. Daar is tegenwoordig niets meer van over. Ik ben als kind opgegroeid in de tijd dat

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Stoomtreinen (algemeen)

Spreekbeurtinformatie Stoomtreinen (algemeen) Spreekbeurtinformatie Stoomtreinen (algemeen) Stoomtram Documentatie Centrum/Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Geschiedenis Zowel de toepassing van rails als het gebruik van stoommachines vindt zijn oorsprong

Nadere informatie

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen Zuidwillemsvaart S ochtends moesten wij om 8 uur op school zijn om in de bus te stappen richting Den Bosch. Toen wij daar aankwamen kregen wij een lekker bakske koffie, en mochten wij het museum van het

Nadere informatie

DRUKWERK. PROGRAMMA 2 e HALFJAAR 2013 AFDELING DEN HAAG. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

DRUKWERK. PROGRAMMA 2 e HALFJAAR 2013 AFDELING DEN HAAG. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen DRUKWERK PROGRAMMA 2 e HALFJAAR 2013 AFDELING DEN HAAG Bij adreswijziging of onjuiste adressering terugzenden aan: Secretariaat

Nadere informatie