Programma seizoen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma seizoen"

Transcriptie

1 Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond rijdt MBS loc SS 657 (bouwjaar 1901), ook wel de Kikker genoemd, een reizigerstrein op de Najaarsstoomdag van 24 oktober 2010 tussen Boekelo en Halte Zoutindustrie (foto: Hans Koning); Haagse PCC tram, ooit het vervoermiddel in de straten van de Hofstad. Maar nooit helemaal verdwenen. PCC 1210 van het Haags Openbaar Vervoer Museum zorgt voor herleving van "toen" op het Buitenhof (foto: Erwin Voorhaar); Het knooppunt Luxemburg is voor de spoorweghobbyïst erg interessant omdat hier materieel van 4 spoorweg-maatschappijen te zien is. Naast de eigen CFL ook van de NMBS, SNCF en DB. De blikvangers waren ongetwijfeld de 20 in Frankrijk gebouwde krokodillen, die zowel in de reizigers- als de goederendienst werden ingezet (foto: Bert van der Kruk). De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en tram-belangstellenden: mensen met passie voor spoor! Meer dan 20 regionale afdelingen organiseren veelal maandelijks interessante presentaties door boeiende sprekers. Elke maand verschijnt het fraai geïllustreerde blad Op de Rails en op de website staat actuele informatie over de activiteiten van de vereniging. Regelmatig worden excursies en buitenlandse reizen georganiseerd, en de afdeling Jongeren onderneemt speciale activiteiten voor jonge spoorliefhebbers. De NVBS Winkel heeft een groot assortiment boeken en dvd s over railverkeer. Wie boeken en documentatie zoekt, kan terecht bij de NVBS Bibliotheek en de enorme collecties foto s en documenten. De Winkel, de Bibliotheek en de documentatiecentra zijn gevestigd in "NVBS Centraal", een gezellige ontmoetingsplaats voor spoor-hobbyisten in het stationsgebouw van Amersfoort, met uitzicht op het spoor. Je bent van harte welkom!

2 Woensdag 20 september 2017: 50 jaar Museum Buurtspoorweg Foto-presentatie door Michel Dispa (Krommenie) en Peter Barink (Haaksbergen) Bij deze presentatie blijven we dicht bij huis, namelijk bij de jubilerende Museum Buurtspoorweg (MBS) tussen Boekelo en Haaksbergen. MBS-historicus Peter Barink (geboren en getogen in Haaksbergen) vertelt samen met Michel Dispa (waarnemend voorzitter MBS) een spannend en boeiend verhaal over de hoge pieken en diepe dalen waar één van de oudste railmusea van Nederland gedurende 50 jaar doorheen is gegaan. Er wordt een keuze gemaakt uit de inmiddels vele duizenden beschikbare foto s over wat in 1989, naast NS, formeel de tweede spoorwegmaatschappij van Nederland werd. De pioniers van het eerste uur die oude treinen en trams wilden bewaren voor het nageslacht en er ook nog mee wilden gaan rijden, vond je bij de Tramweg Stichting en in Twente. Niemand wist hoe het moest, de overheden en NS zaten er absoluut niet op te wachten, geld was er niet en de eerste initiatieven zaten voortdurend op de schopstoel, maar de aanhouder wint! Wat begon met één diesel-motorwagen van de Ahaus Enscheder Eisenbahn en verder met vooral heel veel schrootrijp spoor- en tramwegmaterieel en een ongeremde dosis enthousiasme en inzet, is uitgegroeid tot een geregistreerd museum met ruim 80 spoorwegvoertuigen, 3 vaste krachten, 100 vrijwilligers en jaarlijks zo n 60 rijdagen voor publiek. 50 jaar op weg naar een gouden toekomst? MBS loc 4 (bouwjaar 1925) met rijtuigen afkomstig van de Butzbach-Licher Eisenbahn in Haaksbergen, augustus (foto: Jan Markerink). De MBS Railbus 25 (KDH T1/Wismar) passeert een typische Twentsche boerenkar bespannen met een Duitsche koudbloed, 31 oktober (foto: Sevrien Ferrée). Woensdag 18 oktober 2017: Tram toen en nu Foto-presentatie door Erwin Voorhaar (Hilversum) Trams zijn niet weg te denken uit ons straatbeeld. Maar vroeger was dit soort openbaar vervoer op nog veel meer plaatsen te vinden. Vanavond neemt Erwin Voorhaar ons mee op reis. Langs verdwenen en bestaande trambedrijven in binnen-en buitenland. Met beelden van toen en nu. Wat is verdwenen? Wat is totaal veranderd? Of is alles nog hetzelfde? Aan de hand van prentbriefkaarten zien we het toen, en met foto s van nu, gemaakt door de presentator beleven we het heden. De toekomst en de vele musea met trams worden ook niet vergeten. We zetten de zaken vanavond tegenover elkaar, maar vooral ook op een rijtje. Na afloop zie je de verschillen en ben je verbaasd over de overeenkomsten. Kom kijken naar trams toen en nu! De moderne tram van Rouen, Frankrijk. Maar wel langs klassieke huizen. Ooit was er al een trambedrijf, in dit programma zullen we het oude én het nieuwe bekijken. (foto: Erwin Voorhaar).

3 Woensdag 15 november 2017: British Railways diesel in de jaren Foto-presentatie door Sicco Dierdorp (Zwolle) en Leo de Jong (Heemstede) In deze Powerpoint-presentatie door Sicco Dierdorp en Leo de Jong wordt de dieseltractie van British Railways tussen 1950 en 1970 aan je voorgesteld. De LMS was de eerste spoorwegmaatschappij in het Verenigd Koninkrijk die vanaf 1933 op grote schaal dieseltractie toepaste, nog voor de rangeerdienst. Deze ontwikkeling resulteerde in de bekende Engelse standaard rangeerloc (de bakkies ). Voor hoofdlijnen werden na WO II enkele prototype diesellocs ontwikkeld, maar hield BR voorlopig vast aan stoom. In 1955 verschenen wel de eerste dieseltreinstellen, de zgn.derby Lightweights. Dit was ook het jaar van het ambitieuze Modernisation Plan. Er werden 174 diesellocs besteld, die waren bedoeld als prototype. Maar doordat BR verlies begon te maken, nam de druk toe om meer dieselmaterieel te bestellen. De diesels moesten BR weer winstgevend maken. Locs en treinstellen werden vanaf eind jaren 50 in grote hoeveelheden bij de Engelse industrie gebouwd. Niet al dit materieel was een succes en sommige verdwenen net zo snel als de stoomlocs, die de diesels moesten vervangen. Het dankzij Dr. Beeching snel krimpende spoorwegnet maakte snelle afvoer van de minder geslaagde typen mogelijk. In deze presentatie grotendeels in kleur krijg je de grote variatie aan typen te zien. Deze presentatie is mede mogelijk dankzij: Colour-Rail, Een Deltic voor de Flying Scotsman. ( Colour-Rail, Een Wickham railbus in Schotland. ( Colour-Rail, Woensdag 13 december 2017: Van Bosporus naar Rode Zee Foto/film-presentatie door Ron Couvée (Hilversum) en John Tapking (Hilversum) In oktober 2008 maakte een groep van 42 NVBSleden een reis naar Turkije, Syrië en Jordanië, waarvan John Tapking een uitgebreide film maakte. We beginnen in Istanbul met de Aya Sofia, Blauwe Moskee, Topkapi-paleis en de Bazaar en verplaatsen ons daar per tram, metro en de funiculaire. Met de veerboot maken we de oversteek naar het door de Duitsers in 1913 gebouwde treinstation Haydarpasa aan de Aziatische kant. Via Eskiçehir en Ankara reizen we naar Adana, vlakbij de grens met Syrië. In Syrië bezoeken we Aleppo met zijn beroemde Citadel en Souq, de havenstad Latakia en de hoofdstad Damascus. Van Aleppo naar Damascus

4 reizen we in een modern Koreaans treinstel. De werkplaats Cadem is een Walhalla voor de stoomliefhebber. Hier begint onze reis over de beroemde Hedjaz-spoorlijn, die ons via Amman naar Qatrana in het zuiden van Jordanië zal brengen. Het is treurig, dat veel van de getoonde beelden van de Syrische steden in deze vorm verleden tijd zijn door de enorme verwoestingen gedurende vele jaren burgeroorlog. Ter ondersteuning van het filmverhaal zullen ook foto s worden getoond van Ron Couvée. Woensdag 17 januari 2018: Berliner Metamorphosen, deel 1 Foto-presentatie door John Krijgsman (Rotterdam) John Krijgsman vertoont beelden bij een verhaal over de stad met vier sektoren, twee politieke systemen en twee metro- en trambedrijven, over een halve hoofdstad en een ommuurde vrije stad, over een gesplitste S-Bahn, over spookstations en twee Hauptbahnhöfe, over de Deutsche Reichsbahn die alle grenzen overschreed en over hoe alles na 1989 weer samensmolt. Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog vond stapsgewijs een deling van Duitsland en Berlijn plaats, die werd voltooid met de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus Het openbaar vervoer moest zich aan deze omstandigheden aanpassen, wat leidde tot bijzondere en soms bizarre situaties. Aan het railnet werd heel wat vertimmerd en dat ging door tot eind 1989 de Koude Oorlog afliep. Toen werd het tijd om de rails in en om de stad aan te passen aan de nieuwe tijd. Tegenwoordig staat de hoofdstad op de eerste plaats in Duitsland met de omvang van de netwerken van tram-, U-Bahn- en S-Bahn. Het nieuwe Hauptbahnhof behoort tot de meest imposante van Europa. Steeds minder herinnert aan het gesplitste verleden van de stad, maar ruim een kwart eeuw na de val van De Muur rijden er nog altijd railvoertuigen van DDR-fabrikaat in de dagelijkse dienst. De presentator bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo'n dia's en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. In de afgelopen decennia ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Vanavond deel 1 van een tweeluik over de metamorfosen die zich in ruim vier decennia overal in Berlijn hebben voltrokken. Een museumtramstel, geflankeerd door Trabi's, in de Hauptstadt der DDR. (21 juni 1987, foto: John Krijgsman). Een week na de val van de Muur overschrijdt een S-Bahntrein, bestaande uit treinstellen van de Westberlijnse BVG en de Oostduitse Reichsbahn, de grens tussen Oost en West bij het Lehrter Stadtbahnhof. (18 november 1989, foto: John Krijgsman).

5 Woensdag 21 februari 2018: De Duitse Waddeneilanden Foto/film-presentatie door Peter Doove (De Meern) Op de Duitse Waddeneilanden voor de kust van Ostfriesland was de trein het aangewezen vervoermiddel tussen de dorpen op het eiland en de aanlegplaats van de veerboot. Op alle eilanden was ooit spoorvervoer. Nu is er nog op vier eilanden railvervoer aanwezig. Borkum heeft een flinke dubbelsporige spoorlijn. Gemotoriseerd verkeer is op het eiland toegestaan. De lijntjes op Langeoog en Wangerooge zijn er niet alleen voor het vervoer van toeristen, maar ook voor het vervoer van alles wat op het eiland nodig is. Spullen voor de supermarkt en voor de aannemer worden per schip en trein vervoerd. Er is geen gemotoriseerd vervoer op deze eilanden. Op Spiekeroog wordt een stukje van de oude spoorweg geëxploiteerd met een paardentram. Het eiland is zo compact dat je er zelfs geen fiets kunt huren. Er rijdt tegenwoordig modern materieel op de eilanden. Om met het oude materieel van de Inselbahn te reizen kun je terecht bij museumbedrijven zoals de DEV in Bruchhausen-Vilsen en bij de Harzer Schmalspurbahnen. Peter Doove vertelt over de spoorlijnen op de Duitse Waddeneilanden en in Ostfriesland, die hij in 2001 en 2013 bezocht. We reizen van de Eemshaven tot Wilhelmshaven en doen alle Waddeneilanden en plaatsen als Emdem, Aurich en Esens aan. Er zijn o.a. oude foto s te zien van de Kreisbahn Aurich en Spiekeroog, foto s uit het Moor-museum te Wiesmoor en (dankzij internet) het niet toegankelijke smalspoor op Minsener Oog. Na de pauze worden drie films uit 2013 vertoond, die een impressie geven van het vervoer zoals dat op Borkum, Langeoog en Wangerooge plaatsvindt. Stoomlocomotief Borkum III (oorspronkelijk Dollart uit 1942) is regelmatig met de klassieke rijtuigen onderweg. Op Borkum rijdt nog regelmatig de Wismarer Schienenbus T1 uit (foto s: Peter Doove). Woensdag 21 maart 2018: World of steam de stoomtractie is voorbij, leve de stoomtractie! Foto-presentatie door Sevrien en Guus Ferrée (Boekelo) Het was zo n mooie periode, die van de stoomtractie. Een relict uit een vervlogen tijd dat het nog zo opvallend lang heeft volgehouden. Maar in China gaan in 2018 de laatste mijnlocs nu ook met pensioen. En gaat het boek definitief dicht. Resten alleen de foto s nog. Stoom verbindt zoon Sevrien sinds zijn geboorte met vader Guus Ferrée. Wat volgde was een interne competitie naar verre landen die veel mooi beeldmaterieel opleverde. Alaska, de Verenigde Staten, Cuba, Argentinië, Botswana, Zimbabwe, Eritrea, China, Indonesië, Myanmar, India en Sri Lanka, maar ook dichterbij in Bulgarije, Roemenië, Polen en de Sovjetunie viel veel te beleven. Om en om wordt door beide fotografen teruggeblikt, al zal het heilige vuur nooit helemaal doven. Zimbabwe: NRZ-loc 416 is net uit Thomson Junction vertrokken en kruist de Deka rivier die s winters bijna geheel droog valt, 17 augustus (foto: Sevrien Ferrée).

6 Indonesië: Suikerfabriek Sumberharjo op Java zet loc 3 in voor het binnenrijden van suikerriet, 5 augustus (foto: Sevrien Ferrée). Amerika: Rio Grande loc 488 rijdt bij het ochtendgloren over de brug van Hangman s Trestle, 21 oktober (foto: Guus Ferrée). Woensdag 18 april 2018: Gedreven camerawerk in Nederland Super-8 filmpresentatie door Raymond Naber (Delft) Spoorwegfilmer Raymond Naber vertoont een gevarieerde keuze uit zijn rijke filmarchief: NS-150 jubileum : In 1989 bestonden de spoorwegen in Nederland 150 jaar, nu al weer 29 jaar geleden. Dat feest herinneren velen zich nog goed. Het kon allemaal niet op. Een beleving van de vele stoomritten, de cavalcade op het postperron te Utrecht en de Arend onder stoom. In veel opzichten een herinnering naar een tijd die niet meer terug zal komen. Diesels in de Achterhoek : een rondreis in 1996 per diesel 2 en 3 door de Achterhoek. Vanuit Ruurlo gaan we naar Zutphen, naar Arnhem, naar Winterswijk en dan terug naar Ruurlo. Postvervoer in Nederland : een terugblik naar het postvervoer in Nederland, vanuit expeditieknooppunt Amsterdam reizen we in 1994 per Motorpost mp naar Utrecht. We kijken hoe het er binnen in het sorteercentrum aan toe gaat. Ook die technieken van toen zijn allemaal verleden tijd. Stoom 81 : In 1981 bestond onze vereniging 50 jaar en we keren nog een keer terug naar de lijn Amersfoort Woudenberg (de Pon-lijn) waar Stoom 81 plaatsvond. Deze Super-8 film van Willem van Doorn brengt ons even terug. Als attractie kwam uit Engeland de Rocket naar Woudenberg. De Ooijevaar : tussen Den Haag en Delft per stoomtram in 1989, zie hoe in ruim 25 jaar de stad veranderde. Op 25 juni 2016 was deze verbinding 150 jaar oud en de eerste intercommunale tramlijn in Nederland. Dieseltreinstel NS DE2 186 van de Stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek te Zutphen bij het treinfeest op 14 oktober 2006 t.g.v. het 75-jarig bestaan van de NVBS. (foto: Raymond Naber). Motorpost NS mp 3004 in geel/rode kleur langs het postperron van Zwolle. De nieuwe kleuren zijn ingevoerd om de samenwerking tussen en NS en eigenaar PTT te accentueren, 31 maart 1982 (bron: NVBS Beeldbank).

7 Woensdag 16 mei 2018: Railvervoer in België en Luxemburg en De Gotthard Foto-presentatie door Bert van der Kruk (Leidschendam) Onze reis begint vanavond in Amsterdam waar de D284 al gereed staat om ons naar België te brengen. Na enkele opnamen van de internationale treinen die vroeger via de Oude Lijn reden, bereiken we als eerste Brussel, waar al snel duidelijk wordt dat een bezoek aan onze zuiderburen is in de jaren 70 en 80 beslist de moeite waard. Het elektrificatie programma is nog niet geheel voltooid en veel reizigerstreinen rijden nog met, voor Nederlandse begrippen, zware dieselloks. De Athus- Meuse lijn is een prachtig werkterrein voor de bolle neuzen. Ook dieselstellen en oudere elokken zijn nog volop in dienst, evenals de oude trams in Brussel, Antwerpen, Gent, Verviers en Charleroi, waar ook de laatste restanten.(buiten de kustlijn) van het eens zo grote tramnet van de buurtspoorwegen in het grauwe industrielandschap van Henegouwen te vinden zijn. De grote variatie aan tram- en spoorwegmaterieel in België krijgt een vervolg bij de CFL in Luxemburg. Een klein land maar zeer veelzijdig doordat het een internationaal spoorwegknooppunt is, waar materieel uit 4 landen te zien is. Ook hier waren enkele bolle neuzen aktief, maar het paradepaard was ongetwijfeld de bruine krokodil. Tijdens de rondreis door de beide landen zullen ook de modernere traktiesoorten niet ontbreken. De avond eindigt met een korte presentatie over de beroemde Zwitserse Gotthard bergspoorlijn. Woensdag 20 juni 2018: In het dunbevolkte gebied in de Ardennen tussen Dinant en Bertrix is meestal een 2-uurs dienst voldoende voor het bescheiden reizigersvervoer, die tot de elektrifikatie van dit baanvak werd gereden met de dieselmotorrijtuigen van de reeks 4400 en 4500, zoals hier nabij Anseremme. De dubbelsporige Athus-Meuse lijn was een belangrijk inzetgebied voor de zogeheten Bolle Neuzen (serie 5300) die vanwege het hellingrijke trajekt veelal in dubbeltraktie reden en hier met een niet al te lange keteltrein op weg zijn richting Beauraing. (foto s: Bert van der Kruk). Foto/Video meeneemavond Presentatoren:... de bezoekers zelf! Gevarieerde avond met vele korte presentaties Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma. Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden! De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm van 3 meter breed, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, overvloei-diaprojector, laptop met Powerpoint, Blu-ray/DVD-speler, en een geluidsinstallatie met microfoon. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.) Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via: twente@nvbs.com. Iedere maand is er in zaal t Schöpke in Hengelo weer een gezellige spoorwegavond bij de NVBS Afdeling Twente. Je bent van harte welkom!

8 Bijeenkomsten NVBS Afdeling Twente: De maandelijkse bijeenkomsten zijn voor iedereen, ook niet-leden, toegankelijk (neem dus vooral je spoorvrienden mee!) en worden gehouden in NSH-gebouw t Schöpke, Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo (naast Lidl supermarkt). De aanvangstijd is uur, de zaal met uitgebreide bar is open vanaf uur. Het einde is om ongeveer uur. Je bijdrage in de onkosten bedraagt 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar betalen 1,25.Je bent van harte welkom! Bereikbaarheid: NVBS Afdeling Twente NSH-gebouw t Schöpke ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf NS-station Hengelo. Neem in het station uitgang Hart van Zuid, loop langs Poppodium Metropool, volg bij de rotonde de route via Parallelweg LS (=Lokaal Spoor). Bij de bocht naar de Veloursstraat (bij Drost Letselschade) rechtdoor lopen en dan bij het Twekkelerplein linksaf naar de Waarbekenweg, richting Lidl supermarkt. Achter 't Schöpke kun je je fiets of auto gratis parkeren op een groot eigen parkeerterrein. Busreizigers nemen lijn 9 (station Enschede-station Hengelo), halte Grundellaan en lopen dan door het opgeknapte Muizentunneltje of lijn 10 (station Hengelo-Veldwijk), halte Brouwerijstraat. Locatie bijeenkomsten NVBS Afdeling Twente: NSH-gebouw t Schöpke (naast Lidl supermarkt), Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo. Afdelingsnieuwsbrief en Facebook NVBS Afdeling Twente: Als je via onze Afdelingsnieuwsbrief op de hoogte gehouden wilt worden van nieuws en activiteiten van de NVBS Afdeling Twente, geef dan je -adres door aan het bestuur via: twente@nvbs.com, of ga naar bit.ly/nvbs-twente (of scan de QR-code) om je aan te melden voor onze Afdelingsnieuwsbrief. Volg ons ook op Facebook: NVBS.Twente voor het laatste nieuws en meer informatie over onze afdelingsbijeenkomsten, en klik op Vind-ik-leuk! Programmawijzigingen: Raadpleeg regelmatig hierop vind je altijd het meest actuele programma van de NVBS Afdeling Twente. Programma-wijzigingen worden hier, via onze Afdelingsnieuwsbrief, op Facebook NVBS.Twente en in het NVBS maandblad Op de Rails aangekondigd. Bestuur NVBS - Afdeling Twente: Voorzitter-Secretaris: Ronald Boers tel nvbs@ronaldboers.com Penningmeester: Dennis te Dorsthorst tel dennis@te-dorsthorst.nl Bestuurslid: Clemens Appelman tel clemens_appelman@hotmail.com Bestuurslid: Peter van der Zanden tel pfvanderzanden@ziggo.nl Postadres: Stockholmstraat JS Hengelo twente@nvbs.com RB

PROGRAMMA Najaar 2018

PROGRAMMA Najaar 2018 Www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling Apeldoorn PROGRAMMA Najaar 2018 Al weer een paar jaar van het Apeldoorns spoor verdwenen:

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2015-2016

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2015-2016 www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2015-2016 De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en trambelangstellenden:

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle.

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle R-Net 2010, 26 juli 2016. Vanwege proefri en in Zwolle. Foto: Lammert Jan Beumer PROGRAMMA 2017 Algemene informa

Nadere informatie

Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016

Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016 www.nvbs.com Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016 Door onvoorziene omstandigheden kunnen in het programma afwijkingen voorkomen. Kijk

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle.

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle R-Net 2010, 26 juli 2016. Vanwege proefri en in Zwolle. Foto: Lammert Jan Beumer PROGRAMMA 2017 vanaf mei 2017

Nadere informatie

passie voor spoor Programma 2019 NVBS Afdeling Noord Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

passie voor spoor Programma 2019 NVBS Afdeling Noord Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord Programma 2019 Bijeenkomsten in Leeuwarden, Buitenpost, Emmen, Meppel en Coevorden Volg ons

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Zwolle 22 juni 2015. Goederentrein 61300 van Onnen naar Kijfhoek rijdt hier met 22 wagens nabij de Hessenweg, getrokken

Nadere informatie

Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN. Gerard de Graaf

Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN. Gerard de Graaf Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN Gerard de Graaf Nederland kende een aantal locomotief- en wagonfabrieken. Backer & Rueb, Werkspoor, Allan en Beijnes kent iedereen wel, maar

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 1, 05/09/2013 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Hans Evering Theo Nagel Leo Waterman Wim Kruijer Peter Smit Kopij & contact redactie@tmsc.nl De Stuurstand Is het officiële

Nadere informatie

Programma 2016-2017. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen

Programma 2016-2017. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling NS Highspeed uit Berlijn Arriva stoptrein naar Zutphen NS Intercity naar Amersfoort NS Sprinter naar Enschede Station

Nadere informatie

PROGRAMMA Loc met trein GdG van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij

PROGRAMMA Loc met trein GdG van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij www.nvbs.com PROGRAMMA 2017 Loc 44 0858 met trein GdG 56405 van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij Sangerhausen. Foto: Bart van t Grunewold Door onvoorziene omstandigheden kunnen in

Nadere informatie

Programma seizoen

Programma seizoen Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2018-2019 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord www.nvbs.com Programma 2018 Bijeenkomsten in Leeuwarden, Buitenpost, Zuidbroek, Meppel en

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG De NVBS Trein en tram zijn voor veel mensen niet anders dan een vervoermiddel.

Nadere informatie

BESTUURSMEDEDELINGEN U

BESTUURSMEDEDELINGEN U BESTUURSMEDEDELINGEN U heeft het programma in handen van de NVBS afdeling Amsterdam voor het seizoen 2016 2017. Door allerlei omstandigheden was het deze keer niet mogelijk om al in september te starten.

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2018-2019 De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en trambelangstellenden:

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2019

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2019 www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS-afdeling Apeldoorn PROGRAMMA 2019 De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en trambelangstellenden:

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

Programma seizoen 2014-2015

Programma seizoen 2014-2015 Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2014-2015 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

PROGRAMMA

PROGRAMMA www.nvbs.com PROGRAMMA 2015 Door onvoorziene omstandigheden kunnen in het programma afwijkingen voorkomen. Kijk daarom kort voor het moment van een afdelingsavond altijd ook in Op de Rails en/of op de

Nadere informatie

Programma seizoen

Programma seizoen Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2016-2017 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

Om uur stappen we in de stoomlocomotief met rijtuigen en vertrekken naar:

Om uur stappen we in de stoomlocomotief met rijtuigen en vertrekken naar: Uitnodiging Voor oud medewerkers Vut, FPU en Gepensioneerden van de Provincie Gelderland. (lid zijnde van de.) VOOR INFORMATIE Yvonne van Brink T (026) 359 9007 Peter Evers T (026) 359 9802 E vgpp@gelderland.nl

Nadere informatie

Afdeling Hart van Brabant. Programma voorjaar 2016

Afdeling Hart van Brabant. Programma voorjaar 2016 Afdeling Hart van Brabant Tilburg Programma voorjaar 2016 Kom ook eens gezellig langs in wijkcentrum t Sant! Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. NVBS Opgericht 28

Nadere informatie

Programma seizoen 2015-2016

Programma seizoen 2015-2016 Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2015-2016 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

NVBS-afdeling Kennemerland. Programma najaar 2019

NVBS-afdeling Kennemerland. Programma najaar 2019 NVBS-afdeling Kennemerland Programma najaar 2019 11 september 2019 Lex Niekel, lid van de NVBS en woonachtig in Lisserbroek, schreef het boek Van Rode Plein naar Chinese Muur, een reis met de Trans Mongolie

Nadere informatie

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland.

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland. RAIL AWAY Al meer dan 20 jaar is de serie Rail Away een begrip onder treinliefhebbers. De eerste uitzending vond plaats op 6 januari 1996 en sindsdien zijn er 25 seizoenen met meer dan 180 afleveringen

Nadere informatie

Programma seizoen 2013-2014

Programma seizoen 2013-2014 Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2013-2014 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 1e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

.22. Hoe ziet een centrum eruit?

.22. Hoe ziet een centrum eruit? Hoe ziet een centrum eruit? Hoofdstuk 2 les 1 Wat ga je leren? In deze les leer je hoe een centrum eruitziet. Je leert ook hoe het komt dat sommige steden of plekken een centrum zijn geworden. Begrippen

Nadere informatie

seizoen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

seizoen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen seizoen 2019-2020 Computerfoto van nieuwe CAF trams voor GVB op de Rozengracht te Amsterdam Maandag 23 september 2019 De Gooische

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord www.nvbs.com Programma 2014 De bijeenkomsten worden afwisselend gehouden op de volgende locaties:

Nadere informatie

Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank

Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank Handleiding voor het zoeken in de NVBS-beeldbank versie 15 april 2015 Inleiding In de beeldbank kun je zoeken op woorden in de van de afbeeldingen,, datum van de foto, het waarin de foto is gemaakt, de

Nadere informatie

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda Routebeschrijving Goudse Haringparty 2019 Gouwekerk Hoge Gouwe 39 2801 LB Gouda Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer om een bezoek te brengen aan de Goudse Haringparty in de Gouwekerk.

Nadere informatie

Treinsamenstellingen voor de stalen C12 c en ABd 9 rijtuigen 2013 www.seinarm.nl Treinsamenstellingen Dertiger Jaren Last edited Februar 28, 2013 door Gerard van de Weerd mag alleen gepubliceerd worden

Nadere informatie

AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen 2015 2016

AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen 2015 2016 AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen 2015 2016 LOCATIE EN TIJDEN Wij komen elke derde maandag van de maand bijeen, een enkele keer wordt daar vanwege feestdagen van afgeweken. Plaats van samenkomst is

Nadere informatie

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033.

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033. Diesellocomotief NS 162 (ex WD 70033). De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033. Loc 70045 in oktober 1947

Nadere informatie

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Tekst: J. Wolff Foto's: Archief FO/MGB, C. Keizer, D. van Nimwegen, K. Scholtes & M. Schuring Copyright VFB Sectie Nederland 2009-2010

Nadere informatie

RAILTHEATER AMSTERDAM. p r o g r a m m a seizoen

RAILTHEATER AMSTERDAM. p r o g r a m m a seizoen RAILTHEATER AMSTERDAM p r o g r a m m a seizoen 2018-2019 september-december 2018 Tijdelijke locatie Railtheater Amsterdam : Thomas van Aquinostraat 2. Aanvangstijdstip: 20.00 uur. Zaal open: 19.40 uur.

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. Afd. Apeldoorn. Foto : Leo van Engeland PROGRAMMA

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. Afd. Apeldoorn. Foto : Leo van Engeland PROGRAMMA Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Afd. Apeldoorn Foto : Leo van Engeland PROGRAMMA 2017-2018 Pagina 1 van 8 De spoorwegen in Indonesië in 1980 Presentatie: Bert

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport De A1GP World Cup of Motorsport is een van de grootste evenementen op Circuit Park Zandvoort. Ook dit jaar wordt de nodige drukte weer verwacht.

Nadere informatie

Het vervoeren van goederen van de ene plek naar de andere. Bijvoorbeeld in vrachtwagen, vliegtuig of boot.

Het vervoeren van goederen van de ene plek naar de andere. Bijvoorbeeld in vrachtwagen, vliegtuig of boot. Meander Samenvatting groep 5 Thema 5 Over de grens Samenvatting Transport Producten die je in de supermarkt koopt, komen soms uit verre landen. Bananen uit Brazilië bijvoorbeeld zijn weken met de boot

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2017-2018 Foto: Erick Silkens De NVBS is een vereniging van en

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

PROGRAMMA AFDELING ZEELAND 1 e helft 2019

PROGRAMMA AFDELING ZEELAND 1 e helft 2019 PROGRAMMA AFDELING ZEELAND 1 e helft 2019 11 januari: DE PYRENEEËN VAN WEST NAAR OOST De grens tussen Frankrijk-Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën. Het gebied aan weerszijden is dunbevolkt en de mogelijkheden

Nadere informatie

Werkblad Meander Thema 1: Onderweg

Werkblad Meander Thema 1: Onderweg Werkblad Meander Thema 1: Onderweg 1.1 Vakantiebestemmingen Schrijf 1, 2, 3, 4, 5, en 6 1. De reis start in Nederland 2. België is klein, dat gaat snel 3. Frankrijk is groot, pffff.wat duurt het lang!!

Nadere informatie

DRUKWERK. PROGRAMMA 1 e HALFJAAR 2013 AFDELING DEN HAAG. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

DRUKWERK. PROGRAMMA 1 e HALFJAAR 2013 AFDELING DEN HAAG. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen DRUKWERK Bij adreswijziging of onjuiste adressering terugzenden aan: Secretariaat NVBS-afdeling Den Haag Hongarenburg 170 E, 2591

Nadere informatie

Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College.

Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College. Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College. Ook voor de 'buitenwereld' zijn we vooral 'de club van de Utrechtseweg".

Nadere informatie

HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF!

HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF! HUIDER-NIEUWSBRIEF 19 augustus 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF! REIS PER STOOMTREIN TUSSEN

Nadere informatie

PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2017 NVBS - AFDELING DEN HAAG

PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2017 NVBS - AFDELING DEN HAAG PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2017 NVBS - AFDELING DEN HAAG NZH A106 en B303 komen even buiten voor een proefrit. Den Haag, Laan van Meerdervoort, 11 oktober 2015. Foto: Kees Bal. De NVBS Trein en tram zijn

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Gewijzigde dienstregeling

Gewijzigde dienstregeling van 25 juli 22 augustus 2010 Gewijzigde dienstregeling rond Arnhem omreizen of bus in plaats van trein! Zwolle Deventer Amersfoort Apeldoorn Zutphen Schiphol Ö Rotterdam Centraal Den Haag Centraal Utrecht

Nadere informatie

Wonen in groene omgeving Ruime woonkamer + zonnig balkon

Wonen in groene omgeving Ruime woonkamer + zonnig balkon Huizen vanhendriks Keesomstraat 33 B, 3817 JX Amersfoort Wonen in groene omgeving Goed onderhouden Nieuwe cv installatie (2014) Ruime woonkamer + zonnig balkon H47 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

Hengelo Ov. : 9 februari 2019 Betreft : zaterdag 16 maart 2019 Belasting- en Douanemuseum Rotterdam

Hengelo Ov. : 9 februari 2019 Betreft : zaterdag 16 maart 2019 Belasting- en Douanemuseum Rotterdam Contactcommissie: R.E. Kruijshoop - Voorzitter Klinkeweg 13, 7552 PB Hengelo Tel. : 074-242 29 76 - Mobiel: 06-5538 0361 E-mail: re.kruijshoop@home.nl Hengelo Ov. : 9 februari 2019 Betreft : zaterdag 16

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi "" ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi  ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Grenzen verdwijnen De schutting in jouw tuin is de grens tussen jouw tuin en die van de buren. Tussen woonwijken, gemeenten, provincies en landen zijn ook grenzen. Die grenzen

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2019-2020 De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en trambelangstellenden:

Nadere informatie

CODEKRAKEN MET DASH EN DOT

CODEKRAKEN MET DASH EN DOT Vragenlijst groep 4: in het verkeer (a) Vragenlijst groep 4: in het verkeer (a) 1. Waarom hoor je bij een voetgangerslicht soms een geluidssignaal? A) - Dat geeft de maat aan waarop je moet lopen. B) -

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

De stad uit met het Stichtse lijntje

De stad uit met het Stichtse lijntje De stad uit met het Stichtse lijntje Ruim een eeuw spoor tussen Utrecht en Baarn 17 februari -24 mei 2010 HETIIIIIIIII UTRECHTS ARCHIEFII www.hetutrechtsarchief.nl Het Utrechts Archief / Hamburgerstraa

Nadere informatie

Afdeling Oost-Brabant

Afdeling Oost-Brabant Afdeling Oost-Brabant 18 januari 2019 Leven langs het spoor in Vietnam Presentatie door Ernst van Gulden De bekende Haarlemse spoorwegfotograaf Ernst van Gulden verzorgt vanavond een bijzondere presentatie

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 2e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2)

Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2) Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2) Welkom Helaas was het eerste nummer vertraagd, dit nummer niet. Ook in dit nummer zal weer

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER Opdracht 1 de fietser oversteken de bushalte de file Opdracht 8 Hoi Özkan, Gisteren was ik naar een feestje in Amsterdam. Ik had geen vervoer / fiets toen ik

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt heeft betrekking op het stuk van de spoorlijnen gelegen tussen de brug van de Vrijwilligerslaan en de Fernand Demanybrug, ter hoogte van

Nadere informatie

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Train World Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Een uniek uitstalraam Train World, het toekomstige museum, wordt een uitstalraam van het verleden, het heden en de toekomst

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode In 1945 eindigt de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Duitsland wil, onder leiding van Adolf Hitler, Europa veroveren. Na vijf jaar strijd en 55 miljoen doden geeft Duitsland

Nadere informatie

Collectie Het Spoorwegmuseum

Collectie Het Spoorwegmuseum Station Zwolle Collectie Het Spoorwegmuseum 4 juni 1864: Hattemerbroek Zwolle Verslag Raad van Toezicht op de Spoorwegdiensten, 1864 Bron: proefschrift R. Dijksterhuis, 1984 NCS Utrecht Zwolle Kampen

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

IN DE TREIN LES 1. Meer of minder

IN DE TREIN LES 1. Meer of minder Stad, dorp en platteland LES 1 IN DE TREIN Hoi! Ik ben Benan. Ik ben bij mijn opa en oma in Den Haag geweest. Nu brengt opa mij met de trein naar Zwolle. Ik woon in een dorp in de buurt van Zwolle. JE

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport De A1GP World Cup of Motorsport brak vorig jaar een bezoekers record op Circuit Park Zandvoort. Ook dit jaar wordt de nodige drukte weer verwacht.

Nadere informatie

Proeven Praten Plezier

Proeven Praten Plezier Dinsdag 23 juni 2015 16.00-20.00 uur Cultureel Kwartier Museum Gouda Museumtuin Achter de Kerk Dé Goudse Netwerkbijeenkomst Proeven Praten Plezier Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer

Nadere informatie

Dienstregeling & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi

Dienstregeling & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi Het Thalys-netwerk breidt zich uit Alle bestemmingen en aansluitingen vanuit België Thalys Ontdek op uw eigen ritme het

Nadere informatie

De Tsaren en Keizersroute (46,1 km)

De Tsaren en Keizersroute (46,1 km) De Tsaren en Keizersroute (46,1 km) Incl. GPS - versie Introductie: Op het einde van de 19 e eeuw runde de particuliere NBDS, de Noord Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij, de spoorlijn van Boxtel

Nadere informatie

Huizen. Fijn huis. Karakteristiek en sfeervol. Super plek. Ruim. Sonsbeeksingel 62, 6821 AB Arnhem H49

Huizen. Fijn huis. Karakteristiek en sfeervol. Super plek. Ruim. Sonsbeeksingel 62, 6821 AB Arnhem H49 Huizen vanhendriks Sonsbeeksingel 62, 6821 AB Arnhem Karakteristiek en sfeervol Ruim Super plek Fijn huis H49 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte Inhoud Bouwjaar Tuin Garage Verwarming Isolatie bovenwoning

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1] Door wjvanderzanden[2]op zo, 10/21/2012-23:17 Tags:reizen

Nadere informatie

Openbaar vervoer. met de Bus

Openbaar vervoer. met de Bus Openbaar vervoer De openbaar vervoer voorzieningen van de Sächsische Schweiz zijn bijzonder goed te noemen. Het is niet alleen milieu vriendelijk maar ook een ontspannen wijze van reizen. Geniet van de

Nadere informatie

Huizen. Kindvriendelijke wijk. Uitgebouwde hoekwoning met garage. Jaren 30. Zonnige achtertuin met privacy. Prettige lichtinval

Huizen. Kindvriendelijke wijk. Uitgebouwde hoekwoning met garage. Jaren 30. Zonnige achtertuin met privacy. Prettige lichtinval Huizen vanhendriks Karperstraat 121, 6833 EB Arnhem Uitgebouwde hoekwoning met garage Jaren 30 Zonnige achtertuin met privacy Kindvriendelijke wijk Prettige lichtinval H49 H49 Kenmerken Soort Type Kamers

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Zwolle, 15 mei 2018. NS vierwagenstel SNG 2705 is in Zwolle vanwege proefri en. Deze Sprinter Nieuwe Genera e (SNG)

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Opdracht 1 bij 3.1 Jullie zijn op straat. Cursist A: je wilt met de taxi reizen. Cursist B: je bent taxichauffeur. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1.

Nadere informatie

Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel

Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel Beste dames en heren, jongens en meisjes, Volgens de nieuwste berichten is de crisis voorbij, dus kunt u vanaf nu weer zorgeloos in onze hobby (en de Nederlandse economie) investeren. Onze producenten

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG De NVBS Trein en tram zijn voor veel mensen niet anders dan een vervoermiddel.

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 23 januari 2014.

HUIDER-NIEUWSBRIEF 23 januari 2014. Omdat wij vinden dat het nooit te laat is om iedereen goeds toe te wensen, doen wij dat hierbij alsnog: Het hele team van Huider wenst u een heel gelukkig en gezond 2014!! Na een heerlijk drukke decembermaand

Nadere informatie

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 1. Bekijk bron 1. De titel van de onderstaande Russische cartoon is: De Amerikaanse stemmachine. De Verenigde Staten drukken op het knopje voor, dat naast het knopje

Nadere informatie

Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1]

Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4 Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1] Door wjvanderzanden[2]op do, 08/06/2015-21:24 Tags:reizen

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

Whistler vanuit de kabelbaan

Whistler vanuit de kabelbaan Hallo Allemaal, Wij zijn al weer drie weken thuis. Onze reis naar Canada en de VS was geslaagd. In de 46 dagen hebben wij maar vier dagen regen gehad en dan was het meestal buien. Canada is een mooi land

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Nederlandsche Spoorwegen

Nederlandsche Spoorwegen Nederlandsche Spoorwegen DOOR: NATHAN FRAANJE Alles over de Nederlandsche Spoorwegen INHOUD 1. De geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen... 2 2. De spoorwegen nu... 2 2.1. De OV-chipkaart... 2 2.2.

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-2-b Bijlage VMBO-KB 2017 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-17-2-b Staatsinrichting van Nederland Bron 1 tot en met bron 4 zijn vier fragmenten van een stadsplattegrond.

Nadere informatie

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013 MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013 Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Postbus 137 1620 AC Hoorn Tel. 0229-214862 Fax: 0229-216653 Web: www.museumstoomtram.nl E-mail: info@museumstoomtram.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Treinen die komen en gaan

Treinen die komen en gaan Treinen die komen en gaan HET STALEN NS-REIZIGERS MATERIEEL VAN NEDERLANDSE BODEM Carel van Gestel Treinen die komen en gaan HET STALEN NS-REIZIGERSMATERIEEL VAN NEDERLANDSE BODEM CAREL VAN GESTEL INHOUD

Nadere informatie

Huizen. Centrale locatie. Uitgebouwde woonkamer. Zonnige tuin op het zuiden. Kindvriendelijke ligging. Kattenbroekerweg 44, 3813 EA Amersfoort H47

Huizen. Centrale locatie. Uitgebouwde woonkamer. Zonnige tuin op het zuiden. Kindvriendelijke ligging. Kattenbroekerweg 44, 3813 EA Amersfoort H47 Huizen vanhendriks Kattenbroekerweg 44, 3813 EA Amersfoort Uitgebouwde woonkamer Kindvriendelijke ligging Zonnige tuin op het zuiden Centrale locatie H47 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte Perceeloppervlakte

Nadere informatie

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN HOOFDSTUK 3.1 INLEIDING 3Generiek Programma van Eisen Dit Programma van Eisen geldt voor het opnieuw in dienst stellen van de spoorverbinding tussen en zoals omschreven in hoofdstuk 2. Aan de hand van

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES Het DTM Circus is voor de negende maal op rij aanwezig op Circuit Park Zandvoort. Ook dit jaar wordt de nodige drukte weer verwacht. Gelukkig zijn er meerdere

Nadere informatie