Programma seizoen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma seizoen 2015-2016"

Transcriptie

1 Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond rijdt MBS loc SS 657 (bouwjaar 1901), ook wel de Kikker genoemd, een reizigerstrein op de Najaarsstoomdag van 24 oktober 2010 tussen Boekelo en Halte Zoutindustrie (foto: Hans Koning); Vanwege materieeltekort huurde NS van 1979 tot 1984 Duitse diesellocs: op 14 mei 1982 staat DB in Enschede voor de trein naar Zwolle (foto: Evert Heusinkveld); Bij de viering in 2010 van 100 jaar Berninalijn (St. Moritz-Tirano) passeert de Bernina Nostalgie Express met 2 Pullman salonwagens van de Rhätische Bahn het meer van Poschiavo (foto: De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en tram-belangstellenden: mensen met passie voor spoor! Meer dan 20 regionale afdelingen organiseren veelal maandelijks interessante presentaties door boeiende sprekers. Elke maand verschijnt het fraai geïllustreerde blad Op de Rails en op de website staat actuele informatie over de activiteiten van de vereniging. Regelmatig worden excursies en buitenlandse reizen georganiseerd, en de afdeling Jongeren onderneemt speciale activiteiten voor jonge spoorliefhebbers. De NVBS Winkel heeft een groot assortiment boeken en dvd s over railverkeer. Wie boeken en documentatie zoekt, kan terecht bij de NVBS Bibliotheek en de enorme collecties foto s en documenten. De Winkel, de Bibliotheek en de documentatiecentra zijn gevestigd in "NVBS Centraal", een gezellige ontmoetingsplaats voor spoor-hobbyisten in het stationsgebouw van Amersfoort, met uitzicht op het spoor. Je bent van harte welkom!

2 Woensdag 16 september 2015: Treinen rond de Pyreneeën Beamer-fotopresentatie door Sjoerd Bekhof (Amersfoort) Sjoerd Bekhof leidt ons door de Pyreneeën, die de grens tussen Frankrijk en Spanje vormen. Het gebied aan weerszijden daarvan is dun bevolkt en de mogelijkheden om door het gebergte de grens over te steken zijn beperkt. Momenteel zijn er drie spoorgrenzen in gebruik. In het westen tussen Hendaye (F) en Irun, waar treinen op drie spoorwijdten de grens over gaan: Smalspoor met de regionale Uskotreinen, normaalspoor voor de goederentreinen en de weinige reizigerstreinen die tot Irun doorrijden en het uit Spanje komende breedspoor. Als gevolg van de verder oostwaarts in gebruik genomen HSL zijn doorgaande treinen via Hendaye vervallen. Van de Franse lijn Dax Toulouse takte in Pau een lijn naar het grensstation Canfranc in Spanje af. Voorbij Oloron is de spoorlijn deels opgebroken. In Canfranc komt een paar keer per dag een dieseltrein uit Huesca. Het Franse gedeelte in Canfranc is geheel verkommerd. In het ministaatje Andorra ontbreekt elk spoor van de vroegere spoorverbinding. Een station aan de SNCFlijn van Toulouse naar La Tour de Carol herinnert hieraan. In La Tour begint de Train jaune, de gele SNCF smalspoortrein naar Villefranche. Deze toeristische lijn loopt door de noordelijke Pyreneeën; het beroemde hangviaduct slaan we natuurlijk niet over. De meest oostelijk gelegen grensovergang verbindt Frankrijk met Spanje via de stations Cerbère en Port Bou. Hier zien we twee Talgotreinen de overgang van normaal- op breedspoor lang rijden. De doorgaande reizigerstreinen Frankrijk Spanje behoren hier tot het verleden. Het enorme grensstation van Canfranc ligt er aan de Franse zijde geheel verkommerd bij; Aankomst van de Talgo-trein uit Lissabon in Hendaye, de grensplaats aan de westkust van Frankrijk (foto s: Sjoerd Bekhof, mei 2014). Woensdag 21 oktober 2015: Jubilea bij de Rhätische Bahn in Zwitserland Dia-overvloeipresentatie door Hans Bikker (Hilversum) De Rhätische Bahn heeft inmiddels verschillende jubilea achter de rug vanwege het 100-jarig bestaan van diverse lijnen. Presentator Hans Bikker start in 1989 wanneer de RhB het 100-jarig jubileum van de lijn Landquart Davos viert. Dat wordt in 2003 gevolgd door 100 jaar Albula. De verbinding Davos Filisur volgt in 2009, waarbij tijdens het jubileum inmiddels verdwenen treintypes werden getoond. In 2010 volgde het grootse jubileum 100 jaar Berninalijn. Tenslotte kijken we bij het jubileum 100 jaar Vorderrhein van Reichenau naar Disentis. Je ziet een compilatie van de extra treinen tijdens deze vieringen, afgewisseld met opnamen van de hedendaagse exploitatie. Uiteraard zal de natuur niet worden vergeten! RhB smalspoorkrododil Ge 6/6 I 414 (bj.1929) met de Alpine Classic Pullman Express passeert het typisch Engadiner station Guarda tijdens een jubileumrit naar Scuol-Tarasp.

3 Woensdag 18 november 2015: Belgische trams, heden en verleden Beamer-fotopresentatie door Bert van Raaij (Amsterdam) Vanavond neemt Bert van Raaij ons mee op een reis door België. In de jaren 60 van de vorige eeuw kende men daar nog een uitgebreid net van interlocale trams, ook wel buurttrams of boerentrams geheten. In diverse steden waren de stadstrams nog volop aanwezig. Je krijgt beelden te zien uit dit rijke verleden en deze worden gekoppeld aan beelden uit het heden. We beginnen in Antwerpen, waar de laatste oude trams plaats moeten maken voor de PCC-cars, die decennia lang het gezicht van de Antwerpse tram zullen bepalen. Ook in de historische stad Gent zullen in de jaren 70 de oude trams voor de PCC-car moeten wijken. Langs de kust bezoeken we de langste tramlijn van Europa. In de pauze steken we de taalgrens over om het destijds zeer uitgebreide tramnet van Henegouwen te bekijken. Ook zien we nog wat beelden uit de jaren 60 van de tram in Mons(Bergen), Verviers en de groene trams van Luik en Charleroi. Onderweg zullen we regelmatig excursietrams van de NVBS tegenkomen. Zo nu en dan komen er ook treinen en stations in beeld. Daarnaast krijgt de architectuur en het landschap enige aandacht, zowel positief als negatief. Het uitgebreide tramnet van Brussel bewaren we voor een volgende presentatie. MIVG : Lijn 1 en 4 in Gent centrum: Kleine Vismarkt. Juli 1985 (foto: Bert van Raaij). MIVA Antwerpen: Stadion in Deurne. NVBS Koninginnedagexcursie op 30 april Afscheidsrit met het oude Antwerpse trammaterieel (foto: archief SNR). Woensdag 16 december 2015: Per trein door Laos, Thailand en Maleisië naar Singapore Dia-overvloeipresentatie door Cor de Vos (Zwolle) Een van de spoorwensen die de spreker van vanavond, Cor de Vos, al lange tijd had, was om eens met de trein in Singapore aan te komen. Hoewel het originele station van Singapore tegenwoordig niet meer wordt aangedaan, is het nog steeds mogelijk met de trein in de Zuid Oost Aziatische stadsstaat aan te komen. Een andere wens was om met de trein over de zogenaamde Vriendschapsbrug van Thailand naar Laos te treinen. In januari 2013 ontstond vrij onverwacht de mogelijkheid beide wensen te combineren. Vanavond zie je het diagrafische verslag van een treinreis door Zuidoost Azië, van Vientiane in Laos, via Ayuthaya en Bangkok in De trein uit Chiang Mai is bijna bij het eindpunt Bangkok aangekomen (foto: Cor de Vos, januari 2013).

4 Thailand en door Maleisië, via o.a. Kuala Lumpur en Malakka, naar het letterlijke eindpunt van de lijn, Singapore. Een kleurrijk reisverslag met aandacht voor trein én cultuur. Als uitsmijter van de avond zien we nog een korte impressie van suikerrietstoom op Java. Hoewel Malakka tientallen kilometers van de dichtsbijzijnde spoorlijn gelegen is, staat in het park bij het centrum een loc met rijtuig opgesteld. (foto: Cor de Vos, januari 2013) Woensdag 20 januari 2016: De spoorwegen in Twente en de Achterhoek Beamer-fotopresentatie door Evert Heusinkveld (Almelo) In 2015 konden we vieren dat 150 jaar geleden de spoorlijnen Almelo Salzbergen en Zutphen Hengelo in gebruik genomen werden door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). En in 2016 vieren we 150-jaar Hengelo Enschede. Daarmee waren de eerste spoorwegen in Twente en de Achterhoek na vele mislukte plannen een feit. In de volgende decennia ontstond een net van hoofd- en lokaalspoorwegen waarmee de streek ontsloten werd. De eerste plannen voor de aanleg van lokaalspoorwegen voorzagen in een lijn Winterswijk Hengelo en Winterswijk Zevenaar met als exploitant de HSM. In Enschede had zich een Comité ter bevordering van Spoorwegverbindingen met Enschede gevormd. In dit comité zaten de plaatselijke textielfabrikanten. Het comité wilde bereiken dat de spoorlijnen Boekelo Enschede en Neede Ruurlo Doetinchem in de plannen werden opgenomen. Daardoor zou een concurrerende verbinding met de SS-lijn Zutphen Hengelo Enschede ontstaan en daarvan verwachtte men in Enschede verlaging van de vrachttarieven. De aanvoer van kolen uit het Ruhrgebied via Winterswijk zou kunnen concurreren met de SSovergang naar Gronau. In 1884 kwamen de door de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg- Maatschappij (GOLS) aangelegde lijnen Ruurlo Neede Hengelo en Winterswijk Neede gereed en werden door de HSM in exploitatie genomen. In 1885 volgden de lijnen Boekelo Enschede, Winterswijk Doetinchem Zevenaar en Ruurlo Doetinchem. De HSM nam ook de door de NV Locaal Spoorweg Maatschappij Dinxperlo Varsseveld (DV) gebouwde lijn Dinxperlo Varseveld in 1904 en de door de Lokaalspoorweg- Maatschappij Neede Hellendoorn (NH) aangelegde lijn Neede Hellendoorn in 1910 in exploitatie. Na het uitbreken van de eerste Wereldoorlog in augustus 1914 kwam onder druk van de oorlogsomstandigheden in 1916 een belangengemeenschap tot stand tussen SS en HSM. Hierdoor werden voortaan de door de SS en HSM geëxploiteerde lijnen gemeenschappelijk als Nederlandsche Spoorwegen geëxploiteerd. Daarmee verviel de concurrentie tussen HSM en SS en bleef in de Achterhoek alleen het lokale vervoer, dat aanzienlijk verminderde, vooral in de crisis in de jaren De fiets en de autobus waren een geduchte concurrent voor het lokale reizigersvervoer geworden. De autobus bracht de reizigers tot midden in de dorpen en was veel comfortabeler. Tussen 1936 en 1937 werd het reizigersvervoer op de lijnen van de GOLS, DV en NH opgeheven. Alleen Winterswijk Zevenaar bleef in exploitatie, waarbij de treinen al sinds 1918 doorreden naar Arnhem. Autobussen van de Geldersche Tramwegen namen het vervoer over. Het goederenvervoer bleef op delen gehandhaafd tot 28 mei Toen verviel de vervoerplicht wat betreft het goederenvervoer voor NS en werden vrijwel alle los- en laadplaatsen gesloten. Met het vervallen van het contractvervoer van graan naar de losplaats Aalten op 2 juni 1991, verdween het laatste goederenvervoer per spoor uit de Achterhoek. Evert Heusinkveld zal in deze presentatie met historische beelden de ontwikkeling van het spoorvervoer in Twente en de Achterhoek belichten.

5 In Zenderen werd op verzoek van de bevolking in 1888 een stopplaats ingericht. Het stationnetje werd gesloten in 1941 en in 1960 gesloopt. Tegenwoordig zijn er plannen om het karakteristieke en cultuurhistorisch waardevolle stationgebouwtje te herbouwen (foto uit 1938). Langs het perron van station Winterswijk staat Blauwe Engel DE2 naar Zutphen gereed. Op de voorgrond staan 3 x NS2200 diesellocs met een lege gasbuizentrein (foto: Evert Heusinkveld, 8 februari 1972). Woensdag 17 februari 2016: Railfotografie in REO (Rotterdam en omstreken), Beamer-fotopresentatie door John Krijgsman (Rotterdam) Toen RET-reiziger, NS-er en Rotterdammer John Krijgsman er in 1967 voor het eerst op uit trok met de boxcamera van zijn Oma kon je bij de RET nog vierassers in de reizigersdienst aantreffen en was de eerste metrolijn van Nederland amper geopend. Bij NS zag je in Rotterdam CS nog treinstellen Mat 40 en blokkendoosrijtuigen. Station Blaak lag nog hoog boven de grond in plaats van eronder, bij de elektriciteitscentrale aan de Galileïstraat reed de elektrische kolentram van het GEB en de NVBS afdeling Rotterdam hield filmavonden in het RTMstation aan de Rosestraat. Sindsdien heeft John 5 camera s versleten en zo n dia s gemaakt, waarvan vele duizenden in REO. Vanavond vertoont hij onder andere: Luchtspoor, Maasbruggen, De Hef en de bouw van de Willemsspoortunnel; Rotterdam Stadion: extra treinen bij voetbalwedstrijden en concerten, met armseinen en lichtseinen, Mat 46 en dubbeldekkers; RET: Allan-stellen, Schindlers, Düwags en de laatste tramconducteurs; Goederenkonvooien op het Stieltjesplein en Katendrecht; ritten over de Havenspoorlijn; NS-treinen tussen Dordrecht, Rotterdam, Hoek van Holland in de jaren 70 en 80; Dordrecht-Geldermalsen met armseinen en zonder bovenleiding; Internationale treinen naar Hoek van Holland; Benelux, TEE en EuroCitytreinen in REO. 50 jaar RET in 1977, 10 jaar Metro in 1978; Trams op plekken waar tegenwoordig geen rails meer liggen; Trein- en tramongevallen, van blikschade tot treinramp. Kortom, vanavond ook voor niet-rotterdammers een boeiende presentatie boordevol nostalgie! TEE Edelweiss van Amsterdam naar Zürich doorkruist de Rotterdamse binnenstad over het spoorviaduct, met de Laurenskerk op de achtergrond (foto: John Krijgsman, 1973). Proefrit met Haagse PCC-trams serie 1100 in Rotterdam, Metrostation Maashaven (foto: John Krijgsman, 1982).

6 Woensdag 16 maart 2016: Spoorwegherinneringen op foto en film Beamer-foto/DVD-filmpresentatie door Kees van de Meene (Zwolle) Het programma van de bekende spoorwegfotograaf Kees van de Meene begint met het ophalen van een aantal fotografische spoorherinneringen met een licht quizgehalte onder het motto wat, waar, waarom. Daarna volgen video-opnamen van, toepasselijk in deze periode, de NVBS winterreis van 1997 naar Oekraïne en tot besluit opnamen van de NVBS-reis in 2008 naar Syrië en Jordanië toen het in Syrië wel heel anders was dan nu. Op 20 maart 1959 rijdt een locomotor ( Sik ) een inspectierit op de Gronausestraat in Losser met het voormalige salonrijtuig van koningin-moeder Emma, in dienst gesteld door de Nederlandsche Centraal- Spoorweg-Maatschappij (NCS) in Het werd in 1956 als dienstwagen in gebruik genomen door de Dienst van weg en werken (afdeling Seinwezen). Tijdens de NVBS-reis naar Syrië en Jordanië werd bij een fotostop in Amman de excursiestoomtrein door de gerenommeerde spoorwegfotograaf Kees van de Meene gefotografeerd (20 oktober 2008). Woensdag 20 april 2016: Stoom in het arbeiders- en boerenparadijs Beamer-fotopresentatie door Bart van t Grunewold (Roermond) Nadat in West Duitsland bij de Bundesbahn de stoomlocs in 1977 zich das Rauchen abgelernt hadden, moesten we voor Duitse stoom de Duits- Duitse grens over, naar de DDR. In 1979 en 1981 reden in het Arbeiter und Bauernparadies nog volop stoomloc s, door het hele land. Ondanks dat de dieseltractie in opkomst was en al op veel plaatsen prominent aanwezig (en de elektrische tractie voorzichtig), waren er nog ware stoomparadijzen, met veel verschillende loctypen. Niet alleen de ewige Baureihen en 52.80, die kenmerkend waren voor de nadagen van de DRstoom een paar jaar later, maar een keur aan Baureihen: 01.5, 03.10, 41, 50.0, Er reden zware en snelle treinen. Goederentreinen tot 1800 ton waren geen uitzondering en tussen Berlin en Stralsund reed de Baureihe met wel 12-rijtuig lange vakantietreinen snelheden boven de 120 km/u. Het depot Saalfeld was het absolute hoogtepunt, met in 1979 maar liefst 10 stuks 01.5-en tegelijk in de rijdende dienst. Het waren niet alleen Tempo und Tonnen, maar ook was er nog veel smalspoor met stoom. Bart van t Grunewold bezocht in 1979 en 1981 de DDR dat was toen nog een hele onderneming en fotografeerde de onversneden en pure Deutsche Reichsbahn, met de meeste nadruk op de stoomtractie. Na het verbeteren van het record 'afkoppelen, omlopen, naar het Bw 'zagen', draaien, waternemen, 'terugzagen' naar het perron, aankoppelen en remproef-nemen', vertrekt DR-loc op 5 mei 1981 uit Saalfeld met D 504 naar Berlin-Lichtenberg (foto: Bart van t Grunewold).

7 Woensdag 18 mei 2016: Het Spoorwegmuseum, dat wil je beleven! Beamer-fotopresentatie door Peter-Paul de Winter (Bilthoven) Tijdens deze avond geeft Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum een kijkje achter de schermen. Het gunt ons zicht op de koersontwikkelingen vanaf de oprichting van het museum tot het heden met een doorkijkje naar de toekomst. Welke keuzes en dilemma s zijn onderwerp van gesprek. Is het een actief museum? Of juist een statisch pretpark? Wat is het beleid ten aanzien van collecties en verzamelen? Rijden of stilstaan met onze museale treinen? Wat kost dat en blijft dit wel mogelijk? Hoe wordt dit bedrijf gerund en niet geraakt door de overheid? Welke ontwikkelingen van buiten af bedreigen het museum? Hoe kan het museum zich aanpassen aan de huidige tijd? Wat ontbreekt er? Hoe ziet Het Spoorwegmuseum haar omgeving, de collega-musea in binnen- en buitenland en hoe wil zij daarmee omgaan? Welke zijn de rol en invloed van vrijwilligers en externe experts, maar ook de Vrienden van het Spoorwegmuseum? Kortom, er gaat een boekje over Het Spoorwegmuseum voor ons open dat misschien verrassende inzichten geeft in het hoe en waarom van dit museum. Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter in het nieuwe NSM-depot de Wagenmakerij in Blerick, met op de achtergrond Diesel-elektrisch treinstel NS27 (Diesel 3) uit 1934, gebouwd door Beijnes en Werkspoor. Het Spoorwegmuseum is sinds 1954 gevestigd in het voormalige station Utrecht Maliebaan. Woensdag 15 juni 2016: Foto/Video meeneemavond Presentatoren:... de bezoekers zelf! Gevarieerde avond met vele korte presentaties Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma. Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden! De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm van 3 meter breed, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, overvloei-diaprojector, laptop met Powerpoint, Blu-ray/DVD-speler, en een geluidsinstallatie met microfoon. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.) Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via: Iedere maand is er in zaal t Schöpke in Hengelo weer een gezellige spoorwegavond bij de NVBS Afdeling Twente. Je bent van harte welkom!

8 Bijeenkomsten NVBS Afdeling Twente: De maandelijkse bijeenkomsten zijn voor iedereen, ook niet-leden, toegankelijk (neem dus vooral je spoorvrienden mee!) en worden gehouden in NSH-gebouw t Schöpke, Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo (naast Lidl supermarkt). De aanvangstijd is uur, de zaal met uitgebreide bar is open vanaf uur. Het einde is om ongeveer uur. Je bijdrage in de onkosten bedraagt 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar betalen 1,25. Je bent van harte welkom! Bereikbaarheid: NVBS Afdeling Twente NSH-gebouw t Schöpke ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf NS-station Hengelo. Neem in het station uitgang Hart van Zuid, loop langs Poppodium Metropool, volg bij de rotonde de route via Parallelweg LS (=Lokaal Spoor). Bij de bocht naar de Veloursstraat (bij Drost Letselschade) rechtdoor lopen en dan bij het Twekkelerplein linksaf naar de Waarbekenweg, richting Lidl supermarkt. Achter 't Schöpke kun je je fiets of auto gratis parkeren op een groot eigen parkeerterrein. Busreizigers nemen lijn 9 (station Enschede-station Hengelo), halte Grundellaan en lopen dan door het opgeknapte Muizentunneltje of lijn 10 (station Hengelo-Veldwijk), halte Brouwerijstraat. Locatie bijeenkomsten NVBS Afdeling Twente: NSH-gebouw t Schöpke (naast Lidl supermarkt), Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo. Afdelingsnieuwsbrief en Facebook NVBS Afdeling Twente: Als je via onze Afdelingsnieuwsbrief op de hoogte gehouden wilt worden van nieuws en activiteiten van de NVBS Afdeling Twente, geef dan je -adres door aan het bestuur via: of ga naar bit.ly/nvbs-twente (of scan de QR-code) om je aan te melden voor onze Afdelingsnieuwsbrief. Volg ons ook op Facebook: NVBS.Twente voor het laatste nieuws en meer informatie over onze afdelingsbijeenkomsten, en klik op Vind-ik-leuk! Programmawijzigingen: Raadpleeg regelmatig hierop vind je altijd het meest actuele programma van de NVBS Afdeling Twente. Programma-wijzigingen worden hier, via onze Afdelingsnieuwsbrief, op Facebook NVBS.Twente en in het NVBS maandblad Op de Rails aangekondigd. Bestuur NVBS - Afdeling Twente: Voorzitter-Secretaris: Ronald Boers tel Penningmeester: Dennis te Dorsthorst tel Bestuurslid: Clemens Appelman tel Bestuurslid: Peter van der Zanden tel Postadres: Stockholmstraat JS Hengelo RB

Ontwikkelagenda Noord-Nederland 2012-2025. meer treinverbindingen meer overstapmogelijkheden meer reizigers

Ontwikkelagenda Noord-Nederland 2012-2025. meer treinverbindingen meer overstapmogelijkheden meer reizigers Ontwikkelagenda Noord-Nederland 2012-2025 meer treinverbindingen meer overstapmogelijkheden meer reizigers Ontwikkelagenda Noord-Nederland 2012-2025 Inhoudsopgave De zeven projecten op kaart 2 Inleiding

Nadere informatie

O f f i c i e e l o r g a a n v a n d e Modelbouw Vereniging Arnhem e.o. 25 e jaargang, 2014, nr. 3

O f f i c i e e l o r g a a n v a n d e Modelbouw Vereniging Arnhem e.o. 25 e jaargang, 2014, nr. 3 O f f i c i e e l o r g a a n v a n d e Modelbouw Vereniging Arnhem e.o. 25 e jaargang, 2014, nr. 3 2 Modelbouw Vereniging Arnhem e.o. (opgericht 30 augustus 1983) Clubgebouw: 1 ste verdieping firma Maatwerk

Nadere informatie

Venlo- Binnenstad 7-8 9-10 14-15 20-22. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 DIT N UMMER. De Nolensfeeste. Flitsen. Kunstenaars.

Venlo- Binnenstad 7-8 9-10 14-15 20-22. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 DIT N UMMER. De Nolensfeeste. Flitsen. Kunstenaars. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 Venlo- Binnenstad Van de Redactie Op het moment dat we dit schrijven, genieten we van een nazomer waar je U tegen zegt. Het zonnetje was wat laat uit de veren maar maakt nu

Nadere informatie

Centralisatie bij de politie, decentrale politiezorg voor de NS

Centralisatie bij de politie, decentrale politiezorg voor de NS Centralisatie bij de politie, decentrale politiezorg voor de NS Een studie naar de organisatie van sociale veiligheid op het spoor Dr. Ronald van Steden i.s.m. Kim Mans Vrije Universiteit Amsterdam Den

Nadere informatie

de Doorloper juni 2008 Clubblad Oldenzaalse IJsclub In dit nummer: Wereldtop eert buizen ome Jaap Portret Jan ten Tusscher

de Doorloper juni 2008 Clubblad Oldenzaalse IJsclub In dit nummer: Wereldtop eert buizen ome Jaap Portret Jan ten Tusscher In dit nummer: Wereldtop eert buizen ome Jaap Portret Jan ten Tusscher juni 2008 Clubblad de Doorloper een uitgave van de Oldenzaalse ijsclub Bestuurssamenstelling telefoon nummer Voorzitter Theo Stroot

Nadere informatie

LUTJE NIJS. Sarantasia een circussprookje. Jeugdcircus SARANTI. Duurswoldhal Slochteren. Toegang: 4,00. www.dorpsverenigingslochteren.

LUTJE NIJS. Sarantasia een circussprookje. Jeugdcircus SARANTI. Duurswoldhal Slochteren. Toegang: 4,00. www.dorpsverenigingslochteren. LUTJE NIJS september 2014 Sarantasia een circussprookje Jeugdcircus Saranti brengt een vrolijk spektakel voor jong en oud, groot en klein, een sprookjeswereld om naar uit te kijken! Op zaterdag 18 oktober

Nadere informatie

Jubileum editie Neem een duik in het verleden. Wat gebeurde er zoal STV bestaat 25 jaar

Jubileum editie Neem een duik in het verleden. Wat gebeurde er zoal STV bestaat 25 jaar Jubileum editie Neem een duik in het verleden. Wat gebeurde er zoal STV bestaat 25 jaar 2 Ons clubblad t Batje bestaat 15 jaar. Ja, u ziet het goed STV bestaat 25 jaar en daarom een goed gevulde uitgave

Nadere informatie

NatuurNabij. Nieuwe voorzitter Natuurfoto s in museum Oud Soest Kraanvogels boven Soest Bouwlocatie Raadhuisplein IVN Eemland

NatuurNabij. Nieuwe voorzitter Natuurfoto s in museum Oud Soest Kraanvogels boven Soest Bouwlocatie Raadhuisplein IVN Eemland NatuurNabij Jaargang 36 - U i t g a v e 2 - m e i 2 0 0 9 Nieuwe voorzitter Natuurfoto s in museum Oud Soest Kraanvogels boven Soest Bouwlocatie Raadhuisplein IVN Eemland Vereniging voor natuur- en milieueducatie

Nadere informatie

Cronyck D E H I S T O R I S C H E K R I N G N I E U W E G E I N 32E JAARGANG NUMMER 1, JANUARI 2010 K WARTAALUITGAVE VAN

Cronyck D E H I S T O R I S C H E K R I N G N I E U W E G E I N 32E JAARGANG NUMMER 1, JANUARI 2010 K WARTAALUITGAVE VAN Cronyck de Geyn 32E JAARGANG NUMMER 1, JANUARI 2010 K WARTAALUITGAVE VAN D E H I S T O R I S C H E K R I N G N I E U W E G E I N Het is tijd voor het museum. Als bank heb je je maatschappelijke verantwoordelijkheden.

Nadere informatie

Als je doet wat vindt hoef je

Als je doet wat vindt hoef je Als je doet wat vindt hoef je jeleuk nooit tewerken, dat noemen wij passie. Kijk voor het meest actuele aanbod van vacatures binnen bouw en techniek op www.continu.nl Altijd de juiste mensen INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

H E E R L I J K H E D E N

H E E R L I J K H E D E N INHOUD Op korte termijn zijn er twee belangrijke activiteiten in het jubileumjaar van de VOHB. Noteert u vooral 14 april en 24 april in uw agenda. Op 24 april a.s. vieren wij officieel ons 60-jarig jubileum

Nadere informatie

Ledenbrief Univé Oost

Ledenbrief Univé Oost Ledenbrief Univé Oost Uitgave 7 Oktober 2011 Verder o.a. in deze Ledenbrief: Aandacht voor leven Juridische hulp dichtbij Univé Oost gaat ledenkapitaal terugbetalen Uitnodiging Ledenbijeenkomst Column

Nadere informatie

25 jaar Stichting Werk en Onderneming. Inspiratie op de mooiste onontdekte plekjes van Leiden

25 jaar Stichting Werk en Onderneming. Inspiratie op de mooiste onontdekte plekjes van Leiden 25 jaar Stichting Werk en Onderneming Inspiratie op de mooiste e s van Leiden Colofon Dit jubileumboek is een uitgave van Stichting Werk en Onderneming Breestraat 55 2311 CJ Leiden t 071 513 82 67 e info@werkenonderneming.nl

Nadere informatie

Bin nenstadskrant. Betere Bestrating. Binnen & Buiten. Bomen & Beton. Bezoekers & Bedden. Breken & Bouwen

Bin nenstadskrant. Betere Bestrating. Binnen & Buiten. Bomen & Beton. Bezoekers & Bedden. Breken & Bouwen Bin nenstadskrant Binnenstadskrant, 16e jaargang, nummer 2, voorjaar 2011-03-19 Betere Bestrating Bomen & Beton Binnen & Buiten Bezoekers & Bedden Breken & Bouwen 400.000 Toen ik in de jaren zestig op

Nadere informatie

Een Taaldorp spreekt niet vanzelf

Een Taaldorp spreekt niet vanzelf Een Taaldorp spreekt niet vanzelf Expertisecentrum Colofon Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing. Redactie: Eindredactie: Vormgeving: Erik van Nieuwenhoven Alessandra Corda Johanneke

Nadere informatie

Behoud of vernietiging? Omgang met het industrieel erfgoed in Utrecht. Jacob de Jong

Behoud of vernietiging? Omgang met het industrieel erfgoed in Utrecht. Jacob de Jong Behoud of vernietiging? Omgang met het industrieel erfgoed in Utrecht Jacob de Jong Behoud of vernietiging? Omgang met het industrieel erfgoed in Utrecht Jacob de Jong (3017486) Universiteit Utrecht /

Nadere informatie

Nummer 123 / Jaargang 35 februari 2014. IN DIT NUMMER: De passie van mijn vader Heilige koe in Frankrijk Verslag Abarth treffen

Nummer 123 / Jaargang 35 februari 2014. IN DIT NUMMER: De passie van mijn vader Heilige koe in Frankrijk Verslag Abarth treffen Nummer 123 / Jaargang 35 februari 2014 IN DIT NUMMER: De passie van mijn vader Heilige koe in Frankrijk Verslag Abarth treffen COLOFON INHOUD VAN DE VOORZITTER Due Posti is het clubblad van het FIAT 124

Nadere informatie

B u u r t k r a n t B o s c h ve l d

B u u r t k r a n t B o s c h ve l d B u u r t k r a n t B o s c h ve l d De krant van en voor de bewoners van Boschveld Jaargang 7 nummer 5 Juli 2011 Buurtfeest Na 2 maanden van voorbereiding, vond op 19 juni het jaarlijkse buurtfeest plaats.

Nadere informatie

GRENZELOOS 03. Na de zomer speel ik bijna elke week op een ander continent. Joost Luiten: De weg naar een bedrijfsfeest

GRENZELOOS 03. Na de zomer speel ik bijna elke week op een ander continent. Joost Luiten: De weg naar een bedrijfsfeest Grenzeloos is een periodieke uitgave voor en door reis- en eventprofessionals. September 2009 Joost Luiten: Na de zomer speel ik bijna elke week op een ander continent GRENZELOOS 03 09 10 13 16 De weg

Nadere informatie

Metin Durmus Blij dat ik in een dorp ben opgegroeid. Gerard Nijland Hoe je het ook bekijkt, het wethouderschap is nooit saai

Metin Durmus Blij dat ik in een dorp ben opgegroeid. Gerard Nijland Hoe je het ook bekijkt, het wethouderschap is nooit saai Magazine van Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers Negende jaargang, september 2014 38 Metin Durmus Blij dat ik in een dorp ben opgegroeid Gerard Nijland Hoe je het ook bekijkt, het wethouderschap

Nadere informatie

Fivelsgoud 2. Achtergrondteksten voor docenten bij: TIJDVAK 9: Tijd van wereldoorlogen en crisis 1900-1950

Fivelsgoud 2. Achtergrondteksten voor docenten bij: TIJDVAK 9: Tijd van wereldoorlogen en crisis 1900-1950 Fivelsgoud 2 Achtergrondteksten voor docenten bij: TIJDVAK 9: Tijd van wereldoorlogen en crisis 1900-1950 (Oorspronkelijke tekst: Jouke Nijman. Bewerking: Merel Thomése. Redactie: Anja Reenders, Heleen

Nadere informatie

Museum in Berlage-kerk

Museum in Berlage-kerk Een échte Haagse krant Vrijdag 10 januari 2014 jaargang 8 nummer 348 }

Nadere informatie

Cultuur P11 Classic Concert

Cultuur P11 Classic Concert Zandvoortse Courant Actueel P3 Jury Zandvoorter v/h jaar 2006 Actueel P9 Evaluatie Strandbus Cultuur P11 Classic Concert Sport P23 Voetbal 2e jaargang nummer 42 19 oktober 2006 Het wekelijkse nieuwsblad

Nadere informatie

TEUGJE NIEUWS. Teuge krijgt vleugels. Project KIJK genomineerd bij Rabobank. Uitgave voor en door Teugenaren Jaargang 03 Editie 5 juni 2009

TEUGJE NIEUWS. Teuge krijgt vleugels. Project KIJK genomineerd bij Rabobank. Uitgave voor en door Teugenaren Jaargang 03 Editie 5 juni 2009 TEUGJE NIEUWS Uitgave voor en door Teugenaren Jaargang 03 Editie 5 juni 2009 Teuge krijgt vleugels Een bekende uitdrukking is op Teuge wel heel erg van toepassing. Natuurlijk heeft het vliegveld al lange

Nadere informatie

West Twente. Magazine voor leden - voorjaar 2012

West Twente. Magazine voor leden - voorjaar 2012 ichterbij West Twente Wonen en leven Kopen of verbouwen? Rabobank ambassadeurs Een nadere kennismaking Floriade 2012 Duurzame idealen worden werkelijkheid in Venlo evisie Online shoppen brengt mensen terug

Nadere informatie

r5. 95 v.d. Geest keurslager Raadhuisstraat 94 tel. 528 64 17 Wim Kuijk keurslager J. van Goyenstr. 24 tel. 528 90 00

r5. 95 v.d. Geest keurslager Raadhuisstraat 94 tel. 528 64 17 Wim Kuijk keurslager J. van Goyenstr. 24 tel. 528 90 00 De leukste krant van heemstede! 6 juni 2012 Tel. 023-8200170 WWW.HEEMSTEDER.NL 5 Het grootste schilderij van Heemstede Heemstede - Als speciale activiteit tijdens de Engelse Country Fair die zondag 10

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

I - WANDELING IN 2012 TRANSFORMATIE COOLHAVENEILAND DE VOLGENDE STAP

I - WANDELING IN 2012 TRANSFORMATIE COOLHAVENEILAND DE VOLGENDE STAP I - WANDELING IN 2012 TRANSFORMATIE COOLHAVENEILAND DE VOLGENDE STAP I - WANDELING IN 2012 Coolhaveneiland en Lloydkwartier 3 COOLHAVENEILAND DE VOLGENDE STAP I - WANDELING IN 2012 Uitgevoerd door: In

Nadere informatie

Hoe en waar moet ik mijn kopij voor de Bân inleveren? Bij voorkeur als rtf bestand of als een gewoon word document (geen docx) en dan in

Hoe en waar moet ik mijn kopij voor de Bân inleveren? Bij voorkeur als rtf bestand of als een gewoon word document (geen docx) en dan in Van de redactie Redactie "de Bân Jan Lammert Sijtsema jr., Merkebuorren 39a tel: 48 12 00 Annie Posthumus, Weinterp 40 tel: 48 13 81 Klaasje v.d. Woude, Te Nijenhuiswei 10 tel: 48 13 91 Durk van der Veen,

Nadere informatie

Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die vragen heeft over de vuurwerkramp.

Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die vragen heeft over de vuurwerkramp. Nieuwskrant 13 Mei Uitgave 13, juli/augustus 2002 Informatief magazine betreffende de gevolgen van de vuurwerkramp Uitgave 1, april 2001 Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die

Nadere informatie