Programma seizoen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma seizoen 2015-2016"

Transcriptie

1 Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond rijdt MBS loc SS 657 (bouwjaar 1901), ook wel de Kikker genoemd, een reizigerstrein op de Najaarsstoomdag van 24 oktober 2010 tussen Boekelo en Halte Zoutindustrie (foto: Hans Koning); Vanwege materieeltekort huurde NS van 1979 tot 1984 Duitse diesellocs: op 14 mei 1982 staat DB in Enschede voor de trein naar Zwolle (foto: Evert Heusinkveld); Bij de viering in 2010 van 100 jaar Berninalijn (St. Moritz-Tirano) passeert de Bernina Nostalgie Express met 2 Pullman salonwagens van de Rhätische Bahn het meer van Poschiavo (foto: De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en tram-belangstellenden: mensen met passie voor spoor! Meer dan 20 regionale afdelingen organiseren veelal maandelijks interessante presentaties door boeiende sprekers. Elke maand verschijnt het fraai geïllustreerde blad Op de Rails en op de website staat actuele informatie over de activiteiten van de vereniging. Regelmatig worden excursies en buitenlandse reizen georganiseerd, en de afdeling Jongeren onderneemt speciale activiteiten voor jonge spoorliefhebbers. De NVBS Winkel heeft een groot assortiment boeken en dvd s over railverkeer. Wie boeken en documentatie zoekt, kan terecht bij de NVBS Bibliotheek en de enorme collecties foto s en documenten. De Winkel, de Bibliotheek en de documentatiecentra zijn gevestigd in "NVBS Centraal", een gezellige ontmoetingsplaats voor spoor-hobbyisten in het stationsgebouw van Amersfoort, met uitzicht op het spoor. Je bent van harte welkom!

2 Woensdag 16 september 2015: Treinen rond de Pyreneeën Beamer-fotopresentatie door Sjoerd Bekhof (Amersfoort) Sjoerd Bekhof leidt ons door de Pyreneeën, die de grens tussen Frankrijk en Spanje vormen. Het gebied aan weerszijden daarvan is dun bevolkt en de mogelijkheden om door het gebergte de grens over te steken zijn beperkt. Momenteel zijn er drie spoorgrenzen in gebruik. In het westen tussen Hendaye (F) en Irun, waar treinen op drie spoorwijdten de grens over gaan: Smalspoor met de regionale Uskotreinen, normaalspoor voor de goederentreinen en de weinige reizigerstreinen die tot Irun doorrijden en het uit Spanje komende breedspoor. Als gevolg van de verder oostwaarts in gebruik genomen HSL zijn doorgaande treinen via Hendaye vervallen. Van de Franse lijn Dax Toulouse takte in Pau een lijn naar het grensstation Canfranc in Spanje af. Voorbij Oloron is de spoorlijn deels opgebroken. In Canfranc komt een paar keer per dag een dieseltrein uit Huesca. Het Franse gedeelte in Canfranc is geheel verkommerd. In het ministaatje Andorra ontbreekt elk spoor van de vroegere spoorverbinding. Een station aan de SNCFlijn van Toulouse naar La Tour de Carol herinnert hieraan. In La Tour begint de Train jaune, de gele SNCF smalspoortrein naar Villefranche. Deze toeristische lijn loopt door de noordelijke Pyreneeën; het beroemde hangviaduct slaan we natuurlijk niet over. De meest oostelijk gelegen grensovergang verbindt Frankrijk met Spanje via de stations Cerbère en Port Bou. Hier zien we twee Talgotreinen de overgang van normaal- op breedspoor lang rijden. De doorgaande reizigerstreinen Frankrijk Spanje behoren hier tot het verleden. Het enorme grensstation van Canfranc ligt er aan de Franse zijde geheel verkommerd bij; Aankomst van de Talgo-trein uit Lissabon in Hendaye, de grensplaats aan de westkust van Frankrijk (foto s: Sjoerd Bekhof, mei 2014). Woensdag 21 oktober 2015: Jubilea bij de Rhätische Bahn in Zwitserland Dia-overvloeipresentatie door Hans Bikker (Hilversum) De Rhätische Bahn heeft inmiddels verschillende jubilea achter de rug vanwege het 100-jarig bestaan van diverse lijnen. Presentator Hans Bikker start in 1989 wanneer de RhB het 100-jarig jubileum van de lijn Landquart Davos viert. Dat wordt in 2003 gevolgd door 100 jaar Albula. De verbinding Davos Filisur volgt in 2009, waarbij tijdens het jubileum inmiddels verdwenen treintypes werden getoond. In 2010 volgde het grootse jubileum 100 jaar Berninalijn. Tenslotte kijken we bij het jubileum 100 jaar Vorderrhein van Reichenau naar Disentis. Je ziet een compilatie van de extra treinen tijdens deze vieringen, afgewisseld met opnamen van de hedendaagse exploitatie. Uiteraard zal de natuur niet worden vergeten! RhB smalspoorkrododil Ge 6/6 I 414 (bj.1929) met de Alpine Classic Pullman Express passeert het typisch Engadiner station Guarda tijdens een jubileumrit naar Scuol-Tarasp.

3 Woensdag 18 november 2015: Belgische trams, heden en verleden Beamer-fotopresentatie door Bert van Raaij (Amsterdam) Vanavond neemt Bert van Raaij ons mee op een reis door België. In de jaren 60 van de vorige eeuw kende men daar nog een uitgebreid net van interlocale trams, ook wel buurttrams of boerentrams geheten. In diverse steden waren de stadstrams nog volop aanwezig. Je krijgt beelden te zien uit dit rijke verleden en deze worden gekoppeld aan beelden uit het heden. We beginnen in Antwerpen, waar de laatste oude trams plaats moeten maken voor de PCC-cars, die decennia lang het gezicht van de Antwerpse tram zullen bepalen. Ook in de historische stad Gent zullen in de jaren 70 de oude trams voor de PCC-car moeten wijken. Langs de kust bezoeken we de langste tramlijn van Europa. In de pauze steken we de taalgrens over om het destijds zeer uitgebreide tramnet van Henegouwen te bekijken. Ook zien we nog wat beelden uit de jaren 60 van de tram in Mons(Bergen), Verviers en de groene trams van Luik en Charleroi. Onderweg zullen we regelmatig excursietrams van de NVBS tegenkomen. Zo nu en dan komen er ook treinen en stations in beeld. Daarnaast krijgt de architectuur en het landschap enige aandacht, zowel positief als negatief. Het uitgebreide tramnet van Brussel bewaren we voor een volgende presentatie. MIVG : Lijn 1 en 4 in Gent centrum: Kleine Vismarkt. Juli 1985 (foto: Bert van Raaij). MIVA Antwerpen: Stadion in Deurne. NVBS Koninginnedagexcursie op 30 april Afscheidsrit met het oude Antwerpse trammaterieel (foto: archief SNR). Woensdag 16 december 2015: Per trein door Laos, Thailand en Maleisië naar Singapore Dia-overvloeipresentatie door Cor de Vos (Zwolle) Een van de spoorwensen die de spreker van vanavond, Cor de Vos, al lange tijd had, was om eens met de trein in Singapore aan te komen. Hoewel het originele station van Singapore tegenwoordig niet meer wordt aangedaan, is het nog steeds mogelijk met de trein in de Zuid Oost Aziatische stadsstaat aan te komen. Een andere wens was om met de trein over de zogenaamde Vriendschapsbrug van Thailand naar Laos te treinen. In januari 2013 ontstond vrij onverwacht de mogelijkheid beide wensen te combineren. Vanavond zie je het diagrafische verslag van een treinreis door Zuidoost Azië, van Vientiane in Laos, via Ayuthaya en Bangkok in De trein uit Chiang Mai is bijna bij het eindpunt Bangkok aangekomen (foto: Cor de Vos, januari 2013).

4 Thailand en door Maleisië, via o.a. Kuala Lumpur en Malakka, naar het letterlijke eindpunt van de lijn, Singapore. Een kleurrijk reisverslag met aandacht voor trein én cultuur. Als uitsmijter van de avond zien we nog een korte impressie van suikerrietstoom op Java. Hoewel Malakka tientallen kilometers van de dichtsbijzijnde spoorlijn gelegen is, staat in het park bij het centrum een loc met rijtuig opgesteld. (foto: Cor de Vos, januari 2013) Woensdag 20 januari 2016: De spoorwegen in Twente en de Achterhoek Beamer-fotopresentatie door Evert Heusinkveld (Almelo) In 2015 konden we vieren dat 150 jaar geleden de spoorlijnen Almelo Salzbergen en Zutphen Hengelo in gebruik genomen werden door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). En in 2016 vieren we 150-jaar Hengelo Enschede. Daarmee waren de eerste spoorwegen in Twente en de Achterhoek na vele mislukte plannen een feit. In de volgende decennia ontstond een net van hoofd- en lokaalspoorwegen waarmee de streek ontsloten werd. De eerste plannen voor de aanleg van lokaalspoorwegen voorzagen in een lijn Winterswijk Hengelo en Winterswijk Zevenaar met als exploitant de HSM. In Enschede had zich een Comité ter bevordering van Spoorwegverbindingen met Enschede gevormd. In dit comité zaten de plaatselijke textielfabrikanten. Het comité wilde bereiken dat de spoorlijnen Boekelo Enschede en Neede Ruurlo Doetinchem in de plannen werden opgenomen. Daardoor zou een concurrerende verbinding met de SS-lijn Zutphen Hengelo Enschede ontstaan en daarvan verwachtte men in Enschede verlaging van de vrachttarieven. De aanvoer van kolen uit het Ruhrgebied via Winterswijk zou kunnen concurreren met de SSovergang naar Gronau. In 1884 kwamen de door de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg- Maatschappij (GOLS) aangelegde lijnen Ruurlo Neede Hengelo en Winterswijk Neede gereed en werden door de HSM in exploitatie genomen. In 1885 volgden de lijnen Boekelo Enschede, Winterswijk Doetinchem Zevenaar en Ruurlo Doetinchem. De HSM nam ook de door de NV Locaal Spoorweg Maatschappij Dinxperlo Varsseveld (DV) gebouwde lijn Dinxperlo Varseveld in 1904 en de door de Lokaalspoorweg- Maatschappij Neede Hellendoorn (NH) aangelegde lijn Neede Hellendoorn in 1910 in exploitatie. Na het uitbreken van de eerste Wereldoorlog in augustus 1914 kwam onder druk van de oorlogsomstandigheden in 1916 een belangengemeenschap tot stand tussen SS en HSM. Hierdoor werden voortaan de door de SS en HSM geëxploiteerde lijnen gemeenschappelijk als Nederlandsche Spoorwegen geëxploiteerd. Daarmee verviel de concurrentie tussen HSM en SS en bleef in de Achterhoek alleen het lokale vervoer, dat aanzienlijk verminderde, vooral in de crisis in de jaren De fiets en de autobus waren een geduchte concurrent voor het lokale reizigersvervoer geworden. De autobus bracht de reizigers tot midden in de dorpen en was veel comfortabeler. Tussen 1936 en 1937 werd het reizigersvervoer op de lijnen van de GOLS, DV en NH opgeheven. Alleen Winterswijk Zevenaar bleef in exploitatie, waarbij de treinen al sinds 1918 doorreden naar Arnhem. Autobussen van de Geldersche Tramwegen namen het vervoer over. Het goederenvervoer bleef op delen gehandhaafd tot 28 mei Toen verviel de vervoerplicht wat betreft het goederenvervoer voor NS en werden vrijwel alle los- en laadplaatsen gesloten. Met het vervallen van het contractvervoer van graan naar de losplaats Aalten op 2 juni 1991, verdween het laatste goederenvervoer per spoor uit de Achterhoek. Evert Heusinkveld zal in deze presentatie met historische beelden de ontwikkeling van het spoorvervoer in Twente en de Achterhoek belichten.

5 In Zenderen werd op verzoek van de bevolking in 1888 een stopplaats ingericht. Het stationnetje werd gesloten in 1941 en in 1960 gesloopt. Tegenwoordig zijn er plannen om het karakteristieke en cultuurhistorisch waardevolle stationgebouwtje te herbouwen (foto uit 1938). Langs het perron van station Winterswijk staat Blauwe Engel DE2 naar Zutphen gereed. Op de voorgrond staan 3 x NS2200 diesellocs met een lege gasbuizentrein (foto: Evert Heusinkveld, 8 februari 1972). Woensdag 17 februari 2016: Railfotografie in REO (Rotterdam en omstreken), Beamer-fotopresentatie door John Krijgsman (Rotterdam) Toen RET-reiziger, NS-er en Rotterdammer John Krijgsman er in 1967 voor het eerst op uit trok met de boxcamera van zijn Oma kon je bij de RET nog vierassers in de reizigersdienst aantreffen en was de eerste metrolijn van Nederland amper geopend. Bij NS zag je in Rotterdam CS nog treinstellen Mat 40 en blokkendoosrijtuigen. Station Blaak lag nog hoog boven de grond in plaats van eronder, bij de elektriciteitscentrale aan de Galileïstraat reed de elektrische kolentram van het GEB en de NVBS afdeling Rotterdam hield filmavonden in het RTMstation aan de Rosestraat. Sindsdien heeft John 5 camera s versleten en zo n dia s gemaakt, waarvan vele duizenden in REO. Vanavond vertoont hij onder andere: Luchtspoor, Maasbruggen, De Hef en de bouw van de Willemsspoortunnel; Rotterdam Stadion: extra treinen bij voetbalwedstrijden en concerten, met armseinen en lichtseinen, Mat 46 en dubbeldekkers; RET: Allan-stellen, Schindlers, Düwags en de laatste tramconducteurs; Goederenkonvooien op het Stieltjesplein en Katendrecht; ritten over de Havenspoorlijn; NS-treinen tussen Dordrecht, Rotterdam, Hoek van Holland in de jaren 70 en 80; Dordrecht-Geldermalsen met armseinen en zonder bovenleiding; Internationale treinen naar Hoek van Holland; Benelux, TEE en EuroCitytreinen in REO. 50 jaar RET in 1977, 10 jaar Metro in 1978; Trams op plekken waar tegenwoordig geen rails meer liggen; Trein- en tramongevallen, van blikschade tot treinramp. Kortom, vanavond ook voor niet-rotterdammers een boeiende presentatie boordevol nostalgie! TEE Edelweiss van Amsterdam naar Zürich doorkruist de Rotterdamse binnenstad over het spoorviaduct, met de Laurenskerk op de achtergrond (foto: John Krijgsman, 1973). Proefrit met Haagse PCC-trams serie 1100 in Rotterdam, Metrostation Maashaven (foto: John Krijgsman, 1982).

6 Woensdag 16 maart 2016: Spoorwegherinneringen op foto en film Beamer-foto/DVD-filmpresentatie door Kees van de Meene (Zwolle) Het programma van de bekende spoorwegfotograaf Kees van de Meene begint met het ophalen van een aantal fotografische spoorherinneringen met een licht quizgehalte onder het motto wat, waar, waarom. Daarna volgen video-opnamen van, toepasselijk in deze periode, de NVBS winterreis van 1997 naar Oekraïne en tot besluit opnamen van de NVBS-reis in 2008 naar Syrië en Jordanië toen het in Syrië wel heel anders was dan nu. Op 20 maart 1959 rijdt een locomotor ( Sik ) een inspectierit op de Gronausestraat in Losser met het voormalige salonrijtuig van koningin-moeder Emma, in dienst gesteld door de Nederlandsche Centraal- Spoorweg-Maatschappij (NCS) in Het werd in 1956 als dienstwagen in gebruik genomen door de Dienst van weg en werken (afdeling Seinwezen). Tijdens de NVBS-reis naar Syrië en Jordanië werd bij een fotostop in Amman de excursiestoomtrein door de gerenommeerde spoorwegfotograaf Kees van de Meene gefotografeerd (20 oktober 2008). Woensdag 20 april 2016: Stoom in het arbeiders- en boerenparadijs Beamer-fotopresentatie door Bart van t Grunewold (Roermond) Nadat in West Duitsland bij de Bundesbahn de stoomlocs in 1977 zich das Rauchen abgelernt hadden, moesten we voor Duitse stoom de Duits- Duitse grens over, naar de DDR. In 1979 en 1981 reden in het Arbeiter und Bauernparadies nog volop stoomloc s, door het hele land. Ondanks dat de dieseltractie in opkomst was en al op veel plaatsen prominent aanwezig (en de elektrische tractie voorzichtig), waren er nog ware stoomparadijzen, met veel verschillende loctypen. Niet alleen de ewige Baureihen en 52.80, die kenmerkend waren voor de nadagen van de DRstoom een paar jaar later, maar een keur aan Baureihen: 01.5, 03.10, 41, 50.0, Er reden zware en snelle treinen. Goederentreinen tot 1800 ton waren geen uitzondering en tussen Berlin en Stralsund reed de Baureihe met wel 12-rijtuig lange vakantietreinen snelheden boven de 120 km/u. Het depot Saalfeld was het absolute hoogtepunt, met in 1979 maar liefst 10 stuks 01.5-en tegelijk in de rijdende dienst. Het waren niet alleen Tempo und Tonnen, maar ook was er nog veel smalspoor met stoom. Bart van t Grunewold bezocht in 1979 en 1981 de DDR dat was toen nog een hele onderneming en fotografeerde de onversneden en pure Deutsche Reichsbahn, met de meeste nadruk op de stoomtractie. Na het verbeteren van het record 'afkoppelen, omlopen, naar het Bw 'zagen', draaien, waternemen, 'terugzagen' naar het perron, aankoppelen en remproef-nemen', vertrekt DR-loc op 5 mei 1981 uit Saalfeld met D 504 naar Berlin-Lichtenberg (foto: Bart van t Grunewold).

7 Woensdag 18 mei 2016: Het Spoorwegmuseum, dat wil je beleven! Beamer-fotopresentatie door Peter-Paul de Winter (Bilthoven) Tijdens deze avond geeft Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum een kijkje achter de schermen. Het gunt ons zicht op de koersontwikkelingen vanaf de oprichting van het museum tot het heden met een doorkijkje naar de toekomst. Welke keuzes en dilemma s zijn onderwerp van gesprek. Is het een actief museum? Of juist een statisch pretpark? Wat is het beleid ten aanzien van collecties en verzamelen? Rijden of stilstaan met onze museale treinen? Wat kost dat en blijft dit wel mogelijk? Hoe wordt dit bedrijf gerund en niet geraakt door de overheid? Welke ontwikkelingen van buiten af bedreigen het museum? Hoe kan het museum zich aanpassen aan de huidige tijd? Wat ontbreekt er? Hoe ziet Het Spoorwegmuseum haar omgeving, de collega-musea in binnen- en buitenland en hoe wil zij daarmee omgaan? Welke zijn de rol en invloed van vrijwilligers en externe experts, maar ook de Vrienden van het Spoorwegmuseum? Kortom, er gaat een boekje over Het Spoorwegmuseum voor ons open dat misschien verrassende inzichten geeft in het hoe en waarom van dit museum. Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter in het nieuwe NSM-depot de Wagenmakerij in Blerick, met op de achtergrond Diesel-elektrisch treinstel NS27 (Diesel 3) uit 1934, gebouwd door Beijnes en Werkspoor. Het Spoorwegmuseum is sinds 1954 gevestigd in het voormalige station Utrecht Maliebaan. Woensdag 15 juni 2016: Foto/Video meeneemavond Presentatoren:... de bezoekers zelf! Gevarieerde avond met vele korte presentaties Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma. Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden! De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm van 3 meter breed, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, overvloei-diaprojector, laptop met Powerpoint, Blu-ray/DVD-speler, en een geluidsinstallatie met microfoon. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.) Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via: Iedere maand is er in zaal t Schöpke in Hengelo weer een gezellige spoorwegavond bij de NVBS Afdeling Twente. Je bent van harte welkom!

8 Bijeenkomsten NVBS Afdeling Twente: De maandelijkse bijeenkomsten zijn voor iedereen, ook niet-leden, toegankelijk (neem dus vooral je spoorvrienden mee!) en worden gehouden in NSH-gebouw t Schöpke, Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo (naast Lidl supermarkt). De aanvangstijd is uur, de zaal met uitgebreide bar is open vanaf uur. Het einde is om ongeveer uur. Je bijdrage in de onkosten bedraagt 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar betalen 1,25. Je bent van harte welkom! Bereikbaarheid: NVBS Afdeling Twente NSH-gebouw t Schöpke ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf NS-station Hengelo. Neem in het station uitgang Hart van Zuid, loop langs Poppodium Metropool, volg bij de rotonde de route via Parallelweg LS (=Lokaal Spoor). Bij de bocht naar de Veloursstraat (bij Drost Letselschade) rechtdoor lopen en dan bij het Twekkelerplein linksaf naar de Waarbekenweg, richting Lidl supermarkt. Achter 't Schöpke kun je je fiets of auto gratis parkeren op een groot eigen parkeerterrein. Busreizigers nemen lijn 9 (station Enschede-station Hengelo), halte Grundellaan en lopen dan door het opgeknapte Muizentunneltje of lijn 10 (station Hengelo-Veldwijk), halte Brouwerijstraat. Locatie bijeenkomsten NVBS Afdeling Twente: NSH-gebouw t Schöpke (naast Lidl supermarkt), Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo. Afdelingsnieuwsbrief en Facebook NVBS Afdeling Twente: Als je via onze Afdelingsnieuwsbrief op de hoogte gehouden wilt worden van nieuws en activiteiten van de NVBS Afdeling Twente, geef dan je -adres door aan het bestuur via: of ga naar bit.ly/nvbs-twente (of scan de QR-code) om je aan te melden voor onze Afdelingsnieuwsbrief. Volg ons ook op Facebook: NVBS.Twente voor het laatste nieuws en meer informatie over onze afdelingsbijeenkomsten, en klik op Vind-ik-leuk! Programmawijzigingen: Raadpleeg regelmatig hierop vind je altijd het meest actuele programma van de NVBS Afdeling Twente. Programma-wijzigingen worden hier, via onze Afdelingsnieuwsbrief, op Facebook NVBS.Twente en in het NVBS maandblad Op de Rails aangekondigd. Bestuur NVBS - Afdeling Twente: Voorzitter-Secretaris: Ronald Boers tel Penningmeester: Dennis te Dorsthorst tel Bestuurslid: Clemens Appelman tel Bestuurslid: Peter van der Zanden tel Postadres: Stockholmstraat JS Hengelo RB

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Zwolle 30 december 1985. Een afvaltrein met NS loc 617 rangeert bij de toenmalige Retham op de stamlijn Katwolde.

Nadere informatie

PROGRAMMA Loc met trein GdG van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij

PROGRAMMA Loc met trein GdG van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij www.nvbs.com PROGRAMMA 2017 Loc 44 0858 met trein GdG 56405 van het depot Nordhausen komt op 1 mei 1 mei 1981 voorbij Sangerhausen. Foto: Bart van t Grunewold Door onvoorziene omstandigheden kunnen in

Nadere informatie

Programma Seizoen 2015/2016. Afdeling Drechtsteden

Programma Seizoen 2015/2016. Afdeling Drechtsteden Programma Seizoen 2015/2016 Afdeling Drechtsteden De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en tram belangstellenden: mensen met passie voor spoor! Meer dan 20 regionale afdelingen organiseren veelal

Nadere informatie

AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen 2015 2016

AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen 2015 2016 AFDELING AMSTERDAM Programma Seizoen 2015 2016 LOCATIE EN TIJDEN Wij komen elke derde maandag van de maand bijeen, een enkele keer wordt daar vanwege feestdagen van afgeweken. Plaats van samenkomst is

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG De NVBS Trein en tram zijn voor veel mensen niet anders dan een vervoermiddel.

Nadere informatie

Programma 1e halfjaar 2016

Programma 1e halfjaar 2016 NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 1e halfjaar Onze nieuwe locatie Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 1, 05/09/2013 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Hans Evering Theo Nagel Leo Waterman Wim Kruijer Peter Smit Kopij & contact redactie@tmsc.nl De Stuurstand Is het officiële

Nadere informatie

PROGRAMMA

PROGRAMMA www.nvbs.com PROGRAMMA 2015 Door onvoorziene omstandigheden kunnen in het programma afwijkingen voorkomen. Kijk daarom kort voor het moment van een afdelingsavond altijd ook in Op de Rails en/of op de

Nadere informatie

Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016

Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016 www.nvbs.com Zwitserland Grindelwald Treinen naar Interlaken (li) en Kleine Scheidegg (re)- 2 mei 2005 PROGRAMMA 2016 Door onvoorziene omstandigheden kunnen in het programma afwijkingen voorkomen. Kijk

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2015-2016

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA 2015-2016 www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2015-2016 De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en trambelangstellenden:

Nadere informatie

Programma 2015-2016. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen

Programma 2015-2016. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling NS Highspeed uit Berlijn Arriva stoptrein naar Zutphen NS Intercity naar Amersfoort NS Sprinter naar Almelo/Enschede

Nadere informatie

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Tekst: J. Wolff Foto's: Archief FO/MGB, C. Keizer, D. van Nimwegen, K. Scholtes & M. Schuring Copyright VFB Sectie Nederland 2009-2010

Nadere informatie

Afdeling Hart van Brabant. Programma voorjaar 2016

Afdeling Hart van Brabant. Programma voorjaar 2016 Afdeling Hart van Brabant Tilburg Programma voorjaar 2016 Kom ook eens gezellig langs in wijkcentrum t Sant! Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. NVBS Opgericht 28

Nadere informatie

Programma 2016-2017. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen

Programma 2016-2017. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling. Arriva stoptrein naar Zutphen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling NS Highspeed uit Berlijn Arriva stoptrein naar Zutphen NS Intercity naar Amersfoort NS Sprinter naar Enschede Station

Nadere informatie

Om uur stappen we in de stoomlocomotief met rijtuigen en vertrekken naar:

Om uur stappen we in de stoomlocomotief met rijtuigen en vertrekken naar: Uitnodiging Voor oud medewerkers Vut, FPU en Gepensioneerden van de Provincie Gelderland. (lid zijnde van de.) VOOR INFORMATIE Yvonne van Brink T (026) 359 9007 Peter Evers T (026) 359 9802 E vgpp@gelderland.nl

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. Afd. Apeldoorn. Foto : Leo van Engeland PROGRAMMA

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. Afd. Apeldoorn. Foto : Leo van Engeland PROGRAMMA Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Afd. Apeldoorn Foto : Leo van Engeland PROGRAMMA 2017-2018 Pagina 1 van 8 De spoorwegen in Indonesië in 1980 Presentatie: Bert

Nadere informatie

Treinsamenstellingen voor de stalen C12 c en ABd 9 rijtuigen 2013 www.seinarm.nl Treinsamenstellingen Dertiger Jaren Last edited Februar 28, 2013 door Gerard van de Weerd mag alleen gepubliceerd worden

Nadere informatie

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen

NVBS afdeling Noord-Holland Noord. Programma 1e halfjaar 2015. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen NVBS afdeling Noord-Holland Noord Programma 1e halfjaar Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Nadere informatie

In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait.

In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait. Voorbereidingskit Auti-Doe-Dag 2014 In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait. Voor je ligt de voorbereidingskit voor

Nadere informatie

De stad uit met het Stichtse lijntje

De stad uit met het Stichtse lijntje De stad uit met het Stichtse lijntje Ruim een eeuw spoor tussen Utrecht en Baarn 17 februari -24 mei 2010 HETIIIIIIIII UTRECHTS ARCHIEFII www.hetutrechtsarchief.nl Het Utrechts Archief / Hamburgerstraa

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA EERSTE HALFJAAR 2016 NVBS - AFDELING DEN HAAG De NVBS Trein en tram zijn voor veel mensen niet anders dan een vervoermiddel.

Nadere informatie

Programma seizoen 2014-2015

Programma seizoen 2014-2015 Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2014-2015 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970 pagina 1 van 5 Halte Bergentheim Gewijzigd: e:10-07-2010 Inhoud: Gegevens halte Exploitatie Gebouwen Emplacement Spoorweghaven Personeel Gegevens plaats Links: Fabrieksaansluitingen: Turfstrooiselfabriek

Nadere informatie

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord www.nvbs.com Programma 2016 Locaties van de bijeenkomsten: BUITENPOST: It Koartling, Schoolstraat

Nadere informatie

Programma Seizoen 2014/2015. Afdeling Drechtsteden

Programma Seizoen 2014/2015. Afdeling Drechtsteden Programma Seizoen 2014/2015 Afdeling Drechtsteden De NVBS is een vereniging van en voor spoor- en tram belangstellenden: mensen met passie voor spoor! Meer dan 20 regionale afdelingen organiseren veelal

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES Het DTM Circus is voor de negende maal op rij aanwezig op Circuit Park Zandvoort. Ook dit jaar wordt de nodige drukte weer verwacht. Gelukkig zijn er meerdere

Nadere informatie

Ook de beroemde stoomloc 3737 in het Spoorwegmuseum kon ik niet weerstaan om even te beklimmen voor een foto (zomer 1985)

Ook de beroemde stoomloc 3737 in het Spoorwegmuseum kon ik niet weerstaan om even te beklimmen voor een foto (zomer 1985) HUIDER-HISTORIE DEEL 1: Voorgeschiedenis; Ernst als hobbyist tijdens jeugd (1973-1990). Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl Beste dames en heren,

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport De A1GP World Cup of Motorsport is een van de grootste evenementen op Circuit Park Zandvoort. Ook dit jaar wordt de nodige drukte weer verwacht.

Nadere informatie

Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3

Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3 Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3 In dit nummer: Spoorlijn DVD-Review TreinSiteNieuwsbrief is een uitgave van TreinSite Nederland Inhoudsopgave DVD-Review Deze DVD is gemaakt door Van den Burg Beeldproducties.

Nadere informatie

Geschiedenis van het brievenvervoer per spoor en de Post in Staphorst. 3

Geschiedenis van het brievenvervoer per spoor en de Post in Staphorst. 3 Geschiedenis van het brievenvervoer per spoor en de Post in Staphorst. 3 door A. Wuite Door twee oorzaken kwamen er veranderingen in de bediening van het postkantoor Staphorst. De belangrijkste verandering

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle Zwolle 22 juni 2015. Goederentrein 61300 van Onnen naar Kijfhoek rijdt hier met 22 wagens nabij de Hessenweg, getrokken

Nadere informatie

Treinen die komen en gaan

Treinen die komen en gaan Treinen die komen en gaan HET STALEN NS-REIZIGERS MATERIEEL VAN NEDERLANDSE BODEM Carel van Gestel Treinen die komen en gaan HET STALEN NS-REIZIGERSMATERIEEL VAN NEDERLANDSE BODEM CAREL VAN GESTEL INHOUD

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2011

Nieuwsbrief april 2011 Nieuwsbrief april 2011 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief april 2011 Barendrecht, 18-04-2011 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033.

De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033. Diesellocomotief NS 162 (ex WD 70033). De loc wordt bij de invasie in Normandië (1944) aan land gebracht, met het nummer WD33. Dit nummer zal later worden gewijzigd in 70033. Loc 70045 in oktober 1947

Nadere informatie

trein D171 Amsterdam - Amersfoort - Hengelo - Bentheim - Leipzig Pd Pd D IV Cd 10 R Mitropa ABd 9 u Cd 10 ABCd (1933) ABd (1933) Cd 10 Cd AB

trein D171 Amsterdam - Amersfoort - Hengelo - Bentheim - Leipzig Pd Pd D IV Cd 10 R Mitropa ABd 9 u Cd 10 ABCd (1933) ABd (1933) Cd 10 Cd AB Internationale treinsamenstellingen IN MODEL 1930-1960 2013 www.seinarm.nl (Ovaleramenrijtuigen, D-trein rijtuigen, Bolkoprijtuigen) Last edited Februar 28, 2013 door Gerard van de Weerd mag alleen gepubliceerd

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS A1GP World Cup of Motorsport De A1GP World Cup of Motorsport brak vorig jaar een bezoekers record op Circuit Park Zandvoort. Ook dit jaar wordt de nodige drukte weer verwacht.

Nadere informatie

Overzicht werkzaamheden

Overzicht werkzaamheden Overzicht werkzaamheden Week 41, 13 oktober 2016 Onderwerpen IC Berlijn 2 ICE en CNL 4 Thalys 6 IC Brussel 8 e-mail: expertisecentrumop@ns.nl 1 IC Berlijn IC Berlijn Vrijdag 21 oktober Zaterdag 22 oktober

Nadere informatie

Gewijzigde dienstregeling

Gewijzigde dienstregeling van 25 juli 22 augustus 2010 Gewijzigde dienstregeling rond Arnhem omreizen of bus in plaats van trein! Zwolle Deventer Amersfoort Apeldoorn Zutphen Schiphol Ö Rotterdam Centraal Den Haag Centraal Utrecht

Nadere informatie

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Train World Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Een uniek uitstalraam Train World, het toekomstige museum, wordt een uitstalraam van het verleden, het heden en de toekomst

Nadere informatie

Algemene naslagwerken Algemene naslagwerken ; woordenboeken, encyclopedieën Algemene naslagwerken ; adresboeken, jaarboeken

Algemene naslagwerken Algemene naslagwerken ; woordenboeken, encyclopedieën Algemene naslagwerken ; adresboeken, jaarboeken Rubrieksindeling Bibliotheek Het Spoorwegmuseum versie januari 2012 A A1 A2 B B1 B2 G G1 G2 G3 G3.a G3.b G4 G5 G6 M M1 M2 M3 M4 M5 M5.a M5.b M5.c M6 M7 M7.a M8 M9 Algemene naslagwerken Algemene naslagwerken

Nadere informatie

.22. Hoe ziet een centrum eruit?

.22. Hoe ziet een centrum eruit? Hoe ziet een centrum eruit? Hoofdstuk 2 les 1 Wat ga je leren? In deze les leer je hoe een centrum eruitziet. Je leert ook hoe het komt dat sommige steden of plekken een centrum zijn geworden. Begrippen

Nadere informatie

Le Chemin de Fer du Bocq

Le Chemin de Fer du Bocq "Een reis terug in de tijd in een adembenemende en overweldigende natuur" Persdocument 2016 CFB: een stukje geschiedenis De geschiedenis en het bestaan van Le Chemin de Fer du Bocq (CFB) is verbonden aan

Nadere informatie

DE OMNIBUSDIENST TUSSEN RHENEN EN VEENENDAAL-DE KLOMP

DE OMNIBUSDIENST TUSSEN RHENEN EN VEENENDAAL-DE KLOMP DE OMNIBUSDIENST TUSSEN RHENEN EN VEENENDAAL-DE KLOMP Onder OUD(heidkundig) NIEUWS elders in dit nummer van Oud Rhenen kwam reeds de omnibusdienst ter sprake, die er eind 19e eeuw bestond tussen Rhenen

Nadere informatie

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle.

afdeling Zwolle Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen R-Net 2010, 26 juli Vanwege proefri en in Zwolle. Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen afdeling Zwolle R-Net 2010, 26 juli 2016. Vanwege proefri en in Zwolle. Foto: Lammert Jan Beumer PROGRAMMA 2017 Algemene informa

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1] Door wjvanderzanden[2]op za, 07/25/2015-17:50 Tags:reizen

Nadere informatie

DE MILJOENENLIJN. uw partner in business

DE MILJOENENLIJN. uw partner in business Langste museum De Miljoenenlijn is het langste museum van Limburg. Onlosmakelijk verbonden met de steenkoolwinning. De schakel tussen het sprankelende culturele, historische en culturele aanbod van Zuid-Limburg.

Nadere informatie

KLOK-INFO nummer 61, april 2015

KLOK-INFO nummer 61, april 2015 KLOK-INFO nummer 61, april 2015 Informatiebulletin van de Werkgroep Loc 1501/Stichting Klassieke Locomotieven Staat binnenkort in plaats van een Ae 6/6 de 1201 naast de 1315 in Horb? Twaalf Nederlandse

Nadere informatie

Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u?

Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u? Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u? Uitvoering van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Het reizigers- en goederenvervoer in Nederland groeit. Deze groei

Nadere informatie

Thema 1 Onderweg. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Vakantie en vervoer. Recreatie en toerisme. Onder de loep. Frankrijk en België

Thema 1 Onderweg. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Vakantie en vervoer. Recreatie en toerisme. Onder de loep. Frankrijk en België Meander Samenvatting groep 7 Thema 1 Onderweg Samenvatting Vakantie en vervoer Reizen kun je met verschillende vervoermiddelen: de fiets, de auto, de bus, de trein, de boot of het vliegtuig. Als je op

Nadere informatie

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING TREINBESTUURDER BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING Publicatiedatum: 04/02/2015 NMBS B-TR.2 Inhoud Blz. 1. Spoorwegen 3 2. Sporen 6 3. Lichtseinen 8 4. Snelheidssignalisatie 14 5. Allerhande seinen 16-2

Nadere informatie

Bron: De Oosterhoutse tijdmachine

Bron: De Oosterhoutse tijdmachine 1813 Aanleg Napoleonsbaan De grote weg Parijs-Amsterdam liep door Oosterhout. Hij werd aangelegd in de jaren 1813-1816. Napoleon begon met de aanleg, koning Willem I maakte hem af. Het traject maakte in

Nadere informatie

Versnelling Benelux 2017

Versnelling Benelux 2017 HENK BOVENLANDER Rail Advies De Bilt, 18 augustus 2015 Versnelling Benelux 2017 De reistijd Amsterdam Brussel van 194 minuten met de Benelux in de dienstregeling 2017 stelt teleur. De achtergrond hiervan

Nadere informatie

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt 1 Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt Mevrouw de minister Crevits, Collega excellentie Reynders, Gedeputeerden, burgemeester,

Nadere informatie

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Vervoervisie Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Het aantal huishoudens in de regio Amsterdam neemt tot 2040 met circa 270.000 toe. Hiermee neemt ook de economische bedrijvigheid en de

Nadere informatie

De fietssnelweg F35 is een snelle, veilige en non-stop fietsverbinding van 62 kilometer van de Duitse grens naar Nijverdal.

De fietssnelweg F35 is een snelle, veilige en non-stop fietsverbinding van 62 kilometer van de Duitse grens naar Nijverdal. 25-03-2017 Tunnelplan 187 De fietssnelweg F35 in Nijverdal. De fietssnelweg F35 is een snelle, veilige en non-stop fietsverbinding van 62 kilometer van de Duitse grens naar Nijverdal. De naam fietssnelweg

Nadere informatie

Programma seizoen 2013-2014

Programma seizoen 2013-2014 Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen www.nvbs.com NVBS - Afdeling Twente Programma seizoen 2013-2014 Met een typisch Twentse boerderij op de achtergrond

Nadere informatie

6.11 UTRECHT / DE HAAR VEENENDAAL

6.11 UTRECHT / DE HAAR VEENENDAAL 6.10 EMPLACEMENT AUTOHANDEL PON Emplacement PON is nu alleen in gebruik bij autohandel PON. Deze autohandel heeft al aangegeven in de toekomst te willen beschikken over een extra spoor. In paragraag 6.9

Nadere informatie

Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1]

Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4 Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1] Door wjvanderzanden[2]op do, 08/06/2015-21:24 Tags:reizen

Nadere informatie

CLUB ACTIVO FIETSEN 2015/16

CLUB ACTIVO FIETSEN 2015/16 CLUB ACTIVO FIETSEN 2015/16 CLUB ACTIVO FIETSEN 2015/16 DAG TOURS VAN DE KUST NAAR DE BERGEN SPOOR LANGS DE OOSTKUST TEIDE ZUID Onze Kust tot aan de Bergen tour neemt u mee naar de locale dorpjes en stadjes

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 15 april Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel

HUIDER-NIEUWSBRIEF 15 april Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel HUIDER-NIEUWSBRIEF 15 april 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl Beste dames en heren, In deze nieuwsbrief beginnen wij voor de variatie

Nadere informatie

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013 MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013 Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Postbus 137 1620 AC Hoorn Tel. 0229-214862 Fax: 0229-216653 Web: www.museumstoomtram.nl E-mail: info@museumstoomtram.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Het succes van RandstadRail

Het succes van RandstadRail Het succes van RandstadRail Zijn de verwachtingen uitgekomen? Hans van der Stok RandstadRail, de verwachtingen, en wat ervan terecht gekomen is De wereld en plannen van rond 1990 Het product RandstadRail,

Nadere informatie

De Tsaren en Keizersroute (46,1 km)

De Tsaren en Keizersroute (46,1 km) De Tsaren en Keizersroute (46,1 km) Incl. GPS - versie Introductie: Op het einde van de 19 e eeuw runde de particuliere NBDS, de Noord Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij, de spoorlijn van Boxtel

Nadere informatie

De omleidingsroute wordt gereden vanaf 2 uur vóór aanvang van de wedstrijd (of evenement) tot 1 uur na afloop van de wedstrijd (of evenement).

De omleidingsroute wordt gereden vanaf 2 uur vóór aanvang van de wedstrijd (of evenement) tot 1 uur na afloop van de wedstrijd (of evenement). Belangrijkste wijzigingen per 14 december 2014 Lijn 1 Wesselerbrink - Universiteit Maandag vrijdag (niet in de vakanties) Vanaf De Posten rijdt lijn 1 s middags al vanaf 14.30 uur om de 10 minuten naar

Nadere informatie

Dienstregeling & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi

Dienstregeling & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi & Aansluitingen 10 I 06 I 2007 > 08 I 12 I 2007 www.thalys.com http://thalys.mobi Het Thalys-netwerk breidt zich uit Alle bestemmingen en aansluitingen vanuit België Thalys Ontdek op uw eigen ritme het

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

MGATO oktober toerrit 2017

MGATO oktober toerrit 2017 MGATO oktober toerrit 2017 Noord Limburgse maasmeren route Horn -------> Horn Georganiseerd door Leo - Diny Louvet en Hans van Wanrooij en Emiel Gommers Midden-Limburg is een verfrissend anders stukje

Nadere informatie

Het materieel van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Het materieel van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij Het materieel van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij ( VSM ) heeft zich het doel gesteld het spoorweg verleden levend te houden. Daartoe beschikt de VSM over diverse

Nadere informatie

Gemaakt voor de stad dus gemaakt voor jou

Gemaakt voor de stad dus gemaakt voor jou Gemaakt voor de stad dus gemaakt voor jou De tram. Je wereld verandert. Je wordt je steeds bewuster van je manier van reizen en de invloed die dat heeft op het milieu. Daarvoor kies je in deze tijden ook

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Nederlandse spoorwegen. rapportage schoonste stationsgebied verkiezing 2015

Nederlandse spoorwegen. rapportage schoonste stationsgebied verkiezing 2015 Nederlandse spoorwegen rapportage schoonste stationsgebied verkiezing 0 VOORWOORD Voor u ligt een onderzoeksrapportage naar de schoonbeleving van reizigers in verschillende stationsgebieden. Voor dit onderzoek

Nadere informatie

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland.

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland. RAIL AWAY Al meer dan 20 jaar is de serie Rail Away een begrip onder treinliefhebbers. De eerste uitzending vond plaats op 6 januari 1996 en sindsdien zijn er 25 seizoenen met meer dan 180 afleveringen

Nadere informatie

Week 48 - Reisbureau der Staatsspoorwegen/Lissone-Lindeman

Week 48 - Reisbureau der Staatsspoorwegen/Lissone-Lindeman Week 48 - Reisbureau der Staatsspoorwegen/Lissone-Lindeman Korte geschiedenis van de spoorweg-exploitatie in Nederland In tegenstelling tot omringende landen waren het in Nederland particulieren die de

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA

Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen PROGRAMMA www.nvbs.com Passie voor Spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS - Afdeling t GOOI PROGRAMMA 2017-2018 Foto: Erick Silkens De NVBS is een vereniging van en

Nadere informatie

Minder treinen over Betuweroute

Minder treinen over Betuweroute transport 33 EVO magazine november 2014 ZORGEN OVER SPOORCAPACITEIT DOOR AANLEG DERDE SPOOR Minder treinen over Betuweroute Door werkzaamheden aan het zogeheten derde spoor in Duitsland kunnen er de komende

Nadere informatie

Grootrond trajectstempels. De Nederlandse spoorwegen

Grootrond trajectstempels. De Nederlandse spoorwegen Grootrond trajectstempels De Nederlandse spoorwegen Het Nederlandse spoorwegnet was in de beginjaren vrij eenvoudig van opzet maar werd later bijzonder gecompliceerd. In 1855 bestonden slechts vier trajecten

Nadere informatie

Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN. Gerard de Graaf

Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN. Gerard de Graaf Woensdag 20160113 NEDERLANDSE LOCOMOTIEF- EN WAGONFABRIEKEN Gerard de Graaf Nederland kende een aantal locomotief- en wagonfabrieken. Backer & Rueb, Werkspoor, Allan en Beijnes kent iedereen wel, maar

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Beleidsplan Veluwsche Stoomtrein Maatschappij 2009-2014

Beleidsplan Veluwsche Stoomtrein Maatschappij 2009-2014 Beleidsplan Veluwsche Stoomtrein Maatschappij 2009-2014 Beleidsplan VSM versie 01 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding..3 2. Infrastructuur..4 2.1 Stations 4 2.2 Rijdend Materieel.. 9 2.3 Werkplaatsen.10 2.4 Onderdak

Nadere informatie

Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2)

Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2) Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2) Welkom Helaas was het eerste nummer vertraagd, dit nummer niet. Ook in dit nummer zal weer

Nadere informatie

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord

passie voor spoor NVBS Afdeling Noord passie voor spoor Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen NVBS Afdeling Noord www.nvbs.com Programma 2014 De bijeenkomsten worden afwisselend gehouden op de volgende locaties:

Nadere informatie

Zwitserland Bernina express. zwitserland

Zwitserland Bernina express. zwitserland Zwitserland Bernina express 208 zwitserland Chur - St. Moritz - Tirano Zwitserland: Aantal inwoners: 7.604.467 (2009) Oppervlakte land: 41.284 km² Totale lengte spoor: 4583 km (2005) Lengte HSL net: 45

Nadere informatie

HUIDER EXPRESS-treintickets nu verkrijgbaar!

HUIDER EXPRESS-treintickets nu verkrijgbaar! HUIDER-NIEUWSBRIEF 20 mei 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl HUIDER EXPRESS-treintickets nu verkrijgbaar! Vanaf vandaag kunt u de tickets

Nadere informatie

Reizen met de Keuzedagen van uw Voordeelurenabonnement?

Reizen met de Keuzedagen van uw Voordeelurenabonnement? Reizen met de Keuzedagen van uw Voordeelurenabonnement? Voortaan met uw OV-chipkaart Noteer hier uw gebruikte Keuzedagen: 1 5 2 6 3 7 4 NS Klantenservice via 0900-202 11 63 ( 0,10 p.m.). 24 uur per dag

Nadere informatie

Het railvervoer: tussen markt en overheid SPOORCOLLEGE 9 JUNI 2016

Het railvervoer: tussen markt en overheid SPOORCOLLEGE 9 JUNI 2016 Het railvervoer: tussen markt en overheid SPOORCOLLEGE 9 JUNI 2016 WIE OF WAT IS DE OVERHEID? WIE OF WAT IS DE OVERHEID? De overheid is het hoogste bevoegd gezag op een bepaald territorium of grondgebied.

Nadere informatie

GOEDE REIS! speciale editie. Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd

GOEDE REIS! speciale editie. Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd GOEDE REIS! speciale editie Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd 04 08 INHOUD Deal? Bus 20,- p/m Klaar met je studie? Arriva Dalvrij Deal! Trein & Bus 45,- p/m Na je studie gewoon

Nadere informatie

Kernboodschap aangepaste dienstregeling op dinsdag 12 maart 2013.

Kernboodschap aangepaste dienstregeling op dinsdag 12 maart 2013. Kernboodschap aangepaste dienstregeling op dinsdag 12 maart 2013. NB de kernboodschap is de inhoudelijke basisboodschap waaruit alle disciplines hun informatie halen die voor hun proces van belang is.

Nadere informatie

Hoogspanning. Het treintje van Siemens in Berlijn, 1879

Hoogspanning. Het treintje van Siemens in Berlijn, 1879 Hoogspanning Op 1 october 1908 verschijnt er in Nederland een spiksplinternieuwe trein op het spoor. Voor het eerst in Europa rijdt er op een hoofdspoorweg dan een elektrisch aangedreven trein. Tussen

Nadere informatie

VOORSTEL TOT VERBETERING VAN DE TREINDIENST IN DE WESTHOEK

VOORSTEL TOT VERBETERING VAN DE TREINDIENST IN DE WESTHOEK HUIDIGE SITUATIE VOORSTEL TOT VERBETERING VAN DE TREINDIENST IN DE WESTHOEK Vanuit de westhoek kan men gebruik maken van 2 spoorlijnen. Enerzijds de lijn 73, De Panne-Deinze. Anderzijds lijn 69, Kortrijk-Poperinge.

Nadere informatie

Gewijzigde dienstregeling

Gewijzigde dienstregeling zaterdag 17 zondag 25 oktober 2009 Gewijzigde dienstregeling Rond Deventer omreizen of bus in plaats van trein in de herfstvakantie Groningen Leeuwarden Zwolle Wierden Almelo Wijhe Rijssen Olst Hengelo

Nadere informatie

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Zes intercity s en zes sprinters per uur in de drukste

Nadere informatie

Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel

Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel Beste dames en heren, jongens en meisjes, Volgens de nieuwste berichten is de crisis voorbij, dus kunt u vanaf nu weer zorgeloos in onze hobby (en de Nederlandse economie) investeren. Onze producenten

Nadere informatie

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders...

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders... Treinramp Auteur: Jeroen Defauw vervoer waar iedereen mee mag. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! die geen eigen auto hebben, kunnen zo bijna overal naartoe! In België hebben we de bus, de

Nadere informatie

Spot-Meeting op zaterdag 14 april 2012 in de bollenstreek

Spot-Meeting op zaterdag 14 april 2012 in de bollenstreek Spot-Meeting op zaterdag 14 april 2012 in de bollenstreek Op zaterdag 14 april 2012 organiseren wij een spotmeeting in de bollenstreek bij Warmond, Hillegom en Vogelenzang. Om ervoor te zorgen dat de meeting

Nadere informatie

35 NUMMERING VAN DE TREINEN

35 NUMMERING VAN DE TREINEN [ 1 ] BVTDeel III 35 NUMMERING VAN DE TREINEN 1. REIZIGERSTREINEN 1.1 Internationale dienst De nummering dient conform te zijn aan de UIC fiche 4191 OR. In de internationale dienst worden onpare nummers

Nadere informatie

Thema 10 Materieel. De treinen van NS Reizigers

Thema 10 Materieel. De treinen van NS Reizigers Thema 10 Materieel De treinen van NS Reizigers Rollend materieel Bij het spoor wordt alles wat op rails kan rijden het rollend materieel genoemd zelfstandig rijdende voertuigen die personenrijtuigen en

Nadere informatie

HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF!

HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF! HUIDER-NIEUWSBRIEF 19 augustus 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl HUIDER EXPRESS DIENSTREGELING DEFINITIEF! REIS PER STOOMTREIN TUSSEN

Nadere informatie

Zo bereikt u SELOR met de wagen:

Zo bereikt u SELOR met de wagen: SELOR bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 15, 1000 Brussel, gelegen tussen de Kruidtuin (Botanique) en het Madouplein (Place Madou). Zo bereikt u SELOR met de wagen: Vanuit Antwerpen: Op de ring rond

Nadere informatie