Welnu, u wordt op uw wenken bediend. Overigens hebben ook wij moeten wennen aan het rupsmodel dat wij met uw raad hebben afgesproken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welnu, u wordt op uw wenken bediend. Overigens hebben ook wij moeten wennen aan het rupsmodel dat wij met uw raad hebben afgesproken."

Transcriptie

1 Bijlage 1 RaadsInformatieBrief d.d. 2 juli 2013 R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: Zaaknummer: Afdeling: BMO Contactpersoon: mr. drs. A.E. Bosker Uw brief van: Onderwerp: Reactie op algemene beschouwingen Geachte leden van de raad, Met belangstelling hebben wij afgelopen maandagavond kennis genomen van uw algemene beschouwingen. Na onze constatering van vorig jaar Algemene beschouwingen voor het reces, nu al een succes hebben wij dit jaar gemerkt dat oefening ook in onze gemeente kunst baart. Gelukkig hebben wij geen enkele fractie ervoor horen pleiten om déze vernieuwing in de cyclus van sturing en verantwoording terug te draaien. Wel hebben wij sommige fracties horen verzuchten dat zij het prettig hadden gevonden om al iets van voorkeuren van ons college te horen. Andere fracties verwachten zelfs een beleidsplan met concrete maatregelen waarover de fracties dan hun politieke oordeel uitspreken. Welnu, u wordt op uw wenken bediend. Overigens hebben ook wij moeten wennen aan het rupsmodel dat wij met uw raad hebben afgesproken. Maar natuurlijk hebben wij de achterliggende maanden achter de schermen niet stil gezeten. Wij hebben mee geluisterd met alle online en offline discussies die zijn gevoerd. Wij hebben onze reguliere contacten met talloze stakeholders gehad. Wij hebben goede nota genomen van benchmarks, quick scans en ideeën uit andere gemeenten. En wij hebben maandagavond goed proberen te luisteren naar de lijnen die u als volksvertegenwoordigers hebt uitgestippeld. In deze brief willen en kunnen wij u daarom onze visie op hoofdlijnen geven. En in een bijlage bij deze brief treft u de schriftelijke beantwoording van uw concrete vragen aan.

2 Na het debat van 4 juli zullen wij onze voorstellen verder concretiseren in de ontwerpbegroting In die ontwerp-begroting schetsen we de aanpak die wij voorstaan, ramen wij de structurele verbetering van de exploitatietekorten en schatten wij de mogelijke risico s in. Uitgangspunt voor onze visie Onze visie is gebaseerd op het coalitieakkoord Naar een nieuw evenwicht. Een akkoord dat is geworteld in een aanbeveling van de visitatiecommissie Bestuurskrachtmeting-nieuwestijl : De toekomst (..) is een kwestie van geduld hebben, kleine ambities realiseren in samenwerking met burgers en lokale maatschappelijke organisaties; grote ambities in samenwerking met grotere spelers oppakken en tegelijkertijd te hoge verwachtingen temperen. Met onder andere de fractie van de PvdA zijn wij het eens dat het voorzieningenniveau in een groot aantal jaren is opgebouwd en dat wij hetgeen zorgvuldig is opgebouwd met wijsheid moeten bejegenen. Het op afstand zetten van voorzieningen is voor ons geen doel op zich, maar het in standhouden van voorzieningen in de huidige vorm is dat evenmin. Waar ons college naar op zoek is, is een nieuw evenwicht; een evenwicht tussen zelf (blijven) doen, samenwerken en (maatschappelijk) aan- of uitbesteden. En waarbij duidelijk is hoe het gemeentebestuur de gewenste zeggenschap kan vormgeven, zonder dat deze zeggenschap de noodzakelijke vrijheid van de nieuwe beheerders teveel beknot. Net als bij de decentralisaties vertrouwen wij primair op de eigen kracht van onze burgers en van de Krimpense samenleving. Waar nodig nemen wij de tijd om die kracht te versterken. De metafoor van de broeikas spreekt ons zeker aan, maar we kiezen nog liever voor een vorm van stadslandbouw waarbij we initiatieven van onderop graag ondersteunen. Nu de minister eindelijk duidelijkheid heeft gegeven over de zelfstandigheid van onze gemeente willen wij verder nadenken over de efficiencyvoordelen die wij kunnen boeken door slim samen te werken met buurgemeenten en door meer uitvoerende taken over te laten aan maatschappelijke organisaties. Overhead transparant maken en zoveel mogelijk terugdringen Ook nu is ons gebleken dat er veel misverstanden bestaan over de kosten van sturing en ondersteuning. Sturing en ondersteuning zijn belangrijke secundaire processen die het mogelijk maken dat primaire processen ongestoord verlopen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld niet alleen, zoals sommige fracties lijken te suggereren, om de salariskosten van de medewerkers die zich met sturing en ondersteuning bezighouden. Om hun werk te kunnen doen moeten (ook) deze medewerkers immers worden gehuisvest, van ICT-middelen worden voorzien etc.. Daarbij merken wij op dat, zo lang een primair proces onderdeel van een (gemeentelijke) organisatie is en blijft, gedwongen winkelnering zeker niet ongebruikelijk is. Andersom is het zo dat externe en misschien ook interne verzelfstandiging het gemakkelijker maakt om nieuwe keuzes te maken.

3 Waar het ons als college in de voorzieningendiscussie echter om gaat, is de vraag of muziekschool, kinderboerderij, zwembad etc. überhaupt wel als primaire processen van de gemeentelijke organisatie moeten worden gezien. Wij hebben de meerderheid van uw raad opnieuw horen zeggen dat u daar niet langer op voorhand van wil uitgaan. Even goed zijn ook wij vast van plan om de kosten van overhead verder terug te dringen. Dat doen wij enerzijds door op het gebied van ICT, een steeds belangrijker wordend productiemiddel, samen te werken met Capelle aan den IJssel. Zoals al in het coalitieakkoord is vastgelegd, komen ook andere bedrijfsvoeringstaken op termijn voor samenwerking in aanmerking. Verder willen wij meer zicht krijgen hoe de hoogte van de overheadkosten in onze gemeente zich verhoudt tot vergelijkbare andere gemeenten. Wij verwachten deze informatie in het najaar beschikbaar te krijgen. Benchmarks en quick scans bieden zicht op nieuwe verdienmodellen Voor de voorzieningen die de gemeente zelf exploiteert (muziekschool, kinderboerderij, zwembad en sportaccommodaties) is in beeld gebracht of een andere exploitatievorm ertoe kan leiden dat de gemeente minder collectieve middelen hoeft in te zetten. Verder werd geconstateerd dat niet alleen de Tuyter, maar ook het Onderdak en de Big Bear feitelijk multifunctionele accommodaties zijn (geworden). Meerdere verenigingen en instellingen maken van deze drie gebouwen gebruik, maar de wijze van exploitatie is verschillend. Daarom zijn deze drie gebouwen/accommodaties in hun onderlinge verband tegen het licht gehouden. Voor het uitvoeren van de benchmarks en quick scans is in deze fase gebruik gemaakt van verschillende vormen van externe ondersteuning. Sportaccommodaties : Hospitality Consultants Muziekschool : BMC Kinderboerderij : Blauwe Noordzee Tuyter / Big Bear / Onderdak : Multical en stagiaire Daarbij past de kanttekening dat de kinderboerderij is vergeleken met meer algemene bevindingen van het bureau Blauwe Noordzee over kinderboerderijen in Nederland. Blauwe Noordzee heeft in deze fase inderdaad geen specifieke benchmark of advies voor Klein Boveneind uitgebracht. Dat was ook niet nodig, omdat de algemene bevindingen en eigen ambtelijk onderzoek ons reeds voldoende aanknopingspunten bieden om een besluit over de toekomst van de kinderboerderij te nemen. Beheer en exploitatie sportaccommodaties Wij zijn er voorstander van om het dagelijks beheer van de binnen- en buitensportaccommodaties in beginsel aan de gebruikers over te dragen. Voor binnensportaccommodaties kunnen wij ons daarbij voorstellen dat er een (externe) stichting wordt opgericht die het dagelijks beheer verzorgt. Ook zou aansluiting kunnen worden gezocht bij een bestaande (markt)partij in één van de buurgemeenten.

4 Wij willen nader onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van het overdragen van het eigenarenbeheer. Het overdragen van het eigenarenbeheer van alle clubgebouwen aan de (sport)verenigingen vinden wij zeker het overwegen waard. Zwembad De meeste fracties kunnen zich vinden in het advies van Hospitality Consultants om het zwembad intern te verzelfstandigen met een zo groot mogelijke vrijheid voor het management om de kosten (verder) te verlagen en de opbrengsten te verhogen. Ook wij zijn daar voorstander van. Bovendien vinden wij het zwembad geschikt voor een experiment met het gedeeltelijk beëindigen van de gedwongen winkelnering. Dat biedt de mogelijkheden om te bezien wat de (personele) consequenties hiervan zijn voor de ondersteunende afdelingen. Sporthal bij Krimpenerwaardcollege De keuze om bij het Krimpenerwaardcollege een multifunctionele sporthal te bouwen vinden wij gerechtvaardigd. Immers sporthal De Boog is in de avonden en weekenden vol geboekt waardoor sportverenigingen genoodzaakt zijn om trainingen en wedstrijden buiten de gemeente af te werken. Aangezien De Boog niet geschikt is voor bewegingsonderwijs en voor basisscholen te ver weg ligt lijkt de bezetting laag. Wel zijn wij met Hospitality Consultants en vele fracties van mening dat na ingebruikneming van de nieuwe sporthal de benutting en exploitatie van De Boog en de sportzalen moet worden gemonitord. Bij een (grote) afname kan overwogen om de betreffende voorziening te sluiten. In de tussentijd ontwikkelen wij plannen om de benutting en exploitatie van met name De Boog te verbeteren. Muziekschool Wij zijn van mening dat er onvoldoende draagvlak is voor de huidige organisatievorm van de muziekschool. De muziekschool zal worden verzelfstandigd. Ook het exclusieve karakter van de muziekschool als gebouw achten wij niet langer houdbaar. Muziekonderwijs kan prima op scholen en in ander gemeentelijk of maatschappelijk vastgoed worden aangeboden. Hierna komen wij daar nog op terug. Als gemeente willen wij ons beleidsmatig niet langer richten op het stimuleren van een breed vrijetijdsaanbod voor een brede doelgroep, maar ons primair focussen op een (groepsgewijs) aanbod voor kinderen en jongeren in scholen. De komende maanden zullen wij in samenspraak met de medewerkers van de muziekschool een concreet (proces)voorstel voorbereiden. Kinderboerderij Ons eindbeeld voor de kinderboerderij is eveneens gericht op externe verzelfstandiging. Eerste stap is het zo snel mogelijk oprichten van een vriendenstichting die de mogelijkheid van eigen inkomsten (donaties, adoptie van dieren, horeca, inzet vrijwilligers) onderzoekt en invoert. Zodra er sprake is van een stabiel stichtingsbestuur, willen wij het (volledige) beheer van de kinderboerderij bij deze stichting onderbrengen. Natuur- en milieueducatie blijven wij als een taak zien die wij als gemeente willen faciliteren.

5 Multifunctionele gebouwen Wij zien de Tuyter als de centrale, multifunctionele ontmoetingsplek voor culturele activiteiten. Wij willen graag zo snel mogelijk verder het gesprek aangaan met (mogelijke) professionele gebruikers van de Tuyter, zoals bibliotheek, Theater Quint en muziekschool, en (muziek)verenigingen die daar mogelijk ook hun domicilie kunnen krijgen. De horecafunctie in de Tuyter is daarbij een aandachtspunt. Welke van de drie gebouwen (Big Bear, Onderdak en Muziekschool) vrijgespeeld zou kunnen of moeten worden, maken wij o.a. afhankelijk van het nieuwe profiel dat de Tuyter kan krijgen, de bouwkundige kwaliteit en ligging van de panden en de courantheid van de panden voor andere potentiële gebruikers. De positie van Concordia heeft daarbij natuurlijk onze bijzondere aandacht. Tenslotte Wij constateren dat in veel gemeentelijke voorzieningen activiteiten worden aangeboden die specifiek op deze doelgroep jeugd zijn gericht, bijv. muziekonderwijs; zwemlessen; leesbevordering; natuur- en milieueducatie. Daarnaast hebben deze voorzieningen dan nog een meer algemeen op vrije tijdsbesteding (sport, recreatie, kunst en cultuur) gericht aanbod. Wij zijn van mening dat wij ons wat betreft de toegankelijkheid van gemeentelijke voorzieningen beleidsmatig niet langer moeten richten op het stimuleren van een breed vrijetijdsaanbod voor een brede doelgroep, maar ons primair moeten focussen op een toegankelijk aanbod voor kinderen en jongeren. Verder hebben wij geconstateerd dat de schaal van de gemeente Krimpen aan den IJssel te klein kan zijn voor het zelfstandig beheren of exploiteren van voorzieningen. Wij willen nadrukkelijk onderzoeken of samenwerking met buurgemeenten (zowel qua programmering als beheer) een bijdrage kan leveren aan het toekomstbestendig maken van het Krimpense voorzieningenniveau. Verdere proces na 4 juli Zoals wij in de aanhef van deze brief al hebben aangegeven, zullen wij na het debat van 4 juli de door uw gemeenteraad gestelde kaders uitwerken tot concrete voorstellen in de meerjarenbegroting Hierover kunnen de fracties dan na het zomerreces hun politieke oordeel uitspreken.

6 Conform het rupsmodel treden wij graag opnieuw met uw raad in overleg over de vormgeving van die politieke debatten en de wijze waarop u daar de instellingen en burgers bij wilt betrekken. Hoogachtend, Burgemeester en wethouders van Krimpen aan den IJssel, De secretaris, De burgemeester,

Projectplan Voorzieningendiscussie

Projectplan Voorzieningendiscussie Gemeente aandenijssel ride Projectplan Voorzieningendiscussie Projectcode Afdeling Opdrachtgever Auteur(s) Voorzieningen Ruimte I Samenleving Arjan Bosker, directeur afdeling Ruimte Robert noop Versie

Nadere informatie

RAADSİNFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Geachte leden van de raad,

RAADSİNFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Geachte leden van de raad, RAADSİNFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 4-3-2014 Zaaknummer: Afdeling: BMO Contactpersoon: Arjan Bosker Uw brief van: Onderwerp: Raadsinformatiebrief

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Discussie voorzieningen. Te besluiten om

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Discussie voorzieningen. Te besluiten om COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Discussie voorzieningen Te besluiten om 1. Een concrete projectaanpak en planning vast te stellen ter voorbereiding op: de maatschappelijke debatten die de raad in het eerste

Nadere informatie

Gemeente Postbus 200 T: 14 0180 F: (0180) 51 60 40 Krimpen. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN İJSSEL

Gemeente Postbus 200 T: 14 0180 F: (0180) 51 60 40 Krimpen. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN İJSSEL RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN İJSSEL Datum: 30-10-2014 Zaaknummer: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp: Ruimte Toekomst gemeentelijke voorzieningen

Nadere informatie

Graag willen wij deze beantwoorden. Wij volgen daarbij de door de CU gehanteerde indeling.

Graag willen wij deze beantwoorden. Wij volgen daarbij de door de CU gehanteerde indeling. R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 21-2-2014 Zaaknummer: Afdeling: Ruimte Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp: Raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Te besluiten om:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: a. een algemeen (beleids)kader vast te stellen voor de wijze waarop in de gemeente Krimpen aan den

Nadere informatie

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer Sportaccommodatiebeleid Exploitatie en Beheer Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 Leeswijzer...2 2. Huidige situatie exploitatie en beheer...3 2.1. De binnensportaccommodaties...3 2.2 De buitensportaccommodaties...4

Nadere informatie

1. Kennis te nemen van de ideeën die zijn verzameld voor de toekomst van kinderboerderij Klein Boveneind.

1. Kennis te nemen van de ideeën die zijn verzameld voor de toekomst van kinderboerderij Klein Boveneind. COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Quick scan Kinderboerderij Klein Boveneind Te besluiten om 1. Kennis te nemen van de ideeën die zijn verzameld voor de toekomst van kinderboerderij Klein Boveneind. Inleiding

Nadere informatie

Leden van de Raad, dames en heren

Leden van de Raad, dames en heren Leden van de Raad, dames en heren Het college heeft genoten van uw algemene beschouwingen, ook als deze kritisch waren in onze richting. Algemene beschouwingen voor het reces zijn nu al een succes, zou

Nadere informatie

4.1 Sport. d. Notitie Combinatiefuncties onderwijs, sport, cultuur (2011) e. Nota Evenementenbeleid (2012) f. Cultuurhistorische Waardenkaart (2013)

4.1 Sport. d. Notitie Combinatiefuncties onderwijs, sport, cultuur (2011) e. Nota Evenementenbeleid (2012) f. Cultuurhistorische Waardenkaart (2013) Programma 4 Sport en Cultuur Missie De gemeente Krimpen aan den IJssel draagt er zorg voor dat zoveel mogelijk inwoners sportief actief zijn en dat de maatschappelijke waarde van sport wordt vergroot door

Nadere informatie

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 N Visie op hoofdlijnen op het 1 gebruik van buurthuizen Betere bezetting van accommodaties, meer zelfstandige buurthuizen en minder gesubsidieerde

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-4-2016 Nummer voorstel: 2016/35 Voor raadsvergadering d.d.: 31-05-2016 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Notitie K o s t e n v e r d e l i n g B & W

Notitie K o s t e n v e r d e l i n g B & W Notitie K o s t e n v e r d e l i n g B & W 3-9 - 2 0 1 3 Inleiding In het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat de huidige verdeling van de kosten niet meer voldoet. De huidige verdeling is niet meer

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Openbaar Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting In het

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 3 mei 2011

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 3 mei 2011 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 3 mei 2011 Steller : Jankees Salverda Telefoonnummer: (0343) 565681 E-mailadres : j.c.salverda@heuvelrug.nl Onderwerp : Voortgang ontwikkelingen exploitatie en beheer

Nadere informatie

ALGEMENE BESCHOUWINGEN VAN DE SGP-FRACTIE NAAR AANLEIDING VAN DE KADERNOTA GEMEENTEBEGROTING 2014

ALGEMENE BESCHOUWINGEN VAN DE SGP-FRACTIE NAAR AANLEIDING VAN DE KADERNOTA GEMEENTEBEGROTING 2014 ALGEMENE BESCHOUWINGEN VAN DE SGP-FRACTIE NAAR AANLEIDING VAN DE KADERNOTA GEMEENTEBEGROTING 2014 Mevrouw de voorzitter, Evenals vorig jaar staan ook vandaag de algemene beschouwingen in het teken van

Nadere informatie

Geachte leden van de fractie van de Partij van de Arbeid,

Geachte leden van de fractie van de Partij van de Arbeid, Fractie Partij van de Arbeid Krimpen aan den IJssel De heer C.L. Derickx p/a Tournooi 105 2924 VG KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 23-3-2016 Zaaknummer: ZK16001116 Afdeling: BMO Contactpersoon: Mr. A.F. Braams

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 6 november 2018 Blad : 1 van 6

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 6 november 2018 Blad : 1 van 6 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum 590723 Onderwijs, Sport

Nadere informatie

15 juli 2013. Krimpen aan den IJssel

15 juli 2013. Krimpen aan den IJssel Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 juli 2013. Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Plan van aanpak gefaseerde sanering asbest, brandveiligheid

Nadere informatie

Onderhoud opstallen kinderboerderij Klein Boveneind

Onderhoud opstallen kinderboerderij Klein Boveneind Raadsvoorstel Agendanummer: 005 Datum raadsvergadering: 12 november 2015 Onderwerp: Onderhoud opstallen kinderboerderij Klein Boveneind Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. In te stemmen met groot

Nadere informatie

Renovatie en nieuwbouw Klein Boveneind. Te besluiten om:

Renovatie en nieuwbouw Klein Boveneind. Te besluiten om: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Renovatie en nieuwbouw Klein Boveneind Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. een aanvullend krediet ad 235.000,- beschikbaar te stellen

Nadere informatie

asj~ 1 7 JULI 2013 KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ingekomen d.d. Impuls */oo/ Kffwir ai\ cuu-uu*

asj~ 1 7 JULI 2013 KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ingekomen d.d. Impuls */oo/ Kffwir ai\ cuu-uu* Aan Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Krimpen aan den IJssel t.a.v. de heer R. Knoop Postbus 200 2900 AE Krimpen aan den Dssel Krimpen aan den IJssel, 16 juli 2013 Betreft: aanvraag

Nadere informatie

Dodelijke schietpartijen oa in Noorwegen en niet te vergeten in ons veilige Nederland. Denk hierbij aan Alphen aan den Rijn.

Dodelijke schietpartijen oa in Noorwegen en niet te vergeten in ons veilige Nederland. Denk hierbij aan Alphen aan den Rijn. Wat leven we toch in een hectische wereld. Een mogelijke, economische crisis is aanstaande. Banken hebben het moeilijk, de Euro staat onder druk. De Eurolanden hebben het moeilijk. Griekenland bijna failliet.

Nadere informatie

Gemeenteraad. Datum : 06 maart 2014

Gemeenteraad. Datum : 06 maart 2014 KGemeente Krimpen aan den IJssel Gemeenteraad Gemeente Krimpen aan den IJssel Agenda I enlijst Datum : 06 maart 2014 Onderwerp ļ inhoud ļ besluit 01. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

Nadere informatie

8 Stiens, 28 oktober 2015

8 Stiens, 28 oktober 2015 8 Stiens, 28 oktober 2015 Raadsvergadering: 12 november 2015 Voorstelnummer: 2015/49 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: H. Siegersma E-mail: h.siegersma@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

18 oktober Herhuisvesting beheer buitenruimte

18 oktober Herhuisvesting beheer buitenruimte Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 18 oktober 2018 Onderwerp: Herhuisvesting beheer buitenruimte Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: a.

Nadere informatie

Cliëntenbestand. Vangnetuitkering. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Geachte leden van de raad,

Cliëntenbestand. Vangnetuitkering. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Geachte leden van de raad, RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 9-8-2016 Zaaknummer: Afdeling: Contactpersoon Uw brief van: Onderwerp: ZK16001249 Samenleving R. Knoop Aanvraag

Nadere informatie

Of verwacht de wethouder de taakstellingen zo snel en efficiënt uit te kunnen voeren dat realisatie eerder dan 2018 kan worden verwacht?

Of verwacht de wethouder de taakstellingen zo snel en efficiënt uit te kunnen voeren dat realisatie eerder dan 2018 kan worden verwacht? Voorzitter Wat is de Kadernota en waarvoor dient deze? Wij worden geacht dit te weten, maar voor onze inwoners, die dit mogelijk niet weten, heeft onze gemeente een mooie website waar beschreven staat

Nadere informatie

aan de toekomst van het Sportbedrijf

aan de toekomst van het Sportbedrijf aan de toekomst van het Sportbedrijf Agenda Historie beheer en exploitatie sportaccommodaties. Waar staan we nu? Waar gaan we naar toe en in welke vorm? achtergrond 2003 op verzoek van de raad onderzoek

Nadere informatie

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde Zwembaden met meerwaarde Inleiding Onze visie op maatschappelijk vastgoed: een integrale benadering van investeren en exploiteren Synarchis benadert maatschappelijke voorzieningen integraal als het gaat

Nadere informatie

Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis

Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis JAARVERSLAG 2017 Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis Het jaar 2017 mag gekarakteriseerd worden als een bewogen interim jaar met een goed inhoudelijk en financieel resultaat.

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

deel is in 2017 na oprichting van onze stichting aan ons uitbetaald.

deel is in 2017 na oprichting van onze stichting aan ons uitbetaald. KRIMPEN AANDENIJSSEL Aan Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den Ussel t.a.v. de heer J. Blankenberg Postbus 200 2920 AE Krimpen aan den Ussel Krimpen aan den Ussel,

Nadere informatie

Wijkbezoek SGP in de Schilderswijk

Wijkbezoek SGP in de Schilderswijk April 2016 Van links naar rechts: Paul Schultink, Leen Pols, Bert-Jan Ruissen, Corné Vogelaar en Hugo van der Wal Wijkbezoek SGP in de Schilderswijk Pieter-Corné den Braber Krimpen aan den IJssel De SGP-fractie

Nadere informatie

Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland

Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland 1 Programma Toelichting op het Accommodatiebeleid Door wethouder B. Maathuis en wethouder P. Jonkergouw Toelichting stedenbouwkundig plannen gebieden

Nadere informatie

De gemeentewet bepaalt in artikel 212 dat iedere gemeente een Financiële Verordening dient te hebben.

De gemeentewet bepaalt in artikel 212 dat iedere gemeente een Financiële Verordening dient te hebben. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Financiële verordening 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De financiële verordening 2017 vast te stellen. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Jaarverslag Kinderboerderij Jaarverslag n.a.v. Managementovereenkomst Kinderboerderij (natuur- en milieueducatie) over het jaar 2016 ZK

Jaarverslag Kinderboerderij Jaarverslag n.a.v. Managementovereenkomst Kinderboerderij (natuur- en milieueducatie) over het jaar 2016 ZK Jaarverslag Kinderboerderij 2016 Betreft: Jaarverslag n.a.v. Managementovereenkomst Kinderboerderij (natuur- en milieueducatie) over het jaar 2016 ZK15000542 Doelen kinderboerderij 1. Ontmoeten en recreatie

Nadere informatie

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien)

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien) Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 30 juni 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. De wijzigingen

Nadere informatie

Verzelfstandiging zwembad De Blinkerd

Verzelfstandiging zwembad De Blinkerd AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 26 oktober 2016 Registratienummer: TB16.5971763 Agendapunt: 7 Onderwerp: Verzelfstandiging zwembad De Blinkerd Voorstel: I. kennisnemen van het Bedrijfsplan

Nadere informatie

De maatschappelijke tarieven voor de sportverenigingen in 2015, zoals weergegeven in bijlage 1, vast te stellen.

De maatschappelijke tarieven voor de sportverenigingen in 2015, zoals weergegeven in bijlage 1, vast te stellen. RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4850899 Aan : Gemeenteraad Datum : 5 januari 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar Agendapunt : B&W-vergadering : 13-01-2015 De Ronde

Nadere informatie

Uitvoering Aanbesteding I Subsidieproces. Besluitvorming Kaderstelling. Start interne ^ Externe verzelfstandiging ^ verzelfstandiging ŗ.

Uitvoering Aanbesteding I Subsidieproces. Besluitvorming Kaderstelling. Start interne ^ Externe verzelfstandiging ^ verzelfstandiging ŗ. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 2-2-2016 Zaaknummer: ZK15002569 Afdeling: Samenleving Contactpersoon: R. Knoop Uw brief van: Onderwerp: Raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen.

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen. Raad VOORBLAD Onderwerp Beleidskader sociaal cultureel werk Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie Behandelwijze Bespreken

Nadere informatie

9 Stiens, 28 oktober 2015

9 Stiens, 28 oktober 2015 9 Stiens, 28 oktober 2015 Raadsvergadering: 10 december 2015 Voorstelnummer: 2015/49 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: H. Siegersma E-mail: h.siegersma@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK

Nota van B&W. Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. P. Platt Telefoon 5115629 E-mail: plattp@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/935 Bijlagen kopiëren: A B & W-vergadering

Nadere informatie

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid Herziening Accommodatiebeleid Agenda voor vanavond Aanleiding herziening Totstandkomen huidig accommodatiebeleid Constateringen huidige tijdgeest Onderbouwing toekomst bestendige kaders voor beleid Insteek

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Vragen ex art 46 RvO PvdA-Inzet rijksmiddelen en beleid bij strijd tegen kinderarmoede 1- Notagegevens Notanummer 2017-000487 Datum 01-04-2017 Programma:

Nadere informatie

Uitvoering van de aangenomen moties in de Politieke Avond van 14 mei 2014

Uitvoering van de aangenomen moties in de Politieke Avond van 14 mei 2014 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitvoering van de aangenomen moties in de Politieke Avond van 14 mei 2014 Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting

Nadere informatie

Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst

Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst Thijs Kiers, beleidsmedewerker afdeling Ontwikkeling, ontspannen Martin Niessink, coordinator cluster Groen, afdeling Beheer 13 accommodaties; 11 gemeentelijk

Nadere informatie

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder G.A.H. Elkhuizen opgesteld door Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Rianne Klinkert/Richard Bosboom Registratienummer

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK Leeuwarden, 21 maart 2013 Een praatstuk over de toekomstige grenzen van Leeuwarden Het bestuurlijk landschap in Friesland zal er de komende jaren waarschijnlijk

Nadere informatie

Beantwoording vragen van de fracties PvdA en Stadspartij DNF inzake geheimhoudingsverklaring Priemstraat 1

Beantwoording vragen van de fracties PvdA en Stadspartij DNF inzake geheimhoudingsverklaring Priemstraat 1 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen van de fracties PvdA en Stadspartij DNF inzake geheimhoudingsverklaring Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting

Nadere informatie

Zienswijze windvisie Provincie Gelderland

Zienswijze windvisie Provincie Gelderland Openbaar Onderwerp Zienswijze windvisie Provincie Gelderland Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer Portefeuillehouder H.Tiemens Samenvatting De Provincie heeft als uitwerking op

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verordening Muziekschool. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verordening Muziekschool. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verordening Muziekschool Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De Verordening regelende de tarieven voor de Gemeentelijke Muziekschool

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

Eenmalige bijdrage in het projectplan voor de aanpassing van de multifunctionele accommodatie De Zunnekamp in Geesteren.

Eenmalige bijdrage in het projectplan voor de aanpassing van de multifunctionele accommodatie De Zunnekamp in Geesteren. Raad VOORBLAD Onderwerp Eenmalige bijdrage in het projectplan voor de aanpassing van de multifunctionele accommodatie De Zunnekamp in Geesteren Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Het college heeft de raad beloofd de raad te informeren over de uitwerking van deze regeling.

GEMEENTE OLDEBROEK. Het college heeft de raad beloofd de raad te informeren over de uitwerking van deze regeling. GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: Eenmalige regeling voor muziekverenigingen gemeente Oldebroek Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: 213663 / 214797 Behandelend

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Samenstelling Rekenkamercommissie Sittard-Geleen: Drs. Paul Rademacher (voorzitter) Drs. Anne-Marie Rooskens MSc (lid) Drs. Erwin Maussen (lid) Contact: Waarnemend secretaris

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Integraal huisvestingsplan Registratienummer: 513472 Op voorstel van het college d.d.: 17 december 2013 Datum vergadering: 28 januari 2014 Portefeuillehouder: J.P.

Nadere informatie

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 14 september 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 14 september 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

Bij de financiële paragraaf is inzichtelijk gemaakt welke investeringen er mogelijk aan komen.

Bij de financiële paragraaf is inzichtelijk gemaakt welke investeringen er mogelijk aan komen. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Investeringen Zwembad De Lansingh 2015 Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: 1. Een krediet

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Gevraagde

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Gevraagde Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verzelfstandiging Kinderboerderij Klein Boveneind Gevraagde Beslissing: 1. 2. De kaders en planning (bijlage 1) aangaande de externe verzelfstandiging

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 6 oktober 2009 Onderwerp: Eindrapportage onderzoek capaciteit binnensportaccommodaties 2009. Voorgesteld besluit: 1.

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post» Postbus 3078» 5003 DB Tilburg tel» 013 583 99 99

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post» Postbus 3078» 5003 DB Tilburg tel» 013 583 99 99 f contourdetwern Rappel KRIMPEN AAN DEN IJSSEL 2 8 JAN. 2014 Gemeente Krimpen aan den IJssel t.a.v. mevrouw Noë Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL R03.no. datum 15 januari 2014 kenmerk 14059-RK-AD

Nadere informatie

Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Voorstel 22 maart 2011 Agendanummer : J.P.M. Heggelman Datum Samenleving raadsvergadering : 7 februari Beleidsontwikkeling Registratienummer : Onderwerp: Krimpenerwaard College

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W nr. 13.0074 d.d. 29-1-2013 Onderwerp Brief aan de raad inzake Exploitatie en Beheer Brede School Leiden Noord (Het Gebouw) Besluiten:Behouden s advies van de commissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Sportvisie

Raadsvoorstel Sportvisie gemeente Eindhoven 16R7018 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01331 Beslisdatum B&W 18 oktober 2016 Dossiernummer 16.42.751 Raadsvoorstel Sportvisie Inleiding We bieden u bijgaand de nieuwe Sport en Beweegvisie

Nadere informatie

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk 9emeente Oosterhout *» ť ^ ) NOTA VOOR DE RAAD Datum: 1 november 2016 Nummer raadsnota: Bl.0160544 Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Ons kenmerk U Beh. door K. Suijkerbuijk Afdeling Middelen, Team Financiën

Ons kenmerk U Beh. door K. Suijkerbuijk Afdeling Middelen, Team Financiën Gemeente įí ñ Berven Berge op Zoom 2ÏĨ Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom II III III lil II1:1IE lil II 17 DEC 2015 Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Concretisering Taakstellingen

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 (februari 2016) De Rekenkamercommissie Cranendonck bestaat uit: Drs. Jan van den Heuvel (voorzitter) Drs. Angelique Hubens Drs. Stefan de Kort CPC 1 1. Inleiding

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

In de bijlage een overzicht van de openstaande aanbevelingen per 1 juni 2017.

In de bijlage een overzicht van de openstaande aanbevelingen per 1 juni 2017. Gemeente Haarlem Rekenkamercommissie Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem t.a.v. Gemeenteraad Haarlem I Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 9 juni 2017 2017/266893

Nadere informatie

WAT WILLEN WE BEREIKEN?

WAT WILLEN WE BEREIKEN? Aan de Raad Made, 8 juni 2012 Agendapuntnummer: 12 Raadsvergadering : 21 juni 2012 Onderwerp: Afstoten gemeentelijk vastgoed Registratienummer: 12int01894 Casenr: 12.00750 Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 23 november 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 23 november 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

Onderwerp Vaststellen startnotitie (ver)bouw, beheer en onderhoud gemeentelijke gebouwen Vastgoed onder één dak

Onderwerp Vaststellen startnotitie (ver)bouw, beheer en onderhoud gemeentelijke gebouwen Vastgoed onder één dak OPENBAAR Adviseur: P. Driesen (VROM, tst. ) Portefeuillehouder: W.E. Tönjann - Levert 10.12133 1 ADVIESNOTA POLITIEKE RONDE d.d. 11 november 2010 Raadsvergadering d.d. 25 november 2010 Voorstel nr. 113/10

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Gemeente Woerden. dit besluit de dag na bekendmaking in werking te laten treden en terug te laten werken tot 1 juli 2014.

Gemeente Woerden. dit besluit de dag na bekendmaking in werking te laten treden en terug te laten werken tot 1 juli 2014. RAADSVOORSTEL Gemeente Woerden 14R.00473 ^ gemeente WOERDE Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 4 november 2014 Portefeuillehouder(s): J.I.M. Duindam Portefeuille(s): Economische zaken

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

Nadere informatie

Zaaknummer: 2014/54782 Referentie: 2014/55085. Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 agendapunt 15. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 16 juni 2014

Zaaknummer: 2014/54782 Referentie: 2014/55085. Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 agendapunt 15. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 16 juni 2014 Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 agendapunt 15 Zaaknummer: 2014/54782 Referentie: 2014/55085 Aan: De Gemeenteraad Vries, 16 juni 2014 Portefeuillehouder: mevr. N. Hofstra Behandelend ambtenaar: mevr.

Nadere informatie

Onderzoek exploitatie zwembaden in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest

Onderzoek exploitatie zwembaden in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest Wassenaar Oegstgeest Voorschoten Rekenkamercommissie Onderzoek exploitatie zwembaden in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest Wassenaar Voorschoten Oegstgeest Oegstgeest Aan de gemeenteraden

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) n.v.t. -

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) n.v.t. - M.O.S. Floor De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 62 54 1 6175833 n.v.t. - Geachte leden van de raad, Graag bieden wij u het rapport aan van de quick scan die in onze opdracht

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 6 Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 6 Datum : Ag nr. : 6 Onderwerp Gemeentelijke onderhoudsbijdrage sporthal De Braken Voorstel 1. In te stemmen met het voorstel om de exploitatie van De Braken te ondersteunen middels een bijdrage van maximaal 175.000,-

Nadere informatie

Beantwoording vragen over rookvrije sportaccommodaties en gezonde sportkantines

Beantwoording vragen over rookvrije sportaccommodaties en gezonde sportkantines Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen over rookvrije sportaccommodaties en gezonde sportkantines Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Op

Nadere informatie

2 De brief aan de raad over de verkoop Arsenaal vast te stellen.

2 De brief aan de raad over de verkoop Arsenaal vast te stellen. Openbaar Onderwerp Verkoop Arsenaal Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Delmo B.V. wil het gebouw Het Arsenaal kopen. Het Arsenaal (Arsenaalpoort 1-18) is

Nadere informatie

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010

Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport. Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Van realiseren naar optimaliseren Open atelier, Grip op sport Margot Icking, Hospitality Consultants 23 september 2010 Agenda Van realiseren naar optimaliseren: een nieuwe koers in het accommodatiebeleid

Nadere informatie

ûjlhlu. Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 Roden, 11 december 2013

ûjlhlu. Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 Roden, 11 december 2013 Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad î Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 BesSuit: ûjlhlu. Roden, 11 december 2013 Onderwerp Privatisering Dörpshuus NijRoon Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

1. De raadsinformatiebrief over de stand van het Openbaar Onderwijs in Nijmegen vast te stellen.

1. De raadsinformatiebrief over de stand van het Openbaar Onderwijs in Nijmegen vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Toezicht Openbaar Onderwijs in Nijmegen Programma Onderwijs BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Na de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs

Nadere informatie

Openbaar. Vragen CDA inzake inzet van vrijwilligers in wijkcentra. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel.

Openbaar. Vragen CDA inzake inzet van vrijwilligers in wijkcentra. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vragen CDA inzake inzet van vrijwilligers in wijkcentra Programma Sport & Accommodaties BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De fractie van het

Nadere informatie

Beleid onderzocht. Wat de rekenkamer voor u kan betekenen. uitgave 21 maart 2018

Beleid onderzocht. Wat de rekenkamer voor u kan betekenen. uitgave 21 maart 2018 Beleid onderzocht Wat de rekenkamer voor u kan betekenen uitgave 21 maart 2018 Inleiding Elke gemeente heeft een rekenkamerfunctie; de verplichting hiertoe is opgenomen in de Gemeentewet. U kunt als raadslid

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Initiatief Driestroom voor DROOMVilla LUX.

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Initiatief Driestroom voor DROOMVilla LUX. Openbaar Onderwerp Initiatief Driestroom voor DROOMVilla LUX Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 en Zorg & Welzijn / 1051 en Cultuur / 1071 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir en B. Frings

Nadere informatie

Duurzame exploitatie zwembad Dukenburg

Duurzame exploitatie zwembad Dukenburg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Duurzame exploitatie zwembad Dukenburg Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting In deze coalitieperiode zetten we ons in voor

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8. Doetinchem, 26 oktober 2016 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER Programmabegroting 2017

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8. Doetinchem, 26 oktober 2016 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER Programmabegroting 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER 2016 Programmabegroting 2017 Te besluiten om: 1. De programmabegroting 2017 vast te stellen, waarmee tevens wordt besloten om: 2. Voor de financiën

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-06-2011 11-063 Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Gevraagde beslissing 1. Instemmen

Nadere informatie

Verslag debat sport en bewegen

Verslag debat sport en bewegen Verslag debat sport en bewegen Woensdag 3 april 2013, Krimpen aan den IJssel Inleiding Op woensdagavond 3 april werd in het gemeentehuis van Krimpen de derde voorzieningendiscussie gehouden, dit keer over

Nadere informatie

Geachte voorzitter, raad en aanwezigen,

Geachte voorzitter, raad en aanwezigen, Geachte voorzitter, raad en aanwezigen, Kijkend naar de actualiteit in Nederland. De regering is gevallen op de onderhandelingen over fikse bezuinigingen. Demissionair Minister De Jager heeft het daarna,

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Mei 2009 Nummer 6060 onderwerp Subsidieverzoek Krimpen aan den IJssel innovatieve bestuurskrachtmeting 1 Ontwerpbesluit Provinciale

Nadere informatie

venlo -====::?: ;\ A /~ Raadsconsultatie 7. - GEMEENTEBESTUUR

venlo -====::?: ;\ A /~ Raadsconsultatie 7. - GEMEENTEBESTUUR venlo Raadsconsultatie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Re nummer 2017 collegevergadering d.d. raadsvergadering d.d. fatale termijn programma portefeuillehouder Nieuw transparant en laagdrempelig tarievenbeleid

Nadere informatie