Cliëntenbestand. Vangnetuitkering. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Geachte leden van de raad,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cliëntenbestand. Vangnetuitkering. RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Geachte leden van de raad,"

Transcriptie

1 RAADSINFORMATIEBRIEF De leden van de raad Postbus AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: Zaaknummer: Afdeling: Contactpersoon Uw brief van: Onderwerp: ZK Samenleving R. Knoop Aanvraag Vangnetprocedure 2016 Geachte leden van de raad, Op 3 mei hebben wij u geïnformeerd over de ontwikkeling van het cliënten bestand uitkeringsgerechtigden. In die raadsinformatiebrief kondigden wij tevens aan dat wij u later in het jaar nader zouden informeren. Gelet op de sterk negatieve ontwikkeling in het cliëntenbestand gedurende de achterliggende maanden hebben wij gemeend u nu, reeds direct na het zomerreces te informeren. In deze raadsinformatiebrief gaan wij in op de ontwikkeling, de globale analyse, de beheersmaatregelen en de procedure. Ontwikkeling cliëntenbestand bijstandsgerechtigden Waar wij in de raadsinformatiebrief van 3 mei nog melding maakten van 10^0 tekort op het BUIG-budget is dit geprognosticeerde tekort na het tweede kwartaal tot ongeveer 20Vo opgelopen. Dit is als volgt samen te vatten: Cliëntenbestand a) De verwachting is dat eind 2016 er 515 uitkeringen worden verstrekt. b) Het gemiddelde aantal uitkeringen voor 2016 komt hiermee op 478. c) Het BUIG-budget is toereikend voor gemiddeld 399 uitkeringen. d) Er zijn gemiddeld 80 uitkeringen meer dan waar er budget voor is. Financiële vertaling Het tekort op het BUIG-budget is (aantal x prijs per uitkering): 80 x C s C Dit bedrag komt overeen met een tekort van ruim 20 0 Zo en is als volgt berekend: BUIG-budget Krimpen aan den IJssel C Geprognosticeerd benodigd budget Tekort C C X100o 7(^20,4 o Zo Vangnetuitkering De Vangnetuitkering kent de volgende berekening:» Vergoeding tot 5 0 Zo van het tekort is 0 0 Zo» Vergoeding van 5-10 o Zo van het tekort is 50 o Zo» Vergoeding van o en meer van het tekort is Zo De aanvraag voor de vangnetuitkering is derhalve als volgt opgebouwd: 'Budget Tekort Gemeente Vangnet C o-5 0 Zo C C o-1 O^o C Ê C o 7o-20,5 o Zo C C C C C

2 Hierbij worden de volgende opmerkingen gemaakt: a) Het definitieve bedrag dat de gemeente in 2017 aan gaat vragen is op basis het werkelijke tekort over Voornoemd bedrag à is een voorlopig geprognosticeerd tekort. b) Het uiteindelijk te ontvangen bedrag aan Vangnet is mede afhankelijk van het aantal gemeentes wat hiervoor een aanvraag indient. c) Alle toegekende aanvragen Vangnet 2016 worden in mindering gebracht op het macrobudget Eigen risico gemeente Krimpen aan den Ussei 2016 In bovenstaande tabel ziet u tevens het "eigen risico" van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Dit bedrag å C hebben wij in de begrotingswijziging van juni reeds verwerkt en komt ten laste van de stelpost Sociaal Domein. Dit "eigen risico" kan nog enigszins wijzigen omdat het budget 2016 nog niet definitief is. De negatieve ontwikkeling van het cliëntenbestand heeft geen gevolgen voor de gemeentelijke begroting (of de stelpost Sociaal Domein), de gemeente Krimpen aan den IJssel heeft namelijk het maximale bedrag aan "eigen risico" opgenomen in het budget Eigen risico gemeente Krimpen aan den IJssel meerjarenbegroting Wij bereiden ons financieel voor op de mogelijke structurele effecten indien het macrobudget en/of het verdeelmodel niet aangepast wordt. Dit houdt in dat wij het eigen risico van 2016 structureel hebben opgenomen in de budgetten voor 2017 en verder. Hierbij maken wij de kanttekening dat het eigen risico jaarlijks zal wijzigen. Dit is namelijk van meerdere factoren afhankelijk, waar onder het macrobudget en het verdeelmodel. Naar mate het budget voor Krimpen aan den IJssel toeneemt, neemt het eigen risico ook toe. Vangnetuitkering opnemen in de risicoparagraaf De kans bestaat dat de toetsingscommissie de aanvraag van de vangnetuitkering afkeurt. De gemeente Krimpen aan den IJssel is namelijk niet de enige gemeente die met een tekort zit. Het is onduidelijk of het Rijk hier structureel middelen voor beschikbaar gaat stellen. Gelet hierop wordt het volledige bedrag van de vangnetuitkering à C opgenomen in de risicoparagraaf bij de meerjarenbegroting Het is niet geheel ondenkbaar dat de gemeente Krimpen aan den IJssel in 2017 wederom een beroep moet doen op een Vangnetuitkering. In feite dreigt het macrobudget hiermee in een negatieve spiraal te komen; door de onttrekking van de Vangnetuitkeringen van het macrobudget kunnen andere gemeenten in de knel raken en een beroep doen op de Vangnetuitkering.

3 Analyse ontwikkeling cliëntenbestand Het cliëntenbestand ontwikkelt zich als volgt: Prognose ontwikkeling per 2016 per Verschil 1 apr 1 juli met 2015 Instroom regulier Instroom arbeid gerelateerd Instroom einde WW Instroom nieuwe doelgroep Instroom Statushouders Totale Instroom Uitstroom Werk (Voltijd) Uitstroom Handhaving Uitstroom Overig Uitstoom WSF Totale Uitstroom Totale Ontwikkeling Begin stand Eind stand Procentuele ontwikkeling 5,8 0 Zo 4,8 0 Zo 18,1 0 Zo Gemiddelde ontwikkeling De instroom is op dit moment erg hoog, hiervoor zien wij de volgende verklaringen: a) Verbeterde voorlichting (aanvullende uitkering op lage inkomens, einde flexwerk) b) De huidige economische situatie, met faillissementen en leegstand in onze regio, raken inwoners van Krimpen aan den IJssel c) Het toenemend aantal statushouders dat geplaatst moeten worden. d) Beroep op uitkering door de nieuwe doelgroep Participatiewet. e) Verbreding woonmarktregio (huur), waardoor er bovengemiddeld veel mensen uit de bredere Rotterdamse regio zich in Krimpen aan den IJssel vestigen, nogal eens zonder werk. Afgelopen twee jaar zijn bijna 60 uitkeringsgerechtigden in Krimpen aan den IJssel komen wonen. f) Tot slot zien wij een sterke stijging van de doelgroep "onvoldoende middelen van bestaan". In 2014 betrof dit 2 uitkeringsgerechtigden, in 2015 zijn dit er 25 geworden. Beheersmaatregelen Wij hebben tot de volgende maatregelen besloten, deze maatregelen hebben betrekking op de instroom en de uitstroom (inclusief handhaving), waarbij het college nadrukkelijk ook de samenwerking met economische zaken zoekt: 1. Het uitvoeringsplan Hoogwaardig Handhaven hebben wij, na ons principebesluit, op 12 juli definitief vastgesteld. Het doel hiervan is voorkomen van onterechte instroom. 2. In samenspraak met de gemeenten Capelle aan den IJssel en Zuidpias ligt de nadruk tijdelijk op de uitstroom voor Krimpenaren op het Werkplein. Gelet op de negatieve ontwikkeling van het cliëntenbestand bij deze gemeenten zal dit niet geheel 2016 mogelijk zijn. IJsselgemeenten adviseert de gemeente Zuidpias om ook de vangnetprocedure te starten. 3. Samenwerking met een tweetal uitzendbureaus op het Werkplein om extra uitstroom te genereren vanaf 1 september Met IHC wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn bij hun bedrijfsschool. Hiervoor heeft de wethouder economische zaken de eerste contacten gelegd. We verwachten dat dit pas een bijdrage zal leveren op de langere termijn.

4 5. Op 12 mei heeft Gemeente Krimpen aan den IJssel een Retaildeal met minister Kamp van Economische Zaken gesloten. Daarmee wil het college laten zien dat de gemeente haar rol pakt om de retail in Krimpen aan den IJssel te versterken. Dit leidt tot meer banen waar Krimpenaren profijt van kunnen hebben. 6. Stimuleren aanmeldingen voor de "Bouwen aan een Werkende Toekomst-trajecten" bij Pramen. Hierbij gaan wij heroverwegen of onze financiële bijdrage voor deze trajecten, gelet op het feit dat we méér uitstroom nodig hebben, het juiste instrument is. Hierbij wordt ook onderzocht of voor de groep statushouders taai-werktrajecten ontwikkeld kunnen worden om de uitstroom van deze doelgroep te bevorderen. Wij gaan met Pramen, het werkplein en stichting IJsselwerk overleggen om de samenwerking te intensiveren, om extra uitstroom te genereren. Procedure aanvraag vangnetuitkering Op dit moment schatten wij in dat we C via de vangnetuitkering moeten aanvragen. De daadwerkelijke aanvraag doen wij overigens pas in Bij de aanvraag dient het college de volgende documenten te voegen: a) een globale analyse van de mogelijke oorzaak en de omvang van het tekort, mede in het kader van de inwerkingtreding van de Participatiewet en de eerdere financiële resultaten van de uitvoering van de WWB, en van de verwachte ontwikkelingen van dat tekort in de komende jaren; b) een brief, of vergelijkbaar document, waarmee het college de raad in 2016 heeft geïnformeerd over zijn analyse en de maatregelen die worden genomen dan wel worden overwogen om tot tekortreductie te komen; c) een document waaruit de opvattingen van de gemeenteraad hieromtrent blijken; d) een overzicht wat de gemeente in 2016 feitelijk heeft gedaan om het tekort het hoofd te bieden en hoe zij het effect daarvan kwalificeert. Met deze raadsinformatiebrief behandelen wij punt b) uit de procedure. Gelijktijdig hebben wij een raadsvoorstel voor de raad van 22 september opgesteld. De gemeenteraad is verplicht om haar opvattingen kenbaar te maken. De toetsingscommissie geeft hierover de volgende verplichting meer: "Het moet heel nadrukkelijk wel gaan om de opvatting van de gemeenteraad, en niet om die van een raadscommissie (die doorgaans geen verdergaande bevoegdheden heeft dan het verzamelen van informatie, het voeren van overleg met het college en het uitbrengen van advies aan de raad). Op deze wijze is voorzien in de horizontale verantwoording binnen de gemeente. De wetgever heeft dit belangrijk geoordeeld." Het sturen van deze raadsinformatiebrief is derhalve niet voldoende. Het agenderen van de raadsinformatiebrief is ook niet voldoende, omdat deze dan in een informatiecommissie wordt geagendeerd. Daarom wordt deze raadsinformatiebrief middels een raadsvoorstel geagendeerd.

5 Tot slot De komende maanden staan, met de wetenschap dat het een forse opgave betreft, voor het college in het teken van reductie van het cliëntenbestand. Het college is voornemens om uw Raad blijvend te informeren over dit onderwerp. Hoogachtend, s~ Burgemeester erļwe De secretaris, iders van Krimpen aan den IJssel, De burgemeester

Aanvraagformulier. Verzoek tot een. Vangnetuitkering Participatiewet over 2016

Aanvraagformulier. Verzoek tot een. Vangnetuitkering Participatiewet over 2016 Aanvraagformulier Verzoek tot een Vangnetuitkering Participatiewet over 2016 Het verzoek is ingediend door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel over het uitkeringsjaar

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 25 oktober 2016

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 25 oktober 2016 No.: Portefeuillehouder: Wethouder F.J.A. Hommel Afdeling: Samenleving Behandelaar: C.L. Aarnoudse De raad van de gemeente Tholen Tholen, 25 oktober 2016 Onderwerp: Voorstel om uw opvattingen kenbaar te

Nadere informatie

: dhr. J.L.M. Vlaar : M. van Dam

: dhr. J.L.M. Vlaar : M. van Dam RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 29 november 2016 Zaaknummer : 368266 Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Onderwerp: Vangnetuitkering BUIG 2017

Onderwerp: Vangnetuitkering BUIG 2017 Vergadering gemeenteraad d.d. 19 juli 2018 Agenda nummer 6 Portefeuillehouder: wethouder de heer M. Joostens Onderwerp: Vangnetuitkering BUIG 2017 Korte inhoud: Personen die niet genoeg inkomen of vermogen

Nadere informatie

Onderwerp Vangnetuitkering Participatiewet /2016Z

Onderwerp Vangnetuitkering Participatiewet /2016Z Onderwerp Vangnetuitkering Participatiewet 2016 Volgnr. Portefeuillehouder Ambtenaar Afdeling 16.0013936/2016Z02207 16.0013936 wethouder P. Jorritsma Ad Huijsman Loket Altena Datum voorstel 1 november

Nadere informatie

Wanneer kan een gemeente aanspraak maken?

Wanneer kan een gemeente aanspraak maken? Wanneer kan een gemeente aanspraak maken? Om aanspraak te kunnen maken op een vangnetuitkering over 2015 dient de gemeente aan een beperkt aantal voorwaarden te voldoen. De voorwaarden gelden in beginsel

Nadere informatie

Modelaanvraagformulier Vangnetuitkering Participatiewet over 2017

Modelaanvraagformulier Vangnetuitkering Participatiewet over 2017 Modelaanvraagformulier Vangnetuitkering Participatiewet over 2017 Gemeenten ontvangen op grond van de Participatiewet budget voor bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidies. Gemeenten die een tekort hebben

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 is het nieuwe verdeelmodel voor de gebundelde uitkering (BUIG-middelen) in werking getreden.

Op 1 januari 2015 is het nieuwe verdeelmodel voor de gebundelde uitkering (BUIG-middelen) in werking getreden. Raadsvoorstel Agenda nr. 5 Onderwerp: Instemmen met het Plan van Aanpak verlagen uitgaven BUIG middelen Soort: Kaderstellend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/021738

Nadere informatie

Spelregels vangnetregeling Bundeling van Uitkeringen en inkomstenvoorzieningen aan Gemeenten (BUIG) 2015 Ten Boer

Spelregels vangnetregeling Bundeling van Uitkeringen en inkomstenvoorzieningen aan Gemeenten (BUIG) 2015 Ten Boer AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 28 oktober 2015 Registratienummer: TB 15.5310506 Agendapunt: 8 Onderwerp: Voorstel: Toelichting: Spelregels vangnetregeling Bundeling van Uitkeringen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr. 5

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr. 5 Raadsvoorstel Agenda nr. 5 Onderwerp: Instemmen met het Plan van aanpak verlagen uitgaven BUIG middelen. Soort: Kaderstellend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder: A.H.M. van Bussel Zaaknummer:

Nadere informatie

IIIIH1111! Uil! lil lil IIİİ! lil 111 II. Raadsvoorstel. gemeente Eersel. 22 november oktober R

IIIIH1111! Uil! lil lil IIİİ! lil 111 II. Raadsvoorstel. gemeente Eersel. 22 november oktober R IIIIH1111! Uil! lil lil IIİİ! lil 111 II {Oenŵidkv. ĉén. coŵ-ôäc!»^őļû? Raadsvoorstel Vergadering d.d. Datum B&W Document-nr 22 november 2016 11 oktober 2016 Agendapunt: Portefeuillehouder Opsteller 6.

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 5 januari 2016

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 5 januari 2016 No.: Portefeuillehouder: Wethouder F.J.A. Hommel Afdeling: Samenleving Behandelaar: C.L. Aarnoudse De raad van de gemeente Tholen Tholen, 5 januari 2016 Onderwerp: Voorstel om uw opvattingen kenbaar te

Nadere informatie

Cluster : Samenleving Nummer : 8 Portefeuillehouder : Linda van der Deen Datum vergadering : 14 december 2015

Cluster : Samenleving Nummer : 8 Portefeuillehouder : Linda van der Deen Datum vergadering : 14 december 2015 Voorstel Cluster : Samenleving Nummer : 8 Portefeuillehouder : Linda van der Deen Datum vergadering : 14 december 2015 Onderwerp : Vangnetregeling Participatiewet 2015 Inleiding Voor het verstrekken van

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Voorzieningenfonds

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Voorzieningenfonds COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Voorzieningenfonds Te besluiten om 1. Toezegging 45, datum 23-06-2016, conform bijgaande raadsinformatiebrief af te handelen. 2. Bij het opstellen van de meerjarenbegroting de

Nadere informatie

De netto verschillen tussen de meicirculaire 2016 en de decembercirculaire 2015 zijn als volgt:

De netto verschillen tussen de meicirculaire 2016 en de decembercirculaire 2015 zijn als volgt: R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 16-6-2016 Zaaknummer: ZK16003379 Afdeling: Financiën en Control Contactpersoon: J.M.T. Koren

Nadere informatie

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht.

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht. Aan GR IJsselgemeenten Postbus 566 2900 AN Capelle aan den IJssel Datum: 05/12/2016 Zaaknummer: ZK16006467 Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Anne v.d. Langemheen Uw brief van: Onderwerp: Kaders uitvoering

Nadere informatie

Voorstel aan college en raad

Voorstel aan college en raad Voorstel aan college en raad Nummer: h160033755 Datum: 21 september 2016 Opsteller: J.F.W. Cornielje Portefeuillehouder: Wethouder Van der Wal-Zeggelink Onderwerp: 1e MARAP en 2e begrotingswijziging SDV

Nadere informatie

Notitie/Raadsvoorstel Vangnetuitkering Participatiewet 2016 gemeente Leerdam

Notitie/Raadsvoorstel Vangnetuitkering Participatiewet 2016 gemeente Leerdam Notitie/Raadsvoorstel Vangnetuitkering Participatiewet 2016 gemeente Leerdam Onderwerp: Vangnetuitkering Participatiewet 2016 Inleiding: De Gemeenschappelijke Regeling Avres is op grond van door uw gemeente

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 8 november R12S004/z160047580 Onderwerp 2e MARAP en 2e (meerjaren)begrotingswijziging Sociale Dienst Veluwerand (SDV) Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De Participatiewet

Nadere informatie

Algemene uitkering Beginstand algemene uitkering

Algemene uitkering Beginstand algemene uitkering R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 1-12-2016 Zaaknummer: ZK16006137 Afdeling: Financiën en Control Contactpersoon: J.M.T. Koren

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. G. Struik, wethouder De raad stelt het Intensiveringsprogramma 'MVO Gooise Meren vast.

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. G. Struik, wethouder De raad stelt het Intensiveringsprogramma 'MVO Gooise Meren vast. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 120535 De heer drs. G. Struik, wethouder De raad stelt het Intensiveringsprogramma 'MVO Gooise Meren 2016-2018 vast. Aan de raad, 1. Beslispunten 1.

Nadere informatie

september 2018 onderzoeksopzet beheersing bijstandsvolume

september 2018 onderzoeksopzet beheersing bijstandsvolume september 2018 onderzoeksopzet beheersing bijstandsvolume 2 beheersing bijstandsvolume 1 inleiding aanleiding Op 12 juni 2018 heeft de Rekenkamer Krimpen aan den IJssel een zogenaamde stemkastsessie georganiseerd

Nadere informatie

Regelgeving per 1 januari 2016 inzake IAU, MAU en VU 2015-2016

Regelgeving per 1 januari 2016 inzake IAU, MAU en VU 2015-2016 Regelgeving per 1 januari 2016 inzake IAU, MAU en VU 2015-2016 Hieronder vindt u wat er over de IAU, MAU en VU 2015-2016 is vastgelegd in wet- en regelgeving. Deze pagina bevat de volgende elementen: Participatiewet

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. van Bergen. No. B15.000681. Dronten, 28 april 2015. maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. van Bergen. No. B15.000681. Dronten, 28 april 2015. maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG Portefeuille: P. van Bergen No. B15.000681 Dronten, 28 april 2015 maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Kennis te nemen van de consequenties

Nadere informatie

Regelgeving per 1 januari 2015 inzake IAU, MAU en VU 2015

Regelgeving per 1 januari 2015 inzake IAU, MAU en VU 2015 Regelgeving per 1 januari 2015 inzake IAU, MAU en VU 2015 Hieronder vindt u wat er over de IAU, MAU en VU 2015 1 is vastgelegd in wet- en regelgeving. Deze pagina bevat de volgende elementen: Participatiewet

Nadere informatie

2. Globale analyse 2015

2. Globale analyse 2015 2. Globale analyse 2015 2.1. Tekort 2015 We zien dat de economie aantrekt. Dat zien we ook terug in Enschede. We nemen groei en dynamiek waar van bedrijven op de toplocaties (met name Kennispark en de

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Verzoek tot een. Vangnetuitkering Participatiewet over 2016

Aanvraagformulier. Verzoek tot een. Vangnetuitkering Participatiewet over 2016 Aanvraagformulier Verzoek tot een Vangnetuitkering Participatiewet over 2016 Het verzoek is ingediend door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente TIEL over het uitkeringsjaar 2016 Datum:

Nadere informatie

Begrotingswijziging Avres 2016

Begrotingswijziging Avres 2016 Begrotingswijziging Avres 1 Voorwoord: Inleiding: Bijgaand treft u de swijziging over aan van de Gemeenschappelijke Regeling Avres. Overeenkomstig de bepalingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Geachte heer Van der Meij,

Geachte heer Van der Meij, GR IJsselgemeenten Afdeling Sociale Zaken t.a.v. de heer F.B. van der Meij Postbus 566 2900 AN CAPELLE AAN DEN IJSSEL Datum: 25/01/2018 Zaaknummer: ZK18000131 Afdeling: Samenleving Contactpersoon: A.W.

Nadere informatie

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/ NOTA dienst: Dienst Inwoners datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/1012711 afdelingsnaam: DI/SoZa steller: mevr. A. de Wit paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Begrotingswijziging Inkomensdeel WWB

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0012006* 16.0012006 Raadsvergadering: 10 november 2016 Voorstel: 7.41 Agendapunt: 8 Onderwerp WerkSaam Westfriesland: zienswijze ontwerpbegroting 2017

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

*CONCEPT* Onderwerp Vangnetuitkering Participatiewet 2015 Volgnr

*CONCEPT* Onderwerp Vangnetuitkering Participatiewet 2015 Volgnr Onderwerp Vangnetuitkering Participatiewet 2015 Volgnr. 2015-054 Corsa kenmerk Portefeuillehouder Ambtenaar Afdeling 15.0014378 / 2015Z02747 *CONCEPT* wethouder P. Jorritsma de raad A. Huijsman Loket Altena

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Managementrapportage werk en inkomen 2017

Managementrapportage werk en inkomen 2017 Managementrapportage werk en inkomen Inleiding Voor u ligt de managementrapportage van werk en inkomen. Deze managementrapportage heeft dezelfde vorm gekregen als de rapportage van september. Deze vorm

Nadere informatie

Doetinchem, 15 juni 2018

Doetinchem, 15 juni 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 28 JUNI 2018 Gewijzigde begroting 2018 en meerjarenbegroting 2019-2022 GR Laborijn Te besluiten om: 1. Geen zienswijze in te dienen bij het dagelijks bestuur

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0012711* 15.0012711 Raadsvergadering: 17-12-2015 Voorstel: 8.60 Agendapunt: 11 Onderwerp WerkSaam: Analyse tekort inkomensdeel 2015 Datum 8 december

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beschut werk Participatiewet. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beschut werk Participatiewet. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beschut werk Participatiewet Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. beschut werk als bedoeld in de Participatiewet open te stellen voor

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0511 B.15.0511 Landgraaf, 17 maart 2015 ONDERWERP: Begroting 2016 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 13 PROGRAMMA 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Wassenaar

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Wassenaar Evaluatie Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief 2015 2018 periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016 Gemeente Wassenaar Oktober 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 03 1.1 Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief

Nadere informatie

NOTITIE VANGNETUITKERING BUIG 2015

NOTITIE VANGNETUITKERING BUIG 2015 NOTITIE VANGNETUITKERING BUIG 2015 1. Inleiding Op basis van de Wet bundeling van uitkeringen inkomensvoorziening aan gemeenten (BUIG) ontvangen gemeenten per kalenderjaar een budget voor de bekostiging

Nadere informatie

Analyse tekort inkomensdeel 2017 Gemeente Opmeer

Analyse tekort inkomensdeel 2017 Gemeente Opmeer Analyse tekort inkomensdeel 2017 Gemeente Opmeer WerkSaam Westfriesland 14 december 2017 Aan de gemeenteraad van de gemeente Opmeer Inleiding Het vangnet 2017 is een eenvoudig toegankelijke voorziening,

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 116279 Datum : 3 februari 2015 Programma : Economie, werk en inkomen Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Onderwerp Aanvraag Meerjarige Aanvullende Uitkering Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie

Onderwerp Aanvraag Meerjarige Aanvullende Uitkering Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie Raad VOORBLAD Onderwerp Aanvraag Meerjarige Aanvullende Uitkering 212-214 Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie Behandelwijze

Nadere informatie

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Sociaal. : Businessplan 2015-2016 Sociale Dienst Oost Achterhoek

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Sociaal. : Businessplan 2015-2016 Sociale Dienst Oost Achterhoek Zaaknummer : 156443 Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Sociaal Onderwerp : Businessplan 2015-2016 Sociale Dienst Oost Achterhoek Collegevergadering : 10 november 2015 agendapunt

Nadere informatie

Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018

Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 28 september 2017 Agenda nummer 5 Portefeuillehouder: wethouder de heer M. Joostens Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018 Korte inhoud:

Nadere informatie

Actuele ramingen BUIG Commissie Rekening en Audit Advies

Actuele ramingen BUIG Commissie Rekening en Audit Advies Actuele ramingen BUIG Commissie Rekening en Audit Advies 2015-2 22 september 2016 Uw aandachtspunten en vraag Om te komen tot het verbeteren van politieke afweging stelt u voor: 1. Separaat baten en lasten

Nadere informatie

Notitie Vangnetuitkering Participatiewet 2016

Notitie Vangnetuitkering Participatiewet 2016 Notitie Vangnetuitkering Participatiewet 2016 Globale analyse en effectrapportage 1. Inleiding Het rijk heeft het verdeelmodel voor de financiering van de gemeentelijke uitkeringen met ingang van 1 januari

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake Instemming aanvraag vangnetuitkering 2018

Voorstel van het college inzake Instemming aanvraag vangnetuitkering 2018 Datum 25 juni 2019 Registratienummer BSW/ 2019.47 RIS302945 Voorstel van het college inzake Instemming aanvraag vangnetuitkering 2018 Aanleiding De gemeente Den Haag heeft sinds het Rijk in 2015 een nieuw

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 8-6-2017 Franeker, 18-4-2017 Onderwerp Concept begroting 2018 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân (Dienst) Portefeuillehouder Wethouder T. Twerda Doel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken?

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken? Raadsvoorstel Agendanr: CS5 Kenmerk: 15-0120932 Datum collegevergadering: 26 mei 2015 Onderwerp: jaarverslag en jaarrekening 2014 en de concept meerjarenbegroting 2016-2019 van Baanbrekers 0.Samenvatting:

Nadere informatie

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit vergaderdatum raad jaar/nummer T. Veninga Vergunningen,

Nadere informatie

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol Aan de Raad No. : 8/3 Muntendam : 13 april 2017 Onderwerp : Vaststellen gewijzigde re-integratie verordening i.v.m. beschut werken ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Voorschoten

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Voorschoten Evaluatie Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief 2015 2018 periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016 Gemeente Voorschoten September 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 03 1.1 Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief

Nadere informatie

Geachte leden van de fractie van de Partij van de Arbeid,

Geachte leden van de fractie van de Partij van de Arbeid, Fractie Partij van de Arbeid Krimpen aan den IJssel De heer C.L. Derickx p/a Tournooi 105 2924 VG KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 23-3-2016 Zaaknummer: ZK16001116 Afdeling: BMO Contactpersoon: Mr. A.F. Braams

Nadere informatie

- 3 JULI Gemeente Krimpen aandenijssel. Geachte heer Luijendijk,

- 3 JULI Gemeente Krimpen aandenijssel. Geachte heer Luijendijk, Fractie. Stem van Krimpen Zwanenkade 32 2925 AR KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Geachte heer Luijendijk, Datum: 02/07/2013 ZK13003063 Samenleving M.l. Noe Zaaknummer: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8 Raadsvoorstel Agenda nr. 8 Onderwerp: Kennisnemen van het concept ondernemingsplan Werkbedrijf Atlant de Peel 2017-2018 Soort: Kaderstellend / informerend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Brief BUIG oktober 2015

Brief BUIG oktober 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief BUIG oktober 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Het voorlopige BUIG-budget voor 2016 is bekend gemaakt, net als

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : Bepaling minimale omvang Reserve WFA : SMD/06/32 Sector : Maatschappelijke 2 O DEC. 2006 Dienstverlening Afdeling : Beleidsatelier : Sociale

Nadere informatie

Datum 30 januari 2017 Behandeld door Pauline Scheffers

Datum 30 januari 2017 Behandeld door Pauline Scheffers AAN De leden van de gemeenteraad van Venray Maatschappelijke Diensten Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl Internet www.venray.nl

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER:

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: 2017011808 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.: Zienswijze 1e conceptbegroting 2018 Senzer -6-27 juni 2017 17.06.07 HV de raad van de gemeente Asten

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 15.04273 vergaderdatum raad 21 mei 2015 jaar/nummer 2015-044 T.

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel. Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet, zes verordeningen Participatiewet en de Wet maatregelen WWB

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel. Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet, zes verordeningen Participatiewet en de Wet maatregelen WWB GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 11 november 2014 Raadsvergadering : 18 december 2014 Agendapunt : Bijlage(n) : 13 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

Aan de fractie VVD t.a.v. de heer P.H. Lensselink Van Diepenheim Scheltuslaan EG Leusden

Aan de fractie VVD t.a.v. de heer P.H. Lensselink Van Diepenheim Scheltuslaan EG Leusden Aan de fractie VVD t.a.v. de heer P.H. Lensselink Van Diepenheim Scheltuslaan 14 3832 EG Leusden Uw brief van: 26 oktober 2014 Behandeld door: E. Aartsma Uw kenmerk: Zaaknummer: 238147 Telefoonnummer:

Nadere informatie

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 23 november 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 23 november 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Begeleiding statushouders. Te besluiten om

COLLEGEVOORSTEL. Begeleiding statushouders. Te besluiten om COLLEGEVOORSTEL Begeleiding statushouders Te besluiten om 1. Vluchtelingenwerk Zuidwest Nederland opdracht te verlenen voor de uitvoering van maatschappelijke begeleiding van statushouders inclusief de

Nadere informatie

Geachte leden van de raad, Het college heeft kennis genomen van het rapport Effectiviteit en doelmatigheid van het minimabeleid van de rekenkamer.

Geachte leden van de raad, Het college heeft kennis genomen van het rapport Effectiviteit en doelmatigheid van het minimabeleid van de rekenkamer. R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 9-6-2016 Zaaknummer: Afdeling: Samenleving Contactpersoon: R. Knoop Uw brief van: Onderwerp:

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Vangnet 2016 1- Notagegevens Notanummer 2016-001506 Datum 07-09-2016 Programma: 07 Inkomens-voorziening en arbeidsmarkt Portefeuillehouder Weth. Kolkman Team

Nadere informatie

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien)

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien) Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 30 juni 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. De wijzigingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Samenvatting: Voorstel om te besluiten:

Raadsvoorstel. Samenvatting: Voorstel om te besluiten: Agendapuntnummer : 16 Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : 13 oktober 2016 Raadscommissie : Commissie Samenleving Commissie d.d. : 4 oktober 2016 Programma : Sociale en maatschappelijke dienstverlening

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden Raadsvoorstel: 2015-1401 Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet 2016-2020 Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden Datum: 3 september 2015 Portefeuillehouder: J. Freije Raadsbijeenkomst:

Nadere informatie

Rapportage Participatiewet / IOAW / IOAZ / BBZ

Rapportage Participatiewet / IOAW / IOAZ / BBZ Gemeente Groesbeek 2 e Rapportage Participatiewet / IOAW / IOAZ / BBZ 2 e Kenmerk: Z-15-28447 Versiedatum: 11-9-215 Afdeling Sociale Zaken M. Nijkamp 1 Gemeente Groesbeek 2 e Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de Raad,

Aan de Gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de Raad, Aan de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 15 september 2015 Ons kenmerk

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Emmen. Geachte raadsleden,

Aan de gemeenteraad van Emmen. Geachte raadsleden, Raadhuisplein 1 Correspondentieadres: 7811 AP Emmen Postbus 30001 Telefoon (0591) 68 55 55 7800 RA Emmen Aan de gemeenteraad van Emmen Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid ons kenmerk uw brief van/kenmerk

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Besluit om:

Raadsvoorstel. Besluit om: Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 november 2018 Portefeuillehouder Mw. C. Kreuk-Wildeman Begrotingsprogramma Sociaal Domein (Programma 2) Onderwerp 2 e begrotingswijziging 2018 Veilig Thuis

Nadere informatie

Analyse BUIG 2015 en de genomen maatregelen ten behoeve van de aanvraag voor een Vangnetuitkering 2015

Analyse BUIG 2015 en de genomen maatregelen ten behoeve van de aanvraag voor een Vangnetuitkering 2015 RIS.7517 Analyse BUIG 2015 en de genomen maatregelen ten behoeve van de aanvraag voor een Vangnetuitkering 2015 Inleiding Over 2015 heeft de gemeente Emmen voor de bekostiging van de uitkeringen op grond

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Inleiding Beoogd effect

Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing:  Inleiding Beoogd effect Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Vaststelling Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De Verordening Loonkostensubsidie

Nadere informatie

Het college van burgemeester & wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten:

Het college van burgemeester & wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 13.10608 vergaderdatum raad 30 mei 2013 jaar/nummer 2013-060 Frans

Nadere informatie

Ferm Werk Gewijzigde begroting 2015

Ferm Werk Gewijzigde begroting 2015 Ferm Werk Gewijzigde begroting 2015 Op te stellen door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 5 november 2015 Carrosserieweg 1 3445 BC Woerden Tel: 0348-497000 1 Inhoudsopgave Algemeen... 3 Samenvatting

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1401596 Datum: Portefeuillehouder: 31 oktober 2017 R.J. Helm Domein / Team: MAAD / MOWM Behandeld door: M.C. Kramer-Lok

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van de gemeente Medemblik. Analyse tekort inkomensdeel Inleiding

Aan de gemeenteraad van de gemeente Medemblik. Analyse tekort inkomensdeel Inleiding Zaaknummer: Z-16-70160 Documentnr.: PI-16-95484 Aan de gemeenteraad van de gemeente Medemblik Analyse tekort inkomensdeel 2016 Inleiding Via dit document informeren wij u over het verwachte tekort voor

Nadere informatie

Managementrapportage Werk en Inkomen

Managementrapportage Werk en Inkomen Managementrapportage 2018 Werk en Inkomen Inleiding Voor u ligt de managementrapportage van werk en inkomen (samenwerkingsverband Voorschoten en Wassenaar). Deze managementrapportage heeft dezelfde vorm

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot aanpassen van het Armoedebeleid. AAN DE RAAD. Samenvatting

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot aanpassen van het Armoedebeleid. AAN DE RAAD. Samenvatting Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot aanpassen van het Armoedebeleid. AAN DE RAAD Samenvatting Met ingang van 1 januari 2017 heeft het kabinet structureel 100 miljoen (waarvan 85 miljoen voor gemeenten)

Nadere informatie

Ito. i 46. B&W-nota. Égeneeaitte Winterswijk. nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/5 datum nota: 16 maart 2016

Ito. i 46. B&W-nota. Égeneeaitte Winterswijk. nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/5 datum nota: 16 maart 2016 Ito Égeneeaitte Winterswijk nr(s) geregistreerde stuk(ken): 110836 blad: 1/5 datum nota: 16 maart 2016 programma: 7. Arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening werkdoel: 1011 - Bedrijfsvoering SDOA onderwerp:

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0001093* 15.0001093 Raadsvergadering: 12-3-2015 Voorstel: Agendapunt: Onderwerp Verordeningen individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag

Nadere informatie

Afdeling Werk. Aan de gemeenteraad Postbus RA EMMEN. Geachte leden van de raad,

Afdeling Werk. Aan de gemeenteraad Postbus RA EMMEN. Geachte leden van de raad, Raadhuisplein 1 Postbus 30001 7811 AP Emmen 7800 RA Emmen t. 140591 e. gemeente@emmen.nl f. 0591 685599 I. www.emmen,nl Aan de gemeenteraad Postbus 30.001 7800 RA EMMEN Afdeling Werk team Kwaliteit Werk

Nadere informatie

Wij stellen u voor om de volgende begrotingswijziging in de begroting 2017 en de meerjarenraming door te voeren.

Wij stellen u voor om de volgende begrotingswijziging in de begroting 2017 en de meerjarenraming door te voeren. IJsselgemeenten s Wij stellen u voor om de volgende begrotings in de begroting en de meerjarenraming 2018-2021 door te voeren. 1A. Stijging loonkosten per 1 januari - hogere premies met aanvullende gemeentelijke

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 14 september 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 14 september 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren Voorstel Raad te besluiten: 1. de raad voor te stellen als zienswijze aan het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren

Nadere informatie

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen.

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen. VOORSTEL AAN DE RAAD Onderwerp Samenvatting, doel en beslispunten Toelichting Verordening Cliëntenraad sociale zekerheid Op 1 oktober 2009 is de Wet investering in jongeren (WIJ) ingegaan. De WIJ schrijft

Nadere informatie

Notitie vangnetregeling 2016

Notitie vangnetregeling 2016 Notitie vangnetregeling 2016 1. Inleiding Gemeenten ontvangen een gebundelde uitkering (BUIG) om daarmee de uitkeringen in het kader van de Participatiewet te financieren. Per gemeente wordt door het rijk

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.1567 *B.18.1567* Landgraaf, 2 september 2018 ONDERWERP: 1e begrotingswijziging 2019 GGD Zuid Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0007517 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te

Nadere informatie