Begeleidingskaart

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begeleidingskaart"

Transcriptie

1 Begeleidingskaart Doel In de begeleidingskaart wordt een overzicht gegeven van de voorzieningen op het gebied van Onderwijs Ondersteunende Begeleiding (OOB) op vmbo t Venster. Ouders/verzorgers, leerlingen, mentoren en docenten krijgen met behulp van deze kaart een duidelijk overzicht van de mogelijkheden die het OOB-team van t Venster op het gebied van begeleiding te bieden heeft. Leden van het OOB-team zijn op de hieronder aangegeven dagen en tijden bereikbaar op telefoonnummer: Wat en wie? Zorgcoördinator De zorgcoördinator heeft de coördinatie van de interne en externe ondersteuning op de school. Indien er problemen zijn met leerlingen die buiten de normale leerlingbegeleiding vallen, wordt de zorgcoördinator ingeschakeld. Hij overlegt met interne en externe hulpverleners, stuurt aan d.m.v. handelingsplannen en is voorzitter van het ZAT. Dhr. Wil Storms (bovenbouw) w.storms@vmbo-venster.nl maandag t/m donderdag (t/m december aanwezig op vrijdag). Op dinsdag telefonisch te bereiken tot uur. Dhr. John van der Meer (onderbouw) j.meer@vmbo-venster.nl maandag, dinsdag en woensdag. Op dinsdag telefonisch te bereiken tot uur Coördinator Veiligheid De coördinator veiligheid maakt deel uit van het veiligheidsteam van de school en is contactpersoon Rem Op Geweld (een project van de gemeente Arnhem). Strafbare feiten, zoals diefstal en zaken die te maken hebben met ernstige vormen van agressie en geweld, worden bij hem gemeld. Ingebrachte zaken worden vastgelegd op een registratieformulier. Bij strafbare feiten wordt het slachtoffer altijd geadviseerd hiervan aangifte te doen bij de politie. Verder heeft coördinator regelmatig overleg met de school-/wijkagent. Dhr. Hans Doldersum h.doldersum@vmbo-venster.nl dinsdag t/m vrijdag. Alle dagen telefonisch te bereiken tot uur. Schoolmaatschappelijk werk (SMW Bij gebleken problemen voert SMW gesprekken met leerlingen (en evt. ouders/verzorgers) om de problematiek van de leerling op school en binnen de gezinnen in kaart te brengen. SMW ondersteunt indicatie en rapportage voor het ZAT. SMW brengt hulpverleningsvragen in kaart, formuleert handelingsplannen ter oplossing en voert deze (gedeeltelijk) uit. SMW ondersteunt de mentor in contacten met leerlingen met een psychosociale problematiek en ondersteunt in contacten met instellingen voor hulpverlening. Mevr. Astrid Davina a.davina@vmbo-venster.nl maandag, dinsdag en donderdag. Op dinsdag telefonisch te bereiken tot uur.

2 Counselor De counselor draagt zorg voor leerlingen die, als gevolg van persoonlijke-, sociaal-emotionele- en/of gedragsproblemen, op school niet functioneren en/of uit de boot dreigen te vallen. Het gaat dus om niet leerstofgerichte hulpvragen, waarbij te denken valt aan bijvoorbeeld: -pesten of gepest worden; -gezinsproblematiek; -puberale problematiek; -de lastige leerling in de groep. De persoonlijke- en sociaal emotionele begeleiding is zowel gericht op de leerling persoonlijk, als op zijn functioneren naar: medeleerlingen, de opleiding, het gezin en de maatschappij. Soms zijn een aantal gesprekken voldoende, soms is een langduriger coachingstraject noodzakelijk. Verder kan na een aantal gesprekken duidelijk worden dat specialistische hulp geboden moet worden. De counselor zal dan in overleg met de leerling en/of ouders/verzorgers de mogelijkheden hiervan bespreken. Dhr. Hans Doldersum dinsdag t/m vrijdag. Alle dagen telefonisch te bereiken tot uur. Remedial Teaching Remedial teaching is een vorm van specifieke hulpverlening aan leerlingen met leerproblemen, met name op het gebied van rekenen en taal. Deze leerlingen hebben behoefte aan goede ondersteuning en coaching. Een remedial teacher begeleidt niet alleen leerlingen met leerproblemen, maar onderhoudt ook contact en pleegt overleg met de docenten die deze leerlingen in hun klas hebben. Vaststellen, uitvoeren en bewaken van dyslexiebeleid valt eveneens onder het werkterrein van de RT. Mevr. Carla Boonstra maandag (tweewekelijks), dinsdag en donderdag. Op dinsdag telefonisch te bereiken tot uur. Mevr. Anna Koster dinsdag. Telefonisch te bereiken tot uur. Counseling rouwverwerking Heeft uw zoon of dochter met een ingrijpend verlies te maken door overlijden van een familielid of naaste bekende en is het wenselijk hierin extra ondersteuning te hebben, dan is dit binnen onze school mogelijk. Ook wanneer na een langere periode blijkt dat de gevolgen van een verlies het leven blijven beheersen, kan begeleiding aangevraagd worden. Dhr. André Lamers maandag en woensdag tussen uur en uur Faalangstreductietraining Ongeveer 10% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs heeft last van faalangst. Dit houdt in dat ze door hun angst om te falen zo zenuwachtig/gespannen zijn dat ze slechter presteren op school dan ze eigenlijk kunnen. Mentoren kunnen leerlingen bij wie zij faalangst vermoeden doorverwijzen voor een intake-gesprek. Als uit een test en dit gesprek blijkt dat er inderdaad sprake is van faalangst, wordt er een handelingsplan opgesteld. De ouders/verzorgers worden schriftelijk op de hoogte gesteld van deze training. De trainingen worden individueel of in kleine groepjes gegeven buiten lestijd, waarbij rekening gehouden wordt met het lesrooster van de leerling(en). Mevr. Angélique Sanders-Huisman vrijdag

3 Interne contactpersoon klachtenregeling machtsmisbruik. Interne contactpersonen zijn speciaal opgeleid om ouders/verzorgers, leerlingen en personeel te begeleiden indien er gebruik wordt gemaakt van de klachtenregeling inzake machtsmisbruik in de vorm van seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld. Als er zich een slachtoffer van machtsmisbruik bij iemand in de school meldt, moet er in alle gevallen doorverwezen worden naar een contactpersoon. Zij zijn het meldpunt. Leerlingen of medewerkers, die zelf slachtoffer zijn van machtsmisbruik, kunnen direct contact opnemen met een contactpersoon. De belangrijkste taken in het kader van de klachtenregeling zijn: - meldpunt zijn; - de eerste opvang van de slachtoffers; - eventueel doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon die oproepbaar is. De contactpersoon is geen bemiddelaar of oplosser van het probleem. Daarvoor wordt doorverwezen naar de externe vertrouwenspersoon. Verder hebben de contactpersonen een preventieve en een informatieve taak op dit gebied. Mevr. Ingrid ten Feld i.tenfeld@vmbo-venster.nl maandag-dinsdag-donderdag-vrijdag Mevr. Joke Minnaar j.minnaar@vmbo-venster.nl maandag-dinsdag-vrijdag Dhr. André Lamers a.lamers@vmbo-venster.nl (maandag en woensdag tussen uur en uur) Eerste Opvang De Eerste Opvang houdt zich bezig met de verwerking van absentiemeldingen gedaan door ouders/verzorgers en docenten. Leerlingen die een urgent probleem hebben (bijv. eruit gestuurd zijn, ziek, ruzie) gaan in eerste instantie naar de Eerste Opvang Verzuimcoördinatoren Onderbouw: Mevr. Astrid Davina a.davina@vmbo-venster.nl maandag, dinsdag en donderdag. Op dinsdag telefonisch te bereiken tot uur. Bovenbouw: Dhr. Hans Doldersum h.doldersum@vmbo-venster.nl dinsdag t/m vrijdag. Alle dagen telefonisch te bereiken tot uur. Decanaat Een decaan helpt leerlingen met hun studie- en beroepskeuze. Leerlingen en ouders/verzorgers kunnen op donderdagen een afspraak met een decaan maken. Decaan ISK: Mevr. Rosanne Dijkstra r.dijkstra@vmbo-venster.nl donderdag Decaan 3 e en 4 e klassen: vacant.

4 Jeugdverpleegkundige en jeugdarts Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen houden spreekuren op school. Kinderen bij wie gebleken is dat een onderzoek gewenst is kunnen op het spreekuur komen. Het kan gaan om een verwijzing vanuit de basisschool, de standaard onderzoeken (triage), een aanmelding van school of een initiatief van de ouder of leerling zelf. De jeugdverpleegkundige ziet leerlingen met problemen en vragen op het gebied van gewicht, voedingspatroon, leefstijl, situatie thuis en/of school, omgang met anderen en puberteit. De jeugdarts ziet leerlingen met problemen en vragen op medisch gebied, psychosociale ontwikkeling, gedrag en ziekteverzuim of als er sprake is van multi-problematiek. Mevr. Birgit Remmerswaal (jeugdverpleegkundige) Mevr. Marion de Bruijn (schoolarts) Een afspraak maken kan via het bedrijfsbureau van Hulpverlening Gelderland Midden Zorg Advies Team (ZAT) Soms is het aanbod van het OOB niet voldoende om leerlingen (en/of ouders/verzorgers) die problemen op school ondervinden, te helpen. In dat geval kan een leerling besproken worden in het ZAT. Het ZAT bestaat uit een commissie van deskundigen van binnen en buiten de school die periodiek bijeen komt en dient als: Vraagbaak voor mentor/lidoob/ouders/verzorgers betreffende leerlingen die nog wel functioneren op school maar waarbij het dreigt mis te gaan: advies en evt. verwijzing (consultatie); Platform waar een actieplan wordt opgesteld voor dreigende uitvallers (risicoleerlingen). Aanmelding via zorgcoördinatoren.

5 Bijlage begeleidingskaart: SOVA training (sociale vaardigheidstraining) Wanneer komt een leerling in aanmerking? Wie geeft de begeleiding? Wie is verantwoordelijk voor de toelating en voor het beëindigen? Terugkoppeling en evaluatie. Gesprekken gekoppeld aan een onderwerp met betrekking tot sociale vaardigheden. Wekelijks opdrachten mee die geoefend moeten worden in de groep/klas/thuis. In groepjes (max. 6 personen) of individueel. Voor leerlingen met een gebrek aan sociale weerbaarheid of voor leerlingen die agressief/overmatig druk zijn. Als bij aanmelding (OKR) blijkt dat hulp wenselijk is. Ingebracht door de mentor via het zorgaanvraagformulier (digitaal) n.a.v.: - Leerling-besprekingen - Op verzoek van ouders/verzorgers. Ouders/verzorgers moeten schriftelijk akkoord gaan. Start nadat er contact is geweest tussen schoolmaatschappelijk werk (SMW) en ouders/verzorgers. Tijdens reguliere lessen. Periode van 6 tot 8 weken. Eventueel individuele voortzetting na evaluatie. SMW (Schoolmaatschappelijk werk) Toelating: mentor, ouders/verzorgers en SMW/ zorgcoördinator. Beëindigen: SMW/zorgcoördinator. Tussenevaluatie na 3 à 4 weken mentor SMW. Terugkoppeling vindt plaats via de mail naar de mentor. Eind evaluatie: vastleggen in Magister en SMW contact met ouders/verzorgers.

6 Begeleiding van leerlingen met dyslexie Wanneer komt een leerling in aanmerking? Wie geeft de begeleiding? Terugkoppeling en evaluatie? Leerlingen met dyslexie krijgen een dyslexiepas van school. Op deze dyslexiepas staan de volgende afspraken: extra tijd bij toetsen of ingekorte toetsen; in overleg met de docent kan er ook mondeling worden overhoord; opgaven voor proefwerken en schriftelijke overhoringen in duidelijke letter en grootte (bijvoorbeeld Arial 12); bij toetsen wordt het resultaat beoordeeld, niet de spelling (met uitzondering van spellingtoetsen); extra tijd voor het maken van werkstukken; het gebruik van hulpmiddelen wordt, indien mogelijk, toegestaan (bijvoorbeeld laptop, tekst op band); geen (onverwachte) beurt bij hardop voorlezen in de klas; extra aandacht en begrip van de docenten; gebruik van deze dyslexiepas. Deze afspraken worden nageleefd door alle docenten en de leerling zelf. Leerlingen met dyslexie hebben de verantwoordelijk om: goed mee te doen met de lessen; van te voren met de docent af te spreken hoe er met de afspraken op de dyslexiepas wordt omgegaan; op tijd om hulp vragen. Tweemaal per jaar voert de RT-er een voortgangsgesprek met de leerling. Indien nodig krijgt de leerling begeleiding van de remedial teacher (zie overzicht RT). Leerlingen uit alle leerjaren. Als er een dyslexieverklaring op school aanwezig is. Tijdens de gehele schoolloopbaan. Mentor, docenten en remedial teacher. De mentor evalueert en onderhoudt het contact met de ouders/verzorgers. Wanneer docenten problemen bij hun vak t.g.v. dyslexie signaleren geven ze dit aan op de signaleringslijst. De remedial teacher: vermeldt in het logboek van Magister dat de leerling een dyslexieverklaring heeft. koppelt wat er met de leerling is besproken en de evaluatie van de eventuele begeleiding terug naar de mentor.

7 Faalangstreductietraining Wanneer komt een leerling in aanmerking? Wie geeft de begeleiding? Wie is verantwoordelijk voor de toelating en voor het beëindigen? Terugkoppeling en evaluatie Rationeel Emotatieve Therapie, oefeningen zelfvertrouwen, ontspanningsoefeningen Voor leerlingen van alle leerjaren bij wie sprake is van faalangst of examenvrees Leerling wordt via een digitaal zorgformulier door de mentor bij de zorgcoördinator aangemeld voor intakegesprek. Tijdens de intake wordt een test gedaan. Als uit de test faalangst blijkt, wordt een handelingsplan gemaakt en volgen in principe 6 wekelijkse bijeenkomsten van een half uur. Daarna wordt samen met de leerling bekeken of de training beëindigd kan worden of dat doorgaan zinvol is. Faalangstreductietrainer Faalangstreductietrainer Via logboek Magister, mondeling naar mentor en schriftelijk naar ouders/verzorgers (bij aanvang en beëindiging van de training)

8 Counseling Wanneer komt een leerling in aanmerking? Persoonlijke gesprekken met de leerling. (Indien nodig/mogelijk) gesprekken met ouders/verzorgers. (Indien nodig/mogelijk) gesprekken met externe partijen. Voor leerlingen met persoonlijke-, en/of sociaalemotionele- en/of gedragsproblemen, welke van invloed zijn op hun functioneren op school, in het gezin of in de maatschappij. Wanneer de leerling of de ouders/verzorgers aangeven dat aan counseling behoefte bestaat. Wanneer collega s aangeven dat counseling wenselijk zou zijn. (Zij dienen een ingevuld digitaal zorgaanvraagformulier aan te leveren bij de zorgcoördinator = ZC). Tijdens reguliere lessen. Eén intakegesprek kan voldoende zijn, of maakt duidelijk dat de leerling meer gesprekken nodig heeft. Soms is een langdurig coachingstraject noodzakelijk. Wie geeft de begeleiding? Counselor. Wie is verantwoordelijk voor de toelating en voor het beëindigen? Terugkoppeling en evaluatie De toelating is meestal een gedeelde verantwoordelijkheid van ZC en counselor. De beëindiging is de verantwoordelijkheid van de counselor en/of de leerling. Terugkoppeling zo mogelijk naar de ZC en/of mentor en/of ouders/verzorgers.. Evaluatie vindt plaats met de leerling. Zo mogelijk met de mentor en/of ouders/verzorgers. Begin- en eindgesprek worden vermeld in Magister.

9 Counseling rouwverwerking Wanneer komt een leerling in aanmerking? Wie geeft de begeleiding? Wie is verantwoordelijk voor de toelating en voor het beëindigen? Terugkoppeling en evaluatie Het verhaal kwijt kunnen en een echt luisterend oor krijgen. Wat houdt de leerling het meest bezig? Waar loopt hij/zij tegenaan? Aan de hand hiervan worden de thema s vastgesteld waaraan gewerkt gaat worden. Voor die leerlingen die in hun nabije familie- of kennissenkring geconfronteerd worden met een sterfgeval of ernstige ziekte. Gedragingen van leerlingen kunnen zeer verschillen: van teruggetrokkenheid tot recalcitrant gedrag, van ongeïnteresseerdheid tot normaal gedrag. In principe wordt iedere leerling die het betreft in een gesprek met de mentor op de hoogte gebracht van de begeleidingsmogelijkheden hier op school. Op tijd aandacht geven kan veel ellende besparen voor de toekomst. Altijd door de mentor en waar nodig door de counselor. Wekelijks gedurende een periode van 8 a10 weken, tenzij in overleg anders bepaald wordt. Ook worden nog enkele terugkomafspraken gemaakt, verspreid over een langere periode. Counselor rouwverwerking Een ieder die dit nodig acht. Dit gebeurt via de coördinator of rechtstreeks naar de counselor, die vervolgens de coördinator op de hoogte brengt Dit gebeurt naar de coördinator en naar de betrokken ouder/verzorger.

10 Remedial Teaching Specifieke hulpverlening aan leerlingen met leerproblemen aan de hand van een handelingsplan RT is gericht op leerlingen uit leerjaar 1 en leerjaar 2. In uitzonderlijke gevallen komen ook leerlingen uit leerjaar 3 en leerjaar 4 in aanmerking. Wanneer komt een leerling in aanmerking? Selectie vindt plaats op basis van de aanmelding via het zorgaanvraagformulier dat is ingevuld naar aanleiding van: resultaten (rapportcijfers en/of Cito VAS) de leerlingenbesprekingen onvoldoende effect van de begeleiding in de thuisbasis gegevens bij aanmelding (leerachterstanden en begeleidingsadvies basisschool) tijdens reguliere lessen periode van 8 lessen Wie geeft de begeleiding? Wie is verantwoordelijk voor de toelating en voor het beëindigen? Terugkoppeling en evaluatie? Remedial teacher Remedial teacher De remedial teacher: evalueert de begeleiding vermeldt het handelingsplan in het logboek van Magister. koppelt terug naar de mentor De mentor onderhoudt het contact met ouders/verzorgers.

11 SMW (schoolmaatschappelijk werk) Wanneer komt een leerling in aanmerking? Persoonlijke gesprekken met de leerling. Gesprekken in groepsverband. Advies gesprek met collega s of ouders/verzorgers die problemen hebben met hun kind. Doorverwijzing naar hulpverlening. (Indien nodig/mogelijk) gesprekken met ouders/verzorgers, initiatief smw. (Indien nodig/mogelijk) gesprekken met externe partijen. Voor leerlingen met persoonlijke-, en/of sociaal-emotionele- en/of gedragsproblemen, welke van invloed zijn op hun functioneren op school, in het gezin of in de maatschappij. Wanneer de leerling of de ouders/verzorgers aangeven dat aan s.m.w behoefte bestaat. Wanneer collega s aangeven dat smw wenselijk zou zijn. (Zij dienen een ingevuld digitaal zorgaanvraagformulier aan te leveren bij de ZC=zorgcoördinator). Tijdens reguliere lessen. Eén intakegesprek kan voldoende zijn, of maakt duidelijk dat de leerling meer gesprekken nodig heeft. Soms is een langdurig coachingstraject noodzakelijk. Wie geeft de begeleiding? Schoolmaatschappelijk werk. Wie is verantwoordelijk voor de toelating en voor het beëindigen? Terugkoppeling en evaluatie De toelating is meestal een gedeelde verantwoordelijkheid van ZC en smw. De beëindiging is de verantwoordelijkheid van de smw. en/of de leerling. Inhoudelijke terugkoppeling zo mogelijk naar de ZC en/of mentor en/of ouders/verzorgers. Evaluatie vindt plaats met de leerling. Zo mogelijk met de mentor en/of ouders/verzorgers. Begin- en eindgesprek worden vermeld in Magister.

OOB-kaart 2013-2014. Doel

OOB-kaart 2013-2014. Doel OOB-kaart 2013-2014 Doel In de OOB-kaart wordt een overzicht gegeven van de voorzieningen op het gebied van leerlingenondersteuning op vmbo t Venster. Ouders/verzorgers, leerlingen, mentoren en docenten

Nadere informatie

OOB-kaart Wat en wie? Ondersteuningscoördinatie

OOB-kaart Wat en wie? Ondersteuningscoördinatie OOB-kaart 2016-2017 Doel In de OOB-kaart wordt een overzicht gegeven van de voorzieningen op het gebied van leerlingenondersteuning op vmbo t Venster. Ouders/verzorgers, leerlingen, mentoren en docenten

Nadere informatie

Ondersteuningscoördinatie

Ondersteuningscoördinatie In de OOB-kaart wordt een overzicht gegeven van de voorzieningen op het gebied van leerlingenondersteuning op vmbo t Venster. Het OOB-team (Onderwijs Ondersteunend Begeleidingsteam) bestaat uit meerdere

Nadere informatie

Leden van het OOB-team zijn op de hieronder aangegeven dagen en tijden bereikbaar op telefoonnummer:

Leden van het OOB-team zijn op de hieronder aangegeven dagen en tijden bereikbaar op telefoonnummer: OOB-kaart 2018-2019 Opgesteld door: John v.d. Meer & Nathalie Jansen In de OOB-kaart wordt een overzicht gegeven van de voorzieningen op het gebied van leerlingenondersteuning op Vmbo t Venster. Het OOB-team

Nadere informatie

OOB-kaart Opgesteld door: Nathalie Jansen

OOB-kaart Opgesteld door: Nathalie Jansen OOB-kaart 2019-2020 Opgesteld door: Nathalie Jansen In de OOB-kaart wordt een overzicht gegeven van de voorzieningen op het gebied van leerlingenondersteuning op Vmbo t Venster. Het OOB-team (Onderwijs

Nadere informatie

Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019

Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Om welke begeleiding gaat het? Voor wie is deze begeleiding? Wanneer wordt deze gegeven? Wie verzorgt de

Nadere informatie

Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019

Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Begeleidingskaart RSG-Enkhuizen Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Om welke begeleiding gaat het? Voor wie is deze begeleiding? Wanneer wordt deze gegeven? Wie verzorgt de

Nadere informatie

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 Versie: Vensters voor Verantwoording en Schoolkompas, januari 2013 Overzicht Leerlingbegeleiding AOC Terra Assen Mentor De mentor is de eerste persoon om alles aan te

Nadere informatie

Inleiding. Inhoudsopgave

Inleiding. Inhoudsopgave Inleiding Soms heeft een kind extra zorg nodig om beter te kunnen functioneren op de middelbare school. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Wat die reden ook is, wij willen er graag voor zorgen dat

Nadere informatie

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2017/2018

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2017/2018 Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2017/2018 Om welke begeleiding gaat het? Voor wie is deze begeleiding? Wanneer wordt deze gegeven?

Nadere informatie

Heb jij een probleem of een vraag? Praat er over met je mentor! Of ga naar 1 van de leerlingbegeleiders.

Heb jij een probleem of een vraag? Praat er over met je mentor! Of ga naar 1 van de leerlingbegeleiders. ZORGKAART Heb jij een probleem of een vraag? Praat er over met je mentor! Of ga naar 1 van de leerlingbegeleiders. Willem Ria Scheffer Abda Eddaoudi van Genderen E-mail: leerlingbegeleiding@minkema.nl

Nadere informatie

DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND

DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND 2011-2012 1 Voorwoord Op Het Nieuwe Eemland willen wij dat je je prettig en veilig voelt. Uiteraard gaat het er om dat je goede resultaten behaalt, maar ook dat je plezier

Nadere informatie

GSR voor en door christenen. Leerlingbegeleiding. GSR Rijswijk

GSR voor en door christenen. Leerlingbegeleiding. GSR Rijswijk GSR voor en door christenen Leerlingbegeleiding GSR Rijswijk Voorwoord Inhoud Voorwoord Op de GSR willen we bijdragen aan de ontwikkeling van uw kinderen tot zelfstandige jonge mensen die klaar zijn om

Nadere informatie

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius Leerlingbegeleiding WARTBURG COLLEGE locatie Revius Inhoudsopgave 1 Mentor en juniormentor 2 Dyslexiebegeleiding 3 Huiswerkbegeleiding 4 De vertrouwenspersonen 5 Psycholoog/orthopedagoog 6 Zorgadviesteam

Nadere informatie

ACN Zorg en Begeleiding:Opmaak :21 Pagina 1 Zorg & Begeleiding

ACN Zorg en Begeleiding:Opmaak :21 Pagina 1 Zorg & Begeleiding Zorg & Begeleiding 2 Zorg & Begeleiding Hoe maak ik mijn huiswerk op de juiste manier? Hoe ga ik om met stress en frustraties? Hoe word ik zekerder zodat ik beter voor mezelf kan opkomen? En wat gebeurt

Nadere informatie

Zorgstructuur OVC. Havo/Vwo

Zorgstructuur OVC. Havo/Vwo Zorgstructuur OVC Havo/Vwo NW/nov 2014 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 ORTHOPEDAGOOG... 3 COUNSELING... 3 REMEDIAL TEACHING... 3 HET ZORGTEAM (ZT)... 4 HET ZORGADVIESTEAM (ZAT)... 4 ZORGMENTOREN... 4 HUISWERKKLAS...

Nadere informatie

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius Leerlingbegeleiding WARTBURG COLLEGE locatie Revius 2 Inhoudsopgave 1 Mentor en juniormentor 2 Dyslexiebegeleiding 3 Huiswerkbegeleiding 4 De vertrouwenspersonen 5 Psycholoog/orthopedagoog 6 Zorgadviesteam

Nadere informatie

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2018/2019 Om welke begeleiding gaat het? Voor wie is deze begeleiding? Wanneer wordt deze gegeven?

Nadere informatie

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2019/2020

Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2019/2020 Begeleidingskaart 1 Atlas College OSG West Friesland Leertechnische ondersteuning en begeleiding schooljaar 2019/2020 Om welke begeleiding gaat het? Voor wie is deze begeleiding? Wanneer wordt deze gegeven?

Nadere informatie

Zorgbeleid Haags Montessori Lyceum. December 2010

Zorgbeleid Haags Montessori Lyceum. December 2010 Zorgbeleid Haags Montessori Lyceum December 2010 INHOUD Voorwoord 3 1 Onderwijsvisie binnen VOH en het HML 4 2 Zorgstructuur 5 2.1 Zorglijnen 5 2.2 Procesbeschrijving zorg 6 2.3 Zorgstructuur op het HML

Nadere informatie

iets voor jou? Leerlingzorg

iets voor jou? Leerlingzorg iets voor jou? Leerlingzorg Leerlingzorg Waarom deze wegwijzer? Soms heb je wel eens vragen maar weet je niet waar je ze kunt stellen of waar je hiervoor heen moet op school. Deze wegwijzer zal je helpen

Nadere informatie

Zorgplan Stedelijk Gymnasium Haarlem. Stedelijk Gymnasium Haarlem Zorgplan

Zorgplan Stedelijk Gymnasium Haarlem. Stedelijk Gymnasium Haarlem Zorgplan Stedelijk Gymnasium Haarlem Zorgplan Naast de reguliere begeleiding van leerlingen door vakdocenten, mentoren en leerjaarcoördinatoren is er op school ook sprake van bijzondere begeleiding van leerlingen

Nadere informatie

GSR voor en door christenen. Leerlingbegeleiding. GSR Rotterdam

GSR voor en door christenen. Leerlingbegeleiding. GSR Rotterdam GSR voor en door christenen Leerlingbegeleiding GSR Rotterdam Voorwoord Inhoud Voorwoord Op de GSR willen we bijdragen aan de ontwikkeling van uw kinderen tot zelfstandige jonge mensen die klaar zijn om

Nadere informatie

ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum

ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum 6 juli 2014 Versie 0.1nmp en fnc Inleiding: In dit document worden de ondersteuningsstructuren van het Lorentz Lyceum beschreven. Het Lorentz Lyceum vindt het bieden

Nadere informatie

GYMNASIUM VWO HAVO MAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF BEGELEIDING EN ZORG

GYMNASIUM VWO HAVO MAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF BEGELEIDING EN ZORG GYMNASIUM VWO HAVO MAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF BEGELEIDING EN ZORG Begeleiding en Zorg op Het Nieuwe Eemland Begeleiding en Zorg op school kan van alles inhouden: iemand met wie je praat als je gepest

Nadere informatie

GSR voortgezet onderwijs voor betrokken christenen. Leerlingbegeleiding

GSR voortgezet onderwijs voor betrokken christenen. Leerlingbegeleiding GSR voortgezet onderwijs voor betrokken christenen Leerlingbegeleiding Voorwoord Op de GSR willen we bijdragen aan de ontwikkeling van uw kinderen tot zelfstandige jonge mensen die klaar zijn om verder

Nadere informatie

Informatieavond De Apollo

Informatieavond De Apollo Informatieavond De Apollo 29 NOVEMBER 2018 EN 7 FEBRUARI 2019 Welkom op De Apollo Gerda Heringa, directeur Charlotte Gabel, zorgcoördinator Annemiek Groot, leerjaarcoördinator onderbouw De Apollo : Missie

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE

ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE INFORMATIEBROCHURE LEERLINGBEGELEIDING GEMINI LYCEUM GEMINI (H)TL GEMINI VAKCOLLEGE atheneum - havo - vmbo - lwoo BLIJF ONTDEKKEN OP DE OPEN AVONDEN: 11 DECEMBER 2017

Nadere informatie

School-ondersteuningsprofiel Alfrink College

School-ondersteuningsprofiel Alfrink College School-ondersteuningsprofiel Alfrink College Maart 2019 1 Inhoudsopgave Inleiding p. 3 Visie op onderwijsondersteuning p. 3 Intake, aanname en plaatsing van leerlingen p. 4 - Grenzen aan de ondersteuning

Nadere informatie

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen Ondersteuning op Groevenbeek Begeleiden doen we samen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ondersteuning op Groevenbeek 3 2. Wanneer krijg je ondersteuning? 3 3. Leerwegondersteuning (lwoo) 4 4. Ondersteuning bij sociaal-emotionele

Nadere informatie

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo 1. Doel van de trajectgroep-achtige voorziening voor eigen school. Ondersteuning en uitbreiding huidige zorgteam, vooruitlopend op de wet passend onderwijs

Nadere informatie

Bijlage D. bij ONDERSTEUNINGSPLAN. Protocollen 2014-2015

Bijlage D. bij ONDERSTEUNINGSPLAN. Protocollen 2014-2015 Bijlage D. bij ONDERSTEUNINGSPLAN Protocollen 2014-2015 1 INHOUDSOPGAVE Bladzijde D.1 Protocol zieke leerlingen 3 D.1a Stappenplan bij protocol zieke leerlingen 5 D.2 Verkort dyslexieprotocol 6 D.3 Verkort

Nadere informatie

info Notities Inhoudsopgave Het cursusjaar Organisatie 03 Topsport 03 Meepraten over het beleid van de school 04 Leerlingenzorg 05

info Notities Inhoudsopgave Het cursusjaar Organisatie 03 Topsport 03 Meepraten over het beleid van de school 04 Leerlingenzorg 05 Notities Inhoudsopgave onderwerp bladzijde Het cursusjaar 2009-2010 02 Organisatie 03 Topsport 03 Meepraten over het beleid van de school 04 Leerlingenzorg 05 Huiswerkbegeleiding 06 Veiligheid 07 Contacten

Nadere informatie

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen Ondersteuning op Groevenbeek Begeleiden doen we samen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ondersteuning op Groevenbeek 3 2. Wanneer krijg je ondersteuning? 3 3. Leerwegondersteuning (lwoo) 4 4. Ondersteuning bij sociaal-emotionele

Nadere informatie

Voorwoord. Hans Witt, directeur

Voorwoord. Hans Witt, directeur 0 Voorwoord Iedere school in Nederland geeft elk jaar een schoolgids uit. In die gids moet vanuit de onderwijsinspectie een aantal onderwerpen aan de orde komen. Dat maakt dat ouders/verzorgers en leerlingen

Nadere informatie

Zorgbeleid RML 2014 1

Zorgbeleid RML 2014 1 Dyslexie Voor dyslectische leerlingen worden de uitgangspunten uit het Protocol Dyslexie Voortgezet Onderwijs (KPC groep 2013) zoveel mogelijk nagestreefd. De reguliere exameneisen op het gebied van spelling,

Nadere informatie

-studieresultaten De mentor volgt de studieresultaten van zijn leerling, bespreekt zijn bevindingen met de leerling en onderneemt zo nodig actie.

-studieresultaten De mentor volgt de studieresultaten van zijn leerling, bespreekt zijn bevindingen met de leerling en onderneemt zo nodig actie. ORGANISATIE ZORG DE MENTOR De mentor is het eerste aanspreekpunt. Bij hem komen de signalen samen, hij onderneemt actie en verzorgt de rapportage. Daarnaast is hij op de hoogte van de acties die ondernomen

Nadere informatie

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief lwoo), mavo,

Nadere informatie

Ondersteuningsmogelijkheden Thorbecke SG mavo -havo- atheneum januari Spelregels bij de extra ondersteuning

Ondersteuningsmogelijkheden Thorbecke SG mavo -havo- atheneum januari Spelregels bij de extra ondersteuning Ondersteuningsmogelijkheden Thorbecke SG mavo -havo- atheneum januari 2018 Spelregels bij de extra ondersteuning Centraal in de ondersteuning staat de mentor. Alle contacten lopen via hem of haar; Meerdere

Nadere informatie

Erasmus College Zoetermeer

Erasmus College Zoetermeer Samenwerkingsschool Daltonscholengemeenschap voor Gymnasium, Atheneum, HAVO en VMBO TL Van Doornenplantsoen 31 2722 ZA Zoetermeer Telefoon: 079-331 92 04 Fax: 079-331 45 71 E-mail: dalton@erasmuscollege.nl

Nadere informatie

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO ZORGPLAN Christelijk Lyceum Delft VMBO 1 Missie en visie van de school Het CLD wil zijn leerlingen een veilige omgeving bieden, waarin zij kunnen opgroeien tot verantwoordelijke en vrije mensen. Wij beschouwen

Nadere informatie

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE 2016-2018 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE

ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE 2017-2019 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

Informatieavond ouders groep 8 27 januari 2016 Ondersteuningsbeleid Huygens College

Informatieavond ouders groep 8 27 januari 2016 Ondersteuningsbeleid Huygens College Informatieavond ouders groep 8 27 januari 2016 Ondersteuningsbeleid Huygens College Ondersteuningsbeleid Samenwerkings- verband Voortgezet speciaal onderwijs (bv. Spinaker) Bovenschoolse voorzieningen

Nadere informatie

Dyslexieprotocol Pallas Athene College

Dyslexieprotocol Pallas Athene College Dyslexieprotocol Pallas Athene College 1. Inleiding Doel en uitgangspunten Het Pallas Athene College wil alle leerlingen met dyslexie die ondersteuning en begeleiding bieden die zij nodig hebben om de

Nadere informatie

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan 1 CSG LIUDGER, Splitting Ondersteuningsplan 2016-2017 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief

Nadere informatie

Signalen Leerling. Mentor (MO+(E)LLB) SMW Sociaal emotionele problematiek. Intern overleg ( IZO) ZAT

Signalen Leerling. Mentor (MO+(E)LLB) SMW Sociaal emotionele problematiek. Intern overleg ( IZO) ZAT Signalen vakdocenten en OOP Signalen Leerling. Signalen ouders en verzorgers. Mentor (MO+(E)LLB) Zorgcoördinator ondersteuning + advisering mentor, docent, directie, OOP en SMW. SMW Sociaal emotionele

Nadere informatie

1 Missie en visie inzake Passend Onderwijs 3. 2. Interne leerlingbegeleiding 4 2.1 Eerste lijn 4 Docenten en mentoren 4 Afdelingsleider 5

1 Missie en visie inzake Passend Onderwijs 3. 2. Interne leerlingbegeleiding 4 2.1 Eerste lijn 4 Docenten en mentoren 4 Afdelingsleider 5 Zorgplan en ondersteuningsprofiel 2014-2015 1 Inhoud blz. 1 Missie en visie inzake Passend Onderwijs 3 2. Interne leerlingbegeleiding 4 2.1 Eerste lijn 4 Docenten en mentoren 4 Afdelingsleider 5 2.2 Tweede

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord. Inrichting van het onderwijs. Topsport. Leerlingenzorg. Contacten ouders/verzorgers school. Organisatie.

Inhoudsopgave. Voorwoord. Inrichting van het onderwijs. Topsport. Leerlingenzorg. Contacten ouders/verzorgers school. Organisatie. Inhoudsopgave Onderwerp bladzijde Voorwoord Inrichting van het onderwijs Topsport Leerlingenzorg Contacten ouders/verzorgers school Organisatie Veiligheid Meepraten over het beleid van de school Financiën

Nadere informatie

Willen (persoonsontwikkeling) Medisch Thuissituatie Schoolvragenlijst. Informatie opnemen Informatie begrijpen Informatie toepassen Leerproblemen

Willen (persoonsontwikkeling) Medisch Thuissituatie Schoolvragenlijst. Informatie opnemen Informatie begrijpen Informatie toepassen Leerproblemen Procedure handelingsplannen Comenius College Het Comenius College kent een systeem van geïntegreerde leerlingbegeleiding 1 waarbij in principe ieder medewerker in de school medeverantwoordelijk is voor

Nadere informatie

Zorgplan Willem de Zwijgercollege

Zorgplan Willem de Zwijgercollege Zorgplan Willem de Zwijgercollege Bussum, januari 2010 1 Inhoudsopgave 1. Betrokkenen bij de leerlingenzorg 3 2. Toelating zorgleerlingen 4 2.1.Toelating leerlingen met ASS 4 3. Signalering 4 3.1.Signalering

Nadere informatie

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE 2018-2020 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling!

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling! Aandacht voor elke leerling! Begeleiding 2017 Begeleiding Het Staring College biedt goede begeleiding. Er is aandacht voor de leerling als individu, niet alleen als het even niet soepel gaat, maar ook

Nadere informatie

Protocol dyslexie. Dyslexieprotocol Sint-Jan ( )

Protocol dyslexie. Dyslexieprotocol Sint-Jan ( ) Protocol dyslexie 1 1. Beschrijving van de procedure omtrent dyslexie Leerling met een verklaring Een dyslexieverklaring is afgegeven door een erkend deskundige en de verklaring maakt onderdeel uit van

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel PSE

Ondersteuningsprofiel PSE Ondersteuningsprofiel PSE Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis voor een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke

Nadere informatie

VWO (atheneum en gymnasium) HAVO Theoretische leerweg (MAVO) Basisberoepsgerichte leerweg

VWO (atheneum en gymnasium) HAVO Theoretische leerweg (MAVO) Basisberoepsgerichte leerweg Datum: 1. Leerling gegevens NAW leerling Voornaam J M Tussenvoegsel + achternaam Postcode/Woonplaats Telefoonnummer thuis mobiel Woont bij beide ouders vader moeder anders nl.: Contactpersoon Geboortedatum

Nadere informatie

Protocol Hulp aan leerling en personeel

Protocol Hulp aan leerling en personeel Protocol Hulp aan leerling en personeel IV PROTOCOL Agressie, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten binnen de school (Dit protocol is gebaseerd op het beleidsplan in bijlage I) Hieronder

Nadere informatie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie Begeleidingscommissie Aandacht voor elke leerling In deze brochure vindt u alle informatie over individuele begeleiding voor leerlingen op het Don Bosco College Wie doet wat? Het Don Bosco College besteedt

Nadere informatie

Begeleiding en Ondersteuning op het Eckartcollege

Begeleiding en Ondersteuning op het Eckartcollege 2015-2016 Begeleiding en Ondersteuning op het Eckartcollege Integrale leerlingbegeleiding Inhoud Inleiding... 2 1. Uitganspunten begeleiding en ondersteuning... 3 2. SAVUE-model... 4 3. Nadere werkwijze...

Nadere informatie

Pagina 16 MENUKAART. Stichting Aandacht+ Kometenlaan CN Emmeloord. Telefoon:

Pagina 16 MENUKAART. Stichting Aandacht+ Kometenlaan CN Emmeloord. Telefoon: MENUKAART Pagina 16 Stichting Aandacht+ Kometenlaan 1 8303 CN Emmeloord Telefoon: 06-29031784 E-mail: info@aandachtplus.nl Ontwerp en teksten: E. Kok, K. de Bondt stichting Aandacht+ augustus 2008 2008

Nadere informatie

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling!

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling! Aandacht voor elke leerling! Begeleiding 2016 Begeleiding Het Staring College biedt goede begeleiding. Er is aandacht voor de leerling als individu, niet alleen als het even niet soepel gaat, maar ook

Nadere informatie

Dyslexieprotocol. Januari Informatie, afspraken en tips voor leerlingen, ouders en docenten

Dyslexieprotocol. Januari Informatie, afspraken en tips voor leerlingen, ouders en docenten Informatie, afspraken en tips voor leerlingen, ouders en docenten Door: Carla Boonstra, remedial teacher Wilma Kreeft, orthopedagoog/leerondersteuner Yvonne Roes, orthopedagoog/leerondersteuner Laatste

Nadere informatie

Welke ondersteuning krijgt de leerling bij taal?

Welke ondersteuning krijgt de leerling bij taal? Welke ondersteuning krijgt de leerling bij taal? Da Vinci College Prinsentuin Markland College Oudenbosch Taal op eigen niveau Extra les in taal Individuele RT les Dyslexieondersteuning ondersteuningsles(sen).

Nadere informatie

samenvatting november 2012 Strabrecht College, Geldrop

samenvatting november 2012 Strabrecht College, Geldrop DYSLEXIEBELEID op het STRABRECHT COLLEGE samenvatting november 2012 Strabrecht College, Geldrop 2012 De visie van het Strabrecht College Goede dyslexiebegeleiding is vooral een attitudekwestie Het Strabrecht

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. Algemeen

Schoolondersteuningsprofiel. Algemeen Schoolondersteuningsprofiel Algemeen Gegevens school Mencia Sandrode Akkermolenweg 2d 4881 BL Zundert Tel.: 076-5995050 Contactpersoon Mw. C. Cardon, zorgcoördinator www.mencia.nl Leerwegen sectoren Mavo

Nadere informatie

Begeleiding en zorgstructuur.

Begeleiding en zorgstructuur. Begeleiding en zorgstructuur. Voor een succesvolle en plezierige opleiding is het noodzakelijk dat leerlingen ook leren de studie op een goede manier aan te pakken. Zij moeten bij iemand terechtkunnen

Nadere informatie

Begeleiding van een Zorgleerling

Begeleiding van een Zorgleerling Begeleiding van een Zorgleerling Schooljaar 2013-2014 1. Inleiding Als mentor ben je het eerste aanspreekpunt voor de leerlingen in je klas en voor de ouders van deze leerlingen. Soms heb je één of meer

Nadere informatie

Standaard 8: Leerlingen met extra onderwijsbehoeften krijgen bij ons extra leer- en instructietijd.

Standaard 8: Leerlingen met extra onderwijsbehoeften krijgen bij ons extra leer- en instructietijd. Persoonsgegevens management zorgfunctie Onderwijsondersteunend personeel leraar onderbouw leraar bovenbouw anders Kwaliteit van leerlingenzorg in het primair onderwijs ZEK-PO Instrumenten voor zelfevaluatie

Nadere informatie

Informatiegids OPDC REBOUND Het Gooi Cursusjaar

Informatiegids OPDC REBOUND Het Gooi Cursusjaar Informatiegids OPDC REBOUND Het Gooi Cursusjaar 2016 2017 Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Locatie Rebound het Gooi 3. Lestijden 4. Leerplicht 5. De Rebound periode - Aanmelding - Intakegesprek - Tussentijdse

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Zorgplan 2013-2017. concept. De leerling doet, kiest voor vrijheid en vertrouwen

Zorgplan 2013-2017. concept. De leerling doet, kiest voor vrijheid en vertrouwen Zorgplan 2013-2017 Onderdeel van het schoolbeleidsplan 2013-14 op te nemen in het schoolplan 2013-17 concept De leerling doet, kiest voor vrijheid en vertrouwen Inhoudsopgave 1. Zorgstructuur en zorgkaart...

Nadere informatie

Jouw talent is er thuis

Jouw talent is er thuis Jouw talent is er thuis ZORGBROCHURE 2014-2015 Inleiding Op het Ludger College vinden wij een goede begeleiding van onze leerlingen heel belangrijk. In deze zorgbrochure geven wij een overzicht van de

Nadere informatie

Leerlingenstatuut Elzendaalcollege Schooljaar 2015-2016

Leerlingenstatuut Elzendaalcollege Schooljaar 2015-2016 Leerlingenstatuut Elzendaalcollege Schooljaar 2015-2016 -1- 1. INLEIDING Het leerlingenstatuut is een overzicht van de rechten en plichten van een leerling van het Elzendaalcollege. Het statuut geldt voor:

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

dyslectisch? Op het Wim Gertenbach College kijken we naar wat een kind wél kan.

dyslectisch? Op het Wim Gertenbach College kijken we naar wat een kind wél kan. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz dyslectisch? Op het Wim Gertenbach College kijken we naar wat een kind wél kan. Theoretische leerweg en onderbouw HAVOmavo en onderbouw havo extra cijferlijst waarbij we rekening

Nadere informatie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie Begeleidingscommissie Aandacht voor elke leerling In deze brochure vindt u alle informatie over individuele begeleiding voor leerlingen op het Don Bosco College Wie doet wat? Het Don Bosco College besteedt

Nadere informatie

Handboek. Faalangstreductie/Examenvreestraining

Handboek. Faalangstreductie/Examenvreestraining Handboek Faalangstreductie/Examenvreestraining 2016-2017 INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. INFORMATIE FAALANGST... 3 3. SELECTIEPROCEDURE... 6 4. TRAINING... 7 5. ORGANISATIE... 7 Nb: daar waar "hij" staat kan

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Bossche Vakschool

Schoolondersteuningsprofiel Bossche Vakschool Schoolondersteuningsprofiel Bossche Vakschool In dit schoolondersteuningsprofiel wordt omschreven welke ondersteuning op de Bossche Vakschool aan leerlingen geboden kan worden. Dit schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Dyslexieprotocol Missie Doelgroep Leerlingen met een dyslexieverklaring Signalering Het wonderlijke weer. : Hoe gevaarlijk is een tekenbeet?

Dyslexieprotocol Missie Doelgroep Leerlingen met een dyslexieverklaring Signalering Het wonderlijke weer. : Hoe gevaarlijk is een tekenbeet? Dyslexieprotocol Missie Het streven om elke leerling in staat te stellen een bij hem passende opleiding te volgen Het leveren van maatwerk d.m.v. goede communicatie tussen ouders, leerling en dyslexiecoach,

Nadere informatie

Dyslexieprotocol Michaël college

Dyslexieprotocol Michaël college Dyslexieprotocol Michaël college 2016-2017 Doelstelling Doel van dit protocol is de leerlingen, ouders en docenten te informeren over de vastgelegde procedures en afspraken met betrekking tot dyslexie

Nadere informatie

Beleidsplan Dyslexie Andreas College, locatie Pieter Groen. Inhoudsopgave. 1. De visie op de begeleiding van de dyslectische leerling 2

Beleidsplan Dyslexie Andreas College, locatie Pieter Groen. Inhoudsopgave. 1. De visie op de begeleiding van de dyslectische leerling 2 Beleidsplan Dyslexie 2017-2018 Andreas College, locatie Pieter Groen Inhoudsopgave Pagina 1. De visie op de begeleiding van de dyslectische leerling 2 2. Beschrijving van de huidige stand van zaken met

Nadere informatie

Protocol Dyslexie Gerrit Rietveld College. oktober 2012

Protocol Dyslexie Gerrit Rietveld College. oktober 2012 Protocol Dyslexie Gerrit Rietveld College oktober 2012 1 Protocol Dyslexie Gerrit Rietveld College Inleiding Sinds een aantal jaren voert het Gerrit Rietveld College een beleid op het gebied van dyslexie.

Nadere informatie

Onderwijs en zorg op maat. VMBO Basis & Kader met LWOO

Onderwijs en zorg op maat. VMBO Basis & Kader met LWOO Onderwijs en zorg op maat VMBO Basis & Kader met LWOO Leerlingen met extra of speciale ondersteuningsbehoeften kunnen bij ons terecht. We gaan uit van de mogelijkheden die elk kind bezit. Iedersland College

Nadere informatie

T MENUKAAR 2013-2014

T MENUKAAR 2013-2014 MENUKAART 2013-2014 Pagina 2 Pagina 15 MENUKAART Met welke vragen kan een beroep worden gedaan op de diensten van Aandacht+? Keuze uit: observatie dossieranalyse gesprek Leerlingen die aangemeld zijn bij

Nadere informatie

School ondersteuningsprofiel Montessori College Nijmegen/ Groesbeek

School ondersteuningsprofiel Montessori College Nijmegen/ Groesbeek School ondersteuningsprofiel Montessori College Nijmegen/ Groesbeek 2018-2019 Het school ondersteuningsprofiel (SOP) is bedoeld als instrument om leerlingen, ouders, medewerkers, het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Bijlage 1: Rolverdeling Cascademodel. Ouders/ verzorgers en leerling niveau Wat actie 1 mentor maakt klassenbeeld/ontwikkelingsperspectief

Bijlage 1: Rolverdeling Cascademodel. Ouders/ verzorgers en leerling niveau Wat actie 1 mentor maakt klassenbeeld/ontwikkelingsperspectief Bijlage 1: Rolverdeling Cascademodel. Ouders/ verzorgers en leerling niveau Wat actie 1 mentor maakt klassenbeeld/ontwikkelingsperspectief overleg met ouders en leerling(ouderavonden) 2 mentor maakt handelingsplan

Nadere informatie

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011)

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Uitgangspunten bij de visie op ondersteuning van het samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer

Nadere informatie

*Schoolondersteuningsprofiel

*Schoolondersteuningsprofiel *Schoolondersteuningsprofiel Algemeen Gegevens school Mencia de Mendoza Lyceum Mendelssohnlaan 1 4837 CV Breda Telefoon: 076-5601350 Contactpersoon: Maria Kops, ondersteuningscoördinator Website: www.mencia.nl

Nadere informatie

Dyslexieprotocol. Mollerlyceum. (Laatste bijstelling: 11 december 2014)

Dyslexieprotocol. Mollerlyceum. (Laatste bijstelling: 11 december 2014) ! Dyslexieprotocol Mollerlyceum (Laatste bijstelling: 11 december 2014)! Inleiding Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Walt Disney en zo kun je nog wel even doorgaan: de dyslect is in goed gezelschap!

Nadere informatie

Profiel Schoolondersteuning

Profiel Schoolondersteuning De Rijzert School voor Praktijkonderwijs te s-hertogenbosch Profiel Schoolondersteuning 2014 2015 Mei 2014 Voorwoord De Rijzert is een school voor Praktijkonderwijs. Praktijkonderwijs is regulier voortgezet

Nadere informatie

Informatieavond. Welkom 15 november 2011

Informatieavond. Welkom 15 november 2011 Welkom Informatieavond Welkom 15 november 2011 Aloysius/ De Roosten Scholengroep Het Plein Sint-Joriscollege Antoon Schellenscollege De Burgh Praktijkschool Eindhoven Pleinschool Helder Missie Leerlingen

Nadere informatie

LEERLINGBEGELEIDING. O.R.S. Lek en Linge. Lek en Linge

LEERLINGBEGELEIDING. O.R.S. Lek en Linge. Lek en Linge LEERLINGBEGELEIDING O.R.S. Lek en Linge Lek en Linge leuk en leerzaam! O.R.S. Lek en Linge Brugklaslocatie (bkl) Annie M.G. Schmidtpad 1 4103 NP Culemborg Vmbo-locatie (ibb) Ina Boudier-Bakkerstraat 2

Nadere informatie

Cartesius Lyceum - Verzuimprotocol

Cartesius Lyceum - Verzuimprotocol Verzuimprotocol 2018-2019 1 Inhoudsopgave Afspraken m.b.t. registratie en afhandeling 3 Ziekte 3 Te laat komen 3 Verzuim 4 Verwijdering uit de les 4 Basisacties bij te laat, ongeoorloofd afwezig en verwijdering

Nadere informatie

Protocol. Leerlingbegeleiding op het Cosmicus College

Protocol. Leerlingbegeleiding op het Cosmicus College Protocol Leerlingbegeleiding op het Cosmicus College Inleiding Onder leerlingbegeleiding wordt verstaan het geheel van activiteiten dat tot doel heeft leerlingen, zowel individueel als in groepsverband,

Nadere informatie

Het dyslexiebeleid van de Stichting Markland College

Het dyslexiebeleid van de Stichting Markland College Het dyslexiebeleid van de Stichting Markland College Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of

Nadere informatie

Vastgesteld op: Advies MR Looptijd: Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op: Advies MR Looptijd: Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op: 11-1-2016 Advies MR 16-4-2016 Looptijd: 2016-2020 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school is betrokken bij

Nadere informatie