Jaarverslag RMC Noord Groningen Schooljaar Gemeenten: Appingedam Bedum Delfzijl De Marne Eemsmond Loppersum Winsum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag RMC Noord Groningen Schooljaar Gemeenten: Appingedam Bedum Delfzijl De Marne Eemsmond Loppersum Winsum"

Transcriptie

1 Jaarverslag RMC Noord Groningen Schooljaar Gemeenten: Appingedam Bedum Delfzijl De Marne Eemsmond Loppersum Winsum RMC Noord Groningen Contactgemeente: Gemeente Delfzijl Postbus PA DELFZIJL Tel. (0596) januari 2012

2 JAARVERSLAG RMC REGIO NOORD GRONINGEN 2 Uitstekende resultaten voor het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten (RMC) in het schooljaar Vergeleken met de andere regio s scoorde onze regio het best met een daling van het aantal voortijdig schoolverlater met maar liefst 39,1 %. Een geweldige prestatie waar we met zijn allen trots op mogen zijn. En dat geldt zeker voor de betrokkenen in het proces. Zij verdienen een groot compliment. Onderwijs, Werkplein en RMC weten elkaar steeds beter te vinden. En minstens zo belangrijk. Er wordt ook steeds meer gedaan om ouders te betrekken bij het voorkomen en bestrijden van voortijdig schoolverlaten. Daarmee wordt opvoeden en opgroeien weer meer een aangelegenheid voor de gehele samenleving. Een positieve ontwikkeling. It takes a village to raise a child. Dit van oorsprong Nigeriaanse spreekwoord is ook in onze samenleving met al zijn moderne technologie nog onverminderd geldig. Want ook al is opvoeden en opgroeien in de eerste plaats een zaak van de ouders, een kind krijgt bij zijn ontwikkeling tot volwassene met een groot aantal anderen te maken. Familie, vrienden en natuurlijk tal van professionals. Op school, in de zorg enzovoort. Kinderen en jongeren zijn erbij gebaat dat het samenspel rond opvoeden en opgroeien soepel verloopt en dat er sprake is van goede samenwerking en afstemming. In onze complexe samenleving is dat niet altijd vanzelfsprekend. Vandaar ook dat het RMC extra inzet op samenwerking en afstemming bij het voorkomen en bestrijden van voortijdig schoolverlaten.

3 Juist in tijden dat het economisch minder gaat, blijken jongeren kwetsbaar te zijn. We zien nu al dat de werkloosheid onder jongeren aan het oplopen is. Jongeren zonder startkwalificatie blijken in deze tijd nog eens extra kwetsbaar. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om te blijven investeren in alle jongeren. Als samenleving moeten we ervoor zorgen dat onze jongeren in de toekomst op hun beurt ook zelf een bijdrage kunnen leveren aan die samenleving. 3 Delfzijl is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van het RMC. Dat gebeurt in goed overleg met de andere zes gemeenten uit de regio Noord Groningen. Mede namens mijn collega s van Appingedam, Bedum, De Marne, Eemsmond, Loppersum en Winsum bied ik u het jaarverslag RMC Noord Groningen aan. Ik wens u veel leesplezier. Thea van der Veen Wethouder Gemeente Delfzijl Naar school, van school, wel werk, geen werk. Een tijd lang kon Christiaan zijn draai niet echt vinden. Via de RMC trajectbegeleider kwam hij bij de ambulante woonbegeleiding van Elker terecht. Toen ging het beter en pakte hij nieuw geboden kansen met beide handen aan. Bij het Nederlands Integraal Veiligheids Instituut volgde hij een opleiding en ondertussen is hij aan de slag in de industriële schoonmaak bij Aldel. Hij werkt er hard en is niet bang voor vuile handen. Zo komt Christaan er wel.

4 Net van de Antillen in een winters Nederland lukte het Nany niet een geschikte school te vinden. De RMC medewerker zette haar op het spoor van de opleiding Helpende Zorg. Ze heeft het goed naar haar zin bij het Noorderpoort in Appingedam. Lekker dichtbij en in een kleine groep. Nany weet zeker dat ze haar diploma gaat halen.

5 Regio Noord Groningen en Waddenmodel 5 RMC Jongeren die voortijdig stoppen met school komen terecht bij het RMC. De RMC medewerkers zorgen ervoor dat zo veel mogelijk van hen terug naar school gaan om een startkwalificatie te halen. Als dat niet lukt, bieden ze de jongeren een traject aan dat gericht is op werk. De laatste jaren legt het RMC steeds meer accent op preventie, onder andere via speciale projecten. Bij de aanpak van voortijdig schoolverlaten onderhoudt het RMC nauwe contacten met het onderwijs, werkgevers en organisaties als het Werkplein. Als centrumgemeente is Delfzijl verantwoordelijk voor de uitvoering van het RMC. De regio omvat de gemeenten: Appingedam, Loppersum, Eemsmond, Winsum, Bedum, De Marne en Delfzijl. Waddenmodel Waddenmodel Bij de aanpak van voortijdig schoolverlaten werkt de regio Noord Groningen volgens het Waddenmodel. Dit model kent vier uitgangspunten. Een startkwalificatie gaat boven werk; werk gaat boven een uitkering; leerplichtambtenaren zijn verantwoordelijk voor de sluitende aanpak naar een startkwalificatie; de werkpleinen zijn verantwoordelijk voor een sluitende aanpak naar werk. De inzet van leerplichtambtenaren werkt goed. Zij hebben nauwe contacten met het onderwijs en spreken jongeren aan. Zo nodig bieden ze hulp en begeleiding. Dit geeft jongeren veel duidelijkheid. Ze weten dat ze in beeld zijn en dat de leerplichtambtenaar zorgt voor afstemming tussen de instellingen.

6 Ontwikkelingen en projecten 6 Kwalificatieplicht jarigen Tot hun 18e zijn jongeren verplicht een startkwalificatie te halen. Dit kan door scholing of een combinatie van leren en werken. Wat dat laatste betreft weten leerplicht, RMC en Werkplein elkaar goed te vinden. Jobhunters gaan actief op zoek naar leer-werkbanen. Hierdoor krijgen jongeren meer mogelijkheden en de keus om leren en werken te combineren. Leren en werken Voor jongeren die het op school niet redden is een combinatie van leren en werken vaak een goed alternatief. Medewerkers van het RMC begeleiden de jongeren in dat geval naar een passende opleiding en baan. Ze onderzoeken gezamenlijk wat reële opties zijn. Daarbij sluiten ze zo veel mogelijk aan bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken gemaakt tussen Werkplein, Noorderpoort en de Zonnehuisgroep rond een speciaal project voor leer-werkbanen in de zorg. Verzuim en Bronportaal Het tegengaan van ongeoorloofd verzuim staat of valt met een goede leerlingenadministratie en uitwisseling van gegevens. Beginnende problemen komen zo sneller aan het licht en zijn daardoor vaak eenvoudiger op te lossen. In de regio Noord Groningen waren de leerlingenadministraties van de scholen voor voortgezet onderwijs, het MBO en de RMC s al gekoppeld aan het systeem van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het Ministerie van OCW. De basisscholen hebben zich hierbij in 2011 aangesloten. Ten opzichte van eerdere jaren is de uitwisseling van informatie verder verbeterd. Werken in een winkel dat was het niet voor Edward. Op de opleiding detailhandel voelde hij zich niet op zijn plek en een BBL opleiding was het ook niet. In gesprek met zijn RMC trajectbegeleider kwam hij er achter dat hij liever bij een schoonmaakbedrijf aan de slag ging. Glazenwassen, gevel reinigen, vloeren in de was. Edward doet het nu dagelijks. Schoonmaakbedrijf GOM zorgt er voor dat hij zijn vakdiploma s kan halen.

7 Convenant II In Convenant II heeft het rijk afspraken gemaakt met RMC s, gemeenten en onderwijsinstellingen over het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. Het doel is een afname van 40% in vier jaar vanaf het schooljaar Voor het onderwijs levert elke schoolverlater minder een financiële bonus op. Scholen doen daardoor steeds meer moeite om leerlingen binnen boord te houden. Tot nu toe waren de resultaten voor de regio Noord Groningen goed. Over de eerste jaren daalde het aantal voortijdig schoolverlaters met zo n 28%. Het RMC slaagde erin om driekwart van de jongeren die dreigden uit te vallen te begeleiden naar school of werk. Het is in Noord Groningen net niet gelukt om vorig jaar de beoogde 40% te halen. Dit heeft twee belangrijke redenen. De jongeren die nu dreigen uit te vallen hebben 7

8 vaker te maken met zwaardere problematiek. Dat maakt het moeilijker ze te begeleiden naar scholing of werk. Verder zijn scholen terughoudender bij het plaatsen van leerlingen met problemen. Dit heeft onder andere te maken met de financiële gevolgen die dit voor hen heeft. Vandaar ook dat er vorig jaar extra op is ingezet om jongeren zo lang mogelijk binnen de school te houden. 8 Convenant III In 2012 sluiten rijk, RMC s en onderwijsinstellingen een nieuw Convenant (III) voor vier jaar. Het doel is om het aantal voortijdig schoolverlaters in 2016 terug te brengen naar maximaal De voorbereidingen voor een nieuw convenant zijn in volle gang. De regio Noord Groningen zet in op het verbeteren van de samenhang tussen opvoeding, onderwijs, zorg en werk. Met jongeren die dreigen uit te vallen wordt een toekomstplan uitgestippeld. Dit bevordert het opvoeden en opleiden van jongeren tot zelfstandige en evenwichtige volwassenen, zodat zij volwaardig kunnen meedoen aan onze samenleving. Samenwerking RMC s Een goede samenwerking tussen de drie RMC s, de onderwijsinstellingen en de gemeenten in de provincie Groningen is belangrijk voor het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. De stad Groningen is in de provincie het onderwijscentrum. De ROC s hebben vestigingen in en buiten de provincie. Het is van belang om elke jongere in de provincie zo nodig dezelfde ondersteuning te kunnen bieden. Deze samenwerking wordt gesteund door de provincie Groningen en zorgt ervoor dat jongeren in de hele provincie Groningen goed in beeld blijven.

9 C2CC Met het project C2CC, Connection to Care and Career is in Noord Groningen een regionale aanpak gerealiseerd voor een duurzame samenwerking. Het Noorderpoort, ISD Noordoost en het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO), trokken samen op om het aantal schoolverlaters terug te dringen. Dit gebeurde volgens een Fins model. Bij dreigende schooluitval of problemen op school zochten alle betrokkenen elkaar direct op. De school nam contact op met ouders, leerplichtambtenaren of het RMC. Ook de kredietbank deed mee aan het project. Een belangrijke succesfactor zijn de korte lijnen en het snel aanpakken van eventuele problemen. Na afloop van het project hebben de betrokken organisaties afgesproken de samenwerking voort te zetten 9 Plusvoorzieningen Veel jongeren die dreigen uit te vallen hebben vaak last van een combinatie van problemen. Thuis en op school. Deze overbelaste jongeren hebben extra ondersteuning nodig om terug te keren naar school of om aan het werk te gaan. Gemeenten en onderwijs werken hiervoor samen bij het opzetten van zogenaamde plusvoorzieningen. Het gaat daarbij om rebound en schakelopvang voor het voortgezet onderwijs en het MBO, coaching-, mentor-, en maatjesprojecten, Jongeren Advies Bureaus en voorzieningen voor wonen, werken en leren. Onder de noemer WAD (jongeren Wonen in Appingedam en Delfzijl) zijn in 2011 in Delfzijl en Appingedam twee kleinschalige voorzieningen geopend voor wonen, werken en leren. Jongeren wonen hier zelfstandig (met begeleiding) en zijn ondertussen bezig hun startkwalificatie te halen. Het werken aan het behalen van een startkwalificatie is voorwaarde om aan dit project te kunnen meedoen.

10 Nieuwe wetgeving Met de nieuwe wet Werken naar Vermogen verdwijnt de Wet Investeren in Jongeren. Jongeren tussen de 16 en 27 jaar, die zich bij de sociale dienst melden, kregen tot 2012 een aanbod voor scholing of werk. Die verplichting is inmiddels verdwenen. Medewerkers van het RMC zijn nauw betrokken bij deze jongeren. Vooral de doelgroep jarigen krijgt extra aandacht. Zij zetten alles op alles om deze jongeren terug naar school te krijgen voor het behalen van een startkwalificatie. Het zorgen voor aansluiting van jongeren op de arbeidsmarkt is een belangrijk motto in de nieuwe wet. De medewerkers kennen de jongeren, de opleidingsmogelijkheden en moeten dit gaan koppelen aan de regionale vraag naar personeel. Zo kunnen zij ook toetsen of jongeren wel of geen mogelijkheden hebben op werk of opleiding. Een bijstandsuitkering geldt steeds meer als laatste vangnet. Leerplichtambtenaar en RMC-er zetten zich in om het maximale voor jongeren te bereiken. Dat lukt alleen met een goed sluitende keten. 10 Werkschool Jongeren die na hun opleiding direct de Wajong in gaan, werkgevers die zitten te springen om werknemers die willen aanpakken en scholen die weten wat hun leerlingen waard zijn. Dit zijn de ingrediënten voor de Werkschool voor jongeren uit het praktijkonderwijs en het speciaal voortgezet onderwijs zonder perspectief om door te leren. Meestal gaat het om jongeren die goed zijn in routinematig werk en dat graag doen. Werk genoeg, maar deze jongeren en werkgevers vinden elkaar niet altijd. De Werkschool wil meer jongeren aan werk helpen en de vraag van regionale werkgevers naar deze jongeren vergroten. Dat kan door bestaande

11 geldstromen te ontschotten en samen te brengen in de Werkschool en vervolgens gericht in te zetten. Werk staat voorop en geld volgt de leerling. De werkschool is geen school met personeel en een administratie. Het is een virtuele organisatie met enkele personeelsleden die bedrijven en leerlingen bij elkaar brengen. 11 RMC+ Spijbelen of slechte schoolprestaties zijn vaak een aanwijzing dat jongeren problemen hebben. Dankzij het project RMC+ zijn medewerkers in staat jongeren direct aan te spreken. Medewerkers van het RMC zijn hiervoor regelmatig in de MBO scholen te vinden. Er zijn korte lijnen met de school zodat jongeren die extra zorg nodig hebben, snel kunnen worden geholpen. Ook stimuleren de RMC medewerkers de betrokkenheid van ouders. Doel van het RMC+ is ervoor te zorgen dat de jongeren op school blijven en niet pas in beeld komen als de school hen heeft uitgeschreven. Alle MBO scholen in de provincie Groningen doen mee aan het RMC+ project. Leeftijd en woonplaats van de leerling spelen geen rol. Preventieonderzoek - Intergrip Met de introductie van een nieuw softwarepakket is het eenvoudiger geworden om jongeren die de overstap maken van het Voortgezet Onderwijs naar het MBO digitaal te volgen. Met name als het gaat om risicojongeren is het van belang om de overstap goed in de gaten te houden. Dit softwarepakket is ingevoerd in de provincie Groningen. Ook andere regio s gaan het gebruiken.

12 Brugproject Ieder jaar blijkt de overstap van VMBO naar MBO risico s op te leveren op voortijdig schoolverlaten. Sommige leerlingen komen niet aan op het MBO. Door risicoleerlingen al vanaf maart in het VMBO te begeleiden tot en met de overstap naar het MBO (tot medio oktober) kan dit voor een deel voorkomen worden. Verder is het belangrijk dat risicoleerlingen vanuit het VMBO warm worden overgedragen. Als de MBO school al bij de komst van een leerling op de hoogte is van eventuele risico s of problemen, kan ze zo nodig extra zorg of begeleiding geven. In de praktijk blijkt dat dit voor meer dan de helft van de risicojongeren goed uitpakt. 12 Verbetering administratie Met de introductie van de Centrale Administratie RMC en Leerplicht (CAReL) in de DEAL-gemeenten is de administratieve organisatie sterk verbeterd. De uitwisseling van gegevens tussen RMC en leerplicht van deze gemeenten is hiermee veel gemakkelijker en ook de uitwisseling van gegevens met DUO is hiermee verbeterd. De DEAL gemeenten hebben het spits afgebeten bij de introductie van CAReL. Mogelijk dat ook de andere gemeenten uit de regio zullen aansluiten.

13 Resultaten 13 In vier jaar is de regio Noord Groningen er in geslaagd het voortijdig schoolverlaten met bijna 40% terug te dringen. Met een daling in het schooljaar van bijna 28% was de regio de tweede van Nederland. Afgelopen schooljaar was Noord Groningen met een reductie van 39,1 % zelfs de best presterende regio. Er waren 199 voortijdige schoolverlaters. Met drie minder had de regio de beoogde reductie van 40% gehaald. Een uitstekende prestatie van iedereen die dagelijks werkt aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. In het Voortgezet Onderwijs was slechts een uitval van 0,6 % (36 jongeren) en in het Middelbaar Beroepsonderwijs 5,7 % (163 jongeren). Het algemene percentage uitval lag op 2,3 %. Ook daarmee scoort de regio landelijk het beste. Door extra inzet op jongeren van 18 jaar en ouder moet het aantal schoolverlaters nog verder dalen tot de afgesproken verlaging van 40% in schooljaar Schoolverlaters In het schooljaar werden 478 jongeren geregistreerd als voortijdig schoolverlater. Samen met de overgebleven schoolverlaters van het jaar daarvoor gaat het om 643 schoolverlaters. Een meerderheid van hen zit inmiddels weer op school of is aan het werk. De anderen zijn in beeld en volgen bijvoorbeeld nog een traject via Werkplein of hebben zorg nodig. Vrijwel alle voortijdig schoolverlaters zijn tussen de 17 en 23 jaar. Schooljaar Instroom VSV Totale bestand Herplaatsingen VSV

14 Schoolverlaters per gemeente In de regio Noord Groningen zijn vier van de zeven gemeenten er in in geslaagd om het aantal schoolverlaters met 40% of meer te laten dalen ten opzichte van het peiljaar In de gemeenten Eemsmond, Loppersum en Appingedam werd dit streefcijfer niet gehaald. In Loppersum en Appingedam is dit jaar zelfs sprake van een toename. In percentages uitgedrukt valt op dat de gemeenten Winsum en Bedum slechts 1% uitval kennen. De overige gemeenten scoren tussen 2% en 3%. Appingedam zit daar met 3,4% net boven. 14 Schooljaar peiljaar definitief definitief definitief definitief Voorlopige cijfers De Marne Winsum Bedum Eemsmond Loppersum Appingedam Delfzijl Totaal Trajecten De regio Noord Groningen slaagt er goed in om aangemelde schoolverlaters te herplaatsen naar onderwijs en werk. In totaal volgen 157 van hen weer een opleiding en zijn 205 aan het werk. De herplaatsingen zijn een gezamenlijke inspanning van leerplichtambtenaren, werkcoaches en RMC trajectbegeleiders.

15 Screening gebeurt in eerste instantie door de leerplichtambtenaren. Als zij er niet uitkomen, komen de RMC trajectbegeleiders in beeld. Zij zoeken samen met de jongere, het onderwijs en eventueel Werkplein naar een passend vervolgtraject. 15 Onderstaand overzicht laat het aantal meldingen en de trajecten per gemeente zien. Het gaat om de RMC trajecten en overige trajecten via Werkplein, leerplicht, Wajong, zorg etc. Schooljaar Totaal RMC Overige trajecten trajecten Appingedam % % % Bedum % % % De Marne % % % Delfzijl % % % Eemsmond % % % Loppersum % % % Winsum % % % Totaal % % % In onderstaand schema zijn de 268 overige trajecten nog verder uitgesplitst. Schooljaar Overige UWV Zorg GSD/ 23 LPA Verhuisd Wil Wajong Justitie trajecten ISD jaar niets Appingedam Bedum De Marne Delfzijl Eemsmond Loppersum Winsum Totaal 268

16 Ramazan stond al met één been buiten de school omdat hij er vaak niet was. Het lukte hem gewoon niet alle verplichtingen te combineren. Mede door hulp van de RMC trajectbegeleider ging hem dat steeds beter af. Een kwestie van goede afspraken maken met school en het stagebedrijf. Hij is nu vast van plan zijn opleiding als assistent mobiliteitsbranche bij het Alfa College in Groningen dit jaar af te ronden. Met diploma. Dat spreekt vanzelf.

17 Conclusies 17 Preventie De verschillende projecten op het gebied van preventie leveren positieve resultaten op. Met name door het Brugproject, en het RMC+ project ontstaan goede samenwerkingsrelaties tussen RMC en MBO. Docenten zien steeds beter de meerwaarde van de RMC medewerkers bij de begeleiding van risicoleerlingen. Voor het management van de scholen staat voortijdig schoolverlaten inmiddels hoog op de agenda. Dit moet de komende jaren leiden tot een verdere afname van het aantal voortijdig schoolverlaters. Preventie is en blijft van groot belang. Verzuim is een voorbode voor uitval. De scholen spreken leerlingen die verzuimen daarom al in een vroeg stadium aan. In een gesprek met leerplichtambtenaar of RMC medewerker krijgen zij te horen dat ongeoorloofd verzuim niet geaccepteerd wordt. Als het verzuim ontstaat door (persoonlijke) problemen, wordt gezamenlijk gekeken naar passende oplossingen. Registratie en administratie Het afgelopen jaar wordt verzuim beter gemeld. Het onderwijs leeft de aangescherpte afspraken over het algemeen goed na. In toenemende mate ontstaat het besef dat het terugdringen van voortijdig schoolverlaten een gezamenlijke opgave is. Het bijhouden van de leerplichtadministratie en het registreren van voortijdig schoolverlaten is een taak voor gemeenten. In alle gemeenten is de leerplichtadministratie goed op orde. Een goede registratie van verzuim werkt preventief. Problemen komen dan namelijk al in een vroeg stadium aan het licht. De DEAL-gemeenten en

18 het RMC werken met het nieuwe leerlingvolgsysteem CAReL. Het systeem is uitgebreid om snel beleids- en managementinformatie uit het leerlingvolgsysteem te kunnen halen. De gemeenten De Marne, Winsum en Bedum kiezen er voorlopig voor om met hun eigen systeem te blijven werken. 18 Meldingen en herplaatsingen Goede samenwerking in tijden dat het economisch minder gaat is cruciaal. Afgelopen jaar verloren veel jongeren hun BBL baan door de crisis. Onderwijs, Werkpleinen en RMC s hebben nauw samengewerkt bij het vinden van nieuwe BBL banen en stageplekken. Met het zogenaamde Herfstoffensief zijn veel jongeren aan een nieuwe werkplek geholpen. De partners in de Werkpleinen ondersteunen de uitgangspunten van het Waddenmodel. Zij hebben veel jongeren begeleid naar duale trajecten. Hierdoor blijft de jeugdwerkloosheid ondanks de economische tegenwind beheersbaar. Punt van aandacht is en blijft de groep jongeren tussen de 23 en 27 jaar zonder startkwalificatie. Inmiddels is afgesproken dat als zij zich melden op het Werkplein, eerst wordt onderzocht of zij hun opleiding alsnog kunnen afmaken.

19 Contactadressen Regio Noord Groningen 19 Gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum Herman Bakker leerplichtambtenaar Petra Struijs leerplichtambtenaar Merel Wassink leerplichtambtenaar Gemeenten Bedum, Winsum en De Marne Leonie van Raalte Leerplichtambtenaar Karin van den Berg leerplichtambtenaar Gemeente Eemsmond Marjolein van Berkum leerplichtambtenaar Regio Noord Groningen Eemsmond Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaten Centrumgemeente Delfzijl Johan van de Kornputplein EA Delfzijl Nanno Bijlholt trajectbegeleider Jan Veenstra trajectbegeleider Erika Kleiker trajectbegeleider Jan Oolders coördinator leerplicht RMC

20 In de praktijk ontdekken waar je goed in bent. Dat gebeurde met Sanne tijdens de workshop voor jonge moeders van het werkplein in Winsum. Zij regelde dat er tijdens de workshops oppas was voor de kinderen. Nu doet ze de opleiding Sociaal Agogisch Werk richting kinderopvang. Twee dagen school en twee dagen stage. En studeren met haar zoontje aan de keukentafel gaat eigenlijk best goed.

Jaarverslag RMC Noord Groningen Schooljaar

Jaarverslag RMC Noord Groningen Schooljaar Jaarverslag RMC Noord Groningen Schooljaar 2009-2010 Gemeenten: Appingedam Bedum Delfzijl De Marne Eemsmond Loppersum Winsum RMC Noord Groningen Contactgemeente: Gemeente Delfzijl Postbus 20000 9930 PA

Nadere informatie

Regio Noord Groningen: Korte lijnen en samenwerken

Regio Noord Groningen: Korte lijnen en samenwerken Jaarverslag RMC Noord Groningen 2016-2017 Regio Noord Groningen: Korte lijnen en samenwerken Het aantal voortijdig schoolverlaters in Nederland daalt al jaren. Vijf jaar geleden verlieten nog meer dan

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar -6, oktober 6 Inleiding Het leerplichtjaarverslag -6 dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar 0-07 Delfzijl Loppersum Delfzijl, oktober 07 Inleiding Het leerplichtjaarverslag 0-07 dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten Delfzijl, en Loppersum.

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar 07-08 Delfzijl Appingedam Loppersum Delfzijl, oktober 08 Inleiding Het leerplichtjaarverslag 07-08 dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten Delfzijl,

Nadere informatie

Landelijke doelstelling

Landelijke doelstelling 1 Landelijke doelstelling Op 9 augustus 2012 is per RMC-regio een convenant ondertekend. Voor RMC Oost Groningen (RMC regio1) is het convenant ondertekend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar 2012-2013. Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar 2012-2013. Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar, oktober Inleiding Het leerplichtjaarverslag dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven in de

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Jaarverslag Leerplicht/RMC 2017-2018 S.A.W. Visser De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 54 66 1 19-12-2018 - Geachte heer, mevrouw, Hierbij presenteren wij u het jaarverslag

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar, oktober Inleiding Het leerplichtjaarverslag dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven in de

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar, oktober Inleiding Het leerplichtjaarverslag dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven in de

Nadere informatie

RMC Noord-Kennemerland. Presentatie PORA 6 januari 2016

RMC Noord-Kennemerland. Presentatie PORA 6 januari 2016 Presentatie PORA 6 januari 2016 Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voorstellen Doel -functie Wanneer is er sprake van (dreigend) voortijdig schoolverlaten? -een jongere die nog geen 23 is én -niet in

Nadere informatie

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Beleidskader RMC 2017-2020 Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Inleiding Voor u ligt het beleidskader RMC van de regio Zuidoost-Brabant. RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt. Gemeenten

Nadere informatie

RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN

RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN Iedere jongere tussen de 12 en 23 jaar die het onderwijs verlaat zonder een startkwalificatie wordt aangemerkt als een Voortijdige Schoolverlater.

Nadere informatie

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC toelichting functie Uitvoering RMC leerplicht inhoud en cijfers VSV aanpak organisatie activiteiten cijfers Ontwikkelingen nieuwe VSV aanpak kwetsbare jongeren verandering

Nadere informatie

Gezamenlijke aanpak schoolverzuim Voortgezet Onderwijs regio Zuid-Holland Zuid

Gezamenlijke aanpak schoolverzuim Voortgezet Onderwijs regio Zuid-Holland Zuid Gezamenlijke aanpak schoolverzuim Voortgezet Onderwijs regio Zuid-Holland Zuid Juli 2014 Samenkomen is een begin Bij elkaar blijven is vooruitgang Samenwerken is succes" Verzuimaanpak wettelijke kaders

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant

Jaarverslag Leerplicht Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant gemeente WW w Oosterhout III III I III IIIIII III IIIII Aan de gemeenteraad Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 1016074484 1 0 JAN. 2017 In behandeling bij C. Kluvers tel: 140162 Onderwerp Jaarverslag Leerplicht

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Beleid en verdeling rijksmiddelen Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC)Voortijdig Schoolverlaten, kwalificatieplicht en aanvullend VSV beleid 2013 Portefeuille J.

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 12.0118 B&W verg. : 7-02-2012 Onderwerp:Jaarverslag leerplicht 2010-2011 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken

Nadere informatie

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht 2018-2022 Taken Regionaal Bureau Leerplicht Het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) voert voor de gemeenten in de Duin & Bollenstreek en de Leidse Regio de leerplichtfunctie

Nadere informatie

Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland

Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland Conceptbegroting 2018 Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Conceptbegroting 2018 4 2 Toelichting op de conceptbegroting

Nadere informatie

PROTOCOL MELDING EN REGISTRATIE VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS REGIO ZUID-HOLLAND ZUID

PROTOCOL MELDING EN REGISTRATIE VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS REGIO ZUID-HOLLAND ZUID PROTOCOL MELDING EN REGISTRATIE VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS REGIO ZUID-HOLLAND ZUID Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Voorwoord 2 Hoofdstuk 1 Inleiding. 3 Hoofdstuk 2 Melding en registratie. 5 Bijlage 1 Stroomschema

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht

Jaarverslag Leerplicht Jaarverslag Leerplicht 2016-2017 Leerplicht Spijbelen of schoolverzuim is vaak een voorbode van voortijdig school verlaten. De gemeente Eemsmond hecht dan ook grote waarde aan een adequate handhaving van

Nadere informatie

Preventieproject De Overstap 2015 April 2015

Preventieproject De Overstap 2015 April 2015 Preventieproject De Overstap 2015 April 2015 Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Afdeling Leerlingzaken Postbus 12 652 2500 DP Den Haag Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Projectcoördinatoren

Nadere informatie

18 maart 2008 VSV/DIR/2008/9403

18 maart 2008 VSV/DIR/2008/9403 De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 18 maart 2008 VSV/DIR/2008/9403 Onderwerp Cijfers 2006-2007 Voortijdig Schoolverlaten Inleiding

Nadere informatie

WADDENMODEL. Een sluitende vervolgaanpak voor alle jongeren. Aanvraag VSV RMC regio 02

WADDENMODEL. Een sluitende vervolgaanpak voor alle jongeren. Aanvraag VSV RMC regio 02 WADDENMODEL Aanvraag VSV 2017-2020 RMC regio 02 Een sluitende vervolgaanpak voor alle jongeren Gemeenten: Appingedam Bedum Delfzijl De Marne Eemsmond Loppersum Winsum Voorwoord en inleiding Vanaf 2008

Nadere informatie

Leerplichtbeleid gemeente Tynaarlo Administratie van scholen en gemeente Leerplicht; verzuimmelding, vrijstelling

Leerplichtbeleid gemeente Tynaarlo Administratie van scholen en gemeente Leerplicht; verzuimmelding, vrijstelling Inleiding Hierbij bieden wij u het jaarverslag Leerplicht 2012-2013 aan, waarin verslag wordt uitgebracht over het uitgevoerde leerplichtbeleid over genoemd schooljaar. Leerplicht is een belangrijk middel

Nadere informatie

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio Programmabegroting RBL Oosterschelderegio 2018-2021 Programmabegroting 2018-2021 RBL definitief 1 Programmabegroting 2018-2021 RBL Oosterschelderegio Programma Leerplicht Hoofdkenmerken/ doelstelling programma

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie Verzuimprotocol Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving... 3 1.1 - Leerplicht... 3 1.2 - Kwalificatieplicht... 3 1.3-18- tot 23-jarigen zonder startkwalificatie... 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

EEN PREVENTIEPROJECT APRIL

EEN PREVENTIEPROJECT APRIL DE OVERSTAP EEN PREVENTIEPROJECT APRIL 2014 OVERSTAPPEN Het preventieproject De Overstap wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag door de afdelingen Voortijdig Schoolverlaten (VSV) & leerplicht

Nadere informatie

Invulblad aanvraag financiering voor de regionale aanpak van voortijdig schoolverlaten en voor jongeren in een kwetsbare positie.

Invulblad aanvraag financiering voor de regionale aanpak van voortijdig schoolverlaten en voor jongeren in een kwetsbare positie. Invulblad aanvraag financiering voor de regionale aanpak van voortijdig schoolverlaten en voor jongeren in een kwetsbare positie. Aanvraag in het kader van Regeling regionale aanpak voortijdig schoolverlaten

Nadere informatie

Ontwikkelingsrecht voor ieder kind

Ontwikkelingsrecht voor ieder kind Ontwikkelingsrecht voor ieder kind Jaarverslag Leerplicht RMC Stedendriehoek 2017-2018 Resultaten Leerplicht en RMC Apeldoorn Brummen Deventer Epe Lochem Olst-Wijhe Voorst Zutphen Over dit jaarverslag

Nadere informatie

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio Bijlage 1 Programmabegroting RBL Oosterschelderegio 2019-2022 Programmabegroting 2019-2022 RBL concept 1 Programmabegroting 2019-2022 RBL Oosterschelderegio Programma Leerplicht Hoofdkenmerken/ doelstelling

Nadere informatie

~"t'~ Emmen. ~~ Gemeente IIII~ I~II~II~IIIIIII~II~ 1I11~1"1. De Raad van de gemeente Emmen Postbus RA EMMEN

~t'~ Emmen. ~~ Gemeente IIII~ I~II~II~IIIIIII~II~ 1I11~11. De Raad van de gemeente Emmen Postbus RA EMMEN Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl Gemeente "t' Emmen De Raad van de gemeente Emmen Postbus 30.001 7800 RA EMMEN

Nadere informatie

Aanval op de uitval. perspectief en actie

Aanval op de uitval. perspectief en actie Aanval op de uitval perspectief en actie Fatma wil fysiotherapeut worden. En dat kan ze ook. Maar ze heeft nog een wel een lange leerloopbaan te gaan. Er kan in die leerloopbaan van alles misgaan waardoor

Nadere informatie

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio Programmabegroting RBL Oosterschelderegio 2017-2020 Programmabegroting 2017-2020 RBL definitief 1 Programmabegroting 2017-2020 RBL Oosterschelderegio Programma Leerplicht Hoofdkenmerken/ doelstelling programma

Nadere informatie

SMOELENBOEK PROJECT CONNECTION TO CARE AND CAREER

SMOELENBOEK PROJECT CONNECTION TO CARE AND CAREER SMOELENBOEK PROJECT CONNECTION TO CARE AND CAREER Een samenwerking tussen Noorderpoort Appingedam, Werkplein Eemsdelta, Leerplicht DAL en Cursisten Dienstverlening NOORDERPOORT SCHOOL VOOR BEROEPSONDERWIJS

Nadere informatie

Nadere uitwerking definitieve Vsv Cijfers voor regio 36b

Nadere uitwerking definitieve Vsv Cijfers voor regio 36b Onderwerp Van toepassing voor Opgesteld door Nadere uitwerking definitieve Vsv Cijfers 29-21 voor regio 36b Regio Brabant Noord Oost 36b R. Nijhuis Datum 2 december 211 Nieuwe VSV ers schooljaar 29-21

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BOW/ RIS december Evaluatie Haagse vsv-maatregelen

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BOW/ RIS december Evaluatie Haagse vsv-maatregelen Wethouder van Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs Gemeente Den Haag Ingrid van Engelshoven De voorzitter van Commissie Samenleving BOW/2015.591 RIS 290015 1 16 december 2015 Evaluatie Haagse

Nadere informatie

Maastricht Heuvelland. JMW Jegers. Telefoonnummer: Raadsbesluit

Maastricht Heuvelland. JMW Jegers. Telefoonnummer: Raadsbesluit Raadsvergadering 5 september 2017 Volgnummer 26-2017 Onderwerp Programmanummer Vaststellen Jaarverslag Leerplicht-RMC/voortijdig schoolverlaten 2015-2016 Maastricht Heuvelland 9 Onderwijs Registratienummer

Nadere informatie

Ter attentie van de leden van de Vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ter attentie van de leden van de Vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De Kinderombudsman Visie op het verlengen van de kwalificatieplicht tot 21 jaar 7 september 2015 Ter attentie van de leden van de Vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aanleiding De

Nadere informatie

Programmabegroting/Jaarrekening

Programmabegroting/Jaarrekening Programmabegroting/Jaarrekening RBL Oosterschelderegio Bijlage 4 Inhoudsopgave Programmabegroting 2014-2017 Begrotingswijziging 2013 Jaarverslag 2012 - programmaverantwoording - jaarrekening Begroting

Nadere informatie

Protocol. Schoolverzuim 18+ ter voorkoming van voortijdig schoolverlaten

Protocol. Schoolverzuim 18+ ter voorkoming van voortijdig schoolverlaten Protocol Schoolverzuim 18+ ter voorkoming van voortijdig schoolverlaten mei 2014 1. Inleiding Verzuim is vaak een voorbode van voortijdig schooluitval. Door een goede verzuimregistratie, een preventief

Nadere informatie

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo Inhoudsopgave kaart Clusius College mbo VERZUIMKAART... 2 Verzuimregistratie... 2 Leer- en kwalificatieplicht... 2 Taken van de leerplichtambtenaar... 3 Taken van het RMC... 3 Verzuimbeleid van het Clusius

Nadere informatie

RMC. RMC Subregio Vallei Ede Renswoude Rhenen Scherpenzeel Veenendaal - Wageningen 2011-2012

RMC. RMC Subregio Vallei Ede Renswoude Rhenen Scherpenzeel Veenendaal - Wageningen 2011-2012 RMC RMC Subregio Vallei Ede Renswoude Rhenen Scherpenzeel Veenendaal - Wageningen 2011-2012 1 Inhoud 1. Samenvatting en conclusies 5 2. Inleiding 7 3. De RMC functie in de regio Vallei 9 3.1 Algemeen

Nadere informatie

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018 RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en VSV per 1 januari 2014 Organisatie Bestuurlijk: Leerplicht,

Nadere informatie

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b?

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b? Wat is een plusvoorziening? Een plusvoorziening is een combinatieprogramma van zorg en hulpverlening, onderwijs en (indien nodig) arbeidstoeleiding, waarbij een duidelijke structuur voor en verbondenheid

Nadere informatie

B&W Vergadering. Besluit 1. Het college stemt in met de Intentieovereenkomst van de bevoegde gezagen van de

B&W Vergadering. Besluit 1. Het college stemt in met de Intentieovereenkomst van de bevoegde gezagen van de 2.2.6 Intentieovereenkomst Voortijdig Schoolverlaten 1 Dossier 741 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 741 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 september 2016 Agendapunt 2.2.6 Omschrijving Intentieovereenkomst

Nadere informatie

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Aantal leerplichtigen in Rijswijk... Error! Bookmark not defined. Verzuimmeldingen leerplicht... 3 Schoolverzuim... 3 Absoluut verzuim...

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio Jaarverslag 2014-2015 Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio 1 2 Jaarverslag RBL Oosterschelderegio 2014-2015 Inleiding Op 1 april 2015 bestond het RBL 5 jaar. We hebben dit gevierd met een

Nadere informatie

Doelstelling Percentage en streefcijfers uitval naar onderwijssoort Haaglanden Tussenstand verloop dit schooljaar

Doelstelling Percentage en streefcijfers uitval naar onderwijssoort Haaglanden Tussenstand verloop dit schooljaar Nieuwe voortijdige schoolverlaters in RMC regio Haaglanden 4 e voortgangsrapportage 2012-2013 teldatum 01 oktober 2013 (versie 2) Doelstelling In het convenant Voortijdig Schoolverlaten 2012-2015 Haaglanden

Nadere informatie

Opmerking. De gemeenten Appingedam en Loppersum hebben de uitvoering van de leerplichttaken overgedragen aan de gemeente Delfzijl.

Opmerking. De gemeenten Appingedam en Loppersum hebben de uitvoering van de leerplichttaken overgedragen aan de gemeente Delfzijl. Gemeente Appingedam B&W - Voorstel Delegatie B&W (j/n) : Nee Datum voorstel Datum ingekomen stuk 20-10-2016 Afdeling/prod.eh. Nummer ingekomen stuk Auteur Via afdeling/prod.eh. : PU/BEL Gez/akk afd.hfd

Nadere informatie

Jaarverslag RMC Schooljaar

Jaarverslag RMC Schooljaar 01 Jaarverslag RMC Schooljaar 2016-2017 Schooljaar 201x-201x Jaarverslag RMC 02 03 Inhoud Voorwoord 4 1 Convenant voorkomen voortijdig schoolverlaten 5 1.1 VSV-aanpak landelijk 5 1.2 Regionaal Programma

Nadere informatie

De totale doelgroep van jongeren tot 27 jaar bestaat uit 3 subgroepen:

De totale doelgroep van jongeren tot 27 jaar bestaat uit 3 subgroepen: Aan de gemeenteraad ambtenaar : Mw. S. Kubbe uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 424 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/05036 email : s.kubbe@ridderkerk.nl bijlage(n) : Ridderkerk, 14 juli 2011 Onderwerp:

Nadere informatie

Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland

Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland Format eindrapportage Jeugdactieplan Zaanstreek Waterland Legenda kleuren Kleur Toelichting GROEN project is volgens plan verlopen ORANJE er waren knelpunten en/of het project is niet volgens planning

Nadere informatie

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren 2016-2020 Aanleiding Wij bevinden ons in een periode waarin we geconfronteerd worden met veel veranderingen in de aanpak van jongeren die

Nadere informatie

RMC jaarverslag 2013-2014

RMC jaarverslag 2013-2014 RMC jaarverslag 2013-2014 RMC subregio Vallei Ede Renswoude Rhenen Scherpenzeel Veenendaal - Wageningen Aanpak verzuim en voortijdig schoolverlaten 18 23 jaar Inhoudsopgave 1. Samenvatting...3 2. Inleiding...4

Nadere informatie

Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK)

Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving bevat normen waaraan goed beleid of goede regelgeving

Nadere informatie

Voortijdige Schoolverlaters Zoetermeer. Schooljaar 2014-2015

Voortijdige Schoolverlaters Zoetermeer. Schooljaar 2014-2015 Voortijdige Schoolverlaters Zoetermeer Schooljaar 2014-2015 Juridische Aangelegenheden en Bestuursondersteuning / Onderzoek en Statistiek Voortijdige schoolverlaters Zoetermeer Schooljaar 2014-2015 Januari

Nadere informatie

Regionaal Bureau Leerplicht Jaarverslag schooljaar 2016/2017

Regionaal Bureau Leerplicht Jaarverslag schooljaar 2016/2017 Regionaal Bureau Leerplicht Jaarverslag schooljaar 2016/2017 Leerplicht: de beschercing van het recht op onderwijs Onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans hun mogelijkheden en talenten te ontdekken,

Nadere informatie

Van school naar werk. Jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk

Van school naar werk. Jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk Van school naar werk Jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk 1 Achtergronden Rolwijziging van UWV naar gemeente VSO/PrO van oudsher leverancier Wajongers Wie zijn deze VSO/PrO/Entree leerlingen?

Nadere informatie

Deel 1: De uitvoering van de Kwalificatieplicht en RMC in de regio Vallei

Deel 1: De uitvoering van de Kwalificatieplicht en RMC in de regio Vallei JAARVERSLAG KWALIFICATIEPLICHT EN RMC 2016-2017 Deel 1: De uitvoering van de Kwalificatieplicht en RMC in de regio Vallei 1.1. Kwalificatieplicht en Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten

Nadere informatie

Jaarverslag Waddenmodel RMC Noord Groningen 2007 Schooljaar 2006-2007

Jaarverslag Waddenmodel RMC Noord Groningen 2007 Schooljaar 2006-2007 0 100 80 60 Oost 40 West 20 1e kwrt 3e kwrt Noord Jaarverslag Waddenmodel RMC Noord Groningen 2007 Schooljaar 2006-2007 Gemeenten: Appingedam Bedum Delfzijl De Marne Eemsmond Loppersum Winsum RMC Noord

Nadere informatie

Iedere jongere telt! Kenniscarrousel Regio 17 november 2016 Tjolina Proost en Marjet van Elten

Iedere jongere telt! Kenniscarrousel Regio 17 november 2016 Tjolina Proost en Marjet van Elten Iedere jongere telt! Kenniscarrousel Regio 17 november 2016 Tjolina Proost en Marjet van Elten 1 Regio Gooi en Vechtstreek 21 november 2016 Opzet workshop I. Introductie Programma Match op Meedoen II.

Nadere informatie

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 RMC regio Haaglanden Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 Programma Eerste deel Korte toelichting op brief extra kansen voor jongeren

Nadere informatie

Voorstel: in te stemmen Leerplichtverslag 2008/2009 op grond van artikel 25 van de leerplichtwet. Vervolgens het verslag vaststellen

Voorstel: in te stemmen Leerplichtverslag 2008/2009 op grond van artikel 25 van de leerplichtwet. Vervolgens het verslag vaststellen Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20081 Datum: 15 juni 2010 Agendapunt: 12 Portefeuillehouder: de heer drs. P.M.M. de Jonge Behandelend ambtenaar: I.Koning/Gep Fokken Onderwerp: Jaarverslagleerplicht

Nadere informatie

Vervolgaanpak VSV en JiKP

Vervolgaanpak VSV en JiKP Vervolgaanpak VSV en JiKP Enkele volgende stappen in de regionale samenwerking Ministerie O,C&W Directie MBO Februari 2016 Inhoud 1. Uitgangspunten 2. Doelstellingen en doelgroep 3. Regionale samenwerking

Nadere informatie

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Aanleiding De formatierichtlijn leerplichtfunctie dateert uit 2007. Een aantal ontwikkelingen is aanleiding om de formatierichtlijn in 2013 tegen het licht te houden.

Nadere informatie

Aan de voorzitters van de Commissie Jeugd en Burgerschap en de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale zaken

Aan de voorzitters van de Commissie Jeugd en Burgerschap en de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale zaken Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker RIS153766_28-MEI-2008 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitters van de Commissie Jeugd en Burgerschap en

Nadere informatie

Onzichtbaar gedefinieerd als: geen startkwalificatie, geen inschrijving in het onderwijs, geen werkgever bekend en geen uitkering.

Onzichtbaar gedefinieerd als: geen startkwalificatie, geen inschrijving in het onderwijs, geen werkgever bekend en geen uitkering. Onzichtbare Jongeren in RMC Regio 0 Noord Groningen In februari 06 hebben we aan het inlichtingenbureau de BSN 's verstrekt van alle VSVers van de afgelopen 5 schooljaren. Het inlichtingen bureau heeft

Nadere informatie

Bijlage 2 bij besluitnota MODEL HSL. Gemeenten Haren Hoogezand-Sappemeer Slochteren. HSL-model; d.d. juli / CMO/BI

Bijlage 2 bij besluitnota MODEL HSL. Gemeenten Haren Hoogezand-Sappemeer Slochteren. HSL-model; d.d. juli / CMO/BI Bijlage 2 bij besluitnota MDEL HSL Gemeenten Haren Hoogezand-Sappemeer Slochteren HSL-model; d.d. juli 2005 1/7 Het HSL-model De Sluitende Aanpak Jongeren in Haren, Hoogezand/Sappemeer en Slochteren Status

Nadere informatie

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag Leerplicht in Baarn Jaarverslag 2016-2017 Inhoud Wettelijk kader 1 Verzuimsoorten 1 Verzuimloket voor álle scholen 2 Aantallen leerlingen en verzuim Baarnse jongeren 3 Interventies 4 Toelichting op verzuim

Nadere informatie

Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht?

Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht? beverwijk.nl Voor u ligt het jaarverslag Leerplicht - 2018. Met dit jaarverslag willen wij u informeren over de taken en activiteiten van de leerplichtambtenaren van de gemeente Beverwijk. Wij voeren de

Nadere informatie

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht Samenvatting Leerplicht en Kwalificatieplicht 2016-2017 gemeente Gouda Taakstelling - Visie Het bevorderen van deelname aan het onderwijs van alle leerplichtige leerlingen, het voorkomen van ontsporingen

Nadere informatie

Jaarverslag Leerlingzaken

Jaarverslag Leerlingzaken Jaarverslag Leerlingzaken 2014 2015 Inhoud Voorwoord > Tabel: Aantal Leerlingen in Utrecht > Visie en uitgangspunten > Tabel: Verzuimcijfers > De Wet > Tabel: Vrijstellingen > Tabel: Controle in het mbo

Nadere informatie

Ziekteverzuim het nieuwe spijbelen!? Samenwerking. Vrijstellingen

Ziekteverzuim het nieuwe spijbelen!? Samenwerking. Vrijstellingen Samenwerking De leerplichtambtenaren worden veelvuldig geconsulteerd en ingezet door het onderwijs om dreigend van leerlingen preventief aan te pakken. Leerplicht schuift geregeld aan bij een multi disciplinair

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 29 juni 2009 Agenda nr: 6 Onderwerp: Jaarverslag Leerplicht / Regionaal Meld en Coördinatiepunt (RMC) Maastricht en Mergelland 2007-2008 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie

Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie Vraag 1 van 4 Hoe beoordeelt u de nieuwe taak voor de RMC-functie om leerlingen uit pro en vso vanaf 16 jaar te monitoren?

Nadere informatie

VOLGNUMMER DATUM TEAM april 2014 Sociale Zekerheid, Onderwijs en Sport

VOLGNUMMER DATUM TEAM april 2014 Sociale Zekerheid, Onderwijs en Sport DATUM TEAM 22 april 2014 Sociale Zekerheid, Onderwijs en Sport CORRESPONDENTIENUMMER BIJLAGEN RAADSCOMMISSIE 2014-14185 2 Breed Welzijn ONDERWERP RAADSVOORSTEL Vaststellen Jaarverslag Bureau Voortijdig

Nadere informatie

Programmabegroting 2016-2019 RBL Oosterschelderegio

Programmabegroting 2016-2019 RBL Oosterschelderegio Programmabegroting 2016-2019 RBL Oosterschelderegio Programmabegroting 2016-2019 RBL definitief 1 Programmabegroting 2016-2019 RBL Oosterschelderegio Programma Leerplicht Hoofdkenmerken/ doelstelling programma

Nadere informatie

Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs

Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs Hoofdvraag Is artikel 10, eerste lid, Leerplichtwet 1969 (Lpw 1969), onverenigbaar met artikel 4 en 5 van het Bekostigingsbesluit

Nadere informatie

Voorwoord. In dit jaarverslag over het schooljaar vindt u de cijfers over de aanpak

Voorwoord. In dit jaarverslag over het schooljaar vindt u de cijfers over de aanpak Jaarverslag Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Schooljaar 201-2016 01 02 03 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 1 Convenant voorkomen voortijdig schoolverlaten 1.1 VSV-aanpak landelijk 1.2 VSV-aanpak

Nadere informatie

Conceptbegroting 2019 en Meerjarenbegroting tot 2022

Conceptbegroting 2019 en Meerjarenbegroting tot 2022 Conceptbegroting 2019 en Meerjarenbegroting tot 2022 Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) RMC regio West-Kennemerland Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Conceptbegroting

Nadere informatie

Jaarverslag RMC Schooljaar

Jaarverslag RMC Schooljaar Jaarverslag RMC Schooljaar 27-28 Voorwoord Met genoegen presenteer ik u hierbij het jaarverslag RMC. Met genoegen, want wederom is het percentage aantal voortijdig schoolverlaters in de regio Noord-Kennemerland

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Mentorenproject jongeren 2008-2011 Oplegvel Collegebesluit Portefeuille M. Divendal Auteur Mevr. J. van der Meer Telefoon 5115091 E-mail: jmeer@haarlem.nl STZ/JOS Reg.nr. 136463 Bijlagen A +

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 096 Wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met het invoeren van een locatiecode Nr. 3 Het advies van de Afdeling advisering

Nadere informatie

Bijlage G behorende bij artikel 28. Model RMC-effectrapportage, met handleiding. Inleiding

Bijlage G behorende bij artikel 28. Model RMC-effectrapportage, met handleiding. Inleiding Bijlagen bij de Uitvoeringsregeling bestrijding voortijdig schoolverlaten en regionale meld- en coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten, kenmerk VSV/2008/51122 Bijlage G behorende bij artikel 28 Model

Nadere informatie

BESLUITNOTA. Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk. Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren

BESLUITNOTA. Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk. Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren BESLUITNOTA Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren Aan : Bestuurlijk overleg: gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren provincie

Nadere informatie

Jaarverslag Leerlingzaken

Jaarverslag Leerlingzaken Jaarverslag Leerlingzaken 2016 2017 Inhoud Voorwoord > Tabel: Aantal leerlingen in Utrecht > Focus > Tabel: Verzuimcijfers > Nieuwkomers > Thuiszitters > Tabel: Vrijstelling > Tabel: Thuiszitters > Leerlingenvervoer

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Aan de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: I-WL/2015/178 / RIS

Memo Reg.nr.: I-WL/2015/178 / RIS Memo Reg.nr.: I-WL// / RIS - Aan : Gemeenteraad en Burgerparticipatieraad Van : College Datum : februari Onderwerp : Leerplicht en schooluitval - Bijlage(n) : Jaarverslag RBL BNO - (I-WL//96) Aanleiding

Nadere informatie

Verzuim leerplichtige en kwalificatieplichtige studenten

Verzuim leerplichtige en kwalificatieplichtige studenten Verzuim leerplichtige en kwalificatieplichtige studenten De Uitvoering Betreft Standaardisatie verzuimprotocol Fase 1: Regelregime toepassen Fase 2: Verzuim 18+ (VSV) Opdrachtgever Scalda, College van

Nadere informatie

Jongerenloket en zorg- en adviesteam

Jongerenloket en zorg- en adviesteam Jongerenloket en zorg- en adviesteam Het mbo heeft als belangrijke taak om toekomstige beroepsbeoefenaars op te leiden. Scholen doen er van alles aan deze taak naar beste kunnen in te vullen. Zij verzorgen

Nadere informatie

Factsheet voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord Schooljaar

Factsheet voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord Schooljaar Factsheet voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord Schooljaar 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Samenvatting van de cijfers... 2 1 Inleiding... 3 2 Ontwikkeling aantal VSV ers... 4 2.1 VSV per onderwijsniveau...

Nadere informatie

Tot de doelgroep van de maatregelen in deze brief behoren jongeren uit de volgende vier groepen:

Tot de doelgroep van de maatregelen in deze brief behoren jongeren uit de volgende vier groepen: Bijlage 1 Tot de doelgroep van de maatregelen in deze brief behoren jongeren uit de volgende vier groepen: 1. Jongeren uit het praktijkonderwijs (pro) en het voortgezet speciaal onderwijs (vso, profiel

Nadere informatie

Uw raad wordt geadviseerd : - het Jaarverslag Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten/RMC Maastricht en Mergelland vast te stellen.

Uw raad wordt geadviseerd : - het Jaarverslag Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten/RMC Maastricht en Mergelland vast te stellen. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 28 juni 2010 Agenda nr: 7 Onderwerp: Jaarverslag Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten/RMC Maastricht en Mergelland 2008-2009 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

VSV-cijfers. Aanval op schooluitval. RMC regio 1 Oost-Groningen. Convenantjaar Voorlopige cijfers

VSV-cijfers.  Aanval op schooluitval. RMC regio 1 Oost-Groningen. Convenantjaar Voorlopige cijfers g ) Eemsmond 46 ( 3,1 ) ) Ten Boer 22 ( 3,1 ) Loppersum 21 ( 2,1 ) Appingedam 35 ( 3,8 ) Delfzijl 71 ( 3,1 ) Haren 2 ( 1,9 ) 3 Slochteren 28 ( 2,1 ) Hoogezand-Sappemeer 94 ( 3,5 ) Menterwolde 29 ( 2,7

Nadere informatie

Handreiking voor het maken van een regionale analyse 2012-2015 betreffende het voorkomen van voortijdig schoolverlaten

Handreiking voor het maken van een regionale analyse 2012-2015 betreffende het voorkomen van voortijdig schoolverlaten Handreiking voor het maken van een regionale analyse 2012-2015 betreffende het voorkomen van voortijdig schoolverlaten Definitieve versie met voorlopige cijfers over schooljaar 2010-2011 Zonder een scherp

Nadere informatie

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 Leerlingen tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen tussen 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie vallen

Nadere informatie

Opheldering over het uitschrijven van leer/kwalificatieplichtige leerlingen uit BRON Met ingang van 1 juli De leerling blijft op school

Opheldering over het uitschrijven van leer/kwalificatieplichtige leerlingen uit BRON Met ingang van 1 juli De leerling blijft op school Stroomschema 1: Leer of kwalificatieplichtige leerling (5-18 rig) een VMBO diploma De leer of kwalificatieplichtige leerling (5-18 rig) VMBO diploma blijft en nieuwe schoolar in BRON nieuwe schoolar in

Nadere informatie

Bijlage 1: Nadere analyse van de vrije inloop jongerenloket

Bijlage 1: Nadere analyse van de vrije inloop jongerenloket Bijlage 1: Nadere analyse van de vrije inloop jongerenloket Cijfers WIL en reguliere resultaten Het instroompercentage van jongeren bij WIL is relatief hoog. Dit is mede het gevolg van het grotere aantal

Nadere informatie