Benchmark Onderhoudslasten Kalenderjaar 2010 Oost West Thuis Best

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Benchmark Onderhoudslasten Kalenderjaar 2010 Oost West Thuis Best"

Transcriptie

1 Afdrukdatum Benchmark Onderhoudslasten Kalenderjaar 2010 Atriensis b.v. Insulindelaan 122 Postbus AV Eindhoven T F I E info@atriensis.nl KvK Oost Brabant ABN AMRO

2 Inhoudsopgave 1 Benchmark Onderhoudslasten Bijlagen 15

3 1 Benchmark Onderhoudslasten 1.1 Inleiding 3 Vanuit de maatschappij ontstaat steeds meer druk op woningcorporaties om hun prestaties te meten. Sommigen spreken zelfs al over een eventuele verplichting. Het fors gestegen niveau van bedrijfslasten van woningcorporaties gedurende het afgelopen decennium is een belangrijke verklaring voor deze aandacht. Om in te spelen op deze ontwikkeling presenteerde de commissie Benchmarking in 2008 in opdracht van Aedes een keurmerk als kwaliteitsstandaard voor benchmarks in de woningcorporatiebranche. De Benchmark Bedrijfsproces van Atriensis richt zich op de efficiency en effectiviteit van de interne bedrijfsvoering en is voorzien van het keurmerk. Exploitatielasten als gevolg van de interne bedrijfsvoering vallen uiteen in drie rubrieken: Onderhoudslasten Personeelslasten Overige bedrijfslasten De Benchmark Bedrijfsproces van Atriensis analyseert deze drie rubrieken. In overleg met Aedes heeft Atriensis een verkorte versie van deze Benchmark Bedrijfslasten opgesteld en wel de Benchmark Onderhoudslasten. Deze wordt ingezet tijdens de bijeenkomsten Benchmarking op onderhoudslasten, die Aedes samen met Atriensis organiseert voor directeur-bestuurders en managers onderhoud. Doel is om vertrouwd te raken met het middel benchmarking. Niet onbelangrijk. Recent verschenen onderzoekscijfers over relevante ontwikkelingen op financieel gebied in de sector geven aan dat 69% van de ondervraagde corporaties de ambitie heeft om operationele lasten te verlagen en 57% verwacht op onderhoud te besparen. Gebruikelijk (zie Corporatie in Perspectief van het Centraal Fonds Volkshuisvesting onder 2.2.2) worden onderhoudskosten geanalyseerd door te kijken naar uitgaven voor reparatieonderhoud, mutatieonderhoud en planmatig onderhoud per gewogen verhuureenheid. Deze methode is grof en onvolledig en geeft corporatie relatief weinig inzicht in verklaringen voor relatief hoge of lage onderhoudslasten. Deze Benchmark Onderhoudslasten gaat afzonderlijk in op reparatieonderhoud, mutatieonderhoud en planmatig

4 onderhoud. Daarnaast worden per onderdeel deelanalyses uitgevoerd om meer inzicht te verschaffen 1.2 Werkwijze Er zijn drie informatiebronnen gehanteerd: 4 1. Door de corporatie aan het CFV verstrekte informatie 2. Rapportages van het CFV over de corporatie 3. De door de corporatie ingevulde vragenlijst Deze vragenlijst is ingevuld door aaaaaaaa van en op bbbbbbb aangeleverd aan Atriensis. Alle brongegevens zijn opgenomen in bijlage 2. Atriensis behandelt deze rapportage strikt vertrouwelijk. 1.3 Leeswijzer Hoofdstuk 2 bevat de resultaten van. Onder de figuren staat eerst een algemene toelichting. De belangrijkste gegevens vanuit de figuur voor bevinden zich steeds in het tekstblok binnen het kader hierna. Uitgangspunt zijn gegevens over de kalenderjaren 2008, 2009 en Bedragen zijn in alle gevallen inclusief btw indien van toepassing en nominaal, dus niet geïndexeerd. De consumentenprijsindex van het CBS bedroeg over ,5%, ,2% en ,3% en was daarmee laag. Bijlage 1 beschrijft de belangrijkste begrippen. Alle brongegevens zijn opgenomen in bijlage 2 (volgt). Ten slotte geeft bijlage 3 een overzicht van de deelnemers aan de Benchmark Onderhoudslasten (volgt).

5 2 2.1 Onderhoudslasten en management Figuur 2.1 Onderhoudslasten bruto per gewogen verhuureenheid (inclusief eigen personeel) Deeln Deeln Deeln Reparatieonderhoud bruto Mutatieonderhoud bruto Planmatig onderhoud bruto De bruto onderhoudslasten bestaan uit reparatieonderhoud, mutatieonderhoud en planmatig onderhoud, vermeerderd met eventuele personeelslasten van een eigen technische dienst. Lasten voor reparatieonderhoud bij de deelnemers stegen van 280 in 2008 tot 330 in 2010 per gewogen verhuureenheid op jaarbasis. In dezelfde periode stegen de lasten voor mutatieonderhoud van 200 tot 240 en voor planmatig onderhoud van 700 tot 900. Daarmee een stijging van 25% van de totale bruto onderhoudslasten van de deelnemers: van in 2008 naar in De inflatie bedroeg enkele procenten in deze periode. De bruto onderhoudslasten van lagen in 2010 ( 1.752) beduidend hoger dan in 2008 ( 1.092). Er was sprake van een stijging van de lasten voor zowel reparatieonderhoud, mutatieonderhoud als planmatig onderhoud. De uitgaven bij liggen daarmee beduidend hoger dan het gemiddelde van de deelnemers. Belangrijkste verklaring vormen de hoge uitgaven voor reparatie- en mutatieonderhoud. Planmatig onderhoud wijkt in 2010 beperkt af van het gemiddelde van de deelnemers.

6 Figuur 2.2 Opslagpercentage voor management onderhoud Deeln Deeln Deeln Reparatieonderhoud Mutatieonderhoud Planmatig onderhoud Het betreft alle interne personeelslasten plus kosten van eventuele externen ten opzichte van de totale uitvoeringskosten voor het onderhoud. In dit laatste bedrag zijn ook de eventuele lasten van eigen personeel inbegrepen. Een gebruikelijk opslagpercentage bij reparatie- en mutatieonderhoud is 10% tot 15%. Management hiervan is beduidend bewerkelijker dan het management van planmatig onderhoud. Hiervoor is 5% tot 10% een gebruikelijk opslagpercentage. Een te laag percentage kan wijzen op onvoldoende aansturing, waarbij uitvoerende onderhoudsbedrijven onvoldoende aansturing en toezicht krijgen. Een te hoog percentage kan wijzen op inefficiënte aanpak. Ook kan meespelen dat veel werkzaamheden voor derden verricht worden zonder de werkelijke kosten afdoende door te belasten. Het opslagpercentage van de deelnemers voor management van reparatieonderhoud schommelt rond 11%, voor mutatieonderhoud rond 8% en voor planmatig onderhoud rond 6%. Het opslagpercentage van voor reparatieonderhoud is ongeveer 5%. Dit is erg laag en vraagt om nadere analyse. Is er sprake van te weinig aansturing in combinatie met de hoge uitvoeringslasten? Het opslagpercentage voor management van mutatieonderhoud was in 2008 en 2009 met 18% erg hoog. De formatie is gelijk gebleven, maar door verhoging van uitgaven voor mutaties daalt het opslagpercentage. Iets vergelijkbaars is aan de hand bij planmatig onderhoud. Door stijging van uitgaven bij gelijkblijvende formatie daalt het opslagpercentage naar het niveau van de deelnemers.

7 2.2 Verdieping Figuur 2.3 Aantal reparatieverzoeken op jaarbasis per gewogen verhuureenheid 3 2, ,5 1 0,5 0 Deeln Deeln Deeln Sommige corporaties reageren op elk telefoontje van huurders vanuit de veronderstelling dat dit tot hogere klanttevredenheid leidt. Andere corporaties zijn meer terughoudend, schuiven het herstel door of wijzen de huurders op de eigen verantwoordelijkheid. Ook de leeftijd van de woningen en de algehele onderhoudssituatie beïnvloeden het aantal reparatieverzoeken. Het handelt om alle reparatieverzoeken die tot een order leiden en waar geen vergoeding middels bijvoorbeeld een apart abonnement voor huurdersonderhoud tegenover staat. Deze reparatieverzoeken kunnen zowel bij de corporatie gemeld worden als bij aan de corporatie gelieerde onderhoudsbedrijven, zoals voor onderhoud aan CV-installaties. Bij de deelnemers komen er op jaarbasis ongeveer 1,3 reparatieverzoeken per gewogen verhuureenheid binnen. In de 2010 bedroegen de lasten voor reparatieonderhoud per gewogen verhuureenheid bij ongeveer het dubbele van de deelnemers. Ongeveer de helft van deze overschrijding komt voor rekening van het gegeven dat huurders van gemiddeld 1,9 reparatieverzoek op jaarbasis indienen. Dit ligt bijna 50% hoger dan het gemiddelde van de deelnemers. Kortom het hogere aantal reparatieverzoeken bij vormt een belangrijke verklaring voor de hogere reparatiekosten per gewogen verhuureenheid. Maar nog niet de volledige.

8 Figuur 2.4 Kosten per reparatieverzoek Deeln Deeln Deeln Bij de deelnemers leidde in 2008 een reparatieverzoek tot een kostenpost van 233. Deze post liep op tot 253 per reparatieverzoek in Als de stijging inflatie zou hebben gevolgd, dan zou de stijging ongeveer de helft bedragen hebben. Voor reparatieonderhoud geldt vaak dat vanwege het ad hoc karakter uitvoering op regiebasis plaatsvindt. De kosten per reparatieverzoeken bedroeg bij in Dit liep op tot 347 per reparatieverzoek in Een stijging met maar liefst 25% in een periode dat de inflatie marginaal was. Mogelijke oorzaken zijn verminderde marktwerking bij de prijsstelling, het uitvoeren van meer maatregelen bij meldingen dan alleen datgene waar de huurder voor belt, uitvoering van huurdersonderhoud zonder vergoeding en het toepassen van duurdere technieken. In 2010 lagen de kosten per reparatieverzoek bij Oost west 37% hoger dan bij de deelnemers. Naast het hogere aantal reparatieverzoeken per gewogen verhuureenheid vormen de hogere kosten per verzoek de andere verklaring voor het gegeven dat beduidend hogere lasten voor reparatieonderhoud heeft per gewogen verhuureenheid dan de deelnemers.

9 Figuur 2.5 Mutatiegraad (%) Deeln Deeln Deeln De mutatiegraad wordt door diverse zaken beïnvloed. Zo wisselen gestapelde woningen beduidend vaker van huurder dan grondgebonden woningen. In een ontspannen woningmarkt neemt het aantal mutaties eveneens toe. In regio s met veel bouwproductie stijgt de mutatiegraad over het algemeen. Het landelijk gemiddelde ligt op ongeveer 9%. In een ontspannen woningmarkt kan het streven van een corporatie juist zijn om huurders te binden en de mutatiegraad te drukken. In een gespannen woningmarkt is vaak eerder verhoging van het percentage wenselijk. De woningmarkt moet van het slot. Mutaties brengen de nodige inspanningen voor de organisatie met zich mee. De mutatiegraad van de deelnemers volgt de landelijke tendens en daalt van 7,5% in 2008 naar 7,1% in In tegenstelling tot de landelijke tendens stijgt de mutatiegraad bij van 8,2% in 2008 tot 9,6% in Dit is in % hoger dan het gemiddelde van de deelnemers. De uitgaven voor mutatieonderhoud liggen in 2010 bij Oost west 56% hoger per gewogen verhuureenheid dan bij de deelnemers. De hogere mutatiegraad vormt daarmee al een belangrijke verklaring, maar niet de volledige..

10 Figuur 2.6 Bruto onderhoudslasten per mutatie Deeln Deeln Deeln Er treden soms grote verschillen in kosten per mutatie op. Oorzaken schuilen vooral in het mutatiebeleid van corporaties. In hoeverre worden woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat? Planmatig onderhoud uitvoeren tijdens mutaties en de lasten niet op planmatig onderhoud boeken? Of worden lege woningen opgeknapt om aantrekkelijker te worden voor gegadigden? Ook voor mutatieonderhoud geldt dat vanwege het ad hoc karakter uitvoering vaak op regiebasis plaatsvindt. Kostenverlaging is mogelijk door andere keuzes in dat mutatiebeleid van de corporatie, het in concurrentie en eventueel op prestatiebasis aanbesteden van de werkzaamheden en toezicht op de uitvoering daarvan. De onderhoudslasten per mutatie bedragen ongeveer bij de deelnemers. In de jaren 2008 en 2009 lagen de lasten per mutatie bij ongeveer een derde onder het niveau van de deelnemers. In 2010 zijn de onderhoudslasten per mutatie bij met ongeveer 35% ten opzichte van beide voorgaande jaren gestegen. Inmiddels zijn anno 2010 de kosten voor mutatieonderhoud bij vergelijkbaar met die van de deelnemers.

11 Figuur 2.7 Omzet per order planmatig onderhoud Deeln Deeln Deeln Grotere inkooppercelen leiden over het algemeen tot een beter verhouding tussen prijs en kwaliteit. De voorbereiding is erbij gebaat omdat er meer tijd beschikbaar is voor minder contractdocumenten. De transactiekosten lopen terug. Daarnaast kunnen scherpere tarieven in de markt verworven worden. Volumevergroting ontstaat door clustering van alle werkzaamheden binnen de corporatie voor één vakdiscipline. Verdere vergroting is mogelijk door het volume over meerdere jaren samen te voegen. Een andere optie is om een inkoopcombinatie te vormen met andere corporaties. De gemiddelde omvang van een inkoopperceel bedroeg bij de deelnemers in de periode 2008 tot en met 2010 ongeveer In 2008 was de gemiddelde omvang van een inkoopperceel bij nog vergelijkbaar met die bij de deelnemers. In 2010 heeft een forse opschaling plaatsgevonden tot ongeveer per inkoopperceel. Enerzijds doordat de uitgaven voor planmatig onderhoud opgeschroefd heeft, waardoor volumes per inkoopperceel stijgen. Anderzijds door het aantal inkooppercelen fors terug te brengen.

12 Figuur 2.8 Omzet per leverancier op jaarbasis planmatig onderhoud Deeln Deeln Deeln Minder leveranciers betekent dat de corporatie meer tijd per leverancier beschikbaar heeft voor optimalisering van die relatie. Denk aan investeringen in kwaliteitsverbetering van het onderhoud, terugdringing van administratieve belasting en optimalisering van relaties met huurders. Tegelijk heeft dit betekenis voor de leverancier zelf. De corporatie wordt bij grotere volumes een belangrijkere opdrachtgever. Hierdoor krijgt de corporatie ook meer zeggenschap op allerlei terreinen. De leverancier zal er meer aan gelegen zijn om in de relatie te investeren dan wanneer het om kleine volumes gaat. Kortom een betere basis voor ketensamenwerking en integratie. De gemiddelde jaaromzet per leverancier op het gebied van planmatig onderhoud steeg bij de deelnemers van op jaarbasis in 2008, naar op jaarbasis in Bij de gemiddelde omvang per inkoopperceel van ongeveer (vorige pagina) betekent dit dat leveranciers op jaarbasis ongeveer 10 inkooppercelen verwerven. De conclusie is dat de deelnemers het aan aannemers gegunde werk niet clusteren en dit mogelijke schaalvoordeel niet benutten voor onder meer inkoopvoordeel. De gemiddelde omzet per leverancier op het gebied van planmatig onderhoud bedroeg bij Oost west in 2008 ongeveer , ofwel slechts 50% van het gemiddelde van de deelnemers. Door verhoging van uitgaven voor planmatig onderhoud en de gelijktijdige terugdringing van het aantal leveranciers steeg de gemiddelde omzet per leverancier op het gebied van planmatig onderhoud bij Oost west naar ongeveer op jaarbasis. Omdat een gemiddeld inkoopperceel bij een waarde van ongeveer heeft, krijgt praktisch iedere leverancier één opdracht op jaarbasis en benut Oost west haar schaalvoordeel.

13 2.3 Context Figuur 2.9 Gemiddeld bouwjaar Deeln Deeln Deeln Veruit het merendeel van het sociale woningbezit is in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd. Over het algemeen leidt ouder bezit tot grotere managementinspanningen met name voor onderhoud en verbetering. Omdat oudere woningen over het algemeen kwalitatief minder zijn, is de gemiddelde woningwaardering en huur ook lager. Het gemiddelde bouwjaar van het woningbezit van de deelnemers schommelt rond 1975, ofwel een leeftijd van ongeveer 35 jaar. Om de leeftijd niet verder op te laten lopen, moet jaarlijks een deel van het oudere bezit verkocht of gesloopt worden en een deel nieuwbouw toegevoegd worden. Dit lukt de deelnemers onvoldoende. In de twee jaren van 2008 tot en met 2010 wijzigt het gemiddelde bouwjaar van ongeveer 1974 naar ongeveer 1975 en loopt de gemiddelde leeftijd dus met ongeveer één jaar op. Gebruikelijk neemt daarmee de onderhoudsopgave ook toe. De woningen van zijn jonger dan het gemiddelde van de deelnemers. Tevens is het gemiddelde bouwjaar in de twee jaren van 2008 tot en met 2010 opgelopen van ongeveer 1976 naar ongeveer Daarmee is de gemiddelde leeftijd globaal gelijk gebleven. En is de onderhoudsopgave niet gestegen. Door het jongere woningbezit zou je verwachten dat de onderhoudsopgave geringer is dan bij de deelnemers. De praktijk blijkt anders.

14 Figuur 2.10 Gemiddelde restant levensduur na uniformering Deeln Deeln Deeln De restant levensduur na uniformering zegt bij uitstek iets over de kwaliteit van het bezit. Zonder mutaties in het bezit en zonder investeringen in het bestaande door te exploiteren bezit wordt per saldo het bezit ieder een jaar ouder wordt en wordt de restant levensduur een jaar korter. Er is daarmee sprake van kwaliteitsteruggang. Alleen met mutaties in het bezit en met investeringen in het bestaande door te exploiteren bezit is het mogelijk de restant levensduur op peil te houden. De restant levensduur na uniformering van de deelnemers bedraagt ongeveer 22 jaar en loopt iets terug. Opgeteld bij de gemiddelde levensduur van ongeveer 35 jaar betekent dit dat de deelnemers anno 2010 een levensduurverlenging van ongeveer 7 jaar gerealiseerd hebben ten opzichte van de gebruikelijke exploitatieperiode van 50 jaar. De restant levensduur na uniformering van schommelt. In 2010 bedraagt deze 18 jaar. Opgeteld bij de gemiddelde levensduur van ongeveer 32 jaar betekent dit dat anno 2010 geen levensduurverlenging gerealiseerd heeft ten opzichte van de gebruikelijke exploitatieperiode van 50 jaar.

15 3 Bijlagen Bijlage 1: Begrippen Inkoopperceel 15 Samenhangend pakket van externen te betrekken producten of diensten, waartegenover facturen van derden staan. Mutatiegraad De mutatiegraad wordt bepaald door het aantal nieuwe verhuringen van bestaande woongelegenheden uit te drukken in een percentage van het totaal aantal woongelegenheden exclusief de in het verslagjaar nieuw gebouwde of aangekochte woongelegenheden. Mutatieonderhoud Het onderhoud dat noodzakelijk is om de woongelegenheden, nadat deze vrijkomen, weer verhuurbaar te maken. Onderhoudslasten bruto: De bruto onderhoudslasten bestaan uit: Bruto lasten voor reparatieonderhoud, dus inclusief eventuele loonkosten van de eigen uitvoerende onderhoudsdienst Bruto lasten voor mutatieonderhoud, dus inclusief eventuele loonkosten van de eigen uitvoerende onderhoudsdienst Bruto lasten voor planmatig onderhoud, dus inclusief eventuele loonkosten van de eigen uitvoerende onderhoudsdienst Opslagpercentage voor management onderhoud: De verhouding tussen de managementkosten en de bruto onderhoudslasten waarop het management zich richt. De managementkosten bestaan uit de personeelslasten vermeerderd

16 met de kosten van (ingehuurde) externen en verminderd met de eventuele opbrengsten voor de inspanningen. Planmatig onderhoud Het onderhoud dat de corporatie in een meerjaren onderhoudsplanning heeft opgenomen. Hier valt overigens ook het groot onderhoud onder, waarbij diverse activiteiten uit de onderhoudsplanning worden samengevoegd. Regie cq regiewerkzaamheden Werkzaamheden die vergoed worden op basis van achteraf vastgestelde hoeveelheden werkelijk geleverde producten en diensten. Gebruikelijk is om vooraf wel de bedragen per eenheid product en dienst vast te stellen. Reparatieonderhoud Benodigd onderhoud als gevolg van een ongeplande storing cq constatering. Reparatieverzoek Het onderhoud dat wordt uitgevoerd naar aanleiding van klachten/reparatieverzoeken van bewoners of gebruikers. Restant levensduur na uniformering De restant levensduur na uniformering zegt bij uitstek iets over de kwaliteit van het bezit. Omdat per saldo jaarlijks het bezit een jaar ouder wordt, zouden corporaties zodanig moeten exploiteren en investeren dat de restant levensduur na uniformering minimaal gelijk blijft. Lukt dit niet, dan is er sprake van kwaliteitsteruggang. Door het CFV is de gemiddelde restant levensduur bij corporaties opgevraagd. Bij de uniformering wordt deze opgaaf vervolgens vergeleken met de gemiddelde restant levensduur van corporaties met dezelfde kenmerken van de vastgoedportefeuille. Het CFV neemt de gemiddelde restant levensduur van de corporatie over zolang deze niet meer dan drie jaar afwijkt van de gemiddelde restant levensduur van corporaties met vergelijkbare kenmerken van het bezit. Voor het deel dat de gemiddelde restant levensduur de bandbreedte overschrijdt, wordt deze gecorrigeerd. Het is mogelijk dat op basis van nader onderzoek in bijzondere gevallen is afgeweken van de genoemde bandbreedte.

Benchmark Bedrijfsproces 2007

Benchmark Bedrijfsproces 2007 1 Benchmark Bedrijfsproces 2007 Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in

Nadere informatie

Benchmark Bedrijfsproces 2010 Oost West Thuis Best

Benchmark Bedrijfsproces 2010 Oost West Thuis Best Opdrachtgever Best Project Benchmark Bedrijfsproces Best Afdrukdatum 13 04 2011 1 Benchmark Bedrijfsproces 2010 Best Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd,

Nadere informatie

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2011

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2011 Afdrukdatum 23 03 2012 1 energetische kwaliteit sociale huursector 2011 Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Marktsturing onderhoud als noodzaak

Marktsturing onderhoud als noodzaak Afdrukdatum 14 10 2010 1 Marktsturing onderhoud als noodzaak Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2011 Corporatie in Perspectief L1691 Apeldoorn CFV 2011 Corporatie in Perspectief L1691 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector.

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Huur beleid Ru t te II Een overzicht van de impact van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Januari 2015 Inleiding De huren zijn de afgelopen twee jaar fors gestegen.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over resultaten, opbouw en methode Aedes-benchmark

Veel gestelde vragen en antwoorden over resultaten, opbouw en methode Aedes-benchmark Veel gestelde vragen en antwoorden over resultaten, opbouw en methode Aedes-benchmark Resultaten Huurdersoordeel (bouwsteen Kwaliteit) Wat is het belangrijkste resultaat van het huurdersoordeel? Het Huurdersoordeel

Nadere informatie

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2012

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2012 Afdrukdatum 06 04 2013 1 Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2012 Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

1 Inkoop van energie. Figuur 1.1 tarief opbouw gas. Figuur 1.2 tarief opbouw electra

1 Inkoop van energie. Figuur 1.1 tarief opbouw gas. Figuur 1.2 tarief opbouw electra 1 Inkoop van energie Achtergronden De prijzen van aardgas en elektriciteit zijn zeer afhankelijk van de termijnmarkt en daarmee van de wereldeconomie. De aardgasprijzen zijn gekoppeld aan die van de olie.

Nadere informatie

Stichting Woongoed Middelburg L0943

Stichting Woongoed Middelburg L0943 Stichting Woongoed Middelburg L943 Versie 214-1, december verslagjaar Colofon Versie 214-I Verslagjaar Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP)

Nadere informatie

Aedes-benchmark Duurzaamheid. Prestatieveld letter. Prestatieveld letter. Energetische prestatie. Energie-Index. CO2-uitstoot.

Aedes-benchmark Duurzaamheid. Prestatieveld letter. Prestatieveld letter. Energetische prestatie. Energie-Index. CO2-uitstoot. SAMENGEVAT Dit jaar presenteert Aedes voor de vierde keer de Aedes-benchmark. In deze corporatiemonitor vindt u op hoofdlijnen informatie over de samenstelling van de prestatievelden en de belangrijkste

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0249 Helmond CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0249 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Stichting Woontij L1560

Stichting Woontij L1560 Stichting Woontij L156 Versie IV, april 215 verslagjaar 213 Colofon Versie 214-IV, april 215 Verslagjaar 213 Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0669 Roermond CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0669 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1909 Utrecht CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1909 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0837 Nieuwegein CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0837 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2009

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2009 1 Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2009 Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Samenvatting CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0151 Eindhoven Samenvatting Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Samenvatting CFV 2009 Corporatie in Perspectief L2108 Eindhoven Samenvatting Corporatie in Perspectief Ter introductie In toenemende mate is er behoefte om met behulp van kengetallen inzicht te krijgen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 in Perspectief L0339 Woningbouwvereniging 't Goede Woonhuys Hilversum CFV 2009 in Perspectief L0339 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen

Nadere informatie

Stichting De Leeuw van Putten L1896

Stichting De Leeuw van Putten L1896 Stichting De Leeuw van Putten L1896 Versie 214-1, december verslagjaar 213 Colofon Versie 214-I Verslagjaar 213 Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1548 Amstelveen CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1548 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering

Nadere informatie

Wonen Noordwest Friesland L0003

Wonen Noordwest Friesland L0003 Wonen Noordwest Friesland L3 Versie IV, april 215 verslagjaar 213 Colofon Versie 214-IV, april 215 Verslagjaar 213 Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Alphen aan den Rijn CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief Eindhoven Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0921 Almelo CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0921 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0692 Haarlem CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0692 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0928 Tilburg CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0928 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0689 Ridderkerk CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0689 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1962 Eindhoven CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1962 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Atriensis b.v. Insulindelaan 124 Postbus AV Eindhoven T F I E KvK Oost Brabant

Atriensis b.v. Insulindelaan 124 Postbus AV Eindhoven T F I  E KvK Oost Brabant 1 Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2010 Atriensis b.v. Insulindelaan 124 Postbus 842 5600AV Eindhoven T 040 2367859 F 040 2364278 I www.atriensis.nl E info@atriensis.nl KvK Oost Brabant

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L2103 Amsterdam CFV 2009 Corporatie in Perspectief L2103 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0672 Wijk bij Duurstede CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0672 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit:

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1777 Moerdijk CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1777 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1226 Deurne CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1226 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L2070 Amsterdam CFV 2010 Corporatie in Perspectief L2070 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226

Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226 Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226 Versie I, januari 217 verslagjaar Colofon Versie I, januari 217 Verslagjaar Den Haag, januari 217 Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP) is

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken L1585

Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken L1585 Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken L1585 Versie I, januari 217 verslagjaar 215 Colofon Versie I, januari 217 Verslagjaar 215 Den Haag, januari 217 Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1560 Texel CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1560 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Stichting Portaal L0117

Stichting Portaal L0117 Stichting Portaal L117 Versie I, januari 217 verslagjaar 215 Colofon Versie I, januari 217 Verslagjaar 215 Den Haag, januari 217 Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP) is een uitgave

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief Rotterdam Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen 5 1.3 Samenstelling van het

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0079 Rotterdam CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0079 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief Zwolle Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen 5 1.3 Samenstelling van het bezit

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief Rotterdam Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief Geertruidenberg Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen 5 1.3 Samenstelling van

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief Zwolle Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU INLEIDING In onze voorgaande blog hebben we verschillende gangbare waarderingsmethoden toegelicht: de historische kostprijs, de bedrijfswaarde en de marktwaarde. Dit deden

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L0108 Amsterdam CFV 2009 Corporatie in Perspectief L0108 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L0160 Aalten CFV 2009 Corporatie in Perspectief L0160 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering van

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1979 Rotterdam CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1979 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L0079 Rotterdam CFV 2009 Corporatie in Perspectief L0079 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1990 Huizen CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1990 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0762 Hardenberg CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0762 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1910 Oldenzaal CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1910 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1839 Beesel CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1839 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief Rotterdam Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief Zwolle Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0817 Zwijndrecht CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0817 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0124 Amsterdam CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0124 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1879 Bergen op Zoom CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1879 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0740 Menterwolde CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0740 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2011 Corporatie in Perspectief Rotterdam Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen 5 1.3 Samenstelling van het

Nadere informatie

Managementinformatie Onderhoudsbedrijven

Managementinformatie Onderhoudsbedrijven Managementinformatie Onderhoudsbedrijven Bas Terlingen en Guus van Schöll Themamiddag Kovon, 26-10-2005 1 Niveaus van managementinformatie Inzomen op detail informatie Gegevens verzamelen PM Strategisch

Nadere informatie

Van energielabels naar energiebesparingsbeleid

Van energielabels naar energiebesparingsbeleid Afdrukdatum 05 12 2008 1 Van energielabels naar energiebesparingsbeleid Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1061 Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw Ede CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1061 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag-

Nadere informatie

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 Risico s voor borgstelsel nemen toe Corporaties nemen maatregelen om de financiële conti - nuïteit te waarborgen. Dit is het gevolg van de overheidsmaatregelen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief Deurne Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief Geertruidenberg Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0676 Gaasterlân-Sleat CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0676 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief CFV 2012 Corporatie in Perspectief Rotterdam Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kengetallen van een corporatie zich

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Woningmarkt Postbus 20011

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2011 Corporatie in Perspectief Zwolle Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen 5 1.3 Samenstelling van het bezit

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Samenvatting CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0278 Zaanstad Samenvatting Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kengetallen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief Rotterdam Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief CFV 2013 Corporatie in Perspectief Rotterdam Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kengetallen van een corporatie zich

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1910 Oldenzaal CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1910 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1879 Bergen op Zoom CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1879 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Bergopwaarts. Versie I, Pagina 0

Woningbouwvereniging Bergopwaarts. Versie I, Pagina 0 Woningbouwvereniging Bergopwaarts Versie I, 06-02-2018 Pagina 0 Inhoudsopgave 1. Uitkomsten Aedes-Benchmark 1.1 Huurdersoordeel 1.2 Bedrijfslasten 1.3 Duurzaamheid 1.4 Onderhoud & Verbetering 1.5 Beschikbaarheid

Nadere informatie

Woningstichting SWZ. Versie I, Pagina 0

Woningstichting SWZ. Versie I, Pagina 0 Woningstichting SWZ Versie I, 06-02-2018 Pagina 0 Inhoudsopgave 1. Uitkomsten Aedes-Benchmark 1.1 Huurdersoordeel 1.2 Bedrijfslasten 1.3 Duurzaamheid 1.4 Onderhoud & Verbetering 1.5 Beschikbaarheid & betaalbaarheid

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L2004 Delft CFV 2013 Corporatie in Perspectief L2004 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0582 Hardinxveld-Giessendam CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0582 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0249 Helmond CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0249 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Energiebesparingspact met bewoners

Energiebesparingspact met bewoners Afdrukdatum 09 06 2009 1 Energiebesparingspact met bewoners Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0305 Langedijk Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kengetallen van een corporatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1986 Stichting Huisvesting Bejaarden Oosterhout Oosterhout CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1986 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief Geertruidenberg Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Samenvatting jaarverslag 2014 1 Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Wij zijn Lefier, een woningcorporatie in Noord-Nederland. Lefier staat midden in de samenleving

Nadere informatie

BEOORDELING BENCHMARK BEDRIJFSPROCES ATRIENSIS

BEOORDELING BENCHMARK BEDRIJFSPROCES ATRIENSIS BEOORDELING BENCHMARK BEDRIJFSPROCES ATRIENSIS Inleiding Op verzoek van Atriensis heeft de Commissie Benchmarking van Aedes de Benchmark Bedrijfsproces van Atriensis beoordeeld. Bij de beoordeling heeft

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief CFV 213 Corporatie in Perspectief L42 Bouwvereniging "Huis en Hof" voor de gemeente Nijmegen Nijmegen Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke

Nadere informatie

2.2 B2 Verhuurgegevens verslagjaar Huursom verslagjaar

2.2 B2 Verhuurgegevens verslagjaar Huursom verslagjaar Toelichting op wijzigingen dvi 2017 in vergelijking met dvi 2016 Aedes, mei 2018 Inleiding De informatie uit de Verantwoordingsinformatie (dvi) vormt de basis voor het prestatieveld Beschikbaarheid & betaalbaarheid,

Nadere informatie

ZORGEN OVER BEWONERS MET PROBLEMEN

ZORGEN OVER BEWONERS MET PROBLEMEN 8 peiling TEK ST: L ATIFA VAN HEERDE 9 CORPORATIEBAROMETER 2015 ZORGEN OVER BEWONERS MET PROBLEMEN Bijna 90 procent van de directeur-bestuurders van woningcorporaties verwacht dat ze meer huizen gaan verhuren

Nadere informatie

Vergelijking objectgebonden beheerkosten bij woningcorporaties met die van commerciële verhuurders

Vergelijking objectgebonden beheerkosten bij woningcorporaties met die van commerciële verhuurders Centraal Fonds Volkshuisvesting Naarden, 11 mei 2006 Vergelijking objectgebonden beheerkosten bij woningcorporaties met die van commerciële verhuurders Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beschikbare databestanden...

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1926 Rotterdam CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1926 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Investeringskosten energiebesparing gedekt

Investeringskosten energiebesparing gedekt Afdrukdatum 30 09 2009 1 Investeringskosten energiebesparing gedekt Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Investeringskosten energiebesparing gedekt

Investeringskosten energiebesparing gedekt Datum 28 september 09 Afdrukdatum 27 09 09 1 Investeringskosten energiebesparing gedekt Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 453 Woningcorporaties Nr. 337 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1836 Utrechtse Heuvelrug CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1836 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Sectorbeeld realisaties woningcorporaties 2009 CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Sectorbeeld realisaties woningcorporaties 2009 CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Sectorbeeld realisaties woningcorporaties verslagjaar

Nadere informatie

Efficiency Monitor Onderwijsondersteunende diensten primair onderwijs De Anculus organisatiescan

Efficiency Monitor Onderwijsondersteunende diensten primair onderwijs De Anculus organisatiescan 1 Efficiency Monitor Onderwijsondersteunende diensten primair onderwijs De Anculus organisatiescan Anculus b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen

Nadere informatie

Meer kwaliteit met minder onderhoud?

Meer kwaliteit met minder onderhoud? Afdrukdatum 03 08 2011 1 Meer kwaliteit met minder onderhoud? Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie