1 Inkoop van energie. Figuur 1.1 tarief opbouw gas. Figuur 1.2 tarief opbouw electra

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Inkoop van energie. Figuur 1.1 tarief opbouw gas. Figuur 1.2 tarief opbouw electra"

Transcriptie

1 1 Inkoop van energie Achtergronden De prijzen van aardgas en elektriciteit zijn zeer afhankelijk van de termijnmarkt en daarmee van de wereldeconomie. De aardgasprijzen zijn gekoppeld aan die van de olie. Elektriciteit kent een eigen marktwerking. In economisch mindere tijden dalen de energieprijzen fors. Anderzijds hebben conflicten, zoals in de Arabische wereld en de ramp in Japan invloed op de termijnmarkt. Prijsverhogingen en prijsdalingen door ontwikkelingen op de termijnmarkt worden pas een halfjaar later door de consument gesignaleerd. De afgelopen jaren zijn hier een goed voorbeeld van. In 2008 waren de energieprijzen op het hoogste niveau. In juli van dat jaar kosten een m 3 gas ruim 0,42 eurocent terwijl in december dezelfde m 3 gas nog maar 0,28 euro cent kostte. Vanaf dat moment zijn de prijzen licht gestegen en liggen nu rond de 0,32 eurocent per m 3 gas. De genoemde prijzen zijn exclusief netwerkkosten, meterhuur, belastingen en heffingen (zie figuur 1.1 en 1.2) Figuur 1.1 tarief opbouw gas 1 Figuur 1.2 tarief opbouw electra De inkoopvoordelen voor energie worden slechts behaald op het leveringsdeel. De overige componenten zijn vastgestelde bedragen. Anculus b.v. Insulindelaan 120 Postbus AV Eindhoven T F I E KvK Oost Brabant Rabobank

2 2 Werkwijze In september vinden weer alle grote inkopen op de gas en elektriciteit termijnmarkt plaats. Anculus speelt hierop in en maakt jaarlijks voor haar vaste relaties een inkoopcluster voor gas en voor elektriciteit welke zij collectief op de markt brengt. In tegenstelling tot veel andere inkoopcollectieven is de aanbesteding niet alleen gericht op het creëren van een zo groot mogelijk volume, maar ook op het terugdringen van de administratieve last. Hierbij kan het schoolbestuur het contractbeheer verzorgen zonder verplichtingen of afhankelijkheid richting Anculus. De werkwijze van Anculus valt uiteen in de volgende vijf onderdelen: 1. Het inkoopcluster 2. Analyse van de huidige situatie 3. De raamovereenkomst 4. De procedure. Aanvullende dienstverlening Anculus Het inkoopc nkoopclu luster Door middel van één Europese aanbesteding wordt gekomen tot het sluiten van twee raamovereenkomst met één of twee leveranciers voor gas en elektriciteit. Dit geldt voor alle deelnemers aan het inkoopcluster. Door de clustering wordt een zo groot mogelijk volume gecreëerd om op die manier optimaal inkoopvoordeel te behalen. Elke deelnemer aan het inkoopcluster sluit na de aanbesteding een eigen raamovereenkomst met de winnende leverancier af. In een inkoopcluster heeft Anculus de rol van onafhankelijk adviseur. Met een inkoopcluster wil Anculus duidelijk maken dat zij haar rol als adviseur niet verlaat of inruilt voor de rol van leverancier of aannemer. Dit in tegenstelling tot een inkoopcombinatie of inkoopcollectief. Behalve dat dit juridisch tot problemen kan leiden, vinden onze relaties het niet wenselijk om tijdens de contractduur kosten toegevoegd te zien worden waarvan de meerwaarde niet duidelijke terug te vinden is. Bij een inkoopcluster wordt uitgegaan van een eenmalige opdracht aan Anculus. Na afloop is er dus een rechtstreekse overeenkomst tussen schoolbestuur en de leverancier.

3 2.2 Analyse van de huidige situatie Veel organisaties hebben geen inzicht in wat ze aan energielasten betalen en waarvoor precies. Veelvuldig zien we dat scholen meerdere aansluitingen bezitten op papier, welke in de praktijk niet terug te vinden zijn. Ook zijn eindafrekeningen vaak zo onduidelijk dat een goede analyse uit de weg wordt gegaan of niet mogelijk is. Dit inzicht is belangrijk, wil men de hoge energierekening te lijf gaan. Een mogelijkheid is scherp inkopen. De beste besparing blijft echter nog altijd het niet verbruiken. Bij de analyse van de huidige situatie zorgt Anculus voor dit inzicht. Om de analyse te kunnen maken, dient u de volgende informatie aan te leveren: 1. Meest recente eindafrekening van gas en elektriciteit (verplicht) 2. De laatste nota voor levering van gas en elektriciteit (verplicht) 3. Adresgegevens per school (verplicht) 4. Het aantal m 2 BVO per school/locatie (verplicht). Bouwjaar per school/locatie (wenselijk) 3 Op basis van de analyse worden inzichten vergaard. De inzichten worden door middel van een korte rapportage aan u gepresenteerd. In de rapportage is tevens een benchmark van het verbruik per school opgenomen. Uw scholen krijgen hiermee inzicht in het eigen verbruik ten opzichte van andere scholen. Na opstellen van de analyse van de huidige situatie wordt deze met u besproken. In dit gesprek wordt eveneens ingegaan op de opvallende zaken zoals oorzaken van hoge energie verbruiken, effecten van dubbele meters, meerdere aansluitingen op één locatie en voorwaarden van lopende contracten. Voor de lopende contracten wordt een conceptbrief opgesteld die door de schooldirecties aangetekend verzonden moet worden aan de huidige leverancier. Anculus zal de brieven zover mogelijk voorbereiden. Naast de analyse van de huidige situatie wordt in de bijeenkomst ingegaan op de keuzemogelijkheden en selectie en gunningscriteria. Keuzemogelijkheden zijn bijvoorbeeld: voorwaarden aan facturatie, grijze of groene stroom, contractduur en adviezen over energiebesparing. 2.3 Het t aanbestedingsdocument Over de kwaliteit van gas en elektriciteit kan niet getwist worden. De inkoop van energie is dan ook gericht op een scherpe prijs voor levering van gas en elektra. Vanuit het oogpunt van ontzorging wordt de administratieve last teruggebracht. Verder geldt als uitgangspunt bij de aanbesteding dat de klant kan kiezen tussen groene of grijze stroom. Bij de aanbesteding gaan we uit van twee percelen: één voor levering van gas en één voor levering van elektra. Dit is interessant omdat het er om zal gaan welke leverancier de beste prijs kan bedingen op de termijnmarkt voor gas of elektriciteit. Dit is niet per definitie dezelfde leverancier. Anculus stelt aan de hand van deze uitgangspunten een aanbestedingsdocument op. Het aanbestedingsdocument zal bestaan uit de volgende onderdelen: 1. De algemene voorwaarden 2. Het programma van eisen 3. Gunning en selectie criteria 4. De raamovereenkomst (separaat voor gas en elektriciteit)

4 2.4 De procedure Anculus verzorgt de Europese aanbesteding conform een zogenaamde openbare procedure. Hierbij treedt Anculus op als contactpersoon naar alle inschrijvers. Om te komen tot een optimale marktwerking informeren wij indien nodig gegadigden voorafgaand aan de aanbesteding. Anculus stelt de aankondiging op en verzorgt de plaatsing bij de EU-tenderbank. Anculus verstrekt vervolgens de selectieleidraad (aanbestedingsdocument) aan de personen, die deze na lezing van de aankondiging, opvragen. Deze niet automatische verstrekking helpt ons om de interesse van de markt te volgen. Anculus houdt u op de hoogte van de partijen die de selectieleidraad opgevraagd hebben. Tijdens de aanbestedingsperiode kunnen gegadigden vragen stellen. Anculus zal de vragen verzamelen en beantwoorden in een nota van inlichtingen. De nota wordt verstuurd aan alle gegadigden. 4 De sluiting van de inschrijvingen (de daadwerkelijke aanbesteding ) vindt plaats na minimaal 2 dagen. Dit is de wettelijk verplichte termijn na verzending van de aankondiging. Van de inschrijvingen wordt een proces-verbaal van aanbesteding opgesteld conform de richtlijnen. Na het verstrijken van de zogeheten Alcateltermijn zal Anculus de definitieve raamovereenkomst(en) opmaken tussen u en de nieuwe leverancier(s) 2. Aanvullende dienstverlening Anculus Indien u het wenselijk vindt dat de facturen voor energie gecontroleerd en geaccordeerd worden alvorens ze bij u op het bureau verschijnen wil Anculus hier graag invulling aan geven. Anculus gaat verder als het gaat om energie en duurzaamheid. De beste besparing is tenslotte het niet verbruiken van energie. De uitgaven voor energie komen voor een gemiddelde school ruim boven de bekostiging uit. Verder ligt er ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid om beter en zuiniger met energie om te springen. Anculus biedt diverse diensten aan vanuit ons energiezorgplan om het energieverbruik duurzaam terug te dringen. Vraag de brochure energiezorgplan aan of vraag deze aan een van onze adviseurs.

5 3 Vergoeding en voorwaarden Anculus hanteert voor haar vaste relaties de volgende vergoedingenstructuur: 1. Een basisbedrag per bestuur van 2.00 euro 2. Vermeerderd met een bedrag per leerling á 0,90 eurocent (conform opgave onderwijs in cijfers situatie 09/10) De tarieven zijn exclusief btw en exclusief een reiskostenvergoeding à 0,3 eurocent exclusief btw, echter inclusief alle overige onkosten. De vergoeding staat vast tot het einde van de opdracht. Deze aanbieding doen wij gestand tot twee maanden na dagtekening. Wij factureren in drie termijnen, te weten 4 procent bij opdracht en 4 procent bij start aanbestedingsgereed en 10 procent na afsluiten van de raamovereenkomst. De betalingstermijn is twee weken. Op deze aanbieding is de DNR, De Nieuwe Regeling, van toepassing mocht deze overeenkomst ergens niet in voorzien. De Nieuwe Regeling is bijgevoegd. Deelnemen! Indien u wilt deelnemen kunt u zich aanmelden via de website (primair onderwijs / energie inkoopcluster). Telefonisch aanmelden kan ook via u kunt vragen naar Inge Minneboo. Zodra wij uw aanmelding hebben ontvangen, ontvangt u een opdrachtbevestiging en een verzoek tot aanleveren van de gegevens.

Overstappen. Waarom overstappen?

Overstappen. Waarom overstappen? Overstappen Waarom overstappen? De meeste mensen stappen over naar een andere leverancier omdat zij hier flink wat geld mee kunnen besparen. Er bestaan namelijk grote verschillen in energietarieven van

Nadere informatie

Levering Elektriciteit & Gas

Levering Elektriciteit & Gas Offerteleidraad Levering Elektriciteit & Gas Aanbestedingsprocedure met als kenmerk: EG 2011/S 238-384297 Opdrachtgever/Aanbestedende dienst: gemeente Zaanstad Aanbestedingsplatform: www.commerce-hub.com

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Nederlands Inkoop Collectief

Dienstverleningsdocument Nederlands Inkoop Collectief DIENSTVERLENING EN VOORWAARDEN NEDERLANDS INKOOP COLLECTIEF Dienstverleningsdocument Nederlands Inkoop Collectief Inhoud - Wie is Nederlands Inkoop Collectief? Pag. 1 - Wat kunt u van ons verwachten? Pag.

Nadere informatie

DIENSTVERLENING EN VOORWAARDEN MKB COLLECTIEVEN. Dienstverleningsdocument MKB Collectieven inzake Energiecollectieven

DIENSTVERLENING EN VOORWAARDEN MKB COLLECTIEVEN. Dienstverleningsdocument MKB Collectieven inzake Energiecollectieven DIENSTVERLENING EN VOORWAARDEN MKB COLLECTIEVEN Dienstverleningsdocument MKB Collectieven inzake Energiecollectieven Inhoud - Wie is MKB Collectieven? Pag. 1 - Wat kunt u van ons verwachten? Pag. 1 - De

Nadere informatie

Energie volgens Robin

Energie volgens Robin Energie volgens Robin Onduidelijk In dit boekje beschrijft Robin hoe wij werken, en voor wie! Ook bieden wij u hier een kijkje in de keuken van de Nederlandse energiemarkt. Aan de hand van veel voorkomende

Nadere informatie

Onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor elektriciteit en gas op het internet

Onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor elektriciteit en gas op het internet Onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor elektriciteit en gas op het internet Den Haag, juni 2007 mr. P.M. Boezaard drs. M.M. van Liere mr. D.F.J.M. van Steenpaal (projectleider) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Dienstenspecificatie TDA Assurantiën B.V. 2014

Dienstenspecificatie TDA Assurantiën B.V. 2014 Dienstenspecificatie TDA Assurantiën B.V. 2014 Het team van de TDA groep is gespecialiseerd in financiële dienstverlening. De persoonlijke situatie en wensen van u als klant staan in onze werkwijze centraal.

Nadere informatie

Dit zijn wij En dit is wat we beloven. Informatie over: - Energiedirect.nl - Energiemarkt - Producten

Dit zijn wij En dit is wat we beloven. Informatie over: - Energiedirect.nl - Energiemarkt - Producten Dit zijn wij En dit is wat we beloven Informatie over: - Energiedirect.nl - Energiemarkt - Producten Onze klanten Ruim 700.000 consumenten in heel Nederland Ons adres Willemsplein 4, 5211 AK Den Bosch

Nadere informatie

Advies 159. 1.3. In par. 1.2 ( Doel en Achtergrond Project Externe Inhuur ICT ) is op blz. 4-5 van het marktconsultatiedocument bepaald:

Advies 159. 1.3. In par. 1.2 ( Doel en Achtergrond Project Externe Inhuur ICT ) is op blz. 4-5 van het marktconsultatiedocument bepaald: Advies 159 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 17 maart 2014 namens een aantal aanbestedende diensten een vooraankondiging voor een marktconsultatie Externe inhuur ICT gepubliceerd. 1.2. Die marktconsultatie

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid. Gemeente Halderberge

Inkoop- en aanbestedingsbeleid. Gemeente Halderberge Onderzoek Inkoop- en aanbestedingsbeleid Gemeente Halderberge Rapportage Datum: 8 september 2008 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 1 2 Inhoudsopgave 1. INLEIDING...5 2. DOELMATIGHEID...7

Nadere informatie

Uitkomsten Onderzoek Serviceabonnementen. Mei 2014

Uitkomsten Onderzoek Serviceabonnementen. Mei 2014 Uitkomsten Onderzoek Serviceabonnementen Mei 2014 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten

Nadere informatie

Vormingspakket Energie

Vormingspakket Energie De Leverancier De leverancier verkoopt aardgas en elektriciteit. Vóór de vrijmaking stond de intercommunale in voor zowel de distributie als voor de levering van elektriciteit en aardgas. Sinds 1 juli

Nadere informatie

Grat is. B esparen op s er v icekos ten: he t kan! Servicekosten langs de meetlat

Grat is. B esparen op s er v icekos ten: he t kan! Servicekosten langs de meetlat Grat is iding handle bondoon voor W isat ies n lidorga % B esparen op s er v icekos ten: he t kan! Servicekosten langs de meetlat Veel huurders betalen per maand een bedrag aan servicekosten. Daarvoor

Nadere informatie

Praktische vragen over de werking van de groepsaankoop gas en elektriciteit

Praktische vragen over de werking van de groepsaankoop gas en elektriciteit FAQ: Alle vragen en antwoorden over de groepsaankoop van Testaankoop voor jou op een rijtje! Top 10 meest gestelde vragen (tijdens inschrijffase) 1. Wat is de groepsaankoop gas en elektriciteit? 2. Wat

Nadere informatie

Document in C:\DOCUME~1\dba018\LOCALS~1\TEMPOR~1\Content.MSO\FCF7A211.doc PROGRAMMA VAN EISEN VRIJE RUIMTE UWV 2005 / 2006

Document in C:\DOCUME~1\dba018\LOCALS~1\TEMPOR~1\Content.MSO\FCF7A211.doc PROGRAMMA VAN EISEN VRIJE RUIMTE UWV 2005 / 2006 PROGRAMMA VAN EISEN VRIJE RUIMTE UWV 2005 / 2006 Programma van Eisen Vrije Ruimte UWV 2005 / 2006 14 september 2006 Inhoudsopgave 1. Inleiding... - 1-2. Doelgroepomschrijving Vrije Ruimte 2005/2006...

Nadere informatie

Richtsnoeren Leveringen en Diensten

Richtsnoeren Leveringen en Diensten Richtsnoeren Leveringen en Diensten Voorwoord Doelstelling van de Richtsnoeren Leveringen en Diensten (hierna: de Richtsnoeren) die voor u liggen, is het bevorderen van uniformiteit en naleving in de aanbestedingspraktijk.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 212 Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet in verband met nadere regels omtrent een onafhankelijk netbeheer Nr. 11 AMENDEMENT

Nadere informatie

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter in vogelvlucht Alle huishoudens in Nederland krijgen een nieuw soort energiemeter aangeboden: de zogenaamde slimme meter. Deze digitale

Nadere informatie

dienstenwijzer In het kader van de Wet op het financieel toezicht

dienstenwijzer In het kader van de Wet op het financieel toezicht In het kader van de Wet op het financieel toezicht dienstenwijzer De Wet op het financieel toezicht (Wft) schrijft voor dat financiële dienstverleners, voorafgaand aan de totstandkoming van een overeenkomst,

Nadere informatie

Uitnodiging tot Contractering. Jeugdhulp Holland Rijnland 2015

Uitnodiging tot Contractering. Jeugdhulp Holland Rijnland 2015 Uitnodiging tot Contractering Jeugdhulp Holland Rijnland 2015 Samenwerkende gemeenten Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Leiden Leiderdorp Lisse Nieuwkoop Noordwijk

Nadere informatie

Onderzoek kosten van beleggingsdienstverlening. Bevindingen en aanbevelingen

Onderzoek kosten van beleggingsdienstverlening. Bevindingen en aanbevelingen Onderzoek kosten van beleggingsdienstverlening Bevindingen en aanbevelingen Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder

Nadere informatie

Rapport. Elektronische facturatie:

Rapport. Elektronische facturatie: Rapport Elektronische facturatie: Berekening besparing aan administratieve lasten door het gebruik van elektronische facturatie in 2013 2014 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Wettelijk kader... 4 1.1.1

Nadere informatie

Wft-portfolio De heer V. Voorbeeld

Wft-portfolio De heer V. Voorbeeld Wft-portfolio De heer V. Voorbeeld Uitgiftedatum: 11 september 2014 Portfolio van: De heer V. Voorbeeld Contactgegevens: voorbeeld@portfolio.nl Functie: Financieel adviseur - Adviseur Basis - Adviseur

Nadere informatie

Programmaplan Energie werkt!

Programmaplan Energie werkt! Programmaplan Energie werkt! WARMTE Status : Concept Datum : Donderdag 26 maart 2015 Opgesteld door : Team ROM gemeente Almere E-mail : wmkwekkeboom@almere.nl Mobiel : 06 52783719 INHOUD 2 SAMENVATTING

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument. Informatiewijzer Diensten en Beloning

Dienstverleningsdocument. Informatiewijzer Diensten en Beloning Dienstverleningsdocument Informatiewijzer Diensten en Beloning Inleiding In ons dienstverleningsdocument proberen wij u een zo goed mogelijk inzicht te geven waar onze dienstverlening in zijn algemeenheid

Nadere informatie

Mandema en Partners B.V.

Mandema en Partners B.V. Mandema en Partners B.V. Onze dienstverlening, dienstverleningsdocumenten en Algemene Voorwaarden WWW.MANDEMA.NL Relevante informatie voor u U treft hier een informatiepakket aan dat belangrijk is om te

Nadere informatie

BUDGETENERGIE MEEST VOORDELIGE AANBIEDER

BUDGETENERGIE MEEST VOORDELIGE AANBIEDER NATIONAAL BESPAARONDERZOEK ENERGIE NOVEMBER 2013 BespaarWijzer.nl Conclusies Nederlandse huishoudens kunnen gemiddeld 283 per jaar besparen op de energiekosten Veel consumenten hebben nog een traditionele

Nadere informatie

Gratis schoolboeken: welke rol heeft de MR?

Gratis schoolboeken: welke rol heeft de MR? Gratis schoolboeken: welke rol heeft de MR? Bij 5010, de informatie- en adviesdienst voor ouders met vragen over het onderwijs worden regelmatig vragen gesteld over gratis schoolboeken en de schoolkosten

Nadere informatie

Eerste hulp bij. aanbesteden. Over valkuilen en hoe ze te vermijden [EHBA]

Eerste hulp bij. aanbesteden. Over valkuilen en hoe ze te vermijden [EHBA] Over valkuilen en hoe ze te vermijden Eerste hulp bij aanbesteden Voorwoord Beste ondernemer, Voor u ligt de vernieuwde versie van Eerste Hulp Bij Aanbesteden. Deze handleiding is een coproductie van Van

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie