Tentamen Corporate Finance 2006 II

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tentamen Corporate Finance 2006 II"

Transcriptie

1 Vraag 1. In de praktijk worden bij fusies en overnames voornamelijk twee waarderingsmethoden gebruikt: DCF (discounted cash flows) en comparables (i.e. waardering op basis van multiples ten opzichte van vergelijkbare ondernemingen; bijvoorbeeld als de winst van onderneming A 10 maal de winst van onderneming B bedraagt, dan is de waarde van A ook 10 maal de waarde van B). Waarom is de comparables methode problematisch? a. De referentieondernemingen zijn altijd overgewaardeerd omdat zij langer bestaan. b. De referentieondernemingen hebben minder risico omdat zij langer bestaan. c. De comparables methode gaat uit van identieke ondernemingen: zelfs al zijn de referentieondernemingen juist gewaardeerd, dan zullen ze nog altijd verschillen in risico, investeringsmogelijkheden, groei van omzet en kasstromen, concurrentiedruk, etc. d. De comparable methode werkt alleen in niet-efficiënte markten. Vraag 2. Welke van de volgende kenmerken wordt gezien als een voordeel van het CAPM model? a. Het CAPM model bestaat slechts uit één risico factor. b. In het CAPM model wordt geen onderscheid gemaakt tussen systematisch en niet systematisch risico. c. Het CAPM model werkt niet in de praktijk. d. Het verwachte rendement wordt in het CAPM model verklaard door de grootte van een onderneming. Vraag 3. Welke van de volgende stellingen geeft een verklaring voor het feit dat bedrijven die in de eerste samenstelling van een aandelen index (bijvoorbeeld de S&P 500 Index) voorkwamen een beter beleggingsresultaat laten zien dan bedrijven die later in de index gekomen zijn? a. Er zijn sinds het ontstaan van de index per saldo meer slechte dan goede ondernemingen opgestart. b. Beleggers houden meer van risicovolle aandelen en deze zijn daarom in de index geselecteerd. Deze aandelen hebben een slechter rendement. c. De methode die bepaalt hoe een index wordt samengesteld is gevoelig voor het selecteren van ondernemingen die het onlangs zeer goed gedaan hebben (qua beurskoers). Door een overreactie komt een aandeel in de index en later valt het rendement tegen omdat het koersniveau zich weer herstelt. d. Omdat beleggers invloed hebben op de samenstelling van een index en omdat beleggers op de lange termijn aandelen niet goed kunnen selecteren blijkt dat er voornamelijk slechte aandelen gekozen worden door de beleggers. Vraag 4. Welke van de volgende optie gerelateerde contracten voor bestuurders brengt de belangen van aandeelhouders en bestuurders van ondernemingen het meest in lijn? a. Een warrant. b. Een put optie op de eigen aandelen van de onderneming. c. Een combinatie van zowel een put als een call. d. Een geschreven call optie. Pagina 1 van 11 (exclusief voorblad).

2 Vraag 5. Welke factoren verklaren voornamelijk de waarde ontwikkeling van voetbal aandelen op lange termijn? a. De keuze voor een specifieke trainer. b. De verkoop van top spelers. c. Onverwachte overwinningen op veel hoger geplaatste teams. d. Niet-voetbal gerelateerde inkomsten zoals het eigendom van een stadion en merchandising. Vraag 6. Veronderstel dat de AEX Index de marktportefeuille is en een verwacht rendement heeft van 12%. De yield (het equivalent van rendement) op staatsobligaties is gelijk aan 3%. De covariantie tussen het rendement op Atos Origin en het rendement op de AEX Index bedraagt 0,054. De variantie van Atos Origin bedraagt 7% en de variantie van de AEX Index bedraagt 6%. Wat is het verwachte rendement van aandeelhouders op aandelen 3M? a. 13,8% b. 11,1% c. 13,0% d. 10,5% Vraag 7. Mevrouw Wiersma heeft een bedrag van overgehouden aan de verkoop van haar huis. Zij besluit om een deel van dit geld op haar spaarrekening te zetten waar zij een rentepercentage op krijgt van 4%. De rest investeert ze in aandelen. Welke strategie kiest mevrouw Wiersma als ze zo weinig mogelijk marktrisico wil lopen? a op spaarrekening, in aandelen Ahold (beta=0,95) en in aandelen Shell (beta=1,1) b op spaarrekening, in aandelen TomTom (beta=1,6) en in aandelen Shell (beta=1,1) c op spaarrekening, in aandelen TomTom (beta=1,6) en in aandelen Ahold (beta=0,95) d op spaarrekening, in aandelen Getronics (beta=1,3) en in aandelen Reesink (beta=0,8) Vraag 8. Veronderstel dat Mevrouw Wiersma uiteindelijk heeft gekozen voor strategie d (antwoord d uit de voorgaande vraag; dit is niet noodzakelijkerwijs ook het antwoord op de vorige vraag). Zij verandert niets aan haar portefeuille gedurende de eerste drie jaar. Na deze periode is de waarde van haar aandelen Getronics gegroeid naar en is de waarde van haar aandelen Reesink gegroeid naar Zij verkoopt al haar aandelen en koopt voor dit bedrag aandelen TomTom. Daarnaast haalt zij al haar geld van haar spaarrekening en koopt hiervoor aandelen Shell. Veronderstel dat het marktrendement 13% bedraagt en het risicovrije rendement 4% is. Wat is het verwachte rendement op haar nieuwe portefeuille? Je kunt bij je berekening ook gegevens uit de voorgaande vraag gebruiken. a. 17,40% Pagina 2 van 11 (exclusief voorblad).

3 b. 16,94% c. 17,05% d. 17,30% Vraag 9. Ackermans is een onderneming die volledig is gefinancierd met eigen vermogen. De onderneming heeft in totaal uitstaande aandelen en een jaarlijkse winst van De toekomst van het product van Ackermans ziet er niet rooskleurig uit en er wordt een jaarlijkse daling van de winst van 1% verwacht. Als redmiddel heeft de onderneming een nieuw product voor ogen waar dit jaar een investering van voor nodig is. Met dit product zal de onderneming jaarlijks extra genereren met een jaarlijkse groei van 4%. Dit alles houdt tot in het oneindige aan. Het verwachte rendement van de aandeelhouders is 14%. Ackermans hoeft geen belasting te betalen. Wat is de waarde van een aandeel Ackermans? a. 12,80 b. 13,00 c. 14,85 d. 14,65 Vraag 10. Welke van de volgende uitspraken met betrekking tot het CAPM model is juist? a. Bij de berekening van het door aandeelhouders geëiste rendement via CAPM, maak je onder meer gebruik van inflatie- en olieprijsgegevens. b. Als de beta van een aandeel nul is, is het verwachte rendement van dit aandeel gelijk aan de risicovrije rente. c. De Security Market Line geeft de relatie tussen het risico van een aandeel en de beta van het aandeel weer. d. De beta van een belegging kan nooit nul zijn. Vraag 11. Volgens propositie I van Modigliani en Miller geldt, dat: a. In een wereld met belastingen, het geëiste rendement van aandeelhouders stijgt naarmate de hoeveelheid vreemd vermogen stijgt. b. In een wereld zonder belastingen, het geëiste rendement van aandeelhouders stijgt naarmate de hoeveelheid vreemd vermogen stijgt. c. In een wereld met belastingen, de waarde van een onderneming toeneemt naarmate de onderneming meer vreemd vermogen heeft. d. In een wereld zonder belastingen, de waarde van een onderneming afneemt naarmate de onderneming minder eigen vermogen heeft. Vraag 12. Air France besluit haar debt/equity ratio te verkleinen van 1,3 naar 0,9. Air France opereert in een wereld met belastingen. De rente bedraagt 4% en het geeist rendement van aandeelhouders bij een volledige financiering Pagina 3 van 11 (exclusief voorblad).

4 met eigen vermogen bedraagt 15%. Welk van onderstaande gevolgen van de verlaging van de debt/equity ratio is correct? a. De waarde van Air France stijgt na de verlaging van de debt/equity ratio. b. De kans op faillissement van Air France is gestegen door de verlaging van zijn debt/equity ratio. c. De gemiddelde vermogenskostenvoet van Air France is gestegen door de verlaging van de debt/equity ratio. d. De aandeelhouders zullen een hoger verwacht rendement eisen. Vraag 13. Scheppers is een groothandel in leesboeken. De onderneming heeft een debt/equity ratio van 0,9 en een gemiddelde vermogenskostenvoet van 11%. Daarnaast is het verwachte rendement van aandeelhouders 15%. Hoe hoog is de rente die Scheppers over het vreemde vermogen betaalt? a. 7,10% b. 7,40% c. 10,56% d. 6,56% Vraag 14. Rexes heeft jaarlijks een EBIT (Earnings Before Interest and Taxes) van Als de onderneming volledig gefinancierd zou zijn met eigen vermogen, zou het geëiste rendement van aandeelhouders 12% zijn. Echter, de onderneming heeft ook vreemd vermogen ter waarde van De kosten van het vreemd vermogen zijn 4%. Daarnaast is het belastingtarief 35%. Wat is het geëiste rendement van aandeelhouders voor een investering in aandelen Rexes? a. 17,27% b. 14,98% c. 14,64% d. 15,43% Vraag 15. Rebaro is een groothandel in voedingsproducten. De onderneming heeft een totaal vermogen van 150 miljoen, met een debt/equity ratio van 1,5. Het eigen vermogen heeft een geëist rendement van 12% en de onderneming betaalt 3% rente over het vreemd vermogen. Rebaro heeft 20 miljoen aandelen uitstaan. De onderneming kondigt aan een nieuwe fabriek te openen, waarvoor een investering van 8 miljoen nodig is. Deze investering is vrij van risico en wordt volledig met een lening gefinancierd, waar ze 3% rente over betaalt. De toename van de jaarlijkse winst die uit de extra investering voortvloeit is 2.5 miljoen. De winst blijft hierna tot in het oneindige gelijk. Wat is de netto contante waarde van de investering? a. 75,33 b. 12,83 c. 55,27 d. 18,23 Pagina 4 van 11 (exclusief voorblad).

5 Vraag 16. Welke van de volgende beweringen over de proposities van Modigliani en Miller (M&M) is juist? a. M&M Propositie II stelt, in een wereld zonder belastingen, dat naarmate de debt-equity ratio toeneemt het door aandeelhouders geëiste rendement zal stijgen. b. M&M Proposite I zegt, in een wereld zonder belastingen, dat ondernemingen hun waarde kunnen maximaliseren door de hoeveelheid vreemd vermogen te maximaliseren. c. M&M Propositie II zegt, in een wereld met belastingen, dat de waarde van een onderneming afhangt van de kapitaalstructuur van de onderneming. d. M&M Propositie 25 stelt, dat ondernemingen die voor een gedeelte zijn gefinancierd met vreemd vermogen, net zo goed de tent kunnen sluiten. Wat denken ze wel? Vraag 17. TCN is een onderneming die volledig met eigen vermogen is gefinancierd en heeft in totaal aandelen uitstaan. De marktwaarde van de onderneming is $1,5 miljoen. Op een bepaald moment besluit TCN om een lening af te sluiten van $ en met dit geld eigen aandelen terug te kopen. De rentekosten van de lening is 7% en het belastingtarief is 35%. Hoeveel aandelen zal TCN terugkopen met haar afgesloten lening? a b c d Vraag 18. Welke van de onderstaande uitspraken is niet juist? a. De waarde van een onderneming die op de rand van faillissement is, kan dalen naarmate de hoeveelheid vreemd vermogen van de onderneming stijgt. b. In een wereld met belastingen is het mogelijk dat de kosten van het totale kapitaal van een onderneming op de rand van faillissement toenemen, naarmate de hoeveelheid vreemd vermogen van de onderneming toeneemt. c. In een wereld zonder belastingen is het mogelijk dat de kosten van het totale kapitaal van een onderneming op de rand van faillissement toenemen, naarmate de hoeveelheid vreemd vermogen van de onderneming toeneemt. d. De verwachte kosten van een faillissement hebben geen invloed op de waarde van een onderneming. Vraag 19. Op 25 juni 2006 speelt je favoriete sportteam een zeer belangrijke wedstrijd. Je hebt echter een slecht gevoel over de wedstrijd en schat de kans op winst van je ploeg veel lager in dan de wedkantoren doen. Je wilt je enigszins indekken tegen een nederlaag van je team. Wat zou je doen, als je bovendien binnen de wet wilt blijven? a. Je zet geld in op je team b. Je zet geld in op de tegenstander van je team c. Je doet niets, want insider trading is illegaal Pagina 5 van 11 (exclusief voorblad).

6 d. Je doet niets, want de markt heeft altijd gelijk Vraag 20. Een beleggingsanalist is de afgelopen 3 jaar al 6 keer voor het vak corporate finance gezakt, maar heeft in die tijd wel telkens een hoger rendement gehaald dan de AEX Index. Welke van de volgende stellingen is juist? a. Dit is bewijs dat de markt niet efficiënt is. b. Dit zou alleen kunnen als de analist minder risico genomen heeft dan het risico op de AEX Index. c. Zonder informatie over zijn risicoprofiel is niet te zeggen hoe goed zijn prestaties nu echt zijn geweest. d. Het is onmogelijk om het, qua rendement, beter te kunnen doen dan de AEX Index. De AEX Index weerspiegelt immers de markt. Vraag 21. Op 10 september kondigen de twee grootste staalbedrijven ter wereld aan dat ze willen gaan fuseren. Bij een fusie zou de nieuwe combinatie een zeer dominante marktpartij worden en de geschatte waardecreatie is zo n 35% voor beide groepen aandeelhouders. Voor de fusie is wel de toestemming van de mededingingsautoriteiten nodig. Op 19 september beslissen de mededingingsautoriteiten dat de fusie niet mag doorgaan en op 23 september kondigen de twee bedrijven aan dat ze andere mogelijkheden gaan onderzoeken. Wat valt er te zeggen over de koersreacties van de aandelen van beide bedrijven op de verschillende data? Veronderstel dat de markt semi-sterk efficiënt is. a. Er vinden geen reacties plaats, want alle informatie is immers al in de koersen verwerkt. b. Er vinden sterk negatieve koersreacties plaats op alledrie de genoemde data. c. Naarmate de kans op toestemming op 10 september hoger is, zal de koersreactie op 19 september des te negatiever zijn. d. De kans op toestemming ingeschat op 10 september heeft niets te maken met de koersreactie op 19 september. Vraag 22. Kozakkistan is een land met een repressieve autocratische regering, waar insider trading legaal is, corruptie normaal is en het juridisch systeem niet functioneert. Welke van de volgende uitspraken over de Kozakse beurs is niet plausibel? a. Vanwege de slechte bescherming van investeerders beleggen buitenlanders er weinig of niet. b. De koersen op die beurs reageren alleen op onverwachte nieuwsberichten. c. Kleine aandeelhouders worden er structureel benadeeld. d. Handel met voorkennis levert daar systematisch rendement op. Vraag 23. Welke van de volgende stellingen over dividenden is niet juist? a. Het inkopen van eigen aandelen door een onderneming is in feite een vorm van dividenduitkering. b. Een structurele dividendverlaging wordt als slecht nieuws gezien, wanneer het gemotiveerd wordt door hoge investeringskosten. Pagina 6 van 11 (exclusief voorblad).

7 c. Ondernemingen met een hoge winst en weinig investeringsmogelijkheden keren doorgaans veel dividend uit. d. Een vast hoog dividend kan, net als vreemd vermogen, een disciplinerende werking hebben omdat het managers minder ruimte geeft voor verspilling van kasstromen. Vraag 24. Ahold is de weg kwijt en besluit TomTom te kopen. Vlak voor de aankondiging van de overname heeft Ahold 2 miljard aandelen uitstaan tegen een koers van 7 euro en heeft TomTom een beurswaarde van 3,3 miljard euro. Ahold betaalt een premie van 17% over de aandelen van TomTom. Stel dat de markt negatieve synergie-effecten van 400 miljoen verwacht en dat al deze informatie onmiddellijk in de koersen verwerkt wordt. Wat is dan bij benadering het rendement dat de oorspronkelijke Ahold aandeelhouders maken door deze overname? a. - 9% b. - 17% c. - 38% d. - 12% Vraag 25. Twee bedrijven, Feyen NV en Oord BV, besluiten te fuseren. Feyen heeft voor de aankondiging een marktwaarde van 100 miljoen (5 miljoen aandelen) en Oord is dan 10 miljoen waard (0,3 miljoen aandelen). De synergievoordelen zijn 5 miljoen. De fusie wordt ondernomen door middel van een aandelenruil: aandelen Oord worden omgezet in aandelen Feyen. Onder het motto hand in hand kameraden besluiten de bedrijven de ruilverhouding zo te kiezen dat de aandeelhouders van Oord 3 kwart van de totale waardecreatie krijgen. Neem aan dat al deze informatie bij aankondiging onmiddellijk en volledig in de koersen verwerkt wordt. Wat wordt de ruilverhouding? a. 0,44 aandelen Feyen voor ieder aandeel Oord. b. 2,21 aandelen Feyen voor ieder aandeel Oord. c. 2,26 aandelen Feyen voor ieder aandeel Oord. d. 2,72 aandelen Feyen voor ieder aandeel Oord. Vraag 26. Stel een belegger verkoopt nu ter waarde van GBP (= Britse Ponden) 10 miljoen aan Britse staatsobligaties en investeert het bedrag in Zwitserse staatsobligaties (genoteerd in CHF, Zwitserse Franken). De huidige 2-jaars rentestanden zijn 6,4% in Groot-Brittanië en 2,2% in Zwitserland. De wisselkoers is CHF 2,27/GBP. Na 2 jaar verkoopt zij de Zwitserse staatsobligaties. De opbrengst van deze verkoop gebruikt zij om de short-positie in Britse staatsobligaties op te heffen. De rentestanden bedragen op dat moment respectievelijk 5,2% en 3,0%. Bij welke wisselkoers na 2 jaar heeft ze geen winst of verlies behaald op de positie? a. 2,09 CHF/GBP b. 2,18 CHF/GBP c. 2,46 CHF/GBP d. 2,21 CHF/GBP Pagina 7 van 11 (exclusief voorblad).

8 Vraag 27. Welke van de volgende stellingen is juist? a. Interest pariteit betekent dat in alle landen de rentestand hetzelfde is. b. Een onderneming die kosten heeft in een vreemde valuta kan zich hedgen door een obligatie in diezelfde valuta uit te geven (voor dienovereenkomstige bedragen). c. Een onderneming die kosten heeft in een vreemde valuta kan zich hedgen door een obligatie in diezelfde valuta te kopen (voor dienovereenkomstige bedragen). d. Obligaties met een hoog valutarisico hebben een lagere credit rating dan obligaties met weinig valutarisico. Vraag 28. Beschouw de volgende twee obligaties. Obligatie 1 is van een oliemaatschappij uit Canada, genoteerd in Britse ponden, met een looptijd van 30 jaar; het bedrijf heeft een zeer stabiele kasstroom. Obligatie 2 is van een Frans internetbedrijf, genoteerd in euro, met een looptijd van 3 jaar; de onderneming heeft zeer volatiele kasstromen. Waarschijnlijk is dat: a. de credit rating van obligatie 2 hoog is en die van obligatie 1 laag. b. de credit ratings van beide obligaties laag zijn. c. het valutarisico van obligatie 1 laag is en dat van obligatie 2 hoog is. d. obligatie 1 gevoeliger is voor renteschommelingen. Vraag 29. Veronderstel de volgende een-jaars rente standen: Brazilië 8%, EU 3,5% en Rusland 12,9%. Er zijn geen arbitragemogelijkheden. De huidige wisselkoersen ten opzichte van de euro zijn als volgt: 2,76 Braziliaanse Real per euro en 33,4 Russische Roebel per euro. Wat is de verwachte wisselkoers tussen de Braziliaanse Real en de Russische Roebel over een jaar? a. 0,08 Roebel per Real b. 12,10 Roebel per Real c. 12,65 Roebel per Real d. 0,11 Roebel per Real Vraag 30. Aan het begin van 2006 heeft een aandeel een verwacht rendement gelijk aan 6%. De risico vrije rente bedraagt 4%. Uit een onafhankelijk onderzoek is gebleken dat er drie systematische risico factoren bestaan die het rendement op een specifiek aandeel beschrijven. Deze factoren zijn de groei in export volume, inflatie en de groei in industriële productie. Aan het begin van 2006 zijn inschattingen gemaakt voor elk van deze factoren. De groei in export volume is geraamd op 1%, de verwachte inflatie is 2,5% en de groei in industriële productie is naar verwachting 2,5%. Aan het einde van 2006 zijn de werkelijke waarden van deze factoren bekend: respectievelijk 1%, 2,5% en 1%. De beta s voor elk van deze systematische risico factoren zijn voor het aandeel gelijk aan respectievelijk 1,8 (beta voor de groei in export volume), 0,7 (inflatie beta) en 1,0 (beta voor de groei in industriële productie). Er zijn geen onverwachte nieuwberichten geweest voor dit aandeel over Pagina 8 van 11 (exclusief voorblad).

9 Wat is het rendement van het aandeel over het jaar 2006? a. 4,95% b. 6,00% c. 4,50% d. 8,40% Vraag 31. Welke van de volgende uitspraken over het CAPM en het APT is juist? a. Het CAPM is geen factor model; het APT wel. b. In het APT speelt de risico vrije rente nooit een rol. c. In het CAPM is de markt risico premie de vergoeding voor de belegger voor het nemen van risico. d. Het APT is het aantal factoren dat men moet gebruiken bekend, in het CAPM niet. Vraag 32. Welke van de volgende uitspraken is juist? a. Zowel call opties als put opties zijn in-the-money als de koers van het onderliggende aandeel hoger is dan de uitoefenprijs van de opties. b. Een call-girl is een dame die graag in opties handelt. c. Call opties zijn in-the-money als de koers van het aandeel hoger is dan de uitoefenprijs van de call optie. Put opties zijn in-the-money als de koers van het aandeel lager is dan de uitoefenprijs van de put optie. d. Call opties zijn in-the-money als de koers van het aandeel lager is dan de uitoefenprijs van de call optie. Put opties zijn in-the-money als de koers van het aandeel hoger is dan de uitoefenprijs van de put optie. Vraag 33. De koers van een aandeel is vandaag gelijk aan 50. Er worden twee put opties verhandeld op dit aandeel; beide met dezelfde looptijd. De ene put optie heeft een uitoefenprijs van 40 en de ander heeft een uitoefenprijs van 50. Welke van de volgende uitspraken is juist? a. De premie van de put met een uitoefenprijs van 40 is hoger dan de put met een uitoefenprijs van 50. b. De premie van de put met een uitoefenprijs van 40 is lager dan de put met een uitoefenprijs van 50. c. Het verschil in uitoefenprijs leidt niet tot een verschil in premie. d. Als de premie van de put met een uitoefenprijs van 40 hoger is dan premie van de put met een uitoefenprijs van 50, zal de koers van het aandeel moeten stijgen. Vraag 34. Een belegger koopt een call optie met een uitoefenprijs van 50 en verkoopt, op hetzelfde moment, een andere call optie met een uitoefenprijs van 70. Beide zijn opties op hetzelfde onderliggende aandeel en hebben beide dezelfde looptijd van exact een jaar. De koers van het aandeel bedraagt op afloopdatum 80. Beide opties worden uitgeoefend. Hoeveel geld ontvangt of betaalt de belegger als gevolg van de uitoefening? Pagina 9 van 11 (exclusief voorblad).

10 a. Zij ontvangt 20 euro. b. Zij betaalt 20 euro. c. Zij ontvangt 30 euro. d. Zij betaalt 30 euro. Vraag 35. De koers van een aandeel Koninklijke Olie is op dit moment 25. Een belegger wil een call optie kopen op aandelen Koninklijke Olie met een uitoefenprijs van 25 met een looptijd van exact 1 jaar. De koers van een aandeel Koninklijke Olie zal over exact 1 jaar of 30 bedragen of 20. De 1-jaars rente is gelijk aan 5%. Welke van de onderstaande antwoorden ligt het dichtst bij de waarde (premie) van deze call optie? a. 2,14 b. 3,14 c. 2,50 d. 2,98 Vraag 36. Veronderstel de call optie uit de vorige vraag. Shell (Koninklijke Olie) maakt bekend dat ze de rechten heeft verworven op een groot olieveld. Hierdoor stijgt de kans dat het aandeel volgend jaar een koers van 30 zal hebben naar 75%; de huidige koers blijft gelijk. Wat zal gebeuren met de waarde van de call optie als gevolg van deze aankondiging? a. De waarde van de call stijgt. b. De waarde van de call daalt. c. De waarde van de call blijft gelijk. d. De waarde van de call wordt gelijk aan de waarde van een vergelijkbare put optie. Vraag 37. Welke van de volgende uitspraken over warrants en call opties is onjuist? a. Warrants zijn feitelijk call opties die zijn uitgegeven door de onderneming. b. Beleggers kunnen geen warrants verkopen. c. Een warrant heeft een waarde die bijna gelijk is aan de waarde van een vergelijkbare call optie. d. Warrants zijn financieringsinstrumenten. Vraag 38. Een aandeel van een beursgenoteerde onderneming heeft momenteel een waarde van 100 euro. De onderneming maakt bekend dat zij een enorm verlies heeft gemaakt en uitermate bezorgd is over de toekomst. Men verwacht voor komend jaar een koersdaling van 25% op het aandeel en men houdt het hart vast voor de jaren daarna. De rente in de markt is gelijk aan 5% op jaar basis. Wat is de prijs van een forward contract op dit aandeel met een looptijd van exact 1 jaar? a. 75 b. 105 c. 100 Pagina 10 van 11 (exclusief voorblad).

11 d. minder dan 75 euro Vraag 39. Een olieraffinaderij koopt olie in en verkoopt de geraffineerde producten aan klanten. De raffinaderij maakt zich zorgen over de huidige hoge olie prijs en is bang dat deze in de toekomst verder zal stijgen. Verder denkt de raffinaderij dat de verkoopprijs van hun olie produkten niet één-op-één zal stijgen met de stijging van de inkoop prijs van olie. Wat kan de raffinaderij doen om zich te beschermen tegen een mogelijk verdere stijging van de olie prijs. a. Een futures contract kopen op olie. b. Een put optie kopen op olie. c. Een call optie schijven op olie. d. Een forward contract verkopen op olie. Vraag 40. Veronderstel dat de raffinaderij uit de vorige vraag met een bank een swap contract afgesproken heeft om de olieprijs te fixeren op een niveau van 80 per vat. De swap omvat een volume van 1 miljoen vaten olie te leveren op 1 januari Welke cash flow uitwisseling vindt plaats vanuit de swap als blijkt dat de prijs van olie 70 bedraagt op 1 januari 2007? a. De bank betaalt aan de raffinaderij een bedrag gelijk aan 10 miljoen. b. De bank betaalt aan de raffinaderij een bedrag gelijk aan 70 miljoen. c. De raffinaderij betaalt aan de bank een bedrag gelijk aan 10 miljoen. d. De raffinaderij betaalt aan de bank een bedrag gelijk aan 70 miljoen. --- einde --- Pagina 11 van 11 (exclusief voorblad).

Tentamen Corporate Finance 2006 I

Tentamen Corporate Finance 2006 I Vraag 1. In de praktijk worden bij fusies en overnames voornamelijk twee waarderingsmethoden gebruikt: DCF (discounted cash flows) en comparables (i.e. waardering op basis van multiples ten opzichte van

Nadere informatie

Tentamen Corporate Finance 2007 I

Tentamen Corporate Finance 2007 I Vraag 1. Welke factoren, volgens Fama en French, beïnvloeden het verwachte rendement op een belegging? a. De grootte van een onderneming, de P/E ratio en de B/M ratio. b. De beta van een onderneming. c.

Nadere informatie

Tentamen Corporate Finance BKB0023 11 juni 2005 09:30 uur - 12:30 uur

Tentamen Corporate Finance BKB0023 11 juni 2005 09:30 uur - 12:30 uur Tentamen Corporate Finance BKB0023 11 juni 2005 09:30 uur - 12:30 uur Beste student, Voor U ligt het tentamen corporate finance. Het tentamen is gesloten boek en bestaat uit 40 meerkeuze vragen; vier alternatieven

Nadere informatie

Tentamen Corporate Finance 2008 II

Tentamen Corporate Finance 2008 II Vraag 1. Welk type marktefficiëntie betreft het als ook alle publieke informatie in een prijs verwerkt is? a. Zwakke vorm efficiëntie. b. Semi-sterke vorm efficiëntie. c. Sterke vorm efficiëntie. d. Supersterke

Nadere informatie

Tentamen Corporate Finance BKB0023 18 augustus 2005 09:30 uur - 12:30 uur

Tentamen Corporate Finance BKB0023 18 augustus 2005 09:30 uur - 12:30 uur Tentamen Corporate Finance BKB0023 18 augustus 2005 09:30 uur - 12:30 uur Beste student, Voor U ligt het tentamen corporate finance. Het tentamen is gesloten boek en bestaat uit 40 meerkeuze vragen; vier

Nadere informatie

Tentamen Corporate Finance 2009 I

Tentamen Corporate Finance 2009 I 1. Welke van de onderstaande uitspraken over risico en rendement is juist? a. De beta van een beleggingsobject is een maatstaf voor het niet-systematische risico van het object. b. De boekhoudschandalen,

Nadere informatie

Tentamen Corporate Finance BKB0023 15 juni 2004 13:30 uur - 16:30 uur

Tentamen Corporate Finance BKB0023 15 juni 2004 13:30 uur - 16:30 uur Tentamen Corporate Finance BKB0023 15 juni 2004 13:30 uur - 16:30 uur Beste student, Voor U ligt het tentamen corporate finance. Het tentamen is gesloten boek en bestaat uit 40 meerkeuze vragen; vier alternatieven

Nadere informatie

Tentamen Corporate Finance BKB0023 13 augustus 2004 9:30 uur - 12:30 uur

Tentamen Corporate Finance BKB0023 13 augustus 2004 9:30 uur - 12:30 uur Tentamen Corporate Finance BKB0023 13 augustus 2004 9:30 uur - 12:30 uur Beste student, Voor U ligt het tentamen corporate finance. Het tentamen is gesloten boek en bestaat uit 40 meerkeuze vragen; vier

Nadere informatie

CF Examen II 2009 1. Stel een belegger met voorkennis van een overname blijkt eenmalig winst te hebben behaald op een transactie gebaseerd op deze informatie. Doordat de markt daarna lucht krijgt van zijn

Nadere informatie

Tentamen Corporate Finance 2008 I

Tentamen Corporate Finance 2008 I Vraag 1 Over welk type marktefficiëntie spreken wij wanneer alle, behalve de private (inside), informatie in de aandelenkoersen is verwerkt? a. de zwakke vorm van marktefficiëntie b. de semi-sterke vorm

Nadere informatie

Voorbeeld examenvragen Boekdeel 2 en special topics

Voorbeeld examenvragen Boekdeel 2 en special topics Voorbeeld examenvragen Boekdeel 2 en special topics Vraag 1 Stel dat je 10 aandelen Fortis in portfolio hebt, elk aandeel met een huidige waarde van 31 per aandeel. Fortis beslist om een deel van haar

Nadere informatie

1 november 2011 Examenhal (18:30 21:30)

1 november 2011 Examenhal (18:30 21:30) Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Naam: Studentnummer: Tentamen Financiering voor Vastgoedkunde Antwoordsuggesties 1 november 2011 Examenhal (18:30 21:30) Omcirkel het meest juiste antwoord bij de Multiple

Nadere informatie

Oefenopgaven Hoofdstuk 8

Oefenopgaven Hoofdstuk 8 Oefenopgaven Hoofdstuk 8 Opgave 1 Hazelkoning Onderneming Hazelkoning NV heeft 7 jaar geleden een obligatielening uitgegeven met een oorspronkelijke looptijd van 30 jaar. De couponrente van de lening bedraagt

Nadere informatie

De gemiddelde vermogenskosten en optimale vermogensstructuur

De gemiddelde vermogenskosten en optimale vermogensstructuur Hoofdstuk 5 De gemiddelde vermogenskosten en optimale vermogensstructuur 5.1 Inleiding In de vorige hoofdstukken hebben we het vreemd vermogen en het eigen vermogen van een onderneming besproken. De partijen

Nadere informatie

Hoofdstuk 20: Financiële opties

Hoofdstuk 20: Financiële opties Hoofdstuk 20: Financiële opties Hoofdstuk 20 introduceert financiële opties, die beleggers het recht geven om een aandeel te kopen of te verkopen in de toekomst. Financiële opties zijn een belangrijk instrument

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Grafische voorstelling 4 2. Bull strategieën 5 Call spread 5 Gedekt geschreven call 7 3. Bear

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Grafische voorstelling 4 2. Bull strategieën 5

Nadere informatie

Welke soorten beleggingen zijn er?

Welke soorten beleggingen zijn er? Welke soorten beleggingen zijn er? Je kunt op verschillende manieren je geld beleggen. Hier lees je welke manieren consumenten het meest gebruiken. Ook vertellen we wat de belangrijkste eigenschappen van

Nadere informatie

Oefenopgaven Hoofdstuk 4

Oefenopgaven Hoofdstuk 4 Oefenopgaven Hoofdstuk 4 Opgave 1 De NV Red Mobile verkoopt smartphones in Nederland en heeft de volgende aandeelhouders: KPN NV heeft 35% van de 10 miljoen gewone aandelen, France Telecom 30% van de aandelen

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Valutaopties 4 Drie valutaoptiecontracten 4 Waarom valutaopties

Nadere informatie

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten 5.1 Opties, termijncontracten en andere titels Opties en warrants Termijncontracten Swaps en gestructureerde producten 5.2 De markt voor derivaten Handelsplaatsen

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Valutaopties 4 Twee valutaoptiecontracten 4 Waarom valutaopties

Nadere informatie

Beleggingrisico s. Rendement en risico

Beleggingrisico s. Rendement en risico Beleggingsrisico s Beleggingrisico s Onderstaand tref je de omschrijving aan van de belangrijkste beleggingsrisico s die samenhangen met jouw keuze voor een portefeuilleprofiel. Je neemt een belangrijke

Nadere informatie

TIJ Delft T«chnt5che Universiteit Detft

TIJ Delft T«chnt5che Universiteit Detft TIJ Delft T«chnt5che Universiteit Detft Tentamen Principes van Asset Trading (WI3418TU) 30 januari 2013 van 9.00-12^00 Het tentamen bestaat uit twee delen, die gelijk gewicht hebben. Het eerste deel bestaat

Nadere informatie

AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards. 16 september 2010

AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards. 16 september 2010 AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards 16 september 2010 1 Agenda Duration & convexity (H4 8+ 9) Futures en Forwards (H2) Hedging met Futures en Forwards (H3) Waardering Futures en Forwards (H5)

Nadere informatie

7,3. Opdracht door een scholier 2133 woorden 14 januari keer beoordeeld. Inleiding

7,3. Opdracht door een scholier 2133 woorden 14 januari keer beoordeeld. Inleiding Opdracht door een scholier 2133 woorden 14 januari 2002 7,3 73 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding De afgelopen periode is er regelmatig in het nieuws gesproken over het dalen van de aandelenkoersen

Nadere informatie

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Member of the KBC group

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Member of the KBC group Hedging strategies Opties p. 2 Index 1. Hedging met opties 3 2. Hedging met put opties 4 3. Hedgen met valutaopties 6 Twee valutaoptiecontracten 6 p. 3 Hedging met opties Hedging komt van het Engelse to

Nadere informatie

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2.

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart 2015 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie in context Samenvatting economie 2.1 Sparen en rente Redenen om te sparen: 1. Sparen uit voorzorg

Nadere informatie

Antwoorden Valuarisico 1

Antwoorden Valuarisico 1 Antwoorden Valuarisico 1 a. EUR/USD spotkoers 1,3450 EUR/USD termijnkoers 1 maand (30 dagen) 1,3450 x ( 1 + 30/360 x 0,011) / 1 + 30/360 x 0,0080) = 1,3453 2 maanden (61 dagen) 1,3450 x ( 1 + 61/360 x

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Valutaopties 4 Drie valutaoptiecontracten 4 Waarom valutaopties gebruiken 4 3. Indexopties 5 Kenmerken

Nadere informatie

AG8! Derivatentheorie Les3! Swaps & options. 23 september 2010

AG8! Derivatentheorie Les3! Swaps & options. 23 september 2010 AG8! Derivatentheorie Les3! Swaps & options 23 september 2010 1 Agenda Huiswerk vorige keer Swaps (H7 1 t/m 4) Optie markt (H8) 2 Interest Rate Swaps Een interest rate swap (IRS) is een financieel contract

Nadere informatie

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten 5.1 Opties, termijncontracten en andere titels Opties en warrants Termijncontracten Swaps en gestructureerde producten 5.2 De markt voor derivaten Handelsplaatsen

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave TREASURY MANAGEMENT MAANDAG 22 JUNI 2015 12.15-14.45 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE EN RISK MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE EN RISK MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FINANCE EN RISK MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART 2015 08.45-11.15 UUR SPD Bedrijfsadministratie Finance en risk management Dinsdag 3 maart 2015 B / 6 2015 Stichting ENS

Nadere informatie

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën Euronext.liffe Inleiding Optiestrategieën Vooraf De inhoud van dit document is uitsluitend educatief van karakter. Voor advies dient u contact op te nemen met uw bank of broker. Het is verstandig alvorens

Nadere informatie

Hoofdstuk 9: Waarderen van aandelen

Hoofdstuk 9: Waarderen van aandelen Hoofdstuk 9: Waarderen van aandelen Om een aandeel te waarderen, moeten we de verwachte cash flows kennen die een investeerder zal ontvangen, en de geschikte kosten van het kapitaal waarmee deze cash flows

Nadere informatie

TUDelft Technische Universiteit Deift

TUDelft Technische Universiteit Deift Technische Universiteit Deift Tentamen Principes van Asset Trading 1 februari 2012 van 9.00-12.00 Het tentamen bestaat uit twee delen, die gelijk gewicht hebben. Het eerste deel bestaat uit 20 multiple

Nadere informatie

Het beleggingssysteem van Second Stage

Het beleggingssysteem van Second Stage Het beleggingssysteem van Second Stage Hoewel we regelmatig maar dan op zeer beperkte schaal (niet meer dan vijf procent van het kapitaal) - zeer kortlopende transacties doen, op geanticipeerde koersbewegingen

Nadere informatie

VOORBEELDEXAMEN HANDELS- EN FINANCIELE VERRICHTINGEN

VOORBEELDEXAMEN HANDELS- EN FINANCIELE VERRICHTINGEN VOORBEELDEXAMEN HANDELS- EN FINANCIELE VERRICHTINGEN Opmerkingen vooraf - Gebruik van rekenmachine is niet toegelaten - Puntenverdeling: meerkeuzevragen: 40% ; open vragen: 60% - Duurtijd van examen =

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Basisstrategieën 2 2. Voorbeelden van toepassingen 2 3. Grafische

Nadere informatie

Risico s en kenmerken van beleggen

Risico s en kenmerken van beleggen Risico s en kenmerken van beleggen 1. Risico s en kenmerken in het algemeen Beleggen brengt risico s met zich mee. Vaak geldt: hoe hoger het verwachte rendement, hoe meer risico s. Ook geldt dat in het

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

1. De optie theorie een korte kennismaking

1. De optie theorie een korte kennismaking 1. De optie theorie een korte kennismaking 1.1 Terminologie Een optie is een recht. Een recht om iets te kopen of verkopen. Dit recht kan worden verkregen tegen betaling van een bedrag in geld: de optiepremie.

Nadere informatie

Beleggings- en Portefeuilletheorie Oplossing herkansing 24 maart 2004

Beleggings- en Portefeuilletheorie Oplossing herkansing 24 maart 2004 Beleggings- en Portefeuilletheorie 24 maart 2004 1 Beleggings- en Portefeuilletheorie Oplossing herkansing 24 maart 2004 Opgelet: er waren verscheidene versies van dit tentamen. 1. Een portefeuille P heeft

Nadere informatie

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Een onderneming van de KBC-groep

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Een onderneming van de KBC-groep Hedging strategies Opties p. 2 Index 1. Hedging met opties 3 2. Hedging met put opties 4 3. Hedgen met valutaopties 6 Drie valutaoptiecontracten 6 p. 3 Hedging met opties Hedging komt van het Engelse to

Nadere informatie

Unlimited Speeders. Achieving more together

Unlimited Speeders. Achieving more together Unlimited Speeders Achieving more together Unlimited Speeders: Beleg met een hefboom 3 Unlimited Speeders: Beleg met een hefboom Snel en eenvoudig beleggen met een geringe investering? Inspelen op een

Nadere informatie

Kenmerken financiële risico's en instrumenten

Kenmerken financiële risico's en instrumenten Kenmerken financiële risico's en instrumenten Inleiding Beleggen is nooit zonder risico. Dit geldt voor alle soorten beleggingen en risicoprofielen. Zelfs bij een zeer defensief risicoprofiel kunnen negatieve

Nadere informatie

Kenmerken van effecten en daaraan verbonden specifieke risico s

Kenmerken van effecten en daaraan verbonden specifieke risico s Kenmerken van effecten en daaraan verbonden specifieke risico s Hieronder worden de kenmerken van diverse vormen van effecten besproken en de daaraan verbonden specifieke risico s. Bij alle vormen van

Nadere informatie

Aandelenopties in woord en beeld

Aandelenopties in woord en beeld Aandelenopties in woord en beeld 2 Aandelenopties in woord en beeld 1 In deze brochure gaan we het hebben over aandelenopties zoals die worden verhandeld op de optiebeurs van Euronext. Maar wat zijn dat

Nadere informatie

19 mei 2008. Wat is de waarde van een bedrijf?

19 mei 2008. Wat is de waarde van een bedrijf? 19 mei 2008 Wat is de waarde van een bedrijf? Wat is de waarde van een bedrijf? P.P.C. Buijsrogge RV Register Valuator Makelaar in bedrijfsbelangen www.corporatesearch.nl buijsrogge@corporatesearch.nl

Nadere informatie

10 november 2010 Examenhal 01 (14:00 17:00)

10 november 2010 Examenhal 01 (14:00 17:00) Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Naam: Studentnummer: Tentamen Financiering voor Vastgoedkunde Antwoordsuggesties 10 november 2010 Examenhal 01 (14:00 17:00) Geef uw antwoorden in de daarvoor bestemde

Nadere informatie

Kenmerken en risico s financiële instrumenten

Kenmerken en risico s financiële instrumenten Kenmerken en risico s financiële instrumenten Kenmerken en risico s financiële instrumenten Aan alle vormen van beleggen zijn risico s verbonden. Deze Bijlage geeft een niet-limitatieve, algemene beschrijving

Nadere informatie

Beleggings- en Portefeuilletheorie Tentamen 14 januari 2004 Met oplossingen

Beleggings- en Portefeuilletheorie Tentamen 14 januari 2004 Met oplossingen Beleggings- en Portefeuilletheorie 14 januari 2004 1 Beleggings- en Portefeuilletheorie Tentamen 14 januari 2004 Met oplossingen 1. Een markt heeft uitsluitend risicoaverse beleggers met mean/variance

Nadere informatie

Samenvatting M&O hoofdstuk

Samenvatting M&O hoofdstuk Samenvatting M&O hoofdstuk 10+ 11 Samenvatting door een scholier 1168 woorden 16 maart 2017 7 3 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 10 vermogensmarkt 10.1 vrager van vermogen Vragers van

Nadere informatie

OPTIES IN VOGELVLUCHT

OPTIES IN VOGELVLUCHT OPTIES IN VOGELVLUCHT Inleiding Deze brochure biedt een snelle, beknopte inleiding in de beginselen van opties. U leert wat een optie is, wat de kenmerken zijn van een optie en wat een belegger kan doen

Nadere informatie

Deutsche Bank. Valutamanagement bij. Deutsche Bank

Deutsche Bank.  Valutamanagement bij. Deutsche Bank Deutsche Bank www.deutschebank.nl Valutamanagement bij Deutsche Bank Valutamanagement bij Deutsche Bank 1. Waarom is deze brochure belangrijk? In deze brochure geven wij u algemene informatie over valutaproducten.

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Beleggen

Praktische opdracht Economie Beleggen Praktische opdracht Economie Beleggen Praktische-opdracht door een scholier 1965 woorden 30 oktober 2003 8,1 62 keer beoordeeld Vak Economie Inhoud: 1. Inhoudsopgave 2. Inleiding 3. Wat is beleggen? 4.

Nadere informatie

HANDLEIDING RISICO BELEGGINGSPORTEFEUILLE

HANDLEIDING RISICO BELEGGINGSPORTEFEUILLE HANDLEIDING RISICO BELEGGINGSPORTEFEUILLE INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 PORTEFEUILLE OVERZICHT... 4 2.1 MARGIN OVERZICHT... 5 2.1.1 WAARDE PORTEFEUILLE... 5 2.1.2 KASSALDO... 5 2.1.3 NETTO LIQUIDITEITSWAARDE...

Nadere informatie

Oefenopgaven Hoofdstuk 5

Oefenopgaven Hoofdstuk 5 Oefenopgaven Hoofdstuk 5 Opgave 1 Leg uit waarom een bank in de regel bereid is een lening die gedekt is door een zekerheid, tegen een lagere rente te verstrekken dan een gelijkwaardige lening zonder zekerheid.

Nadere informatie

OEFENINGEN HOOFDSTUK 4

OEFENINGEN HOOFDSTUK 4 OEFENINGEN HOOFDSTUK 4 1 2 OEFENING 1 NA HET LEZEN VAN EEN ARTIKEL IN DE TIJD RAAKT DE ONDERNEMING FLUXUS GEÏNTERESSEERD IN HET VERSCHIL TUSSEN MARKTWAARDE EN BOEKWAARDE. HET MANAGEMENT, DAT ER ALTIJD

Nadere informatie

Koersrisico Het koersrisico is het risico dat uw beleggingen minder waard worden.

Koersrisico Het koersrisico is het risico dat uw beleggingen minder waard worden. KENMERKEN EN RISICO S VAN BELEGGINGEN INHOUDSOPGAVE 1. Kenmerken en risico s in het algemeen 2. Belangrijke risico s 3. Kenmerken en risico s per belegging 4. Overig 1. Kenmerken en risico s in het algemeen

Nadere informatie

Hoofdstuk 8: Waarderen van obligaties

Hoofdstuk 8: Waarderen van obligaties Hoofdstuk 8: Waarderen van obligaties Wat zijn de basistypen van de obligaties en hoe worden ze gewaardeerd? Het begrijpen van obligaties en hoe ze geprijsd worden is nuttig om diverse redenen, namelijk:

Nadere informatie

Samenvatting Economie Risico en rendement

Samenvatting Economie Risico en rendement Samenvatting Economie Risico en rendement Samenvatting door Marise 1524 woorden 6 maart 2017 6,2 13 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie Economie Risico en rendement Hoofdstuk 1 1.1

Nadere informatie

Productinformatie rentemanagement

Productinformatie rentemanagement Productinformatie rentemanagement 2 Inhoud Uw onderneming en mogelijke renterisico s 3 Renteswap 5 Rentecap 9 Meer informatie De producten in deze brochure zijn rentederivaten. Rentederivaten zijn complexe

Nadere informatie

Binaire opties termen

Binaire opties termen Binaire opties termen Bij het handelen in binaire opties zijn er termen die bekend of onbekend in de oren klinken. Als voorbereiding is het dan ook handig om op de hoogte te zijn van de verschillende termen

Nadere informatie

Obligaties een financieringsinstrument en een beleggingscategorie

Obligaties een financieringsinstrument en een beleggingscategorie Obligaties een financieringsinstrument en een beleggingscategorie Mr A. van Dijk RBA 1 Inleiding Wat zijn obligaties? Kenmerken Rendement Risico Obligatiesoorten 2 Kenmerken van Obligaties Vordering Vaste

Nadere informatie

Jim Tehupering. Karel Mercx. Nico Inberg. André Brouwers. ProBeleggen IEX. Beleggers Belangen. Beleggingsinstituut

Jim Tehupering. Karel Mercx. Nico Inberg. André Brouwers. ProBeleggen IEX. Beleggers Belangen. Beleggingsinstituut Nico Inberg Jim Tehupering André Brouwers Karel Mercx IEX ProBeleggen Beleggingsinstituut Beleggers Belangen 2017 2016 2012 / 2014 / 2015 2013 AEX Call 500 dec. 2022 Het Beleggingsinstituut staat niet

Nadere informatie

Reverse Exchangeable Notes. Het basisprospectus (d.d. 13 maart 2013) is goedgekeurd door het Bafin, de Duitse regelgever.

Reverse Exchangeable Notes. Het basisprospectus (d.d. 13 maart 2013) is goedgekeurd door het Bafin, de Duitse regelgever. Reverse Exchangeable Notes Het basisprospectus (d.d. 13 maart 2013) is goedgekeurd door het Bafin, de Duitse regelgever. 02 Reverse Exchangeable Notes Reverse Exchangeable Notes Profiteer van een vaste

Nadere informatie

Werkstuk Economie Sparen en beleggen

Werkstuk Economie Sparen en beleggen Werkstuk Economie Sparen en beleggen Werkstuk door een scholier 2092 woorden 8 maart 2005 5,6 21 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding Mijn werkstuk gaat over Sparen en Beleggen. Ik heb lang moeten nadenken

Nadere informatie

VOORBEELDEXAMENVRAGEN ( VOORBEELDEXAMEN!!!!)

VOORBEELDEXAMENVRAGEN ( VOORBEELDEXAMEN!!!!) VOORBEELDEXAMENVRAGEN ( VOORBEELDEXAMEN!!!!) VRAAG 1 WELKE VAN DE VOLGENDE UITSPRAKEN ZIJN JUIST? 1) IRR HOUDT GEEN REKENING MET DE GROOTTE VAN DE INVESTERING. 2) INDIEN EEN ONDERNEMING PROJECTEN DOORVOERT

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Basisstrategieën 2 2. Voorbeelden van toepassingen 2 3. Grafische voorstelling 5 4. Gekochte

Nadere informatie

BELEGGINGSINSTITUUT. André Brouwers.

BELEGGINGSINSTITUUT. André Brouwers. BELEGGINGSINSTITUUT André Brouwers Disclaimer Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van de AFM. Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Het Beleggingsinstituut

Nadere informatie

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA Financiële analyse Les 2 Vermogensbehoefte en financiering Auteur: Witek ten Hove, MBA In deze les gaan we kijken naar onderdelen uit de balans. Er wordt aangenomen dat de student weet hoe een balans is

Nadere informatie

Van Stuiver tot Miljardair

Van Stuiver tot Miljardair Van Stuiver tot Miljardair Ondernemend Beleggen pt 2 Rob Stuiver & Tycho Schaaf 26 november 2015 Sprekers Rob Stuiver RBA Tycho Schaaf Ondernemend belegger Beleggingsspecialist bij LYNX Masterclass Archief

Nadere informatie

Strategie 2013. André Brouwers

Strategie 2013. André Brouwers André Brouwers Strategie 2013 André Brouwers Training en coaching Online abonnement VIP coaching Trading Week Strategie Weekend Disclaimer Disclaimer De disclaimer van onze website is van toepassing. Beleggen

Nadere informatie

Mutatie ( miljoen) Mutatie 2009* in %

Mutatie ( miljoen) Mutatie 2009* in % Tweede kwartaal/eerste halfjaar 2010 26 augustus 2010 Halfjaarbericht Hoofdpunten Omzet met 10,8% gestegen naar 7,1 miljard (stijging van 4,4% tegen constante wisselkoersen) Bedrijfsresultaat met 17,6%

Nadere informatie

Limited Speeders. Achieving more together

Limited Speeders. Achieving more together Limited Speeders Achieving more together Limited Speeders: Beleg met een nog grotere hefboom! 3 Limited Speeders: Beleg met een nog grotere hefboom! Werking Limited Speeders Limited Speeders behoren,

Nadere informatie

Tentamen Principes van Asset Trading (WI3418TU) 21 januari 2015 van 18.30-21.30

Tentamen Principes van Asset Trading (WI3418TU) 21 januari 2015 van 18.30-21.30 Technische Universiteit Delft Tentamen Principes van Asset Trading (WI3418TU) 21 januari 2015 van 18.30-21.30 Het tentamen bestaat uit twee delen, die gelijk gewicht hebben. Het eerste deel bestaat uit

Nadere informatie

HEFBOOMPRODUCTEN (FACTOR CERTIFICATEN) NYSE Euronext in samenwerking met Commerzbank. NYSE Euronext. All Rights Reserved.

HEFBOOMPRODUCTEN (FACTOR CERTIFICATEN) NYSE Euronext in samenwerking met Commerzbank. NYSE Euronext. All Rights Reserved. HEFBOOMPRODUCTEN (FACTOR CERTIFICATEN) NYSE Euronext in samenwerking met Commerzbank NYSE Euronext. All Rights Reserved. Gestructureerde producten markt van NYSE Euronext NYSE Euronext Brussel NYSE Euronext

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Elke beslissing heeft consequenties voor de toekomst en deze consequenties kunnen voordelig of nadelig zijn. Als de extra kosten de voordelen overschrijden,

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext.

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Call en put opties 3 2. Koper en schrijver 4 3. Standaardisatie 5 Onderliggende

Nadere informatie

a. Geef een indicate van de termijnkoers EUR/USD voor 1, 2 en 3 maanden. b. Waarom is de 1 maands termijnkoers EUR/USD hoger dan de spotkoers?

a. Geef een indicate van de termijnkoers EUR/USD voor 1, 2 en 3 maanden. b. Waarom is de 1 maands termijnkoers EUR/USD hoger dan de spotkoers? Valutarisico 1 Op een bepaald moment zijn de volgende marktgegevens bekend: EUR/USD spotkoers 1,3450 Rente eurogeldmarkt 1 maand (30 dagen) 0,80% 2 maanden (61 dagen) 0,90% 3 maanden (92 (dagen) 1,00%

Nadere informatie

Strategieën met Opties

Strategieën met Opties Strategieën met Opties Euronext, de nieuwe pan-europese beurs, komt voort uit de fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. Handelen op Euronext is snel en goedkoop. Bovendien heeft u binnenkort

Nadere informatie

Financiering 2 (323029)

Financiering 2 (323029) Financiering 2 (323029) DEEL I Multiple choice vragen (12 vragen, 60 punten, 5 punten per vraag) Beantwoorden met de schrapkaart (uitsluitend met potlood één antwoord per vraag aangeven). DEEL II Open

Nadere informatie

Kenmerken financiële instrumenten en risico s

Kenmerken financiële instrumenten en risico s Kenmerken financiële instrumenten en risico s Inleiding Aan alle vormen van beleggen zijn risico s verbonden. De risico s zijn afhankelijk van de belegging. Een belegging kan in meer of mindere mate speculatief

Nadere informatie

Workshop Sparen of beleggen? Karel Mercx en Hildo Laman Redacteuren Beleggers Belangen

Workshop Sparen of beleggen? Karel Mercx en Hildo Laman Redacteuren Beleggers Belangen Workshop Sparen of beleggen? Karel Mercx en Hildo Laman Redacteuren Beleggers Belangen Voorstellen Karel Mercx Hildo Laman Begonnen in de internetzeepbel Begonnen in de optiehandel Programma Voor & nadelen

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 6. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. VastNed Retail nv is een Nederlands vastgoedbeleggingsfonds dat met gelden

Nadere informatie

2 februari 2012 Examenhal (9:00 12:00)

2 februari 2012 Examenhal (9:00 12:00) Naam: Studentnummer: Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Tentamen (HER) Financiering voor Vastgoedkunde Antwoordsuggesties 2 februari 2012 Examenhal (9:00 12:00) Omcirkel het meest juiste antwoord bij

Nadere informatie

Het beleggingssysteem van Second Stage

Het beleggingssysteem van Second Stage Het beleggingssysteem van Second Stage Hoewel we regelmatig maar dan op zeer beperkte schaal (niet meer dan vijf procent van het kapitaal) - zeer kortlopende transacties doen, op geanticipeerde koersbewegingen

Nadere informatie

Renteswap. omruilen voor vaste swaprente. Hoe werkt een variabele Euribor-rente? Wat is een renteswap? Zo werkt de renteruil

Renteswap. omruilen voor vaste swaprente. Hoe werkt een variabele Euribor-rente? Wat is een renteswap? Zo werkt de renteruil variabele Euriborrente omruilen voor vaste swaprente In dit productinformatieblad leest u in het kort wat een renteswap is, hoe het werkt en wat de voordelen en risico s zijn. De renteswap is een complex

Nadere informatie

LYNX Beleggersdebat 2016

LYNX Beleggersdebat 2016 LYNX Beleggersdebat 2016 BELEGGERSDEBAT 2016 V.l.n.r.: Jim Tehupuring, Willem Middelkoop, Janneke Willemse, André Brouwers en Corné van Zeijl BELEGGERSDEBAT 2016 Tip 1 Jim Tehupuring BELEGGERSDEBAT 2016

Nadere informatie

a. Wat zijn de rentekosten voor de onderneming uitgedrukt in een percentage voor het kwartaal dat volgt op het renteherzieningsmoment.

a. Wat zijn de rentekosten voor de onderneming uitgedrukt in een percentage voor het kwartaal dat volgt op het renteherzieningsmoment. Renterisico 1 Een onderneming heeft een lening met een omvang van 5 miljoen euro en een variabele rente die is gebaseerd op het EURIBOR-tarief. De rente wordt per kwartaal opnieuw vastgesteld. De bank

Nadere informatie

Appendices. Beleggen en financiële markten

Appendices. Beleggen en financiële markten Appendices bij Beleggen en financiële markten 4 e druk 2013 Hans Buunk 2014 Sdu Uitgevers, Den Haag Academic Service is een imprint van BIM Media bv. Deze publicatie behoort bij Titel: Beleggen en financiële

Nadere informatie

De grootste financiële beslissing in een mensenleven

De grootste financiële beslissing in een mensenleven De grootste financiële beslissing in een mensenleven 1 520.000.000.000,- ( 520 mrd) Totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens Bron: NMa 2 170.000,- De gemiddelde grootte van een hypotheek in Nederland

Nadere informatie

Trade van de Week. Traden, BAM, cashen!

Trade van de Week. Traden, BAM, cashen! Trade van de Week Traden, BAM, cashen! De titel doet het wellicht al vermoeden. Ik sprak vandaag een klant die een mooie winst behaalde door het handelen in BAM. Een trade die met recht Trade van de Week

Nadere informatie

Waardering van een Onderneming

Waardering van een Onderneming Waardering Congres Financieele Dagblad: Private Equity in de Praktijk 6 april 2006 Dr Michel van Bremen Partner First Dutch Capital B.V. Waardering, essentie: Res tantum valet quantum vendi potest Iets

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 1 Op de gegevens voor de top 10% van 1999

Nadere informatie

Werkstuk Economie Beleggen en sparen

Werkstuk Economie Beleggen en sparen Werkstuk Economie Beleggen en sparen Werkstuk door een scholier 2317 woorden 12 maart 2001 6,8 174 keer beoordeeld Vak Economie Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is sparen? 3. Verschillende mogelijkheden 4. Wat

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo 2010 - I

Eindexamen m&o vwo 2010 - I Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Particuliere beleggers kunnen op verschillende manieren vermogen opbouwen,

Nadere informatie