Productinformatie rentemanagement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Productinformatie rentemanagement"

Transcriptie

1 Productinformatie rentemanagement

2 2 Inhoud Uw onderneming en mogelijke renterisico s 3 Renteswap 5 Rentecap 9 Meer informatie De producten in deze brochure zijn rentederivaten. Rentederivaten zijn complexe financiële producten. Wilt u een rentederivaat afsluiten? Dan is het belangrijk dat u voldoende informatie heeft om te kunnen kiezen voor een product dat past bij uw situatie en doelstellingen. Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Of zijn er nog onduidelijkheden? Neem dan gerust contact op met Treasury Sales van ABN AMRO.

3 3 Uw onderneming en mogelijke renterisico s Heeft u één of meerdere zakelijke leningen met Euribor-rente? Of bent u van plan deze binnenkort af te sluiten? Dan kan dat renterisico s met zich meebrengen. Want stijgt de Euribor, dan stijgen uw rentekosten mee. Maar andersom geldt ook dat uw rentekosten dalen als de Euribor daalt. Wilt u voor een bepaalde periode vastleggen hoeveel rente u (maximaal) betaalt? Dan biedt ABN AMRO rentederivaten waarmee u uw renterisico s kunt managen. In deze brochure leest u meer over de verschillende rentederivaten van ABN AMRO. Hoe werken ze, en wat zijn de voor- en nadelen? Euribor Euribor is de afkorting van Euro Interbank Offered Rate. Het is een officieel gepubliceerd rentetarief waarop de rentes van financiële producten worden gebaseerd. Waaronder die van leningen. Er zijn Euribor-rentetarieven voor verschillende looptijden: 1- en 2-weeks, én 1-, 2-, 3-, 6-, 9- en 12-maands. De Euribor kan voortdurend veranderen. Bijvoorbeeld onder invloed van het monetaire beleid van de Europese Centrale bank. De Euribor wordt dagelijks vastgesteld. U kunt actuele en historische rentestanden van de Euribor bekijken op Meer zekerheid over uw rente Wilt u meer zekerheid over uw rentekosten, dan zijn daarvoor verschillende oplossingen: U kunt kiezen voor een lening met vaste rente. Of uw huidige lening met Euribor-rente omzetten naar een lening met vaste rente. Bespreek uw mogelijkheden, en de voor- en nadelen met uw relatiemanager. ABN AMRO biedt verschillende mogelijkheden om bij een lening met een variabele rente meer zekerheid te krijgen over uw rente, met een rentederivaat. Met een rentederivaat legt u, afhankelijk van uw wensen, vast hoeveel rente u (maximaal) betaalt of gaat betalen. Een rentederivaat is een afzonderlijk product, náást uw lening. U sluit hiervoor dus een aparte overeenkomst af met de bank. Eén derivaat voor meerdere leningen Heeft u meer dan één zakelijke lening met Euribor-rente waarvoor u het renterisico wilt afdekken? Dan kunt u één derivaat voor meerdere leningen afsluiten. Goed om te weten: in deze brochure spreken we steeds over een lening. Daarmee kunnen we ook leningen bedoelen. Een rentederivaat moet aansluiten bij uw lening De rentederivaten uit deze brochure zijn bedoeld om renterisico s te beperken ( hedgen ). Zorg daarom dat uw rentederivaat aansluit bij het bedrag en de looptijd van uw lening.

4 4 Belangrijk om te weten: voor- én nadelen Met rentederivaten kunt u uw renterisico s voor uw bedrijf beheersbaar maken. Maar: rentederivaten zijn complexe financiële producten, waar ook nadelen en risico s aan verbonden zijn. In deze brochure leest u hier meer over. Houd bij het afsluiten van een rentederivaat in elk geval rekening met het volgende: Met een rentederivaat maakt u afspraken met ABN AMRO over de hoogte van de Euribor-rente. Niet over uw lening. Dus betaalt u voor uw lening ook een individuele opslag? Dan kan die wél stijgen. En daarmee stijgen ook uw rentelasten. Een rentederivaat is een afzonderlijk product. Lost u een lening (deels) vervroegd af? Dan kan het zijn dat uw rentederivaat niet meer aansluit bij uw lening. Let op: uw rentederivaat verandert niet automatisch mee. Treasury Sales van ABN AMRO kan u hierover informeren. De individuele opslag van uw lening kan wél veranderen Heeft u een lening met een variabele rente zoals de Euribor-rente? Dan kan het zijn dat u naast de rente ook een individuele opslag moet betalen. Uw individuele opslag kan tussentijds veranderen volgens de voorwaarden van uw kredietovereenkomst. Let op: een rentederivaat geldt alléén voor uw variabele rente, niet voor uw individuele opslag.

5 5 Renteswap Variabele rente omzetten naar een vaste swaprente Met een Renteswap zet u de Euribor-rente van uw lening om naar een vaste swaprente. Voor een afgesproken periode. U weet dan vooraf hoeveel swaprente u betaalt. Is een Renteswap interessant voor u? Een Renteswap kan in de volgende situatie interessant voor u zijn: } u heeft één of meerdere leningen met Euribor-rente, of bent van plan deze binnenkort af te sluiten, en } u wilt de zekerheid van een vaste swaprente. Hoe werkt een Renteswap? Met een Renteswap zet u de variabele rente van uw lening om naar een vaste rente: de swaprente. Deze swaprente geldt voor een afgesproken periode, bijvoorbeeld vijf jaar. En voor een afgesproken deel van uw lening (de 'hoofdsom' van uw Renteswap). In die vijf jaar betaalt u over die hoofdsom de vaste swaprente. Dat is financieel voordelig als de Euribor in de afgesproken periode hoger is dan de swaprente. Maar niet als de Euribor in de afgesproken periode lager is dan de swaprente. In beide gevallen heeft u echter zekerheid over de swaprente die u betaalt. Een Renteswap werkt zo: voor uw lening betaalt u de Euribor-rente, en in de meeste gevallen een individuele opslag: ABN AMRO verrekent over de hoofdsom van uw Renteswap met u het verschil tussen de Euribor-rente en de vaste swaprente (in uw voordeel of nadeel). U betaalt dus per saldo: de vaste swaprente, plus uw eventuele individuele opslag. Let op: met de Renteswap gaat u een verplichting aan. Tijdens de afgesproken periode verrekent ABN AMRO steeds het verschil tussen de Euribor-rente en de swaprente met u. Uw Renteswap: Swaprente U Euribor Uw Euribor-lening: Individuele opslag Euribor ABN AMRO De pijlen in het figuur geven de richting van de rentestromen aan. Let op: de verplichtingen die zijn doorgestreept vallen tegen elkaar weg. Maar ze blijven wél bestaan.

6 6 Hoe kan een Renteswap voor u uitpakken? In de twee voorbeelden hieronder ziet u hoe een Renteswap in verschillende situaties kan uitwerken. De gegevens In de voorbeelden hieronder gaan we uit van deze gegevens: Uw lening } Leenbedrag: } Looptijd lening: 10 jaar } Variabele rente: 3-maands Euribor } Individuele opslag: 3,00% } Aflossingen: geen Uw Renteswap } Hoofdsom: } Looptijd: 10 jaar } Vaste swaprente: 0,98% Voorbeeld 1 De situatie De Euribor-rente is hoger dan uw vaste swaprente. Resultaat Met uw Renteswap betaalt u uw vaste swaprente. Stel, in een bepaald kwartaal is de 3-maands Euribor 1,50%. Stap 1. U betaalt voor uw lening de Euribor-rente plus een individuele opslag: x (1,50% + 3%) x (91/360 dagen) = ,00. Stap 2. De bank verrekent voor uw Renteswap met u het verschil tussen de Euribor-rente en de vaste swaprente: x (1,50% - 0,98%) x (91/360 dagen) = 1.314,44. U ontvangt dit bedrag van de bank. Met de Renteswap betaalt u per saldo de vaste swaprente plus de individuele opslag: x (0.98% + 3%) x (91/360 dagen) = ,56. Voorbeeld 2 De situatie De Euribor-rente is lager dan uw vaste swaprente. Resultaat Met uw Renteswap betaalt u uw vaste swaprente. Stel, in een bepaald kwartaal is de 3-maands Euribor 0,20%. Stap 1. U betaalt voor uw lening de Euribor-rente plus een individuele opslag: x (0,20% + 3%) x (91/360 dagen) = 8.088,89. Stap 2. De bank verrekent voor uw Renteswap met u het verschil tussen de Euribor-rente en de vaste swaprente: x (0,20% - 0,98%) x (91/360 dagen) = ,67. U moet dit bedrag aan de bank betalen. Met de Renteswap betaalt u per saldo de vaste swaprente plus de individuele opslag: x (0.98% + 3%) x (91/360 dagen) = ,56. Goed om te weten: de voorbeelden geven een indicatie van de rentepercentages, en hoe die voor u kunnen uitpakken. Rentepercentages kunnen voortdurend veranderen.

7 7 Wat spreekt u af met de bank? Een Renteswap is een afzonderlijk product. U sluit hiervoor dus een aparte overeenkomst met de bank. Daarin spreken we onder meer af: 1. De hoofdsom van uw Renteswap. 2. De looptijd van uw Renteswap. 3. De hoogte van de vaste swaprente. Voordelen van de Renteswap U heeft zekerheid over de hoogte van uw vaste swaprente. Oplossing op maat: u kunt kiezen voor welk bedrag u de swaprente vastzet, en voor hoe lang. Uw keuze is wel afhankelijk van de hoogte en looptijd van uw onderliggende variabele lening. Voor nieuwe én lopende leningen. Nadelen en risico s van de Renteswap U heeft gedurende de gehele looptijd van uw Renteswap de verplichting om de vaste swaprente te betalen. Wordt de Renteswap (gedeeltelijk) beëindigd voor de afgesproken einddatum? Dan verrekent ABN AMRO de marktwaarde van uw Renteswap met u. Dit kan u geld opleveren, maar ook veel geld kosten. Bij vervroegde aflossing van een lening verandert de Renteswap niet automatisch mee. Wat kost een Renteswap? Voor de Renteswap betaalt u de vaste swaprente. En daarnaast uw eventuele individuele opslag. In de swaprente zit de vergoeding voor de bank verwerkt. Wat gebeurt er met de Renteswap als u uw lening vervroegd aflost? U kunt tussentijds de hoofdsom van uw Renteswap verlagen of uw Renteswap beëindigen. Bijvoorbeeld als u (een deel van) uw lening vervroegd aflost. Of als de lening om een andere reden stopt. De bank heeft ook het recht om uw Renteswap te beëindigen. Omgekeerd kan trouwens ook: als u een nieuwe lening afsluit, kunt de hoofdsom van uw Renteswap verhogen. Zo blijft u enigszins flexibel. Overweegt u uw lening vervroegd terug te betalen, laat dit dan weten aan uw relatiemanager en Treasury Sales van ABN AMRO. Uw Renteswap verandert namelijk niet automatisch mee. Treasury Sales kan u informeren over de gevolgen voor uw Renteswap. Wat als u of de bank de Renteswap tussentijds beëindigt? Stopt de Renteswap eerder dan afgesproken, dan verrekent de bank de marktwaarde van de Renteswap met u. De marktwaarde kan zowel positief als negatief zijn. Het bedrag dat u moet betalen (of van de bank krijgt) is hoger naarmate het verschil tussen de actuele swaprente voor de resterende looptijd en uw vaste swaprente groter is. En naarmate de resterende looptijd langer is. In de tabel hieronder ziet u hoe de marktwaarde voor u kan uitwerken. Treasury Sales kan u informeren over de actuele marktwaarde van uw Renteswap. Goed om te weten: op de afgesproken einddatum is de marktwaarde van een Renteswap altijd nul. Loopt de Renteswap door tot het eind? Dan hoeft u op de einddatum geen marktwaarde te betalen, en ontvangt u ook geen marktwaarde van de bank. Voorbeeld marktwaarde bij stoppen Renteswap Uw swapbedrag = Uw vaste swaprente = 0.98% Swaprente resterende looptijd Verschil met uw vaste swaprente Voorbeeld marktwaarde bij stoppen Renteswap Oorspronkelijke looptijd 10 jaar 8 jaar eerder stoppen 6 jaar eerder stoppen 4 jaar eerder stoppen 2 jaar eerder stoppen 2,50% +1,52% u ontvangt: ,50% +0,52% u ontvangt: ,98% 0,00% ,50% -0,48% u betaalt: ,30% -1,28% u betaalt: ,50% -1,48% u betaalt: Bij stoppen renteswap op afgesproken einddatum Goed om te weten: dit voorbeeld geeft een illustratie van de ontwikkeling van de marktwaarde (berekend in april 2015). De precieze waarden kunnen dagelijks variëren. De vermelde uitkomst van de marktwaarde zijn contant gemaakt omdat de marktwaarde nu wordt verrekend. De berekening van de contante waarde is hier ter illustratie gedaan tegen de vaste swaprente voor de resterende looptijd.

8 8 Extra mogelijkheden bij de Renteswap: de Swaption en de Forward Starting Swap Swaption: een optie kopen op een Renteswap Is uw financiering nog niet rond? Maar wilt u wél zeker zijn van een swaprente die gunstiger kan zijn dan de toekomstige swaprente? Dan kunt u een optie kopen op een Renteswap: een Swaption. Hiervoor betaalt u een premie. Zo werkt een Swaption Bij het afsluiten van een Swaption spreekt u met de bank een vaste swaprente af. U heeft dan recht op deze vaste swaprente. Twee dagen voordat de Swaption eindigt, bekijken we de swaprente van dat moment: Is de actuele swaprente hoger dan uw swaprente? Dan oefent u uw Swaption uit. Er zijn dan twee mogelijkheden. De keuze voor één van deze mogelijkheden legt u van tevoren vast: 1. U sluit de Renteswap af, met de vóóraf afgesproken swaprente. En profiteert dus van die lagere rente. U heeft deze mogelijkheid alléén als de financiering helemaal geregeld is. 2. U sluit geen Renteswap af. In plaats daarvan verrekent ABN AMRO de marktwaarde van de af te sluiten Renteswap met u. Daarvoor kijken we naar de hoofdsom, de looptijd van de Renteswap, én het verschil tussen de actuele swaprente en de lagere vaste swaprente. U ontvangt een bedrag van ABN AMRO. Is de actuele swaprente lager dan uw swaprente? Dan oefent u uw Swaption niet uit. U kunt dan een nieuwe Renteswap afsluiten, met de actuele lagere swaprente. U krijgt geen premie terug. Forward Starting Swap: nu al een vaste swaprente afspreken voor de toekomst Wilt u pas over enige tijd gebruikmaken van een Renteswap bij uw (nieuwe of lopende) lening? Bijvoorbeeld over drie maanden? En verwacht u dat de rente tegen die tijd hoger zal zijn? Dan kunt u nú al een vaste swaprente afspreken met de bank. Over drie maanden gaat u dan deze vaste swaprente betalen. Dit noemen we ook wel een Forward Starting Swap. Maar: de overeenkomst waarin u de vaste swaprente voor de toekomst afspreekt gaat direct in. Dus stel dat de lening toch niet rond zou komen, dan kunt u of ABN AMRO de Renteswapovereenkomst voortijdig eindigen. En als de Renteswap op dat moment een negatieve marktwaarde zou hebben, dan moet u die betalen aan de bank. Daarom heeft u deze mogelijkheid alléén als de financiering al helemaal geregeld is.

9 9 Rentecap Vastleggen tot welk percentage uw rente maximaal kan stijgen Met een Rentecap betaalt u nooit méér dan uw afgesproken caprente. Maar als de Euribor daalt, dan betaalt u gewoon de lagere Euribor-rente. Is een Rentecap interessant voor u? Een Rentecap kan in de volgende situatie interessant voor u zijn: } u heeft één of meerdere leningen met Euribor-rente, of bent van plan deze binnenkort af te sluiten; } u wilt vastleggen tot welk percentage uw Euriborrente maximaal kan stijgen, en } u bent bereid om hiervoor een premie te betalen. Hoe werkt een Rentecap? Bij een Rentecap spreekt u met de bank een caprente af: het percentage tot waar uw Euribor-rente maximaal kan stijgen. Stijgt de Euribor boven het afgesproken rentepercentage? Dan betaalt u de afgesproken caprente. Maar daalt de Euribor onder het afgesproken percentage? Dan betaalt u gewoon de lagere Euribor-rente. Voor het afsluiten van een Rentecap betaalt u vooraf éénmalig een premie aan de bank. Een Rentecap werkt zo: Voor uw lening betaalt u de Euribor-rente, en in de meeste gevallen een individuele opslag. ABN AMRO vergelijkt elke periode de Euribor met uw caprente: Is de Euribor hoger dan uw caprente? Dan ontvangt u het verschil terug. Is de Euribor lager of gelijk aan uw caprente, dan ontvangt u niets. U betaalt per saldo: maximaal de caprente en premie, plus uw eventuele individuele opslag. Uw Rentecap: Als Euribor hoger is dan caprente: Verschil tussen Euribor en caprente De pijlen in het figuur geven de richting van de rentestromen aan. Uw Euribor-lening: Individuele opslag Euribor U ABN AMRO

10 10 Hoe kan een Rentecap voor u uitpakken? In de twee voorbeelden hieronder ziet u hoe een Rentecap in verschillende situaties kan uitwerken. De gegevens In de voorbeelden hieronder gaan we uit van deze gegevens: Uw lening } Leenbedrag: } Looptijd lening: 10 jaar } Variabele rente: 3-maands Euribor } Individuele opslag: 3,00% } Aflossingen: geen Uw Rentecap } Hoofdsom: } Looptijd: 10 jaar } Premie: } Caprente: 1,00% Voorbeeld 1 De situatie De Euribor-rente is hoger dan uw caprente. Resultaat U betaalt de caprente. Stel, in een bepaald kwartaal is de 3-maands Euribor 1,50%. Stap 1. U betaalt voor uw lening de Euribor-rente plus de individuele opslag: x (1,5% + 3%) x (91/360 dagen) = ,00. Stap 2. ABN AMRO verrekent met u het verschil tussen de Euribor-rente en uw caprente: x (1,50% - 1%) x (91/360 dagen) = 1.263,89. U ontvangt dit bedrag van de bank. Met de Rentecap betaalt u per saldo de caprente plus de individuele opslag: x (1% + 3,00%) x (91/360 dagen) = ,11. Let op: u heeft vooraf ook de premie betaald. Voorbeeld 2 De situatie De Euribor-rente is lager dan uw caprente. Resultaat U betaalt de Euribor-rente. Stel, in een bepaald kwartaal is de 3-maands Euribor 0,50%. Omdat de Euribor-rente lager is dan caprente, vindt er geen verrekening plaats. Met de Rentecap betaal u de Euribor-rente plus de individuele opslag: x (0,5% + 3,00%) x (91/360 dagen) = 8.847,22. Let op: u heeft vooraf ook de premie betaald. Goed om te weten: de voorbeelden geven een indicatie van de rentepercentages, en hoe die voor u kunnen uitpakken. Rentepercentages kunnen voortdurend veranderen. Dat geldt ook voor de premie.

11 11 Wat spreekt u af met de bank? Een Rentecap is een afzonderlijk product. U sluit hiervoor dus een aparte overeenkomst met de bank. Daarin spreken we onder meer af: 1. De hoofdsom van de Rentecap. 2. De looptijd van de Rentecap. 3. De hoogte van de caprente. 4. De premie die u aan ABN AMRO betaalt. Voordelen van de Rentecap U betaalt nooit meer rente dan de afgesproken caprente. Oplossing op maat: u kunt kiezen voor welk bedrag u de Rentecap afsluit en voor hoe lang. Uw keuze is wel afhankelijk van de hoogte en looptijd van uw onderliggende variabele lening. Nadelen en risico s van de Rentecap Voor het afsluiten van een Rentecap betaalt u vooraf éénmalig een premie aan de bank. Bij vervroegde aflossing van de lening verandert de Rentecap niet automatisch mee. Wat kost een Rentecap? Wat gebeurt er met de Rentecap als u uw lening vervroegd aflost? Lost u de lening vervroegd af? Of stopt de lening om een andere reden eerder dan afgesproken? Dan kunt u uw Rentecap zelf tussentijds beëindigen. Maar: de bank heeft ook het recht om uw Rentecap dan stop te zetten. Overweegt u uw lening vervroegd terug te betalen, laat dit dan weten aan uw relatiemanager en Treasury Sales van ABN AMRO. Uw Rentecap verandert namelijk niet automatisch mee. Treasury Sales kan u informeren over de gevolgen voor uw Rentecap. Wat als u of de bank de Rentecap tussentijds beëindigt? Stopt de Rentecap eerder dan afgesproken, dan verrekent de bank de marktwaarde van de Rentecap met u. De marktwaarde kan alleen positief of nul zijn, niet negatief. Heeft de Rentecap geen marktwaarde, dan ontvangt u geen geld van de bank. Heeft de Rentecap een positieve marktwaarde? Dan ontvangt u dit bedrag van de bank. De marktwaarde van de Rentecap is afhankelijk van de resterende looptijd, de hoofdsom, de actuele en verwachte Euribor-rente en de beweeglijkheid van de markt. Treasury Sales kan u informeren over de marktwaarde van uw Rentecap. Als u een Rentecap afsluit, betaalt u vooraf éénmalig een bedrag aan de bank: de premie. In de premie zit de vergoeding voor de bank verwerkt. Disclaimer Dit productinformatiedocument is uitsluitend informatief van aard en is geen juridisch, fiscaal of ander advies, noch een uitnodiging of aanbod tot het sluiten van een overeenkomst. De in dit document beschreven financiële instrumenten zijn OTC-derivaten. ABN AMRO Bank N.V. ( ABN AMRO ) kan u informeren en adviseren over OTC derivatentransacties maar treedt bij dergelijke transacties ook op als uw wederpartij met een zelfstandig belang dat mogelijk tegengesteld kan zijn aan uw belang. Daarom raden wij u nadrukkelijk aan om de productinformatie, de voorwaarden en het eventuele advies van ABN AMRO altijd zelfstandig te (laten) verifiëren, evalueren en interpreteren. De in dit document beschreven financiële instrumenten sluiten mogelijk niet aan bij uw specifieke doelstellingen, financiële situatie, kennis en ervaring of individuele behoeften en de in dit document opgenomen informatie dient niet te worden opgevat als (beleggings)advies. Voor meer algemene informatie over OTC- derivatentransacties verwijzen wij u naar de documenten Informatieblad Treasurydienstverlening ABN AMRO en Veel gebruikte begrippen bij de Treasurydienstverlening ABN AMRO. Deze documenten en de voorwaarden zijn verkrijgbaar bij uw ABN AMRO Treasury adviseur. ABN AMRO noch haar bestuurders, medewerkers of vertegenwoordigers kunnen op enigerlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventuele verliezen die voortvloeien uit het gebruik van dit productinformatiedocument. ABN AMRO Bank N.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

12

Renteswap. omruilen voor vaste swaprente. Hoe werkt een variabele Euribor-rente? Wat is een renteswap? Zo werkt de renteruil

Renteswap. omruilen voor vaste swaprente. Hoe werkt een variabele Euribor-rente? Wat is een renteswap? Zo werkt de renteruil variabele Euriborrente omruilen voor vaste swaprente In dit productinformatieblad leest u in het kort wat een renteswap is, hoe het werkt en wat de voordelen en risico s zijn. De renteswap is een complex

Nadere informatie

Productinformatie commoditymanagement

Productinformatie commoditymanagement Productinformatie commoditymanagement 2 Inhoud Uw onderneming en mogelijke prijsrisico s 3 Commodity Swap 4 Commodity Optie 7 Commodity Collar 10 Meer informatie De producten in deze brochure zijn commodityderivaten.

Nadere informatie

Valutaoptie. Bescherming tegen koersschommelingen. Wat is valutarisico? Wat is een valutaoptie?

Valutaoptie. Bescherming tegen koersschommelingen. Wat is valutarisico? Wat is een valutaoptie? Bescherming tegen koersschommelingen Dit productinformatieblad is bedoeld voor ondernemers die internationaal zaken doen. In het kort leest u hierin wat een valutaoptie is, hoe het werkt en wat de voordelen,

Nadere informatie

Valutatermijntransactie

Valutatermijntransactie Valutatermijntransactie Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Dit productinformatieblad is bedoeld voor ondernemers die internationaal zaken doen. In het kort leest u hierin

Nadere informatie

De zakelijke lening van ABN AMRO

De zakelijke lening van ABN AMRO Zakelijke lening 1 De zakelijke lening van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u hoe de zakelijke lening van ABN AMRO werkt, en wat de belangrijkste kenmerken en risico s zijn. Ook leest u wat

Nadere informatie

Productinformatieblad Zakelijke lening - Juli 2018

Productinformatieblad Zakelijke lening - Juli 2018 Zakelijke lening Productinformatieblad Zakelijke lening - Juli 2018 1 Productinformatieblad Zakelijke lening - Juli 2018 De zakelijke lening van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u hoe de zakelijke

Nadere informatie

Deutsche Bank. www.deutschebank.nl. Uw rentederivaat bij. Deutsche Bank

Deutsche Bank. www.deutschebank.nl. Uw rentederivaat bij. Deutsche Bank Deutsche Bank www.deutschebank.nl Uw rentederivaat bij Deutsche Bank Uw derivaat bij Deutsche Bank 1. Waarom is deze brochure belangrijk? U heeft op dit moment een rentederivaat. In deze brochure geven

Nadere informatie

Mei Zakelijke lening

Mei Zakelijke lening Mei 2019 Zakelijke lening 1 De zakelijke lening van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u hoe de zakelijke lening van ABN AMRO werkt, en wat de belangrijkste kenmerken en risico s zijn. Ook leest

Nadere informatie

BROCHURE RENTEDERIVATEN

BROCHURE RENTEDERIVATEN BROCHURE RENTEDERIVATEN In deze brochure legt de AFM de belangrijkste eigenschappen van een rentederivaat uit en zijn vragen opgenomen die u kunt stellen aan uw bank. Deze brochure kunt u gebruiken als

Nadere informatie

Productwijzer. Rentederivaten ( )

Productwijzer. Rentederivaten ( ) Productwijzer Rentederivaten 6.0012.96 (08-01-2009) 1 Rentederivaten Afhankelijk van uw situatie, de marktsituatie en marktverwachtingen kan het voor u bijzonder interessant zijn (of wellicht zelfs noodzakelijk)

Nadere informatie

POSITION PAPER INZET RENTEDERIVATEN BIJ KREDIETVERLENING AAN HET MKB

POSITION PAPER INZET RENTEDERIVATEN BIJ KREDIETVERLENING AAN HET MKB POSITION PAPER INZET RENTEDERIVATEN BIJ KREDIETVERLENING AAN HET MKB Kernboodschappen Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) Rentederivaten worden door Nederlandse banken aangeboden om renterisico s voor

Nadere informatie

Juni Zakelijk rekeningcourant

Juni Zakelijk rekeningcourant Juni 2016 Zakelijk rekeningcourant krediet 1 Productinformatieblad Zakelijk rekening-courant krediet - Juni 2016 Het zakelijk rekening-courant krediet van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u

Nadere informatie

a. Wat zijn de rentekosten voor de onderneming uitgedrukt in een percentage voor het kwartaal dat volgt op het renteherzieningsmoment.

a. Wat zijn de rentekosten voor de onderneming uitgedrukt in een percentage voor het kwartaal dat volgt op het renteherzieningsmoment. Renterisico 1 Een onderneming heeft een lening met een omvang van 5 miljoen euro en een variabele rente die is gebaseerd op het EURIBOR-tarief. De rente wordt per kwartaal opnieuw vastgesteld. De bank

Nadere informatie

Voorbereiding voor het gesprek met uw bank over de herbeoordeling van uw rentederivaat

Voorbereiding voor het gesprek met uw bank over de herbeoordeling van uw rentederivaat Voorbereiding voor het gesprek met uw bank over de herbeoordeling van uw rentederivaat De banken zijn op dit moment bezig met het uitvoeren van herbeoordelingen van alle lopende rentederivaten bij het

Nadere informatie

Mei Zakelijk rekeningcourant

Mei Zakelijk rekeningcourant Mei 2019 Zakelijk rekeningcourant Krediet 1 Het zakelijk rekening-courant krediet van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u hoe het zakelijk rekening-courant krediet van ABN AMRO werkt, en wat

Nadere informatie

Productinformatie valutamanagement

Productinformatie valutamanagement Productinformatie valutamanagement Inhoud Uw onderneming en mogelijke valutarisico s 3 Uw valutarisico afdekken: beschermd tegen ongunstige koersontwikkelingen 7 Valutatermijntransactie Valutaoptie Cylinder

Nadere informatie

Treasury producten in KRM dossiers. Yvonne Einig Marc Leclair

Treasury producten in KRM dossiers. Yvonne Einig Marc Leclair Treasury producten in KRM dossiers Yvonne Einig Marc Leclair Waarom het onderwerp "Treasury producten in KRM dossiers"? Elsevier 25 juli 2015: "Banken bloeden steeds vaker om renteswaps" Onderzoek AFM:

Nadere informatie

Antwoorden Renterisico 1

Antwoorden Renterisico 1 Antwoorden Renterisico 1 a. 2,35% + 1,20% = 3,55% b. 5.000.000 x 0,0355 x 92/360= 45.361 euro c. Renterisico; in dit geval het risico dat de rente stijgt waardoor de rentekosten voor de onderneming stijgen

Nadere informatie

Hoe de banken goud verdienen aan de renteswaps die ze u verkopen

Hoe de banken goud verdienen aan de renteswaps die ze u verkopen Hoe de banken goud verdienen aan de renteswaps die ze u verkopen Stel u sluit met uw bank een (her)financieringsovereenkomst met op het oog redelijke kredietopslagen op het Euribor. Echter, de bank verplicht

Nadere informatie

Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen

Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen Zakelijk krediet 1 Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen In deze algemene brochure leest u wat de twee belangrijkste zakelijke kredieten van ABN AMRO zijn, en wat de kenmerken en risico

Nadere informatie

Deutsche Bank. Valutamanagement bij. Deutsche Bank

Deutsche Bank.  Valutamanagement bij. Deutsche Bank Deutsche Bank www.deutschebank.nl Valutamanagement bij Deutsche Bank Valutamanagement bij Deutsche Bank 1. Waarom is deze brochure belangrijk? In deze brochure geven wij u algemene informatie over valutaproducten.

Nadere informatie

ABN AMRO Vorstverletdekking 2008/2009 1/10

ABN AMRO Vorstverletdekking 2008/2009 1/10 Productinformatie ABN AMRO Vorstverletdekking 2008/2009 Blijf de vorst een stap voor Voor veel bouwondernemingen is vorstverlet een forse kostenpost. Het werk ligt stil, maar bijvoorbeeld loon- en bouwplaatskosten

Nadere informatie

SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT

SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT SPAARXTRA HYPOTHEEK optimaal varieren met rente EN rendement Kiezen voor de beste hypotheek betekent het optimaliseren van kansen en risico

Nadere informatie

September De ABN AMRO Groenlening

September De ABN AMRO Groenlening September 2018 De ABN AMRO Groenlening 1 De ABN AMRO Groenlening In dit productinformatieblad leest u wat de ABN AMRO Groenlening is en wat de belangrijkste kenmerken en risico s zijn. Duurzaam investeren

Nadere informatie

Productinformatieblad Valutatermijntransactie. Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta

Productinformatieblad Valutatermijntransactie. Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Productinformatieblad Valutatermijntransactie Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam 088-440 5500 service@franx.com Valutatermijntransactie

Nadere informatie

Laat uw geld groeien!

Laat uw geld groeien! AEGON Ontslagvergoeding Sparen Ontslagvergoeding nog niet nodig? Laat uw geld groeien! Een ontslag is een ingrijpende gebeurtenis. Naast de nodige emoties speelt dan ook uw financiële situatie een grote

Nadere informatie

Putoptie. 1Productinformatie!

Putoptie. 1Productinformatie! Putoptie 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één andere valuta.

Nadere informatie

RenteSWAP (ID 8) Team RenteSWAP 8 november 2016

RenteSWAP (ID 8) Team RenteSWAP 8 november 2016 Meander 261 Postbus 9221 6800 KB Arnhem telefoon 088 23 67 777 e-mail swap@flynth.nl Voorbeeld BV Fictieweg 3 1234 AB BIJVOORBEELD Kenmerk Behandeld door Datum RenteSWAP (ID 8) Team RenteSWAP 8 november

Nadere informatie

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie?

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij EEN ONDERNEMING VAN ABN AMRO BANK N.V. WELKE HYPOTHEEK PAST BIJ MIJ? Je hebt je pijlen gericht

Nadere informatie

Zodat u kunt leven zoals u wilt. Uw lening onze specialiteit

Zodat u kunt leven zoals u wilt. Uw lening onze specialiteit Zodat u kunt leven zoals u wilt Uw lening onze specialiteit DEFAM. Specialist in verantwoord lenen. Let op! De informatie in deze brochure is niet toegesneden op uw persoonlijke situatie. Laat u goed informeren

Nadere informatie

Januari 2009, Case renterisico management: Analyse portefeuille rente-instrumenten en rentehedging programma

Januari 2009, Case renterisico management: Analyse portefeuille rente-instrumenten en rentehedging programma Januari 2009, Case renterisico management: Analyse portefeuille rente-instrumenten en rentehedging programma In deze case wordt uiteen gezet op welke wijze renterisico effectief kan worden beheerst door

Nadere informatie

Van Lanschot Geldleningen voor niet-consumenten

Van Lanschot Geldleningen voor niet-consumenten Van Lanschot Geldleningen voor niet-consumenten Treedt u toe tot een maatschap? Wilt u extra investeren in uw onderneming? Hebt u de ambitie om uw bedrijf te laten groeien? Wij bieden u een passende zakelijke

Nadere informatie

Cylinder. 1Productinformatie!

Cylinder. 1Productinformatie! Cylinder 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één andere valuta.

Nadere informatie

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen Klantinformatie hypotheekrente wijzigen Waarom krijgt u deze informatie U wilt uw hypotheekrente wijzigen. Dit is een belangrijke beslissing. Daarom willen wij u zo goed mogelijk voorlichten over de gevolgen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36912 29 december 2014 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 18 december 2014, CZW/S&B

Nadere informatie

Grip op later - Augustus Financieel Inzicht. Nu & in de toekomst. De heer Voorbeeld Mevrouw Voorbeeld-Test

Grip op later - Augustus Financieel Inzicht. Nu & in de toekomst. De heer Voorbeeld Mevrouw Voorbeeld-Test Grip op later - Augustus 2019 Financieel Inzicht Nu & in de toekomst De heer Voorbeeld Mevrouw Voorbeeld-Test 2 Inhoud Conclusie en aandachtspunten Uw financiële situatie nu en in de toekomst Uw financiële

Nadere informatie

Notitie Rente-instrumenten

Notitie Rente-instrumenten Notitie Rente-instrumenten Referentienummer BCS/Beverwijk Inhoud 1 Inleiding... 1 2 Traditionele Methoden... 2 3 Rente-instrumenten... 3 3.1 Rentetermijncontracten... 3 3.2 Rente-opties... 4 3.3 Renteswaps...

Nadere informatie

Nadeel Uiteindelijk wordt er geen vermogen opgebouwd om de hypotheek mee af te kunnen lossen.

Nadeel Uiteindelijk wordt er geen vermogen opgebouwd om de hypotheek mee af te kunnen lossen. Welke hypotheekvorm past het beste bij uw specifieke situatie? Het is fijn om van tevoren al te weten welke basis hypotheekvormen er bestaan. Hieronder staan de hypotheekvormen een voor een kort beschreven

Nadere informatie

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij Een onderneming van ABN AMRO BANK N.V. Welke hypotheek past bij mij? Je hebt je pijlen gericht

Nadere informatie

Uw Roparco Opeethypotheek: ALLES OP EEN RIJ

Uw Roparco Opeethypotheek: ALLES OP EEN RIJ Uw Roparco Opeethypotheek: ALLES OP EEN RIJ Uw Roparco Opeethypotheek: ALLES OP EEN RIJ Afgelopen jaren is er veel gebeurd in de woningmarkt. In kranten en andere media leest u dat veel huizen lang te

Nadere informatie

Uw Roparco Hypotheek ALLES OP EEN RIJ

Uw Roparco Hypotheek ALLES OP EEN RIJ Uw Roparco Hypotheek ALLES OP EEN RIJ Uw Roparco Hypotheek: ALLES OP EEN RIJ Afgelopen jaren is er veel gebeurd in de woningmarkt. In kranten en andere media leest u dat veel huizen lang te koop staan

Nadere informatie

Voorwaarden Deposito Nettolijfrente C

Voorwaarden Deposito Nettolijfrente C Voorwaarden Deposito Nettolijfrente C 03.2.64 Inleiding Dit zijn de voorwaarden als u een deposito afsluit op een Delta Lloyd Nettolijfrente Groeirekening. Hierin staan de regels die gelden tussen u en

Nadere informatie

Rabobank Rentelift Obligatie

Rabobank Rentelift Obligatie Rabo International. London Branch Thames Court,One Queenhithe London EC4V 3RL Rabobank Rentelift Obligatie Rabobank Rentelift Obligatie U hebt een visie op de ontwikkeling van de geldmarkt. U bent er van

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Treasury 13

Inhoud. Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Treasury 13 Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1 Treasury 13 1.1 Treasurytaken 13 1.1.1 Cash & liquidity management / Financiering 14 1.1.2 Renterisicobeheer 14 1.1.3 Valutarisicobeheer 15 1.1.4 Beheer van prijsrisico

Nadere informatie

Productkenmerken en voorwaarden Van Lanschot Spaar & DepositoRekening

Productkenmerken en voorwaarden Van Lanschot Spaar & DepositoRekening Productkenmerken en voorwaarden Van Lanschot Spaar & DepositoRekening 1. Productkenmerken van de Van Lanschot Spaar & DepositoRekening 2. Voorwaarden voor de Van Lanschot Spaar & DepositoRekening In deze

Nadere informatie

European Forward Extra

European Forward Extra European Forward Extra 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één

Nadere informatie

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen Klantinformatie hypotheekrente wijzigen (Basisvoorwaarden) Waarom krijgt u deze informatie? U wilt uw hypotheekrente wijzigen. Dit is een belangrijke beslissing. Daarom willen wij u zo goed mogelijk voorlichten

Nadere informatie

Participating Forward

Participating Forward Participating Forward 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één

Nadere informatie

Uitspraak. : Deutsche Bank Nederland N.V. (inmiddels Deutsche Bank AG, Amsterdam Branch), gevestigd te Amsterdam, verder te noemen DB

Uitspraak. : Deutsche Bank Nederland N.V. (inmiddels Deutsche Bank AG, Amsterdam Branch), gevestigd te Amsterdam, verder te noemen DB Geschillencommissie Inzake Geschillenbeslechting Rentederivaten nr. 2016-434 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, J.C. Buiter en drs. J.C.P.M. van Erp, leden en mr. T.R.G. Leyh, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

Vergoeding voor ons renteverlies. bij overstap op lagere hypotheekrente bij eerder aflossen voor uw Thuis Hypotheek

Vergoeding voor ons renteverlies. bij overstap op lagere hypotheekrente bij eerder aflossen voor uw Thuis Hypotheek Vergoeding voor ons renteverlies. bij overstap op lagere hypotheekrente bij eerder aflossen voor uw Thuis Hypotheek Inhoud. Inleiding. 3 Overstap op een lagere rente. 4 De berekening van de vergoeding.

Nadere informatie

Kortlopend Beleggersdeposito. voorwaarden

Kortlopend Beleggersdeposito. voorwaarden Kortlopend Beleggersdeposito voorwaarden Voorwaarden Kortlopend Beleggersdeposito Deze gelden wanneer u een Kortlopend Beleggersdeposito bij ons, InsingerGilissen Bankiers N.V., opent en aanhoudt. ALGEMENE

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening. In dit document leest u welke afspraken er gelden

Nadere informatie

Aflevering 4 - Advies over de rentevastperiode

Aflevering 4 - Advies over de rentevastperiode Aflevering 4 - Advies over de rentevastperiode Het aangaan van een hypothecair krediet is voor consumenten een belangrijke beslissing. De kosten en aflossing van deze lening hebben voor langere termijn

Nadere informatie

Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair

Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair De Bankspaarhypotheek vraagt om goed advies. Wijs uw klant ook op de risico s van dit product. Wil uw klant

Nadere informatie

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? Onafhankelijke informatie voor consumenten Wat is renterisico? Als u geld nodig heeft, kunt u een lening afsluiten. U moet het geleende geld wel terugbetalen.

Nadere informatie

FX Derivatives. Forward. ING Financial Markets

FX Derivatives. Forward. ING Financial Markets FX Derivatives Forward ING Financial Markets Inhoud Algemene Informatie... 1 Productbeschrijving... 1 Belangrijkste productkenmerken... 1 Voordelen... 2 Risico s... 2 Kosten... 2 Voorbeeld van een Forward...

Nadere informatie

Deposito. voorwaarden

Deposito. voorwaarden Deposito voorwaarden Deze gelden wanneer u een Deposito bij ons, InsingerGilissen Bankiers N.V., opent en aanhoudt. ALGEMENE AFSPRAKEN 1. Begrippen In dit hoofdstuk gebruiken wij begrippen. Deze begrippen

Nadere informatie

Valutatermijn- transactiewijzer

Valutatermijn- transactiewijzer Valutatermijn- transactiewijzer U hebt of verwacht betalingen of ontvangsten in vreemde valuta. U loopt dan een mogelijk koersrisico. U kunt dit koersrisico afdekken met een valutatermijntransactie. Of

Nadere informatie

Verantwoord lenen bij OHRA

Verantwoord lenen bij OHRA OHRA Hypotheken 2 Verantwoord lenen bij OHRA Inhoud 1. Belastingregels 5 2. Wilt u meer zekerheid over het terugbetalen? 7 2.1 Een deel van uw lening eerder terugbetalen 8 2.2 Een andere aflosvorm kiezen

Nadere informatie

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen Klantinformatie hypotheekrente wijzigen (Basisvoorwaarden) Waarom krijgt u deze informatie? U wilt uw hypotheekrente wijzigen. Dit is een belangrijke beslissing. Daarom willen wij u zo goed mogelijk voorlichten

Nadere informatie

Hieronder ziet u een voorbeeld van een toelichting van de berekening vergoeding voor ons renteverlies

Hieronder ziet u een voorbeeld van een toelichting van de berekening vergoeding voor ons renteverlies Hieronder ziet u een voorbeeld van een toelichting van de berekening vergoeding voor ons renteverlies U betaalt een vergoeding voor het renteverlies van de bank, omdat u de rentevaste periode openbreekt.

Nadere informatie

DEFAM. Uw heldere keuze.

DEFAM. Uw heldere keuze. DEFAM. Uw heldere keuze. Bij DEFAM kunt u terecht voor alle consumptief kredietvormen, waarmee u kunt doen wat u graag wílt doen. Een consumptief krediet is bij DEFAM gemakkelijk en snel geregeld. Bovendien

Nadere informatie

Loen Educatie & Schrijfwerk www.economieweb.nl. (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen

Loen Educatie & Schrijfwerk www.economieweb.nl. (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen Het is makkelijk en verstandig om geld achter de hand te hebben. Er kan bijvoorbeeld iets kapot gaan in huis, of je spaart voor iets dat je graag wil hebben.

Nadere informatie

Financieren of leasen?

Financieren of leasen? Volvo Car Finance Financieren of leasen? Koopt u uw nieuwe Volvo privé? Bij een privéaankoop ligt een financierings constructie voor de hand, bij een zakelijke aankoop is dit vaak een lease constructie.

Nadere informatie

: Deutsche Bank Nederland N.V., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen de Bank

: Deutsche Bank Nederland N.V., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen de Bank Uitspraak Geschillencommissie Rentederivaten nr. 2016-093 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. E.L.A. van Emden en J.C. Buiter, leden en mr. M.J.M. Fennis, secretaris) Klacht ontvangen op : 12 maart

Nadere informatie

Vergoeding voor ons renteverlies. Informatiebrochure over uw hypotheek

Vergoeding voor ons renteverlies. Informatiebrochure over uw hypotheek Vergoeding voor ons renteverlies Informatiebrochure over uw hypotheek Wat leest u in deze brochure? 01 Inleiding 3 02 Overstap op een lagere rente 4 03 De berekening van de vergoeding 5 04 Betaling van

Nadere informatie

Renteswaps. Problemen en oplossingen: Renteswaps, de kranten, financlele blogs, radio en andere. media staan er vol van.

Renteswaps. Problemen en oplossingen: Renteswaps, de kranten, financlele blogs, radio en andere. media staan er vol van. - Problemen en oplossingen: Renteswaps Renteswaps, de kranten, financlele blogs, radio en andere media staan er vol van. Veel ondernemers, maar ook particulieren, gaan gebukt onder hoge vaste rentes en

Nadere informatie

Lees in ieder geval de volgende op deze website geplaatste informatie:

Lees in ieder geval de volgende op deze website geplaatste informatie: Deze brochure is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie

Rabo Variabele Coupon Obligatie

Rabo Variabele Coupon Obligatie Dit prospectus is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie

DEFAM. Uw heldere keuze.

DEFAM. Uw heldere keuze. DEFAM. Uw heldere keuze. Bij DEFAM kunt u terecht voor alle consumptief kredietvormen, waarmee u kunt doen wat u graag wílt doen. Een consumptief krediet is bij DEFAM gemakkelijk en snel geregeld. Bovendien

Nadere informatie

Uw hypotheek is uw en onze blijvende aandacht waard

Uw hypotheek is uw en onze blijvende aandacht waard Uw hypotheek is uw en onze blijvende aandacht waard Heeft u een hypothecaire lening of gaat u er binnenkort een afsluiten? Dan is het goed om met uw Erkend Hypothecair Planner te bekijken hoe deze het

Nadere informatie

Hypotheken Sparen/Leven. Uw huis, uw zekerheid

Hypotheken Sparen/Leven. Uw huis, uw zekerheid Hypotheken Sparen/Leven Uw huis, uw zekerheid 2 Kiezen voor zekerheid op lange termijn Inhoudsopgave 1. Kiezen voor zekerheid met een spaar- of bankspaarhypotheek 5 1.1 Wat is een spaarhypotheek? 5 1.2

Nadere informatie

Prospectus Crediam Lenen

Prospectus Crediam Lenen Prospectus Crediam Lenen Prospectus 1 Wat extra ruimte is wel zo prettig. Ook financieel. Voor geplande of juist onverwachtse uitgaven. Want wat is er vervelender dan dat u juist op dát moment geen geld

Nadere informatie

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen Klantinformatie hypotheekrente wijzigen Waarom krijgt u deze informatie U wilt uw hypotheekrente wijzigen. Dit is een belangrijke beslissing. Daarom willen wij u zo goed mogelijk voorlichten over de gevolgen

Nadere informatie

Volvo Car finance www.volvocarfinance.nl

Volvo Car finance www.volvocarfinance.nl Volvo Car finance www.volvocarfinance.nl Financieren of leasen? VOLVO CAR LEASE Wilt u straks (of tussentijds) eigenaar worden van de auto? Als u de auto niet in eigendom wilt, kunt u kiezen voor Full

Nadere informatie

Hedge accounting Actualiteitensessie controllers. 27 mei 2014

Hedge accounting Actualiteitensessie controllers. 27 mei 2014 Hedge accounting Actualiteitensessie controllers 27 mei 2014 Actueel De bomen en het bos... Wat zijn financiële instrumenten? Financieel instrument: Een overeenkomst die leidt tot een financieel actief

Nadere informatie

Rabo Variabele Lange Rente Obligatie

Rabo Variabele Lange Rente Obligatie Dit prospectus is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2014:5019

ECLI:NL:RBAMS:2014:5019 1 van 13 19-8-2014 15:44 ECLI:NL:RBAMS:2014:5019 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 06-08-2014 Datum publicatie 13-08-2014 Zaaknummer C/13/556008 / HA ZA 13-1836 Rechtsgebieden Civiel recht

Nadere informatie

55128 (09-13) Productinformatie ASR VermogenGarant

55128 (09-13) Productinformatie ASR VermogenGarant 55128 (09-13) Productinformatie ASR VermogenGarant Wat is ASR VermogenGarant? Unieke kenmerken? Welke informatie staat waar? Koopsom of periodieke inleg? Wat krijgt u bij overlijden? - ASR VermogenGarant

Nadere informatie

Europese standaardinformatie inzake effectenkrediet

Europese standaardinformatie inzake effectenkrediet Europese standaardinformatie inzake effectenkrediet 1. Identiteit en contactgegevens van de kredietgever/kredietbemiddelaar Kredietgever Adres Telefoonnummer Webadres ING Bank N.V. Postbus 12873, 1100

Nadere informatie

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen Klantinformatie hypotheekrente wijzigen (Plusvoorwaarden) Waarom krijgt u deze informatie? U wilt uw hypotheekrente wijzigen. Dit is een belangrijke beslissing. Daarom willen wij u zo goed mogelijk voorlichten

Nadere informatie

Antwoord van minister Dijsselbloem (Financiën) (ontvangen 28 mei 2014)

Antwoord van minister Dijsselbloem (Financiën) (ontvangen 28 mei 2014) AH 2099 2014Z07113 Antwoord van minister Dijsselbloem (Financiën) (ontvangen 28 mei 2014) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2013-2014, nr. 1927 1 Bent u bekend met het artikel Forse claims dreigen

Nadere informatie

Extra Pensioen Uitkering

Extra Pensioen Uitkering Extra Pensioen Uitkering Productinformatie Extra Pensioen Uitkering, een bankspaarproduct Inhoud 1. Voor wie is deze informatie over de Extra Pensioen Uitkering bedoeld? 3 2. Algemene informatie over de

Nadere informatie

Uw hypotheek nu en in de toekomst

Uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek nu en in de toekomst V.29-08-2018 In deze brochure vindt u belangrijke informatie over uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek vraagt om aandacht U heeft een hypotheek van DSB Bank

Nadere informatie

Uw Roparco Hypotheek ALLES OP EEN RIJ

Uw Roparco Hypotheek ALLES OP EEN RIJ Uw Roparco Hypotheek ALLES OP EEN RIJ Uw Roparco Hypotheek: ALLES OP EEN RIJ Afgelopen jaren is er veel gebeurd in de woningmarkt. In kranten en andere media leest u dat veel huizen lang te koop staan

Nadere informatie

Rente vergoeding Escrow Rente Producten

Rente vergoeding Escrow Rente Producten Rente vergoeding Escrow Rente Producten ABN AMRO Escrow & Settlement November 2016 Inhoud 1 De rente vergoeding voor bedragen in Escrow Rente Producten 1 Rente Product: Escrow Flexibel Deposito (EFD) 1

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met vaste rente (in het kort)? 2. Voor wie is de Pensioenaanvulling 3. Welke

Nadere informatie

Direct Ingaand Pensioen

Direct Ingaand Pensioen Direct Ingaand Pensioen Ruime keuzemogelijkheden voor een pensioenuitkering die bij u past Gaat u binnenkort met pensioen? En hebt u pensioen opgebouwd via uw werkgever, waarbij op uw pensioendatum een

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Averus Continue. Deze algemene voorwaarden zijn onderdeel van uw kredietovereenkomst.

Algemene voorwaarden Averus Continue. Deze algemene voorwaarden zijn onderdeel van uw kredietovereenkomst. Algemene voorwaarden Averus Continue Deze algemene voorwaarden zijn onderdeel van uw kredietovereenkomst. Versie 3.0 September 2014 Inhoudsopgave Definities... 3 Algemeen... 4 Artikel 1. Doorlopend krediet...

Nadere informatie

Zodat u kunt leven zoals u wilt. uw lening onze specialiteit

Zodat u kunt leven zoals u wilt. uw lening onze specialiteit Zodat u kunt leven zoals u wilt uw lening onze specialiteit Inhoud 4 Welkom 5 Onze leningen Persoonlijke Lening Huiseigenaar Persoonlijk Lening Doorlopend Krediet Flex&Zeker Huiseigenaar Doorlopend Krediet

Nadere informatie

(N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen

(N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen Het is verstandig om geld achter de hand te hebben. Sparen betekent het niet uitgeven van een deel van je inkomen. Je kunt verschillende redenen

Nadere informatie

Uw hypotheek nu en in de toekomst

Uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek nu en in de toekomst In deze brochure vindt u belangrijke informatie over uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek vraagt om aandacht U heeft een hypotheek van DSB Bank in faillissement

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2056

BELEIDSREGEL BR/CU-2056 BELEIDSREGEL Rente Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie

De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet!

De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet! De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet! Wees u bewust van deze valkuilen om niet bedrogen uit te komen Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Valkuil 1. Aanbiedingen...

Nadere informatie

Prospectus effectenkrediet INSINGERGILISSEN

Prospectus effectenkrediet INSINGERGILISSEN Prospectus effectenkrediet INSINGERGILISSEN Identiteit en contactgegevens van de aanbieder InsingerGilissen Bankiers N.V., hierna te noemen: de Bank Herengracht 537, 1017 BV AMSTERDAM T: 020-527 6000 M:

Nadere informatie

c. De beleidsregel Rente met nummer CI-1095 eindigt op 31 december 2008. d. Deze beleidsregel kan worden aangehaald als 'Beleidsregel rente'.

c. De beleidsregel Rente met nummer CI-1095 eindigt op 31 december 2008. d. Deze beleidsregel kan worden aangehaald als 'Beleidsregel rente'. BELEIDSREGEL CI-1134 Rente 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (ZVW) die wordt geleverd door instellingen voor medisch

Nadere informatie

Handleiding Deposito

Handleiding Deposito Handleiding Deposito Inhoud KNAB DEPOSITO... 3 1. Deposito openen... 3 1.1 Je inleg... 3 1.2 Looptijd... 3 1.3 Rente... 4 1.3.1 Hoe wordt de rente berekend?... 4 1.3.2 Wanneer wordt de rente uitgekeerd?...

Nadere informatie

Handleiding Zakelijk Deposito

Handleiding Zakelijk Deposito Handleiding Zakelijk Deposito Inhoud KNAB ZAKELIJK DEPOSITO... 1 1. Deposito openen... 1 1.1 Je inleg... 1 1.2 Looptijd... 1 1.3 Rente... 2 1.3.1 Hoe wordt de rente berekend?... 2 1.3.2 Wanneer wordt de

Nadere informatie

Renterisico. in een pensioenbalans

Renterisico. in een pensioenbalans Renterisico in een pensioenbalans Wilt u meer weten over renterisico s, swaps en swaptions? Neem dan contact op met uw Account CIO of met onze balansmanagement adviseurs Bas Scholten via bas.schoiten@achmea.ni

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Groeirente Spaarrekening

Productvoorwaarden BLG Groeirente Spaarrekening Productvoorwaarden BLG Groeirente Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Groeirente. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld dat

Nadere informatie