Rabobank Nederland Human Resources Rabobank Policies & Solutions. De Unie FNV Finance CNV Vakmensen. C maart 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rabobank Nederland Human Resources Rabobank Policies & Solutions. De Unie FNV Finance CNV Vakmensen. C maart 2016"

Transcriptie

1 Rabobank Nederland Human Resources Rabobank Policies & Solutions Postadres UCT 0428, Postbus 17100, 3500 HG Utrecht De Unie FNV Finance CNV Vakmensen Bezoekadres Telefoon Croeselaan 18, 3521 CB Utrecht Doorkiesnummer Datum Onderwerp maart 2016 voorstellenbrief Beste bestuurders, Begin april starten wij het overleg over een nieuwe cao met een nieuw sociaal plan. De Rabobank maakt grote veranderingen door. In december 2015 kondigde onze bank een forse extra reductie van arbeidsplaatsen aan. De impact voor onze medewerkers is bijzonder groot. Dat is voor ons reden om tijdig het overleg te beginnen over een nieuwe cao en het daarin opgenomen sociaal plan. Wij beseffen dat met name duidelijkheid over het sociaal plan belangrijk is voor iedereen die bij de bank werkt. In deze brief doen wij voorstellen voor die nieuwe cao. Zoals gebruikelijk houden wij ons het recht voor om gedurende de onderhandelingen aanvullende voorstellen te doen of voorstellen te wijzigen. Schets van de context Om een sterke bank te blijven, heeft de Rabobank keuzes gemaakt voor de komende jaren. Het nieuwe Strategisch Kader onderkent drie kernopdrachten: excellente klantfocus, flexibiliseren en inkorten van de balans en performance verbetering. Met die keuzes blijft de Rabobank een werkgever die maatschappelijk relevant en uitdagend werk biedt. Voor het succes van de nieuwe strategie is de inzet van onze medewerkers essentieel. Tegelijkertijd moeten we de komende jaren van veel medewerkers afscheid nemen. Dat leidt bij alle medewerkers tot onzekerheid over hun toekomst. Het is in het belang van onze medewerkers dat zij in deze transitiefase zelf de regie nemen en in beweging komen. Het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden bij banken zijn nog steeds onderwerp van maatschappelijke aandacht. De Rabobank wil in haar belonings- en arbeidsvoorwaardenbeleid een verantwoorde en sobere koers varen.

2 2/5 Langere looptijd cao geeft duidelijkheid Vooral de forse personeelsreductie is voor ons aanleiding een langere looptijd voor de cao voor te stellen. Dat geeft duidelijkheid aan onze medewerkers. Wij denken aan een looptijd van drie jaar. Flexibiliteit De dynamiek in onze organisatie en de omgeving maakt duidelijk dat medewerker én organisatie wendbaar moeten zijn. Op sommige aspecten belemmert de cao de benodigde flexibiliteit. Wij zullen met voorstellen komen om die belemmeringen weg te nemen. Onze visie op arbeidsvoorwaarden Onze overtuiging is dat belonen méér is dan betalen. Het gaat om de totale propositie aan onze huidige en toekomstige medewerkers. Vanuit onze coöperatieve grondslag bieden wij bijvoorbeeld werk waarin medewerkers betekenisvol kunnen zijn voor de lokale gemeenschap waarin ze werken. En internationaal, door mee te werken aan onze ambitie om het voedselvraagstuk te verminderen. Medewerkers krijgen de mogelijkheid om vanuit een inspirerende werkomgeving hun talenten in te zetten en te ontwikkelen. Ook bieden we als moderne werkgever ruimte om werk en privé zo goed mogelijk te integreren. Wij respecteren en waarderen verschillen. We geloven in diversiteit en de kracht die uitgaat van het bewust samen brengen van verschillende perspectieven. De Rabobank wil tot slot een goed salaris bieden, met veel keuzevrijheid. Voor de nieuwe cao leggen we een accent op het stimuleren van de professionele groei en inzetbaarheid. Deze visie kleurt onze onderstaande voorstellen. Vier hoofdthema s Onze voorstellen voor de nieuwe cao zijn gegroepeerd in vier hoofdthema s: Een goed en eigentijds sociaal plan, met ruimte voor eigen keuzes en extra stimulans Eigen regie op inzetbaarheid Een sobere lijn in arbeidsvoorwaarden Een performance management gebaseerd op continue dialoog en feedback Een goed en eigentijds sociaal plan, met ruimte voor eigen keuzes en extra stimulans De komende jaren zal voor een groot aantal medewerkers het werk vervallen. Wij realiseren ons hoe belangrijk werk voor mensen is. Onzekerheid over je baan is enorm impactvol. De Rabobank zal op een zorgvuldige wijze de reorganisaties vormgeven en staat voor een goed sociaal plan om de personele gevolgen op te vangen.

3 3/5 Het is onze overtuiging dat een goed sociaal plan zowel inzet op begeleiding van werk-naar-werk als keuzeruimte voor medewerkers biedt. Een goed sociaal plan moet bovendien medewerkers stimuleren om snel nieuw werk of een andere oplossing te vinden. De huidige cao bepaalt dat het sociaal plan eindigt per eind december 2016 en dat dan het eerdere sociaal statuut uit de Rabobank CAO van toepassing zal zijn, tenzij partijen eerder andere afspraken maken. Dit noodzaakt ons om gezamenlijk tot nieuwe afspraken te komen als onderdeel van de nieuwe cao. Bij het afsluiten van de lopende cao hebben cao-partijen verder onderkend dat voor een nieuw sociaal plan het landelijke Sociaal Akkoord mede bepalend is. Om dit nader uit te werken is een gezamenlijke studie overeengekomen. Relevant is in elk geval dat met de transitievergoeding een nieuwe norm is afgesproken voor de vertrekvergoeding. Concreet zullen wij in het overleg onder andere aan de orde stellen de: - hoogte van de beëindigingsvergoeding (in de vorm van een budget) - duur van de begeleidingstermijn - inrichting van werk-naar-werk trajecten. Wat betreft de van werk naar werk trajecten willen wij samen onderzoeken of bijvoorbeeld afspraken met andere sectoren/werkgevers en betere benutting van de netwerken van lokale banken de externe mobiliteit van medewerkers kunnen bevorderen. De ervaringen met het huidige sociaal plan hebben duidelijk gemaakt dat inspanningen in de voorfase van boventalligheid, de transitie naar ander werk of naar een andere oplossing ten goede komen. In lijn met onze visie op arbeidsvoorwaarden en de filosofie achter de transitievergoeding, vinden we het dan ook van belang meer te investeren in de inzetbaarheid en mobiliteit van onze medewerkers en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dat vraagt een andere invulling van de huidige actief mobiel fase. Eigen regie op inzetbaarheid Om invulling te geven aan het speerpunt van professionele ontwikkeling wil de Rabobank een inzetbaarheidsbudget bieden. Dat budget kan naar eigen behoefte worden besteed aan bijvoorbeeld coaching, een loopbaanscan, loopbaangerichte opleidingen of trainingen. Zo n budget faciliteert de eigen regie van de medewerker voor zijn inzetbaarheid en agendeert inzetbaarheid in het gesprek tussen medewerker en manager.

4 4/5 De hoogte van het budget is afhankelijk van het geheel aan afspraken in de nieuwe cao. Tevens zullen we een voorstel doen om de huidige studiefaciliteitenregeling in lijn te brengen met het nieuwe inzetbaarheidsbudget. Een sobere lijn in arbeidsvoorwaarden De Rabobank moet een omvangrijke kostenreductie realiseren. In een kennisintensieve organisatie vormen personeelskosten de belangrijkste post. Het is in het perspectief van de doelstellingen van het Strategisch Kader onontkoombaar om de sobere lijn in arbeidsvoorwaarden van de afgelopen jaren voort te zetten. Dat kan worden gerealiseerd door (een combinatie van) de volgende mogelijkheden: - Verlagen van de salaris doorgroei-percentages op grond van de individuele beoordeling. - Betalen voor de functie, niet voor leeftijd of verleden: o Een afbouw van persoonlijke toeslagen (de PT2 ). o Laten vervallen van de overgangsregeling voor leeftijd gerelateerde verlofdagen. o Mismatches tussen functieschaal en salarisschaal opheffen. - Een verlaging van de pensioenkosten. Gelet op het bovenstaande is er geen ruimte voor een collectieve loonsverhoging die de loonkosten per medewerker structureel doet stijgen. Een Performance Management gebaseerd op continue dialoog en feedback In de CAO is een uitvoerig systeem van performance management vastgelegd, gebaseerd op een jaarcyclus met verplichte plannings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken in voorgeschreven periodes. Dit vaste en intensieve PMproces past niet meer bij de huidige dynamiek en behoeften van de Rabobank en van onze medewerkers. Voor het voeren van het goede gesprek tussen manager en medewerker zijn frequente korte gesprekken effectiever dan een beperkt aantal formele PMgesprekken. En feedback van collega s draagt bij aan de ontwikkeling van de medewerker en daarmee aan de bijdrage van de medewerker aan de organisatie. Van belang is dat de gesprekken een positief-kritische en motiverende basis hebben; een focus op wat er goed gaat werkt stimulerender dan een focus op verbeterpunten. Deze inzichten zijn van belang bij de ontwikkeling van een nieuwe werkwijze voor PM. We streven naar een nieuw proces uitgaande van een continue dialoog met de medewerker over zijn/haar bijdrage aan de organisatiedoelstellingen, gedrag en ontwikkeling. Ook moet de nieuwe werkwijze zo eenvoudig mogelijk zijn en daadwerkelijk invulling geven aan een feedbackcultuur.

5 5/5 Eén integrale cao Onmiskenbaar staan de afspraken over het sociaal plan in de komende caoonderhandelingen centraal. Wij benadrukken echter dat het sociaal plan onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van de Rabobank CAO. De samenhang met het speerpunt van professionele ontwikkeling en de noodzaak tot het continu stimuleren van mobiliteit maken het belang van één integrale cao evident. Tot slot Duidelijkheid over een nieuwe cao inclusief een nieuw sociaal plan is in het belang van al onze medewerkers. Mede gezien dit belang is ons oogmerk om op een constructieve manier het inhoudelijk overleg te voeren. Wij streven naar afronding van dit overleg voor de zomer. Hartelijke groet, Raymond van Hattem Human Resources Rabobank

DEFINITIEVE VOORSTELLENBRIEF SOCIAAL PLAN 1 FNV FINANCE 2 DE UNIE 3 CNV VAKMENSEN

DEFINITIEVE VOORSTELLENBRIEF SOCIAAL PLAN 1 FNV FINANCE 2 DE UNIE 3 CNV VAKMENSEN DEFINITIEVE VOORSTELLENBRIEF SOCIAAL PLAN 1 FNV FINANCE 2 DE UNIE 3 CNV VAKMENSEN Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Rabobank Human Resources Rabobank HR Policies & Solutions Mr. R. van Hattem UCT

Nadere informatie

Looptijd De CAO Banken heeft een looptijd van twee jaar, te weten van 1 januari 2019 t/m 31 december 2020.

Looptijd De CAO Banken heeft een looptijd van twee jaar, te weten van 1 januari 2019 t/m 31 december 2020. Akkoord CAO Banken De werkgeversvereniging Banken (WVB) en de vakorganisaties CNV Vakmensen, FNV Finance en De Unie hebben op 31 januari 2019 overeenstemming bereikt over een akkoord voor de CAO Banken

Nadere informatie

Afspraken inzake boventalligheid en tijdelijk werk d.d.25 februari 2014

Afspraken inzake boventalligheid en tijdelijk werk d.d.25 februari 2014 Afspraken inzake boventalligheid en tijdelijk werk d.d.25 februari 2014 Aanleiding Rabobank Nederland enerzijds, en de vakorganisaties De Unie, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond anderzijds, zijn op 25

Nadere informatie

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Huidige uitdagingen voor organisaties Veranderd werknemersperspectief

Nadere informatie

Nationale Nederlanden Group T.a.v. mevrouw S. Jungjohann Prinses Beatrixlaan AK Den Haag. Geachte mevrouw Jungjohann, beste Suzanne,

Nationale Nederlanden Group T.a.v. mevrouw S. Jungjohann Prinses Beatrixlaan AK Den Haag. Geachte mevrouw Jungjohann, beste Suzanne, Nationale Nederlanden Group T.a.v. mevrouw S. Jungjohann Prinses Beatrixlaan 35 2595 AK Den Haag Datum: 6 september 2018 Onderwerp: De Unie voorstellenbrief Geachte mevrouw Jungjohann, beste Suzanne, Voor

Nadere informatie

Plantum NL t.a.v. de onderhandelingsdelegatie de heer J. den Dekker Vossenburchkade PC Gouda. Verbinding, inspiratie, perspectief

Plantum NL t.a.v. de onderhandelingsdelegatie de heer J. den Dekker Vossenburchkade PC Gouda. Verbinding, inspiratie, perspectief Plantum NL t.a.v. de onderhandelingsdelegatie de heer J. den Dekker Vossenburchkade 68 2805 PC Gouda Datum: 31-08-2017 Ons kenmerk: HKO-2017TZ Onderwerp: Cao-voorstellen Tuinzaadbedrijven 2018 Verbinding,

Nadere informatie

Telefoon: +31 (0) Website:

Telefoon: +31 (0) Website: (Netherlands) B.V. Aan: FNV Vervoer, t.a.v. de heer R. Stroo CNV Vakmensen, t.a.v. de heer T. Van Rijssel - per e-mail - Onze referentie HR/CAO/17/gb Datum 9 maart 2017 CAO (DD) 2017 voorstellen Onderwerp

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

College voor Arbeidszaken

College voor Arbeidszaken College voor Arbeidszaken Abvakabo FNV Dhr. B. de Haas Postbus 3010 2700 KT ZOETERMEER doorkiesnummer 070 373 8393 betreft inzet cao-overleg uw kenmerk ons kenmerk ECCVA/U201300485 bijlage(n) datum 05

Nadere informatie

Het Gouden Boekje. van de Almeerse Scholen Groep. Almeerse Scholen Groep

Het Gouden Boekje. van de Almeerse Scholen Groep. Almeerse Scholen Groep Het Gouden Boekje van de Almeerse Scholen Groep Almeerse Scholen Groep g o u d e n b o e k j e s e r i e Het Gouden Boekje van de Almeerse Scholen Groep Wij geloven dat de eerste achttien jaar van een

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT voor het verlengen van de cao s Coffee and Tea en DE Diensten van Koninklijke Douwe Egberts B.V.

ONDERHANDELINGSRESULTAAT voor het verlengen van de cao s Coffee and Tea en DE Diensten van Koninklijke Douwe Egberts B.V. ONDERHANDELINGSRESULTAAT voor het verlengen van de cao s Coffee and Tea en DE Diensten van Koninklijke Douwe Egberts B.V. Op 24 november 2018 heeft de onderhandelingsdelegatie van Koninklijke Douwe Egberts

Nadere informatie

Gewijzigde voorstellenbrief betreffende de onderhandelingen voor de Grafimedia-cao

Gewijzigde voorstellenbrief betreffende de onderhandelingen voor de Grafimedia-cao 12-12-2014 Gewijzigde voorstellenbrief betreffende de onderhandelingen voor de Grafimedia-cao Met deze (opnieuw) gewijzigde voorstellenbrief brengen wij het volgende onder uw aandacht: Hernieuwd inzicht

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT AANVULLING SOCIAAL STATUUT VOOR RABOBANK NEDERLAND

ONDERHANDELINGSRESULTAAT AANVULLING SOCIAAL STATUUT VOOR RABOBANK NEDERLAND ONDERHANDELINGSRESULTAAT AANVULLING SOCIAAL STATUUT VOOR RABOBANK NEDERLAND Rabobank Nederland enerzijds, en de vakorganisaties De Unie, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond anderzijds, hebben in het licht

Nadere informatie

Workshop en coaching Plezier in je (levens)loopbaan

Workshop en coaching Plezier in je (levens)loopbaan Workshop en coaching Plezier in je (levens)loopbaan Persoonlijk leiderschap in je loopbaan voor Young Career Professionals Persoonlijk leiderschap in je loopbaan voor Mid Career Professionals Persoonlijk

Nadere informatie

Deel onderhandelingsresultaat Sociaal Plan ING

Deel onderhandelingsresultaat Sociaal Plan ING Deel onderhandelingsresultaat Sociaal Plan ING 2018-2022 ING Bank Personeel B.V en de vakorganisaties CNV Vakmensen, FNV Finance, De Unie hebben overeenstemming bereikt over de contouren van een nieuw

Nadere informatie

INZICHT IN BEVLOGENHEID EN STRESS IN RELATIE TOT GELD 30 OKTOBER 2018

INZICHT IN BEVLOGENHEID EN STRESS IN RELATIE TOT GELD 30 OKTOBER 2018 INZICHT IN BEVLOGENHEID EN STRESS IN RELATIE TOT GELD 30 OKTOBER 2018 1 2 3 WAT WILLEN ORGANISATIES MET BEOORDELEN EN BELONEN? Motivatie Prestatie Tevredenheid Geluk Talent management Eerlijkheid 4 MOTIVATIE

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d.

Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d. Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d. 18 december 2013 Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market bv en FNV

Nadere informatie

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen,

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen, Postadres Postbus 9239, 1006 AE Amsterdam Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus 3008 2700 KS Zoetermeer Vervoer Bezoekadres Radarweg 60 1043 NT Amsterdam T 088 368 0 368 F 020

Nadere informatie

P&O doet mee, met Strategische Personeelsplanning

P&O doet mee, met Strategische Personeelsplanning SEGMENT P&O doet mee, met Strategische Personeelsplanning Barneveld, 28 mei 2015 Patrick ten Broeke 1 Agenda 1. Opening 2. Nut en noodzaak (WHY?) 3. Proces (HOW?) 4. Verander het spel (WHAT?) 5. Afsluiting

Nadere informatie

Mobiliteitscentrum Rabobank Samen Werkt!

Mobiliteitscentrum Rabobank Samen Werkt! Mobiliteitscentrum Rabobank Samen Werkt! Kringbijeenkomst ACE Noordoost Brabant, 31 maart 2016 Maaike Kars, HR Adviseur Rabobank Oss Bernheze Agenda Ontstaan en organisatie Samen Werkt! Het proces: eerste

Nadere informatie

Looptijd De al verlopen cao wordt met 3 jaar verlengd en loopt van 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2016.

Looptijd De al verlopen cao wordt met 3 jaar verlengd en loopt van 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2016. Bunnik, 15 december 2014 Op 5 december jl. heeft de werkgeversonderhandelingsdelegatie van de werkgeversvereniging Agrarische Bedrijfsverzorgingsdiensten (WAB) een finaal, integraal en samenhangend eindbod

Nadere informatie

Voorstellen voor de CAO Philips Lighting 2017

Voorstellen voor de CAO Philips Lighting 2017 Voorstellen voor de CAO Philips Lighting 2017 Inleiding Het jaar 2015 stond voor veel werknemers in het teken van de splitsing van Philips. Halverwege het jaar 2015 kregen de werknemers te horen of ze

Nadere informatie

CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015. Geachte werkgevers,

CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015. Geachte werkgevers, CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015 Geachte werkgevers, De beide werknemersorganisaties Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben zich de afgelopen periode met haar leden zorgvuldig beraden om

Nadere informatie

Op verzoek van Patrick Fey, voorzitter CNV Overheid & Publieke Diensten stuur ik u deze brief met de bijbehorende bijlage toe.

Op verzoek van Patrick Fey, voorzitter CNV Overheid & Publieke Diensten stuur ik u deze brief met de bijbehorende bijlage toe. Van: Connectief-secretariaat-CBB Verzonden: donderdag 29 maart 2018 16:20 Onderwerp: CNV Overheid over goed werkgeverschap Geachte heer, mevrouw, Op verzoek van Patrick Fey, voorzitter CNV

Nadere informatie

Special CAO-onderhandelingen Gehandicaptenzorg april 2007

Special CAO-onderhandelingen Gehandicaptenzorg april 2007 Special CAO-onderhandelingen Gehandicaptenzorg april 2007 Inhoud Onderhandelingsproces Levensfasegericht versterken van de professionaliteit, flexibiliteit en doelmatigheid Leeftijdsuren en seniorenverlof

Nadere informatie

CAO voorstellenbrief Royal Philips

CAO voorstellenbrief Royal Philips CAO voorstellenbrief Royal Philips Werken in een veranderende wereld Inleiding: Het zijn interessante tijden voor werknemers in de industrie. De economische crisis is voorbij en er is sprake van een voorzichtige

Nadere informatie

over de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden voor de Nederlandse Universiteiten.

over de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden voor de Nederlandse Universiteiten. Onderhandelaarsakkoord CAO Nederlandse Universiteiten Verlenging CAO van de CAO 2007-2010 1 De VSNU, Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten namens de universiteiten enerzijds en ABVAKABO

Nadere informatie

ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden voor de Nederlandse Universiteiten. Het akkoord wordt gesloten tegen een onzekere economische achtergrond.

ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden voor de Nederlandse Universiteiten. Het akkoord wordt gesloten tegen een onzekere economische achtergrond. Akkoord CAO Nederlandse Universiteiten CAO 1 maart 2010 t/m 31 december 2010 akkoord CAO NU 1 maart 2010 t/m 31 december 2010 1 De VSNU, Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten namens de

Nadere informatie

Plan Individueel keuze budget Boven CAO. Sept 2019 Kemira Rotterdam

Plan Individueel keuze budget Boven CAO. Sept 2019 Kemira Rotterdam Plan Individueel keuze budget Boven CAO Sept 2019 Kemira Rotterdam Agenda Inleiding Aanleiding Kemira Pilot en definitieve inrichting Vraag & Antwoord Hoe nu verder? Inleiding Proces tot nu toe Voorstel

Nadere informatie

ArbeidsFit BLIJVEND INZETBAAR IN VERANDERENDE ORGANISATIES

ArbeidsFit BLIJVEND INZETBAAR IN VERANDERENDE ORGANISATIES ArbeidsFit BLIJVEND INZETBAAR IN VERANDERENDE ORGANISATIES 1 Zijn uw medewerkers ArbeidsFit? Blijvend inzetbaar in veranderende organisaties Meebewegen met de toekomst Welzijn Nieuwe Stijl, kantelingen

Nadere informatie

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019 Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus 92146 2508 EC Den Haag Utrecht, 4 april 2019 Betreft: Voorstellen FNV Handel cao Technische Groothandel Geachte heer Van Meurs, beste

Nadere informatie

Perspectief op werk 1/ Deelonderhandelingsresultaat Sociaal Plan ING met looptijd van 5 jaar. Forse investering in jouw vakmanschap

Perspectief op werk 1/ Deelonderhandelingsresultaat Sociaal Plan ING met looptijd van 5 jaar. Forse investering in jouw vakmanschap Perspectief op werk ING en de vakorganisaties CNV Vakmensen, FNV Finance, De Unie sluiten een collectieve arbeidsovereenkomst. In de cao worden afspraken gemaakt over het Sociaal Plan, pensioen en de overige

Nadere informatie

Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt

Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt In 2014 bleek 82% van de professionals open te staan voor een carrièrestap in

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Principeakkoord 2019 2021 Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Ondergetekenden, onderhandelaars voor de partijen bij de Cao Sociaal Werk: de werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland

Nadere informatie

Achmea en de vakorganisaties FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen hebben op 13 december 2018 een eindresultaat bereikt over de nieuwe Achmea cao.

Achmea en de vakorganisaties FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen hebben op 13 december 2018 een eindresultaat bereikt over de nieuwe Achmea cao. Eindresultaat nieuwe cao Achmea 1 december 2018 tot 1 december 2019 Achmea en de vakorganisaties FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen hebben op 13 december 2018 een eindresultaat bereikt over de nieuwe

Nadere informatie

Inleiding. Morgen. Whitepaper: Betrokkenheid in bedrijf

Inleiding. Morgen. Whitepaper: Betrokkenheid in bedrijf Inleiding Geld verdienen. Voor de medewerker en het bedrijf belangrijke behoeften. Met een arbeidsrelatie vinden zij elkaar. De deal is rond, beide tevreden. Of nog niet? De wijze waarop de werkzaamheden

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI 2011 31 DECEMBER 2013 1 De ondergetekenden: Werkgever: Dierenpark Emmen Hoofdstraat 18 7811 EP Emmen als partij ter ene zijde en Werknemerspartijen:

Nadere informatie

HR in control. In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Dominica Diensten

HR in control. In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Dominica Diensten HR in control In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Doel en stappen In 7 stappen de personeels- en organisatieontwikkeling afgestemd. Handvatten voor: Opleidingsbehoefte Performancemanagement,

Nadere informatie

GEMEENTE UDEN VITAAL REGIE OP EIGEN OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALENTGEBRUIK

GEMEENTE UDEN VITAAL REGIE OP EIGEN OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALENTGEBRUIK GEMETE UD VITAAL Samen in beweging Onderdeel REGIE OP EIG OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALTGEBRUIK Duurzaam opleidingsbeleid gemeente Uden 2013 2016 versie 2 (vastgesteld 04-02-2014) 1 Gemeente Uden Vitaal

Nadere informatie

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Geef s.v.p. per aandachtspunt met een cijfer aan hoe je denkt over het betreffende voorstel: heel erg belangrijk : 3 punten minder belangrijk : 2 punten onbelangrijk : 1 punt

Nadere informatie

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf.

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf. Vandaag Winst maken is het hoogste doel. Er heerst controle en hiërarchie. Klanten worden bediend. Met de omgeving is geen tot reactief contact. Het gaat goed zoals het gaat. Maar hoelang nog? Slechts

Nadere informatie

Voorstellen VHP2 voor de CAO Philips 2018

Voorstellen VHP2 voor de CAO Philips 2018 Voorstellen VHP2 voor de CAO Philips 2018 Inleiding Onze leden reageerden kritisch naar aanleiding van het vorige Cao resultaat. Deze kritische houding van onze leden maakt dat zij van de nieuwe Cao in

Nadere informatie

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom Realitycheck HRM-thema s in de boardroom U kunt deze vragenlijst digitaal invullen, opslaan en delen. Naam: Datum: Deze Realitycheck is bedoeld voor (leden van een) raad van toezicht (RvT) of raad van

Nadere informatie

Flexibele arbeidsvoorwaarden door middel van een Individueel Keuze Budget (IKB) 2 april 2019

Flexibele arbeidsvoorwaarden door middel van een Individueel Keuze Budget (IKB) 2 april 2019 Flexibele arbeidsvoorwaarden door middel van een Individueel Keuze Budget (IKB) 2 april 2019 Inhoud Waarom? Voor wie? Status IKB Pilot en definitieve inrichting Inhoud IKB Inhoud Pilot Vragen Hoe nu verder?

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO Transavia Grondpersoneel

Onderhandelingsresultaat CAO Transavia Grondpersoneel Onderhandelingsresultaat CAO Transavia Grondpersoneel 2013-2016 d.d. 7 oktober 2015 1. NVLT, gevestigd te Schiphol-Oost De Unie, gevestigd te Culemborg CNV Vakmensen, gevestigd te Utrecht enerzijds, verder

Nadere informatie

DSM Nederland t.a.v. de directie mevrouw E. Kuppens en de heer A. Nicolai Postbus 43 6130 AA SITTARD. 12 november 2014 0495 433187

DSM Nederland t.a.v. de directie mevrouw E. Kuppens en de heer A. Nicolai Postbus 43 6130 AA SITTARD. 12 november 2014 0495 433187 Postadres Postbus 10250, 6000 GG Weert DSM Nederland t.a.v. de directie mevrouw E. Kuppens en de heer A. Nicolai Postbus 43 6130 AA SITTARD Industrie T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 66 30 000 www.fnvbondgenoten.nl

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group. Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016

Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group. Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016 Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016 Duurzame Inzetbaarheid: Werken is Bewegen 4 aspecten van DI Schiphol Vitaliteit & gezondheid Intrinsieke motivatie

Nadere informatie

Uiterst voorstel CAO PARENCO juni 2017

Uiterst voorstel CAO PARENCO juni 2017 Uiterst voorstel CAO PARENCO 2017-2019 13 juni 2017 Na drie intensieve onderhandelingsrondes over een nieuwe CAO hebben wij op 13 juni jl. een uiterst voorstel gedaan aan vakorganisaties om te komen tot

Nadere informatie

2017: alle seinen op groen

2017: alle seinen op groen Vooruitgang door vernieuwend werkgeven 2017: alle seinen op groen Jenny van Poortvliet adviseur arbeidsvoorwaarden 5 Oktober 2017 Inhoud 1. Economie 2. Cao-polder 3. Aan de onderhandelingstafels 4. 3 e

Nadere informatie

PRINCIPE AKKOORD PROTOCOL CAO

PRINCIPE AKKOORD PROTOCOL CAO PRINCIPE AKKOORD 13 maart 2014 PROTOCOL CAO Tata Steel IJmuiden BV en de aangesloten bedrijven te IJmuiden, gezamenlijk vormend de Sociale Eenheid IJmuiden (verder te noemen Tata Steel) en FNV Bondgenoten,

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 12 juli ECWGO/U Lbr: 17/039 CvA/LOGA 17/07 (070) College voor Arbeidszaken

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 12 juli ECWGO/U Lbr: 17/039 CvA/LOGA 17/07 (070) College voor Arbeidszaken Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad College voor Arbeidszaken Datum 12 juli 2017 Ons kenmerk ECWGO/U201700542 Lbr: 17/039 CvA/LOGA 17/07 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 1 Onderwerp Ledenraadpleging

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 12 juli ECWGO/U Lbr: 17/039 CvA/LOGA 17/07 (070) College voor Arbeidszaken

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 12 juli ECWGO/U Lbr: 17/039 CvA/LOGA 17/07 (070) College voor Arbeidszaken Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad College voor Arbeidszaken Datum 12 juli 2017 Ons kenmerk ECWGO/U201700542 Lbr: 17/039 CvA/LOGA 17/07 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 1 Onderwerp Ledenraadpleging

Nadere informatie

Remuneratierapport. 11 maart 2019

Remuneratierapport. 11 maart 2019 1 Remuneratierapport 2018 11 maart 2019 Remuneratierapport 2018 Het reglement RvB/EC van MN bepaalt dat de Raad van Bestuur ( RvB ) bestaat uit twee statutaire bestuurders, zijnde de Voorzitter en de CFRO.

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING INHOUD WIJ MAKEN ER WERK VAN! 04 PROCEDURE VAN EEN VAN WERK- NAAR-WERKTRAJECT 09 LOOPBAANORIËNTATIE EN LOOPBAANCOACHING 05 OVER EXPERTISECENTRUM

Nadere informatie

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel Wat kies jij Wegwijzer in het fasemodel Van inkomen naar inkomen dit helpt PostNL helpt je op verschillende manieren. Met name via een financiële vergoeding, begeleiding van werk naar werk door Mobility

Nadere informatie

Whitepaper Modernisering van arbeidsvoorwaarden

Whitepaper Modernisering van arbeidsvoorwaarden Whitepaper Modernisering van arbeidsvoorwaarden Veel organisaties willen graag hun arbeidsvoorwaarden moderniseren. Wat wordt met modernisering eigenlijk bedoeld en beoogd en waarom zou je het moeten willen?

Nadere informatie

College voor Arbeidszaken

College voor Arbeidszaken College voor Arbeidszaken CMHF t.a.v. mw. G. ten Hove Postbus 127 3990 DC HOUTEN doorkiesnummer (070) 3738020 betreft inzet van de VNG voor het overleg over de Cao Gemeenten 2017 e.v. uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

Cao Movares door jongeren

Cao Movares door jongeren Cao Movares door jongeren Werktijden en verlof Waardering en beloning Ontwikkeling, inzetbaarheid en mobiliteit Sociale zekerheid en werkgelegenheid Contract xxx 1 Inhoud Visie 3 1 2 3 4 5 Waardering en

Nadere informatie

CONCEPT AKKOORD UITZENDVOORWAARDEN BUITENLAND 2013

CONCEPT AKKOORD UITZENDVOORWAARDEN BUITENLAND 2013 CONCEPT AKKOORD UITZENDVOORWAARDEN BUITENLAND 2013 Partijen enerzijds Baggermaatschappij Boskalis bv en Van Oord Personeels bv en anderzijds FNV Waterbouw en CNV Vakmensen, Sector Waterbouw zijn het volgende

Nadere informatie

Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017

Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017 Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017 De WVOI namens de onderzoekinstellingen en AC/FBZ, CNV Overheid, FNV Overheid en VAWO/CMHF, namens werknemersorganisaties, hierna te noemen partijen,

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Principeakkoord 2019 2021 Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Ondergetekenden, onderhandelaars voor de partijen bij de Cao Sociaal Werk: de werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland

Nadere informatie

Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA Den Haag

Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA Den Haag QTEN Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Metaal T 0900 9690 (lokaal tarief) Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA

Nadere informatie

Talent management. Een sterkere organisatie door talentmanagement

Talent management. Een sterkere organisatie door talentmanagement Talent management Een sterkere organisatie door talentmanagement Inleiding Talentmanagement is een van de belangrijkste onderwerpen binnen een organisatie. Organisaties die daadwerkelijk hierop inzetten

Nadere informatie

I. Op grond van de gevoerde onderhandelingen over de cao-voorstellen van zowel werkgever als vakbonden, komt UWV tot het volgende resultaat:

I. Op grond van de gevoerde onderhandelingen over de cao-voorstellen van zowel werkgever als vakbonden, komt UWV tot het volgende resultaat: Eindbod van UWV voor nieuwe cao I. Op grond van de gevoerde onderhandelingen over de cao-voorstellen van zowel werkgever als vakbonden, komt UWV tot het volgende resultaat: 1. Looptijd UWV stelt een looptijd

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

WWb cao-voorstellen 2015

WWb cao-voorstellen 2015 Inleiding De huidige cao WWb 2012-2014 loopt op 31 december 2014 af en daarmee staan we aan de start van een nieuwe cao. Deze keer wordt het in meerdere opzichten een bijzonder traject. Voor ons (als werkgevers)

Nadere informatie

Training & Ontwikkeling

Training & Ontwikkeling Inleiding FOCUS Leren & Ontwikkelen uit Wormerveer is een sterk groeiende Human Resources Development dienstverlener met een duidelijke focus op resultaatgerichtheid en professionalisering. Wij onderscheiden

Nadere informatie

"Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000

Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000 "Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000 Nely van der Horst 3 november 2015 HR-ontbijtsessie "Succesvolle samenwerking met OR in uitbesteding" PON 1 Agenda

Nadere informatie

Verandering verzekerd

Verandering verzekerd Verandering verzekerd Van vangnet naar springplank Marianne François 4 juni 2015 Waar komen we vandaan? Geringe mobiliteit Lange dienstverbanden, beperkte mobiliteit Korte termijn reorganisaties 2 Baanzekerheid

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad De heer ir. W. Draijer Postbus 90405 2509 LK S GRAVENHAGE

Nadere informatie

building futures persoonlijk leiderschap voor de toekomst van postnl

building futures persoonlijk leiderschap voor de toekomst van postnl building futures persoonlijk leiderschap voor de toekomst van postnl Bij PostNL geloven we dat nieuwsgierigheid essentieel is om te leren en presteren. Nieuwsgierige medewerkers zullen eerder de regie

Nadere informatie

eca Manifest FNV Hor 2015

eca Manifest FNV Hor 2015 Manifest FNV Horeca 2015 Inleiding De arbeidsvoorwaarden in de horeca staan al tijden onder flinke druk. De verhoudingen tussen cao-partijen zijn verhard en verslechterd. Onderhandelingen lopen al jaren

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Nadere informatie

cbbapeldoorn@cnv.nl Geachte heer Janssen, beste Gerald,

cbbapeldoorn@cnv.nl Geachte heer Janssen, beste Gerald, APG T.a.v. De heer Gerald Janssen, directeur HR POSTADRES Postbus 193 7300 AD Apeldoorn BEZOEKADRES Ovenbouwershoek 9 7328 JH Apeldoorn TELEFOON 055 526 42 00 FAX 055 526 42 10 INTERNET www.publiekediensten.nl

Nadere informatie

ONDERHANDELAARSAKKOORD

ONDERHANDELAARSAKKOORD ONDERHANDELAARSAKKOORD Dit onderhandelaarsakkoord zullen betrokken vakorganisaties in juni 2011 voorleggen aan hun achterban. In dit akkoord worden de volgende onderwerpen behandeld: I. Financiële paragraaf

Nadere informatie

Veel inhoudelijke reacties van WhatsApp-community op voorstel Rabobank voor sociaal plan

Veel inhoudelijke reacties van WhatsApp-community op voorstel Rabobank voor sociaal plan Veel inhoudelijke reacties van WhatsApp-community op voorstel Rabobank voor sociaal plan De onderhandelingen tussen de RaboBonden en de Rabobank over een nieuw sociaal plan en een cao voor 2017 en verder,

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT RABOBANK CAO

ONDERHANDELINGSRESULTAAT RABOBANK CAO ONDERHANDELINGSRESULTAAT RABOBANK CAO 2011-2012 Rabobank Nederland enerzijds, en de vakorganisaties De Unie, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond anderzijds, hebben een onderhandelingsresultaat bereikt

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat APG cao 1 april 2014 1 april 2015. Looptijd

Onderhandelingsresultaat APG cao 1 april 2014 1 april 2015. Looptijd Onderhandelingsresultaat APG cao 1 april 2014 1 april 2015 Looptijd De cao kent een looptijd van 12 maanden (1 april 2014 tot 1 april 2015). Een aantal componenten uit dit onderhandelingsresultaat kent

Nadere informatie

CAO. collectieve arbeidsovereenkomst voor de bereide verf- en drukinktindustrie 1 oktober 2018 t/m 30 september 2019

CAO. collectieve arbeidsovereenkomst voor de bereide verf- en drukinktindustrie 1 oktober 2018 t/m 30 september 2019 CAO collectieve arbeidsovereenkomst voor de bereide verf- en drukinktindustrie 1 oktober 2018 t/m 30 september 2019 Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst voor de bereide verf- en drukinkt industrie,

Nadere informatie

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd Bureau BERGS Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies Noloc Erkend & Gecertificeerd 1 2 Voorwoord Over Bureau BERGS Re-integratie, Outplacement & Loopbaanadvies De flexibiliteit binnen organisaties wordt

Nadere informatie

VAKGROEP PLAATS ONS KENMERK CNV Besloten Busvervoer Utrecht M /PB/sb

VAKGROEP PLAATS ONS KENMERK CNV Besloten Busvervoer Utrecht M /PB/sb POSTADRES Postbus 2525 3500 GM Utrecht BEZOEKADRES Tiberdreef 4 3561 GG Utrecht Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) De heer C. Cahn Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV DEN HAAG c.cahn@knv.nl TELEFOON 030 751

Nadere informatie

Samenvatting eindvoorstel CAO PO 2014-1015

Samenvatting eindvoorstel CAO PO 2014-1015 Samenvatting eindvoorstel CAO PO 2014-1015 (20140411) Dit eindvoorstel komt voort uit de gesprekken die de PO-Raad en de werknemersorganisaties voerden tussen november 2013 en februari 2014. Het is de

Nadere informatie

Medewerkers op afdelingen en/of functies waarin wordt verwacht dat (veel) boventalligheid zal ontstaan.

Medewerkers op afdelingen en/of functies waarin wordt verwacht dat (veel) boventalligheid zal ontstaan. Onderhandelingsresultaat Sociaal Plan KAS BANK (16-1-19) Uitgangspunten - Van-werk-naar-werk-begeleiding is essentieel. Handhaven van het vermogen om zelf inkomen te verdienen dient boven vergoedingen

Nadere informatie

Enquête Cao Zoetwaren 2019

Enquête Cao Zoetwaren 2019 1 Waar ben je werkzaam? Invulveldenvraag Ik ben werkzaam bij (naam bedrijf invullen) Ik werk op de vestiging in 2 Leeftijd 3 tot en met 25 jaar 26-35 jaar 36-45 jaar 46-55 jaar 56-65 jaar vanaf 66 jaar

Nadere informatie

Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015

Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015 Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015 Doel van het document dat voor u ligt is om handvatten te bieden voor het voeren van de gesprekken binnen de schoolorganisatie naar aanleiding van de veranderingen

Nadere informatie

Wij streven er naar om in ieder geval een gezamenlijke inzetbrief te maken met de overige partners in het CAO-overleg.

Wij streven er naar om in ieder geval een gezamenlijke inzetbrief te maken met de overige partners in het CAO-overleg. S Aan de werkende leden werkzaam bij de Gemeenten 070-416 06 90 INTERNET www.mijnvakbond.nl E-MAIL denhaag@cnvpubliekezaak.nl AFDELING PLAATS ONS KENMERK Gemeenten Den Haag Coll.0170/JS/DD DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Na meerdere gesprekken zijn Crown Van Gelder, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen (hierna: partijen) tot het volgende onderhandelingsakkoord gekomen. Het

Nadere informatie

Leergang januari - juni 2013. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders

Leergang januari - juni 2013. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders Leergang januari - juni 2013 HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders In de afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen de wereld van de cao en het sociaal beleid binnen ondernemingen.

Nadere informatie

Aan de leden van de vakorganisaties en de overige medewerkers van KPN

Aan de leden van de vakorganisaties en de overige medewerkers van KPN Aan de leden van de vakorganisaties en de overige medewerkers van KPN Onderwerp: stand van zaken onderhandelingen CAO / Sociaal Plan Datum: 16 januari 2019 Beste mensen, In de periode tussen oktober 2018

Nadere informatie

1 januari 2019 tot en met 31 december 2020

1 januari 2019 tot en met 31 december 2020 Onderhandelingsresultaat 1 ten behoeve van CAO Woondiensten 1 januari 2019 tot en met 31 december 2020 Partijen bij de CAO Woondiensten: Aedes vereniging van woningcorporaties FNV CNV Vakmensen.nl De Unie

Nadere informatie

AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT REGELING AUGUSTUS 2015, VERSIE 2015-2

AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT REGELING AUGUSTUS 2015, VERSIE 2015-2 AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT REGELING AUGUSTUS 2015, VERSIE 2015-2 INLEIDING Bij Agrifirm maken onze mensen het verschil. De missie, visie en strategische doelen van Agrifirm worden door onze medewerkers

Nadere informatie

HR Performance Management

HR Performance Management HR Performance Management Door: Bernadette van de Laak Inleiding Bij Performance Management (PM) gaat het erom dat menselijk kapitaal binnen een organisatie dusdanig wordt georganiseerd, dat stijging van

Nadere informatie

De eerste cao voor postverspreiders. Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst

De eerste cao voor postverspreiders. Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst De eerste cao voor postverspreiders Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst Liberalisering en cao Op 1 april 2009 is de postmarkt geliberaliseerd. Een van de voorwaarden

Nadere informatie

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom!

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! Agenda Introductie Performance Management Stellingen Afsluiting Luciano

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO VGZ. 19 december 2013

Onderhandelingsresultaat CAO VGZ. 19 december 2013 Onderhandelingsresultaat CAO VGZ 19 december 2013 Inhoudsopgave 1. Doel en Looptijd 2. Meer marktconform maken van secundaire arbeidsvoorwaarden 2a. Meer marktconform maken consignatieregeling 3. Vernieuwing

Nadere informatie

Feitelijke informatie De drie circulaires van het LOGA betreffen een uitwerking van de nieuwe CAO voor het gemeentepersoneel.

Feitelijke informatie De drie circulaires van het LOGA betreffen een uitwerking van de nieuwe CAO voor het gemeentepersoneel. Zaaknummer: 00409457 Onderwerp: wijziging CAR-UWO vanwege nieuwe CAO 2013-2015 Collegevoorstel Inleiding Het College voor Arbeidszaken (CvA) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt met

Nadere informatie