Woonschepenbeleid Winsum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woonschepenbeleid Winsum"

Transcriptie

1 Woonschepenbeleid Winsum 1. Inleiding. De gemeente Winsum beschikt over diverse kanalen en maren waarvan de belangrijkste zijn het Reitdiep, het Winsumerdiep, het Aduarderdiep en het Oldehoofs Kanaal. Daarnaast bevinden zich binnen de gemeente nog tal van maren, zoals onder meer het Wetsingemaar, het Sauwerdermaar en het Potmaar. Deze watergangen spelen niet alleen een belangrijke rol voor de beroepsscheepvaart en het watertoerisme, maar worden tevens gebruikt om op te wonen. Op een aantal locaties in de gemeente wordt door woonschepen ligplaats ingenomen, al dan niet voor permanente bewoning. Het innemen van een ligplaats is aan regelgeving gebonden. In de eerste plaats is hiervoor een vergunning vereist op grond van de APV. In het aanwijsbesluit van 1990 zijn tevens de locaties aangewezen waar woonschepen met vergunning mogen liggen. Controle op de naleving van de voorschriften heeft in het verleden geen hoge prioriteit gehad. Hierdoor is op een aantal woonbootlocaties een ongewenste situatie ontstaan. Het gaat daarbij vooral om het illegaal innemen van ligplaatsen, het verbouwen (vergroten) van woonschepen en het plaatsen van bergingen en dergelijke op de walkanten. De vraag is naar voren gekomen of en op welke wijze hiertegen kan worden opgetreden. Het doel van deze nota is het beantwoorden van deze vragen en het stellen van kaders voor het ligplaatsenbeleid in de vorm van een woonschepenverordening. Allereerst is inzicht in de huidige situatie noodzakelijk, zowel wat betreft de feitelijke situatie ter plaatse als de daarvoor geldende regelgeving en vergunningverlening. Om de feitelijke situatie in beeld te brengen zijn de betreffende locaties waar woonschepen liggen in februari en september 2002 bezocht en geïnventariseerd. Daarbij werd vastgesteld dat op dit moment door 25 woonschepen ligplaats wordt ingenomen. De feitelijke situatie is vervolgens getoetst aan de verleende vergunningen, de GBA-gegevens, het aanwijsbesluit 1990 op basis van de APV en de betreffende bestemmingsplannen. De resultaten hiervan zijn weergegeven in de inventarisatie.

2 Tot slot wordt opgemerkt dat deze notitie zich beperkt tot woonschepen en de daarmee samenhangende problematiek. Andere vormen van watergebruik, zoals de pleziervaart (recreatieboten), zijn hierin dus niet meegenomen. 2. Onder welke regelgeving valt de huidige situatie. Om hierop een antwoord te kunnen geven zal gekeken moeten worden onder welke bestaande regelgeving het innemen van een ligplaats voor woonschepen valt. Daarnaast wordt gekeken onder welke regelgeving het vergroten van woonschepen valt. Als laatste wordt gekeken naar de regelgeving inzake de bouw en het plaatsen van bouwwerken op de walkant Het innemen van een ligplaats. Waar mag men in de gemeente een ligplaats innemen? Volgens de APV mag dit bijna overal en juist daar niet waar conform het aanwijzingsbesluit dit wel is toegestaan. Artikel lid 1 van de APV bepaalt namelijk dat het verboden is een ligplaats in te nemen op de door B&W aangewezen gedeelten van openbaar vaarwater. Het aanwijzingsbesluit heeft echter tot doel om aan te geven waar wel een ligplaats mag worden ingenomen. Conclusie: B&W hebben een aantal locaties aangewezen en de APV bepaalt vervolgens dat het verboden is daar een ligplaats in te nemen. Dit is natuurlijk een volstrekt onduidelijke en ongewenste situatie. Daarnaast moet toestemming verkregen worden van de beheerder van de watergang. In de regel is dit de Provincie Groningen of het Waterschap Noorderzijlvest. De provincie bekijkt aan de hand van het Kanalenregelement of er nautische aspecten in het geding zijn. Kortweg: wordt de doorvaart niet gehinderd? Het waterschap beoordeelt aan de hand van de Keur of doorstroming van het water c.q. vervuiling van het water in het geding zijn. Als laatste moet dan nog privaatrechtelijke toestemming worden verkregen van de eigenaar van de watergang. Dit is in de meeste gevallen de provincie, de gemeente of het waterschap. Maar het kan ook een individuele burger zijn Het vergroten van woonschepen. Woonschepen vallen niet onder het regiem van de Woningwet Uitspraak HR 15 april Elke vergroting, verbouwing is dan ook niet bouwvergunningplichtig. Woonschepen zijn in tegenstelling tot woningen ook geen geluidsgevoelige objecten in de zin van de Wet geluidhinder KB 5 augustus Het bouwen/plaatsen van bouwwerken op de walkant. Bouwwerken (schuurtjes, tuinhuisjes e.d.) op de walkant vallen onder het regiem van de Woningwet. Afhankelijk van de plaatsing zijn dit soort van bouwwerken licht vergunningplichtig of regulier vergunningplichtig. Toetsing aan het bestemmingsplan is dan ook een vereiste.

3 3. Problematiek. Vanuit de inleiding, de gehouden inventarisatie en de van kracht zijnde regelgeving is de volgende probleemstelling te destilleren: Door de toename in grootte en aantal woonschepen, de bouw van illegale bijgebouwen en bouwwerken en het gedoogbeleid is er een ongewenste situatie ontstaan voor bewoners van woonschepen en de gemeente Met gemeente wordt hier zowel de bevolking als de overheid bedoeld Hoe ziet de situatie eruit. Volgens het Aanwijsbesluit van 1990 mogen er maximaal 17 ligplaatsen worden ingenomen door woonschepen. Op dit moment bedraagt het aantal ingenomen ligplaatsen 25. Tevens is er bij diverse ligplaatsen sprake van bijgebouwen en andere bouwwerken waarvoor geen bouwvergunning is aangevraagd Hoe is de situatie ontstaan. Vanaf 1990 is er een terughoudend beleid gevoerd inzake het innemen van ligplaatsen voor woonschepen en de bouw van bijgebouwen. Vanaf ongeveer 1998 is begonnen met het vergroten c.q. uitbreiden van woonschepen Schouwerzijlsterweg bouwen van een verdieping op woonschepen.. Sinds 2000 hanteert de gemeente Groningen een stringenter handhavingsbeleid inzake woonschepen waardoor bewoners uitwijken naar omliggende gemeenten met een minder stringent beleid Waarom is de huidige situatie ongewenst. Door de toename van het aantal woonschepen wordt het open karakteristieke landschap steeds meer aangetast. Gevreesd wordt voor een rommelige situatie wanneer steeds meer woonschepen een ligplaats innemen. Met name het zogenaamde stallen van schepen stuit op verzet bij de huidige bewoners Dit geldt met name voor bewoners van woonschepen aan het Aduarderdiep.. Daarnaast wordt door de ongereguleerde situatie het aanzien van de gemeente aangetast. Her en der verrijzen bijgebouwen in allerlei vormen en maten, worden schepen vergroot naar eigen inzicht en breidt het aantal woonschepen die in een slechte staat van onderhoud verkeren zich uit. Voor zowel de gemeente als overheidsorganisatie, als voor inwoners van de gemeente geeft dit een onacceptabel aanzien. Door de illegale bouw van bijgebouwen op de walkant ontstaat tevens een situatie die het gelijkheidsbeginsel tussen burgers aantast De meeste bouwwerken grenzen aan de openbare weg en zijn dan ook vergelijkbaar met het bouwen van een schuur in de voortuin bij een woning. Tegen dit laatste zal altijd direct worden opgetreden.. 4. Hoe te komen van een ongewenste situatie tot een gewenste situatie. Wat is gewenst? Hoe kan dit gereguleerd worden, welke gevolgen heeft dit? Welke afspraken moeten met de huidige bewoners, provincie en waterschap gemaakt worden? Hoe behouden we een eenmaal bereikte gewenste situatie?

4 4.1. Wat is gewenst. Evenals de gemeente wensen ook de huidige bewoners van woonschepen geen toestroom van woonschepen omdat dit waarschijnlijk ten koste zal gaan van het woongenot. Gezien de beschikbare ruimte en de omvang van de gemeente is een aantal van 25 ligplaatsen nog beheersbaar. Meer ligplaatsen kan een onevenredige belasting veroorzaken voor zowel de inwoners als de gemeente. Daarnaast moet er meer grip gekregen worden op vergrotingen van woonschepen en het bouwen van bijgebouwen. Tevens zal het aanzien van de diverse ligplaatsen voor woonschepen verbeterd moeten worden. Kortom er moet een duidelijk beleid komen voor zowel de gemeente als haar inwoners Hoe kan de gewenste situatie bereikt worden. Om rechten en plichten vast te kunnen leggen is de APV ontoereikend. De VNG adviseert dan ook om voor het innemen van ligplaatsen voor woonschepen een aparte verordening te maken. In deze verordening is een aantal zaken beter te regelen dan via de APV. Met name eisen voor wat betreft het aanzien van de gemeente en het vergroten van woonschepen kunnen in deze verordening worden opgenomen. Daarnaast kan via een woonschepenverordening sneller ingespeeld worden op concrete situaties. Op basis van de model-woonschepenverordening van de VNG, aangepast met bepalingen uit de verordeningen van Groningen en Slochteren, is een Woonschepenverordening opgesteld. De toelichting op de Woonschepenverordening geeft vervolgens aan hoe de verordening dient te worden gelezen en toegepast. Zoals reeds gesteld in de inleiding heeft de gemeente een terughoudend beleid gevoerd inzake de woonschepenproblematiek. Hierdoor is in veel gevallen sprake van het passief dan wel actief gedogen van illegale situaties. Vanuit die optiek is het redelijk om op grond van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur aan de huidige bewoners van woonschepen een vergunning te verlenen voor de locatie die zij op dit moment innemen. Hierdoor ontstaat voor iedereen een eenduidige en rechtsgelijke uitgangssituatie. Het voorkomt tevens veel juridische procedures en belasting van de ambtelijke capaciteit. Voor wat betreft de huidige bouwwerken op de walkant is het, vanuit bovenstaand uitgangspunt, redelijk het principe van een algemeen pardon te hanteren. Concreet houdt dit in dat door de huidige bewoners wordt aangegeven welke bouwwerken aanwezig zijn. Hiervoor zullen vervolgens geen vergunningen worden afgegeven gezien de strijdigheid met de diverse bestemmingsplannen. Deze bouwwerken worden dan actief gedoogd. Voor elk nieuw op te richten vergunningplichtig bouwwerk zal wel een aanvraag moeten worden ingediend. Dat hierdoor een enorme toevoeging van het aantal bouwwerken zal ontstaan is gezien het bovenstaande niet te verwachten. In een later stadium kunnen deze bouwwerken, bij het actualiseren van de diverse bestemmingsplannen, desgewenst worden gelegaliseerd.

5 4.3. Overleg en communicatie. Om te komen tot een effectief en werkbaar beleid zal er overleg moeten plaats vinden met diverse belanghebbenden. Zoals in paragraaf 4.2 reeds is geopperd is voor het welslagen van het beleid communicatie met en medewerking van de bewoners van woonschepen gewenst. Het nieuwe beleid zal moeten worden uitgedragen richting de bewoners. Hiervoor zal een informatie/inspraak bijeenkomst worden gehouden. Diverse bewoners zullen zich bijvoorbeeld in moeten laten schrijven bij de gemeente. Bewoners zullen, voor hun eigen belang, moeten aangeven welke bouwwerken waar staan. Van de gemeente zal een open opstelling inzake hun problematiek aanwezig moeten zijn. Zo dient er bijvoorbeeld gekeken worden naar de verkeerssituatie op de Schouwerzijlsterweg. Kortom, van beide kanten zal een open constructieve houding noodzakelijk zijn. Ook zal er overleg moeten plaatsvinden met het waterschap en de provincie. Kunnen zij zich vinden in de nieuwe verordening. Sluit het gemeentelijk beleid aan bij hun beleid? Daarnaast dienen afspraken gemaakt te worden over meer praktische zaken. Zaken zoals; Afstemming bij vergunningverlening; Welke overheidsorganisatie is voor welke onderwerp het aanspreekpunt Bij wie moet een bewoner van een woonschip aankloppen voor het aanleggen van een steiger, problemen met de drinkwatervoorziening, verkoop van het woonschip en overschrijving van de vergunning. Bij wie dient een aanvraag voor een ligplaats te worden gedaan? De huidige praktijk is zo dat bijvoorbeeld voor het aanleggen van een steiger de waterbeheerder toestemming moet geven, bij de gemeente een bouwaanvraag moet worden ingediend en de eigenaar van de watergang privaatrechtelijke toestemming moet geven Het handhaven van beleid. Om te voorkomen dat beleid alleen op papier blijft staan zal de gemeente een actievere opstelling moeten hebben dan tot nu toe het geval is geweest. Beleid is in feite niets meer dan het vastleggen van afspraken tussen twee partijen en je er vervolgens aan houden. Om dit te bereiken dienen zowel gemeente als bewoners van elkaar te weten welke afspraken er gemaakt worden en hoe wij elkaar hieraan houden. In paragraaf 4.2 is aangegeven dat er geen duidelijk beeld aanwezig is wie welke rechten heeft opgebouwd/verkregen. Dit is ook niet eenvoudig te achterhalen. Zo kun je iemand die al jaren op een locatie een ligplaats inneemt en hiervoor geen vergunning heeft niet dwingen de ligplaats te verlaten. Ook ten aanzien van bouwwerken op de walkant kan niet zondermeer geëist worden deze af te breken. Door het gevoerde terughoudende beleid zijn bepaalde rechten opgebouwd en mogelijkheden om dwingend op te treden vervallen. Wel kan er sturend opgetreden worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat vanuit een nulsituatie wordt gestart. Hoe dit te bereiken is in paragraaf 4.2 aangegeven. Vanuit deze nulsituatie kan vervolgens nagegaan worden of de onderlinge afspraken worden nagekomen. Zo zullen met een zekere regelmaat de diverse locaties bezocht en

6 gecontroleerd moeten worden. Deze taak kan goed ingevuld worden door de medewerkers van BWT. Via deze manier van werken kan tijdig geanticipeerd worden op nieuwe ontwikkelingen. Zoals in de vorige paragraaf reeds aangegeven is het voor het slagen van het nieuwe beleid van essentieel belang dat bewoners hiervan op de hoogte zijn. Zodra, na de nulsituatie, illegale bouw of het illegaal innemen van een ligplaats wordt geconstateerd zal direct gehandhaafd moeten worden. Hierbij kan gekozen worden voor handhaving in twee fasen. Eerste keer waarschuwen en vervolgens dwangsom opleggen. Mocht de dwangsom geen effect hebben dan kan vervolgens overgegaan worden tot bestuursdwang.

De keuzen van de gemeenteraad worden in dit overgangsbeleid voor (woon)schepen, kort gezegd overgangsbeleid, verder uitgewerkt.

De keuzen van de gemeenteraad worden in dit overgangsbeleid voor (woon)schepen, kort gezegd overgangsbeleid, verder uitgewerkt. 1. Inleiding In april 2003 is de Kadernota Handhaving (Handhavingsplan gemeente Aalsmeer 2003/2004) vastgesteld door de gemeenteraad. In de Kadernota wordt aangegeven op welke wijze inhoud moet worden

Nadere informatie

28 MEI 1997 TOELICHTING WOONSCHEPENVERORDENING. INLEIDING

28 MEI 1997 TOELICHTING WOONSCHEPENVERORDENING. INLEIDING 28 MEI 1997 TOELICHTING WOONSCHEPENVERORDENING. INLEIDING Met ingang van 2 augustus 1991 is in het kader van de deregulering en decentralisatie een veelheid aan wettelijke bepalingen komen te vervallen

Nadere informatie

WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010

WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010 WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten

Nadere informatie

WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010

WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010 WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten

Nadere informatie

Gedoogkader Woonboten

Gedoogkader Woonboten Onderdeel van het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam d.d. 1 juli 2014, nr. BD2014-005470 Gedoogkader Woonboten Toepassingsbereik Het gedoogkader ziet uitsluitend op de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2001, nummer 7/90.01;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2001, nummer 7/90.01; Sector : III Nr. : 90.30 De raad van de gemeente Ferwerderadiel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2001, nummer 7/90.01; gelet op artikel 31, tweede lid van de Wet op Woonwagens

Nadere informatie

Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein

Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid Agendering Commissie Bestuurlijk Domein Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP. DATUM 3 februari 2010 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 107967 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Haarlem, Verordening op de Woonschepen. Aan de Raad der gemeente Haarlem. Inleiding

Haarlem, Verordening op de Woonschepen. Aan de Raad der gemeente Haarlem. Inleiding Haarlem, Verordening op de Woonschepen nr./1995 Aan de Raad der gemeente Haarlem Inleiding Met ingang van 2 augustus 1991 zijn de artikelen 1, tweede lid alsmede de artikelen 2 t/m 30 van de wet op de

Nadere informatie

NOTA. Woonbotenbeleid. Vastgesteld 3 februari Alkmaar. Woonbotenbeleid 1

NOTA. Woonbotenbeleid. Vastgesteld 3 februari Alkmaar. Woonbotenbeleid 1 NOTA Woonbotenbeleid Vastgesteld 3 februari 2014 Alkmaar Woonbotenbeleid 1 1. Inleiding In de raadsvergadering van 16 mei 2013 is door de PvdA, Groen Links, Bruisend-Alkmaar en Leefbaar Alkmaar een motie

Nadere informatie

Wet geluidhinder / Besluit geluidhinder / Besluit geluid milieubeheer. Tabel 1 Grenswaarden voor bestemde ligplaatsen

Wet geluidhinder / Besluit geluidhinder / Besluit geluid milieubeheer. Tabel 1 Grenswaarden voor bestemde ligplaatsen NOTITIE Datum: 5 november 2018 Ons kenmerk: 20186411.EWH20775 Betreft: Woonschepen en geluidsregels Opgesteld door: ing. B.H. Willighagen 1 INLEIDING In 2012 zijn worden ligplaatsen, bestemd om door een

Nadere informatie

PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN

PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN Concept PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN BELEIDSNOTITIE VAN GEDEPUTEERDE STATEN DECEMBER 2004 1. Doel en Aanleiding In haar brief van 11 november 2003 aan de Tweede Kamer heeft de Minister van

Nadere informatie

BELEIDSREGELS PERSOONSGEBONDEN OMGEVINGSVERGUNNING VOOR HET PERMANENT BEWONEN VAN EEN RECREATIEWONING

BELEIDSREGELS PERSOONSGEBONDEN OMGEVINGSVERGUNNING VOOR HET PERMANENT BEWONEN VAN EEN RECREATIEWONING BELEIDSREGELS PERSOONSGEBONDEN OMGEVINGSVERGUNNING VOOR HET PERMANENT BEWONEN VAN EEN RECREATIEWONING afdeling Milieu & Bouwen i.s.m. afdeling Ontwikkeling & Grondzaken 29 oktober 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Gedoogkader woonboten en bedrijfsvaartuigen brengen ter algemene kennis dat zij in hun vergadering van 12 juli 2016 hebben besloten:

Gedoogkader woonboten en bedrijfsvaartuigen brengen ter algemene kennis dat zij in hun vergadering van 12 juli 2016 hebben besloten: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 138049 6 oktober 2016 Gedoogkader woonboten en bedrijfsvaartuigen 2016 Onderwerp Gedoogkader woonboten en bedrijfsvaartuigen 2016. Burgemeester

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Vaststellen van de 2 e herziening bestemmingsplan Amsterdamse Bos Woonschepen en de Woonschepenverordening

RAADSVOORSTEL. Vaststellen van de 2 e herziening bestemmingsplan Amsterdamse Bos Woonschepen en de Woonschepenverordening RAADSVOORSTEL Raadsvoorstel nr Portefeuillehouder wethouder P.A. Bot Datum B&W-besluit 28 april 2015 Voor de raadsvergadering van 3 juni 2015 Afdeling ROV Behandelend ambtenaar (voor technische vragen)

Nadere informatie

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippen... 3 Het beleid uit 2005... 4 Vraagstelling... 4 Planologisch kader... 4 Juridisch

Nadere informatie

Staat van Wijzigingen ontwerpbestemmingsplan Woonarken, 23 september 2013 Staat van Wijzigingen ontwerpbestemmingsplan Woonarken Aanleiding Het ontwerpbestemmingsplan Woonarken heeft gedurende 6 weken

Nadere informatie

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes.

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Inleiding. In de loop der jaren is een groot aantal grondstrookjes die eigendom zijn van de gemeente Weert bij overeenkomst in gebruik gegeven aan particulieren.

Nadere informatie

2. Vast te stellen de op bijlage I bijgevoegde "verordening op de woonschepen".

2. Vast te stellen de op bijlage I bijgevoegde verordening op de woonschepen. Haarlem, 28-5-1997 De Raad der gemeente Haarlem Gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouder d.d. Gelet op het bepaalde in artikel 149 van de gemeentewet, op artikel 88 lid 1 van de Huisvestingswet

Nadere informatie

HABITAT START. Woonboten Ertveldplas te Den Bosch. mr. A.M. Mohnen, advocaat. 8 mei 2014 DEFINITIEF RAPPORT

HABITAT START. Woonboten Ertveldplas te Den Bosch. mr. A.M. Mohnen, advocaat. 8 mei 2014 DEFINITIEF RAPPORT HABITAT START Woonboten Ertveldplas te Den Bosch 1 mr. A.M. Mohnen, advocaat 8 mei 2014 DEFINITIEF RAPPORT Opdrachtgever: Peter Trago mede namens overige bewoners woonboten Ertveldplas Casus/vraagstelling

Nadere informatie

Beleidsregels ter nadere invulling van artikel 4, onderdeel 10 van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (persoonlijke omgevingsvergunning voor

Beleidsregels ter nadere invulling van artikel 4, onderdeel 10 van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (persoonlijke omgevingsvergunning voor Beleidsregels ter nadere invulling van artikel 4, onderdeel 10 van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (persoonlijke omgevingsvergunning voor permanente bewoning van een recreatiewoning) Vastgesteld

Nadere informatie

Aanvullingen Welstandsnota

Aanvullingen Welstandsnota Aanvullingen Welstandsnota INHOUD 1.3 B & W VOEREN HET WELSTANDSTOEZICHT UIT... 3 1.8 HANDHAVING... 6 2 1.3 B & W VOEREN HET WELSTANDSTOEZICHT UIT De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de afgifte van

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335

Rapport. Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335 Rapport Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335 2 Klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Nunspeet vanaf 1999 onvoldoende actie onderneemt

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Artikel 1 Begripsbepalingen a. Steiger: constructie, die over een oppervlaktewaterlichaam is geplaatst en is verankerd in het achterliggende perceel. b. Natuurvriendelijke

Nadere informatie

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Nieuw beleid 3 2.1 Relevante regelgeving betreffende ruimtelijke ontwikkelingen 3 2.2 Relevante regelgeving

Nadere informatie

Onderwerp: Beschikking op bezwaarschrift tegen afwijzing verzoek ligplaatsvergunning voor het woonschip "Annemarij"

Onderwerp: Beschikking op bezwaarschrift tegen afwijzing verzoek ligplaatsvergunning voor het woonschip Annemarij CONCEPT afdeling Stedelijke Ontwikkeling De heer E.P. Blaauw Postbus 10075 1001 EB AMSTERDAM ambtenaar : Mw. A. van Kruijssen uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 222 uw kenmerk : fax : ons kenmerk :

Nadere informatie

Tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan voor het plaatsen van een woonwagen aan de Nassaulaan 93 te Vlijmen

Tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan voor het plaatsen van een woonwagen aan de Nassaulaan 93 te Vlijmen Samenvatting: Inleiding: In oktober 2008 heeft de bewoner van de Nassaulaan 93 te Vlijmen een bouwaanvraag ingediend voor de plaatsing van een woonwagen ter vervanging van de huidige, in slechte staat

Nadere informatie

Dubbele (be)woning in het buitengebied

Dubbele (be)woning in het buitengebied Dubbele (be)woning in het buitengebied Naam opsteller E.P.H. Weijde-Leenders Datum vaststelling Afdeling Beleids- en Projectontwikkeling Vastgesteld door Team Ruimtelijk Beleid Eventueel publicatiedatum

Nadere informatie

Beleid BWV Rotterdam, Verordening woon- en bedrijfsschepen 2004. Aan de Gemeenteraad.

Beleid BWV Rotterdam, Verordening woon- en bedrijfsschepen 2004. Aan de Gemeenteraad. Beleid BWV Rotterdam, Verordening woon- en bedrijfsschepen 2004 Aan de Gemeenteraad. Op 4 december 2001 is het toenmalige college - na positieve advisering door de commissies SVVVHA en ROG - akkoord gegaan

Nadere informatie

D *D * Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (gedeeltelijk verleend)

D *D * Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (gedeeltelijk verleend) D161188889 *D161188889* Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (gedeeltelijk verleend) Wij hebben op 24 maart 2016 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het herinrichten en vervangen

Nadere informatie

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen INLEIDING De meeste mensen willen graag wonen in een gemeente die veilig is en er netjes en verzorgd uitziet. Maar we willen ook wel eens iets aan de omgeving

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL Bestuur, Vergunning en Handhaving Voortgangsrapportage van resultaten van handhaving in 2009 over de periode van 1 januari

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN STRUCTUURVISIE CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK

GEMEENTE OLDEBROEK PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN STRUCTUURVISIE CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK GEMEENTE OLDEBROEK STRUCTUURVISIE PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK 188197 Inhoudsopgave 1 Beleidskader 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Beleidsmatige aspecten 5 2 Toetsingskader

Nadere informatie

Wet verduidelijking voorschriften woonboten

Wet verduidelijking voorschriften woonboten Wet verduidelijking voorschriften woonboten Tussen wal en schip Wim Mulder en Leeyanne Dobben 12 oktober 2017 Redenen waarom deze wetswijziging noodzakelijk is Zaak over een verbouwingsvergunning op grond

Nadere informatie

Instructie voor ambtenaren Bouw- en Woningtoezicht.

Instructie voor ambtenaren Bouw- en Woningtoezicht. CVDR Officiële uitgave van Deventer. Nr. CVDR14362_1 15 maart 2016 Instructie voor ambtenaren Bouw- en Woningtoezicht. HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 In deze instructie wordt verstaan onder:

Nadere informatie

SBH/ Leefbaarheid en stedelijk beheer 4 RAADSINFORMATIE inzake Handhaving Onrechtmatig Grondgebruik

SBH/ Leefbaarheid en stedelijk beheer 4 RAADSINFORMATIE inzake Handhaving Onrechtmatig Grondgebruik BOUÜUECh Retouradres: Postbus 8 Aan 3300 AA DORDRECHT Gemeentebestuur Spui boulevard 300 3311 GR DORDRECHT de gemeenteraad F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum Begrotingsprogramma Bijlage(n) Betreft

Nadere informatie

Permanente bewoning vakantiehuisjes

Permanente bewoning vakantiehuisjes r gemeente ermelo Permanente bewoning vakantiehuisjes Iedere recreant is welkom. Maar wonen in een vakantiehuisje in Ermelo mag niet! a i H 0 2 Gemeente Ermelo Permanente bewoning vakantiehuisjes Inhoud

Nadere informatie

Permanente bewoning vakantiehuisjes

Permanente bewoning vakantiehuisjes Permanente bewoning vakantiehuisjes Iedere recreant is welkom. Maar wonen in een vakantiehuisje in Ermelo mag niet! Wie van plan is in een vakantiehuisje of stacaravan te gaan wonen of daar momenteel in

Nadere informatie

Beleidsregels intrekken omgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen

Beleidsregels intrekken omgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen Beleidsregels intrekken omgevingsvergunningen voor de activiteit Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Gemeente Emmen Beleidsregels intrekken omgevingsvergunningen voor

Nadere informatie

Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo)

Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo) Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo) 2014 Datum vaststelling college van B&W: 18 maart 2014 Datum publicatie: 26 maart 2014 2 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum 4 maart 2010 RA1048585 Samenvatting Een bewoner van een appartement dient in augustus 2008

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1 DEEL C - PROCEDURE . Inhoudsopgave pagina DEEL C - PROCEDURE 1 9. WELSTANDSPROCEDURE 1 9.1 De status van de welstandsnota 1 9.2 Organisatie van welstand 1 9.3 De welstandsprocedure 1 9.4 Nieuwe bouwprojecten

Nadere informatie

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 88 van de Huisvestingswet;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 88 van de Huisvestingswet; De raad van de gemeente Waalwijk; gezien het voorstel van het college van Waalwijk van 7 december 2010, nummer B010.0630; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 88 van de Huisvestingswet; overwegende

Nadere informatie

Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register

Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register Gemeente Woerden 2017 Inhoud Inleiding... 2 Doelgroep... 2 Opbouw... 2 Invoering Digitaal Opkopers Register (DOR)... 3 Wettelijk kader... 3 Inkoopregister...

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP DATUM 2 februari 2011 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 010588 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Collegebesluit Aanpassing beleidsregels kleine buitenplanse afwijkingen o.g.v. de Wabo (planologische kruimelgevallen)

Collegebesluit Aanpassing beleidsregels kleine buitenplanse afwijkingen o.g.v. de Wabo (planologische kruimelgevallen) GEMEENTEBLAD Nr. 53720 29 september Officiële uitgave van gemeente Tilburg. 2014 Collegebesluit Aanpassing beleidsregels kleine buitenplanse afwijkingen o.g.v. de Wabo (planologische kruimelgevallen) Dit

Nadere informatie

ERFAFSCHEIDINGEN EN PERCEELAFSCHEIDINGEN. april 2004 een notitie over de aanpak van erfafscheidingen in de gemeente Castricum

ERFAFSCHEIDINGEN EN PERCEELAFSCHEIDINGEN. april 2004 een notitie over de aanpak van erfafscheidingen in de gemeente Castricum ERFAFSCHEIDINGEN EN PERCEELAFSCHEIDINGEN april 2004 een notitie over de aanpak van erfafscheidingen in de gemeente Castricum Inleiding De gemeente Castricum heeft besloten een beleidsnotitie vast te stellen,

Nadere informatie

Samenvatting: Inleiding: Afweging: Advies:

Samenvatting: Inleiding: Afweging: Advies: College Onderwerp: V200900098 aanvraag voor reguliere bouwvergunning voor het wijzigen van de uitvoer van een eerder verleende bouwvergunning voor een vrijstaand bijgebouw op het perceel Burgemeester v/d

Nadere informatie

VMR Actualiteitendag Handhaving - beginselplicht 19 maart 2015

VMR Actualiteitendag Handhaving - beginselplicht 19 maart 2015 VMR Actualiteitendag Handhaving - beginselplicht 19 maart 2015 mr. T.E.P.A. Lam advocaat Hekkelman Advocaten senior docent/onderzoeker Radboud Universiteit Nijmegen Thema s Handhavingsbeleid Concreet zicht

Nadere informatie

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 1. Inleiding Het vaststellen van een handhavingsbeleid is een wettelijke verplichting (artikel 7.3 van het

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 010 284 8659

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 010 284 8659 datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 010 284 8659 onderwerp x X behandeld door/e-mail x lichte bouwvergunning (20090216) plaatsen dakkapellen Van Beethovenlaan 55 C. Sonderen c.sonderen@capelleaandenijssel.nl

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Inhoud presentatie 1. Impact Wabo o o o Doelstellingen Verplichtingen Kansen 2. Inzicht in de inhoud o o o o Inhoud en reikwijdte Procedures Aandachtspunten Inwerkingtreding

Nadere informatie

Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register Gemeente Montfoort 2018

Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register Gemeente Montfoort 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Montfoort Nr. 142199 4 juli 2018 Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register Gemeente Montfoort 2018 Inleiding Het tegengaan van heling, als ondermijnende

Nadere informatie

Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties

Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties Inhoud vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties... 1 Leiden... 2 Amsterdam Stadsdeel Centrum... 2 Provincie

Nadere informatie

Beleid paardenbakken (buitenmaneges)

Beleid paardenbakken (buitenmaneges) Beleid paardenbakken (buitenmaneges) Inleiding Met name in het buitengebied van de gemeente bevinden zich een aantal paardenbakken. Aangezien het ongewenst is dat paardenbakken op elke willekeurige locatie

Nadere informatie

Vergunningen langs de Vecht. Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht

Vergunningen langs de Vecht. Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht Vergunningen langs de Vecht Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht Als u een steiger wilt aanbrengen in de Vecht, een vaartuig wilt afmeren of bijvoorbeeld een schuur wilt bouwen langs de oever dan moet u

Nadere informatie

Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (verleend)

Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (verleend) *D170120715* W.Z16.103615.01 / D170120715 Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (verleend) Wij hebben op 11 oktober 2016 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het plaatsen van

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Waternet te Amsterdam. Verantwoordelijk bestuursorgaan: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Waternet te Amsterdam. Verantwoordelijk bestuursorgaan: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Rapport Rapport betreffende een klacht over Waternet te Amsterdam. Verantwoordelijk bestuursorgaan: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Datum: 25 april 2014 Rapportnummer: 2014/039 2 Klacht Verzoekster klaagt

Nadere informatie

Pilot Handhaving Krommeniedijk. De uitvoering van de Voortgangsnotitie komt in de eindfase

Pilot Handhaving Krommeniedijk. De uitvoering van de Voortgangsnotitie komt in de eindfase Pilot Handhaving Krommeniedijk De uitvoering van de Voortgangsnotitie komt in de eindfase Inleiding 19 oktober 1965 29 november 2007 : Uitwerkingsplan in hoofdzaak der gemeente Krommenie 29 november 2007

Nadere informatie

Beschikking Omgevingsvergunning

Beschikking Omgevingsvergunning Beschikking Omgevingsvergunning Zaaknummer: 2017.0026 Documentnummer: 201700283 Locatie: Badweg 61 Besluitdatum: 6-06-2017 OLO-nummer: 2934487 Besluit Wij hebben op 6-06-2017 besloten om de aangevraagde

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/ 010 284 8747

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/ 010 284 8747 datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/ 010 284 8747 onderwerp x X behandeld door/e-mail x bouwvergunning (nummer 20090060) tijdelijk plaatsen Romneyloods voor 3 jaar Groenedijk

Nadere informatie

Langdurige onzekerheid over handhaving door onenigheid afdelingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid

Langdurige onzekerheid over handhaving door onenigheid afdelingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Langdurige onzekerheid over handhaving door onenigheid afdelingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Samenvatting 28 oktober 2011 RA111412 Een inwoner van stadsdeel Zuid

Nadere informatie

Beleidsregels. oude onrechtmatige bewoning. recreatiewoningen

Beleidsregels. oude onrechtmatige bewoning. recreatiewoningen Beleidsregels oude onrechtmatige bewoning recreatiewoningen 1 Deze beleidsregels zijn door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 4 december 2012 en gepubliceerd in de Nieuwe Dockumer

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING)

VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING) VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING) Hoofdstuk 1 Artikel 1 Algemeen Plaats en onderlinge afstand 1. Het woonschip

Nadere informatie

Gedoogbeleid recreatieparken gemeente Borsele

Gedoogbeleid recreatieparken gemeente Borsele 2016 Gedoogbeleid recreatieparken gemeente Borsele Bart de Kuijper Gemeente Borsele 3-2-2016 1 Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1: Huidige gedoogmogelijkheden... 3 1.1 Tijdelijke overbrugging in verband

Nadere informatie

Notitie coffeeshopbeleid gemeente Koggenland

Notitie coffeeshopbeleid gemeente Koggenland Notitie coffeeshopbeleid gemeente Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Juridisch kader 4 3 De nul-optie 5 4 Handhaving nuloptie-beleid 7 PAGINA 2 1 Inleidi ng In de Nota afstemming coffeeshopbeleid in de politieregio

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen. Besluit vast te stellen het: Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen

Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen. Besluit vast te stellen het: Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen De burgemeester van de gemeente Almere; Gelet op het bepaalde in: artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening 2011 (APV); Overwegende dat; - artikel

Nadere informatie

Uitvoering handhaving recreatief (nacht)verblijf buiten kampeerterreinen

Uitvoering handhaving recreatief (nacht)verblijf buiten kampeerterreinen Uitvoering handhaving recreatief (nacht)verblijf buiten kampeerterreinen Versie 14 april 2011 (inclusief wijzigingen B&W - beslissing d.d. 12 april 2011) Pagina 1 van 5 Inleiding De afgelopen jaren is

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Plan van Aanpak Noorderhaven Claudia Versloot De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 8889 1 - Geachte heer, mevrouw, Wij willen Groningen sterker als stad aan het water presenteren

Nadere informatie

Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 4 november /cor Z Wiebe Jan Dijk

Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 4 november /cor Z Wiebe Jan Dijk Aan dhr. A.D. Scholma Dr. M. Noordewierstraat 16 9953 SJ BAFLO Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 4 november 2016 16-0254/cor Z1675143 Wiebe Jan Dijk D 0512 581234 w.dijk@smallingerland.nl Onderwerp

Nadere informatie

Notitie. Beleid ten behoeve van. Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening

Notitie. Beleid ten behoeve van. Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening Notitie Beleid ten behoeve van Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening Gemeente Bussum Afdeling Ruimtelijke Inrichting September 2009 1 1. AANLEIDING De gemeente Bussum heeft in het jaar

Nadere informatie

Mr. C.G.P. Goudriaan Panamalaan 4M 1019 AZ Amsterdam T: (020) F: (020) E: W:

Mr. C.G.P. Goudriaan Panamalaan 4M 1019 AZ Amsterdam T: (020) F: (020) E: W: Mr. C.G.P. Goudriaan Panamalaan 4M 1019 AZ Amsterdam T: (020) 760 6933 F: (020) 760 6938 E: cor@corgoudriaan.nl W: www.corgoudriaan.nl MEMO Aan: Commissie ROB Eindhoven Van: Cor Goudriaan C.c: Inzake:

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653 datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653 onderwerp x X behandeld door/e-mail x lichte bouwvergunning (20100137) nieuw kozijn kopgevel Constantijn Huygensstr 41

Nadere informatie

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 10 12/858

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 10 12/858 Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2012 RA12.0093 A 10 12/858 Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Emmen, Emmerhout Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 Inleiding In 2011 is de APV Westvoorne voor het laatst herzien. Dit jaar zijn veel artikelen in de model

Nadere informatie

B&W. Spoedvoordracht voor de collegevergadering van. 1 juli Nadere uitwerking gedoogkader woonboten

B&W. Spoedvoordracht voor de collegevergadering van. 1 juli Nadere uitwerking gedoogkader woonboten Nummer Directie Dienst BD2014-005470 directie sb ruimtelijke ordening dienst Spoedvoordracht voor de collegevergadering van 1 juli 2014 Portefeuille 25 Agendapunt A1 Tekst van openbare besluiten Onderwerp

Nadere informatie

Beleidsnota. Onrechtmatige bewoning recreatiewoningen. gemeente Aalten.

Beleidsnota. Onrechtmatige bewoning recreatiewoningen. gemeente Aalten. Beleidsnota Onrechtmatige bewoning recreatiewoningen gemeente Aalten. 1. Inleiding De onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen is reeds sinds vele jaren een discussiepunt binnen de Nederlandse politiek.

Nadere informatie

Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016

Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016 22-03-2017 Jaarverslag Burgemeester en Wethouders Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Venray 2016 Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray Samengesteld door Ir. D. Danckaert Inhoud 1. Inleiding

Nadere informatie

Bijlage: Procesbeschrijving en stroomschema's

Bijlage: Procesbeschrijving en stroomschema's Bijlage: Procesbeschrijving en stroomschema's Handhavingsinstrumenten: - Gedogen - Last onder dwangsom - Bestuursdwang Procesbeschrijving gedogen 1. De (dreigende) overtreding wordt geconstateerd. Er wordt

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad. Geachte leden van de raad,

Aan de leden van de gemeenteraad. Geachte leden van de raad, Raadhuisplein 1 Correspondentieadres: 7811 AP Emmen Postbus 30001 Telefoon (0591) 68 55 55 7800 RA Emmen Aan de leden van de gemeenteraad Dienst Beleid ons kenmerk uw brief van/kenmerk bijlage(n) afdeling

Nadere informatie

Brandveilige gebouwen

Brandveilige gebouwen Brandveilige gebouwen Het wettelijk kader (of is gezond verstand voldoende?) Hajé van Egmond Ministerie VROM 6 oktober 2010 Programma Introductie wet- en regelgeving Het huidige stelsel van de bouwregelgeving

Nadere informatie

Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven

Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven RAADSVOORSTEL Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven Voorstel Gewijzigd vast te stellen de tarieventabel

Nadere informatie

Memo dakkapellen - welstand

Memo dakkapellen - welstand Memo dakkapellen - welstand Datum: 9 september 2014 Afdeling: Ruimte Probleemstelling Het plan bestaat om in 2015 de huidige welstandsnota te vervangen door een sterk vereenvoudigde versie. De vergunningenpraktijk

Nadere informatie

Beleidsregels gemeente Druten: intrekken omgevingsvergunning voor

Beleidsregels gemeente Druten: intrekken omgevingsvergunning voor Beleidsregels gemeente Druten: intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen 1. Inleiding De gemeente Druten verleent jaarlijks veel omgevingsvergunningen. Verreweg het grootste deel van die

Nadere informatie

Paraplubestemmingsplan Parkeren

Paraplubestemmingsplan Parkeren Paraplubestemmingsplan Parkeren status: ontwerp idn: NL.IMRO.0281.BP00040-on01 gemeente Tiel datum: juni 2018 Bestemmingsplan Paraplubestemmingsplan Parkeren Gemeente Tiel Toelichting INHOUD TOELICHTING

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 7 april

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 7 april datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 7 april 2010 010 284 8653 onderwerp x X behandeld door/e-mail x lichte bouwvergunning (20100082) dakkapel op dakvlak achtergevelzijde C.N. Schaap

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Gemeente Hillegom Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 2 - Leeswijzer 2 2. Wettelijk kader 2 2.1 Vaststelling en bevoegdheden 3 3. Samenwerking en integraal toezicht 3 3.1

Nadere informatie

Inhoud presentatie: Wat is handhaving? Wat is gedogen? Welke handhavingstaken heeft de gemeente? Waarom een project integrale handhaving?

Inhoud presentatie: Wat is handhaving? Wat is gedogen? Welke handhavingstaken heeft de gemeente? Waarom een project integrale handhaving? 16 april 2009 Inhoud presentatie: Wat is handhaving? Wat is gedogen? Welke handhavingstaken heeft de gemeente? Waarom een project integrale handhaving? Welke eisen worden aan de gemeente gesteld? Wat gaan

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015 OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 6 augustus 2015 Burgemeester en wethouders hebben op 16-1-2015 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het dempen en realiseren van water. De aanvraag gaat over

Nadere informatie

Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder : drs. J.H.A. van Oostrum Meer informatie bij : A.Holl Telefoon : 0545 250396

Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder : drs. J.H.A. van Oostrum Meer informatie bij : A.Holl Telefoon : 0545 250396 Zaaknummer : 65344 Raadsvergaderin : 2 december 2014 Agendapunt : g Commissie : Bestuur Onderwerp : Informerende nota coffeeshop Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Tussentijdse evaluatie Inhaalslag handhaving bouwregelgeving. Gemeente Stein. Afdeling : VH&H Datum : 7 mei 2007 Steller : J.

Tussentijdse evaluatie Inhaalslag handhaving bouwregelgeving. Gemeente Stein. Afdeling : VH&H Datum : 7 mei 2007 Steller : J. Tussentijdse evaluatie Inhaalslag handhaving bouwregelgeving Gemeente Stein Afdeling : VH&H Datum : 7 mei 2007 Steller : J. Pompl 1. Inleiding Op 25 februari 2004 heeft het college ingestemd met het plan

Nadere informatie

bijlage 4: ruimtelijke onderbouwing omgevingsvergunning 2016W2136

bijlage 4: ruimtelijke onderbouwing omgevingsvergunning 2016W2136 bijlage 4: ruimtelijke onderbouwing omgevingsvergunning 2016W2136 Aanleiding Aan de Westenengseweg 5 in Harskamp is een kleinschalig agrarisch bedrijf gevestigd. Een voormalige schuur naast de woning is

Nadere informatie

Mandatenregister gemeente Venray

Mandatenregister gemeente Venray Mandatenregister gemeente Venray Afdeling Wonen, werken, leven, team VTH Omschrijving bevoegdheid: estuursorgaan Mandaat aan: Veiligheid VTH 1 Het besluiten op aanvragen om vergunning voor tijdelijk gebruik

Nadere informatie

Reactiedocument Gemeente Noordenveld werkgroep Norgerduinen. Versie 3 september 2013

Reactiedocument Gemeente Noordenveld werkgroep Norgerduinen. Versie 3 september 2013 Reactiedocument Gemeente Noordenveld werkgroep Norgerduinen Versie 3 september 2013 Voorwoord Tijdens de behandeling van het bestemmingsplan Norgerduinen in de raadscommissie van 7 december 2011 is door

Nadere informatie

Beleidsregels Intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen. gemeente Bergen (L)

Beleidsregels Intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen. gemeente Bergen (L) Beleidsregels Intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen gemeente Bergen (L) Door de gemeente Bergen worden jaarlijks veel omgevingsvergunningen verleend, zowel aan particulieren als aan bedrijven.

Nadere informatie

Onderwerp beleid Handhaving tegen bestemmingsplanstrijdig gebruik van gronden en opstallen met een recreatieve bestemming.

Onderwerp beleid Handhaving tegen bestemmingsplanstrijdig gebruik van gronden en opstallen met een recreatieve bestemming. Inhoudsopgave Onderwerp beleid 3 Doel van het beleid 3 Handelswijze 3 1. Gebruiker niet zijnde recreant 3 Omschrijving overtreding 3 Prioritering handhavend optreden 3 Wijze van handhavend optreden 3 Flankerend

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 20 oktober 2017 een aanvraag ontvangen van, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BIJ BEEINDIGING AGRARISCHE

BELEIDSREGEL BIJ BEEINDIGING AGRARISCHE GEMEENTE OLDEBROEK BELEIDSREGEL BIJ BEEINDIGING AGRARISCHE BEDRIJFSVOERING IN DE GEMEENTE OLDEBROEK 27 oktober 2009 afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling - 2 - 3 1. Aanleiding Bij het opstellen van het (voor)ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie