Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC 's-hertogenbosch

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC 's-hertogenbosch"

Transcriptie

1 Heeze, 15 april 2015 Aan: Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC 's-hertogenbosch Onderwerp: Zienswijze aangaande toekomstige waterbergingsgebied Kleine Dommel (C ) Geachte leden van de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Via dit schrijven willen wij onze zienswijze m.b.t. bovenstaande genoemde waterberging duidelijk maken. Wij richten ons in deze zienswijze enkel op de aan te leggen dijk ten zuiden van perceel Rul 31, de voorziene ophoging van het wegdek en de daarmee samenhangende kap van laanbomen. Deze bomen grenzen deels aan ons land en zijn zichtbaar vanuit onze woning. Wij zijn van mening dat de kap van de bomen een aantasting zou zijn van het voor Noord-Brabant kenmerkende coulisselandschap. De bomen aan de Rul vertegenwoordigen landschappelijke waarde en verfraaien de enige toegangsweg tot de natuurpoort Strabrechtse Heide. Wij begrijpen de keuze die het college van B&W van de gemeente Heeze-Leende gemaakt heeft. Het college heeft besloten om niet voor de oplossing van hun (en onze) voorkeur te kiezen, vanwege een tweetal redenen; de hoge kosten en de beperkte houdbaarheid van de betreffende bomen. De informatie waarop dit besluit gebaseerd is (afkomstig van Waterschap de Dommel) blijkt op een aantal punten echter aantoonbaar onvolledig te zijn. In de onderstaande tekst zullen wij, wanneer van toepassing, hierop een toelichting geven. Eén van onze percelen, naast Rul 31, komt binnendijks te liggen. Aanleiding daarvoor is dat daarmee de kade niet tegen de woning van de familie Heesakkers wordt aangelegd. Omdat delen van dit perceel nodig zijn voor uitvoering van de voorlopig gekozen oplossing of voor alternatieven is er voor ons ook een economisch belang, zij het beperkt. Dit belang staat los van de nadrukkelijke wens om de laanbomen te behouden. Indien van toepassing zal dit financiële belang beschreven worden.

2 1. Aanleiding In het plan dat ter inzage ligt, wordt de straat Rul opgehoogd tot een kade. Dit is noodzakelijk om de woning van de familie Heesakkers bij inzet van de waterberging te beschermen tegen hoogwater. Als gevolg van deze kade moeten over een lengte van circa 200 meter alle laanbomen gekapt worden. Dit willen wij door middel van ons voorstel voorkomen. 2. Voorstel Leg de kade aan op het terrein van familie Heesakkers, ten noorden van de Rul. afbeelding 2-1: voorgestelde variant 3a, aanpassing op variant 3 uit rapport 4.4 Achtergrondrapportage ontwerprapport kades bijlage 8 De voorgestelde kade (groen) is in bovenstaande afbeelding aangeven, haaks aansluitend op de twee geplande kades. De lijn bestaande uit groene, gele en rode delen is de damwand die in rapport 4.4. Achtergrondrapportage ontwerprapport kades als variant 3 beschreven staat. Ons voorstel is om geen uitzondering te maken voor de zuidelijke kade en deze dus op dezelfde wijze uit te voeren als de overige drie kades. De kade komt ten noorden van de Rul te liggen. De toegang tot het perceel Rul 31 wordt uitgevoerd zoals beschreven in variant 3 met dat verschil dat de inrit op de kade wordt aangelegd en niet achter een damwand. De kade is ten westen van de meest westelijke inrit laag (DWP-1: 70 cm NAP +20,30). Dichter bij de Kleine Dommel neemt de hoogte van de kade toe. Omdat de afstand tot de woning dan maximaal is (55m tot 110m), is de overlast beperkt. Omdat ons voorstel 3a gebaseerd is op dat van variant 3, die op haar beurt weer gebaseerd is op variant 2, voegen wij beide beschrijvingen van deze oplossingen toe (bron: rapport 4.4, par 3.2.2). Hierbij is de in variant 2 beschreven drainage om de grondwaterstand voldoende laag te houden voor de bomen van doorslaggevend belang.

3 Variant 2 (zie tekening DWM in bijlage 8) In deze variant wordt aan de noordzijde van de weg een damwand geplaatst als vervangende waterkering. De damwand komt op de onder insteek van de sloot. Tussen de weg en de damwand wordt aangevuld. Aan de zuidzijde van de damwand komt een drainage om de grondwaterstand voldoende laag te houden voor de bomen. Aan de zijde van Heesakkers blijft de damwand zichtbaar. Eén van de opritten naar het perceel van Heesakkers komt te vervallen. Er hoeven slechts twee bomen te worden gekapt. Tijdens hoog water in de waterberging is het perceel van Heesakkers niet ontsloten. Variant 3 (zie tekening DWM in bijlage 8) Deze variant is vrijwel identiek aan variant 2. Alleen vervallen beide huidige perceelstoeritten en wordt een nieuwe perceelstoegang gemaakt meer naar het westen waar de weg hoger ligt dan de maatgevende waterstand in de waterberging. Hierdoor blijft het perceel van Heesakkers altijd bereikbaar. Voor het realiseren van de toerit is echter grond nodig van een particuliere eigenaar. 3. Motivatie Uit de variantenafweging (bron: rapport 4.4, par ) van Waterschap de Dommel blijkt dat variant 3 de beste oplossing biedt, inclusief handhaving van alle bomen. Een oplossing, zoals door ons voorgesteld, is niet onderzocht vanwege een overeenkomst tussen Waterschap de Dommel en Heesakkers, waarin niet alle direct betrokken partijen gekend zijn (bron: rapport 4.4, par. 2.15). Variantenafweging In de onderstaande tabel zijn de varianten tegen elkaar afgewogen. Uit de tabel blijkt dat variant 3 met de damwand aan de noordzijde én een nieuwe perceel toegang het beste scoort. Deze variant is alleen ook duur doordat er een damwand aangebracht moet worden en er een forse hoeveelheid grond moet worden aangekocht. Daardoor is uiteindelijk gekozen voor variant 4. In deze variant hoeft geen damwand (vervangende waterkering) te worden aangebracht en hoeft minder grond te worden aangekocht. Deze variant spaart een aantal bomen meer dan variant 0. (bron: rapport 4.4, par )

4 Zoals eerder vermeld heeft het college van B&W van de gemeente Heeze-Leende niet voor de beste oplossing gekozen om twee redenen: - De veronderstelling dat deze variant aanzienlijk hogere kosten met zich meebrengt dan de gekozen variant 4. - De aanname dat de levensduur van de bomen op de Rul beperkt is als gevolg van de aanleg van een damwand en een verhoogd grondwaterpeil. Op beide redenen wordt in de volgende paragrafen ingegaan kosten variant 3 en 4 De relatief hoge kosten die variant 3 met zich meebrengt worden voornamelijk veroorzaakt door de toepassing van een damwand. Indien echter deze damwand vervangen wordt door een voordelige kade zoals overal wordt toegepast, zijn de kosten lager, zelfs lager dan in de gekozen variant 4, het ophogen van de Rul. In de voorgestelde variant 3a is geen sprake van een damwand. Zoals later zal blijken is dit niet alleen de beste, maar ook de goedkoopste oplossing. Het verschil in kosten tussen variant 3 en 4 is ongeveer ,- euro (Bron: Marcel van den Broek, Waterschap de Dommel). Kosten voor variant 3 zijn te hoog ingeschat en voor variant 4 te laag door o.a. de volgende factoren: - Voor het verwerven van de grond van Wijffelaars wordt gerekend met 40,- euro/m2 in plaats van de geboden 11,- euro/m2 (Bron: Marcel van den Broek/Jos van Bree, beiden Waterschap de Dommel). - Voor het verwerven van de grond van Heesakkers worden ook kosten gerekend, maar de vraag is of deze grond verworven moet worden om daarop een oprit t.b.v. Heesakkers zelf aan te leggen. - Bij variant 4 zijn de kosten voor het aanbrengen van een tijdelijk wegdek niet meegenomen in de kosten (Bron: Marcel van den Broek, Waterschap de Dommel). - Er wordt gerekend met een levensduur van 40 jaar (Bron: Marcel van den Broek, Waterschap de Dommel), terwijl de damwanden ter hoogte van de A67 minstens 100 jaar meegaan. (rapport 5.1f Statische berekeningen regelwerk, par. 2.2, pagina 198, 290, 335) - Er wordt geen rekening gehouden met het waardeverlies van de bestaande bomen; circa ,- euro voor 23 beuken van 65 jaar oud (Bron: NVTB). Gezien de vragen die wij hadden bij het door Waterschap de Dommel gehanteerde kostenoverzicht, heeft Marcel van de Broek ons inzage in het overzicht toegezegd. Waterschap de Dommel weigert echter haar eerder gemaakte belofte na te komen om ons verdere inzage in de kosten te verschaffen. Hierdoor worden onze twijfels t.a.v. de juistheid van de financiele onderbouwing versterkt.

5 3.1.2 kosten voorgestelde variant 3a In het geval van alternatief 3a blijft de Rul onaangetast; dit betekent geen kappen en herplanten van bomen, geen wegdek twee keer aanleggen, geen Rul ophogen, geen leidingen en lantaarnpalen verplaatsen, geen beschoeiing of damwanden plaatsen en geen grond verwerven aan de zuid zijde van de Rul zoals in de voorlopig gekozen variant 4. Daarvoor in de plaats wordt een inrit aangelegd die veel korter is dan het wegdek in variant 4 op een aan te leggen kade plus drainage. De hiermee verbonden kosten zijn m.u.v. de te verwerven gronden aanzienlijk lager. Op basis van de kostenraming (Marcel van den Broek) voor variant 4, groot ,- euro, verwachten wij een besparing van kosten van minimaal ,- euro indien gekozen wordt door variant 3a. De kosten voor de te verwerven gronden zijn waarschijnlijk niet doorslaggevend voor de uiteindelijke keuze. Als de kade breed ingeschat wordt (10m), is er ongeveer 600 m2 grond van Wijffelaars nodig en m2 van Heesakkers. Voor de grond van Wijffelaars biedt Waterschap de Dommel 11,- euro. De grond van Heesakkers ligt binnen de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) en wordt daardoor mogelijk lager gewaardeerd. Mocht toch ook voor deze grond 11,- euro geboden worden, komen de totale kosten uit op minder dan ,- euro. Ons eigen economische belang in deze; 6.600,- euro, indien variant 4 gekozen wordt 4.900,- euro. Voor ons is er dus nauwelijks een economisch voordeel variantenafweging op basis van kosten In lijn met de variantenafweging die Waterschap de Dommel heeft gemaakt t.a.v de kwaliteit, willen wij de kosten per variant inzichtelijk maken. Zoals u kunt zien in onderstaande tabel is variant 3a de goedkoopste oplossing. Twee factoren die de doorslag geven zijn een veel eenvoudigere oplossing dan variant 4 met minder werkzaamheden plus het financieel inzichtelijk maken van de schade die aangericht wordt door de kap van de laanbomen. Voorgestelde variant 3a kost dus maar de helft van het op basis van kosten gekozen alternatief 4. Het verwerven van meer grond verandert de conclusie niet: variant 3a is het voordeligst. Tabel 3.2 kosten per variant

6 * bron: Marcel van den Broek, kostenraming 3a is gebaseerd op kosten variant 4 ** voor variant 3 zijn de kosten opgenomen in de post aanleg, voor variant 4 is het bod dat het waterschap de Dommel 6 maart j.l. heeft gedaan, voor variant 3a is het de benodigde grond 1.700m2 maal de geboden prijs op 6 maart j.l. *** in variant 4 worden de bomen gekapt, de schade moet in de variantenafweging meegenomen worden om een maatschappelijk verantwoorde keuze te kunnen maken. 3.2 Houdbaarheid van de bomen Er wordt getwijfeld aan de levensduur van de beuken door waterpeilstijging, daarom is er een Bomen Effect Analyse (BEA) uitgevoerd (Bron: Bomen Effect Analyse, van Helvoirt Groenprojecten BV). Uitkomst van deze analyse zijn twee opties: bomen behouden en maatregelen treffen gedurende 6 tot 12 jaar om de bomen te laten wennen aan de gewijzigde situatie, of kap. De eerste optie wordt door Waterschap de Dommel zonder motivering verworpen. Dit is merkwaardig, zeker omdat de bomen in het verleden al meerdere grote waterpeilwijzigingen achter de rug hebben. Na het lezen van het rapport wordt duidelijk dat de optie om de bomen te behouden niet zonder meer verworpen kan worden. De levensvatbaarheid van de bomen wordt blijkbaar bepaald door drie factoren: 1) Grondwaterpeilstijging. Er is geen rekening gehouden met de drainage die specifiek voor het behoud van de bomen aangelegd wordt in varianten 2, 3 en 3a. (bron: rapport 4.4, par 3.2.2). Het probleem waterpeilstijging wordt dus in toom gehouden. Uit de BEA blijkt dat bomen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Het in stand houden van de drainage met het daarmee samenhangende onderhoud is dus tijdelijk. Er wordt aangenomen dat de negatieve impact van de waterpeilstijging betrekking heeft op iedere boom. Dit is niet het geval. Met name bomen aan de oostzijde krijgen te maken met een verhoogd grondwaterpeil als we zoals in de BEA de drainage buiten beschouwing laten. 2) Huidige conditie van de bomen. In de BEA is met behulp van een steekproef de conditie van de bomen ingeschat in januari In deze steekproef zijn ook bomen opgenomen die helemaal niet op de nominatie staan om gekapt te worden. Het aantal relevante waarnemingen dat resteert is daardoor beperkt. Op basis van de steekproef wordt vastgesteld dat de bomen over het algemeen in een matige conditie verkeren. In de conclusies van het onderzoek wordt uitgegaan van dit oordeel. In opdracht van Waterschap de Dommel is in februari 2015 echter een bomeninventarisatie uitgevoerd voor alle te kappen bomen (Bron: rapport 5.1c Kaart en lijsten te kappen bomen). Hierbij wordt vastgesteld dat de bomen over het algemeen in redelijke conditie zijn, de een na hoogste classificatie. De voorgestelde situatie in de BEA geeft de situatie te slecht weer en is niet in lijn met de meer recente waarneming.

7 3) Invloed van de aanleg van de damwand. Er wordt aangenomen dat de negatieve impact van de damwand betrekking heeft op iedere boom. Dit is niet het geval. Alleen bomen aan de noordzijde krijgen in geval van variant 3 te maken met een damwand. In geval van de voorgestelde variant 3a, is geen sprake van een damwand en vervalt deze negatieve impact. Alleen bomen die blootgesteld worden aan een verhoogd waterpeil EN waarvan de huidige conditie matig is EN waarvan de wortels beschadigd raken door aanleg van de damwand, zullen een verkorting kennen van de levensduur. Deze combinatie van factoren komt niet voor. Er is dus geen sprake van verkorting van de levensduur. 3.3 Andere voordelen m.b.t. voorgestelde variant 3a Naast de genoemde kosten en het behoud van de bomenlaan, heeft de door ons voorgestelde variant 3a andere voordelen ten opzichte van de voorlopig gekozen variant Scheiding van verantwoordelijkheden Indien de Rul opgehoogd wordt (variant 4), ontstaat er een onduidelijke situatie. Door het ophogen van de Rul zal de kade 30 centimeter gaan inklinken gedurende meerdere jaren. Om deze reden wordt voorgesteld om tijdelijke bestrating aan te leggen (bron: rapport 4.4, par 3.2.1). Waterschap de Dommel is niet van plan om dit advies op te volgen (Bron: Marcel van den Broek, Waterschap de Dommel). Wie is straks verantwoordelijk voor het wegdek en de daarmee samenhangende veiligheid? In de voorgestelde variant 3a blijft de Rul onaangetast. Gemeente Heeze-Leende en Waterschap de Dommel kunnen in de toekomst niet naar elkaar wijzen als het gaat om onderhoud of erger gevolgschade. Waterschap de Dommel is verantwoordelijk voor de veiligheid m.b.t. de waterberging, de gemeente voor de weg. Voordeel van de voorgestelde oplossing is totale scheiding van verantwoordelijkheden Veiligheid/ongemakken Door het behoud van de Rul is het niet nodig om tegen een dijk op te rijden/lopen/fietsen. Verder kunnen vraagtekens gezet worden bij de veiligheid bij de daling tussen kade en brug over de Dommel. De snelheidslimiet is 60 km/h maar omdat het een weg buiten de bebouwde kom betreft, wordt hier vaak harder gereden. Een onverwachte daling, net voor een brug maakt die situatie onveilig. Daarnaast gaat de opgehoogde Rul inklinken waarbij we een verzakt wegdek moeten accepteren of moeten kiezen voor een tijdelijk wegdek met andere ongemakken.

8 4. Aanvullend Waterschap de Dommel en familie Heesakkers zijn onderling overeengekomen dat de zuidelijke kade niet op het terrein van Heesakkers aangelegd zal worden (bron: rapport 4.4, par 2.15). Hierbij dient opgemerkt te worden dat geen van de betrokken partijen die in dat geval wél grond moet leveren hiermee ingestemd heeft Specifieke uitgangspunten kaden Heesakkers Beschikbare ruimte voor de kade Ter plaatste van het perceel Heesakkers zijn afspraken met de eigenaar gemaakt over het ruimtebeslag. De kaden zullen buitenwaarts van de binnenste lijnen uit onderstaande figuur moeten worden gerealiseerd. bron: rapport 4.4, par 2.15: begrenzing beschikbare ruimte kade Heesakkers Gevolg van deze overeenkomst is dat binnen de gestelde kaders geen alternatieven onderzocht zijn en dus ook niet het voorstel 3a zoals hierboven beschreven. Indien Heesakkers tegemoet gekomen moet worden wegens het niet nakomen van bovenstaande overeenkomst zijn er, met de beschreven kostenvoordelen, voldoende middelen beschikbaar om een eventuele compensatie aan te bieden. Als tegemoetkoming kan daar waar een kade mogelijk als storend wordt ervaren, bijvoorbeeld tussen de twee inritten, de kade vervangen worden door een damwand. Meerkosten bedragen euro/m (bron: Marcel van den Broek), totaal ,- euro.

9 5 Samenvatting Middels deze zienswijze willen wij voorkomen dat de bomen aan de Rul gekapt worden voor het realiseren van waterbergingsgebied de kleine Dommel. Het kappen van deze bomen zou een aantasting zijn van het voor Noord-Brabant kenmerkende coulisselandschap. Ze verfraaien de enige toegangsweg tot de natuurpoort Strabrechtse Heide. Het besluit hiertoe berust op incorrecte informatie met betrekking tot de te maken kosten en de te verwachten levensduur van de bomen. Wij stellen in deze zienswijze een betere en goedkopere oplossing voor (variant 3a) waarbij de Rul en de bomenlaan in stand gehouden worden en het perceel van Heesakkers te allen tijde bereikbaar blijft. In deze variant, die direct afgeleid is van de variant die door Waterschap de Dommel als beste alternatief gezien wordt, wordt ten noorden van de Rul op het perceel van Heesakkers een kade aangelegd. Deze variant heeft tot gevolg dat de bomen behouden kunnen worden, de kosten lager zijn, er geen onveilige situaties ontstaan en er duidelijkheid is over de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen waardoor problemen in de toekomst voorkomen worden. Voor eventuele compensatie voor Heesakkers vanwege niet nagekomen afspraken, is gezien de besparingen voldoende ruimte. Ik hoop dat u ons voorstel in overweging wilt nemen. Met vriendelijke groet, Familie J.C.M. Wijffelaars van den Hurk Rul TW Heeze

Amsterdam 5 april Beste supporters van Westerpark Groen,

Amsterdam 5 april Beste supporters van Westerpark Groen, Amsterdam 5 april 2019 Beste supporters van Westerpark Groen, De afgelopen periode hebben we overleg gehad met Pinnacle en de gemeente. Hieronder lezen jullie over de laatste stand van zaken t.a.v. Westerpark

Nadere informatie

Memo. Figuur 1: dijk ter hoogte van de Molenstraat conform variantenstudie

Memo. Figuur 1: dijk ter hoogte van de Molenstraat conform variantenstudie Aan Waterschap Limburg Van Mattijs Hehenkamp Telefoon 06 23 02 54 47 RM193121 Aanpassing dijkontwerp ter hoogte van de Molenstraat te Neer Datum 9 juni 2017 Projectnummer Onderwerp Inleiding In het ontwerpprojectplan

Nadere informatie

Projectplan Grechtkade oost

Projectplan Grechtkade oost Projectplan Grechtkade oost Inspraaknota Vastgesteld door het Algemeen Bestuur op Verantwoording Titel: Projectplan Grechtkade oost Auteur: Marian Marcek (WSB) / Marten van der Hoeve (IB) Document: 567811

Nadere informatie

Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Verbetermaatregel. A Reitdiep

Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Verbetermaatregel. A Reitdiep Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Traject A Reitdiep A1 Verbetermaatregel Traject A1 betreft het balkgat en is afgekeurd op hoogte. Initieel

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan *1024661* Gemeenteraad Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan 1010707 Geachte gemeenteraad, In de commissie Fysiek zijn vragen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 6 november Rapportnummer: 2013/159

Rapport. Datum: 6 november Rapportnummer: 2013/159 Rapport Rapport betreffende een klacht over de bereidheid van het Waterschap Brabantse Delta te Breda om in samenspraak met verzoeker te komen tot een oplossing voor de door hem gemelde problemen met de

Nadere informatie

Beschrijving deelgebied Buitengebied Breda Haagse Beemdenbos

Beschrijving deelgebied Buitengebied Breda Haagse Beemdenbos Beschrijving deelgebied Buitengebied Breda Haagse Beemdenbos Zevenbergen Terheijden Overzichtskaart met uitsnede van het deelgebied (dijkvak B100b) en vogelvlucht foto (Google Earth) Sectie Dijkvakken

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen Eemstraat 10A

Reactienota zienswijzen Eemstraat 10A Reactienota zienswijzen Eemstraat 10A gemeente Baarn Programma Fysiek Domein juni 2015 1 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding...5 1.1 Ter plaatse geldende bestemmingsplan...5 1.2 Procedure...5 2 De ingekomen zienswijzen...6

Nadere informatie

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Watertoets Definitief Provincie Noord Holland Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 11 december 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Inrichting watersysteem...

Nadere informatie

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten De kades moeten de veiligheid van nu ook in de toekomst kunnen bieden. De bodemdaling in West-Nederland gaat door en we moeten

Nadere informatie

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Postbus EE Zaandam

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Postbus EE Zaandam Bezoekadres Weesperstraat 430 1018 DN Amsterdam Postbus 12693 1100x AR Amsterdam Telefoon 251 1111 ingenieursbureau.amsterdam.nl Retouradres: Postbus 12693, 1100 AR Amsterdam Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Nadere informatie

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1 Landgoed Heijbroeck Waterparagraaf Datum : 11 juni 2013 Auteur Opdrachtgever : W.J. Aarts : Fam. van Loon 1 VOORWOORD In opdracht van Fam. van Loon is er door Bureau van Nierop een waterparagraaf conform

Nadere informatie

Verslag. 2 1400 meter ligt te laag en moet verhoogd worden: is dat zowel aan de west- als oostkant?

Verslag. 2 1400 meter ligt te laag en moet verhoogd worden: is dat zowel aan de west- als oostkant? Aan aan- en afwezigen en tijd bespreking, 20.00 uur Plaats bespreking Het Plashuis, Noorden Projectnummer 01.0638 E-mail noordsedorpsweg @waternet.nl Aanwezig bewoners en geïnteresseerden Onderwerp bespreking

Nadere informatie

Ambtelijk advies. 1. Baardwijkse overlaat

Ambtelijk advies. 1. Baardwijkse overlaat Ambtelijk advies 1. Baardwijkse overlaat Voor de Baardwijkse overlaat is het ambtelijk advies aan de Stuurgroep GOL om variant A (voorkeursvariant NRD) en variant C (nr. 369) beide mee te nemen in de MER.

Nadere informatie

Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: Datum:

Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: Datum: Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: 2013026410 Datum: 18-10-2013 Het ontwerp peilbesluit van Sint Philipsland heeft van 27 augustus tot en met 14 oktober

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

Aanvulling ruimtelijke onderbouwing

Aanvulling ruimtelijke onderbouwing Aanvulling ruimtelijke onderbouwing Dijkversterking Spui Oost Gemeente Korendijk Waterschap Hollandse Delta 1 oktober 2013 definitief Aanvulling ruimtelijke onderbouwing Dijkversterking Spui Oost Gemeente

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Hoendiep Zuidzijde Donderdag 11 juli 2019 Programma 11 juli 2019 Het gebied, de opgave, de opdracht De deelgebieden Van onderzoeken naar ontwerp

Nadere informatie

Variantenafweging Oostelijke randweg Harmelen (A12BRAVO project 8)

Variantenafweging Oostelijke randweg Harmelen (A12BRAVO project 8) Variantenafweging Oostelijke randweg Harmelen (A12BRAVO project 8) Opgesteld : S. ten Hove Datum : 16 juni 2008 Versie : 3.2 1 Inleiding Het project Oostelijke randweg Harmelen is onderdeel van het A12BRAVO

Nadere informatie

Notitie. Aanmeldnotitie vormvrije m.e.r. beoordeling

Notitie. Aanmeldnotitie vormvrije m.e.r. beoordeling Aan Waternet, T.a.v. de afdeling vergunningverlening & handhaving, Korte Ouderkerkerdijk 7, 1096 AC Amsterdam Aanmeldnotitie vormvrije m.e.r. beoordeling In het kader van project De Nieuwe N200 zal de

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus MC s-hertogenbosch

College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus MC s-hertogenbosch College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Betreft: Bezwaar tegen het verkeersbesluit A270, nummer 3059962 Zaaknummer

Nadere informatie

NOTITIE. Beoordelingsnotitie routevarianten fietstracés langs de spoorlijn Groningen - Sauwerd. Van : Boud Geerdes / Jeroen Bos. Datum : December 2017

NOTITIE. Beoordelingsnotitie routevarianten fietstracés langs de spoorlijn Groningen - Sauwerd. Van : Boud Geerdes / Jeroen Bos. Datum : December 2017 verkeer NOTITIE Beoordelingsnotitie routevarianten fietstracés langs de spoorlijn Groningen - Sauwerd Van : Boud Geerdes / Jeroen Bos Datum : December 2017 Algemeen Voor de geplande fietsroute langs de

Nadere informatie

Naar aanleiding van de concept Factsheets, zie ons via een link beschikbaar zijn gesteld door de gemeente Meierijstad berichten wij u als volgt.

Naar aanleiding van de concept Factsheets, zie ons via een link beschikbaar zijn gesteld door de gemeente Meierijstad berichten wij u als volgt. Stichting Dorpsraad Keldonk Secretariaat: Morgenstraat 50, 5469GD Keldonk, dorpsraadkeldonk@xs4all.nl Provincie Noord-Brabant T.a.v. gedeputeerde heer van der Maat Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Toelichting. 1 Toelichting op aanvraag omgevingsvergunning. 1.1 Inleiding. Onderdeel Maaseikerweg

Toelichting. 1 Toelichting op aanvraag omgevingsvergunning. 1.1 Inleiding. Onderdeel Maaseikerweg Toelichting Betreft Toelichting op vergunningaanvraag Sluitstukkaden Maasdal Cluster B: Grevenbicht Roosteren Onderdeel Maaseikerweg Ons kenmerk WRO115-OV2.0 Datum 16 december 2015 Behandeld door Kragten

Nadere informatie

Diverse kavels. Groenstrook Zeemanskade Parallel gelegen aan de N482 te Sliedrecht

Diverse kavels. Groenstrook Zeemanskade Parallel gelegen aan de N482 te Sliedrecht blad 2 Inhoud 1. Algemene informatie... 3 1.1. Algemene omschrijving... 3 1.2. Adresgegevens... 3 1.3. Kadastrale gegevens... 3 1.4. Kenmerken... 3 1.5. Ligging... 4 1.6. Loopbrug... 4 1.7. Ontsluiting...

Nadere informatie

Verslag van inspraak Dijkverbeteringsplan Linnaeuskade

Verslag van inspraak Dijkverbeteringsplan Linnaeuskade Datum 8 mei 2017 Verslag van inspraak Dijkverbeteringsplan Linnaeuskade Versie 1.0 Projectnummer 01.0371/001 R. Kuipers Inhoud Inhoud 3 1 Inleiding 5 2 Procedure 5 3 Advertentie 5 4 Reacties 8 5 Rechtsbescherming

Nadere informatie

TERNEUZEN. Bestemmingsplan Terneuzen Midden, 1 ste herziening. Antwoordnota zienswijzen en ambtshalve aanpassingen

TERNEUZEN. Bestemmingsplan Terneuzen Midden, 1 ste herziening. Antwoordnota zienswijzen en ambtshalve aanpassingen TERNEUZEN Bestemmingsplan Terneuzen Midden, 1 ste herziening Antwoordnota zienswijzen en ambtshalve aanpassingen Inhoud 1. Inleiding 1.1. Procedure 1.2. Leeswijzer 2. Zienswijzen 2.1. Overzicht ingebrachte

Nadere informatie

Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Auteur Registratienummer Datum

Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Auteur Registratienummer Datum Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Toelichting bij het Auteur Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Registratienummer 15.18021 Datum April 2015 1. AANLEIDING PEILBESLUIT Het dient herzien te worden vanwege

Nadere informatie

Gebied: De Drie Polders

Gebied: De Drie Polders Gebied: De Drie Polders Basisschets De basisschets is het resultaat voort gekomen uit twee schetssessies. Onderstaande schets is het streefbeeld waar draagvlak voor is en is de basis geweest voor de nadere

Nadere informatie

Projectplan Regionale keringen Overijsselse Vecht

Projectplan Regionale keringen Overijsselse Vecht Projectplan Regionale keringen Overijsselse Vecht Projectplan Regionale keringen Overijsselse Vecht 2 15 Projectplan Regionale keringen Overijsselse Vecht 3 15 Inhoudsopgave Leeswijzer... 5 Hoofdstuk 1

Nadere informatie

Nota Vooroverleg Bestemmingsplan Hotel Van der Valk Best

Nota Vooroverleg Bestemmingsplan Hotel Van der Valk Best Nota Vooroverleg Bestemmingsplan Hotel Van der Valk Best 1. Algemeen Het concept ontwerpbestemmingsplan Hotel van der Valk Best is aan diverse overleginstanties gestuurd in het kader van het wettelijk

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden.

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden. Notitie Referentienummer Kenmerk 190509/Ack 277242 Betreft Waterbergingsopgave Hogewegzone Concept d.d. 19 mei 2009 1 Inleiding De Hogewegzone in de gemeente Amersfoort wordt de komende jaren vernieuwd.

Nadere informatie

Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden

Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden Beschrijving deelgebied Bastion in Terheijden Terheijden Dijkvak omschrijving Lengte in m Opgave B117a_b Bastion 803 Hoogte Overzichtskaart met aanduiding dijkvak B117a_b, impressie van de natte EVZ en

Nadere informatie

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK /

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK / Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1034-RBO

Nadere informatie

RAADSMEDEDELING mondeling uitgesproken door wethouder L. Heijmans tijdens de commissie Ruimte en Economische Zaken 10 oktober 2012

RAADSMEDEDELING mondeling uitgesproken door wethouder L. Heijmans tijdens de commissie Ruimte en Economische Zaken 10 oktober 2012 gemeente Steenbergen min in MI in inn ii BM1202123 RAADSMEDEDELING mondeling uitgesproken door wethouder L. Heijmans tijdens de commissie Ruimte en Economische Zaken 10 oktober 2012 Onderwerp besluit tot

Nadere informatie

oplossing parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen

oplossing parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen Samenvatting: Inleiding: Regelmatig raakt het verkeer in De Klok, ter hoogte van het appartementencomplex gestremd. Weggebruikers, zoals bijvoorbeeld fietsers, komen in de knel tussen de geparkeerde en

Nadere informatie

"Administratieve herziening Hoogspanningsleiding"

Administratieve herziening Hoogspanningsleiding Bestemmingsplan "Administratieve herziening Hoogspanningsleiding" Inhoud. Toelichting Regels Kaart nr. 090207 Procedure. Kennisgeving voorbereiden bestemmingsplan Gepubliceerd d.d. : 10 december 2009 Ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

CLASSIFICATIE C1: Public Information DATUM 26 april 2019 REFERENTIE VAN

CLASSIFICATIE C1: Public Information DATUM 26 april 2019 REFERENTIE VAN NOTITIE AAN Projectteam 150 kvverkabeling Geertruidenberg CLASSIFICATIE C1: Public Information VAN Wouter van Doeland ONDERWERP Effectbeoordeling techniek en kosten 150 kv-verbinding Geertruidenberg 1.

Nadere informatie

Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken

Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken 21 juli 2009 RA0830829 Samenvatting Eind 2006 legt de gemeente Zaanstad bij verzoeker in de straat een

Nadere informatie

Nota inspraak en vooroverleg Bestemmingsplan Mattemburgh 2016

Nota inspraak en vooroverleg Bestemmingsplan Mattemburgh 2016 Nota inspraak en vooroverleg Bestemmingsplan Mattemburgh 2016 Collegebesluit: xx juni 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 2. Lijst van ingekomen reacties pag. 4 3. Beantwoording ingekomen reacties pag.

Nadere informatie

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O.

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. EINSTEINSTRAAT De straat bestaat uit twee segmenten Wegprofiel huidige situatie tot rare bocht van noord naar zuid: 1,8 5,4 2,8 Parkeren op

Nadere informatie

HOLLAND ZUID - 7 FEB. 20U. Gedeputeerde Staten

HOLLAND ZUID - 7 FEB. 20U. Gedeputeerde Staten Gedeputeerde Staten p r HOLLAND ZUID College van Dijkgraaf en Hoogheemraden van Delfland Postbus 3061 2601 DB DELFT Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Water en Groen Contact mw. G.J.H. Bongers T

Nadere informatie

Landgoed De Hattert. Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas. Datum : 1 oktober 2010. : Ir. L.J.A.M.

Landgoed De Hattert. Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas. Datum : 1 oktober 2010. : Ir. L.J.A.M. Landgoed De Hattert Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas Datum : 1 oktober 2010 Auteur Opdrachtgever : Ir. L.J.A.M. van Nierop : P. van Kempen VOORWOORD In opdracht van de heer

Nadere informatie

tfm Gemeente Delft Geachte heer/mevrouw,

tfm Gemeente Delft Geachte heer/mevrouw, ....... \): ' 0 -J.~_A ~... ; ~.\,._.. ; waterbedriif tfm Gemeente Delft Ruimte Ingenieursbureau Advies en databeheer Staalweg 1 2612 KK Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Internet

Nadere informatie

Notitie. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Notitie. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Notitie Aan: Waterschap De Dommel Van: Onno de Vrind Datum: 17 november 2017 Kopie: - Ons kenmerk: BD5471/N0004/901865/EHV Classificatie: Definitief HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp:

Nadere informatie

Bijlage A: Variantenbeschrijving

Bijlage A: Variantenbeschrijving Bijlage A: Variantenbeschrijving 1 Variant A: Brug huidige locatie Figuur 1: Variant A Figuur 2: Ontwerptekening In deze variant wordt de nieuwe Steekterbrug op de bestaande locatie gerealiseerd (zie figuur

Nadere informatie

Wij willen graag nog enkele aspecten onder uw aandacht brengen, die weliswaar aan bod zijn gekomen maar onvoldoende zijn belicht.

Wij willen graag nog enkele aspecten onder uw aandacht brengen, die weliswaar aan bod zijn gekomen maar onvoldoende zijn belicht. Eindhoven, 7 december 2017 Geachte raadsleden, Hartelijk dank voor uw aanwezigheid op de inspreekbijeenkomst over de plannen met de Hessen Kasselstraat 3. Wij hopen, dat de toelichting van onze zienswijzen

Nadere informatie

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen SAMENVATTING Aanleiding In het westelijke deel van het Schilderskwartier zijn de woningen gefundeerd op houten palen met betonopzetters. Uit onderzoeken in de jaren 90 is gebleken dat de grondwaterstand

Nadere informatie

Notitie Aanvullende uitwerking varianten

Notitie Aanvullende uitwerking varianten Aanleiding Bij de tussentijdse evaluatie van het GVVP heeft u op 12 september 2013 besloten (agendapunt 17 en amendement 2013A30) de Angsterweg in Vlodrop, Stationsweg en Waarderweg in Montfort separaat

Nadere informatie

22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen

22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen Algemene regel 22 22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen Een algemene regel vervangt de vergunningplicht voor bepaalde activiteiten of werken die in de Keur

Nadere informatie

Marker alternatief Dijkversterking. Doel: Vaststellen draagvlak onder de bevolking

Marker alternatief Dijkversterking. Doel: Vaststellen draagvlak onder de bevolking E-mail : info@eilandraad.nl Website www.eilandraad.nl Marker alternatief Dijkversterking Doel: Vaststellen draagvlak onder de bevolking Deze presentatie komt ook op de site van de Eilandraad 1. Technische

Nadere informatie

E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van. Advies toekomstige hemelwaterberging en afvoer

E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van. Advies toekomstige hemelwaterberging en afvoer Aan Gemeente Maassluis Behandeld door Richard Wilbrink T.a.v. De heer E. Zeeman E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van Richard Wilbrink MSc. T 015-7511854 Betreft Voorbereidende onderzoeken winkelcentrum

Nadere informatie

Onderhoud Leyhof vraag & antwoord

Onderhoud Leyhof vraag & antwoord Onderhoud Leyhof 2018 2020 vraag & antwoord en antwoord zijn als volgt gerubriceerd: 1. Project & Planning 2. Informatie en nieuws 3. Meedenken & meedoen 4. Ophoging, wat betekent dit voor de bewoners?

Nadere informatie

Memo. M. van Kordelaar. M. Corsel

Memo. M. van Kordelaar. M. Corsel Memo Aan: M. van Kordelaar CC: Van: M. Corsel Datum: 22 september 2015 Pagina: 1 van 4 Betreft: Prins Hendriklaan 28-30 Inleiding Op de Prins Hendriklaan 28-30 vindt een ontwikkeling plaats. In de bestaande

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni Rapportnummer: 2011/196

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni Rapportnummer: 2011/196 Rapport Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni 2011 Rapportnummer: 2011/196 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester

Nadere informatie

N223, Duurzaam Veilig Fase 3. Bewonersavond 9 november 2016

N223, Duurzaam Veilig Fase 3. Bewonersavond 9 november 2016 N223, Duurzaam Veilig Fase 3 Bewonersavond 9 november 2016 Agenda Doel van de avond Duurzaam Veilig Terugblik Onafhankelijk advies: conclusies en aanbevelingen Waar staan we nu? Vervolg 2 Doel van de avond

Nadere informatie

FAZ: Ja 2-4-2014. Opdrachtgever: Jelmer Kooistra

FAZ: Ja 2-4-2014. Opdrachtgever: Jelmer Kooistra Onderwerp: Termunterzijldiep-Opdiep Nummer: Bestuursstukken\1575 Agendapunt: 6 DB: Ja 18-03-2014 BPP: Ja Workflow Opsteller: Boy de Vries, 0598-693409 Beleid, Projecten en Geoinformatie FAZ: Ja Opdrachtgever:

Nadere informatie

E-mail : info@eilandraad.nl Website www.eilandraad.nl

E-mail : info@eilandraad.nl Website www.eilandraad.nl E-mail : info@eilandraad.nl Website www.eilandraad.nl E-mail : info@eilandraad.nl Website www.eilandraad.nl Agenda voor vanavond: 1. Opening en mededelingen van de voorzitter 2. Presentatie marker alternatief

Nadere informatie

Grondwater effecten parkeergarage en diepwand Scheveningen

Grondwater effecten parkeergarage en diepwand Scheveningen Notitie / Memo Aan: Kees de Vries Van: Anke Luijben en Jasper Jansen Datum: 25 januari 2017 Kopie: Ons kenmerk: WATBE5026-136N001D0.2 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Water

Nadere informatie

Taxatierapport NVTB Vaststellen boomwaarde Noodkap bomen Fred. Roeskestraat Amsterdam 10 november 2016 / Projectnummer TW

Taxatierapport NVTB Vaststellen boomwaarde Noodkap bomen Fred. Roeskestraat Amsterdam 10 november 2016 / Projectnummer TW Taxatierapport NVTB Vaststellen boomwaarde Noodkap bomen Fred. Roeskestraat Amsterdam 10 november 2016 / Projectnummer 16-36-TW Groenekanseweg 142 3737 AJ Groenekan Tel: 06-46962125 E-mail: info@.nl Opdrachtgever

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst werkzaamheden Ringvaartkade Esse-Hoog.

Informatiebijeenkomst werkzaamheden Ringvaartkade Esse-Hoog. Informatiebijeenkomst werkzaamheden Ringvaartkade Esse-Hoog. Dinsdagavond 28 juni 2016 19.30 21.30 in Nieuwerkerk a/d IJssel Aanwezig Raymond Boer afdeling Waterkering& Wegen Etienne de Jong afdeling Waterkering

Nadere informatie

GEMEENTE WIJCHEN. Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen

GEMEENTE WIJCHEN. Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen GEMEENTE WIJCHEN Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen 1 INLEIDING 1.1 Aanleiding Aanleiding voor het opstellen van het voorliggend landschapsplan voor het perceel Graafseweg 916 te

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Notitie Contactpersoon ir. J.M. (Martin) Bloemendal Datum 7 april 2010 Kenmerk N001-4706565BLL-mya-V02-NL Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Tauw

Nadere informatie

Vastgesteld door Burgemeester en wethouders In werking getreden op 1 november Toetsingskader Inritten

Vastgesteld door Burgemeester en wethouders In werking getreden op 1 november Toetsingskader Inritten Vastgesteld door Burgemeester en wethouders In werking getreden op 1 november 2016 Inleiding In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is bepaald dat een vergunning nodig is als iemand een inrit wil

Nadere informatie

1. Inleiding. Aan de leden van de verenigde vergadering

1. Inleiding. Aan de leden van de verenigde vergadering Aan de leden van de verenigde vergadering V.V: 30 maart 2011 Datum 1 februari 2011 Agendapuntnr. H.6 Bijlagen 3 Onderwerp Aankoop pand Rijsdijk 9, Krimpen aan de Lek, gemeente Nederlek 1. Inleiding Het

Nadere informatie

OPLOSSING BOMENRIJ BOCHTAFSNIJDING DELFTSE SCHIE

OPLOSSING BOMENRIJ BOCHTAFSNIJDING DELFTSE SCHIE OPLOSSING BOMENRIJ BOCHTAFSNIJDING DELFTSE SCHIE Samenvatting van de rapportages over de variantenonderzoeken over de bomenrij aan de bochtafsnijding Delftse Schie Provincie Zuid-Holland Januari 2014 1

Nadere informatie

Kamerlingh Onnesstraat e.o. 6 februari 2019 Amersfoort

Kamerlingh Onnesstraat e.o. 6 februari 2019 Amersfoort Kamerlingh Onnesstraat e.o. 6 februari 2019 Amersfoort Adviesbureau Haver Droeze BNT Muurhuizen 165, 3811 EG Amersfoort T (033) 461 35 35 info@haverdroeze.nl haverdroeze.nl PROGRAMMA Welkom Deel 1: Presentatie

Nadere informatie

Planstudie Ring Utrecht A27/A12 Opbrengstnotitie meedenkbijeenkomsten december Bijlage 2 Aansluiting Utrecht Noord april 2012

Planstudie Ring Utrecht A27/A12 Opbrengstnotitie meedenkbijeenkomsten december Bijlage 2 Aansluiting Utrecht Noord april 2012 Planstudie Ring Utrecht A27/A12 Opbrengstnotitie meedenkbijeenkomsten december 2011 Bijlage 2 Aansluiting Utrecht Noord april 2012 Rijkswaterstaat heeft voor de aansluiting Utrecht Noord een aantal mogelijke

Nadere informatie

Verkenning keermogelijkheid Horstweg, Hoevelaken

Verkenning keermogelijkheid Horstweg, Hoevelaken Verkenning keermogelijkheid Horstweg, Hoevelaken BESTEMD VOOR: : Planbetrokkenen DATUM : 9 oktober 2012 Inleiding De locatie Koninginneweg-Horstweg wordt herontwikkeld tot woningbouwlocatie. Het geplande

Nadere informatie

Projectplan. Kadeverbetering voorboezem Tedingerbroekpolder gemeente

Projectplan. Kadeverbetering voorboezem Tedingerbroekpolder gemeente Hoogheemraadschap van Delfland Projectplan Kadeverbetering voorboezem Tedingerbroekpolder gemeente Leidschendam-Voorburg Beantwoording ingekomen zienswijze op ontwerp-projectplan Kadeverbetering voorboezem

Nadere informatie

Memo Memo. Quickscan vleermuizen project Optimalisatie Watersysteem Lichtenvoorde

Memo Memo. Quickscan vleermuizen project Optimalisatie Watersysteem Lichtenvoorde Memo Memo Staring Advies Jonker Emilweg 11 6997 CB Hoog-Keppel Telefoon: 0314-641910 E-mail: info@staringadvies.nl Aan: T.a.v.: Onderwerp: Waterschap Rijn en IJssel Dhr. T. Willink Quickscan vleermuizen

Nadere informatie

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden 1. Familie Willems, Roderwolde Functies beekdal Hoger peil toename kwel rand effecten (onkruid / vliegen) Grenzen peilbesluit komen overeen met de vastgestelde

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Wijziging Verordening ruimte 2012 ivm bestemmingsplan 'Klimbos e.o.' gemeente Bergen op Zoom (ehs herbegrenzing) Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Nadere informatie

Omgevingswerkgroep Dijkversterking Beesel

Omgevingswerkgroep Dijkversterking Beesel Omgevingswerkgroep Dijkversterking Beesel 27 juni 2017 Met de omgeving, voor de omgeving Welkom Korte voorstelrondje Naam en adres Welk belang heeft u? 2 Programma 1) Welkom 2) Korte terugblik 3) Belangrijkste

Nadere informatie

Informatieavond Buffer Noord 23 juni 2015

Informatieavond Buffer Noord 23 juni 2015 Informatieavond Buffer Noord 23 juni 2015 Programma vanavond - Doel - Toelichting over het proces - Onderzoeken - Randvoorwaarden - Toelichting Voorkeursalternatief - Vragen en aanvullende suggesties in

Nadere informatie

Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs. Geluidsonderzoek Geluidswal Woerden. Geluidsonderzoek geluidswal. 1. Inleiding

Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs. Geluidsonderzoek Geluidswal Woerden. Geluidsonderzoek geluidswal. 1. Inleiding Postadres Postbus 8613, 3503 RP Utrecht Telefoon 030-286 47 99 Fax 030-286 48 14 www.utrecht.nl Aan Onderwerp Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs Geluidsonderzoek geluidswal Woerden Datum 24 januari

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a

Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a Gemeente Horst aan de Maas Datum: 26 januari 2015 ACHTERGROND Beoogde ontwikkeling Op het bedrijventerrein TradePortWest zijn verschillende bedrijven

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp IJsbaan Ruurlo Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein Informerende Commissie

Nadere informatie

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2013_BW_00791 Onderwerp Uitbreiden parkeren Station Sassenheim - vormend Beknopte samenvatting Voorgesteld wordt

Nadere informatie

Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs. Geluidsonderzoek Geluidswal Woerden. Geluidsonderzoek geluidswal. 1. Inleiding

Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs. Geluidsonderzoek Geluidswal Woerden. Geluidsonderzoek geluidswal. 1. Inleiding Projectbureau Leidsche Rijn Postadres Postbus 8613, 3503 RP Utrecht Telefoon 030-286 47 99 Fax 030-286 48 14 www.utrecht.nl Aan Onderwerp Gemeente Woerden, Wethouder M. Schreurs Geluidsonderzoek geluidswal

Nadere informatie

Werken aan veilige dijken

Werken aan veilige dijken Werken aan veilige dijken Dijkversterkingen locatie Céramique Waterschap Roer en Overmaas werkt in najaar 2013 en voorjaar 2014 aan het versterken van een deel van de dijken langs de Maas in, in de wijken

Nadere informatie

WERKGROEP NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER BOXTEL (WNLB)

WERKGROEP NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER BOXTEL (WNLB) WERKGROEP NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER BOXTEL (WNLB) Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Boxtel Markt 1, Postbus 10 000 5280 DA BOXTEL Betreft: zienswijze i.v.m. aanvraag omgevingsvergunning

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Noordkop Waarderpolder Oplegvel Collegebesluit Portefeuille mr. B. B. Schneiders Auteur Dhr. M. Noordhuis Telefoon 5113915 E-mail: mnoordhuis@haarlem.nl STB/PMB Reg.nr. 2008/200783 Te kopiëren:

Nadere informatie

Memo. Divisie Ruimte, Mobiliteit en Infra

Memo. Divisie Ruimte, Mobiliteit en Infra Aan Gemeente Horst aan de Maas Van drs. F.M. van Schie Telefoon 0302653276 RM193104 Toelichting bij aanvraag vergunningen dijkversterking Grubbenvorst Datum 13 mei 2016 Projectnummer Onderwerp Inleiding

Nadere informatie

BL000954 I)L wssq Nota beoordeling zienswijzen tegen ontwerp bestemmingsplan Grailoseweg ll7 Tot 14 augustus heeft het ontwerp bestemmingsplan Crailoseweg 117 ter inzage gelegen. Het bestemmingsplan maakt

Nadere informatie

DISCUSSIEDOCUMENT TEN BEHOEVE VAN RONDE TAFEL BIJEENKOMST MCTN+

DISCUSSIEDOCUMENT TEN BEHOEVE VAN RONDE TAFEL BIJEENKOMST MCTN+ DISCUSSIEDOCUMENT TEN BEHOEVE VAN RONDE TAFEL BIJEENKOMST MCTN+ Deze tekst is opgesteld als uitgangspunt voor de bespreking tijdens de ronde tafel bijeenkomst over MCTN+ op 28 november 2003. Het hierin

Nadere informatie

150 pp. Busstation. 150pp

150 pp. Busstation. 150pp Busstation en hoogspanningskabel 150 pp Busstation 150pp 0 m 20 m 40 m 60 m 80 m 100 m huidige busstation en Momenteel is de verspreidt over 2 locaties. Beide locaties zijn tijdelijk ingericht voor parkeren

Nadere informatie

Amsterdam, 23 augustus Geachte leden van de Stichting,

Amsterdam, 23 augustus Geachte leden van de Stichting, Stichting De Drie Straatjes T.a.v. J. Assendelft Beatrijsstraat 53 3021 RC Rotterdam E-mail: joost@assendelft.net Betr: bedreigde bomen Beatrijsstraat e.o. Amsterdam, 23 augustus 2018 Geachte leden van

Nadere informatie

Betreft: Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER N279 Veghel Asten

Betreft: Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER N279 Veghel Asten Provincie Noord-Brabant, Gedeputeerde Staten Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Betreft: Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER N279 Veghel Asten Zijtaart, 12-10-2016. Geacht College, Hierbij

Nadere informatie

Het bergingsmoeras bestaat uit watergangen met laag gelegen percelen tussen kades. De afmetingen van het bergingsmoeras staan in onderstaande tabel.

Het bergingsmoeras bestaat uit watergangen met laag gelegen percelen tussen kades. De afmetingen van het bergingsmoeras staan in onderstaande tabel. Afbeelding 2.1. Schets watersysteem bergingsmoeras Het bergingsmoeras bestaat uit watergangen met laag gelegen percelen tussen kades. De afmetingen van het bergingsmoeras staan in onderstaande tabel. Tabel

Nadere informatie

Onderwerp: Vervanging bomen Koemarkt

Onderwerp: Vervanging bomen Koemarkt Vervanging bomen Koemarkt Samenvatting: Na afronding van de werkzaamheden op de Koemarkt bleek al snel dat de hergebruikte linden het niet goed deden. Bij de aanleg van de plantgaten bleek de aannemer

Nadere informatie

B i j l a g e 5. O v e r l e g - e n i n s p r a a k r e a c t i e s

B i j l a g e 5. O v e r l e g - e n i n s p r a a k r e a c t i e s B i j l a g e 5. O v e r l e g - e n i n s p r a a k r e a c t i e s Dijkstra, W. Van: Sandra van Strien Verzonden: vrijdag 30 september 2016 15:01 Aan: Dijkstra,

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

1. Fort Advocaten N.V. De heer mr. Postbus KB Amsterdam

1. Fort Advocaten N.V. De heer mr. Postbus KB Amsterdam 1. Fort Advocaten N.V. De heer mr. Postbus 70091 1007 KB Amsterdam Per fax ingekomen d.d. 16-01-2014 Per brief geregistreerd onder nummer IN-14-09424 d.d. 17-01-2014 1.1. Cliënte is eigenaar van het perceel

Nadere informatie

behorende bij het voorstel van burgemeester en wethouders tot vaststelling van bestemmingsplan Anklaarseweg 35 en 37

behorende bij het voorstel van burgemeester en wethouders tot vaststelling van bestemmingsplan Anklaarseweg 35 en 37 Nota zienswijzen behorende bij het voorstel van burgemeester en wethouders tot vaststelling van bestemmingsplan Anklaarseweg 35 en 37 1 Inleiding a. Het ontwerp van bovengenoemd bestemmingsplan heeft met

Nadere informatie

Omgevingsvergunning BESCHIKKING

Omgevingsvergunning BESCHIKKING gemeente HEEZE-LEENDE Postbus 10.000 5590 GA Heeze Bezoekadres: Jan Deckersstraat 2, Heeze T 040 2241400 F 040 2241450 E postbus@heeze-leende.nl I www.heeze-leende.nl Omgevingsvergunning BESCHIKKING Bank

Nadere informatie

1. Raadsbesluit 2. Tekening

1. Raadsbesluit 2. Tekening Aan de Raad Made, 7 november 2006 Raadsvergadering: 14 december 2006 Nummer raadsnota: 24 Onderwerp: Besluit onttrekken openbaarheid deel Havenkade Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: M. Vos Ambtelijke

Nadere informatie

Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel Houtopstanden en 2 e wijziging APV, Hoofdstuk 4, afd. 3 Het bewaren van houtopstanden

Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel Houtopstanden en 2 e wijziging APV, Hoofdstuk 4, afd. 3 Het bewaren van houtopstanden Onderwerp Portefeuillehouder Broekhuizen en Siebenga Datum collegebesluit 21 februari 2017 Opsteller mevr. H. Huisman Registratie GF17.20016 Agendapunt Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel

Nadere informatie

In de periode legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers

In de periode legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers duurzame oevers In de periode 2012-2015 legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers dragen bij aan het bereiken van de

Nadere informatie