TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1"

Transcriptie

1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een beoordeling te onderwerpen. Ook de Arbeidsinspectie zelf kan het nodig oordelen, na te gaan of de in een fabriek of werkplaats in gebruik zijnde takels, vijzels en dommekrachten aan de daaraan te stellen veiligheidseisen voldoen. Dit houdt dan verband met de naleving van de artikelen 140, 142 en 143 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938", waarin onder meer is bepaald dat de genoemde hefwerktuigen alsmede de onderdelen en toebehoren ervan steeds in goede staat van onderhoud moeten verkeren en zodanig moeten zijn ingericht, dat zij zo min mogelijk gevaar opleveren. Deze publikatie, die alleen betrekking heeft op takels, vijzels en dommekrachten, die uitsluitend zijn bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven, vermeldt de minimum eisen waaraan deze hefwerktuigen naar het oordeel van de Arbeidsinspectie moeten voldoen. Voorts geeft zij aanwijzingen ten aanzien van het onderhoud en de periodieke beproeving. 2. DEFINITIES Deze publikatie verstaat onder: Een takel: een flexibel hijsorgaan, zoals een kabel of een ketting; dat zich in het algemeen tijdens het heffen van een last vertikaal boven deze last bevindt; dat zich in het algemeen gemakkelijk laat verplaatsen, omdat het een gering eigen gewicht heeft ten opzichte van zijn hef vermogen. Een vijzel: een rechtlijnig geleid heforgaan, uitgevoerd als een schroefspil of als een plunjer; dat zich in het algemeen tijdens het heffen van een last vertikaal onder deze last bevindt; dat zich in het algemeen gemakkelijk laat verplaatsen, omdat het een gering eigen gewicht heeft ten opzichte van zijn hefvermogen. Een dommekracht: een rechtlijnig geleid heforgaan, uitgevoerd als een tandheugel; dat zich in het algemeen gemakkelijk laat verplaatsen, omdat het een gering eigen gewicht heeft ten opzichte van zijn hefvermogen. Het nominaal hefvermogen van een takel, een vijzel of een dommekracht: het door de fabrikant vastgestelde maximaal toelaatbaar hefvermogen.

2 blz.2 3. DE CONSTRUCTIE VAN TAKELS 3.1 Schalmkettingen moeten een zekerheid tegen blijvende vervorming hebben van tenminste 2,5-maal het nominale hefvermogen en tegen breuk van tenminste 5-maal het nominale hefvermogen. Bovendien moeten de schalmen een zekerheid tegen breuk hebben van 2,5-maal het nominale hefvermogen, bij belasting op buiging loodrecht op het vlak van de schalm. Schalmkettingen moeten zijn vervaardigd overeenkomstig het bepaalde in NEN Schalmkettingen mogen niet als hijsorgaan worden gebruikt voor takels voor personenvervoer. 3.2 Rollenkettingen moeten een zekerheid tegen breuk hebben van 4 resp. 6- maal het nominaal hefvermogen bij toepassing voor goederen resp. personenvervoer. Laatstgenoemde toepassing is alleen toegestaan indien belasting op dwarse buiging van de rollenketting, door geleiding van de last of anderszins, uitgesloten moet worden geacht. 3.3 Staalkabels moeten wat hun samenstelling betreft voldoen aan de hiervoor in NEN 3231 (parallelconstructies voor hijs- en tractiedoeleinden) gestelde eisen. Zij moeten een zekerheid tegen breuk hehben van 5 resp. 12 maal het nominaal hefvermogen bij toepassing voor goederen- resp. personenvervoer. Genoemde zekerheidsfactoren hebben betrekking op de werkelijke breukbelasting van de staalkabel. 3.4 Touw moet een zekerheid tegen breuk hebben van 8 resp. 20-maal het nominaal hefvermogen bij toepassing voor goederen- resp. personenvervoer. 3.5 Draad of kabel, geheel of gedeeltelijk vervaardigd van kunststofvezels, moet een zekerheid tegen breuk hebben van 8-maal het nominale hefvermogen. Voor personenvervoer wordt dit materiaal niet toelaatbaar geacht, in verband met de verouderingsgevoeligheid bij blootstelling aan daglicht. 3.6 Haken, ringen, sluitings-, eind- en koppelschalmen moeten een zekerheid tegen blijvende vervorming hebben van tenminste 2-maal en tegen breuk van tenminste 5-maal het nominaal hefvermogen, overeenkomstig het bepaalde in NEN Nestenschijven moeten zodanig zijn uitgevoerd, dat zij de kettingschalmen zo min mogelijk op buiging belasten. Bovendien moeten zij zijn voorzien van een inrichting die voorkomt, dat de ketting van de schijf loopt.

3 blz Trommels en schijven voor staalkabel moeten een diameter hebben van tenminste 14-maal de diameter van de staalkabel (hart op hart gemeten). Schijven moeten bovendien zijn voorzien van een inrichting die voorkomt, dat de kabel van de schijf loopt. 3.9 Trommels en schijven voor kabels van touw of kunststofvezel moeten een diameter hebben van tenminste 6,28-maal de diameter van de kabel (2- maal de omtrek). Schijven moeten bovendien zijn voorzien van een inrichting die voorkomt, dat de kabel van de schijf loopt Takels die niet zelfremmend zijn uitgevoerd, moeten zijn voorzien van een reminrichting die bij het wegvallen van de drijvende kracht de last automatisch en geleidelijk tot stilstand brengt en in stilstand houdt. De reminrichting mag niet door middel van een eenvoudige ingreep buiten werking kunnen worden gesteld. Blokkentakels met een hijsorgaan van touw of kunststofvezel (bijv. een derde hand, vierloper, enz.) behoeven niet te zijn uitgerust met een reminrichting. Voor takels voor personenvervoer geldt, dat bij toepassen van veerkracht in de remconstructie een of meer drukveren, dan wel tenminste twee trekveren parallel moeten zijn gebruikt. 4. DE CONSTRUCTIE VAN VIJZELS 4.1 Schroefvijzels moeten zijn uitgevoerd met een zelfremmende schroefspil. 4.2 Terugslagklep en omloopventiel van hydraulische vijzels moeten direct aan de hefcilinder zijn aangebracht, zodat bij eventuele leiding breuk of lekkage geen ongewilde daling van de last kan plaatsvinden. 4.3 De draagvlakken van vijzels moeten qua vorm en oppervlaktegesteldheid zodanig zijn uitgevoerd, dat wegglijden van de vijzel onder belasting zoveel mogelijk wordt voorkomen. Bij schroefvijzels mag het draagvlak op de kop van de schroefspil, tijdens het heffen of verplaatsen van de last, niet met de spil kunnen meedraaien. 5. DE CONSTRUCTIE VAN DOMMEKRACHTEN 5.1 Dommekrachten moeten zijn voorzien van een reminrichting die niet door middel van een eenvoudige ingreep blijvend buiten werking kan worden gesteld. De reminrichting moet bij het wegvallen van de drijvende kracht de last automatisch en geleidelijk tot stilstand brengen en in stilstand houden.

4 blz De draagvlakken van dommekrachten moeten qua vorm en oppervlaktegesteldheid zodanig zijn uitgevoerd, dat wegglijden van de domme krachten onder belasting zoveel mogelijk wordt voorkomen. 6. ALGEMENE CONSTRUCTIE-EISEN 6.1 Bedieningsorganen zoals krukken, slingers en hefbomen moeten zodanig zijn uitgevoerd, dat zij bij wegvallen van de drijvende kracht tot stilstand komen zonder daarna terug te slaan. 6.2 Bevestigingsmiddelen van hijsorganen, anders dan de reeds onder 3.6 genoemde, moeten een zekerheid tegen blijvende vervorming en breuk hebben gelijk aan die van het ermee bevestigde hijsorgaan. 7. STERKTE-EISEN Takels, vijzels en dommekrachten moeten een belasting met 3-maal het nominale hefvermogen kunnen doorstaan zonder dat dit tot breuk van enig onderdeel leidt, en waarbij de goede werking van het hefwerktuig, zowel tijdens als direct na deze belasting, volledig gehandhaafd blijft. Toelichting Een dergelijke belasting met 3-maal het nominale hefvermogen is uiteraard alleen bedoeld om inzicht in de deugdelijkheid van de constructie te verkrijgen, en zal dan ook slechts eenmalig als typebeoordeling behoeven te worden uitgevoerd. Een aldus overbelast hefwerktuig mag niet meer worden gebruikt, omdat er kans bestaat op ongunstige beïnvloeding van de materiaaleigenschappen door de tijdens de overbelasting opgetreden blijvende vervorming. 8. AANDUIDING HEFVERMOGEN Het nominale hefvermogen moet duidelijk leesbaar en onuitwisbaar op de buitenzijde van elke takel, vijzel, en dommekracht zijn vermeld. 9. ONDERHOUD Een takel, vijzel of dommekracht moet tenminste eenmaal per jaar worden gedemonteerd en geïnspecteerd. Hierbij moet eventuele slijtage worden opgespoord en hersteld en moeten ondeugdelijk geworden onderdelen en hijsorganen worden vervangen door deugdelijke. Na de hermontage moet de goede werking worden gecontroleerd.

5 blz BEPROEVING Een takel, vijzel of dommekracht moet na de vervaardiging, na elke herstelling en in ieder geval eenmaal in een periode van 4 jaren worden beproefd door het werktuig te onderwerpen aan een proefbelasting van 1,5-maal het nominale hefvermogen. Na deze beproeving mag het werktuig geen gebreken vertonen. 11. AFWIJKINGEN Afwijkingen van hetgeen in deze aanwijzingen is bepaald zijn toegestaan, mits de Arbeidsinspectie heeft vastgesteld dat de veiligheid als gevolg van deze afwijkingen niet is verminderd.

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven.

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven. blz.1 1. ALGEMEEN 1.1 Definities 1.1.1 Een lier is een hefwerktuig, - dat is bedoeld om lasten te verplaatsen door middel van een flexibel trekorgaan, zoals een kabel, - dat voorts is uitgerust met een

Nadere informatie

Toolbox Hijsen met kleine hijs- en. hefwerktuigen Samen doen we het beter!

Toolbox Hijsen met kleine hijs- en. hefwerktuigen Samen doen we het beter! Toolbox Hijsen met kleine hijs- en hefwerktuigen Samen doen we het beter! Cijfers en ongevallen In 2016 zijn er 70 bedrijfsongevallen geweest met dodelijke afloop Dat is meer dan 1 dode per week En maar

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIE --- [Met de scheepvaartcontrole belaste dienst] REGISTER VAN LAAD- EN LOSGEREI

KONINKRIJK BELGIE --- [Met de scheepvaartcontrole belaste dienst] REGISTER VAN LAAD- EN LOSGEREI III. Certificaten en register voor laad- en losgerei 1. Register van laad- en losgerei (Omslagblad) MOD 1 Register nr...... Naam van het schip... Roepnaam... Thuishaven... Naam van de eigenaar... KONINKRIJK

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 13 1.1 Begrippen en definities 13 1.2 Tabel van keuringseisen 16

Inhoud. 1 Inleiding 13 1.1 Begrippen en definities 13 1.2 Tabel van keuringseisen 16 Inhoud 1 Inleiding 13 1.1 Begrippen en definities 13 1.2 Tabel van keuringseisen 16 2 Wetgeving 17 2.1 EG-Machinerichtlijn 17 2.2 EG-Richtlijn Arbeidsmiddelen 17 2.3 Arbeidsomstandighedenbesluit 18 2.4

Nadere informatie

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg De Brugman 9, NL-1948NB Beverwijk Tel: +31(0)251226477 Fax:+31(0)251221840 Email: info@hamevac.nl Site: www.hamevac.nl KvK: 34079398 BTW: NL800854202B01 Bank: 671113003 Iban: NL24INGB0671113003 Handboek

Nadere informatie

14 TIPS OM VEILIG TE HIJSEN EEN E-BOOK VAN HIJSWINKEL.NL

14 TIPS OM VEILIG TE HIJSEN EEN E-BOOK VAN HIJSWINKEL.NL 14 TIPS OM VEILIG TE HIJSEN EEN E-BOOK VAN HIJSWINKEL.NL In december 2007 viel een damwandplaat van de Noord-Zuidlijn tijdens het hijsen op een 33jarige automobilist. De werklieden gebruikten slechts één

Nadere informatie

CONSTRUCTIE EN BEPROEVING VAN VEILIGHEIDSBRILLEN 1961 Blz. 1

CONSTRUCTIE EN BEPROEVING VAN VEILIGHEIDSBRILLEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Ingevolge artikel 121 van het Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938 moeten personen, die bij het gebruik van werktuigen of gereedschappen gevaar lopen getroffen te

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

kettingwerk : de kettingen en het soortgelijk gerei, zoals haken, ringen, sluitings en wartels;

kettingwerk : de kettingen en het soortgelijk gerei, zoals haken, ringen, sluitings en wartels; Bijlage XI - Voorschriften betreffende de beproeving en de keuring van hijstoestellen en vaste werktuigen gebruikt voor het laden en lossen van schepen HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen Artikel 1. Omschrijvingen.

Nadere informatie

Deze norm geeft de eisen voor de opstelling, constructie en de elektrische installatie van trapliften, in verband met de veiligheid.

Deze norm geeft de eisen voor de opstelling, constructie en de elektrische installatie van trapliften, in verband met de veiligheid. Trapliften Veiligheidseisen Inclined lifts - Safety requirements NEDERLANDSE NORM NEN 3583 2e druk, augustus 1986 Onderwerp Deze norm geeft de eisen voor de opstelling, constructie en de elektrische installatie

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Bouwdienst

Rijkswaterstaat Bouwdienst Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 1 van 11 EISEN STAALKABELS Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en keuringseisen voor staalkabels. document : NBD 00639 uitgave : 10-03-2005 afd./opsteller

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEN Gekalibreerde kortschalmige stalen kettingen voor gebruik in werktuigen met nestenschijven Eisen en beproevingsmethoden

Voorbeeld. Preview NEN Gekalibreerde kortschalmige stalen kettingen voor gebruik in werktuigen met nestenschijven Eisen en beproevingsmethoden UDC 621.86:672.61 Gekalibreerde kortschalmige stalen kettingen voor gebruik in werktuigen met nestenschijven Eisen en beproevingsmethoden Calibrated, short link hoist chains for use in appliances with

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A

GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS, MODEL H-50A EN HE-50A. BELANGRIJK: Installeer, gebruik en onderhoud de takels op de juiste manier om persoonlijke

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A

GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS, MODEL H-50A EN HE-50A. BELANGRIJK: Installeer, gebruik en onderhoud de takels op de juiste manier om persoonlijke

Nadere informatie

5.1 HYDRAULISCHE VIJZELS

5.1 HYDRAULISCHE VIJZELS Certificatieschema keuring hijs- en hefgereedschap TCVT W1-01 2013 Bijlage A blad 48 van 99 5.1 HYDRAULISCHE VIJZELS Regelgeving & Eisen Arbowetgeving Normen & Wetgeving Machine Richtlijn 2006/42/EG; Arbobesluit

Nadere informatie

INHOUD. Certificatieschema keuring hijs- en hefgereedschap TCVT W1-01 blad 1 van 92. stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport

INHOUD. Certificatieschema keuring hijs- en hefgereedschap TCVT W1-01 blad 1 van 92. stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport Certificatieschema keuring hijs- en hefgereedschap TCVT W1-01 blad 1 van 92 INHOUD INLEIDING... 2 1.1.1 KETTING... 3 1.1.2 TOPSCHALMEN EN RINGEN... 5 1.1.3 VERBINDINGSSCHALMEN... 7 1.1.4 SLUITINGEN...

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

3.17 Werkbak ingericht voor het vervoer van personen

3.17 Werkbak ingericht voor het vervoer van personen 3.17 Werkbak ingericht voor het vervoer van personen Wanneer op hoogte moet worden gewerkt en het gebruik van de geëigende middelen als steiger of hoogwerker redelijkerwijs niet mogelijk is, kan onder

Nadere informatie

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bij de betonskeletbouw bestaat het skelet uit een constructie van gewapend betonkolommen, -wanden, -balken en -vloeren. Het stellen van de bekisting, het aanbrengen van de wapening,

Nadere informatie

BA-richtlijn 3.1 Versie januari 2007

BA-richtlijn 3.1 Versie januari 2007 Techniek BA-richtlijn 3.1 Metalen bevestigingsmiddelen voor het afhangen van verlaagde plafonds in beton, cellenbeton en andere steenachtige materialen Metalen bevestigingsmiddelen voor het afhangen van

Nadere informatie

BREEDVELD & WEAVER HYDRAULISCHE APPARATUUR

BREEDVELD & WEAVER HYDRAULISCHE APPARATUUR ALGEMEEN VERKOOP TOEPASSING TECHNISCHE HANDELSONDERNEMING BREEDVELD & WEAVER HYDRAULISCHE APPARATUUR -INRICHTING VOOR ALLE MERKEN HYDRAULISCHE APPARATUUR, KRIKS EN HEFWERKTUIGEN. IMPORT - EXPORT Revisie

Nadere informatie

Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties. Luc Vandereyt. Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector

Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties. Luc Vandereyt. Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector 28/02/2019 Luc Vandereyt Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties Luc Vandereyt 28/02/2019 1 Agenda: - Sociale wetgeving ARAB art. 267-280 -

Nadere informatie

Afstandsbalk. Gebruiksaanwijzing. klemmen K 120/120/120. Voor Afstandsbalk met een hefvermogen van 10 ton, (lengte 12,60 m)

Afstandsbalk. Gebruiksaanwijzing. klemmen K 120/120/120. Voor Afstandsbalk met een hefvermogen van 10 ton, (lengte 12,60 m) Afstandsbalk klemmen K 120/120/120 3 Gebruiksaanwijzing Voor Afstandsbalk met een hefvermogen van 10 ton, (lengte 12,60 m) Uitgerust met: 2 klemmen K 120 / 120 / 120 (hefvermogen 4,5 ton/stuk) Geschikt

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING SLUITINGEN

GEBRUIKSAANWIJZING SLUITINGEN GEBRUIKSAANWIJZING SLUITINGEN HANDELMAATSCHAPPIJ VLIERODAM B.V. NIJVERHEIDSWEG 21 POSTBUS 827 3160 AA RHOON 010-5018000 010 5013843 Gebruiksaanwijzing sluitingen: Sluitingen worden gebruikt bij hijswerkzaamheden

Nadere informatie

Uitvoering van de glasparelzakslingerproef

Uitvoering van de glasparelzakslingerproef Dienst Stadsontwikkeling GEMEENTE UTRECHT Uitvoering van de glasparelzakslingerproef Nummer : wr 29 auteur eigenaar : A. Borst : A. Borst uitgave : 9-10-2013 mutatie : werkrichtlijn wr 29/blz: 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig.

Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig. Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig. Achtergrond Verreikers zijn bedoeld om lasten geleid te verplaatsen. Hierbij wordt een vorkenbord gebruikt met daaraan gekoppeld twee vorken om de last

Nadere informatie

Artikel/lid Tekst Boete normbedrag

Artikel/lid Tekst Boete normbedrag Boetes en sancties Inspectie SZW gaat strenger optreden Per 1 januari 2013 treedt de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW wetgeving in werking. Dit betekent dat per 1 januari 2013 overtredingen

Nadere informatie

Eisen voor het vervaardigen, beproeven, controleren en certificeren

Eisen voor het vervaardigen, beproeven, controleren en certificeren UDC 672.613-034.14:621.86/.87 Kettingwerk van staal voor hijs- en transportdoeleinden Eisen voor het vervaardigen, beproeven, controleren en certificeren Chain and chain fittings for Ming- and transport

Nadere informatie

DEUREN EN BEWEEGBARE HEKKEN 1981 Blz. 1

DEUREN EN BEWEEGBARE HEKKEN 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Een ondeugdelijke constructie van deuren en beweegbare hekken, kan, zoals in de praktijk is gebleken, ernstige ongevallen tot gevolg hebben. Met de diverse soorten deuren en hekken

Nadere informatie

Veilig bedienen van Hangbruginstallaties 25-05-2012

Veilig bedienen van Hangbruginstallaties 25-05-2012 06-12-1999 1 Veilig bedienen van Hangbruginstallaties 25-05-2012 Groen Training houdt u op (de) hoogte Permanente HBI Niet permanente HBI 06-12-1999 2 Wat zijn de verschillen tussen Permanente en niet

Nadere informatie

CHECKLIST Datum 03/2015

CHECKLIST Datum 03/2015 Pagina 1 van 5 1) KENMERKEN VAN DE ZWARE LAST (volgende informatie moet gekend zijn) - Bijgeleverde tekeningen en de aanduidingen op de last bevatten volgende informatie: gewicht positie COG (center of

Nadere informatie

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit 1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit Arbobesluit 7.1 Arbeidsmiddelen buiten gebruik Dit hoofdstuk is niet van toepassing op arbeidsmiddelen die op een zodanige manier zijn gedemonteerd of gesloopt,

Nadere informatie

Bouwdienst Rijkswaterstaat titel: LEIDRAAD VOORSPANNEN VAN ANKERS EN REKBOUTEN document : NBD 00800 pagina : 1 van 9 uitgave : 28-10-2004

Bouwdienst Rijkswaterstaat titel: LEIDRAAD VOORSPANNEN VAN ANKERS EN REKBOUTEN document : NBD 00800 pagina : 1 van 9 uitgave : 28-10-2004 pagina : 1 van 9 LEIDRAAD VOORSPANNEN VAN ANKERS EN REKBOUTEN Document : NBD 00800 Uitgave : 28-10-2004 Afd./opsteller * toetser * vastgesteld * uitgave * status NIQ/J.den Toom * NIQ/J.J.Taal * NIQ/ *

Nadere informatie

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper.

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper. DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN gebruiksaanwijzing voor BSV mechanische dakelementenklem type 253050A 1. GESCHIKT VOOR Het hijsen en

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING KLEINE VEREN VAN KOOLSTOFSTAAL

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING KLEINE VEREN VAN KOOLSTOFSTAAL NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING D - 3 KLEINE VEREN VAN KOOLSTOFSTAAL Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd, enkel de lay-out is aangepast UITGAVE : 08/1965 Index

Nadere informatie

Werken op hoogte vanuit een werkbak

Werken op hoogte vanuit een werkbak Werken op hoogte vanuit een werkbak Bij het werken op hoogte kan gebruik worden gemaakt van een hijs- of hefmachine met een al dan niet geïntegreerde werkbak. Een dergelijke machine moet voor personenvervoer

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Dommekrachten & Sluislieren 160. Dommekrachten & REMA-All heffer 161. Hydraulische vijzels 162. Hydraulische machineheffers 164

INHOUDSOPGAVE. Dommekrachten & Sluislieren 160. Dommekrachten & REMA-All heffer 161. Hydraulische vijzels 162. Hydraulische machineheffers 164 164 INHOUDSOPGAVE Dommekrachten & Sluislieren 160 160 Dommekrachten & REMA-All heffer 161 161 Hydraulische vijzels 162 162 Hydraulische machineheffers 164 159 HEFGEREEDSCHAPPEN Dommekrachten & Sluislieren

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

TSJ 34 werklast en bedrijfslast(moment) januari 2014

TSJ 34 werklast en bedrijfslast(moment) januari 2014 1 TSJ 34 14-009 TSJ 34 werklast en bedrijfslast(moment) januari 2014 Deze TSJ betreft de nadere uitleg van de Werkveldspecifiek certificatieschema s persoonscertificatie TCVT en TCVT in het algemeen. Hieronder

Nadere informatie

COMMUNICATIE MET DE KRAANMACHINIST

COMMUNICATIE MET DE KRAANMACHINIST PORTOFOONCOMMUNICATIE Wordt er voor de communicatie gebruik gemaakt van portofoons, denk dan aan de volgende zaken: Noem de naam van de aan te spreken persoon altijd eerst, zodat die persoon weet dat hij

Nadere informatie

3.41 Staalkabels, kettingwerk, hijshaken en hijsbanden

3.41 Staalkabels, kettingwerk, hijshaken en hijsbanden 3.41 Staalkabels, kettingwerk, hijshaken en hijsbanden De meest toegepaste hijsgereedschappen zijn staalkabels, kettingen, haken en hijsbanden. Het zijn over het algemeen vrij handzame middelen, wat weer

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING (Vertaling) Hefttafel Type(s) , , ,2

GEBRUIKSAANWIJZING (Vertaling) Hefttafel Type(s) , , ,2 1. Gebruikersgroepen Taken Bediener Bediening, visuele controle Vakpersoneel GEBRUIKSAANWIJZING (Vertaling) Hefttafel Type(s) 1097.0,75 1097.1,25 8718.0,2 Aanbouwen, slopen, reparatie, onderhoud Keuringen

Nadere informatie

Montagehandleiding. Voordat u start met het plaatsen van het Twist-Fix lijnsysteem, controleer of de volgende artikelen aanwezig zijn:

Montagehandleiding. Voordat u start met het plaatsen van het Twist-Fix lijnsysteem, controleer of de volgende artikelen aanwezig zijn: Montagehandleiding Het Twist-Fix lijnsysteem is conform de EN-795C voor platte daken en geschikt voor vier gebruikers tegelijkertijd. Het lijnsysteem wordt middels ankerpunten mechanisch bevestigd aan

Nadere informatie

: LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 17 van de IJkverordening

: LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 17 van de IJkverordening Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 17 van de IJkverordening Citeertitel: Lengtematenbesluit Vindplaats : AB 1988 no. 26 Wijzigingen: Geen = 1. Algemene bepalingen

Nadere informatie

Task Safety Requirements Hoisting and Lifting NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Hoisting and Lifting NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING HIJS- & HEFWERKZAAMHEDEN Hijsen en heffen behoren tot de meest risicovolle werkzaamheden. Het gaat steeds om het verplaatsen van zware lasten met zware materialen, soms zelfs onder

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING PORTAALKRAAN

GEBRUIKSHANDLEIDING PORTAALKRAAN GEBRUIKSHANDLEIDING PORTAALKRAAN INHOUDSOPGAVE: Hoofdstuk Omschrijving Pagina 1 Aanwijzingen vooraf 2 2 Controles 2 3 Manier van aanslaan 3 4 Het hijsen van lasten 3 5 Opslag 4 6 Onderhoud 5 7 Reparatie

Nadere informatie

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG Overstapbordes t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie VEILIG WERKEN OP HOOG Skyworks B.V. Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs tel. 010-514 00 50 fax 010-514 00 55 e-mai: info@skyworks.nl

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Belangrijkste risico s en oorsprong

1 Beschrijving. 2 Belangrijkste risico s en oorsprong Preventiefiche U004-08/2012 Gebruik van kettinglengen 1 Beschrijving Een leng is een hijsgereedschap dat dient om de krachtoverdracht tussen de last en het hijstoestel te verzekeren. Wanneer een leng bestaat

Nadere informatie

Toolbox-meeting Kettingtakels

Toolbox-meeting Kettingtakels Toolbox-meeting Inleiding Handtakels worden gebruikt op plaatsen, waar takelen met een kraan of elektrische takel niet nodig of niet mogelijk is. Handtakels worden voornamelijk gebruikt voor het hijsen

Nadere informatie

EISEN HANDELSPRODUCTEN Handelsproducten zoals toegepast in werktuigbouwkundige installaties van kunstwerken. document:: NBD 00100 uitgave : 28-10-2004

EISEN HANDELSPRODUCTEN Handelsproducten zoals toegepast in werktuigbouwkundige installaties van kunstwerken. document:: NBD 00100 uitgave : 28-10-2004 Handelsproducten zoals toegepast in pagina :1 van 7 EISEN HANDELSPRODUCTEN Handelsproducten zoals toegepast in werktuigbouwkundige installaties van kunstwerken document:: NBD 00100 uitgave : 28-10-2004

Nadere informatie

DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN EN BEWAAR DEZE VOOR LATER GEBRUIK

DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN EN BEWAAR DEZE VOOR LATER GEBRUIK DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN EN BEWAAR DEZE VOOR LATER GEBRUIK Voor de toepassing van deze gebruiksaanwijzing geldt dat de meest

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING (Vertaling)

GEBRUIKSAANWIJZING (Vertaling) 1. Gebruikersgroepen Taken Bediener Bediening, visuele controle Vakpersoneel GEBRUIKSAANWIJZING (Vertaling) NL Dommekracht Type 11.1,5 11.3 11.5 11.10 1188.1,5 1188.3 1188.5 1188.10 Aanbouwen, slopen,

Nadere informatie

Aanslaan en uitwijzen van kritieke lasten (IS-006) Versie TC-K

Aanslaan en uitwijzen van kritieke lasten (IS-006) Versie TC-K Versie TC-K 00--5 Verduidelijking toepassingsgebied: Aanslaan en uitwijzen van lasten. AV-004 Aanslaan en uitwijzen van niet-kritieke lasten is bedoeld voor eenvoudige, gemakkelijk te hanteren lasten,

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG GEBRUIK EN HET ONDERHOUD VAN GEDEELDE VELGEN VOOR 1987

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG GEBRUIK EN HET ONDERHOUD VAN GEDEELDE VELGEN VOOR 1987 blz.1 1. INLEIDING Vele ernstige ongevallen, waaronder zelfs dodelijke, werden in de loop van de tijd veroorzaakt door het loswerken en met grote kracht wegspringen van delen van velgen voor luchtbanden.

Nadere informatie

Vinçotte. www.vincotte.be. Uw globale partner voor kwaliteit, veiligheid en leefmilieu. 8-02-2012 Arbeidsmiddelen hijsen en heffen 1

Vinçotte. www.vincotte.be. Uw globale partner voor kwaliteit, veiligheid en leefmilieu. 8-02-2012 Arbeidsmiddelen hijsen en heffen 1 Vinçotte Uw globale partner voor kwaliteit, veiligheid en leefmilieu www.vincotte.be 8-02-2012 Arbeidsmiddelen hijsen en heffen 1 Werken met arbeidsmiddelen voor hijsen en heffen 8 februari 2012 Van de

Nadere informatie

Handleiding. Wandencontainer. Instructie voor het laden en lossen. Bruil ebm beton De Smalle Zijde LR Veenendaal

Handleiding. Wandencontainer. Instructie voor het laden en lossen. Bruil ebm beton De Smalle Zijde LR Veenendaal Handleiding Wandencontainer Instructie voor het laden en lossen Bruil ebm beton De Smalle Zijde 78 3903 LR Veenendaal 0318-525055 Versie 1-2015 Inhoudsopgave Werktuiggegevens... 3 Fabrikant... 3 Omschrijving

Nadere informatie

Inhoudsopgave Hijs- en hefwerktuigen

Inhoudsopgave Hijs- en hefwerktuigen Inhoudsopgave Hijs- en hefwerktuigen Lieren..................................................................... 3 Tandheugellieren........................................................... 16 Spindelsteunen.............................................................

Nadere informatie

GOEDERENHEFFERES 1970 blz.1

GOEDERENHEFFERES 1970 blz.1 blz.1 1. ALGEMEEN 1.1 Inleiding 1.1.1 Teneinde tegemoet te komen aan de behoefte aan richtlijnen voor het veilig gebruik en de veilige constructie van de uiteenlopende soorten hefwerktuigen die onder het

Nadere informatie

HIJSGEREEDSCHAPPEN; P115-2 CONSTRUCTIE, STERKTE, BEPROEVING EN ONDERHOUD 1985

HIJSGEREEDSCHAPPEN; P115-2 CONSTRUCTIE, STERKTE, BEPROEVING EN ONDERHOUD 1985 HIJSGEREEDSCHAPPEN; P5-2 CONSTRUCTIE, STERKTE, BEPROEVING EN ONDERHOUD 985 HIJSGEREEDSCHAPPEN; CONSTRUCTIE, STERKTE, BEPROEVING EN ONDERHOUD.Inleiding 2.Algemeen 2.Toepassingsgebied 2.2Werklast 2.3Materiaal

Nadere informatie

MEMORANDUM 70 ONDERWATERPOMPEN IN SPRINKLERINSTALLATIES

MEMORANDUM 70 ONDERWATERPOMPEN IN SPRINKLERINSTALLATIES MEMORANDUM 70 ONDERWATERPOMPEN IN SPRINKLERINSTALLATIES 1 Inleiding Het (VdS) CEA 4001-sprinklervoorschrift en de NEN-EN 12845 kennen, naast de bekende pomptypen als end-suction en split-case pompen, de

Nadere informatie

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied.

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. Richtlijn bouwkasten TOEPASSINGSGEBIED: Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. 1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. tijdelijke en bouw- aansluitingen met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. 2

Nadere informatie

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0 Algemene Montagerichtlijnen Elektrische Bediende Beveiligingsrolluiken Algemene montage richtlijnen elektrische beveiligingsrolluiken Inleiding: Een rolluik is zo sterk als zijn bevestiging toelaat. Vandaar

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING STAALKABEL

GEBRUIKSAANWIJZING STAALKABEL GEBRUIKSAANWIJZING STAALKABEL HANDELMAATSCHAPPIJ VLIERODAM B.V. NIJVERHEIDSWEG 21 POSTBUS 827 3160 AA RHOON 010-5018000 010 5013843 Gebruiksaanwijzing staalkabel: Staalkabel: Staalkabels worden gebruikt

Nadere informatie

Revisies van Gebruiken gekeurde arbeidsmiddelen

Revisies van Gebruiken gekeurde arbeidsmiddelen Home» Gebruiken gekeurde arbeidsmiddelen» Revisies Revisies van Gebruiken gekeurde arbeidsmiddelen Weergeven Bewerken Revisies Standaard Marked down Wijzigingen in Beschrijving van de maatregel arbeidsmiddelenwettelijk

Nadere informatie

Hijsklemmen. Alles wat u moet weten over hijsklemmen. Verticale platenklemmen. Horizontale platenklemmen. Balkenklemmen

Hijsklemmen. Alles wat u moet weten over hijsklemmen. Verticale platenklemmen. Horizontale platenklemmen. Balkenklemmen Hijsklemmen Alles wat u moet weten over hijsklemmen Verticale platenklemmen Horizontale platenklemmen Balkenklemmen Hijsklemmen We kennen drie verschillende soorten hijsklemmen: 1. Verticale platenklem

Nadere informatie

Uitbating van speelterreinen

Uitbating van speelterreinen FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Uitbating van speelterreinen Versie 19/12/2003 Referenties : Koninklijk

Nadere informatie

Nummer K4084/03 Vervangt K4084/02. Uitgegeven 2013-11-01 d.d. 2013-10-01. Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5

Nummer K4084/03 Vervangt K4084/02. Uitgegeven 2013-11-01 d.d. 2013-10-01. Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5 KOMO productcertificaat Nummer K4084/03 Vervangt K4084/02 Uitgegeven 2013-11-01 d.d. 2013-10-01 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5 IsoBouw Systems B.V. VERKLARING VAN KIWA Dit productcertificaat is op

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING SCHROEFVENTILATOREN TYPE SLR 8 VAN ASSELBERGS EN NACHENIUS. BULLETIN No.

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING SCHROEFVENTILATOREN TYPE SLR 8 VAN ASSELBERGS EN NACHENIUS. BULLETIN No. BULLETIN No. 108 BEPROEVING SCHROEFVENTILATOREN TYPE SLR 8 VAN ASSELBERGS EN NACHENIUS Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S.L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE SCHROEFVENTILATOREN VAN

Nadere informatie

1. Beschrijving. 3. Wetgeving

1. Beschrijving. 3. Wetgeving Preventiefiche Gebruik van kettinglengen 1. Beschrijving Een leng is een hijsgereedschap dat dient om de krachtoverdracht tussen de last en het hijstoestel te verzekeren. Wanneer een leng bestaat uit korte

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING MECHANISCHE VLOERENKLEMMEN HTZ 2 HTZ 3 HTZ 4 HTZ 4 S HTZ V4 DU HTZ V6 DU

GEBRUIKSAANWIJZING MECHANISCHE VLOERENKLEMMEN HTZ 2 HTZ 3 HTZ 4 HTZ 4 S HTZ V4 DU HTZ V6 DU GEBRUIKSAANWIJZING MECHANISCHE VLOERENKLEMMEN HTZ 2 HTZ HTZ 4 HTZ 4 S HTZ V4 DU HTZ V6 DU Voorwoord Met deze gebruiksaanwijzing willen wij proberen u een zo duidelijk mogelijk advies te geven betreffende

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Instituut voor Bewaring en Verwerking van Landbouwprodukten

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Instituut voor Bewaring en Verwerking van Landbouwprodukten BULLETIN No. 127 BEPROEVING KLIMA SCHROEFVENTILATOREN SERIE LD Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Instituut voor Bewaring en Verwerking van Landbouwprodukten DE KLIMA SCHROEFVENTILATOREN

Nadere informatie

Cijfers en ongevallen

Cijfers en ongevallen Cijfers en ongevallen In 2016 waren er 70 bedrijfsongevallen met dodelijke afloop (14% meer dan in 2015) Dit is meer dan één dode per week Veel ongelukken gebeurden bij het hijsen, heffen en verplaatsen

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) ter uitvoering van artikel 14, eerste

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging.

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging. Gasbranders Overzicht 057.130.7 gasbrander 20cm, butaan/propaan, 5 kw, zonder vlambeveiliging 057.131.5 gasbrander 30cm, butaan/propaan, 7 kw + vlambeveiliging 057.132.3 gasbrander 40cm, butaan/propaan,

Nadere informatie

All rights reserved Version

All rights reserved Version All rights reserved Version 2014-1 Gebruikshandleiding LASH-TEX Spanbanden. Er mogen uitsluitend onbeschadigde spanbanden worden gebruikt. Spanbanden mogen uitsluitend worden belast tot ten hoogste de

Nadere informatie

(Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 26 juni 1975

(Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 26 juni 1975 26. 7. 75 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen Nr. L 196/ 1 II (Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD van 26 juni 1975 inzake de onderlinge

Nadere informatie

KEUREN & CERTIFICEREN

KEUREN & CERTIFICEREN Welkom bij PEINEMANN PORT SERVICES B.V. Veiligheid op het hoogste niveau! Veiligheid is voor u en ons. In de eerste plaats als het gaat om de bescherming van het menselijk leven bij zwaar tillen of het

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. TM-draagklemmen

Gebruiksaanwijzing. TM-draagklemmen Gebruiksaanwijzing TM-draagklemmen Kopie van de Duitse originele handleiding zoals bedoeld in de EGmachinerichtlijn TM-BC-10 TM-BC-20 TM-BC-30 TM-BC-50 TM-draagklemmen voldoen aan de EG-richtlijn machines

Nadere informatie

Basisprincipes van de Tirfor

Basisprincipes van de Tirfor Basisprincipes van de Tirfor De 2 klembekken trekken de staaidraad en de last ieder hand over hand in de gewenste richting, te vergelijken met het trekken van een last met beide handen. De klembekken zijn

Nadere informatie

beleid remtestinrichtingen

beleid remtestinrichtingen beleid remtestinrichtingen In dit document wordt een toelichting gegeven omtrent de toepassing en plaatsing van remtestinrichtingen. Dit document is informatief van aard en wordt gezien als een groeidocument.

Nadere informatie

1. Beschrijving. 3. Wetgeving

1. Beschrijving. 3. Wetgeving Preventiefiche Gebruik van kabellengen 1. Beschrijving Een leng is een hijsgereedschap dat dient om de krachtoverdracht tussen de last en het hijstoestel te verzekeren. Wanneer een leng bestaat uit staaldraden

Nadere informatie

STAAND- & LOPEND WANT. BBZ Sectordag 2019

STAAND- & LOPEND WANT. BBZ Sectordag 2019 STAAND- & LOPEND WANT BBZ Sectordag 2019 CONTROLE & ONDERHOUD Staand want Het staand want bestaat uit stagen en wanten die de mast ondersteunen. Over het algemeen statisch gemonteerd; m.u.v. lopende stagen.

Nadere informatie

Rules for inspection and. Controle van de staalkabel vóór ingebruikneming. Maatstaven voor het buitengebruik stellen

Rules for inspection and. Controle van de staalkabel vóór ingebruikneming. Maatstaven voor het buitengebruik stellen UDC 679.738 Staalkabels Regels voor inspectie en maatstaven voor het buitengebruikstellen PUBLIKATIE UITSLUITEND TER KRITIEK «->:ww K.*$* Steel wire ropes discard criteria Rules for inspection and Ontwerp

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Pagina : 1 van 5 Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Smit Polyweb Boerkensleen 23 b 4705 RL Roosendaal The Netherlands T +31 (0)165-544770 F +31 (0)165-565244 Pagina : 2 van

Nadere informatie

NL Handleiding opbouw en gebruik Dakrandbeveiliging EN 13374. 760260 www.altrex.com. Relax. Het is een Altrex.

NL Handleiding opbouw en gebruik Dakrandbeveiliging EN 13374. 760260 www.altrex.com. Relax. Het is een Altrex. NL Handleiding opbouw en gebruik Dakrandbeveiliging EN 13374 760260 www.altrex.com Relax. Het is een Altrex. NL Handleiding opbouw en gebruik art. nr. 760260 versie 01/09 Copyright Altrex B.V. 09 Alle

Nadere informatie

Veilig Hijsen. Veilig Hijsen. dia 1. M.Abels / Veilig Hijsen / PTC Opleidingen

Veilig Hijsen. Veilig Hijsen. dia 1. M.Abels / Veilig Hijsen / PTC Opleidingen Veilig Hijsen dia 1 Veilig Hijsen Opleiding over het veilig Werken met de hijs(hal)kraan dia 2 Veilig Hijsen Arbowetgeving Arbowetgeving Inleiding Arbowetgeving Rechten en plichten Toezicht arbeidsinspectie

Nadere informatie

attest-met-productcertificaat Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5

attest-met-productcertificaat Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5 KOMO attest-met-productcertificaat Nummer K24174/02 Vervangt K24174/01 Uitgegeven 2006-09-01 d.d. 2004-01-01 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5 Betonwarenindustrie Dautzenberg B.V. VERKLARING VAN KIWA

Nadere informatie

Handboek van een vacuümunit type VO-100-HE Type: VO-100-HE Gewicht: 92 kg

Handboek van een vacuümunit type VO-100-HE Type: VO-100-HE Gewicht: 92 kg De Brugman 9, NL-1948NB Beverwijk Tel: +31(0)251226477 Fax:+31(0)251221840 Email: info@hamevac.nl Site: www.hamevac.nl KvK: 34079398 BTW: NL800854202B01 Bank: 671113003 Iban: NL24INGB0671113003 Handboek

Nadere informatie

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten De eisen in deze brochure gelden voor bouwkasten die zijn ingericht voor directe energiemeting bij een tijdelijke aansluiting

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

rail-aanhangers juli 2015

rail-aanhangers juli 2015 1 rail-aanhangers juli 2015 Dit document betreft de nadere uitleg van het certificatieschema keuren railinfra voertuigen W5-01 en heeft betrekking op aanhangers gebruikt in combinatie met railinframachines.

Nadere informatie

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972 P26 972 Low-speed metal circular sawing machines do not seem to be dangerous on account of the comparatively small number of revolutions per minute. However, the accident risk appears to be considerable,

Nadere informatie

"VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN"

VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN d.d. 01-05-1995 "VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN" Uitgever: Stichting Keuringsbureau Hout SKH Huizermaatweg 29 1273 NA Huizen Postbus 50 1270 AB Huizen Telefoon: (035) 526 87 37 Fax:

Nadere informatie

HOGE TWEE-HANDELINRICHTING

HOGE TWEE-HANDELINRICHTING N.V. NEDERLANDSCHE SPOOR\MEGEN Seinwezen Onderwerp: MECH. BEVEILIGING (Buitenapparatuur ) Aflevering 6 Cursus voor opleiding tot Technisch Ambtenaar (Nadruk verboden) BEDIENINGSTOESTELLEN Aanvankeli;k

Nadere informatie

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 309 Herz. 0 2014/9 PTV 309/0 2014 BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL HERZIENING

Nadere informatie