Rijkswaterstaat Bouwdienst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rijkswaterstaat Bouwdienst"

Transcriptie

1 Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 1 van 11 EISEN STAALKABELS Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en keuringseisen voor staalkabels. document : NBD uitgave : afd./opsteller * toetser * vastgesteld * uitgave * status NIQ/E.A.M. de Rooij * J.J. Taal * M.T.J.Verbeek * * definitief

2 Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 2 van 11 INHOUDSOPGAVE pagina 1 ONDERWERP EN TOEPASSINGSGEBIED 3 2 DEFINITIES 3 3 ALGEMENE EISEN EN VOORWAARDEN 4 4 BIJZONDERE EISEN 5 5 KEURINGSEISEN EN- METHODEN Algemeen Keuringseisen Keuringseisen en- methoden voor onverwerkt 7 staaldraad (zie punt 5.1.1) 5.4 Keuringseisen en- methoden voor verwerkt 8 staaldraad, genomen uit de ongebruikte kabel (zie punt 5.1.2) 6 CERTIFICATEN Mee te leveren certificaten Aanvullingen op het certificaat volgens punt VERWIJZINGINGEN Lijst van normen

3 Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 3 van 11 1 ONDERWERP EN TOEPASSINGSGEBIED In deze norm zijn de leveringsvoorwaarden, de kwaliteitseisen en de keuringseisen voor, bij de Bouwdienst Rijkswaterstaat toe te passen, staalkabels omschreven. De voorwaarden en eisen zijn van toepassing op staaldraad en daarvan vervaardigde staalkabels voor algemeen gebruik. Uitgezonderd zijn onder andere staalkabels voor kabelbanen, hangbruggen, voorgespannen beton enz. Tenzij bij de bestelling anders is overeengekomen, dienen de staalkabels te voldoen aan: NEN 3231:1989 Staalkabels - Parallelconstructies voor algemeen gebruik. 2 DEFINITIES In deze norm dient te zijn verstaan onder: - Staalkabel Een aantal om een kern geslagen strengen volgens NEN 3575, inclusief de afwerking van de einden overeenkomstig de bij de bestelling overlegde tekening. - Fabricagelengte Een, zonder onderbrekingen, in één keer geslagen kabellengte (uit één fabricagelengte kunnen meerdere staalkabels zijn vervaardigd). Verder geldt de terminologie zoals die in NEN 3560 en in NEN 3575 gebruikt is.

4 Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 4 van 11 3 ALGEMENE EISEN EN VOORWAARDEN Tenzij bij de bestelling anders is overeengekomen, dienen alle staalkabels: van één bestelling, die behoudens de lengte en de afwerking van de einden, aan elkaar gelijk zijn, uit één fabricage-lengte vervaardigd te zijn (voor zover dat fabricage-technisch mogelijk is); vervaardigd te zijn van nagetrokken, verzinkt staaldraad kwaliteit B, met een treksterkteklasse van 1770 (zie NEN 3560 punt 3.1); voorgevormd te zijn; voorzien te zijn van een duidelijke (witte) verflijn, die evenwijdig aan de lengte as van de gestrekte kabel loopt; voorzien te zijn van een kenmerk, dat bestaat uit: - het nummer van de, bij de bestelling overlegde tekening; - het positienummer van de desbetreffende staalkabel, op die tekening; - een volgnummer, indien het aantal te leveren kabels, per positienummer, meer dan één is; Het kenmerk moet, met slagletters en op een duidelijk afleesbare plaats, op de eindverbindingen zijn aangebracht. Is dat niet mogelijk (onder andere bij een bendeling) dan moet het kenmerk, eveneens met slagletters, op een metalen plaatje zijn aangebracht. Dit plaatje moet, met niet- corroderend draad, bij de eindverbindingen aan de kabel zijn bevestigd. (voorbeeld van een kenmerk: A ); bij aflevering in- en uitwendig te zijn ingevet, met een door de directie goed te keuren vetsoort, die tenminste voldoet aan NEN 3560 punt ; op een haspel gewikkeld, te zijn afgeleverd met tenminste een certificaat volgens punt 6.1. van deze Eisen Staalkabels. Staalkabels die binnen één jaar na ingebruikname vervormingen overeenkomstig DIN blad 2 punt g fig. 1 t/m 6 vertonen, worden alsnog afgekeurd. De kabelleverancier dient dan, op zijn kosten, nieuwe kabels te leveren.

5 Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 5 van 11 4 BIJZONDERE EISEN De bijzondere eisen, waaraan elke afzonderlijke staalkabel moet voldoen (zoals onder andere de afwerking van de kabel-einden, de kabelconstructie, het wel of niet voorrekken van de kabel, het overleggen van een certificaat volgens punt 6.1 met de aanvulling volgens punt 6.2 enz), zijn vermeld op de bij de bestelling overlegde tekening(en). Alleen na schriftelijke toestemming van de directie mag daarvan worden afgeweken. 5 KEURINGSEISEN EN- METHODEN 5.1 Algemeen Het keuren en meten dient te geschieden in aanwezigheid van een, door de directie gemachtigde, keuringsambtenaar. De beproevingsresultaten, moeten overeenkomstig punt 6.1 zijn vastgelegd Speciaal voor de Bouwdienst Rijkswaterstaat geslagen staalkabels Op deze kabels zijn de punten 5.2 (keuringseisen en- methoden voor staalkabels) en 5.3 (keuringseisen en -methoden voor onverwerkt staaldraad) van toepassing Uit de handelsvoorraad geleverde staalkabels Op deze kabels zijn de punten 5.2 (keuringseisen en -methoden voor staalkabels) en 5.4 (keuringseisen en- methoden voor verwerkt staaldraad, genomen uit de ongebruikte staalkabel) van toepassing. 5.2 Keuringseisen en -methoden voor staalkabels Algemene keuringseisen. Elke staalkabel moet voldoen aan de algemene keuringseisen zoals die in NEN 3560 punt 4 omschreven zijn Lassen in de draden Lassen in de draden moeten op vakkundige wijze gemaakt en glad afgewerkt zijn. Draden dunner dan 0.45 mm mogen in elkaar gedraaid zijn. In een staalkabel mogen per draadlaag in een streng en per strekkende meter niet meer dan 2-draadlassen voorkomen.

6 Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 6 van Kabelmiddellijn en- onrondheid Kabellengte Voor de toelaatbare afwijking op de nominale kabelmiddellijn en de- onrondheid geldt NEN 3560 punt Het meten van de kabelmiddellijn dient te geschieden overeenkomstig NEN 3560 punt Voor de kabellengte, de toelaatbare afwijking op de kabellengte en de belasting waaronder gemeten moet worden, geldt (gelden) de bij de bestelling overlegde tekening(en) Breeksterkte De breekkracht, gevonden met de trekproef volgens NEN 3560 punt 5.5, moet tenminste gelijk zijn aan de minimale breek-kracht F o die in de norm voor de betreffende staalkabel is vermeld. Tenzij bij de bestelling anders is overeengekomen dient de kabelleverancier, per fabricage-lengte één proefstuk (voor het uitvoeren van de trekproef) te vervaardigen, dat aan de volgende eisen moet voldoen: - het proefstuk moet vervaardigd zijn uit een overlengte van de te leveren staalkabel, of, indien er meerdere staalkabels uit één fabricage-lengte vervaardigd zijn, uit een overlengte van één van die staalkabels. (zie ook punt 5.4.1); - beide einden moeten door middel van aangegoten sokken afgewerkt zijn (De bij de beproeving gebruikte sokken mogen niet voor het definitieve werk gebruikt worden); - de vrije lengte, tussen de aangegoten sokken, moet voldoen aan NEN 3560 punt Eindbeoordeling staalkabel (goed- of afkeur) Elke staalkabel die aan alle, onder punt t/m gestelde eisen voldoet wordt goedgekeurd, mits ook de samenstellende staaldraden aan de gestelde eisen voldoen. (zie punt en 5.4.2). Elke staalkabel die niet aan de, onder de punten 5.2.3, en gestelde eisen voldoet, wordt afgekeurd. Voldoet een kabel niet aan de, onder punt en gestelde eisen maar wel aan de overige eisen, dan beslist de directie over de goed- of afkeur.

7 Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 7 van Keuringseisen en -methoden voor onverwerkt staaldraad (zie punt 5.1.1) Monsterneming onverwerkt staaldraad Tenzij bij de bestelling anders is overeengekomen moeten uit elke (voor het vervaardigen van een staalkabel benodigde) partij onverwerkt staaldraad, een aantal monsters genomen zijn, overeenkomstig NEN 3560 punt Uit te voeren proeven, eindbeoordeling (goed- of afkeur) Een partij onverwerkt staaldraad wordt goedgekeurd, wanneer de beproevingsresultaten van alle hieronder te noemen proeven (uitgevoerd op de volgens punt gekozen monsters) voldoende zijn. proef zie NEN 3560 punt 3.4 Eisen - beoordelen van het uiterlijk - bepalen van de afwijking van de nominale middellijn en de onrondheid - bepalen van de breeksterkte - bepalen van het aantal wringingen - bepalen van de hoeveelheid zink - bepalen hechting van de zinklaag Zijn de beproevingsresultaten van één (of meerdere) van de hierboven genoemde proeven onvoldoende dan beslist de directie over de goed- of afkeur.

8 Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 8 van Keuringseisen en -methoden voor verwerkt staaldraad, genomen uit de ongebruikte kabel (zie punt 5.1.2) Monsterneming verwerkt staaldraad Tenzij bij de bestelling anders is overeengekomen, dient de kabelleverancier, per fabricage-lengte een monster van voldoende lengte te nemen om de, in NEN 3560 punt 5.2 en 5.3, voorgeschreven proeven uit te kunnen voeren. Dit monster en het onder punt genoemde proefstuk moeten uit dezelfde overlengte vervaardigd zijn. Uit dit monster moet, overeenkomstig NEN 3560 punt 3.3.2, een aantal draden gekozen zijn, voor het uitvoeren van de in punt te noemen proeven Uit te voeren proeven, eindbeoordeling (goed- of afkeur) Een kabel, waaruit het monster volgens punt genomen is wordt, mits die kabel ook goedgekeurd is volgens punt 5.2.6, goedgekeurd, wanneer de beproevingsresultaten van alle hieronder te noemen proeven voldoende zijn. proef - bepalen van de breeksterkte - bepalen van het aantal wringingen - bepalen van de hoeveelheid zink - bepalen hechting van de zinklaag zie NEN 3560 punt 3.4 Eisen Zijn de beproevingsresultaten van één (of meerdere) van de hierboven genoemde proeven onvoldoende dan beslist de directie over de goed- of afkeur. 6 CERTIFICATEN 6.1 Mee te leveren certificaten Tenzij bij de bestelling anders is overeengekomen, dient de kabelleverancier, bij elke kabel een - door hem en door de onder punt 5.1 genoemde keuringsambtenaar - ondertekend certificaat mee te leveren. In dit certificaat dienen tenminste de gegevens en beproevingsresultaten overeenkomstig het voorbeeld op pagina 10 vermeld te zijn. Bovendien dient de kabelleverancier de verslagen over de beproevingen van de samenstellende staaldraden mee te leveren. In deze verslagen moeten tenminste de beproevings-resultaten van de onder punt (onverwerkt staaldraad) of punt (verwerkt staaldraad uit de ongebruikte kabel) genoemde proeven vermeld zijn.

9 Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 9 van Aanvullingen op het certificaat volgens punt 6.1 Alleen indien dit bij de bestelling is overeengekomen (zie punt 4) dient de kabelleverancier, door middel van een aanvulling op het onder punt 6.1 genoemde certificaat 1, tevens te bevestigen dat: "Indien binnen één jaar na het ingebruik nemen van deze levering blijkt, dat de verlengingen van de kabels meer dan 5% ten opzichte van elkaar verschillen, dan heeft de directie het recht deze kabels alsnog af te keuren. In geval van afkeuring dient de kabelleverancier, op zijn kosten, nieuwe kabels te leveren". 1 Een dergelijke aanvulling kan alleen verlangd worden, indien de levering bestaat uit een stel paarsgewijs en onder de zelfde belasting samenwerkende (doorgaans links - en rechts geslagen) kabels van gelijke middellijn, constructie enz.

10 Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 10 van 11 VOORBEELD CERTIFICAAT Kenmerk : Tekeningnummer : A Kenmerk staalkabel : A Afmetingen : Nominale kabelmiddellijn : mm Gemeten kabelmiddellijn : mm Lengte van de kabel : mm Gemeten lengte van de kabel : mm Massa per lengte van de gevette kabel : kg/100m Constructie : Opbouw van de staalkabel : x + st.k. Kabel volgens norm : Slagrichting : rechts/links ¹) Slagwijze : kruis/langslag ¹) Slaglengte van de kabel : x d Voorgevormd : wel/niet ¹) Voorgerekt : wel/niet ¹) Draden : Treksterkteklasse : Afwerking draadoppervlak : Sterkte : Minimale breekkracht van de kabel : kn Vastgestelde breekkracht bij trekproef : kn Opmerkingen : Speciaal voor de Bouwdienst Rijkswaterstaat, geslagen Kabel/Kabel uit handelsvoorraad 1), gekeurd en geleverd overeenkomstig NBD EISEN STAALKABELS BOUWDIENST RIJKSWATERSTAAT Aanvullingen : Bijlage : Naam firma waar de kabel beproefd is: Kabel in- en uitwendig ingevet met: gekeurd: d.d.: in aanwezigheid van: naam : namens: handtekening: naam : handtekening: namens: 1) doorhalen wat niet van toepassing is.

11 Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 11 van 11 7 NORMATIEVE VERWIJZINGEN De volgende normatieve documenten bevatten bepalingen die, doordat ernaar wordt verwezen, tevens bepalingen van deze norm zijn. Op het ogenblik van publicatie van de onderhavige norm waren de vermelde versies van kracht. Alle normatieve documenten kunnen echter worden herzien; partijen die overeenkomsten sluiten op basis van deze norm wordt daarom aanbevolen na te gaan of het mogelijk is, de meest recente versie van onderstaande normatieve documenten toe te passen. 7.1 Lijst van normen Normnummer: jaar van uitgifte NEN 3231:1989 NEN 3560:1983 NEN 3575:1981 DIN :1974 Titel van de norm. Staalkabels; Parallelconstructies voor algemeen gebruik. Opm. Norm is deels vervangen door : NEN-EN :2002 Staalkabels; Eisen en beproevingsmethoden voor de keuring van staaldraad en staalkabels. Opm. Norm is deels vervangen door : NEN-EN :2002, NEN-EN :2002 en NEN- EN :1994 Staalkabels; Kabel; Karakteristieken en leveringsvoorwaarden. Opm. Norm is deels vervangen door : NEN-EN :2002 Hebezeuge, Grundsätze für Seiltreibe, Überwachnung im Gebrauch. Internationaal equivalent EN :2002 EN :2002 EN :2002 EN :1994 EN :2002

Bouwdienst Rijkswaterstaat titel: LEIDRAAD VOORSPANNEN VAN ANKERS EN REKBOUTEN document : NBD 00800 pagina : 1 van 9 uitgave : 28-10-2004

Bouwdienst Rijkswaterstaat titel: LEIDRAAD VOORSPANNEN VAN ANKERS EN REKBOUTEN document : NBD 00800 pagina : 1 van 9 uitgave : 28-10-2004 pagina : 1 van 9 LEIDRAAD VOORSPANNEN VAN ANKERS EN REKBOUTEN Document : NBD 00800 Uitgave : 28-10-2004 Afd./opsteller * toetser * vastgesteld * uitgave * status NIQ/J.den Toom * NIQ/J.J.Taal * NIQ/ *

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEN Eisen en beproevingsmethoden voor de keuring van staaldraad en staalkabels. Staalkabels NEDERLANDSE NORM.

Voorbeeld. Preview NEN Eisen en beproevingsmethoden voor de keuring van staaldraad en staalkabels. Staalkabels NEDERLANDSE NORM. UDC 677.7 Staalkabels Eisen en beproevingsmethoden voor de keuring van staaldraad en staalkabels Steel wire ropes - Requirements and methods of test for the examination of steel wire and steel wire ropes

Nadere informatie

EISEN HANDELSPRODUCTEN Handelsproducten zoals toegepast in werktuigbouwkundige installaties van kunstwerken. document:: NBD 00100 uitgave : 28-10-2004

EISEN HANDELSPRODUCTEN Handelsproducten zoals toegepast in werktuigbouwkundige installaties van kunstwerken. document:: NBD 00100 uitgave : 28-10-2004 Handelsproducten zoals toegepast in pagina :1 van 7 EISEN HANDELSPRODUCTEN Handelsproducten zoals toegepast in werktuigbouwkundige installaties van kunstwerken document:: NBD 00100 uitgave : 28-10-2004

Nadere informatie

VOORSPANSTAAL. Koudgetrokken Draad

VOORSPANSTAAL. Koudgetrokken Draad Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com PTV 1 Herz. 2 2001/11 PTV 1-2 (2001) VOORSPANSTAAL Koudgetrokken Draad HERZIENING 2

Nadere informatie

Staalkabels Parallelconstructies voor algemeen gebruik

Staalkabels Parallelconstructies voor algemeen gebruik UDC 679.73:621.86Л87 Staalkabels Parallelconstructies voor algemeen gebruik NEDERLANDSE NORM NEN 3231 Steel wire ropes- Equal lay for general purpose 4e druk, augustus 1989 1 Onderwerp en toepassingsgebied

Nadere informatie

Hoofdgroep Onderwerp Aspect Methode Frequentie Registratie P1 Mengselsamenstelling NEN 7126 art. 4.2 en NEN-EN 206 art. 4 en 6

Hoofdgroep Onderwerp Aspect Methode Frequentie Registratie P1 Mengselsamenstelling NEN 7126 art. 4.2 en NEN-EN 206 art. 4 en 6 Beton blad 1 van 6 P1 Mengselsamenstelling NEN 7126 art. 4.2 en NEN-EN 206 art. 4 en 6 Verificatie Bij elk nieuw mengsel P2 Besluit bodemkwaliteit BRL 5070 BRL 5070 Bij elk nieuw mengsel en bij mengselwijziging

Nadere informatie

attest-met-productcertificaat Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5

attest-met-productcertificaat Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5 KOMO attest-met-productcertificaat Nummer K24174/02 Vervangt K24174/01 Uitgegeven 2006-09-01 d.d. 2004-01-01 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5 Betonwarenindustrie Dautzenberg B.V. VERKLARING VAN KIWA

Nadere informatie

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B Brussel Tel.: +32 (0) Fax : +32 (0)

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B Brussel Tel.: +32 (0) Fax : +32 (0) PROBETON vzw Beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be TECHNISCHE

Nadere informatie

VOORSPANSTAAL - KOUDGETROKKEN DRADEN

VOORSPANSTAAL - KOUDGETROKKEN DRADEN OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com PTV 1 Herz. 2012/ PTV 1/ 2012 VOORSPANSTAAL - KOUDGETROKKEN DRADEN HERZIENING BENOR vzw Goedgekeurd door de Raad van Bestuur

Nadere informatie

Hierbij het verslag van onze ARGH! Excursie naar de staalkabel fabriek Vornbäumen in Bad Iburg op 20 oktober 2008.

Hierbij het verslag van onze ARGH! Excursie naar de staalkabel fabriek Vornbäumen in Bad Iburg op 20 oktober 2008. Hierbij het verslag van onze ARGH! Excursie naar de staalkabel fabriek Vornbäumen in Bad Iburg op 20 oktober 2008. Inleiding Staalkabels zijn niet weg te denken in het dagelijks leven. Ook in ons vakgebied

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEN Gekalibreerde kortschalmige stalen kettingen voor gebruik in werktuigen met nestenschijven Eisen en beproevingsmethoden

Voorbeeld. Preview NEN Gekalibreerde kortschalmige stalen kettingen voor gebruik in werktuigen met nestenschijven Eisen en beproevingsmethoden UDC 621.86:672.61 Gekalibreerde kortschalmige stalen kettingen voor gebruik in werktuigen met nestenschijven Eisen en beproevingsmethoden Calibrated, short link hoist chains for use in appliances with

Nadere informatie

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 309 Herz. 0 2014/9 PTV 309/0 2014 BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL HERZIENING

Nadere informatie

VOORSPANSTAAL STRENGEN

VOORSPANSTAAL STRENGEN Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan 5 B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com PTV 311 Herz. 3 2001/11 PTV 311-3 (2001) VOORSPANSTAAL STRENGEN HERZIENING 3 Goedgekeurd

Nadere informatie

GEWAPEND BETONSTAAL TRALIELIGGERS

GEWAPEND BETONSTAAL TRALIELIGGERS OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Pleinlaan 5 B 1050 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 305 Herz. 3 2009/3 PTV 305/3 2009 GEWAPEND BETONSTAAL TRALIELIGGERS HERZIENING 3 Goedgekeurd

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview. Verzinkte en/of met kunststof beklede stalen pijpen en hulpstukken voor binnenriolering NEN 7041 NEDERLANDSE 1 NORM J.

Voorbeeld. Preview. Verzinkte en/of met kunststof beklede stalen pijpen en hulpstukken voor binnenriolering NEN 7041 NEDERLANDSE 1 NORM J. UDC [1..+.] - [0.0.+0.58]:9.1 Verzinkte en/of met kunststof beklede stalen pijpen en hulpstukken voor binnenriolering Zinc and/or plastics coated steel pipes and fittings for domestic sewage systems I

Nadere informatie

VOORSPANSTAAL - STRENGEN

VOORSPANSTAAL - STRENGEN OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Ravensteinstraat 4 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 311 Herz. 5 2012/6 PTV 311/5 2012 VOORSPANSTAAL - STRENGEN HERZIENING 5 BENOR vzw Goedgekeurd

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING KLEINE VEREN VAN KOOLSTOFSTAAL

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING KLEINE VEREN VAN KOOLSTOFSTAAL NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING D - 3 KLEINE VEREN VAN KOOLSTOFSTAAL Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd, enkel de lay-out is aangepast UITGAVE : 08/1965 Index

Nadere informatie

Nummer K/ Vervangt K/ Uitgegeven d.d. Geldig tot Pagina 1 van 5. Kelderwanden van staalvezelbeton

Nummer K/ Vervangt K/ Uitgegeven d.d. Geldig tot Pagina 1 van 5. Kelderwanden van staalvezelbeton KOMO attest Nummer K/ Vervangt K/ Uitgegeven 2016- d.d. Geldig tot 2021- Pagina 1 van 5 Naam VERKLARING VAN CI Dit attest is op basis van BRL 2353 "" d.d. 2011-01-31, inclusief wijzigingsblad d.d. 2016-03-16

Nadere informatie

GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD

GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 303 Herz. 4 2013/12 PTV 303/4 2013 GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD HERZIENING

Nadere informatie

HDPE KABELBESCHERMBUIS

HDPE KABELBESCHERMBUIS HDPE KABELBESCHERMBUIS PRODUCT SPECIFICATIE Januari 2008 16-01-2008 specificatie kabelbeschermingsbuizen van PE 1 INHOUDSOPGAVE 1 ALGEMENE BEPALINGEN... 3 1.1 Toepassingsgebied... 3 1.2 Documentverwijzing...

Nadere informatie

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 302 Herz. 7 2015/6 PTV 302/7 2015 BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE

Nadere informatie

beheersorganisme voor de contro le van de betonproducten Tel Fax

beheersorganisme voor de contro le van de betonproducten Tel Fax PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de contro le van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. +32 2 237 60 20 Fax +32 2 735 63 56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

Inhoud. Bijlage A - FabrieksVorigineel certificaat Bijlage В - Afleidcertificaat Bijlage С - Staalkabelbeproevingsrapport

Inhoud. Bijlage A - FabrieksVorigineel certificaat Bijlage В - Afleidcertificaat Bijlage С - Staalkabelbeproevingsrapport UDC 677.72 Staalkabels Kabel - Karakteristieken en leveringsvoorwaarden Steel wire ropes - Rope characteristics, and terms of acceptance NEDERLANDSE NORM 1e druk, september 1981 Dit document mag slechts

Nadere informatie

STS 03.6 NATUURLEIEN. Eengemaakte technische specificaties

STS 03.6 NATUURLEIEN. Eengemaakte technische specificaties STS 03.6 NATUURLEIEN Eengemaakte technische specificaties Uitgave 2006 STS 03.6 NATUURLEIEN Eengemaakte technische specificaties Uitgave 2006 Deze voorschriften vervangen en annuleren STS 03.6 uitgave

Nadere informatie

attest-met-productcertificaat

attest-met-productcertificaat KOMO attest-met-productcertificaat Nummer Uitgegeven Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van x Keramische prefab wand- en gevelelementen VERKLARING VAN CI Dit attest-met-productcertificaat is op basis van BRL

Nadere informatie

GEWAPEND BETONSTAAL TRALIELIGGERS

GEWAPEND BETONSTAAL TRALIELIGGERS Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan 5 B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 305 Herz. 1 2000/03 PTV 305-1 (2000) GEWAPEND BETONSTAAL

Nadere informatie

KOMO. Naam Certificaathouder. Bouwbesluit. attest-met-productcertificaat. Verankeringen voor betonnen sandwichconstructies

KOMO. Naam Certificaathouder. Bouwbesluit. attest-met-productcertificaat. Verankeringen voor betonnen sandwichconstructies KOMO attest-met-productcertificaat Nummer x Vervangt x Uitgegeven XXXX-XX-XX d.d. xxxx-xx-xx Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 8 Naam Certificaathouder VERKLARING VAN NAAM CI Dit attest-met-productcertificaat

Nadere informatie

Voorspandraad op lengte

Voorspandraad op lengte Voorspandraad op lengte NEDRI Product Range: Voorspandraad op lengte Het voorspandraad op lengte van NEDRI garandeert duurzaamheid en kwaliteit. De voornaamste toepassing is voorgespannen betonnen dwarsliggers

Nadere informatie

Montagehandleiding. Voordat u start met het plaatsen van het Twist-Fix lijnsysteem, controleer of de volgende artikelen aanwezig zijn:

Montagehandleiding. Voordat u start met het plaatsen van het Twist-Fix lijnsysteem, controleer of de volgende artikelen aanwezig zijn: Montagehandleiding Het Twist-Fix lijnsysteem is conform de EN-795C voor platte daken en geschikt voor vier gebruikers tegelijkertijd. Het lijnsysteem wordt middels ankerpunten mechanisch bevestigd aan

Nadere informatie

BA-richtlijn 3.1 Versie januari 2007

BA-richtlijn 3.1 Versie januari 2007 Techniek BA-richtlijn 3.1 Metalen bevestigingsmiddelen voor het afhangen van verlaagde plafonds in beton, cellenbeton en andere steenachtige materialen Metalen bevestigingsmiddelen voor het afhangen van

Nadere informatie

Uitvoering van de glasparelzakslingerproef

Uitvoering van de glasparelzakslingerproef Dienst Stadsontwikkeling GEMEENTE UTRECHT Uitvoering van de glasparelzakslingerproef Nummer : wr 29 auteur eigenaar : A. Borst : A. Borst uitgave : 9-10-2013 mutatie : werkrichtlijn wr 29/blz: 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Figuur 6 Indeling vloerafscheiding ter plaatse van een hoogteverschil

Figuur 6 Indeling vloerafscheiding ter plaatse van een hoogteverschil NEN-normen NEN-normen zijn normen waaraan methodes en materialen moeten voldoen. Bij ministeriële regeling kunnen voorschriften worden gegeven over het toepassen van in het Bouwbesluit genoemde NEN-normen.

Nadere informatie

Hoofdgroep Onderwerp Aspect Methode Frequentie Registratie P1 Mengselsamenstelling NEN-EN 206 art. 4 en 6 en NEN 7126 art. 4.2

Hoofdgroep Onderwerp Aspect Methode Frequentie Registratie P1 Mengselsamenstelling NEN-EN 206 art. 4 en 6 en NEN 7126 art. 4.2 Beton blad 1 van 5 P1 Mengselsamenstelling NEN-EN 206 art. 4 en 6 en NEN 7126 art. 4.2 Verificatie Bij elk nieuw mengsel P2 Besluit bodemkwaliteit BRL 5070 BRL 5070 Bij elk nieuw mengsel en bij mengselwijziging

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING D - 16 TOEVOEGMETAAL VOOR HET LASSEN IN EEN ATMOSFEER VAN INERT GAS VAN ALUMINIUMLEGERINGEN Al Mg Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd,

Nadere informatie

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een

Nadere informatie

NEDRI Product Range: voorspandraad. Scala van afmetingen. Type. Relaxatie. Oppervlakte. Profiel. Coil / ringgewicht. Ring afmetingen.

NEDRI Product Range: voorspandraad. Scala van afmetingen. Type. Relaxatie. Oppervlakte. Profiel. Coil / ringgewicht. Ring afmetingen. NEDRI Product Range: voorspandraad Voorspandraad Het voorspandraad van NEDRI garandeert duurzaamheid en kwaliteit voor de prefabbouw, infrastructurele en grote industriële projecten zowel on- als offshore,

Nadere informatie

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B Brussel Tel.: +32 (0) Fax : +32 (0)

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B Brussel Tel.: +32 (0) Fax : +32 (0) PROBETON vzw Beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be TECHNISCHE

Nadere informatie

NEDRI Product Range: voorspandraad. Scala van afmetingen. Type. Relaxatie. Oppervlakte. Profiel. Coil / ringgewicht. Ring afmetingen.

NEDRI Product Range: voorspandraad. Scala van afmetingen. Type. Relaxatie. Oppervlakte. Profiel. Coil / ringgewicht. Ring afmetingen. NEDRI Product Range: voorspandraad Voorspandraad Het voorspandraad van NEDRI garandeert duurzaamheid en kwaliteit voor de prefabbouw, infrastructurele en grote industriële projecten zowel on- als offshore,

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING H - 3 HARDE HOUTVEZELPLATEN UITGAVE : 1967 Index 1. VOORWAARDEN VAN VERVAARDIGING...3 10. UITZICHT...3 11. KWALITEIT...3 12. AFMETINGEN...3

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING ELEKTRODEN VOOR HANDBOOGLASSEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING ELEKTRODEN VOOR HANDBOOGLASSEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING D - 7 ELEKTRODEN VOOR HANDBOOGLASSEN UITGAVE : 02/98 Technische Bepaling D-7 Uitgave 02/98 Index. VOORWERP...3.. Algemeenheden...3.2.

Nadere informatie

SKH-Publicatie d.d

SKH-Publicatie d.d SKH-Publicatie 15-02 d.d. 15-07-2015 SKH-PUBLICATIE VOOR TOEPASSING VAN GEOPTIMALISEERD HOUT SAMENGESTELD UIT EEN COMBINATIE VAN VERSCHILLENDE HOUTSOORTEN EN/OF KWALITEITEN EN SUBSTRATEN IN HOUTEN GEVELELEMENTEN

Nadere informatie

BDA Verklaring. Opdrachtnr. : 08-G-0026

BDA Verklaring. Opdrachtnr. : 08-G-0026 Opdrachtgever : J.F. Kennedylaan 59, NL-5555 XC Valkenswaard, Opdrachtnr. : 08-G-0026 Opdracht : Onderzoek naar de duurzame functionaliteit van 3Fpanel gevelpanelen en boeiboorddelen alsmede de kwaliteitsbewaking

Nadere informatie

Productontwikkeling 3EM

Productontwikkeling 3EM Vragen Productontwikkeling 3EM Les 8 Sterkteleer (deel 1) Zijn er nog vragen over voorgaande lessen?? Paul Janssen 2 Doel van de sterkteleer Berekenen van de vereiste afmetingen van constructieonderdelen

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING DRAAD EN MEERGELEIDERKABEL MET THERMOPLASTISCHE ISOLATIE

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING DRAAD EN MEERGELEIDERKABEL MET THERMOPLASTISCHE ISOLATIE NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING S - 52 DRAAD EN MEERGELEIDERKABEL MET THERMOPLASTISCHE ISOLATIE Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd, enkel de lay-out is aangepast

Nadere informatie

Betonstaal met betere aanhechting Afmetingen, massa, toelaatbare afwijkingen Algemene eisen

Betonstaal met betere aanhechting Afmetingen, massa, toelaatbare afwijkingen Algemene eisen D.C.: 669.14-422.1:691.328 Februari 1979 Betonstaal met betere aanhechting Afmetingen, massa, toelaatbare afwijkingen Algemene eisen EURONORM 82-79 Deel 1 Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED 2 DEFINITIES 3 AANDUIDING

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEN Kolken, samengesteld uit beton en gietijzer. Eisen en beproevingsmethoden. Inhoud NEDERLANDSE NORM

Voorbeeld. Preview NEN Kolken, samengesteld uit beton en gietijzer. Eisen en beproevingsmethoden. Inhoud NEDERLANDSE NORM UDC 628.21 Kolken, samengesteld uit beton en gietijzer Eisen en beproevingsmethoden Gullies composed of concrete and cast iron Requirements and test methods NEDERLANDSE NORM NEN 7068 1e druk, januari 1990

Nadere informatie

Bijlagendocument deel A

Bijlagendocument deel A Bijlagendocument deel A Richtlijnen genoemd in de ROK waarvan staat aangegeven dat ze bij RWS DI verkrijgbaar zijn (voor zover beschikbaar) versie 1.2 dd 01-01-2013 Bijlagendocument deel A Richtlijnen

Nadere informatie

GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN

GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan 5 B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com PTV 304 Herz. 0 1998/11 PTV 304-0 (1998) GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) RONDE DRAINEERBUIZEN VAN BETON

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) RONDE DRAINEERBUIZEN VAN BETON PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

"VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN"

VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN d.d. 01-05-1995 "VINGERLASHOEKVERBINDINGEN VOOR HOUTEN GEVELELEMENTEN" Uitgever: Stichting Keuringsbureau Hout SKH Huizermaatweg 29 1273 NA Huizen Postbus 50 1270 AB Huizen Telefoon: (035) 526 87 37 Fax:

Nadere informatie

Vervang de inhoud van de volgende paragrafen in de BRL door de aangegeven tekst.

Vervang de inhoud van de volgende paragrafen in de BRL door de aangegeven tekst. Wijzigingsblad BRL 2811 Ferrocement-producten Datum wijzigingsblad 27-09-2012 Vastgesteld door CvD Constructief Beton d.d. 21 juni 2012 Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit

Nadere informatie

BETONNEN KABELBESCHERMERS, KABELSLEUVEN EN DEKSELS

BETONNEN KABELBESCHERMERS, KABELSLEUVEN EN DEKSELS Voor de beste betonproducten Pour les meilleurs produits en béton TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 107 Uitgave 2 2018 BETONNEN KABELBESCHERMERS, KABELSLEUVEN EN DEKSELS www.probeton.be INHOUD INHOUD 1 GEBRUIKTE

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van leidingen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van leidingen WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van leidingen WB 3.6 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de bevestiging van leidingen is in artikel 3.6 van NEN

Nadere informatie

STAALKABEL 6-strengs constructies

STAALKABEL 6-strengs constructies STAALKABEL 6-strengs constructies Dulimex Staalkabel programma Een uitgebreid programma staalkabel dat sinds 2002 niet meer weg te denken is in het assortiment van Dulimex. Leverbaar in verzinkt en RVS

Nadere informatie

cilindrische mof: Een verloopstuk of een dubbele mof om een verbinding tussen twee buiseinden tot stand te brengen.

cilindrische mof: Een verloopstuk of een dubbele mof om een verbinding tussen twee buiseinden tot stand te brengen. UDC 621.643.413-06-036.67.8:626.862:631.626.2 Cilindrische moffen van thermoplastische kunststof met klikverbinding voor geribbelde draineerbuizen Thermoplastics cylindric sockets with snap on connection

Nadere informatie

beheersorganisme voor de contro le van de betonproducten Tel Fax

beheersorganisme voor de contro le van de betonproducten Tel Fax PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de contro le van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. +32 2 237 60 20 Fax +32 2 735 63 56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING BATTERIJ-ELEMENTEN VOOR SEININSTALLATIES

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING BATTERIJ-ELEMENTEN VOOR SEININSTALLATIES NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING S - 8 BATTERIJ-ELEMENTEN VOOR SEININSTALLATIES Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd, enkel de lay-out is aangepast UITGAVE : 1984

Nadere informatie

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm TNO-rapport 2005-CVB-R0485 Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm Centrum voor Brandveiligheid Van Mourik Broekmanweg

Nadere informatie

KOMO. Naam certificaathouder. kwaliteitsverklaring

KOMO. Naam certificaathouder. kwaliteitsverklaring KOMO kwaliteitsverklaring Nummer Vervangt Uitgegeven d.d. Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 7 Naam certificaathouder VERKLARING VAN CI Deze kwaliteitsverklaring voor productcertificatie met attestering

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING A - 18 NORMALE SCHROEVEN, TAPEINDEN EN MOEREN UITGAVE: 1974 Index HOOFDSTUK I SCHROEVEN, TAPEINDEN EN MOEREN VAN STAAL... 3 Voorwerp...

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013 Beproevingsrapport: Toetsing van Voortman Hi Tee duo open werkplek, slingerverstelbaar aan de. Rapportcode: 12.0866-2 Datum: 18 april 2013 Rapportcode: 12.0866-2 Datum: 18 april 2013 Pagina: 2/9 SHR Het

Nadere informatie

Bijlagendocument deel A

Bijlagendocument deel A Bijlagendocument deel A Richtlijnen genoemd in de ROK waarvan staat aangegeven dat ze bij RWS GPO verkrijgbaar zijn (voor zover beschikbaar) versie 1.3 dd 02-04-2015 Bijlagendocument deel A Richtlijnen

Nadere informatie

Nederlandse vertaling KE 211. September 2018 Engelse versie. Keuringseis 211. Mantelbuizen

Nederlandse vertaling KE 211. September 2018 Engelse versie. Keuringseis 211. Mantelbuizen Nederlandse vertaling KE 211 September 2018 Engelse versie Keuringseis 211 Mantelbuizen 253/160324 Voorwoord Kiwa Deze keuringseis (Engelse versie) is goedgekeurd door het College van Deskundigen productcertificatie

Nadere informatie

Elke afwijking van de principetekening en de toegepaste technieken moeten ter goedkeuring voorgelegd worden aan de keuringsdienst van de VMW.

Elke afwijking van de principetekening en de toegepaste technieken moeten ter goedkeuring voorgelegd worden aan de keuringsdienst van de VMW. Nr. T.V./018/1-B Datum: 21.11.2002 Aantal bladzijden: 5 afdeling Watertechnologie cel Materialentechnologie TECHNISCHE STEEKKAART ENKEL VOOR BESTELLING VAN ONDERDELEN VAN DE BESTAANDE MESSING STOPKRAAN

Nadere informatie

GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN

GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan 5 B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com PTV 304 Herz. 1 2004/09 PTV 304-1 (2004) GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING A - 4 KOOLSTOFSTAAL VOOR COURANT GEBRUIK, BESTEMD OM TE WORDEN GESMEED UITGAVE: 02/1979 Index I. ONDERWERP...3 II. TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN...4

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009

Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Titel: Toetsing van Drentea kantoortafel PRO-T aan de eisen t.a.v. afmetingen, veiligheid, Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Pagina: 2/9 SHR

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

Kraanboek. voor vast opgestelde kraan, op rails rijdende kraan of drijvende kraan

Kraanboek. voor vast opgestelde kraan, op rails rijdende kraan of drijvende kraan Kraanboek voor vast opgestelde kraan, op rails rijdende kraan of drijvende kraan 2005 Sdu Uitgevers - nadruk verboden 702018 Kraanboek voor vast opgestelde kraan, op rails rijdende kraan of drijvende

Nadere informatie

Samen met NEN-ISO 68-1:1999 vervangt deze norm NEN 81:1982. Nederlandse norm NEN-ISO 724

Samen met NEN-ISO 68-1:1999 vervangt deze norm NEN 81:1982. Nederlandse norm NEN-ISO 724 Samen met NEN-ISO 68-:999 vervangt deze norm NEN 8:982 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING A - 31 ROESTVRIJ STAAL UITGAVE : 08/1974 Index 1. Classificatie...3 2. Fabricatievoorwaarden...3 2.1. Samenstelling...3 2.2. Warmtebehandeling...4

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2015/2016

Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2015/2016 Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2015/2016 Het bestuur heeft in zijn vergadering op 23 februari 2015 op basis van het Algemeen Wedstrijdreglement, Hoofdstuk II, artikel 4, lid 1 voor het seizoen

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013 Beproevingsrapport: Toetsing van Voortman Hi Tee bureautafel, hoogte instelbaar aan de eisen t.a.v. afmetingen, veiligheid, sterkte en duurzaamheid zoals gesteld in EN 527-1: 2011,. Rapportcode: 12.0866-3

Nadere informatie

PROBETON BETONSTRAATSTENEN MET GEKLIEFD ZICHTVLAK. beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PTV 125 TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN

PROBETON BETONSTRAATSTENEN MET GEKLIEFD ZICHTVLAK. beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PTV 125 TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 B-1040 Brussel Tel. +32 2 237 60 20 Fax +32 2 735 63 56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be PROBETON vzw Beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be TECHNISCHE

Nadere informatie

Hoofdstuk 22, GEOBLOCK 2010 Grondwerken

Hoofdstuk 22, GEOBLOCK 2010 Grondwerken Hoofdstuk 22, GEOBLOCK 2010 Grondwerken Handleiding RAW systematiek Stichting GEOBLOCK 1 kenniscentrum EPS in de GWW Grondwerken Inhoud 22.8 22.81 Begrippen 4 22.81.01 Geëxpandeerd polystyreen EPS / GEOBLOCK

Nadere informatie

Werkstuk Natuurkunde Trekproef, buigproef en de afschuifproef

Werkstuk Natuurkunde Trekproef, buigproef en de afschuifproef Werkstuk Natuurkunde Trekproef, buigproef en de afschuifproef Werkstuk door een scholier 2017 woorden 30 juni 2004 6,8 79 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Inhoud Doel van de proeven De trekproef De buigproef

Nadere informatie

BESCHERMING VAN STALEN BUIZEN VOOR DISTRIBUTIENETTEN VAN AARDGAS DOOR UITWENDIGE BEKLEDING IN DRIE LAGEN OP BASIS VAN POLYETHYLEEN

BESCHERMING VAN STALEN BUIZEN VOOR DISTRIBUTIENETTEN VAN AARDGAS DOOR UITWENDIGE BEKLEDING IN DRIE LAGEN OP BASIS VAN POLYETHYLEEN Versie 09/2013 G2/04 BESCHERMING VAN STALEN BUIZEN VOOR DISTRIBUTIENETTEN VAN AARDGAS DOOR UITWENDIGE BEKLEDING IN DRIE LAGEN OP BASIS VAN POLYETHYLEEN INHOUD 1. ONDERWERP EN TOEPASSINGSGEBIED... 3 2.

Nadere informatie

Beoordeling van de afdichtmiddelen voor de timmerindustrie

Beoordeling van de afdichtmiddelen voor de timmerindustrie Beoordeling van de afdichtmiddelen voor de timmerindustrie -Publicatie 04-01 Beoordeling van de afdichtmiddelen voor de timmerindustrie, d.d. 10-09-2018 Uitgave nadruk verboden Vervangt versie d.d. 14-10-2011

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 9205

Wijzigingsblad BRL 9205 Wijzigingsblad BRL 9205 Duikerelementen van gewapend beton 14 maart 2014 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door College van Deskundigen Constructief Beton d.d. [dd maand jjjj]

Nadere informatie

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : -

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : - 05-CVB-R0321 ORIENTEREND ONDERZOEK NAAR HET GEDRAG BIJ BRAND VAN EEN HOUTEN VLOER-PLAFONDCONSTRUC- TIE MET EEN PLAFOND VAN LEEM OP RIET 22 december 2005 WTJB/GTTB Opdrachtgever: Leembouw Nederland Van

Nadere informatie

DAKELEMENTEN (TT) IN VOORGESPANNEN BETON

DAKELEMENTEN (TT) IN VOORGESPANNEN BETON 5 DAKELEMENTEN (TT) IN VOORGESPANNEN BETON Dakelementen in voorgespannen beton (TT) 5 Algemene beschrijving De TT-dakelementen in voorgespannen beton worden gevormd door 3 ribben met een tussenafstand

Nadere informatie

KE 171. Mei Keuringseis 171. Thermisch aanspreekbare veiligheidskleppen

KE 171. Mei Keuringseis 171. Thermisch aanspreekbare veiligheidskleppen KE 171 Mei 2018 Keuringseis 171 Thermisch aanspreekbare veiligheidskleppen 253/160324 Voorwoord Kiwa Deze Keuringseis is goedgekeurd door het College van Deskundigen productcertificatie GASTEC QA, waarin

Nadere informatie

Bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken. Determination of the fire behaviour of roofs on external exposure to flying brands.

Bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken. Determination of the fire behaviour of roofs on external exposure to flying brands. UDC 614.841.322:692.415:699.812 Bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken Determination of the fire behaviour of roofs on external exposure to flying brands NEDERLANDSE NORM NEN 6063 1e druk, juli

Nadere informatie

Boekweitstraat GK Nieuw-Vennep

Boekweitstraat GK Nieuw-Vennep Rapportnummer 14.00404 Datum keuring 24 april 2007, 30 mei 2012 en 15 april 2014 Datum rapport 23 april 2014 Aanvrager SecuProducts BV Boekweitstraat 23 2153 GK Nieuw-Vennep Betreft Statische en dynamische

Nadere informatie

4.15 Veiligheidsnetten

4.15 Veiligheidsnetten 4.15 Veiligheidsnetten Veiligheidsnetten worden gebruikt als collectieve vangvoorziening bij het leggen van dakplaten of het plaatsen van lichtstraten. Ook kunnen veiligheidsnetten onder voorwaarden worden

Nadere informatie

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied.

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. Richtlijn bouwkasten TOEPASSINGSGEBIED: Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. 1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. tijdelijke en bouw- aansluitingen met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. 2

Nadere informatie

Beoordelingsgrondslag MDF/HDF voor toepassing in geveltimmerwerk Eisen en bepalingsmethoden

Beoordelingsgrondslag MDF/HDF voor toepassing in geveltimmerwerk Eisen en bepalingsmethoden SKH-publicatie 02-04 d.d. 2002-15-07 Beoordelingsgrondslag MDF/HDF voor toepassing in geveltimmerwerk Eisen en bepalingsmethoden Uitgave: SKH Voorwoord De Europese norm NEN-EN 622-5 geeft onderzoeksmethode

Nadere informatie

DOCUMENTATIE. v /12 - NL

DOCUMENTATIE. v /12 - NL DOCUMENTATIE v1.5-2008/12 - NL MUURWAPENING AFSTANDHOUDERS Multifil werd opgericht begin 2007 en is groothandelaar in MUUREWAPENING EN AFSTANDHOUDERS voor de bouwindustrie. Wij richten ons vooral tot de

Nadere informatie

Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40 gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat.

Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40 gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat. Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40 gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat. Bepaling van het temperatuurverloop in de constructie bij verhitting volgens de koolwaterstofkromme.

Nadere informatie

ALGEMENE LEVERINGSVOORWAARDEN

ALGEMENE LEVERINGSVOORWAARDEN ALGEMENE LEVERINGSVOORWAARDEN ALGEMENE LEVERINGSVOORWAARDEN De Isolatiespecialist.be Deze Algemene Voorwaarden van De Isolatiespecialist.be en de aan haar gelieerde ondernemingen zijn tot stand gekomen

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 103

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 103 PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

BEOORDELING VAN AFDICHTMIDDELEN VOOR DE TIMMERINDUSTRIE

BEOORDELING VAN AFDICHTMIDDELEN VOOR DE TIMMERINDUSTRIE BEOORDELING VAN AFDICHTMIDDELEN VOOR DE TIMMERINDUSTRIE Uitgave: SKH Nadruk verboden Uitgever: Certificatie-instelling SKH Postbus 159 6700 AD WAGENINGEN Telefoon: (0317) 45 34 25 Fax: (0317) 41 26 10

Nadere informatie

De nonnen en voorschriften waar naar verwezen wordt in de onderstaande tekst. zijn steeds deze met de recentste versie.

De nonnen en voorschriften waar naar verwezen wordt in de onderstaande tekst. zijn steeds deze met de recentste versie. INLEIDING. De nonnen en voorschriften waar naar verwezen wordt in de onderstaande tekst. zijn steeds deze met de recentste versie. 2. ONDERWERP EN TOEPASSINGSGEBIED. Deze steekkaart specificeert de specifieke

Nadere informatie

TOEPASSING VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN DE STAALPRODUCTEN VOOR BETON. Controlemodaliteiten toepasselijk op de Producenten van Voorspanstaal

TOEPASSING VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN DE STAALPRODUCTEN VOOR BETON. Controlemodaliteiten toepasselijk op de Producenten van Voorspanstaal OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Pleinlaan 5 B 1050 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com CONTROLEUITRUSTING ECU 625 Herz. 1 2010/12 ECU 625/1 2010 TOEPASSING VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN DE STAALPRODUCTEN

Nadere informatie

KOMO Attest K67986/04

KOMO Attest K67986/04 475/170301 KOMO Attest K67986/04 Uitgegeven 2018-02-27 Vervangt K67986/03 Geldig tot 2021-02-27 D.d. 2017-06-15 Pagina 1 van 13 Afdekkingen voor mestbassins Type: Flexxolutions GFS B.V VERKLARING VAN KIWA

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING D - 10 LASMETALEN VOOR HET LASSEN MET DE ACETYLEEN-ZUURSTOFVLAM UITGAVE : 05/1959 Index 1. GEMEENSCHAPPELIJKE VOORWAARDEN VOOR AL DE

Nadere informatie