AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1"

Transcriptie

1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" zegt omtrent dit gevaar: Wanneer arbeiders werkzaamheden verrichten waarbij zij gevaar lopen hetzij van een hoogte hetzij in het water te vallen, moeten zo nodig tegen dit gevaar maatregelen zijn genomen door het aanbrengen van doelmatig beveiligde steigers, stellingen of bordessen. Waar het aanbrengen van deze voorzieningen ernstige bezwaren oplevert, moet het gevaar zijn tegengegaan door het gebruiken van doelmatige gordels met touwen van voldoende afmeting en sterkte, of door het spannen van vangnetten of dergelijke." Uit deze wettelijke bepaling volgt, dat men bij het verrichten van de in genoemd artikel bedoelde arbeid er in de eerste plaats voor moet zorgen, dat de werkzaamheden op een veilige standplaats kunnen worden verricht. Hoewel men veel val-ongevallen kan voorkomen door het toepassen van goede stellingen, bordessen, leuningen en hekwerken, blijven er evenwel toch altijd nog werkzaamheden waarbij het aanbrengen van deze voorzieningen op praktische bezwaren stuit. Dit nu zijn de situaties waarbij het gevaar kan worden verkleind door onder de plaatsen waar wordt gewerkt vangnetten aan te brengen. Met nadruk wordt er echter op gewezen, dat vangnetten nimmer in de plaats kunnen worden gesteld van steigers, bordessen e.d.. Het gebruik van vangnetten verdient dikwijls de voorkeur boven het gebruik van vanggordels. Vanggordels kunnen slechts doeltreffend worden gebruikt als de te verrichten arbeid min of meer aan eenzelfde plaats is gebonden en als de vanglijn tijdens de werkzaamheden stevig bevestigd blijft. Wanneer echter vangnetten worden toegepast, kan met het oog op doelmatig werken vaak gebruik worden gemaakt van netten van niet te grote afmetingen, die gemakkelijk kunnen worden verhangen naar de plaats waar moet worden gewerkt. Het gebruik van vangnetten geeft tevens voor hen die onder het net passeren of werken een zekere beschutting tegen vallende voorwerpen zoals steigeronderdelen, baddingen, stalen balkjes, gereedschappen, enz. Er moet voor worden gewaakt, dat het net niet kan worden beschadigd door gloeiend ijzer of door vonken.

2 blz.2 2. MATERIAAL EN CONSTRUCTIE 2.1 Een vangnet moet zijn vervaardigd van eerste klas materiaal, waarbij een goede kwaliteit kunststof die o.a. bestand is tegen ultraviolette stralen de voorkeur verdient. 2.2 Een vangnet moet verder aan de volgende eisen voldoen: a. het moet voldoende weerstand bieden aan twee tegelijk vallende personen; b. het moet soepel genoeg zijn om een vallende persoon voor ernstige verwondingen te vrijwaren; c. het moet een vallende persoon zodanig opvangen, dat een verdere val wordt voorkomen; d. het moet een redelijk lange tijd bestand zijn tegen weersinvloeden zoals zonlicht, vocht en wind en tegen agressieve dampen zoals in de nabijheid van de zee en sommige industrieën; e. Indien geen personen onder het net moeten werken, mag de grootte van de mazen ten hoogste 10 bij 10 cm bedragen. Moeten wél personen onder het net werken en bestaat gevaar dat zij worden getroffen door voorwerpen die door de mazen vallen, bijv. gereedschap of stukken steen, dan mag de grootte van de mazen niet meer bedragen dan 3 bij 3 cm. Om dit te bereiken, kan men in een net met een maaswijdte van 10 bij 10 cm een lichter net leggen met een maaswijdte van 3 bij 3 cm. 2.3 Het verdient aanbeveling, slechts vangnetten te gebruiken waarvan een prototype van dezelfde constructie en hetzelfde materiaal onder genormaliseerde omstandigheden is beproefd. Bij aanschaffing verlange men overlegging van een certificaat waaruit blijkt, dat de beproeving met gunstig gevolg is verlopen.

3 blz.3 3. DE BEVESTIGING 3.1 Bij de bevestiging van vangnetten moet in het bijzonder aan het volgende aandacht worden besteed. a. Het net moet voldoende groot zijn en zijn aangepast aan het daarboven gelegen werkgebied; het moet ongeveer 2 m. buiten dit gebied uitsteken en het laagste punt van het net mag zich niet lager dan 3,5 m. onder het gebied bevinden. b. Indien het net aan lijnen is opgehangen, mogen de afstanden tussen de bevestigingspunten van de lijnen aan het net niet meer dan 2,5 m. bedragen. Deze lijnen moeten worden gespannen zoveel mogelijk rechthoekig op de zijde van het net waaraan zij zijn bevestigd. c. Indien twee netten langs een zijde aan elkaar worden bevestigd, behoeft deze zijde niet aan vaste constructiedelen of kabels te zijn vastgemaakt. De verbinding moet bij voorkeur tot stand worden gebracht door elke maas aan de zijkant van het ene net te verbinden met de tegenoverliggende aan de zijkant van het andere net, door middel van een stevige draad die steeksgewijze door deze mazen wordt gehaald. De verbinding moet om de meter zodanig zijn geknoopt, dat verschuiven niet mogelijk is. d. Een obstakel -zoals een constructiedeel, een vloer of een machinemag zich niet op zodanige afstand onder het vangnet bevinden dat het gevaar kan opleveren voor eventueel in het net vallende personen. Een afstand van 3,5 m., verticaal gemeten van het laagste punt van het onbelaste net tot aan het obstakel, zal gewoonlijk voldoende zijn. Bij kleine netten mag de afstand van het laagste punt van het onbelaste net tot aan het obstakel gelijk zijn aan de grootste zijde van het net, met een minimumafstand van 2,5 m. e. Voorwerpen die in het vangnet terecht zijn gekomen moeten zo spoedig mogelijk daaruit worden verwijderd.

4 blz Tegen het gebruik van vangnetten wordt dikwijls aangevoerd, dat het bevestigen van het net grotere risico's inhoudt dan het werken zonder vangnet. Dit behoeft evenwel geenszins het geval te zijn. De handel kan netten op maat leveren, met een door een pees versterkte rand en met hoek- en kantlussen. Deze lussen kunnen met behulp van een lange pikhaak of iets dergelijks over van te voren in de constructie of op kabels bevestigde haken worden aangebracht. Bij netten zonder randversterking moet door de randen een stevige kabel worden geregen. In deze kabel kunnen op de gebruikelijke wijze ogen worden gemaakt, die op dezelfde wijze als boven omschreven aan de constructie worden bevestigd. Ook is het mogelijk aan de kabel haken te bevestigen en deze in ogen of aan kabels, die aan de constructie zijn vastgemaakt. Een zeer vlotte werkmethode kan dikwijls worden bereikt als bij het ontwerpen van de constructie reeds met het aanbrengen van vangnetten rekening wordt gehouden. 4. TOEPASSINGEN 4.1 Bij het aanbrengen van dakbedekkingen Bij het aanbrengen (of herstellen) van dakbedekkingen op een spantconstructie kan het net onder de spanten worden opgehangen. Het zal in dit geval gewoonlijk worden opgehangen aan over de gehele breedte van het gebouw gespannen staalkabels, die zo mogelijk zijn bevestigd aan de spanten ter plaatse waar de zijmuren overgaan in de kap. De lengte van het net of van de gekoppelde netten is in dit geval ongeveer gelijk aan de breedte van het gebouw; de breedte van het net of van de gekoppelde netten moet tenminste één spantafstand bedragen. Het is gewenst het net zo dicht mogelijk onder de spanten aan te brengen, opdat bij het vallen van dakplaten e.d. het net niet te zwaar wordt belast. 4.2 Bij werkzaamheden aan bruggen Bij het monteren van laaggelegen rijdekken, windverbanden en trottoirconsoles van bruggen of bij het verrichten van onderhoudswerk aan bruggen kan in vele gevallen van een vangnet gebruik worden gemaakt. Het net kan worden bevestigd aan staalkabels die evenwijdig aan of rechthoekig op de hoofdliggers lopen. Deze kabels kunnen aan de hoofdliggers, aan andere constructiedelen of aan speciaal daarvoor aangebrachte bevestigingspunten worden vastgemaakt.

5 blz Bij het monteren van staalconstructies Bij het monteren van staalconstructies kan het verticaal transport gewoonlijk al vrij spoedig op enige punten worden geconcentreerd. Het spannen van vangnetten is dan goed mogelijk. In het algemeen zal het gewenst zijn kleine netten te gebruiken, die gemakkelijk tot grotere aanééngeregen kunnen worden. Deze netten kunnen ook tijdens het schilderen goede diensten bewijzen. 4.4 Bij betonconstructies, e.d. Bij het maken van betonconstructies -bijv. betonnen torens of schoorstenen- kan in gevallen waar het maken van een staande, een uitsteekof een andere doelmatige steiger grote bezwaren met zich meebrengt, de toepassing van vangnetten het veilig werken bevorderen. 5. OPSLAAN EN IN GEBRUIK NEMEN VAN VANGNETTEN 5.1 Vangnetten en toebehoren (ophanglijnen droog opgerold) moeten vrijhangend op houten rekken worden opgeslagen, luchtig en droog, niet warm en in geen geval in de buurt van kachels of radiatoren. Contact met bijtende stoffen of dampen moet worden vermeden. 5.2 Als een vangnet na op een werk in gebruik te zijn geweest elders wordt toegepast, of in een magazijn wordt opgeborgen, moet het eerst op beschadiging of andere gebreken worden gecontroleerd.

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken op hoogte

Toolbox-meeting Werken op hoogte Toolbox-meeting Werken op hoogte Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Volgens de Arbowet is werken op hoogte: al het werk dat op hoogte

Nadere informatie

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bij de betonskeletbouw bestaat het skelet uit een constructie van gewapend betonkolommen, -wanden, -balken en -vloeren. Het stellen van de bekisting, het aanbrengen van de wapening,

Nadere informatie

4.15 Veiligheidsnetten

4.15 Veiligheidsnetten 4.15 Veiligheidsnetten Veiligheidsnetten worden gebruikt als collectieve vangvoorziening bij het leggen van dakplaten of het plaatsen van lichtstraten. Ook kunnen veiligheidsnetten onder voorwaarden worden

Nadere informatie

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Blokzijltcl installatietechniek B.V. Bedrijfsnaam: Onderwerp: B.V. Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: Uitgevoerd door: Tijdsduur van de Toolboxmeeting: Zijn er onveilige situaties / handelingen voorgevallen in de afgelopen periode?

Nadere informatie

Deze publikatie verstaat onder:

Deze publikatie verstaat onder: EN VLOEROPENINGEN OP BOUWWERKEN EN ONDERHOUDSWERKEN ALSMEDE VOOR EEN VEILIGE CONSTRUCTIE EN OPSTELLING VAN BOUWLADDERS, TRAPPEN, LOOPPLANKEN EN LOOPBRUGGEN @@ Deze publikatie verstaat onder:.wandopeningen

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte Inleiding Het werken op hoogte wordt als normaal beschouwd binnen de bouwnijverheid, echter vallende voorwerpen of werknemers die van grote hoogte naar beneden

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen FHN Reglementen Behendigheid Toestellen Behendigheid Toestellen versie 2009 INHOUDSOPGAVE Blz. DE TOESTELLEN 3 FIGUUR 1: Hoogtesprongen 8 FIGUUR 2: De Muur 9 FIGUUR 3: De Borstelsprong 10 FIGUUR 4: De

Nadere informatie

CONSTRUCTIE EN BEPROEVING VAN VEILIGHEIDSBRILLEN 1961 Blz. 1

CONSTRUCTIE EN BEPROEVING VAN VEILIGHEIDSBRILLEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Ingevolge artikel 121 van het Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938 moeten personen, die bij het gebruik van werktuigen of gereedschappen gevaar lopen getroffen te

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken met ladders

Toolbox-meeting Werken met ladders Toolbox-meeting Werken met ladders Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Werken op hoogte Werken op hoogte is een risicovolle bezigheid. Jaarlijks

Nadere informatie

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.).

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.). 14.01 GEVAAR Vallen. 14.02 WERK IN UITVOERING Bij werkzaamheden boven 2,5 m moeten altijd maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes,

Nadere informatie

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging INLEIDING Volgens de Arbo-wet is 2,5 meter de kritische hoogte. Zodra er boven deze hoogte gewerkt moet worden, zijn maatregelen vereist en een ieder dient

Nadere informatie

Montagehandleiding. Voordat u start met het plaatsen van het Twist-Fix lijnsysteem, controleer of de volgende artikelen aanwezig zijn:

Montagehandleiding. Voordat u start met het plaatsen van het Twist-Fix lijnsysteem, controleer of de volgende artikelen aanwezig zijn: Montagehandleiding Het Twist-Fix lijnsysteem is conform de EN-795C voor platte daken en geschikt voor vier gebruikers tegelijkertijd. Het lijnsysteem wordt middels ankerpunten mechanisch bevestigd aan

Nadere informatie

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL Het vastzetten van de machines en materieel is van groot belang voor veilig transport. Als de lading niet goed vast zit ontstaan gemakkelijk ongevallen door losschietende

Nadere informatie

Arbeidsomstandighedenbesluit Relevante artikelen

Arbeidsomstandighedenbesluit Relevante artikelen Arbeidsomstandighedenbesluit Relevante artikelen Artikel 3.16. Voorkomen valgevaar 1. Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat is zo mogelijk een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer

Nadere informatie

OOGBESCHUTTINGSMIDDELEN 1962 Blz. 1. Veiligheidsbrillen die niet hinderen en licht van gewicht zijn.

OOGBESCHUTTINGSMIDDELEN 1962 Blz. 1. Veiligheidsbrillen die niet hinderen en licht van gewicht zijn. Blz. 1 Veiligheidsbrillen die niet hinderen en licht van gewicht zijn. Veiligheidsbrillen met bijzondere glazen, die veel sterker zijn dan gewoon glas Zelfs veiligheidsbrillen met correctieglazen en veiligheidsbrillen

Nadere informatie

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM Werken op hoogte arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM Drs. C.A.A.E. (Carin)Benders, Landelijk projectleider R.T. (Ron)Maters RVK, veiligheidskundig specialist 1 Man zakt door dak tijdens asbestwerkzaamheden

Nadere informatie

personenopvangnetten 1_ toepassingen 2_ netvorm volgens de Europese norm EN

personenopvangnetten 1_ toepassingen 2_ netvorm volgens de Europese norm EN 03 / personenopvangnetten 1_ toepassingen Personenopvangnetten moeten vallende personen opvangen. Ze worden gebruikt bij bouw- en montagewerkzaamheden op grote hoogte: hallenbouw, industriebouw, bruggenbouw,

Nadere informatie

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een

Nadere informatie

Installatie-instructies

Installatie-instructies -instructies Inleiding Afbeelding 1, Systeemoverzicht en afzonderlijke componenten -2- Inleiding IEIDING Onderdelenlijst Hoeveelheid/hoogte Referentie: 1,0 m 1,5 m 2,0 m 3,0 m Productomschrijving A1 1

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

01-08-2015. Reeds 47 Jaar

01-08-2015. Reeds 47 Jaar 47 jaar tuinschuren Alle modellen en afmetingen Scherpe prijzen Vakkundig advies Gratis en vrijblijvende prijsopgave Hout onder druk geimpregneerd Gegalvaniseerd hang- en sluitwerk Cylinder sloten en Dievenklauwen

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN Een val van een ladder of trap geeft ernstige verwondingen. Daarom is het zaak dit te voorkomen. Onder een ladder verstaan we draagbaar klimmaterieel, bestaande

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING - PREFAB ARNHEM 1,8x2,8 / GELDERLAND 2x2, 3x2, 3x3

MONTAGEHANDLEIDING - PREFAB ARNHEM 1,8x2,8 / GELDERLAND 2x2, 3x2, 3x3 MONTAGEHANDLEIDING - PREFAB ARNHEM 1,8x2,8 / GELDERLAND 2x2, 3x2, 3x3 Als eerste Voordat u begint met de montage is het belangrijk dat u deze instructies aandachtig doorleest. U voorkomt op deze manier

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN score INVENTARISATIE / INSPECTIE in orde niet geheel in orde niet in orde n.v.t. TOELICHTING / EVALUATIE 1. VERANTWOORDELIJKHEID 1. Alle partijen zijn aantoonbaar op hun resp. verantwoordelijkheid gewezen.

Nadere informatie

- Kluswijzer - 7. Zelf een scheidingswand bouwen

- Kluswijzer - 7. Zelf een scheidingswand bouwen 7. Zelf een scheidingswand bouwen U heeft behoefte aan een extra kinderkamer. U wilt die grote zolder in tweeën delen. U zou in de huiskamer graag een aparte werk- of hobbyhoek maken. Dan is een niet-

Nadere informatie

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM. Bij het plaatsen van zonnepanelen

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM. Bij het plaatsen van zonnepanelen Werken op hoogte arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM Bij het plaatsen van zonnepanelen Drs. C.A.A.E. (Carin)Benders, Landelijk projectleider R.T. (Ron)Maters RVK, veiligheidskundig specialist 1

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING 1.1 Krachtens artikel 118 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" moeten rubberwalsen zodanig zijn opgesteld en ingericht, dat het gevaar dat deze machines

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 3 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Bijlage IV Minimumvoorschriften bedoeld in artikel 53, 4, tweede lid 1. Voorafgaande

Nadere informatie

Blitz steiger. Montage- en gebruikshandleiding. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. 05-07- 04

Blitz steiger. Montage- en gebruikshandleiding. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. 05-07- 04 Montage- en gebruikshandleiding Blitz steiger 05-07- 04 Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. De Layher Blitz-steiger is voor de gebruiker van frame systemen het steigersysteem bij uitstek. Het uitgangspunt

Nadere informatie

slagnetten gebruikt. Een beschrijving van deze 3 typen volgt hieronder: Vangmiddelen (5) Slagnetten. Reeds van oudsher heeft men voor de vogelvangst

slagnetten gebruikt. Een beschrijving van deze 3 typen volgt hieronder: Vangmiddelen (5) Slagnetten. Reeds van oudsher heeft men voor de vogelvangst 250 5 Vangmiddelen (5) Slagnetten Reeds van oudsher heeft men voor de vogelvangst slagnetten gebruikt Hierin kan men 3 typen onderscheiden: Een beschrijving van deze 3 typen volgt hieronder: 251 DRUIP

Nadere informatie

HG HG HG HG

HG HG HG HG container in staal Art. HG.1562 Met of zonder half-afklapbare wand. De klassieke meest verkochte container. Gelaste constructie. Wanden en bodem in plaatstaal sterk generfd met dikte 2 mm. Bovenboord met

Nadere informatie

INSTALLATIE-INSTRUCTIES

INSTALLATIE-INSTRUCTIES ALGEMEEN Deze installatie-instructies zijn alleen van toepassing op de hieronder vermelde ROTO-bouwproducten: Regenwateropslagtanks Afvalwaterzuiveringsinstallatie Olieafscheiders Vetafscheiders Pompstations

Nadere informatie

Montagesysteem. E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s 650.0XX

Montagesysteem. E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s 650.0XX Montagesysteem E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s Productbeschrijving Het montagepracticum elektrische installaties bestaat uit montageframes,, waarin montageborden kunnen worden geplaatst.

Nadere informatie

Handleiding valbeveiliging

Handleiding valbeveiliging Handleiding valbeveiliging De volgende punten gaan u uitleg geven over de werking van valbeveiliging De valbeveiliging bestaat uit de volgende onderdelen: Ankerpunt met ankerlijn en openende handgreep.

Nadere informatie

Eisen en wensen voor inrichting van hockeyvelden

Eisen en wensen voor inrichting van hockeyvelden Eisen en wensen voor inrichting van hockeyvelden Speeloppervlak Kunstgras is voor de hockeysport het speeloppervlak. Voor kunstgras wordt goedkeuring voor competitiegebruik door de KNHB vereist. Het speeloppervlak

Nadere informatie

Montage Schanskorven. Handleiding

Montage Schanskorven. Handleiding 1 Montage Schanskorven Handleiding 3 Handleiding Introductie Hekkenwereld levert alleen schanskorven die ook voor u gemakkelijk te plaatsen zijn. Deze handleiding zal u begeleiden met een duidelijk te

Nadere informatie

Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel

Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel Om het hout makkelijker te kunnen buigen heb ik het een uur in heet stromend kraanwater gelegd, en het onder water gehouden door een stuk ijzer

Nadere informatie

Montagehandleiding voor Squarish Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor Squarish Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 4 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

VERORDENING (EEG) Nr. 3440/84 VAN DE COMMISSIE. van 6 december inzake voorzieningen aan sleepnetten, Deense zegennetten (snurrevod) en

VERORDENING (EEG) Nr. 3440/84 VAN DE COMMISSIE. van 6 december inzake voorzieningen aan sleepnetten, Deense zegennetten (snurrevod) en 7. 12. 84 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen Nr. L 318/23 VERORDENING (EEG) Nr. 3440/84 VAN DE COMMISSIE van 6 december 1984 inzake voorzieningen aan sleepnetten, Deense zegennetten (snurrevod)

Nadere informatie

Installatieinstructies

Installatieinstructies Installatieinstructies Algemeen Zorg ervoor dat u de instructies aandachtig leest en begrijpt alvorens met de installatie te beginnen. Simfofit moet steeds gebruikt worden met een gipskartonplaat van minstens

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Bouwdienst

Rijkswaterstaat Bouwdienst Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 1 van 11 EISEN STAALKABELS Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en keuringseisen voor staalkabels. document : NBD 00639 uitgave : 10-03-2005 afd./opsteller

Nadere informatie

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN Afmetingen van lokalen en werkruimten : de lokalen zijn tenminste 2,5 m hoog (de delen die geen 2,5 m hoogte bereiken worden niet meegeteld voor de bepaling van

Nadere informatie

Montage Schapengaas. Handleiding

Montage Schapengaas. Handleiding 1 Montage Schapengaas Handleiding 3 Handleiding Introductie Hekkenwereld levert alleen gaas die ook voor u gemakkelijk te plaatsen zijn. Deze handleiding zal u begeleiden met een duidelijk te doorlopen

Nadere informatie

Carport met houten dak

Carport met houten dak Carport 300 x 500 Afmetingen: 300cm x 500cm x 251cm Carport met houten dak Voordat u aan de opbouw van uw carport begint, lees dan eerst aandachtig deze handleiding. Dit om problemen te voorkomen, en om

Nadere informatie

Opdracht: Geef bij iedere opdracht aan hoeveel uur je er voor nodig denkt te hebben en lever het lijstje in aan het einde van de 1 e week.

Opdracht: Geef bij iedere opdracht aan hoeveel uur je er voor nodig denkt te hebben en lever het lijstje in aan het einde van de 1 e week. Jaar 1, periode 3. Inleiding Hier vind je de benodigde informatie over de praktijkopdrachten in periode drie van de opleiding middenkaderfunctionaris bouw bol4. We hebben de beschikking over zeven weken

Nadere informatie

Panelen van bekleed staal (plastisol, polyester, polyurethaan, PVDF, ). Gemakkelijk te plaatsen en bestand tegen de tand des tijds.

Panelen van bekleed staal (plastisol, polyester, polyurethaan, PVDF, ). Gemakkelijk te plaatsen en bestand tegen de tand des tijds. Panelen van bekleed staal (plastisol, polyester, polyurethaan, PVDF, ). Gemakkelijk te plaatsen en bestand tegen de tand des tijds. S Het Dakpan-Paneel is een product van de nv ROBS PRODUCTKENMERKEN Gebruik

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 5 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Inleiding Onder vaste toegangsmiddelen vallen werkbordessen, looppaden, trappen, trapladders, vaste ladders en balustraden. De Europese geharmoniseerde normserie NEN-EN-ISO

Nadere informatie

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm. Het mag niet mogelijk

Nadere informatie

SAFETY QUIZ TEST UW (TEAM) KENNIS!

SAFETY QUIZ TEST UW (TEAM) KENNIS! SAFETY QUIZ TEST UW (TEAM) KENNIS! HOE VEILIG BENT U? HOE VEILIG IS UW TEAM? BIJ HET WERKEN AAN LIFTEN? Disclaimer: Dit document is bedoeld als een hulpmiddel naast andere om veiligheidsrisico s te beheersen.

Nadere informatie

Werken op hoogte Oorzaken van vallen Veiligheidsgrens: 2,50 meter

Werken op hoogte Oorzaken van vallen Veiligheidsgrens: 2,50 meter Toolboxmeeting Onderwerp: Valbeveiliging Werken op hoogte Vallen is extra riskant bij werkzaamheden op 2,50 meter of hoger. Dat is dan ook de grens voor het verplicht gebruik van valbeveiligingsmiddelen.

Nadere informatie

montagevoorschriften Bouwveiligheidsnetten

montagevoorschriften Bouwveiligheidsnetten montagevoorschriften Bouwveiligheidsnetten 02 / MONTAGEVOORSCHRIFTEN BOUWVEILIGHEIDSNETTEN 03 / normen personenopvangnetten Duranet bouwveiligheidsnetten voldoen aan de Europese norm EN 1263-1. De veiligheidseisen

Nadere informatie

Gevelgeleiding. Onderwerp: Inleiding

Gevelgeleiding. Onderwerp: Inleiding Onderwerp: Gevelgeleiding Inleiding Gevelgeleiding is een systeem om de stabiliteit van de gondel door windbelasting binnen de gebruiksvoorwaarden te waarborgen. De geleiding moet volgens de huidige regelgeving

Nadere informatie

jaar: 1989 nummer: 25

jaar: 1989 nummer: 25 jaar: 1989 nummer: 25 Op een hoogte h 1 = 3 m heeft een verticaal vallend voorwerp, met een massa m = 0,200 kg, een snelheid v = 12 m/s. Dit voorwerp botst op een horizontale vloer en bereikt daarna een

Nadere informatie

!"# $% % & $ $&& $ + ( & 7( 78 (9 : $ $'*( % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 % $$ $ $& $&& $ && ( &$ & $ =

!# $% % & $ $&& $ + ( & 7( 78 (9 : $ $'*( % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 % $$ $ $& $&& $ && ( &$ & $ = !"# $% % & $ $&& $ $'$ &#((!")"* '+ &*,-./01234-45115+145./0.46( + ( & )(( 7( 78 (9 : $ $'*( 078'*( 4 78 ;( + & + ')*( / < '*1&)(( + $ % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 %

Nadere informatie

Het bouwen van het flyball apparaat 7 maart 2010

Het bouwen van het flyball apparaat 7 maart 2010 De basis mechanismen van het flyball apparaat De bedoeling van het flyball apparaat is dat het pedaal intrapt waardoor een bal wordt weggeschoten en 80 cm voor het pedaal neerkomt. In de praktijk moet

Nadere informatie

INLEIDING. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Valbeschermingsmethodes. Assortiment mobiele valbeveiliging VALBEVEILIGING

INLEIDING. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Valbeschermingsmethodes. Assortiment mobiele valbeveiliging VALBEVEILIGING 8 Persoonlijke beschermingsmiddelen voor valbescherming worden veel gebruikt in allerlei sectoren. Zij zijn ontworpen om ongelukken te voorkomen of om gevolgen van ongelukken op het werk zoveel mogelijk

Nadere informatie

Hermeta Doorvalbeveiliging Vast en Zeker

Hermeta Doorvalbeveiliging Vast en Zeker NEN 6702 Hermeta Doorvalbeveiliging Vast en Zeker Alle onderdelen van het doorvalbeveiligingssysteem van Hermeta zijn vervaardigd van aluminium. Het systeem biedt veiligheidsoplossingen voor nieuwe en

Nadere informatie

Nieuw valbeveiligingssysteem

Nieuw valbeveiligingssysteem School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Dhr. B. Hartog is directeur van het bedrijf Habo Valbeveiliging uit Voorthuizen. Habo Valbeveiliging is gespecialiseerd in het ontwerpen, het

Nadere informatie

Beroepen in de bouw KABELLEGGER EN BUIZENLEGGER. een beschrijving van arbeid en arbeidsomstandigheden

Beroepen in de bouw KABELLEGGER EN BUIZENLEGGER. een beschrijving van arbeid en arbeidsomstandigheden Beroepen in de bouw KABELLEGGER EN BUIZENLEGGER een beschrijving van arbeid en arbeidsomstandigheden Stichting Bedrijfsgezondheidsdienst voor april 1986 Werkgroep Kabellegger en Buizenlegger INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Montage-instructie Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlager voorzien van neopreen (of ritslager) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

van ruimte m² te winnen

van ruimte m² te winnen nr 1. fabrikant van ruimte OM EENVOUDIG m² te winnen De tussenvloer met grote overspanning DE VLOERCONSTRUCTIES PROPLUS LP: Creëren ruimte op de begane grond Zijn voordelig op alle gebieden: verwarming,

Nadere informatie

HANDLEIDING MONTAGE CUPLOK TRAPPENTOREN

HANDLEIDING MONTAGE CUPLOK TRAPPENTOREN Pagina: 1 van 14 Inleiding Deze procedure dient door de leidinggevende monteur te worden opgevolgd, om zodoende zeker te stellen dat de uitvoering op een juiste en veilige wijze geschied. Pagina: 2 van

Nadere informatie

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 6 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton MONTAGEHANDLEIDING model type :ZEELAND :metselwerk of beton => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. = => Volg gedurende de montage de 6 stappen in

Nadere informatie

Houd de natuur in de hand

Houd de natuur in de hand Houd de natuur in de hand Because we all need room to grow! Waarom RootBarrier? We genieten allemaal van mooie bomen en struiken. Bij die bomen en struiken horen wortels, dat is logisch. Maar omdat die

Nadere informatie

een schotel OF antenne Openingstijden kantoor:

een schotel OF antenne Openingstijden kantoor: Een schotel of antenne bij uw woning Wilt u een (schotel)antenne aan uw woning bevestigen, dan heeft u toestemming nodig van Trifolium. Hoe dit in z n werk gaat en aan welke regels u moet voldoen, leest

Nadere informatie

vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur

vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur vertelt u alles over hooibergen en hooicultuur Handleiding restauratie/herstel van 2 hooibergen Als onderdeel van het project Van Oerbos tot Hooiland zijn er op het hooibergenterrein aan de Stadsweg Bij

Nadere informatie

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Hoogte L: 55-60 cm, M: 35-40 cm, S: 25-30 cm Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG GEBRUIK EN HET ONDERHOUD VAN GEDEELDE VELGEN VOOR 1987

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG GEBRUIK EN HET ONDERHOUD VAN GEDEELDE VELGEN VOOR 1987 blz.1 1. INLEIDING Vele ernstige ongevallen, waaronder zelfs dodelijke, werden in de loop van de tijd veroorzaakt door het loswerken en met grote kracht wegspringen van delen van velgen voor luchtbanden.

Nadere informatie

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0 Algemene Montagerichtlijnen Elektrische Bediende Beveiligingsrolluiken Algemene montage richtlijnen elektrische beveiligingsrolluiken Inleiding: Een rolluik is zo sterk als zijn bevestiging toelaat. Vandaar

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING STEIGERS Voor werken op hoogte wordt vaak beroep gedaan op steigers (ook nog stellingen) omdat deze een hogere graad van veiligheid bieden dan sommige andere arbeidsmiddelen en

Nadere informatie

Installatierichtlijnen

Installatierichtlijnen Installatierichtlijnen Meerlaagse reflectiefolie toegepast op of onder hellende daken/platte daken Voor renovatie en nieuwbouw Voorzien van BDA Agrément Voorzien van ISSO R=4,81 m²k/w mogelijk bij 2-lagen

Nadere informatie

PLISSÉHORDEUR. montagehandleiding

PLISSÉHORDEUR. montagehandleiding PLISSÉHORDEUR montagehandleiding Controleer vóór montage of het product compleet en vrij van beschadigingen is. Mocht u een gebrek constateren, neem dan contact op met uw dealer. De leverancier is niet

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

HET PLAATSEN VAN DUBBELE BEGLAZING :

HET PLAATSEN VAN DUBBELE BEGLAZING : HET PLAATSEN VAN DUBBELE BEGLAZING : Het plaatsen van dubbele beglazing moet voldoen aan bepaalde normen, zoals NEN3576 en NPR3577. Dit zijn normen ( eisen ) waarin precies omschreven wordt hoe dubbele

Nadere informatie

PBM s voor de bescherming tegen vallen

PBM s voor de bescherming tegen vallen PBM s voor de bescherming tegen vallen Wanneer werknemers werken op een hoogte van meer dan 2 meter en ze het risico lopen om te vallen, moeten ze persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) dragen. Die

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van een ladder: 3.2 Definitie van een trapladder: 3.3 Typen ladders/trappen: 3.4 Deze richtlijn geldt niet voor:

Nadere informatie

Stappenplannen Boomhut bouwen

Stappenplannen Boomhut bouwen Stappenplannen Boomhut bouwen Boom selecteren Kies de juiste boom qua structuur en kijk bij het selecteren van de boom ook naar de gezondheid ervan. Dit is absoluut noodzakelijk voor een goede constructie

Nadere informatie

ACCOMMODATIE EN OPSLAG

ACCOMMODATIE EN OPSLAG INDEX 1 SCHAFTWAGENS SCHAFTWAGEN PL................. 2 SCHAFTWAGEN W................ 3 SCHAFTWAGEN W MET TOILET........ 4 SCHAFTWAGEN W MET KEUKEN/TOILET. 4 TOILETWAGENS TOILETWAGEN W..................

Nadere informatie

Werfix BVBA. -Bouwhoogte : Max. 40,00m -Afstand : 2,00m -Beveiliging door middel van stabiele constructie -Verstelbaar : 0 66 cm

Werfix BVBA. -Bouwhoogte : Max. 40,00m -Afstand : 2,00m -Beveiliging door middel van stabiele constructie -Verstelbaar : 0 66 cm 14. Randbeveiliging : Veilig werken op hoogte!! 14.1 Randbeveiliging - Leuninghouder horizontaal Type 1 : Leuninghouder met binnendraad Leuninghouder vindt o.a. toepassing in de rand van een balkon. -Verstelbaar

Nadere informatie

Groot- en kleinverhuur-acco en productie Steigermaterieel: Cuplock Cat. nr. Omschrijving Gewicht

Groot- en kleinverhuur-acco en productie Steigermaterieel: Cuplock Cat. nr. Omschrijving Gewicht Groot- en kleinverhuur-acco Steigermaterieel: Cuplock Cat. nr. Omschrijving Gewicht Stalen staander met vaste pen en 50 cm cupafstand 2501 Lengte 1,00 meter 5,5 kg 2502 Lengte 2,00 meter 10,5 kg 2503 Lengte

Nadere informatie

PORTA WATERSCHOT HANDLEIDING

PORTA WATERSCHOT HANDLEIDING PORTA WATERSCHOT HANDLEIDING AGGĒRES NV Boomgaarddreef 9-2900 Schoten - België tel +32 3 633 15 50 fax +32 3 633 22 50 info@aggeres.com www.aggeres.com INHOUDSOPGAVE 1. Afmetingen & gewicht van het Porta

Nadere informatie

Inspectiemodule. Veiligheid Arbeidsplaats Dakwerk. Actualisatie - Dakwerk 2011. Projectleider Bouw Frits Wolfswinkel. OntwVersie 1

Inspectiemodule. Veiligheid Arbeidsplaats Dakwerk. Actualisatie - Dakwerk 2011. Projectleider Bouw Frits Wolfswinkel. OntwVersie 1 Inspectiemodule Veiligheid Arbeidsplaats Dakwerk Actualisatie - Dakwerk 2011 Projectleider Bouw Frits Wolfswinkel OntwVersie 1 Inspectiemodule Veiligheid Arbeidsplaats Dakwerk Blad 1 Inhoudsopgave Inspectiemodule

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut

Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut is eenvoudig zelf te doen, je kunt het vergelijken met Lego voor volwassenen. Ondanks dat, zijn er enige zaken om rekening

Nadere informatie

Station Waterlooplein

Station Waterlooplein Definitief Versie 1 12 september 2014 Projectnr 30619 Documentnr 188629 Constructies Stad Station Waterlooplein Stationsrenovaties Oostlijn VO+ Beschouwing constructieve aanpassingen Auteur(s) D. in t

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Bijlage 4: bouwbeleid bordessen, trappen en leuningen. Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen

Inhoudsopgave: Bijlage 4: bouwbeleid bordessen, trappen en leuningen. Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen Inhoudsopgave: Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen Inleiding: Deze bijlage is toepasbaar voor poldergemalen, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties. En de principes zijn bruikbaar voor stuwen

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING MODEL EFS2308

MONTAGEHANDLEIDING MODEL EFS2308 AFMETINGEN VAN MODEL EFS2308 pag. 1 ONDERDELENLIJST 1 VAN 2 Opmerking: waar mogelijk staan op de onderdelen de onderdeelnummers vermeld. Indien de onderdeelnummers niet vermeld zijn kunt u deze vinden

Nadere informatie

Raadpleeg ook de handleiding van uw basisdrager voor meer informatie

Raadpleeg ook de handleiding van uw basisdrager voor meer informatie Raadpleeg ook de handleiding van uw basisdrager voor meer informatie Geachte klant, Wij zijn blij dat u een product van Thule gekozen hebt en wensen u veel plezier bij het gebruik. Belangrijk hiervoor

Nadere informatie

Werken op hoogte. Ladders en steigers

Werken op hoogte. Ladders en steigers Werken op hoogte Ladders en steigers 1 Wetgeving Wetvan 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (welzijnswet) Hoofdstuk V bijzondere bepalingen bepalingen

Nadere informatie

Pagina 1 van 4 KNK CYNOPHILIA

Pagina 1 van 4 KNK CYNOPHILIA sprong Muur Breedtesprong Slalom Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm.

Nadere informatie

MACROPORT TERRASOVERKAPPING MONTAGE HANDLEIDING (NL)

MACROPORT TERRASOVERKAPPING MONTAGE HANDLEIDING (NL) MACROPORT TERRASOVERKAPPING MONTAGE HANDLEIDING (NL) BENODIGD GEREEDSCHAP **optioneel ONDERDELEN Afbeelding betreft de 3,0 m brede uitvoering. De componentaantallen variëren per maatuitvoering (zie het

Nadere informatie

Maximale flexibiliteit tijdens montage

Maximale flexibiliteit tijdens montage Cablofil draadgoot Maximale flexibiliteit tijdens montage Draadgoot is eenvoudig te knippen en door de open (mazen)structuur kunnen de kabels gemakkelijk worden in- en uitgevoerd en bevestigd. Deze flexibiliteit

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING. zonnepanelen op een schuin pannendak

INSTALLATIEHANDLEIDING. zonnepanelen op een schuin pannendak INSTALLATIEHANDLEIDING zonnepanelen op een schuin pannendak Type dak In deze handleiding gaan we uit van een goed bereikbaar pannendak met gebolde pannen. ONDERDELEN De onderdelen die gebruikt worden bij

Nadere informatie