UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1"

Transcriptie

1 blz.1 1. INLEIDING Bij de betonskeletbouw bestaat het skelet uit een constructie van gewapend betonkolommen, -wanden, -balken en -vloeren. Het stellen van de bekisting, het aanbrengen van de wapening, het storten van het beton, het slopen van de bekisting en het transport van het voor deze onderdelen bestemde materiaal, geschieden meestal op een zodanige hoogte, dat een val van deze hoogte zeer ernstige gevolgen kan hebben. Teneinde het omlaag vallen bij het verrichten van genoemde werkzaamheden zoveel mogelijk te voorkomen, moeten doeltreffende voorzieningen worden getroffen. Deze kunnen op verschillende wijzen worden uitgevoerd, mede afhankelijk van de aard van het bouwwerk. Zij kunnen bestaan uit uitsteeksteigers, zowel aan de buitenkant van het bouwwerk als daarbinnen, uit normale steigers of loopbruggen, voorzien van goede werkvloeren en beschut door hekwerken, of uit andere doeltreffende middelen. Deze publikatie geeft aanwijzingen omtrent de constructie en de toepassing van uitsteeksteigers bij betonskeletbouw en in overeenkomstige omstandigheden bij andere bouwmethoden. De aanwijzingen houden verband met de in hoofdstuk 7 van deze publikatie genoemde wettelijke bepalingen; met het inachtnemen ervan voldoet men naar het oordeel van de Arbeidsinspectie op doeltreffende wijze aan die wettelijke bepalingen. Het is gewenst, dat reeds bij het ontwerpen van het bouwwerk, bij het maken van de tekeningen en het bestek, rekening wordt gehouden met de met het oog op de veiligheid van de betrokken arbeiders aan te brengen voorzieningen. Dikwijls kan door het aanbrengen van kleine wijzigingen of aanvullingen in het ontwerp de veilige uitvoering daarvan sterk worden bevorderd. In ieder geval moet, voordat met de uitvoering van het bouwwerk wordt begonnen, reeds een plan zijn opgemaakt, zo nodig met tekeningen en berekeningen, op welke wijze de uitsteeksteigers zullen worden gemaakt en aangebracht. 2. TOEPASSING VAN STEIGERS EN BESCHUTTING VAN GEVELOPENINGEN EN GALERIJEN 2.1 Het aanbrengen van een steiger dient te geschieden zodra werkzaamheden worden verricht waarbij gevaar bestaat van een hoogte van meer dan 2,50 m te vallen. De steiger moet in goede staat aanwezig blijven zolang die werkzaamheden worden verricht. 2.2 Indien bij een bouwwerk geen steigers aanwezig zijn, moeten de gevelopeningen en de galerijen, waarbij gevaar bestaat van een hoogte van meer dan 2,50 m te vallen, worden beschut overeenkomstig de aanwijzingen van de publikatie van de Arbeidsinspectie P no 75.

2 blz.2 3. CONSTRUCTIE VAN 3.1 Een uitsteeksteiger moet zijn samengesteld uit deugdelijk materiaal. Houten onderdelen moeten gaaf en gezond zijn. De kwaliteit moet tenminste gelijk zijn aan die van standaardbouwhout volgens de "Kwaliteitseisen voor hout voor bouwkundige en waterbouwkundige doeleinden" (K.V.H. 1970, NEN 3180). Stalen constructiedelen moeten van goede kwaliteit zijn. Men zie hiervoor de geldende normen. 3.2 Het ontwerp, de berekening en de vervaardiging van de steiger moeten in overeenstemming zijn met de "Technische grondslagen voor de berekening van bouwconstructies, TGB 1972". Indien een uitsteeksteiger uitsluitend als loopsteiger wordt gebruikt, moet de steigervloer een gelijkmatig verdeelde belasting van 1,5 kn/m² (150 kgf/m²) veilig kunnen dragen. Wordt op een uitsteeksteiger materiaal geplaatst en/of vervoerd, dan moet de steiger de tengevolge daarvan te verwachten maximumbelasting veilig kunnen doorstaan. 3.3 De vloer van de steiger moet geheel zijn dichtgelegd, zodat er geen materialen of gereedschappen door kunnen vallen. De vloerdelen moeten doeltreffend zijn vastgezet. 3.4 De steiger moet zijn voorzien van een doeltreffende beschutting om te voorkomen dat personen van hoogten vallen. - Wanneer de steiger wordt gebruikt voor het daarop plaatsen en/of vervoeren van bouwmaterialen, moet deze zijn voorzien van hekwerken die deugdelijk moeten zijn uitgevoerd en bevestigd. - Wanneer de steiger uitsluitend wordt gebruikt als loopsteiger moet de beschutting bestaan uit genoemde hekwerken, of uit een leuning op een hoogte van 1 m boven de steigervloer, een tussenregel op ongeveer 0,5 m boven de vloer, alsmede uit een voetstootlijst van tenminste 0,12 m hoog. 3.5 Stijlen waartegen hekwerken of leuningen, tussenregels en voetstootlijsten worden aangebracht, moeten voldoende sterk zijn en deugdelijk aan de steiger zijn bevestigd. 3.6 De constructie van hekwerken moet tenminste gelijkwaardig zijn aan die van het hekwerk op afbeelding 1. Metalen hekwerken moeten zijn vervaardigd van stalen buis met een buitenmiddellijn van tenminste 30 mm en een wanddikte van tenminste 2,5 mm. Zij moeten zijn voorzien van draadvlechtwerk. Draadvlechtwerk moet zijn samengesteld uit draad dat tenminste 2 mm dik is; de maaswijdte mag ten hoogste 50 x 100 mm bedragen, waarbij de lange zijden van de opening in het vertikale vlak dienen te liggen.

3 blz.3 De afstand tussen de stijlen waartegen hekwerken zijn geplaatst mag niet groter zijn dan 1,90 m. De hekken moeten aan weerszijden tenminste 0,1 m voorbij deze stijlen reiken. 3.7 De afstand tussen de stijlen waartegen een leuning is aangebracht mag niet meer dan 3 m bedragen. - Bij een stijlafstand van 1,50 m of minder moet de leuning tenminste bestaan uit een houten ribbe van 50 x 70 mm², een stalen steigerbuis of een andere constructie van voldoende stijfheid. - Bij een stijlafstand van meer dan 1,50 m moet de leuning tenminste bestaan uit een stalen steigerbuis of een andere constructie van voldoende stijfheid. 3.8 Indien uitsteeksteigers moeten worden aangebracht aan borstweringen of op bordessen, is dit alleen toegestaan als die borstweringen of bordessen de belasting veilig kunnen opnemen en de steigers doelmatig zijn bevestigd. 3.9 Voor bouwwerken waar uitsteeksteigers moeten worden toegepast anders dan als loopsteigers, verdient het ten zeerste aanbeveling voordat tot uitvoering ervan wordt overgegaan overleg te plegen met het bevoegde districtshoofd der Arbeidsinspectie en daarbij tekeningen en berekeningen van de steigers en van de bevestigingen van de steigers te overleggen. 4. TOEGANG TOT DE STEIGERVLOEREN Steigervloeren moeten d.m.v. goede en doelmatig geplaatste ladders of trappen bereikbaar zijn. Stijghoogten van 7 m of meer moeten worden onderbroken door met hekwerken beschutte bordessen. Een ladder moet tenminste 1 m uitsteken boven de plaats waartoe zij toegang geeft en moet zo nodig doeltreffend zijn vastgezet (zie de reeds genoemde publikatie P no 75 van de Arbeidsinspectie). 5. GEBRUIK VAN 5.1 Steigervloeren mogen niet zwaarder worden belast dan de belasting waarvoor ze zijn berekend. 5.2 Indien op een steigervloer een hulpsteiger van maximaal 0,5 m hoogte wordt geplaatst, dient de uitsteeksteiger op 0,9 m boven de vloer van de hulpsteiger van een extra leuning te zijn voorzien. Voor hulpsteigers hoger dan 0,5 m moet de uitsteeksteiser tot 0,9 m boven de vloer van de hulpsteiger van hekwerken zijn voorzien.

4 blz.4 Hulpsteigers mogen niet breder zijn dan 2/3 van de breedte van de uitsteeksteiger. Gerekend vanaf de steigervloer mogen hulpsteigers maximaal 1,25 m hoog zijn. 5.3 Steigers moeten tenminste éénmaal per drie maanden en in bijzondere gevallen, zoals na storm, onmiddellijk door een deskundig en voor de veiligheid verantwoordelijk persoon worden gecontroleerd. De bij deze controle waargenomen gebreken moeten onverwijld worden hersteld. 5.4 Wanneer vloeren en loopplanken door vorst of anderszins glad zijn geworden, moeten deze met zand worden bestrooid. 5.5 Het wegnemen van onderdelen die voor de sterkte en de stijfheid van steigers noodzakelijk zijn mag niet geschieden alvorens op andere wijze voldoende voorzieningen zijn getroffen die een veilig gebruik van de steiger waarborgen. 5.6 Zolang op een steiger wordt gewerkt of er verkeer over plaatsvindt, moeten de werkvloeren, de toegangen tot die vloeren, de plaatsen waar de hijsinrichtingen zich bevinden, e.d. zo nodig voldoende door kunstlicht zijn verlicht. 5.7 Een steiger mag niet worden opgebouwd, afgebroken of belangrijk gewijzigd dan onder toezicht van een deskundig en verantwoordelijk persoon. 5.8 De in 5.7 genoemde werkzaamheden moeten zoveel mogelijk geschieden door personen die met deze arbeid vertrouwd zijn. 5.9 Alvorens op een steiger arbeid wordt verricht, moet door of namens het hoofd of de bestuurder van de onderneming zijn vastgesteld, dat de steiger met toebehoren is vervaardigd van deugdelijke materialen, voldoende sterk en stabiel is in verband met de belasting waaraan hij zal worden onderworpen en in goede staat van onderhoud verkeert, ongeacht of de steiger al dan niet in zijn opdracht is samengesteld. 6. PUBLIEKE VEILIGHEID De aandacht wordt erop gevestigd, dat de in deze publikatie gegeven aanwijzingen uitsluitend betrekking hebben op de veiligheid van degenen die arbeid verrichten op of aan bouwwerken of in de nabijheid daarvan. De bevoegde instanties kunnen t.b.v. de publieke veiligheid maatregelen van verdergaande strekktng voorschrijven.

5 blz.5 7. WETTELIJKE BEPALINGEN Op de bouw, het gebruik, het onderhoud en het afbreken van steigers en op het betreden daarvan via ladders, trappen e.d. zijn van toepassing de hieronder vermelde, ten dele verkort weergegeven artikelen van het "eiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" en het "Arbeidsbesluit jeugdigen". 7.1 Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938 Artikel 124 Een steiger met toebehoren moet voldoen aan de eis van goed en veilig werk. Artikel 125 Een vloer- of een wandopening en een plaats waar hijswerkzaamheden plaatsvinden moeten, voor zover e.e.a. gevaar oplevert, zo mogelijk doeltreffend zijn beschut. Artikel 127 Wanneer personen gevaar lopen van een hoogte of in het water te vallen, moeten zo nodig tegen dit gevaar maatregelen zijn getroffen door het aanbrengen van doelmatig beveiligde steigers of stellingen. Sluit dit op ernstige bezwaren, dan moeten doelmatige vanggordels of vangnetten of dergelijke worden gebruikt. Artikel 131 Een ladder moet in goede staat van onderhoud verkeren, tegen uitglijden, omvallen of te sterk doorbuigen zijn verzekerd, en tenminste 1 m uitsteken boven de plaats waartoe zij toegang geeft, voor zover niet op andere wijze voldoende zekerheid bij het op- en afstappen wordt geboden. Sporten moeten in het hout der bomen rusten; zij mogen niet uitsluitend door opspijkeren of aanschroeven zijn bevestigd. Artikel 132 Houten ladders mogen niet geverfd zijn, wel geolied of blank gevernist. Artikel 212 quater Een steiger en een ladder moeten zijn vervaardigd van deugdelijke materialen, voldoende sterk zijn in verband met de belasting waaraan zij worden onderworpen, en in goede staat van onderhoud verkeren. Artikel 212 quinquies Vloeren, bordessen, gaanderijen, trappen en loopplanken moeten zodanig zijn gemaakt, dat geen onderdeel in sterke mate of ten opzichte van andere onderdelen ongelijkmatig kan doorbuigen, en dat het gevaar van struikelen of uitglijden zoveel mogelijk is voorkomen. Voorts moeten zij zoveel mogelijk zijn vrijgehouden van voorwerpen die de doorgang kunnen belemmeren.

6 blz.6 Vloeren enz. waarbij gevaar bestaat van een hoogte van meer dan 2,50 m of in het water te vallen, moeten zijn samengesteld uit aaneensluitende planken, voldoende breed zijn in verband met het passeren van personen en de ter plaatse te verrichten arbeid, en doeltreffend zijn beschut. Artikel 213 Bij gladheid door vorst of anderszins moeten opgangen, stellingvloeren en loopplanken met as of zand zijn bestrooid. 7.2 Arbeidsbesluit jeugdigen Artikel 15 Zolang gevaar bestaat voor een val die ernstig letsel of verdrinking met zich mee kan brengen, mag een jeugdig persoon (beneden 18 jaar) geen arbeid verrichten op of aan een uitsteeksteiger. Artikel 17 Een jeugdig persoon mag geen sloopwerk verrichten, waarbij gevaar bestaat ernstig gewond te worden door vallend, verschuivend of wegspringend materiaal. Artikel 19 Een jeugdig persoon mag geen arbeid verrichten bestaande uit het aanbrengen of verwijderen van stutten, stempels of ander ondersteuningsmateriaal, dan wel het daaraan verrichten van herstel- of onderhoudswerkzaamheden.

Deze publikatie verstaat onder:

Deze publikatie verstaat onder: EN VLOEROPENINGEN OP BOUWWERKEN EN ONDERHOUDSWERKEN ALSMEDE VOOR EEN VEILIGE CONSTRUCTIE EN OPSTELLING VAN BOUWLADDERS, TRAPPEN, LOOPPLANKEN EN LOOPBRUGGEN @@ Deze publikatie verstaat onder:.wandopeningen

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

HOUTEN STEIGERS 1990 Blz. 1

HOUTEN STEIGERS 1990 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING In dit publikatieblad worden aanwijzingen gegeven voor de bouw, het gebruik en het onderhoud van in hoofdzaak uit rondhout samengestelde steigers. De in dit blad gegeven aanwijzingen

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.).

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.). 14.01 GEVAAR Vallen. 14.02 WERK IN UITVOERING Bij werkzaamheden boven 2,5 m moeten altijd maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes,

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte Inleiding Het werken op hoogte wordt als normaal beschouwd binnen de bouwnijverheid, echter vallende voorwerpen of werknemers die van grote hoogte naar beneden

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

SLOOPWERKZAAMHEDEN 1982 blz.1

SLOOPWERKZAAMHEDEN 1982 blz.1 blz.1 1. INLEIDING De in dit publikatieblad gegeven aanwijzingen zijn van toepassing op het afbreken, demonteren, omvertrekken of op andere wijze slopen van gebouwen, bouwwerken, installaties, waterbouwkundige

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

Arbeidsomstandighedenbesluit Relevante artikelen

Arbeidsomstandighedenbesluit Relevante artikelen Arbeidsomstandighedenbesluit Relevante artikelen Artikel 3.16. Voorkomen valgevaar 1. Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat is zo mogelijk een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer

Nadere informatie

Tekst van voormalige Beleidsregel De kwaliteit en de constructie van steigers Grondslag: Arbobesluit artikel 7.4.

Tekst van voormalige Beleidsregel De kwaliteit en de constructie van steigers Grondslag: Arbobesluit artikel 7.4. Tekst van voormalige Beleidsregel 7.4-5. De kwaliteit en de constructie van steigers Grondslag: Arbobesluit artikel 7.4. Deze beleidsregel bestaat uit twee delen: l de uitgangspunten en II een uitwerking

Nadere informatie

!"# $% % & $ $&& $ + ( & 7( 78 (9 : $ $'*( % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 % $$ $ $& $&& $ && ( &$ & $ =

!# $% % & $ $&& $ + ( & 7( 78 (9 : $ $'*( % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 % $$ $ $& $&& $ && ( &$ & $ = !"# $% % & $ $&& $ $'$ &#((!")"* '+ &*,-./01234-45115+145./0.46( + ( & )(( 7( 78 (9 : $ $'*( 078'*( 4 78 ;( + & + ')*( / < '*1&)(( + $ % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 %

Nadere informatie

Werken op verhoogde vloeren

Werken op verhoogde vloeren Werken op verhoogde vloeren Waarom en hoe ladders en trappen verminderd moeten en kunnen worden Wat is werken op hoogte? Altijd: arbeid op een plaats die zich op een bepaalde hoogte bevindt. VCA en regelgeving

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING 1.1 Krachtens artikel 118 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" moeten rubberwalsen zodanig zijn opgesteld en ingericht, dat het gevaar dat deze machines

Nadere informatie

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN Een val van een ladder of trap geeft ernstige verwondingen. Daarom is het zaak dit te voorkomen. Onder een ladder verstaan we draagbaar klimmaterieel, bestaande

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken met ladders

Toolbox-meeting Werken met ladders Toolbox-meeting Werken met ladders Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Werken op hoogte Werken op hoogte is een risicovolle bezigheid. Jaarlijks

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken op hoogte

Toolbox-meeting Werken op hoogte Toolbox-meeting Werken op hoogte Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Volgens de Arbowet is werken op hoogte: al het werk dat op hoogte

Nadere informatie

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7)

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Onderwerp Algemene veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van de rolsteiger

Nadere informatie

Station Waterlooplein

Station Waterlooplein Definitief Versie 1 12 september 2014 Projectnr 30619 Documentnr 188629 Constructies Stad Station Waterlooplein Stationsrenovaties Oostlijn VO+ Beschouwing constructieve aanpassingen Auteur(s) D. in t

Nadere informatie

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening)

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Status Geldend Wettelijk kader Gemeentewet, Algemene

Nadere informatie

Blitz steiger. Montage- en gebruikshandleiding. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. 05-07- 04

Blitz steiger. Montage- en gebruikshandleiding. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. 05-07- 04 Montage- en gebruikshandleiding Blitz steiger 05-07- 04 Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. De Layher Blitz-steiger is voor de gebruiker van frame systemen het steigersysteem bij uitstek. Het uitgangspunt

Nadere informatie

massief kunststof plaat

massief kunststof plaat VERWERKINGSMETHODEN In deze paragraaf wordt aandacht besteed aan de eisen van het stijl- en regelwerk. Tevens zijn de uitgangspunten voor de verwerkingsmethoden (zichtbare- en blinde bevestiging) opgenomen.

Nadere informatie

Toolboxfiche U011 09/2016

Toolboxfiche U011 09/2016 Toolboxfiche U011 09/2016 Gebruik van een rolsteiger Onjuist gebruik van rolsteigers ligt aan de basis van ernstige ongevallen! 1 Risico s Om rolsteigers gemakkelijk hanteerbaar te houden, worden deze

Nadere informatie

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN score INVENTARISATIE / INSPECTIE in orde niet geheel in orde niet in orde n.v.t. TOELICHTING / EVALUATIE 1. VERANTWOORDELIJKHEID 1. Alle partijen zijn aantoonbaar op hun resp. verantwoordelijkheid gewezen.

Nadere informatie

Risico s op vallen, struikelen, uitglijden, De praktijk. 19.10.2015 Filiep Coucke - Voorzitter Prebes Werkgroep Documenten

Risico s op vallen, struikelen, uitglijden, De praktijk. 19.10.2015 Filiep Coucke - Voorzitter Prebes Werkgroep Documenten Risico s op vallen, struikelen, uitglijden, De praktijk 19.10.2015 Filiep Coucke - Voorzitter Prebes Werkgroep Documenten Methodiek: - Checklist - Gebeurde ongevallen - Per afdeling Methodiek: - Checklist

Nadere informatie

ARBO BELEIDSREGELS DE KWALITEIT EN DE CONSTRUCTIE VAN STEIGERS

ARBO BELEIDSREGELS DE KWALITEIT EN DE CONSTRUCTIE VAN STEIGERS Pagina: 1 van 11 Inleiding De beleidsregels 7.4-5 De kwaliteit en de constructie van steigers heeft de P6 vervangen medio september 1997. SODM heeft zich voor 100% geconformeerd aan deze regels en daarbij

Nadere informatie

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit 1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit Arbobesluit 7.1 Arbeidsmiddelen buiten gebruik Dit hoofdstuk is niet van toepassing op arbeidsmiddelen die op een zodanige manier zijn gedemonteerd of gesloopt,

Nadere informatie

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM. Bij het plaatsen van zonnepanelen

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM. Bij het plaatsen van zonnepanelen Werken op hoogte arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM Bij het plaatsen van zonnepanelen Drs. C.A.A.E. (Carin)Benders, Landelijk projectleider R.T. (Ron)Maters RVK, veiligheidskundig specialist 1

Nadere informatie

Handleiding Vlonderframes

Handleiding Vlonderframes Handleiding Vlonderframes Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 7 OPTIONEEL... 10 MONTAGE / DEMONTAGE... 11 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt de toepassing en

Nadere informatie

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM

Werken op hoogte. arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM Werken op hoogte arbeidshygiënische strategie & Gebruik PBM Drs. C.A.A.E. (Carin)Benders, Landelijk projectleider R.T. (Ron)Maters RVK, veiligheidskundig specialist 1 Man zakt door dak tijdens asbestwerkzaamheden

Nadere informatie

Inspectiemodule. Veiligheid Arbeidsplaats Dakwerk. Actualisatie - Dakwerk 2011. Projectleider Bouw Frits Wolfswinkel. OntwVersie 1

Inspectiemodule. Veiligheid Arbeidsplaats Dakwerk. Actualisatie - Dakwerk 2011. Projectleider Bouw Frits Wolfswinkel. OntwVersie 1 Inspectiemodule Veiligheid Arbeidsplaats Dakwerk Actualisatie - Dakwerk 2011 Projectleider Bouw Frits Wolfswinkel OntwVersie 1 Inspectiemodule Veiligheid Arbeidsplaats Dakwerk Blad 1 Inhoudsopgave Inspectiemodule

Nadere informatie

CONSTRUCTIE EN BEPROEVING VAN VEILIGHEIDSBRILLEN 1961 Blz. 1

CONSTRUCTIE EN BEPROEVING VAN VEILIGHEIDSBRILLEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Ingevolge artikel 121 van het Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938 moeten personen, die bij het gebruik van werktuigen of gereedschappen gevaar lopen getroffen te

Nadere informatie

4.15 Veiligheidsnetten

4.15 Veiligheidsnetten 4.15 Veiligheidsnetten Veiligheidsnetten worden gebruikt als collectieve vangvoorziening bij het leggen van dakplaten of het plaatsen van lichtstraten. Ook kunnen veiligheidsnetten onder voorwaarden worden

Nadere informatie

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Blokzijltcl installatietechniek B.V. Bedrijfsnaam: Onderwerp: B.V. Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: Uitgevoerd door: Tijdsduur van de Toolboxmeeting: Zijn er onveilige situaties / handelingen voorgevallen in de afgelopen periode?

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Bijlage 4: bouwbeleid bordessen, trappen en leuningen. Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen

Inhoudsopgave: Bijlage 4: bouwbeleid bordessen, trappen en leuningen. Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen Inhoudsopgave: Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen Inleiding: Deze bijlage is toepasbaar voor poldergemalen, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties. En de principes zijn bruikbaar voor stuwen

Nadere informatie

SCHRUMPF SBI Bekistings-systeem

SCHRUMPF SBI Bekistings-systeem Uitgave 2008 Schrumpf bekistingssysteem type SBI Het SBI Bekistings-systeem wordt in overleg met u samengesteld om aan uw specifieke projecteisen te voldoen. SBI bekistingselementen worden als verloren

Nadere informatie

Page 1 of 8 -steiger is voor de gebruiker van frame systemen het steigersysteem bij uitstek. Het uitgangspunt is dat met weinig onderdelen een gevelsteiger kan worden gebouwd. Lichte onderdelen die in

Nadere informatie

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr invullen]],);

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr invullen]],); Ontwerpbesluit van, houdende redactionele en beperkte beleidswijzigingen van het Arbeidsomstandighedenbesluit en enkele Warenwetbesluiten Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Layher rolsteigers zijn voor veel werkzaamheden op hoogte, veilig, snel en eenvoudig te (de)monteren.

Layher rolsteigers zijn voor veel werkzaamheden op hoogte, veilig, snel en eenvoudig te (de)monteren. Layher rolsteigers zijn voor veel werkzaamheden op hoogte, veilig, snel en eenvoudig te (de)monteren. Layher rolsteigers zijn vervaardigd uit dikwandig aluminium waardoor kwaliteit en duurzaamheid gegarandeerd

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING STEIGERS Voor werken op hoogte wordt vaak beroep gedaan op steigers (ook nog stellingen) omdat deze een hogere graad van veiligheid bieden dan sommige andere arbeidsmiddelen en

Nadere informatie

Funderingen. Willy Naessens 7

Funderingen. Willy Naessens 7 Funderingen Willy Naessens 7 1. Funderingen op staal of volle grond Inleiding Aanzet van funderingen op draagkrachtige grond op geringe diepte. Hier kan men een onderscheid maken tussen prefab funderingen

Nadere informatie

Rolsteigers. voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG

Rolsteigers. voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG 19-04- 06 Rolsteigers voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Layher rolsteigers zijn voor veel

Nadere informatie

VEILIG BOUWEN VAN GEWAPEND BETONSCHOORSTENEN 1964 Blz. 1

VEILIG BOUWEN VAN GEWAPEND BETONSCHOORSTENEN 1964 Blz. 1 Blz. 1 1. STEIGERS 1.1* Materiaaleisen Telkens vóór de opbouw van een steiger moeten alle onderdelen op hun deugdelijkheid worden onderzocht. De houten onderdelen moeten gaaf en gezond zijn, zonder scheuren

Nadere informatie

vervolg werken op een ladder of trap

vervolg werken op een ladder of trap Verstoring werk door derden bijvoorbeeld door gebouwgebruikers. Windkracht bij een windkracht groter dan 6 Beaufort is er sprake van verhoogd valgevaar. Gebruik materiaal en/of hulpmiddelen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Bestek Middenspanningsruimten t/m 1000 kva transformatoren (MS gecombineerde beveiligingsinstallatie & transformatorenruimte)

Bestek Middenspanningsruimten t/m 1000 kva transformatoren (MS gecombineerde beveiligingsinstallatie & transformatorenruimte) Cogas Infra & Beheer B.V Postbus 71 7600 AB ALMELO T 0546 836 666 F 0546 811 267 E info@cogas.nl I www.cogas.nl Bestek Middenspanningsruimten t/m 1000 kva transformatoren (MS gecombineerde beveiligingsinstallatie

Nadere informatie

4.12 Leuningwerk. Normen en regels

4.12 Leuningwerk. Normen en regels 4.12 Leuningwerk In de bouw en aanverwante sectoren wordt veel op hoogte gewerkt. Het Arbobesluit schrijft een veilige werkplek voor, zoals een steiger, bordes of werkvloer. Vanzelfsprekend zijn deze voorzien

Nadere informatie

DEEL B : GEBOUWEN/RUWBOUW HOOFDSTUK 4 : GRONDWERKEN pagina 1

DEEL B : GEBOUWEN/RUWBOUW HOOFDSTUK 4 : GRONDWERKEN pagina 1 DEEL B - HOOFDSTUK 4 : GRONDWERKEN. Uitgraving in talud : val personen van hoger vlak : - tijdens het verplaatsen langs de rand en op het talud Verbod van opslag van materiaal en materieel op deze toegangswegen.

Nadere informatie

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging INLEIDING Volgens de Arbo-wet is 2,5 meter de kritische hoogte. Zodra er boven deze hoogte gewerkt moet worden, zijn maatregelen vereist en een ieder dient

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Luxemburg, 27 juni 2001 (OR. en) 1998/0327 (COD) LEX 286 PE-CONS 3634/01 SOC 247 CODEC 615 RICHTLIJN 2001/45/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD TOT WIJZIGING

Nadere informatie

WERKEN OP EEN ROLSTEIGER BRON: MENS&WERK EN ARBOUW

WERKEN OP EEN ROLSTEIGER BRON: MENS&WERK EN ARBOUW WERKEN OP EEN ROLSTEIGER BRON: MENS&WERK EN ARBOUW Inleiding Jaarlijks worden er ongeveer 35 ernstige ongevallen met rolsteigers gemeld bij de Inspectie SZW, waarvan gemiddeld 1 tot 2 per jaar met dodelijke

Nadere informatie

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen)

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen) Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V. Dr. Schaep manstraat 284 2032 GS Haarlem Postbus 4906 2003 EX Haarlem Tel.: 023-5431999 Fax: 023-5316448 Email: pbt.haarlem@pieters.net Internet: www.pietersbouwtechniek.nl

Nadere informatie

Betonstaalvlechter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig vlechten. Informatie voor de werknemer

Betonstaalvlechter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig vlechten. Informatie voor de werknemer Betonstaalvlechter Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig vlechten Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je werk is zwaar voor je lichaam. Je werkt in ongunstige

Nadere informatie

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Inleiding Onder vaste toegangsmiddelen vallen werkbordessen, looppaden, trappen, trapladders, vaste ladders en balustraden. De Europese geharmoniseerde normserie NEN-EN-ISO

Nadere informatie

Fiche 12 (Analyse): Stellingen

Fiche 12 (Analyse): Stellingen Fiche 12 (Analyse): Stellingen Deze fiche omvat aanbevelingen voor een goed gebruik. Het is aan de gebruiker om de reglementering terzake te raadplegen en zo na te gaan welke de wettelijke verplichtingen

Nadere informatie

Bijl Composiet planken. Voor nieuwbouw en renovatie

Bijl Composiet planken. Voor nieuwbouw en renovatie Bijl Composiet planken Voor nieuwbouw en renovatie Bijl Composiet planken Voor nieuwbouw en renovatie BIJL Profi elen produceert sinds 1995 glasvezel versterkte polyester profi elen. Naast vele klantspecifi

Nadere informatie

Besluit vergunningsvrije en meldingsplichtige voorwerpen op de openbare plaats of een gedeelte daarvan en daaraan verbonden nadere regels

Besluit vergunningsvrije en meldingsplichtige voorwerpen op de openbare plaats of een gedeelte daarvan en daaraan verbonden nadere regels Besluit vergunningsvrije en meldingsplichtige voorwerpen op de openbare plaats of een gedeelte daarvan en daaraan verbonden nadere regels Burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg, overwegende

Nadere informatie

Bijl Composiet planken. Voor nieuwbouw en renovatie

Bijl Composiet planken. Voor nieuwbouw en renovatie Bijl Composiet planken Voor nieuwbouw en renovatie Bijl Composiet planken Voor Nieuwbouw en renovatie BIJL Profielen produceert sinds 1995 glasvezel versterkte polyester profielen. Naast vele klantspecifieke

Nadere informatie

Veilig werken in de bouw

Veilig werken in de bouw Veilig werken in de bouw In de Arbeidsveiligheidswet BES en de verdere regelgeving worden aan werkgevers en werknemers verplichtingen opgelegd. Deze verplichtingen hebben tot doel om de veiligheid op de

Nadere informatie

Verbouwing Kasteel Hackfort aan de Baakseweg 8 te Vorden

Verbouwing Kasteel Hackfort aan de Baakseweg 8 te Vorden Verbouwing Kasteel Hackfort aan de Baakseweg 8 te Vorden order P7070 NOTITIE: CONSTRUCTIEVE VISIE EN UITGANGSPUNTEN CONFORM MOR ARCHITECT Verlaan & Bouwstra architecten Badhuisstraat 2 4132 BR VIANEN VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN ONTWERPFASE. Project: Verbouwing Spaklerweg 32C te Amsterdam. Schutter-ETH BV V&G-Plan Verbouwing Spaklerweg 32C

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN ONTWERPFASE. Project: Verbouwing Spaklerweg 32C te Amsterdam. Schutter-ETH BV V&G-Plan Verbouwing Spaklerweg 32C VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN ONTWERPFASE Project: Verbouwing Spaklerweg 32C te Amsterdam 1 INHOUD BLAD 1 inleiding 3 2 beschrijving van het tot stand te brengen bouwwerk 4 3 bij de totstandkoming betrokken

Nadere informatie

technische fiche gewapende holle gladde welfsels

technische fiche gewapende holle gladde welfsels technische fiche gewapende holle gladde welfsels Bestekomschrijving Elementen in gewapend beton met een gladde onderzijde met een hoogte van 13cm of 17cm en 60cm breed. Na plaatsing worden de voegen gevuld

Nadere informatie

Duofor zwaluwstaartplaat / staalplaat betonvloer

Duofor zwaluwstaartplaat / staalplaat betonvloer Omschrijving : In zwaluwstaart profiel gewalste stalen bekisting- en wapening plaat speciaal voor het dun construeren van betonvloeren op houten balklagen en slanke staalconstructies Door uniek zwaluwstaartprofiel

Nadere informatie

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972 P26 972 Low-speed metal circular sawing machines do not seem to be dangerous on account of the comparatively small number of revolutions per minute. However, the accident risk appears to be considerable,

Nadere informatie

Bijl Composiet planken. Voor nieuwbouw en renovatie

Bijl Composiet planken. Voor nieuwbouw en renovatie Bijl Composiet planken Voor nieuwbouw en renovatie Bijl Composiet planken Voor Nieuwbouw en renovatie BIJL Profielen produceert sinds 1995 glasvezel versterkte polyester profielen. Naast vele klantspecifieke

Nadere informatie

Bijl Bruggen. specialist in dragende composietconstructies

Bijl Bruggen. specialist in dragende composietconstructies Bijl Bruggen specialist in dragende composietconstructies BIJL BRUG VOLLEDIG COMPOSIET BIJL kwaliteit Het Dintelmondse Bijl Profielen produceert glasvezelversterkte polyester profielen én complete bruggen.

Nadere informatie

BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES

BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES BIJL BRUG VOLLEDIG COMPOSIET Het Dintelmondse Bijl Profielen produceert glasvezelversterkte polyester profielen én complete bruggen. De draagconstructie

Nadere informatie

AET. 287. De gebouwen mo9ten voorzien zijn van gasmeters, ten getale en ter plaatse door den Kommandant der Brandweer te bepalen*

AET. 287. De gebouwen mo9ten voorzien zijn van gasmeters, ten getale en ter plaatse door den Kommandant der Brandweer te bepalen* AANVULLING en WIJZIGING der ALGEMEENE POMTIE-YEEOEDEHTK'ö, De BTEGEMEESTEB en WETHOUDEES van Amsterdam doen te weten, dat door den Raad dier Gemeente, in zijne vergadering van den l sten Maart 1882, is

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek IV.- Arbeidsmiddelen. Titel 5. Arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte

Codex over het welzijn op het werk. Boek IV.- Arbeidsmiddelen. Titel 5. Arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte Codex over het welzijn op het werk Boek IV.- Arbeidsmiddelen Titel 5. Arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte Omzetting in Belgisch recht van de Richtlijn 2009/104/EG van het Europees Parlement

Nadere informatie

Meldingsformulier Evenement

Meldingsformulier Evenement De organisator dient de burgemeester tenminste vier weken voorafgaand aan het evenement in kennis stellen middels het formulier. Zonder tegenbericht, binnen veertien dagen, kan het evenement plaatsvinden,

Nadere informatie

Betonstorter / gietbouwer

Betonstorter / gietbouwer Betonstorter / gietbouwer Er zijn een paar duizend betonstorters / gietbouwers in Nederland. Ze werken bij betonmortelcentrales en enkele grote bouwbedrijven. Betonstortwerk wordt ook verricht door timmerlieden,

Nadere informatie

4.18 Eindwandsteigers

4.18 Eindwandsteigers 4.18 Eindwandsteigers Eindwandsteigers of kopgevelsteigers worden veel in de gietbouw toegepast. Zij doen dan dienst als werk- en omloopsteiger bij het plaatsen van sluitwandbekisting. Zij zijn vaak opgebouwd

Nadere informatie

Bijlage IV ; Arbeid aan boord van schepen. 1. ; Werkingssfeer

Bijlage IV ; Arbeid aan boord van schepen. 1. ; Werkingssfeer Bijlage IV ; Arbeid aan boord van schepen 1. ; Werkingssfeer Art 1; Werkingssfeer Deze bijlage is niet van toepassing ten aanzien van bemanningsleden die niet onder gezag van een ander arbeid verrichten.

Nadere informatie

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven.

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven. blz.1 1. ALGEMEEN 1.1 Definities 1.1.1 Een lier is een hefwerktuig, - dat is bedoeld om lasten te verplaatsen door middel van een flexibel trekorgaan, zoals een kabel, - dat voorts is uitgerust met een

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER

WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER Een goede rolsteiger kan uiterst onveilig zijn als hij niet goed is opgebouwd, of goed wordt gebruikt. Door het opbouwen vakkundig uit te voeren en alle veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

5.12 Draagbaar klimmaterieel

5.12 Draagbaar klimmaterieel 5.12 Draagbaar klimmaterieel Onder draagbaar klimmaterieel wordt verstaan: fabrieksmatig gemaakte ladders en trappen. Ladders dienen in beginsel om werkplekken te bereiken en trappen worden gebruikt als

Nadere informatie

CSD INSTORTBUIS- SYSTEEM VOOR SLIPSIL AFDICHTINGSPLUGGEN

CSD INSTORTBUIS- SYSTEEM VOOR SLIPSIL AFDICHTINGSPLUGGEN S INSTORTUIS- SYSTM VOOR SLIPSIL FIHTINGSPLUGGN en optimale gas- en waterdichtheid wordt verkregen wanneer de SLIPSIL afdichtingspluggen worden toegepast in het S instortbuissysteem dan wel in de S flensbuizen.

Nadere informatie

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen Hijsen en tillen Een voorwerp dat zwaarder is als 25 kg mag je niet alleen met de hand tillen. Ook is het verstandig om grote of moeilijk te pakken voorwerpen niet alleen te tillen. Zijn voorwerpen te

Nadere informatie

Stremstaal algemeen. Stremstaal 1000, 1050, 1055 en mm 27,5. 11,6 mm. Tel. verkoop Voeg-draagvermogen volgens EC 2, 6.2.

Stremstaal algemeen. Stremstaal 1000, 1050, 1055 en mm 27,5. 11,6 mm. Tel. verkoop Voeg-draagvermogen volgens EC 2, 6.2. EC 2 algemeen P / 1 De -profielen bieden u stabiele en arbeids be sparende oplossingen voor veel voorkomende stortonderbrekingen. De -profielen zijn opgebouwd uit geprofileerd strekmetaal in gestandaardiseerde

Nadere informatie

Project: MM12200 Onderzoek draagkracht kelderdek Lindekwartier te Oisterwijk

Project: MM12200 Onderzoek draagkracht kelderdek Lindekwartier te Oisterwijk Project: MM12200 Onderzoek draagkracht kelderdek Lindekwartier te Oisterwijk -- Notitie bestaand kelderdek Datum: 3-12-2012 Opgesteld door: ir. W.L. Savelkouls (sr. constructeur) paraaf: Gezien: ing. J.P.

Nadere informatie

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN Opsteller Namens Datum onderzoek Aanwezig Naam Namens Naam bouwwerk Straat Gemeente Bestemming bouwwerk Contactpersoon Telefoonnummer Datum gebruiksvergunning Datum

Nadere informatie

Montagesysteem. E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s 650.0XX

Montagesysteem. E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s 650.0XX Montagesysteem E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s Productbeschrijving Het montagepracticum elektrische installaties bestaat uit montageframes,, waarin montageborden kunnen worden geplaatst.

Nadere informatie

BIJLAGE A. Algemene Plaatselijke Verordening

BIJLAGE A. Algemene Plaatselijke Verordening BIJLAGE A Artikel 2.1.5.1 Artikel 2.4.2 Artikel 4.4.2 Artikel 5.1.6 Artikel 2.1.5.1 Voorwerpen of stoffen op, aan of boven de weg 1. Het is verboden zonder vergunning van het college de weg of een weggedeelte

Nadere informatie

De bovengenoemde risico s worden vanwege de samenhang gezamenlijk behandeld in de maatregelen.

De bovengenoemde risico s worden vanwege de samenhang gezamenlijk behandeld in de maatregelen. Werken op Hoogte Procedure ten behoeve van veilig en gezond werken op hoogte in de Scheepsbouw 11 februari 2014 In de scheepsbouw en -reparatie worden veel werkzaamheden op hoogte verricht waarbij: valgevaar

Nadere informatie

PREVENTIEMAATREGELEN ACTIVITEIT ARBEIDSMIDDELEN RISICO S AR RR NVT. Risicoanalyse : WERKEN OP HELLENDE DAKEN

PREVENTIEMAATREGELEN ACTIVITEIT ARBEIDSMIDDELEN RISICO S AR RR NVT. Risicoanalyse : WERKEN OP HELLENDE DAKEN ACTIVITEIT Dakstructuur Gebinte Prefabspanten ARBEIDSMIDDELEN RISICO S Val van een persoon van hoogte Niet werken bij sterke wind. Toegangsmiddelen binnen voorzien ; de spanten niet beklimmen. DAKWERKEN

Nadere informatie

Algemene voorwaarden behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit slopen.

Algemene voorwaarden behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit slopen. Algemene voorwaarden behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit slopen. 1. Het slopen, moet voor zo ver dat betrekking heeft op asbest, worden opgedragen aan een deskundig verwijderingsbedrijf.

Nadere informatie

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN is een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen. In deze fiche vind je de een aantal algemene preventiemaatregelen en een veiligheidsmaatregelen verbonden aan specifieke arbeidsmiddelen voor

Nadere informatie

Referentieprojecten zie ook onze website www.bia-systeemwanden.nl/referenties

Referentieprojecten zie ook onze website www.bia-systeemwanden.nl/referenties BIA RETAIL WANDEN Referentieprojecten zie ook onze website www.bia-systeemwanden.nl/referenties 1 RETAIL ASSORTIMENT MDF BLANK 12 MM MESS/GROEF AFDEKLAT WIT TELESCOOP ANTENNE met Grid METALEN S-CLIP MDF

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton MONTAGEHANDLEIDING model type :ZEELAND :metselwerk of beton => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. = => Volg gedurende de montage de 6 stappen in

Nadere informatie

Werfix BVBA. -Bouwhoogte : Max. 40,00m -Afstand : 2,00m -Beveiliging door middel van stabiele constructie -Verstelbaar : 0 66 cm

Werfix BVBA. -Bouwhoogte : Max. 40,00m -Afstand : 2,00m -Beveiliging door middel van stabiele constructie -Verstelbaar : 0 66 cm 14. Randbeveiliging : Veilig werken op hoogte!! 14.1 Randbeveiliging - Leuninghouder horizontaal Type 1 : Leuninghouder met binnendraad Leuninghouder vindt o.a. toepassing in de rand van een balkon. -Verstelbaar

Nadere informatie

Montage instructie Voor de wand schuivend systeem

Montage instructie Voor de wand schuivend systeem Montage instructie Voor de wand schuivend systeem met kozijn pagina 1/14 Inhoudsopgave Pagina 2 Benodigdheden 3 Inhoud van de verpakkingen 4 Hoofdbestanddelen Varidoors schuifdeur systeem 5 Sparing controleren

Nadere informatie

WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN

WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN Bij het werken in bouwputten en sleuven kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door het inkalven van taluds en het bezwijken van grondkerende constructies. Welke maatregelen

Nadere informatie

GEBRUIKSVOORSCHRIFT. steiger-hd ,6 x 3/2,5 TOEPASSING OPBOUW. Art Versie: GEVELSTEIGER HANDLOCK

GEBRUIKSVOORSCHRIFT. steiger-hd ,6 x 3/2,5 TOEPASSING OPBOUW. Art Versie: GEVELSTEIGER HANDLOCK 760047 GEBRUIKSVOORSCHRIFT GEVELSTEIGER HANDLOCK steiger-hd 1000-3-0,6 x 3/2,5 TOEPASSING 1. De gevelsteiger mag tot 30 meter werkvloerhoogte worden gebruikt en dient volgens voorschrift van de fabrikant

Nadere informatie

VERVAARDIGEN EN VERWERKEN VAN ELEMENTEN 1983

VERVAARDIGEN EN VERWERKEN VAN ELEMENTEN 1983 MONTAGEBOUW (BETON, STEEN) Vervaardigen en verwerken van elementen Deze publikatie behandelt de veiligheidsmaatregelen die van belang zijn bij montagebouw van beton en steen. In het bijzonder met betrekking

Nadere informatie

Nieuw valbeveiligingssysteem

Nieuw valbeveiligingssysteem School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Dhr. B. Hartog is directeur van het bedrijf Habo Valbeveiliging uit Voorthuizen. Habo Valbeveiliging is gespecialiseerd in het ontwerpen, het

Nadere informatie

Handleiding Kopgevelsteigers

Handleiding Kopgevelsteigers Handleiding Kopgevelsteigers Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 6 OPTIONEEL... 9 MONTAGE...10 DEMONTAGE EN LADEN...15 DELEN KOPGEVELSTEIGERS...16 HIJSPUNTEN...19 Pagina

Nadere informatie