Analyse innovatie van producten met het Vinkje

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Analyse innovatie van producten met het Vinkje"

Transcriptie

1 Analyse innovatie van producten met het Vinkje 28 april 216 Inleiding Stichting Ik Kies Bewust heeft twee doelstellingen: 1. producenten stimuleren gezondere producten te maken, en 2. consumenten helpen de gezondere producten makkelijk te herkennen. Het is van belang om te onderzoeken in welke mate deze doelstellingen worden behaald. Dit onderzoek richt zich op de eerste doelstelling betreffende productinnovatie. Het initiatief van Stichting Ik Kies Bewust heeft op vier manieren invloed op productinnovatie: 1. de ontwikkeling van nieuwe producten die aan de criteria voldoen 2. de herformulering van bestaande producten om aan de criteria te voldoen 3. de herformulering van producten die het logo hebben om aan nieuwe of toekomstige criteria te voldoen 4. de invloed van retail en catering op leveranciers van producten en van producenten op leveranciers van ingrediënten om (half)producten met een gezondere samenstelling te leveren. In 21 heeft de Vrije Universiteit een onderzoek gepubliceerd over de invloed van het Ik Kies Bewust initiatief op productinnovatie. Dit onderzoek ging in op bovenstaande punten 1. en 2. Hierin werd aangetoond dat het logo bedrijven stimuleert om (nieuwe) producten te ontwikkelen die aan de criteria voor het keurmerk voldoen. In verschillende productgroepen waren de natrium, suiker of verzadigd vet gehaltes significant aangepast om aan de criteria van het keurmerk te voldoen. Het RIVM heeft in 215 vastgesteld dat een effect van het keurmerk op productinnovatie aannemelijk is. De stichting heeft zich afgevraagd of de innovatie ook verder gaat nadat producten het keurmerk hebben behaald en of criteria-aanpassingen daarop van invloed zijn (punt 3.). Om dit te bestuderen is een analyse uitgevoerd op de samenstelling van producten met het Vinkje binnen alle productgroepen. Hieronder staan de eerste voorlopige resultaten weergegeven. Werkwijze Per productgroep zijn alle samenstellingen van producten met het logo binnen één productgroep op 31 december verzameld over de periode 27 tot en met 215. Hierbij is uitgegaan van de producten die bij de stichting op dat moment stonden geregistreerd. Deze producten hadden dus het certificaat toegewezen gekregen door de toetsende instantie (TO of SGS). Per jaar werd aangenomen dat alle producten die niet zijn afgemeld nog het logo droegen, tenzij ze één jaar na nieuwe criteria niet meer aan deze criteria voldeden. Borgingsonderzoek heeft aangetoond dat er nagenoeg of geen geen overtredingen waren van producten die naar aanleiding van criteria-aanpassingen hun product moesten innoveren ofwel het logo moesten verwijderen.

2 Er is gekeken naar de gemiddelde samenstelling van de producten binnen een productgroep. Wanneer een variatie binnen de productgroep daar aanleiding toe gaf, is de gemiddelde samenstelling van een categorie van een productgroep ook nog bestudeerd. Resultaten van essentiële nutriënten in geselecteerde productgroepen De belangrijkste veranderingen in de bestudeerde productgroepen zijn hieronder weergegeven. Van de niet genoemde productgroepen of nutriënten werden geen significante veranderingen in de gemiddelde samenstelling gevonden. Dit wil niet zeggen dat de individuele producten niet zijn geïnnoveerd. Het is mogelijk dat de producenten van deze producten al de grootste stap in innovatie hebben gezet bij het certificeren van het product om het logo te mogen dragen, dus om toe te treden tot het initiatief. Daarnaast kunnen verbeteringen van individuele producten wegvallen in de gemiddelde samenstelling. Een aanvullend onderzoek naar de veranderingen van individuele producten in de tijd loopt nog. In verschillende grafieken is te zien dat het aantal producten in de productgroep in de periode 212/213 opeens daalt. In 212 heeft de stichting haar deelnemers gevraagd om producten, die niet meer in het assortiment zitten of die veranderd zijn van samenstelling, uit de database te verwijderen. De database is hierdoor in 212 opgeschoond. De online database wordt gebruikt door producenten en retailers om hun producten in te voeren en ze te laten goedkeuren door SGS. Basisproducten met een Vinkje met groene cirkel Vermindering verzadigd vet in melkdranken In melkdranken werd er sinds 26 een verlaging van het gehalte verzadigd vet gevonden. Opmerkelijk is dat deze bijna is gehalveerd, al is de absolute hoeveelheid per 1g product niet groot. a 213 daalt het verzadigd vet gehalte in melkproducten verder terwijl het aantal producten stijgt. Dit betekent dat er meer producten met weinig verzadigd vet gecertificeerd zijn voor het logo. Binnen deze productgroep zijn ook verlagingen gerealiseerd voor verzadigd vet en toegevoegd suiker om het logo te kunnen verkrijgen (Vyth et al (21). g/1ml,4,35,3,25,2,15,1,5 Melkdranken - verzadigd vet SAFA Figuur 1. Verzadigd vet in melkdranken. is het aantal producten in de productgroep (linker Y-

3 Vermindering natrium in smeerbare vetten (halvarines) De analyse toont een sterke daling (>75%) van het gemiddelde natriumgehalte in smeerbare vetten ten opzichte van 26. Dit is vooral ingezet na de aanscherping van het natrium criterium eind 21. De criteria-aanpassing heeft bijgedragen aan de vermindering van het aantal producten in deze productgroep; een deel van de producten kon niet meer voldoen aan de nieuwe criteria. a 213 is het aantal producten weer gestegen. mg/1g Halvarines - natrium atrium Figuur 2. atrium in halvarines en margarines. is het aantal producten in de productgroep (linker Y- atrium daling in kazen In de gehele productgroep kaas werd er in eerste instantie geen daling van het gemiddelde natriumgehalte gevonden. Bestudering van de samenstelling van alleen de harde kazen (bijvoorbeeld Goudse kazen) toonde een daling van het gemiddelde natriumgehalte met ongeveer 8% sinds 26. Het aantal harde kazen dat het Vinkje draagt stijgt daarnaast de laatste jaren. atrium in verwerkte groenten en fruit a een start-up criterium van 1,6 mg/1kcal werd het natriumcriterium in 27 verlaagd naar 12mg/1g. Dit criterium ligt ver onder het gemiddelde natriumgehalte in bewerkte groenten (ongeveer 25 mg/1g). Als gevolg van het strenge natriumcriterium daalt het gemiddelde zoutgehalte, maar zijn er ook weinig producten met het logo. In 21 werd het natriumcriterium verhoogd naar 2 mg/1g, met het doel om meer producenten te stimuleren om het natriumgehalte te verlagen. Vanaf 21 stijgt het aantal producten met het logo. Veel producten zaten hiervoor ruim boven de 2 mg natrium/1g, maar deze grens werd nu wel bereikbaar. De nieuwe producten hebben vaak natriumgehaltes die hoger zijn dan de eerdere producten met het logo. Hierdoor stijgt het gemiddelde natriumgehalte.

4 mg/1g Verwerkte groente - natrium atrium Figuur 3. atrium in waterige sauzen. is het aantal producten in de productgroep (linker Y- atrium en vezel in brood Het gemiddelde zoutgehalte in brood met een Vinkje is met ongeveer 14% gedaald. Hiernaast is het vezelgehalte in brood met 1% gestegen en is het (al lage) verzadigd vetgehalte met 3% gedaald (van,9 naar,6 g/1g). Deze laatste bevinding kan verband hebben met de aanscherping van de criteria voor verzadigd vet in 21 (van maximaal 1,4 naar 1,1 g/1g). mg/1g Brood - natrium atrium Figuur 4. atrium in brood. is het aantal producten in de productgroep (linker Y- Verzadigd vet in verwerkt vlees In de verwerkte vleesproducten is vooral het gemiddelde gehalte verzadigd vet gedaald met bijna 25% (van 1,9 naar 1,5 g/1g). Producten in deze productgroep hebben vaak al een grote stap gemaakt om het logo te verkrijgen, zoals beschreven in Vyth et al (21).

5 iet-basisproducten met een Vinkje met blauwe cirkel atrium daling in soepen In soepen werd een gemiddelde daling van het natriumgehalte van ongeveer 5% gevonden (van 32 naar 35 mg/1ml) tussen 26 en 215. In het onderzoek van Ellis Vyth (21) over de invloed van het Vinkje op productinnovatie werd aangetoond dat veel soepen geïnnoveerd waren om het logo te kunnen dragen. atriumgehaltes in soepen vóór en na herformulering werden onderzocht en er werd een daling van zo n 13,5% gevonden (van 372,4 mg/1g naar 322, mg/1g). Energie of suiker in dranken Het energiegehalte van dranken met het Vinkje stijgt in het begin omdat meer producten voldoen aan de criteria welke boven het gemiddelde van de groep zit. De productgroep dranken bestaat uit zowel lightdranken met een energiegehalte van 4 kcal/1ml als uit producten met een gereduceerd gehalte energie tot aan het criterium (33 kcal/1 ml in het begin). a 212 werden er meer producten met een relatief lager energiegehalte van het logo voorzien, hetgeen resulteerde in een daling van het gemiddelde energiegehalte van dranken met het Vinkje. Het percentage dranken met minder dan 5 kcal/1ml bleef nagenoeg gelijk. kcal/1ml 17, , , , ,5 Dranken - energie Energy Figuur 5. Energie in dranken. is het aantal producten in de productgroep (linker Y- Vermindering verzadigde vetten, natrium en energie in emulsie sauzen De categorie sauzen is in 27 ingedeeld in drie subcategorieën met andere criteria: 1. Maaltijdsauzen (bijvoorbeeld pastasaus). Hiervan worden vaak grotere hoeveelheden gebruikt in een maaltijd. 2. Waterige sauzen (bijvoorbeeld ketchup). Sauzen die in kleinere hoeveelheden ergens bij worden gebruikt en op waterbasis zijn. 3. Emulsie sauzen (bijvoorbeeld mayonaise). Sauzen die in kleinere hoeveelheden ergens bij worden gebruikt en vet bevatten..

6 Verzadigd vet in emulsiesauzen In de productgroep emulsiesauzen is het verzadigd vet ten opzichte van 27 met 25% gedaald (van 2,65 naar 1,99 g/1g). Het gemiddelde energiegehalte is sinds 27 met 8% gedaald (van 263 naar 242 kcal/1g) en lijkt het resultaat van de daling in het vetgehalte. g/1ml 3 2,5 2 1,5 1,5 Emulsiesauzen - verzadigd vet SAFA Figuur 6. Verzadigd vet (SAFA) in emulsiesauzen. is het aantal producten in de productgroep (linker Y- Het gemiddelde natriumgehalte is na 26 gedaald met 9% van 651 naar 595 mg/1g. Dit kan mede het gevolg zijn van de sterke aanscherping van het criterium in 27. mg/1ml Emulsiesauzen - natrium atrium Figuur 7. atrium in emulsiesauzen. is het aantal producten in de productgroep (linker Y-

7 atrium in waterige sauzen Het gemiddelde zoutgehalte in waterige sauzen is sinds 26 met 27% gedaald, terwijl het aantal sauzen op waterbasis met een Vinkje in de loop van de jaren duidelijk toeneemt. mg/1ml Waterige sauzen - natrium atrium Figuur 8. atrium in waterige sauzen. is het aantal producten in de productgroep (linker Y- Daarnaast is het gemiddelde gehalte aan toegevoegd suiker met ruim 3% verlaagd en het energiegehalte met 25% (niet getoond). g/1ml Waterige sauzen - toegevoegd suiker Added sugar Figuur 9. Toegevoegd suiker in waterige sauzen. is het aantal producten in de productgroep (linker Y-

8 Energiegehalte in maaltijdsauzen Het gemiddelde energiegehalte in maaltijdsauzen is sinds 26 met 14% gedaald (van 77,6 naar 66,7 kcal/1 g). kcal/1g Maaltijdsauzen - energie Energy Figuur 1. Energie in maaltijdsauzen. is het aantal producten in de productgroep (linker Y- Energie en verzadigd vet in broodbeleg (salades) De productgroep broodbeleg bestaat voor ongeveer 75% uit salades zoals sellerie- of krabsalade. Het gemiddelde energiegehalte van salades voor op brood is ruim 1% gedaald. De daling van het aantal producten en het energiegehalte kan te maken hebben met de invoering van aparte criteria voor broodbeleg inclusief een energiecriterium in 21. Hierdoor konden de meer energierijke producten niet meer aan de criteria voldoen. De daling in het energiegehalte werd voor een gedeelte gerealiseerd door een daling van het verzadigd vetgehalte (-8%, niet getoond). kcal/1g Broodbeleg (salades) - energie Energy Figuur 11. Energiegehalte in salades. is het aantal producten in de productgroep (linker Y-

9 Tussendoortjes De productgroep tussendoortjes bestaat uit verschillende subgroepen zoals ijs, hartige snacks, snoepjes en koekjes. Daarom is er selectief naar productveranderingen in deze subgroepen met het logo gekeken. Gemiddeld bevatten ijsjes met het Vinkje nu ruim 1% minder energie in vergelijking met 27. Het gemiddelde transvetgehalte in de groep met koekjes, gebak en (muesli) repen was al laag maar is nog met bijna 75% gedaald (van,29 naar,7 g/1g). Daarnaast bevatten producten uit deze groep gemiddeld nu ongeveer 15% minder natrium en 2% minder verzadigd vet dan in 27. mg/1g Snacks zoet (koek/gebak/mueslireep) - atrium atrium Figuur 12. atrium in zoete snacks. is het aantal producten in de productgroep (linker Y- Conclusie en discussie Bovenstaande voorlopige resultaten tonen aan dat in de periode tussen 27 en 215 productinnovatie heeft plaatsgevonden in zowel de basis als niet-basis productgroepen. Dit kan in sommige gevallen direct gekoppeld worden aan een aanscherpingen van de productcriteria. Het betreft hier productveranderingen van producten die al het logo hadden. Dit betekent dat deze gegevens niets zeggen over de aanpassingen van de producten die gerealiseerd zijn om in aanmerking te komen voor het logo. Daarnaast gaat het hier om gemiddelde gehaltes van producten. Wanneer die niet veranderd zijn, kan het nog wel dat individuele producten in de tijd zijn geïnnoveerd. Hiervoor zijn al veel aanwijzingen. Zo kan van 5 specifieke soepen worden vastgesteld dat deze gemiddeld in 215 8% minder energie bevatten dan in 27. In de totale soepproductgroep komt dit niet tot uiting. Verder onderzoek naar de verandering van individuele producten vindt momenteel nog plaats.

Geschat effect van lagere suikergehalten in voedingsmiddelen

Geschat effect van lagere suikergehalten in voedingsmiddelen Geschat effect van lagere suikergehalten in voedingsmiddelen op de dagelijkse suikerinname in Nederland In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) hebben verschillende partijen afgesproken het

Nadere informatie

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Voorlopig achtergrond document tbv Criteria Brons voor de sportkantine februari 2014 Achtergrond Er zijn veel locaties die voedingsmiddelen

Nadere informatie

www.voedingscentrum.nl Veranderingen in indelingscriteria 1/10

www.voedingscentrum.nl Veranderingen in indelingscriteria 1/10 BIJLAGE 2: Vergelijking criteria RV 2009 versus RV 2011 Voor de voetnoten bij criteria RV 2011 zie RV zelf. Richtlijnen voedselkeuze 2009 hoofdgroep subgroep a/b b/c BASIS PRODUCTGROEPEN Groente* Alle

Nadere informatie

Basisvoedingsmiddelen

Basisvoedingsmiddelen Basisvoedingsmiddelen Hoofdgroep Subgroep Definitie A/voorkeur B/middenweg /bij uitzondering Groente en fruit Alle groente en fruit ook die waarbij het totale eetbare gedeelte van het uitgangsproduct nog

Nadere informatie

Nutritionele kwaliteit kant-en-klaarmaaltijden (2)

Nutritionele kwaliteit kant-en-klaarmaaltijden (2) Nutritionele kwaliteit kant-en-klaarmaaltijden (2) Voedsel en Waren Autoriteit Thema Voeding & Gezondheid Augustus 2007 Samenvatting In 2006 heeft de VWA een rapport gepubliceerd over de nutritionele kwaliteit

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 9

Samenvatting. Samenvatting 9 Samenvatting Voedingsmiddenenbedrijven hebben verschillende manieren om consumenten erop te attenderen dat bepaalde producten goed zouden zijn voor de gezondheid. Sinds enkele jaren worden daar in Nederland

Nadere informatie

Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen

Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen Tabel 18 Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen Bijdrage (%) van tussendoortjes aan de consumptie van groepen voedingsmiddelen bij de

Nadere informatie

Grafiek 1: Aanbeveling versus huidige inname. Gemiddelde aanbeveling per dag (ADH) voor volwassenen (19-59 jaar) 2 (uitgedrukt als 100 %)

Grafiek 1: Aanbeveling versus huidige inname. Gemiddelde aanbeveling per dag (ADH) voor volwassenen (19-59 jaar) 2 (uitgedrukt als 100 %) 1 2 Grafiek 1: Aanbeveling versus huidige inname 3 g groenten 2 stukken (of 25 g) fruit minstens 5 sneetjes (of 175 g) bruin brood of volkorenbrood 141 g of 47 % van de ADH (214 g incl. soepen en sappen)

Nadere informatie

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen 2015

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen 2015 Categorie 1: Plantaardige en Dierlijke oliën en vetten, incl. smeer-en bereidingsvetten alsmede sauzen die op emulsies zijn gebaseerd 1. Subcategorie A: plantaardige en dierlijke oliën en vetten en smeer-

Nadere informatie

Claims bij levensmiddelen (2)

Claims bij levensmiddelen (2) Claims bij levensmiddelen (2) Voedsel en Waren Autoriteit Afdeling Signalering en Ontwikkeling Regio Zuid (Deel)projectnummer: ZD06D250 Thema Voeding & Gezondheid oktober 2007 Samenvatting Per 1 juli 2007

Nadere informatie

standaard gebruikers Voedingsmiddel gemiddelde afwijking aantal [%] Overigen 112 92 4952 83 td ochtend 0 4 6 0 td middag 1 7 49 1 td avond 1 11 63 1

standaard gebruikers Voedingsmiddel gemiddelde afwijking aantal [%] Overigen 112 92 4952 83 td ochtend 0 4 6 0 td middag 1 7 49 1 td avond 1 11 63 1 Tabel 24 Dagelijkse consumptie van groepen voedingsmiddelen door diverse bevolkingsgroepen naar tussendoorgebruik (berekening bij gebruikers van tussendoortjes) Project : Basis rapportage VCP (SAS) Weergave:

Nadere informatie

Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak natriumgehalte in sauzen (CBL, FNLI, NVS) Utrecht, 14 november 2014 (laatst gewijzigd op 12 december 2014)

Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak natriumgehalte in sauzen (CBL, FNLI, NVS) Utrecht, 14 november 2014 (laatst gewijzigd op 12 december 2014) Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering Oordeel inzake Voorstel ketenafspraak natriumgehalte in sauzen (CBL, FNLI, NVS) Utrecht, 14 november 2014 (laatst gewijzigd op 12 december 2014) Inleiding

Nadere informatie

Is productcriterium RCVV in overeenstemming met criterium Schijf van Vijf?

Is productcriterium RCVV in overeenstemming met criterium Schijf van Vijf? Categorie 1. Plantaardige en Dierlijke oliën en vetten, incl. smeer-en bereidingsvetten alsmede sauzen die op emulsies zijn gebaseerd Subcategorie A. plantaardige en dierlijke oliën en vetten en smeer-

Nadere informatie

Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen

Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen Tabel 25 Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen voedingsmiddelen Project : Basis rapportage VCP (SAS) Weergave: Gewogen, vast aantal van 2 dagen, naar gebruik van consumptietypering

Nadere informatie

Voedingskundige criteria Reclame Code voor voedingsmiddelen

Voedingskundige criteria Reclame Code voor voedingsmiddelen Voor referentieporties: zie portielijst. In deze lijst staan de meest gehanteerde portiegroottes, tenzij anders aangegeven op de verpakking van producten. Categorie 1: Plantaardige en Dierlijke oliën en

Nadere informatie

Ingediend: december Laatst gewijzigd: 12 december 2018

Ingediend: december Laatst gewijzigd: 12 december 2018 Format voor het indienen van voorstellen voor ketenbrede afspraken ter verlaging van het gehalte aan zout, (verzadigd) vet, suiker en/of calorieën in voedingsmiddelen Ingediend: december 2018 Laatst gewijzigd:

Nadere informatie

Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering

Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering Oordeel inzake Zout en verzadigd vet in kant en klaar maaltijden (ingediend door FNLI, CBL, AKSV) Utrecht, 1 november 2016 (laatst gewijzigd op 22

Nadere informatie

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen februari 2019 update

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen februari 2019 update Categorie 1: Plantaardige en Dierlijke oliën en vetten, incl. smeer-en bereidingsvetten alsmede sauzen die op emulsies zijn gebaseerd 1. Subcategorie A: plantaardige en dierlijke oliën en vetten en smeer-

Nadere informatie

Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf. Annette Stafleu 8 november 2016

Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf. Annette Stafleu 8 november 2016 Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf Annette Stafleu 8 november 2016 Video: Wat is gezond eten volgens de Schijf van Vijf Astrid Postma van het Voedingscentrum vertelt Wat presenteren we vandaag? Onze

Nadere informatie

Oordeel inzake Zout (en verzadigd vet) in vleesbereidingen en -producten (ingediend door FNLI en CBL) Utrecht, 25 augustus 2016

Oordeel inzake Zout (en verzadigd vet) in vleesbereidingen en -producten (ingediend door FNLI en CBL) Utrecht, 25 augustus 2016 Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering Oordeel inzake Zout (en verzadigd vet) in vleesbereidingen en -producten (ingediend door FNLI en CBL) Utrecht, 25 augustus 2016 Utrecht, 8 november

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

Format voor het indienen van voorstellen voor ketenbrede afspraken ter verlaging van het zout-, (verzadigd) vet- en suikergehalte van voedingsmiddelen

Format voor het indienen van voorstellen voor ketenbrede afspraken ter verlaging van het zout-, (verzadigd) vet- en suikergehalte van voedingsmiddelen Format voor het indienen van voorstellen voor ketenbrede afspraken ter verlaging van het zout-, (verzadigd) vet- en suikergehalte van voedingsmiddelen Ter beoordeling door de Wetenschappelijke Advies Commissie

Nadere informatie

Ter beoordeling door de Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering. Versie 28 augustus 2015

Ter beoordeling door de Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering. Versie 28 augustus 2015 Format voor het indienen van voorstellen voor ketenbrede afspraken ter verlaging van het gehalte aan zout, (verzadigd) vet, suiker en/of caloriee n in voedingsmiddelen Ter beoordeling door de Wetenschappelijke

Nadere informatie

OPDRACHTKAART DRANKEN

OPDRACHTKAART DRANKEN OPDRACHTKAART DRANKEN Ga naar de afdeling met de sappen, frisdranken en sportdranken. Opdracht 1: Zoek van één soort frisdrank (mét prik) van hetzelfde merk een gewone en de light-versie. Bekijk de ingrediënten:

Nadere informatie

Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering

Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering Oordeel inzake Zout (en verzadigd vet) in vleesbereidingen en -producten (ingediend door FNLI en CBL) Utrecht, 25 augustus 2016 (laatst gewijzigd op

Nadere informatie

Verantwoording Boodschapp

Verantwoording Boodschapp Verantwoording Boodschapp 1 Boodschapp vergelijkt voedingsmiddelen uit de supermarkt 1. Wat zijn de criteria voor de producten die in Boodschapp worden vergeleken? 2 Boodschapp maakt de voedingssamenstelling

Nadere informatie

Bespaart u geld en zorgen. Gegarandeerd!

Bespaart u geld en zorgen. Gegarandeerd! Bespaart u geld en zorgen. Gegarandeerd! Presentatie voor Maandag 17 mei 2010 CaterCoach AssortimentWijzer: - Laat een organisatie/school zien hoe hun assortiment scoort op het gebied van gezonde en uitgebalanceerde

Nadere informatie

Inleiding. Dit boek helpt je om meer inzicht te krijgen in het etiket en bij het maken van gezonde, veilige en duurzame keuzes.

Inleiding. Dit boek helpt je om meer inzicht te krijgen in het etiket en bij het maken van gezonde, veilige en duurzame keuzes. Inleiding Door etiketten goed te lezen, weet je beter wat je koopt en kun je producten beter vergelijken. Toch is een etiket lezen soms lastig. En de verpakking van het product staat vaak vol met cijfers,

Nadere informatie

Geschat effect van lagere zoutgehalten in voedingsmiddelen

Geschat effect van lagere zoutgehalten in voedingsmiddelen Geschat effect van lagere zoutgehalten in voedingsmiddelen op de dagelijkse zoutinname in Nederland Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) heeft tot doel om het voedingsmiddelenaanbod gezonder

Nadere informatie

Memo. Kindermarketing. Criteria Reclamecode voor Voedingsmiddelen vergeleken met de Richtlijnen Schijf van Vijf

Memo. Kindermarketing. Criteria Reclamecode voor Voedingsmiddelen vergeleken met de Richtlijnen Schijf van Vijf Memo Kindermarketing Criteria Reclamecode voor Voedingsmiddelen vergeleken met de Richtlijnen Schijf van Vijf Op verzoek van: Ministerie van VWS, directie VGP Uitgevoerd door: Voedingscentrum Datum: 28

Nadere informatie

Bijlage 1. Voedingskundige criteria Schijf van Vijf en niet-schijf-van-vijf

Bijlage 1. Voedingskundige criteria Schijf van Vijf en niet-schijf-van-vijf Bijlage 1. Voedingskundige criteria en niet-schijf-van-vijf Criteria voor onderscheid tussen schijf-van-vijf-producten en niet-schijf-van-vijf-producten, en criteria voor onderscheid tussen niet-schijf-van-vijf-producten.

Nadere informatie

Diewertje Sluik, Edith Feskens

Diewertje Sluik, Edith Feskens Nutriëntendichtheid van basisvoedingsmiddelen Diewertje Sluik, Edith Feskens NZO Symposium, 21 November 2013 Inhoud Kwaliteit van voeding meten: dieetscores/indexen Nutrient profiling Nutriëntendichtheid

Nadere informatie

Handhaving voedingclaims 2010. Datum: oktober 2010

Handhaving voedingclaims 2010. Datum: oktober 2010 Handhaving voedingclaims 2010 Datum: oktober 2010 Samenvatting In de tweede helft van 2010 heeft de nvwa een handhavingsactie uitgevoerd op het gebruik van voedingsclaims. Voor voedingsclaims gelden de

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Resultaten Panelonderzoek HET VINKJE. Consumentenbond Resultaten Panelonderzoek het Vinkje

Resultaten Panelonderzoek HET VINKJE. Consumentenbond Resultaten Panelonderzoek het Vinkje Resultaten Panelonderzoek HET VINKJE 2015 Maart 2016 1 Wat weten consumenten over het Vinkje? Het Vinkje heeft twee vormen: een met een groene cirkel (Gezondere keuze) en een met een blauwe cirkel (Bewuste

Nadere informatie

Versie 28 augustus 2015

Versie 28 augustus 2015 Format voor het indienen van voorstellen voor ketenbrede afspraken ter verlaging van het gehalte aan zout, (verzadigd) vet, suiker en/of calorieën in voedingsmiddelen Ter beoordeling door de Wetenschappelijke

Nadere informatie

De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten. Datum 7 oktober 2013

De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten. Datum 7 oktober 2013 De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten Datum 7 oktober 2013 De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten 27 februari 2013 Inhoud Samenvatting...

Nadere informatie

Inhoud. Samenvatting... 4 Inleiding... 9 Doel...11 Werkwijze...12 Resultaten...16 Conclusies...22 Bijlagen 1, 2 en

Inhoud. Samenvatting... 4 Inleiding... 9 Doel...11 Werkwijze...12 Resultaten...16 Conclusies...22 Bijlagen 1, 2 en Pagina 2 van 35 Monitoring van het verzadigd vet- en zoutgehalte in levensmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling 2017 21 december 2017 Inhoud Samenvatting...

Nadere informatie

Format voor het indienen van voorstellen voor ketenbrede afspraken ter verlaging van het zout-, (verzadigd) vet- en suikergehalte van voedingsmiddelen

Format voor het indienen van voorstellen voor ketenbrede afspraken ter verlaging van het zout-, (verzadigd) vet- en suikergehalte van voedingsmiddelen Format voor het indienen van voorstellen voor ketenbrede afspraken ter verlaging van het zout-, (verzadigd) vet- en suikergehalte van voedingsmiddelen Ter beoordeling door de Wetenschappelijke Advies Commissie

Nadere informatie

Gezonde Voeding Tips

Gezonde Voeding Tips Gezonde Voeding Tips Waarom is een gezond dieet zo belangrijk? A) Voorkom risico s op aandoeningen Weet je dat de meeste aandoeningen kunnen worden voorkomen? Voorbeelden hiervan zijn:» Hartaandoeningen»

Nadere informatie

Versie 28 augustus 2015

Versie 28 augustus 2015 Format voor het indienen van voorstellen voor ketenbrede afspraken ter verlaging van het gehalte aan zout, (verzadigd) vet, suiker en/of calorieën in voedingsmiddelen Ter beoordeling door de Wetenschappelijke

Nadere informatie

Nieuwe wegen naar gezonde voeding

Nieuwe wegen naar gezonde voeding Nieuwe wegen naar gezonde voeding 1 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den Berg Hoofd van het Centrum Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM. 2 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Monitoring verzadigd vetgehalte in levensmiddelen

Monitoring verzadigd vetgehalte in levensmiddelen Monitoring verzadigd vetgehalte in levensmiddelen Onderzoek van 414 levensmiddelen in 2015 Aanleiding De Nederlandse overheid streeft ernaar dat consumenten een bewuste keuze kunnen maken voor gezonder

Nadere informatie

POSITION PAPER VOEDSELKEUZELOGO S

POSITION PAPER VOEDSELKEUZELOGO S POSITION PAPER VOEDSELKEUZELOGO S CONSUMENTENBOND, 12 APRIL 2018 1 Wat wil de Consumentenbond? De Consumentenbond vindt het van groot belang dat er een duidelijke kleurcodering c.q. voedselkeuzelogo 1

Nadere informatie

Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik

Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik Lage energetische waarde Uw product bevat maximaal 40 kcal (170 kj) per 100 gram. Verlaagde energetische waarde De hoeveelheid energie per 100 gram is met minimaal

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. VIGeZ 2012

De actieve voedingsdriehoek. VIGeZ 2012 De actieve voedingsdriehoek VIGeZ 2012 De actieve voedingsdriehoek Geeft weer - Wat je dagelijks zou moeten eten - Hoeveel je best beweegt Voor iedereen vanaf 6 jaar De actieve voedingsdriehoek Is gebaseerd

Nadere informatie

Inhoud. Ontwikkelingen binnen de stichting 4. Publieksvoorlichting 5. Wetenschap en onderzoek 7. Samenwerking 8. Financiën 9.

Inhoud. Ontwikkelingen binnen de stichting 4. Publieksvoorlichting 5. Wetenschap en onderzoek 7. Samenwerking 8. Financiën 9. JAARVERSLAG 2015 Inhoud Ontwikkelingen binnen de stichting 4 Publieksvoorlichting 5 Wetenschap en onderzoek 7 Samenwerking 8 Financiën 9 Prioriteiten 10 2 Het was een dynamisch jaar voor Stichting Ik Kies

Nadere informatie

Bijlage 1. Voedingskundige criteria Schijf van Vijf en niet-schijf-van-vijf

Bijlage 1. Voedingskundige criteria Schijf van Vijf en niet-schijf-van-vijf Bijlage 1. Voedingskundige criteria en niet-schijf-van-vijf Criteria voor onderscheid tussen schijf-van-vijf-producten en niet-schijf-van-vijf-producten, en criteria voor onderscheid tussen niet-schijf-van-vijf-producten.

Nadere informatie

Instructiedocument bij monitoringformat Handvest Gezonder Voedingsaanbod op scholen

Instructiedocument bij monitoringformat Handvest Gezonder Voedingsaanbod op scholen Instructiedocument bij monitoringformat Handvest Gezonder Voedingsaanbod op scholen De ondertekenaars van het Handvest werken samen met individuele scholen in het Voortgezet Onderwijs en het Middelbaar

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

Topsport en Voeding V R I J D A G 2 8 M A A R T 2 0 1 4 Z N B A S A R A I P A N N E K OE K S P ORTVOEDINGSADVIES

Topsport en Voeding V R I J D A G 2 8 M A A R T 2 0 1 4 Z N B A S A R A I P A N N E K OE K S P ORTVOEDINGSADVIES Topsport en Voeding V R I J D A G 2 8 M A A R T 2 0 1 4 Z N B A S A R A I P A N N E K OE K S P ORTVOEDINGSADVIES Het menu voor de ouders Even voorstellen Voedingspiramide Basissportvoeding Koolhydraten,

Nadere informatie

Voedselconsumptie in Nederland anno nu Eerste bevindingen van voedselconsumptiepeiling Caroline van Rossum

Voedselconsumptie in Nederland anno nu Eerste bevindingen van voedselconsumptiepeiling Caroline van Rossum Voedselconsumptie in Nederland anno nu Eerste bevindingen van voedselconsumptiepeiling 2012-2016 Caroline van Rossum 1 Voedselconsumptiepeilingen Inzicht in wat, waar en wanneer voedingsmiddelen worden

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

Wat is de relatie tussen zuivel en voedingsstoffeninname? Dr. Ir. Joline W.J. Beulens

Wat is de relatie tussen zuivel en voedingsstoffeninname? Dr. Ir. Joline W.J. Beulens Wat is de relatie tussen zuivel en voedingsstoffeninname? Dr. Ir. Joline W.J. Beulens Achtergrond Inname van melk en melkproducten neemt af bij kinderen (Dror & Allen, 2014) Melk en melkproducten rijk

Nadere informatie

Zout. Opdracht 7B. Opdracht

Zout. Opdracht 7B. Opdracht Opdracht 7B Zout Opdracht Doel: Introductie en opdracht: 30-45 min. Aan de hand van de opdracht leren kinderen: Wat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout is; Hoeveel zout verschillende producten bevatten;

Nadere informatie

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf De Schijf van Vijf in het kort Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten is samen met voldoende bewegen dé basis voor een

Nadere informatie

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP!

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP! ZOUT : STOP! ZOUT : TOP? Zout, wat is dat nu eigenlijk? In feite is het zout dat we in onze voeding gebruiken natriumchloride of NaCl. Het element dat in deze formule voor problemen zorgt, is het natrium.

Nadere informatie

Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2

Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2 Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2 Workshop voeding Vincent Verdoorn Fontys Sporthogeschool (Bewegen + voeding) x vakleerkracht = toekomst 2 Workshop voeding Vincent Verdoorn Fontys Sporthogeschool Inhoud

Nadere informatie

Consumptie van suikers in Nederland Deel 3: verborgen suikers

Consumptie van suikers in Nederland Deel 3: verborgen suikers Factsheet Consumptie van suikers in Nederland Deel 3: verborgen suikers Wat is de inname van verborgen suikers door de Nederlandse bevolking? Resultaten uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010.

Nadere informatie

Productherformulering in Nederlandse zuivel

Productherformulering in Nederlandse zuivel Productherformulering in Nederlandse zuivel Bijdrage Nederlandse zuivelsector aan het Akkoord Verbetering Productsamenstelling Inleiding Zuivel speelt een belangrijke rol in een gezond voedingspatroon

Nadere informatie

Oordeel inzake Ketenafspraak inzake zout in hartige diepvriessnacks (ingediend door FNLI, CBL, AKSV)

Oordeel inzake Ketenafspraak inzake zout in hartige diepvriessnacks (ingediend door FNLI, CBL, AKSV) Wetenschappelijke Advies Commissie Productverbetering Oordeel inzake Ketenafspraak inzake zout in hartige diepvriessnacks (ingediend door FNLI, CBL, AKSV) Utrecht, 15 mei 2018 (laatst gewijzigd op 31 mei

Nadere informatie

Aanpak van ondervoeding bij kanker: screening, sonde- en bijvoeding. Sanne Mouha Competentiecentrum klinische voeding

Aanpak van ondervoeding bij kanker: screening, sonde- en bijvoeding. Sanne Mouha Competentiecentrum klinische voeding Aanpak van ondervoeding bij kanker: screening, sonde- en bijvoeding Sanne Mouha Competentiecentrum klinische voeding Inhoud Inleiding Screening Aanpak na screening Energie-en eiwitrijke voeding Drinkvoeding

Nadere informatie

Hoe zit het met jou?

Hoe zit het met jou? Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken? Wie denkt dat hij/zij te veel suiker consumeert? Waarom

Nadere informatie

Belangrijkste bevindingen

Belangrijkste bevindingen gram/dag tijdens ontbijt A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Belangrijkste bevindingen Ontbijtgewoonten

Nadere informatie

Vergelijking van zout-, verzadigd vet- en suikergehalten in voedingsmiddelen tussen 2011 en 2016 RIVM Herformuleringsmonitor 2016

Vergelijking van zout-, verzadigd vet- en suikergehalten in voedingsmiddelen tussen 2011 en 2016 RIVM Herformuleringsmonitor 2016 Vergelijking van zout-, verzadigd vet- en suikergehalten in voedingsmiddelen tussen 2011 en 2016 RIVM Herformuleringsmonitor 2016 RIVM Briefrapport 2017-0011 I.E.J. Milder et al. Vergelijking van zout-,

Nadere informatie

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Let op: u hoeft dit dieet alleen te volgen als u als voorbereiding Dieet en nuchter heeft. Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek tot de laatste 6 uren voor

Nadere informatie

Consumptie van koolhydraten in Nederland

Consumptie van koolhydraten in Nederland Consumptie van koolhydraten in Nederland Caroline van Rossum 1 Inhoud Voedselconsumptie meten Inname Bronnen Waar en wanneer Verschillen in bevolking Veranderingen 2 Voedselconsumptiepeilingen Inzicht

Nadere informatie

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Let op: u hoeft dit dieet alleen te volgen als u als voorbereiding Dieet en nuchter heeft. Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek tot de laatste 6 uren voor

Nadere informatie

Belangrijkste bevindingen

Belangrijkste bevindingen A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Belangrijkste bevindingen Verandering in consumptie

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Dagmenu kind 1 t/m 3 jaar Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastige te weten

Nadere informatie

1 gram verteerbare koolhydraten levert 4 kcal (afkorting verteerbare koolhydraten =

1 gram verteerbare koolhydraten levert 4 kcal (afkorting verteerbare koolhydraten = Voedingsanalyse van 2 typische fastfoodmaaltijden : cijfers en feiten Doelstelling : Vanuit de voedingswaarde en met behulp van de cursus, de effecten van fastfood op de gezondheid kunnen afleiden. De

Nadere informatie

Voorkom Zwangerschapsdiabetes

Voorkom Zwangerschapsdiabetes Voorkom Zwangerschapsdiabetes Steeds meer zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker). Deze folder geeft informatie over gezond eten en bewegen tijdens zwangerschap. Wat is zwangerschapsdiabetes?

Nadere informatie

Tips bij ondergewicht voor kinderen

Tips bij ondergewicht voor kinderen 1 Tips bij ondergewicht voor kinderen 1. Algemene voedingstips Neem meermaals per dag een kleine maaltijd. Zo kan je naast de drie hoofdmaaltijden ook nog enkele eetmomenten tussendoor voorzien. Zorg voor

Nadere informatie

Bijdrage van VCN-voedingsmiddelengroepen aan de inname van nutriënten door kinderen en volwassenen in Nederland

Bijdrage van VCN-voedingsmiddelengroepen aan de inname van nutriënten door kinderen en volwassenen in Nederland MEMO Bijdrage van VCN-voedingsmiddelengroepen aan de inname van nutriënten door kinderen en volwassenen in Nederland Resultaten van VCP 2007-2010 samen met NEVO-2013 Colofon RIVM 2016 Delen uit deze publicatie

Nadere informatie

Zesde Landelijke Steekproef Zoutgehalte in Brood 2015. NVB Wageningen

Zesde Landelijke Steekproef Zoutgehalte in Brood 2015. NVB Wageningen Zesde Landelijke Steekproef Zoutgehalte in Brood 2015 NVB Wageningen NVB Postbus 360 6700 AJ WAGENINGEN Referentie: KC-21417-ZsPr/JeSa/361010 Wageningen, 26 mei 2015 Rapport betreffende Zesde Landelijke

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek

De actieve voedingsdriehoek De actieve voedingsdriehoek om dagelijks evenwichtig te eten en voldoende te bewegen Wat is de actieve voedingsdriehoek De actieve voedingsdriehoek geeft een idee van wat je dagelijks zou moeten eten om

Nadere informatie

Van Richtlijnen Goede Voeding naar de Schijf van Vijf en diëtistenpraktijk Andrea Werkman

Van Richtlijnen Goede Voeding naar de Schijf van Vijf en diëtistenpraktijk Andrea Werkman Van Richtlijnen Goede Voeding naar de Schijf van Vijf en diëtistenpraktijk Andrea Werkman Logischer voor diëtist? Is het logischer geworden door uit te gaan van voedingsmiddelen? De aandacht voor voedingsmiddelen

Nadere informatie

Voeding en sport. 31 oktober 2012 RedFed - Carmen Lecluyse

Voeding en sport. 31 oktober 2012 RedFed - Carmen Lecluyse Voeding en sport 31 oktober 2012 RedFed - Carmen Lecluyse Inhoud 1. Actieve voedingsdriehoek 2. Aanbevelingen 3. Praktische tips 4. Energiebehoefte 5. Etiket lezen 6. Reclame 7. Fabels en feiten Voeding

Nadere informatie

Trainen is 1 ding VOEDING EN SPORT. 2 november 2013 Carmen Lecluyse. Voeding en sport - Carmen Lecluyse. maar er komt meer bij kijken

Trainen is 1 ding VOEDING EN SPORT. 2 november 2013 Carmen Lecluyse. Voeding en sport - Carmen Lecluyse. maar er komt meer bij kijken 2 Trainen is 1 ding VOEDING EN SPORT 2 november 2013 Carmen Lecluyse 3 4 maar er komt meer bij kijken 1 5 6 Inhoud Actieve voedingsdriehoek (1) 7 8 1. Actieve voedingsdriehoek 2. Aanbevelingen 3. Praktische

Nadere informatie

Infobundel Week van de diëtist THEMA VETTEN

Infobundel Week van de diëtist THEMA VETTEN Infobundel Week van de diëtist THEMA VETTEN Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Inhoudsopgave Vetten in de actieve voedingsdriehoek... 3 Zichtbaar en onzichtbaar

Nadere informatie

Naar een integraal systeem voor productverbetering in Nederland

Naar een integraal systeem voor productverbetering in Nederland Naar een integraal systeem voor productverbetering in Nederland Advies van de Commissie Criteria Productverbetering RIVM Briefrapport 2018-0056 E.C. Wilson- van den Hooven et al. Naar een integraal systeem

Nadere informatie

Voedings- en gezondheidsclaims

Voedings- en gezondheidsclaims Wetgeving rond aanvraag, toelating en gebruik 2 Wie is? Werktuigbouwer, TNO: adviseur productielocaties voor mengvoeder Vanaf jaren 90 Advies en toetsing HACCP en ISO- kwaliteitssystemen O.a brood- en

Nadere informatie

Gezonde voeding (voor ouderen)

Gezonde voeding (voor ouderen) Gezonde voeding (voor ouderen) We worden steeds ouder Europe 29% North America 25% Eastern Asia 21% LA & Caribbean 14% 1953 Schijf van vijf 2004 1981 voorjaar van 2016 1965 1991 Algemene voedingsadviezen

Nadere informatie

Voorwoord. We behandelen hier de 7 verborgen suikers die je dik maken. Als je dit weet, kun je er vandaag nog wat aan doen en gezonder gaan leven!

Voorwoord. We behandelen hier de 7 verborgen suikers die je dik maken. Als je dit weet, kun je er vandaag nog wat aan doen en gezonder gaan leven! Voorwoord We behandelen hier de 7 verborgen suikers die je dik maken. Als je dit weet, kun je er vandaag nog wat aan doen en gezonder gaan leven! Mijn naam is Ria Kamelle en ik ben auteur van de boeken:

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument D016748/2011.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument D016748/2011. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 18 november 2011 (21.11) (OR. en) 16766/11 DE LEG 147 AGRI 795 I GEKOME DOCUME T van: de Europese Commissie ingekomen: 14 november 2011 aan: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

Annex: Tabellen behorende bij de analyses consumptiedatabanken

Annex: Tabellen behorende bij de analyses consumptiedatabanken Verkennend beleidsgericht onderzoek m.b.t. sociale stratificatie in aankoop en consumptie van voedingsmiddelen, de impact daarvan op de volksgezondheid en de mogelijkheden om deze sociale stratificatie

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Ingediend: juli Laatst gewijzigd 1 : 20 oktober 2017

Ingediend: juli Laatst gewijzigd 1 : 20 oktober 2017 Format voor het indienen van voorstellen voor ketenbrede afspraken ter verlaging van het gehalte aan zout, (verzadigd) vet, suiker en/of calorieën in voedingsmiddelen Ter beoordeling door de Wetenschappelijke

Nadere informatie

Gezonde voeding: logo s onder de loep

Gezonde voeding: logo s onder de loep Gezonde voeding: logo s onder de loep Gezondheidsraad Health Council of the Netherlands Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Onderwerp : aanbieding advies Gezonde voeding: logo s onder

Nadere informatie

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light INFOKAART n van margarine-, halvarine- en bak- en braadproducten December 2016 - Het assortiment margarineproducten wordt steeds groter en sluit steeds beter aan op de wensen en eisen van de consument.

Nadere informatie

Het Vinkje Inventarisatie van de ontwikkeling in de criteria voor toekenning. RIVM Briefrapport H. Verhagen et al.

Het Vinkje Inventarisatie van de ontwikkeling in de criteria voor toekenning. RIVM Briefrapport H. Verhagen et al. Het Vinkje Inventarisatie van de ontwikkeling in de criteria voor toekenning RIVM Briefrapport 2015-0045 H. Verhagen et al. Het Vinkje Inventarisatie van de ontwikkeling in de criteria voor toekenning

Nadere informatie

Kaliumverrijkt voedingsadvies

Kaliumverrijkt voedingsadvies Kaliumverrijkt voedingsadvies Wat doet kalium in het lichaam? Kalium heeft een belangrijke rol bij de bloeddruk en het doorgeven van prikkels naar het zenuwstelsel. Het zorgt tevens voor het samentrekken

Nadere informatie

2. Schijf van Vijf samengevat

2. Schijf van Vijf samengevat 2. Schijf van Vijf samengevat 2.1 De essentie van de Schijf van Vijf De Schijf van Vijf is het beeldmerk dat laat zien wat gezond eten inhoudt. Het beeldmerk wordt onderbouwd met de Richtlijnen Schijf

Nadere informatie

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Inhoud 1 Vakantiebestemmingen 2 Wat is gezonde voeding? 3 Energieleveranciers en functies 4 Energiebalans op vakantie 5 Weet

Nadere informatie

Voedingsinfo voor de leerkracht

Voedingsinfo voor de leerkracht Voedingsinfo voor de leerkracht Gezond ontbijten Ik ontbijt, jij toch ook? Laat opstaan, geen zin om te eten, te weinig tijd enz. zijn slechte redenen om niet te ontbijten. Vijf goede redenen om elke dag

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres: Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 Postbus 20350

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie