Closed Books Challenge Gezocht: Out-of-the-box oplossingen voor Closed Books problematiek.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Closed Books Challenge Gezocht: Out-of-the-box oplossingen voor Closed Books problematiek."

Transcriptie

1 Closed Books Challenge Gezocht: Out-of-the-box oplossingen voor Closed Books problematiek. Deadline: 15 november 2015 Totale prijzengeld: 4.000,- Meerdere inzendingen per deelnemer/team zijn toegestaan.

2 Inleiding Via deze Battle willen wij jonge en frisse denkers uitdagen met ons mee te denken over een pittig vraagstuk. Zowel interne als externe experts hebben al nagedacht over een oplossing maar de ultieme oplossing is nog niet gevonden. Tijd dus voor frisse blikken en voor out-of-the-box oplossingen! Het vraagstuk speelt zich af in de markt van levensverzekeringen. Je sluit een levensverzekering af om nabestaanden te ontzien of goed achter te laten (d.m.v. een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering), om een schuld af te lossen (bijvoorbeeld een hypotheek), te sparen voor toekomstige lasten (bijv. een studie van de kinderen) of om daling van inkomen op te vangen (bij pensionering als aanvulling op AOW). Een levensverzekering kan dus uitkeren wanneer iemand komt te overlijden, maar ook tijdens het leven (op een bepaalde datum) of een combinatie van de twee. Aanleiding Om sparen voor later te stimuleren, waren levensverzekeringen (tot voor kort) fiscaal aantrekkelijk gemaakt door de overheid. Men kon de premies/inleg voor deze verzekeringen aftrekken van de belasting en het opgebouwde spaargeld was ook nog eens vrij te besteden (bijv. aan een boot, vakantiehuisje, etc.) Hierdoor ontstond een grote vraag naar levensverzekeringsproducten. Zo groot, dat deze het doel mensen leren sparen voorbij schoot, en de overheid grote belastinginkomsten misliep (men betaalde door deze regelingen immers veel minder belasting). Mede hierdoor heeft de overheid in een aantal stappen de fiscale voordelen van deze producten aanzienlijk beperkt. De producten met fiscaal voordeel mochten uitsluitend nog ingezet worden voor pensioen aanvulling of het aflossen van een hypotheek. Recent is ook de renteaftrek voor een nieuw af te sluiten spaarhypotheek vervallen. Als gevolg van deze wetswijziging is de vraag naar deze producten met fiscaal voordeel volledig weggevallen. Daardoor worden er van dit producttype dus geen nieuwe verzekeringen meer afgesloten. Hierdoor ontstaan zogenaamde closed books, portefeuilles waar geen nieuwe polissen meer bij komen.

3 In de closed book portefeuille hou je het beheer op bestaande polissen. Deze polissen stoppen wel, bijvoorbeeld bij overlijden, expiratie, door oversluiten of vanwege afkoop. Binnen deze portefeuilles stijgen de kosten per polis omdat de kosten over steeds minder polissen verdeeld worden. Verzekeraars met dergelijke closed books portefeuilles hebben hierdoor een uitdaging van formaat. Door de afname van het totaal aantal polissen stijgen de kosten per polis zo hard, dat deze portefeuilles binnen enkele jaren niet meer kostendekkend zijn. Dit terwijl deze verzekeraars voor sommige polissen nog wel 30 tot 50 jaar gemaakte afspraken zullen moeten nakomen. Niet alleen systemen zullen tot die tijd in de lucht moeten worden gehouden, maar er zal ook een organisatie nodig zijn met mensen die de producten, processen en systemen kennen. Deze mensen moeten klanten kunnen helpen met vragen en het uitkeren, dan wel afwikkelen van hun verzekering (dat is vaak maatwerk). Verzekeraars hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan om de kosten per verzekering mee te laten dalen met de daling van het aantal verzekeringen. Echter, nu veel mogelijke (interne) besparingen zijn doorgevoerd, moeten er nieuwe slimme oplossingen worden bedacht hoe deze problematiek kan worden aangepakt. Hiervoor zijn frisse denkers nodig! We dagen jou dan ook uit om hier met ons over mee te denken. Juist ook als je geen kennis hebt van verzekeringen of deze problematiek. Juist dan ben in je staat om met vernieuwende ideeën te komen. Denk gek, denk anders, denk out-of-the-box en denk aan alle disruptieve innovaties die op dit moment de wereld veranderen! Wat zie jij, wat wij (nog) niet zien? Gezocht: Out-of-the-box oplossingen voor de Closed Books problematiek!

4 De Battle Ook Achmea heeft een dergelijke closed book portefeuille. Op dit moment telt deze portefeuille nog ongeveer 1,2 miljoen polissen (met tientallen verschillende producten). Doordat bestaande polissen stoppen, neemt het totaal aan polissen jaarlijks met 9% af. Om deze portefeuille kostendekkend te houden, zullen de kosten jaarlijks dus ook met 9% moeten dalen. Om deze problematiek het hoofd te bieden, hebben we al diverse maatregelen genomen, vooral gericht op verlaging van de kosten. Zoals het slimmer inrichten en het automatiseren van de processen waardoor we met minder systemen en mensen hetzelfde werk doen. Daarnaast is onderzoek gedaan naar consolidatie in de markt en outsourcing, maar beiden zijn vooralsnog geen optie: Consolidatie in de markt betekent dat (alle) closed books portefeuilles (in de markt) worden ondergebracht bij één verzekeraar (bijvoorbeeld Achmea). Er zijn dan weer meer verzekeringen waarover de kosten kunnen worden verdeeld, waardoor de totale portefeuille (voorlopig) kostendekkend blijft. Op dit moment is dit geen optie omdat er teveel onzekerheid in de markt is rondom de mogelijke risico s in de portefeuilles. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat geen enkele verzekeraar de portefeuille van een andere wil overnemen. Outsourcen: overdragen aan een partij die de dienstverlening rondom de verzekeringen goedkoper kan uitvoeren. Dit is in verband met het streven naar behoud van werkgelegenheid vooralsnog geen optie voor ons. Nu we alle mogelijke interne kostenbesparingen hebben doorgevoerd en consolidatie in de markt of outsourcing (nog) geen optie zijn, zijn we op zoek naar nieuwe, totaal andere oplossingen. Inmiddels hebben verschillende interne en externe experts naar dit vraagstuk gekeken en er zijn veel ideeën aangedragen rondom bovenstaande (mogelijke) maatregelen. We dagen jou dan ook uit totaal nieuwe oplossingsrichtingen aan te dragen, waar wij nog niet aan hebben gedacht. Durf dus anders te denken! We zien nieuwe technologieën en nieuwe businessmodellen bepaalde sectoren volledig op z n kop zetten (denk aan Uber, Airbnb, etc.). Traditionele organisaties denken en doen traditioneel. We hebben ideeën van buitenaf nodig om totaal anders naar deze problematiek te kunnen kijken. We hopen dus van harte dat je met ons meedenkt! Randvoorwaarden We willen alle klantafspraken nakomen. Onze klanten mogen er dus niet op achteruit gaan. Het verhogen van de premies is daarmee geen optie. We willen onze klanten een goede service blijven geven, zolang hun polis loopt.

5 Jouw concept (maximaal 3 A4 groot, PDF bestand) Geef een enthousiaste en prikkelende beschrijving van jouw out-of-the-box oplossingen! Hoe kunnen wij dit vraagstuk op een (totaal) andere manier dan wij tot nu toe hebben gedaan of hebben onderzocht, aanpakken? Wat zie jij, wat wij (nog) niet zien? TIPS Durf anders te denken en durf ons creatieve, gekke of wellicht brutale voorstellen te doen: Laat je niet afleiden door de reeds bestaande maatregelen (van ons of wellicht uit het buitenland) Denk niet te veel in onmogelijkheden, maar in mogelijkheden. Laat je inspireren door alle nieuwe (technologische) ontwikkelingen die gaande zijn en de nieuwe mogelijkheden en start-ups die hierdoor ontstaan. Wat kunnen deze ontwikkelingen bijdragen aan het oplossen van ons probleem? Beoordelingscriteria Out-of-the-box: is het concept origineel en vernieuwend? Impact: wat is de verwachte impact van de oplossing? Haalbaarheid: is het concept (op korte termijn) uitvoerbaar? Professionaliteit van de presentatie en onderbouwing van het concept Wij zijn heel benieuwd naar jouw ideeën. Alvast hartelijk dank voor het meedenken. Namens het hele team wensen wij je veel succes bij de uitwerking van je concept! Raymond van Haasteren, Manager Proces & Verandermanagement, Service Organisatie Leven, Achmea

6 Het wedstrijdreglement Jouw inzending Jouw inzending (inclusief eventuele afbeeldingen) bestaat uit maximaal 3 A4. Jouw inzending is een PDF-bestand (Klik hier voor gratis PDF converter) van maximaal 10 MB groot. Het is niet toegestaan om persoonlijke en/of studiegegevens in jouw inzending te verwerken. Inzendingen worden anoniem aan de jury voorgelegd. Deelname Deelname is uitsluitend mogelijk via de website van Battle of Concepts (www.battleofconcepts.nl) De Battle is exclusief voor studenten en young professionals (HBO en WO t/m 30 jaar). Deelname in groepen (max. vier personen) is mogelijk. Het prijzengeld wordt aan de hoofddeelnemer uitgekeerd. De punten worden gelijkmatig over de groepsleden verdeeld. Alle groepsleden dienen zich in te schrijven i.v.m. uitnodigingen voor een eventuele prijsuitreiking/brainstormsessie. Medewerkers van Achmea zijn uitgesloten van deelname. Inzending Meerdere inzendingen per deelnemer/team zijn toegestaan. Een Battle account is vereist om jouw concept in te zenden. Inzendingen moeten voor de deadline via de website van Battle of Concepts worden geüpload. Na de deadline 15 november 2015 kunnen geen ideeën meer worden ingezonden. Te laat of anders ingediende inzendingen worden uitgesloten van deelname. Na succesvolle verzending ontvang je direct een bevestiging. Zo niet, stuur dan zo snel mogelijk maar uiterlijk vóór de deadline een naar Het is niet mogelijk om jouw idee na inzending te vervangen en/of aan te passen. Uitslag De uitslag van de Battle wordt uiterlijk vier weken na de deadline bekend gemaakt op de website. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Uiterlijk twee weken na bekendmaking van de uitslag wordt het prijzengeld uitgekeerd. Het prijzengeld is in totaal euro en wordt verdeeld over de beste 5 inzendingen: o 1e prijs EUR 1500,- o 2e prijs EUR 1000,- o 3e prijs EUR 750,- o 4 e prijs EUR 500,- o 5 e prijs EUR 250,- Voorwaarden Door inzending ga je akkoord met de (dan geldende) algemene voorwaarden van Battle of Concepts. Zie: Ook ga je er mee akkoord dat jouw idee na inzending de CC0 licentie van Creative Commons krijgt toegewezen. Met een CC0 licentie kan jouw idee door Achmea voor alle doeleinden gebruikt worden en naamsvermelding kan daarbij niet worden geëist. Meer informatie:

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet?

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Introductie Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor een veilig

Nadere informatie

Hoe kunnen we risico s beter voorspellen?

Hoe kunnen we risico s beter voorspellen? Hoe kunnen we risico s beter voorspellen? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 2 november 2014 Battle type: Premium Battle Introductie ABZ (onderdeel van Solera) is de IT-dienstverlener op het gebied van schade,

Nadere informatie

Bedenk een opt-in actie met win-win situatie voor retailer én klant!

Bedenk een opt-in actie met win-win situatie voor retailer én klant! Bedenk een opt-in actie met win-win situatie voor retailer én klant! Prijzengeld: 1.000,- Deadline: 21 april 2013 Battle type: Brainstorm Battle Introductie Yourzine helpt merken en organisaties bij het

Nadere informatie

Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant!

Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant! Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant! Op vrijdag 25 mei worden de kanshebbers op een top 3 plek uitgenodigd om hun concept te komen pitchen voor de Battle jury. Op basis van deze

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 9 juni 2013 Battle type: Premium Battle. Bedenk een slimme marketing actie voor Nuon!

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 9 juni 2013 Battle type: Premium Battle. Bedenk een slimme marketing actie voor Nuon! Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 9 juni 2013 Battle type: Premium Battle Bedenk een slimme marketing actie voor Nuon! Introductie Nuon, onderdeel van Vattenfall, is een energieonderneming die elektriciteit,

Nadere informatie

Hoe kan de Rabobank studenten helpen om onnodig hoge (studie)schulden te voorkomen?

Hoe kan de Rabobank studenten helpen om onnodig hoge (studie)schulden te voorkomen? Hoe kan de Rabobank studenten helpen om onnodig hoge (studie)schulden te voorkomen? Prijzengeld: 5000,- Deadline: zondag 11 september 2011 Introductie Als coöperatieve bank staat de Rabobank al meer dan

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009. My first energy contract.

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009. My first energy contract. Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009 My first energy contract. Inleiding Nuon produceert, levert en handelt in (duurzame) energie. Ook bieden we aanvullende diensten en technische innovaties. Daarnaast

Nadere informatie

Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken?

Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken? Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken? Prijzengeld: 5000,- Deadline: 24 april 2010 Battle Type: Private Introductie Media Markt heeft meer dan

Nadere informatie

Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals.

Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals. Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals. Deadline: 12 december 2010 Prijzengeld: 5.000,- euro Battle type: Introductie Euroforum is marktleider in het ontwikkelen van congressen,

Nadere informatie

Bedenk een concept waardoor jongeren zich bewust worden van het belang van een uitvaartverzekering

Bedenk een concept waardoor jongeren zich bewust worden van het belang van een uitvaartverzekering Bedenk een concept waardoor jongeren zich bewust worden van het belang van een uitvaartverzekering www.gezondheidsnet.rnews.be Prijzengeld: 5000,- Deadline: zondag 20 juni 2010 Battle type: Introductie

Nadere informatie

Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen?

Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen? Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen? Prijzengeld: 5000,- Deadline: 21 februari 2010 Introductie KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten in Nederland

Nadere informatie

Hoe kan KPN haar websitebezoekers het product Interactieve TV laten ervaren?

Hoe kan KPN haar websitebezoekers het product Interactieve TV laten ervaren? Hoe kan KPN haar websitebezoekers het product Interactieve TV laten ervaren? Prijzengeld: 5000,- Deadline: 14 februari 2010 Introductie KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten

Nadere informatie

Gen e r a l i Bat t l e. Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten

Gen e r a l i Bat t l e. Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten Gen e r a l i Bat t l e Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten Generali Battle Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten. Generali Battle Inleiding Generali Generali

Nadere informatie

Met welk aanbod willen alle jongeren ZEKUR zijn?

Met welk aanbod willen alle jongeren ZEKUR zijn? Met welk aanbod willen alle jongeren ZEKUR zijn? Startdatum: 9 januari 2009 Deadline: 22 februari 2009 Prijzengeld: 5.000,- Introductie ZEKUR ZEKUR is in januari 2007 door Univé-VGZ-IZA-Trias op de markt

Nadere informatie

Met welk inspirerend initiatief overtuig je het bedrijfsleven om te investeren in het oplossen van de water en sanitatie problematiek?

Met welk inspirerend initiatief overtuig je het bedrijfsleven om te investeren in het oplossen van de water en sanitatie problematiek? Met welk inspirerend initiatief overtuig je het bedrijfsleven om te investeren in het oplossen van de water en sanitatie problematiek? Deadline: 28 februari 2010 Prijzengeld: 5000,Extra prijs: De kans

Nadere informatie

BAttle vraag: Bedenk een visvriendelijk gemaal

BAttle vraag: Bedenk een visvriendelijk gemaal BAttle vraag: Bedenk een visvriendelijk gemaal neem me niet in de maling! Totaal prijzengeld: 15.000 EURO 1e ronde: 5.000 euro verdeeld over de 20 winnaars 5.000 euro verdeeld over de 3 studieverenigingen

Nadere informatie

Gen e r a l i ve r z e k e r i n g s g r o e p Bat t l e of Co n c e p t s. Hoe krijg je de ondernemer zover dat hij bij een intermediair binnen komt?

Gen e r a l i ve r z e k e r i n g s g r o e p Bat t l e of Co n c e p t s. Hoe krijg je de ondernemer zover dat hij bij een intermediair binnen komt? Gen e r a l i ve r z e k e r i n g s g r o e p Bat t l e of Co n c e p t s Hoe krijg je de ondernemer zover dat hij bij een intermediair binnen komt? Pri j z e n g e l d: 5.000,- Sl u i t i n g s d at

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen

Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen Aflossingsvrije hypotheek De naam zegt het al: bij de aflossingsvrije hypotheek los je niets af. Je betaalt iedere maand alleen rente over het

Nadere informatie

OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK

OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK 1 De waarde van ONAFHANKELIJK Financieel Advies bij een OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK 2 Vrij is onafhankelijk Vrij zijn betekent in de kern dat je de mogelijkheid hebt om keuzes te kunnen

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling De pensioenregeling van Pensioenfonds voor de Accountancy wordt per 1 januari 2015 aangepast. Het bestuur heeft inmiddels de hoofdlijnen van de nieuwe regeling vastgesteld.

Nadere informatie

Verantwoorde leningen in een veranderende wereld

Verantwoorde leningen in een veranderende wereld Verantwoorde leningen in een veranderende wereld De economische crisis heeft de afgelopen periode flink huisgehouden, met bezuinigingen, oplopende ontslagen en voor veel huishoudens een lager besteedbaar

Nadere informatie

VOORWAARDEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING. Verzekerd van alle aandacht. 1 van 28

VOORWAARDEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING. Verzekerd van alle aandacht. 1 van 28 VOORWAARDEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING Verzekerd van alle aandacht. 1 van 28 VOORWAARDEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 02-2015 Inhoudsopgave Belangrijk Waarom deze voorwaarden belangrijk voor u zijn Zo

Nadere informatie

FPK-Plus Rapport. De heer en mevrouw Voorbeeld 14-02-2014. In samenwerking met

FPK-Plus Rapport. De heer en mevrouw Voorbeeld 14-02-2014. In samenwerking met FPK-Plus Rapport De heer en mevrouw Voorbeeld 14-02-2014 In samenwerking met Op dit rapport zijn de algemene voorwaarden van toepassing van de adviseur die dit rapport voor u heeft opgesteld. Bij het verlenen

Nadere informatie

De hypotheek die bij u past. De Hypotheek van Centraal Beheer Achmea

De hypotheek die bij u past. De Hypotheek van Centraal Beheer Achmea De hypotheek die bij u past. De Hypotheek van Centraal Beheer Achmea Inhoud Uw droomhuis kunnen kopen... 3 Even uw voordelen op een rij! 4 Kies uit verschillende hypotheekvormen. 6 Hoeveel kunt u maximaal

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

Pensioenopbouw over salarisdeel boven 100.000 Kansen en aandachtspunten voor werkgevers

Pensioenopbouw over salarisdeel boven 100.000 Kansen en aandachtspunten voor werkgevers Pensioenopbouw over salarisdeel boven 100.000 Kansen en aandachtspunten voor werkgevers 15 APRIL 2014 PENSIOEN ASSET MANAGEMENT GOVERNANCE Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Achtergrond van de fiscale

Nadere informatie

Handleiding bij het invoeren van de productwijzers levensverzekeringen. augustus 2008

Handleiding bij het invoeren van de productwijzers levensverzekeringen. augustus 2008 Handleiding bij het invoeren van de productwijzers levensverzekeringen augustus 2008 1 Inleiding Toelichting In het kader van de verbreding van transparantie voor de gehele verzekeringsbranche is door

Nadere informatie

Hypotheek Krant. Een uitgave boordevol belangrijke informatie voor iedereen die nu of in de toekomst de beste hypotheek wil afsluiten!

Hypotheek Krant. Een uitgave boordevol belangrijke informatie voor iedereen die nu of in de toekomst de beste hypotheek wil afsluiten! Hypotheek nodig? Kijk eerst op www.bevr.nl U leest het in de van uw onafhankelijk adviseur Hypotheek Krant 2e jaargang nr. 1 2007/08 Een uitgave boordevol belangrijke informatie voor iedereen die nu of

Nadere informatie