Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant!"

Transcriptie

1 Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant! Op vrijdag 25 mei worden de kanshebbers op een top 3 plek uitgenodigd om hun concept te komen pitchen voor de Battle jury. Op basis van deze pitches zal de uiteindelijke Battle ranking bepaald worden. Het is dus van belang dat je 25 mei beschikbaar bent. Prijzengeld: 5.000,- Deadline: zondag 6 mei 2012

2 Introductie Stichting Pensioenfonds ABP is het bedrijfstakpensioenfonds voor werkgevers en werknemers van overheids- en onderwijsinstellingen in Nederland. ABP heeft aangesloten werkgevers, 2,8 miljoen klanten en raakt één op de vijf gezinnen in Nederland. Klanten kunnen rekenen op een pakket voor inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid, overlijden en pensionering. Met een beheerd vermogen van 239 miljard (per 31 maart 2011) is ABP één van de grootste pensioenfondsen ter wereld. ABP wil het best communicerende pensioenfonds ter wereld zijn, waar ook de jongerengeneratie (25-35 jaar) zich thuis voelt. ABP wil klanten voortdurend en laagdrempelig een overzicht van hun pensioen kunnen aanbieden en is momenteel actief bezig met de vraag hoe zij de jongerengeneratie meer bij het thema pensioen kunnen betrekken. Aanleiding Over het algemeen zijn jongeren nog niet bezig met hun pensioen. Jongeren vinden pensioen saai en ingewikkeld. Een ver van hun bed show, waar zij zich nog niet betrokken bij voelen en waarin zij nog geen interesse in hebben. Wat pensioen is, hoe het werkt en waarom collectief sparen voor later slim is, doet er niet toe nu je nog zo jong bent. Dat komt later wel Jongeren hebben over het algemeen weinig kennis van de werking en het belang van een collectief pensioenstelsel. Door dit gebrek aan kennis zijn jongeren nu vaak vatbaarder voor de negatieve beeldvorming vanuit de media. Door alle negatieve publiciteit krijgen jongeren de indruk dat zij moeten betalen voor de ouderen en er later voor hen niets over blijft. Als je afgaat op deze berichten, zonder je zelf goed in de werking van het pensioenstelsel te verdiepen, lijkt zelf sparen en ieder voor zich beter te zijn. Als je je echter beter verdiept in het onderwerp kom je er al snel achter dat het huidige pensioenstelsel in Nederland zo slecht nog niet is. Collectief sparen voor later heeft enorm veel voordelen die jongeren nu vaak niet kennen. Zo deel je in een collectief pensioen de kosten en risico s met elkaar. En dat betekent minder risico s en lagere kosten dan wanneer je er alleen voor staat. Samen je pensioen regelen en samen beleggen is veel goedkoper dan ieder voor zich. En dat scheelt enorm in je pensioen. 1 procent minder kosten (of 1 procent meer rendement), kan wel 30 procent meer pensioen opleveren! Daar komt bij dat als jou iets zou overkomen, zoals ziekte of arbeidsongeschiktheid, in de meeste gevallen geregeld is dat je pensioen doorgroeit. Ook zijn de risico s van beleggen bij een pensioenfonds een stuk kleiner dan wanneer je het in je eentje regelt. Meer informatie over deze voordelen van een collectief pensioen vind je op: ABP wil jongeren laten inzien dat collectief sparen via een pensioenfonds in Nederland zo gek nog niet is in vergelijking met andere landen en andere spaaropties. ABP wil de ongeïnteresseerde en wantrouwende houding van jongeren ten aanzien van collectieve pensioenen veranderen.

3 Hoe zorgt ABP er met behulp van sociale media voor dat jongeren het belang en de voordelen van een collectief pensioen gaan inzien? De Battle ABP is op zoek naar praktische en aansprekende ideeën waarmee zij aandacht onder jongeren kunnen generen voor het onderwerp pensioen en hen bewust kunnen maken van het belang van collectief sparen voor later. Om ervoor te zorgen dat jongeren een positievere houding krijgen ten aanzien van collectieve pensioenen is het van belang dat jongeren zich allereerst meer gaan interesseren in het onderwerp pensioen/oudedagvoorziening. En zo zelf kunnen ontdekken dat collectief sparen via het Nederlandse pensioenstelsel interessant is. Als je kijkt naar onderstaand AIDA model gaat het ABP dus om de eerste twee fasen; het creëren van awareness en interest om vervolgens de houding (desire) te kunnen veranderen. Stel jij werkt bij APB en hebt de leiding over het communicatiebeleid richting jongeren (25-35 jaar). Wat zou jij doen om het onderwerp pensioen (en het belang van collectief sparen) meer onder de aandacht te brengen bij jongeren, zodat zij een positievere houding krijgen ten aanzien van collectieve pensioenen? Hoe, op welk moment en op welke wijze zou jij jongeren gaan benaderen?

4 Leef je in in de leefwereld van jongeren tussen de 25 en 35 jaar en kom met een concreet en implementeerbaar voorstel voor een social media campagne. Stel jezelf hierbij de volgende vragen: Waar en op welk moment kan ik jongeren het beste benaderen? Bij wat voor levensmomenten is dat? Wanneer heb ik de meeste kans om hun aandacht te trekken? Met welke middelen en via welke kanalen kan ik jongeren het beste bereiken? Met welke boodschap (woord en beeld) kan ik hun aandacht het beste trekken en vasthouden? Wie kan deze boodschap het beste brengen als ik tot de jongeren door wil dringen? Welke sfeer wil ik daarbij creëren? Welke associaties wil ik opwekken? Welke communicatiestijl, benamingen en benaderingswijze moet ik gebruiken om aandacht en interesse voor het onderwerp op te wekken en hen bewust te maken van het belang van collectief sparen? Denk na over de leefwereld en levensmomenten van jongeren en zoek een ingang om hen te benaderen. Haak bijvoorbeeld in op actuele persoonlijke events, waardoor ABP relevanter kan zijn voor jongeren. Je bent geheel vrij om naar eigen inzicht tot een uniek en effectief concept te komen, zolang je concept maar kan worden toegepast door ABP, of in samenwerking met ABP. Het concept moet daarnaast voldoen aan onderstaande randvoorwaarden: Jouw concept moet aandacht (en gevoel van urgentie) voor het sparen van een oudedagvoorziening in het algemeen en het voordeel van een collectief pensioen in het bijzonder opwekken onder jongeren t/m 35 jaar. Wij zijn niet op zoek naar een algemeen plan van aanpak, maar naar concreet uitgewerkte acties voor een campagne in het vierde kwartaal van Zorg daarbij voor duidelijke (to the point) en prikkelende (eenvoudige) informatie. Zo visueel, persoonlijk en activerend mogelijk. Zorg dat er een duidelijke rode draad zit in alle communicatiemiddelen en uitingen. Met de activiteiten uit jouw campagne dien je zo persoonlijk mogelijk te communiceren met jongeren; hen zo persoonlijk mogelijk aan te spreken. Probeer daarbij zoveel mogelijk zintuigen te prikkelen. Benut de nieuwe mogelijkheden van sociale media met alle moderne communicatiemiddelen optimaal en genereer een interactie met de doelgroep (dus niet puur eenrichtingsverkeer).

5 Jouw Concept (max. 5 A4) Onderdeel 1: Omgevingsverkenning (max. 1 A4) Vraag aan 5 vrienden hoe zij aankijken tegen pensioen. o Hoe kijken zij aan tegen het sparen via een collectief pensioen? o In hoeverre hebben zij zich verdiept in het onderwerp pensioen en de verschillende spaaropties voor een oude dag (collectief pensioen en andere alternatieven)? Waarom wel/niet? o Waardoor/wanneer zouden zij aandacht gaan besteden aan hun eigen pensioen/oudedagvoorziening? Wat maakt pensioen relevant voor hen? o Hoe (moment, boodschap, kanaal, stijl/aanspreekvorm) zouden zij benaderd willen worden over (het belang van) een collectief pensioen? Onderdeel 2: Jouw Concept (max. 4A4) Stel jij werkt bij APB en hebt de leiding over het communicatiebeleid richting jongeren (25-35 jaar). Wat zou jij doen om het onderwerp pensioen (en het belang hiervan) meer onder de aandacht te brengen bij jongeren, zodat zij meer geïnteresseerd raken en een positievere houding gaan aannemen ten aanzien van het collectief sparen voor hun oude dag? Leef je in in de belevingswereld van jongeren tussen de 25 en 35 jaar en kom met een concreet en uitvoerbaar voorstel voor een social media campagne/actie die in het vierde kwartaal van 2012 uitgerold kan worden. Tip 1: Werk je concept zo concreet en visueel mogelijk uit! ABP is niet op zoek naar een algemeen plan van aanpak, maar naar concreet uitgewerkte acties voor een campagne in Q4 van Geef in jouw voorstel duidelijk aan: - wat jongeren merken/zien/horen van jouw concept - wat ABP hier precies voor moet doen en wanneer Houd in je concept rekening met de vragen (op welk moment en op welke wijze) en de randvoorwaarden die in het onderdeel De Battle zijn aangegeven. Tip 2: Kijk eens om je heen naar andere partijen en samenwerkingsverbanden. Hoe creëren zij urgentie en activeren zij jongeren om zich te verdiepen in een bepaald (saai en ingewikkeld) onderwerp? Hoe leggen zij contact met hun doelgroep? Wat vind jij goed aan hun aanpak? Waardoor hebben zij wel of juist niet jouw aandacht kunnen trekken voor het onderwerp en jouw houding beïnvloed? Belangrijk! Je concept bestaat uit maximaal 5 A4 (inclusief eventuele afbeeldingen en tekeningen). Je bestand moet een PDF bestand zijn (Klik hier voor gratis PDF converter) en is maximaal 10 MB groot. Grotere bestanden kunnen niet worden geüpload. Het is niet toegestaan om persoonlijke gegevens zoals naam en studiegegevens in je concept te verwerken.

6 Beoordelingscriteria Wij zullen het concept op de volgende criteria beoordelen: Effectiviteit: genereert het concept de nodige aandacht onder jongeren voor collectieve pensioenen en het belang hiervan? Aantrekkelijkheid en virale werking: Spreekt het concept jongeren aan en ontstaat er een viraal effect: wordt het gedeeld met anderen? Haalbaarheid: is het uitvoerbaar door ABP, eventueel in samenwerking met een andere partij (deze dan wel duidelijk vermelden in je concept!) en kan het in één kwartaal gedraaid worden? Professionaliteit: is het concept: o Helder en bondig geformuleerd? o Concreet uitgewerkt?

7 Spelregels, voorwaarden en prijzengeld Jouw concept Jouw concept (inclusief eventuele afbeeldingen) bestaat uit maximaal 5 A4. Jouw concept is een PDF bestand (Klik hier voor gratis PDF converter) en is maximaal 10 MB groot. Het is niet toegestaan om persoonlijke en/of studiegegevens in jouw concept te verwerken. Inzendingen worden anoniem aan de jury voorgelegd. Deelname Deelname is uitsluitend mogelijk via de website van Battle of Concepts. De Battle is exclusief voor studenten (HBO en WO t/m 30 jaar) en Young Professionals (afgestudeerd HBO en WO t/m 30 jaar). Deelname in groepen is mogelijk. Het prijzengeld wordt aan de hoofddeelnemer uitgekeerd. De punten worden gelijkmatig over de groepsleden verdeeld. Alle groepsleden dienen zich in te schrijven i.v.m. uitnodigingen voor de pitchmiddag. Medewerkers van ABP zijn uitgesloten van deelname. Inzending Een Battle account is vereist om jouw concept in te zenden. Concepten moeten voor de deadline via de website van Battle of Concepts worden geüpload. Na de deadline (6 mei 2012) kunnen geen concepten worden ingezonden. Te laat of anders ingediende concepten worden uitgesloten van deelname. Na succesvolle verzending ontvang je direct een bevestiging. Zo niet, stuur dan zo snel mogelijk maar uiterlijk vóór de deadline een naar Het is niet mogelijk om jouw concept na inzending te vervangen en/of aan te passen. Uitslag Twee weken na de deadline worden de kanshebbers op een top 10 plek bekend gemaakt. Zij worden vervolgens uitgenodigd om hun concept op 25 mei te komen pitchen voor de jury. Op basis van de pitches op 25 mei wordt de uiteindelijke top 10 ranking bepaald. Het is dus belangrijk dat je 25 mei beschikbaar bent om jouw idee te komen pitchen! Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Uiterlijk twee weken na bekendmaking van de uitslag wordt het prijzengeld uitgekeerd. Het prijzengeld is in totaal euro en wordt verdeeld over de beste 10 concepten: 1e prijs 2000,- euro (na aftrek van belasting netto 1.420,-) 2e prijs 1150,- euro bruto (na aftrek van belasting 816,50) 3e prijs 450,- euro nrs. 4 t/m ,- euro Voorwaarden Door inzending ga je akkoord met de (dan geldende) algemene voorwaarden van Battle of Concepts. Zie: Ook ga je er mee akkoord dat jouw concept na inzending de CC0 licentie van Creative Commons krijgt toegewezen. Met een CC0 licentie kan jouw concept door ABP voor alle doeleinden gebruikt worden en naamsvermelding kan daarbij niet geëist worden. Meer informatie:

Hoe kan de Rabobank studenten helpen om onnodig hoge (studie)schulden te voorkomen?

Hoe kan de Rabobank studenten helpen om onnodig hoge (studie)schulden te voorkomen? Hoe kan de Rabobank studenten helpen om onnodig hoge (studie)schulden te voorkomen? Prijzengeld: 5000,- Deadline: zondag 11 september 2011 Introductie Als coöperatieve bank staat de Rabobank al meer dan

Nadere informatie

Bedenk een concept waardoor jongeren zich bewust worden van het belang van een uitvaartverzekering

Bedenk een concept waardoor jongeren zich bewust worden van het belang van een uitvaartverzekering Bedenk een concept waardoor jongeren zich bewust worden van het belang van een uitvaartverzekering www.gezondheidsnet.rnews.be Prijzengeld: 5000,- Deadline: zondag 20 juni 2010 Battle type: Introductie

Nadere informatie

Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken?

Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken? Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken? Prijzengeld: 5000,- Deadline: 24 april 2010 Battle Type: Private Introductie Media Markt heeft meer dan

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 9 juni 2013 Battle type: Premium Battle. Bedenk een slimme marketing actie voor Nuon!

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 9 juni 2013 Battle type: Premium Battle. Bedenk een slimme marketing actie voor Nuon! Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 9 juni 2013 Battle type: Premium Battle Bedenk een slimme marketing actie voor Nuon! Introductie Nuon, onderdeel van Vattenfall, is een energieonderneming die elektriciteit,

Nadere informatie

Hoe kunnen we risico s beter voorspellen?

Hoe kunnen we risico s beter voorspellen? Hoe kunnen we risico s beter voorspellen? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 2 november 2014 Battle type: Premium Battle Introductie ABZ (onderdeel van Solera) is de IT-dienstverlener op het gebied van schade,

Nadere informatie

Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen?

Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen? Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen? Prijzengeld: 5000,- Deadline: 21 februari 2010 Introductie KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten in Nederland

Nadere informatie

Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals.

Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals. Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals. Deadline: 12 december 2010 Prijzengeld: 5.000,- euro Battle type: Introductie Euroforum is marktleider in het ontwikkelen van congressen,

Nadere informatie

Hoe kan KPN haar websitebezoekers het product Interactieve TV laten ervaren?

Hoe kan KPN haar websitebezoekers het product Interactieve TV laten ervaren? Hoe kan KPN haar websitebezoekers het product Interactieve TV laten ervaren? Prijzengeld: 5000,- Deadline: 14 februari 2010 Introductie KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009. My first energy contract.

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009. My first energy contract. Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009 My first energy contract. Inleiding Nuon produceert, levert en handelt in (duurzame) energie. Ook bieden we aanvullende diensten en technische innovaties. Daarnaast

Nadere informatie

Gen e r a l i Bat t l e. Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten

Gen e r a l i Bat t l e. Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten Gen e r a l i Bat t l e Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten Generali Battle Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten. Generali Battle Inleiding Generali Generali

Nadere informatie

BAttle vraag: Bedenk een visvriendelijk gemaal

BAttle vraag: Bedenk een visvriendelijk gemaal BAttle vraag: Bedenk een visvriendelijk gemaal neem me niet in de maling! Totaal prijzengeld: 15.000 EURO 1e ronde: 5.000 euro verdeeld over de 20 winnaars 5.000 euro verdeeld over de 3 studieverenigingen

Nadere informatie

Gen e r a l i ve r z e k e r i n g s g r o e p Bat t l e of Co n c e p t s. Hoe krijg je de ondernemer zover dat hij bij een intermediair binnen komt?

Gen e r a l i ve r z e k e r i n g s g r o e p Bat t l e of Co n c e p t s. Hoe krijg je de ondernemer zover dat hij bij een intermediair binnen komt? Gen e r a l i ve r z e k e r i n g s g r o e p Bat t l e of Co n c e p t s Hoe krijg je de ondernemer zover dat hij bij een intermediair binnen komt? Pri j z e n g e l d: 5.000,- Sl u i t i n g s d at

Nadere informatie

Adviesrapport. De Meerse. Beroepsproduct schouwburg. Acalya Cingoz, 431353. Inleverdatum: 28.09.2012

Adviesrapport. De Meerse. Beroepsproduct schouwburg. Acalya Cingoz, 431353. Inleverdatum: 28.09.2012 Beroepsproduct schouwburg De Meerse Acalya Cingoz, 431353 Adviesrapport Inleverdatum: 28.09.2012 Student: Acalya Cingoz Student nr: 431353 Communicatie, Hogeschool InHolland Diemen Afstudeerbegeleider:

Nadere informatie

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt Ben je gepassioneerd over je idee? Begrijp je welk probleem jouw idee oplost voor jouw (potentiële) klanten? Weet je wie er geïnteresseerd

Nadere informatie

Zo doet u mee aan de campagne via social media

Zo doet u mee aan de campagne via social media Zo doet u mee aan de campagne via social media Heel veel praktijken hebben een eigen website, Facebookpagina, LinkedIn-profiel, Twitter-kanaal of YouTube. Maakt u ook gebruik van social media? Met al die

Nadere informatie

Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015

Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015 Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015 Inhoudsopgave Voorwoord Blz. 3 Inhoud en planning Blz. 4 Draaiboek Blz. 5 t/m 8 Doelgroepen specificatie Blz. 9 t/m 12 Benaderen doelgroepen

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel Sociale media en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf multifunctioneel Anno 2012 zijn sociale media een nieuwe klanten binnen te halen, wat er speelt en het gesprek aangaan.

Nadere informatie

Jouw marketingplan in acht stappen

Jouw marketingplan in acht stappen Jouw marketingplan in acht stappen Werkboek voor ondernemers in de multifunctionele landbouw 1 INHOUD Inleiding... 3 Wat is marketing en waarom een marketingplan?... 4 Stap 1. Formuleren van doelstellingen...

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 2012 1 Workshops Leren werkt! Feedback geven en ontvangen Timemanagement Loopbaancheck Flow in je werk Profileren kun je leren Netwerken Cursussen Emotionele intelligentie

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Voorwoord. Op die manier kun je van je Facebook pagina een levendige community maken met fans die je producten of diensten graag kopen en aanbevelen!

Voorwoord. Op die manier kun je van je Facebook pagina een levendige community maken met fans die je producten of diensten graag kopen en aanbevelen! Voorwoord Zo'n 10 miljoen Nederlanders maken inmiddels gebruik van sociale netwerksites. Als ondernemer kun je dus niet achter blijven om ook actief te zijn op sociale media als je je doelgroep wilt bereiken.

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals e-mail marketing voor webwinkeliers Voor praktische professionals Alle grote webwinkels doen aan e-mail marketing. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Ze weten namelijk dat e-mail marketing meer oplevert

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ. Communicatiebeleidsplan

STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ. Communicatiebeleidsplan STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ Communicatiebeleidsplan Mei 2012 2 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 4 2 Inleiding... 5 3 Missie, visie en ambitie... 6 4 Communicatiedoelstellingen verfijnd... 6 5 Communicatiebeleid...

Nadere informatie

Digitale Toolkit. Social Media. voor sportclubs,gemeenten en sportbonden

Digitale Toolkit. Social Media. voor sportclubs,gemeenten en sportbonden Digitale Toolkit Social Media voor sportclubs,gemeenten en sportbonden 2 De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Deze toolkit is gemaakt voor sportclubs, gemeenten, sportbonden

Nadere informatie