Hoe kunnen we risico s beter voorspellen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe kunnen we risico s beter voorspellen?"

Transcriptie

1 Hoe kunnen we risico s beter voorspellen? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 2 november 2014 Battle type: Premium Battle

2 Introductie ABZ (onderdeel van Solera) is de IT-dienstverlener op het gebied van schade, informatie en communicatie in de automotive en verzekeringsbranche. Onze producten worden gebruikt bij het accepteren van verzekeringen. Bijvoorbeeld bij het beoordelen van risico s en het bepalen van de bijbehorende verzekeringspremies. Maar ook bij het snel en goed vaststellen en afhandelen van autoschades spelen onze producten een belangrijke rol. Wij zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om processen rond verzekeringen sneller, beter en klantvriendelijker te laten verlopen. Daarbij proberen we in te spelen op toekomstige ontwikkelingen. Aanleiding De financiële wereld, waarvan verzekeraars deel uit maken verandert snel. Kostenbeheersing en klanttevredenheid zijn leidende parameters in het acteren van deze dienstverleners. De consument wordt steeds kritischer, stelt zich meer individualistisch op en is sneller geïnformeerd over de prestaties van zijn dienstverlener. Daarnaast verandert het maatschappelijke speelveld. Autobezit verandert in mobiliteit, risico s verplaatsen zich (wie is aansprakelijk in een zelfrijdende auto) en grenzen van dienstverleners vervagen (consument wordt taxichauffeur met Uberpop). Verzekeraars leveren nu veel kant-en-klare producten. One size fits all, waarbij alleen je postcode, je schadeverleden en de waarde van het bezit invloed hebben op je premie. Zo is je premie voor je autoverzekering lager als je op het platteland woont omdat daar minder verkeer is en dus minder kans op ongelukken. Maar dat je elke dag naar de binnenstad rijdt omdat je daar werkt, wordt niet in de premie meegenomen. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Je betaalt een hoge premie omdat je in de stad woont, maar wellicht maak je maar 1 keer per maand gebruik van je auto. Niet helemaal fair dus. Bij inboedel wordt gebruik gemaakt van de inboedelwaardemeter, die komt op basis van indicatoren als salaris, postcode en aantal kamers in je huis tot een globale vaststelling van de waarde. Als je een camera mee op reis neemt valt die niet meer onder de inboedelverzekering maar onder de reisverzekering. Al deze indicatoren zeggen niets over hoe jij uiteindelijk met je spullen omgaat. Ben je voorzichtig of vind je het leuk om risico te nemen. De verwachting is dat er bij consumenten steeds meer behoefte gaat ontstaan om verzekeringen af te sluiten (voor auto, inboedel, opstal, reis of een combinatie daarvan) gebaseerd op een individueel risicoprofiel. De verwachting is ook dat verzekeraars hierop in willen gaan spelen, zodat zij consumenten een eerlijker premie kunnen aanbieden. De eerste ontwikkelingen hiervan zien we bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Door middel van een kastje in de auto wordt het rijgedrag gemonitord en bij goed gedrag wordt er een lagere premie aangeboden. Men noemt dit Pay-As-You-Behave of Pay-as-You-Drive kortom Usage Based Insurance (op basis van gebruik gebaseerde verzekeringen).

3 Onze klanten zijn de verzekeraars en we willen hen tools (producten en diensten) gaan aanbieden waardoor zij nauwkeurig het risicoprofiel van een individuele consument kunnen bepalen en daardoor een eerlijkere prijs aan de consument kunnen aanbieden. Voor de ontwikkeling van deze tools hebben we jouw hulp nodig. We zijn op zoek naar de beste indicatoren voor het bepalen van een risicoprofiel van een consument en zijn ervan overtuigd dat jij ons hierbij kunt helpen! Wat is de beste indicator voor het bepalen van een risicoprofiel? De Battle Heeft een consument die nooit rood staat en/of altijd op tijd de huur betaalt een kleinere kans op schades? Heeft een persoon die 3 keer controleert of zijn voordeur op slot zit, een kleinere kans dat er wordt ingebroken? Rijden jonge ouders voorzichtiger en hebben zij daardoor een kleinere kans op autoschade? Wat zegt het lid zijn van een bepaalde vereniging over jouw risicoprofiel? Etc. Door de digitalisering van onze maatschappij komen er steeds meer data en kennis (onderzoek) beschikbaar, waardoor dergelijke verbanden kunnen worden onderbouwd en ze eventueel als nauwkeurige indicator gebruikt kunnen worden voor het vaststellen van een risicoprofiel van een individuele consument. In deze Battle vragen we je met ons mee te denken over dé beste indicator (of een combinatie van) voor één (of meer) van de volgende verzekeringen: Auto Inboedel Opstal Reisverzekering Welke (of combinatie daarvan) data vormen volgens jou dé beste indicator? Kun je dit onderbouwen en zijn de gegevens beschikbaar? Zo niet, wat is er voor nodig om deze data beschikbaar te krijgen en tegen welke condities? De kans is groot dat de consument zelf deze data moet delen met de verzekeraar (zie ook voorbeeld Usage Based Insurance)? Wil hij dit? We zijn niet op zoek naar nieuwe verzekeringsproducten. Dat is aan onze klant, de verzekeraar. We willen de verzekeraars tools bieden, op basis van de door jou bedachte indicatoren, waardoor zij nieuwe producten kunnen gaan ontwikkelen en aanbieden. Bestaande indicatoren zijn de gegevens die nu al vaak door verzekeraars worden gevraagd: leeftijd, beroep, opleiding, sport, salaris, (leeftijd)-kinderen, schadeverleden en totale bezit. Welke nieuwe indicatoren zouden we kunnen toevoegen? De data van een mobiele telefoon kunnen uiteraard een mooie basis zijn voor jouw indicator (ben je veel of weinig thuis, rijd je veel of weinig in de stad, in welk land ben je op vakantie etc.). Maar de vraag is hoe je deze gegevens kunt combineren met andere risicofactoren (/data) waardoor je nauwkeuriger kunt bepalen of iemand die een verzekering afneemt, veel of weinig zal claimen?

4 Jouw Concept (max 4 A4) Je concept bestaat uit twee onderdelen. In het eerste onderdeel stellen we twee (onderzoeks)vragen. De antwoorden zijn voor ons belangrijk, maar zeker ook voor jouw concept! De antwoorden zullen je nieuwe inzichten opleveren en daarmee belangrijk zijn voor de totstandkoming en onderbouwing van je concept. Onderdeel 1: Omgevingsverkenning/klein onderzoek (max 1 A4) o Big data is hot. Steeds meer organisaties kijken welke data zij beschikbaar hebben en wat ze hiermee kunnen doen. Ga op zoek naar één inspirerende case (uit een andere branche) die gebruikt wordt als voorspeller van gedrag. o Mits er aan alle voorwaarden m.b.t. privacy wordt voldaan, welke gegevens is een consument bereid te delen met een verzekeraar, in ruil voor een eerlijkere premie? Ga hierover het gesprek aan met 2 vrienden. Wat zijn je conclusies? Wat nog wel en wat niet meer? Onderdeel 2: Jouw concept (max 3 A4) Welke (combinatie van) data is volgens jou dé beste indicator om het risicoprofiel van een individuele consument te bepalen voor een auto-, opstal-, inboedel-, of reisverzekering of de combinatie daarvan? Tegen welke condities zou een consument die prijs willen geven (onder welke voorwaarden)? Probeer in je concept een zo goed mogelijke onderbouwing te geven en een beschrijving hoe deze data beschikbaar komen. De Beoordelingscriteria Je concept zal op de volgende onderdelen worden beoordeeld: Innovativiteit: hoe origineel is de indicator? Haalbaarheid: voldoet de oplossing aan regels van privacy en hoe kunnen eventuele drempels worden weggenomen? Beschikbaarheid en nauwkeurigheid van de indicator? Professionaliteit van het concept (onderbouwing en presentatie).

5 Het wedstrijdreglement Jouw inzending Jouw inzending (inclusief eventuele afbeeldingen) bestaat uit maximaal 4 A4. Jouw inzending is een PDF-bestand (Klik hier voor gratis PDF converter) van maximaal 10 MB groot. Het is niet toegestaan om persoonlijke en/of studiegegevens in jouw inzending te verwerken. Inzendingen worden anoniem aan de jury voorgelegd. Deelname Deelname is uitsluitend mogelijk via de website van Battle of Concepts. De Battle is exclusief voor studenten en young professionals (HBO en WO t/m 30 jaar). Deelname in groepen (max. vier personen) is mogelijk. Het prijzengeld wordt aan de hoofddeelnemer uitgekeerd. De punten worden gelijkmatig over de groepsleden verdeeld. Alle groepsleden dienen zich in te schrijven i.v.m. uitnodigingen voor een eventuele prijsuitreiking/brainstormsessie. Medewerkers van ABZ/Solera zijn uitgesloten van deelname. Inzending Een Battle account is vereist om jouw idee in te zenden. Inzendingen moeten voor de deadline via de website van Battle of Concepts worden geüpload. Na de deadline 2 november 2014 kunnen geen ideeën meer worden ingezonden. Te laat of anders ingediende inzendingen worden uitgesloten van deelname. Na succesvolle verzending ontvang je direct een bevestiging. Zo niet, stuur dan zo snel mogelijk maar uiterlijk vóór de deadline een naar Het is niet mogelijk om jouw idee na inzending te vervangen en/of aan te passen. Uitslag De uitslag van de Battle wordt uiterlijk vier weken na de deadline bekend gemaakt op de website. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Uiterlijk twee weken na bekendmaking van de uitslag wordt het prijzengeld uitgekeerd. Het prijzengeld is in totaal euro en wordt verdeeld over de beste 10 inzendingen: o 1e prijs EUR 2000,- o 2e prijs EUR 1150,- o 3e prijs EUR 450,- o 4 t/m 10e prijs EUR 200,- Voorwaarden Door inzending ga je akkoord met de (dan geldende) algemene voorwaarden van Battle of Concepts. Zie: Ook ga je er mee akkoord dat jouw idee na inzending de CC0 licentie van Creative Commons krijgt toegewezen. Met een CC0 licentie kan jouw idee door ABZ/Solera voor alle doeleinden gebruikt worden en naamsvermelding kan daarbij niet worden geëist. Meer informatie:

Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals.

Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals. Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals. Deadline: 12 december 2010 Prijzengeld: 5.000,- euro Battle type: Introductie Euroforum is marktleider in het ontwikkelen van congressen,

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009. My first energy contract.

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009. My first energy contract. Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009 My first energy contract. Inleiding Nuon produceert, levert en handelt in (duurzame) energie. Ook bieden we aanvullende diensten en technische innovaties. Daarnaast

Nadere informatie

Gen e r a l i Bat t l e. Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten

Gen e r a l i Bat t l e. Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten Gen e r a l i Bat t l e Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten Generali Battle Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten. Generali Battle Inleiding Generali Generali

Nadere informatie

Gen e r a l i ve r z e k e r i n g s g r o e p Bat t l e of Co n c e p t s. Hoe krijg je de ondernemer zover dat hij bij een intermediair binnen komt?

Gen e r a l i ve r z e k e r i n g s g r o e p Bat t l e of Co n c e p t s. Hoe krijg je de ondernemer zover dat hij bij een intermediair binnen komt? Gen e r a l i ve r z e k e r i n g s g r o e p Bat t l e of Co n c e p t s Hoe krijg je de ondernemer zover dat hij bij een intermediair binnen komt? Pri j z e n g e l d: 5.000,- Sl u i t i n g s d at

Nadere informatie

Deeleconomie = kansen / risico s

Deeleconomie = kansen / risico s Position paper Deeleconomie = kansen / risico s Stel je voor: je gaat met je gezin een maand op reis en besluit, om de kosten van de reis wat op te vangen, je huis te verhuren via Airbnb. Bij thuiskomst

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Opdracht verzekeren:

Opdracht verzekeren: Opdracht verzekeren: Verzekeringsadvies maken 3 vmbo b/k Tijdsduur: 2 weken Extra opdracht verzekeren In deze opdracht ga je werken aan het geven van een verzekeringsadvies aan Bert en Maud. Dit doe je

Nadere informatie

Handleiding bij het invoeren van de productwijzers schadeverzekeringen. juli 2008

Handleiding bij het invoeren van de productwijzers schadeverzekeringen. juli 2008 Handleiding bij het invoeren van de productwijzers schadeverzekeringen juli 2008 1 Inleiding Toelichting In het kader van de verbreding van transparantie voor de gehele verzekeringsbranche is door de sectoren

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Kopen op Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl

Eerste Hulp Bij Kopen op Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl + van De Clinic is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Daarmee staan we je toe om dit werk te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Trends in de schademarkt

Trends in de schademarkt Trends in de schademarkt VOORWOORD DYNAMISCHE MARKTEN, MOOIE KANSEN De markten van expertise en claims management zijn volop in beweging met vele kansen, maar ook bedreigingen als gevolg. Wie rustig achterover

Nadere informatie

Productwijzer Aansprakelijkheidsverzekering

Productwijzer Aansprakelijkheidsverzekering Productwijzer Aansprakelijkheidsverzekering In de productwijzer vindt u algemene informatie over de aansprakelijkheidsverzekering. De productwijzer is een korte samenvatting van enkele belangrijke punten

Nadere informatie

Het Individueel Werknemer Pensioen. Voor werknemers met een unieke positie

Het Individueel Werknemer Pensioen. Voor werknemers met een unieke positie Het Individueel Werknemer Pensioen. Voor werknemers met een unieke positie Inhoud Voor iedereen een passend pensioen. 3 Zo werkt het Individueel Werknemer Pensioen. 4 Even uw voordelen op een rij! 6 U

Nadere informatie

Vrijwilligers doen ertoe. Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij

Vrijwilligers doen ertoe. Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij Vrijwilligers doen ertoe Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij 4 5 6 8 10 Inhoud 1 De kern van ons vrijwilligersbeleid 2 Vrijwilligerswerk bij Humanitas: voor

Nadere informatie

Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer?

Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer? Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer? Het Waarborgfonds Motorverkeer kan uitkomst bieden Het kan iedereen overkomen: u wordt aangereden door een motor voertuig en de dader rijdt door of

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan?

Arbeidsongeschikt. En dan? Arbeidsongeschikt. En dan? Inhoud Voor wie is deze folder bedoeld? 5 Ik heb een aanvraag tot uitkering ingediend. Wat gebeurt er nu? 5 Beroepsarbeidsongeschiktheid 5 Passende arbeid 5 Gangbare arbeid

Nadere informatie

Beginpagina. Verzekeren

Beginpagina. Verzekeren Beginpagina Verzekeringsplek.nl is de website bij uitstek voor allerhande nuttige informatie rond verzekeren en verzekeringen. Het afsluiten van een verzekering kan u heel wat kopzorgen besparen, maar

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Optimized Rating Optimaliseren van Prijs en Product

Optimized Rating Optimaliseren van Prijs en Product WHITE PAPER Optimized Rating Optimaliseren van Prijs en Product Inleiding Hoewel de verzekeringsmarkt voorzichtige sporen van herstel vertoont, verkeren verzekeraars nog altijd in zwaar weer. De afname

Nadere informatie

Trends in de schademarkt

Trends in de schademarkt Trends in de schademarkt CED TRENDS IN DE SCHADEMARKT VOORWOORD DYNAMISCHE MARKTEN, MOOIE KANSEN De markten van expertise en claims management zijn volop in beweging met vele kansen, maar ook bedreigingen

Nadere informatie

NIEUW ONLINE VERDIENMODELLEN ONLINE GELD VERDIENEN VOOR ONDERNEMERS. Dennis Looijenga - Dennis Zwier - Ramon Boxelaar - Rick Brink

NIEUW ONLINE VERDIENMODELLEN ONLINE GELD VERDIENEN VOOR ONDERNEMERS. Dennis Looijenga - Dennis Zwier - Ramon Boxelaar - Rick Brink ONLINE VERDIENMODELLEN ONLINE GELD VERDIENEN VOOR ONDERNEMERS NIEUW Dennis Looijenga - Dennis Zwier - Ramon Boxelaar - Rick Brink INHOUDSOPGAVE Inleiding Blz. t/m. Content (blogging) Blz. 5 t/m. Diensten

Nadere informatie

Informatieboekje starters verloskunde

Informatieboekje starters verloskunde Informatieboekje starters verloskunde Inhoudsopgave Introductie Werken als zelfstandige Verzekeringen Praktijkbemiddeling Werken in loondienst Waar kun je nog meer aan denken? Meer informatie 2 Introductie

Nadere informatie

Internet. Dienstverleningsdocument

Internet. Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke

Nadere informatie

Zuinig zijn op wat je dierbaar is. Dienstenwijzer Lifeline verzekeringen

Zuinig zijn op wat je dierbaar is. Dienstenwijzer Lifeline verzekeringen Zuinig zijn op wat je dierbaar is Dienstenwijzer Lifeline verzekeringen Lifeline is een handelsnaam van The Phone House Netherlands BV. Lifeline handelt als bemiddelaar inzake de administratie en het aanbieden

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Zelf Uitvaartverzekering Z.UITV.Z 15.01

Algemene voorwaarden Zelf Uitvaartverzekering Z.UITV.Z 15.01 Algemene voorwaarden Zelf Uitvaartverzekering Z.UITV.Z 15.01 Algemene voorwaarden Zelf Uitvaartverzekering Z.UITV.Z 15.01 Wat houdt de Zelf Uitvaartverzekering in? De Zelf Uitvaartverzekering geeft recht

Nadere informatie

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering)

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering) Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de motorrijtuigenverzekering. Welke risico s dekt deze

Nadere informatie

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering Motorrijtuigenverzekering Productwijzer Motorrijtuigenverzekering Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de motorrijtuigenverzekering. Welke risico s

Nadere informatie

Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: mei 2014

Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: mei 2014 Voorwaarden Autoverzekering onna-onna Versie: mei 2014 Beste onna-onna klant, Dit zijn de voorwaarden van je onna-onna autoverzekering. Bij de meeste verzekeringen krijg je heel veel voorwaarden. Bij deze

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument. Wie zijn wij?

Dienstverleningsdocument. Wie zijn wij? Dienstverleningsdocument Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Graag willen wij u laten zien wat onze werkwijze is. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke

Nadere informatie