Reverse factoring is Win-Win en Win.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reverse factoring is Win-Win en Win."

Transcriptie

1 Graydon epaper Reverse factoring is Win-Win en Win. Hoe optimaliseert u uw werkkapitaal anno 2014?

2 2 Wat leert u in deze epaper? Als klant wilt u het betalen van uw facturen zo lang mogelijk uitstellen, om geld over te houden voor andere investeringen. Als leverancier wilt u juist zo snel mogelijk uw geld ontvangen, om uw werkkapitaal te verbeteren. En daar wringt de schoen. Goedkope vorm van werkkapitaalfinanciering Reverse factoring is een relatief onbekende vorm van supply chain finance (SCF) en kan de oplossing bieden voor het bovenstaande probleem. Reverse factoring onderscheidt zich op een aantal cruciale vlakken van gewoon factoring en biedt wellicht ook voor uw organisatie een uitkomst om aan extra werkkapitaal te komen. Lees de epaper en weet: Op welke punten reverse factoring zich onderscheidt van traditionele factoring Welke voordelen reverse factoring voor zowel kleine als grote bedrijven kan bieden Hoe reverse factoring zorgt voor een versterking van de keten Bent u op zoek naar goedkope manieren om uw werkkapitaal te financieren of uw macht in de keten te versterken? Dan is deze epaper iets voor u!

3 3 Inhoud Inleiding: Reverse factoring is pure win-win 4 1. De kredietwaardigheid van uw klant centraal 5 2. Ook geschikt voor kleine bedrijven 6 3. Betere ratio s 7 4. Lagere kosten dan traditionele factoring 8 5. Reverse factoring zorgt voor betere relatie met uw klant 9 6. Versterking van ketenregie Toenemende behoefte in Nederland 11 Conclusie 12

4 4 Inleiding Reverse factoring is pure win-win Als de economie aantrekt, dienen nieuwe groeikansen zich aan. Maar om daarop in te kunnen spelen, is geld nodig. Daar ontbreekt het vaak aan. Banken zijn terughoudend en werkkapitaal zit vast in voorraden en gebouwen. Maar zeker ook in debiteuren, die de betaaltermijn overschrijden en pas na aanmaningen betalen. Met reverse factoring krijgt u tegen relatief lage kosten en met weinig risico snel toegang tot dit kapitaal. In deze epaper leest u meer over het verschil tussen traditionele factoring en reverse factoring en hoe reverse factoring uw werkkapitaal en continuïteit flink kan verbeteren!

5 5 1. De kredietwaardigheid van uw klant centraal Late betalingen brengen het bedrijfsleven schade toe. Tijdens het diepst van de financiële crisis, in 2011, werden facturen in Europa bijna twee keer zo laat betaald als de betaaltermijn eiste. Het Europese bedrijfsleven liep hierdoor ruim 300 miljard mis: geld waar bedrijven recht op hadden, maar dat vast zat in de supply chain. Er zijn de laatste jaren nieuwe manieren ontstaan om werkkapitaal vrij te maken uit de keten. Veel bedrijven kennen factoring: een factormaatschappij koopt (een deel van) uw facturen en betaalt een groot deel van de uitstaande bedragen vooruit. Zo heeft u direct cash om eigen investeringen te doen of uw rekeningen te betalen. Voorwaarde is dat uw kredietwaardigheid hoog is. Relatief nieuw is reverse factoring. Dat werkt hetzelfde als traditionele factoring, alleen wordt niet naar uw eigen kredietwaardigheid gekeken, maar die van uw klant. Is uw debiteur kredietwaardig, dan stort de financieringsinstelling (vaak een bank) binnen enkele dagen het volledige factuurbedrag op uw rekening. Een ander groot verschil met traditionele factoring is dat er alleen wordt gewerkt met goedkeurde facturen door de klant. Hierdoor neemt het risico op disputen en wanbetaling voor de financier af en dus kan er tegen betere voorwaarden voorgeschoten worden.

6 6 2. Ook geschikt voor kleine bedrijven Een van die voordelen is dat reverse factoring ook voor kleinere bedrijven of van bedrijven in nichemarkten aantrekkelijk is, zegt Daniël Kram, Head of Finance / Group Controller bij Graydon. Dit soort bedrijven komt vaak niet in aanmerking voor factoring, omdat hun kredietwaardigheid moeilijk vast te stellen is. Of omdat hun debiteurenportefeuille onvoldoende gespreid is. Terwijl ze vaak wel erg solide zijn en weinig risico inhouden voor factormaatschappijen. Bij reverse factoring wordt alleen gekeken naar de kredietwaardigheid van de debiteur. Met als positief gevolg dat reverse factoring al mogelijk is met één klant. Daarom is deze vorm van supply chain financiering bij uitstek geschikt voor het MKB. Een van die voordelen is dat reverse factoring ook voor kleinere bedrijven of van bedrijven in nichemarkten aantrekkelijk is.

7 7 3. Betere ratio s Reverse factoring heeft nog andere voordelen. Zo is het financiële risico klein. Kram legt uit: Er is altijd een kans dat een debiteur niet betaalt. Bij traditionele factoring moet het voorgefinancierde bedrag in geval van wanbetaling worden teruggestort op de rekening van de factormaatschappij. Bij reverse factoring bestaat het risico op terugbetalen niet, omdat de factormaatschappij het debiteurenrisico overneemt. Dit heeft niet alleen een financieel maar ook een boekhoudkundig voordeel. Bij factoring blijven vorderingen in de boeken staan als lening, totdat de factormaatschappij de betaling heeft ontvangen. Bij reverse factoring mogen vorderingen direct als gerealiseerde omzet worden ingeboekt. Hierdoor verbeteren diverse financiële ratio s, wat bijvoorbeeld gunstig is bij het aanvragen van bankfinanciering. Bij reverse factoring bestaat het risico op terugbetalen niet, omdat de factormaatschappij het debiteurenrisico overneemt.

8 8 4. Lagere kosten dan traditionele factoring De factormaatschappij rekent bij reverse factoring een fee. Maar ook wat betreft kosten steekt reverse factoring positief af bij zijn traditionele broertje. Daniël Kram: Hoe kredietwaardiger een debiteur, hoe goedkoper een financiële instelling kan financieren. Omdat het enkel om goedgekeurde facturen gaat (minder betalingsrisico) is de fee lager dan bij traditionele factoring. Dit genereert voor beiden partijen een win win situatie. Het is waarschijnlijk dat de extra financieringskosten die gemaakt moeten worden, meer dan goedgemaakt worden door de snellere beschikbaarheid van liquide middelen en de grotere flexibiliteit die men daardoor krijgt. GMA Factor Buyer Supplier

9 9 5. Reverse factoring zorgt voor betere relatie met uw klant Bij reverse factoring kan ook een deel van de fee ten goede komen aan de debiteur. Dat stimuleert klanten om mee te werken aan deze vorm van supply chain financiering. Daar komt bij dat ook de debiteur een verbetering van zijn werkkapitaalpositie kan nastreven, bijvoorbeeld door met de factor afspraken te maken over een verlenging van de betaaltermijn. Ik zie de wederzijdse voordelen ook in een ander licht, zegt Daniel Kram. Bij traditionele factoring heeft de factormaatschappij minder belang bij een goede relatie tussen leverancier en afnemer. Bij reverse factoring heeft de financiële instelling direct voordeel bij goede relaties met de afnemer. Reverse factoring leidt zodoende niet tot verstoorde verhouding in de keten, integendeel zelfs, het draagt bij aan verdere groei van onze economie. Mocht u reverse factoring overwegen, ga dan het gesprek met uw klanten aan om de voordelen van deze samenwerking toe te lichten. Bij reverse factoring heeft de financiële instelling direct voordeel bij goede relaties met de afnemer.

10 10 6. Versterking van ketenregie Producenten en afnemers, logistieke en financiële dienstverleners, verladers en vervoerders, ICT-providers en beheerders: iedereen is gebaat bij optimale afstemming (ketenregie). Tot nu toe beperkt ketenregie zich tot het streven om voorraden en het kapitaalbeslag van voorraden te reduceren. Maar ook samenwerking op financieel gebied kan bijdragen aan het reduceren van het werkkapitaal en financieringskosten. Door nieuwe ICT-mogelijkheden neemt de beschikbaarheid van informatie, en de mogelijkheid deze met elkaar te delen in de keten toe. Daniel Kram verwacht daarom dat supply chain financiering een hoge vlucht gaat nemen. In de Verenigde Staten zie je dat al gebeuren. Onderzoek van CFO Research Services in 2010 toonde aan dat tweederde van de Amerikaanse bedrijven op dat moment al gebruik maakte van geavanceerde instrumenten om de supply chain te financieren.

11 11 7. Toenemende behoefte in Nederland. Nederland is nog niet zo ver, maar volgens Daniel Kram lopen bedrijven steeds meer warm voor supply chain financiering. Hij verwacht nieuwe SCF-oplossingen: We zien al een verschuiving van Post Shipment Financing, waarbij leveranciers worden voorgefinancierd nadat de factuur door de koper is goedgekeurd en goederen zijn getransporteerd, naar Pre Shipment Financing door middel van Purchase Orders. Hierbij worden leveranciers voorgefinancierd op basis van bijvoorbeeld een inkooporder. Daarnaast richten verdere technologische ontwikkelingen zich op verregaande integratie van alle partijen in de financiële Supply Chain om de transparantie in de keten te vergroten. Deze ontwikkelingen zullen zich in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid ook in Nederland gaan voltrekken, mits er actieve samenwerking plaatsvindt tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid.

12 12 Conclusie Nu banken terughoudender zijn met het verstekken van leningen, is het voor de meeste bedrijven lastiger om financiering te verkrijgen. Zeker als het gaat om MKB-organisaties of nichemarkten, omdat de kredietwaardigheid van deze bedrijven soms moeilijk te beoordelen is. TIP Herkenbaar? Reverse factoring biedt dan wellicht een uitkomst: niet de kredietwaardigheid van uw bedrijf, maar die van uw klanten staat centraal. Is uw debiteur kredietwaardig, dan stort de financieringsinstelling (vaak een bank) binnen enkele dagen het volledige factuurbedrag op uw rekening. Betalingsrisico s worden in de kiem gesmoord, omdat alleen goedgekeurde facturen worden uitbetaald. Zo beschermt u uw werkkapitaal tegen lagere kosten, verbetert u uw relatie en houdt u meer regie in de supply chain.

13 Nog vragen? Graydon Nederland BV Hullenbergweg BV Amsterdam Telefoon:

De transport & logistiek sector.

De transport & logistiek sector. Graydon Whitepaper De transport & logistiek sector. Financieel management anno 2013. Graydon Nederland is een officiële partner van Transport en Logisitiek Nederland. Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Hoe staat

Nadere informatie

LIQUIDITEITSBEHEER: VAN LEVENSBELANG

LIQUIDITEITSBEHEER: VAN LEVENSBELANG LIQUIDITEITSBEHEER: VAN LEVENSBELANG Wat zijn de risico s voor HBT, bij verschillende manieren van opstelling in de markt en de daaruit voortvloeiende condities, met betrekking tot liquiditeit? Door: Thessa

Nadere informatie

Te laat betaald krijgen kost geld. Dring uw betalingstermijn terug en bespaar duizenden euro s per jaar.

Te laat betaald krijgen kost geld. Dring uw betalingstermijn terug en bespaar duizenden euro s per jaar. Graydon Whitepaper Te laat betaald krijgen kost geld. Dring uw betalingstermijn terug en bespaar duizenden euro s per jaar. Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Na hoeveel dagen is uw winst verdwenen? 4 2. Wat

Nadere informatie

Op zoek naar de optimale mix van financieringsvormen Creëren van meer liquiditeit ook in 2013 mogelijk

Op zoek naar de optimale mix van financieringsvormen Creëren van meer liquiditeit ook in 2013 mogelijk Trends in werkkapitaal Op zoek naar de optimale mix van financieringsvormen Creëren van meer liquiditeit ook in 2013 mogelijk De meeste ondernemers staan ook in 2013 weer voor grote uitdagingen in hun

Nadere informatie

De groothandel. Financieel gezond én met vertrouwen op weg naar de toekomst.

De groothandel. Financieel gezond én met vertrouwen op weg naar de toekomst. Graydon Whitepaper De groothandel. Financieel gezond én met vertrouwen op weg naar de toekomst. Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Hoe doet de groothandel het? 4 2. Financiële trendanalyse 5 3. Trends & ontwikkelingen

Nadere informatie

OnderhandenWerk. Arjan Veenje & Jan Wolters (Jan Wolters Makelaardij) Een goede accountant kost geen geld, maar levert geld op.

OnderhandenWerk. Arjan Veenje & Jan Wolters (Jan Wolters Makelaardij) Een goede accountant kost geen geld, maar levert geld op. OnderhandenWerk NIEUWSBRIEF VANNOORD ACCOUNTANTS & BELASTINGADVISEURS EDITIE SEPTEMBER 2013 Het Gesprek Arjan Veenje & Jan Wolters (Jan Wolters Makelaardij) Een goede accountant kost geen geld, maar levert

Nadere informatie

Euler Hermes Nederland. Corporate. Uw waardevolle en kwetsbare business beschermd. www.eulerhermes.nl

Euler Hermes Nederland. Corporate. Uw waardevolle en kwetsbare business beschermd. www.eulerhermes.nl Euler Hermes Nederland Corporate Uw waardevolle en kwetsbare business beschermd www.eulerhermes.nl Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso en is onderdeel

Nadere informatie

Joop van Boesschoten, CFO Bosal over de Supply Chain Supply chain finance is een structureel onderdeel van de bedrijfsvoering

Joop van Boesschoten, CFO Bosal over de Supply Chain Supply chain finance is een structureel onderdeel van de bedrijfsvoering Joop van Boesschoten, CFO Bosal over de Supply Chain Supply chain finance is een structureel onderdeel van de bedrijfsvoering Bosal werd in 1923 opgericht in Alkmaar en is sindsdien uitgegroeid tot een

Nadere informatie

MEMO Crowdfunding Algemeen

MEMO Crowdfunding Algemeen MEMO Crowdfunding Algemeen Introductie Door middel van deze memo willen wij u graag nader informeren over (de mogelijkheden van) crowdfunding. Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld

Nadere informatie

specifiek afgestemd op uw persoonlijke situatie. Maak daarom altijd goede afspraken met uw financiële dienstverlener.

specifiek afgestemd op uw persoonlijke situatie. Maak daarom altijd goede afspraken met uw financiële dienstverlener. Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet specifiek afgestemd op uw persoonlijke situatie. Maak daarom

Nadere informatie

Online collectebus is knuffelgehalte voorbij

Online collectebus is knuffelgehalte voorbij ACCOUNTANT MOET KENNIS CROWDFUNDING BIJSPIJKEREN Online collectebus is knuffelgehalte voorbij Terwijl ondernemers in toenemende mate crowdfunding omarmen, is er bij de accountant nog een grote kennisachterstand,

Nadere informatie

In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners

In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze

Nadere informatie

Uitkomsten Onderzoek Serviceabonnementen. Mei 2014

Uitkomsten Onderzoek Serviceabonnementen. Mei 2014 Uitkomsten Onderzoek Serviceabonnementen Mei 2014 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten

Nadere informatie

De kredietverzekering

De kredietverzekering Euler Hermes Nederland De kredietverzekering Met een gerust hart zaken doen. Exclusief voor klanten van de Rabobank www.eulerhermes.nl Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren

Nadere informatie

UW BEDRIJF FINANCIEREN

UW BEDRIJF FINANCIEREN UW BEDRIJF FINANCIEREN BEDRIJFSFINANCIERING Zonder financiering kan een onderneming niet bestaan. Of het nu gaat om de omvang van het eigen vermogen of de ontwikkeling van uw werkkapitaal: de wijze waarop

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Hypotheken;

Dienstverleningsdocument Hypotheken; Steijvers & Korsten Assurantiën BV Stationsstraat 7a 6093 BJ HEYTHUYSEN 0475 49 77 39 info@steijvers-korsten.nl www.steijvers-korsten.nl Dit document laat zien wat wij voor u kunnen betekenen bij het inwinnen

Nadere informatie

Waarom is de methode van ANWB Groene Energieveiling effectief en eenvoudig?

Waarom is de methode van ANWB Groene Energieveiling effectief en eenvoudig? Veelgestelde vragen De veilingmethode Waarom is de methode van ANWB Groene Energieveiling effectief en eenvoudig? Het is voor u heel erg weinig moeite om tot een besparing op uw kosten te komen. 1. U schrijft

Nadere informatie

Inhoud in vogelvlucht

Inhoud in vogelvlucht Inhoud in vogelvlucht Over de auteur... xiii Inleiding... 1 Deel I: Waarom boekhouden? De basis... 5 Hoofdstuk 1: Boekhouden moet je doen... 7 Hoofdstuk 2: Een duik in de basisbegrippen... 17 Hoofdstuk

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan incasseren. Witboek over eerlijk en effectief debiteurenbeheer

Voorkomen is beter dan incasseren. Witboek over eerlijk en effectief debiteurenbeheer Voorkomen is beter dan incasseren Witboek over eerlijk en effectief debiteurenbeheer Inleiding Juristen zijn mensen wier woorden en woede men kan huren Geen enkele ondernemer zit te wachten op discussies

Nadere informatie

Uw pensioenbulletin juli 2014. We gaan met goed vertrouwen de onderhandelingen in. Beambtenfonds voor het Mijnbedrijf

Uw pensioenbulletin juli 2014. We gaan met goed vertrouwen de onderhandelingen in. Beambtenfonds voor het Mijnbedrijf Uw pensioenbulletin juli 2014 Beambtenfonds voor het Mijnbedrijf We gaan met goed vertrouwen de onderhandelingen in De kosten per deelnemer blijven stijgen. Een pensioenverhoging zit er de komende jaren

Nadere informatie

Sneller betalen dat loont!

Sneller betalen dat loont! NYFER Straatweg 25 3621 BG BREUKELEN T 0346 291641 F 0346 291671 E nyfer@nyfer.nl I www.nyfer.nl Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van en met financiële steun van Kamer van Koophandel Rotterdam. De

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Pensioen aanvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook

Nadere informatie

Een hypotheek van Delta Lloyd

Een hypotheek van Delta Lloyd Een hypotheek van Delta Lloyd Inhoud Belangrijk 3 Een hypotheek 4 Stappenplan 4 Lenen 5 De Budget Hypotheek 5 De DrieSterrenHypotheek 6 De Nieuwbouw Hypotheek 6 Bent u zelfstandig ondernemer? 6 Terugbetalen

Nadere informatie

Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen

Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen Algemene informatie over de verschillende hypotheekvormen Aflossingsvrije hypotheek De naam zegt het al: bij de aflossingsvrije hypotheek los je niets af. Je betaalt iedere maand alleen rente over het

Nadere informatie

Trends 2014 in facilitaire dienstverlening

Trends 2014 in facilitaire dienstverlening Trends 2014 in facilitaire dienstverlening Inhoud Inleiding Organisatietrends waar u op in kunt spelen Ontwikkelingen bij facilitaire afdelingen Zeven tips op een rijtje Slot Over Facilicom FACILICOM SERVICES

Nadere informatie

5 GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB

5 GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB 5 GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB VIJF GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Veranderingen in de markt 3 De vijf

Nadere informatie

Steeds groter wordende groep debiteuren betaalt te laat

Steeds groter wordende groep debiteuren betaalt te laat Trends in werkkapitaal Steeds groter wordende groep debiteuren betaalt te laat Nederlandse trend steekt ongunstig af tegen die in de ons omringende landen In de tweede helft van 2011 is het aandeel debiteuren

Nadere informatie

De TopAandelen-selectiecriteria

De TopAandelen-selectiecriteria Laatst bijgewerkt: 21 februari 2014 De TopAandelen-selectiecriteria Hoe we voor onze TopAandelen service iedere maand op zoek gaan naar de goedkoopste aandelen van de best presterende bedrijven Geachte

Nadere informatie

MKB Cloud Barometer 2015 Management Samenvatting Productie In opdracht van: Exact Nederland & KPN

MKB Cloud Barometer 2015 Management Samenvatting Productie In opdracht van: Exact Nederland & KPN MKB Cloud Barometer 2015 Management Samenvatting Productie In opdracht van: Exact Nederland & KPN Peter Vermeulen Pb7 Research 4 mei 2015 peter@pb7.nl 1 Inhoud Inhoud... 1 Achtergrond... 2 De MKB Cloud

Nadere informatie