Reverse factoring is Win-Win en Win.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reverse factoring is Win-Win en Win."

Transcriptie

1 Graydon epaper Reverse factoring is Win-Win en Win. Hoe optimaliseert u uw werkkapitaal anno 2014?

2 2 Wat leert u in deze epaper? Als klant wilt u het betalen van uw facturen zo lang mogelijk uitstellen, om geld over te houden voor andere investeringen. Als leverancier wilt u juist zo snel mogelijk uw geld ontvangen, om uw werkkapitaal te verbeteren. En daar wringt de schoen. Goedkope vorm van werkkapitaalfinanciering Reverse factoring is een relatief onbekende vorm van supply chain finance (SCF) en kan de oplossing bieden voor het bovenstaande probleem. Reverse factoring onderscheidt zich op een aantal cruciale vlakken van gewoon factoring en biedt wellicht ook voor uw organisatie een uitkomst om aan extra werkkapitaal te komen. Lees de epaper en weet: Op welke punten reverse factoring zich onderscheidt van traditionele factoring Welke voordelen reverse factoring voor zowel kleine als grote bedrijven kan bieden Hoe reverse factoring zorgt voor een versterking van de keten Bent u op zoek naar goedkope manieren om uw werkkapitaal te financieren of uw macht in de keten te versterken? Dan is deze epaper iets voor u!

3 3 Inhoud Inleiding: Reverse factoring is pure win-win 4 1. De kredietwaardigheid van uw klant centraal 5 2. Ook geschikt voor kleine bedrijven 6 3. Betere ratio s 7 4. Lagere kosten dan traditionele factoring 8 5. Reverse factoring zorgt voor betere relatie met uw klant 9 6. Versterking van ketenregie Toenemende behoefte in Nederland 11 Conclusie 12

4 4 Inleiding Reverse factoring is pure win-win Als de economie aantrekt, dienen nieuwe groeikansen zich aan. Maar om daarop in te kunnen spelen, is geld nodig. Daar ontbreekt het vaak aan. Banken zijn terughoudend en werkkapitaal zit vast in voorraden en gebouwen. Maar zeker ook in debiteuren, die de betaaltermijn overschrijden en pas na aanmaningen betalen. Met reverse factoring krijgt u tegen relatief lage kosten en met weinig risico snel toegang tot dit kapitaal. In deze epaper leest u meer over het verschil tussen traditionele factoring en reverse factoring en hoe reverse factoring uw werkkapitaal en continuïteit flink kan verbeteren!

5 5 1. De kredietwaardigheid van uw klant centraal Late betalingen brengen het bedrijfsleven schade toe. Tijdens het diepst van de financiële crisis, in 2011, werden facturen in Europa bijna twee keer zo laat betaald als de betaaltermijn eiste. Het Europese bedrijfsleven liep hierdoor ruim 300 miljard mis: geld waar bedrijven recht op hadden, maar dat vast zat in de supply chain. Er zijn de laatste jaren nieuwe manieren ontstaan om werkkapitaal vrij te maken uit de keten. Veel bedrijven kennen factoring: een factormaatschappij koopt (een deel van) uw facturen en betaalt een groot deel van de uitstaande bedragen vooruit. Zo heeft u direct cash om eigen investeringen te doen of uw rekeningen te betalen. Voorwaarde is dat uw kredietwaardigheid hoog is. Relatief nieuw is reverse factoring. Dat werkt hetzelfde als traditionele factoring, alleen wordt niet naar uw eigen kredietwaardigheid gekeken, maar die van uw klant. Is uw debiteur kredietwaardig, dan stort de financieringsinstelling (vaak een bank) binnen enkele dagen het volledige factuurbedrag op uw rekening. Een ander groot verschil met traditionele factoring is dat er alleen wordt gewerkt met goedkeurde facturen door de klant. Hierdoor neemt het risico op disputen en wanbetaling voor de financier af en dus kan er tegen betere voorwaarden voorgeschoten worden.

6 6 2. Ook geschikt voor kleine bedrijven Een van die voordelen is dat reverse factoring ook voor kleinere bedrijven of van bedrijven in nichemarkten aantrekkelijk is, zegt Daniël Kram, Head of Finance / Group Controller bij Graydon. Dit soort bedrijven komt vaak niet in aanmerking voor factoring, omdat hun kredietwaardigheid moeilijk vast te stellen is. Of omdat hun debiteurenportefeuille onvoldoende gespreid is. Terwijl ze vaak wel erg solide zijn en weinig risico inhouden voor factormaatschappijen. Bij reverse factoring wordt alleen gekeken naar de kredietwaardigheid van de debiteur. Met als positief gevolg dat reverse factoring al mogelijk is met één klant. Daarom is deze vorm van supply chain financiering bij uitstek geschikt voor het MKB. Een van die voordelen is dat reverse factoring ook voor kleinere bedrijven of van bedrijven in nichemarkten aantrekkelijk is.

7 7 3. Betere ratio s Reverse factoring heeft nog andere voordelen. Zo is het financiële risico klein. Kram legt uit: Er is altijd een kans dat een debiteur niet betaalt. Bij traditionele factoring moet het voorgefinancierde bedrag in geval van wanbetaling worden teruggestort op de rekening van de factormaatschappij. Bij reverse factoring bestaat het risico op terugbetalen niet, omdat de factormaatschappij het debiteurenrisico overneemt. Dit heeft niet alleen een financieel maar ook een boekhoudkundig voordeel. Bij factoring blijven vorderingen in de boeken staan als lening, totdat de factormaatschappij de betaling heeft ontvangen. Bij reverse factoring mogen vorderingen direct als gerealiseerde omzet worden ingeboekt. Hierdoor verbeteren diverse financiële ratio s, wat bijvoorbeeld gunstig is bij het aanvragen van bankfinanciering. Bij reverse factoring bestaat het risico op terugbetalen niet, omdat de factormaatschappij het debiteurenrisico overneemt.

8 8 4. Lagere kosten dan traditionele factoring De factormaatschappij rekent bij reverse factoring een fee. Maar ook wat betreft kosten steekt reverse factoring positief af bij zijn traditionele broertje. Daniël Kram: Hoe kredietwaardiger een debiteur, hoe goedkoper een financiële instelling kan financieren. Omdat het enkel om goedgekeurde facturen gaat (minder betalingsrisico) is de fee lager dan bij traditionele factoring. Dit genereert voor beiden partijen een win win situatie. Het is waarschijnlijk dat de extra financieringskosten die gemaakt moeten worden, meer dan goedgemaakt worden door de snellere beschikbaarheid van liquide middelen en de grotere flexibiliteit die men daardoor krijgt. GMA Factor Buyer Supplier

9 9 5. Reverse factoring zorgt voor betere relatie met uw klant Bij reverse factoring kan ook een deel van de fee ten goede komen aan de debiteur. Dat stimuleert klanten om mee te werken aan deze vorm van supply chain financiering. Daar komt bij dat ook de debiteur een verbetering van zijn werkkapitaalpositie kan nastreven, bijvoorbeeld door met de factor afspraken te maken over een verlenging van de betaaltermijn. Ik zie de wederzijdse voordelen ook in een ander licht, zegt Daniel Kram. Bij traditionele factoring heeft de factormaatschappij minder belang bij een goede relatie tussen leverancier en afnemer. Bij reverse factoring heeft de financiële instelling direct voordeel bij goede relaties met de afnemer. Reverse factoring leidt zodoende niet tot verstoorde verhouding in de keten, integendeel zelfs, het draagt bij aan verdere groei van onze economie. Mocht u reverse factoring overwegen, ga dan het gesprek met uw klanten aan om de voordelen van deze samenwerking toe te lichten. Bij reverse factoring heeft de financiële instelling direct voordeel bij goede relaties met de afnemer.

10 10 6. Versterking van ketenregie Producenten en afnemers, logistieke en financiële dienstverleners, verladers en vervoerders, ICT-providers en beheerders: iedereen is gebaat bij optimale afstemming (ketenregie). Tot nu toe beperkt ketenregie zich tot het streven om voorraden en het kapitaalbeslag van voorraden te reduceren. Maar ook samenwerking op financieel gebied kan bijdragen aan het reduceren van het werkkapitaal en financieringskosten. Door nieuwe ICT-mogelijkheden neemt de beschikbaarheid van informatie, en de mogelijkheid deze met elkaar te delen in de keten toe. Daniel Kram verwacht daarom dat supply chain financiering een hoge vlucht gaat nemen. In de Verenigde Staten zie je dat al gebeuren. Onderzoek van CFO Research Services in 2010 toonde aan dat tweederde van de Amerikaanse bedrijven op dat moment al gebruik maakte van geavanceerde instrumenten om de supply chain te financieren.

11 11 7. Toenemende behoefte in Nederland. Nederland is nog niet zo ver, maar volgens Daniel Kram lopen bedrijven steeds meer warm voor supply chain financiering. Hij verwacht nieuwe SCF-oplossingen: We zien al een verschuiving van Post Shipment Financing, waarbij leveranciers worden voorgefinancierd nadat de factuur door de koper is goedgekeurd en goederen zijn getransporteerd, naar Pre Shipment Financing door middel van Purchase Orders. Hierbij worden leveranciers voorgefinancierd op basis van bijvoorbeeld een inkooporder. Daarnaast richten verdere technologische ontwikkelingen zich op verregaande integratie van alle partijen in de financiële Supply Chain om de transparantie in de keten te vergroten. Deze ontwikkelingen zullen zich in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid ook in Nederland gaan voltrekken, mits er actieve samenwerking plaatsvindt tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid.

12 12 Conclusie Nu banken terughoudender zijn met het verstekken van leningen, is het voor de meeste bedrijven lastiger om financiering te verkrijgen. Zeker als het gaat om MKB-organisaties of nichemarkten, omdat de kredietwaardigheid van deze bedrijven soms moeilijk te beoordelen is. TIP Herkenbaar? Reverse factoring biedt dan wellicht een uitkomst: niet de kredietwaardigheid van uw bedrijf, maar die van uw klanten staat centraal. Is uw debiteur kredietwaardig, dan stort de financieringsinstelling (vaak een bank) binnen enkele dagen het volledige factuurbedrag op uw rekening. Betalingsrisico s worden in de kiem gesmoord, omdat alleen goedgekeurde facturen worden uitbetaald. Zo beschermt u uw werkkapitaal tegen lagere kosten, verbetert u uw relatie en houdt u meer regie in de supply chain.

13 Nog vragen? Graydon Nederland BV Hullenbergweg BV Amsterdam Telefoon:

Werkkapitaalfinanciering ING Commercial Finance. Zicht op Zaken

Werkkapitaalfinanciering ING Commercial Finance. Zicht op Zaken Werkkapitaalfinanciering ING Commercial Finance Zicht op Zaken Het vermogen om te ondernemen Succesvol ondernemen is niet het resultaat van een spontane ontbranding. Als ondernemer zet u zich dagelijks

Nadere informatie

Credit Expo 2013 Supply Chain Finance 2.0. Nieuwegein, 7 november

Credit Expo 2013 Supply Chain Finance 2.0. Nieuwegein, 7 november Credit Expo 2013 Supply Chain Finance 2.0 Nieuwegein, 7 november Agenda SCF basics Naar een optimale balans Kenmerken Win win win! SCF: hoe werkt het, de basics SCF 2.0 Statements Rekenvoorbeeld 2 Supply

Nadere informatie

Rabo Supplier Finance

Rabo Supplier Finance Rabo Supplier Finance Voor extra liquiditeit in de supply chain Supplier Finance 1 Supplier Finance Een introductie 2 Supplier Finance proces Supplier Finance in vier stappen 3 Supplier Finance voordelen

Nadere informatie

Samen slimmer omgaan met de cashflow van bedrijven, zonder ingewikkelde systemen of hoge kosten.

Samen slimmer omgaan met de cashflow van bedrijven, zonder ingewikkelde systemen of hoge kosten. Samen slimmer omgaan met de cashflow van bedrijven, zonder ingewikkelde systemen of hoge kosten. Laat geld slimmer stromen Flinqer de Financial Linker - is opgestart door ondernemers, die niet begrepen

Nadere informatie

Kredietverzekeringen: de feiten op een rij

Kredietverzekeringen: de feiten op een rij Kredietverzekeringen: de feiten op een rij Bedrijven die op krediet leveren, lopen het risico dat een klant uiteindelijk niet betaalt voor de geleverde goederen of diensten. Als het om grote bedragen gaat,

Nadere informatie

Overname debiteurenrisico ING Commercial Finance. Zicht op Zaken

Overname debiteurenrisico ING Commercial Finance. Zicht op Zaken Overname debiteurenrisico ING Commercial Finance Zicht op Zaken Omzet is pas echt omzet als de factuur is betaald. Daarom vraagt u kredietlimieten aan voor klanten met wie u zaken doet en voor potentiële

Nadere informatie

We hebben een oplossing of we vinden er een

We hebben een oplossing of we vinden er een We hebben een oplossing of we vinden er een Daarom heten wij Xolv Succesvol zakendoen wordt in belangrijke mate bepaald door drie factoren: een goed en bij voorkeur- onderscheidend product, de beschikbaarheid

Nadere informatie

KANSEN VAN SUPPLY CHAIN FINANCE VOOR NEDERLAND White Paper

KANSEN VAN SUPPLY CHAIN FINANCE VOOR NEDERLAND White Paper KANSEN VAN SUPPLY CHAIN FINANCE VOOR NEDERLAND White Paper KANSEN VAN SUPPLY CHAIN FINANCE VOOR NEDERLAND White Paper Deze White Paper is tot stand gekomen onder regie van Dinalog, in samenwerking met

Nadere informatie

Brancheonderzoek 2015. Stand van zaken onder exporterende bedrijven.

Brancheonderzoek 2015. Stand van zaken onder exporterende bedrijven. Graydon Brancheonderzoek 2015 Brancheonderzoek 2015. Stand van zaken onder exporterende bedrijven. Voorwoord Nederland is een echt exportland. Op de wereldranglijst van exporterende landen staat Nederland

Nadere informatie

Branche onderzoek 2015. Stand van zaken in de groothandel.

Branche onderzoek 2015. Stand van zaken in de groothandel. Branche onderzoek 2015. Stand van zaken in de groothandel. Voorwoord Net als ieder jaar heeft Graydon ook in 2015 een brancheonderzoek in de groothandelssector uitgevoerd. Er namen meer dan 200 bedrijven

Nadere informatie

Asset Based Finance. Najaarsseminar VAB. Wolfheze, 7 november 2013. Bart van Someren Head Debt & Equity Advisory Grant Thornton Nederland

Asset Based Finance. Najaarsseminar VAB. Wolfheze, 7 november 2013. Bart van Someren Head Debt & Equity Advisory Grant Thornton Nederland Asset Based Finance Najaarsseminar VAB Wolfheze, 7 november 2013 Bart van Someren Head Debt & Equity Advisory Grant Thornton Nederland 1 Agenda Marktontwikkelingen Alternatieve financieringsmogelijkheden

Nadere informatie

Verlaagd risico Verhoogd rendement

Verlaagd risico Verhoogd rendement Versterk de Financial Supply Chain met Flinqer: Verlaagd risico Verhoogd rendement Inzicht in betaaldata Early Payment InvoiceFinancing FOR SALE Faillissementen in de supply chain door afnemende krediet

Nadere informatie

Graydon Presentatie. Brancheonderzoek financiële situatie transport & logistiek sector.

Graydon Presentatie. Brancheonderzoek financiële situatie transport & logistiek sector. Graydon Presentatie Brancheonderzoek financiële situatie transport & logistiek sector. Het percentage in de transportsector dat zaken doet met bedrijven en/of particulieren. De verwachte omzetgroei of

Nadere informatie

Private Equity presteert beter op werkkapitaalbeheer dan beursgenoteerde bedrijven

Private Equity presteert beter op werkkapitaalbeheer dan beursgenoteerde bedrijven www.pwc.nl Private Equity presteert beter op werkkapitaalbeheer dan beursgenoteerde bedrijven Sterke focus van PE op werkkapitaaloptimalisatie loont Augustus 2017 1. PE scoort beter op werkkapitaalbeheer

Nadere informatie

Te laat betaald krijgen kost geld. Dring uw betalingstermijn terug en bespaar duizenden euro s per jaar.

Te laat betaald krijgen kost geld. Dring uw betalingstermijn terug en bespaar duizenden euro s per jaar. Graydon Whitepaper Te laat betaald krijgen kost geld. Dring uw betalingstermijn terug en bespaar duizenden euro s per jaar. Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Na hoeveel dagen is uw winst verdwenen? 4 2. Wat

Nadere informatie

TRADECLOUD SUPPLY CHAIN PLATFORM Voorspelbaar inkopen & produceren

TRADECLOUD SUPPLY CHAIN PLATFORM Voorspelbaar inkopen & produceren TRADECLOUD SUPPLY CHAIN PLATFORM Voorspelbaar inkopen & produceren LOREM IPSUM DOLOR SIT AMET [Bold 24pt] Hogere marges Kortere doorlooptijden Sneller reageren op marktveranderingen 1 2015 EXACT - EXACT

Nadere informatie

Factoring, een meerwaarde voor uw onderneming

Factoring, een meerwaarde voor uw onderneming Factoring, een meerwaarde voor uw onderneming INHOUD Meer tijd om te ondernemen Een heldere kijk op factoring Een meerwaarde voor uw onderneming Een praktische toepassing BNP Paribas Fortis Factor, een

Nadere informatie

Boozt24. Hoe waardevoller die debiteurenportefeuille, des te hoger het bedrag dat wij kunnen financieren. Voorwaarts financieren noemen wij dat.

Boozt24. Hoe waardevoller die debiteurenportefeuille, des te hoger het bedrag dat wij kunnen financieren. Voorwaarts financieren noemen wij dat. Boozt24 Als ondernemers geloven wij dat het financieringspotentieel van een bedrijf bepaald moet worden door haar gezondheid van vandaag en haar potentieel van morgen. Daarom verstrekt Boozt24 een faciliteit

Nadere informatie

commercial factors Factoring voor het MKB Voor ondernemers met ambitie

commercial factors Factoring voor het MKB Voor ondernemers met ambitie commercial factors Factoring voor het MKB Voor ondernemers met ambitie : ruimte voor zakendoen Als ondernemer wilt u verder. Kansen benutten. Groeien als dat kan. Een interessante transactie niet laten

Nadere informatie

DE TOP 10 ALTERNATIEVE FINANCIERINGSTIPS ALS DE BANK NIET MEEWERKT, WAT DAN?

DE TOP 10 ALTERNATIEVE FINANCIERINGSTIPS ALS DE BANK NIET MEEWERKT, WAT DAN? D TOP 10 LTRTV FCRGSTPS LS D BK T MWRKT, WT D? Bij heel veel ondernemers is dit inmiddels een bekend begrip geworden, de bank financiert niet (helemaal) meer mee. Wat dan te doen? Welke alternatieven zijn

Nadere informatie

Wat zijn mogelijke resultaten van supplier finance voor uw onderneming? Gefaciliteerd door: Pro Quididty

Wat zijn mogelijke resultaten van supplier finance voor uw onderneming? Gefaciliteerd door: Pro Quididty Wat zijn mogelijke resultaten van supplier finance voor uw onderneming? Gefaciliteerd door: Pro Quididty De business case voor ketenfinanciering Het optimaliseren van uw werkkapitaal én de relatie met

Nadere informatie

Late betalingen Effect op MKB. Rob Wolthuis 6 november 2012

Late betalingen Effect op MKB. Rob Wolthuis 6 november 2012 Late betalingen Effect op MKB Rob Wolthuis 6 november 2012 Kop: 1. Wat is MKB-Nederland 2. Financieringsproblematiek MKB 3. Betaalgedrag bedrijfsleven 4. Betaalgedrag overheid 5. Wetgeving oplossing? pagina:

Nadere informatie

VERBETER UW CASHFLOW HOE FACTORING WERKT WE BELIEVE IN YOUR BUSINESS FACTUURFINANCIERING ACTIVAFINANCIERING

VERBETER UW CASHFLOW HOE FACTORING WERKT WE BELIEVE IN YOUR BUSINESS FACTUURFINANCIERING ACTIVAFINANCIERING VERBETER UW CASHFLOW HOE FACTORING WERKT WE BELIEVE IN YOUR BUSINESS FACTUURFINANCIERING ACTIVAFINANCIERING FACTORING NADER TOEGELICHT Het beheersen van de cashflow is voor elk bedrijf een voorwaarde voor

Nadere informatie

November Sectorstudie Transport en Logistiek. Ketenfinanciering in Transport & Logistiek. Steeds meer bedrijven hiermee geconfronteerd

November Sectorstudie Transport en Logistiek. Ketenfinanciering in Transport & Logistiek. Steeds meer bedrijven hiermee geconfronteerd November 2017 Sectorstudie Transport en Logistiek Ketenfinanciering in Transport & Logistiek Steeds meer bedrijven hiermee geconfronteerd Colofon Auteurs M.R.J. Kindt S.J. van der Meulen Panteia Panteia

Nadere informatie

Curatoren middag 2015

Curatoren middag 2015 Curatoren middag 2015 Alternatieve financieringsvormen Wat zijn de mogelijkheden in het huidige financieringslandschap 11 november 2015 Spreker: Onderwerpen 1. Financieringsbehoefte bedrijfsleven 2. Veranderende

Nadere informatie

Working capital management. De toenemende druk op Credit Control

Working capital management. De toenemende druk op Credit Control Working capital management De toenemende druk op Credit Control Content Introductie (5 slides) Stelling Het dilemma van Credit Control Wat is werk kapitaal Positie Credit Control binnen de onderneming

Nadere informatie

Onderzoek finance & sales 2014. Bedrijven laten (onnodig) geld liggen.

Onderzoek finance & sales 2014. Bedrijven laten (onnodig) geld liggen. Relatie finance & sales - onderzoek Credit Expo en Graydon 2014 Graydon Nederland 2014 Onderzoek finance & sales 2014. Bedrijven laten (onnodig) geld liggen. Voorwoord Graydon Nederland 2014 Sturen op

Nadere informatie

S U PPLY CHAIN INTEG RAT IE IN DE CLOUD

S U PPLY CHAIN INTEG RAT IE IN DE CLOUD S U PPLY CHAIN INTEG RAT IE IN DE CLOUD Inclusief 7 praktische tips om sneller samen te werken TradeCloud B.V. Molengraaffsingel 12, 2629 JD, Delft 015-30 10 110 www.tradecloud.nl info@tradecloud.nl Versie:

Nadere informatie

Incasso. Snel en effectief uw vorderingen betaald

Incasso. Snel en effectief uw vorderingen betaald Incasso. Snel en effectief uw vorderingen betaald Waarom kiest u voor Graydon? Met 125 jaar ervaring in credit management hebben wij voor elk incassovraagstuk een oplossing. Uw voordeel: Realtime inzicht

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 HOOFDSTUK 5 Opgave 1 a. Bereken het netto werkkapitaal per 1-4-2018. = Nettowerkkapitaal Voorraad goederen 250.000 Debiteuren 80.000 ING bank 65.000 Kas 5.000 + 400.000 Crediteuren 60.000 Te betalen omzetbel

Nadere informatie

Product presentatie Scopon Finance

Product presentatie Scopon Finance Product presentatie Scopon Finance 20 januari 2011 Product presentatie Scopon Finance Management Cockpit Algemeen Webapplicatie voor CreditManagement Gekoppeld aan uw financiële administratie Per direct

Nadere informatie

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015 COUNTRY PAYMENT REPORT 15 Het Country Payment Report is ontwikkeld door Intrum Justitia Intrum Justitia verzamelt informatie bij duizenden bedrijven in Europa en krijgt op die manier inzicht in het betalingsgedrag

Nadere informatie

Zijn uw plannen en middelen in balans?

Zijn uw plannen en middelen in balans? Zijn uw plannen en middelen in balans? MEER DOEN MET MINDER GELD DOOR UW WERKKAPITAAL TE VERLAGEN CASH IS KING! Ontdek in deze brochure hoe dat kan Werkkapitaal is bijna in elk bedrijf en instelling een

Nadere informatie

Grensoversch rijdend zakendoen in de EU wordt steeds eenvoudiger

Grensoversch rijdend zakendoen in de EU wordt steeds eenvoudiger Grensoversch rijdend zakendoen in de EU wordt steeds eenvoudiger ONTDEK DE EU- MAATREGELEN DIE UW BEDRIJF HELPEN ACTIEF TE ZIJN OP DE INTERNE MARKT EN DIE GRENSOVERSCHRIJDENDE INNING VAN SCHULDEN VEREENVOUDIGEN

Nadere informatie

Module 3 Gegevens verwerken

Module 3 Gegevens verwerken Geleerd in vorige presentaties Module 3 Gegevens verwerken Les 3. Verkoopfacturen maken en inkoopfacturen verwerken Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief / DGA-salaris Archivering Btw-administratie

Nadere informatie

De 11 stappen van effectief debiteurenbeheer

De 11 stappen van effectief debiteurenbeheer De 11 stappen van effectief debiteurenbeheer De 11 stappen van effectief debiteurenbeheer Veel ondernemers besteden nauwelijks tot geen aandacht aan debiteurenbeheer. En dat terwijl de consequente opvolging

Nadere informatie

Tevens worden MKB-ers gevraagd om bundelingsprojecten in te dienen. Het gaat dan om het gezamenlijk aanbieden en afhandelen van lading.

Tevens worden MKB-ers gevraagd om bundelingsprojecten in te dienen. Het gaat dan om het gezamenlijk aanbieden en afhandelen van lading. Nadere toelichting ondersteunde onderwerpen logistiek 1 Bundelen en modaliteiten Ontwikkelt u een geïntegreerde vervoersoplossing met verschillende modaliteiten? Of bent u bezig met een bundelingsproject

Nadere informatie

Euler Hermes Nederland. Corporate. Uw waardevolle en kwetsbare business beschermd. www.eulerhermes.nl

Euler Hermes Nederland. Corporate. Uw waardevolle en kwetsbare business beschermd. www.eulerhermes.nl Euler Hermes Nederland Corporate Uw waardevolle en kwetsbare business beschermd www.eulerhermes.nl Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso en is onderdeel

Nadere informatie

IK BEGIN EEN WEBWINKEL Margekillers in de e-fulfilment

IK BEGIN EEN WEBWINKEL Margekillers in de e-fulfilment IK BEGIN EEN WEBWINKEL Margekillers in de e-fulfilment Walther Ploos van Amstel Vrije Universiteit Amsterdam Slimstock Professionals delaatstemeter@gmail.com November 2012 In gesprek Hoe maak je klanten

Nadere informatie

Hoe haal ik het maximum uit mijn relatie met de bank?

Hoe haal ik het maximum uit mijn relatie met de bank? Hoe haal ik het maximum uit mijn relatie met de bank? 1 Veel ondernemingen zijn in meer of mindere mate afhankelijk van banken voor de uitoefening van hun bedrijf. Deze afhankelijkheid kan tot uitdrukking

Nadere informatie

+ Systeemlandschap. + Governance. + Werkwijze. Procure to pay

+ Systeemlandschap. + Governance. + Werkwijze. Procure to pay + Systeemlandschap Procure to pay + Governance + Werkwijze Inkoopquotes 100% Totale kosten 80% Personeel 60% 40% Inkoop 20% 0% handel AEX-bedrijven industrie zakelijk diensten Overheid zorg Bron: CBS 1

Nadere informatie

Verschillende vormen van financiering. dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering lex.vanteeffelen@hu.nl

Verschillende vormen van financiering. dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering lex.vanteeffelen@hu.nl Verschillende vormen van financiering dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering lex.vanteeffelen@hu.nl Vooraf De beste financiering is geen financiering! Kijk eerst eens goed naar

Nadere informatie

De kredietverzekering

De kredietverzekering Euler Hermes Nederland De kredietverzekering Met een gerust hart zaken doen. Exclusief voor klanten van de Rabobank www.eulerhermes.nl Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren

Nadere informatie

Innoveren maakt het verschil

Innoveren maakt het verschil Innoveren maakt het verschil De logistieke dienstverlener van vandaag bestaat niet meer in 2020! Pascal van Beek Supply chain strategie ontwikkeling & implementatie Business development Customer focussed

Nadere informatie

Nederlands bedrijfsleven. Graydon Barometer Betaalgedrag. Eerste helft 2018

Nederlands bedrijfsleven. Graydon Barometer Betaalgedrag. Eerste helft 2018 Graydon Barometer Eerste helft 2018 Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven 1 Voorwoord Inhoud Voorwoord 2 Persbericht 3 Betaalgedrag 5 Betaalgedrag per kwartaal 5 Betaalgedrag per jaar 6 Betaalgedrag per

Nadere informatie

KANSEN MET SUPPLY CHAIN FINANCE

KANSEN MET SUPPLY CHAIN FINANCE Corporate finance treasury Nieuwe financieringsmodellen KANSEN MET SUPPLY CHAIN FINANCE Met meer samenwerking in de supply chain kunnen bedrijven ook op het vlak van financieringen hun voordeel doen. Bedrijven

Nadere informatie

Schaalvergroting; financieren en managen van groei

Schaalvergroting; financieren en managen van groei Schaalvergroting; financieren en managen van groei Dennis Koomen, Enodex Consultancy BV Even voorstellen 42 jaar jong, getrouwd en 2 kinderen 16 jaar Rabobank als Accountmanager GZ Agri Februari 2016 ontslag

Nadere informatie

TradeCloud Supply Chain Platform

TradeCloud Supply Chain Platform TradeCloud Supply Chain Platform Voorspelbaar inkopen & produceren Hogere marges Kortere doorlooptijden Sneller reageren op marktveranderingen Productiebedrijven & groothandel concurreren op flexibiliteit,

Nadere informatie

verloren klanten CONCURRENTIEKRACHT Brutowinstmarge 15,3% 14,6% 14,2% 15,0%

verloren klanten CONCURRENTIEKRACHT Brutowinstmarge 15,3% 14,6% 14,2% 15,0% Quick Scan productgroep 2009 2010 heden Budget Oordeel MARKT - OMZET Partijen (30%) Chocolade 48% Suikerwerken 21% Overig 31% Regulier (70%) Chocolade 82% Suikerwerken 12% Overig 6% spreiding Action 24%

Nadere informatie

Branche onderzoek 2015. Stand van zaken in de bouw.

Branche onderzoek 2015. Stand van zaken in de bouw. Branche onderzoek 2015. Stand van zaken in de bouw. Voorwoord Net als ieder jaar heeft Graydon ook in 2015 een brancheonderzoek in de bouwsector uitgevoerd. Nieuw dit jaar is dat de onderzoeksresultaten

Nadere informatie

de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik Claessens

de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik Claessens de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik laessens Opgave We starten met een onderneming gespecialiseerd in computermateriaal.

Nadere informatie

Mot ik dat allemaal kenne

Mot ik dat allemaal kenne Mot ik dat allemaal kenne Credit4U Value Adding Credit Management Solutions Wim C. Mul Bestuurslid VVCM (2002 2010) voorzitter opleidingscommissie Voorzitter Adviescie Accreditatie VVCM opl. > 25 jaar

Nadere informatie

Geen onderneming zonder risico s. Zonder risico s geen onderneming. SESSIE BEPERK JE RISICO S. Veel gehoord. Facts & Figures NL (2)

Geen onderneming zonder risico s. Zonder risico s geen onderneming. SESSIE BEPERK JE RISICO S. Veel gehoord. Facts & Figures NL (2) SESSIE BEPERK JE RISICO S Sessievoorzitter: Bart Rootliep, ING Bank Neem gerust risico s Door Kees Grijzenhout, Atradius Uw familie en uw bedrijf Door Kees van der Meer, Lubbers en Dijk Notarissen Het

Nadere informatie

MKB VERSTERKINGSPLAN TOPSECTOR LOGISTIEK - MKB Innovatiestimuleringsregeling Topsectoren (MIT)

MKB VERSTERKINGSPLAN TOPSECTOR LOGISTIEK - MKB Innovatiestimuleringsregeling Topsectoren (MIT) - 2016 - MKB VERSTERKINGSPLAN TOPSECTOR LOGISTIEK - MKB Innovatiestimuleringsregeling Topsectoren (MIT) Dit plan geeft de mogelijkheden aan voor het stimuleren van innovatieactiviteiten voor de MKB doelgroep

Nadere informatie

I n f o r m a t i e. B u s i n e s s p a r t n e r S M I. Stichting MKB en Internet. S t i c h t i n g M K B e n I n t e r n e t. Eigen aantekeningen

I n f o r m a t i e. B u s i n e s s p a r t n e r S M I. Stichting MKB en Internet. S t i c h t i n g M K B e n I n t e r n e t. Eigen aantekeningen m k b OK Doe iets, of doe het niet. Er is geen tussenweg P a g i n a 1 v a n 5 Stichting MKB en Internet (SMI) biedt ondersteuning aan het Midden en Klein Bedrijf (MKB) op het gebied van online zakendoen

Nadere informatie

het Ashridge-missiemodel: Doel strategie - waarden en gedragsnormen mag ook

het Ashridge-missiemodel: Doel strategie - waarden en gedragsnormen mag ook Open vragen 01 Visie/missie en marktomvang Bij de ontwikkeling van een visie en een missie speelt de vraag hoe de markten en de behoefte van de afnemers op die markten er uit zien, een belangrijke rol

Nadere informatie

OPTIKAS Cash in Uitvoering

OPTIKAS Cash in Uitvoering OPTIKAS Analyse Kasstromen met Wanneer is voor uw bedrijf interessant? Uw onderneming groeit, en heeft behoefte aan het zo efficiënt mogelijk inzetten van de financiële middelen om de groei mogelijk te

Nadere informatie

FACTORING VOOR DE FLEX- & UITZENDBRANCHE. Casestudy uitzendbureau

FACTORING VOOR DE FLEX- & UITZENDBRANCHE. Casestudy uitzendbureau FACTORING VOOR DE FLEX- & UITZENDBRANCHE Casestudy uitzendbureau FACTORING IN DE PRAKTIJK Voorbeeld uit de flex- en uitzendbranche Als uitzendbureau wilt u voorkomen dat u loonkosten uit eigen zak moet

Nadere informatie

Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte. Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen.

Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte. Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen. Hoofdstuk 3 Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte Extra opgaven Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen. Opgave 3.6a Vazzo bv koopt en verkoopt

Nadere informatie

Interpolis Kredietverzekeringen. AfnemersCheck. Hoe goed kent u uw afnemers? Interpolis. Glashelder

Interpolis Kredietverzekeringen. AfnemersCheck. Hoe goed kent u uw afnemers? Interpolis. Glashelder Interpolis Kredietverzekeringen Hoe goed kent u uw afnemers? Eenvoudig inzicht in de kredietwaardigheid van uw afnemers met de Interpolis. De Interpolis geeft u direct inzicht in de kredietwaardigheid

Nadere informatie

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept Bark Verpakkingen Outsourcing Concept Outsourcing Bark Verpakkingen BV als uw partner in strategisch verpakkingsmanagement. De win-win relatie tussen 'outsourcing' en uw 'core business efficiency'. Met

Nadere informatie

Steeds groter wordende groep debiteuren betaalt te laat

Steeds groter wordende groep debiteuren betaalt te laat Trends in werkkapitaal Steeds groter wordende groep debiteuren betaalt te laat Nederlandse trend steekt ongunstig af tegen die in de ons omringende landen In de tweede helft van 2011 is het aandeel debiteuren

Nadere informatie

Wie zijn wij? [1 van 2]

Wie zijn wij? [1 van 2] 1 Wie zijn wij? [1 van 2] Hans Alberts (1965) Ervaren veranderaar Juridische, commerciële en bancaire achtergrond. Kernwoorden: helikopterview, opbouwend kritisch, gewoon doen, meten is weten. Wim Tobé

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek MKB en ZZP. Uitgevoerd door Direct Research in opdracht van Betaalme.nu Mei 2017

Rapportage Onderzoek MKB en ZZP. Uitgevoerd door Direct Research in opdracht van Betaalme.nu Mei 2017 Rapportage Onderzoek MKB en ZZP Uitgevoerd door Direct Research in opdracht van Betaalme.nu Mei 2017 1 Achtergrond DirectResearch heeft in opdracht van Betaalme.nu een onderzoek uitgevoerd onder mensen

Nadere informatie

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services TIP 2: Ezcorp Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten EZPW US3023011063 Credit Services Ezcorp (EZPW) is een bedrijf dat leningen verstrekt en daarnaast tweedehands spullen

Nadere informatie

Bedrijfsinformatie. Bepaal eenvoudig met wie en onder welke voorwaarden u zaken wilt doen

Bedrijfsinformatie. Bepaal eenvoudig met wie en onder welke voorwaarden u zaken wilt doen Bedrijfsinformatie. Bepaal eenvoudig met wie en onder welke voorwaarden u zaken wilt doen Bedrijfsinformatie U wilt verantwoord zakendoen en komt dagelijks in contact met prospects, klanten en leveranciers.

Nadere informatie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter

Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het Vijfkrachtenmodel van Porter (een concurrentieanalyse en de mate van concurrentie binnen een bedrijfstak) 1 Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het vijfkrachtenmodel is een strategisch model wat de aantrekkelijkheid

Nadere informatie

EDEBEX biedt ondernemingen een alternatief voor bankkrediet. Fonction de l orateur

EDEBEX biedt ondernemingen een alternatief voor bankkrediet. Fonction de l orateur EDEBEX biedt ondernemingen een alternatief voor bankkrediet TITREDavid DE Van LA CONFERENCE der Looven Founder & CCO de - Edebex Prénom & Nom l orateur Fonction de l orateur David Van der Looven Co-founder

Nadere informatie

Examen QFM. Instructieblad. Deze aanwijzingen goed lezen voor u met uw examen start

Examen QFM. Instructieblad. Deze aanwijzingen goed lezen voor u met uw examen start Examen : QFM Datum : 30 oktober 2014 Tijd : 10.00 13.00 uur Examen QFM Instructieblad Deze aanwijzingen goed lezen voor u met uw examen start Aanwijzingen: Het aantal pagina s van dit examen inclusief

Nadere informatie

Rapportage. Peiling onder mkb ers en zzp ers. 20 april 2017

Rapportage. Peiling onder mkb ers en zzp ers. 20 april 2017 Rapportage Peiling onder mkb ers en zzp ers 20 april 2017 In opdracht van: Betaalme.nu Datum: 20 april 2017 Projectnummer: 2017051 Auteurs: Kelly de Heij en Sterre Horsman Inhoud 1 Achtergrond & opzet

Nadere informatie

DOOHHQYRRU0RVOLPVEHVWHPG]RX]LMQ.(suggestie: zorg dat je bruto inkomen de komende jaren

DOOHHQYRRU0RVOLPVEHVWHPG]RX]LMQ.(suggestie: zorg dat je bruto inkomen de komende jaren 6XJJHVWLHVQDDUDDQOHLGLQJYDQGHYHUNHQQHQGHDQDO\VHdeel I: De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) DNB hebben een verkennende analyse over Islamitisch financieren gepubliceerd.

Nadere informatie

Weten waar je staat. Koppeling produkten. MKB-stresstest

Weten waar je staat. Koppeling produkten. MKB-stresstest MKB stresstest Weten waar je staat Koppeling produkten 1 Aanpak Samen werken en kennis delen, geven van comfort in uw ondernemerschap Direct resultaat Onder- nemers huis Stimuleren ontwikkeling Kansen

Nadere informatie

Werkkapitaal Management & Marktontwikkelingen

Werkkapitaal Management & Marktontwikkelingen Advisory Finance Infrastructure Werkkapitaal Management & Marktontwikkelingen Investments 4 maart, 2010 Principal Financial Company B.V. Inhoud 1. Oorzaken kredietcrises 2. Katalysator kredietcrises 3.

Nadere informatie

Van Weijs. Doelgericht naar een succesvolle toekomst.

Van Weijs. Doelgericht naar een succesvolle toekomst. Van Weijs. Doelgericht naar een succesvolle toekomst. V Verkeert u als MKB ondernemer in zwaar weer, dan is Van Weijs de juiste partner voor u. Meestal komen de problemen pas aan het licht op het moment

Nadere informatie

Hoe u als MKB ondernemer winstlekkage kan bestrijden

Hoe u als MKB ondernemer winstlekkage kan bestrijden Hoe u als MKB ondernemer winstlekkage kan bestrijden Bunschoten, juli 2018 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Deel 1: winstlekkage door prijs- en margebeleid 4 Deel 2: winstlekkage en kostenbeheer 5 Deel 3: winstlekkage

Nadere informatie

Uitwerkingen PDB Bedrijfsadministratie met resultaat hoofdstuk 9. b. Op de rekening Voorziening onderhoud staat: maanden = 79.

Uitwerkingen PDB Bedrijfsadministratie met resultaat hoofdstuk 9. b. Op de rekening Voorziening onderhoud staat: maanden = 79. Opgave 9.1 a. 420 Huisvestingskosten 1.500 080 Aan Voorziening onderhoud 1.500 b. Op de rekening Voorziening onderhoud staat: 70.000 + 6 maanden 1.500 = 79.000 080 Voorziening onderhoud 79.000 420 Huisvestingskosten

Nadere informatie

5 GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB

5 GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB 5 GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB VIJF GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Veranderingen in de markt 3 De vijf

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie H13+H14

Samenvatting Management & Organisatie H13+H14 Samenvatting Management & Organisatie H13+H14 Samenvatting door een scholier 2187 woorden 22 maart 2009 7,1 44 keer beoordeeld Vak M&O Hoofdstuk 13 13.1 Leverancierskrediet Leverancierskrediet: krediet

Nadere informatie

De rol van WMS in internationale Supply Chains

De rol van WMS in internationale Supply Chains De rol van WMS in internationale Supply Chains s-hertogenbosch, 26 april 2012 9026X078/WD/ld v1.0 De in dit rapport genoemde conclusies, aanbevelingen en adviezen zijn gebaseerd op door de opdrachtgever

Nadere informatie

1 en 2 Inleiding Logistiek. Walther. Ploos van Amstel (w.ploos.van.amstel@hva.nl) Hessel Visser (hesselvisser@chello.nl )

1 en 2 Inleiding Logistiek. Walther. Ploos van Amstel (w.ploos.van.amstel@hva.nl) Hessel Visser (hesselvisser@chello.nl ) 1 en 2 Inleiding Logistiek Walther. Ploos van Amstel (w.ploos.van.amstel@hva.nl) Hessel Visser (hesselvisser@chello.nl ) 1 Belangrijkste leerdoelen ILO In kaart kunnen brengen van de personen- en goederenstromen

Nadere informatie

De KMO en zijn import-export WORKSHOP. De KMO en zijn import--export in het Shortseagebied. in het Shortseagebied. (Europa) Maandag 27 oktober 2008

De KMO en zijn import-export WORKSHOP. De KMO en zijn import--export in het Shortseagebied. in het Shortseagebied. (Europa) Maandag 27 oktober 2008 WORKSHOP De KMO en zijn import-export in het Shortseagebied (Europa) Maandag 27 oktober 2008 De rol van de expediteur in de import-export van de KMO Spreker: Dhr. Marc Huybrechts Voorzitter VEA (Vereniging

Nadere informatie

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA Financiële analyse Les 2 Vermogensbehoefte en financiering Auteur: Witek ten Hove, MBA In deze les gaan we kijken naar onderdelen uit de balans. Er wordt aangenomen dat de student weet hoe een balans is

Nadere informatie

DEBTOR BUSINESS Outsourcing Consultancy Factoring

DEBTOR BUSINESS Outsourcing Consultancy Factoring DEBTOR BUSINESS Outsourcing Consultancy Factoring BROCHURE Debtor Business Outsourcing Inzicht en inzet, op de juiste plaats en tijd Diensten Werkt uw Credit Management op de best mogelijke manier? Is

Nadere informatie

inzetten als aftersales

inzetten als aftersales Debiteurenbeheer inzetten als aftersales Succesvol, en met behoud van klantrelatie! www.snelstart.nl is dit e-book voor mij? Ja, dit e-book is voor u! Mits u ondernemer bent en nog niet alles weet over

Nadere informatie

Creditmanagement Trendmeter 14

Creditmanagement Trendmeter 14 Creditmanagement Trendmeter 14 De belangrijkste CM-ontwikkelingen in kaart gebracht oktober 2014 VCMB Trendmeter 14 20078 / oktober 2014 Pag. 1 Deel 1: Betaaltrends Deel 2: Betaalgedrag overheid Deel 3:

Nadere informatie

Factureren in Ariba. Informatiebijeenkomst voor leveranciers. 20 maart 2013. Alexander Vink. 20 maart 2013

Factureren in Ariba. Informatiebijeenkomst voor leveranciers. 20 maart 2013. Alexander Vink. 20 maart 2013 Factureren in Ariba Informatiebijeenkomst voor leveranciers 20 maart 2013 Alexander Vink 20 maart 2013 Agenda 10.00 Ontvangst met koffie 10.15 Ariba implementatie bij Gasunie (Alexander Vink) 10.30 Demonstratie

Nadere informatie

Visma.net Financieel. Zaken doen in de cloud

Visma.net Financieel. Zaken doen in de cloud Visma.net Financieel Zaken doen in de cloud Zaken doen in de cloud Visma.net Financieel is de nieuwe totaaloplossing van Visma in de cloud voor financieel management. Veilig werken in de cloud voor CFO

Nadere informatie

Casestudy mode- en textielbranche

Casestudy mode- en textielbranche FACTORING VOOR GROOTHANDELS Casestudy mode- en textielbranche Factoring in de praktijk Voorbeeld uit de mode- en textielbranche De modebranche kent zijn eigen wetten. Wat vandaag in is, moest gisteren

Nadere informatie

Betreden van de Russische Markt

Betreden van de Russische Markt Betreden van de Russische Markt Jan Lok Business Development and Project Sales, PigTek Dirk Brust Head of Corporate Sales Trade Finance Services NL, ING Agenda Introductie Praktijkervaringen met; - Opzetten

Nadere informatie

Verschillende vormen van financiering. dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering

Verschillende vormen van financiering. dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering Verschillende vormen van financiering dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering lex.vanteeffelen@hu.nl Vooraf De beste financiering is geen financiering! Kijk eerst eens goed naar

Nadere informatie

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN AUTOGROUPAGE CHEMICALS GLOBAL PARCEL SERVICES HEALTH CARE LOGISTICS SPECIAL SERVICES WAREHOUSING Alles in één Het belang van goede logistiek staat buiten

Nadere informatie

Workshop HEAD congres 2014

Workshop HEAD congres 2014 InsideZorg Workshop HEAD congres 2014 Mirjam Scholtens, Harko Bols Kennismaking Doelstelling workshop Aanleiding onderzoek Situatieschets Werkkapitaal (begripsbepaling) Positie en knelpunten verschillende

Nadere informatie

Sales en werkkapitaal - Samen naar betere prestaties

Sales en werkkapitaal - Samen naar betere prestaties Trends in werkkapitaal Sales en werkkapitaal - Samen naar betere prestaties De huidige economisch onzekere tijd heeft een duidelijke weerslag op het beheer van werkkapitaal. De nieuwe economische realiteit

Nadere informatie

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7.

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7. De openingsbalans stap voor stap uitgelegd In het onderstaande schema zie je een voorbeeld van een complete openingsbalans. In de volgende schema s wordt de openingsbalans per onderwerp uitgelegd. C >

Nadere informatie

Whitepaper. 5 vraagstukken bij het koppelen van uw webwinkel aan uw boekhoud- of ERP systeem.

Whitepaper. 5 vraagstukken bij het koppelen van uw webwinkel aan uw boekhoud- of ERP systeem. 5 vraagstukken bij het koppelen van uw webwinkel aan uw boekhoud- of ERP systeem. Inhoud Inleiding... 1 Factureren... 1 Klantgegevens... 2 Orderverwerking... 2 Artikelinformatie... 3 Voorraad... 3 Inleiding

Nadere informatie

Logistiek voor e-commerce; de Sales-motor voor webshops?

Logistiek voor e-commerce; de Sales-motor voor webshops? Logistiek voor e-commerce; de Sales-motor voor webshops? Tips om de webwinkellogistiek te verbeteren op basis van meerjarig en internationaal onderzoek. Wij, Roland Slegers en Nando van Essen, onderzochten

Nadere informatie

Algemene vergadering van Aandeelhouders Royal Reesink

Algemene vergadering van Aandeelhouders Royal Reesink Algemene vergadering van Aandeelhouders Royal Reesink 27 mei 2014 Organisatieoverzicht 2014 Organigram 2014 Corporate Communications Royal Reesink Marktontwikkelingen Reesink Equipment Green Equipment

Nadere informatie