TRAININGEN INTERNE AUDITS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TRAININGEN INTERNE AUDITS"

Transcriptie

1 Tekst: Luluk van de Water Astro, Alice Mulder Colofon De Q-Academy van Q-Consult verzorgt trainingen en opleidingen specifiek voor de Gezondheidszorg, Industrie en Letselschadebranche. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de auteur. TRAININGEN INTERNE AUDITS Een succesvol auditsysteem begint bij Q-Academy! 2013, Q-Academy

2 Inleiding Q- Academy heeft als vooroploper in auditopleidingen een unieke en complete reeks audittrainingen ontwikkeld! In deze opleidingsfolder vindt u een overzicht van ons complete audittrainingsaanbod. Elke audittraining van Q-Academy kenmerkt zich door: interactieve en praktijkgerichte insteek veel mogelijkheid tot oefenen onder begeleiding van trainers veel aandacht voor vraagtechnieken werken met procedures en formats uit uw eigen organisatie leren met én van elkaar gerichte feedback van trainers deskundige trainers met veel praktijkervaring In elke training staat een specifieke auditmethodiek centraal. Naast trainingen voor auditoren, bieden wij ook specifieke training en ondersteuning voor de kwaliteitsmanagers en -adviseurs. Zo vindt u altijd een training die bij u past! Op de laatste bladzijde vindt u alle praktische informatie. Wij wensen u veel inspiratie en succes bij het kiezen van een geschikte training!

3 VOOR BEGINNENDE Basistraining Interne Audits Als interne auditor levert u een belangrijke bijdrage aan kwa- Training Themagericht Auditen In een themagerichte audit vraagt u niet naar een proces, VOOR ERVAREN liteitsverbetering binnen uw organisatie! Daarom is het van maar naar de werking van een actueel thema in de praktijk. essentieel belang een interne audit goed uit te voeren. Met een themagerichte audit krijgt u verbeterpunten in meerdere processen binnen een (strategisch) thema. Voorbeelden Is het uitvoeren van interne audits voor u een nieuwe uitda- van thema s zijn communicatie en veiligheid. ging en wilt u weten hoe u een audit met succes en plezier uitvoert? In deze training leert u hoe u doorvraagt op knelpunten en risico s in verschillende processen die onder één thema vallen. In deze training leert u de basisprincipes van procesgericht auditen, waarbij u veel gelegenheid krijgt om uw auditvaardigheden te oefenen. Inleiding Interne Audits en Kwaliteit Inleiding Themagericht auditen doel van een kwaliteitssysteem doel en toegevoegde waarde van themagericht auditen doel en resultaat van interne audits overeenkomsten en verschillen tussen procesgericht en rol van de interne auditor themagericht auditen introductie van de Spinning methodiek ; het in kaart bren- Auditvaardigheden gen van processen en subonderwerpen die onder één thema Hoe krijgt u inzicht in het verloop van het proces in de vallen praktijk? Hoe vraagt u door naar de sterke- en verbeterpunten in een Auditvaardigheden Themagericht Auditen proces? Hoe vraagt u door naar de sterke- en verbeterpunten? Hoe herkent u risico s in een proces en vraagt u daarop door? Hoe vraagt u door naar de PDCA-cyclus binnen een thema? Hoe rapporteert u kort en bondig over de feitelijke bevin- Hoe herkent u risico s in de processen binnen een thema en dingen? vraagt u daarop door? Hoe rapporteert u duidelijk en overzichtelijk de bevindingen die betrekking hebben op een breed thema?

4 VOOR ERVAREN Training Waarderend Auditen Waarderend auditen gaat uit van de sterke punten uit de Training Resultaatgericht Auditen In een resultaatgerichte audit ligt de focus op het doorvragen VOOR ERVAREN processen in de praktijk. Als u een interne audit wilt inzetten naar de efficiency van een proces. Met een resultaatgerichte als veranderinstrument, dan is waarderend auditen de juiste audit kunt u processen (nog) efficiënter krijgen. methodiek! In deze training leert u hoe u inzicht krijgt in hoeverre de pro- In deze training leert u hoe u de medewerkers mee kunt krij- cesstappen in de praktijk ook daadwerkelijk bijdragen aan het gen in het continu verbeteren. Hoe stimuleert u hen tijdens beoogde resultaat van een proces. een interne audit tot concrete verbetervoorstellen? Inleiding Waarderend Auditen Inleiding Resultaatgericht Auditen doel en toegevoegde waarde van waarderend auditen doel en toegevoegde waarde van resultaatgericht auditen overeenkomsten en verschillen tussen procesgericht- en overeenkomsten en verschillen tussen procesgericht- en waarderend auditen resultaatgericht auditen introductie van de theorie van waarderend auditen introductie van theorie van waarde toevoegende en niet waarde toevoegende elementen in een proces Auditvaardigheden Waarderend Auditen Hoe krijgt u inzicht in de sterke punten in een proces en hoe Auditvaardigheden Resultaatgericht Auditen kan de organisatie deze vasthouden? Hoe vraagt u door naar de effectiviteit van de stappen in een Hoe krijgt u inzicht in de bijdrage van de auditee in deze proces? sterke punten? Hoe vraagt u door naar de efficiency van de stappen in een Hoe vraagt u op een positieve manier naar risico s en verbe- proces? terpunten? Hoe herkent u elementen die minder waarde toevoegen in Hoe maakt u in het auditrapport de vertaling van ervaringen een proces en hoe vraagt u hierop door? en belevingen van auditees naar concrete feitelijke bevin- Hoe rapporteert u over deze bevindingen? dingen en verbetervoorstellen?

5 VOOR ERVAREN Training Auditen op Risico- Inventarisaties Audits volgens de Tracermethodiek De Tracer Activity methode is een auditmethodiek waarbij VOOR ERVAREN Steeds meer organisaties zijn bezig met risicomanagement en de patiënt/cliënt écht centraal staat. Het is een nieuwe het uitvoeren van risico-inventarisaties, zoals (H)FMEA en SA- manier om kritisch te kijken naar kwaliteit van zorg en FER. Interne auditoren kunnen in een audit de opvolging van patiëntveiligheid, vanuit de ogen van patiënt/cliënt, risico-inventarisaties monitoren. Hierdoor krijgt u als auditor zorgverlener en familie. Als auditor volg je het pad dat een meer zicht op risico s in een proces en in hoeverre de risico s patiënt/cliënt door de instelling doorloopt: van ontslag, naar beheerst worden. bezochte afdelingen en aanmelding. Het logistieke pad vormt de rode draad van de audit en niet de procedure/het thema. Tijdens deze training leert u hoe u in een audit toetst of de acties De Tracermethodiek vindt zijn oorsprong bij het keurmerk uit een risico-inventarisatie worden uitgevoerd en effectief zijn. Joint Commission International (JCI). Ook los van dit keurmerk kunt u met deze auditmethodiek aan de slag. Tijdens deze ééndaagse training leert u hoe u als auditor een Inleiding Auditen op Risico-Inventarisaties Tracer opzet, uitvoert en rapporteert. doel en toegevoegde waarde van auditen op risico-inventarisaties overeenkomsten en verschillen tussen procesgericht auditen Inleiding Tracermethodiek en auditen op risico-inventarisaties Doel en toegevoegde waarde van tracers (patiënt/cliënt, introductie verschillende soorten risico-inventarisaties tracers en systeem tracers). Overeenkomsten en verschillen tussen tracers en andere Oefenen van Auditen op Risico-Inventarisaties vormen van audits. Hoe herkent u risico s en beheersmaatregelen en vraagt u Het proces van een patiënt/cliënt en systeem tracer. daarop door? Auditvaardigheden Tracermethodiek Hoe krijgt u inzichtelijk of de acties uit een risico-inventari- De voorbereiding: hoe richt u een goede tracer in? satie werken? Wat voor type vragen stelt u aan welke functionaris? Hoe krijgt u inzicht in de beheersbaarheid van andere risico s Hoe herkent u risico s in processen en thema s en hoe vraagt waar geen acties over zijn afgesproken? u daarop door? Hoe rapporteert u duidelijk de bevindingen die betrekking Hoe rapporteert u duidelijk en overzichtelijk de bevindingen hebben op risico s en beheersmaatregelen? die betrekking hebben op een breed proces?

6 VOOR ERVAREN Training Doeltreffend Rapporteren Een goed auditrapport met concrete verbetervoorstellen is de basis om verbeteringen te realiseren. In de praktijk blijkt doel- Uw auditsysteem aanvullen met de Tracermethodiek Uw instelling wil gaan auditen volgens de Tracer Activity VOOR KWALITEITS- MANAGERS/ -ADVISEURS treffend en concreet rapporteren niet gemakkelijk te zijn. Methode. Bij een Tracer vormt het logistieke pad de rode In deze training leert u hoe u doeltreffender en concreter rap- draad van de audit en niet de procedure/het thema. De porteert via de SMART methodiek. SMART staat voor Specifiek, Tracermethodiek vindt zijn oorsprong bij het keurmerk Joint Meetbaar, Ambitieus, Realistisch en Tijdsgebonden. U vergroot Commission International (JCI). Maar ook los van dit keurmerk met deze methodiek de kans dat er daadwerkelijk actie wordt heeft de methodiek veel meerwaarde. Wat betekent dit voor u ondernomen op de verbeterpunten uit de audits. als coördinator van de interne audits? U krijgt veel gelegenheid te oefenen met uw eigen rapporta- U leert hoe u de Tracermethodiek kunt gebruiken om uw ges en formats! huidige interne auditsysteem ondersteunend te maken aan deze Tracermethodiek. U krijgt formats en andere middelen aangereikt die u kunt gebruiken in uw rol als coördinator Interne audits. Inleiding Doeltreffend Rapporteren Wat houdt de Tracer Activity methode in? doel en resultaat van doeltreffend en concreet rapporteren Wat zijn de belangrijkste stappen in deze methodiek? introductie van de SMART-methodiek Hoe vult u uw huidige auditsysteem aan met de eisen waaraan een goede en duidelijke rapportage voldoet Tracermethodiek? Wat betekent dit voor de organisatie van uw audits: Rapportagevaardigheden Wie voert de tracers uit? Hoe herkent u SMART-geformuleerde bevindingen? Welke vaardigheden zijn noodzakelijk om tracers uit te Hoe rapporteert u zo doeltreffend en concreet mogelijk? voeren? Hoe kunt u uw eigen huidige rapportages verbeteren? Wat zijn belangrijke randvoorwaarden? Uw rol als coördinator Interne Audits: aanjagen en opvolgen. Communicatiemiddelen ter vergroting van draagvlak voor audits.

7 VOOR KWALITEITS- MANAGERS/ -ADVISEURS Training Coördinator Interne Audits De visie op audits, een goede auditplanning, een adequate opvolging van interne audits en deskundigheidsbevordering Advies en Coaching De functie kwaliteitsmanager is vaak solistisch van aard. Binnen uw eigen organisatie is het moeilijk een sparringspartner VOOR KWALITEITS- MANAGERS/ -ADVISEURS van de auditoren zijn belangrijke randvoorwaarden voor een te vinden. Wij beschikken over een team van deskundige au- goedwerkend auditsysteem binnen uw organisatie. ditspecialisten. Wij helpen u graag met uiteenlopende vraagstukken en uitdagingen waar u als kwaliteitsmanager voor Tijdens deze training leert u hoe u een suc cesvol intern audit- staat. systeem opzet en borgt. U krijgt formats en andere middelen aangereikt die u kunt gebruiken in uw rol als Coördinator Wilt u concrete en objectieve adviezen om uw intern audit- Interne audits. systeem te optimaliseren? Vraag dan naar de mogelijkheden voor advies en/of coaching van een deskundige consultant. visie op audits ondersteunen bij de opzet van een goede en effectieve audit- uw rol als Coördinator Interne Audits planning om meer uit de audits te kunnen halen criteria waaraan een effectieve auditplanning dient te helpen het kwaliteitsbewustzijn te verhogen bij betrokkenen voldoen in de organisatie middelen om auditoren goed te faciliteren advies over prioritering van verbeterpunten uit de audits manieren voor deskundigheidsbevordering van interne advies over de formats voor auditrapport en totaalrappor- auditoren tage communicatiemiddelen die u kunt inzetten om draagvlak meelopen met auditoren om advies te geven over vraagtech- voor audits te vergroten nieken uw rol in de opvolging van audits beoordelen van rapportages om rapportagevaardigheden te optimaliseren begeleiden van bijeenkomsten met de auditoren om het teamgevoel te bevorderen

8 Praktische informatie Kosten Training Doelgroep Duur Kosten Basistraining startende auditor 2 dagen 725,- Themagericht Auditen ervaren auditor/ kwaliteitsmanager halve dag 225,- Waarderend Auditen ervaren auditor/ kwaliteitsmanager halve dag 225,- Resultaatgericht Auditen ervaren auditor/ kwaliteitsmanager halve dag 225,- Auditen op PRI ervaren auditor/ kwaliteitsmanager halve dag 225,- Audits volgens Tracer ervaren auditor/kwaliteitsmanager 1 dag 425,- Doeltreffend rapporteren ervaren auditor/ kwaliteitsmanager halve dag 225,- Tracermethodiek kwaliteitsmanager 1 dag 425,- Coördinator Interne Audits kwaliteitsmanager 1 dag 425,- Locatie: Alle trainingen vinden centraal in Nederland plaats. Data: Kijk voor alle actuele trainingsdata op onze website: Inschrijven: U kunt zich inschrijven via onze website Incompanytraining: Al onze trainingen verzorgen wij ook op maat bij u op locatie, volledig afgestemd op de specifieke behoeftes van uw organisatie of afdeling. Meer informatie?: Dan kunt u contact opnemen met Q-Academy via of door een mail te sturen naar qacademy@qconsult.nl.

TRAININGEN INTERNE AUDITS. Een succesvol auditsysteem begint bij Q-Academy!

TRAININGEN INTERNE AUDITS. Een succesvol auditsysteem begint bij Q-Academy! TRAININGEN INTERNE AUDITS Een succesvol auditsysteem begint bij Q-Academy! Continue kwaliteitsverbetering met de trainingen van Q-Academy Q-Academy heeft als voorloper in auditopleidingen een uniek aanbod

Nadere informatie

TRAININGEN KWALITEIT, VEILIGHEID- EN RISICOMANAGEMENT. Goede en veilige zorg begint bij Q-Academy!

TRAININGEN KWALITEIT, VEILIGHEID- EN RISICOMANAGEMENT. Goede en veilige zorg begint bij Q-Academy! TRAININGEN KWALITEIT, VEILIGHEID- EN RISICOMANAGEMENT Goede en veilige zorg begint bij Q-Academy! Inhoud Trainingen kwaliteitsmanagement Vormgeven aan het nieuwe kwaliteitsdenken Opleiding tot programmamanager

Nadere informatie

VEILIGE ZORG BEGINT BIJ Q-ACADEMY! Trainingen veiligheids- en risicomanagement

VEILIGE ZORG BEGINT BIJ Q-ACADEMY! Trainingen veiligheids- en risicomanagement VEILIGE ZORG BEGINT BIJ Q-ACADEMY! Trainingen veiligheids- en risicomanagement Veilige zorg Met de trainingen van Q-Academy Veilige zorg voor cliënten en patiënten wordt steeds belangrijker. Bewustwording

Nadere informatie

TRAININGEN VEILIGHEIDS- EN RISICOMANAGEMENT. Veilige zorg begint bij Q-Academy!

TRAININGEN VEILIGHEIDS- EN RISICOMANAGEMENT. Veilige zorg begint bij Q-Academy! TRAININGEN VEILIGHEIDS- EN RISICOMANAGEMENT Veilige zorg begint bij Q-Academy! Veilige zorg met de trainingen van Q-Academy Veilige zorg voor cliënten en patiënten wordt steeds belangrijker. Bewustwording

Nadere informatie

MEDISCHE INCIDENTEN. Hoe gaat u daar mee om?

MEDISCHE INCIDENTEN. Hoe gaat u daar mee om? MEDISCHE INCIDENTEN Hoe gaat u daar mee om? Q-Academy heeft een aanbod ontwikkeld dat u en uw organisatie ondersteunt bij een goede afhandeling van medische incidenten. De bijeenkomsten worden incompany

Nadere informatie

Audits van de Toekomst

Audits van de Toekomst Audits van de Toekomst Alice Mulder Luluk van de Water Astro 7 februari 2013 Programma Visie op Audits van de Toekomst Aan de slag met auditmethodieken o o Waarderend auditen Resultaatgericht auditen Aanleiding

Nadere informatie

TRAININGEN 2018 KWALITEIT, VEILIGHEID EN RISICOMANAGEMENT

TRAININGEN 2018 KWALITEIT, VEILIGHEID EN RISICOMANAGEMENT TRAININGEN 2018 KWALITEIT, VEILIGHEID EN RISICOMANAGEMENT Inhoud Trainingen kwaliteitsmanagement Vormgeven aan het nieuwe kwaliteitsdenken Continu verbeteren met de 7 basis analyse-instrumenten Normenkennis

Nadere informatie

1 Audits van de Toekomst; een stap dichterbij

1 Audits van de Toekomst; een stap dichterbij 1 Audits van de Toekomst; een stap dichterbij Interne audits Een interne audit is een van de vele kwaliteitsinstrumenten die uw organisatie rijk is. Een interne audit is een objectief vraaggesprek waarin

Nadere informatie

Hoe past ú de PDCA-cirkel toe op uw auditsysteem?

Hoe past ú de PDCA-cirkel toe op uw auditsysteem? Hoe past ú de PDCA-cirkel toe op uw auditsysteem? LOKmml-bijeenkomst Alice Mulder 19 januari 2012 Programma Resultaatverbetering realiseren door Resultaatgericht Auditen Theorie van de verspillingen Het

Nadere informatie

Interne audits, het rendement

Interne audits, het rendement Interne audits, het rendement HKZ Kwaliteitsdag Olav Kloek 8 april 2014 SAFER, SMARTER, GREENER Strategie van de organisatie Herontwerp van organisaties, door: Nieuw financieringsstelsel Zelfsturende/zelfregulerende

Nadere informatie

Audits van de Toekomst

Audits van de Toekomst Audits van de Toekomst drs. Alice Mulder drs. Luluk van de Water Q-Consult Aangeboden door WEKAkwaliteit Kennisbank Kwaliteitsmanagement www.weka-kwaliteit.nl @2012 Weka Uitgeverij B.V. - 1 - Wat zijn

Nadere informatie

Organisatieontwikkeling

Organisatieontwikkeling Organisatieontwikkeling TRAINING - GAMING - COACHING The Only Thing That Is Constant Is Change Heraclitus Legenda De zorg verandert. Uw organisatie verandert. Q-Academy helpt u bij de ontwikkeling van

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Interne audits vanuit risico denken. Kleemans Organisatieadvies Ingrid van Rijckevorsel

Interne audits vanuit risico denken. Kleemans Organisatieadvies Ingrid van Rijckevorsel Interne audits vanuit risico denken Kleemans Organisatieadvies Ingrid van Rijckevorsel Agenda Opening, verwachtingen Theorie risicomanagement Risicogericht auditen Opdracht Opening, verwachtingen Opening

Nadere informatie

1 Wat zijn interne audits?

1 Wat zijn interne audits? 1 Wat zijn interne audits? Binnen de organisatie willen we kwaliteit garanderen in de zorgverlening die wij bieden of het product dat we maken. We hebben daarom allerlei afspraken gemaakt over het werk.

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

fysieke beveiliging onder controle Good Governance op het gebied van fysieke beveiliging Thimo Keizer

fysieke beveiliging onder controle Good Governance op het gebied van fysieke beveiliging   Thimo Keizer fysieke beveiliging onder controle Good Governance op het gebied van fysieke beveiliging www.fysiekebeveiliging.nl Thimo Keizer Good Governance op het gebied van fysieke beveiliging 2016 www.fysiekebeveiliging.nl

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Het gerecht Het resultaat: weten dat u met de juiste dingen bezig bent. Alles is op een bepaalde manier meetbaar.

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

BUSINESS SCHOOL TRAINING MET IMPACT. Trainingen mei december 2014 SAFER, SMARTER, GREENER

BUSINESS SCHOOL TRAINING MET IMPACT. Trainingen mei december 2014 SAFER, SMARTER, GREENER BUSINESS SCHOOL TRAINING MET IMPACT Trainingen mei december 2014 SAFER, SMARTER, GREENER 02 DNV GL Training met impact Training met impact Organisaties verduurzamen en veranderen continu. Positieve bedrijfsresultaten

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Strategisch Risicomanagement

Strategisch Risicomanagement Commitment without understanding is a liability Strategisch Risicomanagement Auteur Drs. Carla van der Weerdt RA Accent Organisatie Advies Effectief en efficiënt risicomanagement op bestuursniveau Risicomanagement

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Hoe maken we interne audits effectiever?

Hoe maken we interne audits effectiever? Hoe maken we interne audits effectiever? Er gaat best wat tijd en energie zitten in interne kwaliteitsaudits. Je mag dus verwachten dat het ook wat oplevert. Gelukkig is dat vaak ook wel zo, zeker in de

Nadere informatie

Leergangkader Leergang Tactisch manager

Leergangkader Leergang Tactisch manager Leergangkader Leergang Tactisch manager De Brandweeracademie is onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

Werken met Lean. Peter Matthijssen Consultant BiZZdesign. Almar Jong Consultant BiZZdesign

Werken met Lean. Peter Matthijssen Consultant BiZZdesign. Almar Jong Consultant BiZZdesign Werken met Lean Peter Matthijssen Consultant BiZZdesign Almar Jong Consultant BiZZdesign BiZZdesign Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager DR-QHSE-x Deelreglement QHSE-manager Uitgave: augustus 2014 DR-QHSE-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat la, Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement

Nadere informatie

Opleiding DIFERENCI TRAINER FACILITATOR

Opleiding DIFERENCI TRAINER FACILITATOR Opleiding DIFERENCI J RINER FCILIOR rainen/facilitaten is een vak, een ambacht. Dat doe je met heel je hebben en houwen als je het tenminste een uitdaging vindt om mensen in beweging te brengen Dit ambacht

Nadere informatie

Organisatie van werkzaamheden

Organisatie van werkzaamheden Organisatie van werkzaamheden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Rubus Opleidingspartners, Richard Prins Inhoudelijke redactie: Jessica Satink

Nadere informatie

TIJDSTUDIES IN DE PRAKTIJK

TIJDSTUDIES IN DE PRAKTIJK NUT VAN TIJDSTUDIES VOOR HET METEN VAN VERSPILLINGEN Good enough never is TIJDSTUDIES IN DE PRAKTIJK Het nut van tijdstudies voor het meten van verspillingen Auteur Drs. Carla van der Weerdt RA is managing

Nadere informatie

Van Nul tot Certificatie. Opleidingsprogramma voor het HKZ-Certificatieschema Gehandicaptenzorg

Van Nul tot Certificatie. Opleidingsprogramma voor het HKZ-Certificatieschema Gehandicaptenzorg Van Nul tot Certificatie Opleidingsprogramma voor het HKZ-Certificatieschema Gehandicaptenzorg augustus 2003 Uitgave: Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in samenwerking met Walvis ConsultingGroep

Nadere informatie

Digitale Walvisgeluiden najaar 2010

Digitale Walvisgeluiden najaar 2010 Hoe ontwikkel je een zinvol kwaliteitssysteem? Veel mensen kunnen voorbeelden noemen van organisaties met kwaliteitssystemen die hun doel voorbij zijn geschoten en waarvan maar weinigen nog de toegevoegde

Nadere informatie

TRAININGEN 2019 Kwaliteit, veiligheid en risicomanagement

TRAININGEN 2019 Kwaliteit, veiligheid en risicomanagement TRAININGEN 2019 Kwaliteit, veiligheid en risicomanagement Inhoud Trainingen kwaliteitsmanagement Praktisch vormgeven aan het kwaliteitsdenken Systeembeoordeling 2.0 Continu verbeteren Normenkennis accreditatiesystemen

Nadere informatie

Krijg grip op verzuim

Krijg grip op verzuim Aon Risk Solutions Health & Benefits Corporate Wellness Krijg grip op verzuim Aon verzuimadvies Risk. Reinsurance. Human Resources. Krijg grip op verzuim Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Cursusgids Medische Hulpmiddelen

Cursusgids Medische Hulpmiddelen Cursusgids Medische Hulpmiddelen 2016 Introductie MDProject is al jaren actief met consultancy ondersteuning op het gebied van medische hulpmiddelen. Wij krijgen regelmatig verzoeken voor het geven van

Nadere informatie

DR-KAM-X. Deelreglement KAM-coördinator

DR-KAM-X. Deelreglement KAM-coördinator DR-KAM-X Deelreglement KAM-coördinator Uitgave: december 2008 DR-KAM-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : Arnhem en Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement is het

Nadere informatie

Training. Observeren en rapporteren

Training. Observeren en rapporteren Training Observeren en rapporteren Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Floortje Vissers Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers Titel: Observeren

Nadere informatie

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland Stichting Innovatief Onderwijs Nederland ONTZORGT SCHOLEN OP ICT De ION QuickScan heeft als primair doel om scholen voor te bereiden op digitalisering van het onderwijs binnen. U kunt direct met de resultaten

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Meer rendement uit Interne Audits

Meer rendement uit Interne Audits van wijzend vingertje naar toegevoegde waarde Matthijs F.A. Dierick sr Lead Auditor en Trainer CLIENT LOGO Inhoud van de presentatie Vooroordelen en misvattingen over interne audits Wat is nu het minimum

Nadere informatie

KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS

KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS AANBOD 2015 2016 KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS AANBOD 2015 2016 Middels actieve promotie en facilitering door LECSO in het land zijn steeds meer (V)SO scholen bezig

Nadere informatie

SW-B-K1-W3 (C) Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W3 (C) Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W3 (C) Versterkt de eigen kracht van de groep Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt

Nadere informatie

Ons aanbod ISO 9001 trainingen

Ons aanbod ISO 9001 trainingen Ons aanbod ISO 9001 trainingen Welkom bij KAM Consultants B.V. Waarom KAM Consultants B.V. ISO 9001 norm voor kwaliteitsmanagement Kennismaking managementsystemen Training ISO 9001 implementatie Training

Nadere informatie

Training. Enquêteren

Training. Enquêteren Training Enquêteren Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Floortje Vissers Titel: Enquêteren ISBN: 978 90 3724 129 7 Edu Actief b.v. 2016 Behoudens

Nadere informatie

VIA/001C. MANAGEMENTSYSTEEM Uw gedocumenteerde managementsysteem is geen Wetboek van Bedrijfsstrafrecht VIA/003C. Strategische aspecten VIA/004

VIA/001C. MANAGEMENTSYSTEEM Uw gedocumenteerde managementsysteem is geen Wetboek van Bedrijfsstrafrecht VIA/003C. Strategische aspecten VIA/004 VERBETEREN DOOR INTERNE AUDITS Peter H. de Dreu 19 januari 01 EEN MENS IS NOOIT TE OUD OM TE LEREN, TENZIJ MEN JONG GENOEG GELEERD HEEFT OM NOOIT MEER IETS TE LEREN Bron: Havank - 474 VIA/001/19 VIA/001C

Nadere informatie

Rapportage interne audit PDCA in jaarplan 2018

Rapportage interne audit PDCA in jaarplan 2018 A c Check D0 plan Algemeen Rapportage interne audit PDCA in jaarplan 2018 Hogepad Oosterheem 23-08-2018 15.30uur Doel & Werkwijze Volckaert wil graag zicht hebben in de mate waarop afdelingen aantoonbaar

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

Beoordelingseenheid B Proeve van Bekwaamheid. Planmatig werken. Crebonummer: 92620

Beoordelingseenheid B Proeve van Bekwaamheid. Planmatig werken. Crebonummer: 92620 Beoordelingseenheid B Proeve van Bekwaamheid Planmatig werken Crebonummer: 92620 Opleiding Pedagogisch werker 3 kinderopvang Kwalificatieniveau 3 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: december

Nadere informatie

COACHING & WERKPLEKBEGELEIDING

COACHING & WERKPLEKBEGELEIDING COACHING & WERKPLEKBEGELEIDING MANAGEMENT TRAINING Pieterman & Partners COACHING & WERKPLEKBEGELEIDING RESULTAAT Concreet inzicht in het vaardigheidsniveau van elke individuele medewerker. Handvatten om

Nadere informatie

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended)

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) 8 Maanden ICM biedt u de mogelijkheid om het Lean Six Sigma Black Beltdiploma als pakket in 8 maanden tijd te te behalen. U start met Lean Six Sigma Green

Nadere informatie

Ook Edux is aanbieder!

Ook Edux is aanbieder! Edux Onderwijspartners Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout Postbus 75, 4850 AB Ulvenhout T 076-524 55 00 I www.edux.nl Ook Edux is aanbieder! 35 A ANBIEDERS BEGELEIDING BIJ ZELFEVALUATIES, VISITATIES EN S Edux

Nadere informatie

Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING

Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING Auteurs: M. Troost A. van Kempen december 2017, THOON Uitgegeven in eigen beheer Sabina Klinkhamerweg 21 7555

Nadere informatie

Servicedocument. Kwalificerend. Instructie beoordelaar. Examenplan. Reizen. Reizen Manager verkoop reizen. Manager verkoop reizen

Servicedocument. Kwalificerend. Instructie beoordelaar. Examenplan. Reizen. Reizen Manager verkoop reizen. Manager verkoop reizen Servicedocument Kwalificerend Examenplan Instructie beoordelaar Reizen Reizen Manager verkoop reizen Manager verkoop reizen Uitstroom : Manager verkoop reizen Niveau : 4 Crebonr. : 94100 Kerntaak : alle

Nadere informatie

VO2020- scan. Handleiding bestuursrapportage met bestuursambities. Versie 1.0, april 2015

VO2020- scan. Handleiding bestuursrapportage met bestuursambities. Versie 1.0, april 2015 VO2020- scan Handleiding bestuursrapportage met bestuursambities Versie 1.0, april 201 Copyright 201 Stichting Schoolinfo Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter Kwaliteitssysteem datamanagement Meetbaar Beter Datum: 20 juli 2017 Versie : 0.10 Kwaliteitssysteem Meetbaar Beter versie 0.10.docx Pagina 1 van 8 Voorwoord Het aantal centra dat is aangesloten bij Meetbaar

Nadere informatie

Sociale en recreatieve activiteiten

Sociale en recreatieve activiteiten Sociale en recreatieve activiteiten Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Richard Prins Inhoudelijke redactie: Patricia Streng Eindredactie: Astrid

Nadere informatie

Walvis ConsultingGroep. Brengt kwaliteit tot leven

Walvis ConsultingGroep. Brengt kwaliteit tot leven Walvis ConsultingGroep tot Walvis Consulting Groep Profiel Sinds 1992 Kwaliteit en veiligheid voor Zorg en Welzijn Specifieke aandacht voor cultuur en mensen Klantgericht, plezierig, flexibel, praktisch

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter Kwaliteitssysteem datamanagement Meetbaar Beter Datum: 22 maart 2016 Versie : 0.8 Kwaliteitssysteem Meetbaar Beter versie 0.8 Pagina 1 van 8 Voorwoord Het aantal centra dat is aangesloten bij Meetbaar

Nadere informatie

Risicomanagement in de zorg

Risicomanagement in de zorg Risicomanagement in de zorg Een praktische invulling voor een integrale aanpak Diana Dingemans en Eveline Rutgers In de zorg neemt de belangstelling voor risicomanagement toe. Naast financiële risico s

Nadere informatie

BUSINESS SCHOOL TRAINING MET IMPACT. Trainingen januari september 2015. NIEUW: Trainingen gericht op de nieuwe ISO normen. SAFER, SMARTER, GREENER

BUSINESS SCHOOL TRAINING MET IMPACT. Trainingen januari september 2015. NIEUW: Trainingen gericht op de nieuwe ISO normen. SAFER, SMARTER, GREENER BUSINESS SCHOOL TRAINING MET IMPACT Trainingen januari september 2015 NIEUW: Trainingen gericht op de nieuwe ISO normen. SAFER, SMARTER, GREENER 02 DNV GL Training met impact LEREN OP AFSTAND MET E-LEARNING

Nadere informatie

ZekereZorg3 Informatieveiligheid in de Zorg. Nico Huizing RE RA

ZekereZorg3 Informatieveiligheid in de Zorg. Nico Huizing RE RA ZekereZorg3 Informatieveiligheid in de Zorg Nico Huizing RE RA Ziekenhuizen in Nederland * Najaar 2008: IGZ toetst 20 ziekenhuizen, norm NEN7510, rapport 12/ 08 * Opdracht IGZ: lever per 1/2/ 09 plan van

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Cursus. Netwerk versterken

Cursus. Netwerk versterken Cursus Netwerk versterken Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Lieke Helmes Inhoudelijke redactie: Agnes Schouten Titel: Netwerk versterken ISBN:

Nadere informatie

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie?

Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Discussieforum Productie Rapportering Deel uw ervaringen en leer uit die van anderen! Wat is de impact van operationele KPI s op uw productie? Johannes Cottyn, XiaK-UGent Doelstelling van de presentatie

Nadere informatie

SUCCESVOL TELEFONISCH AFSPRAKEN MAKEN

SUCCESVOL TELEFONISCH AFSPRAKEN MAKEN SUCCESVOL TELEFONISCH AFSPRAKEN MAKEN OUTBOUND TELEFOONCOMMUNICATIE Pieterman & Partners SUCCESVOL TELEFONISCH AFSPRAKEN MAKEN RESULTAAT Sneller afspraken met de juiste contactpersoon. Meer respons en

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur: Marijke Willems. Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur: Marijke Willems. Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf BPV BPV PBGHZ Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0- info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marijke Willems Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf Titel: BPV PBGHZ ISBN: 9789076 Edu Actief b.v. 07

Nadere informatie

Aanbod begeleiding volwassenenonderwijs Vocvo. Deskundigheidsbevordering. Schooljaar 2011-2012

Aanbod begeleiding volwassenenonderwijs Vocvo. Deskundigheidsbevordering. Schooljaar 2011-2012 Aanbod begeleiding volwassenenonderwijs Vocvo Deskundigheidsbevordering Schooljaar 2011-2012 Inhoud 1 Deskundigheidsbevordering 3 1.1 Meerdaagse opleidingen 3 1.1.1 Opleiding voor (nieuwe) IKZ-coördinatoren

Nadere informatie

Cliënt-/Patiëntveiligheid en risicomanagement. HKZ organiseert workshops voor kwaliteitsmanagers

Cliënt-/Patiëntveiligheid en risicomanagement. HKZ organiseert workshops voor kwaliteitsmanagers Cliënt-/Patiëntveiligheid en risicomanagement HKZ organiseert workshops voor kwaliteitsmanagers Cliënt-/Patiëntveiligheid en risicomanagement Veiligheid is een begrip waar organisaties steeds meer rekening

Nadere informatie

DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt. www.dexisarbeid.nl

DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt. www.dexisarbeid.nl DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt Stel dat iedere medewerker het naar zijn of haar zin heeft op het werk, het gevoel heeft zijn of haar talenten te kunnen inzetten, de sfeer in het team klopt, collega

Nadere informatie

Kennis van de Overheid. Maatschappelijk. Zorg voor. zorgen dat

Kennis van de Overheid. Maatschappelijk. Zorg voor. zorgen dat Kennis van de Overheid Maatschappelijk Zorg voor zorgen dat De decentralisaties voor elkaar In het maatschappelijk domein krijgt de gemeente forse extra verantwoordelijkheden voor jeugd, mensen met een

Nadere informatie

Recept 5: Hoe faciliteren we verbetering? Een recept voor een cultuur van verbeteren

Recept 5: Hoe faciliteren we verbetering? Een recept voor een cultuur van verbeteren Recept 5: Hoe faciliteren we verbetering? Een recept voor een cultuur van verbeteren Het gerecht Het resultaat: medewerkers met oog voor verbetering, in een organisatiecultuur waarin continu verbeteren

Nadere informatie

TRAIN DE TRAINER EFFECTIEF EN RESULTAATGERICHT TRAINEN. Pieterman & Partners

TRAIN DE TRAINER EFFECTIEF EN RESULTAATGERICHT TRAINEN. Pieterman & Partners TRAIN DE TRAINER EFFECTIEF EN RESULTAATGERICHT TRAINEN Pieterman & Partners TRAIN DE TRAINER RESULTAAT Met succes een training ontwikkelen/aanpassen en het gewenste resultaat bereiken Een succesvolle presentatie,

Nadere informatie

Willem & Anne van der Meiden. Gids voor zinvol spreken. aandacht. Uitgeverij Meinema, Zoetermeer

Willem & Anne van der Meiden. Gids voor zinvol spreken. aandacht. Uitgeverij Meinema, Zoetermeer Mag ik uw Willem & Anne van der Meiden Gids voor zinvol spreken aandacht Uitgeverij Meinema, Zoetermeer www.uitgeverijmeinema.nl Ontwerp omslag: Mulder van Meurs Foto s binnenwerk: Christiaan Krouwels

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Krijg grip op verzuim

Krijg grip op verzuim Aon Hewitt Krijg grip op verzuim Aon verzuimadvies Risk. Reinsurance. Human Resources. Krijg grip op verzuim Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is dat u uw verzuimproces goed heeft ingericht.

Nadere informatie

Teamontwikkeling. Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams. zorgadviseurs

Teamontwikkeling. Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams. zorgadviseurs Teamontwikkeling Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams zorgadviseurs Visie op teamontwikkeling Een$effectief$team$maakt$de$client$$ tevredener,$de$zorg$beter$en$het$werk$leuker

Nadere informatie

MEDIATION: INSTRUMENT VOOR CONFLICTMANAGEMENT. Specialisatietraining

MEDIATION: INSTRUMENT VOOR CONFLICTMANAGEMENT. Specialisatietraining MEDIATION: INSTRUMENT VOOR CONFLICTMANAGEMENT Specialisatietraining Mediation: instrument voor conflictmanagement Doelgroep Deze specialisatietraining is bij uitstek geschikt voor 'organisatie-interne'

Nadere informatie

Ten tweede geven we uitleg over het talenten en competentiepaspoort. Deze compacte rapportage is een goede aanvulling op de standaar TMA rapportages

Ten tweede geven we uitleg over het talenten en competentiepaspoort. Deze compacte rapportage is een goede aanvulling op de standaar TMA rapportages UITLEG RAPPORTAGE PERFORMANCE MATRIX EN TALENTEN- & COMPETENTIEPASPOORT In dit document willen we een korte uitleg geven over twee nieuwe TMA rapportages. Ten eerste geven we informatie over de rapportage

Nadere informatie

Nieuw! Office Improvement Expert in administratie en dienstverlening

Nieuw! Office Improvement Expert in administratie en dienstverlening Nieuw! Office Improvement Expert in administratie en dienstverlening Stroomlijnen van processen & organiseren van resultaatgerichte teamwerking Waarom deze opleiding? Ondanks de toenemende complexiteit

Nadere informatie

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De gouden basisregels 3. Optimaal afstuderen 3.1 Motivatie 3.2 Doelen stellen 3.3 Juiste relatie vaardigheid en uitdaging 3.4 Concentratie 3.5 Gedachtencontrole 3.6 Timemanagement

Nadere informatie

Procedure faciliteren audits

Procedure faciliteren audits info@huibhezemans.nl www.huibhezemans.nl Procedure faciliteren audits Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Doel... 2 3 Toepassingsgebied... 2 4 Referenties... 2 5 Definities en afkortingen... 2 6 Verantwoordelijkheden,

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Werkboek medewerkers. Ontwikkelprogramma. Aan de praat!

Werkboek medewerkers. Ontwikkelprogramma. Aan de praat! Werkboek medewerkers 1 Ontwikkelprogramma Aan de praat! 2 3 Aan de praat! Inhoud Colofon & Inhoudsopgave 3 Inleiding 5 Waarom Aan de praat? 6 De stappen 7 Voor het gesprek 8 Jouw checklist 12 Het gesprek

Nadere informatie

Begeleiden van vrijwilligers in zorg en welzijn is een vak

Begeleiden van vrijwilligers in zorg en welzijn is een vak Over deskundigheidsbevordering voor beroepskrachten Begeleiden van vrijwilligers in zorg en welzijn is een vak Begeleiden van vrijwilligers kent veel kanten. U wilt vrijwilligers verbinden aan uw zorg

Nadere informatie

Waarderend en inspirerend auditten

Waarderend en inspirerend auditten Waarderend en inspirerend auditten De interne audit: bron voor inspiratie en nieuwe energie De interne kwaliteitsaudit kan (mits goed uitgevoerd) een zeer effectief instrument zijn om het kwaliteitsbewustzijn

Nadere informatie

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave Planning & Control Inleiding Planning & Control is de Engelse benaming voor coördinatie en afstemming. Het is gericht op interne plannings- en besturingsactiviteiten. Een heldere Planning & Control functie

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Supplement f. Functie procesmanager multidisciplinair oefenen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 3 sub f Besluit personeel

Nadere informatie

Wie heeft de regie? Kwaliteit van bestaan in de praktijk. John Sijnke

Wie heeft de regie? Kwaliteit van bestaan in de praktijk. John Sijnke Wie heeft de regie? Wie heeft de regie? Kwaliteit van bestaan in de praktijk John Sijnke Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij 2009 Alle rechten

Nadere informatie

Hoe stimuleer je het kwaliteitsdenken?

Hoe stimuleer je het kwaliteitsdenken? Hoe stimuleer je het kwaliteitsdenken? Veel kwaliteitsfunctionarissen binnen gecertifieerde organisaties worstelen met de vraag hoe kwaliteit meer kan gaan leven bij het management en de medewerkers. De

Nadere informatie