VERZONDEN B. Daan Wethouder. Aan de gemeenteraad van Purmerend. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 30 maart 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERZONDEN B. Daan Wethouder. Aan de gemeenteraad van Purmerend. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 30 maart 2012"

Transcriptie

1 B. Daan Wethouder PURMEREND Postbus AA Purmerend telefoon telefax Aan de gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Concept aanvraag herstructureringsfaciliteit datum 30 maart 2012 VERZONDEN Geachte leden van de raad, Op 18 april wordt de herstructureringsaanvraag in het Algemeen Bestuur van Baanstede besproken. We werken daar met volle kracht naar toe. Uiterlijk 30 april dient de aanvraag bij het ministerie binnen te zijn. Ik heb met u afgesproken dat u het concept herstructureringsplan ter informatie ontvangt voor de commissievergadering Samenleving, donderdag 5 april a.s. Dit om u meer beeld te geven van de uitwerking van de vijf uitgangspunten, zoals deze door het Algemeen Bestuur zijn opgesteld als leidraad voor de herstructurering van Baanstede. Bijgevoegd het concept plan, zoals dit tot op heden in de ambtelijke werkgroep herstructureringjs voorbereid. In een plan vindt u nog geen financiële doorberekening. Dit onderwerp^rardpnomenteel uitgewerkt door de financiële werkgroep WSW. bijlage(n): Concept aanvraag herstructurering Stadhuis bezoekadres Purmersteenweg 42 bankrelaties: BNG , ABN Amro Werkplein Purmerend Waterlandlaan 22-36

2 Herstructurering Aanvraag (CONCEPT) Baanstede 18 april 2012

3 Inhoudsopgave 1. Inleiding Introductie Een gezamenlijke aanvraag vanuit de Gemeenschappelijke Regeling Leeswijzer Noodzaak van de herstructurering Gevolgen Wet Werken Naar Vermogen voor Baanstede Financiële noodzaak Conclusie Bestuurlijke uitgangspunten en visie Bestuurlijke uitgangspunten Visie Organisch proces Beschrijving van de ambitie Ambitie en gewenst volume Ambitie en gewenst financieel resultaat Voorgenomen herstructureringsmaatregelen Maatregel 1: Publiek Private samenwerking Maatregel 2: heroriëntatie infrastructuur achtervang en re integratie/detachering Maatregel 3: Heroriëntatie Beschut werken Herstructureringsfaciliteit voor extern werkenden Herstructureringsfaciliteit Governance structuur van het transitieproces Risico s voor realisatie en beheersmaatregelen Deze aanvraag betreft een concept en is nog niet besproken in de Stuurgroep (4 april) of Algemeen Bestuur (18 april) van Baanstede. Pagina 2 (CONCEPT)

4 1. Inleiding 1.1. Introductie. Op 1 januari 2013 treedt de nieuwe Wet Werken naar Vermogen (WWNV) in werking. Het uitgangspunt van deze nieuwe wet is: iedereen werkt naar zijn of haar eigen mogelijkheden, bij voorkeur bij een reguliere werkgever. De invoering van de nieuwe wet gaat gepaard met grote bezuinigingen. Eén van de belangrijkste bezuinigingen vindt plaats op de sociale werkvoorziening. De sociale werkvoorziening is door de komst van de WWNV straks alleen nog toegankelijk voor mensen die alleen beschut werk kunnen doen. Dit vraagt een omslag in het denken en doen van onze huidige sociale werkvoorziening Zaanstreek Waterland (Baanstede). Wij, de leden van het Algemeen Bestuur (AB) van Baanstede, hebben ons vanaf medio 2011 gericht op het ontwikkelen van een visie op de toekomst van beschut werk en de positie van Baanstede daarbinnen. In deze aanvraag informeren wij u over het proces tot nu toe en de vervolgstappen. Wij hebben gezamenlijk vijf uitgangspunten geformuleerd voor de transitie van de sociale werkvoorziening. Deze uitgangspunten zijn leidend voor de verdere uitwerking van een toekomstvisie en de aanvraag van de herstructureringsfaciliteit Een gezamenlijke aanvraag vanuit de Gemeenschappelijke Regeling. Binnen de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Werkvoorziening Zaanstreek Waterland (Baanstede) werken de volgende negen gemeenten samen: Beemster, Edam Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Zeevang. Deze gemeenten vertegenwoordigen een totale taakstelling van 958 SE in Dit is 1,05% van de totale landelijke taakstelling van SE in De wachtlijst telt op 15 maart 156 personen, waarvan ca. 117 personen feitelijk beschikbaar zijn voor werk. Het Algemeen Bestuur (AB) van Baanstede heeft in de vergadering van 16 januari 2012 besloten om als Gemeenschappelijke Regeling een aanvraag te doen voor de herstructureringsfaciliteit. Dit past binnen de kaders van de WWNV waarin gevraagd wordt de samenwerking op regionale schaal te bevorderen. Voor de gezamenlijke aanvraag voor de 9 gemeenten in de gemeenschappelijke regeling Zaanstreek Waterland fungeert het college van Burgemeester en Wethouders van Purmerend als hoofdaanvrager. Bevestiging van deelname van de overige gemeenten gebeurt door een verklaring per deelnemende gemeente bij te voegen Leeswijzer. Het herstructureringsplan bestaat uit 9 hoofdstukken. Pagina 3 (CONCEPT)

5 Hoofdstuk 1 bevat een korte inleiding van het herstructureringsplan. Hierin is weergegeven dat de aanvraag vanuit de gemeenschappelijke regeling wordt ingediend voor negen gemeenten. Hoofdstuk 2 beschrijft de relatie tussen de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV) en Baanstede. Uit deze beschrijving blijkt de noodzaak van de herstructurering. In hoofdstuk 3 zijn de uitgangspunten en visie beschreven die wij hebben gehanteerd bij het vaststellen van onze ambitie en de uitwerking van de maatregelen om tot deze ambitie te komen. Vervolgens worden in hoofdstuk 4 onze ambities toegelicht. Dit met betrekking tot zowel volume, als financiën. De ambities vormen de verbinding naar hoofdstuk 5: een beschrijving van de vereiste herstructureringsmaatregelen om de ambities, zoals weergegeven in hoofdstuk 4, te realiseren. Eveneens wordt toegelicht op wie de maatregel betrekking heeft en wat de verwachte kosten en effecten van de verschillende maatregelen zijn. Ook is gedacht aan de SW medewerkers die woonachtig zijn in onze gemeenten, maar werkzaam zijn bij Pantar in Amsterdam. In hoofdstuk 6 wordt beschreven hoe zij door middel van een overeenkomst met de gemeente Amsterdam bij het herstructureringsplan worden betrokken. In hoofdstuk 7 worden de herstructureringskosten samengevat. Hoofdstuk 8 beschrijft de wijze waarop het herstructureringsproces zal worden beheerst (governance structuur). Tenslotte wordt in het laatste, negende hoofdstuk de risico s beschreven die van invloed zijn op het realiseren van de in hoofdstuk 4 beschreven ambities. In de bijlagen is de door de Commissie herstructurering WSW vereiste tabellen met kerngegevens te vinden. 2. Noodzaak van de herstructurering Gevolgen Wet Werken Naar Vermogen voor Baanstede. De sociale werkvoorziening staat aan de vooravond van grootscheepse veranderingen ten gevolge van de invoering van de Wet Werken naar Vermogen (WWNV) per 1 januari De nieuwe wet heeft aanzienlijke gevolgen voor de betrokken mensen, maar zal ook de opdracht, aard en omvang van de SW bedrijven beïnvloeden. De rijksoverheid wil met de WWNV zoveel mogelijk mensen die kunnen werken een kans bieden zich door en in een reguliere baan te ontwikkelen. De WSW is op termijn alleen nog toegankelijk voor mensen met een indicatie beschut werken. Dit heeft tot gevolg dat de SWpopulatie de komende jaren zal afnemen. Er wordt gestreefd om het aantal arbeidsjaren in de sociale werkvoorziening te verlagen van nu naar straks: een verlaging van twee derde landelijk. Voor Baanstede heeft dit tot gevolg dat de instroom zowel in aantallen wordt beperkt als in samenstelling verandert. Om op deze veranderingen te kunnen inspelen tot voordeel van de SW medewerker is een transitie van SW bedrijven noodzakelijk. Pagina 4 (CONCEPT)

6 Hierbij is onze visie dat veel meer moet worden uitgegaan van de mogelijkheden van de SW werknemers (dan van hun belemmeringen). Het is niet in het belang van de individuele SWwerknemer om vastgehouden te worden in de omgeving van de sociale werkvoorziening. Zoveel mogelijk uitstroom naar een reguliere baan moet voorop staan. Bij voorkeur structureel, zodat mogelijk instroom van personen, die blijvend zijn aangewezen op beschut werken wordt vergroot. Dit vormt voor ons de primaire noodzaak en eerste doelstelling van de herstructurering Financiële noodzaak. De tweede noodzaak, belangrijk hoewel niet leidend, vormt de bezuinigingen. Vanaf 2012 wordt sterk bezuinigd op zowel het re integratiebudget (halvering), als op de rijksvergoeding WSW. Deze laatste wordt namelijk met per arbeidsjaar teruggebracht tot het wettelijk minimumloon, van in 2009 naar per arbeidsjaar in De mensen die nu van de WSW gebruikmaken behouden echter hun oude rechten en plichten. De loonkosten van deze medewerkers liggen doorgaans een stuk hoger dan het minimumloon, te weten gemiddeld Dat betekent dat de rijksbijdrage daarmee ruim beneden de gemiddelde personeelskosten van de bestaande SW populatie ligt. Als gevolg daarvan neemt de financiële opgave voor Baanstede op een totaal van 890 fte met ca toe. Deze kostenpost kan niet beïnvloed worden omdat Baanstede gebonden is aan de cao. Alleen de instroom van nieuwe mensen met een indicatie beschut werken zal de kosten iets verlagen omdat de loon en pensioenkosten gemiddeld lager zijn. Aan de andere kant zullen de opbrengsten uit arbeid voor deze groep ook lager zijn, omdat de verdiencapaciteit van deze mensen laag is en de begeleidingsintensiteit hoger. Het afnemend subsidiebedrag leidt er toe dat het subsidietekort van Baanstede de komende jaren zal oplopen. Dit tot 6 miljoen in 2016 bij ongewijzigd beleid. In figuur 1 geven wij de prognose van het exploitatietekort voor de komende jaren tot en met 2018 zonder herstructurering. Het omlaag brengen van dit tekort vormt de tweede noodzaak en de tweede doelstelling van de herstructurering. Figuur 1. Netto resultaat tot 2018 EXPLOITATIETEKORT In de aanvraag zijn vooralsnog de getallen tot 2016 bekend. De getallen tot 2018 worden nog berekend. Pagina 5 (CONCEPT)

7 2.3. Conclusie. De veranderingen in de SW sector als gevolg van ontwikkelingen in beleid (WWNV) én minder budget (voor de WSW en re integratie) vragen om een fundamentele heroriëntatie én herstructurering op de strategie van en visie op Baanstede en haar medewerkers. Wij zijn op zoek naar een nieuwe strategie voor beleid en bedrijf voor de onderkant van de arbeidsmarkt, zodat met de beschikbare of nieuwe instrumenten én minder financiële middelen een maximaal resultaat voor de doelgroep bereikt wordt. Hierbij geven wij ons de opdracht mee een duurzame strategie te ontwikkelen, die past bij het nieuwe beleid van onze gemeenten voor de onderkant van de arbeidsmarkt én bij de kwaliteiten en mogelijkheden van Baanstede en haar medewerkers. Dit bij voorkeur door plaatsing buiten het SW gebouw wanneer mogelijk, maar met behoud van onze verantwoordelijkheid voor alle SW medewerkers én in het bijzonder voor die personen die zijn aangewezen op beschut werken. Het AB heeft vijf uitgangspunten geformuleerd, welke leidend zijn voor de verdere uitwerking van een toekomstrichting voor beschut werk en Baanstede. In het volgende hoofdstuk worden deze beschreven. 3. Bestuurlijke uitgangspunten en visie Bestuurlijke uitgangspunten. Ernst & Young (E&Y) kreeg in september 2011 de opdracht om een vijftal denkrichtingen uit te werken met betrekking tot de invulling van de sociale werkvoorziening. Beoogd was om op basis van deze denkrichtingen te komen tot een keuze voor het perspectief van Baanstede. Deze keuze zou ook dienen als basis voor de aanvraag van de zogenoemde herstructureringsfaciliteit, een financiële incidentele ondersteuning tot 2018 om de transitie naar het perspectief mogelijk te maken. Wij konden op basis van het Ernst & Young rapport geen besluit nemen voor een van de vijf denkrichtingen. Wel vormden deze denkrichtingen, inclusief voor en nadelen en een globaal financieel perspectief, de input voor een bestuurlijke discussie over de uitgangspunten voor de transitie van de sociale werkvoorziening. Wij hebben onderstaande uitgangspunten voor de transitie geformuleerd: 1. Iedereen in dienst bij een reguliere werkgever Uitstroom naar werk staat centraal voor de huidige en toekomstige SW ers. Bij voorkeur bij een werkgever in de marktsector. Dat betekent dat het aantal beschutte werkplekken (bij Baanstede) teruggebracht wordt tot het wettelijk aantal (1/3 van het huidige aantal SW ers). Voor mensen die begeleid kunnen werken of gedetacheerd kunnen worden vanuit de bestaande doelgroep moeten zo veel en zo snel als mogelijk werkplekken worden gezocht. 2. Krachten bundelen in werkgeversbenadering De werkgeversbenadering is cruciaal en vraagt om een gezamenlijke en regionale aanpak met mogelijkheden tot een lokale aanpak. Voorkomen moet worden dat door deelnemende partijen wordt geconcurreerd op instrumenten. De vraag van de werkgever staat centraal. Pagina 6 (CONCEPT)

8 3. Sociaal rendement optimaliseren De gemeenten moeten hun beleid ten aanzien van sociaal rendement aanscherpen en optimaliseren. Het koppelen van gemeentelijke inkoopcontracten aan de arbeidsinpassing van onze klanten wordt waar mogelijk ingezet om de doorstroom van mensen met een beperkte loonwaarde al dan niet met loondispensatie naar de reguliere arbeidsmarkt te bevorderen. 4 Integrale benadering doelgroep De keuze voor een toekomstrichting voor de huidige en nieuwe SW doelgroep moet worden gemaakt in samenhang met de beleidskeuzes voor de brede doelgroep van de Wet werken naar Vermogen (WWNV). Het toekomstscenario biedt ruimte om later dwarsverbanden te realiseren met vormen van dagbesteding in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).Gemeenten hebben de ruimte om hierin, boven de gemeenschappelijke uitvoering van het beschut werken en de werkgeversbenadering, eigen beleid te voeren. 5. Zo effectief mogelijk De keuze voor een toekomstrichting wordt gemaakt tegen zo laag mogelijke kosten, maar met oog voor de sociale component. Zo weinig mogelijk frictiekosten en een zo goed mogelijk exploitatieresultaat. Als een activiteit of onderdeel op afstand wordt geplaatst, wordt zekerheid gezocht voor de betrokken doelgroep en wordt voorkomen dat bij de gemeenten de verliezen oplopen Visie. Bovenstaande uitgangspunten sluiten aan bij het advies van de Commissie Westerlaken. De commissie adviseert om de sociale werkvoorziening in twee domeinen op te splitsen: beschermd werk (voor mensen voor wie werk in een reguliere omgeving geen optie is) en werk in een reguliere omgeving. Uitgangspunt voor de commissie is dat veel meer wordt uitgegaan van de mogelijkheden van de SW werknemers (dan van hun belemmeringen). Ook wij vinden met name dat laatste punt van groot belang, gelijk aan de intentie van de WWNV. Zoveel mogelijk uitstroom naar een reguliere baan moet voorop staan. Het is niet in het belang van de individuele werknemer om vastgehouden te worden in de omgeving van de sociale werkvoorziening. Wij zien Baanstede als een netwerkorganisatie, die 2/3 van haar SW medewerkers bij voorkeur plaatst bij private werkgevers. En maakt daarbij gebruik van publiek private samenwerking en de inzet van loonkostensubsidies, loonsuppleties en begeleiding. Wij behouden onze verantwoordelijkheid voor die SW medewerkers die (vooralsnog) niet naar buiten zijn te plaatsen (1/3). Dit geldt in het bijzonder voor beschut werken. Maar ook dan zoeken wij de samenwerking op met werkgevers, bijvoorbeeld door middel van groepsdetacheringen. Voor de onderkant zien wij ook mogelijkheden om samen met AWBZinstellingen tot samenwerking te komen. Op deze wijze wordt invulling gegeven aan de geformuleerde uitgangspunten, die wat ons betreft leidend voor de verdere uitwerking van een toekomstrichting voor beschut werk en Baanstede. De uitgangspunten zijn vastgesteld in de negen gemeenteraden. In het volgende hoofdstuk wordt het vorenstaande vertaald in ambities die wij nastreven. Pagina 7 (CONCEPT)

9 3.3. Organisch proces. We vatten hierbij de transitie op als een organisch proces met oog voor de SW medewerker. De innovatie bouwt voort op wat er is. Het werkt alleen als het aansluit bij Baanstede en de ervaringen van de mensen die daar werken. Daarnaast dient het aan te sluiten bij de externe omgeving. Dat betekent ook ruimte en faciliteiten bieden waarmee medewerkers hun eigen innovatie kunnen vormgeven, in plaats van een eenzijdige planmatige, top down benadering. Een voorbeeld: zo zal worden bevorderd, gelijk aan de wens van de SW raad, dat SW medewerkers gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van de PGB of vergelijkbaar instrument. 2 Dit om hun eigen toekomst zelf vorm de geven, hierbij gefaciliteerd door Baanstede en/of een detacheringbureau. Bij het opstellen van het herstructureringsplan willen wij nogmaals opmerken dat bij de afweging van de verschillende maatregelen nadrukkelijk rekening is gehouden met de binnen Baanstede aanwezige SW medewerkers en kadermedewerkers. Wij zijn van mening dat op een verantwoorde en zorgvuldige manier moet worden omgegaan met direct betrokkenen. Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat het niet te voorkomen is dat de medewerkers de maatregelen gaan merken. 4. Beschrijving van de ambitie Ambitie volume in relatie tot werk in een reguliere omgeving. In deze paragraaf is onze ambitie beschreven met betrekking tot het aantal SW medewerkers welke wij willen integreren in een reguliere werkomgeving en het volume ultimo Binnen Baanstede werken ruim 890 fte SW medewerkers en 77,5 fte ambtenaren. Van dit aantal SW medewerkers werkt 197 fte buiten Baanstede middels detachering of Begeleid Werken. Bij het onderdeel Industrie en diensten (assemblage en verpakken) werkt 290 fte, welke wij gemakshalve allen hebben ingedeeld bij het domein beschut werken. Figuur 2: aantal medewerkers per domein, maart 2012 Totaal Beschut werken Loonwaarde > dan Wachtlijst Waarden beschut werken Totaal Totaal aantal SW medewerkers 890,77 minus Begeleid werken en detachering 196,68 Resteert: 694,09 117,00 waarvan: 290,00 404,09 694,09 2. De gemeente kan bij het vaststellen van de verordening beslissen hiervoor regels op te nemen. Pagina 8 (CONCEPT)

10 Tenslotte werken 404 fte personen bij Baanstede 'binnen' met een hogere loonwaarde dan beschut werken. Hiervan hebben 141 personen een tijdelijk contract. 3. Er staan 156 personen op de wachtlijst per 15 maart Daarvan staan 39 op een subwachtlijst en zijn nu niet beschikbaar voor werk. Rest 117 personen, die wel beschikbaar zijn voor werk. Hoewel wij streven naar het uitplaatsen van alle SW medewerkers, hebben wij een ambitie geformuleerd aansluitend bij het advies van de commissie Westerlaken. Het naar buiten b rengen van de SW medewerkers richt zich tenminste op personen met: een hogere loonwaarde dan beschut werken en die reeds buiten werken (197 fte); een hogere loonwaarde dan 'beschut werken' en die binnen Baanstede werken (404,1 fte) Het betreft hier in totaal 404,1 personen vanaf 2012, naast de 197 personen die al zijn uitgeplaatst: totaal 601 personen. Door natuurlijk verloop van 5% en instroom van 1,5% (1/3) zal deze groep bij ongewijzigd beleid afnemen naar 318,7 fte in Figuur 3: Volume doelgroep met uitstroom natuurlijk verloop en instroom wachtlijst. Beginstand Totaal Beschut werken 290,0 290,0 280,3 271,0 262,0 253,2 244,8 natuurlijk verloop 5% 14,5 14,0 13,6 13,1 12,7 12,2 80,1 + instroom 1/3 v.h. verloop 4,8 4,7 4,5 4,4 4,2 4,1 26,7 290,0 280,3 271,0 262,0 253,2 244,8 236,6 Hogere loonwaarde 600,8 600,8 580,8 561,4 542,7 524,6 507,1 natuurlijk verloop 5% 30,0 29,0 28,1 27,1 26,3 25,4 165,9 + instroom 1/3 v.h. verloop 10,0 9,7 9,4 9,0 8,7 8,5 55,3 600,8 580,8 561,4 542,7 424,6 507,1 490,2 Totaal 890,8 890,8 861,1 832,4 804,6 777,8 751,9 natuurlijk verloop 5% 44,5 43,1 41,6 40,2 38,9 37,6 245,9 + instroom 1/3 v.h. verloop 14,9 14,4 13,9 13,4 12,9 12,5 82,0 890,8 861,1 832,4 704,6 777,8 751,9 726,8 De ambitie volume is: het naar buiten plaatsen van een substantieel deel van de 404 fte én; het buiten geplaatst houden van de 197 fte personen, die al buiten werken. Afname volume door met 246 fte en opname van de wachtlijst van 82 fte. Het volume daalt van 891 fte begin 2012 naar 727 fte eind eeld onder een hogere loonwaarde, herbergt zij ook personen met een Hoewel deze groep is inged indicatie beschut werken. Pagina 9 (CONCEPT)

11 Omgekeerd betekent dit dat rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat beschut werken als basisvoorziening achterblijft. Door natuurlijk verloop zal dit aantal afnemen van 290 in 2012 naar 237 fte in In termen van arbeidsjaren neemt het volume af van 907,18 SE naar ca. 733,8 SE (uitstroom door natuurlijk verloop ca. 250 SE en opname wachtlijst ca. 85 SE). De huidige wachtlijst wordt verminderd met 82 personen tot personen groot. Hierbij toevoeging van nieuwe personen met een indicatie beschut werken niet meegerekend. In de tabel wordt verondersteld dat ook personen met een hogere loonwaarde zullen instromen. In de praktijk zal dit in het bijzonder gelden voor mensen met een indicatie beschut werken, zodat dit aantal praktisch gelijk blijft in tegenstelling tot het aantal personen met een hogere loonwaarde. Uitstroom door uitplaatsing betekent niet automatisch dat deze medewerkers hun indicatie verliezen. Zij blijven meetellen in het volume. Het aantal plaatsingen van de wachtlijst wordt alleen verhoogd doordat personen bij herindicering hun SW indicatie kunnen verliezen. Een andere mogelijkheid is dat men geheel uitstroomt zonder subsidie Ambitie en gewenst financieel resultaat. Onze financiële ambitie is dat er een keuze voor een toekomstrichting wordt gemaakt tegen zo laag mogelijke kosten, maar met oog voor de sociale component. Zo weinig mogelijk frictiekosten en een zo goed mogelijk exploitatieresultaat. Als een activiteit of onderdeel op afstand wordt geplaatst, wordt zekerheid gezocht voor de betrokken doelgroep en wordt voorkomen dat bij de gemeenten de verliezen oplopen. De materiele kosten zoals inkoop van materiaal, afschrijving, huisvestingskosten en omvang van het reguliere personeel moeten omlaag worden gebracht. Voor de concreet meetbare financiële resultaten wordt verwezen naar bijlage 1, overzicht indicatoren voor herstructureringsplan. ( de financiële ambitie is nog volop in onderzoek door de financiële werkgroep Wsw. Om deze reden zijn de resultaten nog niet opgenomen in dit plan). 5. Voorgenomen herstructureringsmaatregelen. Om te beoordelen of de vijf geformuleerde uitgangspunten realistisch zijn en met name of een nauwere samenwerking met het reguliere bedrijfsleven tot de mogelijkheden hoort, hebben wij in januari 2012 aan Morijn Advies opdracht gegeven een omgevingsanalyse 4 uit te voeren. Met name of bedrijven mogelijkheden zien voor verdere vormen van samenwerking, dan wel voor overname van de huidige bedrijfsonderdelen van Baanstede. Het onderzoek moest een indicatie geven of publiek private samenwerking reëel is. Uit de gesprekken met in totaal 15 bedrijven blijkt dat een grote meerderheid bereid is na te denken over publiek private samenwerking (PPS), in welke vorm dan ook. Wij zijn ons ervan 4. Eindrapport Omgevingsanalyse, februari Pagina 10 (CONCEPT)

12 bewust dat deze bereidheid nog niet betekent dat die samenwerking zomaar tot stand komt. Werkgevers gaan niet over één nacht ijs en vragen langdurig commitment van de gemeenten bij het organiseren of overnemen van het SW werk (bijvoorbeeld in de vorm van langdurige afspraken over omzet, werk en loonsuppletie). Wij zien als AB kansen in de uitkomsten van de omgevingsanalyse. Werkgevers zijn bereid om na te denken over samenwerking. Het uitwerken van mogelijkheden voor publiek private samenwerking van Baanstede als geheel of afzonderlijke bedrijfsonderdelen vormen onze belangrijkste herstructureringsmaatregel. Ook houden wij rekening met het gegeven dat enkele bedrijfsonderdelen mogelijk niet worden uitbesteed. In dit geval blijft Baanstede fungeren als achtervang. Wij zullen dan de organisatie van de individuele re integratie en detachering van medewerkers verder versterken. De heroriëntatie op dit onderdeel vormt de tweede maatregel. Tenslotte houden wij gelijk aan het advies de commissie Westerlaken rekening mee dat het domein beschut werken bij Baanstede blijft. Dit voor mensen voor wie werk in een reguliere omgeving geen optie is. De wens om dit domein effectiever te organiseren vormt de derde herstructureringsmaatregel. Hiermee is richting gegeven aan de herstructurering en de invulling van onze ambities, zonder onze uitgangspunten te verlaten. In het hiernavolgende worden deze maatregelen beschreven en wordt tevens toegelicht op wie deze maatregelen betrekking hebben en wat de verwachte kosten en effecten zijn Maatregel 1: Publiek Private samenwerking. De sociale werkvoorziening Zaanstreek Waterland (GR) gaat een vervolgproces in van onderzoek naar de mogelijkheden en randvoorwaarden van verkoop en/of verzelfstandiging van bedrijfsonderdelen. Wij willen hierbij niet overhaast te werk gaan en zetten Baanstede niet in de uitverkoop. Daarom hebben wij in de vergadering van 1 februari 2012 de voorkeur uitgesproken voor een zorgvuldig proces om met het bedrijfsleven in gesprek te gaan over samenwerking. De uitgangspunten zijn daarbij steeds ons kompas. De belangrijkste vraag is: hoe kunnen wij als bestuur per bedrijfsonderdeel van Baanstede invulling geven aan de vijf geformuleerde uitgangspunten? Daarbij kijken wij naar de financiële, juridische en sociale aspecten van verzelfstandiging van de bedrijfsonderdelen. Daarnaast willen wij weten welke randvoorwaarden moeten worden vervuld voor een vervolgproces van verzelfstandiging van zowel de bedrijfsonderdelen, als het SW bedrijf in haar geheel. Dit moet een beeld opleveren van de waarde van de marktpositie van Baanstede, haar contracten, knowhow en personeel alsmede een risicoanalyse op de kans dat gemeenten later weer een SW bedrijf moeten opzetten. Hierbij is niet alleen het geld leidend. De opdracht is daarmee dus geen rekenkundige exercitie. Wij wensen nog meer gevoel te krijgen met het bedrijf en inzicht te krijgen in wat er leeft. Dit is randvoorwaardelijk om een volwaardig bestuurlijk besluit te kunnen nemen. Dit gevoel willen wij graag delen met de gemeenteraden. Pagina 11 (CONCEPT)

13 Daarnaast brengen we in beeld welke omzetgarantie aan werk er per gemeente ligt en benoemen we de voorwaarden voor het personeel, waaronder we de gesprekken met mogelijke overnamepartners zullen voeren. Samenvattend is het doel: Doel Het maken van een sterkte zwakte analyse per bedrijfsonderdeel en het formuleren van realistische randvoorwaarden om de (toekomstige) waarde van Baanstede als geheel en zijn afzonderlijke onderdelen te bepalen. De waardebepaling is de basis voor het bestuur om te besluiten over vervolggesprekken met bedrijven tot eventuele uitplaatsing/ overname van de bedrijfsonderdelen. Het bestuur en de raden meer gevoel laten krijgen met het bedrijf en inzicht bieden in wat er leeft. Op basis van de resultaten van deze analyse besluiten wij rond de zomer 2012 over de daadwerkelijke opdracht tot mogelijke overname. Wij zullen de raden en OR hierbij zorgvuldig informeren. Na besluitvorming in het AB gaan wij per bedrijfsonderdeel in gesprek met geïnteresseerde organisaties, dan wel wordt op basis van de analyse de keuze gemaakt om het desbetreffende onderdeel binnen Baanstede te houden. In dat laatste geval moeten wij zoeken naar andere mogelijkheden om de kosten te reduceren en de SW te herstructureren. De opdracht wordt extern uitbesteed. Voor wie? Kosten? het naar buiten plaatsen van een substantieel deel van de 404 fte én; het buiten geplaatst houden van de 197 fte personen, die al buiten werken. De financiële ambitie wordt enerzijds bepaald door de hoogte van de subsidie welke wordt meegeven aan de private werkgever. Het ministerie gaat uit van een loonwaarde van gemiddeld 50% van het WML ( ) verhoogd met voor begeleiding en werkplekaanpassingen. Resteert ter dekking van achterblijvende organisatiekosten. De werkgever ontvangt daarnaast andere voordelen, zoals de no risk polis en belastingvoordelen. Een andere belangrijke voorwaarde om de publiek private samenwerking interessant te maken is het bieden van gemeentelijke opdrachten (omzetgarantie). Anderzijds wordt de financiële ambitie voornamelijk bepaald door de kosten voor het domein beschut werken én de ontvlechting van de andere bedrijfsonderdelen. Deze kosten bestaan uit zowel organisatie en begeleidingskosten, als loonkosten. De keuze voor de toekomstige inrichting wordt gemaakt tegen zo laag mogelijke kosten, maar met oog voor de sociale component. Pagina 12 (CONCEPT)

14 Een vertaling van de financiële ambitie is weliswaar uitgewerkt, maar behoeft nadere bestudering. Als gevo lg van de publiek private samenwerking ontstaat de volgende herstructureringskosten: o Frictiekosten als gevolg van bov entallig o Boekwaarde verlies activa o Afkoopkosten huurcontracten o Afkoopkosten overige contractuele verp l. o Diverse onderzoeken/externe proj.leiders o Frictiekosten Baanstede 2011 Totaal De financiële ambitie als de herstructureringskosten worden besproken met de financiële werkgroep SW. We gaan uit dat de PPS in het najaar van 2012 wordt ingezet en eind 2013 wordt voltooid. Wat betekent dit voor de aanvraag Herstructureringsfonds? In de omgevingsanalyse hebben de werkgevers aangegeven bij voorkeur geen kadermedewerkers te willen overnemen. Hoewel wij deze medewerkers betrekken bij de sterkte zwakte analyse, gaan wij bij het berekenen van de herstructureringsfaciliteit er vooralsnog vanuit dat zij niet worden overgenomen. Dit betekent dat deze medewerkers achterblijven en boventallig worden. Dit zijn frictiekosten. Er dient een sociaal plan te worden opgesteld. Andere kosten die ten laste van de herstructureringsfaciliteit worden gebracht, zijn onder andere: afwaardering boekwaarde t.o.v. overdrachtswaarde, afstoten huisvesting, ontvlechtingskosten, etc. Het totaal van deze kosten worden geschat op ca... miljoen en worden ten laste gebracht van de herstructureringsfaciliteit. De overige. wordt besteed aan de herinrichting van beschut werken, wanneer dit bedrijfsonderdeel niet kan worden meegenomen in de PPS, én kosten die eventueel dienen te worden gemaakt voor de andere maatregelen en én ondersteuningskosten. Wij hebben deze berekening laten toetsten bij de financiële werkgroep WSW, bestaande uit drie controllers van de gemeenten en één van Baanstede Maatregel 2: heroriëntatie infrastructuur achtervang en re integratie/detachering. Na besluitvorming in het AB kan op basis van de analyse de keuze worden gemaakt om één of meerdere bedrijfsonderdelen binnen Baanstede te houden. In dit geval moeten wij zoeken naar andere mogelijkheden om de kosten te reduceren en de SW te herstructureren. Dit alternatief is Pagina 13 (CONCEPT)

15 gebaseerd op de vraagstelling: met welke strategie realiseren onze uitgangspunten in deze situatie het meeste effect met het beste resultaat op het beleidsterrein van re integratie en zo breed mogelijke arbeidsparticipatie? Dit voor de SW medewerkers die achterblijven bij Baanstede. Ook dient het AB nog een beslissing te nemen of gebruik wordt gemaakt van een terugkeergarantie voor die SW medewerkers die het buiten niet redden: een achtervang. Het (individueel) van binnen naar buiten plaatsen. De heroriëntatie richt zich nu op (individuele) re integratie van SW medewerkers van binnen naar buiten. De uitvoerder plaatst deelnemers bij private werkgevers. En maakt daarbij gebruik van de inzet van diverse instrumenten, waaronder loonkostensubsidies, loonsuppleties, fiscale voordelen, no risk polis en begeleiding. Private uitvoering. Het Algemeen Bestuur heeft hierbij de keuze gemaakt om onderzoek te doen naar de publiekprivate samenwerking van de afdeling detachering én re integratie. Wij leggen hierbij de focus op de arbeidsmarkt, dat wil zeggen: zoveel mogelijk met én bij werkgevers. Dit kan leiden tot het sluiten van contracten met (een groep van) private partijen die op de reguliere markt werkplekken realiseren voor de doelgroep. Gemeentelijke uitvoering. Ook een lokale gemeentelijke afdeling Sociale Zaken kan optreden als uitvoerder van de reintegratie. Dit betekent dat de vijf geformuleerde uitgangspunten sterk lokaal worden ingekleurd: lokaal wat kan en regionaal wat moet. Tegenover relatief snelle bemiddeling van SW medewerkers bij lokale werkgevers staan kosten voor de uitvoering. Deze willen wij inbrengen in de herstructureringsfaciliteit. De regionale samenwerking wordt niet losgelaten en zal zich richten op de ondersteuning van de lokale aanpak, gelijk als bij de WWNV. Het resultaat van de sterkte zwakte analyse zal van invloed zijn op de inrichting van dit onderdeel. Dit geldt ook voor de al in gang gezette activiteiten met betrekking tot de werkgeversdienstverlening. Onder regie van de wethouders van Zaanstreek Waterland is een ambtelijke werkgroep ingesteld met als opdracht de werkgeversdienstverlening in te richten. Dit samen met het UWV. Deze dienstverlening richt zich op zowel de doelgroep WWNV, als de medewerkers van Baanstede. Bestaande infrastructuur: achtervang. Hoe kan de infrastructuur voor de achtervang van SW medewerkers die vooralsnog niet over gaan naar buiten het meest effectief worden ingericht? Dit met inachtneming van onze uitgangspunten. Pagina 14 (CONCEPT)

16 Het tenminste gelijk houden van de loonwaarde (het stabiliseren/behoud van prestatieniveau, kennis en competenties) zien wij als noodzakelijke voorwaarde voor het naar buiten plaatsen van SW medewerkers. Dit zijn randvoorwaarden voor de inrichting van de infrastructuur. Met betrekking tot de interne organisatie kan overwogen worden beschut werken en de achtervang én de concernstaf, samen te voegen. De infrastructuur wordt hierbij mean en lean ingericht en fungeert als een trampoline baar buiten. De structuur heeft het kenmerk van een netwerkorganisatie. Effectief organiseren kan namelijk ook inhouden dat reguliere werkgevers zo vroeg mogelijk bij het proces worden betrokken en dat mogelijk onderdelen van de infrastructuur bij hen worden ondergebracht. Een nieuwe ontwikkeling die hierbij aansluit zijn experimenten, waarbij regionaal werkgevers, werknemersorganisaties en O&O fondsen verantwoordelijkheid nemen voor het behoud van personeel binnen de bedrijven door de vormen van een regionale coöperatie. De bijdrage van de gemeente zit voornamelijk in het faciliteren op locatie van de werkgever. Met coaching, begeleiding en de inzet van tijdelijke subsidies of meer structureel met de inzet van loondispensatie. Tenslotte kan de inrichting gevolgen hebben voor het betrekken van andere doelgroepen, zoals Wajongers en WWNV klanten met lage loonwaarde. Samengevat: nader onderzoek naar een effectieve inrichting van de infrastructuur is noodzakelijk met inachtneming van de geformuleerde uitgangspunten. Belangrijk hierbij is een visie op de werkgeversdienstverlening te ontwikkelen. Vooralsnog wordt de infrastructuur gebruikt als achtervang en uitvoerder salarisadministratie. Verder kan zij ook dienen als springplank naar buiten. Wat kost het? Nader onderzoek naar een effectieve infrastructuur voor de achtervang; Stimuleren lokale werkgeversdienstverlening tot voordeel uitplaatsing SWmedewerkers; Mogelijk opleiden van afdelingshoofden en werkleiders gericht op bevordering verdere ontwikkeling van de SW medewerkers. Wat betekent dit voor de aanvraag Herstructureringsfonds? In het kader van het herstructureringsfonds worden de volgende maatregelen genomen: Kosten nader onderzoek naar effectieve inrichting infrastructuur achtervang in relatie tot beschut werken o Maatregelen die nodig zijn om de huidige SW activiteiten goed aan te sluiten op het te vormen detacheringsonderdeel; o Samenvoeging van beschut werken, Infrastructuur achtervang en de concernstaf o Organisatiewijzigingen zoals verplaatsing of integratie van activiteiten. o Opleidingsprogramma s voor afdelingshoofden en werkleiders. Wij begroten voor deze activiteiten Pagina 15 (CONCEPT)

17 Maatregel Kosten Kosten nader onderzoek naar effectieve inrichting infrastructuur Organisatiewijzigingen, processen en systemen Ondersteuning lokaal werkgeversdienstverlening (2 fte) Totaal 5.3. Maatregel 3: Heroriëntatie Beschut werken. De sterkte zwakte analyse richt zich ook op het bedrijfsonderdeel beschut werken. Bij de vaststelling van onze ambitie houdt het AB rekening met het gegeven dat dit onderdeel niet in de publiek private samenwerking kan worden meegenomen. Dit door de lage loonwaarde van de SW medewerker. Zo wordt iemand ingedeeld in deze categorie, als: er zoveel technische of andere aanpassingen in de werkplek nodig zijn en/of het maximale aantal arbeidsuren, het werktempo en de productiviteit dermate laag zijn dat dit voor een reguliere werkgever niet loont; of het noodzakelijk is dat permanent een begeleider beschikbaar is voor noodgevallen, voor de fysieke en sociale veiligheid van betrokkene, collega s en anderen Wanneer dit onderdeel achterblijft bij Baanstede, dan acht het AB een heroriëntatie noodzakelijk gericht op een zo effectief mogelijk inrichten van de organisatie. Huidige situatie en verwachte omvang. Baanstede biedt passend werk en begeleiding aan SW medewerkers die vallen onder beschut werken. De medewerkers verrichten eenvoudige werkzaamheden, zoals verpakken en assemblage, sorteren van mailingen, etc. Zij zijn voornamelijk geplaatst bij het bedrijfsonderdeel industrie en diensten (assemblage en verpakken). Binnen beschut werken zijn 290 fte medewerkers werkzaam met de indicatie beschut werken. Dit is 32 procent van het totale aantal (890 fte). Eerder hebben wij berekend dat het aantal zal afnemen tot 237 fte in 2018 ten gevolge van 5% natuurlijke uitstroom en 1/3 instroom. Het Algemeen Bestuur dient nog te besluiten of vanuit de wachtlijst prioriteit wordt gelegd bij beschut werken of bij medewerkers met een hogere loonwaarde. Heroriëntatie. Omdat individuele uitstroom naar buiten niet als reëel wordt gezien, richt de heroriëntatie zich voornamelijk op het vierde en vijfde geformuleerde uitgangspunt, te weten: 1. Onderzoek naar de dwarsverbanden met vormen van dagbesteding in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Nadrukkelijk wordt onderzocht wat de synergievoordelen zijn van nadere samenwerking tussen zowel dagbesteding als Pagina 16 (CONCEPT)

18 beschut werken. Nader onderzoek moet uitwijzen of beschut werken gericht moet worden op maximale opbrengst van loonvormende arbeid dan wel op een sluitende integrale aanpak aan de zorgkant met minimale maatschappelijke kosten. In dit verband dient de ondergrens te worden meegenomen. De loonwaarde van medewerkers kan dalen onder deze ondergrens richting AWBZ. De medewerkers hechten evenwel aan hun arbeidscontract, zodat zij onder de paraplu van beschut werken blijven hangen. 2. Effectiviteit: de keuze voor een toekomstrichting wordt gemaakt tegen zo laag mogelijke kosten, maar met oog voor de sociale component. Dit kan betekenen dat opgebouwde rechten of de bestaande situatie moet worden aangepast om dat te bereiken. 3. In het verlengde hiervan: het zoveel als mogelijk organiseren van werkzaamheden buiten de deur (groepsdetacheringen). Naast kostenbesparingen, past dit streven meer bij de eerste twee geformuleerde uitgangspunten. Gelijk aan de gedachte van de WWnV verdienen deze SW medewerkers de kans het beste uit zichzelf te halen, zich te ontplooien en naar vermogen mee te doen (het vergroten van de zelfredzaamheid). Dit vereist niet alleen deelname aan loonvormende arbeidsactiviteiten, maar ook ontwikkeling van de loonwaarde, wanneer mogelijk. Dit betekent ook een periodieke beoordeling van de loonwaarde en eventueel het vervolgtraject voor de medewerker. Kosten. Omdat het volume van SW ers in beschut werk pas op lange termijn structureel zal afnemen, zal het financieel tekort van deze categorie naar verwachting toenemen bij ongewijzigd beleid. Dit verlies wordt veroorzaakt doordat er een negatief subsidieresultaat, ad per SE, wordt geboekt en begeleidingskosten worden gemaakt. Dit verlies wordt niet gedekt door de veronderstelde netto omzet. Mogelijk wordt dit gecompenseerd door minder subsidie mee te geven bij uitplaatsing van de overige SW medewerkers. Het negatief subsidieresultaat bij de nieuwe instroom is minder groot door de lagere loonkosten (100% WML). Wat betekent dit voor de aanvraag Herstructureringsfonds? In het kader van de herstructurering worden de volgende maatregelen genomen: Creëren van nieuw werk, passend bij de doelgroep. Programma s gericht op kwaliteit voor de SW medewerkers (creëren van de randvoorwaarden voor werk). Opleidingsprogramma s voor afdelingshoofden en werkleiders. Maatregel Kosten Onderzoek en implementatie synergie AWBZ Creëren van loonvormende activiteiten binnen en buiten Kwaliteit ( per SE) Totaal Pagina 17 (CONCEPT)

19 6. Herstructureringsfaciliteit voor extern werkenden. Het Rijk heeft een herstructureringsfaciliteit gecreëerd om de transformatie van de SW sector richting een efficiëntere bedrijfsvoering financieel te ondersteunen. Gemeenten kunnen een beroep doen op deze faciliteit door een herstructureringsplan bij de commissie herstructurering Wsw in te dienen. Gemeenten kunnen een eigen aanvraag indienen, maar kunnen ook deelnemen in één of meerdere gezamenlijke aanvragen met andere gemeenten. Het voor herstructurering beschikbare bedrag van 400 miljoen wordt verdeeld op basis van de taakstelling SW 2012 per gemeente. Deze wijze van verdeling betekent dat de beschikbare financiële middelen in beginsel worden toegekend aan de gemeente waar een SW er woonachtig is, mits een gemeente voor al haar SE s uit de taakstelling een herstructureringsplan indient. Deze toewijzing van middelen sluit aan bij de manier waarop de reguliere Rijkssubsidie SW wordt uitbetaald: deze wordt door het Rijk betaald aan de woongemeente en vervolgens door de woongemeente doorbetaald aan de werkgemeente. Voor SW medewerkers die werken in het SW bedrijf van een andere gemeente dan waar ze wonen, is daarom samenwerking van de werkgemeente en de woongemeente nodig om van de faciliteit gebruik te kunnen maken. Daarvoor zijn twee mogelijkheden: 1. Gemeenten met SW ers die wel in de eigen gemeente wonen, maar in het SW bedrijf van een andere gemeente werken nemen voor deze medewerkers deel in de aanvraag van de werkgemeente. Dit vereist onder meer dat het herstructureringsplan van de werkgemeente ook wordt besproken in de gemeenteraad van de woongemeente. 2. De gemeente dient een aanvraag in voor de gehele taakstelling, dus inclusief de SW ers die wel in deze gemeente wonen, maar elders werkzaam zijn. De woongemeente moet dan in de eigen aanvraag aangeven dat SW ers uit de eigen gemeente die elders werkzaam zijn, betrokken zijn in het plan van de werkgemeente. De tweede mogelijkheid is administratief eenvoudiger, vooral omdat in dat geval kan worden volstaan met afspraken tussen de betrokken gemeenten en niet de herstructureringsplannen van werkgemeente(n) in de raad van de andere woongemeente(n) besproken moeten worden. Pantar Amsterdam is het SW bedrijf van Amsterdam en Diemen. Tussen Amsterdam en de gemeenten Purmerend en Zaandam zijn er de volgende gemeente overschrijdende SW ers: Woongemeente Werkgemeente Aantal SE s / arbeidsjaren Amsterdam Purmerend 22,1 Amsterdam Zaandam 34,8 "Baanstede" Amsterdam 6 Per saldo zijn er dus 50,9 SE s uit Purmerend en Zaanstad werkzaam bij Pantar Amsterdam. Amsterdam zal in het herstructureringsplan SW de bovenstaande aantallen opnemen en wil graag de volgende afspraken maken: o Zowel Amsterdam als Baanstede nemen de Sw ers die over en weer wonen en werken in de eigen herstructureringsaanvraag op en vermelden daarbij dat deze SW ers zijn betrokken in het herstructureringsplan van de andere gemeente; Pagina 18 (CONCEPT)

20 o Hoewel in het kader van de herstructureringsfaciliteit cofinanciering van tenminste 25% vereist is zullen de gemeenten over en weer geen cofinanciering van elkaar vragen, de werkgemeente neemt deze voor haar rekening; o Na toekenning en ontvangst van de herstructureringsgelden zullen de bedragen binnen een maand worden doorbetaald aan de werkgemeente. 7. Herstructureringsfaciliteit De herstructureringsfaciliteit dekt voornamelijk de frictiekosten en de (gedeeltelijk) ontvlechting van de organisatie. Onderdeel Soort kosten Kosten Totaal kosten per onderdeel Kosten : Ernst en Young Morijn omgevingsanalyse Kosten PPS Onderzoek sterkte zwakte analyse Uitvoering vermarkten Frictiekosten Afkoopsom huurcontracten Afkoopsom overige contractuele verplichtingen Boekwaarde verlies activa Kosten infrastructuur Onderzoek effectiviteit infrastructuur Organisatiewijzigingen Lokale werkgeversdienstverlening Kosten beschut werken Onderzoek synergie AWBZ Creëren van loonvormende act. Kwaliteit Overige kosten Communicatieplan Projectleider 1fte (7 jaar) p.m. Ambt. ondersteuning 1 fte (7 jr.) p.m. Overheadkosten p.m. Amsterdam Kosten herstructurering.. SE Totaal: In de herstructureringsfaciliteit zijn tenslotte de volgende kosten opgenomen: Communicatieplan Veranderen is mensenwerk. Het is daarom belangrijk om zoveel als mogelijk iedereen zo persoonlijk mogelijk te betrekken bij het herstructureringsplan. Het communicatieplan voorziet in de interne informatie uitwisseling tussen bestuur en de interne doelgroepen, en tussen Pagina 19 (CONCEPT)

21 interne doelgroepen onderling. Bij het opstellen van het communicatieplan zal ook de SW raad intensief worden betrokken. Ondersteuning. Het betreft hier de professionele en/of ambtelijke ondersteuning en de overheadkosten. De ambtelijke ondersteuning krijgt zijn beslag in een daarvoor ingerichte werkgroep, waarin de ambtenaren uit de negen gemeenten zitting hebben. Deze projectgroep wordt aangevuld met een vertegenwoordiger uit de SW raad en de directeur en beleidsadviseur van Baanstede. De projectgroep adviseert het Algemeen Bestuur. De totale tijdsinvestering wordt geschat op 1 fte per jaar. Voorgesteld wordt een projectleider aan te stellen (1fte), welke het herstructureringsproces coördineert. 8. Governance structuur van het transitieproces Baanstede stelt jaarlijks een begroting op voor de exploitatie van het volgende jaar en voor de herstructureringsmaatregelen die in het betreffende jaar zullen worden uitgevoerd. De begroting wordt jaarlijks in concept opgesteld in april en voorgelegd aan het Dagelijks Bestuur. Vervolgens wordt de begroting in mei ingebracht in de gemeenteraden en in juli vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Baanstede. Deze werkwijze leidt ertoe dat zowel het Algemeen Bestuur en de afzonderlijke gemeenten voorafgaand aan enig begrotingsjaar goedkeuring geven voor de kosten die gemaakt zullen worden voor herstructurering. Dit geeft de mogelijkheid om jaarlijks vooraf te toetsen of de maatregelen in lijn zijn met de afgesproken doelstellingen en ook overigens passen binnen de gemeentelijke context. Het toekennen van de middelen uit de herstructureringsfaciliteit is in die zin slechts het startpunt: voordat dit tot kosten leidt is er jaarlijks vooraf een inhoudelijke beoordeling door het AB en de gemeente. Het AB en de gemeente hebben dus regie vooraf. Baanstede rapporteert in een viermaandelijkse cyclus aan het Algemeen Bestuur, zowel financieel als kwalitatief. Op basis van deze rapportages vinden sturingsgesprekken plaats met de directie en de coördinerende projectleider. In de rapportage en verantwoordingscyclus wordt separaat gerapporteerd over Operationele kosten Loonkosten en Rijkssubsidie Herstructurering De herstructureringsmaatregelen zullen als afzonderlijk onderdeel in de rapportages worden opgenomen en in de sturingsgesprekken worden geagendeerd. Naar aanleiding van de rapportages en sturingsgesprekken bestaat dus de mogelijkheid gedurende het jaar tussentijds bij te sturen. Ook tussentijds heeft het Algemeen Bestuur dus een sterke regiefunctie. Pagina 20 (CONCEPT)

22 Ook de gemeente Amsterdam zal tenminste jaarlijks over de voortgang van de herstructurering rapporteren. Zij worden tevens betrokken in de besluitvorming over de uitvoering en mogelijke aanpassing van de herstructureringsmaatregelen. 9. Risico s voor realisatie en beheersmaatregelen. Cruciaal voor het slagen van de richting die Baanstede kiest zijn de volgende elementen: Een goed gevoel en inzicht wat er bij SW medewerkers leeft, welke begeleiding zij nog hebben, etc. Dit is randvoorwaardelijk. Een voldoende waarde van de marktpositie van Baanstede, haar contracten, knowhow en personeel, alsmede een gunstige analyse op de kans dat gemeenten later weer een SW bedrijf moeten opzetten. Duurzaamheid. Zijn de ontvangende partijen in staat onze SW medewerkers duurzaam op te nemen en goed en adequaat te begeleiden?. Het beschikbaar komen van omzetgarantie voor de private werkgevers, naast een gedeeltelijk beschikbaar stellen van de rijksvergoeding. De beheersingsmaatregel op dit punt is strak te sturen op deze posten en de onderlinge relatie. Hoger gekwalificeerde SW medewerkers uit de zittende populatie stromen uit. Een deel van de SW ers die uitstromen, vervult nu taken als voorman of werkleider. Indien deze mensen uitstromen betekent dit dat deze werkzaamheden moeten worden overgenomen door andere medewerkers: ongesubsidieerde medewerkers of mogelijk WWNV ers met loondispensatie. Naar verwachting zal dit tot hogere kosten leiden. De beheersingsmaatregel op dit punt is strak sturen op fte s en kosten. Voor Baanstede is een nieuw verdienmodel beschut werken én infrastructuur achtervang nodig: als netwerkorganisatie moet nog ondernemender worden geacteerd en samenwerkingsverbanden met externe partijen worden gezocht. Innovatieve activiteiten en partijen waarmee dit kan worden ontwikkeld moeten worden geïdentificeerd. De beschikbaarheid en bereidheid van externe partijen om partnerships aan te gaan met Baanstede is vereist. Dit is gedeeltelijk een nieuwe manier van werken voor de organisatie. Dit heeft gevolgen op allerlei terreinen, zoals externe gerichtheid, competenties van medewerkers, deskundigheid, contractueel, financiële aansturing. De organisatie zal dit moeten leren. Medewerkers kunnen terugkeren van buiten naar binnen. Er dient nog een beslissing te worden genomen over de terugkeergarantie en de voorwaarden waaronder. De herstructurering van de SW is maar één van de effecten van de WWNV. Er is een nauwe relatie tussen de herstructurering van de uitvoering van de SW met de overige maatregelen in het kader van de WWNV. De besluitvorming daarover is nog niet afgerond, maar het samenstel van maatregelen maakt het een complex en geïntegreerd proces. In algemene zin geldt dat de voortgang van de herstructurering als apart onderwerp wordt opgenomen in de reguliere rapportage en verantwoordingsstructuur van Baanstede in directie, naar het Algemeen Bestuur en naar de gemeenten. Zie ook de voorgaande paragraaf over governance. Op deze wijze worden ook de risico s integraal onderdeel van de rapportage en verantwoordingscyclus. Pagina 21 (CONCEPT)

Toekomst Sociale Werkvoorziening Zaanstreek-Waterland onder de Wet Werken naar Vermogen. (WWnV) - 2 -

Toekomst Sociale Werkvoorziening Zaanstreek-Waterland onder de Wet Werken naar Vermogen. (WWnV) - 2 - Toekomst Sociale Werkvoorziening Zaanstreek-Waterland onder de Wet Werken naar Vermogen (WWnV) - 2 - Inhoud presentatie 1. Inleiding: Berent Daan 2. Proces omvorming SW tot nu toe (Ronald van Wijk, Beleidsadviseur)

Nadere informatie

REGISTRATIE NUMMER: Onderwerp: toekomstvisie sociale werkvoorziening regio Zaanstreek-Waterland

REGISTRATIE NUMMER: Onderwerp: toekomstvisie sociale werkvoorziening regio Zaanstreek-Waterland REGISTRATIE NUMMER: Aan de gemeenteraad van Purmerend T.a.v. de griffie Postbus 15 1440 AA PURMEREND Van: Algemeen Bestuur Datum: 15 februari 2012 Bezoekadres: Einsteinstraat 103, 1446 VE Purmerend Behandeld

Nadere informatie

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota Samenvatting Aanpak Pagina 2 Doelstelling Vergelijking van keuzes: Doorgaan met huidige uitvoering óf Opzetten van een gezamenlijk uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

BaanStede. Denkt mee. Werkt mee.

BaanStede. Denkt mee. Werkt mee. BaanStede Denkt mee. Werkt mee. Inhoud Algemeen 1 Overzicht van baten en lasten in de begroting 2 Toelichting baten en lasten in de 2e gewijzigde begroting 2017 4 Prognose toerekening bijdrage per gemeente

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting 2017/23670 Managementsamenvatting Het jaar 2016 stond voor BaanStede in het teken van discussie over en voorbereiding van de opheffing van de huidige gemeenschappelijke regeling voor uitvoering van de

Nadere informatie

Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet

Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet 1 Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet Aanleiding Motie Raad Op 25 februari heeft de Raad een motie aangenomen waarin

Nadere informatie

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR Betreft Vergaderdatum Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR 28-mei-2015 Gemeenteblad 2015 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: 1. Kennisnemen van de definitief

Nadere informatie

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol Aan de Raad No. : 8/3 Muntendam : 13 april 2017 Onderwerp : Vaststellen gewijzigde re-integratie verordening i.v.m. beschut werken ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD 2014

VERGADERING GEMEENTERAAD 2014 VERGADERING GEMEENTERAAD 2014 VOORSTEL Registratienummer 1148435 Bijlage(n) 4 Onderwerp gewijzigde begroting 2014, ontwerp begroting 2015, meerjarenraming 2016-2018 en de scenariokeuze transitie werkvoorzieningschap

Nadere informatie

Amsterdam Diemen 1. Versie: 1.0 Datum: 21 maart 2012. Herstructureringsplan Sociale Werkvoorziening Pantar Amsterdam Pagina 1 van 22

Amsterdam Diemen 1. Versie: 1.0 Datum: 21 maart 2012. Herstructureringsplan Sociale Werkvoorziening Pantar Amsterdam Pagina 1 van 22 Herstructureringsplan Sociale Werkvoorziening Dit plan heeft betrekking op de stichting Pantar Amsterdam en wordt ingediend door de volgende gemeenten: Amsterdam Diemen 1 Versie: 1.0 Datum: 21 maart 2012

Nadere informatie

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Geachte gemeenteraadsleden, In december 2014 hebben wij u geïnformeerd over

Nadere informatie

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Aanleiding In de vergadering van de Commissie Welzijn op 24 januari 2012 heeft wethouder Litjens van de gemeenteraad de opdracht gekregen om een notitie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I Registratienummer raad: 1195908 Datum: 28 april 2015 Behandeld door: Mark Jan Prins Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling/Team Beleidsontwikkeling Onderwerp: Zienswijze

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Registratienummer: GF Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18. Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma

Aan de gemeenteraad. Registratienummer: GF Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18. Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF12.20057 Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Onderwerp: Jaarrekening 2011 en begroting

Nadere informatie

Welkom. Wet werken naar vermogen. Herstructureringsplan sociale werkvoorziening. Stand van zaken scenario s rol SWbedrijf

Welkom. Wet werken naar vermogen. Herstructureringsplan sociale werkvoorziening. Stand van zaken scenario s rol SWbedrijf Welkom Wet werken naar vermogen Herstructureringsplan sociale werkvoorziening Stand van zaken scenario s rol SWbedrijf Ergon Wet werken naar vermogen (1) één doel: meer mensen aan het werk, uitgaven terugdringen

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK HERSTRUCTURERING WSW

PLAN VAN AANPAK HERSTRUCTURERING WSW PLAN VAN AANPAK HERSTRUCTURERING WSW Administratieve gegevens Opdrachtgever: Stuurgroep: Algemeen Bestuur WAVA/!GO Egbert Lichtenberg Kees Saarloos Pieter de Valk Dennis Simons Ambtelijk Vooroverleg Projectleiding:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192 Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Lokale uitvoering Participatiewet Datum: 13 mei 2014 Portefeuillehouder: R.J.W. van Leeuwen Decosnummer: 192 Informant: Ton Schrijver E.t.schrijver@dalfsen.nl

Nadere informatie

Registratienummer. Datum: 16 september Afdeling / Team: MO / Beleid

Registratienummer. Datum: 16 september Afdeling / Team: MO / Beleid Registratienummer Datum: 16 september 2014 Afdeling / Team: MO / Beleid Onderwerp: De gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015, de meerjarenraming 2016-2018 en de scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap

Nadere informatie

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S TRANSITIE Wwnv / herstructurering SW Hoofdlijnen WWNV (I) 1. Eén regeling voor personen met arbeidsvermogen 2. Verantwoordelijkheid gemeenten 3. Wajong: volledig én duurzaam jonggehandicapt 4. Wsw: aangewezen

Nadere informatie

Rv Cofinanciering SW-bedrijven 16 april 2012 Pagina 1 van 6

Rv Cofinanciering SW-bedrijven 16 april 2012 Pagina 1 van 6 Raadsvergadering : 16 april 2012 Agendapunt : 6.d Registratienummer : 12.036 Portefeuillehouder(s) : F.M. Schoonderwoerd Opsteller : J. van Wijk E-mail : jvanwijk@kaagenbraassem.nl Telefoon : (071) 3327

Nadere informatie

Reactie op zienswijzen en moties Transitieplan Baanstede 2013-2017

Reactie op zienswijzen en moties Transitieplan Baanstede 2013-2017 Reactie op zienswijzen en moties Transitieplan Baanstede 2013-2017 gemeente zienswijze/motie reactie/advies Beemster Geen zienswijze op het transitieplan - ontvangen.. Edam-Volendam 1. Het transitieplan

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 31-08-2014 Onderwerp Programma en portefeuillehouder Zienswijze Begroting 2015 + Scenariokeuze Baanstede Sociale Zaken, dhr. K van Waaijen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: Raadsvergadering van 19 april 2012 Agendanummer: 6.2. Onderwerp: Herstructurering Sociale Werkvoorziening

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: Raadsvergadering van 19 april 2012 Agendanummer: 6.2. Onderwerp: Herstructurering Sociale Werkvoorziening RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 332804 Raadsvergadering van 19 april 2012 Agendanummer: 6.2 Onderwerp: Herstructurering Sociale Werkvoorziening Verantwoordelijk portefeuillehouder: L. Koevoets SAMENVATTING

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND

BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND BOB 14/020 Aan de raad, BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND Voorgeschiedenis / aanleiding Op 7 oktober jl. heeft het college besloten de conceptbegroting van 2015 ter goedkeuring voor

Nadere informatie

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2012 RA12.0036 B 1b 12/303 Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Programma Wet werken

Nadere informatie

De missie van DZB en de Wet werken naar vermogen

De missie van DZB en de Wet werken naar vermogen De missie van DZB en de Wet werken naar vermogen Bas van Drooge Directeur DZB april 2012 concept 1 1 Wet werken naar vermogen Eén regeling voor WSW, Wajong en WWB Bezuiniging van ca. 1,8 mld 1 op 3 uitstromers

Nadere informatie

Commissienotitie. Onderwerp Herstructureringsplan Wsw van de GR WSD. Status Informerend

Commissienotitie. Onderwerp Herstructureringsplan Wsw van de GR WSD. Status Informerend Onderwerp Herstructureringsplan Wsw van de GR WSD. Status Informerend Voorstel 1. Kennis te nemen van het collegebesluit betreffende het indienen van de aanvraag Herstructureringsplan Wsw van de GR WSD

Nadere informatie

Bijlage 1 : Beschut werk

Bijlage 1 : Beschut werk Bijlage 1 : Beschut werk Inleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet vanaf 1 januari 2015 is instroom in Wet sociale werkvoorziening (Wsw) niet meer mogelijk. Doordat er geen nieuwe instroom

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 161 Wijziging van de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten en enige andere

Nadere informatie

Le L a e r a n n & & S h S a h r a e e b i b jie j e e n e k n om o s m t t S W S Zwolle 12 oktober

Le L a e r a n n & & S h S a h r a e e b i b jie j e e n e k n om o s m t t S W S Zwolle 12 oktober Learn & Share bijeenkomst SW Zwolle 12 oktober Zwolle en Wezo GR WEZO en Wezo NV Zwolle, Hattem, Zwartewaterland, Dalfsen, Raalte Algemeen Bestuur GR WEZO Opdrachtverstrekking WSW Beleidsvorming uitvoering

Nadere informatie

Aanvraag herstructureringsfonds Reestmond. Opdrachtgever Gemeenten De Wolden, Meppel, Staphorst en Westerveld

Aanvraag herstructureringsfonds Reestmond. Opdrachtgever Gemeenten De Wolden, Meppel, Staphorst en Westerveld Referentie Rapport Van Postbus 60055, 6800 JB Arnhem Velperplein 8, 6811 AG Arnhem Telefoon (026) 355 13 55 Fax (026) 355 13 99 info@kplusv.nl www.kplusv.nl Aanvraag herstructureringsfonds Reestmond Opdrachtgever

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Sturing en bedrijfsvoering SW Steller J. den Hoedt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 41 57 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6168312 Datum Uw brief van Uw

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK. Registratienummer Datum raadsvergadering 24 april 2012 Datum B&W besluit 13 maart 2012

VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK. Registratienummer Datum raadsvergadering 24 april 2012 Datum B&W besluit 13 maart 2012 VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK Registratienummer Datum raadsvergadering 24 april 2012 Datum B&W besluit 13 maart 2012 Portefeuillehouder Burgemeester Behandelend ambtenaar Jean-Paul Ruyters

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting Het jaar 2015 was voor BaanStede een bewogen jaar. Gaandeweg het jaar werd duidelijk dat voor het transitieplan voor BaanStede onvoldoende draagvlak aanwezig was, waarna bestuurlijk

Nadere informatie

Financiële gevolgen van het beëindigen van tijdelijke contracten in de sociale werkvoorziening

Financiële gevolgen van het beëindigen van tijdelijke contracten in de sociale werkvoorziening Financiële gevolgen van het beëindigen van tijdelijke contracten in de sociale werkvoorziening Gemeenten worden geconfronteerd met hoge kosten voor onder andere de SW- populatie, een dalend subsidiebedrag

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT 4i RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1130792 Datum: 27 mei 2014 Behandeld door: R. van Wijk Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Zienswijze bij het jaarverslag en jaarrekening 2013 van

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel om aanvraag herstructureringsfaciliteit Brabant Noordoost voor kennisgeving aan te nemen.

Onderwerp: Voorstel om aanvraag herstructureringsfaciliteit Brabant Noordoost voor kennisgeving aan te nemen. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel om aanvraag herstructureringsfaciliteit Brabant Noordoost voor kennisgeving aan te nemen. Nummer: 8b. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 17 april 2012 Aanleiding

Nadere informatie

Sessie 16: Hoe werkt beschut werk onder de Participatiewet

Sessie 16: Hoe werkt beschut werk onder de Participatiewet Sessie 16: Hoe werkt beschut werk onder de Participatiewet WAT WIL JE WETEN OVER Introductie: beschut moet of toch niet? 2 discussies: Financieel (kosten beschut) Hoogte vd kosten Dienstverband: vast vs

Nadere informatie

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

Onderweg naar één Werk-Ontwikkelbedrijf. Divosa Masterclass 01-02-2013

Onderweg naar één Werk-Ontwikkelbedrijf. Divosa Masterclass 01-02-2013 Onderweg naar één Werk-Ontwikkelbedrijf Divosa Masterclass 01-02-2013 Inhoud keuze voor het inrichten van één werkbedrijf het model op hoofdlijnen doelgroep ondersteuning in de uitvoering de risico s en

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R R.00167

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R R.00167 RAADSINFORMATIEBRIEF 12R.00167 gemeente WOERDEN Van College van Burgemeester en Wethouders Datum 8 mei 2012 Portefeuillehouders) : L.Ypma Portefeuille(s) : Sociale Zaken Contactpersoon : C. Drabik Tel.nr.

Nadere informatie

PURMEREND. Aan de gemeenteraad. betreft Proces en toelichting jaarstukken en begroting Baanstede VERZONDEN

PURMEREND. Aan de gemeenteraad. betreft Proces en toelichting jaarstukken en begroting Baanstede VERZONDEN gemeentebestuur PURMEREND Postbus 15 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad uw brief van uw kenmerk

Nadere informatie

Raadsinformatieavond. dinsdag 22 april 2014. Transitieplan UW

Raadsinformatieavond. dinsdag 22 april 2014. Transitieplan UW Raadsinformatieavond dinsdag 22 april 2014 Transitieplan UW Missie - waartoe zijn wij op aarde - UW helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met raad en daad bij het verkrijgen van passend werk,

Nadere informatie

Puntsgewijze samenvatting van de Hoofdlijnennotitie werken naar vermogen

Puntsgewijze samenvatting van de Hoofdlijnennotitie werken naar vermogen Puntsgewijze samenvatting van de Hoofdlijnennotitie werken naar vermogen Deze puntsgewijze samenvatting is een uitwerking van de afspraken die hierover in het regeer- en gedoogakkoord zijn gemaakt. Bij

Nadere informatie

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG Juli 2016 1 INHUDSOPGAVE Pagina 1. Samenvatting 3 2. Inleiding 4 3. Beschut werk nieuw 5 4. (Regionale) visie op beschut werk nieuw 5 5. Contouren beschut

Nadere informatie

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede).

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede). Raadsvoorstel Raadsvergadering: 25 september 2014 Agendapunt: september 2014-9 Voorstelnummer: 9 Landsmeer, B&W vergadering 16 september 2014 Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 10-09-2013 Onderwerp: Verlenging tijdelijke dienstverbanden SW NoordWestGroep Conceptbesluit: Samenvatting: NoordWestGroep toestemming

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d. 2 april 2012: Agenda nr: 3 Onderwerp: Herstructureringsfaciliteit Wsw. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d. 2 april 2012: Agenda nr: 3 Onderwerp: Herstructureringsfaciliteit Wsw. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d. 2 april 2012: Agenda nr: 3 Onderwerp: Herstructureringsfaciliteit Wsw Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel De bezuinigingen op het

Nadere informatie

Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Voorblad

Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Voorblad Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Voorblad Publiekszaken G. Smit (036) 539 9088 Verseon 14 mei 2012 Pagina 1/5 Parafen: Onderwerp Aanvraag Herstructureringsfaciliteit Wsw Portefeuillehouder Programma

Nadere informatie

Strategieën gericht op het wegwerken van tekorten op de SW Workshop conferentie Weg naar werk 2020 Utrecht d.d. 11 november 2015

Strategieën gericht op het wegwerken van tekorten op de SW Workshop conferentie Weg naar werk 2020 Utrecht d.d. 11 november 2015 Strategieën gericht op het wegwerken van tekorten op de SW Workshop conferentie Weg naar werk 2020 Utrecht d.d. 11 november 2015 Martin Heekelaar (adviseur Berenschot) Guido van den Boorn (directeur ad

Nadere informatie

Participatiewet / Wsw. Raadsinformatieavond - 3 juli 2013

Participatiewet / Wsw. Raadsinformatieavond - 3 juli 2013 Participatiewet / Wsw Raadsinformatieavond - 3 juli 2013 Bespreekpunten Wat is de huidige situatie in Wwb en Wsw? Wat zijn de belangrijkste contouren van de Participatiewet? Welke effecten heeft de Participatiewet

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden J1,1121. 1J171!!!!,1! GPD 27 11 2014 0417 Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden IR Colleges van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten van Drechtwerk Onderwerp: Geactualiseerde

Nadere informatie

t ^ nveq.íĩ? ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^- ^

t  ^ nveq.íĩ? ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^- ^ R16.00060 B E Z O E K A D R E S î Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden E M E E N T E P O S T A D R E S t Postbus 109 9300 AC Roden î N O O R D E N V E L D W E B S I T E / E - M A I L t www.gi ^ nl T E L E F

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0408 *B.19.0408* Landgraaf, 22 februari 2019 ONDERWERP: 1e begrotingswijziging 2019 GR WOZL en GR WSP PROGRAMMA 7. Sociaal

Nadere informatie

Werken naar vermogen. Maart 2012

Werken naar vermogen. Maart 2012 Werken naar vermogen Maart 2012 1 Inhoud presentatie Hoofdlijnen nieuwe systeem Loondispensatie Stand van zaken WWNV Planning wetsvoorstel Planning lagere regelgeving 2 Nieuwe systeem Wet werken naar vermogen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Raadsvergadering d.d. : 22 november Agendapunt : 12. : concept begroting 2012 Ability. B&W besluit d.d.

Raadsvoorstel. Raadsvergadering d.d. : 22 november Agendapunt : 12. : concept begroting 2012 Ability. B&W besluit d.d. Raadsvoorstel Raadsvergadering d.d. : 22 november 2011 Agendapunt : 12 Portefeuillehouder Onderwerp : dhr. K.P. Berghuis : concept begroting 2012 Ability B&W besluit d.d. : 1 november 2011 Inleiding Op

Nadere informatie

Gemeen tewaterland. Monnickendam, 31 maart 2015. Nummer: 205-92. Portefeuillehouder: drs. L. Bromet

Gemeen tewaterland. Monnickendam, 31 maart 2015. Nummer: 205-92. Portefeuillehouder: drs. L. Bromet Gemeen tewaterland Monnickendam, 31 maart 2015 Nummer: 205-92 Portefeuillehouder: Contactpersoon: Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: drs. L. Bromet A. Vreugdenhil Wet sociale werkvoorziening (Wsw)

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting Het jaar 2017 staat voor BaanStede in het teken van de voorbereidingen voor de overdracht van haar medewerkers en activiteiten naar drie nieuwe uitvoeringsorganisatie: het participatiebedrijf

Nadere informatie

B&W Vergadering. Dossiernummer 1637 Vertrouwelijk Vergaderdatum 25 april 2017 Agendapunt Zaaknummer Gemeenteraad

B&W Vergadering. Dossiernummer 1637 Vertrouwelijk Vergaderdatum 25 april 2017 Agendapunt Zaaknummer Gemeenteraad 2.1.6 Begroting Westrom 2018 en Jaarrekening Westrom 2016 1 Dossier 1637 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1637 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 25 april 2017 Agendapunt 2.1.6 Omschrijving Begroting

Nadere informatie

BaanStede in het licht van de Participatiewet

BaanStede in het licht van de Participatiewet BaanStede in het licht van de Participatiewet Inleiding Via de Participatiewet heeft de gemeente de verantwoordelijkheid gekregen voor een brede groep mensen die ondersteuning nodig heeft. Sinds 2015 ondersteunen

Nadere informatie

Dit document bevat het plan van aanpak om te komen tot de herstructureringsaanvraag bij het Rijk voor de Wsw voor 30 april 2012.

Dit document bevat het plan van aanpak om te komen tot de herstructureringsaanvraag bij het Rijk voor de Wsw voor 30 april 2012. Plan van aanpak aanvraag herstructurering Wsw regio Alkmaar 5 maart 2012 1. Inleiding Dit document bevat het plan van aanpak om te komen tot de herstructureringsaanvraag bij het Rijk voor de Wsw voor 30

Nadere informatie

Ontwerpbegroting Vixia 2014

Ontwerpbegroting Vixia 2014 Ontwerpbegroting Vixia 2014 Gemeentebladnummer: 2013/30 2013/6568 Vergaderdatum: 27 juni 2013 Agendapunt: Portefeuillehouder Dhr. P. Hovens Steller M. Meurkens Aan de Raad Voorstel: 1. Kennisnemen van

Nadere informatie

Regionale Impact Participatiewet. 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering

Regionale Impact Participatiewet. 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering Regionale Impact Participatiewet 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering Regionale Impact Participatiewet (3D) Gemeenteraden West-Brabant Programma op 19 november 2014 1.

Nadere informatie

Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018

Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 28 september 2017 Agenda nummer 5 Portefeuillehouder: wethouder de heer M. Joostens Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018 Korte inhoud:

Nadere informatie

Subsidieresultaat A V. NTW (netto toegevoegde waarde) B

Subsidieresultaat A V. NTW (netto toegevoegde waarde) B Financiën Paragraaf a is een analyse van het resultaat, in paragraaf b wordt de ontwikkeling van de subsidieratio behandeld, in paragraaf c staat een overzicht van de gemeentelijke bijdrage per SE en in

Nadere informatie

Samenvatting van de antwoorden n.a.v. schriftelijke vragen over de Contourenbrief Participatiewet in de Vaste Kamercommissie SZW, dd.

Samenvatting van de antwoorden n.a.v. schriftelijke vragen over de Contourenbrief Participatiewet in de Vaste Kamercommissie SZW, dd. Samenvatting van de antwoorden n.a.v. schriftelijke vragen over de Contourenbrief Participatiewet in de Vaste Kamercommissie SZW, dd. 30-1- 2013 Uitgangspunten Iedereen die in een uitkering zit en die

Nadere informatie

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Onderwerp Toekomst Alescon Wij willen Een toekomstbestendige uitvoering van de sociale werkvoorziening Wij besluiten 1. Kennis te nemen van de besluiten van het college

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Hiervoor ontvangen zij een Rijkssubsidie.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Hiervoor ontvangen zij een Rijkssubsidie. 19 maart 2015 De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Hiervoor ontvangen zij een Rijkssubsidie. Ingevolge de Participatiewet komen er geen nieuwe

Nadere informatie

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 14.3004216 2 12 juni 2014

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 14.3004216 2 12 juni 2014 Gemeenteraad Heerenveen uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 14.3004216 2 12 juni 2014 Onderwerp: Geachte raad, Graag willen wij u onze zienswijze geven op de financiële rapportages die wij van

Nadere informatie

Regionale raadsbijeenkomst Zaanstreek-Waterland. Participatie en BaanStede 1 juni 2016

Regionale raadsbijeenkomst Zaanstreek-Waterland. Participatie en BaanStede 1 juni 2016 Regionale raadsbijeenkomst Zaanstreek-Waterland Participatie en BaanStede 1 juni 2016 Programma Terugblik Uitwerking Gedeelde regionale uitgangspunten Toekomstvisie Vervolgstappen Wat betekent dit voor

Nadere informatie

Oktober 2013. Participatiewet; kansen in samenwerking

Oktober 2013. Participatiewet; kansen in samenwerking Oktober 2013 Participatiewet; kansen in samenwerking In 1952 gaat de Gemeentelijke Sociale Werkvoorzieningsregeling (1950) gelden voor het opzetten van speciale werkplaatsen voor gehandicapten. Gehandicapten

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 324252 Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 6 maart 2012 Datum vergadering: dinsdag 10 april 2012 Portefeuillehouder: Ragetlie, J. Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis

BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis Opgesteld door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 3 juli 2013 Vastgesteld door het Algemeen Bestuur d.d. 3 juli 2013 Carrosserieweg

Nadere informatie

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG Juli 2016 1 INHUDSOPGAVE Pagina 1. Samenvatting 4 2. Inleiding 5 3. Beschut werk nieuw 6 4. (Regionale) visie op beschut werk nieuw 7 5. Contouren beschut

Nadere informatie

Uw zienswijze kenbaar te maken over de gewijzigde begroting 2011 van Novatec.

Uw zienswijze kenbaar te maken over de gewijzigde begroting 2011 van Novatec. Raad d.d. s( VI G E M E E N T E NOORDENVELD Bedufc Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/25052011 t Roden, 20 mei 2011 Documentor.: RV11.0161 Onderwerp Gewijzigde begroting 2011 Novatec Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

Datum vergadering: 3 april 2012 Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw

Datum vergadering: 3 april 2012 Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw RAADSCOMMISSIE Nummer: Datum vergadering: 3 april 2012 Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Conceptbesluit: Instemmen met bijgaand herstructureringsplan uitvoering Wsw gemeente Steenwijkerland

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0019 Rv. nr.: 12.0019 B&W-besluit d.d.: 6-3-2012 B&W-besluit nr.: 12.0194 Naam programma +onderdeel: Werk en inkomen Onderwerp: Vernieuwde visie DZB en herstructureringsplan Wsw Aanleiding:

Nadere informatie

LluA3.ll Datum NOORDEN VELD. Paraaf secretaris. Paraaf direct leidinggevende ADVIES VAN. 28 o. ktober Afdeling R&S. Telefoon 441 BW11.

LluA3.ll Datum NOORDEN VELD. Paraaf secretaris. Paraaf direct leidinggevende ADVIES VAN. 28 o. ktober Afdeling R&S. Telefoon 441 BW11. G E M E E N T E t NOORDEN VELD Paraaf secretaris Paraaf direct leidinggevende ADVIES VAN LluA3.ll Datum 28 o ktober 2011 Afdeling R&S Opsteller B. Copper Telefoon 441 ADVIES AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8 Raadsvoorstel Agenda nr. 8 Onderwerp: Kennisnemen van het concept ondernemingsplan Werkbedrijf Atlant de Peel 2017-2018 Soort: Kaderstellend / informerend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Oplegnotitie begroting 2017

Oplegnotitie begroting 2017 Oplegnotitie begroting 2017 In het tweede kwartaal 2016 worden nog veel besluiten genomen over de toekomst van Permar. Dat maakt het op het moment van schrijven van deze begroting vrijwel onmogelijk om

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Oen Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer derstaten-generaal ľ 5 ľ M 9 Binnenhof 22 Anna van Hannoverstraat 4 2513AA

Nadere informatie

Voorblad bij aanvraag bijdrage herstructureringskosten Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West

Voorblad bij aanvraag bijdrage herstructureringskosten Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West Sneek, 28 februari 2012 Betreft: Voorblad bij aanvraag bijdrage herstructureringskosten Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West Geachte lezer, Voor u ligt de aanvraag voor de bijdrage herstructureringskosten

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

Thermometer SW WVS Roosendaal: financieel resultaat in perspectief

Thermometer SW WVS Roosendaal: financieel resultaat in perspectief Thermometer SW WVS Roosendaal: financieel resultaat in perspectief Maarten Adelmeijer 15 mei 2018 Landelijke ontwikkelingen - Realisatie 2011-2016 - Doorkijk 2016-2018 2 Ontwikkeling ontslagreden Ontslagreden

Nadere informatie

Visie Participatiewet

Visie Participatiewet Visie Participatiewet Zoveel mogelijk burgers doen mee en voorzien in hun eigen inkomen Regio Alkmaar 06-11-2013 Kern Participatiewet Opgebouwd uit WWB, WSW en WAJONG Geen nieuwe instroom in WSW Gemeente

Nadere informatie

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK BIJLAGE 1: BESCHUT WERK Samenvatting Met ingang van 1 januari 2017 is het aanbieden van beschut werk een verplichting geworden voor gemeenten, met een vastgesteld aantal te realiseren plekken. Gemeenten

Nadere informatie

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Inleiding Hoewel de kaders van de Participatiewet nog steeds regelmatig wijzigen, 3 februari is bekend gemaakt dat het Kabinet met

Nadere informatie

De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk. Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden

De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk. Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden november 2012 1 Bouwen op de kracht van burgers Principes VNG (1) 1. Ondersteuning op maat door integrale

Nadere informatie

Wet werken naar vermogen. perspectieven voor cliënten en gemeente?

Wet werken naar vermogen. perspectieven voor cliënten en gemeente? Wet werken naar vermogen perspectieven voor cliënten en gemeente? Branko Hagen/Else Roetering, LCR, 29-03-2012 Agenda Wwnv onder de loep Gevolg cliënten en gemeenten Wat / Hoe dan wel? Wwnv Kern: Ieder

Nadere informatie

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle Presentatie & Wijzigingen Wwb Commissie Samenleving Brielle Inhoud Presentatie Doelen participatiewet Uitgangspunten participatiewet Samenwerking Consequenties invoering participatiewet Wijzigingen Wwb

Nadere informatie

Vragenlijst inventarisatie effecten omvorming WSW naar Wet Werken naar Vermogen

Vragenlijst inventarisatie effecten omvorming WSW naar Wet Werken naar Vermogen Vragenlijst inventarisatie effecten omvorming WSW naar Wet Werken naar Vermogen Tijdens de VGG Algemene Ledenvergadering in Hoogezand op 20 april jl. is afgesproken dat de VNG en de VGG op het onderdeel

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012

GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012 Reg.nr: FLO/2012/3693 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012 AAN DE RAAD Onderwerp: aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw 1. Samenvatting De bezuinigingen op

Nadere informatie

Naar een stad die werkt Benen op tafel bijeenkomst. 14 juni 2011 Jan Lagendijk Marc Bevers

Naar een stad die werkt Benen op tafel bijeenkomst. 14 juni 2011 Jan Lagendijk Marc Bevers Naar een stad die werkt Benen op tafel bijeenkomst 14 juni 2011 Jan Lagendijk Marc Bevers PROGRAMMA Participatie, reintegratie en werk aan de onderkant van de arbeidsmarkt Een serieuze opgave van hoge

Nadere informatie

Meerjarenbegroting 2016 ev

Meerjarenbegroting 2016 ev Meerjarenbegroting 2016 ev Inhoudsopgave Inleiding begroting 2016 3 Uitgangspunten 5 Paragraaf: 6 - Weerstandsvermogen - Onderhoud kapitaalgoederen - Verbonden partijen - Risicoparagraaf Exploitatieoverzicht

Nadere informatie