Mediumspecifieke verhaalanalyse. Vrijdag 19 december Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis Anouk Roumans

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mediumspecifieke verhaalanalyse. Vrijdag 19 december Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis Anouk Roumans"

Transcriptie

1 Opdracht 1 Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre Theater Theatervoorstelling Wachten op de Barbaren Datum Vrijdag 19 december Adres Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis Anouk Roumans Argumentatie voor case Theater had als medium onze eerste keuze. Dit omdat het ons beiden aantrok om een keer ergens heen te gaan in plaats van bijvoorbeeld thuis op de bank een film te kijken. Ook vonden we het een uitdaging om naar een theaterstuk te gaan, omdat je dit maar 1 keer kunt bekijken. Ons geheugen werd bij deze opdracht dus ook goed getest. We dansen allebei en in het stuk is dans verwerkt, dit is de grootste reden waarom we dit medium en deze voorstelling hebben gekozen. Maar waarom hebben Michiel de Regt & Ivan Perez dit verhaal uitgebeeld in een theaterstuk? Het verhaal komt oorspronkelijk uit een boek, en dat is een moderne klassieker. De schrijvers van het theaterstuk hebben geprobeerd de actualiteit van het verhaal te verwerken in het nu. (informatie boekje, Korzo producties) Het verhaal in het kort Wachten op de Barbaren start met een scene waarin de Magistraat en Kolonel Joll de zoektocht van de Kolonel naar de barbaren bespreken. De grenspost van de Magistraat zal later dienen als een opvang voor groepen gevangen genomen Barbaren. Barbaren komen en gaan, maar één blijft in het bijzonder. De Magistraat krijgt een deels seksuele relatie met een van de barbaar vrouwen. Op een dag besluit de Magistraat dat de vrouw weer terug moet naar haar volk. Ze gaan samen met een schutter het avontuur aan. De Magistraat brengt de vrouw naar haar volk, het angstaanjagende volk waarvan er geruchten gingen dat ze oorlog wilden met het Rijk. De vrouw blijft achter en de Magistraat keert terug naar de grenspost. Daar staat hem een onaangename verassing te wachten. De Kolonel is achter de verhouding tussen de barbaren vrouw en de Magistraat gekomen en sluit hem op. Hij zou een verrader zijn en met de vijand samenwerken. Alleen weet de Magistraat op dit moment niet wie hij nou als vijand moet zien. Na een tijd wordt de Magistraat na straf vrijgelaten, waarna hij een tijdje als zwerver in z n eigen dorp leefde en daarna probeerde hij om zijn oude taak weer op te pakken. Toch twijfelt de Magistraat nog over veel dingen en dat is ook waar het verhaal mee eindigt. Tijdens het stuk komen er drie dansende meiden voor, die soms een persoon in het verhaal uitbeelden, soms zijn gevoelens en soms de situatie waar hij zich in bevindt uitbeelden door middel van dans en uitdrukkingen op het gezicht. 2 Duiding verhaal Het verhaal is een realistische fabel. Deze fabel heeft een sterk anekdotisch karakter, het is gebaseerd op één specifiek geval uit de omgeving. Ook word het boek wachten op de barbaren van J.M. Coetzee omgeschreven als een realistische fabel (informatie boekje, Korzo producties).

2 3.1 Analyse volgens model Opbouw Begin In media res. Bij dit theaterstuk val je midden in het verhaal. Er word geen voorkennis gegeven over wat er vooraf is gebeurd of wie de spelers zijn. Het eerste beeld van het stuk is een meisje in op een vlakte staat in een witte jurk. Het sneeuwt. Vervolgens word het donker en begint een man te praten over een gesprek tussen hem en Kolonel Joll. Wie de persoon, het meisje of de Kolonel is wordt in het begin niet vermeld. Eind Over het einde zeiden we beide meteen dat het gesloten was. We dachten dit, omdat de Kolonel weg was, er waren geen barbaren meer, de Magistraat had z n oude taak weer terug. Alleen na wat discussie zijn we toch van mening dat het verhaal een open einde heeft. Het probleem, de zoektocht die de Magistraat heeft is nog niet opgelost. We weten nog niet of de oorlog is gestart en of de Magistraat z n schaamte kwijt is. Propp 1. De held De Magistraat is degene die de zoektocht aangaat. 2. De schurk De Kolonel, hij is degene die de Magistraat tegen gaat en gevangen neemt. 3. De zender De barbaren vrouw. De vrouw is degene die ervoor zorgt dat de Magistraat de ontmoeting aangaat met zijn vraag.

3 7 fasen opbouw van Aristoteles 1. De expositie de inleiding 2. Het motorisch moment e con ic on ikkelin e keerpun 5. Het hoogtepunt e ommekeer e a ikkelin De inleiding van het verhaal is de eerste scene van het stuk. De Magistraat bespreekt met Kolonel Joll zijn rol in de ondervraging van de barbaren om de roddel te bevestigen dat de barbaren een oorlog willen starten. De Magistraat denkt dat zijn dorp alleen als opvang moet gaan zorgen voor de Kolonel en zijn troepen. Dit is tot het moment dat de Kolonel ineens binnenkomt met een groep gevangen, barbaren. Vanaf dit moment gaat de onschuldige missie over in een serieuze kwestie. Het conflict binnen dit verhaal ligt niet tussen Kolonel Joll en de barbaren, wat het op het eerste opzicht lijkt. Het gaat veel dieper, het is het conflict van de Magistraat. Die komt er maar niet achter wie de vijand is, hiernaar gaat hij opzoek. Ook twijfelt hij steeds meer aan zichzelf en gaat zich schamen. De barbaren gevangenen komen en gaan totdat er eentje achter blijft. Een barbaren vrouw met de littekens van haar gevangenschap nog op haar lichaam. De Magistraat vind haar en neemt haar in huis, vanaf dit moment zien we een andere kant van de Magistraat. Dit moment is het keerpunt in dit verhaal. Nadat de Magistraat beluit het meisje weer terug te brengen naar haar groep gaan ze samen op reis. Ze zijn 12 dagen onderweg en uiteindelijk komen ze aan bij de barbaren. De groep die zo gevreesdt word door iedereen rondom de grenspost, de groep die de Magistraat als vijand zou moeten zien. Op dit moment staat hij oog in oog met z n vijand, maar voelt het niet als gevaar. De opbouw naar dit moment is de climax van het verhaal. De ommekeer vind plaats zodra de Magistraat weer terugkeert naar het dorp. De Kolonel is achter zijn verhouding met de barbaren vrouw gekomen en word als verrader gezien. Hij word meteen gevangen genomen. Zijn dagen als gastheer van de grenspost zijn voorbij. Aan het eind van het verhaal wordt de Magistraat na marteling vrijgelaten. Na een tijd rond te zwerven wil hij alleen maar dat het weer wordt als vroeger. De Kolonel is weg, de barbaren zijn niet meer gekomen, dus de Magistraat probeert zijn weg weer te vinden om te werken naar z n oude taak. Het conflict is nog niet opgelost.

4 Conflicttypen Intern conflict Rationeel conflict Het innerlijke conflict ligt bij de Magistraat, zien andere hem wel als de persoon die hij denkt dat hij is, schaamt hij zich hiervoor? En wie moet hij zien als vijand? Het rationele conflict ligt tussen de Kolonel en de barbaren..2 Tijd en ruimte Vertel tijd Het toneelstuk duurt 1,5 uur. Vertelde tijd Het verhaal dat word verteld bestrijkt precies 1 jaar. Dit wordt duidelijk doordat de Magistraat telkens beschrijft als er een nieuw seizoen aanbreekt. Het verhaal start aan het eind van de winter en eindigt hier ook precies een jaar later. Ruimte Het verhaal speelt zich af bij een grenspost in een dorp aan de rand van een Rijk. Dit word duidelijk verteld door de hoofdrolspeler. De Magistraat vermeld in het verhaal een aantal plaatsen : de herberg waar hij de Kolonel ontmoet, zijn eigen appartement waar hij met de barbaren vrouw is, de cel en de keuken van de gevangenis waar hij zat, het plein van het dorp en tenslotte de zand en duinvlaktes waar hij overheen gaat om de barbaren te bereiken. De Magistraat vertelde overal waar hij heen ging, duidelijk waar hij was. Hij beschreef ruimtes en vlaktes tot in details. Hoe de temperatuur was en soms ook hoe de geur daar was. Hierdoor wist ook de kijker precies waar hij zich telkens bevond. In ruimtes werd er naast het vertellen door de Magistraat op het toneel geen verschil gemaakt. Wel veranderde de kleur van de lampen als hij vertelde over een nieuw seizoen..3 Karakters Protagonist Antagonist Tritagonist De Magistraat Schaamte, de Kolonel en de dansers (vertegewoordigde telkens een andere tegenspeler of gevoel) De barbaren vrouw, zette de Magistraat aan tot nieuwe avonturen. Hij wilde telkens weer naar het oude, maar besloot dit niet te doen door de vrouw..4 Perspectief De verteller is degene die het verhaal vertelt, maar speelt ook mee met het stuk. De hoofdrolspeler vertelt alles vanuit ik-perspectief. Tussendoor maakt hij switches naar een personale verteller, bijvoorbeeld bij de Kolonel. Hij maakt de wisseling duidelijk door verschillende herhalende gebaren.

5 .5 Retorische stijlmiddelen Repetitio Repetitio komt voor bij zowel de dansers als de hoofdrolspeler. Als een sfeer of een moment in het verhaal benadrukt moest worden deden de dansers een aantal minuten dezelfde bewegingen. Bijvoorbeeld steeds weer vallen en opstaan, vallen en opstaan. Als de hoofdrolspeler het publiek iets niet wilde laten vergeten zei hij dat herhaaldelijk en legde er de nadruk op door bijvoorbeeld een terugkomende beweging of door het steeds harder te schreeuwen. Contrast In dit verhaal ontstond er een enorm contrast tussen de hoofdrolspeler, zijn tegenspelers en zijn gevoel. Deze werden belichaamd door de dansers. De dansers leken telkens niet geïnteresseerd in de hoofdrolspeler en namen steeds andere rollen of gevoelens aan. Hyperbool In Wachten op de Barbaren komt een hyperbool op verschillende momenten voor. De Magistraat laat op sommige momenten duidelijk zien dat het een belangrijk moment is door zijn lichaamstaal heel overdreven te maken. Ook de dansers werken hierbij mee. Op sfeer versterkende momenten worden de bewegingen van de dansers ook steeds groter en meer overdreven. Ethos De spreker vergroot zijn geloofwaardigheid als hij direct of indirect naar zijn eigen kwaliteiten verwijst. Hij praat veel over zichzelf en is vrij zelfverzekerd in het begin totdat hij met angst en schaamte wordt geconfronteerd. Zijn zelfverzekerdheid blijkt bijvoorbeeld uit zijn ontdekking van houten plaatjes met vormen erop, waar hij er uiteindelijk 256 heeft opgegraven en daarna geprobeerd ze te ontcijferen. Hij praatte steeds weer over de plaatjes en hoeveel moeite dat was om te ontdekken. Pathos heeft betrekking op het inspelen op de emoties van het publiek. De Magistraat richt zijn verhaal echt op het publiek, hij verteld het aan de mensen en laat zijn emoties zien. De dansers versterken de pathos ook, omdat zij soms het gevoel van de situatie of van de Magistraat uitbeelden. Ook vormde zij de tegenspelers van de Magistraat.

6 4 Mediumspecifieke kenmerken Zodra de Magistraat vertelde over het seizoen waar hij zich in bevond veranderde het licht mee. En beeldde warme of kou uit. De verteller wisselde soms van personen met gebaren. Als hij de barbaren vrouw speelde maakte hij een gebaar met zijn vinger vanaf zijn mond en gebaarde de woorden. Als hij de Kolonel speelde schoof hij zijn voet naar voren en klemde zijn handen in elkaar, maar zette ook een zwaardere stem op. De muziek tijdens het theaterstuk werkte goed samen met de emoties die erbij horen. Was er een gevecht, dan hoorde je harde en rommelige muziek. 5 Discussie De dansers waren degenen die bij ons voor discussie zorgde. We hebben allebei een andere dansachtergrond en interpreteerden de dans bij verschillende scenes anders. De ene dacht soms meer aan de gevoelens die uitgebeeld werden, de ander dacht meer dat de dansers personen uitbeeldden of een situatie. Ook hadden wij hier en daar een paar kleine discussie s over het verhaal zelf. Hij gebruikte soms lastige woorden en hierdoor interpreteerde wij het verhaal soms verschillend van elkaar. Totaal aantal woorden: 1922

Narrativiteit. Opdracht 2. Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14. Docent Madris Duric. Student Anouk Roumans 1639316. Klas JDE- B04

Narrativiteit. Opdracht 2. Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14. Docent Madris Duric. Student Anouk Roumans 1639316. Klas JDE- B04 Narrativiteit Opdracht 2 Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14 Docent Madris Duric Student Anouk Roumans 1639316 Klas JDE- B04 1 Het verhaal De verslaving. Het is 4 uur in de middag. De man zit op de bank televisie

Nadere informatie

Jip gaat naar de tandarts

Jip gaat naar de tandarts Creëer een verhaal Jip gaat naar de tandarts Lynn Eeftink 1665912 Narrativiteit Periode C 2016 Madris Duric Een bezoekje aan de tandartspraktijk, niemand staat er echt om te springen, maar waarom eigenlijk?

Nadere informatie

PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen

PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen Mediumspecifieke verhaalanalyse PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen Karlijn knipping 1675858 Roos Buijs 1664968 Februari 2017 Heb jij de juiste motivatie en eigenschappen om de mensheid

Nadere informatie

Rot buitenlanders! Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric

Rot buitenlanders! Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric Rot buitenlanders! 1655439 Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric Racisme Racisme, laatste maanden lijkt het er weer veel meer aanwezig. Door de vluchtelingenstroom vanuit Syrië probeert ieder

Nadere informatie

Narratieve analyse. Weerwolven van Wakkerdam. Daniel Albers Thijs Dueck

Narratieve analyse. Weerwolven van Wakkerdam. Daniel Albers Thijs Dueck Narratieve analyse Weerwolven van Wakkerdam Daniel Albers - 1679250 Thijs Dueck - 1687065 Argumentatie voor case Weerwolven van Wakkerdam is een spel wat met een groep van 8-20 personen gespeeld wordt.

Nadere informatie

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE. JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric. Emile Boudeling Mark Schilt

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE. JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric. Emile Boudeling Mark Schilt MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric Emile Boudeling 1664103 Mark Schilt 1680220 INTRODUCTIE In Amerika is een virus uitgebroken dat mensen in zombies verandert. Hondsdolle,

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Argumentatie voor case. Duiding verhaal. Analyse. Mediumspecifieke verhaalanalyse

Argumentatie voor case. Duiding verhaal. Analyse. Mediumspecifieke verhaalanalyse Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre: Theater Voorstelling: Soldaat van Oranje Studenten: Tess Luijckx - 1661131 Jeanne Rozema - 1661421 Argumentatie voor case Wij hebben gekozen voor het toneelstuk Soldaat

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL Zeferino de Fretes - 1680537 Demi Vendrig - 1677886 Aantal woorden: 2177 Vandaag zijn detectives begonnen met het verzamelen van bewijzen op Slot Swaenesteyn,

Nadere informatie

CREEER EEN VERHAAl. Cursus Narrativiteit VOCX. Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1

CREEER EEN VERHAAl. Cursus Narrativiteit VOCX. Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1 CREEER EEN VERHAAl Cursus Narrativiteit VOCX Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1 Inhoud: Inleiding 2 Verhaal 3 Beargumentatie 4 Verhaalkeuze 4 Mediumkeuze 5 Verhaalanalyse

Nadere informatie

Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit

Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit Opdracht: Mediumspecifieke-verhaalanalyse Leerlingen: Thijs Drost (1659503) Gino Wachter (1640296) Klas: JDE-B04 Leerjaar: 2, blok C Docent: Madris Duric Vak:

Nadere informatie

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF--

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- Confrontatie scene Written by Loïs Vehof Genre: Avontuur Locatie: De oude tempel Protagonist: Wachter Antagonist: Dief Conflict:

Nadere informatie

La Liberté guidant le peuple. Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, Elena Diepstraten,

La Liberté guidant le peuple. Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, Elena Diepstraten, La Liberté guidant le peuple Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, 1678766 Elena Diepstraten, 1675727 Klas: B02 Cursusnaam: Narrativiteit Cursuscode: JDE-NARRAT.2v-14 Cursusjaar: 2016-2017 Periode:

Nadere informatie

Mediumspecifiek verhaalanalyse

Mediumspecifiek verhaalanalyse Mediumspecifiek verhaalanalyse Cursus: Narrativiteit Cursusjaar: 2016/2017 Docent: Madris Duric Datum: 27-02-2017 Opdracht: Verhaalanalyse; oneindige soapserie Klas: JDE-B05 Studentnamen: Lisanne Spoelstra

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Een analyse over de film The Hunger Games

Een analyse over de film The Hunger Games Een analyse over de film The Hunger Games Naam studenten: Klas: Studentnummers: Cursusnaam: Cursuscode: Cursusjaar: Periode: Docent: Datum: Opdracht: Aantal woorden: Tomas Rijnbeek Eline Mosterd B02 1680150

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

De heks van het bos door Nellie de Kok. Samenvatting

De heks van het bos door Nellie de Kok. Samenvatting De heks van het bos door Nellie de Kok Samenvatting De heks van het bos tovert iedereen om die ze in het bos tegen komt. Katrijn heeft de dokter gebeld als ze merkt dat Jan zijn stem is verloren. Natuurlijk

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Beemdgras door Judith Herzberg

Boekverslag Nederlands Beemdgras door Judith Herzberg Boekverslag Nederlands Beemdgras door Judith Herzberg Boekverslag door een scholier 1204 woorden 11 januari 2005 5,2 21 keer beoordeeld Auteur Genre Judith Herzberg Poëzie Eerste uitgave 1968 Vak Nederlands

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen KEN JE BIJBEL Een introductie in bijbel lezen Lezen als Volgen Mat. 22:37-40 Één van de hoofddoelen van de Bijbel is om een liefdevolle relatie met God te onderhouden Gods woord staat centraal in het leven

Nadere informatie

Mondeling se4. Lise Visschedijk 4G2

Mondeling se4. Lise Visschedijk 4G2 Mondeling se4 Lise Visschedijk 4G2 15 februari 2019 Underdog Elfie Tromp Het achterhuis Anne Frank In transit Margaretha van Andel De liefdesbrieven van Abelard & Lily Laura Creedle Love, Simon- Becky

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Boekverslag door C woorden 27 mei keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boek: Twee Vrouwen

Boekverslag door C woorden 27 mei keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boek: Twee Vrouwen Boekverslag door C. 1393 woorden 27 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands 2. structuurvragen Titelbeschrijving: Boek: Twee Vrouwen

Nadere informatie

Het meisje De volgende dag is de soldaat er niet. De negers zijn weer naar het front vertrokken, hoort ze de opgeluchte zuchten in het dorp. De sfeer verandert als blanke soldaten hen aflossen. De mensen

Nadere informatie

Oorlogswinter. Denice Surink

Oorlogswinter. Denice Surink Oorlogswinter Inhoud 1. Zakelijke gegevens... 3 2. Samenvatting... 3 3. Over de auteur... 3 4. Over het boek... 4 5. Leeservaringen... 4 6. Recensie.... 5 1. Zakelijke gegevens A. Het boek heet oorlogswinter.

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

D Artagnan gaat naar Parijs

D Artagnan gaat naar Parijs D Artagnan gaat naar Parijs Artagnan reed op zijn oude paard, een uitgeputte knol met een trieste blik. Ook al was zijn paard op zijn minst vreemd te noemen en ook al waren de kleren die hij droeg verbleekt,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag door een scholier 2047 woorden 12 oktober 2004 7,8 25 keer beoordeeld Auteur Genre Kees van Kooten Komedie Eerste uitgave 1984 Vak Nederlands

Nadere informatie

WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG. 27 februari Blok C DOCENT - Madris Duric

WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG. 27 februari Blok C DOCENT - Madris Duric WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG 27 februari 2017 - Blok C ------------------------------DOCENT - Madris Duric ------------------------------STUDENTEN Natascha van der Vegt - 1682892

Nadere informatie

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME Algemene opzet van de les Doelen: - Kinderen kunnen gedachten, gevoelens en houdingen bij thema s uit de film Gods Lam uitdrukken in dramavorm. - Kinderen

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8

De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8 De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol ABC Cultuur is een initiatief van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk www.abccultuur.nl De

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF

Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF In vier weken krijg je inzicht in wat een verhaal goed, meeslepend, invoelbaar en prettig leesbaar maakt. Je krijgt gereedschap

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum:

Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum: Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum: 26-01-2018 1 inhoud Zakelijke informatie over het boek 3 Over de auteur.4 Over het boek.. 5 Keuze opdracht 6 Bronvermelding 8 2 Zakelijke informatie

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag door een scholier 1705 woorden 29 juli 2006 6,2 13 keer beoordeeld Auteur Genre Aart van der Leeuw Liefdesroman Eerste uitgave

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd Boekverslag door M. 1904 woorden 7 april 2013 6,2 5 keer beoordeeld Auteur Genre Maria Mosterd Biografie Eerste uitgave 2008 Vak Methode

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1878 woorden 12 december 2006 8 10 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004

Nadere informatie

NARRATIVITEIT. Mediumspecifieke verhaalanalyse. Deus Ex: Human Revolution. Jurr van Hout /

NARRATIVITEIT. Mediumspecifieke verhaalanalyse. Deus Ex: Human Revolution. Jurr van Hout / NARRATIVITEIT Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre: Title: Docent: Studenten: Periode: Klas: Video Game Deus Ex: Human Revolution Madris Duric Hidde Pluim / 1657880 Jurr van Hout / 1641415 Blok C B04

Nadere informatie

De expeditie naar mars

De expeditie naar mars De expeditie naar mars Naam studenten Studentennummers Klas Cursusnaam Cursuscode Docent Datum Opdracht Ruben van As & Tim van Hal 1676092 1678668 JDE-B02 Narrativiteit JDE-NARRAT.2V-14 Pauline Fuhri Snethlage

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn theater Groep 3 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door CKC & partners. Mijn lichaam Informatie over Mijn lichaam Groep 3, lessenreeks basis,

Nadere informatie

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Inhoud 1. Over de schrijver Edmond Rostand 2. Het verhaal 3. Thema: werkelijke schoonheid 4. De speelstijl 5. De verteller 6. Vooraf 7.

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Power e-book - Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! POWER e-book. Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht!

Power e-book - Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! POWER e-book. Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! POWER e-book Ontdek de 3 strategieën voor meer innerlijke rust en kracht! - DOOR MARCO HONKOOP - Marco Honkoop http://ontspanningsoefeningenbijstress.nl 1 Inhoudsopgave 1. Strategie 1: Voel je weer super

Nadere informatie

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fianca Filmverslag door E. 1877 woorden 4 mei 2014 6 6 keer beoordeeld Vak Frans A Algemeen Regisseur: Titel: Jean-Pierre Jeunet Un long Dimanche de Fianca Premiere:

Nadere informatie

De zesde mei. Naam: Esmee van Sark. Klas: 4G4. Docente: Mevr.Scholten. Titel: De zesde mei. Auteur: Tomas Ross. Uitgever: De bezige bij

De zesde mei. Naam: Esmee van Sark. Klas: 4G4. Docente: Mevr.Scholten. Titel: De zesde mei. Auteur: Tomas Ross. Uitgever: De bezige bij De zesde mei Naam: Esmee van Sark Klas: 4G4 Docente: Mevr.Scholten Titel: De zesde mei Auteur: Tomas Ross Uitgever: De bezige bij Jaar van verschijnen: 2003 Aantal blz.: 295 Welke druk: 8ste Welk niveau:

Nadere informatie

Levende Verhalen Het verhaal van Anke

Levende Verhalen Het verhaal van Anke 1 Levende Verhalen Het verhaal van Anke Anke is een krachtige, levenslustige vrouw die midden in haar leven staat. Ze heeft een intensieve baan als leidinggevende in de zorg en naast haar drukke baan is

Nadere informatie

Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll

Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll Weer een dag dat ik vroeg moet op staan, de ellende weer begint. De dagen worden steeds langer en vermoeiender. De dingen waaraan ik gedacht heb om het

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag door een scholier 1671 woorden 14 januari 2002 6,9 81 keer beoordeeld Auteur Genre Leon de Winter Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk.

Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk. Even uw aandacht Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk. Dit tekstfragment mag niet gebruikt worden voor opvoering. Het mag niet worden gedownload, afgedrukt of verder verspreid. Indien

Nadere informatie

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat

Nadere informatie

Schaduwspits. Gemaakt door : Onur Arslantas. Klas: 3T3. Leraar: Mevrouw Scholten

Schaduwspits. Gemaakt door : Onur Arslantas. Klas: 3T3. Leraar: Mevrouw Scholten Schaduwspits Gemaakt door : Onur Arslantas Klas: 3T3 Leraar: Mevrouw Scholten Zakelijke gegevens A. Schaduwspits B. Corien Botman C. Querido, 2005, 199 bladzijden en ik heb het boek gelezen van de lijsters.

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Inhoudsopgave 1. Zakelijke gegevens 2. Samenvatting van het boek 3. Over de auteur 4. Over het boek 5. Leeservaringen 6. Recensie en eigen mening 1.

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Naam student: Roos Wiggelendam Klas: 2A2 Studentnummer: 500634829 Docent: D. Kronenburg Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Datum: 14/06/2013 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Casus Blz. 4 Leerdoelen

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

7,5. Boekverslag door Roos 1772 woorden 21 mei keer beoordeeld. Eerste uitgave 1987 Nederlands. Boekverslag.

7,5. Boekverslag door Roos 1772 woorden 21 mei keer beoordeeld. Eerste uitgave 1987 Nederlands. Boekverslag. Boekverslag door Roos 1772 woorden 21 mei 2018 7,5 1 keer beoordeeld Auteur Jakob Arjouni Eerste uitgave 1987 Vak Nederlands Methode Op niveau Boekverslag Happy love life https://www.scholieren.com/verslag/118189

Nadere informatie

Versnellen Versnellen geeft een fijne slapstickachtige sfeer en genereert altijd energie.

Versnellen Versnellen geeft een fijne slapstickachtige sfeer en genereert altijd energie. Vormgevingsprincipes Dynamoritme Deze term komt uit de mimetechniek. Het betekent dat je gaat nadenken over het ritme van de scène, beweging of dans. Je werkt met herhalen, versnellen, vertragen (slow-motion)

Nadere informatie

6,3. Boekverslag door M woorden 9 maart keer beoordeeld

6,3. Boekverslag door M woorden 9 maart keer beoordeeld Boekverslag door M. 1754 woorden 9 maart 2013 6,3 137 keer beoordeeld Auteur Mel Wallis de Vries Genre Jeugdboek, Thriller & Detective Eerste uitgave 2011 Vak Nederlands Titel: Verstrikt Schrijver: Mel

Nadere informatie

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen KEN JE BIJBEL Een introductie in bijbel lezen Lezen als Volgen Mat. 22:37-40 Één van de hoofddoelen van de Bijbel is om een liefdevolle relatie met God te onderhouden Gods woord staat centraal in het leven

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Inhoud 1. Inleiding 2. Zeg geen Uhm 3. De emotionele bus 4. Boos op een mandarijntje 5. Levend memory Lichaamstaal 1. Inleiding In een debat is het geven

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Vòòr de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor

Nadere informatie

Mijn mening over de theaterdag

Mijn mening over de theaterdag Mijn mening over de theaterdag Toen we te horen kregen dat we vrijdag 25 februari met de hele klas een theaterdag hadden, zag ik hier een beetje tegenop. Er werd namelijk verteld dat de dag zou beginnen

Nadere informatie

werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van

werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van Hoe was het vroeger? werkblad 1 Heel vroeger maakten de mensen muziek met het instrument wat je altijd bij je

Nadere informatie

Oefenteksten: Vergelijking

Oefenteksten: Vergelijking efenteksten: ergelijking ndersteboven van lezen Tekststructuren Fietsen met en zonder motor Een fiets en een motorfiets zijn allebei een vervoermiddel. Bij een fiets moet je zelf trappen. De motorfiets

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007

Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007 Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007 Neon / Nicky Aerts: Met de voorstelling Winterkant sluit het Antwerpse gezelschap SKaGeN een trilogie af. Daarin kwam eerst

Nadere informatie

De jonge Beckman 16 september Kinderjury van de Thea Beckmanprijs

De jonge Beckman 16 september Kinderjury van de Thea Beckmanprijs De jonge Beckman 16 september 2017 Kinderjury van de Thea Beckmanprijs Jan Heerze Gevaarlijk geheim In Gevaarlijk geheim wordt goed duidelijk hoe het moet zijn geweest voor kinderen om de oorlog mee te

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

CONCEPTVERSIE STORYTELLING

CONCEPTVERSIE STORYTELLING CONCEPTVERSIE STORYTELLING Priscilla van der Pluijm 2050563 VCMD2A6 Drie profielschetsen Lucian (mannelijke boom) Het hoofdpersonage is een mannelijke boom genaamd Lucian. Hij is een haagbeuk en deze staat

Nadere informatie

Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater

Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater Deze lesbrief is geschreven voor de groepen 2, 3 en 4 Beste leerkracht, wat ontzettend leuk dat u binnenkort met uw klas naar een voorstelling van Sprietsels Improvisatietheater

Nadere informatie

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld Boekverslag door R. 2024 woorden 26 juli 2013 6,1 7 keer beoordeeld Auteur Tatiana de Rosnay Genre Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Methode Op nieuw niveau A. Boekgegevens

Nadere informatie

SLACHTOFFERSCHAP, TRAUMA EN GEWELD - EEN ONONTWARBARE KLUWEN? 25 mei 2016, Antropia, Driebergen - 25 mei 2016, gedichten Ingmar Heytze

SLACHTOFFERSCHAP, TRAUMA EN GEWELD - EEN ONONTWARBARE KLUWEN? 25 mei 2016, Antropia, Driebergen - 25 mei 2016, gedichten Ingmar Heytze SLACHTOFFERSCHAP, TRAUMA EN GEWELD - EEN ONONTWARBARE KLUWEN? 25 mei 2016, Antropia, Driebergen - 25 mei 2016, gedichten Ingmar Heytze MONITOR Dit wordt geen nieuw verhaal. We doen wat met ons werd gedaan,

Nadere informatie

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren.

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren. Fase 1 Reflectie week 1 Wat gedaan De eerste week meteen alleen voor een nieuwe klas en een nieuwe les opstarten. Hoe zullen de leerlingen reageren? Hoe hoog is het niveau? Hoe is de werkhouding? Zijn

Nadere informatie

6,2. Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni keer beoordeeld. Eerste uitgave 2007 Nederlands

6,2. Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni keer beoordeeld. Eerste uitgave 2007 Nederlands Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni 2009 6,2 609 keer beoordeeld Auteur Genre Joyce Pool Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands B.1 Tijdens een schooluitstap in Londen raken Jamal

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Lesbrief Koning Arthur

Lesbrief Koning Arthur Lesbrief Koning Arthur Introductie Inhoud: Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling Koning Arthur van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is geschikt voor

Nadere informatie

Gedichtbespreking Literatuurkunde Marco Borsato - De Speeltuin (Onderweg)

Gedichtbespreking Literatuurkunde Marco Borsato - De Speeltuin (Onderweg) Gedichtbespreking Literatuurkunde Marco Borsato - De Speeltuin (Onderweg) Gedichtbespreking door een scholier 1383 woorden 3 maart 2003 6,4 110 keer beoordeeld Vak Methode Literatuurkunde Eldorado Speeltuin

Nadere informatie

LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN

LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN Tekentaal Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties van de leerlingen zijn dus steeds correct,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag door een scholier 1480 woorden 25 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Anke de Vries Jeugdboek Eerste uitgave 1992 Vak Nederlands

Nadere informatie

Gedachten stroom 4 (angsten)

Gedachten stroom 4 (angsten) Gedachten stroom 4 (angsten) Sinds Daan er niet meer is heb ik vele angsten. En dat stoort me regelmatig wel. Mijn angsten: * Het Martini ziekenhuis * De kinderafdeling in het Martini ziekenhuis * Sirenes

Nadere informatie

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag door een scholier 2262 woorden 3 november 2003 6,2 114 keer beoordeeld Auteur Joseph Bruchac Eerste uitgave 2001 Vak Engels H 1 Op 2

Nadere informatie

Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun

Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun met potlood op de kaarten geschreven, omdat ik al een

Nadere informatie

Little Doll Dance Company

Little Doll Dance Company Little Doll Dance Company KIPPENVEL Binnenkort gaat de klas naar de danstheatervoorstelling KIPPENVEL van Little Doll Dance Company. Bespreek ter voorbereiding van het voorstellingsbezoek de onderstaande

Nadere informatie