Argumentatie voor case. Duiding verhaal. Analyse. Mediumspecifieke verhaalanalyse

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Argumentatie voor case. Duiding verhaal. Analyse. Mediumspecifieke verhaalanalyse"

Transcriptie

1 Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre: Theater Voorstelling: Soldaat van Oranje Studenten: Tess Luijckx Jeanne Rozema Argumentatie voor case Wij hebben gekozen voor het toneelstuk Soldaat van Oranje. Dit stuk is interessant omdat het niet alleen complex in elkaar zit maar ook omdat het decor heel erg vernieuwend is. Het verhaal wordt live afgespeeld. Soldaat van Oranje heeft de meeste bezoekers in de Nederlandse theater geschiedenis. De theater voorstelling wordt beschreven als een musical 2.0. Duiding verhaal Erik en zijn vrienden wonen in Leiden en leven een onbezorgd studentenleven. Tot de oorlog uitbreekt. In 1941 schrijft Erik het Leids Manifest met het gevolg dat de universiteit door de bezetter wordt gesloten. Erik duikt onder in Amsterdam. Later vlucht hij naar Engeland. Vanuit daar smokkelt hij zendapparatuur naar Nederland. Ook is Erik piloot bij de Engelse luchtmacht en raakt betrokken bij bombardementen op Duitsland. Wanneer de oorlog ten einde komt wordt hij adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt de hoogste Koninklijke onderscheiding (de Militaire Willems-orde). Soldaat van Oranje is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, ook wel bekend als Soldaat van Oranje. Erik Hazelhoff Roelfzema was oorlogspiloot, schrijver, radiomedewerker en is nu een van de grootste verzetshelden uit de geschiedenis. In 1970 verscheen zijn boek Het hol van de ratelslang, dat later werd uitgegeven met de titel Soldaat van Oranje. (Le Granse, Bo (2014) Analyse Opbouw - Begin en eind Het verhaal begint met de ontgroening bij de studentenvereniging Minerva. Erik en zijn vrienden worden ontgroend. Je ziet hoe de studenten worden gekleineerd. Aan het einde gaat Erik door heel Nederland om te zien wat de oorlog heeft aangericht en hoe het is afgelopen met al zijn vrienden. Met het einde is het verhaal helemaal rond.

2 Opbouw - 7 fasen van Aristoteles De expositie. De expositie begint met Erik die met zijn vrienden in Minerva is voor hun ontgroening. De ontgroening vindt plaats in Leiden. Gelijk is de stijl van het verhaal duidelijk. De stijl is dat de realiteit voorop staat maar ook dat er grapjes worden gemaakt. De grapjes zijn redelijk kleinerend. Het genre wordt pas duidelijk als ze echt worden aangevallen door de Duitsers. Het motorisch moment. Het toneelstuk gaat pas echt van start als ze worden gebombardeerd door de Duitsers. Hierdoor ontstaat er veel paniek. Maar ook willen veel mensen de held uit hangen. Daardoor ontstaat er een tweestrijd. Wie kiest voor welke partij? Speel je mee met de Duitsers of kies je voor het verzet? De conflictontwikkeling. Doordat Nederland is gebombardeerd door de Duitsers ontstaat er een conflict over wie aan welke zijde hoort. Hoor je bij de Nederlanders of hoor je bij de Duitsers. Er ontstaat tussen Erik en zijn vrienden een relationeel conflict. Alle vrienden lijden onder de keuze van Anton om voor de Duitsers te kiezen. De vrienden moeten ervoor kiezen of ze Anton laten vallen of dat ze hem stiekem nog een beetje te vriend houden, omdat ze bang zijn dat Anton achter hun aan komt. Keerpunten tot de crisis. Door het conflict over wie bij welke kant hoort komt er een ruzie. Erik kiest er voor om bij het verzet te gaan en Anton kiest voor de NSB. De vriendin van Anton kiest er ook voor om bij de NSB te gaan. Charlotte kiest voor het verzet. En sommige vrienden kiezen voor hun studie en voor zichzelf. De climax. Het hoogtepunt van de musical is dat de oorlog overwonnen wordt. Nederland en Engeland hebben de Duitsers verslagen. Dankzij het verzet en de samenwerking tussen Erik en de koningin ontdekken ze een lek. Ze zijn het lek te slim af. Samen met Frits gaat hij in een vliegtuig Duitsland bombarderen. Na vele gevechten wint eindelijk Nederland het gevecht. Nederland is bevrijd. De ommekeer. Als de oorlog is afgelopen wordt Erik uitgeroepen tot held. De koningin geeft hem een lintje voor al zijn goede werk. Doordat Erik zo veel moed had werd hij uitgeroepen als held. Samen met de Koningin hebben zij gezorgd dat Nederland de strijd aan kon gaan met Duitsland. Erik en Frits kenden geen angst en hebben geluk gehad dat ze niet gedood zijn. Als hij het lintje krijgt denkt hij wel terug aan alle vrienden die hij heeft verloren. Vooral Charlotte die is overleden in een concentratie kamp.

3 De afwikkeling. Erik gaat op het einde langs bij al zijn vrienden om te zien hoe het gaat en wat de oorlog allemaal heeft aangericht. Tijdens deze tocht ziet hij welke verwoestingen het land heeft moeten doorstaan maar ook hoe vreugde en vrijheid zijn teruggekeerd. Tijdens zijn tocht komt hij de leden van zijn vriendengroep ook weer tegen, helaas niet allemaal meer in leven. In deze afwikkeling is nog een keer duidelijk te zien welke verschillende wegen de leden van de vriendengroep in zijn geslagen en waar het hun uiteindelijk gebracht heeft. (Haagsma, Robert, 2013) Opbouw - Campbell Het vertrek: De oorlog breekt uit. Erik besluit om voor Nederland op te staan en in het verzet te gaan. Zijn beste vriend Anton probeert hem te overtuigen om bij de NSB te komen. Maar Erik kiest voor het verzet. Het meisje Charlotte waar hij al een tijdje achteraan zit besluit ook om bij het verzet te gaan. Dit maakt het voor Erik nog makkelijker om te kiezen voor het verzet. Het verzet begint echt als Erik met een bootje naar Engeland vaart en samen met de Koningin plannen smeed voor het verzet. Erik geeft niet op en gaat door tot Nederland bevrijd is. De inwijding: Erik heeft het niet altijd makkelijk. Anton, zijn beste vriend, wil hem vermoorden. Een paar vrienden willen niks doen tijdens de oorlog. En sommige vrienden kiezen voor het verzet. Hij verliest vrienden. Ook lukken zijn pogingen niet altijd met het verzet. Maar ondanks dat zijn pogingen niet lukken gaat hij door omdat hij Charlotte voor zich wil winnen. De vrienden proberen Erik te overtuigen om bij de NSB te komen, anders kunnen ze niet garanderen dat hij niet vermoord wordt. Maar Charlotte overtuigt hem om toch door te gaan met het verzet. Uiteindelijk beginnen al zijn pogingen om Nederland te bevrijden te lukken. Na een tijdje wordt Nederland bevrijd door een van zijn acties. De terugkeer: Na de oorlog beseft Erik pas echt wat er allemaal is gebeurd. Charlotte is overleden in een concentratiekamp. Anton heeft zichzelf opgehangen. Maar dankzij de Koningin die hem een lintje aanbiedt en vraagt of Erik voor haar wil komen werken, blijft Erik positief. Hij heeft geen zorgen meer voor later. Erik is wel bang om terug te gaan maar besluit toch te gaan kijken wat de oorlog heeft aangericht en hoe het met iedereen is. Daardoor vindt hij rust en kan hij rustig door leven. (Vandeweijer, I. (2009)

4 Karakters - Aristoteles De protagonist is Erik Hazelhoff Roelfzema. Hij is een Leidse student. Hij is de hoofdrolspeler. Erik heeft veel vrienden en is erg dapper en moedig. Andere spelers zijn de vrienden van Erik. Charlotte, het meisje waar hij achteraan zit. De tegenspelers zijn de Duitsers. Een van zijn beste vrienden, Anton, besluit om zich bij de Duitsers aan te sluiten. Hij is de antagonist. Ook koningin Wilhelmina speelt een rol. Zij en Erik worden vrienden en besluiten samen tegen de Duitsers te gaan vechten. Frits is een van zijn beste vrienden, waarmee hij allemaal heldhaftige daden doet. Wilhelmina en Charlotte kan je zien als tritagonist. Beide hebben ze een bijrol en zorgen voor verzoening. Dit zie je bijvoorbeeld terug in Charlotte die zorgt dat Erik zijn vriend Anton niet wil vermoorden en vice versa. Samen met de vriendin van Anton zorgt Charlotte hiervoor. Karakters - Campbell Held Schaduw Mentor Heraut Schildwacht Transformator Trickster Bondgenoten Erik, hij is de hoofdpersoon. Hij zit in het verzet. Anton, staat tegenover Erik. Hij sluit zich aan bij de Duitsers. Koningin Wilhelmina, geeft opdrachten aan Erik om de Duitsers te verslaan. De oorlog, dit maakt dat er een strijd ontstaat tussen het verzet en de Duitsers. Charlotte, voorkomt dat Erik een fout maakt als hij Anton wil vermoorden. Paul, een vriend van Erik, die eerst een geheime radiozender had stapt over naar de Duitsers en verraadt zijn vrienden. Vrienden die Erik proberen over te halen om bij de NSB te gaan zodat hij door kan studeren en bevriend kan blijven met hen. Frits, Erik is zijn beste vriend en samen strijden zij tegen de Duitsers. (Vogler, Hero s Journey) Perspectief Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller (Omniscient narration). Dit weet je doordat er geen geheimen zijn. Je weet precies wat er gebeurt in het verhaal. Ook weet je evenveel als de hoofdrolspelers.

5 Tijd en ruimte De verteltijd van de voorstelling is 3 uur en 25 minuten. De vertelde tijd is bij soldaat van Oranje ongeveer 5/6 jaar. Hierin maak je de tijd voor de oorlog mee, de bevrijding en ook de tijd na de oorlog. Je weet de vertelde tijd doordat ze een aantal jaartallen laten zien of vertellen in welk jaar je nu bent. Er zijn wel een aantal tijdsprongen, dit wordt dan verteld. (Deniseqn, 2014) Het verhaal speelt zich af in 1940 in de tweede wereldoorlog. In de voorstelling zijn ze in Leiden en in Engeland. Het stuk speelt zich af in studentenvereniging Minerva, het Kurhaus, Paleis Noordeinde, op zee en een vliegveld. Door middel van verschillende decors, projecties, beelden en licht worden verschillende ruimtes gepresenteerd. Het publiek zit op een ronde tribune. Ze zitten in het midden en de tribune kan draaien. Zo draait het publiek van het ene decor naar het andere decor. Het theater heeft 180 graden projecties, hierdoor zit het publiek echt in het stuk. Retorische stijlmiddelen Repetitio Er worden situaties herhaald. Ze zijn bijvoorbeeld meerdere malen bij de koningin. Er zijn ook liedjes die zich vaker herhalen. Contrast In het verhaal is er een groot contrast dat steeds terug komt en waar het verhaal uiteindelijk om draait. Namelijk het verzet tegenover de Duitsers. In het verhaal is dat Erik tegenover Anton. Erik zit in het verzet en Anton staat aan de kant van de Duitsers. Vergelijking Aan het eind van de voorstelling laten ze zien wat de oorlog met alle leden van de vriendengroep gedaan heeft. Voor ieder personage is de afloop verschillend, maar laat uiteindelijk zien dat welke kant je ook kiest of welke keuzes je maakt, de oorlog voor iedereen een slechte uitkomst heeft. Mediumspecifieke kenmerken Tijd - Het daadwerkelijke verhaal speelt zich af in 5 jaar. In het theater moeten zij dit omzetten in een verhaal van ongeveer 3 uur. Dit doen ze door alleen belangrijke stukken uit het verhaal te vertellen en niet alle personages te gebruiken of personages samen te voegen. (Le Granse, Bo (2014) Ruimte - De ruimte beperkt de mogelijkheid voor attributen en effecten. Zo kunnen ze in het theater geen echte explosies maken of een echt vliegtuig neer zetten. Dit hebben ze opgelost door projecties van explosies te laten zien met het daarbij behorend geluid. En wanneer er een vliegtuig aan bod komt, spelen de acteurs buiten het theater. De achterkant van het theater gaat open. Het verhaal speelt zich buiten het theater af.

6 Wanneer Erik, Frits en Chris op de boot naar Engeland zitten, hebben ze in het theater ook een zee nagebootst met echt water en regen. Deze realistische elementen maken dat de toeschouwers overtuigd worden. Doordat er een 180 graden toneel is, is de voorstelling heel realistisch. Je ziet bijvoorbeeld iemand op een echte motor bijna het hele toneel over rijden. Zo heb je echt het gevoel dat hij naar een andere plek toe gaat. Discussie Een lastig punt voor ons was de verhaal opbouw van Aristoteles. Bijvoorbeeld bij de ommekeer en de afwikkeling. Bij de ommekeer dacht Jeanne gelijk aan iets negatiefs terwijl Tess meer dacht aan wat hij verder in zijn leven deed. Uiteindelijk hebben we een tussenweg gekozen. Ik (Tess) vind dat het verhaal gaat over dat je niet bang hoeft te zijn om verzet te tonen. Dat het belangrijk is om moedig te zijn. Maar het verhaal draait niet alleen daarom. Ook om te laten zien hoe het was in de oorlog. Hoe het is om je ineens tegen je vrienden te moeten keren. En om los te laten. Dankzij Soldaat van Oranje heb ik wel een goed idee hoe de oorlog een beetje is geweest. Ik (Jeanne) zie het verhaal meer als een zicht op wat de oorlog met mensen doet en welke motieven zij hebben voor de keuzes die ze maken in oorlogstijd. Je krijgt verschillende verhalen van personen te zien. Het wordt op zo n manier verteld dat de kijker zich in iedereen kan inleven en keuzes kan begrijpen.

7 Bronnen Auteur onbekend (datum onbekend) Verhaal Soldaat van Oranje Deniseqn (2014) De verhaal opbouw; Aristoteles, Propp, Campbell en Mckee Haagsma, Robert, et. al. Het verhaal van de Soldaat van Oranje, in Soldaat van Oranje; de musical. Amersfoort: Drukkerij Wilco, [programmaboek] Le Granse, Bo (Maart 2014) Soldaat van Oranje traumaverwerking en de notitie van spel Tweno(Jaartal onbekend) Tragedie volgens Aristoteles nl/theater/ tragedie-volgens-aristoteles.html Vandeweijer, I. (2009) Storytelling. Biblion Uitgeverij. ISBN: Vogler, C. (onbekend). Hero s Journey. Retrieved Februari 21, 2016, from The Writers Journey: s_journey.htm

PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen

PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen Mediumspecifieke verhaalanalyse PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen Karlijn knipping 1675858 Roos Buijs 1664968 Februari 2017 Heb jij de juiste motivatie en eigenschappen om de mensheid

Nadere informatie

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april 2004 6,2 299 keer beoordeeld Auteur Genre Erik Hazelhoff Roelfzema Biografie, Oorlogsroman Eerste uitgave 1970 Vak Nederlands 3. Verantwoording keuze

Nadere informatie

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL Zeferino de Fretes - 1680537 Demi Vendrig - 1677886 Aantal woorden: 2177 Vandaag zijn detectives begonnen met het verzamelen van bewijzen op Slot Swaenesteyn,

Nadere informatie

Narratieve analyse. Weerwolven van Wakkerdam. Daniel Albers Thijs Dueck

Narratieve analyse. Weerwolven van Wakkerdam. Daniel Albers Thijs Dueck Narratieve analyse Weerwolven van Wakkerdam Daniel Albers - 1679250 Thijs Dueck - 1687065 Argumentatie voor case Weerwolven van Wakkerdam is een spel wat met een groep van 8-20 personen gespeeld wordt.

Nadere informatie

La Liberté guidant le peuple. Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, Elena Diepstraten,

La Liberté guidant le peuple. Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, Elena Diepstraten, La Liberté guidant le peuple Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, 1678766 Elena Diepstraten, 1675727 Klas: B02 Cursusnaam: Narrativiteit Cursuscode: JDE-NARRAT.2v-14 Cursusjaar: 2016-2017 Periode:

Nadere informatie

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE. JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric. Emile Boudeling Mark Schilt

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE. JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric. Emile Boudeling Mark Schilt MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric Emile Boudeling 1664103 Mark Schilt 1680220 INTRODUCTIE In Amerika is een virus uitgebroken dat mensen in zombies verandert. Hondsdolle,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Soldaat van oranje door Erik Hazelhoff Roelfzema

Boekverslag Nederlands Soldaat van oranje door Erik Hazelhoff Roelfzema Boekverslag Nederlands Soldaat van oranje door Erik Hazelhoff Roelfzema Boekverslag door K 1583 woorden 23 september 2017 7,1 16 keer beoordeeld Auteur Genre Erik Hazelhoff Roelfzema Biografie, Oorlogsroman

Nadere informatie

Jip gaat naar de tandarts

Jip gaat naar de tandarts Creëer een verhaal Jip gaat naar de tandarts Lynn Eeftink 1665912 Narrativiteit Periode C 2016 Madris Duric Een bezoekje aan de tandartspraktijk, niemand staat er echt om te springen, maar waarom eigenlijk?

Nadere informatie

Mediumspecifieke verhaalanalyse. Vrijdag 19 december Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis Anouk Roumans

Mediumspecifieke verhaalanalyse. Vrijdag 19 december Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis Anouk Roumans Opdracht 1 Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre Theater Theatervoorstelling Wachten op de Barbaren Datum Vrijdag 19 december Adres Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis 1668286 Anouk Roumans

Nadere informatie

Narrativiteit. Opdracht 2. Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14. Docent Madris Duric. Student Anouk Roumans 1639316. Klas JDE- B04

Narrativiteit. Opdracht 2. Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14. Docent Madris Duric. Student Anouk Roumans 1639316. Klas JDE- B04 Narrativiteit Opdracht 2 Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14 Docent Madris Duric Student Anouk Roumans 1639316 Klas JDE- B04 1 Het verhaal De verslaving. Het is 4 uur in de middag. De man zit op de bank televisie

Nadere informatie

Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit

Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit Opdracht: Mediumspecifieke-verhaalanalyse Leerlingen: Thijs Drost (1659503) Gino Wachter (1640296) Klas: JDE-B04 Leerjaar: 2, blok C Docent: Madris Duric Vak:

Nadere informatie

Mediumspecifiek verhaalanalyse

Mediumspecifiek verhaalanalyse Mediumspecifiek verhaalanalyse Cursus: Narrativiteit Cursusjaar: 2016/2017 Docent: Madris Duric Datum: 27-02-2017 Opdracht: Verhaalanalyse; oneindige soapserie Klas: JDE-B05 Studentnamen: Lisanne Spoelstra

Nadere informatie

CREEER EEN VERHAAl. Cursus Narrativiteit VOCX. Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1

CREEER EEN VERHAAl. Cursus Narrativiteit VOCX. Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1 CREEER EEN VERHAAl Cursus Narrativiteit VOCX Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1 Inhoud: Inleiding 2 Verhaal 3 Beargumentatie 4 Verhaalkeuze 4 Mediumkeuze 5 Verhaalanalyse

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Een analyse over de film The Hunger Games

Een analyse over de film The Hunger Games Een analyse over de film The Hunger Games Naam studenten: Klas: Studentnummers: Cursusnaam: Cursuscode: Cursusjaar: Periode: Docent: Datum: Opdracht: Aantal woorden: Tomas Rijnbeek Eline Mosterd B02 1680150

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

De expeditie naar mars

De expeditie naar mars De expeditie naar mars Naam studenten Studentennummers Klas Cursusnaam Cursuscode Docent Datum Opdracht Ruben van As & Tim van Hal 1676092 1678668 JDE-B02 Narrativiteit JDE-NARRAT.2V-14 Pauline Fuhri Snethlage

Nadere informatie

Rot buitenlanders! Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric

Rot buitenlanders! Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric Rot buitenlanders! 1655439 Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric Racisme Racisme, laatste maanden lijkt het er weer veel meer aanwezig. Door de vluchtelingenstroom vanuit Syrië probeert ieder

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul D Boekverslag door een scholier 1370 woorden 26 oktober 2016 6,4 81 keer beoordeeld Auteur Paul D Eerste uitgave 2009 Vak Nederlands Leesverslag Algemene gegevens

Nadere informatie

Verhaalanalyse The Settlers of Catan. Emma Dalenberg David Albers Pauline Fuhris Nethagele Narrativiteit

Verhaalanalyse The Settlers of Catan. Emma Dalenberg David Albers Pauline Fuhris Nethagele Narrativiteit Verhaalanalyse The Settlers of Catan Emma Dalenberg - 1675063 David Albers - 1679143 Pauline Fuhris Nethagele Narrativiteit Samenvatting The settlers of Catan is een verhaal over een groep kolonisten die

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Lesidee: Oorlog en verzet

Lesidee: Oorlog en verzet Lesidee: Oorlog en verzet Tussen 1940 en 1945 was Nederland bezet door Duitse troepen. Die waren in de nacht van 9 op 10 mei 1940 in opdracht van Adolf Hitler het land binnengevallen. Het Nederlandse leger

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De voorspelling door Evert Hartman

Boekverslag Nederlands De voorspelling door Evert Hartman Boekverslag Nederlands De voorspelling door Evert Hartman 7,2 Boekverslag door een scholier 1675 woorden 100 keer beoordeeld 17 september 2003 Auteur Evert Hartman Genre Thriller & Detective, Jeugdboek

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

NARRATIVITEIT. Mediumspecifieke verhaalanalyse. Deus Ex: Human Revolution. Jurr van Hout /

NARRATIVITEIT. Mediumspecifieke verhaalanalyse. Deus Ex: Human Revolution. Jurr van Hout / NARRATIVITEIT Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre: Title: Docent: Studenten: Periode: Klas: Video Game Deus Ex: Human Revolution Madris Duric Hidde Pluim / 1657880 Jurr van Hout / 1641415 Blok C B04

Nadere informatie

2 maart maart Leerlingen De Meeander Heelweg

2 maart maart Leerlingen De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2017 Leerlingen De Meeander Heelweg Pijn is niet fijn Pijn levert verdriet Pijn is niet goed voor het lichaam Pijn is fout Pijn hoort niet in de samenleving Bouke Venderbosch groep

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw

Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen Boekverslag door een scholier 1550 woorden 15 december 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Heleen van Royen Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

6,8. Boekverslag door H woorden 15 oktober keer beoordeeld. Oorlogsroman, Geschiedenis Eerste uitgave 2010 Nederlands

6,8. Boekverslag door H woorden 15 oktober keer beoordeeld. Oorlogsroman, Geschiedenis Eerste uitgave 2010 Nederlands Boekverslag door H. 2462 woorden 15 oktober 2014 6,8 42 keer beoordeeld Auteur Els Florijn Genre Oorlogsroman, Geschiedenis Eerste uitgave 2010 Vak Nederlands Samenvatting van de inhoud De belangrijkste

Nadere informatie

DIE VIJF DAGEN IN MEI

DIE VIJF DAGEN IN MEI DIE VIJF DAGEN IN MEI 1940 Op initiatief van Martin Lagestee maakte Lagestee Film BV in samenwerking met acht regionale omroepen en in coproductie met NTR en VPRO vijf documentaires met als onderwerp de

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

Het boek is in juni 2007 uitgegeven door Leopold, het boek heeft 154 pagina s en 17 hoofdstukken.

Het boek is in juni 2007 uitgegeven door Leopold, het boek heeft 154 pagina s en 17 hoofdstukken. Boekverslag door T. 1229 woorden 9 april 2013 7,6 20 keer beoordeeld Auteur Maren Stoffels Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Inhoud Algemene gegevens Personages Tijd Plaats Spanning Thema

Nadere informatie

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fianca Filmverslag door E. 1877 woorden 4 mei 2014 6 6 keer beoordeeld Vak Frans A Algemeen Regisseur: Titel: Jean-Pierre Jeunet Un long Dimanche de Fianca Premiere:

Nadere informatie

Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais

Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais Boekverslag Frans Le barbier de Seville door Pierre- Augustin Caron de Beaumarchais Boekverslag door een scholier 1799 woorden 30 december 2002 6,2 23 keer beoordeeld Auteur Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

Geef aan de hand van naslagmateriaal, recensies, internet enz. enige informatie over de regisseur, zijn leven, zijn werk e.d.

Geef aan de hand van naslagmateriaal, recensies, internet enz. enige informatie over de regisseur, zijn leven, zijn werk e.d. Werkstuk door Robbin 1018 woorden 11 april 2018 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Totaal: 90 punten 1. Titelblok (4) Titel van de film Bankier van het verzet Achternaam regisseur,

Nadere informatie

Mondeling se4. Lise Visschedijk 4G2

Mondeling se4. Lise Visschedijk 4G2 Mondeling se4 Lise Visschedijk 4G2 15 februari 2019 Underdog Elfie Tromp Het achterhuis Anne Frank In transit Margaretha van Andel De liefdesbrieven van Abelard & Lily Laura Creedle Love, Simon- Becky

Nadere informatie

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Op de vlucht Trek een lijn naar het goede plaatje. In de winkel is bijna alles op. De groenteman zegt: de mensen kopen veel eten, de mensen vluchten voor

Nadere informatie

Oorlogswinter. Denice Surink

Oorlogswinter. Denice Surink Oorlogswinter Inhoud 1. Zakelijke gegevens... 3 2. Samenvatting... 3 3. Over de auteur... 3 4. Over het boek... 4 5. Leeservaringen... 4 6. Recensie.... 5 1. Zakelijke gegevens A. Het boek heet oorlogswinter.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wie niet weg is wordt gezien door Ida Vos

Boekverslag Nederlands Wie niet weg is wordt gezien door Ida Vos Boekverslag Nederlands Wie niet weg is wordt gezien door Ida Vos Boekverslag door een scholier 1922 woorden 15 juni 2006 6,9 122 keer beoordeeld Auteur Genre Ida Vos Kort verhaal Eerste uitgave 1981 Vak

Nadere informatie

MUSICALS ROZEMARIJN WESSELING

MUSICALS ROZEMARIJN WESSELING MUSICALS ROZEMARIJN WESSELING 2 Voorwoord Musicals, ze zijn mooi, interessant en leerzaam. Het zijn verhalen die tot mij doordringen. De eerste musical die ik heb gezien is de Lion King, omdat ik naar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros

Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros Boekverslag door een scholier 1788 woorden 14 januari 2007 7,9 17 keer beoordeeld Auteur Genre Imme Dros Psychologische roman, Jeugdboek Eerste

Nadere informatie

VAKANTIE. Sander van de Bunt, Narrativiteit JDE-B04 / Madris Duric

VAKANTIE. Sander van de Bunt, Narrativiteit JDE-B04 / Madris Duric VAKANTIE Sander van de Bunt, 2016-03-28 1641981 Narrativiteit JDE-B04 / Madris Duric Vakantie Sander van de Bunt, 2016 gebaseerd op een waargebeurd verhaal Een dag voordat ik eindelijk op zomervakantie

Nadere informatie

WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG. 27 februari Blok C DOCENT - Madris Duric

WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG. 27 februari Blok C DOCENT - Madris Duric WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG 27 februari 2017 - Blok C ------------------------------DOCENT - Madris Duric ------------------------------STUDENTEN Natascha van der Vegt - 1682892

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag door een scholier 1705 woorden 29 juli 2006 6,2 13 keer beoordeeld Auteur Genre Aart van der Leeuw Liefdesroman Eerste uitgave

Nadere informatie

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun.

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun. Boekverslag door een scholier 1916 woorden 14 februari 2003 5,5 21 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Samenvatting: Laura is al een paar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Soldaat van oranje door Erik Hazelhoff Roelfzema

Boekverslag Nederlands Soldaat van oranje door Erik Hazelhoff Roelfzema Boekverslag Nederlands Soldaat van oranje door Erik Hazelhoff Roelfzema Boekverslag door een scholier 2191 woorden 3 maart 2006 6,4 109 keer beoordeeld Auteur Genre Erik Hazelhoff Roelfzema Biografie,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands LEEF! door Laura Maaskant

Boekverslag Nederlands LEEF! door Laura Maaskant Boekverslag Nederlands LEEF! door Laura Maask Boekverslag door L. 1423 woorden 5 januari 2017 4,4 5 keer beoordeeld Auteur Genre Laura Maask Biografie Eerste uitgave 2014 Vak Nederlands Titel: LEEF Auteur:

Nadere informatie

Malka Mai. Mirjam Presseler. Rose Kattenberg, 4V2 16 november 2015

Malka Mai. Mirjam Presseler. Rose Kattenberg, 4V2 16 november 2015 Malka Mai Mirjam Presseler Rose Kattenberg, 4V 6 november 05 Inhoud Samenvatting Tijd 3 Ruimte 3 Perspectief 3 Thema 3 Personages 3 Titel 3 De auteur 4 Eindoordeel 4 Het boek bestaat uit 34 bladzijdes

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

VOORBEELDPLAN VRIJHEIDSMAALTIJD NONNEBURG RAPENBURG, LEIDEN

VOORBEELDPLAN VRIJHEIDSMAALTIJD NONNEBURG RAPENBURG, LEIDEN VOORBEELDPLAN VRIJHEIDSMAALTIJD NONNEBURG RAPENBURG, LEIDEN INHOUD Organisatie Bezoekers Catering Programma Locatie Verhaal Bijlagen 1 2 2 3 4 6 7 ORGANISATIE Initiatiefnemer: Communicatie: Programmamaker:

Nadere informatie

Ramon ten Thije 3G2. Vertraging. Schrijver: Hans Maarten Roepnaam: Tim Krabbé Uitgeverij: Wolters-Noordhoff e druk niveau bladzijden

Ramon ten Thije 3G2. Vertraging. Schrijver: Hans Maarten Roepnaam: Tim Krabbé Uitgeverij: Wolters-Noordhoff e druk niveau bladzijden Ramon ten Thije 3G2 Vertraging Schrijver: Hans Maarten Roepnaam: Tim Krabbé Uitgeverij: Wolters-Noordhoff 1999 3 e druk niveau 4 125 bladzijden Inhoud Over de Auteur... 3 Over het boek... 4 Keuzeopdracht:

Nadere informatie

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Inhoudsopgave 1. Zakelijke gegevens 2. Samenvatting van het boek 3. Over de auteur 4. Over het boek 5. Leeservaringen 6. Recensie en eigen mening 1.

Nadere informatie

Rozanne Kreugel Klas 3G VMBO TL Algemene boekgegevens:

Rozanne Kreugel Klas 3G VMBO TL Algemene boekgegevens: Boekverslag door een scholier 1415 woorden 15 november 2017 3,8 4 keer beoordeeld Auteur Bibi Dumon Tak Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2010 Vak Nederlands Rozanne Kreugel Klas 3G VMBO TL 27-09-17 Algemene

Nadere informatie

Analyse Zwanenmeer. Tchaikovsky - The Kirov Ballet. Communica)e Mul)media Design. Narra)viteit Pauline Fuhri Snethlage. Klas B

Analyse Zwanenmeer. Tchaikovsky - The Kirov Ballet. Communica)e Mul)media Design. Narra)viteit Pauline Fuhri Snethlage. Klas B Analyse Zwanenmeer Tchaikovsky - The Kirov Ballet Communica)e Mul)media Design Narra)viteit Pauline Fuhri Snethlage Klas B02 26-09- 2016 Rosa Wolbert & Jurrian van Bart 1675551 & 1683240 1 Inleiding Voor

Nadere informatie

Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF

Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF In vier weken krijg je inzicht in wat een verhaal goed, meeslepend, invoelbaar en prettig leesbaar maakt. Je krijgt gereedschap

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wierook en tranen door Ward Ruyslinck

Boekverslag Nederlands Wierook en tranen door Ward Ruyslinck Boekverslag Nederlands Wierook en tranen door Ward Ruyslinck Boekverslag door een scholier 2023 woorden 11 april 2001 7,4 145 keer beoordeeld Auteur Genre Ward Ruyslinck Oorlogsroman Eerste uitgave 1958

Nadere informatie

WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok

WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok WILLEM VAN HANEGEM Geboren: 1944, Breskens Toptijd: 1962-1983 Clubs: Velox, Xerxes, Feyenoord, AZ 67, Chicago Sting, FC Utrecht Positie

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Oorlogswinter door Jan Terlouw

Boekverslag Nederlands Oorlogswinter door Jan Terlouw Boekverslag Nederlands Oorlogswinter door Jan Terlouw Boekverslag door Rik 3050 woorden 27 februari 2019 9,3 3 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave 1972 Vak Nederlands

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Figuur 0: The Wind Waker. Portfolio opdracht 1. The legend of Zelda: The Wind Waker

Figuur 0: The Wind Waker. Portfolio opdracht 1. The legend of Zelda: The Wind Waker Figuur 0: The Wind Waker Portfolio opdracht 1 The legend of Zelda: The Wind Waker Sarah Oskam (1677133) Leontien Goris (1610339) Pauline Fuhri Snethlage JDE-B04 2016/2017 Inhoudsopgave Argumentatie verhaalkeuze.2

Nadere informatie

Oorlogsgeheimen. Tim Seerden. Jacques Vriens. Van Holkema & Warendorf

Oorlogsgeheimen. Tim Seerden. Jacques Vriens. Van Holkema & Warendorf Oorlogsgeheimen Tim Seerden Jacques Vriens Van Holkema & Warendorf 1 Inhoudsopgave - Informatie over de schrijver Pagina 3 - Titel en ondertitel Pagina 4 - Genre Pagina 5 - Hoofdpersonages Pagina 6 - Verhaalopbouw

Nadere informatie

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Knip de Mix en matchkaartjes uit (zie de laatste pagina van deze lesvoorbereiding). Zorg ervoor dat complete setjes worden uitgedeeld, anders is er

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

4,1. Boekverslag door Tim 1784 woorden 27 november keer beoordeeld. Jeugdboek, Oorlogsroman Eerste uitgave 2007 Nederlands.

4,1. Boekverslag door Tim 1784 woorden 27 november keer beoordeeld. Jeugdboek, Oorlogsroman Eerste uitgave 2007 Nederlands. Boekverslag door Tim 1784 woorden 27 november 2017 4,1 11 keer beoordeeld Auteur Jacques Vriens Genre Jeugdboek, Oorlogsroman Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Oorlogsgeheimen Tim Seerden Jacques Vriens

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles: Vechten voor vrijheid!

Docentenhandleiding. Museumles: Vechten voor vrijheid! Docentenhandleiding Museumles: Vechten voor vrijheid! Versie 2.0 Museum Engelandvaarders Bosweg 15, 2202 NX Noordwijk In opdracht van Stichting Museum Engelandvaarders opgesteld door: Karin Kievit: Historicus,

Nadere informatie

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Boekverslag Engels Bartlett and the Ice Voyage door Odo Hirsch

Boekverslag Engels Bartlett and the Ice Voyage door Odo Hirsch Boekverslag Engels Bartlett and the Ice Voyage door Odo Hirsch Boekverslag door een scholier 1753 woorden 25 oktober 2003 6,4 10 keer beoordeeld Auteur Odo Hirsch Eerste uitgave 1999 Vak Engels A, zakelijke

Nadere informatie

Vierde Ontmoetings- en herdenkingsdag 5 juli 2018 Een samenwerkingsproject van 14 Amstelveense scholen. Broersepark en Kruiskerk

Vierde Ontmoetings- en herdenkingsdag 5 juli 2018 Een samenwerkingsproject van 14 Amstelveense scholen. Broersepark en Kruiskerk Vierde Ontmoetings- en herdenkingsdag 5 juli 2018 Een samenwerkingsproject van 14 Amstelveense scholen Broersepark en Kruiskerk Ontmoeten van mensen gelovigen van godsdiensten en levensbeschouwingen en

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1121 woorden 2 april keer beoordeeld. Eerste uitgave 1990 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1121 woorden 2 april keer beoordeeld. Eerste uitgave 1990 Nederlands Boekverslag door een scholier 1121 woorden 2 april 2006 5 18 keer beoordeeld Auteur Genre Ad van Gils Jeugdboek Eerste uitgave 1990 Vak Nederlands Titel: De Vos van de Biesbosch een verzetsgroep in actie

Nadere informatie

Een boek schrijven voor dummy s

Een boek schrijven voor dummy s Mijn School Een boek schrijven voor dummy s Een how to guide voor vrij schrijven Sander Mulder 4-9-2017 Voorwoord: dit boek is een simpele stap voor stap gids die je alle ins en outs van het schrijven

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door S. 1705 woorden 9 december 2015 7,3 7 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947 Waargebeurd,

Nadere informatie

Dreadlocks & Lippenstift

Dreadlocks & Lippenstift Dreadlocks & Lippenstift Uitgever: Leopold Schrijver: Maren Stoffels Jaar van 1e druk: in 2005 / 143 pagina's Leesniveau: 12 t/m 15 jaar Door: Sophie Scharenborg klas: H3G3 De schrijver In 2006 behaalde

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart 2007 5.6 12 keer beoordeeld Auteur Genre Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Vak Engels Mening, Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Tweede Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1663 woorden 7 juni 2004 6,3 124 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud Inleiding Hoofdstuk 1: Spanning voor de oorlog Hoofdstuk 2:

Nadere informatie

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje;

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje; LESSUGGESTIES blijkt de blijvende grote interesse van scholieren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij geven aan vooral gegrepen te worden door persoonlijke verhalen, gekoppeld aan inzet van hedendaagse middelen.

Nadere informatie

Boekverslag door N woorden 23 februari keer beoordeeld. Simone van der Vlugt. Eerste uitgave 2008 Nederlands. A, Zakelijke gegevens

Boekverslag door N woorden 23 februari keer beoordeeld. Simone van der Vlugt. Eerste uitgave 2008 Nederlands. A, Zakelijke gegevens Boekverslag door N. 1609 woorden 23 februari 2013 7 4 keer beoordeeld Auteur Simone van der Vlugt Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2008 Vak Nederlands Methode Op nieuw niveau A, Zakelijke gegevens Titel;

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag door een scholier 1671 woorden 14 januari 2002 6,9 81 keer beoordeeld Auteur Genre Leon de Winter Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter?

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? SEMINAR ESSAY In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? Dennis Hofman 1603083 Concept design Rob van den Idsert 02-12-14

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK HET WERKBOEKJE! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat de

Nadere informatie

Skyjack betekent luchtkaping. Het boek gaat ook over een kaping in de lucht. Er wordt namelijk een vliegtuig gekaapt.

Skyjack betekent luchtkaping. Het boek gaat ook over een kaping in de lucht. Er wordt namelijk een vliegtuig gekaapt. Boekverslag door een scholier 1671 woorden 11 juni 2004 7.2 549 keer beoordeeld Auteur Tim Vicary Eerste uitgave 1989 Vak Engels 1. Bibliografische gegevens: Titel: Skyjack Schrijver: Tim Vicary Uitgeverij:

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1852 woorden 24 maart 2009 6,7 18 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

Essay Interactieve Multimedia. Richard de Bock im Juni

Essay Interactieve Multimedia. Richard de Bock im Juni Essay Interactieve Multimedia Richard de Bock im0915 23 Juni 2009 http://www.few.vu.nl/~im0915 Inhoudsopgave Inleiding...4 Titel...4 Concept...4 Scenario...5 Maken van de film...6 XIMPEL...7 Documentatie...7

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Kleur bekennen door Hans Mijnders

Boekverslag Nederlands Kleur bekennen door Hans Mijnders Boekverslag Nederlands Kleur bekennen door Hans Mijnders Boekverslag door een scholier 1916 woorden 21 juni 2004 7,2 215 keer beoordeeld Auteur Genre Hans Mijnders Jeugdboek Eerste uitgave 2003 Vak Nederlands

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

Boekverslag door C woorden 27 mei keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boek: Twee Vrouwen

Boekverslag door C woorden 27 mei keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boek: Twee Vrouwen Boekverslag door C. 1393 woorden 27 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands 2. structuurvragen Titelbeschrijving: Boek: Twee Vrouwen

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

1 Op de vlucht. vluchtelingen. Omdat er in Engeland geen oorlog was. Er is een vliegtuig neergestort op de stad en er zijn een paar bommen gevallen

1 Op de vlucht. vluchtelingen. Omdat er in Engeland geen oorlog was. Er is een vliegtuig neergestort op de stad en er zijn een paar bommen gevallen les 1 Op de vlucht 1 Wanneer speelt het verhaal zich af? Op 10 mei 1940 In de eerste dagen van de oorlog. In het midden van de oorlog Aan het eind van de oorlog 2 Waaruit blijkt dat Vlissingen in het begin

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK DE EDUCATIEVE KRANT! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat

Nadere informatie

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding Boekverslag door X. 2555 woorden 8 februari 2002 6.7 873 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1: Inleiding Anne frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt aan de main (Duitsland). Anne heeft een zusje,

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum Knalhard

Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum Knalhard Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum 24-11-2017 Knalhard Algemene informatie Het boek dat ik heb gelezen voor dit verslag is het boek Knalhard. Het boek is geschreven door Caja Cazemier. De uitgever

Nadere informatie

7,4. Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 2002 Nederlands. A. Zakelijke gegevens

7,4. Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 2002 Nederlands. A. Zakelijke gegevens Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober 2014 7,4 13 keer beoordeeld Auteur Roger Vanhoeck Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands A. Zakelijke gegevens 1. Je naam en klas Ilse

Nadere informatie

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar.

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Druk: Dertigste 2. Over de Auteur Jan Terlouw is geboren

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De reis van de lege flessen

Boekverslag Nederlands De reis van de lege flessen Boekverslag Nederlands De reis van de lege flessen door Kader Abdolah Boekverslag door een scholier 2238 woorden 25 februari 2002 6,5 38 keer beoordeeld Auteur Genre Kader Abdolah Psychologische roman

Nadere informatie