Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook."

Transcriptie

1 Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste reacties -vragen: Praten over de inhoud v.e. verhaal -vragen: Praten over stijl/compositie/genre/auteur Na de categorieën - en -vragen komt er een volgende categorie: P. Dit gaat over Prentenboeken. De laatste categorie vragen zijn de D-vragen. Dit betreffen vragen over gedichten. De categorieën P en D hebben een doelgroep aanduiding tussen haakjes staan (vb: 1-4 en 5-8, dit geeft aan voor welke groepen deze vraag het meest geschikt is). Vanaf pagina 10 en verder in dit document vindt u 5 verschillende pictogrammen met daarachter achtereenvolgens de vragen die bij de betreffende pictogrammen horen. Deze pictogrammen en Tips voor het afdrukken: Druk de, en vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Druk de 5 pictogrammen op 5 verschillende kleuren af (1 kleur per picto) en plak de vragen die bij de pictogrammen horen (pagina 13 e.v.) op de achterkant van die pictogrammen. Zo heb je kant-enklare vragenkaartjes.

2 Wat vind je bijzonder aan dit verhaal? Wat vind je raar? Wat vind je moeilijk? Wat snap je niet? Is er een stuk dat je vervelend vond? Kun je een spannend stuk noemen? Weet je nog een grappig stuk? Welke patronen heb je ontdekt? Is er iets dat je nooit in een ander verhaal bent tegengekomen? Denk je bij dit verhaal ook aan andere verhalen? Wie is de hoofdpersoon? Wie is de tegenspeler? Wie helpt de hoofdpersoon? Hoe? Welke personages hebben een bijrol in het verhaal? Welke personages vond je niet aardig? Hoe komt dat? Met wie voel je je het meest verbonden? Denk je bij een personage aan een personage uit een ander verhaal? Is er iemand in het verhaal waarover niets gezegd wordt?

3 Kies een personage uit. Hoe ziet dat personage eruit? Wat kun je over het karakter vertellen? Staan er stukjes in over wat een personage denkt? Op welke plaats(en) speelt het verhaal? Is de plaats van belang? Waar zie je aan in welke tijd het verhaal speelt? Gaat een stuk van het verhaal over de plaats? Gaat een stuk van het verhaal over de tijd? ls het verhaal in een ander land speelt, wat kom je dan over dat land te weten? Gebeurde het verhaal lang geleden of nu? ls het verhaal in een andere tijd speelt, zou je dan meer over die tijd willen weten? Zijn er stukjes in het verhaal die heel lang duren, maar kort verteld worden? Zijn er stukjes die kort duren, maar lang beschreven worden? ls het verhaal lang geleden gebeurde, kan het dan nu nog gebeuren? Hoe begint het verhaal? Hoe loopt het verhaal af?

4 Wat is de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal? ls dit niet wat gebeurd, dan was Toen je de kaft zag, wat dacht je toen over het verhaal? Hoe past de stijl van de illustraties bij dit verhaal? Hoe vind je de tekst op de bladzijde staan? Welke illustratie spreekt je het meest aan? Vind je dat er meer of minder illustraties in het verhaal moeten staan? ls je de korte inhoud nu nog eens leest, vind je dan dat die de inhoud goed weergeeft? Zag je tijdens het lezen het verhaal voor je ogen gebeuren?

5 Heb je het verhaal achter elkaar uitgelezen of in kleine stukjes? Is dit een verhaal om vlug te lezen of juist langzaam? Wist je al snel hoe het verhaal verder zou gaan? Hoe vind je de opbouw van het verhaal? Zitten er herhalingen in het verhaal? Welke dan? Wordt het verhaal verteld in de volgorde van de gebeurtenissen? Zitten er ook herinneringen in het verhaal? Wordt er in het verhaal wel eens vooruitgekeken? Zitten er meer verhalen/verhaaltjes in het verhaal? Kun je een stuk noemen dat het meeste lijkt op het echte leven? Is er een stukje waarin een gebeurtenis heel mooi wordt beschreven? Heb je een paar mooie zinnen gelezen/gehoord? Weet je nog bepaalde uitspraken van een personage? Hoe vind je de keus van de namen van de personages? Staat er iets in het verhaal dat volgens jou niet echt kan?

6 Gebruikt de schrijver moeilijke woorden? Zijn er veel lange zinnen in het verhaal? Kun je vaak lezen wat personages tegen elkaar zeggen? Wie vertelt het verhaal? Wordt het verhaal verteld vanuit een ikfiguur? Komt de verteller in het verhaal voor?

7 Herken je iets uit andere verhalen? Welke kenmerken horen typisch bij dit soort verhalen? Ken je andere schrijvers die ook bij dit genre horen? Toen je het verhaal voor het eerst zag, herkende je toen de naam van de schrijver? ls de schrijver hier op bezoek was, wat zou je dan willen vragen? Welke verhalen heeft de schrijver nog meer geschreven? Vergelijk dit verhaal eens met een ander verhaal. Wat voegen de illustraties toe aan het verhaal? ls jij dit verhaal had geschreven, wat had je dan anders gedaan? ls er een personage getekend is, klopt die tekening dan met jouw beeld? Hoe zou je de tekenstijl van deze illustrator omschrijven? Wat zou je over dit verhaal aan je vrienden vertellen? an wie zou je het verhaal willen aanraden? Welk cijfer zou je dit verhaal geven? En wie zou het ook willen lezen?

8 P(1-4) Hoe denk je dat de tekenaar de tekeningen gemaakt heeft? P(1-4) Hoe ziet een persoon in het verhaal eruit (of een dier, figuur)? En is dat hetzelfde als jij dacht? P(1-4) Welke tekening vind jij het mooist en waarom? P(1-4) Is er een tekening die je niet mooi vindt? Waarom niet? P(1-4) Vind je dat er genoeg tekeningen in het verhaal staan? Waarom wel /niet? P(1-4) Welke kleuren zie je in de tekeningen? P(5-8) Hoe zou je de tekenstijl van deze illustrator omschrijven? P(5-8) Wat voegen de illustraties toe aan het verhaal? P(5-8) ls er een personage (of een voorwerp, een landschap, etc) getekend is, klopt die tekening dan met jouw beeld? P(5-8) Vind je dat er meer of minder illustraties in het verhaal moeten staan? P(5-8) Welke illustratie spreekt je het meest aan? P(5-8) Heb je deze soort illustraties wel eens vaker gezien in andere boeken?

9 D(1-4) Zijn er klanken die steeds terugkomen? D(1-4) Heb je woorden gehoord die rijmen? D(1-4) Kun je een stuk van het gedicht noemen dat niet echt gebeurd kan zijn? D(1-4) Hoe weet je dat dit een gedicht is? D(1-4) Wil je het nog een keer lezen? D(1-4) Ken je mensen die het gedicht mooi zouden vinden? Wie zijn dat? D(5-8) Moet een gedicht altijd rijmen? D (5-8) Heb je een ritme gevoeld? D(5-8) Is er een moment in het gedicht dat jij nu voor je ziet? D (5-8) Staan er woorden in dit gedicht die je lelijk vindt? D(5-8) Ken je mensen die het gedicht mooi zouden vinden? Wie zijn dat? D(5-8) Wil je nog iets van deze dichter lezen? D(5-8) Staan er woorden in dit gedicht die je mooi vindt? D (5-8) Wat is het verschil tussen een verhaal en een gedicht? D (5-8) Zit er herhaling in? Waar? D(5-8) Staan er woorden in het gedicht die meer dan 1 betekenis hebben? Welke? D(5-8) Kun je een stuk van het gedicht noemen dat echt gebeurd kan zijn? D(5-8) Is het een gedicht om snel of langzaam te lezen?

10

11 ategorie 1. Uiterlijk van een boek ategorie 2. Eerste reacties

12 ategorie 3. Personen/dieren/dingen in het boek ategorie 4. Wie/wat/waar in het boek

13 ategorie 5. Wat vind jij?

14 De volgende vragen horen bij de pictogrammen hierboven: Uiterlijk van het boek Wat vind je van de voorkant van het boek, de kaft? Welke tekening/plaat vind je het mooiste? Staan er veel letters, woorden en zinnen in het boek of veel plaatjes? Wat voor tekeningen staan er in het boek? Zijn ze met veel kleur? Lijkt het geverfd? Lijkt het getekend? Lijkt het op echte mensen? Eerste reacties Wat vind je bijzonder aan dit verhaal? Vind je iets raar aan dit verhaal? Wat vind je moeilijk? Wat snap je niet? Is er een stukje dat je niet zo leuk vond? Denk je bij dit verhaal ook aan andere verhalen, omdat het er een beetje op lijkt? Of omdat er dezelfde dingen in gebeuren?

15 Personen / figuren in het boek Wie is het belangrijkste in dit verhaal? De hoofdpersoon Welke andere mensen/dieren/dingen zijn er in dit verhaal? Wie vond je niet zo aardig en waarom niet? Wie zou jij graag willen zijn uit dit verhaal? Waarom? Kies iemand uit het boek. Hoe ziet hij/zij eruit? Welke kleding heeft hij/zij aan? Is hij/zij aardig? Wat/waar/wanneer in het verhaal 11 Op welke plaatsen komen we allemaal in het verhaal? Gebeurde het verhaal lang geleden of kan het ook nu gebeuren? Hoe loopt het verhaal af? Hoe eindigt het verhaal? Noem iets héél spannends of heel belangrijks dat er gebeurt in het verhaal. ls dit héle spannende of héél belangrijke niet was gebeurd, wat was er misschien dan wel gebeurd?

16 Wat vind jij ervan? 10 Wist jij, toen het verhaal net begonnen was, al hoe het verder zou gaan en zou gaan aflopen? Is er een zinnetje dat vaak gezegd wordt in het verhaal? Vind je de namen mooi van de mensen /dieren in het boek? Vind je andere namen misschien mooier of beter? Gebeuren er dingen in het verhaal die in het echt niet kunnen gebeuren? Vertel aan een vriendje waar dit verhaal over gaat Wat vond je van het verhaal? Mooi/niet mooi, leuk/niet zo leuk

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel:

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel: Het leesspel Dit spel is gebaseerd op vragen over boeken zoals weergegeven in het boekje Vertel eens van Aiden Chambers en op vragen over boeken uit het boek Open Boek van Jos Walta. Voorbereiding: Kopieer

Nadere informatie

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers Praten over boeken in de klas Het vragenspel van idan hambers We weten pas wat we denken als we het onszelf horen zeggen. (idan hambers). Elk individu, kind en volwassene, beleeft een tekst op geheel eigen

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren.

Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren. Gruwelijk eng! Vertellen in De Kinderboekenweek Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren. Duur: 2 lessen van respectievelijk 50

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

LEERKRING. GEERT 50 KGleest

LEERKRING. GEERT 50 KGleest LEERKRING GEERT 50 KGleest OPDRACHTEN 1. Houd een interview met de hoofdpersoon van het boek. Stel tenminste 10 vragen en bedenk wat de hoofdpersoon zou antwoorden. Je moet informatie uit het boek aan

Nadere informatie

Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1

Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1 Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1 Planning van de activiteiten: Datum: Activiteit: inleveren voor: Opdracht 1 Voorstelling aula Stantepede 7 februari 2019 Herkansen 14 februari 2019 Opdracht 2

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen De Voorleesvogel Tips bij interactief voorlezen 1 Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag Onderwijsbureau 070-3534552 hwi@dobdenhaag.nl 2 Interactief voorlezen Het is de kunst van interactief voorlezen om

Nadere informatie

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt.

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Het recensieboekje. De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Door het lezen van een recensie kan een ander kind besluiten het boek ook te gaan lezen.

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN BOEKRECENSIE SCHRIJVEN Inhoud Inleiding... 2 Verwerkingsopdracht 1... 3 Verwerkingsopdracht 2... 5 Bijlage 1: Waarom lezen?... 8 Bijlage 2: Boekenkring vragen van Aidan

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

25 leesbelevingsactiviteiten

25 leesbelevingsactiviteiten 25 leesbelevingsactiviteiten Beste leerling, Fijn dat je zo lekker aan het lezen bent. In dit boekje vind je 25 leuke activiteiten om uit te voeren nadat je een leesboek uit hebt. o Informatieboek uit?

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Materialen: Vrij. Verf, potlood, collagetechnieken op computer of met lijm en tijdschriften, en fotografie.

Materialen: Vrij. Verf, potlood, collagetechnieken op computer of met lijm en tijdschriften, en fotografie. Lesbrief Ontwerpwedstrijd voor leerlingen Inzendingen moeten binnen zijn op uiterlijk 1 mei 2017. Tijdens de Dag van de Jonge Jury op 7 juni wordt de winnaar van de Jonge Jury Ontwerpwedstrijd bekendgemaakt

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag door een scholier 1960 woorden 2 februari 2007 7,8 9 keer beoordeeld Auteur Genre Yennik Meert Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Voorbereidingsblad boekbespreking

Voorbereidingsblad boekbespreking Voorbereidingsblad boekbespreking Eigenlijk moet je drie belangrijke dingen vooraf doen: 1. Het kiezen van een boek; 2. Het lezen van een boek; 3. Het voorbereiden en uitschrijven van de boekbespreking.

Nadere informatie

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een:

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: Beste groep 8-er, In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: een boekbespreking een werkstuk een boekverslag een spreekbeurt Je krijgt nu in één keer de instructie

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

Lestip 'Anna Amanda de 1ste'

Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Over het boek Vermoeiend hoor: Anna Amanda wil met alles de eerste zijn. Daarmee maakt ze zich op school niet geliefd. Ze heeft dan ook niet veel vrienden. En dan komt Robby

Nadere informatie

BIJLAGE JURYHANDLEIDING DE INKTAAP

BIJLAGE JURYHANDLEIDING DE INKTAAP INLEIDING Na het lezen van de vier boeken kun je een juryrapport schrijven samen met andere juryleden van jouw school. Om hier een handje bij te helpen hebben we een aantal vragen op een rijtje gezet.

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

technisch verslag literatuur

technisch verslag literatuur technisch verslag literatuur naam klas naam auteur pseudoniem? biografische gegevens boek geschreven in welk jaar? eerste uitgave: uitgever, jaar deze publicatie: uitgever, jaar aantal pagina's Heeft het

Nadere informatie

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling 0 1;6 2 2;6 3 3,6 4 4;6 1. Praat in één-woordzinnen ( bal? betekent bijvoorbeeld: ik wil de bal hebben). 2. Kent de betekenis van ongeveer 70 3. Kan woorden

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Dit weet ik er al over:

Dit weet ik er al over: Lees de uitleg. Voorspellen en tekst lezen Voor je een tekst gaat lezen, voorspel je waarover hij gaat. Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de tekst soms al zien

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag door een scholier 1890 woorden 23 augustus 2003 4,4 17 keer beoordeeld Auteur Genre Willem Elsschot Roman Eerste uitgave 1933 Vak Nederlands

Nadere informatie

Vergeet niet achterin deze opdracht de tips voor lay-out te bekijken!

Vergeet niet achterin deze opdracht de tips voor lay-out te bekijken! De film Bridge of Terabithia is een film die past binnen het thema pesten. Je hebt de film bekeken en vooraf werd de afspraak gemaakt dat je er een filmverslag van gaat maken. Deze opdracht helpt je op

Nadere informatie

De beoordeling van je werkstuk

De beoordeling van je werkstuk De beoordeling van je werkstuk Inzet: - Je levert je werk op tijd in, op de datums die hieronder staan! - Je vraagt hulp als je iets niet snapt. - Je laat je werk in het klad zien, zodat je het nog kunt

Nadere informatie

Oriëntatie 1. Hieronder zie je de voorkant van de originele uitgave (1) en die van de lijsteruitgave (2) (afbeelding zie bijlage).

Oriëntatie 1. Hieronder zie je de voorkant van de originele uitgave (1) en die van de lijsteruitgave (2) (afbeelding zie bijlage). Boekverslag door M. 1448 woorden 20 november 2014 5,9 54 keer beoordeeld Auteur Lydia Rood Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2011 Vak Nederlands Party! Lydia Rood Verwerkingsopdrachten Oriëntatie 1. Hieronder

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Leesclub invulformulier

Leesclub invulformulier Leesclub invulformulier Leesclub invulformulier Geweldig dat jullie meedoen! Door dit formulier zo volledig en origineel mogelijk samen in te vullen en uiterlijk 13 maart op te sturen naar: wijdoenmee@startjouwleesclub.nl

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen Les 1: Een gedicht over de Paralympische Spelen schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje

Nadere informatie

Drukte bij de molen groep 5/6

Drukte bij de molen groep 5/6 Verhalend ontwerp over Olie- en Koren Woldzigt in Roderwolde Drukte bij de groep 5/6 Episode 1: Mensen rond 1900 De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Gegevens van het boek

Gegevens van het boek Gegevens van het boek Titel: Het gouden ei Schrijver: Tim Krabbé Gelezen: 33e druk. 1e druk, 1984, Amsterdam, uitgeverij Bakker (nu Prometheus). Er staat geen motto in het boek. In het boek staan geen

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

Woord vooraf. Ik hoop dat dit boekje een stimulans voor je is om met de preek aan de slag te gaan!

Woord vooraf. Ik hoop dat dit boekje een stimulans voor je is om met de preek aan de slag te gaan! Woord vooraf Heb je dat ook weleens? Dat je in de kerk naar de preek zit te luisteren en ineens ontdekt dat je gedachten heel ergens anders zijn? Of dat je na de dienst thuis aan de koffie zit en eigenlijk

Nadere informatie

Thema 4 Lezen de prentenboeken 2. het versje 3. klappen. 2. het vers 2. Een vers is een lied of gedicht.

Thema 4 Lezen de prentenboeken 2. het versje 3. klappen. 2. het vers 2. Een vers is een lied of gedicht. Les 4.1 Geluiden maken 1. het prentenboek 1. Een prentenboek is een boek met veel plaatjes en tekeningen. Er staat weinig geschreven in een prentenboek. Bij de kleuters wordt veel voorgelezen uit prentenboeken.

Nadere informatie

Portfolio van uit groep

Portfolio van uit groep Portfolio van uit groep Inhoud: Onderdelen: Interview met de hoofdpersoon Kwartetspel maken Nieuwe kaft Quiz Stripverhaal Beoordeling Boekpromotie https://www.bureaubijles.nl Interview met de hoofdpersoon

Nadere informatie

Workshop BLIKSEM - Leesbegrippen in de BLIKSEM Oefenteksten en Toetsen

Workshop BLIKSEM - Leesbegrippen in de BLIKSEM Oefenteksten en Toetsen Leesbegrippen Groep 5 1. alinea (7)* 2. anekdote (2) 3. bedoeling van de schrijver (3) 4. boodschap overbrengen (1) 5. bronvermelding (2) 6. conclusie (1) 7. de bedoeling van de schrijver (2) 8. de clou

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie

Onderstaand schema geeft aan wat de kinderen standaard als huiswerk meekrijgen.

Onderstaand schema geeft aan wat de kinderen standaard als huiswerk meekrijgen. Huiswerk en thuiswerk Bij ons op school maken we onderscheid tussen huiswerk en thuiswerk. Huiswerk is het werk wat door alle kinderen van de groep gedaan moet worden. Thuiswerk is werk wat door enkele

Nadere informatie

Boekverslag door Sam 1172 woorden 6 juli keer beoordeeld. Eerste uitgave 2004 Nederlands. Boekverslag Geestesoog. Boekverslag door: Sam Otten

Boekverslag door Sam 1172 woorden 6 juli keer beoordeeld. Eerste uitgave 2004 Nederlands. Boekverslag Geestesoog. Boekverslag door: Sam Otten Boekverslag door Sam 1172 woorden 6 juli 2016 0 keer beoordeeld Auteur Klaas Bond Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak Nederlands Boekverslag Geestesoog Boekverslag door: Sam Otten 1-7-2016 https://www.scholieren.com/verslag/97214

Nadere informatie

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt.

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Om het overzichtelijk te maken, hebben we onder elk onderdeel een afvinklijstje

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1 veilig leren lezen Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Auteur: Josée Warnaar Zinnen maken met woorden én beeldtaal Regio noord en midden hebben kern 2 behandeld als de Kinderboekenweek begint. Regio

Nadere informatie

Een boek presenteert a.d.h.v. een boekendoos; Een samenvatting maakt; Een mening vormt (met argumenten).

Een boek presenteert a.d.h.v. een boekendoos; Een samenvatting maakt; Een mening vormt (met argumenten). Leerdoelen Je leert hoe je: Een boek presenteert a.d.h.v. een boekendoos; Een samenvatting maakt; Een mening vormt (met argumenten). Boekendoos Kies en lees een boek dat je leuk lijkt. Aan de hand van

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa'

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Over het boek Rosie en Moussa moeten oefenen voor het klastoneel. Rosies papa komt helpen om de decors te maken. Rosie hoopt dat haar mama daardoor toch weer met

Nadere informatie

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei.

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. 2 Conversatieleidraad Beste leerkracht of docent Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. Je moet deze vragen dus niet op voorhand in de klas bekijken.

Nadere informatie

4 havo. 1

4 havo.  1 4 havo 1 chronologisch= de in tijd op elkaar volgende momenten of gebeurtenissen Als lezer leg je verbanden: je moet je zelf de juiste chronologische volgorde van de gebeurtenissen vaststellen. hoofdpersoon

Nadere informatie

Boekbespreking: Kies een boek wat je zelf ook echt leuk vindt!! Weet je niet zeker of het boek mag van school, overleg dan even met je juf.

Boekbespreking: Kies een boek wat je zelf ook echt leuk vindt!! Weet je niet zeker of het boek mag van school, overleg dan even met je juf. Beste groep 8-er, In groep 8 moet je een aantal dingen door het jaar heen doen. 1. Boekbespreking (half oktober) 2. Boekverslag (13 januari 2017) 3. Werkstuk (31 maart 2017) 4. Spreekbeurt (vanaf mei tot

Nadere informatie

Het maken van een werkstuk

Het maken van een werkstuk Het maken van een werkstuk Deze papieren geven informatie over: A. De verzorging : Hoe hoort een werkstuk er uit te zien? B. De indeling : Hoe wordt een werkstuk ingedeeld? C. Het onderwerp : Waarover

Nadere informatie

Mondeling se4. Lise Visschedijk 4G2

Mondeling se4. Lise Visschedijk 4G2 Mondeling se4 Lise Visschedijk 4G2 15 februari 2019 Underdog Elfie Tromp Het achterhuis Anne Frank In transit Margaretha van Andel De liefdesbrieven van Abelard & Lily Laura Creedle Love, Simon- Becky

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd Boekverslag door M. 1904 woorden 7 april 2013 6,2 5 keer beoordeeld Auteur Genre Maria Mosterd Biografie Eerste uitgave 2008 Vak Methode

Nadere informatie

- Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek met de inhoud van het boek te maken?

- Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek met de inhoud van het boek te maken? Boekverslag door een scholier 1505 woorden 3 februari 2005 6.3 117 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak Nederlands Titel: 100% Timboektoe Schrijver: Carry Slee 1. Waarom

Nadere informatie

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Modelen WWW.CPS.NL Contactgegevens Willem Rosier w.rosier@cps.nl 06 55 898 653 Hoe ziet het modelen er in de 21 ste eeuw uit? Is flipping the classroom dan

Nadere informatie

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind.

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind. Praktische-opdracht door een scholier 1924 woorden 12 februari 2004 4,1 49 keer beoordeeld Vak Nederlands Opdracht A. 1. Het gedicht vind ik wel leuk. Zelf hou ik niet van gedichten. Maar het verhaal over

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 7 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Schrijversbezoek Informatie over Schrijversbezoek Groep

Nadere informatie

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet / dit is een moeilijk woord. Verkopen voor het goede doel

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet / dit is een moeilijk woord. Verkopen voor het goede doel Tekst lezen en een tekstschema maken 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de

Nadere informatie

6,2. Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni keer beoordeeld. Eerste uitgave 2007 Nederlands

6,2. Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni keer beoordeeld. Eerste uitgave 2007 Nederlands Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni 2009 6,2 609 keer beoordeeld Auteur Genre Joyce Pool Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands B.1 Tijdens een schooluitstap in Londen raken Jamal

Nadere informatie

7,1. Boekverslag door C woorden 24 januari keer beoordeeld. Jeugdboek, Psychologische roman Eerste uitgave 2003 Nederlands

7,1. Boekverslag door C woorden 24 januari keer beoordeeld. Jeugdboek, Psychologische roman Eerste uitgave 2003 Nederlands Boekverslag door C. 1965 woorden 24 januari 2007 7,1 303 keer beoordeeld Auteur Genre Dirk Bracke Jeugdboek, Psychologische roman Eerste uitgave 2003 Vak Nederlands Boekgegevens Titel van het boek: Het

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken msam samsam = samen delen samen leren s a m e n werken Lesbrief wereldbu rgerscha p Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap en kinderrechteneducatie. Door met de onderstaande opdrachten een

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Een schema invullen

Een schema invullen 12. In regel 35 staat: Ze lezen de krant en volgen het nieuws ook op radio, tv en online. Wie worden bedoeld met Ze? Vul in: lezen de papieren krant en volgen het nieuws ook op radio, tv en online. Vul

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Boekvergelijking. lessenserie

Boekvergelijking. lessenserie Boekvergelijking lessenserie Les 1 - introductie Uitleg periode C met handelingsdelen Niveau bepalen Boek uitzoeken Uitleg periode C Twee boeken lezen Boeken met elkaar vergelijken op een onderdeel uit

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

9,5. Vertel het aan de huizen van steen. als ik jou. Gedichtbespreking door H. 988 woorden. 2 keer beoordeeld 27 mei 2013.

9,5. Vertel het aan de huizen van steen. als ik jou. Gedichtbespreking door H. 988 woorden. 2 keer beoordeeld 27 mei 2013. 9,5 Gedichtbespreking door H. 988 woorden 2 keer beoordeeld 27 mei 2013 Vak Nederlands Voor een dag van morgen Wanneer ik morgen doodga, vertel dan aan de bomen hoeveel ik van je hield. Vertel het aan

Nadere informatie

Prentenboek: Plotter wil niet zwemmen Hilde Schuurmans

Prentenboek: Plotter wil niet zwemmen Hilde Schuurmans Prentenboek: Plotter wil niet zwemmen Hilde Schuurmans Illustrator: Hilde Schuurmans Uitgeverij: Clavis Woorden uit prentenboek: Zelfstandig naamwoorden: - de zwemles - de thermometer - het plekje - de

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie