Jip gaat naar de tandarts

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jip gaat naar de tandarts"

Transcriptie

1 Creëer een verhaal Jip gaat naar de tandarts Lynn Eeftink Narrativiteit Periode C 2016 Madris Duric

2 Een bezoekje aan de tandartspraktijk, niemand staat er echt om te springen, maar waarom eigenlijk? De tandarts helpt juist de problemen aan het gebit te verhelpen. Toch zijn er vaak negatieve gevoelens tegenover deze specialist. Ik wil deze gevoelens bij de jongste doelgroep positief gaan beïnvloeden, want jong geleerd is oud gedaan. De doelgroep die ik wil bereiken zijn kinderen in groep 1 en 2, oftewel de 4 en 5 jarigen. Deze doelgroep krijgt namelijk te maken met een eerste echte tandartscontrole en hebben daarnaast ook vaak al last van gaatjes in het gebit. Ik wil kinderen voorbereiden op een tandartsbezoek en zo de angst en onzekerheid verminderen. (Kinderen en de tandarts, 2016) Verhaalkeuze Basisverhaal Het verhaal is gebaseerd op een van de acht oerverhalen van Denis Johnston, namelijk Assepoester, deugdzaamheid zal overwinnen. In het begin wordt er neergekeken op deugdzaamheid en dat op het eind de deugdzaamheid zegeviert. (Weijer, 2009) De vertaling van het oerverhaal naar mijn verhaal is dat in eerste instantie het tandartsbezoekje best wel spannend en zelfs een beetje eng lijkt. Er wordt negatief op de tandarts neergekeken. Om deze negativiteit te vertalen naar positiviteit, wordt er aan de hand van het prentenboek stapsgewijs uitgelegd wat de tandarts doet. Aan het eind van het verhaal is de spanning hopelijk wat minder en kijken de kinderen met een positiever gevoel naar het tandartsbezoek. Ze zien in dat de tandarts het gebit beter maakt en dat er helemaal geen angst hoeft te zijn. Conflicttype(n) Er zijn sprake van twee conflicttypen, namelijk het relationele- en het interne conflict. Het relationele conflict is namelijk tussen het kind en de tandarts. Kinderen zijn vaak bang voor de tandarts, omdat ze niet goed weten wat ze te wachten staat. De omgeving wakkert dit bange gevoel soms ook extra aan, door negatieve uitspraken te doen over de tandarts. Het is namelijk niet het leukste bezoekje die eens in de zoveel tijd gedaan moet worden. Daarnaast is er ook sprake van een intern conflict, de angst zit in het kind en moet dus ook van binnen uit opgelosten worden. Door de kinderen te laten wat de tandarts allemaal doet, neem je een stukje angst weg. Deze conflicten kunnen opgelost worden door kinderen voor te bereiden op het tandartsbezoek. Op deze manier leren ze op jonge leeftijd, dat de tandarts helemaal niet eng is en dat helpt ze ook weer bij bezoeken aan de tandarts op latere leeftijd. De boodschap van het verhaal is dat een tandartsbezoek helemaal niet eng is en dat de tandarts het gebit juist beter maakt.

3 Mediumkeuze Ik heb de keuze gemaakt om het medium prentenboek te gebruiken, dit medium leent zich ervoor om met beeld en minimale tekst te spelen en toch een verhaal te kunnen vertellen. Een prentenboek lost vaak een probleem of vraagstelling op, dit sluit goed aan op mijn eigen verhaal. (Wat is een prentenboek, 2016) Het is een prentenboek geworden met een educatief doel, de kinderen leren stapsgewijs wat ze kunnen verwachten bij een tandartsbezoek. Het boekje wordt aan de ouder of verzorger meegegeven ter voorbereiding op de tandartsafspraak. Door middel van het fysieke prentenboek kan de ouder of verzorger samen met het kind, het bezoekje aan de tandarts voorbereiden. De volwassene leest het verhaal voor en het kind kan luisteren en kijken. Vervolgens kan er een interactie ontstaan tussen de twee en kunnen ze een gesprekje hebben over de tandarts. Op deze manier wordt het kind op een positieve manier voorbereid op het bezoek. Ik heb bewust gekozen voor een fysiek boekje, de ouder kan dan op een passende manier spelen met intonatie en de uitleg aan het kind, hierdoor ontstaat er een interactie tussen het kind en de volwassene. Ook kan het kind dingen aanwijzen en kan er direct over gepraat worden. Als de keuze was gevallen op een digitaal prentenboek, dan is de interactie een stuk minder. Het was dan een boekje geworden waarin gepraat werd, en dus de rol van de ouder veel minder aanwezig is of het zou een prentenboekje geworden zijn waarin niet gepraat werd en dan komt de boodschap minder goed over. Analyse Begin & Einde Het verhaal is in Ab Ovo, vanaf het ei. Het is van chronologische volgorde van begin tot eind. Deze structuur sluit het beste aan bij de doelgroep, anders wordt het verwarrend en niet goed te volgen voor de kinderen. Het verhaal heeft een gesloten einde. Jip krijgt een tandenborstel mee naar huis, hierdoor eindigt het verhaal op een positieve manier en dit werkt dan natuurlijk ook weer door op de emoties van het kind. Story De story is dat jonge kinderen vaak bang voor de tandarts zijn. Ik wil hier verandering in brengen door ze op een positieve manier te laten zien dat een bezoekje aan de tandartspraktijk helemaal niet zo eng hoef te zijn. Doordat het verhaal op een luchtige manier en stapsgewijs verteld wordt, haalt het de spanning weg. Plot Het verhaal wordt verteld aan de hand van een gaatje in het melkgebit. De tand heeft pijn en wil daar van af. Ze doorlopen alle stappen van het tandartsbezoek, van het wachten in het wachtkamer tot de behandeling.

4 De 7 fasen van Aristoteles 1. De expositie De introductie van de hoofdpersoon. Jip is een tand die een gaatje heeft en dat doet zeer. 2. Motorisch moment Het gaat steeds meer pijn doen en nu moet er echt wat aan gedaan worden. Er wordt een tandarts afspraak gemaakt. 3. Conflict Dan is het zover, Jip moet naar de tandarts. Het maakt hem een beetje bang, want hij weet niet zo goed wat er te wachten staat. 4. Keerpunt Eenmaal in de wachtkamer wordt het toch even spannend, hij hoort geluiden om haar heen, die hij niet kent. 5. Climax Dan roept de tandarts dat Jip aan de beurt is. De tandarts vertelt stap voor stap wat er gaat gebeuren en stelt Jip gerust. 6. Ommekeer Wanneer eenmaal de behandeling gedaan is, gaat de stoel weer omhoog. Jip komt erachter dat het allemaal best wel mee viel. 7. Afwikkeling Hij weet nu dat de tandarts helemaal niet zo eng is als wat het van te voren leek, uiteindelijk krijgt Jip een mooie tandenborstel mee naar huis. Tijd en ruimte Verteltijd De tijd die de volwassene en het kind nodig hebben om het boekje te lezen en er eventueel over te praten. De vertel tijd is dus niet exact in tijd uit te drukken, omdat dit verschilt per persoon. Vertelde tijd Dit is de tijd waarin het zich afspeelt. In eerste instantie krijgt Jip pijn en wordt de afspraak gemaakt, dit deel van het verhaal speelt zich af in enkele dagen. Dan gaat hij naar de tandarts, hier wacht hij in de wachtkamer, dit neemt ongeveer een kwartiertje in beslag. Vervolgens krijgt Jip de behandeling, bij kinderen duurt dit gemiddeld langer dan bij volwassenen, er wordt extra tijd ingepland voor de behandeling bij kinderen. (Kinderen, 2016) De totale tijd zal ongeveer 1 week bedragen, van pijn tot behandeling.

5 Karakters Protagonist Jip is de hoofdrolspeler in het verhaal. Antagonist De tandarts. Tritagonist De moeder van Jip. Jip, zijn moeder en de tandarts zijn flat-characters, het zijn typen die geen karakterontwikkeling doormaken. Propp De tandarts heeft eigenlijk twee rollen, de held en de helper. In eerste instantie is het de helper, want hij voert de behandeling uit. Vervolgens als de pijn weg is, wordt de tandarts de held, want hij heeft de pijn weggehaald. Jip s moeder is de zender, zij zegt tegen Jip dat hij naar de tandarts moet en belt deze vervolgens voor een afspraak. Perspectief Het verhaal wordt verteld vanuit de alwetende verteller, ook wel omniscient narration genoemd. Retorische stijlfiguren In het verhaal wordt gebruikt gemaakt meerdere retorische stijlfiguren, van schema s en tropen oftewel regelmatigheden en onregelmatigheden. Contrast is een regelmatigheid, het komt voor in het prentenboek in het kleurgebruik, dit geeft het verschil tussen de illustratie en achtergrond weer. De onregelmatigheid die voorkomt is personificatie, de tand wordt neergezet als persoon. Daarnaast heb ik ook nog gebruik gemaakt van de theorie van Cicero en dat is inventio, de inhoud, argumenten en voorbeelden aanpassen aan het doel en de doelgroep. Dit heb ik onder andere gedaan door het kleurgebruik, het is zowel geschikt voor jongens als voor meisjes. Daarnaast heb ik illustraties gemaakt met een vrolijke toon, dit zorgt ervoor dat de boodschap een positieve toon krijgt.

6 Reflectie Een verhaal creëren is iets wat ik zeker in het begin als lastig heb ervaren, want waar begin je dan eigenlijk? Na een tijdje kwam ik erachter dat ik iets wilde maken met een educatieve opzet, dat vind ik prettig werken, omdat ik dan onderzoek kan doen en vervolgens een doel heb om naar toe te werken. Daarnaast wilde ik graag mijzelf uitdagen en koos daarom voor deze doelgroep. Ik heb nog nooit iets voor kleine kinderen gemaakt en zag hier dan ook wel iets leuks in, want hoe communiceer je naar deze doelgroep? Al gauw kwam ik uit op een prentenboek, wat een boeiend medium is omdat er gebruikt wordt gemaakt van eenvoudige illustraties in combinatie met weinig tekst, maar toch samen een verhaal vertellen. Ik ben tevreden over de illustraties, ze zijn vriendelijk en het zachte kleurgebruik is hoe ik het mij heb voorgesteld, maar niet te specifiek de voorkeur voor jongens of meisjes. Wat ik een lastig onderdeel vond zijn de conflicttypen, het kan zowel een intern als een relationeel conflict zijn, dat is afhankelijk van welke hoek het bekeken wordt. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om ze beiden te benoemen. Ik kan met een tevreden gezicht terug kijken op de opdracht Creëer een verhaal.

7 Bronnen Kinderen. (sd). Opgeroepen op maart 27, 2016, van Tandartspraktijk Schouten: Kinderen en de tandarts. (sd). Opgeroepen op maart 26, 2016, van Praktijk Stationsstraat: Wat is een prentenboek. (sd) Opgeroepen op maart 26, 2016, van Weijer, I. v. (2009). Storytelling, verhalen vertellen kan iedereen. (p. 200). Zoetermeer, Nederland: NBD Biblion.

Rot buitenlanders! Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric

Rot buitenlanders! Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric Rot buitenlanders! 1655439 Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric Racisme Racisme, laatste maanden lijkt het er weer veel meer aanwezig. Door de vluchtelingenstroom vanuit Syrië probeert ieder

Nadere informatie

CREEER EEN VERHAAl. Cursus Narrativiteit VOCX. Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1

CREEER EEN VERHAAl. Cursus Narrativiteit VOCX. Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1 CREEER EEN VERHAAl Cursus Narrativiteit VOCX Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1 Inhoud: Inleiding 2 Verhaal 3 Beargumentatie 4 Verhaalkeuze 4 Mediumkeuze 5 Verhaalanalyse

Nadere informatie

Narrativiteit. Opdracht 2. Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14. Docent Madris Duric. Student Anouk Roumans 1639316. Klas JDE- B04

Narrativiteit. Opdracht 2. Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14. Docent Madris Duric. Student Anouk Roumans 1639316. Klas JDE- B04 Narrativiteit Opdracht 2 Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14 Docent Madris Duric Student Anouk Roumans 1639316 Klas JDE- B04 1 Het verhaal De verslaving. Het is 4 uur in de middag. De man zit op de bank televisie

Nadere informatie

VAKANTIE. Sander van de Bunt, Narrativiteit JDE-B04 / Madris Duric

VAKANTIE. Sander van de Bunt, Narrativiteit JDE-B04 / Madris Duric VAKANTIE Sander van de Bunt, 2016-03-28 1641981 Narrativiteit JDE-B04 / Madris Duric Vakantie Sander van de Bunt, 2016 gebaseerd op een waargebeurd verhaal Een dag voordat ik eindelijk op zomervakantie

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Een analyse over de film The Hunger Games

Een analyse over de film The Hunger Games Een analyse over de film The Hunger Games Naam studenten: Klas: Studentnummers: Cursusnaam: Cursuscode: Cursusjaar: Periode: Docent: Datum: Opdracht: Aantal woorden: Tomas Rijnbeek Eline Mosterd B02 1680150

Nadere informatie

Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit

Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit Opdracht: Mediumspecifieke-verhaalanalyse Leerlingen: Thijs Drost (1659503) Gino Wachter (1640296) Klas: JDE-B04 Leerjaar: 2, blok C Docent: Madris Duric Vak:

Nadere informatie

PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen

PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen Mediumspecifieke verhaalanalyse PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen Karlijn knipping 1675858 Roos Buijs 1664968 Februari 2017 Heb jij de juiste motivatie en eigenschappen om de mensheid

Nadere informatie

Narratieve analyse. Weerwolven van Wakkerdam. Daniel Albers Thijs Dueck

Narratieve analyse. Weerwolven van Wakkerdam. Daniel Albers Thijs Dueck Narratieve analyse Weerwolven van Wakkerdam Daniel Albers - 1679250 Thijs Dueck - 1687065 Argumentatie voor case Weerwolven van Wakkerdam is een spel wat met een groep van 8-20 personen gespeeld wordt.

Nadere informatie

Mediumspecifiek verhaalanalyse

Mediumspecifiek verhaalanalyse Mediumspecifiek verhaalanalyse Cursus: Narrativiteit Cursusjaar: 2016/2017 Docent: Madris Duric Datum: 27-02-2017 Opdracht: Verhaalanalyse; oneindige soapserie Klas: JDE-B05 Studentnamen: Lisanne Spoelstra

Nadere informatie

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL Zeferino de Fretes - 1680537 Demi Vendrig - 1677886 Aantal woorden: 2177 Vandaag zijn detectives begonnen met het verzamelen van bewijzen op Slot Swaenesteyn,

Nadere informatie

Mediumspecifieke verhaalanalyse. Vrijdag 19 december Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis Anouk Roumans

Mediumspecifieke verhaalanalyse. Vrijdag 19 december Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis Anouk Roumans Opdracht 1 Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre Theater Theatervoorstelling Wachten op de Barbaren Datum Vrijdag 19 december Adres Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis 1668286 Anouk Roumans

Nadere informatie

De expeditie naar mars

De expeditie naar mars De expeditie naar mars Naam studenten Studentennummers Klas Cursusnaam Cursuscode Docent Datum Opdracht Ruben van As & Tim van Hal 1676092 1678668 JDE-B02 Narrativiteit JDE-NARRAT.2V-14 Pauline Fuhri Snethlage

Nadere informatie

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE. JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric. Emile Boudeling Mark Schilt

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE. JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric. Emile Boudeling Mark Schilt MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric Emile Boudeling 1664103 Mark Schilt 1680220 INTRODUCTIE In Amerika is een virus uitgebroken dat mensen in zombies verandert. Hondsdolle,

Nadere informatie

NARRATIVITEIT. Mediumspecifieke verhaalanalyse. Deus Ex: Human Revolution. Jurr van Hout /

NARRATIVITEIT. Mediumspecifieke verhaalanalyse. Deus Ex: Human Revolution. Jurr van Hout / NARRATIVITEIT Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre: Title: Docent: Studenten: Periode: Klas: Video Game Deus Ex: Human Revolution Madris Duric Hidde Pluim / 1657880 Jurr van Hout / 1641415 Blok C B04

Nadere informatie

La Liberté guidant le peuple. Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, Elena Diepstraten,

La Liberté guidant le peuple. Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, Elena Diepstraten, La Liberté guidant le peuple Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, 1678766 Elena Diepstraten, 1675727 Klas: B02 Cursusnaam: Narrativiteit Cursuscode: JDE-NARRAT.2v-14 Cursusjaar: 2016-2017 Periode:

Nadere informatie

Argumentatie voor case. Duiding verhaal. Analyse. Mediumspecifieke verhaalanalyse

Argumentatie voor case. Duiding verhaal. Analyse. Mediumspecifieke verhaalanalyse Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre: Theater Voorstelling: Soldaat van Oranje Studenten: Tess Luijckx - 1661131 Jeanne Rozema - 1661421 Argumentatie voor case Wij hebben gekozen voor het toneelstuk Soldaat

Nadere informatie

Figuur 0: The Wind Waker. Portfolio opdracht 1. The legend of Zelda: The Wind Waker

Figuur 0: The Wind Waker. Portfolio opdracht 1. The legend of Zelda: The Wind Waker Figuur 0: The Wind Waker Portfolio opdracht 1 The legend of Zelda: The Wind Waker Sarah Oskam (1677133) Leontien Goris (1610339) Pauline Fuhri Snethlage JDE-B04 2016/2017 Inhoudsopgave Argumentatie verhaalkeuze.2

Nadere informatie

WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG. 27 februari Blok C DOCENT - Madris Duric

WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG. 27 februari Blok C DOCENT - Madris Duric WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG 27 februari 2017 - Blok C ------------------------------DOCENT - Madris Duric ------------------------------STUDENTEN Natascha van der Vegt - 1682892

Nadere informatie

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter?

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? SEMINAR ESSAY In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? Dennis Hofman 1603083 Concept design Rob van den Idsert 01-07-14

Nadere informatie

Bedenken: een tekening maken van de held

Bedenken: een tekening maken van de held Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven? In deze les ga je een verhaal schrijven. Je bent zelf de held van het verhaal. De held van je verhaal gaat een uitdaging aan. Iets wat spannend of moeilijk is om

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat In deze les ga je een verhaal verzinnen. Je bent zelf de held van het verhaal. In het verhaal ga je als held

Nadere informatie

Verhaalanalyse The Settlers of Catan. Emma Dalenberg David Albers Pauline Fuhris Nethagele Narrativiteit

Verhaalanalyse The Settlers of Catan. Emma Dalenberg David Albers Pauline Fuhris Nethagele Narrativiteit Verhaalanalyse The Settlers of Catan Emma Dalenberg - 1675063 David Albers - 1679143 Pauline Fuhris Nethagele Narrativiteit Samenvatting The settlers of Catan is een verhaal over een groep kolonisten die

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

4,8. Boekverslag door een scholier 1748 woorden. 6 keer beoordeeld 11 november Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave Nederlands

4,8. Boekverslag door een scholier 1748 woorden. 6 keer beoordeeld 11 november Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave Nederlands 4,8 Boekverslag door een scholier 1748 woorden 6 keer beoordeeld 11 november 2011 Auteur Theo Thijssen Genre Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave 1923 Vak Nederlands Algemene gegevens: 1) De titel van

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter?

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? SEMINAR ESSAY In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? Dennis Hofman 1603083 Concept design Rob van den Idsert 02-12-14

Nadere informatie

Fictie samengevat voor vwo+ ~ SKO

Fictie samengevat voor vwo+ ~ SKO Fictie samengevat voor vwo+ ~ SKO Inhoud Hoofdgenres:... 2 Tijd en opbouw... 3 Perspectief en vertelsituaties... 5 Spanning... 6 Personages... 7 Ruimte... 8 SKO vwo+ 1 Hoofdgenres: Proza epiek Poëzie lyriek

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Analyse Zwanenmeer. Tchaikovsky - The Kirov Ballet. Communica)e Mul)media Design. Narra)viteit Pauline Fuhri Snethlage. Klas B

Analyse Zwanenmeer. Tchaikovsky - The Kirov Ballet. Communica)e Mul)media Design. Narra)viteit Pauline Fuhri Snethlage. Klas B Analyse Zwanenmeer Tchaikovsky - The Kirov Ballet Communica)e Mul)media Design Narra)viteit Pauline Fuhri Snethlage Klas B02 26-09- 2016 Rosa Wolbert & Jurrian van Bart 1675551 & 1683240 1 Inleiding Voor

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Mijn tante Coleta door R.J. Peskens

Boekverslag Nederlands Mijn tante Coleta door R.J. Peskens Boekverslag Nederlands Mijn tante Coleta door R.J. Peskens Boekverslag door een scholier 1975 woorden 2 juli 2011 9,5 3 keer beoordeeld Auteur Genre R.J. Peskens Psychologische roman Eerste uitgave 1976

Nadere informatie

Brief over onderzoek van XXXX

Brief over onderzoek van XXXX Brief over onderzoek van XXXX Onderzoek: Problemen met pijn bij mensen met XXX Beste..., We willen u vragen om mee te doen aan een onderzoek voor XXX. We willen in deze brief alles over het onderzoek uitleggen.

Nadere informatie

Er zijn enkele dingen waar u als ouder al op kunt letten in de uitspraak van uw kind:

Er zijn enkele dingen waar u als ouder al op kunt letten in de uitspraak van uw kind: Er zijn enkele dingen waar u als ouder al op kunt letten in de uitspraak van uw kind: Luister naar wát uw kind zegt en niet naar hóe het gezegd wordt. Als u steeds verbetert wat uw kind zegt, zal het plezier

Nadere informatie

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen KEN JE BIJBEL Een introductie in bijbel lezen Lezen als Volgen Mat. 22:37-40 Één van de hoofddoelen van de Bijbel is om een liefdevolle relatie met God te onderhouden Gods woord staat centraal in het leven

Nadere informatie

VOOR AL UW TANDHEELKUNDIGE ANTWOORDEN. Tiffany Claus. Cliënttevredenheidsonderzoek 2016 LIJKEN MIJN TANDEN WITTER MET RODE LIPPENSTIFT?

VOOR AL UW TANDHEELKUNDIGE ANTWOORDEN. Tiffany Claus. Cliënttevredenheidsonderzoek 2016 LIJKEN MIJN TANDEN WITTER MET RODE LIPPENSTIFT? VOOR AL UW TANDHEELKUNDIGE ANTWOORDEN Tiffany Claus M O N D Z O R G Cliënttevredenheidsonderzoek 2016 LIJKEN MIJN TANDEN WITTER MET RODE LIPPENSTIFT? Index POETS IK ZO GOED? DEEL 1 Openingstijden praktijk

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag door een scholier 1480 woorden 25 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Anke de Vries Jeugdboek Eerste uitgave 1992 Vak Nederlands

Nadere informatie

Studiedag. Lastige gesprekken met ouders voeren. Sonja Tettero

Studiedag. Lastige gesprekken met ouders voeren. Sonja Tettero Studiedag Lastige gesprekken met ouders voeren Sonja Tettero 1-12-2016 Eigen ervaringen en beleving middelbare school https://youtu.be/nlnpfhsamkq Jouw ervaringen Leukste, aardigste, fijnste docent(e)

Nadere informatie

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9.

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Tanden en kiezen Inhoud. Het gebit 3. De eerste tanden 4 3. Wisselen 5 4. Een nieuw gebit 6 5. Zorg voor je gebit 7 6. De tandarts 0 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6

Nadere informatie

Brief over onderzoek van XXXX. Onderzoek: Problemen met pijn bij mensen met XXX. We willen u/je vragen om mee te doen aan een onderzoek voor

Brief over onderzoek van XXXX. Onderzoek: Problemen met pijn bij mensen met XXX. We willen u/je vragen om mee te doen aan een onderzoek voor Brief over onderzoek van XXXX Onderzoek: Problemen met pijn bij mensen met XXX Beste..., We willen u/je vragen om mee te doen aan een onderzoek voor XXX. We willen in deze brief alles over het onderzoek

Nadere informatie

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit?

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit? Les 1: Een verhaal schrijven Voor je gaat schrijven: een schema maken Je hebt net een verhaal bedacht. Schrijf alles wat je hebt bedacht kort op in het schema hieronder. Zijn er vragen waar je nog niet

Nadere informatie

Tijn in het ziekenhuis. Het verwijderen van amandelen bij kinderen

Tijn in het ziekenhuis. Het verwijderen van amandelen bij kinderen Tijn in het ziekenhuis Het verwijderen van amandelen bij kinderen 2 Introductie Uw kind wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van keel- en of neusamandelen. Dit boekje kan u

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken

Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap Boekverslag door Hanna 1247 woorden 7 maart 2018 8 7 keer beoordeeld Auteur Genre Sophie van der Stap Biografie, Non-fictie Eerste

Nadere informatie

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan De ontwikkeling van vrouwen en meisjes in het rugby heeft de afgelopen jaren flink aan momentum gewonnen en de beslissing om zowel heren als dames uit te laten komen op het sevenstoernooi van de Olympische

Nadere informatie

Al spelend leren: onderzoek naar de educatieve (meer)waarde van computergames in de klas Project Ben de Bever

Al spelend leren: onderzoek naar de educatieve (meer)waarde van computergames in de klas Project Ben de Bever Al spelend leren: onderzoek naar de educatieve (meer)waarde van computergames in de klas Project Ben de Bever 2010-2011 Een onderzoek van: Universiteit Gent Katarina Panic Prof. Dr. Verolien Cauberghe

Nadere informatie

No Story No Glory. Masterclass Storytelling Pluryn

No Story No Glory. Masterclass Storytelling Pluryn No Story No Glory Masterclass Storytelling Pluryn 29-05-2018 Functies van verhalen 1. Uitkomst van zelfonderzoek: wie zijn we? 2. Overdragen van missie en waarden 3. Overdragen van positionering en belofte

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd Boekverslag door M. 1904 woorden 7 april 2013 6,2 5 keer beoordeeld Auteur Genre Maria Mosterd Biografie Eerste uitgave 2008 Vak Methode

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk De Vries ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk de Vries is vorig jaar een tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

Het been van Heleen Over je been in het gips

Het been van Heleen Over je been in het gips Heleen en Tim springen op het schoolplein van de ene bank naar de andere. Als Heleen uitglijdt komt ze heel ongelukkig terecht. Au, au, mijn been! huilt ze met grote snikken. Tim staat er geschrokken bij.

Nadere informatie

NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB

NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB Getuigenissen van een ouder Ik weet eigenlijk niet goed waarvoor ik allemaal op het CLB terecht kan. Als ik het woord CLB hoor, dan begint het lampje problemen direct te knipperen.

Nadere informatie

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Technologie en Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter?

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Technologie en Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? SEMINAR ESSAY In hoeverre verschillen Technologie en Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? Dennis Hofman 1603083 Concept design Rob van den Idsert 05-06-15

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

Ontdek de stem van het kind

Ontdek de stem van het kind Ontdek de stem van het kind Introductie www.eiskjeclason.nl info@eiskjeclason.nl @Babypraat Communiceren met kinderen Attitude van volwassene: respect en bescheidenheid 1 1. inzicht in ontwikkeling van

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 12

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 12 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 12 Samenvatting door een scholier 1984 woorden 11 maart 2006 6,3 11 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Samenvatting Laagland H1: Het leesdossier bestaat

Nadere informatie

Kanjertekening van groep 1/2a

Kanjertekening van groep 1/2a Kanjertekening van groep 1/2a Dit schooljaar hebben we elke donderdag les gehad in de kanjertraining. Naast het voorlezen van de kanjerverhalen hebben we ook veel leuke spelletjes gedaan, zodat we goed

Nadere informatie

Patiëntenrechten. Een tweede mening

Patiëntenrechten. Een tweede mening Patiëntenrechten Inhoudsopgave 3 Wat is een tweede mening? 4 Wanneer kunt u een tweede mening vragen? 5 Voordat u een beslissing neemt... 6 Aanvullende informatie 7 Hoe vindt u iemand die een tweede mening

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen KEN JE BIJBEL Een introductie in bijbel lezen Lezen als Volgen Mat. 22:37-40 Één van de hoofddoelen van de Bijbel is om een liefdevolle relatie met God te onderhouden Gods woord staat centraal in het leven

Nadere informatie

Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum Knalhard

Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum Knalhard Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum 24-11-2017 Knalhard Algemene informatie Het boek dat ik heb gelezen voor dit verslag is het boek Knalhard. Het boek is geschreven door Caja Cazemier. De uitgever

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Je zorg-aanbieder 1 heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Je zorg-aanbieder geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Reader voor pedagogisch medewerkers

Reader voor pedagogisch medewerkers Reader voor pedagogisch medewerkers Module 1: Taalaanbod Wat zeg je en hoe zeg je het Rijk taalaanbod Er is veel verschil in taalaanbod: rijke of arme taal en alles daar tussenin. Het is van belang te

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

Lestip 'Liefde :-(' Over het boek. Kenmerken van het boek. Titel. Omslagillustratie. Recensie

Lestip 'Liefde :-(' Over het boek. Kenmerken van het boek. Titel. Omslagillustratie. Recensie Lestip 'Liefde :-(' Over het boek Leene denkt dat haar vader een vriendin heeft. Ze praat er eerst nog met niemand over, want ze hoopt dat ze ongelijk heeft: haar vader zou zoiets toch nooit doen!?! Dus

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Banger voor spinnen dan voor terreur.

Banger voor spinnen dan voor terreur. Opdracht 1 (tweetal): Voorspellen wat je gaat lezen 1. Lees de uitleg in het blokje hieronder. Uitleg Tijdens het lezen van een tekst zijn je hersenen hard aan het werk! Ze proberen de informatie uit de

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

Wat zijn chromosomen en genen?

Wat zijn chromosomen en genen? Voorwoord Deze gids bevat informatie over wat er tot nu toe bekend is over 47,XYY. Het is geschreven als hulpmiddel om deze genetische aandoening beter te kunnen begrijpen en om anderen beter uitleg hierover

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF NR. 30 ( 20 juni 2017)

INFORMATIEBRIEF NR. 30 ( 20 juni 2017) INFORMATIEBRIEF NR. 30 ( 20 juni 2017) Beste ouder / verzorger HELP!!!! Hulpouders gezocht Vestedag Wij zijn nog naarstig op zoek naar ouders, opa s, oma s, oppasmoeders die willen helpen bij De Vestedag

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

REGISSEUR Verhalen vol vuur Workshop?! Analogie tussen vuur, verhalen en leiderschap Van lessons observed naar lessons learned VERHALEN vol VUUR Brandstof Activeringsene rgie Katalysator Mengverhoudin

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? 1 Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps De juf vraagt wie er mee wil doen aan een voorleeswedstrijd. Je wilt wel graag maar zegt niks omdat je bang bent dat ze je uitlachen. En nu ben je te laat. Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Over kalveren en vlinders

Over kalveren en vlinders Woord vooraf Over kalveren en vlinders Woord vooraf a Over kalveren en vlinders 9 Kalverliefde : de eerste verliefdheid, de eerste keren vlinders in de buik, de verliefdheid van de puberteit. Denk jij

Nadere informatie

Zomertijd Boekverslag 4: Gemaakt door: Jette Somsen Klas: 4G1 Datum:

Zomertijd Boekverslag 4: Gemaakt door: Jette Somsen Klas: 4G1 Datum: Zomertijd Boekverslag 4: Gemaakt door: Jette Somsen Klas: 4G1 Datum: 01-11-2018 1 inhoud opgaves Opdracht 1 3 Opdracht 2 4 Opdracht 3 8 Opdracht 4 9 Opdracht 5. 10 Bronvermelding... 11 2 Opdracht 1 Het

Nadere informatie

De geslachtsdelen. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen

De geslachtsdelen. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen Kriebels in je buik De geslachtsdelen 1 De geslachtsdelen Groep 6 50 min Begrippen Lichaamskenmerken, lichaamsdelen, verschillen, bloot, geslachtdelen, borsten, vagina, binnenste en buitenste schaamlippen,

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Je kind als tolk? Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Dit is Yara. Ze is 10 jaar oud. Yara woont 1 jaar in Nederland. Ze woont hier met haar vader, twee broertjes en haar moeder Suzan. Yara gaat naar school.

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

3 Top Tips Minder irritatie Meer tevredenheid - Blijer met jezelf

3 Top Tips Minder irritatie Meer tevredenheid - Blijer met jezelf 3 Top Tips Minder irritatie Meer tevredenheid - Blijer met jezelf Vanwaar deze tips? Tijdens mijn groepstrainingen en de individuele coachingsgesprekken kom ik nogal eens tegen dat mensen vastlopen en

Nadere informatie

Opstel Nederlands Gedicht Ik

Opstel Nederlands Gedicht Ik Opstel Nederlands Gedicht Ik Opstel door een scholier 448 woorden 19 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Ik Deel 1 Ik ben bezig om een grote ik te worden De kleine ik wil een grote ik worden Ik

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Cursus werkbegeleiding

Cursus werkbegeleiding Cursus werkbegeleiding Naam: Joyce Stuijt Studentnr: 500635116 Klas: 3IKZ1 Opleiding: 3 e jaar HBO-V Studiedeelnummer: 3512TRWBOP Studieonderdeel: Cursus werkbegeleiding Aantal woorden: 1800 Docent: Y.

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

No Story No Glory Verhalen en issues als aanjagers van Verbindend Ondernemen

No Story No Glory Verhalen en issues als aanjagers van Verbindend Ondernemen No Story No Glory 24.11.2015 Verhalen en issues als aanjagers van Verbindend Ondernemen Corporate stories Echte verhalen van vlees en bloed over de ziel van de organisatie. Functies 1. Uitkomst van zelfonderzoek:

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Narrativiteit. Mediumspecifieke verhaalanalyse

Narrativiteit. Mediumspecifieke verhaalanalyse Narrativiteit Mediumspecifieke verhaalanalyse Roxanne de Leeuw (1641912) Britt van de Haar (1637910) JDE-B04 2014/2015 Blok C Narrativiteit Dennis van Santen 1 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Analyse: Opbouw

Nadere informatie

ROLLENSPEL: FORUM THEATER

ROLLENSPEL: FORUM THEATER METHODIEK 1. WAT Oplossingen voorstellen van op je debatstoel is één, ze uitvoeren in de praktijk is een ander paar mouwen. In het forum theater moet je je voorstellen niet alleen verbaal uiten en verdedigen,

Nadere informatie