Rot buitenlanders! Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rot buitenlanders! Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric"

Transcriptie

1 Rot buitenlanders! Annebel Hessing Blok C Narrativiteit Madris Duric

2 Racisme Racisme, laatste maanden lijkt het er weer veel meer aanwezig. Door de vluchtelingenstroom vanuit Syrië probeert ieder Europees land zijn bijdrage te leveren door deze mensen onderdak te bieden. En in plaats van dat wij mensen willen helpen, lijkt er een onderlingen strijd te ontstaan tussen politiek, eigen volk en vluchtelingen. Het is normaal anders te denken dan de politiek, logisch om twijfels te hebben bij huidig plan en angstig te zijn door het terrorisme wat ook een rol speelt binnen dit vluchtelingen probleem. Een grote bevolkingsgroep lijkt zich volledig te verzetten tegen deze instroom, waarbij zij lijken te vergeten dat de soms kansarme gezinnen met jonge kinderen ook mensen zijn. Mensen van vlees en bloed, ieder met een eigen verhaal. Daarnaast worden al deze niet-nederlanders in mijn opinie over een kam geschoren, iets wat niet mag gebeuren. Echter lost dit niets op en lijkt deze opstand juist voor onrust en onbegrip te zorgen. Juist wanneer wij elkaar allemaal een beetje proberen te accepteren en elkaar te leren kennen kunnen we elkaar wellicht zelfs helpen. Want zeg nu eens eerlijk, een tevreden samenleving creëer je toch met elkaar? Met mijn verhaal wil ik de puberende leeftijd benaderen om eens na te denken voordat zij ongenoegen uitspreken, dit wil ik doen door de andere kant van het verhaal te belichten wanneer er zowel vluchtelingen als vreemdelingen binnen onze samenleving plaatsnemen.

3 Verhaal keuze Basisverhaal Het basisverhaal is in dit geval Assepoester, een van de acht oerverhalen van Denis Johnston. Deugdzaamheid zal overwinnen, de boodschap die het basisverhaal Assepoester vertelt. Binnen het verhaal gaat het erom dat direct oordelen over iets wat je niet kent geen zin heeft en niet bijdraagt aan een fijnere samenleving. Juist in deze tijden wanneer er een hoop asiel wordt aangevraagd in Nederland leidt snel oordelen tot hevige discussies waar soms zelfs geweld bij komt kijken. Conflicttypen Binnen dit verhaal is er spraken van een relationeel conflict. Door de veranderingen in de maatschappij ontstaan er ongenoegen bij de burger die voor het relationele conflict zorgen. Zo hebben de ouders van Puk moeite met het vluchtelingen probleem en ontstaat er een conflict door de onmacht die zij lijken te hebben tegenover de staat.

4 Medium keuze Op de middelbareschool worden vaak vakken aangeboden zoals Maatschappijleer. Hier leren studenten over de geschiedenis van Nederland en de verschillende culturen. Omdat dit vak mooi aansluit op de boodschap die ik hoop over te brengen met dit verhaal, wil ik een klein thema binnen de les creëren waarbij er ruimte onstaat om ervaringen te delen omtrent dit onderwerp, mogelijke discussies te houden onderling en het samenstellen van een plan om dit maatschappelijke probleem aan te pakken in combinatie met het geschreven verhaal. Dit medium versterkt het verhaal door de extra diepgang en de ruimte om verschillende opinies binnen de klas uit te wisselen. Zo hoop ik een hoop studenten bewuster te maken omtrent dit onderwerp.

5 Analyse Begin & Einde Het verhaal opent met de ongenoegen die Puk haar ouders hebben over de nieuwe buren, iets wat veroorzaakt is door de veranderingen binnen de samenleving afgelopen jaar. Bij het lezen van het verhaal stapt men direct het verhaal in, waarbij er al situaties zijn geweest waardoor de ouders van Puk deze visie hebben. We spreken hier dus over in medias res verhaal opbouw, waarbij men midden in het verhaal binnenstapt. Story Hier word er gekeken naar wat er verteld wordt. In dit geval gaat het om een gefrustreerd gezin door de veranderingen in de maatschappij waarbij het kind binnen dit gezin niet direct weet of zij het met haar ouders eens is. Plot Het verhaal word verteld door middel van een zeer maatschappelijk onderwerp, namelijk de vluchtelingenstroom van afgelopen jaar. Door middel van voorbeelden te benoemen uit de huidige situatie binnen de maatschappij wordt het verhaal verteld met een keerzijde in de denkwijze van een ander persoon binnen het verhaal, in dit geval Puk. Doormiddel van dit verhaal wordt er geprobeerd de doelgroep bewuster te maken van het daadwerkelijke probleem en de ruimte te geven dit onderling te bespreken en zodoende samen een fijnere samenleving te creëren.

6 De 7 fasen van Aristoteles 1. De expositie Binnen de expositie wordt het hoofdpersoon geïntroduceerd, in dit geval is dat Puk die de conversatie tussen haar ouders volgt. Ook is direct het thema duidelijk, namelijk de ongenoegen bij de burger over het vluchtelingen probleem. 2. Motorisch moment Het motorisch moment vormt zich door het onderdeel binnen het verhaal wanneer Puk zich terug trekt en nadenkt over de ongenoegen die haar ouders uitspreken over de nieuwe buren. 3. Conflict Tijdens het eten is er opnieuw een discussie over de nieuwe buren waarbij er zelfs op tafel wordt geslagen. Het relationele conflict vormt zich nu in zijn geheel doordat de vader van Puk uitspreekt dat hij vindt dat de politiek moet ingrijpen. 4. Keerpunt Wanneer Puk de volgende dag naar school gaat en er achter komt dat het buurmeisje bij haar in de klas mee kijkt, ontwikkelt zich binnen het verhaal het keerpunt. Door dit element wordt het interessant en heeft Puk een directe kennismaking met een van de personen waar haar ouders enorm veel moeite mee hebben. 5. Climax Dan roept de tandarts dat Jip aan de beurt is. De tandarts vertelt stap voor stap wat er gaat gebeuren en stelt Jip gerust. 6. Ommekeer De ommekeer vindt plaats wanneer Puk na school richting haar buurmeisje wandelt en haar in het engels aanspreekt en dit niet nodig blijkt. Sanja het buurmeisje lijkt redelijk Nederlands te spreken en doet er alles aan dit te leren. 7. Afwikkeling De twijfel bij Puk ebt weg door de gezellige ontmoeting met haar nieuwe buurmeisje waaruit blijkt dat zij elkaar zelfs kunnen helpen.

7 Tijd & ruimte Verteltijd De verteltijd bedraagt 4 minuten, dit houdt in dat het verhaal binnen 4 minuten gelezen kan worden. Uiteraard is het per persoon verschillende hoe lang zij er daadwerkelijk over doen. Vertelde tijd De vertelde tijd bedraagt ongeveer twee dagen, dit is op te maken uit het begin van het verhaal wanneer Puk haar moeder met boodschappen binnen komt en zij later aan tafel zitten voor het avond eten. Binnen het verhaal wordt er gesproken over een volgende dag waarbij Puk naar school gaat en Sanja leert kennen. Ruimte Het verhaal speelt zich in eerst instantie af in het huis van Puk, later word er ook een andere ruimte omschreven namelijk de school. Deze elementen zijn te herkennen doordat Puk haar ouders spreken over nieuwe buren. De school is op te maken uit de scene waarbij Puk met haar vriendinnetje naar school fietst en zij er achter komt dat Sanja een dagje meeloopt bij haar in de klas.

8 Karakters Protagonist: Puk, de hoofdrolspeelster Antagonist: De ouders van Puk, ook wel de tegenspelers genoemd. Waar later een relationeel conflict heeft door een andere manier van denken omtrent de vluchtelingen. Tritagonist: De directrice die de klas kennis laat maken met Sanja. Een belangrijk onderdeel in het verhaal, omdat door de directrice Puk en Sanja kennis maken. Vladimir Propp De rolverdeling in karakters kan je op een hele hoop manier interperteren, in dit geval kijk ik telkens goed naar wat de boodschap is en welke rol, welk karakter daar dan bij heeft. Binnen dit verhaal is het hoofdpersonage de held, namelijk Puk. Zij kijkt met een andere blik dan de menigte naar de nieuwe bevolking in Nederland. De helper is in dit geval de directrice die Puk indirect kennis laat maken met Sanja. De schurk(en) zijn in dit geval de ouders van Puk die geen enkel goed woord hebben over deze nieuwe bevolkingsstroom en proberen zo Puk mee te nemen in dat standpunt door zeer negatief te spreken.

9 Perspectief Het verhaal wordt verteld uit een ik-perspectief, ook wel restriced narration genoemd. Dit is op te maken doordat het verhaal verteld wordt door Puk zelf, die dus in het ik-persoectief verteld. Retorische stijlmiddelen Binnen het verhaal wordt er enorm veel gebruikt gemaakt van het retorische stijlmiddel hyperbool. Zo zijn de uitspraken over de nieuwe buren met een extreme vorm van vooroordelen. Ook is er spraken van een hyperbool wanneer het vriendinnetje van Puk uitspreekt dat zij voortaan wel de fiets aan de ketting moet doen, omdat alle buitenlanders stelen. Omdat alle buitenlanders over een kam worden geschoren is er ook spraken van een synedoche waarbij een deel met het geheel wordt aangesproken en andersom.

10 Reflectie Tijdens het schrijven van het verhaal en het uiteindelijk analyseren heb ik weer een hoop kunnen leren. Bij het vorige project binnen dit vak had je vaak onderlingen discussies met betrekking tot de analyse, nu had je die discussie en twijfel alleen. Omdat ik het erg lastig vond het geheel individueel te bekijken heb ik een aantal klasgenoten benaderd om zo tot een helder inzicht te komen. Toen ik eenmaal in het verhaal zat raakte ik niet uitgetypt, iets wat er voor zorgden dat de 7 fases erg langdradig werden en de spanningsboog van het verhaal verdween. Pas na het bewust inkorteren leek het fijner te gaan lopen en was de analyse gemakkelijker toe te passen door de concrete fases die in het verhaal te herkennen waren. Het lijkt mij zeer interessant dit verhaal onder de doelgroep te brengen en er een disuccie over te houden, puur omdat dit onderwerp nu eenmaal een hoop emoties en meningen met zich meebrengt. Wanneer ik weer een verhaal zou gaan schrijven zou ik meer onderzoek willen doen naar de concrete doelgroep om zo de content perfect af te stellen en een duidelijk verhaal neer te zetten wat versterkt kan worden door verschillende elementen.

11

Jip gaat naar de tandarts

Jip gaat naar de tandarts Creëer een verhaal Jip gaat naar de tandarts Lynn Eeftink 1665912 Narrativiteit Periode C 2016 Madris Duric Een bezoekje aan de tandartspraktijk, niemand staat er echt om te springen, maar waarom eigenlijk?

Nadere informatie

CREEER EEN VERHAAl. Cursus Narrativiteit VOCX. Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1

CREEER EEN VERHAAl. Cursus Narrativiteit VOCX. Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1 CREEER EEN VERHAAl Cursus Narrativiteit VOCX Crusus Narrativiteit Opdracht 2: Creëer een verhaal Bas Versloot 1 Inhoud: Inleiding 2 Verhaal 3 Beargumentatie 4 Verhaalkeuze 4 Mediumkeuze 5 Verhaalanalyse

Nadere informatie

Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit

Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit Mediumspecifieke-verhaalanalyse Narrativiteit Opdracht: Mediumspecifieke-verhaalanalyse Leerlingen: Thijs Drost (1659503) Gino Wachter (1640296) Klas: JDE-B04 Leerjaar: 2, blok C Docent: Madris Duric Vak:

Nadere informatie

Narrativiteit. Opdracht 2. Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14. Docent Madris Duric. Student Anouk Roumans 1639316. Klas JDE- B04

Narrativiteit. Opdracht 2. Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14. Docent Madris Duric. Student Anouk Roumans 1639316. Klas JDE- B04 Narrativiteit Opdracht 2 Cursuscode JDE-NARRAT.2V-14 Docent Madris Duric Student Anouk Roumans 1639316 Klas JDE- B04 1 Het verhaal De verslaving. Het is 4 uur in de middag. De man zit op de bank televisie

Nadere informatie

La Liberté guidant le peuple. Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, Elena Diepstraten,

La Liberté guidant le peuple. Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, Elena Diepstraten, La Liberté guidant le peuple Namen en studentennummers: Jiska van der Meer, 1678766 Elena Diepstraten, 1675727 Klas: B02 Cursusnaam: Narrativiteit Cursuscode: JDE-NARRAT.2v-14 Cursusjaar: 2016-2017 Periode:

Nadere informatie

Mediumspecifiek verhaalanalyse

Mediumspecifiek verhaalanalyse Mediumspecifiek verhaalanalyse Cursus: Narrativiteit Cursusjaar: 2016/2017 Docent: Madris Duric Datum: 27-02-2017 Opdracht: Verhaalanalyse; oneindige soapserie Klas: JDE-B05 Studentnamen: Lisanne Spoelstra

Nadere informatie

Narratieve analyse. Weerwolven van Wakkerdam. Daniel Albers Thijs Dueck

Narratieve analyse. Weerwolven van Wakkerdam. Daniel Albers Thijs Dueck Narratieve analyse Weerwolven van Wakkerdam Daniel Albers - 1679250 Thijs Dueck - 1687065 Argumentatie voor case Weerwolven van Wakkerdam is een spel wat met een groep van 8-20 personen gespeeld wordt.

Nadere informatie

PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen

PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen Mediumspecifieke verhaalanalyse PANDEMIE Het lot van de mensheid ligt in jou handen Karlijn knipping 1675858 Roos Buijs 1664968 Februari 2017 Heb jij de juiste motivatie en eigenschappen om de mensheid

Nadere informatie

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE CLUEDO - BORDSPEL Zeferino de Fretes - 1680537 Demi Vendrig - 1677886 Aantal woorden: 2177 Vandaag zijn detectives begonnen met het verzamelen van bewijzen op Slot Swaenesteyn,

Nadere informatie

VAKANTIE. Sander van de Bunt, Narrativiteit JDE-B04 / Madris Duric

VAKANTIE. Sander van de Bunt, Narrativiteit JDE-B04 / Madris Duric VAKANTIE Sander van de Bunt, 2016-03-28 1641981 Narrativiteit JDE-B04 / Madris Duric Vakantie Sander van de Bunt, 2016 gebaseerd op een waargebeurd verhaal Een dag voordat ik eindelijk op zomervakantie

Nadere informatie

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE. JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric. Emile Boudeling Mark Schilt

MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE. JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric. Emile Boudeling Mark Schilt MEDIUMSPECIFIEKE VERHAALANALYSE JDE-B05 // Narrativiteit // Madris Duric Emile Boudeling 1664103 Mark Schilt 1680220 INTRODUCTIE In Amerika is een virus uitgebroken dat mensen in zombies verandert. Hondsdolle,

Nadere informatie

Mediumspecifieke verhaalanalyse. Vrijdag 19 december Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis Anouk Roumans

Mediumspecifieke verhaalanalyse. Vrijdag 19 december Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis Anouk Roumans Opdracht 1 Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre Theater Theatervoorstelling Wachten op de Barbaren Datum Vrijdag 19 december Adres Korzo Theater Den Haag Studenten Jaleesa Panhuis 1668286 Anouk Roumans

Nadere informatie

Een analyse over de film The Hunger Games

Een analyse over de film The Hunger Games Een analyse over de film The Hunger Games Naam studenten: Klas: Studentnummers: Cursusnaam: Cursuscode: Cursusjaar: Periode: Docent: Datum: Opdracht: Aantal woorden: Tomas Rijnbeek Eline Mosterd B02 1680150

Nadere informatie

NARRATIVITEIT. Mediumspecifieke verhaalanalyse. Deus Ex: Human Revolution. Jurr van Hout /

NARRATIVITEIT. Mediumspecifieke verhaalanalyse. Deus Ex: Human Revolution. Jurr van Hout / NARRATIVITEIT Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre: Title: Docent: Studenten: Periode: Klas: Video Game Deus Ex: Human Revolution Madris Duric Hidde Pluim / 1657880 Jurr van Hout / 1641415 Blok C B04

Nadere informatie

De expeditie naar mars

De expeditie naar mars De expeditie naar mars Naam studenten Studentennummers Klas Cursusnaam Cursuscode Docent Datum Opdracht Ruben van As & Tim van Hal 1676092 1678668 JDE-B02 Narrativiteit JDE-NARRAT.2V-14 Pauline Fuhri Snethlage

Nadere informatie

WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG. 27 februari Blok C DOCENT - Madris Duric

WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG. 27 februari Blok C DOCENT - Madris Duric WATSKEBURT?! DE MUSICAL VAN DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG 27 februari 2017 - Blok C ------------------------------DOCENT - Madris Duric ------------------------------STUDENTEN Natascha van der Vegt - 1682892

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Integratie en immigratie

Opdracht Maatschappijleer Integratie en immigratie Opdracht Maatschappijleer Integ en immig Opdracht door een scholier 1899 woorden 21 januari 2004 6,6 90 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Integ en immig 1. Wat is het probleem? -Historische schets Tussen

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt door Hedendaagse Propaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling op de leerervaring bij het online Mind Over Media platform www.mindovermedia.be 1 Les 2: Propagandatechnieken herkennen

Nadere informatie

Argumentatie voor case. Duiding verhaal. Analyse. Mediumspecifieke verhaalanalyse

Argumentatie voor case. Duiding verhaal. Analyse. Mediumspecifieke verhaalanalyse Mediumspecifieke verhaalanalyse Genre: Theater Voorstelling: Soldaat van Oranje Studenten: Tess Luijckx - 1661131 Jeanne Rozema - 1661421 Argumentatie voor case Wij hebben gekozen voor het toneelstuk Soldaat

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio. 1) Omslag

Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio. 1) Omslag Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio 1) Omslag Dit is de omslag van het boek. Je ziet een jongen met één oog. Ook zijn linkeroor is groter dan zijn rechteroor. Bij zijn wenkbrauw staat de tekst van de titel

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

Narrativiteit. Mediumspecifieke verhaalanalyse

Narrativiteit. Mediumspecifieke verhaalanalyse Narrativiteit Mediumspecifieke verhaalanalyse Roxanne de Leeuw (1641912) Britt van de Haar (1637910) JDE-B04 2014/2015 Blok C Narrativiteit Dennis van Santen 1 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Analyse: Opbouw

Nadere informatie

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter?

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? SEMINAR ESSAY In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? Dennis Hofman 1603083 Concept design Rob van den Idsert 02-12-14

Nadere informatie

Figuur 0: The Wind Waker. Portfolio opdracht 1. The legend of Zelda: The Wind Waker

Figuur 0: The Wind Waker. Portfolio opdracht 1. The legend of Zelda: The Wind Waker Figuur 0: The Wind Waker Portfolio opdracht 1 The legend of Zelda: The Wind Waker Sarah Oskam (1677133) Leontien Goris (1610339) Pauline Fuhri Snethlage JDE-B04 2016/2017 Inhoudsopgave Argumentatie verhaalkeuze.2

Nadere informatie

2011-2015. Beleidsplan Stichting De Upside van Down

2011-2015. Beleidsplan Stichting De Upside van Down 2011-2015 Beleidsplan Stichting De Upside van Down Caroline Belle 2011-2015 Inhoud Inleiding. pagina 03 Hoofdstuk 1, Uitgangspunten. pagina 05 Hoofdstuk 2, Visie pagina 06 Hoofdstuk 3, Doelstellingen.

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter?

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? SEMINAR ESSAY In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? Dennis Hofman 1603083 Concept design Rob van den Idsert 01-07-14

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

Beginsituatie. Aanpak

Beginsituatie. Aanpak Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren! Februari Juli 2012 Beginsituatie De aanleiding voor SBO School A 1 om met het project Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren!, aandacht te besteden

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

Ik wil van deze gelegenheid graag gebruik maken om u mee te nemen met een worsteling die niet alleen de DT&V raakt, maar de hele vreemdelingenketen;

Ik wil van deze gelegenheid graag gebruik maken om u mee te nemen met een worsteling die niet alleen de DT&V raakt, maar de hele vreemdelingenketen; Ik wil van deze gelegenheid graag gebruik maken om u mee te nemen met een worsteling die niet alleen de DT&V raakt, maar de hele vreemdelingenketen; die van draagvlak en beeldvorming. De afgelopen jaren

Nadere informatie

Motiveren bij geweld in gezinnen

Motiveren bij geweld in gezinnen Motiveren bij geweld in gezinnen LIKE, VOLG EN DEEL #MOVIERA Programma Wat heeft invloed op motiveren bij geweld in gezinnen Motivatiecirkel Oefenen Kenmerken geweld in gezinnen Er is een (intieme) relatie

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo?

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo? Les 1 Wensen & Grenzen Praten over seks... Hoe en hoezo? In deze eerste les wordt het thema 'Seksueel gedrag' geïntroduceerd. Het is aan jou als mentor / docent om te bepalen of de sfeer in de groep veilig

Nadere informatie

Les 13a Zoek de verschillen

Les 13a Zoek de verschillen ZORGONDERWIJS / MG / BLOK 4 WE ZIJN ALLEMAAL ANDERS LES 13A Les 13a Zoek de verschillen Voorbeeldles SO/Zorgonderwijs/MG/Blok 4 We zijn allemaal anders Les 13 a+b: Zoek de verschillen Doel blok 4: Leerlingen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Wie van u zit of Facebook? Ik vind het een prachtig medium om op te delen en op de hoogte te blijven van elkaars wel en wee. Maar er zitten ook nadelen

Nadere informatie

Video-hometraining. Informatie voor ouders

Video-hometraining. Informatie voor ouders Video-hometraining Informatie voor ouders Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings- en ontwikkelingsvragen.

Nadere informatie

SCENARIO THE HAUNTED MINE

SCENARIO THE HAUNTED MINE SCENARIO THE HAUNTED MINE PERSONAGES EN HUN KENMERKEN EVA Eva is een speels en een zelfzeker personage. Ze maakt al een paar dagen een dagboek met haar smartphone voor een opdracht van school. Eva is het

Nadere informatie

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen!

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind & echtscheiding Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind in een echtscheidingssituatie Per jaar belanden ongeveer 70.000 kinderen in een echtscheiding. De gevolgen van een echtscheiding

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Je bent je bewust van je eigen referentiekader en houdt er rekening mee dat anderen handelen vanuit hun referentiekader.

Je bent je bewust van je eigen referentiekader en houdt er rekening mee dat anderen handelen vanuit hun referentiekader. 3. Samen eten Een Afrikaanse vrouw nodigt de Vlaamse buurkinderen uit voor het eten. De buurvrouw komt thuis en vindt haar kinderen niet. Ze is ongerust en maakt zich kwaad. Je gaat toch niet zomaar bij

Nadere informatie

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden.

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden. 10 vaardigheden 3 Netwerken 7 Presenteren 1 Argumenteren 10 Verbinden Beïnvloeden 4 Onderhandelen Onderzoeken Oplossingen zoeken voor partijen wil betrekken bij het dat u over de juiste capaciteiten beschikt

Nadere informatie

Bespreek de huisregels

Bespreek de huisregels Voorwoord Al jaren geef ik lezingen en workshops over opvoeden. En bijna altijd ontmoet ik daar ouders die, net als ik, hun kinderen al best goed opvoeden. Want opvoeden kunnen we eigenlijk allemaal wel.

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Video-hometraining. Informatie voor ouders

Video-hometraining. Informatie voor ouders Video-hometraining Informatie voor ouders Video-hometraining In het omgaan met kinderen komen we dagelijks grote en kleine problemen tegen. Bijvoorbeeld omdat kinderen moeilijk gerdag laten zien of problemen

Nadere informatie

Spreken - Probleem oplossen vmbo-kgt34

Spreken - Probleem oplossen vmbo-kgt34 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 12 juli 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/74571 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO. docentenhandleiding

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO. docentenhandleiding Migratie Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het onzichtbare licht door Evert Hartman

Boekverslag Nederlands Het onzichtbare licht door Evert Hartman Boekverslag Nederlands Het onzichtbare licht door Evert Hartman Boekverslag door een scholier 2014 woorden 5,4 42 keer beoordeeld 14 juni 2001 Auteur Evert Hartman Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1982 Vak

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag door een scholier 2103 woorden 26 maart 2008 6 152 keer beoordeeld Auteur Genre Brigitte van Aken Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak

Nadere informatie

Preek Genesis 31:13 17 januari 2016 Bevestiging ambtsdragers

Preek Genesis 31:13 17 januari 2016 Bevestiging ambtsdragers Preek Gemeente van Christus, Heilige onrust, weet je wat dat is? Je had het je anders voorgesteld: je huwelijk dat niet zo op rolletjes liep dan je had gedacht toen je trouwde. En je denkt: doe ik er wel

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 6 2x Respect Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 6 2x Respect Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 6 2x Respect Inhoud 2 1. Communiceren met jezelf 3 2. Communiceren met anderen 7 3. FairTalk: open & eerlijk confrontaties aangaan 9 4. Vervolg & afronding 13 1. Communiceren met jezelf

Nadere informatie

RIS112563a_20-JAN-2004

RIS112563a_20-JAN-2004 RIS112563a_20-JAN-2004 Gisteren hebben wij afscheid moeten nemen van conrector Hans van Wieren. Toch is dat harde feit voor ons onwerkelijk. Dit geldt bovenal voor zijn vrouw, voor zijn beide dochters,

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

4,2. Boekverslag door een scholier 1513 woorden. 26 keer beoordeeld 1 april Eerste uitgave Nederlands

4,2. Boekverslag door een scholier 1513 woorden. 26 keer beoordeeld 1 april Eerste uitgave Nederlands 4,2 Boekverslag door een scholier 1513 woorden 26 keer beoordeeld 1 april 2006 Auteur Jan de Zanger Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1986 Vak Nederlands Titel: Desnoods met geweld Auteur: Jan de Zanger Eerste

Nadere informatie

Standpunt: Humanitaire Organisatie

Standpunt: Humanitaire Organisatie Standpunt: Humanitaire Organisatie Jullie maken vandaag een nieuwsbericht over de reis die vluchtelingen afleggen vanaf hun thuisland naar een nieuwe omgeving. Jullie moeten deze situatie in beeld brengen

Nadere informatie

Ik kom voor mezelf op (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik kom voor mezelf op (lessenserie Omgaan met pesten) Ik kom voor mezelf op (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik kom voor mezelf op Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik kom voor mezelf op" voor groep 3/4 maakt onderdeel uit van de

Nadere informatie

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0 2 Deel 1 Beïnvloeden van gedrag - Zeg wat je doet en doe wat je zegt - 3 Interactie Het gedrag van kinderen is grofweg in te delen in gewenst gedrag en ongewenst gedrag. Gewenst gedrag is gedrag dat we

Nadere informatie

HOE ZIET LIEFDE ER UIT?

HOE ZIET LIEFDE ER UIT? PRIMAIR ONDERWIJS HOE ZIET LIEFDE ER UIT? Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit vanuit RADAR. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd. Deze toolkit

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Focussen: 2 x 2 vragen

Focussen: 2 x 2 vragen Focussen: 2 x 2 vragen Waar kun je het voor gebruiken? Als je iets wilt bereiken en daarvoor het nodige te doen hebt, dan is het van belang dat je wéét wat je doet. De 2x2-vragen helpen je bij het bedenken

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

De volgende vragen gaan over uw gezondheidstoestand

De volgende vragen gaan over uw gezondheidstoestand De volgende vragen gaan over uw gezondheidstoestand De volgende vragen gaan over uw standpunten t.a.v. uw gezondheid. Met behulp van deze gegevens kan worden bijgehouden hoe u zich voelt en hoe goed u

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

ONVEILIGHEID OPHEFFEN

ONVEILIGHEID OPHEFFEN ONVEILIGHEID OPHEFFEN Renske van der Gaag Atze van den Bos Leonieke Boendermaker Lectoraat Kwaliteit en Effectiviteit in de Zorg voor Jeugd r.s.van.der.gaag@hva.nl a.h.m.van.den.bos@hva.nl 1 ONVEILIGHEID

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

CONCEPTVERSIE STORYTELLING

CONCEPTVERSIE STORYTELLING CONCEPTVERSIE STORYTELLING Priscilla van der Pluijm 2050563 VCMD2A6 Drie profielschetsen Lucian (mannelijke boom) Het hoofdpersonage is een mannelijke boom genaamd Lucian. Hij is een haagbeuk en deze staat

Nadere informatie

Schooluniformen in Nederland. Het betreden van een nieuwe markt.

Schooluniformen in Nederland. Het betreden van een nieuwe markt. Schooluniformen in Nederland. Het betreden van een nieuwe markt. Executive summary Naam auteur: Els Sluis Studentennummer: 500533437 E-mailadres: sluisels@hotmail.com Soort rapport: Executive Summary Opleiding:

Nadere informatie

Werkbladen Voortgezet onderwijs. Naam leerling:

Werkbladen Voortgezet onderwijs. Naam leerling: Werkbladen Voortgezet onderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film Jerusalem. Een film die gaat over Jeruzalem, een van de oudste steden ter wereld. Ontdek waarom

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist

Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist Bewonerstevredenheidsonderzoek Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist is de overkoepelende stichting waaronder Zorgboerderij Vlist valt. Op Zorgboerderij

Nadere informatie

Identificatienummer Datum (dd/mm/jjjj) RAND-36

Identificatienummer Datum (dd/mm/jjjj) RAND-36 Identificatienummer Datum (dd/mm/jjjj) RAND-36 In deze vragenlijst wordt naar uw gezondheid gevraagd. Wilt u elke vraag beantwoorden door het juiste hokje aan te kruisen? Wanneer u twijfelt over het antwoord

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

Kwaliteit van leven vragenlijst (SPF36)

Kwaliteit van leven vragenlijst (SPF36) Kwaliteit van leven vragenlijst (SPF36) Toelichting In deze vragenlijst wordt naar uw gezondheid gevraagd. Wilt U elke vraag beantwoorden door het juiste hokje aan te kruisen. Wanneer U twijfelt over het

Nadere informatie

Meertaligheid in een monoculturele schoolcontext Oprit 14 naar een schooltraject zonder snelheidsbeperkingen

Meertaligheid in een monoculturele schoolcontext Oprit 14 naar een schooltraject zonder snelheidsbeperkingen Meertaligheid in een monoculturele schoolcontext Oprit 14 naar een schooltraject zonder snelheidsbeperkingen Loes Vandenbroucke & Noël Clycq Oprit 14 onderzoek Doel: Verklaren van (problematische) schoolloopbanen

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

WIE GOED ONTMOET DISCUSSIELES OVER EEN MAATSCHAPPELIJK DILEMMA DAT GEPAARD GAAT MET DIEPE HERSENSTIMULATIE

WIE GOED ONTMOET DISCUSSIELES OVER EEN MAATSCHAPPELIJK DILEMMA DAT GEPAARD GAAT MET DIEPE HERSENSTIMULATIE WIE GOED ONTMOET DISCUSSIELES OVER EEN MAATSCHAPPELIJK DILEMMA DAT GEPAARD GAAT MET DIEPE HERSENSTIMULATIE 1 INLEIDING Ontwikkelingen in wetenschap en techniek leiden soms tot maatschappelijke vraagstukken

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De trimbaan door Imme Dros

Boekverslag Nederlands De trimbaan door Imme Dros Boekverslag Nederlands De trimbaan door Imme Dros Boekverslag door een scholier 2380 woorden 26 april 2001 6,7 70 keer beoordeeld Auteur Genre Imme Dros Jeugdboek Eerste uitgave 1987 Vak Nederlands Dit

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie

Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie Bekijk het leven Ter introductie van het nieuwe vak is er een korte terugblik op eerder ervaringen met het vak godsdienst/levensbeschouwing. De leerlingen

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Uitspraken kinderen van Aruba Voordat de voorzitter overgaat tot de discussie, vertelt hij eerst nog iets meer over het rapport van UNICEF.

Uitspraken kinderen van Aruba Voordat de voorzitter overgaat tot de discussie, vertelt hij eerst nog iets meer over het rapport van UNICEF. Symposium Koninkrijkskinderen Verslag workshop Aruba 23 mei 2013 Voorzitter: Glenn Thodé Columnist: Hellen van der Wal Aantal deelnemers: Circa 25 Opening De workshop wordt geopend door voorzitter Glenn

Nadere informatie

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Door Robbert Raas www.stop-jaloezie.com Voorwoord Dit compacte e-book is geschreven als hulp bij de eerste stap naar een leven zonder vervelende jaloezie. Op stop-jaloezie.com

Nadere informatie

Minder tijd aan je zorgen besteden

Minder tijd aan je zorgen besteden Hoofdstuk vijf Minder tijd aan je zorgen besteden 34 6556 BW Piekert opmaak.indd 34 29-5-2009 15:33:39 Weet je nog dat zorgen op tomatenplanten lijken? Als je elke dag naar je tomatenplant gaat kijken,

Nadere informatie

Als ik het goed heb heeft Marcel het een paar jaar geleden in een boodschap over godsvertrouwen gehad.

Als ik het goed heb heeft Marcel het een paar jaar geleden in een boodschap over godsvertrouwen gehad. Als ik het goed heb heeft Marcel het een paar jaar geleden in een boodschap over godsvertrouwen gehad. Omdat het voor de kwaliteit van ons leven, zeker ons geestelijk leven zo belangrijk is- wij worden

Nadere informatie

Dodenherdenking. Beuningen, 4 mei 2017

Dodenherdenking. Beuningen, 4 mei 2017 Dodenherdenking Beuningen, 4 mei 2017 Zolang de mens bestaat, staat hij zijn naaste ook naar het leven. Het is een vreemde soort paradox: de ene mens kan niet leven zonder de ander terwijl diezelfde mens

Nadere informatie

Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen

Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen Uitleg vergunninghouders / statushouders Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen Het is elke dag in het nieuws, de grote vluchtelingenstroom richting Europa. Mensen uit Afrika of het Midden Oosten vragen

Nadere informatie

Mag ik triest zijn? Claire Wiewauters. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen

Mag ik triest zijn? Claire Wiewauters. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Mag ik triest zijn? Claire Wiewauters Inhoudsoverzicht: Mag ik triest zijn? 1. Wat is triest zijn? de 3 G s 2. Hoe komt het dat kinderen triest zijn? samenspel tussen kind en omgeving: 3. Hoe gaan we om

Nadere informatie

Wat heeft dit kind nodig?

Wat heeft dit kind nodig? ADHD PDD-NOS Leerstoornis Gedragsstoornis Team Wat heeft dit kind nodig? Lynn leest in haar leesboek. Tegelijkertijd tikt ze constant met haar pen op haar tafel. Dat doet ze wel vaker. De kinderen van

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Red ons, Maria Montanelli

Boekverslag Nederlands Red ons, Maria Montanelli Boekverslag Nederlands Red ons, Maria Montanelli door Herman Koch Boekverslag door een scholier 1509 woorden 13 januari 2002 6,9 484 keer beoordeeld Auteur Genre Herman Koch Psychologische roman Eerste

Nadere informatie