Evaluatie CVRM screening Doktershof Winterswijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie CVRM screening Doktershof Winterswijk"

Transcriptie

1 Inleiding: Cardio vasculair risicomanagement is een vorm van preventie die zijn waarde reeds bewezen heeft. Identificatie van hoog risicopatienten is een kerntaak van de huisarts. Adequate behandeling van risicofactoren als het lipidenspectrum, bloedglucosespeigel en de tensie kunnen de kans op events in de toekomst sterk verminderen. Project beschrijving: Met de komst van de praktijkondersteuner zijn er in de huisartsen praktijk betere mogelijkheden gekomen voor preventie en taakdelegatie in het behandelen van chronische ziekten. In de meeste praktijken behoort behandeling ziekten met een hoge cardiovasculaire comorbiditeit zoals diabetes, hypertensie tot de gestructureerde zorg. Primaire preventie behoort steeds meer in het taakgebied van de POH. In de Doktershof bestond de overuiging dat we het goed geregeld hebben: de patiënten met hypertensie, diabetes en pré diabetes werden gevolgd door de POH. Een steekproef uit Medicom liet zien dat mogelijk een groot deel van de patiënten nog niet (gestructureerd) in beeld was en gevolgd werd. Dit is aanleiding geweest om het project screening cardiovasculaire risico s aan te vragen bij Menzis binnen de M&I CVR. Na toekenning van de financiering is gestart met de populatieselectie (door middel van query s) gevolgd door een dossier screening. In dit project hebben we als voorwaarde gesteld dat de praktijkbelasting geminimaliseerd moest blijven, en dat het kosten neutraal moest zijn. Dit werden belangrijke vertrekpunten. Van de initiële populatie die ruim 1100 patiënten betrof bleven na het dossier onderzoek 638 patiënten over die niet onder behandeling van de specialist waren en op basis van de NHG standaarden wel een indicatie voor regelmatige screening hadden. De patiënten onder behandeling van de specialist werden gecodeerd zodat zij herkenbaar zijn, evenals de patiënten die reeds onder controle van de POH waren. De 638 patiënten werden persoonlijk aangeschreven en gebeld. Er is bewust gekozen voor een persoonlijke benadering met als doel de patiënten optimaal te informeren. Dit heeft geleid tot een respons van meer dan 80 op de uitnodiging. Wij waren in het begin sceptisch over de opbrengsten, echter gaandeweg sloeg dit om in enthousiasme omdat duidelijk bleek dat een aanzienlijk deel van de patiënten meer dan terecht geselecteerd was. Vergoeding: Voor dit project werd vergoeding bij Menzis aangevraagd. Het project kon hierdoor kosten neutraal uitgevoerd worden. Ook werd de structurele follow up naderhand gewaarborgd door de formatie POH aan te passen. Dit vonden wij belangrijk omdat we een structurele inbedding noodzakelijk vonden.

2 Resultaten: A: Tussenevaluatie Evaluatie CVRM screening Doktershof Winterswijk Na onze aanvankelijke scepsis bleek dat de resultaten zeer positief waren. Patiënten die al langer niet gezien waren kwamen weer in beeld. Ook patiënten die in het verleden door de specialist gecontroleerd werden maar daar geen controles meer hadden werden door dit project gevangen. 1. Screening populatie die niet structureel gecontroleerd wordt: a. 42 mogelijke diabetes patiënten b. 145 patiënten met gestoord N bloedglucose c. 117 patiënten met hypertensie d. 198 patiënten met hypercholesterolemie e. 59 patiënten gebruiken medicatie zonder controle f. 64 patiënten met verhoogde RR g. 10 patiënten met verminderde kreatinineklaring h. 123 patiënten met meerdere problemen Er werden een 0-meting uitgevoerd ten aanzien van een paar belangrijke indicatoren: de tensie, lipidenprofiel, rookgedrag en risicoscore berekening voor de totale populatie (ook die onder begeleiding van de POH) 2. 0-meting populatie hoofdbehandelaar huisarts (1142 pt): a. Aantal pt waarbij RR gemeten Aantal pt van a. waarbij RR> b. Aantal pat waarbij Tot. Chol gemeten Aantal pt van b waarbij tot chol>6, c. Aantal pt waarbij chol ratio gemeten Aantal pat van c waarbij ratio > d. Aantal pt waarbij rookgedrag bekend is e. Risico score Niet bekend Berekend waarvan Rood 4 Geel 5 Groen 11 Niet te berekenen 13 Een belangrijk punt van aandacht was het beperken van de praktijkbelasting, dit was succesvol, wij hebben de praktijkbelasting als minimaal ervaren. Om het vermoeden dat het een succesvol project is te onderbouwen werd tussentijds een effectmeting gedaan In de tussenmeting is gekeken naar opbrengsten van het project ten aanzien van aantal gevonden hoog risicopatienten. De effectiviteit is uitgedrukt in numbers needed to screen (NNS) met als eindpunt identificatie van een verhoogd risicoprofiel met mogelijkheid tot interventie. In beeld hebben van deze groep is de belangrijkste opbrengst van het project. Onder de tot dan toe (245)gescreende patiënten bevonden zich: 3. Tussen meting september nieuwe diabetes patiënten (NNS 35) 16 van de gescreende populatie heeft een score >20 (NNS 7) 12 van de gescreende populatie heeft een score (NNS 8,2) Helaas is het aantal verwijzingen naar de cardioloog niet apart bijgehouden, van in ieder geval werden 4 patiënten op basis van hun klachten verwezen.

3 B: Eindevaluatie Evaluatie CVRM screening Doktershof Winterswijk Het project is afgesloten op effect-meting populatie hoofdbehandelaar huisarts (1026 pt): Verschil 0-meting a. Aantal pt waarbij RR gemeten Aantal pt van a. waarbij RR> b. Aantal pat waarbij Tot. Chol gemeten Aantal pt van b waarbij tot chol>6, c. Aantal pt waarbij chol ratio gemeten Aantal pat van c waarbij ratio > d. Aantal pt met LDL <2,5 binnen HBHA LDL <2,5 binnen rode score e. Aantal pt waarbij rookgedrag bekend is f. Risico score Niet bekend Berekend waarvan Rood 18 Geel 16 Groen 38 Niet te berekenen 28 De populatie hoofdbehandelaar huisarts is afgenomen omdat gedurende het project is gebleken dat een aantal patienten meer onder behandeling van de specialist zijn. In totaal zijn dus 638 patienten benaderd. Bij de eindevaluatie was het opvallend dat het aantal patienten waarbij geen score berekend is onverwacht hoog was. Temeer omdat het opkomst percentage erg hoog was. Het vermoeden bestond dat er sprake was van onderregistratie door het niet invullen van de meetwaarde in het hypertensie deel van de populatie die nu al gezien wordt. Om dit vermoeden te onderzoeken werd een analyse uitgevoerd van de dossiers. Uit deze analyse bleek: JvdVinne JKleinHaneveld Totaal Percentage Niet bereikt Pt wenst geen deelname Niet verschenen Geen meetwaarde (van hypertensie populatie) ingevuld wel gezien POH Overig: specialist HB geworden/ Bijzondere omstandigheden Totaal Van alle benaderde patienten heeft slechts 3 aangegeven geen deelname te wensen. De populatie die niet is bereikt wordt in de routine zorg nogmaals benaderd, indien de patient ook op deze uitnodiging niet reageert is het no show protocol van toepassing. Bij 71 van de populatie is de score berekend en vastgelegd, in totaal 826 patienten worden gestructureerd gezien en is het lab bepaald om het profiel te kunnen berekenen. Dit is 80 van het totaal. De doelstelling dat bij 70 van de populatie binnen 12 maand een risicoprofiel bekend is wordt hiermee ruimschoots behaald. In het nieuw opgestelde protocol hypertensie en CVRM (bijlage) wordt de registratie verder verduidelijkt en bewaakt waarmee onderregistratie voorkomen wordt. Uit de eindmeting blijkt dat ten aanzien van de indicator LDL<2.5 bij patienten met een aangetoond hoog CV risico slechts 23 de streefwaarden behaalt. De dossiers van de patienten, die de streefwaarden niet halen. werden geanalyseerd Deze analyse laat zien dat:

4 40 van deze populatie jonger dan 65 is en dus een sterke noodzaak voor verlaging van het risico Bij 21 van de patienten het effect van een leefstijladvies wordt geëvalueerd 40 geen statine hebben voorgeschreven gekregen, ook niet in de afgelopen 2 jaar 25 wel een statine gebruikt maar de streefwaarden niet haalt. Het voorschrijven van statines aan hoogrisicopatienten zal dus nadrukkelijk de aandacht moeten krijgen in de follow up van dit project. 2. Diabetes en Hypertensie populatie Een belangrijke doelstelling die behaald diende te worden met dit project is dat de patiënt populaties hypertensie en diabetes beter in kaart gebracht waren. De populatieomvang van beide populaties week af van het landelijk gemiddelde. Op basis van de demografische opbouw zouden deze populaties substantieel groter moeten zijn. Zoals eerder opgemerkt is wel aandacht nodig voor gestructureerdere zorg voor de hypertensie populatie. Dit wordt bereikt door alle patienten waarvan de huisarts de hoofdbehandelaar CV risicoprofiel is op te roepen voor een jaarcontrole in de geboortemaand. Het is helaas niet mogelijk gebleken de toename van de hypertensie populatie volledig te kwantificeren. Dit komt omdat de populatie bij een van de huisartsen niet volledig ICPC gecodeerd was. Bij dr Klein Haneveld nam de hypertensie populatie toe met 33 van 364 naar 486 patiënten. De populatie hypertensie patiënten bij Dr vd Vinne omvatte aan het einde van het project 418 patiënten Diabetespopulatie: Omdat de diabetespopulatie al goed in beeld was is het hier mogelijk gebleken het effect van het project te kwantificeren. Ten aanzien van de diabetespopulatie (T90.2) werd duidelijk dat in het halfjaar voorafgaand aan het project geen toename van de populatie was geconstateerd. Sinds de start van het project is de populatie diabetes populatie met maar liefst 9 toegenomen. 3. Numbers needed to screen 27 nieuwe diabetes patiënten (NNS 24,5) 122 nieuwe hypertensie ICPC s bij 1 huisarts (NNS 12) 18 van de gescreende populatie heeft een score >20 (NNS 5.5) 16 van de gescreende populatie heeft een score (NNS 6,3) Helaas is het aantal verwijzingen naar de cardioloog niet apart bijgehouden, van in ieder geval werden 11 patiënten is bekend dat een verwijzing naar de cardioloog noodzakelijk was, bij zeker 2 patiënten was er sprake van een acuut coronair syndroom Bij 98 patiënten was er een overleg met de huisarts nodig voor eventuele therapie aanpassing Het betrof met name het aanpassen van een bestaande behandeling, het starten met een statine of een antihypertensivum. 4. Patiënt tevredenheid In aanvulling op het vermoeden dat patiënten erg tevreden zijn over het project en de uitvoering ervan werd op basis van de CQ vragenlijst huisartsenzorg een tevredenheidsonderzoek gehouden. De belangrijkste uitkomsten hierin zijn dat van de 30 uitgedeelde formulieren er 24 geretourneerd werden(80). De waardering voor het initiatief van de huisarts was een 8,8 (±0,5), Het consult werd met een 9,0 (±0,9) gewaardeerd. In de bijlage is het overzicht van de patiënttevredenheidsscores opgenomen. 5. Overlegstructuur

5 In het reeds bestaande POH- huisarts overleg zijn de protocollen en terugkoppeling van de resultaten opgenomen. De POH s zijn verantwoordelijk voor de jaarlijkse update van de bij dit project behorende protocollen en werkafspraken. In het POH-s jaarverslag leggen zij verantwoording af over de verleende zorg aan de doelgroep die behoort tot het CVRM. Dit omvat de populatie met de code CVHBHA met de aandoeningen: hypertensie (K86,87) Andere hart- en vaataandoeningen (ICPC K74-78, K89-91, K99) Gestoorde nuchtere bloedglucose (B85.1) Lipidenstoornissen (T93) Reumatoide artritis (L88.1) Verminderde nierfunctie (U 99.1) 6. Multidisciplinaire samenwerking Samenwerking met de diëtiste heeft plaatsgevonden op basis van reeds bestaande verwijscriteria. Hiervoor wordt bij voorkeur verwezen naar de diëtisten van Sensire. Helaas is gedurende het project de vergoeding voor de diëtist vanuit de basisverzekering veranderd. Dit leidde ertoe dat de bereidheid bij patiënten voor voedingsadviezen de diëtiste te consulteren zeer laag was. Uiteindelijk zijn 12 patiënten verwezen. Een indicatie voor verwijzing bestond bij naar schatting 10 van de populatie. Bij deze patiënten werd de dieet informatie voorzien door gebruik te maken van foldermateriaal van de hartstichting in combinatie met een zelfevaluatieopdracht. 7. Samenwerking met tweede lijn Gestructureerde afspraken over verwijzing en terugverwijzen met onder andere de cardiologen worden op HAGRO niveau gemaakt. Dit is door ons aangekaart in het HAGRO overleg. Informeel heeft contact plaatsgevonden met individuele cardiologen. Zij reageerden uitermate positief op het initiatief en verwijzen reeds terug na behalen van behandeldoelen. Aanbevelingen: Per januari 2013 wordt dit project structureel ingebed in onze zorgverlening. Het project is daarmee niet afgerond, sterker, nu kunnen we de kwaliteitsverbetering gaan realiseren. Hiertoe formuleren we een aantal doelstellingen die we in 2013 willen gaan realiseren: Indicator Resultaat 0- Doelstelling 2013 meting Registratie meetwaarden score Aantal score Aantal CVHBHA Registratie meetwaarde roken Aantal roken NHG Aantal CVHBHA RR systolisch > 140 Aantal RR syst > Aantal CVHBHA LDL <2,5 bij hoog risico Aantal LDL <2,5 IN HR Aantal rode score Patient behandeld met statine en LDL >2,5 in rode score Aantal pt met statine en LDL >2, Om deze doelstellingen te realiseren zal het nodig zijn een duidelijke structuur te hanteren in het oproepen van de geselecteerde patienten. De behandelrichtlijnen ten aanzien van antihypertensiva en lipidenverlaging moeten goed opgevolgd worden. De doelgroep van patienten onder de 65 jaar zal hierin bijzondere aandacht krijgen. Door middel van drie maandelijkse evaluaties zal de voortgang in het realiseren van de doelstellingen gevolgd worden. Afsluiting: Per januari 2013 wordt dit project structureel ingebed in onze zorgverlening. We hebben dan de instrumenten om deze populatie goed in beeld te houden geïmplementeerd aan onze eigen praktijkondersteuners.

6 De resultaten van dit project zijn dermate positief dat wij onze collega s binnen de HAGRO geïnformeerd hebben over dit project. Tegen geringe belasting en kosten wordt een grote kwaliteitswinst in gezondheid en patiënt tevredenheid geboekt. De uitgevoerde steekproef bleek een goede voorspeller voor de te verwachten populatie die niet in beeld was (93 betrouwbaar). Middels een korte screening kan dus eenvoudig inzicht gekregen worden in de mogelijke populatie binnen uw praktijk. Graag maken we van de mogelijkheid gebruik om alle partijen die dit project mogelijk hebben gemaakt te bedanken. Menzis in het bijzonder voor de financiële ondersteuning. Joop Klein Haneveld Jeroen van der Vinne

7 Bijlage 1: 0-meting Totale populatie HBHA JKH CVR score Evaluatie CVRM screening Doktershof Winterswijk aantal 631 pt metingen tov totaal Score groen Score geel Score rood Score niet te berekenen Totaal Geen score berekend 414 nvt 66 RR regulatie Aantal metingen tov totaal Totaal RR gmeten RR > Lipiden regulatie Aantal metingen tov totaal Totaal chol gemeten Tot chol >6, Totaal ratio gemeten Ratio> Leefstijl metingen tov totaal Rookgedrag bekend Totale populatie HBHA JvdV CVR score 511 pt aantal metingen tov totaal Score groen Score geel Score rood Score niet te berekenen Totaal Geen score berekend 348 nvt 68 RR regulatie Aantal metingen tov totaal Totaal RR gemeten RR > Lipiden regulatie Aantal metingen tov totaal Chol gemeten Tot chol >6, Ratio gemeten Ratio>

8 Leefstijl metingen tov totaal Rookgedrag bekend

9 Bijlage 2: No Show protocol

10 Bijlage 3: Stroomschema hypertensie/ CVRM

11 Bijlage 3: Patienttevredenheid

Werken met het ketenprogramma CVRM

Werken met het ketenprogramma CVRM Werken met het ketenprogramma CVRM Praktijkinformatie Zorgprogramma CVRM voor huisartsen en praktijkondersteuners www.rohamsterdam.nl Inhoud 1. AAN DE SLAG MET CVRM!... 3 2. KETENPARTNERS... 3 3. WAT DOET

Nadere informatie

Deze pagina bevat links binnen de CVRM keten voor de zorgverleners.

Deze pagina bevat links binnen de CVRM keten voor de zorgverleners. Ketenzorg CVRM Programma Website Dokterscoop.nl Inclusie- en exclusie criteria CVRM Controlefrequentie CVRM Labformulier nieuw Registratie deelname Ketenzorg Standaarden en protocollen Vragen? Volgende

Nadere informatie

Bijsluiter gebruik CVRM (verhoogd risico)- indicatoren in de huisartsenpraktijk

Bijsluiter gebruik CVRM (verhoogd risico)- indicatoren in de huisartsenpraktijk Bijsluiter gebruik CVRM (verhoogd risico)- indicatoren in de huisartsenpraktijk Fenna Schouten f.schouten@nhg.org 09-02-2017 Versie 2 Inhoud Overzicht indicatoren... 2 Populatiegegevens... 2 Bloeddruk...

Nadere informatie

Toelichting bij het aanvraagformulier voorbeeldmodule Voorbereiding op gestructureerd cardiovasculair risicomanagement (CVRM)

Toelichting bij het aanvraagformulier voorbeeldmodule Voorbereiding op gestructureerd cardiovasculair risicomanagement (CVRM) Toelichting bij het aanvraagformulier voorbeeldmodule Voorbereiding op gestructureerd cardiovasculair risicomanagement (CVRM) 1. Algemene toelichting Een voorbeeldmodule is bedoeld als hulpmiddel voor

Nadere informatie

Uitgevoerd onderzoek in de huisartsenpraktijk

Uitgevoerd onderzoek in de huisartsenpraktijk Uitgevoerd onderzoek in de huisartsenpraktijk ELLEN BANIERINK ANIOS INTERNE GENEESKUNDE 06-12-2016 Inhoud Aanleiding Vorming onderzoeksvoorstel Het onderzoek Praktisch gezien Planning Verloop Problemen

Nadere informatie

Werken met het ketenprogramma CVRM

Werken met het ketenprogramma CVRM Werken met het ketenprogramma CVRM Praktijkinformatie Zorgprogramma CVRM voor huisartsen en praktijkondersteuners www.rohamsterdam.nl Inhoud 1. AAN DE SLAG MET CVRM!... 3 2. KETENPARTNERS... 3 3. WAT DOET

Nadere informatie

Cardio Vasculair Risico Management 29 januari 2014

Cardio Vasculair Risico Management 29 januari 2014 Cardio Vasculair Risico Management 29 januari 2014 Opening en welkom Adriaan Timmers, huisarts, bestuurder STERK Presentatie ketenzorgprogramma CVRM en transmurale afspraken Huug van Duijn, kaderarts Hart-

Nadere informatie

Fijn dat uw praktijk meedoet aan ACT II, het vervolg van het Amsterdams Cardiovasculair Traject (ACT).

Fijn dat uw praktijk meedoet aan ACT II, het vervolg van het Amsterdams Cardiovasculair Traject (ACT). Welkom bij ACT II Fijn dat uw praktijk meedoet aan ACT II, het vervolg van het Amsterdams Cardiovasculair Traject (ACT). ACT liep van 2010-2012 en heeft een groot deel van de Amsterdamse huisartsen gestimuleerd

Nadere informatie

Chronische Nierschade in Nederland

Chronische Nierschade in Nederland Chronische Nierschade in Nederland Stadium GFR (ml/min/1,73m 2 ) Albuminurie > 30 mg/24 hr Prevalentie VS (%) Prevalentie Nederland (%) 1 >90 Ja 3,3 1,3 2 60-89 Ja 3,0 3,8 3 30-59 Ja/nee 4,3 5,3 4 15-29

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners 1 op de 3 mensen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Nadere informatie

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR)

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Versie 1.2 1 maart 2017 Het NHG maakt Standaarden voor de huisarts. Voor het interne kwaliteitsbeleid van de

Nadere informatie

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR)

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Versie 1.3 16 februari 2018 Het NHG maakt Standaarden voor de huisarts. Voor het interne kwaliteitsbeleid van

Nadere informatie

Checklist Categoraal spreekuur

Checklist Categoraal spreekuur Checklist Categoraal spreekuur Vink het onderdeel af als het is uitgevoerd. De onderdelen worden hieronder uitgewerkt. a. Doelgroep vaststellen b. Omvang doelgroep voor het categoraal spreekuur berekenen

Nadere informatie

CVRM in N.Kennemerland

CVRM in N.Kennemerland CVRM in N.Kennemerland Goof Zonneveld Jacco Rempe Huisartsenzorg Noord-Kennemerland Zorgprogramma CVRM Preventie Preventie van HVZ traditioneel altijd aandacht voor hypertensie, onvoldoende aandacht voor

Nadere informatie

Cardiovasculair risicomanagement. Patrick Schrömbges Kaderhuisarts Diabetes Mellitus

Cardiovasculair risicomanagement. Patrick Schrömbges Kaderhuisarts Diabetes Mellitus Cardiovasculair risicomanagement Patrick Schrömbges Kaderhuisarts Diabetes Mellitus Inhoud eerste uur Risicoprofilering Anamnese Lichamelijk Onderzoek Aanvullende diagnostiek Evaluatie en risicoschatting

Nadere informatie

Fries Wisselprotocol CVRM

Fries Wisselprotocol CVRM Fries Wisselprotocol CVRM Basis Educatie Leefstijloptimalisatie: o matig alcoholgebruik o bewuste voeding waaronder zoutbeperking (tot 5 gram/dag) o stoppen roken o voldoende lichamelijke activiteiten

Nadere informatie

Diabetes. D1 Diabetes prevalentie 249,0 233,9. D2 Diabetespopulatie indicatoren 78,7 85,8. D3 Hoofdbehandelaar diabetes 58,2 49,6

Diabetes. D1 Diabetes prevalentie 249,0 233,9. D2 Diabetespopulatie indicatoren 78,7 85,8. D3 Hoofdbehandelaar diabetes 58,2 49,6 Diabetes uw praktijk alle praktijke n D1 Diabetes prevalentie 249,0 233,9 D2 Diabetespopulatie indicatoren 78,7 85,8 D3 Hoofdbehandelaar diabetes 58,2 49,6 D6 HbA1c bepaald 70,9 70,5 D36 HbA1c < 53 81,3

Nadere informatie

HET CVRM SPREEKUUR. In de eerste lijn

HET CVRM SPREEKUUR. In de eerste lijn HET CVRM SPREEKUUR In de eerste lijn Even voorstellen Mieke Wijnen Programmacoördinator CVRM bij Thoon Taken Praktijken begeleiden bij het opzetten van het categoraal spreekuur CVRM Aanbieden van hulpmiddelen

Nadere informatie

Ik ben gestopt met de diergeneeskunde omdat ik het te veel van het zelfde vond worden Een huisarts heeft daar gelukkig geen last van.

Ik ben gestopt met de diergeneeskunde omdat ik het te veel van het zelfde vond worden Een huisarts heeft daar gelukkig geen last van. Mijn achtergrond? Deze dia zegt het allemaal. KNMVD -16 jaar dierenarts gezelschapsdieren GCM -2 jaar projectmanagement GCM -Nu innovaties in de zorg oa zorgprogramma s ROSET -dit jaar gestart als praktijkadviseur

Nadere informatie

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR)

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Versie 1.1 3 oktober 2016 Specificaties Het NHG maakt Standaarden voor de huisarts. Voor het interne kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

Bijsluiter gebruik HVZ-indicatoren in de huisartsenpraktijk. Fenna Schouten Versie 3

Bijsluiter gebruik HVZ-indicatoren in de huisartsenpraktijk. Fenna Schouten Versie 3 Bijsluiter gebruik HVZ-indicatoren in de huisartsenpraktijk Fenna Schouten f.schouten@nhg.org 09-02-2017 Versie 3 Inhoud Overzicht van de indicatoren... 2 Populatiegegevens... 2 Bloeddruk... 2 LDL en lipideverlagende

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg

Hart- en vaatziekten Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Hart- en vaatziekten Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Heldere afspraken over de manier waarop zorgverleners u helpen en ondersteunen bij uw chronische ziekte. Inleiding U hebt een hart- of

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners 1 op de 3 mensen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Nadere informatie

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR)

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Versie 1.2 1 maart 2017 Specificaties Het NHG maakt Standaarden voor de huisarts. Voor het interne kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

HET LIPIDENSPECTRUM VAN PATIËNTEN

HET LIPIDENSPECTRUM VAN PATIËNTEN HET EFFECT VAN DE CVRM ZORGSTRAAT OP DE BLOEDDRUK EN HET LIPIDENSPECTRUM VAN PATIËNTEN IN DE HUISARTSENPRAKTIJK Berdien Oosterveld Begeleiding: Job van der Palen Peter van der Lugt Mirella Nijmeijer Wetenschapsavond

Nadere informatie

Persoonsgerichte preventie in de praktijk. S.A. Petra

Persoonsgerichte preventie in de praktijk. S.A. Petra Persoonsgerichte preventie in de praktijk S.A. Petra 30-09-2010 Dé Gezonde regio: waar? Dé Gezonde regio: wie? Wij staan voor gezondheid! Kernwoorden Gezondheid Eigen regie Samenwerken Optimisme Innovatie

Nadere informatie

Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade

Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade Factsheet Nieren en nierschade deel 5 Vroeg opsporen en voorkomen achteruitgang chronische nierschade In Nederland hebben 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Dit is in veel gevallen het gevolg van

Nadere informatie

SCHEMA CVR SECUNDAIRE PREVENTIE

SCHEMA CVR SECUNDAIRE PREVENTIE SCHEMA CVR SECUNDAIRE PREVENTIE UITGANGSPUNT HUIDIGE SITUATIE Huisartsen controleren niet systematisch patiënten met een hart- en/of vaatziekte (HVZ). Om hierin verbetering aan te brengen moet de huisarts

Nadere informatie

Programma. Protocol Atriumfibrilleren. Ketenzorg. Pauze Ketenzorg AF. Transmuraal samenwerken. Vragen Afsluiting. protocol

Programma. Protocol Atriumfibrilleren. Ketenzorg. Pauze Ketenzorg AF. Transmuraal samenwerken. Vragen Afsluiting. protocol Protocol Atriumfibrilleren Ketenzorg Programma Pauze Ketenzorg AF protocol Transmuraal samenwerken consultatie, verwijzen, terugverwijzen visie op transmurale zorg vanuit de 2 e lijn Vragen Afsluiting

Nadere informatie

Instructie Fractuurpreventie RCH18.245b-1.0

Instructie Fractuurpreventie RCH18.245b-1.0 Instructie Fractuurpreventie RCH18.245b-1.0 Wat verwachten wij van U? STROOMSCHEMA FRACTUUR-PREVENTIE Zie website RCH / professionals / zorgprogramma s / fractuurpreventie Scholing Protocol maken in HIS:

Nadere informatie

Fries Wisselprotocol CVRM

Fries Wisselprotocol CVRM Fries Wisselprotocol CVRM Basis Educatie Leefstijloptimalisatie: o matig alcoholgebruik o bewuste voeding waaronder zoutbeperking (tot 5 gram/dag) o stoppen roken o voldoende lichamelijke activiteiten

Nadere informatie

Addendum. Nederlandse Samenvatting

Addendum. Nederlandse Samenvatting Addendum A Nederlandse Samenvatting 164 Addendum Cardiovasculaire ziekten na hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap Hypertensieve aandoeningen zijn een veelvoorkomende complicatie tijdens de zwangerschap.

Nadere informatie

Rapportage zorgprogramma CVRM over 2012 Zorggroep Midden Brabant

Rapportage zorgprogramma CVRM over 2012 Zorggroep Midden Brabant Rapportage zorgprogramma CVRM over 2012 Zorggroep Midden Brabant Inleiding Deze rapportage laat de scores zien op de indicatoren die zijn afgesproken met de zorggroep. De informatie wordt gegenereerd vanuit

Nadere informatie

Samenvatting COPD zorgprogramma 2019

Samenvatting COPD zorgprogramma 2019 Samenvatting COPD zorgprogramma 2019 Prestatie-indicatoren landelijke benchmark 1) % COPD patiënten in zorgprogramma met inhalatiemedicatie bij wie inhalatietechniek is gecontroleerd; 2) % COPD patiënten

Nadere informatie

COPD zorgprogramma: deelname, formatie, financiën, diensten, communicatie

COPD zorgprogramma: deelname, formatie, financiën, diensten, communicatie COPD zorgprogramma: deelname, formatie, financiën, diensten, communicatie Om aan het zorgprogramma COPD deel te nemen is in dit document in kort bestek beschreven wat dit voor u en uw huisartsenpraktijk

Nadere informatie

Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk

Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk Het PreventieConsult in de huisartsenpraktijk Dé verbindingsschakel tussen 1 e lijn en publieke gezondheid Ton Drenthen, NHG Gerrit Vink, Agnes de Bruijn, Astmafonds NCVGZ 12 april 2012 Achtergrond Toenemende

Nadere informatie

Bij de behandeling en begeleiding van CVRM neemt de diëtist als zorgaanbieder binnen de zorgketen de dieetadvisering 1 op zich.

Bij de behandeling en begeleiding van CVRM neemt de diëtist als zorgaanbieder binnen de zorgketen de dieetadvisering 1 op zich. Bijlage 1: samenwerkingsafspraken diëtisten binnen DBC CVRM GHC Uitgangspunten Cardio Vasculair Risico Management (CVRM) staat voor de diagnostiek, behandeling en follow-up van risicofactoren voor hart-

Nadere informatie

Regionale transmurale afspraak, regio Oss-Uden-Veghel Cardiovasculair risico management

Regionale transmurale afspraak, regio Oss-Uden-Veghel Cardiovasculair risico management Regionale transmurale afspraak, regio Oss-Uden-Veghel Cardiovasculair risico management Deze regionale transmurale afspraak (RTA) CVRM is tot stand gekomen na overleg tussen de maatschappen interne geneeskunde

Nadere informatie

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Versie mei 2016

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Versie mei 2016 Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Versie 1.0 30 mei 2016 Specificaties Het NHG maakt Standaarden voor de huisarts. Voor het interne kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

Transmurale zorg: hoe organiseer je dat? Dr. A.G. Lieverse - internist Máxima Medisch Centrum, Eindhoven

Transmurale zorg: hoe organiseer je dat? Dr. A.G. Lieverse - internist Máxima Medisch Centrum, Eindhoven Transmurale zorg: hoe organiseer je dat? Dr. A.G. Lieverse - internist Máxima Medisch Centrum, Eindhoven Chronische zorg transmurale uitwerking Louis Lieverse Internist vasculair geneeskundige Stafarts

Nadere informatie

Werkinstructie Consultatie via het KIS Voor de huisartsenpraktijk

Werkinstructie Consultatie via het KIS Voor de huisartsenpraktijk Werkinstructie Consultatie via het KIS Voor de huisartsenpraktijk Inhoud Inleiding... 1 Doel... 1 Randvoorwaarden... 1 Verwijzing/aanvragen consult voor patiënt met DM2... 2 Verwijzing/aanvragen consult

Nadere informatie

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR)

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met Hypertensie of Hypercholesterolemie (VVR) Versie 1.3 16 februari 2018 Specificaties Het NHG maakt Standaarden voor de huisarts. Voor het interne kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

InEen/NHG Indicatoren DM-COPD-CVRM

InEen/NHG Indicatoren DM-COPD-CVRM InEen/NHG Indicatoren DM-COPD-CVRM De zorggroep heeft hard gewerkt om de Indicatoren sets van InEen en NHG gelijk te trekken. Na veel overleg met NHG en InEen is dit gelukt. Hieronder is een artikel te

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 121 Nederlandse samenvatting Patiënten met type 2 diabetes mellitus (T2DM) hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van microvasculaire en macrovasculaire complicaties. Echter,

Nadere informatie

Thema Zorg op maat uur Opening en terugblik vorig jaar uur Benchlearning Kees de Visser, huisarts Urk

Thema Zorg op maat uur Opening en terugblik vorig jaar uur Benchlearning Kees de Visser, huisarts Urk Thema Zorg op maat Programma 16.30 uur Opening en terugblik vorig jaar 16.35 uur Benchlearning Kees de Visser, huisarts Urk 17:00 uur Van jaarcontrole naar jaargesprek diabetes Guy Rutten, Professor Diabetologie

Nadere informatie

Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder? Ketenzorg Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is vastgesteld dat u een hart- en/of vaatziekte heeft, of een verhoogd risico hierop. Om zo goed mogelijk met uw

Nadere informatie

No-show beleid. Hoe om te gaan met no-showbinnen uw huisartsenpraktijk

No-show beleid. Hoe om te gaan met no-showbinnen uw huisartsenpraktijk No-show beleid Hoe om te gaan met no-showbinnen uw huisartsenpraktijk Inhoudsopgave Inleiding... 3 No-show beleid Diabetes... 4 Voorbeeldbrief no-show Diabetes patiënt... 6 STROOMDIAGRAM no-show beleid

Nadere informatie

Primaire preventie HVZ

Primaire preventie HVZ Primaire preventie HVZ Stel altijd een risicoprofiel op bij patiënten: met doorgemaakte HVZ, diabetes mellitus (DM), reumatoïde artritis (RA) of chronische nierschade met een belaste familieanamnese voor

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek DBC Diabetes Mellitus Eerste lijn

Klanttevredenheidsonderzoek DBC Diabetes Mellitus Eerste lijn Inleiding: Sinds 1 januari 2008 wordt in Noord-Limburg de diabeteszorg in de eerste lijn door Cohesie Cure and Care georganiseerd. De diabeteszorg wordt als DBC Diabetes Mellitus Eerste Lijn op gestructureerde

Nadere informatie

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten Versie 1.10 16 februari 2018 Het NHG maakt Standaarden voor de huisarts. Voor het interne kwaliteitsbeleid van de huisarts(praktijk)

Nadere informatie

Vitale Vaten. Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011

Vitale Vaten. Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011 Vitale Vaten Ineke Sterk projectleider Vitale Vaten 4 oktober 2011 Dé Gezonde regio: waar? Dé Gezonde regio: wie? Verleiden Opbouw presentatie Inleiding hart- en vaatziekten Project Vitale Vaten Gorinchem

Nadere informatie

INVENTARISATIEFORMULIER IN- EN EXCLUSIE CVRM Versie w1.1 Jan. 2017

INVENTARISATIEFORMULIER IN- EN EXCLUSIE CVRM Versie w1.1 Jan. 2017 INVENTARISATIEFORMULIER IN- EN EXCLUSIE CVRM Versie w1.1 Jan. 2017 Opname in de keten is alleen mogelijk voor patiënten die aan de onderstaande criteria voldoen: patiënten waarvan opdrachtnemer de hoofdbehandelaar

Nadere informatie

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten Versie 1.9 1 maart 2017 Vervallen: advies stoppen met roken, bewegingsadvies en voedingsadvies, RR > 140 en niet behandeld

Nadere informatie

Fries Wisselprotocol CVRM Auteurs: Wim Brunninkhuis, Martinus Fennema en Froukje Ubels, November 2014 Beheerder: Froukje Ubels

Fries Wisselprotocol CVRM Auteurs: Wim Brunninkhuis, Martinus Fennema en Froukje Ubels, November 2014 Beheerder: Froukje Ubels Fries Wisselprotocol CVRM Auteurs: Wim Brunninkhuis, Martinus Fennema en Froukje Ubels, November 2014 Beheerder: Froukje Ubels Basis Educatie Leefstijloptimalisatie: o matig alcoholgebruik o bewuste voeding

Nadere informatie

Ketenzorg inleiding. Ph.E. de Roos

Ketenzorg inleiding. Ph.E. de Roos Ketenzorg inleiding Ph.E. de Roos Waarom ketenzorg Vormen van financiering KOP tarief, hoe en wat Aanpak ketenzorg CVRM en HF Spelers in CVRM en HF keten Workshop VRM en HF Discussie en vragen Agenda Waarom

Nadere informatie

Rapportage zorgprogramma diabetes type 2 over 2012 Zorggroep Midden Brabant

Rapportage zorgprogramma diabetes type 2 over 2012 Zorggroep Midden Brabant Rapportage zorgprogramma diabetes type 2 over 2012 Zorggroep Midden Brabant Inleiding Deze rapportage laat de scores zien op de indicatoren die zijn afgesproken met de zorggroep. De informatie hiervoor

Nadere informatie

Myocard infarct Diagnostiek en transmurale afspraken OLVG regio. dr. Geert-Jan Geersing Huisarts Buitenhof Prof.dr. Freek Verheugt Cardioloog OLVG

Myocard infarct Diagnostiek en transmurale afspraken OLVG regio. dr. Geert-Jan Geersing Huisarts Buitenhof Prof.dr. Freek Verheugt Cardioloog OLVG Myocard infarct Diagnostiek en transmurale afspraken OLVG regio dr. Geert-Jan Geersing Huisarts Buitenhof Prof.dr. Freek Verheugt Cardioloog OLVG Presentatie vandaag Epidemiologie myocardinfarct Diagnostiek

Nadere informatie

Bijeenkomst diëtisten. 20 april 2018

Bijeenkomst diëtisten. 20 april 2018 Bijeenkomst diëtisten 20 april 2018 Inhoud Cijfers VVR Totstandkoming Protocol Ontwikkelingen binnen ketenzorg ZIO Vragen 2 Cijfers Inzet diëtist, heel 2017 keten Gezien door diëtist (aantal unieke patiënten

Nadere informatie

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten Versie mei 2016

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten Versie mei 2016 Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten Versie 1.7 30 mei 2016 Vervallen: advies stoppen met roken, bewegingsadvies en voedingsadvies, RR > 140 en niet behandeld

Nadere informatie

Brief 1: Bevestiging geen deelname zorgprogramma

Brief 1: Bevestiging geen deelname zorgprogramma Brief 1: Bevestiging geen deelname zorgprogramma Datum Onderwerp: bevestiging afzien van ketenzorg voor Diabetes / COPD / Astma / CVRM Geachte heer/ mevrouw, Inleiding Voor patiënten met Diabetes / COPD

Nadere informatie

Benchmark Diabetes 2016 SEZ Zaanstreek-Waterland

Benchmark Diabetes 2016 SEZ Zaanstreek-Waterland SEZ Zaanstreek-Waterland Waterland Mvr. M.E.M. Nota Dhr. R.T. Swart Kenniscentrum voor Ketenzorg Inhoudsopgave Leeswijzer... 3 Populatiegegevens... 4 Populatiegegevens gespiegelde patiënten... 5 Proces-

Nadere informatie

CEL 2010 0049. Indicatorenset DM

CEL 2010 0049. Indicatorenset DM CEL 2010 0049 Indicatorenset DM Deze indicatorenset Diabetes Melitus is vervaardigd in opdracht van ZN en wordt ingebracht bij Zichtbare Zorg als de door zorgverzekeraars gewenste indicatorenset. Zorgverzekeraars

Nadere informatie

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is de chronische ziekte Diabetes vastgesteld. Om zo goed mogelijk met uw ziekte om te gaan, bent u onder behandeling van uw huisarts

Nadere informatie

Werken met het ketenprogramma astma en COPD

Werken met het ketenprogramma astma en COPD Werken met het ketenprogramma astma en COPD Praktijkinformatie voor huisartsen en praktijkondersteuners www.onzehuisartsen.nl 1 Inhoud 1. Aan de slag met COPD en/of astma! 2 2. Ketenpartners 2 3. Wat doet

Nadere informatie

Amsterdam 1 11 11. Joke Lanphen Kaderarts Hart en Vaatziekten. huisarts in GZC de Lloods. Amsterdam 1-11-11 1

Amsterdam 1 11 11. Joke Lanphen Kaderarts Hart en Vaatziekten. huisarts in GZC de Lloods. Amsterdam 1-11-11 1 Amsterdam 1 11 11 Joke Lanphen Kaderarts Hart en Vaatziekten huisarts in GZC de Lloods Amsterdam 1-11-11 1 Amsterdam 1 11 11 Voor de fietslichten: Ik heb mijn eigen CVR beoordeeld ahv de score kaart Ik

Nadere informatie

STAPPENPLAN VRM PRIMAIRE PREVENTIE

STAPPENPLAN VRM PRIMAIRE PREVENTIE STAPPENPLAN VRM PRIMAIRE PREVENTIE 2014 Inhoudsopgave A. INTRODUCTIE... 3 B. HET STAPPENPLAN... 4 1. Selecteren doelgroep... 4 2. Uitbreiden doelgroep... 4 3. Registreren in CareSharing... 5 4. Oproepen

Nadere informatie

Versie augustus Zorgprotocol COPD

Versie augustus Zorgprotocol COPD Versie augustus 2018 Zorgprotocol COPD Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inclusiecriteria... 4 3. Uitvoering zorg... 5 3.1 Nieuwe COPD-patiënt (na stellen diagnose)... 5 3.2 Bekende COPD-patiënt (follow-up)...

Nadere informatie

Bloeddruk: hoe lager hoe beter?

Bloeddruk: hoe lager hoe beter? Bloeddruk: hoe lager hoe beter? Zijn de SPRINT en andere studies van nut voor met name de oudere type 2 patiënten? Dr. K.J.J. (Hans) van Hateren Huisarts & onderzoeker Geen Conflicts of interest Number

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Het aantal mensen met een gestoorde nierfunctie is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Dit betekent dat er steeds meer mensen moeten dialyseren of een niertransplantatie moeten

Nadere informatie

Informatie starten VVR zorgprogramma. Voor: huisartsenpraktijken die in 2018 starten met VVR Versie: 1.1 Syntein, januari 2018

Informatie starten VVR zorgprogramma. Voor: huisartsenpraktijken die in 2018 starten met VVR Versie: 1.1 Syntein, januari 2018 Informatie starten VVR zorgprogramma Voor: huisartsenpraktijken die in 2018 starten met VVR Versie: 1.1 Syntein, januari 2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Wat is CVRM?... 3 1.2 Richtlijnen en

Nadere informatie

Rob Foppen, huisarts Jutta Schroeder-Tanka, cardioloog SLAZ

Rob Foppen, huisarts Jutta Schroeder-Tanka, cardioloog SLAZ 1 Rob Foppen, huisarts Jutta Schroeder-Tanka, cardioloog SLAZ 2 ACS wat doe ik als huisarts? Wat doet de cardioloog? Wanneer komt de patient weer terug? Welke afspraken hebben wij gemaakt? 3 Dhr Pieterse

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/21978 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/21978 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/21978 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Goeij, Moniek Cornelia Maria de Title: Disease progression in pre-dialysis patients:

Nadere informatie

INDICATORENTOETS SPECIFICATIES DIABETES

INDICATORENTOETS SPECIFICATIES DIABETES INDICATORTOETS SPECIFICATIES DIABETES Meetperiode is 12 maanden, muv fundus: 24 maanden; en retinopathie: ooit Voor de uitslagen wordt de laatste meting meegenomen Nr. Omschrijving Noemer Operationalisatie

Nadere informatie

CVRM: richtlijnen en werkwijze in 2 de lijn. Sybiel Bakker-Aling VS vasculaire geneeskunde Gelre ziekenhuis Apeldoorn

CVRM: richtlijnen en werkwijze in 2 de lijn. Sybiel Bakker-Aling VS vasculaire geneeskunde Gelre ziekenhuis Apeldoorn CVRM: richtlijnen en werkwijze in 2 de lijn Sybiel Bakker-Aling VS vasculaire geneeskunde Gelre ziekenhuis Apeldoorn Onderwerpen Waarom CVRM in de 2 de lijn? Wat willen we bereiken Expertise poli Doelgroep

Nadere informatie

ONDERZOEK HARTREVALIDATIE: KAN HET KORTER? Sabrine de Vries Spithoven ANIOS Cardiologie

ONDERZOEK HARTREVALIDATIE: KAN HET KORTER? Sabrine de Vries Spithoven ANIOS Cardiologie ONDERZOEK HARTREVALIDATIE: KAN HET KORTER? Sabrine de Vries Spithoven ANIOS Cardiologie 21-11-2014 INHOUDSOPGAVE Introductie Relevantie Onderzoeksvragen Methode Resultaten Discussie Conclusie Aanbeveling

Nadere informatie

Handleiding CVRM Portavita. Oktober

Handleiding CVRM Portavita. Oktober Handleiding CVRM Portavita Versie 2.6.10 Helpdesk Huisartsen Eemland Oktober 2013 0900-5552288 Inhoudsopgave Sneltoetsen en keuzevelden...4 Inloggen Portavita...5 De Homepage...6 HIS koppeling activeren...7

Nadere informatie

Samenvatting Zorgprogramma Diabetes Mellitus type 2

Samenvatting Zorgprogramma Diabetes Mellitus type 2 Samenvatting Zorgprogramma Diabetes Mellitus type 2 Versie december 2016 Inhoud Inleiding... 2 1. Stroomschema... 3 2. Vroegdiagnostiek, identificatie en opsporing door middel van case- finding en screening...

Nadere informatie

Zorgproces HVZ. identificatie. Anamnese/ probleeminventarisatie. Gedeelde besluitvorming / Individueel Zorgplan. Follow up

Zorgproces HVZ. identificatie. Anamnese/ probleeminventarisatie. Gedeelde besluitvorming / Individueel Zorgplan. Follow up Zorgproces HVZ Het HVZ zorgproces bestaat uit 5 fasen: identificatie, anamnese/probleeminventarisatie, gedeelde besluitvorming/ individueel zorgplan, interventies en follow up. In de volgende hoofdstukken

Nadere informatie

Kwetsbare Ouderen en de Tweede Lijn

Kwetsbare Ouderen en de Tweede Lijn Kwetsbare Ouderen en de Tweede Lijn Addendum bij richtlijn CVRM Wat is mijn plek? Marianne van den Berg, apotheker Stelling een: De kwetsbare ouderen zijn voor mij een van de belangrijkste doelgroepen

Nadere informatie

Preventie en behandeling hart- en vaatziekten WWW.ZORROO.NL

Preventie en behandeling hart- en vaatziekten WWW.ZORROO.NL PATIËNTENINFORMATIE Preventie en behandeling hart- en vaatziekten WWW.ZORROO.NL Inhoudsopgave 1 Voorwoord.............................................................................. 3 2 Zorroo ondersteunt

Nadere informatie

Uniforme aanpak cardiometabole risicofactoren en comorbiditeit. De mogelijkheden van de webtool

Uniforme aanpak cardiometabole risicofactoren en comorbiditeit. De mogelijkheden van de webtool Uniforme aanpak cardiometabole risicofactoren en comorbiditeit De mogelijkheden van de webtool Uniforme aanpak van cardiometabole risicofactoren en comorbiditeit bij diabetes mellitus type 2, obesitas,

Nadere informatie

Werken met het ketenprogramma COPD

Werken met het ketenprogramma COPD Werken met het ketenprogramma COPD Praktijkinformatie voor huisartsen en praktijkondersteuners www.rohamsterdam.nl Inhoud 1. AAN DE SLAG MET COPD!... 3 2. KETENPARTNERS... 3 3. WAT DOET DE ROHA?... 3 4.

Nadere informatie

CVRM Ketenzorg: secundaire preventie Huisartsenpraktijk Maasoever

CVRM Ketenzorg: secundaire preventie Huisartsenpraktijk Maasoever CVRM Ketenzorg: secundaire preventie Huisartsenpraktijk Maasoever We hebben reeds een hypertensie protocol, bedoeld voor alle patiënten met hypertensie. Vanaf nu gaan we op de praktijk ook werken via het

Nadere informatie

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Ketenzorg Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is de chronische ziekte Diabetes vastgesteld. Om zo goed mogelijk met uw ziekte om te gaan, bent u onder behandeling van

Nadere informatie

Consensus Screening op risicofactoren hart/vaatziekten

Consensus Screening op risicofactoren hart/vaatziekten Consensus Screening op risicofactoren hart/vaatziekten Samenvatting Bij het preventief sportmedisch onderzoek (basisplus en groot Sportmedisch Onderzoek) bepalen we tenminste Cholesterol en HDL-cholesterol

Nadere informatie

PROTOCOL NO SHOW KETENZORG Regio Oost-Achterhoek

PROTOCOL NO SHOW KETENZORG Regio Oost-Achterhoek PROTOCOL NO SHOW KETENZORG Regio Oost-Achterhoek Versie 2015 Protocol No Show Ketenzorg Laatst gewijzigd december 15 HuisartsenZorg Oost-Achterhoek Lovinklaan 1 6802 CD Arnhem Telefoon: 026-3552140 Inhoud

Nadere informatie

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten Versie 1.8 3 oktober 2016 Vervallen: advies stoppen met roken, bewegingsadvies en voedingsadvies, RR > 140 en niet behandeld

Nadere informatie

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist **

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist ** Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Bewegen Voeding Gedrag Geneesmiddel *** Fysio ** Sport Diëtist ** POH GGZ Apotheek/ Huisarts GZ Psycholoog ** *) Intake vindt plaats bij de beweegmakelaar = aanmeldpunt.

Nadere informatie

Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder? Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is vastgesteld dat u een hart- en/of vaatziekte heeft, of een verhoogd risico hierop. Om zo goed mogelijk met uw ziekte om

Nadere informatie

Programma. Sandwichnascholing november 13. Vinken en/of Vonken Plenaire bijeenkomst kaderartsen. 18 november 2013.

Programma. Sandwichnascholing november 13. Vinken en/of Vonken Plenaire bijeenkomst kaderartsen. 18 november 2013. Sandwichnascholing 2013 18 november 2013 27 november 2013 Programma 2013 1 Mededelingen Workshop indeling Zaal indeling Vinken en/of Vonken is mede mogelijk gemaakt door: 2013 2 Frans Blessing Huisarts

Nadere informatie

Versie maart Zorgprotocol COPD

Versie maart Zorgprotocol COPD Versie maart 2019 Zorgprotocol COPD Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inclusiecriteria... 4 3. Uitvoering zorg... 5 3.1 Nieuwe COPD-patiënt (na stellen diagnose)... 5 3.2 Bekende COPD-patiënt (follow-up)...

Nadere informatie

Indicatoren kwaliteit huisartsenzorg bij patiënten met DM type 2 Versie februari 2018

Indicatoren kwaliteit huisartsenzorg bij patiënten met DM type 2 Versie februari 2018 Indicatoren kwaliteit huisartsenzorg bij patiënten met DM type 2 Versie 1.10 16 februari 2018 Het NHG maakt Standaarden voor de huisarts. Voor het interne kwaliteitsbeleid van de huisarts(praktijk) maakt

Nadere informatie

Locatie Datum Aanvang Kenmerk Medrie 31 maart 2015 15:30-17:00 uur ZW15.077/BSch

Locatie Datum Aanvang Kenmerk Medrie 31 maart 2015 15:30-17:00 uur ZW15.077/BSch CONCEPT notulen Locatie Datum Aanvang Kenmerk Medrie 31 maart 2015 15:30-17:00 uur ZW15.077/BSch Betreft VRM eerstelijns Voorzitter Ingeborg Weuring Leden Iris van Gijtenbeek, Joop Kesler, Finy Riphagen,

Nadere informatie

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is de chronische ziekte Diabetes vastgesteld. Om zo goed mogelijk met uw ziekte om te gaan, bent u onder behandeling van uw huisarts

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

Workshop voor apothekers en huisartsen. Altijd een statine bij hart- en. t Voorbeeld

Workshop voor apothekers en huisartsen. Altijd een statine bij hart- en. t Voorbeeld Workshop voor apothekers en huisartsen Altijd een statine bij hart- en vaatziekten en type-2-diabetes? t Voorbeeld Programma Maken van de ingangstoets Bespreking leerdoelen en inleiding Presentatie ti

Nadere informatie

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten

Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten Indicatoren CV-risicomanagement bij patiënten met een bekende Hart- of Vaatziekten Versie 1.9 1 maart 2017 Specificaties Vervallen: advies stoppen met roken, bewegingsadvies en voedingsadvies, RR > 140

Nadere informatie

Nadere uitwerking (medische) behandeling en streefwaarden

Nadere uitwerking (medische) behandeling en streefwaarden Nadere uitwerking (medische) behandeling en streefwaarden Streefwaarden Met HVZ RR systole RR diastole RR systole > 75 jaar Totaal Cholesterol LDL Nuchter Glucose Kalium Creatinine < 140 mmhg < 90 mmhg

Nadere informatie

Registratieprotocol ouderenzorg

Registratieprotocol ouderenzorg RCH15.1066 Registratieprotocol ouderenzorg HISSEN Verslaglegging: Lianne van Gastel, POH Ellen Struijcken, Zorgprogramma-coördinator Kwetsbare ouderen RCH Rens Henquet, kaderarts Ouderengeneeskunde RCH

Nadere informatie

161 Samenvatting L L sub01-bw-spaetgens - Processed on: Processed on:

161 Samenvatting L L sub01-bw-spaetgens - Processed on: Processed on: Samenvatting 161 162 Samenvatting 163 Samenvatting Jicht is een gewrichtsontsteking, ook wel artritis genoemd, en is wereldwijd de meest voorkomende reumatische aandoening. Jicht komt vaker voor bij mannen

Nadere informatie