Taalhuis Haarlemmermeer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Taalhuis Haarlemmermeer"

Transcriptie

1 Taalhuis Haarlemmermeer

2 Wat is een Taalhuis? Het Taalhuis in de Bibliotheek Haarlemmermeer is een plek waar volwassenen beter kunnen leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Burgers kunnen cursussen volgen en worden doorverwezen naar andere instellingen. Het Taalhuis wordt opgezet en onderhouden door de Gemeente Haarlemmermeer, het ROC van Amsterdam, het Nova College, Meerwaarde, Vluchtelingenwerk, Het Spaarne Gasthuis en de Bibliotheek Haarlemmermeer samen met vele professionals en vrijwilligers. Het Taalhuis in de Bibliotheek Haarlemmermeer De Bibliotheek Haarlemmermeer is er trots op, dat zij het Taalhuis mag huisvesten. Je kan in de bibliotheek leren, maar lenen kan ook. De lees en lesboeken zijn te herkennen aan dit logo. Het Taalhuis is in het Cultuurgebouw op de begane van de Bibliotheek. Bij de receptie van het Taalhuis kunnen alle mensen zich melden die een taalcursus Nederlands willen volgen. Of je nu beter wil leren lezen, schrijven wil oefenen met spreken, op elk niveau is er aanbod. Middels een intake gesprek geef je aan wat je wensen zijn. Misschien is er een Taaltoets nodig om het niveau van je Nederlands te bepalen. Of maak je een toets in een denkbeeldige taal, omdat je nog geen Nederlands kunt. Samen kijken we wat het beste bij je past. Zo kun je een cursus Nederlands bij het ROC van Amsterdam volgen, aan de slag met een taalvrijwilliger of aansluiten bij een taalcursus van een buurthuis. In het Taalhuis zijn natuurlijk ook boeken te vinden om Nederlands te leren. Deze methodes worden gebruikt door onze partners in het Taalhuis en zijn betrouwbaar. Er staan twee computers waarop je Nederlands kunt leren en oefenen. Met koptelefoon, heel handig als je nog niet kan lezen. De websites staan al klaar. De medewerkers van het Taalhuis helpen je graag op weg. Natuurlijk kan de Bibliotheek dit niet alleen doen. Ze doen het samen met alle partners genoemd in deze informatiekrant. Ook jou hebben we nodig. Wil je dit doorgeven aan mensen die Nederlands willen leren en uit leggen dat er voor iedereen: oud, jong, Nederlander of vluchteling mogelijkheden zijn in het Taalhuis Haarlemmermeer. Iedereen is welkom. Taalvrijwilliger Ernst: Ik vind het leuk als je ziet dat ze enorm vooruitgaan. Dat is het fijne van dit werk. Je maakt nieuwe vrienden.

3 Gemeente Haarlemmermeer We zetten in op diploma s én op het verhogen Om mee te kunnen doen in de samenleving, van het taalniveau. Daarvoor werken we moet je de taal spreken en schrijven. In samen met professionele partners, zodat we Haarlemmermeer hebben we al veel cursussen mensen goed kunnen doorverwijzen naar en activiteiten voor inwoners die (beter) een passend taalaanbod. Nederlands willen leren spreken. Het Taalhuis biedt een fysieke plek, waar inwoners terecht kunnen met hun vragen over het taal (-aanbod). Zo is duidelijker waar mensen met taalvragen beter geholpen kunnen worden. Bovendien draagt het Taalhuis bij aan de samenwerking tussen de verschillende partijen. Wij zijn dan ook ontzettend trots op de opening van het Taalhuis in Haarlemmermeer. Haarlemmermeer is een plus gemeente. Tussen de en inwoners tussen de 15 en 65 jaar hebben moeite met de Nederlandse taal. En daardoor kunnen ze minder goed meedoen met de samenleving, terwijl het juist zo belangrijk is dat iedereen kan meedoen. Daarom pakken we als gemeente laaggeletterdheid aan. Abdullah en Mustafa: De Nederlandse les is goed. Systeem is goed. Docent is goed. Wij willen graag praten met taalvrijwilliger, want wij kennen niemand in Nederland.

4 Het ROC van Amsterdam geeft Nederlandse les op alle niveaus We hebben lessen voor alle mensen die hun taalniveau willen verbeteren. We geven lessen aan Nederlandstaligen en anderstaligen. Mensen die nog moeten leren schrijven en lezen tot mensen die hun Nederlands willen verbeteren om naar een vervolgopleiding door te stromen. Of mensen die hun Nederlands willen verbeteren om meer kans te maken op de arbeidsmarkt. Vanaf niveau A2 bestaat er ook de mogelijkheid om mee te doen aan de trajecten MBO +Taal. De cursisten volgen dan tegelijkertijd een taalcursus en een MBOopleiding. Inburgeraars kunnen bij ons terecht voor het behalen van hun inburgerings- of Staatsexamen. De cursisten krijgen 2 dagdelen per week les. Eén dagdeel per week brengen de cursisten het geleerde in de praktijk. Dit gebeurt door zogenaamde participatieactiviteiten. Dit kan werk zijn, maar ook taalstage of andere activiteiten waarbij de cursisten Nederlands moeten spreken. De cursisten maken een portfolio waarmee zij kunnen laten zien hoe hun Nederlands zich ontwikkelt.er bestaat ook de mogelijkheid om examen te doen; zowel Staatsexamen I als Staatsexamen II Er zijn zowel lessen in de avond als overdag. Zaher en Maher en Merhawi: Met taalvrijwilliger lezen spreken, soms moeilijke vragen. Mijn taalcoach helpt mij. Ik ben blij met spreken in Nederlands met vrijwilliger.

5 Spaarne Gasthuis Als ziekenhuis van de regio Haarlemmermeer en Haarlem wil het Spaarne Gasthuis aandacht besteden aan laaggeletterdheid, omdat wij er van overtuigd zijn dat werken aan taal onderdeel is van werken aan gezondheid. Als een van de grootste werkgevers in de regio, zien onze medisch specialisten en onze medewerkers dagelijks vele patiënten voorbij komen op al onze locaties. Wij zijn ons dan ook bewust van onze rol in de maatschappij en dat wij als ziekenhuis een wezenlijk verschil kunnen maken in de bestrijding van laaggeletterdheid. Werken aan geletterdheid heeft de volgende positieve effecten: Patiënten kunnen beter omgaan met ziekte en gezondheid; Zij begrijpen informatie over een behandeling beter; De communicatie tussen zorgverlener en patiënt verloopt soepeler; Er ontstaat een meer toegankelijke en efficiënte zorgverlening; Spaarne Gasthuis biedt een extra dienst die direct valt onder gastvrijheid, een belangrijke kernwaarde. In 2017 gaan wij op de locaties Haarlem-Zuid en Hoofddorp een Taalpunt openen. Bij het Taalpunt kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers van Spaarne Gasthuis terecht voor informatie over (gratis) taalaanbod en voor hulp bij het invullen van formulieren, lezen van brieven/medische informatie etc. Daarnaast gaan wij mogelijkheden onderzoeken om een deel van onze (medische) medewerkers op te leiden in het herkennen van laaggeletterdheid bij patiënten. Als laatste zal het Spaarne Gasthuis richting haar eigen medewerkers ook acties inzetten om de geletterdheid op een hoger niveau te krijgen. Habtom en Filmon: Leuk maar een beetje langzaam. We willen graag naar het MBO; iets met ICT of logistiek.

6 MeerWaarde levert bijdrage aan Taalhuis MeerWaarde heeft al jarenlang een laagdrempelig taalaanbod. Inwoners van Haarlemmermeer krijgen in een veilige omgeving les in het beheersen en/of verbeteren van de Nederlandse taal. Het gaat hier veelal om anderstalige bewoners in Haarlemmermeer. MeerWaarde stimuleert tijdens de taallessen inwoners om mee te doen in de maatschappij door hen te attenderen op vrijwilligerswerk, het volgen van een opleiding of cursus. Zo krijgen -of behouden inwoners de regie op hun eigen leven. Het oefenen van de Nederlandse taal buitenshuis is hierbij essentieel. MeerWaarde ondersteunt cursisten in het leren spreken, leren schrijven van de Nederlandse taal en het aanleren van andere vaardigheden, zoals computergebruik en sociale- en werknemersvaardigheden. Daarnaast kunnen cursisten bij MeerWaarde terecht voor informatie en advies. komt. Door middel van een flexibele instroom van cursisten en een op maat gesneden taalaanbod zijn er korte wachttijden en wordt zoveel mogelijk aan de wensen van inwoners tegemoet gekomen. Mirosrava, Panama, 31 jaar Mijn dochter van 3 gaat nu naar het kinderdagverblijf dus ik wil haar graag bijhouden en dankzij de Nederlandse les kan ik ook steeds beter met de juffen en andere moeders praten. Het lukt me zelfs om sommige kinderliedjes in het Nederlands te begrijpen MeerWaarde is de grootste nonformele taalaanbieder in de gemeente Haarlemmermeer. Zij vindt het belangrijk dat kracht, kennis en expertise op het gebied van taalaanbod gebundeld wordt. Hierdoor kunnen laaggeletterden gerichter gebruik maken van het aanwezige taalaanbod. Daarom doet MeerWaarde mee aan het Taalhuis. Het Taalhuis kan in een behoefte, als laagdrempelig voorportaal voorzien, waar vraag en aanbod op taalgebied bij elkaar

7 Taal Op Maat Haarlemmermeer In het project Taal op Maat Haarlemmermeer worden Nederlandstalige vrijwilligers gekoppeld aan anderstalige inwoners van de Haarlemmermeer. Vaak zijn dat vluchtelingen, maar alle anderstalige nieuwkomers zijn van harte welkom. Taal op Maat biedt ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal en maakt de mensen wegwijs in de maatschappij. Een projectteam met drie vrijwilligers en een projectleider zijn verantwoordelijk voor de organisatie, coördinatie en de planning. Taal op Maat werkt samen met verschillende aanbieders van inburgeringscursussen, waaronder CapabelTaal, Vluchtelingenwerk en het ROC van Amsterdam. Anderstaligen kunnen zichzelf aanmelden of via bovengenoemden aanbieders. In Haarlemmermeer zijn wekelijks ruim honderd vrijwilligers actief als taalcoach. Taal op Maat organiseert: 1. Taalkoppels; wekelijkse individuele taalontmoeting van een vrijwilliger met een anderstalige, om vooral het spreken van het alledaagse Nederlands te oefenen. Dit kan thuis aan de keukentafel van de anderstalige of de taalcoach, in de bibliotheek waar veel gratis oefenmateriaal is, of Het koppel bepaalt zelf de doelen en activiteiten. 2. TaalCafé in de Centrale Bibliotheek Hoofddorp en Conversatiegroep Nieuw Vennep; open inloop voor anderstaligen die het spreken van de Nederlandse taal in een groepje willen oefenen: beide op vrijdagmorgen. 3. Taalles Thuis in ontwikkeling; taalles voor vluchtelingen die niet naar school kunnen. Wat doet een taalcoach? Samen met de anderstalige de krant lezen, samen boodschappen doen, een museum bezoeken, naar het gemeentehuis om iets af te handelen. Die anderstalige heeft taalles (gevolgd) en is aanspreekbaar in het Nederlands. De Taalcoach krijgt ondersteuning in de vorm van trainingen en bijeenkomsten. Hoe word je taalcoach? Iedereen kan zich als taalcoach aanmelden: studenten, gepensioneerden, collega s, buurmannen en buurvrouwen. Taalcoach zijn is leuk en leerzaam. Ben je goed in taal, geïnteresseerd in andere culturen en beschik je over een beetje geduld: dan ben je geschikt als taalcoach! Contact Het team van Taal op Maat is op woensdag, donderdag en vrijdagmorgen bereikbaar in het kantoor van Vluchtelingenwerk, in het gebouw van Meerwaarde aan de Dokter van Dorstenstraat 1 in Hoofddorp. Taalcoaches én deelnemers kunnen zich aanmelden via taalopmaathm@gmail.com of telefonisch via Vluchtelingenwerk:

8 Taalhuis Coördinator: Leonie Schuitemaker Telefoon: Openingstijden (voorlopig) Maandag 10:00 14:00 uur Dinsdag 10:00 14:00 uur Woensdag 16:00 20:00 uur Bibliotheek Haarlemmermeer Raadhuisplein 7, 2132 TZ Hoofddorp (023) Gemeente Haarlemmermeer Raadhuisplein 1, 2132 TZ Hoofddorp ROC van Amsterdam Opaallaan 25, 2132 XV Hoofddorp (023) MeerWaarde Dokter van Dorstenstraat 1, 2132 JR Hoofddorp (023) Taal Op Maat Haarlemmermeer Dokter van Dorstenstraat 1, 2132 JR Hoofddorp (023) Nova College Hoofdweg 868, 2132 MC Hoofddorp Spaarne Gasthuis Spaarnepoort 1, 2134 TM Hoofddorp (023)

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Doel Informele taalondersteuning bieden aan alle inwoners van Hengelo met een taalachterstand om zo de Nederlandse taal te bevorderen. Doelgroep Alle inwoners van

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college.

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college. 1 november 2017 april 2018: - Opzet en voortgang van het project, aantal te betrekken en betrokken partners, aantal te bereiken en bereikte inwoners, bereikte doelen in het kader van participatie van inwoners

Nadere informatie

Leren & werken. Deel met ons je vragen of zorgen!

Leren & werken. Deel met ons je vragen of zorgen! Leren & werken Deel met ons je vragen of zorgen! 1 Stacks bijbanenproject: voor als je iets extra s wilt verdienen Jongeren 13 17 jaar Het bijbanenproject Stacks begeleidt je in het zoeken en houden van

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Presentatie 20/1/16 Hoe is het zo gekomen? Enige ervaringen. Interview De Drie Ringen, 19/1/2015 Het wil een onafhankelijke en breed samengestelde organisatie

Nadere informatie

Taal: de sleutel naar echt meedoen

Taal: de sleutel naar echt meedoen Taal: de sleutel naar echt meedoen Leren en participeren, hoe doe je dat? www.wmoradar.nl Bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal, kunnen bij Radar Wmo diensten een taalcursus volgen in hun

Nadere informatie

TIJD LOCATIE ORGANISATIE WAT? VOOR WIE? Di uur Het Bosch Amateur Cultuur Huis, Lucas van Leijdenstraat 25, 5313 BB s-hertogenbosch

TIJD LOCATIE ORGANISATIE WAT? VOOR WIE? Di uur Het Bosch Amateur Cultuur Huis, Lucas van Leijdenstraat 25, 5313 BB s-hertogenbosch TAALACTIVITEITEN VAN HET BOSSCHE TAALNETWERK (april 2019) TIJD LOCATIE ORGANISATIE WAT? VOOR WIE? Di. 09.30-11.00 uur Het Bosch Amateur Cultuur Huis, Lucas van Leijdenstraat 25, 5313 BB s-hertogenbosch

Nadere informatie

PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld

PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld Meer dan 600.000 anderstaligen doen niet mee in onze samenleving doordat ze de taal onvoldoende beheersen. Taalcoaching zorgt voor meer zelfvertrouwen,

Nadere informatie

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid Tussenrapportage cofinanciering Projecten Taalhuizen 2017-2019 Inleiding Begin 2017 heeft het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland cofinanciering toegekend aan de vijf taalhuizen in de regio. In bijlage

Nadere informatie

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches.

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches. Locatie Moerdijk VluchtelingenWerk Brabant-West Postbus 173 4250 DD Werkendam Telefoon (0183) 50 90 16 Fax (0183) 50 90 17 afdeling@vluchtelingenwerk.org Project Taalcoaches 1 januari 2009 31 december

Nadere informatie

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga Verbeter je Nederlands! Wil jij ook beter Nederlands leren? Ga dan naar de bibliotheek in De Cultuurfabriek.

Nadere informatie

Taal is Meedoen! Huis voor Taal Noordoostpolder Plan van aanpak en begroting 2019

Taal is Meedoen! Huis voor Taal Noordoostpolder Plan van aanpak en begroting 2019 Huis voor Taal Noordoostpolder Plan van aanpak en begroting 2019 Taal is Meedoen! Aanleiding Meedoen in de huidige Nederlandse samenleving vraagt dat inwoners voldoende de Nederlandse taal en digitale

Nadere informatie

Taalcoaching: meer dan taal alleen. Een waarderingsonderzoek van het project Taalcoach voor inburgeraars

Taalcoaching: meer dan taal alleen. Een waarderingsonderzoek van het project Taalcoach voor inburgeraars Taalcoaching: meer dan taal alleen Een waarderingsonderzoek van het project Taalcoach voor inburgeraars SAMENVATTING WAARDERINGSONDERZOEK PROJECT TAALCOACH Deze samenvatting geeft de belangrijkste uitkomsten

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 25 2012-2013 Cursussen voor volwassenen U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland, met een breed

Nadere informatie

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018 Noordoostpolder Jaarcijfers 2018 JAARCIJFERS HUIS VOOR TAAL NOP 2018 WAT IS HUIS VOOR TAAL? In Huis voor Taal komen activiteiten en expertise op het gebied van leren, ontwikkelen, het sociale- en non-formeel

Nadere informatie

inburgering.graafschapcollege.nl

inburgering.graafschapcollege.nl Inburgeren bij het Graafschap College Bij de Taalschool van het Graafschap College zijn alle inburgeraars welkom. De Taalschool geeft lessen op drie verschillende taalniveaus. De Taalschool kijkt wat voor

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 26 2014-2015 Cursussen voor volwassenen www.alfa-college.nl U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland,

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de in de algemene uitkering te ontvangen middelen voor taalcoaches te oormerken voor dit doel zodat dekking aanwezig is.

Voorgesteld wordt de in de algemene uitkering te ontvangen middelen voor taalcoaches te oormerken voor dit doel zodat dekking aanwezig is. College V200900272 Onderwerp: Projct taalcoaches Collegevoorstel Inleiding: Op 4 februari 2009 heeft de gemeente Heusden een subsidietoekenning tot een bedrag van 75.000,-- ontvangen voor het realiseren

Nadere informatie

Weet jij wat je slikt? Bevorderen van juist medicatiegebruik bij laaggeletterde patiënten

Weet jij wat je slikt? Bevorderen van juist medicatiegebruik bij laaggeletterde patiënten Weet jij wat je slikt? Bevorderen van juist medicatiegebruik bij laaggeletterde patiënten 14 maart 2019 Nancy Wijers (Projectleider Zorgbelang Inclusief) Aanleiding Onjuist medicijngebruik komt nog veel

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Volwasseneneducatie en ontwikkeling Taaihuis. Portefeuilehouder John Nederstigt

Nota van B&W. onderwerp Volwasseneneducatie en ontwikkeling Taaihuis. Portefeuilehouder John Nederstigt gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder John Nederstigt Collegevergadering 5jUÜ2016 inlichtingen Caroline van de Vijver-Guldenmund (023 567 4294) Registratienummer 2016.0033428

Nadere informatie

tieve En Ect Educa traj

tieve En Ect Educa traj Educatieve trajecten Educatieve trajecten In opdracht van gemeentes verzorgt het ROC Kop van Noord- Holland opleidingen voor volwassenen om participatie in de samenleving of op het werk te vergroten: de

Nadere informatie

Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk

Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk Programma 1. Welkom 2. Voorstellen 3. Informatie over vluchtelingenwerk 4. Geen tijd te verliezen 5. Inburgeren 6. (Vrijwilligers)Werk is integreren

Nadere informatie

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Augustus 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Laaggeletterdheid en educatie 2.1 Afbakening Wet educatie en beroepsonderwijs 2.2 Doelgroep 2.3 Formeel en non-formeel

Nadere informatie

Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen

Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen Programma s laagdrempelig Voor veel laaggeletterden is leren en het volgen van formeel of non-formeel onderwijs allerminst een vanzelfsprekend. Zaken

Nadere informatie

Gastlessen in het Heerbeeckcollege

Gastlessen in het Heerbeeckcollege December 2018 Gastlessen in het Heerbeeckcollege In november werden we benaderd door een docent maatschappijleer en Global Perspectives met de vraag of er mogelijk een statushouder was die zijn of haar

Nadere informatie

Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland

Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland 2017-2018 Aan de landelijke BOP-enquête basisvaardigheden 18 + van de KB hebben in totaal 126 (=86%) (basis)bibliotheken deelgenomen; er waren 147

Nadere informatie

Workshop Taal Werkt! 11 september 2014

Workshop Taal Werkt! 11 september 2014 Workshop Taal Werkt! 11 september 2014 Programma Wat is laaggeletterdheid? Laaggeletterdheid binnen het bedrijfsleven Taalvrijwilligers binnen bedrijven Brainstorm Wat is laaggeletterdheid? 5 Feiten &

Nadere informatie

Regionaal programma volwasseneneducatie 2015

Regionaal programma volwasseneneducatie 2015 Regionaal programma volwasseneneducatie 2015 Arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam April 2015 Inleiding De gemeenten in de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam hebben de voor het jaar 2015 geplande educatieve

Nadere informatie

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar:

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar: Bijlage 1 Notitie Volwasseneneducatie: Besteding WEB middelen 2016 Inleiding Bij de bespreking van het Uitvoeringsplan Educatie 2016 in het Portefeuillehoudersoverleg Maatschappij op 25 mei 2016 heeft

Nadere informatie

sp/ Risem en evt. afdeling Verstuurd vanaf mijn iphone Begin doorgestuurd bericht:

sp/ Risem en evt. afdeling Verstuurd vanaf mijn iphone Begin doorgestuurd bericht: sp/ Ron van Boerdonk / _Sem J-- 2-D/ Van: Ineke Alferink Verzonden: maandag 14 augustus 2017 12:15 Aan: Postregistrator Onderwerp: Taalvrijwilligers halen anderstaligen uit achterstandspositie Risem en

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Inhoud Trainingen waarvoor een datum gepland wordt bij voldoende aanmeldingen... 2 Fit bij de Koffie... 2 Wekelijkse/maandelijkse ondersteuning... 3 Spreekuur

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering Aanbod laaggeletterdheid en inburgering voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend

Nadere informatie

Duale taal- en werktrajecten voor statushouders. Vluchtelingencongres 2018 Maandag 15 oktober Arend Odé, Regioplan Adriaan Oostveen, Regioplan

Duale taal- en werktrajecten voor statushouders. Vluchtelingencongres 2018 Maandag 15 oktober Arend Odé, Regioplan Adriaan Oostveen, Regioplan Duale taal- en werktrajecten voor statushouders Vluchtelingencongres 2018 Maandag 15 oktober Arend Odé, Regioplan Adriaan Oostveen, Regioplan 2 Inleiding Onderzoek duale trajecten taal en werk Schetsen

Nadere informatie

[Typ hier] Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019

[Typ hier] Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019 Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Laaggeletterdheid en educatie 2.1 Afbakening Wet educatie en beroepsonderwijs 2.2 Doelgroep 2.3 Formeel en non-formeel

Nadere informatie

Taalhuis: rollen en taken

Taalhuis: rollen en taken Taalhuis: rollen en taken November 2017 Verdeling rollen en taken Hieronder vindt u een opsomming van taken en rollen, die gepaard gaan met een Taalhuis. Dit document kan tijdens het opzetten van een Taalhuis

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid

Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid 17 oktober 2016 Contactpersoon: Cyril Crutz Directeur-bestuurder 0485-583 500 / 06-27093679 c.crutz@biblioplus.nl www.biblioplus.nl Inleiding

Nadere informatie

Jaarverslag taalcoaching 2016

Jaarverslag taalcoaching 2016 Jaarverslag taalcoaching 2016 Inleiding Inwoners van Krimpen worden in dit project geholpen hun taalbeheersing te verbeteren. In de praktijk zijn dit vooral allochtone inwoners(vluchtelingen en statushouders).

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE AANPAK VAN LAAGGELETTERDHEID IN DRENTHE

ONDERZOEK NAAR DE AANPAK VAN LAAGGELETTERDHEID IN DRENTHE ONDERZOEK NAAR DE AANPAK VAN LAAGGELETTERDHEID IN DRENTHE 2018-2020 1 Kerncijfers: Ca 45.000 volwassenen in Drenthe zijn laaggeletterd De ambitie is om de komende jaren ca 10% van deze groep te bereiken

Nadere informatie

2. Het COA vangt vluchtelingen op en begeleidt hen ook ter voorbereiding op een mogelijke toekomst in Nederland.

2. Het COA vangt vluchtelingen op en begeleidt hen ook ter voorbereiding op een mogelijke toekomst in Nederland. 1 2. Het COA vangt vluchtelingen op en begeleidt hen ook ter voorbereiding op een mogelijke toekomst in Nederland. In Nederland zijn op korte termijn 60 opvanglocaties (45 locaties gaan sluiten) waar met

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015

JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015 JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015 Algemeen Vanaf de statutenwijziging per 8 december 2015 is de officiële naam: stichting Vluchtelingenwerk Samenspraak Bunnik, afgekort tot VWSB. De kerntaak is de begeleiding

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Taal en Werk. Hetty Wiersema Adviseur werk. Maria Sabel Taal voor het Leven. Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard

Taal en Werk. Hetty Wiersema Adviseur werk. Maria Sabel Taal voor het Leven. Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard Taal en Werk Hetty Wiersema Adviseur werk Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard Maria Sabel Taal voor het Leven Check in Wie ben je Wat kom je halen? Wat kom je brengen? Laaggeletterd zijn, wat is dat? Laaggeletterdheid

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

Hoger bereik bij inburgering 8 november 2018 NB: het zaalgesprek, nalv de stellingen, is na 8-12 toegevoegd

Hoger bereik bij inburgering 8 november 2018 NB: het zaalgesprek, nalv de stellingen, is na 8-12 toegevoegd Hoger bereik bij inburgering 8 november 2018 NB: het zaalgesprek, nalv de stellingen, is na 8-12 toegevoegd Sylvia de Groot Heupner Het Begint met Taal Ellie van der Meer ProBiblio WAT GAAN WE DOEN? Korte

Nadere informatie

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016 : specialisten in maatwerk Sectorgids Educatie 2015-2016 Sector Educatie - 2 Inhoudsopgave pagina Inleiding 1 BasisEducatie in de 2 Nederlands als tweede Taal (NT2) en inburgering in de 3 4 6 3 MBO opleidingen

Nadere informatie

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de scholing voor vrijwilligers die actief zijn binnen Humanitas. In dit overzicht treft u een

Nadere informatie

Cursus - en activiteitenoverzicht Samen doen! Doe je ook mee?

Cursus - en activiteitenoverzicht Samen doen! Doe je ook mee? Cursus - en activiteitenoverzicht 2018 2019 Samen doen! Doe je ook mee? VOORWOORD Hierbij vind je het overzicht van de activiteiten en cursussen in 2018 2019. Welzijn De Meierij organiseert activiteiten

Nadere informatie

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 ABC, doe je mee? (grijs) Is een NT2-methode voor gealfabetiseerde anderstaligen die nog geen voorkennis van het Nederlands hebben. Het leidt

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid

Aanbod. laaggeletterdheid Aanbod laaggeletterdheid voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend aanbod: meerdere

Nadere informatie

Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen

Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen Lydia de Jong, Jorijn Tragter 28 mei 2016 Wie zijn wij? Voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid en bevordering van digitale vaardigheid. Actie programma

Nadere informatie

Taalcursist Provincie Gelderland

Taalcursist Provincie Gelderland Hans Kasser Taalcursist Provincie Gelderland Cursist en Taalambassadeur die gaat stoppen met lessen, maar als vrijwilliger bij de lessen betrokken blijft. Hij verbindt cursisten, docenten, gemeente en

Nadere informatie

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Voorjaar 2019

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Voorjaar 2019 Programmaboekje Voorjaar 2019 Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles Vóór 50 + (en jonger) en dóór 50 + Leren in een rustig tempo SeniorWeb Veldhoven is een stichting met als doelstelling

Nadere informatie

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Gemeente f Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk U17-017806 Beh. door

Nadere informatie

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands U kunt al Nederlands Uw Nederlands is onvoldoende U gaat Nederlands leren Het Taalhuis Kunt u Nederlands? Uw Nederlands is voldoende Uw Nederlands

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO)

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Gemeente Heerhugowaard R Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Datum indiening 13 september 2016 Volgnummer Registratienummer Bij16-439 Onderwerp laaggeletterdheid

Nadere informatie

M O N I T O R O N D E R Z O E K N A A R D E A A N P A K V A N 1 L A A G G E L E T T E R D H E I D I N D R E N T H E - E E R S T E R E S U L T A T E N

M O N I T O R O N D E R Z O E K N A A R D E A A N P A K V A N 1 L A A G G E L E T T E R D H E I D I N D R E N T H E - E E R S T E R E S U L T A T E N M O N I T O R O N D E R Z O E K N A A R D E A A N P A K V A N 1 L A A G G E L E T T E R D H E I D I N D R E N T H E - E E R S T E R E S U L T A T E N Opzet van het onderzoek Online vragenlijst die jaarlijks

Nadere informatie

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands Kom oefenen met de taal in het Taalhuis! Ik kan niet goed lezen Ik wil beter leren schrijven Ik wil oefenen met spreken De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands Waar kunt u naartoe? Naar

Nadere informatie

Bureaucratische wirwar rondom statushouders Wie neemt regie in inburgering en integratie?

Bureaucratische wirwar rondom statushouders Wie neemt regie in inburgering en integratie? 01 Bureaucratische wirwar rondom statushouders Wie neemt regie in inburgering en integratie? Auteur: Maarten van Ooijen (Adviseur) Oktober 2017 02 Inleiding Met de plaatsing van statushouders binnen Nederlands

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017

Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017 Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017 De onderwerpen in deze nieuwsbrief: Een baan vinden via uw netwerk Terug naar school Trainingen vrijwilligerswerk Kansen voor alle kinderen Heeft u het gratis

Nadere informatie

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht.

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht. Maatschappelijke Ingekomen stuk D1 (PA 12 maart 2014) Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail

Nadere informatie

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een ?

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een  ? Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een e-mail? Digitaal op weg in de bieb Draai om voor Hulp bij taal Digitaal op weg Wat past bij jou? Ik

Nadere informatie

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Bibliotheek Rijn en Venen 9 vestigingen 5 gemeentes 150.000 inwoners 27.750 bibliotheekleden Collectie:

Nadere informatie

Overzicht Taalactiviteiten in Amersfoort

Overzicht Taalactiviteiten in Amersfoort Overzicht Taalactiviteiten in Amersfoort Oefenen met taal, taallessen Prago Volwassenen die niet inburgeringsplichtig zijn. Die geen diploma MBO niveau 2 of hoger hebben. Maar die zich graag willen ontwikkelen

Nadere informatie

Help vluchtelingen op weg in uw regio

Help vluchtelingen op weg in uw regio Help vluchtelingen op weg in uw regio Regio Oost Nederland Vluchten doe je niet zomaar Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. Ze vluchten

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK HELPT JE DIGITAAL OP WEG

DE BIBLIOTHEEK HELPT JE DIGITAAL OP WEG DE BIBLIOTHEEK HELPT JE DIGITAAL OP WEG 2018-2019 Ik wil meer kunnen met mijn computer, tablet en smartphone Draai om voor Hulp bij taal De bibliotheek helpt je digitaal op weg Ik heb nog geen ervaring

Nadere informatie

NEDERLANDS LEREN EN OEFENEN

NEDERLANDS LEREN EN OEFENEN 2 32 Oriëntatiegids NEDERLANDS LEREN EN OEFENEN In Brussel leer je op verschillende plaatsen Nederlands. In dit hoofdstuk informeren we je over waar je Nederlands kan leren en oefenen. We leggen in paragraaf

Nadere informatie

1. Door wie worden de statushouders begeleid in het programma Leidse Inburgering en welke verantwoordelijkheden hebben de begeleiders?

1. Door wie worden de statushouders begeleid in het programma Leidse Inburgering en welke verantwoordelijkheden hebben de begeleiders? FAQ voor mentoren In deze FAQ worden vragen beantwoord die specifiek betrekking hebben op het mentorschap. Er staan tips tussen om statushouders beter te kunnen begeleiden en achtergrondinformatie over

Nadere informatie

(Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden

(Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden (Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden I m Lisanne van Iterson (i.s.m. Sonja Postulart - ROC Rivor) 26 november 2015, versie 1.0 l Vooraf Ongeveer 12 0 Zo van de Nederlandse

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Gilde s- Hertogenbosch en omstreken.

Jaarverslag 2018 Gilde s- Hertogenbosch en omstreken. 1 Jaarverslag 2018 Gilde s- Hertogenbosch en omstreken. s-hertogenbosch, mei 2019 2 Jaarverslag 2018 van het Gilde s- Hertogenbosch en omstreken. Voorwoord: Dit jaarverslag geeft inzicht in de activiteiten

Nadere informatie

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 MAANDAG 3 SEPTEMBER Taal is zeg maar écht ons ding Ster College organiseert deze middag allerlei taalactiviteiten. Het programma is als volgt: 13.00 uur Ontvangst

Nadere informatie

Frans 2e jaars (start oktober 2016)

Frans 2e jaars (start oktober 2016) Frans 2e jaars (start oktober Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met diverse cursussen Frans, die elk bestaan uit 20 lessen van anderhalf uur. De einddata van deze cursussen liggen in maart.

Nadere informatie

Duale taal- en werktrajecten voor statushouders. Annemarie Trommar, Vluchtelingenwerk Adriaan Oostveen, Regioplan

Duale taal- en werktrajecten voor statushouders. Annemarie Trommar, Vluchtelingenwerk Adriaan Oostveen, Regioplan Duale taal- en werktrajecten voor statushouders Annemarie Trommar, Vluchtelingenwerk Adriaan Oostveen, Regioplan Onderzoek duale trajecten taal en werk Schetsen verscheidenheid duale trajecten Inspirerende

Nadere informatie

1. Waarom wilt u beter Nederlands leren? Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer,

1. Waarom wilt u beter Nederlands leren? Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer, Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer, U gaat een taalles volgen. De bibliotheek helpt u daar graag bij. Wij willen u daarom enkele vragen stellen. Het invullen duurt ongeveer

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3

Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3 Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3 Belangrijke data Elke eerste schooldag na de vakantie is het luizencontrole. Woensdag 21 september Informatiemiddag 14.30 uur of -avond 18.00 uur groepen 4,

Nadere informatie

TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg. Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014

TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg. Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014 TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014 Dit weet u na deze presentatie Taal: ons een zorg? 1. Laaggeletterdheid in de zorg

Nadere informatie

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen Projectplan Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen [Naam organisatie] vindt het belangrijk om alert te zijn op

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

IN OPDRACHT VAN GEMEENTES VERZORGT HET ROC KOP VAN NOORDHOLLAND OPLEIDINGEN VOOR VOLWASSENEN OM PARTICIPATIE IN DE

IN OPDRACHT VAN GEMEENTES VERZORGT HET ROC KOP VAN NOORDHOLLAND OPLEIDINGEN VOOR VOLWASSENEN OM PARTICIPATIE IN DE V N I T T C A C J U A D TR DUCATIV TRAJCTN IN OPDRACHT VAN GMNTS VRZORGT HT ROC KOP VAN NOORDHOLLAND OPLIDINGN VOOR VOLWASSNN OM PARTICIPATI IN D SAMNLVING OF OP HT WRK T VRGROTN: D ZOGNOMD DUCATIV TRAJCTN.

Nadere informatie

TOETS NT2-1 spreken. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SPREKEN. niveau B1. tijdsduur: 30 minuten

TOETS NT2-1 spreken. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SPREKEN. niveau B1. tijdsduur: 30 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SPREKEN niveau B1 tijdsduur: 30 minuten Deel 1: korte antwoorden 20 seconden spreektijd 1. Situatie: U werkt bij een reisbureau.

Nadere informatie

Stapsgewijze aanpak PiëzoMethodiek maakt de weg naar participatie vrij

Stapsgewijze aanpak PiëzoMethodiek maakt de weg naar participatie vrij Stapsgewijze aanpak PiëzoMethodiek maakt de weg naar participatie vrij Niet voor iedereen is meedoen vanzelfsprekend Kenniskring ProBiblio 13 februari 2018 2 PiëzoMethodiek en ontstaan Fase 0- ik wil Doel:

Nadere informatie

Help! Mijn cursisten spreken geen Nederlands buiten de klas.

Help! Mijn cursisten spreken geen Nederlands buiten de klas. Help! Mijn cursisten spreken geen Nederlands buiten de klas. De laatste tijd is het buitenschools leren en het buitenschoolse opdrachten geven een beetje uit het zicht geraakt. De focus ligt nu op examentraining,

Nadere informatie

ACE-GROEP T TALEN07/08

ACE-GROEP T TALEN07/08 ACE-GROE T TALEN07/08 ANTICIATIVE CONTINUING EDUCATION taalcursussen WWW.GROET.BE ACE Groep t. spreek snel een taal! ACE-Groep T organiseert taalcursussen waarin mondelinge communicatie centraal staat.

Nadere informatie

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Voor de lessen Nederlands, PSO en LOB. Verlegen om woorden is een pakket met tips en handvatten om een ouderbijeenkomst te organiseren over ouderbetrokkenheid en

Nadere informatie

Sterk in verbinden. UVV Haarlem e.o. ruim 75 jaar actief. Unie van Vrijwilligers

Sterk in verbinden. UVV Haarlem e.o. ruim 75 jaar actief. Unie van Vrijwilligers Unie van Vrijwilligers Sterk in verbinden UVV Haarlem e.o. ruim 75 jaar actief Tafeltje Dekje In het ziekenhuis Bibliotheek aan Huis Winkeltjes in zorginstellingen Over ons Ruim 75 jaar actief van mens

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Zie voor volledige tekst Staatscourant: ministeriële regeling met de standaarden en eindtermen voor de opleiding digitale vaardigheden

Zie voor volledige tekst Staatscourant: ministeriële regeling met de standaarden en eindtermen voor de opleiding digitale vaardigheden Notitie Digisterker-cursussen en de WEB-gelden Versie december 2017 Op 29 september 2017 is de ministeriële regeling met de standaarden en eindtermen voor de opleiding digitale vaardigheden 1 gepubliceerd

Nadere informatie

Hoe vind je laaggeletterde bijstandsgerechtigden? Hannah Oostendorp (gemeente Elburg) & Anna van den Boogaard (L&S)

Hoe vind je laaggeletterde bijstandsgerechtigden? Hannah Oostendorp (gemeente Elburg) & Anna van den Boogaard (L&S) Hoe vind je laaggeletterde bijstandsgerechtigden? Hannah Oostendorp (gemeente Elburg) & Anna van den Boogaard (L&S) Voorstellen Voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Agenderen. Ondersteuningsprogramma

Nadere informatie

Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven Laaggeletterden herkennen en dan? Clarine van Ommeren Apeldoorn 18 september 2014 Initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid op zowel korte als lange

Nadere informatie

vyeert GEMEENTE Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis

vyeert GEMEENTE Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis GEMEENTE vyeert Aan SP fractie Weert Sutjensstraat 10-c 6006 HW WEERT Weert, 21juni 2016 Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis Geachte fractieleden, In de brief van 9 juni jl. heeft

Nadere informatie