DE SPEECH VAN LSA VOORZITTER JOKE BAKKER OP DE LANDELIJKE BEWONERSDAG: BEDRIJVIGE BUURTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE SPEECH VAN LSA VOORZITTER JOKE BAKKER OP DE LANDELIJKE BEWONERSDAG: BEDRIJVIGE BUURTEN"

Transcriptie

1 DE SPEECH VAN LSA VOORZITTER JOKE BAKKER OP DE LANDELIJKE BEWONERSDAG: BEDRIJVIGE BUURTEN Op zaterdag 3 november 2012 Aan de knoppen of naar de knoppen? Dit was weer een, voor mij althans, inspirerende Landelijke Bewonersdag. Ik had er echt naar uitgekeken: weer eens met z n allen als bewoners onder elkaar. Want wie je ook bent en wat je ook doet, je bent allemaal wel ergens bewoner. Behalve daklozen, berispte de vereniging van dak- en thuislozen ons ooit. Daarmee hebben we de belangrijkste voorwaarde om bewoner te zijn te pakken, je moet een dak boven je hoofd hebben. Verder zijn wij een vereniging van actieve bewoners uit aandachtswijken; dus als je behalve dat dak ook nog actief bent in een aandachtswijk kun je lid worden van ons. Ik waarschuw je wel, want voor die aandacht moet je veel doen. In het kersverse regeerakkoord bijvoorbeeld staat het woord aandachtswijk maar één keer genoemd onder veiligheid: aandachtswijken behouden prioriteit. Kijk, zijn we toch nog een beetje in beeld als veiligheidsrisico. Ik heb gemerkt dat veel bewoners zich in de steek gelaten voelen. Nog geen twee jaar geleden waren we krachtwijk, prachtwijk en professionele knuffelwijk en nu staan we met lege handen voor gesloten wijkhuizen en moeten we naar de Hema of Ikea afdruipen voor een euro ontbijtje. Op eigen kracht dat dan weer wel. Zo gaat dat dus met de overheid: van het ene uiterste in het andere. We zitten nu in een tijd van verandering veroorzaakt door verschillende factoren, waarvan natuurlijk de crisis de belangrijkste is; dit leidt tot ernstige bezuinigingen bij de overheid, meer werkloosheid, faillissementen en, omdat het al lang duurt, ook uitzichtloosheid voor sommige groepen. Daarnaast is er ook sprake van politieke besluiteloosheid als gevolg van grote tegenstellingen tussen groepen, een typisch Nederlandse factor, die alles verergerde. Daardoor zit bijvoorbeeld de woningmarkt op slot en zit men te knoeien met wietpasjes.

2 Gelukkig was er, als je inzoomt op de wijkaanpak, ook een positieve ontwikkeling: het begon eindelijk te dagen wat de beste manier is om mensen maatschappelijk vooruit te helpen: namelijk kansen bieden waar bewoners zelf mee aan de slag kunnen. Begon te dagen zeg ik, want we waren er nog lang niet, kijk maar eens naar de inhoud van het Manifest van de actieve wijkbewoners dat we vorig jaar op de Landelijke Bewonersdag in Arnhem met z n allen maakten en aan ex minister Donner aanboden. Meneer Donner is ook al weer weg en mevrouw Spies nu ook alweer; ik hoop vurig dat de opvolger er langer zal zitten dan een blauwe maandag. Maar misschien is de aandacht voor ons onderwerp wel verslapt. Crisis aan de ene kant en wat we dan maar het groeiend vertrouwen in de burger noemen aan de andere kant, is de grondslag voor een versnelling geweest waardoor de overheid ons van beleidsparticipant tot sociaal ondernemer heeft gepromoveerd. Van stuurgroep, klankbordgroep, wijkpanel en wijkraad naar wijkonderneming, wijkhuisexploitant en zoals wij het exclusief noemen ondernemen van een Bewonersbedrijf. En dat alles binnen twee jaar. Voor sommige bewonersgroepen die jarenlang mochten meepraten, participeren en klankborden gaat dat wel erg snel. Van een afhankelijke positie naar zelf aan de knoppen is een grote stap. Zoals ik al zei van het ene uiterste in het andere. Onderschat dit niet. Bewonersorganisaties, die zelf geen activiteiten organiseren, geen eigen ruimte beheren maar alleen meepraten met professionals houden het niet lang vol als die professionals één voor één verdwijnen of geen tijd meer hebben omdat ze in 3 wijken tegelijk werken. Ik denk, dat alle bewonersorganisaties vroeg of laat voor de keuze komen te staan, gaan we zelf dingen oppakken of kappen we er mee? Dat laatste zou natuurlijk verschrikkelijk zijn, maar soms zit alles tegen. Organizers Het LSA is al vaak benaderd door woningcorporaties, instellingen en gemeenten met de vraag of we niet in wijk x kunnen helpen een BewonersBedrijf op te richten. Ons antwoord is dan steevast: natuurlijk; als er een groep bewoners is die dat wil, die daarom vraagt? Als het dan komt tot een informatieavond blijken er 30 enthousiaste professionals en 4 bewoners aanwezig te zijn. Dat is geen goede basis om te starten met een bewonersinitiatief. De professionals

3 verzuchten dan vervolgens dat het in deze wijk niet lukt bewoners bij elkaar te krijgen omdat de mensen moeilijk te porren zijn voor zoiets. Als je daar op door praat, dan blijkt onlangs het buurthuis gesloten te zijn vanwege bezuinigingen en is ook het opbouwwerk de wijk uit. Wat zich nu wreekt is dat bewoners die onder het mom, wij doen alles samen, in werkelijkheid onder leiding van het welzijnswerk of de wijkambtenaar hebben gewerkt en nu met lege handen staan. Er is vooral tijd en in een aantal gevallen dus deskundige ondersteuning nodig om de switch te maken naar eigen verantwoordelijkheid en initiatief. Natuurlijk jeuken onze handen dan om er mee aan de gang te gaan. Niet met beleidsgestuurde opbouwwerkers, maar met gangmakers zoals we die in onze Kan Wél-projecten voor jongeren nog steeds inzetten of met, zoals ze hen in Engeland noemen: Community organizers. Professionals die niets anders doen dan verbinden, mensen bij elkaar brengen die samen iets willen opzetten en dat stimuleren. Niet gaan voorschrijven wát ze moeten gaan doen, dat bepalen ze zelf. Wist u dat Obama in achterstandwijken van Chicago ooit zo n organizer was? Waarom wij van het LSA dat dan niet doen? Omdat we vol met werk zitten, we hebben maar 4,5 fte professionals in dienst, en we hebben er nog geen geld voor kunnen vinden Experiment Bewonersbedrijven Wat we wel doen is voorop lopen met het experiment BewonersBedrijven. Nu na bijna een jaar van voorbereiding, zijn we zover dat er 6 bedrijven zeer binnenkort van start kunnen gaan en in de loop van volgend jaar nog een aantal. Dit onder andere dankzij een royale bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en het fonds Werken aan Wonen. Zij begrijpen ook dat hier tijd voor nodig is. En ook de overheid betaalt wat mee. Ik ga hier niet uitgebreid in op wat een BewonersBedrijf is, daar hebben we twee workshops over gehad vandaag. Maar in één zin samengevat komt het er op neer dat bewoners eigenaar zijn van een bedrijf, dat zich richt op wat bewoners nodig hebben of belangrijk vinden. Ik ben zelf op de achtergrond betrokken bij een BewonersBedrijf in oprichting in Emmen en ik sta er versteld van hoeveel energie er vrij komt bij bewoners die hier mee aan de slag gaan.

4 Het is naast een enorme bult werk en soms tegenwerking door, laten we het vriendelijk zeggen, onwennigheid bij gemeente en instellingen, ook verschrikkelijk leuk om te doen en het geeft een enorme voldoening als het lukt zoiets van de grond te trekken.. Als er straks een aantal BewonersBedrijven aan de gang zijn gaan we bijeenkomsten voor bewoners organiseren om dit concept onder bewoners verder te verspreiden. Ook de overheid, zowel lokaal als landelijk, en in haar kielzog alle andere professionals staan voor een keuze, die niet simpel neerkomt op loslaten of vasthouden. De overheid heeft verantwoordelijkheden en als ze die meer bij burgers wil neerleggen, moet daar de tijd voor genomen worden, anders raken we van de regen in de drup. Een beetje nieuw beleid is nodig Er moet een beetje nieuw beleid komen om deze overgang voor meer bewoners van aandachtswijken mogelijk te maken. Ik zeg expres een beetje, want anders gaat misschien de ruimte voor bewoners verloren. Dat beleid kan heel goed aansluiten bij de visie die Mark en Diederik ons in het regeerakkoord hebben voorgehouden: een betrouwbare overheid die kansen biedt en grenzen stelt, die optimaal beschermt en minimaal belemmert. Er zijn 4 concrete ingrediënten die een dergelijke nieuwe aanpak een enorme stimulans zouden kunnen geven: Een Buurtwet die bewoners rechten geeft die tot buurtactie stimuleren. Het gaat dan om : Recht om mee te kunnen bieden als bijvoorbeeld een wijkhuis, kindercentrum of een bibliotheek wordt verkocht. Recht om zelf voorzieningen te kunnen bouwen in je eigen wijk, een winkel of een ontmoetingscentrum. Recht om de gemeente uit te dagen om zelf publieke diensten over te nemen als de bewoners het idee hebben dat ze het zelf beter en goedkoper kunnen doen. Zie bijvoorbeeld Heechterp-Schieringen, die gaat starten met het overnemen van grof vuil. Een maatschappelijke bank waar BewonersBedrijven goedkoop risicodragend geld kunnen lenen voor investeringen.

5 Medefinancieren van 50 gangmakers ( zoals ik al eerder noemde de zogenaamde community organizers) die in opdracht van bewonersgroepen mensen in buurten gaan verbinden Een aangepaste juridische vorm voor een bewonersbedrijf met fiscale vrijstellingen naar het voorbeeld van de Engelse Community Interest Companies. We proberen zo snel mogelijk in gesprek te komen met de nieuwe bewindspersoon om te kijken of samenwerking op deze 4 punten mogelijk is. Tot slot nog dit: Natuurlijk hoeft niet elke wijk een BewonersBedrijf te beginnen om iets tot stand te brengen in de wijk, en vanzelfsprekend zal je in alle gevallen moeten samenwerken met gemeenten, woningcorporaties en alle andere instanties die in je wijk actief zijn. Maar als je niet als buurt naar de knoppen wil gaan is de keuze om zelf het heft in handen te nemen onontkoombaar. Dat begint bij eigen initiatief samen met andere bewoners. Als je dat doet zal je zien dat je respect en vertrouwen krijgt en dat je kansen ziet en krijgt die tot voor kort onbereikbaar leken. Die knoppen zitten binnen handbereik! Dank u voor de aandacht De Landelijke Bewonersdag 2012 werd georganiseerd door het LSA in samenwerking met stadsdeel Amsterdam Zuidoost, de woningcorporaties Rochdale en Ymere, de Nederlandse Woonbond, het ministerie van BZK en actieve bewonersgroepen uit Amsterdam Zuidoost

Landelijke Bewonersdag 2014

Landelijke Bewonersdag 2014 Landelijke Bewonersdag 2014 Op 15 november is de grootste bewonersconferentie van het jaar in Twente. Achthonderd mensen komen samen. Dit keer is het thema: De regie terug. We willen samen een stap verdergaan

Nadere informatie

Workshop Wijkeconomie

Workshop Wijkeconomie Workshop Wijkeconomie Workshop Wijkeconomie 1. JJJJJJJjjjj 1 Regie over eigen leven en omgeving Burgerkracht van klein tot groot 2 Monopolie op beleid naar de burger MANIFEST VAN ACTIEVE WIJKBEWONERS Gevraagd:

Nadere informatie

Yvonne Zonderop. H. BewonersBedrijven: de Nederlandse Development Trusts en Community Enterprises. Henk Cornelissen. Nico Beukema.

Yvonne Zonderop. H. BewonersBedrijven: de Nederlandse Development Trusts en Community Enterprises. Henk Cornelissen. Nico Beukema. H. BewonersBedrijven: de Nederlandse Development Trusts en Community Enterprises Yvonne Zonderop Henk Cornelissen Algemeen directeur LSA Nico Beukema BuurtBeheerNetwerk Anne Wilbers Directeur de Alliantie

Nadere informatie

Wat zijn buurtrechten en waarom willen we ze?

Wat zijn buurtrechten en waarom willen we ze? Wat zijn buurtrechten en waarom willen we ze? Het LSA pleit voor een pakket aan buurtrechten en stimuleringsmaatregelen. Met de buurtrechten krijgen burgers meer zeggenschap over hun directe leefomgeving.

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Overheid doet stap terug, bewoners doen stap vooruit

Jaarverslag 2012 Overheid doet stap terug, bewoners doen stap vooruit Jaarverslag 2012 Overheid doet stap terug, bewoners doen stap vooruit Inhoud Voorwoord 1 Bijeenkomsten 7 1-1 Regionale praktijkdagen 7 1-2 Landelijke Bewonersdag 9 1-3 Landelijke Praktijkdagen 11 1-3-1

Nadere informatie

Werkconferentie 'Ruimte voor burgers' Maandag 27 juni 2011

Werkconferentie 'Ruimte voor burgers' Maandag 27 juni 2011 Werkconferentie 'Ruimte voor burgers' Maandag 27 juni 2011 10.00 uur Ontvangst met koffie en thee in Theater aan het Spui, inschrijven voor workshop. 11.00-12.45 uur Plenaire opening met onder andere:

Nadere informatie

Als we dit van tevoren hadden geweten.

Als we dit van tevoren hadden geweten. Als we dit van tevoren hadden geweten. Kennisontwikkeling Experiment Bewonersbedrijven 24-09-2015 Reinout Kleinhans - Faculteit Bouwkunde, Afdeling OTB Foto s: www.bewonersbedrijven.nl Delft University

Nadere informatie

e wijkaanpak zit in de volgende fase,, maar welke?

e wijkaanpak zit in de volgende fase,, maar welke? Debat: temperatuurr van de wijkaanpak Ja, de e wijkaanpak zit in de volgende fase,, maar welke? De wijkaanpak is veranderd. En veel v mensen in de wijken weten niet meer waar ze aan toe zijn. Daarom was

Nadere informatie

Opzet brede maatschappelijke discussie over toekomst lokale democratie in Amsterdam N.B. Dit is een burgerinitiatief.

Opzet brede maatschappelijke discussie over toekomst lokale democratie in Amsterdam N.B. Dit is een burgerinitiatief. Opzet brede maatschappelijke discussie over toekomst lokale democratie in Amsterdam N.B. Dit is een burgerinitiatief. 1. Het initiatief voor deze discussie komt vanuit de stedelijke samenleving: a. bewoners-

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Dit gaat er gebeuren!

Dit gaat er gebeuren! Dit gaat er gebeuren! Samen maken we de wijk Even voorstellen: Fatima Azemmour (9) Riek van den Boomgaard (78) Amirah Akçam (28) Jan de Beuk (44) Mark Verlinden (32) en Rico Oliveira (55) Ze bestaan niet

Nadere informatie

startertips Opbouw, Financiering, en Uitvoering

startertips Opbouw, Financiering, en Uitvoering 23 EigenWIJze startertips Opbouw, Financiering, en Uitvoering Wil je jouw buren beter leren kennen? Je straat opfleuren met een feestje? Of een oplossing vinden voor problemen in je wijk? De flyer 23 EigenWIJze

Nadere informatie

Coproductie of contraproductie?

Coproductie of contraproductie? Coproductie of contraproductie? Over de moeizame samenwerking tussen gemeenten en Bewonersbedrijven 03-11-2015 Reinout Kleinhans - Faculteit Bouwkunde, Afdeling OTB Bron foto s: www.bewonersbedrijven.nl

Nadere informatie

Showcase. Jouke de Jong Lageweg PA Noordlaren mobiel Wat doe je

Showcase. Jouke de Jong Lageweg PA Noordlaren mobiel Wat doe je Showcase Jouke de Jong Lageweg 37 9479 PA Noordlaren mobiel 0641268340 email dejongjouke@gmail.com Wat doe je Ik bied inhoudelijke en organisatorische ondersteuning aan bewonersorganisaties die te maken

Nadere informatie

Oprichten Bewonerscommissie

Oprichten Bewonerscommissie Oprichten Bewonerscommissie 1. Waarom en wanneer een bewonerscommissie? 2. Hoe krijg je een bewonerscommissie? 3. Moeten de bewoners het helemaal zelf uitzoeken? 4. Moeten de bewoners dit allemaal zelf

Nadere informatie

Burgers weten beter wat een buurt nodig heeft dan meeste professionals

Burgers weten beter wat een buurt nodig heeft dan meeste professionals 01 juni 2018 - Bron: Zorg en Welzijn Burgers weten beter wat een buurt nodig heeft dan meeste professionals De decentralisaties zijn één stap te vroeg gestopt. Vindt Thijs van Mierlo, directeur van het

Nadere informatie

De Nederlandse economie groeit gestaag, las ik laatst in de cijfers van het Cpb. Niet uitbundig, benadrukte het planbureau, maar gestaag.

De Nederlandse economie groeit gestaag, las ik laatst in de cijfers van het Cpb. Niet uitbundig, benadrukte het planbureau, maar gestaag. Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de Twentse Haring 15 juni 2016. Dames en heren, Wat fijn u hier allemaal weer te zien. Een bijzondere editie dit jaar van deze Twentse Haring Primeur. Het is de

Nadere informatie

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan

Nadere informatie

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Pagina 1 / 6 Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Veel gehoord en gelezen is dat inzet op leefbaarheid geen verantwoordelijkheid en kerntaak meer is van woningcorporaties. Handen

Nadere informatie

Spreekpunten minister Spies Congres Vereniging van Raadsleden 22 september 2012

Spreekpunten minister Spies Congres Vereniging van Raadsleden 22 september 2012 Spreekpunten minister Spies Congres Vereniging van Raadsleden 22 september 2012 We hebben nog maar een paar dagen geleden de verkiezingen gehad en er is een boel veranderd. De verhoudingen zijn flink opgeschud,

Nadere informatie

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 D66 is tevreden met het regeerakkoord. Samen met VVD, CDA en ChristenUnie willen we veel bereiken, maar we kiezen ook voor

Nadere informatie

Van meedoen naar doen!

Van meedoen naar doen! Van meedoen naar doen! Jaarverslag 2011 Inhoud Voorwoord 4 1 Bijeenkomsten 7 1-1 Regionale Praktijkdagen 7 1-2 Landelijke Bewonersdag 9 1-3 Landelijke Praktijkdagen 11 1-4 Internationale Studiereis 14

Nadere informatie

Gemeente Delft ERZONDEN - 2 'W\ Geachte eden van de raad,

Gemeente Delft ERZONDEN - 2 'W\ Geachte eden van de raad, Samenleving Uitvoering Gemeente Delft Westlandseweg 40 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Uitvoering, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Veertigdagenkalender. onder de pannen

Veertigdagenkalender. onder de pannen Veertigdagenkalender 2017 onder de pannen Alles wat ik zoek is een plek om te bestaan een huis om in te wonen een weg om langs te gaan een wei, een plein, een tuin, een tent ik zoek vooral een stem die

Nadere informatie

De Fotovideo impressie Dé Meetup voor zelfbeheer van buurt- en wijkhuizen

De Fotovideo impressie Dé Meetup voor zelfbeheer van buurt- en wijkhuizen De Fotovideo impressie Dé Meetup voor zelfbeheer van buurt- en wijkhuizen Op 8 april 2017 zijn wij vanaf 8:30 uur met 24 bewoners uit Amsterdam- Zuidoost, Noord en West naar Eindhoven gereden, georganiseerd

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Actie toolbox. van idee naar actie. Auteur: Bas Bakker. Meer tools nodig? Kijk op

Actie toolbox. van idee naar actie. Auteur: Bas Bakker.  Meer tools nodig? Kijk op Actie toolbox van idee naar actie Auteur: Bas Bakker www.basblogt.com 1. Inhoudsopgave 2. Van idee naar actie... 3 3. Het idee...6 4. Drie grote stappen bepalen...8 5. Experiment: Je eerste klant... 9

Nadere informatie

project t BOSS Van idee tot uitvoering

project t BOSS Van idee tot uitvoering project t BOSS Van idee tot uitvoering Waar gaan we op in 1. Wat is t BOSS? 2. Waarom dit idee en waarom bijzonder? 3. Hoe komt men van idee naar uitvoering? 4. Vragen, meer info? t BOSS is t BOSS staat

Nadere informatie

Een betere buurt begint niet bij jezelf

Een betere buurt begint niet bij jezelf Een betere buurt begint niet bij jezelf De Gordiaanse knoop van verloedering, collectieve zelfredzaamheid en bezuinigingsdwang ontward 16-11-2012 Dr. Reinout Kleinhans, Onderzoeksinstituut OTB Delft University

Nadere informatie

Voorwoord. Grace Tanamal

Voorwoord. Grace Tanamal Voorwoord In de afgelopen decennia zijn mensen zelfstandiger, onafhankelijker en mondiger geworden. Burgers willen steeds meer verantwoordelijkheid. Ze willen hun eigen leven vormgeven. Burgerparticipatie

Nadere informatie

JONGEREN IN GELDERLAND OVER

JONGEREN IN GELDERLAND OVER JONGEREN IN GELDERLAND OVER een sterk bestuur en hun gemeente Aanleiding De provincie Gelderland werkt samen met VNG Gelderland aan het project Sterk Bestuur Gelderland (SBG). In het project wordt het

Nadere informatie

Coöperatie Ons Net Eindhoven. Méér dan een glasvezelprovider

Coöperatie Ons Net Eindhoven. Méér dan een glasvezelprovider Coöperatie Ons Net Eindhoven Méér dan een glasvezelprovider Programma Provincie Noord-Brabant en Futura 1. Welkom 2. Wie zijn wij 3. Innovatie 4. Vragen Geschiedenis Begonnen in 2004 vanuit initiatief

Nadere informatie

Koornhorst in Beweging. Thee & Taart Nieuws. van vrijdag 13 januari

Koornhorst in Beweging. Thee & Taart Nieuws. van vrijdag 13 januari Koornhorst in Beweging Thee & Taart Nieuws van vrijdag 13 januari In deze Thee & Taart Nieuwsflits: Het was weer gezellig druk op de eerste Thee en Taart in 2017. Allereerst wordt er gezongen voor mevrouw

Nadere informatie

DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR.

DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR. DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR. Die oorspronkelijke bewoners gingen weg omdat, punt 1, geen huizen met een tuin. Drie kamers, vier kinderen, dat werkt allemaal niet. We

Nadere informatie

Visie op participatie

Visie op participatie 1. Inleiding De VVD vindt dat ieder individu een zelfstandig en zelfredzaam bestaan moet kunnen hebben. Volledige zelfontplooiing is een basisrecht dat daarbij hoort. De overheid dient daar waar nodig

Nadere informatie

Regel die burgerinitiatieven

Regel die burgerinitiatieven Regel die burgerinitiatieven Meedoen met vervolgacties eindadvies onderzoek burgerinitiatieven en aansprakelijkheid November 2013 1 2 Regel die Burgerinitiatieven Aansprakelijkheid als belemmering? We

Nadere informatie

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk.

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Bijdrage Has Bakker 13 april 2017 Geachte voorzitter, leden van de raad, het college, Utrechters, Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Een ronkende

Nadere informatie

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Budgetaanvraag NIM - Tandem Linda Jansen ZZGzorggroep Els Bremer projectbureau MAAT Opzet van deze workshop Introductie : hoe transformeren Korte aftrap: wat

Nadere informatie

Krijgen burgers het voor het zeggen in de PARTICIPATIESAMENLEVING?

Krijgen burgers het voor het zeggen in de PARTICIPATIESAMENLEVING? Krijgen burgers het voor het zeggen in de PARTICIPATIESAMENLEVING? AFSCHEID HENK CORNELISSEN, LSA EINDHOVEN 4 SEPTEMBER 2014 c.vdbos@via-arnhem.nl Onbekende gast? Wat wij gemeen hebben: Eind jaren zestig

Nadere informatie

Initiatieven in je stad; op je handen zitten of op je handen staan?

Initiatieven in je stad; op je handen zitten of op je handen staan? Stedelijke vernieuwing Lelystad Initiatieven in je stad; PowerPoint Stedelijke vernieuwing presentatie op uitnodiging. Lelystad op je handen zitten of op je handen staan? Jop Fackeldey, 11 februari 2014

Nadere informatie

Jaarverslag Vereniging Nabuurschap Driebergen-Noord

Jaarverslag Vereniging Nabuurschap Driebergen-Noord Jaarverslag Vereniging Nabuurschap Driebergen-Noord Samen Verbinden Omzien Aan de leden van de Vereniging Nabuurschap Driebergen-Noord Op 23 februari 2015 is de vereniging Nabuurschap Driebergen-Noord

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen,

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen, Nieuwjaarstoespraak 3 januari 2012 Geachte aanwezigen, Ik wil beginnen met u van harte welkom te heten op deze derde dag van het nieuwe jaar. De eerste maal dat wij hier in het nieuwe Stadshuis deze nieuwjaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Betrokken ouders maken het verschil!

Betrokken ouders maken het verschil! Betrokken ouders maken het verschil! Verslag bijeenkomst 2 juni 2016 Ouders op zoek naar nuttige tips Veel ouders die dit evenement bezochten, kwamen vooral voor praktische tips naar het Nieuwe Luxor.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IKC De Kreek

NIEUWSBRIEF IKC De Kreek 1 WINTER 2018 NIEUWSBRIEF IKC De Kreek Kinderen voorop In deze eerste nieuwsbrief, die bestemd is voor alle ouders en betrokkenen van IKC De Kreek, informeren we u over de ontwikkelingen rond IKC De Kreek.

Nadere informatie

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken een filmpje van de NOS, van maandag 29 oktober. Daarna beantwoorden ze vragen over dit

Nadere informatie

Ik wil het overzicht terug..

Ik wil het overzicht terug.. Ik wil het overzicht terug.. overzicht in mijn huis, in mijn kasten, in mijn hoofd! Onoverzichtelijke situaties, chaos en rommel zorgen voor onrust en stress. Regelmatig verzucht u dat u orde wilt, een

Nadere informatie

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen.

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dames en heren, Ik sta hier vandaag

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Werken in Gezonde Wijk Overvecht

Werken in Gezonde Wijk Overvecht Werken in Gezonde Wijk Overvecht Versie februari 2012 Wat is Gezonde Wijk Overvecht? Gezonde Wijk Overvecht is een netwerk van partijen die samenwerken in zorg, welzijn en preventie in de wijk. Partners

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

De SP fractie bezocht tijdens de 'Buurt OpStand' tour van december 2013 tot februari 2014 veel buurt en

De SP fractie bezocht tijdens de 'Buurt OpStand' tour van december 2013 tot februari 2014 veel buurt en BUURT OpStand BUURT OpStand De SP fractie bezocht tijdens de 'Buurt OpStand' tour van december 2013 tot februari 2014 veel buurt en bewonersinitiatieven in de stad. In de gesprekken wilden we er achterkomen

Nadere informatie

Woningruil weken. Woningruil in uw eigen buurt. Amsteldorp

Woningruil weken. Woningruil in uw eigen buurt. Amsteldorp Woningruil weken Amsteldorp 9 maart 2017 tot en met 3 mei 2017 Woningruil in uw eigen buurt Blijf langer in uw buurt wonen Vind een woning die beter bij u past Hulp bij het vinden van een woning Persoonlijk

Nadere informatie

B&W voorstel. c.vanhelvert@shertogenbosch.nl

B&W voorstel. c.vanhelvert@shertogenbosch.nl B&W voorstel Steller : van Helvert Tel. : 06 1586 2307 Portefeuille : Weyers e-mail. : c.vanhelvert@shertogenbosch.nl B&W : Agenda nr. : Reg.nr. : 3597514 Openbaar : ja Onderwerp : BewonersBedrijf Hambaken

Nadere informatie

Kees begint voor zichzelf (of niet)!

Kees begint voor zichzelf (of niet)! Kees begint voor zichzelf (of niet)! Bij de beantwoording van de vragen 10 tot en met 14 moet je soms gebruikmaken van informatiebron 6 in de bijlage. Deze staat helemaal onderaan Kees Baving is ontslagen.

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

BewonersBedrijf in de Startblokken. Wat komt er kijken bij de start van een BewonersBedrijf?

BewonersBedrijf in de Startblokken. Wat komt er kijken bij de start van een BewonersBedrijf? BewonersBedrijf in de Startblokken Wat komt er kijken bij de start van een BewonersBedrijf? EVEN VOORSTELLEN Rutger van Weeren twitter: @RvanWeeren 2 WIE ZIJN JULLIE? Wie bent u? Met welke vraag bent u

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo,

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo, Tomaten in de puree dag 1 Mijn naam is Valérie en ik woon in Togo, één van de kleinste landen in Afrika. Veel mensen in mijn land zijn arm. Vroeger teelden mijn mama en papa katoen. Maar toen zij het katoen

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

Samenvatting Initiatiefnota Buurtrechten voor iedereen

Samenvatting Initiatiefnota Buurtrechten voor iedereen Samenvatting Initiatiefnota Buurtrechten voor iedereen Waarom een initiatiefnota? Er wordt al lang gestreden voor gelijke kansen voor iedereen. Mensen willen hun eigen leven vormgeven. Buurtbewoners willen

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

Ondernemersdagvergunning

Ondernemersdagvergunning Ondernemersdagvergunning Stadsdeel West In opdracht van: Stadsdeel West Projectnummer: 14179 Foto: Eerste Helmersstraat, fotograaf Edwin van Eis (2010) drs. Rogier van der Groep dr. Esther Jakobs Bezoekadres:

Nadere informatie

Ideeënwedstrijd fietsvriendelijke wijk Voorstel gemeente Zaanstad 28 februari 2010

Ideeënwedstrijd fietsvriendelijke wijk Voorstel gemeente Zaanstad 28 februari 2010 Ideeënwedstrijd fietsvriendelijke wijk Voorstel gemeente Zaanstad 28 februari 2010 Ideeënwedstrijd De gemeente Zaanstad heeft in overleg met de maatschappelijke partners in de wijk een voorstel uitgewerkt

Nadere informatie

Gemeente Dordrecht Mariëlle Hoff, Marco Hommel Plan van Aanpak Thematraject participatie Noordflank/Bleyenhoek

Gemeente Dordrecht Mariëlle Hoff, Marco Hommel Plan van Aanpak Thematraject participatie Noordflank/Bleyenhoek Plan van aanpak Aan: Van: Onderwerp: Gemeente Dordrecht Mariëlle Hoff, Marco Hommel Plan van Aanpak Thematraject participatie Noordflank/Bleyenhoek Datum: 28-03-2013 Kenmerk: 2013254 Thematraject participatie

Nadere informatie

Samen vooruit. in de circulaire economie. CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis. Re-creating (y)our environment

Samen vooruit. in de circulaire economie. CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis. Re-creating (y)our environment Samen vooruit in de circulaire economie Re-creating (y)our environment CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis Circulaire economie wat moet ik ermee? Circulaire economie: u hoort

Nadere informatie

Waar staan wij voor?

Waar staan wij voor? Almere, juni 2015 De Stichting Vrienden van Archipel bestaat alweer bijna een jaar. In 2014 zijn we begonnen met het werven van donateurs en sponsors en gelukkig kunnen wij u melden dat we op de goede

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik wel vaker, maar dit was echt een burgemeester 2.0.

Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik wel vaker, maar dit was echt een burgemeester 2.0. Welkomstwoord Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de Dag van de ambtenaar 2.0 op 6 februari 2013 te Zwolle. Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik

Nadere informatie

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal.

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal. Invloed van je gezin De ouders van Debbie gingen scheiden toen zij 6 jaar was. Ze was haar hele leven naar de kerk gegaan-- soms met haar moeder en soms met haar vader, omdat zij een verschillend geloof

Nadere informatie

Speech door Machiel van der Kuijl, Algemeen directeur tijdens de EVO-Ledendag op 27 maart 2013 in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Speech door Machiel van der Kuijl, Algemeen directeur tijdens de EVO-Ledendag op 27 maart 2013 in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Speech door Machiel van der Kuijl, Algemeen directeur tijdens de EVO-Ledendag op 27 maart 2013 in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Een bijzonder welkom op deze ledendag van EVO. Een dag

Nadere informatie

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats Onderzoeksdocument Creatieve Bloeiplaats HVA Instituut voor Interactieve Media Amsterdam oktober 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Doelstellingen...4 Doelgroep...5 De vragen...6 De resultaten...7

Nadere informatie

Het wijkberaad Nieuw Waldeck heet u van harte welkom! Thema-avond Wijkberaad van de Toekomst

Het wijkberaad Nieuw Waldeck heet u van harte welkom! Thema-avond Wijkberaad van de Toekomst Het wijkberaad Nieuw Waldeck heet u van harte welkom! Thema-avond Wijkberaad van de Toekomst Deelnemers: bewoners, partners en wethouders Ingrid van Engelshoven en Karsten Klein Inleiding De wijk Verleden-heden

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

De wijk met eigen karakter. Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025

De wijk met eigen karakter.  Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025 Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel ons

Nadere informatie

Gereedschap voor succes

Gereedschap voor succes Gereedschap voor succes magazine voor maximaal buurtgeluk met kunst & cultuur 1 2 Gereedschap voor succes in buurtcultuur Succes! Kunst in de buurt brengt bewoners dichter bij elkaar en verbindt talenten.

Nadere informatie

Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis

Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis Dames en heren, Welkom op deze prachtige locatie. Wat

Nadere informatie

s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling 1

s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling 1 Subsidieaanvraag : oprichten buurtenergiebedrijf in de schilderswijk 1 s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling

Nadere informatie

Het verloren schaap. [een afscheidsrede]

Het verloren schaap. [een afscheidsrede] Het verloren schaap [een afscheidsrede] Dirk was een bijzonder mens. Dirk was ook mijn vriend. Daar ben ik trots op. Dirk en ik hadden respect voor elkaar. Al die jaren door, meer dan twintig jaar. Wij

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Opdracht 1 bij 8.2 Lees de vragen. Geef antwoord. 1. Kun je bij jou in de buurt cursussen volgen? Waar dan? 2. Volg jij een cursus of heb je een cursus gevolgd? Welke

Nadere informatie

Wijkhuis West, Roosendaal

Wijkhuis West, Roosendaal Wijkhuis West, Roosendaal Gesprek Met wie: Lesly Konings en Hans van den Engel, voormalig welzijnsmanagers (nu vrijwilliger resp. 16 uur ingeschakeld door de sociale buurtonderneming i.o) van Wijkhuis

Nadere informatie

KAW STEDELIJKE, RUIMTELIJKE EN SOCIALE VERNIEUWING VOORUIT HELPEN. Tijmen Hordijk

KAW STEDELIJKE, RUIMTELIJKE EN SOCIALE VERNIEUWING VOORUIT HELPEN. Tijmen Hordijk KAW STEDELIJKE, RUIMTELIJKE EN SOCIALE VERNIEUWING VOORUIT HELPEN KAW sinds 1 mei 1976 nu 60 medewerkers jong bureau integraal KAW Groningen KAW Rotterdam KAW Eindhoven 1976 2015 KAW woningcorporaties

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Burgerperspectievennota

Burgerperspectievennota van de Indische Buurt 2013-2014 Inleiding: In deze nota blikken de Indische Buurt Community s (IBC S), een samenwerkingsverband van een aantal actieve communities in de Indische Buurt (zie bijlage lijst

Nadere informatie

NIEUWAMSTERDAM MAAK DE BUURT WET

NIEUWAMSTERDAM MAAK DE BUURT WET NIEUWAMSTERDAM Amsterdam, februari 2014 Introductie MAAK DE BUURT WET In deze notitie doen wij een bod aan de gemeente Amsterdam om een innovatief bottom up traject te organiseren. Doel is om het fundament

Nadere informatie

HOE SCHRIJF JE EEN GOED BETOOG? THEORIE EN VOORBEELDEN 4 VWO BLOK 2

HOE SCHRIJF JE EEN GOED BETOOG? THEORIE EN VOORBEELDEN 4 VWO BLOK 2 HOE SCHRIJF JE EEN GOED BETOOG? THEORIE EN VOORBEELDEN 4 VWO BLOK 2 Toelichting In deze powerpoint staat theorie en uitleg over het betoog De dia s met theorie zijn oranje gekleurd Op de witte dia s staan

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

We beginnen steeds met de vraag die we voorgelegd hebben. Daarna volgen grafieken die de uitkomsten helder in beeld brengen.

We beginnen steeds met de vraag die we voorgelegd hebben. Daarna volgen grafieken die de uitkomsten helder in beeld brengen. In maart 2015 vroegen wij in een enquête onze huurders, woningzoekenden, collega corporaties, gemeenten, medewerkers en via social media om mee te denken met ons beleid. In totaal hebben 3.700 deelnemers

Nadere informatie

Mededeling. Dotum. Onderwerp P3-samenwerking. Registratienummer 1405330. 9 Oktober 2012 Auteur mr. E.M. Straling Afdelingl Bureau KBJZ

Mededeling. Dotum. Onderwerp P3-samenwerking. Registratienummer 1405330. 9 Oktober 2012 Auteur mr. E.M. Straling Afdelingl Bureau KBJZ PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp P3-samenwerking Doel van deze mededeling: Ter informatie. Toezegging/ motie/ amendement: Niet van toepassing. Inleiding: Deze mededeling is een vervolg op de mededeling

Nadere informatie

Praktijkdag BewonersBedrijven. Sociaal ondernemen in dienst van de wijk. 5 november 2013

Praktijkdag BewonersBedrijven. Sociaal ondernemen in dienst van de wijk. 5 november 2013 Praktijkdag BewonersBedrijven Sociaal ondernemen in dienst van de wijk 5 november 2013 Inhoud Programma Workshop 1: Verdienmodellen Workshop 2: Veranderende relaties Workshop 3: Anders kijken naar de wijk

Nadere informatie

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger Een betere buurt met mijnbuurtje www.mijnbuurtje.nl Vroeger 1 Nu 1 op de 3 huishoudens bezit een tablet 2 Nu Nu 3 In alle Nederlandse gemeentes: Bezuinigingen Zelfredzaamheid Stimuleren bewoners Meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Online samenwerken aan een betere leefomgeving voor iedereen.

Online samenwerken aan een betere leefomgeving voor iedereen. Online samenwerken aan een betere leefomgeving voor iedereen. En we wonen nog lang en gelukkig We leven in een geweldige tijd. Gemiddeld worden we 40 jaar ouder en we blijven daarbij een stuk vitaler dan

Nadere informatie

ZOMERUITJE van het Koerstraject Sterke dorpen en wijken maken we samen naar DORPENZORG in EMMEN EEN REISJOURNAAL

ZOMERUITJE van het Koerstraject Sterke dorpen en wijken maken we samen naar DORPENZORG in EMMEN EEN REISJOURNAAL ZOMERUITJE van het Koerstraject Sterke dorpen en wijken maken we samen naar DORPENZORG in EMMEN EEN REISJOURNAAL Trefpunt Burgemeester Berghuisplein, bij de reisleidersparaplu In de bus: zorgzame verhalen

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst dromen over Wilgenland. Terugblik: waarom een toekomstvisie en hoe pakken we dit aan?

Verslag van de bijeenkomst dromen over Wilgenland. Terugblik: waarom een toekomstvisie en hoe pakken we dit aan? Verslag van de bijeenkomst dromen over Wilgenland 13 november 2017 Op maandag 30 oktober organiseerden we de bijeenkomst dromen over Wilgenland. We nodigden hier alle bewoners van de wijk Wilgenland voor

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Februari 15 De samenwerking van het Wijkteam Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2015 5 Doelen 2015 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan

Nadere informatie

Naam: Klas: Docent: Datum: Module: Naam opdracht:

Naam: Klas: Docent: Datum: Module: Naam opdracht: ITTT Designdocument Naam: Thomas Meiborg Klas: G&I 1C Docent: Edwin van Ouwekerk Moria Datum: 18 januari 2016 Module: If This Then That Naam opdracht: Designdocument Proces: De eerste twee weken van dit

Nadere informatie