projectpresentatie V een vooruitblik op:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "projectpresentatie V een vooruitblik op:"

Transcriptie

1 projectpresentatie V een vooruitblik op:

2 #0 de eerste IJsselbiënnale In de zomer van 2017 is het zover. Dan vindt de eerste editie van de IJsselbiënnale plaats. Een groot evenement dat de IJsselvallei en de daarin liggende Hanzesteden, voor binnen- en buitenlands publiek in de schijnwerpers zet. De IJsselbiënnale brengt een ode aan de IJssel en de IJsselvallei door van Doesburg tot aan Hattem/Zwolle een route van ruim 25 kunstwerken te realiseren. De werken zijn speciaal voor hun plek gemaakt en vertellen het verhaal van die plek. Samen met een rijk en gevarieerd activiteitenprogramma vormt de biënnale een brede publiekstrekker voor dit bijzondere gebied. In deze presentatie nemen we u in 7 stappen mee in onze droom, die in 2013 is ontstaan en in 2017 werkelijkheid wordt. Mieke Conijn Kunstenlab

3 #1 het vertrekpunt Tijdens de IJsselbiënnale laten de kunstenaars ons de regio op een andere, nieuwe manier zien. De IJssel is de ruggengraat van de IJsselvallei, gelegen tussen de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. Het vormt de verbinding van Gelderland en Overijssel. De Hanzesteden zijn de parels aan de ketting. De IJsselvallei is geografisch bekend. En hoewel de IJssel al eeuwenlang onderwerp is voor schilders en schrijvers, is de regio op het gebied van (cultuur)toerisme relatief minder ontwikkeld. Zo blijkt uit onderzoek. Kunst biedt de mogelijkheid het landschap op een andere manier te beleven. De ingreep van een kunstenaar (ook al is dit een tijdelijke ingreep) voegt veel waarde toe. De kunstenaar laat ons de wereld op een andere, nieuwe manier zien. Kunst kan maatschappelijke thema s visualiseren en voor een groot publiek zichtbaar maken. Kunst kan signaleren, agenderen en becommentariëren. De IJsselbiënnale versterkt de identiteit en de beleving van het gebied. Met een sociaal (participatie en ontmoeting) en economisch (toerisme en recreatie) resultaat als gevolg. Het is een vorm van waarde-creatie die met relatief bescheiden investeringen tot stand komt.

4 #2 onze doelstelling We zetten een inhoudelijk sterk kunstprogramma neer dat de regio in de schijnwerpers zet en een (inter) nationaal publiek aantrekt. Wij willen een kwalitatief hoogwaardig kunstproject realiseren dat de IJsselvallei verbindt... de doelgroepen op een nieuwe manier laten kijken naar de IJsselvallei en de mogelijkheden binnen het gebied.... de regio profileren in Nederland en ver daarbuiten. Culturele partners in het gebied sterker profileren (duurzame bekendheid).... (cultuur) toerisme binnen- en naar de regio versterken. Werkgelegenheid in de regio bevorderen (economie).... bijdragen aan debat over klimaatsverandering en de maakbaarheid van het landschap.

5 #3 de koers De eerste editie van de IJsselbiënnale staat in het teken van klimatologische veranderingen. Als gevolg van de klimatologische veranderingen wereldwijd is ook de IJssel de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. De uitvoering van het programma Ruimte voor de Rivier heeft een grote impact op de bewoners in het gebied. Mensen moesten verhuizen, bestemming van gronden zijn gewijzigd, elektriciteitsmasten zijn waar mogelijk boven waterniveau gelift. En als de voorspellingen kloppen - is dit nog maar het begin Hoe ver gaan wij met de maakbaarheid van het landschap? En betekent dat steeds opnieuw een andere loop en rol van de IJssel? Hoe leven, wonen en werken we in de verre toekomst met de rivier? We vragen kunstenaars in te gaan op oorzaken en gevolgen van klimatologische veranderingen in de IJsselvallei. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn: de maakbaarheid van de natuur; het effect van hoog water en overstromingen op de IJsselvallei; de nieuwe kansen voor de regio en de inwoners door klimatologische veranderingen. Dit kan leiden tot kunstwerken met dromen en wensbeelden, wetenschappelijke experimenten of nietsontziende doemscenario s. Visies op innovatieve woonvormen, nieuwe diersoorten en hele andere vormen van land- of waterbouw. De IJsselbiënnale sluit aan op belangrijke (internationale) ambities. De Nieuwe Hanze Initiatief om de economische positie van de regio te verbeteren en de samenwerking met Duitsland te versterken. In de geest van het oude Hanzeverbond. Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn wordt internationaal gepromoot als één van de zeven metrolijnen die interessant zijn voor toeristische bezoekers aan ons land. Internationale Hanzedagen Feestelijke viering van de Internationale Hanzedagen in juni 2017 in Kampen. Met veel aandacht voor toerisme/recreatie, cultuur en economie.

6 #4 voor wie: cultuurtoerisme De IJsselbiënnale biedt een unieke gelegenheid om een breed publiek kennis te laten maken met kunst in de buitenruimte. Zodat we de IJsselvallei met haar prachtige Hanzesteden als als samenhangende regio op de kaart zetten. De IJsselbiënnale verrast, zet aan tot denken, vermaakt en beweegt mensen. Dit heeft effect voor de steden, culturele partners en de regio in het algemeen. Kunst wordt mede ingezet om het cultuurtoerisme in Oost-Nederland te versterken. De IJsselbiënnale wil dan ook een nieuwe cultuur-toeristische trekker vormen in Oost-Nederland, waarbij er allerlei kansen liggen voor verblijfsrecreatie en arrangementen. Het evenement zal zich in de zomermaanden afspelen van juni t/m september. Het publiek kan langs de kunstwerken wandelen, fietsen of zich verplaatsen per auto, trein en boot (met speciale bootarrangementen). De route sluit aan op reeds bestaande wandel- en fietsroutes zoals het Hanzestedenpad. Vanuit die routes kun je uitstapjes maken naar de Hanzesteden en de culturele- en landschappelijke hoogtepunten in de omgeving.

7 #4 voor wie: de bezoeker We zetten in op een diversiteit aan doelgroepen. Elk met hun eigen interesses in kunst & cultuur én met andere onderwerpen/ thema s. We maken hiervoor gebruik van het SmartAgent/Recron-model van belevingswerelden: ondernemend paars & creatief rood ingetogen aqua rustig groen cultuurzoeker Grote interesse in- en actieve zoektocht naar kunst & cultuur (bv. concerten, voorstellingen, musea, educatie, monumenten) cultuurganger Op een ontspannen manier genieten van kunst & cultuur (bv. culturele fiets/wandelroutes en evenementen, ook wel musea) cultuurkijker Op zoek naar zorgeloos tijdverdrijf (even weg uit dagelijkse beslommeringen), latente behoefte aan cultuur, met name erfgoed

8 #4 voor wie: de regio economie en bedrijven educatie en informatie De IJsselbiënnale biedt iedereen de mogelijkheid op de een of andere wijze aan te haken. We nodigen kunstenaars uit om samen te werken met bedrijven in de regio. Onder meer dienstverlening, gebiedsontwikkeling, water- en natuurbeheer of de maakindustrie kan zich hierdoor nadrukkelijk profileren. In de werken kunnen hun materialen, producten en innovaties op een verrassende manier onder de aandacht worden gebracht. We bieden volop mogelijkheden voor educatie en informatie. We werken hierin samen met lokale en regionale partners, waaronder cultuurhistorische partners, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Natuur en Milieu Overijssel. Die met hun concept van Expeditie Uiterwaard deelneemt. landschap en erfgoed De IJsselvallei is rijk aan cultuurhistorisch erfgoed en beschikt over een mooi, gevarieerd landschap met brede uiterwaarden. Publiek dat voor de IJsselbiënnale komt maakt automatisch kennis met de historische en landschappelijke parels van dit gebied: soms gebruikt de kunstenaar het als decor, soms is het letterlijk het onderwerp van een kunstwerk. kunst en cultuur recreatie en toerisme Wie voor het een komt, wil ook het andere bezoeken. Daarom werken we samen met alle mooie en interessante musea, beeldentuinen, theaters, muziekcentra en tentoonstellingsruimtes in de regio. We bieden kansen voor restaurants, cafés, campings, B&B, hotels, VVV s, en evenementenorganisaties. Zij kunnen zowel inhoudelijk aanhaken, als inspelen op het evenement met arrangementen.

9 #5 de uitvoering: beeldende kunst De werken die getoond worden tijdens de IJsselbiënnale zijn speciaal voor hun plek gemaakt en vertellen het verhaal van die plek. De ruim 25 tijdelijke kunstwerken van de IJsselbiënnale worden speciaal voor de plek gemaakt door kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het wordt een verrassende mix van bekende namen en nieuwkomers. Dit maakt de IJsselbiënnale toegankelijk voor zowel de verfijnde kunstliefhebber als voor het grote publiek. De kunstenaars maken installaties, beelden of doen ingrepen in het landschap die een echte verbinding aangaan met hun omgeving. Ze voegen een betekenislaag toe in de omgeving: spannend, poëtisch, verhalend, monumentaal of juist subtiel. We vinden talentontwikkeling belangrijk, juist in zo n ambitieus evenement. Daarom vragen we enkele gerenommeerde kunstenaars elk een jonge, talentvolle kunstenaar uit te nodigen en, zoals de vroegere meester/gezel, te begeleiden. Op een aantal locaties in de IJsselvallei gaan kunstenaars enkele maanden aan het werk, om zich zo optimaal te laten inspireren door het landschap, de bewoners en hun verhalen. Door deze Artist in Residence wordt de IJsselbiënnale al in het najaar zichtbaar.

10 #5 de uitvoering: locatiekeuze De nabijheid van de rivier is de belangrijkste voorwaarde voor de keuze van locaties voor de buitententoonstelling; de IJssel moet te zien, te ruiken of te voelen zijn. de beoogde locaties hebben een directe relatie tot de rivier: uiterwaarden en strekdammen, sluizen en gemalen, inlaten, uitlaten en nevengeulen maar ook cultuurhistorische plekken, zoals molens en steenfabrieken. Plekken waarvan het ontstaan en functioneren samenhingen met de nabijheid van het water. rondom de 4 grotere steden (Doesburg, Zutphen, Deventer en Zwolle/Hattem) zullen steeds 2-3 aansprekende kunstwerken te zien zijn, bij de kleinere kernen daartussen 1-2 werken. met goed geplaatste kunstwerken op strategische locaties (bijvoorbeeld bij bruggen en pontjes) wordt een totale route vormgegeven. De IJsselbiennale bestaat uit drie, elkaar versterkende programmalijnen: 1 een hoogwaardige buitententoonstelling, 2 geflankeerd door interessante tentoonstellingen in de musea en beeldentuinen in het gebied 3 én een lokaal gedragen activiteitenprogramma. Waarmee we aansluiten op bestaande en nieuwe activiteiten in het gebied.

11 #6 verwachting: financiële verwachting bezoekers en besteding We streven naar een bereik van bezoekers in het eerste jaar (2017), oplopend naar in de 3e editie bezoekers = gemiddeld 625 bezoekers/dag uit de regio (75%) besteden EUR 7,50 pp = EUR besteden EUR 40 pp = EUR van buiten de regio (25%) pp. komen 1 dag en besteden EUR 40 pp = EUR pp. komen 2 dgn (verblijven 1 nacht) en besteden pp 2 x EUR 40/dg + 1 x overnachting a EUR 40/pn = EUR 120/pp = EUR Totale besteding bij bezoekers: EUR 1,75 mio (afgerond) Dit project speelt zich voor een belangrijk deel af in de openbare ruimte. Voor het publieksbereik is deze grote zichtbaarheid essentieel. Een toevallige ontmoeting met een kunstwerk in de openbare ruimte verleidt de kijker tot een verder bezoek. In onze (conservatieve) prognose van bezoekers tijdens de eerste editie van de IJsselbiënnale, toont de berekening op basis van kengetallen een verwachte besteding in de regio van ca. 1,75 miljoen. Naast de toevallige bezoeker is er de gerichte bezoeker. Hierbij is niet alleen de Nederlandse consument in beeld, maar nadrukkelijk ook de Duitse en Belgische. Bezoekerscijfers ter vergelijking: Deventer op Stelten trekt jaarlijks tussen de en bezoekers in 4 dagen,

12 #7 partners zijn onder meer de organisatie De IJsselbiënnale wordt georganiseerd door stichting IJsselbiënnale i.o. en is een initiatief van Kunstenlab. Stichting IJsselbiënnale i.o. werkt nauw samen met ruim 50 partners uit Oost-Nederland vanuit landschap, ruimtelijke ordening, overheden, Hanzesteden, cultuur, erfgoed en meer. Heeft u vragen of wilt u partner worden? Neem contact op met Mieke Conijn: Stichting IJsselbiënnale i.o. p.a. Kunstenlab Havenplein ME Deventer tel info@ijsselbiennale.nl

Veluwse Hanze. Bezoek Statenleden. Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem. Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen. De Veluwe. HanZe.

Veluwse Hanze. Bezoek Statenleden. Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem. Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen. De Veluwe. HanZe. Veluwse Hanze Bezoek Statenleden Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem De Veluwe Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen HanZe StedeN Wat is De Hanze Wereldzeeën werden bedwongen door de Hanzekooplieden

Nadere informatie

PROJECTPLAN IJSSELBIËNNALE

PROJECTPLAN IJSSELBIËNNALE PROJECTPLAN IJSSELBIËNNALE In de zomer van 2017 is het zover. Dan vindt de eerste editie van de IJsselbiënnale plaats: een groot evenement dat de IJsselvallei en de daarin liggende Hanzesteden voor binnen-

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Holland National Parks

Holland National Parks Holland National Parks 2 9-7-2019 Algemene ambitie & doelstellingen Merk Beleving & Marketing Ambitie Onze Nationale Parken zijn iconen met (inter)nationale aantrekkingskracht. Doelstellingen Nationale

Nadere informatie

programma Veluwse Hanze

programma Veluwse Hanze programma Veluwse Hanze Naar een aanvraag gebiedsopgave De Veluwe Elburg Harderwijk Hattem PILOT 2016/2017 De Veluwe GEBIEDSOPGAVE VELUWE Doel: de Veluwe op nummer 1 Opgave 1: Natuur, landschap & erfgoed

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept HollandCity. Vanuit het HollandCity

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Vakantieganger in Vlaamse Regio s

Vakantieganger in Vlaamse Regio s Vakantieganger in Vlaamse Regio s Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers die logeren in Vakantiewoning Camping Kortkampeer Vakantiepark

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

De Duitse gast in Overijssel

De Duitse gast in Overijssel De Duitse gast in Overijssel Onderzoek Duitse gast in Overijssel Diepte interviews Duitse gasten in Overijssel Zomer- en najaarsmeting Right Marktonderzoek Panelonderzoek NordRheinWestfalen en Niedersachsen

Nadere informatie

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept HollandCity. Vanuit het HollandCity

Nadere informatie

Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist. Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017

Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist. Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017 Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017 Ondernemers aan het woord Eerste resultaten Opbouw Creatief en inspirerend Rood: 6,1% (gemiddeld

Nadere informatie

Vakantieganger in Vlaamse Regio s

Vakantieganger in Vlaamse Regio s Vakantieganger in Vlaamse Regio s Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers die logeren in Vakantiewoning Camping Kortkampeer Vakantiepark

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Geholpen bekendheid Hanzesteden in Nederland Gevraagd naar het begrip Hanzesteden in Nederland weet bijna

Nadere informatie

FEITEN & CIJFERS FACTSHEET

FEITEN & CIJFERS FACTSHEET FEITEN & CIJFERS FACTSHEET REGIOMONITOR 215 MarketingOost & Twents Bureau voor Toerisme INLEIDING De vrijetijdssector is een onmisbare sector in Overijssel. Vanuit Marketing Impuls Toerisme Overijssel

Nadere informatie

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept HollandCity. Vanuit het HollandCity

Nadere informatie

Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2019

Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2019 Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2019 Participatie mogelijkheden Marketingplan 2019 Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept

Nadere informatie

Werkgroep Visie Giethoorn

Werkgroep Visie Giethoorn Werkgroep Visie Giethoorn Proces (toekomst)visie Giethoorn Eind 2018 Begin 2019 Maart April April & mei Eind juni Juli & augustus Oktober formatie werkgroep visie werkgroep stelt plan van aanpak op plan

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? Wij helpen de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en meer mensen van cultuur en erfgoed te laten genieten. Kinderen komen al vroeg

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Werkconferentie Oer-IJ Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Erik Grootscholte - lagroup lagroup 9 december 2016 2016-070 pr 01 Even voorstellen - lagroup lagroup 2 Agenda 1. Relevante trends en inzichten

Nadere informatie

Vakantieganger in Vlaamse Regio s

Vakantieganger in Vlaamse Regio s Vakantieganger in Vlaamse Regio s Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers die logeren in Vakantiewoning Camping Kortkampeer Vakantiepark

Nadere informatie

Noordoevers Zwijndrecht. Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied

Noordoevers Zwijndrecht. Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied Noordoevers Zwijndrecht Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied Wonen aan de rand van een uniek getijdengebied Wilt u eigentijds wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied?

Nadere informatie

Nieuwe interpretaties van stad en landschap

Nieuwe interpretaties van stad en landschap Nieuwe interpretaties van stad en landschap Onderzoeksprojecten Heidi Linck beeldend kunstenaar Arnhem 2014 www.heidilinck.nl heidi@heidilinck.nl Residency in Kronstadt, Rusland: onderzoek naar de post-sovjet

Nadere informatie

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring Geheim van Soest April 2013 Lex Bergers Pauline Maring Inhoud 1. Wie zijn wij? 2. Wat doen wij? 3. Waar ligt onze kracht? 4. Waar hebben we behoefte aan? 2 Wie zijn wij? Óók in Soest woonachtig en belangeloos

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2018

Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2018 Salessheet participatie mogelijkheden Hanzestedenlijn 2018 Participatie mogelijkheden Marketingplan 2018 Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept

Nadere informatie

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Essay Dordtologie Een sportevenement specifiek voor Dordrecht Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Inleiding Ik heb met plezier de cursus Dordtologie gevolgd. Allerlei onderwerpen zijn tijdens

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Toeristische infrastructuur 29 oktober 2012

Toeristische infrastructuur 29 oktober 2012 Toeristische infrastructuur 29 oktober 2012 Welkom 1. Opening 2. Voorstelrondje en toelichting doel van de avond 3. Workshop 1 e deel 1. USP s en kernkwaliteiten 2. Leefstijlen 4. Pauze (20 min.) 1. Op

Nadere informatie

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 H E T W A D D E N PA R K A F S L U I T D I J K I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 6. TOEKOMSTPERSPECTIEF

Nadere informatie

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2010

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2010 April 2011 ugu Toeristisch bezoek aan in 2010 Al zeven jaar doet mee aan Toeristisch bezoek aan steden, onderdeel van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO). Het CVO is een panelonderzoek waarbij Nederlanders

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013 TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID resultaten internetenquête 2013 Opdrachtgever : Gemeente Soest, Nynke Minkema Auteur : VVV Soest, Carla van Asten Datum : 24 april 2013 Inhoud Doel onderzoek Conclusies en

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie Portefeuillehouder Steller Collegevergadering mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE

PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE Portefeuillehouder: V.M. van de Fliert-Klein Programmacoördinator: J.S.J. Bimmel 4.1 Missie De gemeente Scherpenzeel wil een vitale samenleving zijn waarin inwoners

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Waterloo Napoleon & Abba

Waterloo Napoleon & Abba Waterloo Napoleon & Abba Poolse Export Chopin & Mr. Polska Do Culture Your Way City- en regiomarketing anders if then is now is een online schatkist van geschiedenis en cultuur met toeristische diensten

Nadere informatie

Presentatie WIJZIJNHEERDE Door Cees Bol voorzitter WIJZIJNHEERDE Door

Presentatie WIJZIJNHEERDE Door Cees Bol voorzitter WIJZIJNHEERDE Door Presentatie WIJZIJNHEERDE Door Cees Bol voorzitter WIJZIJNHEERDE Door Landelijk NBT 2,9 miljoen vakanties in Gelderland 15,7 miljoen Overnachtingen Europees/Marketing via Visit Veluwe To Do, To See, To

Nadere informatie

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Den Haag, juli 2016 Aanleiding & doel onderzoek Per jaar komen

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Onderzoek naar de bekendheid en het imago van Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug - oktober 2017 De hele Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg,

Nadere informatie

Vakantieganger in Vlaamse Regio s. Inspiratiedag Toerisme Oost-Vlaanderen 26 november 2018

Vakantieganger in Vlaamse Regio s. Inspiratiedag Toerisme Oost-Vlaanderen 26 november 2018 Vakantieganger in Vlaamse Regio s Inspiratiedag Toerisme Oost-Vlaanderen 26 november 2018 Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers

Nadere informatie

A: Beleidsdeel. Wat willen we bereiken en wat gaan we doen

A: Beleidsdeel. Wat willen we bereiken en wat gaan we doen Programma 14 Cultuur (concept) A: Beleidsdeel Visie Culturele activiteiten versterken de binding tussen mensen en groepen mensen. Ze prikkelen mensen tot zelfontplooiing. Cultuur draagt daarom bij aan

Nadere informatie

Presentatie gemeenteraad 6 september Janelle Moerman

Presentatie gemeenteraad 6 september Janelle Moerman Presentatie gemeenteraad 6 september 2017 Janelle Moerman Doel bijeenkomst Toelichten inhoudelijke toekomstvisie Museum Prinsenhof Delft: rol van museum in de stad en rol van de stad voor het museum

Nadere informatie

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse.

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Begeleiding door Patsy en Dirk Nollet en lokale gidsen. Dag 1 : vrijdag 21 september 2012 : Vertrek

Nadere informatie

Het belang van regionaal erfgoed

Het belang van regionaal erfgoed Het belang van regionaal erfgoed Slotmanifestatie Landschapscanon Het Groene Woud Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld Oirschot, 15 juni 2015 Inhoud Wat is erfgoed ook al weer? Culturele duurzaamheid Soorten

Nadere informatie

Relatie recreatie en natuur Veluwe

Relatie recreatie en natuur Veluwe Relatie recreatie en natuur Veluwe Kwaliteitsverbetering voor natuur 3 september, Martin Goossen Inleiding State of the art recreatie en toerisme Wat bepaalt kwaliteit van natuur vanuit recreatie en toerisme

Nadere informatie

Provincie Noord Brabant

Provincie Noord Brabant Provincie Noord Brabant De provincie Noord-Brabant trekt 20 miljoen euro uit voor negen projecten die op korte termijn de werkgelegenheid een impuls moeten geven. Het grote nieuws voor het Biesbosch Museum

Nadere informatie

Verblijfsrecreatie 5 november 2012

Verblijfsrecreatie 5 november 2012 Verblijfsrecreatie 5 november 2012 Welkom 1. Opening 2. Voorstelrondje 3. Inleiding - Terugblik - Doel van de avond - Leefstijlen(onderzoek) 4. Inleiding Verblijfsrecreatie - Verblijfsrecreatieparadox

Nadere informatie

Vakantieganger in Vlaamse Regio s. Inspiratiedag Toerisme Oost-Vlaanderen 26 november 2018

Vakantieganger in Vlaamse Regio s. Inspiratiedag Toerisme Oost-Vlaanderen 26 november 2018 Vakantieganger in Vlaamse Regio s Inspiratiedag Toerisme Oost-Vlaanderen 26 november 2018 Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers

Nadere informatie

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 9-10-2017 Is Apeldoorn toeristisch? ZEKER WEL: 4 (inter)nationale attracties (samen zo

Nadere informatie

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Toeristische agenda 2016-2023 Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Waar we vandaan komen; visie uit 2005 De Bevelanden recreëert Thematische regiovisie (Wonen,

Nadere informatie

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN!

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! EEN KLOPPEND HART LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! ONS CENTRUM in beeld en cijfers WIST U DAT. wij ruim 50.000 m2 detailhandel hebben in ons centrum (vergelijk centrum Helmond,

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen Voorstel Marketing en Promotie Veluwe Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen VOORSTEL MARKETING & PROMOTIE VELUWE VRAAGSTELLING: Opstellen van een toeristisch marketingactiviteitenprogramma voor

Nadere informatie

Vakantieganger in Vlaamse Regio s

Vakantieganger in Vlaamse Regio s Vakantieganger in Vlaamse Regio s Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers die logeren in Vakantiewoning Camping Kortkampeer Vakantiepark

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Bijlage 1) Was-wordt tabellen t.b.v. herinrichting begroting 2015

Bijlage 1) Was-wordt tabellen t.b.v. herinrichting begroting 2015 Bijlage 1) Was-wordt tabellen t.b.v. herinrichting begroting 2015 Conform de toelichting in het hoofdstuk beleidsmatige actualisatie is hieronder de was/wordt tabel weergegeven waarin de bestaande plandoelen

Nadere informatie

Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013

Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013 Consumentenonderzoek Fiets en Wandelbeurs 2013 Uitgevoerd door: Ayla de Bone Marjoes van der Knokke Deltion WaterReijk Academie Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Onderzoeksopzet...

Nadere informatie

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP A. Inleiding en doelstelling In de regiocommissie van 24 oktober jl. is toegezegd dat het college de raad een voorstel doet ten aanzien van de

Nadere informatie

Vakantieganger in commercieel logies Kust. Resultaten naar markt

Vakantieganger in commercieel logies Kust. Resultaten naar markt Vakantieganger in commercieel logies Kust Resultaten naar markt Kusttoerisme in commercieel logies 2015-2016 2,0 miljoen gasten +2% op hotel 2,5 miljoen vakantiegangers in commercieel logies Status-quo

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013 Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland Den Haag, december 2013 Aanleiding onderzoek regiobranding gaat tegenwoordig verder dan alleen promotie ontwikkeling van toeristisch merk inzicht

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Dienstverlenende organisatie Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt

Nadere informatie

Samen sterker voor Woudenberg!

Samen sterker voor Woudenberg! Kick-off bijeenkomst Samen sterker voor Woudenberg! WELKOM Brainstorm-avond Samen Sterker voor Woudenberg DES Woudenberg RBT Heuvelrug & Vallei woensdag 16 september 2015 Agenda 19.00 u Inloop & ontvangst

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Erfgoedcel Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Welkom. Welkom. De heer Van Voornveld Regionaal Bureau voor Toerisme

Welkom. Welkom. De heer Van Voornveld Regionaal Bureau voor Toerisme Welkom Welkom De heer Van Voornveld Regionaal Bureau voor Toerisme Welkom Robbert van Hasselt IDMM, ID Management WWW.IDMM.NL Minisymposium 15-6-09 Maritiem erfgoed IJsseldelta Maritiem erfgoed een roerend

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

OP AVONTUUR LANGS ONGEREPTE WATERWEGEN

OP AVONTUUR LANGS ONGEREPTE WATERWEGEN OP AVONTUUR LANGS ONGEREPTE WATERWEGEN In het hart vindt u de West Midlands, een regio met een rijke geschiedenis, culturele bezienswaardigheden, heerlijk eten, populaire steden en een prachtig landschap.

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 maart 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00152 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst tussen de cultuur-toeristische partners van de Oost-Vlaamse Leiestreek

Nadere informatie

WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA

WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA Movin Westerlaan 51 8011 CA Zwolle t. +31 (0)85 20 30 010 movin e. info@movin.io DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA Inspireer je bezoekers door ze een geweldige, persoonlijke

Nadere informatie

Strategisch plan 2016-2020

Strategisch plan 2016-2020 Strategisch plan 2016-2020 2 Amsterdam Marketing Strategisch Plan 2016-2020 1. INLEIDING Amsterdam Marketing bestaat drie jaar. Door de fusie van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau, Amsterdam Partners

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijk Impact Cascaderun Hoogeveen Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap

Onderzoek Maatschappelijk Impact Cascaderun Hoogeveen Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap Onderzoek Maatschappelijk Impact Cascaderun Hoogeveen 2015 Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap Aanleiding Omdat veel evenementen (deels) gesteund worden vanuit publieke middelen en zowel een positieve

Nadere informatie

Presentatie Strategisch marketingplan Land van Borsele, geeft je energie. Merkwaardige Identiteit dr. Gerard van Keken 8 december 2016

Presentatie Strategisch marketingplan Land van Borsele, geeft je energie. Merkwaardige Identiteit dr. Gerard van Keken 8 december 2016 Presentatie Strategisch marketingplan Land van Borsele, geeft je energie Merkwaardige Identiteit dr. Gerard van Keken 8 december 2016 Inhoud vanavond 1. Doel onderzoek & rapportage 2. Gebiedsanalyse toeristisch

Nadere informatie

MAAS ALS RECREATIERIVIER. Reisgids

MAAS ALS RECREATIERIVIER. Reisgids MAAS ALS RECREATIERIVIER Reisgids BOSCH SLABBERS ROTTERDAM MAAS ALS RECREATIERIVIER Reisgids Opdrachtgever Rijkswaterstaat Winn en Deltares Locatie de Maas in de provincie Limburg Soort project Ambitiedocument

Nadere informatie

Vliegroutes Lelystad Airport brengen economie Hoenderloo veel schade toe

Vliegroutes Lelystad Airport brengen economie Hoenderloo veel schade toe Vliegroutes Lelystad Airport brengen economie Hoenderloo veel schade toe Onderzoeksresultaten enquête bedrijven in Hoenderloo Stichting Red de Veluwe 14 december 2017 11-12-17 1 hod Inhoud Over Hoenderloo

Nadere informatie

Welkom. Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen

Welkom. Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen Welkom Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen 16-3-2016 Programma 19.45 uur Ontvangst en inloop 20.00 uur Introductie wethouder Gerard Stoffels 20.15 uur Presentatie enkele plannen ondernemers 20.45

Nadere informatie

70% van de overnachtingen in IJsseldelta is hotel: deze regio stijgt het sterkst. +15% in de periode FACTSHEET REGIOMONITOR 2016 OVERIJSSEL

70% van de overnachtingen in IJsseldelta is hotel: deze regio stijgt het sterkst. +15% in de periode FACTSHEET REGIOMONITOR 2016 OVERIJSSEL FACTSHEET REGIOMONITOR 2016 OVERIJSSEL De regiomonitor is geüpdatet. Waar voorheen de cijfers afhankelijk waren van consumentenonderzoek CVO, zijn deze per 2016 gekoppeld aan het bedrijvenonderzoek van

Nadere informatie

Positionering Nationale Parken Achtergrondinfo voor Utrechts Heuvelrug

Positionering Nationale Parken Achtergrondinfo voor Utrechts Heuvelrug Positionering Nationale Parken Achtergrondinfo voor Utrechts Heuvelrug Business Openers Business Openers helpt bedrijven en (netwerk)organisaties met het bepalen van hun positionering. Waar sta je voor

Nadere informatie

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en in Flevoland Dr. Roel Rutten (Universiteit van Tilburg) Nienke van Boom MSc. (NHTV Academy for Leisure) Ateliersessie Flevoperspectieven Recreatie en Vrije Tijd

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar. Regioavond in het teken van ambities en dromen

Toeristische visie Regio Alkmaar. Regioavond in het teken van ambities en dromen Toeristische visie Regio Alkmaar Regioavond in het teken van ambities en dromen Programma 1. Inleiding: doel en proces (10 minuten) 2. Workshop dromen en ambities (1,5 uur) Presentatie Trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

LANDSCHAPSTRIËNNALE 2020 HIGH GREEN INNOVATING THE LANDSCAPE NATIONAAL LANDSCHAP HET GROENE WOUD/VAN GOGH NATIONAAL PARK I.O.

LANDSCHAPSTRIËNNALE 2020 HIGH GREEN INNOVATING THE LANDSCAPE NATIONAAL LANDSCHAP HET GROENE WOUD/VAN GOGH NATIONAAL PARK I.O. LANDSCHAPSTRIËNNALE 2020 HIGH GREEN INNOVATING THE LANDSCAPE NATIONAAL LANDSCHAP HET GROENE WOUD/VAN GOGH NATIONAAL PARK I.O. ALS GASTREGIO LANDSCHAPSTRIËNNALE IN EEN BRABANTS DECOR De Landschapstriënnale

Nadere informatie

DE ZIEL VAN GELDERLAND Markante plekken versterken het DNA van het gebied - Geven ziel aan stad en land En maken Gelderland mooier.

DE ZIEL VAN GELDERLAND Markante plekken versterken het DNA van het gebied - Geven ziel aan stad en land En maken Gelderland mooier. DE ZIEL VAN GELDERLAND Markante plekken versterken het DNA van het gebied - Geven ziel aan stad en land En maken Gelderland mooier. Kies een gebied Wat zijn mooie gebieden. MOOI is meestal dat een gebied

Nadere informatie

DE ROTTERDAMSE STRAATKIJKERS. 100 dagen / 10 kijkpunten / 1 lijn

DE ROTTERDAMSE STRAATKIJKERS. 100 dagen / 10 kijkpunten / 1 lijn DE ROTTERDAMSE STRAATKIJKERS 100 dagen / 10 kijkpunten / 1 lijn ONZE VISIE: De straten maken Rotterdam! De Rotterdamse straten zijn de pleinen van de stad! Hier zie je het ware karakter van Rotterdam op

Nadere informatie

Op weg naar de Waddenwereld. PIETERBUREN Zeehondencentrum

Op weg naar de Waddenwereld. PIETERBUREN Zeehondencentrum Op weg naar de PIETERBUREN Zeehondencentrum 1. Kans voor de Waddenzee De Waddenzee is sinds 2009 UNESCO werelderfgoed en in 2016 uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. De schoonheid en belang

Nadere informatie

ORDE en VEILIGHEID. Kansen in ruimtelijke processen, inrichting en potentieel instrumentarium. 7 maart 2013

ORDE en VEILIGHEID. Kansen in ruimtelijke processen, inrichting en potentieel instrumentarium. 7 maart 2013 ORDE en VEILIGHEID Kansen in ruimtelijke processen, inrichting en potentieel instrumentarium Ir. Bertram de Rooij bnt Senior Adviseur Ruimtelijke planvorming en ontwerp 2 ORDE en VEILIGHEID Daar is het

Nadere informatie

Startnotitie Cultuurhistorie Kempen-gemeenten Versie

Startnotitie Cultuurhistorie Kempen-gemeenten Versie Startnotitie Cultuurhistorie Kempen-gemeenten Versie 15-01-07 1. Inleiding Cultuurhistorie is volop in beweging. De betekenis van het cultuurhistorisch erfgoed voor de samenleving wordt in toenemende mate

Nadere informatie