Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Juni 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Juni 2014"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Juni 2014 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal. Herstelde oeververbinding zet Plofsluis weer op de kaart Een stukje ten noorden van de Beatrixsluis ligt in het Amsterdam-Rijnkanaal de Plofsluis, een markant betonnen object met de nodige historie. Vanaf juli 2015 maakt deze voormalige keersluis deel uit van een nieuwe oeververbinding voor fietsers en voetgangers. De laatste maanden voerde Rijkswaterstaat, eigenaar en beheerder van de Plofsluis, verschillende werkzaamheden uit om deze plek veiliger en mooier te maken. Lees verder. Nieuwe Voorhavendijk, nieuwe beheerder Tegelijk met de aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis verlegt Rijkswaterstaat de oostelijke Voorhavendijk om het Lekkanaal te verbreden. Na de realisatie neemt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het beheer van de dijk over. Claudia van Ackooij, beheerder primaire waterkeringen bij het waterschap, vertelt over deze bijzondere aangelegenheid. Lees verder. Historische verdedigingslinie straks beter zichtbaar Dwars door het plangebied 3 e kolk Beatrixsluis loopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Om de aantasting van deze voormalige verdedigingslinie zo klein mogelijk te houden, verplaatst Rijkswaterstaat 3 kazematten en het sluisje naar een nieuwe locatie. Daar bovenop zijn op het terrein van bedrijvenpark Het Klooster verdergaande inpassingsmaatregelen nodig. Een belangrijke maatregel, want daarmee komt de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO niet in gevaar. Lees verder.

2 Lekkanaal 3 kolk Beatrixsluis; wist je dat? In dit artikel geven we een aantal interessante feiten en weetjes over het project lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis. Lees verder.

3 Herstelde oeververbinding zet Plofsluis weer op de kaart Een stukje ten noorden van de Beatrixsluis ligt in het Amsterdam- Rijnkanaal de Plofsluis, een markant betonnen object met de nodige historie. Vanaf juli 2015 maakt deze voormalige keersluis deel uit van een nieuwe oeververbinding voor fietsers en voetgangers. De laatste maanden voerde Rijkswaterstaat, eigenaar en beheerder van de Plofsluis, verschillende werkzaamheden uit om deze plek veiliger en mooier te maken. Een historische luchtfoto van de Plofsluis De Plofsluis, ook wel Heemsteedsebrug, bevindt zic h op de splitsing van het Lekkana al en het Amsterdam-Rijnkanaal en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het complex stamt uit eind jaren 30 van de vorige eeuw en had als functie om de vijand buiten de deur te houden, vertelt Frank Waarsenburg, relatiemanager bij Rijkswaterstaat en kenner van dit gebied. De sluis bestaat uit 5 bakken direct boven de sluisdeuren, die tijdens de 2e wereldoorlog gevuld waren met zand en grind. Laten ploffen Wanneer er gevaar dreigde kon men de sluisdeuren sluiten zodat het gebied ten oosten van de sluis onder water gezet werd. Het water was precies zo diep, dat zowel lopen, rijden als varen niet meer mogelijk was. Kwam de vijand toch zo dichtbij dat zij de sluisdeuren kapot kon schieten, dan was er de mogelijkheid om de relatief zwakke bodems op te blazen, te laten ploffen. Vandaar de bijnaam Plofsluis. Het zand en grind viel dan uit de bakken over de deuren en daarmee zou het Amsterdam-Rijnkanaal alsnog afgesloten blijven. Herstelde oeververbinding Zover kwam het nooit en de plofsluis is niet eens afgebouwd. Inmiddels gebruikt schietvereniging Ultrajectum al een aantal decennia 2 lege bakken van de voormalige keersluis. Het complex en het gebied eromheen raakte de laatste jaren wel steeds meer in verval, maar daar komt nu verandering in. Begin mei werd in opdracht van de gemeente Nieuwegein een fiets- en voetgangersbrug van ruim 200 meter, de Nieuwe Heemsteedsebrug, over het Amsterdam-Rijnkanaal geplaatst. Daarmee herstelt de gemeente de oeververbinding die met de verbreding van het Amsterdam-Rijnkanaal in 1981 was verdwenen. De opening van de fietsbrug wordt op 30 juni feestelijk geopend met onder andere de directeur van de Tour de France, de heer Prudhomme. In april verving Rijkswaterstaat zelf al de Overeindsebrug over het Lekkanaal.

4 In het zicht Om de nieuwe fiets- en wandelroute aantrekkelijker te maken, voerde Rijkswaterstaat de laatste maanden verschillende werkzaamheden uit. We hebben de zijkant van de sluis hersteld, zodat er geen stukjes beton meer vanaf vallen op het nieuwe fietspad. Daarnaast zijn de leuningen van de aanbrug en het fietspad opgeknapt, en hebben we de beplanting rondom de sluis weggehaald. Daarmee maken we de route mooier en veiliger. Bovendien brengen we dit bijzondere c omplex, waarvan er maar één op de wereld bestaat, weer prachtig in het zicht. Zo creëren we een heerlijke omgeving waar je in alle rust kan verpozen, terwijl de schepen voorbij varen. Vanaf woensdag 8 juli kunnen forensen, scholieren en recreanten gebruikmaken van de nieuwe oeververbinding langs de Plofsluis.

5 Nieuwe Voorhavendijk, nieuwe beheerder Tegelijk met de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis verlegt Rijkswaterstaat de oostelijke Voorhavendijk om het Lekkanaal te verbreden. Na de realisatie neemt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het beheer van de dijk over. Claudia van Ackooij, beheerder primaire waterkeringen bij het waterschap, vertelt over deze bijzondere aangelegenheid. Het Lekkanaal zoals die er nu nog bij ligt De nieuwe Voorhavendijk, gelegen tussen de Beatrixsluis en de Lek, is niet de enige waterkering die het waterschap onder zijn hoede krijgt. Dit jaar al vindt de overdracht plaats van 5 andere Voorhavendijken, waaronder die aan de westzijde van het Lekkanaal. Een logische stap, legt Van Ackooij uit. Wij beheren al zo n 60 kilometer Lekdijk, alleen de korte stukjes dijk naar 3 sluizen verzorgt Rijkswaterstaat. Voor de inspectie, het onderhoud en het bewaken van de dijk bij hoogwater is het efficiënter dat één partij verantwoordelijk is. Bovendien hoeven gebruikers van de dijk, denk aan een wegbeheerder, straks alleen nog met ons om de tafel. Meedenken Normaal gesproken neemt de aannemer of Rijkswaterstaat een nieuwe weg, brug of dijk in beheer. Voor de Voorhavendijk wordt die verantwoordelijkheid echter overgedragen aan het waterschap. Om die reden is het waterschap nauw betrokken bij de planvorming. We hebben mee mogen denken over de eisen die Rijkswaterstaat aan de nieuwe dijk stelt en die op hun beurt weer in het DBFM-contract terecht gekomen zijn. De dijk moet natuurlijk goed gebouwd worden op een stabiele ondergrond. Daarnaast hebben we gekeken naar efficiënt en duurzaam onderhoud. Zo moet de dijk niet te steil zijn om bijvoorbeeld het gras goed te kunnen maaien. Tot slot is het belangrijk dat er voldoende aandacht is voor de toekomstige normwijziging. Tevreden Van Ackooij kijkt terug op een goede samenwerking met Rijkswaterstaat. Die samenwerking is vrij intensief geweest, maar dat leverde wel een goed resultaat op.

6 Gezamenlijk hebben we op papier gezet waar de dijk aan moet voldoen, waarbij ónze focus vooral op de toekomst lag. Rijkswaterstaat heeft al onze punten kunnen meenemen in het eisenpakket richting opdrachtnemer, daar zijn we erg tevreden over. Aangelijnd De komende tijd blijft het waterschap aangelijnd bij dit project. Zo krijgt het waterschap het definitieve ontwerp van de dijk ter goedkeuring voorgelegd. Ook tijdens de uitvoering zal Rijkswaterstaat ons blijven informeren, bijvoorbeeld wanneer zich onvoorziene zaken voordoen. Wilt u meer weten over de werkzaamheden aan de Beatrixsluis? Kijk dan op de projectpagina Aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal.

7 Historische verdedigingslinie straks beter zichtbaar Dwars door het plangebied 3 e kolk Beatrixsluis loopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Om de aantasting van deze voormalige verdedigingslinie zo klein mogelijk te houden, verplaatst Rijkswaterstaat 3 kazematten en het sluisje naar een nieuwe locatie. Daar bovenop zijn op het terrein van bedrijvenpark Het Klooster verdergaande inpassingsmaatregelen nodig. Een belangrijke maatregel, want daarmee komt de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO niet in gevaar. Historische verdedigingslinie straks beter zichtbaar Eind mei werd bekend dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de nominatie voor UNESCO-werelderfgoed mag doorzetten. Dat is goed nieuws, vertelt Eric Luiten, rijksadviseur voor Landschap en Water. Daarmee kunnen we ons gaan voorbereiden op de definitieve aanvraag. Om straks een goede kans te maken zijn de inpassingsmaatregelen van deze verdedigingswerken wel cruciaal. Want behalve de mate van uniekheid, telt bij het uiteindelijke besluit ook mee dat het erfgoed in de toekomst in tact blijft. Ondiep water Als voorzitter van het kwaliteitsteam NHW was Luiten nauw betrokken bij een onderzoek in welke mate de verdedigingslinie wordt aangetast en hoe dit te compenseren. Dat leverde 2 belangrijke maatregelen op. Naast het behoud van de 4 verdedigingswerken dient er een strook van ongeveer 100 meter breed en 2 kilometer lang tussen de nieuwe Voorhavendijk en bedrijventerrein Het Klooster vrij te blijven. Dat gebied wordt een klein stukje uitgegraven en komt dan onder water te staan. Een dergelijke overstromingsvlakte was precies de essentie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Historisch meubilair De 4 verdedigingswerken, nu nog half ingraven in de Voorhavendijk, krijgen straks een nieuwe plek in dit ondiepe water. We wilden deze bijzondere objecten bewust niet in de nieuwe dijk integreren, dat zou een verkeerd beeld geven. Daarom is gekozen voor een museale opstelling, waarbij de architectuur veel beter zichtbaar wordt. Persoonlijk vind ik dat een grote winst. Zo geven we dit historische meubilair, dat nu nog een slapend bestaan leidt, een prachtig nieuw leven. Waterberging Om tot de best mogelijke oplossing te komen zocht Rijkswaterstaat de samenwerking met de gemeent e Nieuwegein en de provinc ie Ut rec ht. In gezamenlijk overleg hebben we de benodigde stappen kunnen nemen, wat ook tot betere resultaten heeft geleid.

8 Zo dient de ondiepe strook water straks tegelijk als berging voor overtollig regenwater van bedrijventerrein Het Klooster. Deze afspraken worden in een op 30 juni te tekenen bestuursovereenkomst vastgelegd. Het nominatiedossier voor de Nieuwe Hollandse Wat erlinie wordt begin 2018 aangeboden aan het Werelderfgoedcentrum in Parijs. In de zomer van het jaar daarop neemt het UNESCO Werelderfgoedcomité een besluit over de voordracht. Wilt u meer weten over de werkzaamheden aan de Beatrixsluis? Kijk dan op de projectpagina Aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal.

9 Wist je dat? In dit artikel geven we een aantal interessante feiten en weetjes over het project lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis. Interessante feiten en weetjes over het project Je het allerlaatste nieuws over de 3e kolk Beatrixsluis als eerste kunt vernemen op ons online platform? Op 30 juni Rijkswaterstaat, de provincie Utrecht en de gemeente Nieuwegein een bestuursovereenkomst tekenen over de inpassing van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij de verbreding van het Lekkanaal en de bouw van bedrijventerrein Het Klooster? Rijkswaterstaat binnenkort vleermuisverblijven gaat plaatsen? Dit onder andere in kazemat Vreeswijk West, op de sluiswoningen en in het uitlaatwerk is? Dit nodig is vanwege de Flora- en faunawet? Je er hier meer over kunt lezen? De aanbesteding goed verloopt? Er vele gesprekken plaatsvinden (zo n 150 uur gesprekstijd) met zogenaamde gegadigden?. Gegadigden hard werken om een aanbieding klaar te stomen, niet alleen met een goede prijs maar ook met kwaliteit? Gegadigden en RWS tijdens deze zomer tegelijk op vakantie gaan zodat de aanbesteding voor en na de vakantie vol door kan gaan? Er na de zomervakantie nog 1 gespreksronde plaatsvindt? Rijkswaterstaat eind dit jaar hoopt een aannemer te kunnen kiezen die de klus gaat klaren?

10 Het project Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis wordt medegefinancierd door de Europese Unie Trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) De hoofdverantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt bij de auteur. De Europese Unie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit document.

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis December 2013 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van

Nadere informatie

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Fietsroute Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Rondje Plofsluis Ontdek de sluizen, dijken en kanalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten zuiden van Utrecht. Deze fietsroute voert langs historische

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis September 2014 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Juni 2013 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016 Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016 Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het

Nadere informatie

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland Fietsroute Waterschap Rivierenland Rondje Loevestein De fietsroutes voeren langs historische objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg krijg je een beeld van de werking van het watersysteem

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis September 2015

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis September 2015 Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis September 2015 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland Fietsroute Waterschap Rivierenland Rondje Loevestein De fietsroutes voeren langs historische objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg krijg je een beeld van de werking van het watersysteem

Nadere informatie

Borgharen maakt kennis met ontwerp nieuwe sluis Grote opkomst bijeenkomst nieuwe sluis Limmel

Borgharen maakt kennis met ontwerp nieuwe sluis Grote opkomst bijeenkomst nieuwe sluis Limmel Borgharen maakt kennis met ontwerp nieuwe sluis Grote opkomst bijeenkomst nieuwe sluis Limmel Ruim 100 omwonenden uit Borgharen en Itteren kwamen af op de informatiebijeenkomst op 4 juni jl. over de nieuwe

Nadere informatie

Rondje Vecht. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Rondje Vecht. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Fietsroute Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Rondje Vecht Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie, langs sluizen, kanalen en forten in de prachtige Vechtstreek. Water was het wapen van de Hollandse Waterlinie:

Nadere informatie

ROTZOOIEN. MET WATER Opdrachtbladen

ROTZOOIEN. MET WATER Opdrachtbladen Opdrachtbladen Naam Groep Datum Opdrachtblad Water in de polder Opdracht 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie moest de vijand tegen houden. Dit gebeurde door een brede strook land onder water te zetten. Dat

Nadere informatie

CentreNL. = uitzichtpunt over de Viaanse oversteek = draaiend restaurant en inspiratielocatie

CentreNL. = uitzichtpunt over de Viaanse oversteek = draaiend restaurant en inspiratielocatie CentreNL entre NL 3 CentreNL = uitzichtpunt over de Viaanse oversteek = draaiend restaurant en inspiratielocatie spectaculair uitzicht op de Viaanse oversteek en de plaatsen Vianen, Vreeswijk en IJsselstein

Nadere informatie

Eind rapportage Bunkerroute Koudekerk

Eind rapportage Bunkerroute Koudekerk Stichting ter Bevordering van de Agrarische Bedrijfs- en Gebiedsontwikkeling Eind rapportage Bunkerroute Koudekerk Het aanleggen van een ontbrekend stukje in de Bunkerroute. Project in het kader van de

Nadere informatie

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Heritage Impact Assessment Lekkanaal en Het Klooster

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Heritage Impact Assessment Lekkanaal en Het Klooster NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Heritage Impact Assessment Lekkanaal en Het Klooster Colofon 1 De Heritage Impact Assessment is opgesteld in opdracht van de Stuurgroep Lekkanaal, waarin vertegenwoordigd Rijkswaterstaat,

Nadere informatie

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND!

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Nieuwsbrief augustus 2015 Verbreding N279 s-hertogenbosch-veghel VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Tot nu toe waren er nog weinig werkzaamheden te zien voor de ver bre - ding van de N279 tussen s-hertogenbosch

Nadere informatie

Project Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis: Interactieve kaart van het plangebied

Project Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis: Interactieve kaart van het plangebied Fort Vreeswijk De kazemat VreeswijkOost wordt verplaatst en als objet trouvé teruggelegd in het landschap. Lek kan kazemat Vreeswijk-Oost Er komt een nieuwe brug over de 3e kolk voor weg- en etsverkeer.

Nadere informatie

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap!

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Beleef techniek en landschap Waterlinie Workshop Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Met een Waterlinie Workshop van Het Leege Land werkt u als historische vestingbouwer en ervaart u

Nadere informatie

een aanvullend krediet van 135.000,- toe te kennen voor de uitgevoerde herstelwerkzaamheden aan de Oude Sluis te Nieuwegein.

een aanvullend krediet van 135.000,- toe te kennen voor de uitgevoerde herstelwerkzaamheden aan de Oude Sluis te Nieuwegein. VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 6 a/b Onderwerp: Kredietaanvraag herstelwerkzaamheden Oude Sluis Vreeswijk Nummer: 583318 In D&H: 30-10-2012 Steller: S.H.M. van de Reepe In Cie: BMZ 13-11-2012

Nadere informatie

De aanwezigen op de informatiebijeenkomst aanpak Dijk Driemond, Dorpsraad Driemond, Volkstuinvereniging Frankendael, Volkstuinvereniging Linnaeus.

De aanwezigen op de informatiebijeenkomst aanpak Dijk Driemond, Dorpsraad Driemond, Volkstuinvereniging Frankendael, Volkstuinvereniging Linnaeus. Notulen Aan De aanwezigen op de informatiebijeenkomst aanpak Dijk Driemond, Dorpsraad Driemond, Volkstuinvereniging Frankendael, Volkstuinvereniging Linnaeus. Van Diana Tullemans,assistent-projectmanager,d.tullemans@amsterdam.nl,

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Bewonersbijeenkomst 05-07-2016 Sterke dijken, veilige toekomst In 2006 is in totaal circa 33 kilometer van de Markermeerdijken van

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord Juli 2016 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De provincie

Nadere informatie

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen!

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen! OOSTWAARDPAD mooi in alle seizoenen! n de Oostwaard van de Biesbosch is een grotendeels onverhard wandelpad uitgezet, langs boerenakkers en dwars door karakteristieke grienden. Boeren hebben enthousiast

Nadere informatie

Onderhoud Beatrixsluis

Onderhoud Beatrixsluis Onderhoud Beatrixsluis Even voorstellen Pieter van der Galiën RWS Paul Zanen Sas van Vreeswijk Programma 15:00 ontvangst 15:15 start rondleiding 16:45 17:15 presentatie RWS en Sas van Vreeswijk over onderhoud

Nadere informatie

Te koop wegens vrede

Te koop wegens vrede Te koop wegens vrede Ondernemers gezocht Fort Everdingen staat te koop. De huidige eigenaar, de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van Economische Zaken, daagt (een groep van) ondernemers uit om

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie. Streekcommissie Rivierengebied West. Bas Nijenhuis, 13 jan 2011, KvK, Tiel. Wat was de Nieuwe Hollandse Waterlinie?

Nieuwe Hollandse Waterlinie. Streekcommissie Rivierengebied West. Bas Nijenhuis, 13 jan 2011, KvK, Tiel. Wat was de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Streekcommissie Rivierengebied West Bas Nijenhuis, 13 jan 2011, KvK, Tiel Nieuwe Hollandse Waterlinie Wat was de NHW en wat is het nu? Actualisering programma Project Diefdijkverbetering Vragen en opmerkingen

Nadere informatie

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg Doel bijeenkomst Bewoners informeren over de aanpak ontwerp en uitvoering waterkering in de kern van Spakenburg

Nadere informatie

Tracébesluit 3e Kolk Prinses Beatrixsluis. Nota van Antwoord

Tracébesluit 3e Kolk Prinses Beatrixsluis. Nota van Antwoord Tracébesluit 3e Kolk Prinses Beatrixsluis Nota van Antwoord Nota van Antwoord Zienswijzen Ontwerp-Tracébesluit 3 e Kolk Prinses Beatrixsluis Datum augustus 2014 Status Pagina 2 van 56 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

sluiscomplex eefde cultuurhistorische verkenning

sluiscomplex eefde cultuurhistorische verkenning sluiscomplex eefde cultuurhistorische verkenning BiermanHenketarchitecten juli 2012 COLOFON Opdrachtgever totale project: Opdrachtgever projectnota-fase: Architect: Rijkswaterstaat Grontmij Bierman Henket

Nadere informatie

Fietsen door DE HEIDE. Samen naar een bloeiende en ontspannende regio. #FDDH

Fietsen door DE HEIDE. Samen naar een bloeiende en ontspannende regio. #FDDH Fietsen door DE HEIDE Samen naar een bloeiende en ontspannende regio. #FDDH Beste buurtbewoner U heeft het waarschijnlijk al horen vallen: half november starten we met de bouw van een fietsbrug dwars door

Nadere informatie

Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam- Almere (SAA) A1/A6 Diemen Almere Havendreef. Voorzitter: Albert Jan Schiphorst 27 oktober 2015 Almere

Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam- Almere (SAA) A1/A6 Diemen Almere Havendreef. Voorzitter: Albert Jan Schiphorst 27 oktober 2015 Almere Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam- Almere (SAA) A1/A6 Diemen Almere Havendreef Voorzitter: Albert Jan Schiphorst 27 oktober 2015 Almere Introductie Aanwezige organisaties: Bouwcombinatie SAAone Provincie

Nadere informatie

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 1. Aanleiding De gemeenteraad van Heerenveen heeft op 30 november 2015 ingestemd met de vestiging van een azc voor 600 toekomstige bewoners

Nadere informatie

PACT VAN RUIGENHOEK GEZAMENLIJKE AMBITITIE BIJ LINIE EN STELLING

PACT VAN RUIGENHOEK GEZAMENLIJKE AMBITITIE BIJ LINIE EN STELLING PACT VAN RUIGENHOEK GEZAMENLIJKE AMBITITIE BIJ LINIE EN STELLING PACT VAN RUIGENHOEK GEZAMENLIJKE AMBITITIE BIJ LINIE EN STELLING Utrechts bondgenootschap in de Linie en Stelling De Linie en Stelling vormen

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 1km 2015 Falkplan BV 2 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 Verken een deel

Nadere informatie

Aanleg Maas en Waalweg (N322) langs Puiflijk en Leeuwen

Aanleg Maas en Waalweg (N322) langs Puiflijk en Leeuwen Aanleg Maas en Waalweg (N322) langs Puiflijk en Leeuwen Het Land van Maas en Waal is echt rivierenlandschap. Het is open, vlak en kent een rationele verkavelingsstructuur. Het is ook een waardevol weidevogelgebied.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF > Eerste asfalt > Fietspaden Drents-Friese Wold

NIEUWSBRIEF > Eerste asfalt > Fietspaden Drents-Friese Wold Drachten - Drentse grens Maart 2015 NIEUWSBRIEF > Eerste asfalt > Fietspaden Drents-Friese Wold > Subsidie > Bustour > Afsluitingen Eerste asfalt voor nieuwe N381 Gedeputeerde Sietske Poepjes heeft woensdag

Nadere informatie

Opdracht Nijkerkerbrug

Opdracht Nijkerkerbrug Opdracht Nijkerkerbrug RIJKSWATERSTAAT ZOEKT: Een (constructief) veilige brugverbinding; Voor een levensduur van 25-30 jaar; Zonder beperkingen voor al het passerende verkeer welke voldoet aan de geldende

Nadere informatie

Renovatie Heinellensluisje Eemnes

Renovatie Heinellensluisje Eemnes Renovatie Heinellensluisje Eemnes Door: R.J.S. SIERAT Kort geleden werd het Heinellensluisje in de zomerdijk bij Eemnes gerenoveerd. Het project is uitgevoerd in opdracht van waterschap Vallei & Eem, en

Nadere informatie

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt midden door Nederland: van Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger waren de

Nadere informatie

zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg)

zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg) Persuitnodiging Houten, 7 juni 2010 zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg) FEEST IN SPEELBOS NIEUW WULVEN Op zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur wordt Speelbos

Nadere informatie

Van Zwakke Schakels naar sterke kust

Van Zwakke Schakels naar sterke kust Van Zwakke Schakels naar sterke kust Informatiebijeenkomst 24 april 2013 Programma De opgave (Bert Kappe) Wat gaan we doen (Anita Willig-Kos) Aanbesteding en aanleg (Menno Steenman) Inspraak en Ruimtelijke

Nadere informatie

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt midden door Nederland: van Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger waren de

Nadere informatie

Aanleiding Integraal plan Enkele Wiericke Een idee is geboren

Aanleiding Integraal plan Enkele Wiericke Een idee is geboren Aanleiding Integraal plan Enkele Wiericke Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden legt op dit moment de laatste hand aan project Integraal Plan Enkele Wiericke. In dit project zijn diverse werkzaamheden

Nadere informatie

Waterlinie in Utrecht Programmamanager Maryann Glorie

Waterlinie in Utrecht Programmamanager Maryann Glorie Waterlinie in Utrecht Programmamanager Maryann Glorie AMBITIE IN EEN ORGANISCH PROGRAMMA Militair werelderfgoed (gebouw en landschap) van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam VERBINDEN,

Nadere informatie

Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur

Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur UITNODIGING DAG VAN DE BOUW OP ZATERDAG 24 MEI WILT U MEER INFORMATIE? KIJK OP WWW.DAGVANDEBOUW.NL APRIL 2014 Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur Op zaterdag 24 mei is het weer zover,

Nadere informatie

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016 Nieuwsbrief 1 April 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: v Voorwoord van onze voorzitter. v Uitbreiding Beatrixsluis te Vreeswijk

Nadere informatie

Vraagstuk: Kustversterking & Boulevard

Vraagstuk: Kustversterking & Boulevard Inhoudsopgave Vraagstuk: Kustversterking & Boulevard Samenwerking Oplossing: suppletie en dijk in Boulevard Inrichting ontwerp Details Huidige Objecten Nieuwe objecten (NWO) Fasering uitvoering Tijdelijke

Nadere informatie

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 2. November 2016

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 2. November 2016 Nieuwsbrief 2 November 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: v Attentie langsdammen in Waal ter hoogte van Tiel. v Sterke Gelderse

Nadere informatie

Nieuwsbrief project Theemswegtracé

Nieuwsbrief project Theemswegtracé Nieuwsbrief project Theemswegtracé mei 2016 Van Calandbrug naar Theemswegtracé Met de investeringsbeslissing door Havenbedrijf Rotterdam gaat het project een nieuwe fase in. De nadruk verschuift hiermee

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Verslag informatieavond 23 september 2014 aanleg natuurvriendelijke oevers in Odijk en Bunnik

Verslag informatieavond 23 september 2014 aanleg natuurvriendelijke oevers in Odijk en Bunnik Verslag informatieavond 23 september 2014 aanleg natuurvriendelijke oevers in Odijk en Bunnik Op 23 september 2014 hebben Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Bunnik een inloopavond

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121590 Culemborg, Nieuwegein en Everdingen

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121590 Culemborg, Nieuwegein en Everdingen Fietsroute 121590 Culemborg, Nieuwegein en Everdingen Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats dagrecreatieterrein everstein Lekdijk 4124 KC Vianen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt

Nadere informatie

Afsluitende werkzaamheden en afsluiting Rumelaarseweg vanaf 8 tot en met 22 januari

Afsluitende werkzaamheden en afsluiting Rumelaarseweg vanaf 8 tot en met 22 januari Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door PvB-OM-B-1366-AVR Adelbert

Nadere informatie

Onderdoorgang Rozemarijnbrug opent voor voetgangers en fietsers

Onderdoorgang Rozemarijnbrug opent voor voetgangers en fietsers Onderdoorgang Rozemarijnbrug opent voor voetgangers en fietsers Op dinsdag 30 augustus 2016 om 14 uur fietsten schepen Watteeuw, samen met gedeputeerde Peter Hertog, de pas aangelegde onderdoorgang aan

Nadere informatie

Vragen en antwoorden aanleg Fietspad Houten-Culemborg Datum : 5 december 2018 Status : definitief Opstellers : Greetje Santing / Edwin Boonstoppel

Vragen en antwoorden aanleg Fietspad Houten-Culemborg Datum : 5 december 2018 Status : definitief Opstellers : Greetje Santing / Edwin Boonstoppel Vragen en antwoorden aanleg Fietspad Houten-Culemborg Datum : 5 december 2018 Status : definitief Opstellers : Greetje Santing / Edwin Boonstoppel Vraag Gebruik Voor wie is het toekomstige fietspad bedoeld?

Nadere informatie

Hoe verandert uw route naar de A20? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting A20 Moordrecht

Hoe verandert uw route naar de A20? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting A20 Moordrecht Hoe verandert uw route naar de? Stap voor stap naar een nieuwe aansluiting Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat www.rijkswaterstaat.nl 0800-8002 (gratis, dagelijks 06.00-22.30 uur) maart 2014 cd0314ck001

Nadere informatie

(Midden-Brabantweg) Inhoudsopgave. Ombouw N261 gereed. N261-Nieuwsbrief slot September 2015

(Midden-Brabantweg) Inhoudsopgave. Ombouw N261 gereed. N261-Nieuwsbrief slot September 2015 (Midden-Brabantweg) N261-Nieuwsbrief slot September 2015 A59 A59 Dit is de laatste nieuwsbrief over de ombouw van de N261. Provincie Noord-Brabant en BAM zijn trots op het resultaat dat in anderhalf jaar

Nadere informatie

Aanleg 3e kolk Prinses Beatrixsluis

Aanleg 3e kolk Prinses Beatrixsluis Aanleg 3e kolk Prinses Beatrixsluis Samenva ing Ontwerp-Tracébesluit en Milieueffectrapport Inhoud Samenva ing Ontwerp-Tracébesluit en Milieueffectrapport Gevolgen voor de omgeving Reageren op de plannen

Nadere informatie

Hoe werkt waterbergings-/inundatiegebied Blokhoven?

Hoe werkt waterbergings-/inundatiegebied Blokhoven? Hoe werkt waterbergings-/inundatiegebied Blokhoven? Op het Eiland van Schalkwijk komt bij hevige regenval af en toe wateroverlast voor. Deze overlast wordt verergerd als het, door klimaatverandering, vaker

Nadere informatie

Gedurende het project wordt dit document regelmatig herzien. Dit op basis van de laatste inzichten en vragen die aan de gemeente zijn gesteld.

Gedurende het project wordt dit document regelmatig herzien. Dit op basis van de laatste inzichten en vragen die aan de gemeente zijn gesteld. Veelgestelde vragen over Fietspad F446.00 Roodemolenpolder Versie 3: 5 maart 2014 De plannen voor de aanleg van een nieuwe Fietsverbinding tussen Voorhout en Sassenheim door de Roodemolenpolder leiden

Nadere informatie

Nationaal Landschap Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nationaal Landschap Nieuwe Hollandse Waterlinie Indicator 19 maart 2009 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In tijden waarin legers zich nog

Nadere informatie

Verbreding A6 Almere Verplaatsing busstation

Verbreding A6 Almere Verplaatsing busstation Verplaatsing busstation Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost naar vier Herinrichting Weerwatergebied De lokale wegen, fietspaden en de busbaan worden in dit gebied verlegd ter voorbereiding op gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Aan het werk voor droge voeten Misschien zag je het al meteen toen je op Texel aankwam met de boot: hier wordt gewerkt aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Uitnodiging inloopbijeenkomst voor het voorlopig ontwerp Gemeente Lelystad heeft het voorlopig ontwerp voor de onderhoudswerkzaamheden in uw wijk gereed. Het

Nadere informatie

Ontwerp-Tracébesluit 3 e Kolk Prinses Beatrixsluis

Ontwerp-Tracébesluit 3 e Kolk Prinses Beatrixsluis Ontwerp-Tracébesluit 3 e Kolk Prinses Beatrixsluis Besluit en Toelichting Datum oktober 2013 Status definitief Pagina 4 van 120 Inhoud I Ontwerp Besluit 9 Zienswijzen 18 II Tracékaart 19 III Toelichting

Nadere informatie

Cursussen Utrecht en haar historie

Cursussen Utrecht en haar historie Cursussen 2018 Utrecht en haar historie Wat een stad is Utrecht! Zoveel historie, zoveel nog te zien, en ik ben er al die jaren langs gefietst zonder het te weten. Voor u ligt de eerste folder met cursussen

Nadere informatie

RIJNKADEBERICHT December 2017

RIJNKADEBERICHT December 2017 RIJNKADEBERICHT December 2017 Werk aan de winkel De Rijnkade, vanaf de Nelson Mandelabrug tot aan de John Frostbrug, is over een lengte van 1,2 kilometer afgekeurd. Reden: bij of na een extreem hoogwatersituatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Diefdijklinie

Nieuwsbrief Diefdijklinie Nieuwsbrief Diefdijklinie Versterking van een dijk met geschiedenis 19 2017 sterke dijken schoon water Een dijkversterking met karakter! De dijkversterking, de restauratie van Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nadere informatie

OOG IN AL NEXT ARCHITECTS ARC17 ARCHITECTUUR AWARD DAFNE SCHIPPERSBRUG + OBS. OMSCHRIJVING Fietsbrug, school en openbare ruimte. LOCATIE Utrecht / NL

OOG IN AL NEXT ARCHITECTS ARC17 ARCHITECTUUR AWARD DAFNE SCHIPPERSBRUG + OBS. OMSCHRIJVING Fietsbrug, school en openbare ruimte. LOCATIE Utrecht / NL DAFNE SCHIPPERSBRUG + OBS OOG IN AL OMSCHRIJVING Fietsbrug, school en openbare ruimte LOCATIE Utrecht / NL OPDRACHTGEVER Gemeente Utrecht OPPERVLAKTE SCHOOL EN LENGTE BRUG 2.519 m2 (OBS Oog in Al) 110

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Dijkvaksessie F Dijkvak F 3 juli 2018 Ouderkerk aan den IJssel D2017-12-000411 Programma voor vanavond o 19.00 Inloop o 19.15 Presentatie voorgenomen dijkversterking

Nadere informatie

VERBINDING GOUWEBOS BENTWOUD

VERBINDING GOUWEBOS BENTWOUD VERBINDING GOUWEBOS BENTWOUD De situatie zonder de N207 Tussen Boskoop, Benthuizen en Zoetermeer is een natuur- en recreatiegebied gerealiseerd: het Bentwoud. Helaas ontbreekt in dit rijtje één gemeente,

Nadere informatie

Afrit 38. Maatregel 1.1. Stand van zaken november Dwarsdoorsneden

Afrit 38. Maatregel 1.1. Stand van zaken november Dwarsdoorsneden Maatregel. Afrit De gemeente Overbetuwe past momenteel de vormgeving van afrit aan. Deze aanpassing is afgestemd op de nieuwe situatie van de verbrede A5. In het Tracébesluit is deze nieuwe vormgeving

Nadere informatie

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Informatie over definitief ontwerp Schoener 17 en 26 t/m 36 Met deze nieuwsbrief informeren wij u over het definitief ontwerp voor Schoener 17 en 26 t/m 36.

Nadere informatie

Informatieavond. Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Harmelen e.o.

Informatieavond. Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Harmelen e.o. Informatieavond Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Harmelen e.o. 30 juni 2015 Programma Programma van de avond 19:30 21:00 uur Welkom Aanleiding voor de dijkverbetering; Ontwerpopgave; Korte Pauze;

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE BRUG DE STUW INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 MOGELIJKE OPLOSSINGEN GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE ROPTIE...7 Locatie Kostenraming Planning 4 FINANCIERING...8 2 1 INLEIDING

Nadere informatie

N280 Roermond. De belangrijkste oost-westverbinding in het Hart van Limburg

N280 Roermond. De belangrijkste oost-westverbinding in het Hart van Limburg N280 Roermond De belangrijkste oost-westverbinding in het Hart van Limburg Werken aan de N280 Roermond Goede verbindingen zijn belangrijk. Belangrijk voor de mensen die in Roermond wonen, werken en leven.

Nadere informatie

Kade-inspectie en uw onderhoudsplicht

Kade-inspectie en uw onderhoudsplicht Kade-inspectie en uw onderhoudsplicht Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Op sommige plekken in Rijnland tot wel zes meter. Dankzij waterkeringen, zoals dijken, sluizen, stuwen en stormvloedkeringen,

Nadere informatie

Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016

Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016 Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016 Op 5 oktober 2016 heeft de alliantie Markermeerdijken twee informatiebijeenkomsten gehouden in Hoorn: één over de dijkversterking voor het deel

Nadere informatie

Projectplan Grechtkade oost

Projectplan Grechtkade oost Projectplan Grechtkade oost Inspraaknota Vastgesteld door het Algemeen Bestuur op Verantwoording Titel: Projectplan Grechtkade oost Auteur: Marian Marcek (WSB) / Marten van der Hoeve (IB) Document: 567811

Nadere informatie

Restauratie Dubbele sluis Elshoutse Zeedijk

Restauratie Dubbele sluis Elshoutse Zeedijk Restauratie Dubbele sluis Elshoutse Zeedijk Powerpoint template > Gemeente Heusden 2 Dubbele sluis => agenda Ontstaansgeschiedenis dorpen, dijken en sluizen; De Elshoutse Zeedijk; Deelproject het Verlande

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Raadsvergadering. 17 mei

Raadsvergadering. 17 mei RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 mei 2018 18-037 Onderwerp Beschikbaar stellen krediet van 583.200,- voor het duurzaam veilig verbreden van de Parallelweg langs de A12. Aan de raad, Onderwerp Beschikbaar

Nadere informatie

Bestemmingsplan Leeuwesteyn

Bestemmingsplan Leeuwesteyn Bestemmingsplan Leeuwesteyn Concept Nota van overleg Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Augustus 2016 2 INHOUD Inleiding... 4 Reactie 1 (Veiligheidsregio Utrecht )... 5 Reactie 2 (Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Zonnepark HVS Goes ENECO Landschappelijke inpassing identificatie Planstatus projectnummer: datum: status: 040550.20160211.00 08-12- 2016 definitief opdrachtleider: Ir J.J. van den Berg auteur: Ir. J.J.

Nadere informatie

Presentatie concept masterplan 2 e Presentatie aan omwonenden en bedrijven Woensdag 29 februari Samenvatting 20 oktober 2011

Presentatie concept masterplan 2 e Presentatie aan omwonenden en bedrijven Woensdag 29 februari Samenvatting 20 oktober 2011 Programma voor deze avond Introductie Samenvatting 20 oktober 2011 Vorderingen van oktober 2011 tot heden Presentatie concept masterplan en beeldkwaliteitsplan door BRO Vragen en afsluiting Presentatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Overamstel

Nieuwsbrief Overamstel Gemeente Amsterdam Projectbureau Zuidoostlob Projectgroep Overamstel Nieuwsbrief Overamstel Nummer 4, november 2007 Impressie van het Amstelkwartier In deze nieuwsbrief: Stand van zaken selectie projectontwikkelaars

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 december 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH-2018-672304826 Onderwerp Vaststellen wijziging reglement Waterschap

Nadere informatie

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving.

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving. Liniepad Abcoude Wandelen langs de Stelling van Amsterdam Forten Horeca Forten in de omgeving Molens in de omgeving pagina 1 / 5 Omschrijving Deze wandelroute is opgesteld door Natuurmonumenten WANDELEN

Nadere informatie

Nieuwe Zeesluis IJmuiden

Nieuwe Zeesluis IJmuiden Nieuwe Zeesluis IJmuiden OV IJmond 5 november 2015 Jan Rienstra, RWS omgevingsmanager Rob Gordijn, OpenIJ omgevingsmanager De nieuwe Zeesluis IJmuiden Waarom? Wat is gevraagd? Wat zijn de uitgangspunten?

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing uitbreiding kegelligplaatsen in Amsterdam Rijnkanaal nabij Heemstederbrug (plofsluis)

Ruimtelijke onderbouwing uitbreiding kegelligplaatsen in Amsterdam Rijnkanaal nabij Heemstederbrug (plofsluis) Versie Definitief 17 maart 2014 1 (11) Ruimtelijke onderbouwing uitbreiding kegelligplaatsen in Amsterdam Rijnkanaal nabij Heemstederbrug (plofsluis) Auteur Rijkswaterstaat Midden Nederland I Inhoudsopgave.

Nadere informatie

Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn Plangebied: Restaurant Koekenbier in het Koningin Emmapark, gemeente Medemblik Adviesnummer: 151 Opsteller: C. Schrickx, C. Soonius & M. H. Bartels Datum: 03-09-2012 Op verzoek van de gemeente Medemblik

Nadere informatie

Herinrichting De Zaag

Herinrichting De Zaag Herinrichting De Zaag Recreatieve voorzieningen Een project van: het Zuid-Hollands Landschap, Rijkswaterstaat en gemeente Krimpenerwaard Met medewerking van: Provincie Zuid-Holland (URG) Herinrichting

Nadere informatie

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije 29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije Met gids Lia Vriend, geograaf en voormalig aardrijkskundelerares Startpunt: Fort bij Krommeniedijk (Fort K ijk) in Uitgeest De zesde excursie van

Nadere informatie

April Werk aan de stad in april

April Werk aan de stad in april April 2017 Via deze nieuwsbrief informeren wij u iedere maand over de werkzaamheden in Assen. Ook vertellen wij u meer over acties en regelingen die bijdragen aan de bereikbaarheid van de stad. Werk aan

Nadere informatie

Deel IV: Bijlagen. Kleinschalig Wateraanvoer. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Rijkswaterstaat. Bijlage 1: Afkortingen

Deel IV: Bijlagen. Kleinschalig Wateraanvoer. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Rijkswaterstaat. Bijlage 1: Afkortingen Deel IV: Bijlagen Bijlage 1: Afkortingen GHIJ: Het projectgebied bestaande uit: De Gekanaliseerde Hollandsche IJssel stromend vanaf Geinoord in NieuwegeintotdeWaaiersluisinGoudaendeDoorslageenzijtakvande

Nadere informatie