Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Juni 2013 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal. Planuitwerking voor 3e sluiskolk goed op weg Ingenieursbureau Witteveen+Bos heeft de 2e fase van de planuitwerking voor de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis afgerond. Tijdens deze fase stelde het ingenieursbureau een basisontwerp op, deed milieuonderzoek en maakte een landschapsplan. Wat is hier uitgekomen en wat gaat er in de volgende fase gebeuren? Lees verder Het is belangrijk om te weten wat er leeft Bij de aanleg van de 3e kolk in de Prinses Beatrixsluis werkt Rijkswaterstaat nauw samen met de provincie Utrecht. Bijvoorbeeld om de omgeving bij de plannen te betrekken. Of om de felbegeerde werelderfgoedstatus voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie binnen te slepen. De Prinses Beatrixsluis is een groot project dat veel belangen raakt. Lees verder Rijkswaterstaat en Nieuwegein voeren steenuilenonderzoek uit Tijdens veldonderzoek in het gebied rondom de Prinses Beatrixsluis ontdekte Rijkswaterstaat een aantal steenuilen. Deze ontdekking heeft gevolgen voor het plan om een 3e kolk te realiseren, zegt Theo Verhooren, projectleider planuitwerking. Lees verder

2 Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Juni 2013 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal. Grotere schepen, snellere vaarroute Op dit moment mogen schepen met een diepgang van maximaal 3,5 meter de Prinses Beatrixsluis passeren. Rijkswaterstaat verdiept de sluis zodat grotere binnenvaartschepen er ook doorheen kunnen. Dit verbetert de doorstroming en bespaart rederijen tijd en geld. Lees verder Wist u dat? Lees verder

3 Planuitwerking voor 3e sluiskolk goed op weg Ingenieursbureau Witteveen+Bos heeft de 2e fase van de planuitwerking voor de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis afgerond. Tijdens deze fase stelde het ingenieursbureau een basisontwerp op, deed milieuonderzoek en maakte een landschapsplan. Wat is hier uitgekomen en wat gaat er in de volgende fase gebeuren Berto Meeuwissen, projectmanager bij Witteveen+Bos is tevreden over hoe de planuitwerking tot nu toe is verlopen: We hebben op basis van gesprekken met betrokkenen een goed basisontwerp gemaakt van de sluis, de dijk en de fietsverbindingen. We hebben daarbij zo veel mogelijk rekening gehouden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op advies van het waterschap hebben we gekozen voor een traditionele dijk. De nieuwe sluis wordt zo onopvallend mogelijk in het landschap ingepast, door bijvoorbeeld aan weerszijden van de sluis grasveld in het ontwerp op te nemen. Verbeteren ontwerp Inmiddels zijn Rijkswaterstaat en het ingenieursbureau aan het werk om ontwerp en het landschapsplan te optimaliseren, onder meer aan de hand van reacties uit de omgeving. Meeuwissen: Het landschapsplan geeft meer inzicht in hoe het nieuwe sluiscomplex in de omgeving past. Het ontwerp werken we verder uit en is de basis voor het ontwerptracébesluit. Tijdens de zienswijzepeiode deze herfst kunnen de mensen hierover officieel hun mening geven. Milieu en archeologie Uit het milieuonderzoek, dat Witteveen+Bos uitvoerde, blijkt dat de impact van plannen op het milieu klein is. In het onderzoek is onder meer gekeken naar de effecten op de waterstand en de gevolgen van werkzaamheden tijdens de bouw, zoals geluidsoverlast. Een meevaller was de uitkomst van het bodemonderzoek. Meeuwissen: Op slechts één klein plekje was sprake van bodemverontreiniging. De uitkomsten van archeologisch onderzoek in de omgeving worden verwacht in juli Een punt van aandacht blijft hoe we omgaan met de Nieuwe Hollandse Waterlinie en beschermde diersoorten zoals de steenuil, zegt Meeuwissen. Om de Waterlinie zo veel mogelijk te behouden, wil Rijkswaterstaat oude verdedigingswerken verplaatsen.

4 Vervolg Na de planuitwerking door Witteveen+Bos toetst Rijkswaterstaat of het ontwerptracébesluit zorgvuldig is opgebouwd. Daarna, volgens planning in de herfst van 2013, kunnen belanghebbenden en belangstellenden hun zienswijze op het ontwerptracébesluit geven. Als de zienswijzen zijn verwerkt, kan de minister het tracébesluit tekenen, waarna de voorbereiding van de uitvoering van start kan gaan.

5 Het is belangrijk om te weten wat er leeft Bij de aanleg van de 3e kolk in de Prinses Beatrixsluis werkt Rijkswaterstaat nauw samen met de provincie Utrecht. Bijvoorbeeld om de omgeving bij de plannen te betrekken. Of om de felbegeerde werelderfgoedstatus voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie binnen te slepen. De Prinses Beatrixsluis is een groot project dat veel belangen raakt. De provincie Utrecht speelt een belangrijke rol bij de aanleg van de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis. Samen met Rijkswaterstaat en de gemeente Nieuwegein wil de provincie de sluis tot een succes maken. Goed contact met de omgeving is voor ons bepalend, zegt projectleider Caroline Bugter van de provincie. Het is belangrijk om te weten wat er leeft. We proberen dit zo scherp mogelijk te krijgen door serieus om te gaan met de betrokken partijen. De provincie is erg blij dat Rijkswaterstaat hier ook hard aan werkt. Persoonlijk contact Volgens projectleider Roy Stroeve van Rijkswaterstaat is er geen betere manier om met de omgeving in gesprek te komen dan persoonlijk contact. Tijdens twee drukbezochte informatiebijeenkomsten in april was daar dan ook alle tijd voor. Mensen kregen de ruimte om vragen te stellen en er waren veel één op één-gesprekken. De Prinses Beatrixsluis is een groot project dat veel belangen raakt. We gaan daarom echt op zoek naar input uit de omgeving, zegt Stroeve. De mensen hier kennen het gebied nog beter dan wij. Werelderfgoedlijst Oog voor de omgeving speelt ook een belangrijke rol bij een ambitieus project dat de aanleg van de 3e sluiskolk raakt: het streven van onder meer de provincie Utrecht om werelderfgoedstatus voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie te krijgen. De aanleg van de 3e sluiskolk kan een deel van de Waterlinie aantasten; de verdedigingslinie ligt langs het Lekkanaal, het water waar de nieuwe sluis komt te liggen. Daarom kijkt Rijkswaterstaat verder dan alleen de aanleg van de nieuwe sluiskolk en werkt samen met de regio aan het behoud van de historische waarde van het gebied. Bugter: Het is belangrijk dat de Hollandse Waterliniegoed ingepast wordt binnen het project. Daar werken de provincie en Rijkswaterstaat elke dag aan. Want die werelderfgoedstatus willen we binnenhalen.

6 Rijkswaterstaat en Nieuwegein voeren steenuilenonderzoek uit Tijdens veldonderzoek in het gebied rondom de Prinses Beatrixsluis ontdekte Rijkswaterstaat een aantal steenuilen. Deze ontdekking heeft gevolgen voor het plan om een 3e kolk te realiseren, zegt Theo Verhooren, projectleider planuitwerking. De steenuil is een wettelijk beschermde vogelsoort. De steenuil is een wettelijk streng beschermde vogelsoort. De gemeente Nieuwegein onderzoekt gelijktijdig met Rijkswaterstaat waar de vogels precies nestelen. Een steenuilnest en het leefgebied van de steenuil mag je niet zomaar aantasten. Daarvoor is een ontheffing van de Flora- en faunawet nodig. Steenuilnesten in kaart Om uit te vinden waar de steenuilen leven en hoeveel het er zijn, trekt Rijkswaterstaat samen op met de gemeente Nieuwegein. De gemeente is voor het aangrenzende bouwproject, bedrijventerrein Het Klooster, namelijk ook bezig met vogelonderzoek. Ook in dit gebied zijn steenuilen waargenomen en de beide projecten raken dezelfde territoria van de steenuilen. Compleet beeld Rijkswaterstaat en Nieuwegein stemmen de onderzoeksresultaten op elkaar af, zodat een compleet en samenhangend beeld ontstaat van de steenuilenpopulatie. Het gaat daarbij om de (vermoedelijke) nestlocaties en het foerageergebied. Bij de communicatie richting de omgeving werken Rijkswaterstaat en Nieuwegein nauw samen en worden grondeigenaren bijvoorbeeld eenmaal benaderd. Zo krijgen de mensen een eenduidig beeld van de situatie. Compensatieplan Wel blijven Rijkswaterstaat en de gemeente Nieuwegein afzonderlijk verantwoordelijk voor hun eigen compensatieplan waarin de maatregelen om eventuele gevolgen van ruimtelijke ingrepen te compenseren staan vermeld. Dit is vereist om de benodigde ontheffing van de Flora- en faunawet te krijgen.

7 Vervolg Op dit moment worden de onderzoeksresultaten geanalyseerd. Waar bevinden zich de nesten? Om hoeveel steenuilen gaat het? Zodra de nestplaatsen van de steenuilen in kaart zijn gebracht, gaan Rijkswaterstaat en de gemeente op zoek naar nieuwe leefgebieden voor de steenuilen.

8 Grotere schepen, snellere vaarroute Op dit moment mogen schepen met een diepgang van maximaal 3,5 meter de Prinses Beatrixsluis passeren. Rijkswaterstaat verdiept de sluis zodat grotere binnenvaartschepen er ook doorheen kunnen. Dit verbetert de doorstroming en bespaart rederijen tijd en geld. Door de huidige sluis mogen schepen met een diepgang van 4 meter niet heen. De Beatrixsluis is nog het enige stukje op de route Amsterdam-Rotterdam waar schepen met een diepgang van vier meter niet kunnen varen. Verdiepen van de sluis tot vier meter zorgt ervoor dat grotere schepen via de Lek snel Amsterdam en Rotterdam kunnen bereiken. Dat levert een tijdwinst op van zes tot acht uur vergeleken bij de huidige route over de Waal. Schepen kunnen een halve meter extra lading meenemen, zegt Annemieke van der Slikke, senior adviseur bij Rijkswaterstaat. Dat levert veel economisch voordeel op. Schade voorkomen De maximale diepgang van de sluis is vastgesteld om schade aan de sluisdeuren te voorkomen. Door de waterverplaatsing van een schip kunnen stenen op de bodem gaan schuiven en tussen de deuren terechtkomen. Zelfs bij een kleine overschrijding van de maximale diepgang is dat mogelijk. Dit voorjaar hield Rijkswaterstaat al folderacties om schippers bewust te maken van de schade die zij de sluis kunnen toebrengen. Controles Rijkswaterstaat controleert op dit moment schepen op diepgang, vooral bij hoog water. Dan komen juist de grote schepen met meer diepgang door de sluis. Om schade aan de sluis te voorkomen, kan een verkeersleider een schip verplichten om te varen. Dit is een zware straf: omvaren kost tijd en dus geld. Is het schip al door de sluis heen en ligt het te diep, dan krijgt de schipper een boete. Volgens Herman van Dijk, coördinator/nautisch adviseur bij Rijkswaterstaat, hebben de acties effect: Bij herhaling van onze controles kwamen we minder schepen tegen die te diep lagen.

9 Wist u dat? U postzegels van de Prinses Beatrixsluis kunt bestellen via de Stichting Activiteitengroep Vreeswijk Patrick Poelman, dijkgraaf van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden op 29 april de expositie 75 jaar Beatrixsluis opende in het Vreeswijks museum (Fort Vreeswijk 1b). De expositie loopt van 30 april t/m 29 september 2013, iedere woensdag en zondag tussen en uur. Voor groepen op andere tijden op afspraak (tel: of ). Voor meer informatie kijk op de website van het Vreeswijks Museum. RTV9 op 24 april de sluis filmde. De film kunt u bekijken op YouTube. Frank Waarssenburg, projectleider bij Rijkswaterstaat, een fotorapportage maakte over het uitlaatwerk bij het Lekkanaal. De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie die onder water kon worden gezet om de vijand tegen te houden. Frank was benieuwd waar het water weer weg kon stromen en ging op zoek naar het uitlaatwerk. Dat bleek een zwaar object te zijn. Om het uitlaatwerk te behouden, wordt mogelijk de ligplaats van de schepen aan de noordelijke kant van het kanaal verkort. Nederland ruim 3 miljoen euro van de Europese Unie krijgt voor de uitbreiding van de Prinses Beatrixsluis. Deze bijdrage komt uit het subsidieprogramma voor het Trans- Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Het TEN-T-programma bevordert het ontstaan van kwalitatief goede vervoersassen binnen Europa, onder andere op vervoerassen voor de binnenscheepvaart. Alle conceptdocumenten die ingenieursbureau Witteveen+Bos opstelde voor het ontwerptracébesluit en de Milieueffectrapportage door zo n 20 collega s van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) op kwaliteit worden getoetst. De komende weken worden alle documenten kritisch bekijken op uiteenlopende zaken als juridische en hydraulische aspecten. In de eerstvolgende digitale nieuwsbrief kunt u meer lezen over de uitkomsten van de kwaliteitstoets.

10 Het project Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis wordt medegefinancierd door de Europese Unie Trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) De hoofdverantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt bij de auteur. De Europese Unie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit document.

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis December 2013 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis September 2014 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Juni 2014

Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Juni 2014 Nieuwsbrief Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis Juni 2014 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016 Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016 Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juli 2016 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het

Nadere informatie

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Fietsroute Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Rondje Plofsluis Ontdek de sluizen, dijken en kanalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten zuiden van Utrecht. Deze fietsroute voert langs historische

Nadere informatie

A15-A12: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet

A15-A12: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet don0214hd070b A15-: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet De A15 wordt doorgetrokken. Er komt een nieuw stuk snelweg tussen Ressen en de (tussen Duiven en Zevenaar). Verder worden delen van de bestaande

Nadere informatie

Samenvatting Notitie reikwijdte en detailniveau MIRT Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel Gouda

Samenvatting Notitie reikwijdte en detailniveau MIRT Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel Gouda Samenvatting Notitie reikwijdte en detailniveau MIRT Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel Gouda Deze samenvatting bevat de hoofdlijn van de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) van de MIRT Verkenning

Nadere informatie

Project Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis: Interactieve kaart van het plangebied

Project Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis: Interactieve kaart van het plangebied Fort Vreeswijk De kazemat VreeswijkOost wordt verplaatst en als objet trouvé teruggelegd in het landschap. Lek kan kazemat Vreeswijk-Oost Er komt een nieuwe brug over de 3e kolk voor weg- en etsverkeer.

Nadere informatie

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Zwolle

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Zwolle ZwolleSpoort Informatiebijeenkomst voor inwoners van Zwolle Welkom door Allart Maijers Projectmanager ZwolleSpoort Animatie 150 jaar spoor in Zwolle Eerste trein juni 1864 Inhoudsopgave 150 jaar station

Nadere informatie

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016 Nieuwsbrief 1 April 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: v Voorwoord van onze voorzitter. v Uitbreiding Beatrixsluis te Vreeswijk

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Bewonersbijeenkomst 05-07-2016 Sterke dijken, veilige toekomst In 2006 is in totaal circa 33 kilometer van de Markermeerdijken van

Nadere informatie

Tracébesluit A1 Apeldoorn-Zuid - Beekbergen Samenvatting

Tracébesluit A1 Apeldoorn-Zuid - Beekbergen Samenvatting Tracébesluit A1 Apeldoorn-Zuid - Beekbergen Samenvatting Datum Maart 2015 Status Tracébesluit Pagina 2 van 7 Aanpassingen A1 Apeldoorn-Zuid Beekbergen Voor u ligt de samenvatting van het Tracébesluit A1

Nadere informatie

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte ZwolleSpoort Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte Welkom door Allart Maijers Projectmanager ZwolleSpoort Animatie 150 jaar spoor in Zwolle Eerste trein juni 1864 Inhoudsopgave 150 jaar station

Nadere informatie

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer meer ruimte voor haven verbetering kwaliteit leefomgeving 2 Projecten voor haven en leefomgeving procedures voor de uitvoering Het Project Mainportontwikkeling

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Geen goede weergave? Klik hier voor de nieuwsbrief op onze website. maart 2017 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Dit is de editie Vught van de nieuwsbrief PHS Meteren-Boxtel. In deze

Nadere informatie

(Ontwerp-)Tracébesluit. Inhoud. Voorkeursvariant Ontwerptracébesluit Doelstelling Milieueffecten Vervolgstappen

(Ontwerp-)Tracébesluit. Inhoud. Voorkeursvariant Ontwerptracébesluit Doelstelling Milieueffecten Vervolgstappen (Ontwerp-)Tracébesluit Inhoud Voorkeursvariant Ontwerptracébesluit Doelstelling Milieueffecten Vervolgstappen Voorkeursvariant Voorkeursvariant Ontwerpkeuze (I) Oriëntatie sluis Breedte buitenhaven Havenmondverbreding

Nadere informatie

Rondje Vecht. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Rondje Vecht. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Fietsroute Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Rondje Vecht Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie, langs sluizen, kanalen en forten in de prachtige Vechtstreek. Water was het wapen van de Hollandse Waterlinie:

Nadere informatie

PHS corridor Alkmaar Amsterdam Opstellen Sprinter materieel

PHS corridor Alkmaar Amsterdam Opstellen Sprinter materieel PHS corridor Alkmaar Amsterdam Opstellen Sprinter materieel 19:00 19:15 Presentatie IenM 19:15 20:00 Presentatie ProRail 20:00 21:00 Informatie markt 21:00 Gelegenheid tot plenair aandragen zorgen en belangen

Nadere informatie

Gemeente s-hertogenbosch Dhr. T. van Tol Postbus 12345 5200 GZ s-hertogenbosch

Gemeente s-hertogenbosch Dhr. T. van Tol Postbus 12345 5200 GZ s-hertogenbosch Ecologie & landschap NOTITIE Gemeente s-hertogenbosch Dhr. T. van Tol Postbus 12345 5200 GZ s-hertogenbosch DATUM: 21-04-2015 ONS KENMERK: UW KENMERK: - AUTEUR: PROJECTLEIDER: 15-143/15.02500/DirKr D.B.

Nadere informatie

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland Fietsroute Waterschap Rivierenland Rondje Loevestein De fietsroutes voeren langs historische objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg krijg je een beeld van de werking van het watersysteem

Nadere informatie

Aanbesteding project Knooppunt Hoevelaken. Klankbordgroepen 18 maart

Aanbesteding project Knooppunt Hoevelaken. Klankbordgroepen 18 maart Aanbesteding project Knooppunt Klankbordgroepen 18 maart Agenda 1. Stand van zaken project Knooppunt (Winston Zuiverloon) 2. A1 Bunschoten (Sascha van de Kolk) 3. Aanbesteding Project Knooppunt (Rob Spit)

Nadere informatie

Nieuwe bedrijfslocaties

Nieuwe bedrijfslocaties E c o l o g i s c h e i n v e n t a r i s a t i e Om de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan Midwolda-Nieuwlandseweg Arts/Rulo te toetsen, is een ecologische inventarisatie uitgevoerd. Tevens is gekeken

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord

Gedeputeerde Staten kiezen voor voorkeursalternatief Bundeling Noord Juli 2016 Dagelijks ervaart het verkeer problemen met de doorstroming op de N629 tussen Oosterhout en Dongen. Ook de leefbaarheid en veiligheid op en rond de N629 en Westerlaan vragen aandacht. De provincie

Nadere informatie

Onderhoud Beatrixsluis

Onderhoud Beatrixsluis Onderhoud Beatrixsluis Even voorstellen Pieter van der Galiën RWS Paul Zanen Sas van Vreeswijk Programma 15:00 ontvangst 15:15 start rondleiding 16:45 17:15 presentatie RWS en Sas van Vreeswijk over onderhoud

Nadere informatie

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland Fietsroute Waterschap Rivierenland Rondje Loevestein De fietsroutes voeren langs historische objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg krijg je een beeld van de werking van het watersysteem

Nadere informatie

Betreft: Effectbeoordeling vogels, herbestemming Groen Ruige Ruimte te Dussen (P10-0181)

Betreft: Effectbeoordeling vogels, herbestemming Groen Ruige Ruimte te Dussen (P10-0181) Gemeente Werkendam t.a.v. C.A.A.M. de Jong Postbus 16 4250 DA Werkendam Betreft: Effectbeoordeling vogels, herbestemming Groen Ruige Ruimte te Dussen (P10-0181) Gemert, 5 augustus 2010 Geachte heer/mevrouw

Nadere informatie

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019

Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2. Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe - fase 2 Juli 2019 Hoofdlijnen aanpak Beter Bereikbaar Gouwe fase 2 Inleiding Beter Bereikbaar Gouwe (BBG) is een grote gebiedsontwikkeling waarin de gemeenten

Nadere informatie

Aanleg 3e kolk Prinses Beatrixsluis

Aanleg 3e kolk Prinses Beatrixsluis Aanleg 3e kolk Prinses Beatrixsluis Samenva ing Ontwerp-Tracébesluit en Milieueffectrapport Inhoud Samenva ing Ontwerp-Tracébesluit en Milieueffectrapport Gevolgen voor de omgeving Reageren op de plannen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Geldermalsen en omgeving

Nieuwsbrief Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Geldermalsen en omgeving pagina 1 van 6 december 2015 Nieuwsbrief Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Geldermalsen en omgeving Dit is de nieuwsbrief PHS Geldermalsen. In deze nieuwsbrief informeren wij u over de verdere uitwerking

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding

Notitie. 1 Aanleiding Aan Bart van Eck Onderwerp Advies over natuurwetgeving bij de inrichtingsplannen voor de waterberging de Ronde Hoep 1 Aanleiding De polder de Ronde Hoep is aangewezen voor calamiteitenberging in de deelstroomgebiedsvisie

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing verbinding Tramweg-Industrieweg, bedrijventerrein De Smaale (deelproject 2).

Ruimtelijke Onderbouwing verbinding Tramweg-Industrieweg, bedrijventerrein De Smaale (deelproject 2). Ruimtelijke Onderbouwing verbinding Tramweg-Industrieweg, bedrijventerrein De Smaale (deelproject 2). Doel en aanleiding Masterplan en Beeldkwaliteitplan Belangrijk brondocument van deze omgevingsvergunning

Nadere informatie

Actiegroep Voor Midden Noord

Actiegroep Voor Midden Noord Uitbreiding Sluis Eefde, Noord of Midden-Noord Actiegroep Voor Midden Noord Vernietiging Noord Actiegp Voor Midden Noord Huidige situatie Bezwaar tegen de realisatie van Noord - Meer overlast; licht, geluid,

Nadere informatie

een aanvullend krediet van 135.000,- toe te kennen voor de uitgevoerde herstelwerkzaamheden aan de Oude Sluis te Nieuwegein.

een aanvullend krediet van 135.000,- toe te kennen voor de uitgevoerde herstelwerkzaamheden aan de Oude Sluis te Nieuwegein. VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 6 a/b Onderwerp: Kredietaanvraag herstelwerkzaamheden Oude Sluis Vreeswijk Nummer: 583318 In D&H: 30-10-2012 Steller: S.H.M. van de Reepe In Cie: BMZ 13-11-2012

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing vestiging Adriaans Veeg- en Rioolbedrijf op een perceel aan de Tramweg (De Smaale Mierlo).

Ruimtelijke Onderbouwing vestiging Adriaans Veeg- en Rioolbedrijf op een perceel aan de Tramweg (De Smaale Mierlo). Ruimtelijke Onderbouwing vestiging Adriaans Veeg- en Rioolbedrijf op een perceel aan de Tramweg (De Smaale Mierlo). Doel en aanleiding Verzoek Adriaans voor vestiging Adriaans heeft gevraagd om zich op

Nadere informatie

ROTZOOIEN. MET WATER Opdrachtbladen

ROTZOOIEN. MET WATER Opdrachtbladen Opdrachtbladen Naam Groep Datum Opdrachtblad Water in de polder Opdracht 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie moest de vijand tegen houden. Dit gebeurde door een brede strook land onder water te zetten. Dat

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Corridor Amsterdam - Alkmaar

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Corridor Amsterdam - Alkmaar Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Corridor Amsterdam - Alkmaar Gemeenteraad Castricum 25 juni 2014 Robert de Jong (IenM) Inhoud presentatie Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Maatregelen

Nadere informatie

Ontwerp Partiële herziening peilbesluit Eiland van Schalkwijk, Het Klooster

Ontwerp Partiële herziening peilbesluit Eiland van Schalkwijk, Het Klooster Ontwerp Partiële herziening peilbesluit Eiland van Schalkwijk, Het Klooster Vastgesteld door het algemeen bestuur op. Verantwoording Titel: Kenmerk: 830130 Contactpersoon: Telma Rath Ontwerp Partiële herziening

Nadere informatie

Ditverslag is een geïntegreerd verslag van het werkatelier op 31 oktober 2018 en op 22 januari Het verslag van het werkatelier op 31 oktober

Ditverslag is een geïntegreerd verslag van het werkatelier op 31 oktober 2018 en op 22 januari Het verslag van het werkatelier op 31 oktober Ditverslag is een geïntegreerd verslag van het werkatelier op 31 oktober 2018 en op 22 januari 2019. Het verslag van het werkatelier op 31 oktober staat beschreven tot en met pagina 20. Vanaf pagina 21

Nadere informatie

Quick scan ecologie Graafreinaldweg 2a te Hellouw

Quick scan ecologie Graafreinaldweg 2a te Hellouw Quick scan ecologie Graafreinaldweg 2a te Hellouw Quick scan ecologie Graaf Reinaldweg 2a te Hellouw Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag T. ursinus Bureau Verkuylen 12.116 november 2012

Nadere informatie

Handhaven Wet natuurbescherming. Eerste ervaringen

Handhaven Wet natuurbescherming. Eerste ervaringen Handhaven Wet natuurbescherming Eerste ervaringen Praktijkcongres Natuur in de omgevingsvergunning Programma RUD Utrecht in het kort Natuurtaken RUD Utrecht Hoe handhaven wij? Dilemma s uit de praktijk

Nadere informatie

Nummer 3, juni 2011 Conclusies geluidsonderzoek: meer geluidsschermen langs Extra Gouwekruising

Nummer 3, juni 2011 Conclusies geluidsonderzoek: meer geluidsschermen langs Extra Gouwekruising Conclusies geluidonderzoek: meer geluidschermen langs Extra Gouwekruising Zienswijzen op inpassingsplan Extra Gouwekruising Op zoek naar beschermde diersoorten Aannemer selecteren Nummer 3, juni 2011 Conclusies

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Geen goede weergave? Klik hier voor de nieuwsbrief op onze website. december 2016 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Planning van het project Het project PHS Meteren-Boxtel duurt meerdere

Nadere informatie

1. Nota van antwoord. Eindstand 2055 reacties door 3036 personen/instanties.

1. Nota van antwoord. Eindstand 2055 reacties door 3036 personen/instanties. 1. Nota van antwoord Eindstand 2055 reacties door 3036 personen/instanties. Daarnaast zijn enkele petities/handtekeningenacties gevoerd: Petitie Voordorp 975 handtekeningen Petitie NMU meer dan 19.000

Nadere informatie

Voldoende afstand tot windturbines en belangrijke kabels en leidingen. archeologische vindplaatsen, natuurgebieden, etc.).

Voldoende afstand tot windturbines en belangrijke kabels en leidingen. archeologische vindplaatsen, natuurgebieden, etc.). Hoe vindt de trechtering van groot concept zoekgebied naar voorkeursalternatief plaats? Om tot een voorkeurslocatie voor het station en voorkeurslocatie voor de kabelcircuits te komen worden een aantal

Nadere informatie

N35 Nijverdal Wierden. Van verkenning naar planuitwerking

N35 Nijverdal Wierden. Van verkenning naar planuitwerking N35 Nijverdal Wierden Van verkenning naar planuitwerking Wat u in deze brochure leest De publicatie van het voornemen om een milieueffectrapport (MER) voor de N35 tussen Nijverdal en Wierden op te stellen

Nadere informatie

Laagraven Investment t.a.v. dhr. W. Toet Datum 27 juli 2017 Projectnummer Flora & fauna Liesbosch Nieuwegein

Laagraven Investment t.a.v. dhr. W. Toet Datum 27 juli 2017 Projectnummer Flora & fauna Liesbosch Nieuwegein Memo Ter attentie van Laagraven Investment t.a.v. dhr. W. Toet Datum 27 juli 2017 Projectnummer 160712 Auteur Ir. T.F. Kroon Onderwerp Flora & fauna Liesbosch Nieuwegein SAMENVATTING ONDERZOEKEN FLORA

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Midden-Nederland. Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis. voortoets Natuurbeschermingswet 1998

Rijkswaterstaat Midden-Nederland. Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis. voortoets Natuurbeschermingswet 1998 Rijkswaterstaat Midden-Nederland Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis voortoets Natuurbeschermingswet INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING 1 1.1. Leeswijzer 3 2. NATUURBESCHERMINGSWET 5 2.1. Natura 2000-gebieden

Nadere informatie

MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda

MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda Informatiebijeenkomst Inhoud De MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk a/d IJssel - Gouda Drie alternatieven Voorlopig voorkeursalternatief Resultaten onderzoek

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Planstudie Paddepoelsterbrug Steller Jeanet Halsema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 050-3678865 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6261150 Datum Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst!

Klaar voor de toekomst! Klaar voor de toekomst! Den Haag Rotterdam Dordrecht Moerdijk Zierikzee Voorwoord Breda Middelburg Vlissingen Goes Bergen op Zoom Roosendaal De politiek heeft na een uitgebreide verkenning besloten om

Nadere informatie

Piekberging Haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer Nieuwsbrief Piekberging Haarlemmermeer Maart 2011 Wilt u meepraten over de piekberging? Tijdens de informatieavond hebben we gepeild wie graag wil deelnemen aan een klankbordgroep. In deze groep kunt u

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier Ruimte voor de Rivier Huub Hector Projectmanager Juni 2014 Ruimte voor de rivier Doelstelling Ruimte voor de Rivier: Doelstelling & ontwerp Met wie doen we dat? Uitvoering 2 Programma Ruimte voor de Rivier

Nadere informatie

A2 Het Vonderen - Kerensheide. Informatieavond 13 juli 2015 Voor stakeholders

A2 Het Vonderen - Kerensheide. Informatieavond 13 juli 2015 Voor stakeholders A2 Het Vonderen - Kerensheide Informatieavond 13 juli 2015 Voor stakeholders Aanleiding - Projectdoelstellingen Robuustheid Netwerk Verkeersveiligheid verbetert Autonome toename vraag beter accommoderen

Nadere informatie

Vogelopvang Utrecht Galecopperzoom 4

Vogelopvang Utrecht Galecopperzoom 4 Vogelopvang Utrecht Galecopperzoom 4 Programma 1. Even voorstellen 2. Tijdelijke invulling Galecopperzoom 3. Initiatieven 4. Bouwplan Vogelopvang 5. 14 voorwaarden 6. Impact voor wandelgebied 7. Planning

Nadere informatie

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen

Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Quickscan natuuronderzoek bouwblok Kolenbranderweg Haaksbergen Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 21 Mei 2014 Rapportnummer 031 Projectnummer 012 opdrachtgever Fam. Ten Dam Kolenbranderweg

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 5 augustus 2015) Nummer 3066

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 5 augustus 2015) Nummer 3066 van Gedeputeerde Staten op vragen van B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 5 augustus 2015) Nummer 3066 Onderwerp A13-A16 niet horen, zien, noch ruiken Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten Ruimtelijke onderbouwing Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten 1. Inleiding 1.1. Aanleiding Op 2 september 2013 is een omgevingsvergunning aangevraagd door de provincie Fryslân voor de aanleg

Nadere informatie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Onze referentie Bijlagen De aanvraag

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Onze referentie Bijlagen De aanvraag > Retouradres Postbus 19530 2500 CM Den Haag Rijkswaterstaat Midden-Nederland F.M. Stroeve Griffioenlaan 2 3526 LA UTRECHT Postbus 19530 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 ffwet@rvo.nl.toek.jb

Nadere informatie

Omgevingswerkgroep Dijkversterking Thorn-Wessem

Omgevingswerkgroep Dijkversterking Thorn-Wessem Omgevingswerkgroep Dijkversterking Thorn-Wessem 5 maart 2018 Met de omgeving, voor de omgeving Programma Welkom Stand van zaken project Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) De procedure Alternatieven

Nadere informatie

Ontwerp-projectplan Waterwet Voorboezem Duifhuisvliet oost

Ontwerp-projectplan Waterwet Voorboezem Duifhuisvliet oost Ontwerp-projectplan Waterwet Voorboezem Duifhuisvliet oost Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Ter inzage van 3 november tot en met 14 december 2015 Verantwoording Titel: Ontwerp-projectplan Waterwet

Nadere informatie

Flessenhalzen A4 en A12

Flessenhalzen A4 en A12 Flessenhalzen A4 en A12 Doel De regio s Amsterdam-Den Haag/Rotterdam-Utrecht beter met elkaar te verbinden en de doorstroming op de A4 en de A12 te verhogen via de aanleg van extra rijstroken op die delen

Nadere informatie

Gebiedsmaatregelen Overbetuwe. Aftrap doorstart en verdieping Watergoed, 17 december 2018

Gebiedsmaatregelen Overbetuwe. Aftrap doorstart en verdieping Watergoed, 17 december 2018 Gebiedsmaatregelen Overbetuwe Aftrap doorstart en verdieping Watergoed, 17 december 2018 Programma Terugblik en kaders: Frank Montanus, omgevingsadviseur Vragen en reacties Aanpak en planning: Theo Ahoud,

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie. Streekcommissie Rivierengebied West. Bas Nijenhuis, 13 jan 2011, KvK, Tiel. Wat was de Nieuwe Hollandse Waterlinie?

Nieuwe Hollandse Waterlinie. Streekcommissie Rivierengebied West. Bas Nijenhuis, 13 jan 2011, KvK, Tiel. Wat was de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Streekcommissie Rivierengebied West Bas Nijenhuis, 13 jan 2011, KvK, Tiel Nieuwe Hollandse Waterlinie Wat was de NHW en wat is het nu? Actualisering programma Project Diefdijkverbetering Vragen en opmerkingen

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Corridor Amsterdam - Alkmaar

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Corridor Amsterdam - Alkmaar Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Corridor Amsterdam - Alkmaar Raadscie Stadsontwikkeling Heerhugowaard 3 juni 2014 Robert de Jong (IenM) Inhoud presentatie Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Nadere informatie

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 1 2 De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H) is een prachtig

Nadere informatie

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Quick scan flora en fauna Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Gemeente Castricum 0 INHOUD 1. Aanleiding... 2 2. Gebiedsomschrijving en beoogde ingrepen... 3 3. Wettelijk kader... 4 4. Voorkomen van beschermde

Nadere informatie

Aanvullend vleermuisonderzoek restaurant Castellum Novum in De Meern

Aanvullend vleermuisonderzoek restaurant Castellum Novum in De Meern Aanvullend vleermuisonderzoek restaurant Castellum Novum in De Meern Toetsing in het kader van de Flora- en faunawet Datum: 08-11-2008 Auteur: A.H. Tuitert Opdrachtgever: Aveco de Bondt Kenmerk: vlm2008/10

Nadere informatie

Ontwerp-Tracébesluit A4 Vlietland - N14

Ontwerp-Tracébesluit A4 Vlietland - N14 Ontwerp-Tracébesluit A4 Vlietland - N14 I Besluit Vastgesteld op: De Minister van Infrastructuur en Milieu mw. drs. M.H. Schultz van Haegen Pagina 1 van 7 Pagina 2 van 7 I Besluit Inhoud 1 Ontwerp-Tracébesluit

Nadere informatie

Notitie quickscan beschermde soorten Prinsejagt-Driehoeksbos te Eindhoven

Notitie quickscan beschermde soorten Prinsejagt-Driehoeksbos te Eindhoven Gemeente Eindhoven T.a.v. Mw. Babette van de Padt Nachtegaallaan 15 5613 CM Eindhoven Datum: 2 maart 2016 Behandeld door: Johan Zwanenburg Ons kenmerk: P2016/15 Uw kenmerk: Notitie quickscan beschermde

Nadere informatie

Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering (ontwerpbesluit)

Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering (ontwerpbesluit) Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Er wordt een nieuwe automatische stuw en een nieuwe zandvang aangelegd

Nadere informatie

Tracébesluit 3e Kolk Prinses Beatrixsluis. Nota van Antwoord

Tracébesluit 3e Kolk Prinses Beatrixsluis. Nota van Antwoord Tracébesluit 3e Kolk Prinses Beatrixsluis Nota van Antwoord Nota van Antwoord Zienswijzen Ontwerp-Tracébesluit 3 e Kolk Prinses Beatrixsluis Datum augustus 2014 Status Pagina 2 van 56 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Verslag Startbijeenkomst Tuinen van Genta 10 Oktober.

Verslag Startbijeenkomst Tuinen van Genta 10 Oktober. Verslag Startbijeenkomst Tuinen van Genta 10 Oktober. De startbijeenkomst werd gehouden in De Toerist aan de Teteringsedijk 145. Aanwezig waren circa 35 omwonenden, waaronder enkele ondernemers van het

Nadere informatie

Dit geeft ons aanleiding om de volgende op en aanmerkingen bij het initiatief te plaatsen:

Dit geeft ons aanleiding om de volgende op en aanmerkingen bij het initiatief te plaatsen: Gemeente Lelystad Ingekomen DVU Gemeente Lelystad 2 6 FEB 2016 Kopie aan: College van Burgemeester en Wethouders Postbus 91 8200 AB Lelystad Lelystad, 24 februari 2016 Kenmerk: 160166 160005660 Stichting

Nadere informatie

Vervanging Steekterbrug Informatie bijeenkomst 6 oktober 2014 Disclaimer

Vervanging Steekterbrug Informatie bijeenkomst 6 oktober 2014 Disclaimer Vervanging Informatie Steekterbrug bijeenkomst 6 oktober 2014 Disclaimer Deze presentatie is toegelicht tijdens de informatieavond op 6 oktober in het stadhuis van de gemeente Alphen aan den Rijn. Vrije

Nadere informatie

Ri jkswa terstaa t Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Ri jkswa terstaa t Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ri jkswa terstaa t Ministerie van Infrastructuur en Milieu Retouradres Postbus 2232 3500 GE Utrecht Ministerie van Economische Zaken de heer T. van Hattum Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Griffioenlaa n

Nadere informatie

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt midden door Nederland: van Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger waren de

Nadere informatie

N11 Zoeterwoude-Alphen aan den Rijn

N11 Zoeterwoude-Alphen aan den Rijn N11 Zoeterwoude-Alphen aan den Rijn Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 15 maart 2011 / rapportnummer 1311 79 1. Oordeel over het MER De N11 tussen Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn is in 1999

Nadere informatie

Vogels en Vleermuizen

Vogels en Vleermuizen Vogels en Vleermuizen bij windenergieprojecten Informatiebijeenkomst Nijverdal 24 mei 2016 Niels Jeurink Onderwerpen Natuurbescherming in Nederland in een notendop Windmolens en natuurbescherming Het bepalen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 561 Tracé A4 Delft Schiedam Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg

Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Verantwoording Titel : Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Subtitel : Projectnummer : Referentienummer : Revisie : C1 Datum : 30-10-2012 Auteur(s) :

Nadere informatie

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger.

IN DEZE NIEUWSFLITS. De brochures maken de uitleg over de gehanteerde methode en de eerste resultaten eenvoudiger. IN DEZE NIEUWSFLITS Publicaties gaan als gebakjes Voortgang fase 1b Fase 1c goed begonnen Kansen en onzekerheden in VNK2 VNK2-beraad 20 september Systeemwerking in VNK2 Meer informatie op locatie Publicaties

Nadere informatie

Informatieavond. Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Harmelen e.o.

Informatieavond. Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Harmelen e.o. Informatieavond Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Harmelen e.o. 30 juni 2015 Programma Programma van de avond 19:30 21:00 uur Welkom Aanleiding voor de dijkverbetering; Ontwerpopgave; Korte Pauze;

Nadere informatie

Informatieavond. Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Nieuwerbrug e.o.

Informatieavond. Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Nieuwerbrug e.o. Informatieavond Verbetering dijken langs de Oude Rijn, Nieuwerbrug e.o. 29 juni 2015 Programma Programma van de avond 19:30 21:00 uur Welkom Aanleiding voor de dijkverbetering; Ontwerpopgave; Korte Pauze;

Nadere informatie

OWTB-2017 Europaplein e.o. Bewoners Barkmolenstraat 1 mei 2017

OWTB-2017 Europaplein e.o. Bewoners Barkmolenstraat 1 mei 2017 OWTB-2017 Europaplein e.o. Bewoners Barkmolenstraat 1 mei 2017 Inhoud presentatie Inleiding Ontwerp tracébesluit wijziging 2017 (OWTB-2017) Europaplein Effecten Verkeer Luchtkwaliteit Geluid Vervolg Aanpak

Nadere informatie

MER EN BESTEMMINGSPLAN RANDWEG BOEKEL:TOELICHTING

MER EN BESTEMMINGSPLAN RANDWEG BOEKEL:TOELICHTING MER EN BESTEMMINGSPLAN RANDWEG BOEKEL:TOELICHTING 1 MER EN : TOELICHTING ONTWERP AGENDA 2 Opening Toelichting proces tot op heden Toelichting actualisatie ontwerp Toelichting Voorontwerp Bestemmingsplan

Nadere informatie

VOORTGANGSOVERZICHT TRACÉWETPROJECTEN (PEILDATUM 31 DECEMBER 2013)

VOORTGANGSOVERZICHT TRACÉWETPROJECTEN (PEILDATUM 31 DECEMBER 2013) VOORTGANGSOVERZICHT TRACÉWETPROJECTEN (PEILDATUM 31 DECEMBER 2013) gebruikte afkortingen: AV: Aanvangsbeslissing SN: Startnotitie RL: Richtlijnen TN/MER: Trajectnota/Milieueffectrapportage SP: Standpunt

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Werkzaamheden. Aan. Hilke de Vries Van. Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft

Memo. Inleiding. Werkzaamheden. Aan. Hilke de Vries Van. Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft Aan Hilke de Vries Van Carola van den Tempel CC Datum 9 september 2016 Betreft Memo Kap en Werkzaamheden Groene Lint Project Activiteiten Quatrebras Inleiding De gemeente Haarlemmermeer, Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Borgharen maakt kennis met ontwerp nieuwe sluis Grote opkomst bijeenkomst nieuwe sluis Limmel

Borgharen maakt kennis met ontwerp nieuwe sluis Grote opkomst bijeenkomst nieuwe sluis Limmel Borgharen maakt kennis met ontwerp nieuwe sluis Grote opkomst bijeenkomst nieuwe sluis Limmel Ruim 100 omwonenden uit Borgharen en Itteren kwamen af op de informatiebijeenkomst op 4 juni jl. over de nieuwe

Nadere informatie

Gedurende het project wordt dit document regelmatig herzien. Dit op basis van de laatste inzichten en vragen die aan de gemeente zijn gesteld.

Gedurende het project wordt dit document regelmatig herzien. Dit op basis van de laatste inzichten en vragen die aan de gemeente zijn gesteld. Veelgestelde vragen over Fietspad F446.00 Roodemolenpolder Versie 3: 5 maart 2014 De plannen voor de aanleg van een nieuwe Fietsverbinding tussen Voorhout en Sassenheim door de Roodemolenpolder leiden

Nadere informatie

Milieueffectrapportage

Milieueffectrapportage Milieueffectrapportage Lichteren in Averijhaven MER Rijkswaterstaat Noord-Holland juli 2012 Milieueffectrapportage Lichteren in Averijhaven MER dossier : BA1469-101-100 registratienummer : LW-AF20121545

Nadere informatie

Deel IV: Bijlagen. Kleinschalig Wateraanvoer. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Rijkswaterstaat. Bijlage 1: Afkortingen

Deel IV: Bijlagen. Kleinschalig Wateraanvoer. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Rijkswaterstaat. Bijlage 1: Afkortingen Deel IV: Bijlagen Bijlage 1: Afkortingen GHIJ: Het projectgebied bestaande uit: De Gekanaliseerde Hollandsche IJssel stromend vanaf Geinoord in NieuwegeintotdeWaaiersluisinGoudaendeDoorslageenzijtakvande

Nadere informatie

ONTWERPEN, BOUWEN, FINANCIEREN EN ONDERHOUDEN

ONTWERPEN, BOUWEN, FINANCIEREN EN ONDERHOUDEN ONTWERPEN, BOUWEN, FINANCIEREN EN ONDERHOUDEN KiVi-bijeenkomst 10 oktober 2017 KiVi-bijeenkomst 10 oktober 2017 Pagina 1 - EVEN VOORSTELLEN - ing. G. (Gerold) Schaap HTS Civiele techniek; Hogeschool Utrecht

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wet natuurbescherming hoofdstuk 3, ontheffing soorten Datum besluit : 6 april 2018 Onderwerp : Wet natuurbescherming - 2017-016696

Nadere informatie

Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen

Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen 1 INHOUD Inleiding 3 Vijf oplossingen 4 Beoordelingskader 5 Vervolg 10 INFORMATIE EN CONTACT Voor informatie over de zuidelijke ringweg kunt u

Nadere informatie

Onderzoek flora en fauna

Onderzoek flora en fauna Onderzoek flora en fauna 1. Conclusie Geconcludeerd wordt dat voor de beoogde functieveranderingen geen ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet vereist is. Hierbij dient wel gewerkt te worden

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. INDIENING Steller vragen: Joke Ruitenberg-Alphenaar, PvdA Datum:16-01-12012 Onderwerp:

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Wijzigingsplan Buitengebied Noord, deelplan Noorderhoofddiep 16 te Nieuweroord. Vastgesteld

GEMEENTE HOOGEVEEN. Wijzigingsplan Buitengebied Noord, deelplan Noorderhoofddiep 16 te Nieuweroord. Vastgesteld GEMEENTE HOOGEVEEN Wijzigingsplan Noorderhoofddiep 16 te Nieuweroord Vastgesteld 18 Mei 2010 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Bestaande situatie 3 2.1 Plangebied 3 2.2 Vigerende bestemmingsplan 3 2.3 Toelichting

Nadere informatie

Welkom! Dijkdenkersbijeenkomst VI Masterclass Besluitvorming & MER

Welkom! Dijkdenkersbijeenkomst VI Masterclass Besluitvorming & MER Welkom! Dijkdenkersbijeenkomst VI Masterclass Besluitvorming & MER Welkom! Programma Welkom en Introductie Doel van de masterclass Korte terugblik Vooruitblik volgende bijeenkomst Masterclass door Patrick

Nadere informatie