AANHANGWAGENS EN GETROKKEN WERKTUIGEN OP WIELEN IN DE LANDBOUW 1983 blz.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AANHANGWAGENS EN GETROKKEN WERKTUIGEN OP WIELEN IN DE LANDBOUW 1983 blz.1"

Transcriptie

1 blz.1 1. INLEIDING Bij het gebruik van aanhangwagens in de landbouw komen vrij veel ongevallen voor, welke veelal worden veroorzaakt door onjuist aan- en afkoppelen, meerijden van personen op onveilige plaatsen, onjuiste belading of lossing, een te hoog trekpunt, onjuiste ondersteuning van de aanhangwagen en geen of onvoldoende remvermogen. Bij getrokken werktuigen op wielen, zoals opraappersen, aardappelrooimachines, kunstmeststrooiers enz. kunnen door dezelfde oorzaken ongevallen optreden; deze werktuigen moeten derhalve voldoen aan de aanwijzingen voor aanhangwagens. De in deze publikatie gegeven aanwijzingen zijn gebaseerd op het Arbeidsbesluit Jeugdigen, het Landbouwveiligheidsbesluit en het Wegenverkeersreglement. Zij sluiten wat betreft de reminrichtingen aan bij de voorstellen van de Economische Commisie voor Europa te Geneve. De aanwijzingen met een achter de nummering zijn gebaseerd op de hierboven bedoelde en in hoofdstuk 14 vermelde wettelijke voorschriften. Met het in acht nemen van die aanwijzinger, voldoet men naar het oordeel van de Arbeidsinspectie op doeltreffende wijze aan bedoeldevoorschriften. De overige aanwijzingen zijn evenwel voor het veilig werken met deze werktuigen en transportmiddelen van niet minder belang. De inhoud van dit blad heeft geen betrekking op de constructie en het gebruik van voertuigen en werktuigen die over rails of door auto's worden voortbewogen. 2. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN In dit blad wordt verstaan onder: Aanhangwagen: Een voertuig, bestemd om te worden getrokken door een trekker of door een ander zelfrijdend voertuig. Werktuig Een werktuig op wielen, bestemd om te worden getrokken door een trekker of door een ander zelfrijdend voertuig. Eenassige aanhangwagen; eenassig werktuig:

2 blz.2 Een aanhangwagen resp. een werktuig, voorzien van : - één enkele as; - twee in elkaars verlengde gelegen assen; - twee evenwijdig lopende assen, die ten hoogste 1 m van elkaar zijn gelegen (vaste tandemas); - één meervoudige asconstructie, waarvan alle bevestigingselementen aan het chassis op één horizontale as, loodrecht op de lengterichting van de aanhangwagen resp. van het werktuig zijn gelegen (schommelende tandemas). Opmerking Wordt verder in dit blad gesproken van "aanhangwagen" dan wordt daaronder ook een "eenassige aanhangwagen" begrepen, tenzij uit de tekst anders blijkt. Wagen: Een voertuig, bestemd om te worden getrokken door één of meer paarden (bespannen wagen) of door handkracht voortbewogen (onbespannen). Opmerking Indien deze wagens door een trekker worden getrokken worden ze als "aanhangwagens" beschouwd. Totaalgewicht: a. Van een aanhangwagen of wagen: het eigengewicht, vermeerderd met het laadvermogen. b. Van een werktuig: het eigen gewicht. 3. UITVOERING 3.1* Aanhangwagens, wagens en werktuigen moeten zodanig zijn geconstrueerd en afgewerkt, dat zij geen gevaar kunnen veroorzaken. Zij moeten in goede staat van onderhoud verkeren. 3.2* Ketting-, tandwiel-, riem- en snaaroverbrengingen moeten, evenals het overig drijfwerk, voorzover zij gevaar kunnen opleveren, op doelmatige wijze zijn beschut. De tussenas moet over de gehele lengte zijn beveiligd. 3.3* Scherpe punten aan laadborden, zijschotten en -steunen en trekinrichtingen moeten zijn vermeden.

3 blz.3 3.4* Aan beweegbare zijschotten moeten voorzieningen zijn aangebracht die het onverhoeds neervallen daarvan voorkomen. 3.5 De overige noodzakelijke machinebeveiligingen voor de groep werktuigen, zoals opraappersen, kunstmeststrooiers, bietenrooiers enz. worden in dit blad niet beschreven. Zij moeten echter ingevolge het Landbouwveiligheidsbesluit doelmatig zijn beveiligd. 4. REMINRICHTING 4.1 Thans geldende wettelijke regeling 4.1.1* Een aanhangwagen moet zijn voorzien van een bruikbare reminrichting, welke door de trekkerbestuurder moet kunnen worden bediend. De reminrichting moet, indien de snelheidgroter is dan 6 km per uur, een remvertraging opleveren die op een droge of nagenoeg droge en ongeveer horizontaal liggende weg, tenminste 1 m/sec² bedraagt * Aan aanhangwagens die niet sneller worden voortbewogen dan 6 km per uur worden geen remeisen gesteld * Een eenassige aanhangwagen, waarvan het totaalgewicht niet meer bedraagt dan 750 kg, behoeft niet te zijn voorzien van een reminrichting * Het gestelde in t/m geldt ook voor een werktuig. 4.2 Aanbevolen algemene remvoorzieningen Teneinde een betrouwbare en veilige beremming van aanhangwagens te verkrijgen, worden de volgende voorzieningen aanbevolen, welke verder gaan dan de thans geldende regeling. Deze voorzieningen komen overeen met de aanbevelingen van de Economische Commissie voor Europa te Geneve die voorgesteld heeft deze regels in de nationale wetgeving op te nemen. Bovendien is rekening gehouden met de "Zesde Beschikking van het Comité van Ministers van de Benelux Economische Unie inzake bepaalde technische eisen voor motorrijtuigen, aanhangwagens en opleggers".# # Doc. (M(69) 16) d.d. 8 april 1969.

4 blz Een aanhangwagen waarvan het totaalgewicht meer dan 1500 kg bedraagt, moet zijn voorzien van een bedrijfsrem, een losbreekrem #) en een vastzetinrichting (parkeerrem). Deze drie reminrichtingen mogen bepaalde onderdelen gemeenschappelijk hebben (zie ook ). # Onder een losbreekrem wordt verstaan een rem, die in geval van losraken van de combinatie, de aanhangwagen automatisch afremt zonder de rem capaciteit van het trekkend voertuig of trekkende voertuigen daarbij buiten werking te stellen De remwerking moet oordeelkundig zijn verdeeld over de beremde wielen van de aanhangwagen De remoppervlakken moeten zijn verbonden met de wielen, hetzij vast, hetzij door middel van delen waarvan verwacht mag worden dat zij niet zullen falen De bedrijfsrem moet een snelheidsvertraging van 2,5 m/sec² mogelijk maken, wanneer de aanhangwagen tot zijn maximum toelaatbaar gewicht geladen is. Dit betekent bij een snelheid van 25 km per uur, een remweg van 9,5 m. Men kan dit aan de hand van de volgende formule berekenen: S = V0 x t - ½ a x t², waarbij S = remweg in meters (gevraagd); V0= beginsnelheid = = 6,9 m/sec; 3600 V0 6,9 t = remtijd = ---- = --- = 2,76 sec; a 2,5 a = remvertraging (2,5 m/sec²), dus S = 6,9 x 2,76 - ½ x 2,5 x 2,76² = 9,5 m De vastzetinrichting (parkeerrem) moet de aanhangwagen, wanneer deze tot zijn maximum toelaatbaar gewicht is geladen, staande kunnen houden zowel op een stijgende als op een dalende helling van 16%.

5 blz Aanbevolen bijzondere constructie-eisen van de reminrichtingen Het verdient aanbeveling voertuigen met een totaalgewicht van meer dan 3500 kg uit te rusten met een hydraulische of pneumatische reminrichting Indien een hydraulische of pneumatische reminrichting is voorzien van een apparaat waarmee de reminrichting buiten werking kan worden gesteld, moet dit apparaat automatisch werkend zijn uitgevoerd, zodanig, dat bij het aansluiten van de reminrichting de remmen kunnen worden bekrachtigd Apparaten, niet behorende tot een hydraulische of pneumatische reminrichting, mogen alleen via een automatisch werkende inrichting op het voorraadreservoir van deze reminrichtingen zijn aangesloten De ketels van de drukluchtreminrichtingen moeten zijn voorzien van een aftapinrichting Bij hydraulische reminrichtingen moeten de vulopeningen van de vloeistofreservoirs gemakkelijk toegankelijk zijn De constructie van een oplooprem moet zodanig zijn, dat deze het achteruitrijden met de beladen aanhangwagen toelaat; indien het hiertoe nodig is de rem buiten werking te stellen, moet deze bij het vooruitbewegen van de aanhangwagen vanzelf in de bedrijfsvaardige toestand terugkeren. 5. VASTZETINRICHTING (PARKEERREM) 5.1* Aanhangwagens en werktuigen met een totaalgewicht van meer dan 1500 kg moeten een vastzetinrichting hebben.

6 blz.6 6. ONDERSTEUNING VAN EENASSIGE AANHANGWAGENS EN EENASSIGE WERKTUIGEN 6.1* Indien de oplegdruk van een onbeladen eenassige aanhangwagen of een eenassig werktuig groter is dan 25 kg, is voor het aankoppelen met de hand een ondersteuning nodig. Deze ondersteuning mag als steunwiel of als steunslof worden uitgevoerd. De constructie dient zodanig te zijn, dat de trekinrichting door middel van de steuninrichting in hoogte kan worden versteld. Een steuninrichting moet een voldoende draagvlak hebben om wegzakken in de bodem te voorkomen. Stilstaande eenassige aanhangwagens en stilstaande eenassige werktuigen moeten zodanig zijn ondersteund, dat dompen niet mogelijk is. 6.2 Indien de steuninrichting scharnierend of op andere wijze beweeglijk is uitgevoerd, moet deze in de dragende stand doeltreffend kunnen worden geborgd. 7. TREKPUNT VAN EENASSIGE AANHANGWAGENS EN EENASSIGE WERKTUIGEN 7.1* Het trekpunt van een eenassige aanhangwagen of een eenassig werktuig moet, in verband met het steigergevaar van de trekker, liggen beneden het horizontaal vlak door de middelpunten der achterwielen van de trekker. Bij eenassige aanhangwagens of eenassige werktuigen, uitgerust met een aftakasaandrijving, moet dus in het algemeen de aftakas boven de trekinrichting van de wagen zijn aangebracht. De trekhaak aan de trekker moet dan zijn geplaatst onder de aftakas. 7.2 Bij het aanbrengen van een trekkoppeling dient men in verband met de oplegdruk van een aanhangwagen of van een werktuig, er bij de bepaling van de horizontale afstand van het trekpunt tot de achteras van de trekker rekening mee te houden dat de druk op de voorwielen niet minder dan 20%, van het ledig gewicht van de trekker mag bedragen. 8. TREKKOPPELING 8.1* Een trekkoppeling moet zijn berekend en ingericht voor de grote trekkrachten, oplegdrukken en stootbelastingen waaraan zij kan blootstaan.

7 blz Bij eenassige aanhangwagens dient, wanneer de ledige aanhangwagen in rust is en zich in horizontale stand bevindt, de kracht die in de koppeling optreedt neerwaarts te zijn gericht. 8.3* De koppeling moet zijn voorzien van een borging. Deze dient zodanig te zijn uitgevoerd dat de koppeling tijdens het rijden geborgd blijft en niet kan losraken. Indien van een wegneembare koppelingspen wordt gebruik gemaakt, moet de borging blijvend met de koppelingspen zijn verbonden. 8.4* Het trekoog moet op een veilige wijze zijn verbonden met de trekkoppeling. 9. TREKDRIEHOEK OF TREKBOOM 9.1* De constructie en de bevestiging van de trekdriehoek of trekboom moet zodanig zijn dat de optredende krachten te allen tijde zonder gevaarvoor breuk of blijvende vervorming kunnen worden opgenomen. 9.2 De trekdriehoek dient in verband met moeilijk waar te nemen corrosie bij voorkeur niet van buis of ander gesloten profiel te zijn vervaardigd. 10. HYDRAULISCHE HEFINSTALLATIES 10.1* Hydraulische hefcilinders voor het heffen van zware onderdelen als laadbakken van kipwagens, voorraadbunkers van aardappel- en bietenrooiers enz. moeten zijn beveiligd tegen het plotseling weglopen van de olie. Hiertoe moet een aan de cilinder gemonteerde leidingbreukbeveiliging voorkomen dat de bak onverhoeds neervalt. Wordt de daalsnelheid van 25 cm/sec, gemeten aan de omhoog geheven zijde van de bak, overschreden door bijv. breuk van een slang, dan moet de cilinder automatisch worden afgesloten. Het is toegestaan via een omloopleiding met een boring van 2 mm de bak langzaam verder te laten dalen. De leidingbreukbeveiliging moet door de fabrikant worden afgesteld en mag niet nastelbaar zijn uitgevoerd.

8 blz Het verdient aanbeveling een kipwagen van een inrichting te voorzien waarmee de bak in een geheven stand veilig kan worden vastgezet. Deze inrichting moet gemakkelijk zijn te bedienen en zodanig zijn aangebracht dat het niet nodig is dat iemand zich onder de bak bevindt om de vergrendeling te openen of te sluiten. 11. WAGENS (paardetractie e.d.) 11.1* Reminrichting Wagens met een totaalgewicht van meer dan 1500 kg moeten kunnen worden geremd. Een mechanische handrem, mits goed uitgevoerd, is voldoende. 11.2* Vastzetinrichting (parkeerrem) Voor wagens met een totaalgewicht van meer dan 1500 kg moet een vastzetinrichting, aanwezig zijn. 12. BANDEN EN VELGEN 12.1 Banden moeten een draagvermogen hebben dat overeenkomt met de te verwachten maximale belasting. Het loopvlak mag niet te ver zijn afgesleten. De koordlagen mogen niet zijn beschadigd Het verdient aanbeveling, bij elk wiel op het chassis of elders op het voertuig de door de bandenfabrikant geadviseerde hoogst toelaatbare bandenspanning duidelijk te vermelden Voor de constructie, het veilig gebruik en het onderhoud van gedeelde velgen voor luchtbanden wordt verwezen naar publikatieblad no ARBEIDSVOORSCHRIFTEN, WENKEN EN WAARSCHUWINGEN 13.1 Algemeen * Aanhangwagens, wagens en werktuigen moeten bij stilstand veilig zijn vastgezet, tenzij zij zich op een plaats bevinden vanwaar zij niet onverhoeds in beweging kunnen komen.

9 blz * Zorg voor een goed onderhoud! Let in het bijzonder op aftakas- en tussenasbeschuttingen, reminrichtingen en hydraulische installaties. Versleten of beschadigde onderdelen moeten, indien zij de veiligheid in gevaar brengen, onverwijld worden vervangen. Niet veilig werkende aanhangwagens, wagens en werktuigen moeten onmiddellijk buiten bedrijf worden gesteld, terplaatse worden gerepareerd of naar een reparatieinrichting worden gebracht * Tijdens reparaties onder een geheven laadbak of onder andere geheven machine delen moeten deze delen zijn ondersteund * Voorkom zijdelings kantelen door niet te rijden met geheven bak. Voorkom achteroverkantelen door de aanhangwagen niet van de trekker los te maken, zo lang de bak in de hoogste stand staat, tenzij het voertuig aan de achterzijde is ondersteund Zorg voor extra ondersteuning indien de stabiliteit van een aanhangwagen ongunstig is beïnvloed door een ongelijkmatige belasting, een oneffen terrein of een aangebouwde losinstallatie. In deze gevallen zijn tijdens het afkoppelen van de trekker extra ondersteuningen nodig * Tijdens de rit: - is het verboden te staan of te zitten op onveilige plaatsen, zoals bijv. op de trekinrichting, de koppelinrichting van de aanhangwagen of het werktuig en op de hoge lading; - is het gevaarlijk over te stappen van het ene voertuig op het andere, op het voertuig te springen of eraf te springen Bij het verplaatsen van niet aangekoppelde -met handkracht bestuurde voertuigen dientbij het rijden over oneffenheden (drempels e.d.) voorzichtig te werk te worden gegaan wegens de mogelijkheid dat de trekinrichting of de trekstang onverwachts een bepaalde richting uitslaat en een persoon kan treffen of tegen een wand e.d. kan drukken Een trekdriehoek of trekboom moet in geheven stand veilig worden vastgezet.

10 blz Om zonder gevaar op een hoge lading te klimmen of daarvan af te dalen dienen ladders te worden gebruikt Ga tijdens het gebruik niet op vloeren van bijv. mestverspreiders, opraapwagens e.d. staan en zorg dat niemand zich bevindt onder het valbereik van geheven lasten en tussen rolplanken en laadbomen Aanhangwagens, wagens en werktuigen dienen niet sneller te worden voortbewogen dan in de gegeven omstandigheden toelaatbaar is. Een combinatie dient niet sneller te worden voortbewogen dan de maximum-snelheid, die voor het langzaamste voertuig van de combinatie is toegestaan Bij het rijden op hellende wegen en terreinen moeten extra veiligheidsvoorzieningen in acht worden genomen ten aanzien van beremmingen belading Bij aanhangwagens die zijn voorzien van een losbreekrem welke in werking wordt gesteld door een koord of een breekkabel, moet dit koord of deze kabel worden verbonden met de trekker De banden mogen op geen hogere spanning zijn gebracht dan die welke door de fabrikant is geadviseerd. Door te hoge of te lage spanning kan schade aan de band ontstaan. Gebruik een bandenspanningsmeter! Raadpleeg bij het aanschaffen van nieuwe banden de tabellen van de fabrikant. Let hierbij op het draagvermogen! Het op- en bijpompen van een op een gedeelde velg gemonteerde band dient te geschieden achter een beschuttingshek Aan- en afkoppelen * Een persoon beneden de leeftijd van 18 jaar mag geen aanhangwagens en werktuigen aan- of afkoppelen aan trekkers, tenzij deze in het bezit is van een trekkerrijbewijs.

11 blz Aanhangwagens, wagens en werktuigen dienen voor het voortbewegen bij voorkeur aan de trekkoppeling te worden gekoppeld * Indien de benodigde kracht voor het opheffen van de trekstang van een eenassige aanhangwagen of van een eenassig werktuig aan het koppelingspunt meer dan 25 kg bedraagt, moet bij het met de hand aan- en afkoppelen de steuninrichting worden gebruikt. Mechanisch aankoppelen, bijv. door middel van een oppikhaak van de trekker, verdient aanbeveling Bij het ontkoppelen van voertuigen dient ervoor te worden gezorgd dat de afzonderlijke voertuigen niet in beweging kunnen komen Indien het koppelen tot stand wordt gebracht door het verrijden van de aanhangwagen of het werktuig dient men doeltreffende maatregelen te nemen om een botsing van de voertuigen en in het bijzonder het beknellen van degene die met het koppelen bezig is te voorkomen Het verdient geen aanbeveling eenassige aanhangwagens onderling te koppelen Laden en lossen * Een persoon beneden de leeftijd van 18 jaar 1mag geen zware bomen, buizen, balken of andere omvangrijke en zware lasten laden of lossen indien gevaar bestaat dat deze voorwerpen daarbij gaan glijden, losschieten of rollen De lading moet zodanig op het voertuig zijn gestuwd en bevestigd dat deze er noch geheel, noch gedeeltelijk kan afvallen, aan het rollen kan raken of het kantelen van het voertuig kan veroorzaken. Bij het vervoer van los materiaal moeten de voertuigen hiervoor doelmatig zijn ingericht. Gier- en watervaten moeten deugdelijk zijn bevestigd Voor het laden en lossen moeten geschikte laadinrichtingen (bijv. rolplanken worden gebruikt.

12 blz Zware vaten en andere cilindervormige lichamen mogen over sterk hellende vlakken, rolplanken en laadbomen slechts bij gebruikmaking van twee gespannen kabels worden gelost Bij het lossen van boomstammen door het losmaken van de rongen, dient met kettingen de val te worden geregeld Bij het lossen en laden van zware goederen (boomstammen, kisten, machines e.d.) moet het voertuig door remmen, stopblokken of op andere wijze worden geblokkeerd. Indien de bomen van de rolplank op de wielen liggen, moeten de wielen afzonderlijk worden vastgezet Vermijdt steeds overbelasting van het voertuig! Door overbelasting kan band-, wiel-, velg- en asbreuk optreden, waardoor schade en ongevallen kunnen ontstaan. Houdt eveneens rekening met de eigenschappen van de voertuigcombinatie en zonodig met de toestand van de weg Rolplanken, glijbanen en laadbomen moeten tegen wegglijden worden geborgd Bij het laden van hooi, graan enz. op het land dienen de personen die zich op het voertuig bevinden, telkens voor het optrekken te worden gewaarschuwd Zware boomstammen dienen tijdens het transport met ten minste 2 kabels of kettingen te worden vastgezet. Klein rondhout dat dwarsgeladen wordt, dient met rongen aan de voor- en achterzijde en met langskettingen te worden vastgezet Bij het laden en lossen van eenassige aanhangwagens dient er op te worden gelet dat de vooras van de trekker steeds voldoende is belast, teneinde de bestuurbaarheid te behouden (zie ook 6.1).

13 blz Zolang de ondersteuning van een eenassige aanhangwagen of een eenassig werktuig is belast, dient de ondersteuning tegen wegschuiven of wegrollen te zijn beveiligd. Alvorens de steuninrichting te belasten, dient deze geborgd te zijn. De borging mag pas worden losgemaakt, nadat de belasting door de trekhaak van het trekkend voertuig is overgenomen. 14. WETTELIJKE BEPALINGEN Hieronder volgt een overzicht van de artikelen van het Arbeidsbesluit 1920, het Landbouwveiligheidsbesluit 1950 en een inhoudsaanduiding van het Wegenverkeersreglement 1950, welke betrekking hebben op aanhangwagens, getrokken werktuigen op wielen en wagens alsmede op de werkzaamheden ten aanzien waarvan in deze publikatie aanwijzingen worden gegeven. Arbeidsbesluit Jeugdigen Artikel 14, sub b Een jeugdig persoon mag geen arbeid verrichten bestaande in het aanof afkoppelen van aanhangwagens of werktuigen aan een trekkend voertuig. Artikel 22, 2e lid Een jeugdig persoon mag geen arbeid verrichten bestaande in het laden, lossen of verplaatsen van zware bomen, buizen, balken, heipalen, bouwsegmenten of andere omvangrijke en zware lasten, dan wel in het hierbij behulpzaam zijn, indien gevaar bestaat dat deze voorwerpen daarbij gaan glijden, losschieten, rollen of andere niet onder controle te houden bewegingen gaan maken. Beschikking van de Minister van Sociale Zaken van 8 september 1977, Directoraat-Generaal van de Arbeid, Hoofdafdeling Wetgevingsbeleid, no a, Staatscourant 178. In deze beschikking zijn de vrijstellingsregels neergelegd voor jeugdige personen vanaf 16jaar, om trekkerarbeid te mogen verrichten alsmede het daarmee verband houdende aan en afkoppelen van aanhangwagens en werktuigen.

14 blz.14 Landbouwveiligheidsbesluit 1950 Artikel 3 De delen van krachtwerktuigen, drijfwerken en al of niet door een krachtwerktuig gedreven werktuigen, bijvoorbeeld vliegwielen, assen, tandraderen, kettingen, snaren, koppelingen, schijven en spieën moeten, voor zover zij gevaar kunnen opleveren, zo mogelijk, doelmatig zijn beschut. Artikel 10 Indien het smeren, onderzoeken, herstellen of reinigen van een in beweging zijnd krachtwerktuig, werktuig of drijfwerk gevaar kan veroorzaken, moeten deze werkzaamheden bij stilstand daarvan geschieden, tenzij de aard der werkzaamheden dit niet toelaat, in welk geval het krachtwerktuig, werktuig of drijfwerk veilig bereikbaar moet zijn en het smeren, onderzoeken, herstellen of reinigen, met behulp van doelmatig gereedschap, zodanig moet geschieden, dat het zo min mogelijk gevaar oplevert. Artikel 21, 5e lid Indien een trekker aan een voertuig, werktuig of last of aan een vastzittend voorwerp is gekoppeld, moeten zodanige maatregelen zijn getroffen, dat zowel het achteroverslaan als het op andere wijze kantelen van de trekker wordt voorkomen. Artikel 21, 6e lid Op een trekker of landbouwwerktuig mogen geen personen worden vervoerd, tenzij deze hebben plaatsgenomen op een voor hen kennelijk ingerichte zit- of staanplaats. Artikel 24 Krachtwerktuigen, drijfwerken, werktuigen, toestellen, gereedschappen en leidingen moeten in een zodanige staat van onderhoud verkeren, dat zij daardoor geen gevaar kunnen veroorzaken.

15 blz.15 Artikel 45a # 1 Een aanhangwagen moet zodanig ingericht zijn en in zodanige staat van onderhoud verkeren, dat het veroorzaken van gevaar zoveel mogelijk wordt voorkomen. 2 De aanhangwagen moet wat de aanwezigheid van een reminrichting en de daaraan te stellen eisen betreft voldoen aan het daaromtrent in het Wegenverkeersreglement bepaalde. # De artikelen 45a, 45b, 46, 46a en 47 treden in werking op 1 december Met betrekklng tot voertuigen en werktuigen- al dan niet in gebruik als aanhangwagens of als werktuigen- die reeds voor dit tijdstip in gebruik zijn gesteld, zijn niet van toepassing de artikelen: - 45a, 2e, 3e, 5e, 6e, 8e en 12e lid; - 45b, 1e en 2e lid, en het 3e lid voor zover dit verwijst naar artikel 45a, 5e, 6e, 8e en 12e lid, - 46, 2e lid Deze voertuigen en werktuigen moeten zonodig veilig geremd kunnen worden. 3 Een aanhangwagen waarvan het ledig gewicht, vermeerderd met het laadvermogen, meer dan 1500 kg bedraagt, moet voorzien zijn van een inrichting of van hulpmiddelen waarmede hij bij stilstand veilig vastgezet kan worden. 4 Een stilstaande niet aangekoppelde aanhangwagen moet veilig vastgezet zijn. Dit geldt niet, indien de wagen zich op een plaats bevindt, vanwaar hij niet onverhoeds in beweging kan komen. 5 Een eenassige aanhangwagen waarvan het gewicht zonder lading aan het aankoppelingspunt meer dan 25 kg bedraagt, moet voorzien zijn van een deugdelijke inrichting waarmede hij tijdens het aan- of afkoppelen kan worden ondersteund. 6 Een eenassige aanhangwagen waarvan het gewicht met de lading aan het aankoppelingspunt meer dan 25 kg bedraagt, mag niet met de hand aan- of afgekoppeld worden, tenzij de wagen voorzien is van een deugdelijke steuninrichting. Tijdens het met de hand aan- of afkoppelen moet van de steuninrichting gebruik worden gemaakt. 7 Een stilstaande niet aangekoppelde eenassige aanhangwagen moet zodanig ondersteund zijn, dat hij niet kan dompen of kantelen. Het laden of lossen van een aanhangwagen als bedoeld in de vorige volzin moet op zodanige wijze geschieden, dat hij niet kan dompen of kantelen.

16 blz.16 8 Een eenassige aanhangwagen mag aan de trekker niet hoger worden aangekoppeld dan de hartlijn van de achterwielas van de trekker. 9 Een aanhangwagen moet met behulp van een deugdelijke koppeling zodanig aan de trekker of aan een voorafgaande aanhangwagen verbonden kunnen worden, dat losraken wordt voorkomen. 10 Koppelingen moeten tijdens het rijden deugdelijk geborgd zijn. 11 Pennen van koppelingen, trekinrichtingen of laadborden mogen geen scherpe punten hebben. 12 Een hydraulische hefinstallatie van een aanhangwagen moet voorzien zijn van een doorstroombegrenzer of van een andere automatisch werkende inrichting ter voorkoming van het onverhoeds neervallen van de laadbak van de wagen. Een doorstroombegrenzer moet zo dicht mogelijk bij de hefcilinder aangebracht zijn. 13 Tijdens werkzaamheden onder de geheven laadbak van een aanhangwagen moet de laadbak zodanig geblokkeerd zijn, dat hij niet omlaag kan komen. 14 Een twee-assige aanhangwagen waarvan de wielbasis kleiner is dan 1 m, wordt voor de toepassing van dit artikel aangemerkt als eenassige aanhangwagen. Artikel 45b (zie voetnoot #) 1 Een getrokken werktuig op wielen moet wat de aanwezigheid van een reminrichting en de daaraan te stellen eisen betreft voldoen aan het daaromtrent in het Wegenverkeersreglement bepaalde. 2 Een getrokken werktuig op wielen met een eigen gewicht van meer dan 1500 kg moet voorzien zijn van een inrichting of van hulpmiddelen, waarmede het bij stilstand veilig vastgezet kan worden. 3 Artikel 45a is, met uitzondering van het tweede en derde lid, van overeenkomstige toepassing op getrokken werktuigen op wielen. Artikel 46 (zie voetnoot #) 1 Wagens en andere vervoermiddelen moeten zodanig ingericht zijn en in zodanige staat van onderhoud verkeren, dat het veroorzaken van gevaar zoveel mogelijk wordt voorkomen. 2 Een wagen of ander vervoermiddel waarvan het ledig gewicht, vermeerderd met het laadvermogen, meer dan 1500 kg bedraagt, moet voorzien zijn van een deugdelijke reminrichting die in aangezette toestand kan worden vastgezet.

17 blz.17 3 Stilstaande wagens en andere stilstaande vervoermiddelen moeten veilig vastgezet zijn. Dit geldt niet, indien het voertuig zich op een plaats bevindt, vanwaar het niet onverhoeds in beweging kan komen. 4 Dit artikel is niet van toepassing op wagens en andere vervoermiddelen, in gebruik als aanhangwagens als bedoeld in artikel 45a, of als getrokken werktuigen op wielen als bedoeld in artikel 45b. Artikel 46a (zie voetnoot #) In de artikelen 45a, derde lid, en 46, tweede lid, wordt onder ledig gewicht en laadvermogen hetzelfde verstaan als in het Wegenverkeersreglement. Artikel 47 (zie voetnoot #) Ponderbomen en touw- of staalkabels alsmede andere hulpmiddelen en inrichtingen welke dienen voor het vastzetten van wagenladingen, moeten voldoende sterk zijn en in goede staat van onderhoud verkeren. Wegenverkeersreglement 1950 Artikel 18 2e lid - sub a: eisen aan hoogte en breedte van lading; - sub c: aantal voortbewogen aanhangwagens; - sub d: lengte trekker en aanhangwagens); - sub e: snelheid, bruikbare reminrichting. Artikel 65 - sub c: hoogte aanhangwagen; - sub e: lengte aanhangwagen; - sub f: eisen aan achteroverbouw aanhangwagen. Artikel 67 - sub d: eisen aan koppeling; - sub f: lengte laadvlak. Artikel 69, 2e lid - sub a: eisen aan wielen en banden; - sub b: breedte aanhangwagen; - sub c: wieldruk.

18 blz.18 Artikel 72, 1e lid sub c Lengte van de lading. Artikel 72, 2e lid Eisen aan stuwing van de lading. Artikel 74, sub b Eisen van remvertraging.

TWEEWIELIGE TREKKERS MET AANBOUWWERKTUIGEN 1981 blz.1

TWEEWIELIGE TREKKERS MET AANBOUWWERKTUIGEN 1981 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bij het werken met tweewielige trekkers voorzien van aanbouwwerktuigen en aanbouwwagens gebeuren herhaaldelijk ongevallen. Vooral het onjuist gebruik van (onbeveiligde) grondfrezen en

Nadere informatie

3. BEDIENINGSVOORSCHRIFTEN

3. BEDIENINGSVOORSCHRIFTEN 3. BEDIENINGSVOORSCHRIFTEN Voordat tot bediening van de aanhangwagen wordt overgegaan moet de informatie uit het hoofdstuk "Veiligheid" bekend zijn. Dit hoofdstuk is bestemd voor bedieners zoals aangegeven

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD AD VIES INZAKE EEN ONTWERP-BESLUIT TOT WIJZIGING VAN HET LANDBOUWVEILIGHEIDSBESLUIT .SER)

SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD AD VIES INZAKE EEN ONTWERP-BESLUIT TOT WIJZIGING VAN HET LANDBOUWVEILIGHEIDSBESLUIT .SER) SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD AD VIES INZAKE EEN ONTWERP-BESLUIT TOT WIJZIGING VAN HET LANDBOUWVEILIGHEIDSBESLUIT.SER) UHGAVE VAN DE SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD (Verschijnt ten minste maandelijks) 1970, no. 6

Nadere informatie

overzicht o Bepalingen uit remmenrichtlijn 71/320 m.b.t. O1 en O2 : blz. 7 o definities van O1 en O2 uit Richtlijn 2007/46 : blz.

overzicht o Bepalingen uit remmenrichtlijn 71/320 m.b.t. O1 en O2 : blz. 7 o definities van O1 en O2 uit Richtlijn 2007/46 : blz. Wijzigingen in Gebruikseisen (H5 afd. 18) van de Regeling Voertuigen per 1 januari 2013 (zoals gepubliceerd in Staatscourant 22037 van 1 november 2012) Artikel 5.12.31a (nieuw) : blz. 2 Artikel 5.12.39

Nadere informatie

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een

Nadere informatie

: LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 9 van de Landsverordening wegverkeer (AB 1997 no. 18)

: LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 9 van de Landsverordening wegverkeer (AB 1997 no. 18) Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 9 van de Landsverordening wegverkeer (AB 1997 no. 18) Citeertitel: Landsbesluit voorschriften voertuigen Vindplaats :

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

4 Aan- en afkoppelen 74

4 Aan- en afkoppelen 74 4 74 4.1 Gedragen werktuigen Eerst moet je weten wat allemaal lading is. Lading noemen we in elk geval alle personen, dieren en goederen die je met een trekker kunt vervoeren. Maar lading zijn ook alle:

Nadere informatie

Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging

Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging Watersporters en trailers Regelmatig komen

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG GEBRUIK EN HET ONDERHOUD VAN GEDEELDE VELGEN VOOR 1987

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG GEBRUIK EN HET ONDERHOUD VAN GEDEELDE VELGEN VOOR 1987 blz.1 1. INLEIDING Vele ernstige ongevallen, waaronder zelfs dodelijke, werden in de loop van de tijd veroorzaakt door het loswerken en met grote kracht wegspringen van delen van velgen voor luchtbanden.

Nadere informatie

Aanhangwagens. Een uiteenzetting over het gebruik van aanhangwagens. Hierbij komen de volgende subonderwerpen

Aanhangwagens. Een uiteenzetting over het gebruik van aanhangwagens. Hierbij komen de volgende subonderwerpen Aanhangwagens Onderwerp Een uiteenzetting over het gebruik van aanhangwagens. Hierbij komen de volgende subonderwerpen aan de orde: Risico s bij het gebruik van aanhangwagens Wettelijke eisen gesteld aan

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

ris> tt\\\\t\\\} Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING LIPSIA LANDBOUWWAGEN-MESTSTROOIER . 3. BULLETIN No.

ris> tt\\\\t\\\} Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING LIPSIA LANDBOUWWAGEN-MESTSTROOIER . 3. BULLETIN No. ris> BULLETIN No. 147 BEPROEVING LIPSIA LANDBOUWWAGEN-MESTSTROOIER tt\\\\t\\\} Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen k. 3. . DE LiPSIA LANDBOUWWAGEN-MESTSTROOIER

Nadere informatie

Afstemmingsbijeenkomst Categorie B + E CBR

Afstemmingsbijeenkomst Categorie B + E CBR Afstemmingsbijeenkomst Categorie B + E Doelstelling 3e Europese rijbewijsrichtlijn Conformeren aan alle regels en voorschriften Uniformiteit bevorderen Programma 3 e Europese rijbewijsrichtlijn Toelating

Nadere informatie

DEELNEMERSREGLEMENTEN

DEELNEMERSREGLEMENTEN DEELNEMERSREGLEMENTEN A. ALGEMEEN: 1. Het verrijden van de sleep geschiedt op eigen risico. 2. Met onmiddellijke uitsluiting wordt gestraft bij: A. Het niet opvolgen van aanwijzingen van de wedstrijdleiding

Nadere informatie

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven.

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven. blz.1 1. ALGEMEEN 1.1 Definities 1.1.1 Een lier is een hefwerktuig, - dat is bedoeld om lasten te verplaatsen door middel van een flexibel trekorgaan, zoals een kabel, - dat voorts is uitgerust met een

Nadere informatie

Eisen examenvoertuig categorieën C1, C1E, D1 en D1e

Eisen examenvoertuig categorieën C1, C1E, D1 en D1e categorieën C1, C1E, D1 en D1e > automaat Deze voertuigeisen zijn van toepassing op voertuigen die gebruikt worden voor C1, D1, C1E en D1E examens. De examenvoertuigen dienen te voldoen aan de

Nadere informatie

Niets uit deze documentatie mag worden gereproduceerd in welke vorm dan ook zonder

Niets uit deze documentatie mag worden gereproduceerd in welke vorm dan ook zonder Deze documentatie Deze documentatie is opgesteld in het Nederlands door: Intertrailer nv Versiedatum: 2 april 2014 Niets uit deze documentatie mag worden gereproduceerd in welke vorm dan ook zonder voorafgaandelijke

Nadere informatie

Van n Bike draagsysteem

Van n Bike draagsysteem GEBRUIKSAANWIJZING EN MONTAGE HANDLEIDING Van n Bike draagsysteem VAN N BIKE BVBA Kortestraat 12 2980 Zoersel BE 0661.987.683 DEEL I : GEBRUIKSAANWIJZING Van n Bike DRAAGSYSTEEM vanaf model 2018 1. INFORMATIE

Nadere informatie

Eisen Examenvoertuig T-rijbewijs. Johan Simmelink

Eisen Examenvoertuig T-rijbewijs. Johan Simmelink Eisen Examenvoertuig T-rijbewijs Johan Simmelink Eisen aan examenvoertuigen Examen wordt afgelegd met Landbouw- of bosbouwtrekker(lbt) met aanhangwagen Eisen aan de landbouw- of bosbouwtrekker(lbt) Trekkers

Nadere informatie

Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen

Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen AFMETINGEN EN GEWICHTEN Afmetingen van landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, aanhangwagens

Nadere informatie

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming 2.1 2.2 2.3 2.4 R 2,5 min 25 max 150 max 250 min 30 max Buitenzijde laadeenheid 1.3 1.2 3.1 3.2 5.2 Zijaanzicht 2.1 2.2 2.3

Nadere informatie

Veel gestelde vragen bij examen E bij B

Veel gestelde vragen bij examen E bij B Veel gestelde vragen bij examen E bij B 0. Waar gaan we mee rijden 1. Hoe kan je laten zien dat we deze aanhangwagen met deze auto mogen trekken? 2. Hoe weet je dat de aanhangwagen geremd is? 3. Volgens

Nadere informatie

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN ARAD 06 Deel V Titel II Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen Hoofdstuk II Wegvoertuigen in beweging 1. ALGEMEEN 935 1) De bestuurders moeten

Nadere informatie

BULLETIN No. 135 BEPROEVING JF STALMESTSTROOIER. Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie. Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen

BULLETIN No. 135 BEPROEVING JF STALMESTSTROOIER. Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie. Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen t^ BULLETIN No. 135 BEPROEVING JF STALMESTSTROOIER Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE JF STALMESTSTROOIER Fabrikant: Importeur: JF Fabriken, Sonderborg,

Nadere informatie

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL Het vastzetten van de machines en materieel is van groot belang voor veilig transport. Als de lading niet goed vast zit ontstaan gemakkelijk ongevallen door losschietende

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

(Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 6 april 1976

(Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 6 april 1976 8.5.76 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen Nr. L 122/ 1 li (Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD van 6 april 1976 inzake de onderlinge

Nadere informatie

Dierenvervoer.txt KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding

Dierenvervoer.txt KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding Nederland kent een groot aanta1 liefhebbers van de paardensport. Daarbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt voor het vervoer van hun paarden van een

Nadere informatie

Max. last op de koppeling. (Kipperknobbel): kg

Max. last op de koppeling. (Kipperknobbel): kg Max. last op de koppeling. (Kipperknobbel) 4.000 kg Maximum massa totaal Maximum asdruk (1) voor Maximum asdruk (2) achter 11.500 kg 5.400 kg 9.200 kg Maximum te trekken massa type aanhangwagen Ongeremd

Nadere informatie

Eisen te stellen aan tractie

Eisen te stellen aan tractie Bijlage 2 Eisen te stellen aan tractie A: Eisen voor vrachtauto s (kipper/container) die worden ingezet voor het (nat)zoutstrooien en eventueel sneeuwruimen met brede sneeuwploegen. Voor het (nat)zoutstrooien.

Nadere informatie

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Voor alle typen transportwerk waarbij vrachtwagens worden gebruikt, moet het vrachtwagenchassis van een opbouw worden voorzien. Het doel van de aslastberekeningen

Nadere informatie

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl Lees mij eerst! 1Lees deze handleiding zorgvuldig voor de laadbrug te gebruiken. De handleiding omschrijft

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Wijziging Beleidsregel keuring en ontheffingverlening LZV

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Wijziging Beleidsregel keuring en ontheffingverlening LZV STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38299 21 juli 2016 Wijziging Beleidsregel keuring en ontheffingverlening LZV Zoetermeer, 11 juli 2016 JBZ 2016 / 12169

Nadere informatie

Overzicht maten en gewichten in Nederland

Overzicht maten en gewichten in Nederland Overzicht maten en gewichten in Nederland U vindt hier de belangrijkste maten uit hoofdstuk 5 van de Regeling voertuigen 5.18.11-5.18.18 Uitsluitend aan de geldende gepubliceerde Regeling voertuigen kunt

Nadere informatie

Inhoud. - Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. RDW Telefoon Toelating Afdeling Ontheffingen

Inhoud. - Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. RDW Telefoon Toelating Afdeling Ontheffingen 2018 Inhoud Invulinstructie aanvraag jaarontheffing... 2 Getrokken werktuig (geen lading)... 3 Intermodaal vervoer van flatrack en open top laadstructuren... 4 Kermisvoertuigen... 7 Vervoer ondeelbare

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

Eisen examenvoertuig categorieën CDE

Eisen examenvoertuig categorieën CDE Eisen examenvoertuig categorieën E eze voertuigeisen zijn van toepassing op voertuigen die gebruikt worden voor,, E en E examens. e examenvoertuigen dienen te voldoen aan de meest actuele wettelijke eisen

Nadere informatie

(Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 26 juni 1975

(Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD. van 26 juni 1975 26. 7. 75 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen Nr. L 196/ 1 II (Besluiten waarvan de publikatie niet voorwaarde is voor de toepassing) RAAD RICHTLIJN VAN DE RAAD van 26 juni 1975 inzake de onderlinge

Nadere informatie

Inhoud. - Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. RDW Telefoon 079 345 8134 Divisie Voertuigtechniek

Inhoud. - Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. RDW Telefoon 079 345 8134 Divisie Voertuigtechniek Toelichting aanvraag ar Inhoud Invulinstructie aanvraag ar... 2 Getrokken werktuig (geen lading)... 3 Intermodaal vervoer van flatrack en open top laadstructuren... 4 Stroomschema intermodaal vervoer van

Nadere informatie

Dit document is beschikbaar gesteld door Kreidler Club Noord Nederland

Dit document is beschikbaar gesteld door Kreidler Club Noord Nederland Dit document is beschikbaar gesteld door Kreidler Club Noord Nederland De Wetgeving volgens de Voertuigenregelement, specifiek voor bromfietsen. Welke wettelijke eisen moet je brommer precies aan voldoen:

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken met ladders

Toolbox-meeting Werken met ladders Toolbox-meeting Werken met ladders Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Werken op hoogte Werken op hoogte is een risicovolle bezigheid. Jaarlijks

Nadere informatie

MOBIELE LANDBOUWWERKTUIGEN EN -MACHINES P blz.1

MOBIELE LANDBOUWWERKTUIGEN EN -MACHINES P blz.1 blz.1 1. INLEIDING In de land- en tuinbouw worden mobiele werktuigen en machines gebruikt bij het verrichten van tal van werkzaamheden. Bij het uitvoeren van deze gemechaniseerde werkzaamheden kunnen zich

Nadere informatie

Hefbrugkriks hand hydraulisch of pneumatisch hydraulisch

Hefbrugkriks hand hydraulisch of pneumatisch hydraulisch s hand hydraulisch of pneumatisch hydraulisch nl/ta-bjxxxx -1 INHOUDSOPGAVE pagina 1 Inleiding 02 2 Gebruik van de handleiding 02 3 Beschrijving van de hefbrugkrik 02 4 Veiligheid 02 5 Technische specificaties

Nadere informatie

2 Soorten trekkers Indeling van trekkers Afsluiting Algemene bouw Hoofdonderdelen Afsluiting 32

2 Soorten trekkers Indeling van trekkers Afsluiting Algemene bouw Hoofdonderdelen Afsluiting 32 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Veiligheidsvoorschriften 11 1.1 Veiligheidsvoorschriften 11 1.2 Veiligheidsvoorschriften voor het werken met de aftakas 16 1.3 Afsluiting 20 2 Soorten trekkers 21 2.1 Indeling

Nadere informatie

Voertuigcontrole 9-VLD E achter B

Voertuigcontrole 9-VLD E achter B Voertuigcontrole 9-VLD-47 21 E achter B Dit document bevat de onderdelen die u nodig heeft tijdens uw opleiding en examen. Kentekens Apk-bewijs Dodge Mogelijke vragen op het examen behorend bij kentekens

Nadere informatie

Met de aankoop van een Weijer aanhangwagen of paardentrailer heeft u gekozen voor kwaliteit en duurzaamheid.

Met de aankoop van een Weijer aanhangwagen of paardentrailer heeft u gekozen voor kwaliteit en duurzaamheid. Met de aankoop van een Weijer aanhangwagen of paardentrailer heeft u gekozen voor kwaliteit en duurzaamheid. In deze bijlage vindt u informatie en tips over het gebruik van, en het onderhoud aan uw Weijer

Nadere informatie

BEREKENINGEN TEN BEHOEVE VAN DE OPBOUW 2

BEREKENINGEN TEN BEHOEVE VAN DE OPBOUW 2 Inhoud BEREKENINGEN TEN BEHOEVE VAN DE OPBOUW... 2 BEREKENINGSPRINCIPES... 3 LADINGOPTIMALISERING... 6 BEREKENINGSVOORBEELDEN... 7 Voorbeeld 1 4x2 Twee-assige trekker... 7 Voorbeeld 2 6x4 Drie-assige trekker...

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BULLETIN No. 190 BEPROEVING PZ SNELHOOIER HARKKEERDERSCHUDDER Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S.L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE PZ SNELHOOIER HARKKEERDERSCHUDDER Fabrikant: Fa.

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR339238_1

CVDR. Nr. CVDR339238_1 CVDR Officiële uitgave van Westerveld. Nr. CVDR339238_1 15 mei 2018 Beleidsregel ontheffingen in het kader van artikel 61B van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 voor het vervoer van personen

Nadere informatie

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band.

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band. 1. DOEL EN GEBRUIK De transportband is ontworpen voor het transporteren van vaste (niet-vloeibare) en niet-gevaarlijke materialen zoals zand, steenslag, puin, landbouwgewassen e.a.. Het te verplaatsen

Nadere informatie

85 Nee 4 cilinder zonder turbo cilinder turbo. 110 Nee 6 cilinder zonder turbo cilinder turbo 8 cilinder zonder turbo

85 Nee 4 cilinder zonder turbo cilinder turbo. 110 Nee 6 cilinder zonder turbo cilinder turbo 8 cilinder zonder turbo Algemene bepalingen 1. Deelname aan de wedstrijd is geheel voor eigen risico. De Stichting Trekkertrek Nieuw Wehl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade aan deelnemers, tractoren of derden.

Nadere informatie

Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen

Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen AANHANGWAGEN TRACTOR 1. Waarschuwing en algemene richtlijnen Bij nood Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen OPGEPAST Aanhangwagens al dan niet voorzien

Nadere informatie

Handleiding FlexLine Combinatie

Handleiding FlexLine Combinatie Handleiding FlexLine Combinatie Blad Combinatie voor B+E Rijbewijs ( 80 km combinatie ) Ford Transit Flexline Demo GTW van deze combinatie is 7495 kg Belangrijk voor het rijden met deze speciale Flexcombintaie

Nadere informatie

F1 71 PE T4.3 TREKKERS

F1 71 PE T4.3 TREKKERS NL F1 71 PE T4.3 TREKKERS NL NL COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Ontwerp Brussel, 23.6.2009. RICHTLIJN../ /EG VAN DE COMMISSIE van [ ] tot wijziging, met het oog op aanpassing van de technische

Nadere informatie

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT Algemene informatie over trekeenheden Algemene informatie over trekeenheden Een trekeenheid is een collectieve term voor een of meer componenten waarmee het voertuig moet zijn uitgerust om een volgwagen

Nadere informatie

compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers

compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers Ik rij veiliger! In één oogopslag de regels en eisen compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers Veilig (land)bouwverkeer De campagne Veilig (land)bouwverkeer is een

Nadere informatie

Nederlands LANDBOUWKIPWAGENS LK 14 LK 16 LK 18 LK 22 SK 22 KLASSE IN CAPACITEIT

Nederlands LANDBOUWKIPWAGENS LK 14 LK 16 LK 18 LK 22 SK 22 KLASSE IN CAPACITEIT Nederlands LANDBOUWKIPWAGENS LK 14 LK 16 LK 18 LK 22 SK 22 KLASSE IN CAPACITEIT KLASSE IN CAPACITEIT Van Ginkel Machines is gespecialiseerd in het maken van kipwagens voor zowel landbouw, grondverzet als

Nadere informatie

Transport over land en te water laten van de boot

Transport over land en te water laten van de boot Transport over land en te water laten van de boot Hier lees je alles over het transporteren van boten over het land. Ook lees je hier alles over het te water laten en uit het water halen van je boot. Vervoer

Nadere informatie

4.0 Opstellen van de verhuislift

4.0 Opstellen van de verhuislift 4.0 Opstellen van de verhuislift 4.1.0 Waarschuwingen Verhuisliften moeten volgens aanwijzingen van de fabrikant door ter zake kundig personeel worden op- en afgebouwd. De lift moet worden opgesteld op

Nadere informatie

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bij de betonskeletbouw bestaat het skelet uit een constructie van gewapend betonkolommen, -wanden, -balken en -vloeren. Het stellen van de bekisting, het aanbrengen van de wapening,

Nadere informatie

RICHTLIJN 91/226/EEG. Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens. Eisen v.a.

RICHTLIJN 91/226/EEG. Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens. Eisen v.a. ICHTLIJN 91/226/EEG Eisen voor de opspatafschermingssystemen bij bepaalde categorieën motorvoertuigen en aanhangwagens Eisen v.a. 9 april 2011 Inleiding Op 29 oktober 2010 is richtlijn 91/226/EEG in werking

Nadere informatie

PROTOCOL LAADINSTRUCTIE BOTENWAGENS

PROTOCOL LAADINSTRUCTIE BOTENWAGENS PROTOCOL LAADINSTRUCTIE BOTENWAGENS Inleiding In dit protocol wordt aangegeven hoe je de beide botenwagens van de urv VIKING moet beladen.(mini: wherrywagen; MAXI: C4-MAXI). Ter verduidelijking zijn daartoe

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING FRISTEIN STALMESTSTROOIER. BULLETIN No.103. Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING FRISTEIN STALMESTSTROOIER. BULLETIN No.103. Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen SEPARAà Y ^ X ß'BLfOTHEEK 'NSTiTÙÙTvÔ^o BULLETIN No.103 é-'j/. *-, C. y, a» //- s i i i 3.6. la. Sl-i.. BEPROEVING FRISTEIN STALMESTSTROOIER Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L.

Nadere informatie

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper.

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper. DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN gebruiksaanwijzing voor BSV mechanische dakelementenklem type 253050A 1. GESCHIKT VOOR Het hijsen en

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING 1.1 Krachtens artikel 118 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" moeten rubberwalsen zodanig zijn opgesteld en ingericht, dat het gevaar dat deze machines

Nadere informatie

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Sedert 11 april 2007 zijn nieuwe regels van toepassing m.b.t. de rij- en rusttijden voor het wegvervoer (Koninklijk besluit van 9 april 2007 houdende uitvoering van

Nadere informatie

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN r / Q,\ ^«BANDOENG TRACTIE. WEERSTANDEN. Het moderne verkeer, het verkeer in mechanische tractie, over den gewonen weg,

Nadere informatie

beleid remtestinrichtingen

beleid remtestinrichtingen beleid remtestinrichtingen In dit document wordt een toelichting gegeven omtrent de toepassing en plaatsing van remtestinrichtingen. Dit document is informatief van aard en wordt gezien als een groeidocument.

Nadere informatie

Status: Geldende wetgeving. Van toepassing indien niets (anders) is overeengekomen.

Status: Geldende wetgeving. Van toepassing indien niets (anders) is overeengekomen. Nederlandse wet Besluit laad- en lostijden en overliggeld Status: Geldende wetgeving. Van toepassing indien niets (anders) is overeengekomen. Artikel 1 In dit besluit wordt verstaan onder: a. werkdag:

Nadere informatie

3.32 Verlichting en belading van aanhangwagens

3.32 Verlichting en belading van aanhangwagens 3.32 Verlichting en belading van aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens is in de bouw vanwege zijn mobiele karakter wijd verbreid. Vergeten wordt nog weleens dat een aanhangwagen, net als het trekkende

Nadere informatie

ISSN Benelux Publicatieblad

ISSN Benelux Publicatieblad ISSN 0005-8777 Benelux Publicatieblad Datum uitgifte 29/09/2014 Inhoudstafel Benelux Publicatieblad Paginanummer 2 Beschikkingen 3 BESCHIKKING van het Benelux Comité van Ministers betreffende het grensoverschrijdend

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BULLETIN No. 54 BEPROEVING EUREKA TROMMELSCHUDDER Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12,Wageningen DE EUREKA TROMMELSCHUDDER Fabrikant: Fa. I. v. d. Woude, Drachten.

Nadere informatie

200 bar, 15 l/min., l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport.

200 bar, 15 l/min., l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport. Handleiding mobiele hogedrukreiniger 200 bar, 15 l/min., 1.140 l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport. Inhoud 1. Veiligheidsinstructies...

Nadere informatie

VERORDENINGEN. L 291/22 Publicatieblad van de Europese Unie

VERORDENINGEN. L 291/22 Publicatieblad van de Europese Unie L 291/22 Publicatieblad van de Europese Unie 9.11.2010 VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 1003/2010 VAN DE COMMISSIE van 8 november 2010 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de ruimte voor de

Nadere informatie

Ontwerp. VERORDENING (EU) Nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van...

Ontwerp. VERORDENING (EU) Nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van... EUROPESE COMMISSIE ONTWERP versie 9.00 van 31 maart 2010 Ontwerp VERORDENING (EU) Nr..../.. VAN DE COMMISSIE van... betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de ruimte voor de montage en de bevestiging

Nadere informatie

Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen

Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen Bijlage 2. Gebreken inzake ladingzekering In tabel 1 wordt een overzicht gegeven

Nadere informatie

u uo Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING WELGER WSA 350 OPRAAPPERS fjcxjo BULLETIN No. 52

u uo Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING WELGER WSA 350 OPRAAPPERS fjcxjo BULLETIN No. 52 fjcxjo BULLETIN No. 52 BEPROEVING WELGER WSA 350 OPRAAPPERS Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie u uo Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE WELGER WSA 350 OPRAAPPERS Fabrikant: Gebr. Weiger,

Nadere informatie

Montagelift Typ: KAL 275 art.-nr. 12373

Montagelift Typ: KAL 275 art.-nr. 12373 BERUFSGENOSSENSCHAFT Montagelift Typ: KAL 275 art.-nr. 12373 A-BAU 02054 Montage- en gebruikshandleiding De Mmontagelift dient voor het heffen of het neerlaten van constructiedelen en lasten bij montagewerkzaamheden

Nadere informatie

Uitzonderlijk vervoer Nieuwe regels voor landbouwvoertuigen Tijdelijke Nota Centrex -2011/1717 dd 10 november 2011

Uitzonderlijk vervoer Nieuwe regels voor landbouwvoertuigen Tijdelijke Nota Centrex -2011/1717 dd 10 november 2011 1 Uitzonderlijk vervoer Nieuwe regels voor landbouwvoertuigen Tijdelijke Nota Centrex -2011/1717 dd 10 november 2011 1 TOESTAND Op 3 november 2011 verscheen het Koninklijk Besluit van 24 oktober 2011 tot

Nadere informatie

1 Aan het optochrigglemint zijn de Voorschriften Wegenverkeerswetgeving, "voorschriften Algemene plaatselijke Verordening" en aanvullende

1 Aan het optochrigglemint zijn de Voorschriften Wegenverkeerswetgeving, voorschriften Algemene plaatselijke Verordening en aanvullende 1 Aan het optochrigglemint zijn de Voorschriften Wegenverkeerswetgeving, "voorschriften Algemene plaatselijke Verordening" en aanvullende voorschriften Tempeleers toegevoegd. 2 De deelnemers moeten een

Nadere informatie

rail-aanhangers juli 2015

rail-aanhangers juli 2015 1 rail-aanhangers juli 2015 Dit document betreft de nadere uitleg van het certificatieschema keuren railinfra voertuigen W5-01 en heeft betrekking op aanhangers gebruikt in combinatie met railinframachines.

Nadere informatie

Wielen vervangen GEREEDSCHAPSSET HET RESERVEWIEL VERWIJDEREN AFSLUITBARE WIELMOEREN

Wielen vervangen GEREEDSCHAPSSET HET RESERVEWIEL VERWIJDEREN AFSLUITBARE WIELMOEREN Wielen vervangen GEREEDSCHAPSSET De krik en het gereedschap bevinden zich onder de stoel links voorin. HET RESERVEWIEL VERWIJDEREN Wees voorzichtig bij het optillen van een wiel. De wielen zijn zwaar en

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager mei 2015 Tilly Light BV Inhoudsopgave Algemeen 4 Onderdelen 5 Stekker aansluiting 10 Eerste gebruik 11 Op de auto plaatsen 15 Fietsen plaatsen 18 Rijden 23 Fietsen

Nadere informatie

Raadpleeg ook de handleiding van uw basisdrager voor meer informatie

Raadpleeg ook de handleiding van uw basisdrager voor meer informatie Raadpleeg ook de handleiding van uw basisdrager voor meer informatie Geachte klant, Wij zijn blij dat u een product van Thule gekozen hebt en wensen u veel plezier bij het gebruik. Belangrijk hiervoor

Nadere informatie

RICHTLIJN 2009/66/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

RICHTLIJN 2009/66/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD 1.8.2009 Publicatieblad van de Europese Unie L 201/11 RICHTLIJNEN RICHTLIJN 2009/66/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 13 juli 2009 betreffende de stuurinrichting van landbouw- of bosbouwtrekkers

Nadere informatie

LOGISTIEKE OPLEIDINGEN HEFTRUCK PROEFEXAMEN 3 VEILIG WERKEN MET DE HEF- OF REACHTRUCK

LOGISTIEKE OPLEIDINGEN HEFTRUCK PROEFEXAMEN 3 VEILIG WERKEN MET DE HEF- OF REACHTRUCK LOGISTIEKE OPLEIDINGEN HEFTRUCK PROEFEXAMEN 3 VEILIG WERKEN MET DE HEF- OF REACHTRUCK Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3 Vraag 4 Vraag 5 Vraag 6 Vraag 7 In de Arbo-wet gaat het om zaken als A gezondheid en mensenkennis

Nadere informatie

4.3.3 Etiket M4 of R2 "Remleiding buiten dienst"

4.3.3 Etiket M4 of R2 Remleiding buiten dienst Vergezellende bediende goederentreinen Leseenheid 4 Blz. 16 Vergezellende bediende goederentreinen Leseenheid 4 Blz. 17 Vergezellende bediende goederentreinen Leseenheid 4 Blz. 18 Vergezellende bediende

Nadere informatie

1. Het verrijden van de trek geschiedt met een standaard tractor of jeep op eigen risico.

1. Het verrijden van de trek geschiedt met een standaard tractor of jeep op eigen risico. A: Algemeen 1. Het verrijden van de trek geschiedt met een standaard tractor of jeep op eigen risico. 2. De start volgorde wordt vooraf door het bestuur van de STTE vastgesteld. 3. Met onmiddellijke uitsluiting

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

Installation instructions, accessories. Skibox. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Instructienr. Versie Ond. nr

Installation instructions, accessories. Skibox. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Instructienr. Versie Ond. nr Instructienr. Versie Ond. nr. 9172151 1.0 Skibox A8900779 Pagina 1 / 7 B8900861 Pagina 2 / 7 INLEIDING Lees de hele instructie door voordat u met de montage begint. Opmerkingen en waarschuwingsteksten

Nadere informatie

Silagewagen Giga-Trailer

Silagewagen Giga-Trailer Silagewagen Giga-Trailer 2 Slagvaardige transporttechniek Hakselaars met een grote capaciteit en zware trekkers vereisen een betrouwbare transporttechniek. Betrouwbaarheid, gering onderhoud, lichtlopend

Nadere informatie

Roll ngo.

Roll ngo. Roll ngo info@rollngo.nl www.rollngo.nl Gebruikershandleiding model de luxe Wij willen u bedanken voor het kopen van het model de luxe. Het is belangrijk dat u eerst de handleiding leest voor gebruik.

Nadere informatie

G E B R U I K S H A N D L E I D I N G. ALP-Lift Luchtlift. Pagina 1

G E B R U I K S H A N D L E I D I N G. ALP-Lift Luchtlift. Pagina 1 G E B R U I K S H A N D L E I D I N G ALP-Lift Luchtlift Pagina 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Algemeen 3 2. Toepassingsgebied 3 3. Beschrijving ALP-Lift montagelift 3 4. Veiligheidsvoorschriften 3 5. Ingebruikname

Nadere informatie

NL BOSAL TOURER Gebruiksaanwijzing voor fietsendrager E4-26R

NL BOSAL TOURER Gebruiksaanwijzing voor fietsendrager E4-26R www.bosal.com OSAL TOURER E4-6R-007 P Q X A E L U O C N R S T J V G H W K M F D A Handvat Hendel snelkoppeling C Kunststof borging met slot D Kunststof vleugelmoeren t.b.v. bevestiging wielgoten E Linkerkant

Nadere informatie

Wijzigingen: AB 2000 no. 11; AB 2004 no. 47; AB 2010 no. 17; AB 2011 no. 41 ====================================================================

Wijzigingen: AB 2000 no. 11; AB 2004 no. 47; AB 2010 no. 17; AB 2011 no. 41 ==================================================================== Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 10, vierde lid, 16, derde lid, en 17 van de Landsverordening wegverkeer (AB 1997 no. 18) Citeertitel: Landsbesluit

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5 : PROSTOCKS

HOOFDSTUK 5 : PROSTOCKS HOOFDSTUK 5 : PROSTOCKS A. Chassis Het chassis bestaat uit de volgende delen c.q. moet aan de volgende regels voldoen: 1. Een standaard motorblok of origineel vervangingsonderdeel waarin een standaard

Nadere informatie