TWEEWIELIGE TREKKERS MET AANBOUWWERKTUIGEN 1981 blz.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TWEEWIELIGE TREKKERS MET AANBOUWWERKTUIGEN 1981 blz.1"

Transcriptie

1 blz.1 1. INLEIDING Bij het werken met tweewielige trekkers voorzien van aanbouwwerktuigen en aanbouwwagens gebeuren herhaaldelijk ongevallen. Vooral het onjuist gebruik van (onbeveiligde) grondfrezen en spitmachines kan ernstig letsel veroorzaken. Teneinde ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen is het noodzakelijk dat deze machines aan bepaalde veiligheidseisen voldoen en men bij het werken met deze machines de nodige voorzorgen in acht neemt. Bij de aankoop van een tweewielige trekker en/of aanbouwwerktuig dient behalve op de technische eigenschappen ook te worden gelet op de arbeids- en veiligheidstechnische kwaliteiten zoals b.v. de beveiliging van de machine, de stand van de stuurhandels, de plaatsing van de bedieningsorganen enz. Voorts is het van groot belang dat degene die met deze werktuigen moet omgaan, vóóraf goed wordt geïnstrueerd. Hiertoe dient bij elke af te leveren trekker een duidelijk leesbaar en in de Nederlnadse taal gesteld instructieboekje te worden meegeleverd. Op het werken met tweewielige trekkers en aanbouwwerktuigen (waarvan een aantal in dit blad wordt behandeld) zijn de in hoofdstuk 7, verkort weergegeven, artikelen van het "Landbouwveiligheidsbesluit", het "Arbeidsbesluit jeugdigen" en het "Wegenverkeersreglement 1950" van toepassing. Mede met het oog op de naleving van deze bepalingen worden in de hoofdstukken 2 t/m 5 constructievoorschriften en -aanbevelingen en in hoofdstuk 6 arbeidsvoorschriften, wenken en waarschuwingen gegeven ter verkrijging van een zo veilig mogelijke arbeidssituatie. De aanwijzingen met een * achter de nummering zijn gebaseerd op de hierboven bedoelde wettelijke maatregelen. Met het in acht nemen hiervan voldoet men naar het oordeel van de Arbeidsinspectie op doeltreffende wijze aan deze wettelijke bepalingen. De aanbevelingen, wenken en waarschuwingen zijn evenwel voor het veilig werken met tweewielige trekkers, aanbouwwerktuigen en aanbouwwagens van niet minder belang. De inhoud van dit blad is ook van toepassing op motorisch aangedreven en voortbeworgen grondbewerkingswerktuigen op minder dan twee wielen, zoals bijv. hakfrezen. 2. TWEEWIELIGE TREKKERS 2.1* Een tweewielige trekker moet zodanig zijn ingericcht en beschut en van zodanige inrichtingen zijn voorzien, dat het veroorzaken van gevaar zoveel mogelijk wordt voorkómen. 2.2* Indien aan de aftakas van een tweewielige trekker een tussenas wordt gekoppeld met behulp waarvan een werktuig wordt aangedreven, moet de tussenas over de gehele lengte (inclusief de kruiskoppelingen) doelmatig zijn afgeschermd.

2 blz Een tweewielige trekker die kan worden voorzien van een achter de wielen aangebouwde grondfrees moet bij voorkeur zijn uitgerust met een inrichting die het achteruit rijden met ingeschakelde aftakas automatisch uitsluit. Bij de aankoop dient men hierop te letten! Een hakfrees, die is voorzien van een achteruit-versnelling, dient in deze schakelstand in beginsel geen hogere snelheid te hebben dan 3½ km/u. 2.4* De lengte van de stuurbomen moet zodanig zijn, dat de bestuurder geen gevaar loopt in aanraking te komen met de bewegende delen van aanbouwwerktuigen. 2.5 De stuurbomen dienen zowel in de hoogte als zijdelings verstelbaar te zijn teneinde een optimale werkhouding en optimale werkomstandigheden voor de bestuurder mogelijk te maken. 2.6 De bedieningshandels behoren zodanig te zijn geconstrueerd en geplaatst dat zij gemakkelijk bereikbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden bediend. Het verdient aanbeveling duidelijk aan te geven waartoe de diverse bedieningsorganen moeten worden gebruikt. Op een versnellingshandel dienen tevens duidelijk de schakelstanden te zijn vermeld. 2.7 Hinderlijke trillingen aan de handgrepen van de stuurbomen dienen zoveel mogelijk te zijn voorkómen. 2.8* De uitlaatpijp moet zodanig zijn geplaatst dat de bestuurder geen hinder ondervindt van schadelijke uitlaatgassen. Hete delen moeten zo nodig tegen onwillekeurige aanraking zijn afgeschermd. 2.9 Tweewielige trekkers produceren meestal veel lawaai. Dit kan bij langdurige blootstelling blijvende gehoorschade voor de bestuurder tot gevolg hebben. Bij de constructie van deze trekkers dient er naar te worden gestreefd het motorlawaai zodanig te beperken, dat hierdoor geen gehoorschade kan ontstaan Aanbouwwerktuigen dienen zodanig te zijn geconstrueerd dat ze gemakkelijk en veilig kunnen worden aan- en afgekoppeld. 2.11* De bevestiging van aanbouwwerktuigen moet zodanig zijn, dat losraken wordt voorkomen. Bij voorkeur dient deze bevestiging met paspennen of met een pasrand te zijn uitgevoerd.

3 blz Om een tweewielige trekker met een motorvermogen van meer dan ± 8 pk bij het nemen van bochten gemakkelijker te kunnen hanteren, dient deze te zijn voorzien van een differentieel in de aandrijving of van een andere voorziening die verschillende wielsnelheden mogelijk maakt Om een tweewielige trekker met aanbouwwerktuig op sterk hellende terreinen onder controle te kunnen houden, dient op een daartoe geschikte plaats op de trekker een bevestigingspunt te zijn aangebracht waaraan een stang of touw kan worden vastgemaakt. Deze stang of dit touw moet door een 2e persoon worden vastgehouden, teneinde het kantelen van de machine te voorkómen. 3. GRONDFREZEN, SPITMACHINES, SPIT- EN HAKFREZEN 3.1* Een freeslichaam moet tegen aanraking doelmatig zijn afgeschermd d.m.v. een voldoend stevige plaatstalen kap. De zijkanten van de kap moeten tijdens het werk tot de grond reiken en de scharnierende kap moet ook bij ondiep frezen de werkende delen volledig afschermen. 3.2* Een spitlichaam moet, voor zover dit gevaar kan opleveren, doelmatig zijn beveiligd d.m.v. een stalen frame dat is bezet met staalplaat of met stevig metaaldraadvlechtwerk met mazen van ten hoogste 50 x 50 mm. De afstand van de beveiliging tot de werkende delen moet tenminste 100 mm zijn. 3.3 Indien een tweewielige trekker niet is voorzien van een inrichting als bedoeld in 2.3 dient op de beschermkap van een aangekoppelde grondfrees de volgende waarschuwing te zijn vermeld: FREES UITSCHAKELEN BIJ HET ACHTERUITRIJDEN! 3.4 Aan de zijkanten van de plaatstalen kap van een grondfrees dient het volgende opschrift te zijn vermeld: PAS OP, GEVAAR! 3.5 Bij hakfrezen, welke niet zijn voorzien van trekwielen, kan worden volstaan met de afscherming van het freeslichaam aan de bovenzijde.

4 blz Om een tweewielige trekker met aangebouwde grondfrees of spitmachine gemakkelijk te kunnen verplaatsen verdient het aanbeveling een sleepvoet of een zwenk- of steunwiel aan te brengen dat goed gebord kan worden. 4.* MAAIWERKTUIGEN Tegen het gevaar, getroffen te worden door weggeslingerde voorwerpen, moet een aangebouwde cirkelmaaier zowel aan de bovenzijde als aan de zijkanten doelmatig zijn beveiligd. Voor gedetailleerde constructie- en arbeidsvoorschriften over cirkelmaaiers in het algemeen, wordt verwezen naar publikatieblad P no. 84 van de Arbeidsinspectie "Cirkelmaaiers". 5. AANHANGWAGENS 5.1* Een aanhangwagen moet m.b.v. een deugdelijke koppeling zodanig aan de trekker kunnen worden verbonden, dat losraken wordt voorkómen. 5.2* De koppeling moet zijn voorzien van een deugdelijke borging. Een koppelingspen moet zodanig zijn uitgevoerd dat deze tijdens het rijden niet kan losraken. 5.3* Het trekoog moet op een veilige wijze zijn verbonden met de trekboom (dissel). 5.4* De bestuurderszitplaats moet veilig zijn ingericht; voor de voeten moeten deugdelijk bevestigde voetsteunen zijn aangebracht. De voetsteunen moeten zijn geruwd en aan de zijkanten zijn voorzien van opstaande randen. 5.5* Een éénassige aanhangwagen, waarvan het totaalgewicht (= eigen gewicht + laadvermogen) meer dan 750 kg bedraagt en die sneller wordt voortbewogen dan 6 km/u, moet zijn voorzien van een bruikbare reminrichting. De reminrichting moet op een droge of nagenoeg droge en ongeveer horizontaal liggende weg, een remvertraging kunnen opleveren van tenminste 1 m/sec². 6. ARBEIDSVOORSCHRIFTEN, WENKEN EN WAARSCHUWINGEN 6.1 Bij de aanschaf van een tweewielige trekker en/of aanbouwwerktuigen dient de bestuurder zich vooraf terdege te laten instrueren omtrent de bediening. Raadpleeg grondig het instructieboekje!

5 blz.5 6.2* Een persoon beneden 18 jaar mag geen arbeid verricht met een tweewielige trekker met een aangebouwde grondbewerkingsmachine. 6.3 De bestuurder dient vóóraf de stuurbomen zodanig in te stellen dat een voor hem ginstige werkhouding wordt verkregen. 6.4 Bij het starten met een startslinger dienen de volgende punten in acht te worden genomen: - de motor dient te zijn ontkoppeld; - de versnellingshandel moet in de vrije stand staan; - trek de slinger uitsluitend op met de duim en vingers aan dezelfde kant van de handgreep; - buk bij het aanslingeren niet dieper dan strikt nodig is. 6.5 Bij een trekker die niet is voorzien van de in 2.3 genoemde inrichting, dient de aftakasaandrijving bij het achteruitrijden en keren vóóraf te worden uitgeschakeld. Dit geldt speciaal bij het werken met een grondfrees! 6.6* Zorg voor een deugdelijke afvoer van de uitlaatgassen van een trekker die in een besloten ruimte werkt. Een dergelijke ruimte dient goed geventileerd te worden. Stel de motor zodanig af, dat zo weinig mogelijk schadelijke uitlaatgassen worden voortgebracht. 6.7 Indien het geluidsniveau van tweewielige trekkers boven de grens van schadelijk lawaai ligt kan bij langdurige blootstelling blijvende gehoorschade voor de bestuurder ontstaan. Teneinde dit te voorkómen verdient het aanbeveling gehoorbeschermingsmiddelen, zoals oorkappen te gebruiken. 6.8 Draag bij voorkeur veiligheidsschoenen of -laarzen, indien met grondbewerkings- of maaiwerktuigen wordt gewerkt. Draag bij het werken langs verkeerswegen bovendien opvallende, reflecterende kleding. 6.9 Controleer regelmatig de werking der remmen, vooral wanneer met een aanhangwagen op de (openbare) weg wordt gereden. Zorg dat de remmen zo nodig tijdig opnieuw worden afgesteld of gerepareerd. 6.10* Het smeren, het uitvoeren van reparaties, het opheffen van storingen enz. moet steeds met afgezette motor plaatsvinden. De eventueel hiertoe verwijderde beveiligingsmiddelen oeten onmiddellijk na deze werkzaamheden weer worden aangebracht.

6 blz Een goed onderhoud alsmede een regelmatige controle en tijdige verwisseling van bedieningskabels bevorderen de veiligheid Bij het keren dient steeds zo weinig mogelijk, bij voorkeur stationair gas te worden gegeven Tijdens het werken op dijken, hellingen enz. dient de trekker op maximale spoorbreedte te zijn gesteld. Het aanbrengen van "dubbel lucht" of kooiwie en verdient dan aanbeveling. Zo nodig dient de trekker met werktuig d.m.v. een deugdelijke stang of touw, welke door een 2e persoon wordt bediend, onder controle te worden gehouden (zie ook 2.13) De bestuurder dient er op te letten dat zich geen kinderen in de nabijheid van een in werking zijnde trekker met werktuig bevinden. 6.15* Tijdens het transport van een tweewielige trekker met aangebouwde maaibalk, moet de maaibalk op doelmatige wijze zijn afgeschermd. 7. WETTELIJKE BEPALINGEN Ten aanzien van de in deze publikatie genoemde arbeid zijn o.a. de volgende, verkort weergegeven, wettelijke bepalingen uit het "Landbouwveiligheidsbesluit", het "Arbeidsbesluit jeugdigen" en het "Wegenverkeersreglement 1950" van toepassing. Voor de volledige tekst raadplege men de genoemde besluiten c.q. reglementen. De aandacht wordt er op gevestigd dat alleen die tekst rechtskracht bezit. 7.1 Landbouwveiligheidsbesluit Artikel 2 Op plaatsen waar zich arbeiders bevinden moet voldoende verlichting zijn. Artikel 3 De delen van drijfwerken en al of niet door een krachtwerktuig gedreven werktuigen, bijvoorbeeld vliegwielen, assen, tandraderen, kettingen, snaren, koppelingen, schijven en spieën moeten voor zover zij gevaar kunnen opleveren, zo mogelijk doelmatig zijn beschut.

7 blz.7 Artikel 10 Indien het smeren, onderzoeken, herstellen of reinigen van een in beweging zijnd werktuig of drijfwerk gevaar kan veroorzaken, moeten deze werkzaamheden bij stilstand daarvan geschieden, tenzij de aard der werkzaamheden dit niet toelaat, in welk geval het werktuig of drijfwerk veilig bereikbaar moet zijn en het smeren, onderzoeken, herstellen of reinigen, m.b.v. doelmatig gereedschap, zodanig moet geschieden, dat het zo min mogelijk gevaar oplevert. Artikel 19 De werktuigen, waarvan onderdelen door snijden, knellen of pletten, door hun grote snelheid of op andere wijze gevaar kunnen veroorzaken, moeten - voor zover dit i.v.m. de constructie en werkwijze mogelijk is - zodanig zijn opgesteld en ingericht en van zodanige berschermingen zijn voorzien dat het gevaar zoveel mogelijk wordt voorkomen. Zo nodig en mogelijk moeten de bij dergelijke werktuigen werkzame arbeiders van doelmatige beschuttingsmiddelen zijn voorzien. Artikel 20 De gevaar opleverende plaatsen van werktuigen, in artikel 19 bedoeld, mogen alleen bij stilstand worden gereinigd, gepoetst of hersteld. Artikel 21 Een trekker moet zodanig ingericht of beschut of van een zodanige inrichting zijn voorzien, dat het veroorzaken van gevaar zoveel mogelijk wordt voorkomen. Tevens moeten zodanige maatregelen zijn getroffen, dat zowel het achteroverslaan als het kantelen van de trekker wordt voorkomen, indien de trekker aan een voertuig, last, of een vastzittende voorwerp is gekoppeld. Personen mogen alleen worden vervoerd op een voor hen kennelijk ingerichte zit- of staanplaats. Artikel 24 Drijfwerken, werktuigen, toestellen, gereedschappen en leidingen moeten in zodanige staat van onderhoud verkeren, dat zij daardoor geen gevaar kunnen veroorzaken. Artikel 45a Getrokken aanbouwwerktuigen op wielen of aanbouwwagens moeten in zodanige staat van onderhoud verkeren, dat het veroorzaken van gevaar zoveel mogelijk wordt voorkomen. Ze moeten wat de aanwezigheid van een reminrichting betreft, voldoen aan het daaromtrent in het "Wegenverkeersreglement" bepaalde. Een getrokken aanbouwwerktuig op wielen of aanbouwawagen moet met een deugdelijke koppeling aan de trekker zijn verbonden en wel zodanig, dat losraken wordt voorkomen; de koppeling moet tijdens het rijden deugdelijk geborgd zijn. Artikel 48 Tegen het gevaar te worden getroffen door vallende of wegvliegende voorwerpen moeten doeltreffende maatregelen zijn getroffen en beschuttingen zijn aangebracht.

8 blz.8 Artikel 67 Op elk tuinbouwbedrijf e.d. moeten doeltreffende middelen voor eerste hulp bij ongevallen aanwezig zijn. Zij moeten zodanig worden bewaard, dat zij tegen verontreiniging door stof of op andere wijze zijn beschut en dat er te allen tijde over kan worden beschikt. Artikel 69 Het ontstaan en de verspreiding van schadelijke gassen in een besloten ruimte, waar arbeiders verblijven, moet zoveel mogelijk worden tegengegaan. 7.2 Arbeidsbesluit jeugdigen Artikel 14, sub b Een persoon beneden 18 jaar mag geen arbeid verrichten bestaande uit het aan- of afkoppelen van aanhangwagens of werktuigen aan een trekkend voertuig. 7.3 Uitvoeringsbeschikking Arbeidsbesluit jeugdigen Artikel 1 Een persoon beneden 18 jaar mag geen arbeid verrichten waarbij zonder gehoorbeschermer het geluiddrukniveau in de gehoorgang hoger is dan 90 db(a). Artikel 3, sub i Een persoon beneden 18 jaar mag geen arbeid verrichten aan of met motorisch aangedreven en voortbewogen grondbewerkingsmachines, voor zover deze lopend worden bestuurd of bediend. 7.4 Wegenverkeersreglement 1950 Ten aanzien van trekkers zijn in het "Wegenverkeersreglement" o.a. de volgende artikelen van toepassing: Artikel 69 Eisen aan banden Artikel 74 Eisen aan de reminrichting en -vertraging.

CIRKELMAAIERS 1981 blz.1

CIRKELMAAIERS 1981 blz.1 blz.1 Kreiselmahwerke Rotary mowers Faucheuses rotatives SUMMARY A number of dangers are attached to working with rotary mowers. One of the dangers is that the plots to be mowed often contain hard objects

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven.

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven. blz.1 1. ALGEMEEN 1.1 Definities 1.1.1 Een lier is een hefwerktuig, - dat is bedoeld om lasten te verplaatsen door middel van een flexibel trekorgaan, zoals een kabel, - dat voorts is uitgerust met een

Nadere informatie

Ongevallen met aftaktussenassen zijn gemakkelijk te voorkomen door de draaiende delen goed af te schermen. Wat is de gewenste situatie?

Ongevallen met aftaktussenassen zijn gemakkelijk te voorkomen door de draaiende delen goed af te schermen. Wat is de gewenste situatie? AFTAKAS Ongevallen met aftaktussenassen zijn gemakkelijk te voorkomen door de draaiende delen goed af te schermen. Wat is de gewenste situatie? De draaiende delen van de aftakas zijn niet bereikbaar als

Nadere informatie

4 Aan- en afkoppelen 74

4 Aan- en afkoppelen 74 4 74 4.1 Gedragen werktuigen Eerst moet je weten wat allemaal lading is. Lading noemen we in elk geval alle personen, dieren en goederen die je met een trekker kunt vervoeren. Maar lading zijn ook alle:

Nadere informatie

MOBIELE LANDBOUWWERKTUIGEN EN -MACHINES P blz.1

MOBIELE LANDBOUWWERKTUIGEN EN -MACHINES P blz.1 blz.1 1. INLEIDING In de land- en tuinbouw worden mobiele werktuigen en machines gebruikt bij het verrichten van tal van werkzaamheden. Bij het uitvoeren van deze gemechaniseerde werkzaamheden kunnen zich

Nadere informatie

WERKEN MET HOUTBEWERKINGSMACHINES 1987 blz.1

WERKEN MET HOUTBEWERKINGSMACHINES 1987 blz.1 blz.1 1. INLEIDING In deze publikatie zijn de wettelijke bepalingen opgenomen die betrekking hebben op de constructie, het onderhoud en het veilig werken met houtbewerkingsmachines. Bij het werken met

Nadere informatie

DEELNEMERSREGLEMENTEN

DEELNEMERSREGLEMENTEN DEELNEMERSREGLEMENTEN A. ALGEMEEN: 1. Het verrijden van de sleep geschiedt op eigen risico. 2. Met onmiddellijke uitsluiting wordt gestraft bij: A. Het niet opvolgen van aanwijzingen van de wedstrijdleiding

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972 P26 972 Low-speed metal circular sawing machines do not seem to be dangerous on account of the comparatively small number of revolutions per minute. However, the accident risk appears to be considerable,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 3 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Bijlage IV Minimumvoorschriften bedoeld in artikel 53, 4, tweede lid 1. Voorafgaande

Nadere informatie

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een

Nadere informatie

Grondbewerkingswerktuigen

Grondbewerkingswerktuigen Grondbewerkingswerktuigen Grond bewerken doe je onder andere met ploegen, spitfresen, fresen en eggen. In de gesloten teelten zie je alleen de spitfrees en de frees om de grond plantklaar te maken voor

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening GELUID In de hovenierssector wordt regelmatig gebruik gemaakt van motorisch aangedreven handgereedschap, trekkers met aanbouwwerktuigen en zelfrijdende machines. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt

Nadere informatie

Eisen examenvoertuig categorieën C1, C1E, D1 en D1e

Eisen examenvoertuig categorieën C1, C1E, D1 en D1e categorieën C1, C1E, D1 en D1e > automaat Deze voertuigeisen zijn van toepassing op voertuigen die gebruikt worden voor C1, D1, C1E en D1E examens. De examenvoertuigen dienen te voldoen aan de

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING 1.1 Krachtens artikel 118 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" moeten rubberwalsen zodanig zijn opgesteld en ingericht, dat het gevaar dat deze machines

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk GELUID In de loonwerksector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de norm

Nadere informatie

AANHANGWAGENS EN GETROKKEN WERKTUIGEN OP WIELEN IN DE LANDBOUW 1983 blz.1

AANHANGWAGENS EN GETROKKEN WERKTUIGEN OP WIELEN IN DE LANDBOUW 1983 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bij het gebruik van aanhangwagens in de landbouw komen vrij veel ongevallen voor, welke veelal worden veroorzaakt door onjuist aan- en afkoppelen, meerijden van personen op onveilige

Nadere informatie

Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen

Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen AFMETINGEN EN GEWICHTEN Afmetingen van landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, aanhangwagens

Nadere informatie

Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen

Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen AANHANGWAGEN TRACTOR 1. Waarschuwing en algemene richtlijnen Bij nood Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen OPGEPAST Aanhangwagens al dan niet voorzien

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

Eisen examenvoertuig categorieën CDE

Eisen examenvoertuig categorieën CDE Eisen examenvoertuig categorieën E eze voertuigeisen zijn van toepassing op voertuigen die gebruikt worden voor,, E en E examens. e examenvoertuigen dienen te voldoen aan de meest actuele wettelijke eisen

Nadere informatie

3. BEDIENINGSVOORSCHRIFTEN

3. BEDIENINGSVOORSCHRIFTEN 3. BEDIENINGSVOORSCHRIFTEN Voordat tot bediening van de aanhangwagen wordt overgegaan moet de informatie uit het hoofdstuk "Veiligheid" bekend zijn. Dit hoofdstuk is bestemd voor bedieners zoals aangegeven

Nadere informatie

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur GELUID In de bos- en natuursector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

Hakfrees, Eénwielige freesmachine, Tweewielige tuinbouwtractoren.

Hakfrees, Eénwielige freesmachine, Tweewielige tuinbouwtractoren. Hakfrees, Eénwielige freesmachine, Tweewielige tuinbouwtractoren. Maart 2011 A Hakfrees, Model Euro 5RM Model Type Motor Werkbreedte Gewicht : Hakfrees Euro 5RM : 5 pk Honda GC160OHV : 4-takt benzinemotor

Nadere informatie

200 bar, 15 l/min., l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport.

200 bar, 15 l/min., l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport. Handleiding mobiele hogedrukreiniger 200 bar, 15 l/min., 1.140 l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport. Inhoud 1. Veiligheidsinstructies...

Nadere informatie

Dierenvervoer.txt KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding

Dierenvervoer.txt KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding Nederland kent een groot aanta1 liefhebbers van de paardensport. Daarbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt voor het vervoer van hun paarden van een

Nadere informatie

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat INLEIDING Deze gebruiksaanwijzing is bedoeld voor Rapid 100E. Lees ze eerst grondig door alvorens u het apparaat in gebruik neemt. Deze gebruiksaanwijzing bevat de veiligheidsvoorschriften, de voorschriften

Nadere informatie

2 Soorten trekkers Indeling van trekkers Afsluiting Algemene bouw Hoofdonderdelen Afsluiting 32

2 Soorten trekkers Indeling van trekkers Afsluiting Algemene bouw Hoofdonderdelen Afsluiting 32 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Veiligheidsvoorschriften 11 1.1 Veiligheidsvoorschriften 11 1.2 Veiligheidsvoorschriften voor het werken met de aftakas 16 1.3 Afsluiting 20 2 Soorten trekkers 21 2.1 Indeling

Nadere informatie

Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging

Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging Watersporters en trailers Regelmatig komen

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BULLETIN No. 190 BEPROEVING PZ SNELHOOIER HARKKEERDERSCHUDDER Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S.L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE PZ SNELHOOIER HARKKEERDERSCHUDDER Fabrikant: Fa.

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bij de betonskeletbouw bestaat het skelet uit een constructie van gewapend betonkolommen, -wanden, -balken en -vloeren. Het stellen van de bekisting, het aanbrengen van de wapening,

Nadere informatie

u uo Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING WELGER WSA 350 OPRAAPPERS fjcxjo BULLETIN No. 52

u uo Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING WELGER WSA 350 OPRAAPPERS fjcxjo BULLETIN No. 52 fjcxjo BULLETIN No. 52 BEPROEVING WELGER WSA 350 OPRAAPPERS Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie u uo Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE WELGER WSA 350 OPRAAPPERS Fabrikant: Gebr. Weiger,

Nadere informatie

Eenassige trekkers IPC Groene Ruimte, Arnhem 2009

Eenassige trekkers IPC Groene Ruimte, Arnhem 2009 Eenassige trekkers IPC Groene Ruimte, Arnhem 2009 Inhoud Inleiding 5 1 Onderdelen 7 1.1 Aftakas 7 1.2 Differentieel of wielontkoppeling 7 1.3 Banden 9 2 Starten, wegrijden en stoppen 11 2.1 Starten 11

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

: LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 9 van de Landsverordening wegverkeer (AB 1997 no. 18)

: LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 9 van de Landsverordening wegverkeer (AB 1997 no. 18) Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 9 van de Landsverordening wegverkeer (AB 1997 no. 18) Citeertitel: Landsbesluit voorschriften voertuigen Vindplaats :

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Paardenhouderij

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Paardenhouderij GELUID Er komen op paardenhouderijen werkzaamheden voor waarbij de schadelijke grens van 80 db(a) kan worden overschreden. Als voorbeelden kunnen genoemd worden onderhoudswerk aan erf, stallen en overige

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische stripingverwijderaar EG280CK-6

Gebruikershandleiding Pneumatische stripingverwijderaar EG280CK-6 Gebruikershandleiding Pneumatische stripingverwijderaar EG280CK-6 Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap

Nadere informatie

Transport over land en te water laten van de boot

Transport over land en te water laten van de boot Transport over land en te water laten van de boot Hier lees je alles over het transporteren van boten over het land. Ook lees je hier alles over het te water laten en uit het water halen van je boot. Vervoer

Nadere informatie

HET UITRUIMEN VAN KASSEN

HET UITRUIMEN VAN KASSEN HET UITRUIMEN VAN KASSEN Met een teeltwisselingsmachine worden binnen glastuinbouwbedrijven substraat en tuinbouwgewassen als tomaten, paprika s, komkommers, aardbeien, gerbera s en rozen maar ook steenwolmatten,

Nadere informatie

Brik 3 blz. 01 MAK 5 blz. 02 MAK 16 blz. 03 MAK 17 blz. 04 MAK 18 blz. 05 Wielen voor alle modellen blz. 06

Brik 3 blz. 01 MAK 5 blz. 02 MAK 16 blz. 03 MAK 17 blz. 04 MAK 18 blz. 05 Wielen voor alle modellen blz. 06 Nibbi heeft MDS uitgekozen als distributeur voor de Benelux. Iemand die met tweewielige trekkers werkt is ongetwijfeld al bekend met het merk. Nibbi wordt dan ook gezien als het topmerk in dit segment.

Nadere informatie

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl Lees mij eerst! 1Lees deze handleiding zorgvuldig voor de laadbrug te gebruiken. De handleiding omschrijft

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR339238_1

CVDR. Nr. CVDR339238_1 CVDR Officiële uitgave van Westerveld. Nr. CVDR339238_1 15 mei 2018 Beleidsregel ontheffingen in het kader van artikel 61B van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 voor het vervoer van personen

Nadere informatie

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band.

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band. 1. DOEL EN GEBRUIK De transportband is ontworpen voor het transporteren van vaste (niet-vloeibare) en niet-gevaarlijke materialen zoals zand, steenslag, puin, landbouwgewassen e.a.. Het te verplaatsen

Nadere informatie

1. Het verrijden van de trek geschiedt met een standaard tractor of jeep op eigen risico.

1. Het verrijden van de trek geschiedt met een standaard tractor of jeep op eigen risico. A: Algemeen 1. Het verrijden van de trek geschiedt met een standaard tractor of jeep op eigen risico. 2. De start volgorde wordt vooraf door het bestuur van de STTE vastgesteld. 3. Met onmiddellijke uitsluiting

Nadere informatie

TWEEWIELIGE TREKKERS TWIST

TWEEWIELIGE TREKKERS TWIST TWEEWIELIGE TREKKERS TWIST XG3040020 - Twist 5 XG3040003 - Twist 6S NEW 1.652,07 1.999,00 1.827,36 2.199,00 Motor Type motor Kohler CH265 Honda GX160 Motor vermogen KW 4,1 3,6 Aantal cilinders / Toeren/

Nadere informatie

Algemene bepalingen en ontheffingen (ex art. 149 WVW 1994 jo art.7.1 VR en art 87 RVV)

Algemene bepalingen en ontheffingen (ex art. 149 WVW 1994 jo art.7.1 VR en art 87 RVV) Algemene bepalingen en ontheffingen (ex art. 149 WVW 1994 jo art.7.1 VR en art 87 RVV) De onderstaande bepalingen zijn van toepassing, tenzij in de ontheffing uitdrukkelijk anders is vermeld. Artikel 1.

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering (NTE / 980925) MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Bestuur Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Kwaliteit Metrologische Dienst Metrologische Reglementering Reglement gevoegd bij het ministerieel besluit van 22

Nadere informatie

Nr 4136 Revisie

Nr 4136 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF

Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap is uitgebreid

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG GEBRUIK EN HET ONDERHOUD VAN GEDEELDE VELGEN VOOR 1987

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG GEBRUIK EN HET ONDERHOUD VAN GEDEELDE VELGEN VOOR 1987 blz.1 1. INLEIDING Vele ernstige ongevallen, waaronder zelfs dodelijke, werden in de loop van de tijd veroorzaakt door het loswerken en met grote kracht wegspringen van delen van velgen voor luchtbanden.

Nadere informatie

Afstemmingsbijeenkomst Categorie B + E CBR

Afstemmingsbijeenkomst Categorie B + E CBR Afstemmingsbijeenkomst Categorie B + E Doelstelling 3e Europese rijbewijsrichtlijn Conformeren aan alle regels en voorschriften Uniformiteit bevorderen Programma 3 e Europese rijbewijsrichtlijn Toelating

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

SNIJ-TREKSTEMPELS P Blz. 1

SNIJ-TREKSTEMPELS P Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELEKTROMOBIEL

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELEKTROMOBIEL GEBRUIKERSHANDLEIDING ELEKTROMOBIEL Projectgroep 8 Hogeschool Gent elektromechanica Valentin Vaerewyckweg 1 9000 Gent Eerste uitgave (16/05/2016) WOORD VOORAF De elektromobiel is ontworpen door studenten

Nadere informatie

druk 1 1TH 084070 NSN 2320-17-122-6055 PROJECTNUMMER 084070 TECHNISCHE HANDLEIDING VAU 150 KN 6X6 DAF YBB95.480 TAKEL

druk 1 1TH 084070 NSN 2320-17-122-6055 PROJECTNUMMER 084070 TECHNISCHE HANDLEIDING VAU 150 KN 6X6 DAF YBB95.480 TAKEL druk 1 1TH 084070 NSN 30-17-1-6055 PROJECTNUMMER 084070 TECHNISCHE HANDLEIDING VAU 150 KN 6X6 DAF YBB5.480 TAKEL Vastgesteld door de Directeur Defensie Materieel Organisatie voor deze Hoofd Logistieke

Nadere informatie

E X T R A C T O R S QS-2115N

E X T R A C T O R S QS-2115N E X T R A C T O R S QS-2115N Extractor QS-2115N 1. Algemene veiligheidsvoorschriften N.B.: Lees de handleiding zorgvuldig door teneinde problemen te voorkomen. Zoals bij alle machines zijn ook aan deze

Nadere informatie

Eisen Examenvoertuig T-rijbewijs. Johan Simmelink

Eisen Examenvoertuig T-rijbewijs. Johan Simmelink Eisen Examenvoertuig T-rijbewijs Johan Simmelink Eisen aan examenvoertuigen Examen wordt afgelegd met Landbouw- of bosbouwtrekker(lbt) met aanhangwagen Eisen aan de landbouw- of bosbouwtrekker(lbt) Trekkers

Nadere informatie

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN ARAD 06 Deel V Titel II Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen Hoofdstuk II Wegvoertuigen in beweging 1. ALGEMEEN 935 1) De bestuurders moeten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mini pneumatische polijstmachine EG1062

Gebruikershandleiding Mini pneumatische polijstmachine EG1062 Gebruikershandleiding Mini pneumatische polijstmachine EG1062 Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap

Nadere informatie

GELUID. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt

GELUID. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt GELUID In de fruit- en boomteelt wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines, compressoren of van motorisch aangedreven handgereedschap. Bij veel werkzaamheden wordt

Nadere informatie

Bij het niet naleven van deze regels geld uitsluiting of diskwalificatie van de wedstrijd!!!!!

Bij het niet naleven van deze regels geld uitsluiting of diskwalificatie van de wedstrijd!!!!! Voertuigreglement Trekkertrek Leende 2018 LET OP!!!! Het is niet toegestaan te kamperen op het wedstrijdterrein en parkeerplaats. Nog in de directe omgeving hiervan! De dikgedrukte stukken tekst in onderstaand

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Let op! Zorg dat je klaar bent met de werkzaamheden op hoogte voordat je de kasbodem inricht..een goede planning maken is belangrijk ivm bereikbaarheid en veiligheid van de werkplek

Nadere informatie

Ceresbolsward B.V. De Marne 1 8701 PV Bolsward 0515 573908. info@ceresbolsward.nl www.ceresbolsward.nl

Ceresbolsward B.V. De Marne 1 8701 PV Bolsward 0515 573908. info@ceresbolsward.nl www.ceresbolsward.nl Prijslijst 2011/2012 Prijzen exlcusief BTW Ceresbolsward B.V. De Marne 1 8701 PV Bolsward 0515 573908 info@ceresbolsward.nl www.ceresbolsward.nl Pagina 1 Inhoud B30 Motorploeg machine 3 Willy Nilly Maai

Nadere informatie

35-45 mm. Tweehandig starten, na start kan eenhandig worden doorgewerkt

35-45 mm. Tweehandig starten, na start kan eenhandig worden doorgewerkt Bijlage 3: Ergonomische criteria schrob- en zuigmachines EENSCHIJFSCHROBMACHINE CRITERIUM ONDERWERP EISEN AANBEVELINGEN Bedieningshefboom Bedieningshoogte In kleine stappen instelbaar, zodat tenminste

Nadere informatie

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming 2.1 2.2 2.3 2.4 R 2,5 min 25 max 150 max 250 min 30 max Buitenzijde laadeenheid 1.3 1.2 3.1 3.2 5.2 Zijaanzicht 2.1 2.2 2.3

Nadere informatie

Inhoudsopgave Hijs- en hefwerktuigen

Inhoudsopgave Hijs- en hefwerktuigen Inhoudsopgave Hijs- en hefwerktuigen Lieren..................................................................... 3 Tandheugellieren........................................................... 16 Spindelsteunen.............................................................

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS GEBRUIKERSHANDLEIDING KS150.2450 Geachte klant, U hebt een product van KS Tools via Beneparts BVBA gekocht. Bedankt voor uw aankoop en vertrouwen. In deze gids vindt u al het nodige terug voor een veilig

Nadere informatie

Sulky Line Painter 1200

Sulky Line Painter 1200 Form No. 3355 9 Rev C Sulky Line Painter 00 Modelnr. 403 6000000 en hoger Gebruikershandleiding Registreer uw product op www.toro.com Vertaling van de oorspronkelijke instructies (NL) Inhoud Blz. Inleiding....................................

Nadere informatie

beleid remtestinrichtingen

beleid remtestinrichtingen beleid remtestinrichtingen In dit document wordt een toelichting gegeven omtrent de toepassing en plaatsing van remtestinrichtingen. Dit document is informatief van aard en wordt gezien als een groeidocument.

Nadere informatie

Onderhoud van machines

Onderhoud van machines Nieuwsbrief 60 Winter 2011-2012 Onderhoud van machines Tijdens de wintermaanden zullen enkele machines voor een langere periode niet gebruikt worden. Het ideale moment dus om deze machines te onderwerpen

Nadere informatie

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven LAWAAI Bij het werken met of bij machines kan de norm voor schadelijk geluid, (80 db(a)) overschreden worden. Afhankelijk van het aantal decibels, de toonhoogte en de blootstellingsduur kan daardoor blijvende

Nadere informatie

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit 1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit Arbobesluit 7.1 Arbeidsmiddelen buiten gebruik Dit hoofdstuk is niet van toepassing op arbeidsmiddelen die op een zodanige manier zijn gedemonteerd of gesloopt,

Nadere informatie

NEW TCD-A New Holland Serie TCD-A tractoren Modellen TC27DA, TC40DA en TC45DA

NEW TCD-A New Holland Serie TCD-A tractoren Modellen TC27DA, TC40DA en TC45DA NEW TCD-A New Holland Serie TCD-A tractoren Modellen TC27DA, TC40DA en TC45DA NEW TCD-A Stijlvolle werkpaarden die de bestaande normen verleggen. Er zijn weinig compacte tractoren die zowel de sterke prestaties

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Crozz-three

Gebruiksaanwijzing Crozz-three Gebruiksaanwijzing Crozz-three Versie 1.1 2009 Jansen Medicars Jansen Medicars Postbus 49 3600 AA Maarssen Netherlands Tel. +31 30 2613500 Fax. +31 30 2616714 URL www.medicars.com 2009 Jansen Medicars

Nadere informatie

Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen

Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen OPRAAPWAGEN 1. Waarschuwing en algemene richtlijnen Bij nood Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen OPGEPAST Zware machines, die in aandrijving grote

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Wijziging Beleidsregel keuring en ontheffingverlening LZV

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Wijziging Beleidsregel keuring en ontheffingverlening LZV STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38299 21 juli 2016 Wijziging Beleidsregel keuring en ontheffingverlening LZV Zoetermeer, 11 juli 2016 JBZ 2016 / 12169

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG2460 (1/2 ) EG2480 (3/8 )

Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG2460 (1/2 ) EG2480 (3/8 ) Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG2460 (1/2 ) EG2480 (3/8 ) Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle

Nadere informatie

LICHAMELIJKE BELASTING BIJ DE BOSMAAIER

LICHAMELIJKE BELASTING BIJ DE BOSMAAIER LICHAMELIJKE BELASTING BIJ DE BOSMAAIER De bosmaaier wordt vooral gebruikt om te maaien op plaatsen die voor grote machines niet of moeilijk bereikbaar zijn. De maaier kan worden voorzien van diverse uitrustingsstukken.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG1662C (1")

Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG1662C (1) Gebruikershandleiding Pneumatische slagmoersleutel EG1662C (1") Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap

Nadere informatie

Lankhaar Techniek B.V. De Korten Bruggert ER Eethen Telefoon Fax

Lankhaar Techniek B.V. De Korten Bruggert ER Eethen Telefoon Fax Lankhaar Techniek B.V. De Korten Bruggert 5 4266 ER Eethen Telefoon 0416-355770 Fax 0416-355779 E-mail: info@lankhaartechniek.nl www.lankhaartechniek.nl opleiding 1. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig

Nadere informatie

Maai- en hooimachines. Eénassige trekker versus tractor

Maai- en hooimachines. Eénassige trekker versus tractor Maai- en hooimachines Eénassige trekker versus tractor 1 Eénassige trekker versus tractor Keuze afhankelijk van: Draagkracht van de bodem Maaicapaciteit van de machine De te maaien oppervlakte De kostprijs

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte Inleiding Het werken op hoogte wordt als normaal beschouwd binnen de bouwnijverheid, echter vallende voorwerpen of werknemers die van grote hoogte naar beneden

Nadere informatie

Technische bepalingen

Technische bepalingen III. Technische bepalingen ALGEMEEN Het materieel is nieuw en dient in overeenstemming te zijn met de vigerende wetten en reglementen inzake veiligheid en gezondheid (o.m. de machinerichtlijn, de CEreglementeringen

Nadere informatie

Van n Bike draagsysteem

Van n Bike draagsysteem GEBRUIKSAANWIJZING EN MONTAGE HANDLEIDING Van n Bike draagsysteem VAN N BIKE BVBA Kortestraat 12 2980 Zoersel BE 0661.987.683 DEEL I : GEBRUIKSAANWIJZING Van n Bike DRAAGSYSTEEM vanaf model 2018 1. INFORMATIE

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Automatisch transportsysteem in de kas Let goed op de instructies op de borden Plaats bij werkzaamheden dit waarschuwingslabel op het paneel Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6 Zorg dat

Nadere informatie

rail-aanhangers juli 2015

rail-aanhangers juli 2015 1 rail-aanhangers juli 2015 Dit document betreft de nadere uitleg van het certificatieschema keuren railinfra voertuigen W5-01 en heeft betrekking op aanhangers gebruikt in combinatie met railinframachines.

Nadere informatie

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen:

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen: Machinaal zagen Machinaal zagen van natuursteen met een vast opgestelde zaagmachine. Dit gebeurt in het algemeen in de werkplaats met een zaagmachine die na instellen het werk grotendeels automatisch uitvoert.

Nadere informatie

ELEKTRISCHE GAZONMAAIERS MET STALEN MAAIDEK

ELEKTRISCHE GAZONMAAIERS MET STALEN MAAIDEK ELEKTRISCHE GAZONMAAIERS MET STALEN MAAIDEK Elektrische gazonmaaier - Duwmodel Wielen op lagers. Duwboom inklapbaar zonder gereedschappen en regelbaar in de hoogte. Met windturbine voor uitstekende grasopvang

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische rechte stiftslijper EG120ST EG120K-19R

Gebruikershandleiding Pneumatische rechte stiftslijper EG120ST EG120K-19R Gebruikershandleiding Pneumatische rechte stiftslijper EG120ST EG120K-19R Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap

Nadere informatie

TRILLINGEN. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk

TRILLINGEN. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk TRILLINGEN In nagenoeg alle machines, apparaten en voertuigen worden trillingen opgewekt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hand- en armtrillingen door handgereedschappen en lichaamstrillingen door zitten

Nadere informatie

2 elements-zwadharken

2 elements-zwadharken 2 elements-zwadharken Zijafleg- en middenafleg-harken Middenafleg-harken - driepuntsophanging R 655 DS - een middenafleg-hark met driepuntsaanbouw Driepuntsophanging Beweegbare elementophanging -- De harkelementen

Nadere informatie

Onkruidbestrijding Onkruidborstels

Onkruidbestrijding Onkruidborstels Onkruidbestrijding Onkruidborstels Benzinemotor - Semi-commercieel gebruik XLP WB TURBO H XLP WB TURBO H 1.499 1.238,84 40 cm Honda GCV160 5,5 Pk 43 kg Honda GCV160 OHC motor Cilinderinhoud 160 cm3 Borstel

Nadere informatie

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner TM 3215/3265 Uw professionele veelzijdige partner Krachtig & betrouwbaar Bij de tractoren van Iseki zit al het vakmanschap in één enkele machine: de ISEKI TM serie bestaat uit twee modellen met hydrostatische

Nadere informatie

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL Het vastzetten van de machines en materieel is van groot belang voor veilig transport. Als de lading niet goed vast zit ontstaan gemakkelijk ongevallen door losschietende

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV4500 HP Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: + 31-(0)104730011 Website: www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Dryfast Klein Siberiëstraat

Nadere informatie