Uitzonderlijk vervoer Nieuwe regels voor landbouwvoertuigen Tijdelijke Nota Centrex -2011/1717 dd 10 november 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitzonderlijk vervoer Nieuwe regels voor landbouwvoertuigen Tijdelijke Nota Centrex -2011/1717 dd 10 november 2011"

Transcriptie

1 1 Uitzonderlijk vervoer Nieuwe regels voor landbouwvoertuigen Tijdelijke Nota Centrex -2011/1717 dd 10 november TOESTAND Op 3 november 2011 verscheen het Koninklijk Besluit van 24 oktober 2011 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 2 juni 2010 betreffende het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen. Dit Besluit zal in werking treden op 13 november WIJZIGINGEN Aanpassingen aan het K.B. van 2 juni 2010 Het K.B. van 24 oktober 2011 voegt een aantal artikelen toe en wijzigt een aantal andere artikelen van het K.B. van 2 juni 2010 betreffende het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende aanpassingen en de nieuwe artikelen. 2.1 Artikel 2 DEFINITIES In artikel 2 van het K.B. van 2 juni 2010 wordt punt 10 aangevuld en worden twee nieuwe punten 12 en 13 toegevoegd: 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder: 10 Het konvooi: het geheel van het uitzonderlijk voertuig en de begeleidings-, waarschuwings- of ondersteuningsvoertuigen; 12 Landbouwvoertuig : elk voertuig of sleep van twee voertuigen, bedoeld in artikel 1, 2, 59 tot 61 en 76 van het Technisch Reglement, en uitsluitend gebruikt in het kader van een landbouwactiviteit; 13 Waarschuwingsvoertuig : elke personenauto, auto voor dubbel gebruik of lichte vrachtauto, zoals bepaald in artikel 1 van het Technisch Reglement, dat een landbouwvoertuig, bedoeld in artikel 34/3, signaleert.

2 2 Voor de definitie van landbouwvoertuigen verwijst het nieuwe artikel 2, 12 naar het Koninklijk Besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto s,hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen1, meer bepaald naar artikel 1 2,59, 60, 61 en 76. Deze bepalingen zeggen het volgende: o 59. "landbouw- of bosbouwtrekker : elk motorvoertuig op wielen of rupsbanden, met ten minste twee assen en een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet minder dan 6 km/h, dat voornamelijk voor tractiedoeleinden is bestemd en in het bijzonder is ontworpen voor het trekken,duwen, dragen of in beweging brengen van bepaalde verwisselbare uitrustingsstukken die voor gebruik in de land- of bosbouw zijn bestemd, of voor het trekken van aanhangwagens voor de land of bosbouw. Hij kan zijn ingericht om een lading te vervoeren voor landbouwof bosbouwdoeleinden en/of kan met zitplaatsen voor meerijders worden uitgerust; o o 60. "aanhangwagen voor de land- of bosbouw : elk voertuig dat is bestemd voor het vervoeren van ladingen en is ontworpen om door een landbouw- of bosbouwtrekker te worden getrokken. Aanhangwagens waarvan een gedeelte van de lading door het trekkende voertuig wordt gedragen, vallen onder deze categorie. Elk voertuig dat aan een trekker is gekoppeld en van een vast gemonteerd werktuig is voorzien, wordt gelijkgesteld met een aanhangwagen voor de land- of bosbouw indien de verhouding tussen de totale technisch toelaatbare massa en de lege massa van dit voertuig ten minste 3,0 bedraagt en het voertuig niet is ontworpen om materiaal te bewerken; 61. "verwisselbare getrokken landbouw- of bosbouwmachine : elke in de landbouw of bosbouw gebruikte inrichting die is ontworpen om door een trekker te worden getrokken en die de trekker een andere of extra functie geeft. Zij kan bovendien een laadplatform omvatten dat is ontworpen en gebouwd om de voor de uitvoering van de werkzaamheden noodzakelijke gereedschappen en hulpstukken te dragen en om het tijdens het werk geproduceerde of benodigde materiaal tijdelijk op te slaan. Elk landbouw- of bosbouwvoertuig dat bestemd is om door een trekker te worden getrokken en van een vast gemonteerd werktuig is voorzien of voor de bewerking van materiaal is ontworpen, wordt gelijkgesteld met een verwisselbare getrokken machine, indien de verhouding tussen de totale technisch toelaatbare massa en de lege massa van dit voertuig kleiner is dan 3,0 m;

3 3 o 76. "voertuig van speciale constructie : elk voertuig dat tot categorie N, O, T, C, R, S behoort en wegens zijn constructie of definitieve verbouwing voornamelijk bestemd is om als werktuig te worden gebruikt, met een laadvermogen dat bijna nul bedraagt t.o.v. zijn tarragewicht. Hiertoe behoren de landbouwvoertuigen en industriële voertuigen. Er zijn twee snelheidscategorieën: - een categorie beneden 30 km/h nominaal; - een categorie boven 30 km/h nominaal. Voor wat de inschrijving van de voertuigen betreft, dekt het begrip "voertuig van speciale constructie" inzonderheid: het zelfrijdend bedrijfsmaterieel, het zelfrijdend landbouwmaterieel, de maaimachines en de werktuigaanhangwagens; 2.2 Artikel 29 Begeleiding door een politiedienst Het artikel 29 van het K.B. van 2 juni 2010 wordt als volgt aangepast: 1. Onverminderd de andere begeleidingsvoorwaarden of signaleringsvoorwaarden voorzien in dit besluit, is begeleiding door een politiedienst verplicht: o 1 voor het rijden in tegengestelde zin van het verkeer op openbare wegen waar de toegelaten maximumsnelheid méér dan 70 km per uur bedraagt; o 2 voor het oversteken van de opening in de middenberm van een autosnelweg of van een weg verdeeld in vier of meer rijstroken waarvan er tenminste twee zijn bestemd voor elke rijrichting; o 3 wanneer het tegenliggend of het in de rijrichting rijdend verkeer moet worden gestopt op openbare wegen waar de toegelaten maximumsnelheid méér dan 70 km per uur bedraagt.

4 4 2.3 Artikel 30 Verkeersverboden Het artikel 30 van het K.B. van 2 juni 2010 wordt als volgt aangevuld: 2. Op de andere wegen: - het verkeer van uitzonderlijke voertuigen breder dan 4,00 meter of langer dan 30,00 meter is verboden van u tot u; - het verkeer van uitzonderlijke voertuigen is verboden van zaterdag 6.00 u tot maandag 6.00 u; - het verkeer van uitzonderlijke voertuigen is verboden op 1 januari, Paasmaandag, 1 mei, Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, Pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november en 25 december. Het verbod gaat in om u op de vooravond van en eindigt te 6.00 u daags na deze data. In de door verkeersborden F1 en F3 afgebakende bebouwde kommen van Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Kortrijk, Gent, Hasselt, Luik, Leuven, Mechelen, Bergen, Namen, Oostende, Doornik en Verviers is het verkeer van uitzonderlijke voertuigen verboden van 7.00 u tot 9.00 u en van u tot u. 3. Het verkeer van uitzonderlijke voertuigen is verboden op vrijdag vanaf u. tot u., in de vakantieperiode van 27 juni tot en met 4 september. 6. De paragrafen 2 en 3 zijn niet van toepassing op de landbouwvoertuigen. Bepaalde verkeersverboden zijn niet langer van toepassing op de landbouwvoertuigen. De toevoeging van paragraaf 6 heeft tot gevolg dat op wegen, andere dan autosnelwegen, geen tijdsbeperking meer bestaat voor landbouwvoertuigen. Deze voertuigen mogen voortaan ook overdag, in het weekend en op feestdagen op deze wegen rijden. Ook het verbod tot rijden in de bebouwde kom en het rijden gedurende de vakantieperiode (27 juni tot en met 4 september) is niet langer van toepassing op de landbouwvoertuigen. De bepalingen uit de paragrafen 1, 4 en 5 blijven echter wel van toepassing, waaronder het verbod om met een uitzonderlijk voertuig landbouwvoertuig te rijden op de openbare weg die besneeuwd of beijzeld is, bij mist, sneeuwval of bij regen die de zichtbaarheid tot minder dan 200 meter beperkt.

5 5 2.4 Nieuw hoofdstuk 7/1 met betrekking tot de landbouwvoertuigen Het K.B. voegt een nieuw hoofdstuk in na het huidige artikel 34: Hoofdstuk 7/1 SPECIFIEKE VOORSCHRIFTEN VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN Afdeling 1. Toepassingsgebied Art. 34/1. In dit hoofdstuk worden landbouwvoertuigen bedoeld die ook uitzonderlijke voertuigen zijn zoals bedoeld in artikel 3, en die voldoen aan de volgende voorwaarden: - de lengte is kleiner dan of gelijk aan 27,00 meter; - de breedte is kleiner dan of gelijk aan 4,25 meter; - de hoogte en de massa s voldoen aan de Wegcode en aan het Technisch Reglement; - zich verplaatsen binnen een straal van maximum 25 kilometer rond de exploitatiezetel of het erf. Afdeling 2. Voorschriften met betrekking tot de lading Art. 34/2. De lading van een getrokken landbouwvoertuig bestaat uitsluitend uit een landbouwmachine of uit landbouwmaterieel. Afdeling 3. Voorschriften met betrekking tot de signalisatie van landbouwvoertuigen Art. 34/3. In afwijking van de artikelen 20 tot 28, met uitzondering van artikel 20, 2, 5 tot 7, mag een landbouwvoertuig met een breedte van meer dan 3,50 meter en minder dan of gelijk aan 4,25 meter alleen door een waarschuwingsvoertuig worden aangekondigd.

6 6 Een landbouwvoertuig dat breder is dan 3,50 meter maar minder breed dan 4,25 meter moet door de afwijking van de artikelen 20 tot 28 slechts door één waarschuwingsvoertuig aangekondigd worden. Er is geen verkeerscoördinator vereist voor dergelijke transporten. Hiervan wordt echter art 20 2 punten 5 tot 7 uitgezonderd. Dit laatste artikel zegt dat er toch twee begeleidingsvoertuigen, waarvan één met verkeerscoördinator, vereist zijn: 1. in de drie gevallen waarbij er politiebegeleiding noodzakelijk is (art 29 1) 2. wanneer het tegenliggend en/of het in de rijrichting rijdend verkeer moet worden gestopt op openbare wegen waar de toegelaten maximumsnelheid niet méér dan 70 km per uur bedraagt; 3. Indien het uitzonderlijk voertuig moet rijden aan beperkte snelheid op een autosnelweg of op een weg verdeeld in vier of meer rijstroken waarvan er tenminste twee bestemd zijn voor elke rijrichting en waar de toegelaten maximumsnelheid méér dan 70 km per uur bedraagt; Eén van de begeleidingsvoertuigen rijdt vooraan het konvooi, het andere achteraan. Echter, als het uitzonderlijk voertuig op een autosnelweg rijdt of op een weg verdeeld in vier of meer rijstroken waarvan er tenminste twee bestemd zijn voor elke rijrichting, kunnen beide begeleidingsvoertuigen achteraan rijden. Art. 34/4. Het waarschuwingsvoertuig is ten minste voorzien van één paneel dat voldoet aan de bijlage bij dit besluit en zichtbaar is naar voor en naar achter. Art. 34/5. Als het waarschuwingsvoertuig niet is uitgerust met dagrijlichten bedoeld in artikel 28 van het Technisch Reglement, gebruikt het altijd de dimlichten. Het waarschuwingsvoertuig gebruikt minstens één oranjegeel knipperlicht op het dak. Dit licht is rondom zichtbaar. Het paneel en het knipperlicht worden verwijderd van zodra het voertuig niet meer beantwoordt aan de functie van waarschuwingsvoertuig.

7 7 Afdeling 4. Voorschriften met betrekking tot het verkeer van waarschuwingsvoertuigen Art. 34/6. Het waarschuwingsvoertuig rijdt vooraan het konvooi. Echter, als het landbouwvoertuig op een weg rijdt verdeeld in vier of meer rijstroken waarvan er ten minste twee bestemd zijn voor iedere rijrichting, rijdt het waarschuwingsvoertuig achteraan. In uitzonderlijke omstandigheden mag er van het eerste en het tweede lid worden afgeweken, teneinde de verplaatsing van het konvooi zonder gevaar voor dit konvooi of voor de andere weggebruikers te laten verlopen. Het gaat echter enkel om de landbouwvoertuigen kleiner of gelijk aan 27,00 meter, 4,25 meter breed of minder, met een hoogte en massa die voldoen aan de wegcode en aan het technisch reglement en die zich verplaatsen binnen een straal van max. 25 km rond de exploitatiezetel of het erf. Deze voorwaarden zijn cumulatief en moeten zodoende allemaal vervuld zijn. Indien een voorwaarde niet vervuld is worden de gewone regels m.b.t. uitzonderlijk vervoer toegepast. 2.5 BIJLAGE Het paneel geplaatst op het uitzonderlijk voertuig en op de begeleidingsvoertuigen of op het waarschuwingsvoertuig is een rechthoekige plaat van minstens 1,25 x 0,25 meter met een opschrift in hoofdletters met een minimale hoogte van 12 centimeter. Het opschrift is in het zwart geschreven op een gele of oranje, lichtweerkaatsende achtergrond: Opmerking: In samenspraak met de FOD Mobiliteit/dienst UV werd beslist om het paneel met opschrift CONVOI EXCEPTIONNEL eveneens toe te laten. Deze beslissing zal nog geöfficialiseerd worden via een wetswijziging

UITZONDERLIJK TRANSPORT LANDBOUWVOERTUIGEN

UITZONDERLIJK TRANSPORT LANDBOUWVOERTUIGEN UITZONDERLIJK TRANSPORT LANDBOUWVOERTUIGEN Vrijdag 3 juni 2016 1 INHOUDSTAFEL Wat is een uitzonderlijk voertuig Algemene reglementeringen KB 15/3/1968: houdende algemeen reglement op de technische eisen

Nadere informatie

2 JUNI Koninklijk Besluit betreffende het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen.

2 JUNI Koninklijk Besluit betreffende het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen. 2 JUNI 2010. - Koninklijk Besluit betreffende het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen. Inhoudstabel HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen - 2 - Afdeling 1. - Inleidende bepaling - 2 - Afdeling 2. Definities

Nadere informatie

BOETECATALOGUS UITZONDERLIJK VERVOER

BOETECATALOGUS UITZONDERLIJK VERVOER Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

max. 1,45 m). max. 18,75 m

max. 1,45 m). max. 18,75 m Het zwaailicht wordt achteraan herhaald als het zwaailicht op de tractor niet zichtbaar is. 31 max. 16,5 m 32 max. 18,75 m alle omstandigheden waarin de zichtbaarheid beperkt is tot 200 m. Op wegen met

Nadere informatie

Rijbewijzen praalwagens

Rijbewijzen praalwagens Rijbewijzen praalwagens Carnavalstoet: Is een activiteit op de openbare weg. Carnavalswagens toegelaten met een gem. machtiging. Het verkeersreglement blijft van toepassing. Verkeersreglement (1/12/75):

Nadere informatie

VADEMECUM SPECIALE CONSTRUCTIE. voor voertuigen van 28 APRIL CNH INDUSTRIAL BELGIUM, ZEDELGEM

VADEMECUM SPECIALE CONSTRUCTIE. voor voertuigen van 28 APRIL CNH INDUSTRIAL BELGIUM, ZEDELGEM VADEMECUM voor voertuigen van SPECIALE CONSTRUCTIE 28 APRIL CNH INDUSTRIAL BELGIUM, ZEDELGEM Agenda DEEl I 10u00 10u30 10u35 DEEL II 10u45 11u30 12u30 13u00 DEEL III 14u30 15u30 16u00 Onthaal Welkom (Nathalie

Nadere informatie

op de politie over het wegverkeer en zijn uitvoeringsbesluiten, door de inning van een som van 50 euro per overtreding met een plafond van 300 euro;

op de politie over het wegverkeer en zijn uitvoeringsbesluiten, door de inning van een som van 50 euro per overtreding met een plafond van 300 euro; Koninklijk besluit van 27 februari 2013 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen en tot wijziging van

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Wettelijke basis

1 Beschrijving. 2 Wettelijke basis Infofiche J001 07/2014 Rijbewijzen 1 Beschrijving Deze fiche beoogt een overzicht te geven van de diverse types van rijbewijzen die men in functie van het soort voertuig en het soort activiteiten dat men

Nadere informatie

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens>

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens> FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER 27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende VERSLAG AAN DE KONING Sire, Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR339238_1

CVDR. Nr. CVDR339238_1 CVDR Officiële uitgave van Westerveld. Nr. CVDR339238_1 15 mei 2018 Beleidsregel ontheffingen in het kader van artikel 61B van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 voor het vervoer van personen

Nadere informatie

1. Beschrijving. 2. Wettelijke basis

1. Beschrijving. 2. Wettelijke basis Informatiefiche Rijbewijzen Juridische fiche 1. Beschrijving Deze fiche beoogt een overzicht te geven van de diverse types van rijbewijzen die men in functie van het soort voertuig en het soort activiteiten

Nadere informatie

SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN

SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN Een praktische handleiding Een initiatief van ABS, Agoria, Boerenbond, Fedagrim, FWA en Landbouw-Service Gevalideerd door Centrex wegverkeer en FOD Mobiliteit en Vervoer

Nadere informatie

Alle regels van het uitzonderlijk vervoer zijn dan van toepassing. breedte: 2,55 m of 3,00 als je onder de uitzonderingsregel voor landbouwvoertuigen

Alle regels van het uitzonderlijk vervoer zijn dan van toepassing. breedte: 2,55 m of 3,00 als je onder de uitzonderingsregel voor landbouwvoertuigen max. 4,25 m max. 16,5 m Doordat de machine breder is dan 3,00 m is het een uitzonderlijk voertuig. Doordat de machine breder is dan 3,00 m is het een uitzonderlijk voertuig. 18 max. 4,25 m max. 12 m max.

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering betreffende het ontwerp van

Nadere informatie

Bijlagen bij Beleidsregels ontheffingen artikel 61b RVV1990

Bijlagen bij Beleidsregels ontheffingen artikel 61b RVV1990 Bijlagen bij Beleidsregels ontheffingen artikel 61b RVV1990 Begrippen en Bijlagen (modellen) behorende bij de Beleidsregel: 1. Model-Aanvraagformulier 2. Model-Beschikking 3. Toe te passen Beperkingen

Nadere informatie

CATEGORIE G: TREKKERS

CATEGORIE G: TREKKERS HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS DE CATEGORIE G EVENALS ALLE REGELS DIE VOLGEN ZIJN ENKEL OP HET BELGISCH GRONDGEBIED VAN TOEPASSING Inhoudsopgave DATUM TITEL PAGINANUMMER BIJWERKING LAND- EN BOSBOUWTREKKERS

Nadere informatie

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS DE CATEGORIE G EN ALLE REGELS DIE VOLGEN ZIJN ENKEL OP HET BELGISCH GRONDGEBIED VAN TOEPASSING INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. DEFINITIES...3 1. Categorie G... 3 2. Opmerkingen...

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 JANUARI 2015 P.14.0311.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.0311.N I L A M L, beklaagde, eiser, met als raadsman mr. Jasper Bolle, advocaat bij de balie te Kortrijk. II C C V G, beklaagde,

Nadere informatie

GEEN UITZONDERLIJK VERVOER. ~+-T>mt TTTr^fl-»'' " Hoogte < 4 rn '^ AA t Massa conform technisch reglement. TZONDERiljK VERVOER (categorie i)

GEEN UITZONDERLIJK VERVOER. ~+-T>mt TTTr^fl-»''  Hoogte < 4 rn '^ AA t Massa conform technisch reglement. TZONDERiljK VERVOER (categorie i) Volgens de wetgeving is een voertuig "uitzonderlijk" als het breder is dan 2,55 meter. Gelukkig bestaat er een uitzondering voor landbouwvoertuigen. Deze worden pas vanaf 3 meter bestempeld als "uitzonderlijk",

Nadere informatie

Conceptnota voor nieuwe regelgeving

Conceptnota voor nieuwe regelgeving ingediend op 407 (2014-2015) Nr. 1 24 juni 2015 (2014-2015) Conceptnota voor nieuwe regelgeving van Dirk de Kort, Lode Ceyssens, Karin Brouwers, Martine Fournier, Caroline Bastiaens en An Christiaens betreffende

Nadere informatie

Landbouwvoertuigen. Wegcode Inschrijving Bezoldigd zakenvervoer Technische eisen Verzekering Rijbewijs Weetjes

Landbouwvoertuigen. Wegcode Inschrijving Bezoldigd zakenvervoer Technische eisen Verzekering Rijbewijs Weetjes Landbouwvoertuigen De PowerPoint wordt louter als inlichting aangeboden. Verbindend is alleen de officiële, in het Belgische Staatsblad bekendgemaakte versie van teksten. Wegcode Inschrijving Bezoldigd

Nadere informatie

UITZONDERLIJK VERVOER. Stijn De Sutter 12/03/2014 ANTWERPEN

UITZONDERLIJK VERVOER. Stijn De Sutter 12/03/2014 ANTWERPEN UITZONDERLIJK VERVOER Stijn De Sutter 12/03/2014 ANTWERPEN VOORSTELLING Vlaamse Overheid Departement Mobiliteit en Openbare Werken Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) Afdeling Expertise Verkeer en Telematica

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Beleidsregel 2015 ontheffingen in het kader van artikel 61b van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990

PROVINCIAAL BLAD. Beleidsregel 2015 ontheffingen in het kader van artikel 61b van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Drenthe. Nr. 2799 31 oktober 2014 Beleidsregel 2015 ontheffingen in het kader van artikel 61b van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 Besluit

Nadere informatie

Laatste wijzigingen van de Verkeersreglementering update november 2016

Laatste wijzigingen van de Verkeersreglementering update november 2016 Laatste wijzigingen van de Verkeersreglementering update november 2016 Met medewerking van Inforum en de Dienst Verkeersreglementering van FOD Mobiliteit 1. De invoering van speed pedelecs en spitsstroken

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Brussel-19 VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

Uitzonderlijk vervoer. Agoria 17 december 2015

Uitzonderlijk vervoer. Agoria 17 december 2015 Uitzonderlijk vervoer Agoria 17 december 2015 Wat is een uitzonderlijk voertuig Algemene wetgeving Inhoudstabel KB 15.03.1968 : Algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Antwerpen

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Antwerpen Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Antwerpen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering inzake het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Beleidsregel ontheffingen in het kader van artikel 61b van het RVV

Beleidsregel ontheffingen in het kader van artikel 61b van het RVV Beleidsregel ontheffingen in het kader van artikel 61b van het RVV (geconsolideerde versie, geldend vanaf 1-1-2015) Gegevens van de regeling Overheidsorganisa tie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld

Nadere informatie

Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen

Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen Eisen aan landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en daardoor voortbewogen aanhangwagen AFMETINGEN EN GEWICHTEN Afmetingen van landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, aanhangwagens

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

KB 2 juni 2010 Koninklijk besluit betreffende het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen

KB 2 juni 2010 Koninklijk besluit betreffende het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen KB 2 juni 2010 Koninklijk besluit betreffende het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen VERSLAG AAN DE KONING Sire, Het ontwerp van koninklijk besluit dat we U ter handtekening voorleggen, regelt de

Nadere informatie

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens;

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens; Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: r. GEHANDICAPTENVOERTUIG: voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter

Nadere informatie

Beleidsregel 2015 vergunningen in het kader van artikel 61b van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990

Beleidsregel 2015 vergunningen in het kader van artikel 61b van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 Beleidsregel 2015 vergunningen in het kader van artikel 61b van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 Besluit van College van Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen, tot bekendmaking van

Nadere informatie

ATV. (All Terrain Vehicles)

ATV. (All Terrain Vehicles) ATV (All Terrain Vehicles) ATV (All Terrain Vehicles) 1 Reglementering 2 Homologatie van het voertuig Aanvankelijk werden de ATV s gehomologeerd als bedrijfsmaterieel. Deze homologatie bestaat niet meer

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement ANTWERPEN

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement ANTWERPEN Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement ANTWERPEN VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 705.173

Nadere informatie

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren Gemeente De Panne Inhoud Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2. Overtredingen van de eerste categorie volgens KB van 1 december 1975 openbare

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement LUXEMBOURG

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement LUXEMBOURG Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement LUXEMBOURG VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 56.880

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Luxembourg

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Luxembourg Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Luxembourg VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

NIEUWE WETGEVING IN DE MAAK BETREFFENDE DE BEGELEIDING VAN UITZONDERLIJKE TRANSPORTEN

NIEUWE WETGEVING IN DE MAAK BETREFFENDE DE BEGELEIDING VAN UITZONDERLIJKE TRANSPORTEN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Arrondissement Leuven

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Arrondissement Leuven Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 105.395 107.156

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2017: 1e semester PZ DAMME/KNOKKE-HEIST

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2017: 1e semester PZ DAMME/KNOKKE-HEIST Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2017: 1e semester VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2009-2017 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement Leuven

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement Leuven Overzicht Verkeersinbreuken VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2010-2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 190.157 214.341 182.544 195.545 211.423 217.546

Nadere informatie

Memo. Postbus 154 3990 DD Houten Telefoon 030 290 1624 Email info@tcvt.nl Web www.tcvt.nl BTW 8081.87.326.B01.1210 KvK 11046480

Memo. Postbus 154 3990 DD Houten Telefoon 030 290 1624 Email info@tcvt.nl Web www.tcvt.nl BTW 8081.87.326.B01.1210 KvK 11046480 Memo Postbus 154 3990 DD Houten Telefoon 030 290 1624 Email info@tcvt.nl Web www.tcvt.nl BTW 8081.87.326.B01.1210 KvK 11046480 datum 27 oktober 2015 referentie 15-185(def-2) T-rijbewijs en TCVT betreft

Nadere informatie

a. op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter "P" aangebracht is;

a. op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter P aangebracht is; Reglement 20170619-008 Politieverordening betreffende de gemeentelijk administratieve sancties voor overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en overtredingen betreffende de verkeersborden C3

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Provincie West-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 489.020

Nadere informatie

SignaliSatie op landbouwvoertuigen

SignaliSatie op landbouwvoertuigen SignaliSatie op landbouwvoertuigen Een praktische handleiding Een initiatief van ABS, Agoria, Boerenbond, Fedagrim, FWA en Landbouw-Service Gevalideerd door Centrex wegverkeer en FOD Mobiliteit en Vervoer

Nadere informatie

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve POLITIEVERORDENING BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VOOR OVERTREDINGEN BETREFFENDE HET STILSTAAN EN HET PARKEREN EN OVERTREDINGEN BETREFFENDE DE VERKEERSBORDEN C3 EN F103, VASTGESTELD

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement HALLE- VILVOORDE

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement HALLE- VILVOORDE Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement HALLE- VILVOORDE VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Arrondissement HALLE-VILVOORDE Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Nadere informatie

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Introductie In de regelgeving kunnen onder de elektrische fietsen drie types onderscheiden worden naargelang hun specifieke

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 FEBRUARI 2016 P.14.0696.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.0696.N I 1. S F W R, 2. A R S, 3. M R K, 4. I E A, 5. R.T.S. bvba, met zetel te 8210 Zedelgem, Remi Claeysstraat 23, eisers, burgerrechtelijk

Nadere informatie

Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER

Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de

Nadere informatie

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be VERKEERSBORDEN www.gratisrijbewijsonline.be GEVAARSBORDEN ALGEMEEN Zoals de naam van deze reeks het laat vermoeden, wijzen de gevaarsborden op een mogelijk gevaar. De gevaarsborden worden rechts geplaatst.

Nadere informatie

Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid

Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid 1/6 Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid VOERTUIG LEEFTIJD RIJBEWIJS? Tweewielige bromfiets klasse A 50 cc, 25 km/h Tweewielige bromfiets klasse B 50 cc,

Nadere informatie

UITZONDERLIJK VERVOER INHOUD. AFMETINGEN VOERTUIGEN Gewoon wegverkeer. AFMETINGEN VOERTUIGEN Gewoon wegverkeer

UITZONDERLIJK VERVOER INHOUD. AFMETINGEN VOERTUIGEN Gewoon wegverkeer. AFMETINGEN VOERTUIGEN Gewoon wegverkeer Stijn De Sutter 28 april 2013 VAC Anna Bijns Antwerpen Analyse van ontwerp van verkeersinfrastructuur INHOUD Gewoon verkeer Uitzonderlijk verkeer Geometrie Massa Hoogte IS EEN WEG EEN REISWEG? SIMULATIES

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement West- Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement West- Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement West- Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie Oost-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie Oost-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Provincie Oost-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 468.238

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2016 Provincie West-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL OI + PV 533.900

Nadere informatie

7 MEI Ministerieel besluit betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg. Belgisch Staatsblad 21 mei 1999

7 MEI Ministerieel besluit betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg. Belgisch Staatsblad 21 mei 1999 7 MEI 1999. - Ministerieel besluit betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg. Belgisch Staatsblad 21 mei 1999 HOOFDSTUK I. - Signaleren van werken. Artikel 1. Algemene

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement BRUSSEL-19

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement BRUSSEL-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement BRUSSEL-19 VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 328.637

Nadere informatie

SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN

SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN Een praktische handleiding Een initiatief van ABS, Agoria, Boerenbond, Fedagrim, FWA en Landbouw-Service Gevalideerd door Centrex wegverkeer en FOD Mobiliteit en Vervoer

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Arrondissement Brussel-19

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Arrondissement Brussel-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 258.594 273.354

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Provincie Brabant Wallon

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Provincie Brabant Wallon Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 74.469 72.841

Nadere informatie

VR DOC.0099/1BIS

VR DOC.0099/1BIS VR 2018 0202 DOC.0099/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering betreffende

Nadere informatie

GIDS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN

GIDS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN GIDS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN Editie 04-2015 1. DEFINITIES a) Oldtimer Om in aanmerking te komen voor het oldtimerstatuut gelden twee voorwaarden: 1. Leeftijd alle categorieën van voertuigen met een leeftijd

Nadere informatie

Signalisatie op landbouwvoertuigen

Signalisatie op landbouwvoertuigen Signalisatie op landbouwvoertuigen Een praktische handleiding Een initiatief van ABS, Agoria, Boerenbond, Fedagrim, FWA en Landbouw-Service Gevalideerd door Centrex wegverkeer en FOD Mobiliteit en Vervoer

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018 PZ HERSTAL

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018 PZ HERSTAL Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2010-2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ DAMME/KNOKKE-HEIST

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ DAMME/KNOKKE-HEIST Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ DAMME/KNOKKE-HEIST VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL OI + PV 39.171

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ BLANKENBERGE/ ZUIENKERKE

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ BLANKENBERGE/ ZUIENKERKE Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ BLANKENBERGE/ ZUIENKERKE VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ KRUIBEKE/TEMSE

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ KRUIBEKE/TEMSE Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Nadere informatie

houdende wijziging van het Voertuigreglement in verband met de invoering van typegoedkeuringseisen voor landbouw- of bosbouwtrekkers categorie T4.

houdende wijziging van het Voertuigreglement in verband met de invoering van typegoedkeuringseisen voor landbouw- of bosbouwtrekkers categorie T4. Besluit van houdende wijziging van het Voertuigreglement in verband met de invoering van typegoedkeuringseisen voor landbouw- of bosbouwtrekkers categorie T4.2 Op de voordracht van Onze Minister van Verkeer

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ DENDERLEEUW/ HAALTERT

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ DENDERLEEUW/ HAALTERT Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ DENDERLEEUW/ HAALTERT VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL OI + PV 7.824

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018 PZ 3 VALLEES (COUVIN)

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018 PZ 3 VALLEES (COUVIN) Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2010-2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 AANTAL INBREUKEN

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DAMME/KNOKKE-HEIST

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DAMME/KNOKKE-HEIST Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DAMME/KNOKKE-HEIST VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010

Nadere informatie

VADEMECUM VOOR VOERTUIGEN VAN SPECIALE CONSTRUCTIE PROCES VERBAAL VAN BENAMING (P.V.B.)

VADEMECUM VOOR VOERTUIGEN VAN SPECIALE CONSTRUCTIE PROCES VERBAAL VAN BENAMING (P.V.B.) VADEMECUM VOOR VOERTUIGEN VAN SPECIALE CONSTRUCTIE PROCES VERBAAL VAN BENAMING (P.V.B.) Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid Team Homologatie en Technische Keuring Koning Albert II-laan 20 bus 2 1000

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad

Overzicht Verkeersinbreuken Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad Overzicht Verkeersinbreuken 2016 Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Administratief Arrondissement Brussel-Hoofdstad Vergelijking per jaar: 2008-2016

Nadere informatie

Wijzigingen verkeersreglement op 31 mei en 1 juli 2019

Wijzigingen verkeersreglement op 31 mei en 1 juli 2019 Wijzigingen verkeersreglement op 31 mei en 1 juli 2019 WETTEN VAN 13 APRIL 2019 Op 13 april 2019 werden drie wetten goedgekeurd die het verkeersreglement wijzigen. Deze worden op verschillende data in

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Provincie Antwerpen

Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester. Provincie Antwerpen Overzicht Verkeersinbreuken 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 504.936 559.001

Nadere informatie

Vademecum voor voertuigen van speciale constructie : Proces Verbaal van Benaming (P.V.B.)

Vademecum voor voertuigen van speciale constructie : Proces Verbaal van Benaming (P.V.B.) Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid Team Homologatie en Technische Keuring Koning Albert II-laan 20 bus 2 1000 Brussel T: 02-553 72 57 F: 02-553 71 08 homologatie.voertuigen@mow.vlaanderen.be Vademecum

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DISON/PEPINSTER/ VERVIERS

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DISON/PEPINSTER/ VERVIERS Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DISON/PEPINSTER/ VERVIERS VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018

Nadere informatie

compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers

compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers Ik rij veiliger! In één oogopslag de regels en eisen compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers Veilig (land)bouwverkeer De campagne Veilig (land)bouwverkeer is een

Nadere informatie

RICHTLIJN 2009/66/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

RICHTLIJN 2009/66/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD 1.8.2009 Publicatieblad van de Europese Unie L 201/11 RICHTLIJNEN RICHTLIJN 2009/66/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 13 juli 2009 betreffende de stuurinrichting van landbouw- of bosbouwtrekkers

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied. Hoofdstuk 2. Definities. Afdeling Territoriaal toepassingsgebied

Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied. Hoofdstuk 2. Definities. Afdeling Territoriaal toepassingsgebied Gemeentelijk politieverordening op het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatische werkende toestellen Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied

Nadere informatie

Verklarende nota. Technisch Reglement (KB 15/03/1968)

Verklarende nota. Technisch Reglement (KB 15/03/1968) Verklarende nota Hieronder wordt wat meer informatie gegeven met betrekking tot de wijzigingen die in de verkeersreglementering zijn aangebracht door het KB van 29 januari 2014 (Belgisch Staatsblad 13

Nadere informatie

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven geldig van 1 juli 2018 tot 30 juni 2019 Opgelet: de informatie hieronder is enkel van toepassing voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor het

Nadere informatie

20 november Hervaststelling van politiereglement betreffende stilstaan en parkeren (GAS 4)

20 november Hervaststelling van politiereglement betreffende stilstaan en parkeren (GAS 4) Dossier bestemd voor: college van burgemeester & schepenen gemeenteraad AGB X Dienst: Van: Veiligheid en preventie Barbara Wyseure Referentie: Datum opmaak ontwerpbesluit: Onderwerp: PREV/BW/201118 20

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ LAN (LANDEN)

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ LAN (LANDEN) Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie Limburg

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie Limburg Overzicht Verkeersinbreuken VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2010-2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 330.394 345.380 333.605 342.232 381.450 387.189

Nadere informatie

compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers

compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers Ik rij veiliger! In één oogopslag de regels en eisen compleet met een toolbox Veilig (land)bouwverkeer voor ondernemers en medewerkers Veilig (land)bouwverkeer De campagne Veilig (land)bouwverkeer is een

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 23 juni 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_08110 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ OTTIGNIES-LOUVAIN-LA- NEUVE

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ OTTIGNIES-LOUVAIN-LA- NEUVE Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ OTTIGNIES-LOUVAIN-LA- NEUVE VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018

Nadere informatie

Conceptnota voor nieuwe regelgeving

Conceptnota voor nieuwe regelgeving ingediend op 706 (2015-2016) Nr. 1 15 maart 2016 (2015-2016) Conceptnota voor nieuwe regelgeving van Marino Keulen, Gwendolyn Rutten, Mathias De Clercq, Herman De Croo, Emmily Talpe en Bart Somers betreffende

Nadere informatie

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven geldig van 1 juli 2016 tot 30 juni 2017 Opgelet: de informatie hieronder is enkel van toepassing voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor het

Nadere informatie

Reglement. Hoofdstuk I. Algemene bepalingen. Artikel 1. Doel

Reglement. Hoofdstuk I. Algemene bepalingen. Artikel 1. Doel Politieverordening betreffende overtredingen op het stilstaan en het parkeren en de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen Goedgekeurd in

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ MINOS (MORTSEL)

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ MINOS (MORTSEL) Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Nadere informatie

Concept ten behoeve van internetconsultatie februari Besluit van

Concept ten behoeve van internetconsultatie februari Besluit van Concept ten behoeve van internetconsultatie februari 2016 Besluit van tot wijziging van het Besluit voertuigen ter implementatie van richtlijn nr. 2014/45/EU van het Europees Parlement en de Raad van 3

Nadere informatie

Circulaire RIJBEWIJS

Circulaire RIJBEWIJS PRINCIPE KB Rijbewijs, vakbekwaamheid en nascholing 4 mei 2007 De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer heeft een eigen reglementering (Koninklijk Besluit betreffende het rijbewijs van 23/03/1998)

Nadere informatie

FAQ land- en bosbouwtrekkers: periodieke technische keuring en andere toepasselijke reglementering

FAQ land- en bosbouwtrekkers: periodieke technische keuring en andere toepasselijke reglementering FAQ land- en bosbouwtrekkers: periodieke technische keuring en andere toepasselijke reglementering 1) periodieke technische keuring: over welk voertuig gaat het? De landbouw- of bosbouwtrekker: elk motorvoertuig

Nadere informatie

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015.

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015. Politieverordening betreffende overtredingen op het stilstaan en het parkeren en de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen Goedgekeurd in

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Provincie Oost-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Provincie Oost-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Provincie Oost-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie