Jeugdopleidingsplan Minderhout VV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugdopleidingsplan Minderhout VV"

Transcriptie

1 Jeugdopleidingsplan Minderhout VV Versie 3/2013

2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Visie Elftalposities De posities, benaming, afkorting en nummering Het elftal bij balbezit (B+) Het elftal bij balbezit tegenstander (B-) Belangrijkste principes per positie Elftalposities 5vs5 (duiveltjes tot U9) Elftalposities 8vs8 (U11) Coachingstermen In B In B Doelstelling per leeftijdscategorie Individuele doelstellingen debutantjes Individuele doelstellingen U7 - U8 - U Individuele doelstellingen U Individuele doelstellingen U Individuele doelstellingen U Individuele doelstellingen U Doelstellingen keepers Nuttige tips Individuele doelstellingen U6 - U Individuele doelstellingen U8 - U Individuele doelstellingen U Individuele doelstellingen U15-U

3 1.Visie Kern van het jeugdbeleid van onze club, Minderhout VV, draait om het aanbieden van de voetbalsport aan iedereen die daar binnen onze club gebruik van wil maken. We wensen de drempel binnen onze club laag te houden zodat zoveel mogelijk mensen zich goed voelen en zich kunnen uitleven via de voetbalsport in onze club. Minderhout VV wenst een herkenbaar soort voetbal te brengen die zich bij voorkeur richt op het aanvallende, dominante en initiatiefrijke vlak en dit vanuit een verzorgde opbouw. Om dit te bereiken werd dit jeugdbeleidsplan opgesteld met een duidelijke opleidingstraject vanaf de jonge speler (duiveltjes) tot de volwassen voetballer. Er wordt geopteerd om volgende principes toe te passen om tot een eenvormige opleiding te komen: Wij kiezen voor al onze jeugdploegen voor zonevoetbal; Vanaf 11 vs 11 spelen wij met al onze ploegen ; Doorheen de opleiding werken we met vaste nummers en afkortingen per positie; De verschillende posities worden duidelijk omschreven; Doorheen de opleidingen gebruiken we dezelfde coachingstermen; Flexibiliteit en creativiteit blijven belangrijk maar het bovenstaande primeert; We garanderen minstens 50% speelgelegenheid voor iedere jeugdspeler; Er worden aparte trainingen voor doelmannen voorzien. Het resultaat is ondergeschikt aan de individuele ontwikkeling. De belangrijkste facetten die we alle spelers wensen bij te brengen zijn motivatie, discipline en verzorgd, technisch voetbal. Via gemotiveerde (en bij voorkeur gediplomeerde) trainers alsook onze afgevaardigden en clubleden wensen wij deze visie naar buiten te dragen. Verder is het met dit jeugdbeleidsplan de bedoeling zoveel mogelijk jeugdspelers te laten doorstromen naar het 1 ste elftal zodat deze op termijn grotendeels uit spelers van onze club zal bestaan.

4 2. Elftalposities 2.1 De posities, benaming, afkorting en nummering Om duidelijk te scheppen en verwarring te voorkomen, gebruiken we door heel de club dezelfde benamingen, afkortingen en nummering voor de verschillende posities op het veld. : Doelman (K - nr 1) : Vleugelverdediger (RV nr 2; LV nr 5) : Centrale verdediger (RVC nr 3; LVC nr 4) : Verdedigende middenvelder (RVM nr 6; LVM nr 8) : Aanvallende middenvelder (AM nr 10) : Flankaanvaller (RFA nr 7; LFA nr 11) : Centrumspits (CS nr 9) 2.2 Het elftal bij balbezit (B+) Op onderstaande afbeelding is te zien hoe de ploeg speelt in balbezit (B+). Over het algemeen wordt er voor gezorgd dat het veld breed en lang is zodat het elftal in balbezit de bal goed kan laten rondgaan en de ruimtes groot zijn. Nr 1: zo hoog mogelijk meedoen om zo bij een counter van de tegenpartij met een diepe bal tijdig te kunnen ingrijpen. Nr 2/5: afhankelijk waar de bal zich bevindt, schuift 1 van de flankverdedigers mee in. Is de bal rechts, is dit de RV en omgekeerd. De andere flankverdediger blijft in zijn verdedigende zone naast de VC. Nr 3/4: zij houden controle om in te grijpen bij balverlies. Eén van de VC kunnen inschuiven indien de ruimte er is. Dan moet de RVM of LVM deze positie overnemen. Nr 6/8: in balbezit schuift 1 van de 2 VM steeds in. De andere houdt controle.

5 Nr 10: deze stelt zich aanspeelbaar op in de centrale as en zorgt dat hij zo dicht mogelijk bij de SC speelt. Nr 7/11: deze houden het veld breed en proberen via 1vs1-acties de tegenstander uit te schakelen om nadien een goede voorzet, schot of pass te kunnen afleveren. Indien de actie door de RA wordt gemaakt, dient de LA te anticiperen en naar de 2 de paal te komen. Idem actie via links. Nr 9: deze speelt zo diep mogelijk tegen de laatste man aan om zo diepte in het spel te creëren. Verder dient de SC te anticiperen op voorzetten van de flanken door zich steeds aan de 1 ste paal aan te bieden. Verder dient hij de bal bij te houden om de rest van ploeg te laten aansluiten.

6 2.3 Het elftal bij balbezit tegenstander (B-) Op onderstaande afbeelding is te zien hoe de ploeg bij balbezit van de tegenstander (B-). Over het algemeen wordt ervoor gezorgd dat het veld klein en smal gemaakt wordt zodat de centrale as druk bezet is en de ruimte tussen de spelers onderling klein is. De focus ligt dus op het maken van een "blok" en het kantelen ervan. Nr 1: op de rand van het doelgebied (= de kleine backlijn). Nr 2/5: deze spelen beiden dicht bij de VC. Afhankelijk waar de bal is, zullen zij gestaffeld staan met de rest van de verdediging. Bv.: de bal is op rechts bij de linkeraanvaller van de tegenpartij. De RV zet druk en krijgt rugdekking van RVC. De LVC pakt de diepe spits van de tegenstander op en geeft op zijn beurt rugdekking aan de RVC. De LV komt naar binnen, laat zijn rechtstreekse tegenstander los en geeft rugdekking aan LVC. Omgekeerd idem langs links. Nr 3/4: zie nr. 2/5 Nr 6/8: zij spelen kort voor de verdediging en houden de linies dicht bij elkaar. Zij zullen mee kantelen indien het spel verlegd wordt van de ene kant naar de andere. Nr 10: deze stelt zich kort voor de 2 VM op. Nr 7/11: deze komen naar binnen en spelen kort bij de AM. Indien de bal naar de flank gespeeld wordt voor de opkomende RV/LV van de tegenstander stappen zij uit het blok en zetten druk op de tegenstander. Nr 9: deze blijft zo diep mogelijk spelen om ervoor te zorgen dat de 2 VC van de tegenpartij niet kunnen inschuiven en zorgt er verder voor dat bij balverovering er steeds een aanspeelpunt voorin is.

7

8 2.4 Belangrijkste principes per positie Doelman (K nr 1) Specifieke kwaliteiten: balbehandeling, reflexen, anticiperen/positiespel bij uitkomen/hoge ballen, wegboksen, uittrappen, communicatie Teamfunctie bij B+: zo hoog mogelijk spelen (minstens op de rand van de 16 meter) om mogelijke diepe ballen te onderscheppen coaching van het elftal i.v.m. het overnemen van posities bij inschuiven goede opbouw verzorgen steeds aanspeelbaar blijven (spelen als laatste man waar steeds de bal naar toe kan) Teamfunctie bij omschakeling van B+ B-: onmiddellijke coaching van het elftal i.v.m. het innemen van de elftalposities concentratie terug zakken naar het strafschopgebied alert voor de onmiddellijk diepe bal die gespeeld kan worden door de tegenstander Teamfunctie bij B-: coaching van het elftal i.v.m. het innemen van de elftalposities goed anticiperen/positiespel bij het uitkomen om ervoor te zorgen dat het 1vs1 vermeden of gewonnen wordt. goed anticiperen/positiespel bij hoge ballen concentratie Teamfunctie bij omschakeling van B- B+: de opbouw snel én goed kunnen starten d.m.v. pass, uitworp, uittrap of doeltrap onmiddellijke coaching van het elftal bij omschakeling concentratie bij onmiddellijk balverlies Flankverdediger (RV/LV nr 2/5) Specifieke kwaliteiten: tackelen, positiespel, uithoudingsvermogen, snelheid, anticiperen, doorzettingsvermogen, passen, koppen, voorzet, duelkracht Teamfunctie bij B+: in de opbouwfase aanspeelbaar zijn (opengedraaid staan, breed houden en de bal in de ruimte vragen)

9 goede passing ondersteuning bieden aan de RA/LA en het middenveld bij het inschuiven van 1 van de VC, naar binnen komen en positie houden bij B+ op de andere flank moet de RV/LV verdedigend denken geen balverlies bij diagonale pass of pass in de breedte goede voorzetten afleveren Teamfunctie bij omschakeling van B+ B-: Onmiddellijk verdedigende positie innemen zijn verdedigende zone bewaken coaching naar de spelers rondom hem Teamfunctie bij B-: directe tegenstander uitschakelen zijn verdedigende zone bewaken en vermijden dat te gemakkelijk voorzetten kunnen gegeven worden knijpen en rugdekking geven aan de VC indien de bal aan de andere kant is. Hierbij de directe tegenstander loslaten maar steeds deze speler in het oog houden. Goed anticiperen bij crosspass of doorsteekpass van de tegenstander. coaching naar de spelers rondom hem vooral niet kruisen met de rest van de verdediging maar de lopende tegenstander doorgeven naar de speler in de zone naast hem Teamfunctie bij omschakeling van B- B+: onmiddellijk zich aanspeelbaar opstellen door open te gaan staan in de breedte van het veld goede passing bij B+ op de andere flank moet de RV/LV verdedigend denken goede coaching en de bal vragen Centrale verdediger (RVC/LVC nr 3/4) Specifieke kwaliteiten: mandekking, tackelen, sprongkracht, koppen, positiespel, beslissingen nemen (tactiek), anticiperen, snelheid, duelkracht, passing Teamfunctie bij B+: in de opbouwfase aanspeelbaar zijn, verder uitzakken om aanspeelbaar te zijn goede passing en liefst snel en vooruit, zeker geen onnodige risico s nemen

10 inschuiven indien mogelijk de organisatie bewaken (niet iedereen weg achterin) + anticiperen op B- medespeler coaching i.v.m. het aansluiten met de verdedigende linie Teamfunctie bij omschakeling van B+ B-: onmiddellijk verdedigende positie innemen centrale as dichthouden coaching naar de spelers rondom hem Teamfunctie bij B-: directe tegenstander uitschakelen zijn verdedigende zone bewaken 1 VC geeft mandekking, andere VC geen rugdekking knijpen en rugdekking geven aan de VR/VL indien de bal aan de andere kant is. Hierbij de directe tegenstander loslaten maar steeds deze speler in het oog houden en samenwerken met de andere VC de verdedigende linie kort bij elkaar houden t.o.v. de rest van het elftal coaching naar de spelers rondom hem hoe dichter bij het doel, hoe strakker de mandekking Teamfunctie bij omschakeling van B- B+: onmiddellijke positie kiezen om aanspeelbaar te zijn goede passing en liefst vooruit inschuiven indien mogelijk maar anticiperen op wat gaat volgen de organisatie bewaken (niet iedereen weg achterin) coaching i.v.m. het aansluiten met de verdedigende linie Verdedigende middenvelder (RVM/LVM nr 6/8) Specifieke kwaliteiten: tackelen, positiespel, passing, uithoudingsvermogen, duelkracht, inzet, teamwork, beslissingen nemen Teamfunctie bij B+: steeds centraal aanspeelbaar zijn 1 van de 2 VM biedt ondersteuning aan de AM en de aanvallers goede simpel passing: eerst vooruit, dan in de breedte en dan achteruit loopactie maken: in de diepte of om iemand anders vrij te krijgen

11 1 van de 2 VM houdt positie en de controle over het middenveld en anticipeert reeds op mogelijk B- het spel verplaatsen bij een voorzet van de flank staat 1 van 2 VM t.h.v. de 16 meter om de afvallende bal op te vangen. Trappen op doel indien er zich een mogelijkheid voordoet. Teamfunctie bij omschakeling van B+ B-: keuzes maken in het duel: ofwel kort erop ofwel remmend wijken om de tegenstander op te houden goede coaching i.v.m. het innemen van de verdedigende posities van de middenvelders t.o.v. elkaar slimme overtredingen maken Teamfunctie bij B-: de centrale as bezetten goed positiespel: kort bij de verdediging spelen keuzes maken in het duel: ofwel kort erop ofwel remmend wijken om de tegenstander op te houden. Zeker druk op de bal om schoten uit de 2 de lijn of voorzetten te verhinderen kantelen en knijpen indien de bal aan de andere kant is. Directe tegenstander loslaten en druk zetten indien de bal in de verdedigende zone komt slimme overtreding maken coaching naar de spelers rondom hem Teamfunctie bij omschakeling van B- B+: snel de vrije ruimte centraal opzoeken om zich aanspeelbaar op te stellen goede passing: eerder in de diepte dan in de breedte 1 van de 2 VM schuift direct mee in naar voren, de andere houdt controle coaching i.v.m. het aansluiten van het middenveld bij de aanval Aanvallend middenvelder (AM nr 10) Specifieke kwaliteiten: creativiteit, techniek, passing, afwerken, beslissingen nemen, bewegen zonder bal, anticiperen, uithoudingsvermogen Teamfunctie bij B+: aanspeelbaar zijn: zowel in de voet als in de diepte zo dicht mogelijk bij de SC spelen zodat deze niet op een eiland komt te staan en proberen de bal bij te houden.

12 loopactie maken: in de diepte, breedte of om iemand anders vrij te krijgen voor het doel van de tegenstander komen bij een voorzet, durven trappen uit de 2 de lijn, aandacht voor de rebound keuzes maken: risicopass of balbezit Teamfunctie bij omschakeling van B+ B-: keuzes maken: ofwel onmiddellijk druk op de bal, ofwel remmend wijken om de tegenstander op te houden, ofwel eerst positie innemen dicht bij de 2 VM eventueel meekantelen op het middenveld Teamfunctie bij B-: dicht tegen de 2 VM aansluiten om de centrale as druk te bezetten opvangen van inschuivende spelers van de tegenstander keuzes maken in het duel: ofwel duel aangaan, ofwel remmend wijken om de tegenstander op te houden eventueel meekantelen op het middenveld goede coaching naar de spelers rondom hem Teamfunctie bij omschakeling van B- B+: aanspeelbaarheid tussen de linies of in de vrije ruimte. Bij de omschakeling direct de bal opeisen keuzes maken: balbezit spelen of de actie vooruit Flankaanvaller (RFA/LFA nr 7/11) Specifieke kwaliteiten: passing, beslissingen nemen, creativiteit, balaanname, voorzetten, explosiviteit, snelheid, techniek, afwerken Teamfunctie bij B+: zich aanspeelbaar opstellen in de breedte. Diep genoeg gaan staan om zo te kunnen uitzakken en ruimte te maken voorin. onvoorspelbaar zijn in zowel de loopactie (vooracties maken) als de actie 1vs1 (passeeracties) rendement halen door goede keuzes te maken: ofwel actie, ofwel pass proberen de achterlijn te halen en goede voorzetten te geven op voorzetten van de andere flank anticiperen aan de 2 de paal, durven trappen op doel. juiste moment kiezen om de flankverdediger van de tegenstander weg te trekken uit zijn verdedigende zone en ruimte te maken voor de opkomende RV/LV of AM Teamfunctie bij omschakeling van B+ B-:

13 keuzes maken: ofwel onmiddellijk druk op de bal, ofwel remmend wijken om de tegenstander op te houden, ofwel eerst positie innemen dicht bij de 2 VM verdedigende positie innemen zodat de centrale as druk bezet is slimme overtredingen maken Teamfunctie bij B-: naar binnen knijpen om de centrale as te bezetten en het juiste moment van druk zetten kiezen kantelen en knijpen indien de bal aan de andere kant is. Hierbij de rechtstreekse tegenstander in het oog houden anticiperen op een fout in B+ van de tegenstander om snel uit te breken (alert zijn) goede coaching rondom hem Teamfunctie bij omschakeling van B- B+: zich onmiddellijk aanspeelbaar opstellen rendement halen door goede keuzes te maken: ofwel actie, ofwel pass het veld onmiddellijk groot maken door het veld breed te maken en te anticiperen op een steekpass in de rug van de tegenspeler Centrumspits (CS nr 9) Specifieke kwaliteiten: snelheid, koppen, afwerken, passing, duelkracht, anticiperen, bewegen zonder bal, balaanname, techniek, creativiteit, beslissingen nemen, sprongkracht Teamfunctie bij B+: aanspeelbaar zijn zowel in de voet als in de diepte maar niet in dezelfde richting als de AM bewegen. de bal vast houden zodat de rest van de ploeg kan bijsluiten keuzes maken: ofwel balbezit, ofwel actie maken in de 16 meter beslissend zijn, scherp zijn voor doel, met risico durven schieten en afwerken op een voorzet van de flank anticiperen aan de 1 ste paal Teamfunctie bij omschakeling van B+ B-: direct druk zetten op de bal de tegenstander ophouden en de passlijnen eruit halen terug positie diep en centraal innemen Teamfunctie bij B-:

14 keuzes maken: ofwel remmend wijken om de tegenstander op te houden, ofwel de tegenstander een kant opdwingen, ofwel de passlijn eruit halen vanaf een bepaalde zone in het veld. druk zetten op de tegenstander in balbezit vanaf dat het signaal door de VM gegeven wordt slimme overtredingen maken als diepste speler van het elftal ervoor zorgen dat bij balverovering je aanspeelbaar bent Teamfunctie bij omschakeling van B- B+: direct aanspeelbaar zijn centraal in de diepte zo diep mogelijk gaan staan om de ruimte groot te maken de bal vast houden zodat de rest van de ploeg kan bijsluiten

15 3. Elftalposities 5vs5 (duiveltjes tot U9) Om van jongs af aan met het latere systeem van de mee te zijn is het noodzakelijk dat een deel van dit systeem reeds terugkomt in de jeugdcategorieën van de duiveltjes tot U9. We denken hierbij concreet aan het 5vs5 waarbij de posities 1, 4, 7, 9 en 11 toegepast worden. Zij spelen op een veld van 35 meter op 25 meter in een veldbezetting van enkele ruit (ook wel vliegtuigformatie genaamd). Dit vormt dan ook de onderstaande opstelling. Enkele bemerkingen : - We trachten in deze categorieën reeds de opbouw van achteruit aan te moedigen. De keeper legt de bal op de grond en tracht een medespeler aan te spelen. - We laten de spelers rouleren binnen de ruit, zodat de spelers verschillende posities leren kennen. Dit is van belang voor hun verdere ontwikkeling.

16 4. Elftalposities 8vs8 (U11) Om de overgang naar de 11vs11 te maken is de leeftijdcategorie préminiemen (U11) zeer belangrijk. Bij het concept van de duiveltjes worden dan ook enkele extra cruciale posities toegevoegd. Deze zijn de posities 2, 5 en 10. Zij spelen op een veld van 60 meter op 40 meter in een veldbezetting van dubbele ruit. Dit vormt dan ook volgende opstelling:

17 Vanaf de miniemen (U13) wordt er dan 11vs11 gespeeld op een volledig veld waarbij de posities 3, 6 en 8 worden toegevoegd. 5. Coachingstermen Omdat het belangrijk is dat iedereen duidelijk weet wat hij moet doen binnen een elftal, worden volgende coachingstermen in al onze elftallen gebruikt. Steeds dient de eigen naam of de naam van de medespeler geroepen te worden aansluitend op of voor de coachingsterm wordt gebruikt. 5.1 In B+ TERM Tijd Kaats Vast Alleen Sluiten Verleggen Helpen Laat lopen OMSCHRIJVING De speler staat vrij om de bal aan en mee te nemen. De speler heeft tijd om de bal aan te nemen en moet kaatsen. De speler die de bal heeft of ontvangt, moet de bal aan de voet houden om andere spelers tijd te geven om bij te sluiten. De aangespeelde speler moet doordraaien of reeds opengedraaid staan zodat hij een groot gedeelte van het veld kan overzien en de pass in veel richtingen kan geven alsook direct meters kan maken omdat hij vrij staat. Als vanuit de verdediging een bal voorwaarts wordt gespeeld, waarbij snel aan of bijgesloten moet worden. Dit kan ook als de tegenstander de bal terugspeelt. Op het moment dat de bal vanaf de zijkant richting centrum wordt gespeeld en erop geopend kan/moet worden naar de andere flank van het veld Bij B+ van een speler dient een speler in de linie daarachter zich duidelijk aan te bieden, maar wel duidelijk achter de bal, zodat de speler in B+ eventueel kan terugspelen. De speler die wordt aangespeeld kan de bal laten lopen voor: een medespeler die in een betere positie staat of om de bal te

18 laten lopen waardoor hij sneller kan draaien en tempo kan maken. Steunen Speel Los Terug Diep Cross bal De middenvelders moeten steun geven aan de flanken om de bal eruit te halen. Daarbij moet de ruimte niet worden dicht gelopen. Ook is de ondersteunde speler in de buurt bij eventueel B-. Wanneer een speler de bal vraagt van een medespeler. De keeper roept los als hij vindt dat zijn spelers de bal niet meer mogen aanraken. De keeper roept terug als de bal teruggespeeld moet worden. Wanneer een speler een loopactie maakt en daarbij de bal in de diepte wil hebben. De medespeler moet trachten het spel te verleggen met een lange bal naar de overzijde van het veld. 5.2 In B- TERM Doordekken Knijpen/kantelen Druk Pressing Duel Weg OMSCHRIJVING De tegenstander moet kort gevolgd worden als de tegenstander zich in de richting van zijn eigen doel beweegt. De spelers geven bij B+ van de tegenpartij onderling rugdekking aan de kant waar bij de bal is. Daarbij wordt naar binnen geknepen. De andere zijde laten zij vrij. De speler die het dichtst bij de balbezittende tegenstander staat, moet druk op de bal zetten. Bij een slechte controle of pass gaat de speler het dichtst bij de bal trachten de bal af te nemen. De keeper of speler roept duel wanneer hij zelf niet komt, maar zijn medespeler het duel moet aangaan De keeper of speler geeft aan dat de speler de bal moet wegspelen.

19 Niet terug De keeper geeft aan dat de speler de bal moet wegspelen. 6. Doelstelling per leeftijdscategorie Om gemakkelijker de uiteindelijke doelstellingen te bereiken, worden er per leeftijdscategorie ook individuele en teamdoelstellingen vooropgesteld. Deze komen terug uit het leerplan opgesteld door KBVB. Dit maakt ook dat aan de hand van evaluaties de ontwikkeling van de spelers binnen het spelconcept van MVV goed opgevolgd kan worden. Verder blijven de doelstellingen van de laagste leeftijdscategorie nog steeds belangrijk bij de hoogste leeftijdscategorie en waar nodig kunnen ze al dan niet op een hoger en moeilijker niveau getraind worden. De doelstellingen zijn steeds opgedeeld in basics (= individuele technisch en tactische handelingen die elke speler dient te bezitten; = basiscompetenties) en teamtactics (= handelingen die spelers in een team dienen uit te voeren waarbij ze de basics, de fysieke en de mentale vaardigheden gebruiken). Deze basics en teamtactics zijn telkens opgedeeld in B+ en B Individuele doelstellingen debutantjes De debutantjes (leeftijd 5-6 jaar) bevinden zich nog in de exploratiefase. Hierbij is het fun-aspect zeer belangrijk zodat ze al spelende kunnen leren. Er wordt vooral gespeeld in situaties "ik, de bal en het doel" om later over te gaan in 1vs1-duels. Ze moeten leren zelfontdekkend te zijn en daardoor spontaan te leren. Enkele algemene richtlijnen voor de trainer: Fysiek Mentaal Kracht: Lenigheid: Uithoudingsvermogen: Snelheid: Coördinatie: Heel weinig Meestal groot Erg oneconomisch lopen (hierdoor veel energieverlies), snel moe (maar ook snel recuperatie) Reactiesnelheid in spelvorm Weinig (zowel inzake het lichaam, de ruimte als de tijd), geen voorkeursvoet Persoonlijkheid: Teamplayer: Grote spontaniteit, speels, plezier maken, onrustig, snel afgeleid, kan zich niet lang concentreren Sterk op zichzelf gericht

20 Relatie met de trainer: Gehecht aan de coach, kijkt op naar de coach, bootst de coach na Er wordt vooral in het begin getraind op algemene lichaams en balvaardigheden en de oog-hand en de oog-voetcoördinatie: werpen, vangen en trappen. Na verloop van tijd gelden de volgende doelstellingen: BASICS TEAMTACTICS B+ B- B+ B- Balgewenning met de voet: leiden, dribbelen en trappen De bal afpakken + het scoren beletten NVT NVT 6.2 Individuele doelstellingen U7 - U8 - U9 - Het verwerven van een veelzijdige, dynamische balvaardigheid door toepassing van verschillende dribbel-, kap- en draaitechnieken (Coerver). - Zo sterk mogelijk worden in één tegen één situaties. - Zo goed mogelijk individueel en met behulp van medespelers via korte passing een tegenstander uitschakelen - Zoveel mogelijk de polyvalentie bevorderen en creatieve en tweevoetige spelers opleiden. - Het leren opbouwen van een aanval vanuit de verdediging (keeper). - Het begrijpen van de beginselen van het zonevoetbalsysteem Enkele algemene richtlijnen voor de trainer: Fysiek Mentaal Kracht: Lenigheid: Uithoudingsvermogen: Snelheid: Coördinatie: Natuurlijke bewegingen, duelvormen tussen evenwichtige groepen Meest gunstige leeftijd Training volstaat Reactie en startsnelheid in spelvorm; looptechniek enkel observeren en speels scholen Lichaamscoördinatie, ooghandcoördinatie, oogvoetcoördinatie

21 Persoonlijkheid: Teamplayer: Leergierig, concentratie neemt toe Bereid om deel uit te maken van een team BASICS TEAMTACTICS B+ B- B+ B- leiden en dribbelen korte passing controle op lage bal doelpoging tot 10 m (dichtbij) doelpoging op lage voorzet vrij en ingedraaid staan vrijlopen: aanspeelbaar zijn door vrije ruimte op te zoeken inworp opstelling tussen tegenspeler en doel korte dekking op korte pass interceptie of afweren van korte pass openen breed openen diep infiltratie met de bal: leiden of dribbelen (challenge) een doelkans creëren via een individuele actie zo snel mogelijk afwerken bij een werkelijke doelkans druk zetten op de tegenstander in balbezit het duel nooit verliezen: zich nooit laten uitschakelen doelpoging afblokken 6.3 Individuele doelstellingen U11 - Het verwerven van een veelzijdige, dynamische balvaardigheid door toepassing van verschillende dribbel-, kap- en draaitechnieken (Coerver). - Zo sterk mogelijk worden in één tegen één situaties. - Zo goed mogelijk individueel en met behulp van medespelers via korte passing een tegenstander uitschakelen - Zoveel mogelijk de polyvalentie bevorderen en creatieve en tweevoetige spelers opleiden. - Het leren opbouwen van een aanval vanuit de verdediging (keeper). - Het begrijpen van de beginselen van het zonevoetbalsysteem Enkele algemene richtlijnen voor de trainer: Fysiek Mentaal Kracht: Spelen met het eigen lichaamsgewicht, duelvormen tussen evenwichtige groepen

22 Lenigheid: Uithoudingsvermogen: Snelheid: Coördinatie: Neemt af dus stimuleren Omvang training + andere bewegingselementen aanbieden Reactie-, startsnelheid en versnellen in spelvorm (let op recuperatie); looptechniek verbeteren Lichaamscoördinatie, ooghandcoördinatie, oogvoetcoördinatie Persoonlijkheid: Teamplayer: Wil zich meten met anderen, kritisch tegenover eigen prestatie en die van anderen Kan in teamverband een doel nastreven BASICS TEAMTACTICS B+ B- B+ B- halflange passing controle op halfhoge bal doelpoging vanop 15 à 20 m (halfver) doelpoging op halfhoge voorzet vrijlopen om zelf aanspeelbaar te zijn steunen corner + indirecte vrije trap speelhoeken afsluiten korte dekking op halflange pass interceptie of afwerken halflange pass corner + indirecte vrije trap ruimte creëren voor zichzelf en het benutten ervan geen dom balverlies waardoor de tegenpartij een doelkans krijgt een lijn overslaan bij passing diep infiltratie op het juiste moment (bij ruimte) dekking door dichtste medespeler een meeschuivende doelman (hoge positie) de bal recuperen door interceptie 6.4 Individuele doelstellingen U13 - Verbeteren van de technische bagage van elke speler. - Aanleren van motorische vaardigheden (gouden leeftijd). - Trachten de spelers een juiste mix te bieden van mix van tactische en technische trainingen. - Zowel de basics als de teamtactics ruim aan bod laten komen.

23 Enkele algemene richtlijnen voor de trainer: Fysiek Mentaal Kracht: Lenigheid: Uithoudingsvermogen: Snelheid: Coördinatie: Geen specifieke krachttraining; natuurlijke bewegingen; veelzijdigheid; duels tussen evenwichtige groepen Grote algemene stijfheid dus aan werken Omvang training + korte duurinspanningen met bal Explosief vermogen en maximale snelheid in spelvormen (juiste arbeid/rust verhouding respecteren); looptechniek verbeteren Herhalen basistechnieken, zeker op bij begin puberteit (groeisprint) Persoonlijkheid: Teamplayer: Stijging beoordelingsvermogen, heeft eigen mening Wil zich laten gelden BASICS TEAMTACTICS B+ B- B+ B- controle op hoge bal vrijlopen om een medespeler aanspeelbaar te maken vrijlopen door diep in de vrije ruimte te lopen (buitenspel omzeilen) directe vrije trap speelhoeken afsluiten onderlinge dekking directe vrije trap driehoeksspel (juiste onderlinge afstanden) ruimte creëren voor medespeler en het benutten ervan zo snel mogelijk de bal nauwkeurig doorspelen diepte induiken maar opletten voor buitenspel balrecuperatie: 1 ste actie is diepte- speelveld verkleinen: sluiten (35 m op 35 m) evenredige onderlinge afstand blokvorming schuiven en kantelen van het blok voorzet beletten onmiddellijk na balverlies druk zetten en dieptepass

24 gericht verhinderen 6.5 Individuele doelstellingen U15 - Verbeteren van de technische bagage van elke speler. - Aanleren van motorische vaardigheden (gouden leeftijd). - Trachten de spelers een juiste mix te bieden van mix van tactische en technische trainingen. - Zowel de basics als de teamtactics ruim aan bod laten komen. Enkele algemene richtlijnen voor de trainer: Fysiek Mentaal Kracht: Lenigheid: Uithoudingsvermogen: Snelheid: Coördinatie: Geen specifieke krachttraining; natuurlijke bewegingen; veelzijdigheid; duels tussen evenwichtige groepen Grote algemene stijfheid dus aan werken Omvang training + korte duurinspanningen met bal Explosief vermogen en maximale snelheid in spelvormen (juiste arbeid/rust verhouding respecteren); looptechniek verbeteren Herhalen basistechnieken, zeker op bij begin puberteit (groeisprint) Persoonlijkheid: Teamplayer: Stijging beoordelingsvermogen, heeft eigen mening Wil zich laten gelden BASICS TEAMTACTICS B+ B- B+ B- lange passing doelpoging vanaf korte dekking op lange pass een zo hoog mogelijke geen kruisbewegingen

25 20 m (ver) doelpoging op hoge voorzet interceptie of afweren van lange pass balsnelheid ontwikkelen subtiele eindpass in de diepte trappen diep blijven spelen maken VC dichtst bij het duel bepaalt de offsidelijn een eindpass in de diepte beletten: centrum afsluiten 6.6 Individuele doelstellingen U17 - Aanvallend voetbal brengen. - Creativiteit en initiatief durven nemen op alle posities. - Dominantie in het duel 1:1, zowel aanvallend en verdedigend. - Gerichte opbouw van achteruit. - Verdedigen als middel en niet als doel (spelen om te winnen en niet om niet te willen verliezen). - De speler dient zich te specialiseren in een bepaalde positie en moet de taken daaraan verbonden perfect kunnen uitvoeren. - Aanpassen aan de tegenstander zonder de eigen spelfilosofie te verloochenen. - De basics nog verfijnen en kunnen uitvoeren in wedstrijdomstandigheden (vervolmaken via individuele training). Enkele algemene richtlijnen voor de trainer: Fysiek Mentaal Kracht: Lenigheid: Uithoudingsvermogen: Snelheid: Coördinatie: Snelheid-kracht: afhankelijk van de lichaamsbouw van de speler Onderhouden i.f.v. blessures Duurtrainingen (geen weerstand) Explosief vermogen en maximale snelheid in spelvorm (juiste arbeid/rustverhouding respecteren); looptechniek verbeteren Basistechnieken blijven herhalen want door lengtegroei ontstaat verminderde

26 bewegingscontrole Persoonlijkheid: Teamplayer: Toont minder zelfvertrouwen, gaat op zoek naar zijn eigen ik, zet zich af tegen normale waarden Moet meer en meer aangemoedigd worden om te willen winnen en moet daarvoor bepaalde opofferingen doen. BASICS TEAMTACTICS B+ B- B+ B- vervolmaking via individuele training vervolmaking via individuele training diagonale in & out passing naar de zwakke zone van de tegenstander een bruikbare voorzet voor doel trappen efficiënte bezetting voor doel: 1 ste paal, 2 de paal en 16 meter strikte dekking ontvluchten: snel bewegen de verste spelers lopen zich vrij net voor balrecuperatie (loshaken/uit het blok gaan) spelers in het blok: enkelen infiltreren collectieve pressing bij kans op balrecuperatie efficiënte bezetting voor doel: 1 ste paal, 2 de paal en 16 meter kortere dekking in de waarheidszone (split-vision: bal/man/doel) geen systematisch buitenspel door stap te zetten een hoge compacte T-vorm (4 spelers en de keeper) T-vorm: tegenaanval afremmen niet T-vorm: zo snel mogelijk terug (organisatie)

27 7. Doelstellingen keepers 7.1 Nuttige tips - De trainer en de keeper moeten één geheel zijn = vertrouwen! - We betrekken onze keepers op trainingen zoveel mogelijk in het spel (opbouw van achteruit). Een goede tip hiervoor is om de wedstrijdvormen waar mogelijk door de keepers op te laten starten. - We moedigen de keepers aan om naar de keeperstraining te komen. Deze zijn voor hun technische ontwikkeling belangrijker dan de groepstraining. 7.2 Individuele doelstellingen U6 - U7 Er wordt op deze leeftijd nog zoveel mogelijk gerouleerd qua posities, en dit geldt ook voor de keepers. We werken niet per se met vaste doelmannen. 7.3 Individuele doelstellingen U8 - U11 In deze leeftijdsgroep ligt de nadruk op het aanleren (U8-U9) en verbeteren (U11) van de basistechnieken Doelstellingen Techniek - Uitgangshouding - Verplaatsing in en voor het doel d.m.v. voetenwerk (sprinten, draaien, keren) - Oprapen - Onderhands vangen - Blokkeren met buik/borst - Bovenhands vangen - Vallen - Duiken (U10/11-keepers) - Uitwerpen - Trappen/passen Doelstellingen Tactiek Verdedigend - Opstellen en positiespel in het doel - Opstellen en positiespel voor het doel met het oog op onderscheppen diepteballen - Duel 1 : 1

28 Opbouwend - Spelhervattingen - Voortzetting na het in balbezit komen - Verwerken terugspeelbal Coachen en organiseren (dit geldt van de U10/U11-keepers) Balbezit eigen team - Van het doel af opstellen - Verdediging aansturen door korte en verstaanbare termen : - TIJD = speler heeft tijd - WEG = speler moet de bal wegwerken - NIET TERUG = speler mag niet terugspelen - VOORUIT = speler moet bal vooruit spelen Balbezit tegenstander - Verdediging aansturen: - LOS = bal voor de keeper - JIJ = voor de medespeler 7.4 Individuele doelstellingen U13 In deze leeftijdsgroep ligt de nadruk op het onderhouden van de basistechnieken. Door consequente training kan de basis gelegd worden om de technieken veder te ontwikkelen. Belangrijk is een goed voorbeeld van vooral de trainer op ieder gebied (techniek, gedrag, respect voor materiaal etc.) Doelstellingen Techniek Verdedigend zonder bal - Uitgangshouding - Verplaatsing in en voor het doel d.m.v. voetenwerk (sprinten, draaien, keren) - Schijnbewegingen met het lichaam - Springen (1 - en 2-benige afzet, van stand of een aanloop van 1 of meer passen) Verdedigend met bal - Oprapen - Onderhands vangen - Blokkeren met buik/borst - Bovenhands vangen met weerstand van een tegenstander - Vallen

29 - Duiken - Tippen - Uitwerpen - Trappen/passen buiten de 16-meter Opbouwend /aanvallend - Trap uit de handen; volley en drop kick - Werpen, rollen, slingerworp, strekworp - Doeltrap Doelstellingen Techniek Verdedigende situaties - Opstellen en positiespel in en voor het doel - Opstellen en positiespel bij diepteballen en ballen van de zijkant - Positiespel bij hoekschop, vrije trap en penalty Opbouwend - Spelhervattingen - Voortzetting na het in balbezit komen - Verwerken terugspeelbal Coachen en organiseren Balbezit eigen team - Van het doel af opstellen - Verdediging aansturen door korte en verstaanbare termen - Coachtermen: TIJD, WEG, NIET TERUG en VOORUIT HIER = de terugspeelbal Balbezit tegenstander - Verdediging aansturen - Coachtermen: LOS en JIJ 7.5 Individuele doelstellingen U15-U17 In deze leeftijdsgroep ligt de nadruk op het veel bewegen met en zonder bal. Het veelal werken aan de techniektraining en het onderhouden van de basistechniek moet nu worden gecombineerd met het conditionele aspect. Ook wordt nu de ploegentactiek en de taak binnen van de keeper bespreekbaar.

30 7.5.1 Doelstellingen Techniek Verdedigend zonder bal - Uitgangshouding - Verplaatsing in en voor het doel d.m.v. voetenwerk (sprinten, draaien, keren) - Schijnbewegingen met het lichaam - Springen (1- en 2-benige afzet, van stand of een aanloop van 1 of meer passen) Verdedigend met bal - Oprapen - Onderhands vangen - Blokkeren met buik/borst - Bovenhands vangen met weerstand van een tegenstander - Vallen - Duiken - Tippen - Uitwerpen - Trappen/passen buiten de 16-meter Opbouwend /aanvallend - Trap uit de handen; volley en drop kick - Werpen; rollen, slingerworp, strekworp - Doeltrap Doelstellingen Techniek Verdedigende situaties - Opstellen en positiespel in en voor het doel - Opstellen en positiespel bij diepteballen en ballen van de zijkant - Positiespel bij hoekschop, vrije trap en penalty Opbouwend - Spelhervattingen - Voortzetting na het in balbezit komen - Verwerken terugspeelbal Coachen en organiseren Balbezit eigen team - Van het doel af opstellen

31 - Verdediging aansturen door korte en verstaanbare termen - Coachtermen : TIJD, WEG, NIET TERUG en VOORUIT HIER = de terugspeelbal Balbezit tegenstander - Verdediging aansturen - Coachtermen: LOS en JIJ

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 VZW Jeugdvoetbal Kampenhout Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 Talent ontwikkeling plan U 6 September week 2: Funtraining September week 4: balgewenning

Nadere informatie

Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics

Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics Balbezit (TT+) Opbouwzone beheersen Aanspeelbaarheid Progressieve balcirculatie Infiltratie naar de waarheidszone De offensieve waarheidszone beheersen Offensieve

Nadere informatie

JEUGDWERKING FC ZWANEVEN

JEUGDWERKING FC ZWANEVEN JEUGDWERKING FC ZWANEVEN JEUGDOPLEIDINGSPLAN 1.1 Algemene principes De doelstelling van het opleidingsplan is een kwalitatief goede opleiding verzorgen. Elk kind is hierbij even belangrijk. Wij willen

Nadere informatie

Jaarplanning SCHOLIEREN

Jaarplanning SCHOLIEREN Jaarplanning SCHOLIEREN Augustus fysieke opbouw Gewenning aan balsnelheid / loopsnelheid (extensieve uithouding) Pas- en trapvormen om het gehele veld te bestrijken (pasvormen van binnen naar buiten en

Nadere informatie

U10-U11. Kenmerken. Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter

U10-U11. Kenmerken. Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter U10-U11 Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter Kenmerken Basics halflange passing controle op halfhoge bal doelpoging vanop 15 à 20m (half ver)

Nadere informatie

TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT

TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT Talentontwikkelingsplan SK Kampenhout Teneinde onze spelers optimaal te onwikkelen werken we binnen SK Kampenhout met ons TOP (Talent Ontwikkelings Plan) programma

Nadere informatie

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie Er wordt gewerkt met een jaarprogramma Op basis van de basiscompetenties techniek, fysiek, fun,

Nadere informatie

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Woordje vooraf In ons specifiek opleidingsplan van de club, hebben we in grote lijnen al neergeschreven wat we juist verwachten van onze keepers. Omdat een goede opleiding

Nadere informatie

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie Vanaf U10 wordt er gewerkt met een jaarprogramma. Op basis van de basiscompetenties techniek, fysiek,

Nadere informatie

Onderbouw MODULE 1 Periode A

Onderbouw MODULE 1 Periode A Onderbouw MODULE 1 Periode A BALBEZIT : ACCENT OPBOUWEN Speelveld breed maken Speelveld diep maken Zich vrij lopen Nauwkeurige passing 1:1:2:1 balbezit Leiden en dribbelen Korte passing Controle op lage

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS. KFC Gavere Asper

OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS. KFC Gavere Asper OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS KFC Gavere Asper 1 Inhoud Inleiding Rol van de keeper in de ploeg Taak van de moderne keeper Verschillende spelsituaties balbezit balverlies Specifieke keepertechnieken zonder

Nadere informatie

Eigenschappen per positie

Eigenschappen per positie M Eigenschappen per positie De doelverdediger De keeper is een belangrijk sluitstuk in het elftal. Hij kan in zijn eentje wedstrijden winnen of verliezen. De belangrijkste taak is ballen pakken en tegendoelpunten

Nadere informatie

Voetbalbedoelingen en taken van de VERDEDIGING Wat doen de verdedigers als wij in balbezit zijn? Goed opletten met het rondspelen (opbouw) geen onnodig balverlies lijden Geen slappe ballen geven, hard

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan 2: U7 - U9 Opleidingsplan 2: Collectief spel: dichtbij * De ontwikkelingsfase 5 tegen 5: U7, U8 en U9 K+4/K+4 (duiveltjes) U7 Toepassing 2-2 U8 Uitbreiding naar kort spel U9 Football as

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE

OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE ZONEVOETBAL ALS OPLEIDINGSFILOSOFIE Zone Individuele mandekking! Een spelconcept en geen spelsysteem! Zoneprincipes bij balverlies (B- ) maar ook bij balbezit (B+

Nadere informatie

FC Landen. Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN

FC Landen. Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie FC Landen Jeugdopleidingsvisie ONDERBOUW (U7 tot U9) Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN Vanaf U6 wordt er gewerkt met jaarprogramma s. Spelertjes moeten zich GOED voelen door : -

Nadere informatie

Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres

Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres Teamorganisatie Als uitgangspunt is genomen dat de D-pupillen- en C-juniorenteams van vv Bargeres (in onderstaande tekening in het geel aangegeven)

Nadere informatie

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming :

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming : Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar Voetbaltechnische/tactische vorming : Op een speelse manier kunnen omgaan met dribbelen, drijven, kappen, draaien, passen, trappen en inwerpen.

Nadere informatie

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Speelvorm 1 tegen 1 Omschakeling B- naar B+ 3 tegen 1 Overtal 4 tegen 4 Positiespel Doelstelling Spelomgeving Ervoor zorgen dat het kind geen angst voor de

Nadere informatie

TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd

TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd POSITIE 1 = KEEPER (K) OF DOELVERDEDIGER (DV) indien mogelijk, de bal op de grond leggen voor de opbouw te starten ver uit het eigen doel durven spelen

Nadere informatie

Visie en opleidingsplan jeugd KFC Sint-Gillis-Waas

Visie en opleidingsplan jeugd KFC Sint-Gillis-Waas jeugd KFC Sint-Gillis-Waas Inleiding en doelstelling Iedere jeugdspeler moet de kans krijgen om te voetballen ongeacht zijn of haar kwaliteit. De jeugdspeler staat centraal in de opleiding en het wedstrijdresultaat

Nadere informatie

U14 Toepassing 2/2, 5/5 en 8/8 U15 Uitbreiding naar lang spel BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

U14 Toepassing 2/2, 5/5 en 8/8 U15 Uitbreiding naar lang spel BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan fase 4: U15-U17 Fase 4: Collectief spel veraf: * De ontwikkelingsfase 11 tegen 11 (1): U14 en U15 K+10/K+10 knapen U14 Toepassing 2/2, 5/5 en 8/8 U15 Uitbreiding naar lang spel Football

Nadere informatie

11 v 11 Uitwerking

11 v 11 Uitwerking 11 v 11 Uitwerking 1-4-3-3 Speelwijze "De manier waarop het team de spelbedoeling wil realiseren" Hoe wil het team de wedstrijd winnen? Hoe wil het team tot scoren komen? Hoe wil het team doelpunten voorkomen?

Nadere informatie

Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter.

Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter. Opleidingsplan 8vs8 U10 & U11 Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter. Kenmerken Basics B+ halflange passing controle op halfhoge bal doelpoging

Nadere informatie

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (9-11 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT PASSING

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (9-11 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT PASSING BALBEZIT POSITIESPEL 1. Doelstellingen Vrijlopen Steunen 2. Richtlijnen Vrijlopen Steunen B1. Speler kan zich aanspeelbaar opstellen op het ogenblik dat speler aan de bal kan passen. B4. Speler kan een

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie

OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie De opleidingsfases - In het verlengde van de opleidingsvisie van Voetbal Vlaanderen onderscheiden we in ons opleidingstraject de volgende opleidingsfases:

Nadere informatie

Opleidingsvisie KVK Ninove

Opleidingsvisie KVK Ninove Opleidingsvisie KVK Ninove 1. STANDPUNTEN OPLEIDINGSVISIE VAN DE CLUB: Plezier: Plezier voor iedereen, ook voor de mindere spelers Aanmoedigingen door de coach (positieve coaching) Luisteren en bereikbaar

Nadere informatie

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (11-13 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (11-13 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT POSITIESPEL 1. Doelstellingen Vrijlopen Steunen 2. Richtlijnen Vrijlopen Steunen B1. Speler kan zich aanspeelbaar opstellen op het ogenblik dat speler aan de bal kan passen. B4. Speler kan een

Nadere informatie

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING U15 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING U15 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD 1 JAARPLANNING: SEIZOEN 2015 2016 JAARPLAN U15 11 VS 11 AUTEURS: jeugdcoördinatoren FC Maasland NoordOost DATUM: 07/2015 ALGEMEEN: U15 A - Wekelijks: 2 trainingen

Nadere informatie

U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan fase 3: U10 U13 Fase 3: Collectief spel 2 de graad * De ontwikkelingsfase 8 tegen 8 (1) : U10 enu11 K+7/K+7 preminiemen U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel Football

Nadere informatie

Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930

Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930 Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930 Basistaken: Keeper ( nr 1) - Bal uit het doel houden - Coacht spelers door overzicht over het hele veld - Kiest zo positie dat rugdekking gegeven kan worden

Nadere informatie

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 => U10/U11/U12/U13 Pagina 1 Balbezit: Halflange passing Controle op halfhoge bal Doelpoging op halfhoge voorzet Steunen Vrijlopen om zelf aanspeelbaar

Nadere informatie

Keepers jeugdplan. Voetbal vereniging SC. Zwartemeerse Boys. Leerplan E en F pupillen 3. Leerplan D pupillen 4. Leerplan C junioren 5 / 6

Keepers jeugdplan. Voetbal vereniging SC. Zwartemeerse Boys. Leerplan E en F pupillen 3. Leerplan D pupillen 4. Leerplan C junioren 5 / 6 21-01-2015 Keepers jeugdplan Voetbal vereniging SC. Zwartemeerse Boys 2015 2020 Inhoudsopgave : Pagina: Voorwoord / doelstelling / Keepertrainers diverse elftallen 2 Leerplan E en F pupillen 3 Leerplan

Nadere informatie

U8 U9 NOOIT DRIBBELS EN INDIVIDUELE ACTIES BERISPEN NOOIT OF TE NOOIT OP HET RESULTAAT SPELEN STEEDS OPBOUW VAN ACHTERUIT

U8 U9 NOOIT DRIBBELS EN INDIVIDUELE ACTIES BERISPEN NOOIT OF TE NOOIT OP HET RESULTAAT SPELEN STEEDS OPBOUW VAN ACHTERUIT MAANDPLAN U6-U7 : Fun en straatvoetbal. Spelen met tennisballen.u7 vooral de 1-1 laten spelen en dribbels aanmoedigen.technische oefeningen met kleinere ballen regelmatig inlassen U8 U9 NOOIT DRIBBELS

Nadere informatie

Speelwijze E- en F-jeugd

Speelwijze E- en F-jeugd Speelwijze E- en F-jeugd 1. Algemeen Er wordt gespeeld in een vaste opstelling. 2. Balbezit Opbouw van achteruit. Bij balbezit speelveld optimaal benutten. Dit betekent dat de spelers aan de buitenkant

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Ontwikkelingsmodel 11v11 U15/U17/U21 Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Balbezit: Lange passing Controle op halfhoge/hoge bal Doelpoging op hoge voorzet Doelpoging van afstand > 20 meter

Nadere informatie

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Training plannen op middellange termijn. COACH TEAM TEAMFUNCTIE TEAMTAAK SPEELVELDGEDEELTE ROL TEGENPARTIJ DOELSTELLING Mitchel Valkhof B Aanvallen

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11

Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11 Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11 1) Algemeen : Jeugdopleidingsplan : voetbalvisie van de club (A-elftal + JO) met speelstijl en spelconcept/-wijze De voetbalvisie van SKV Oostakker

Nadere informatie

De samenwerking tussen de plaatselijke scholen en jeugdverenigingen opbouwen en onderhouden. Met clubs uit de omgeving.

De samenwerking tussen de plaatselijke scholen en jeugdverenigingen opbouwen en onderhouden. Met clubs uit de omgeving. MISSIE We zijn een club gelegen op de grens Oost Vlaanderen Henegouwen West Vlaanderen waardoor we de kans hebben jongeren op te leiden in een sfeer van openheid, waar verschillende etnische groepen samenkomen

Nadere informatie

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING 3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING A.TOEGEPASTE (BASIS)PRINCIPES BINNEN 11V11 De basisprincipes voor 11vs11 ploegen is voor onze vereniging een evidentie, deze moet steeds gelijk gesteld worden de

Nadere informatie

FUN OPLEIDING FILOSOFIE LEERPLAN

FUN OPLEIDING FILOSOFIE LEERPLAN OPLEIDINGSVISIE FUN OPLEIDING FILOSOFIE LEERPLAN INHOUDSOPGAVE FUN... 3 OPLEIDING... 4 PROCESGERICHT LEREN... 4 OPVOEDEN... 4 FILOSOFIE... 5 ZONEVOETBAL ALS OPLEIDINGSFILOSOFIE... 5 ZONE-principes (B+)...

Nadere informatie

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21 Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min Thema: B- Speelhoeken afsluiten Materiaal: 14 ballen 12 hesjes 2 duiveltjes doelen (+ verankering) 1 groot doel (indien niet beschikbaar 1 extra duiv.

Nadere informatie

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze)

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) De speelstijl/speelwijze die vv Bargeres nastreeft is hieronder beschreven. Deze speelstijl/speelwijze geeft aan waar het opleiden van jeugdspelers

Nadere informatie

* De trainers beslissen in samenspraak wie en wanneer er doorgeschoven moet worden en niet de ouders.

* De trainers beslissen in samenspraak wie en wanneer er doorgeschoven moet worden en niet de ouders. Technisch Jeugdplan * Een belangrijk speerpunt is het blijven verbeteren van de jeugdopleiding met het uiteindelijke doel om het aantal jeugdspelers die naar het eerste elftal doorstromen te verhogen.

Nadere informatie

Taken van het totale team Balbezit (opbouwend/aanvallend)

Taken van het totale team Balbezit (opbouwend/aanvallend) 9.2.3 Het 4:3:3 systeem uitgewerkt Om een gekozen speelwijze uit te kunnen voeren, is het noodzakelijk om er in besprekingen, trainingen en nabesprekingen van de wedstrijd de nodige aandacht aan te besteden.

Nadere informatie

Doelstellingen Jeugdopleiding

Doelstellingen Jeugdopleiding Doelstellingen Jeugdopleiding 1. U6 U7 1) FYSISCH: - Spelend actief zijn. - Natuurlijke lenigheid behouden en aanwakkeren. 2) PSYCHOMOTORISCH: - Lichaamsperceptie: voor / achter, links / rechts, onder

Nadere informatie

KEEPERS. Algemeen. Doelstelling keepers. Ontwikkelingsplan keepers

KEEPERS. Algemeen. Doelstelling keepers. Ontwikkelingsplan keepers KEEPERS Algemeen Al jaren worden er bij DVOL keeperstrainingen verzorgd aan alle keepers die hier interesse in hebben. In het seizoen 2013/2014 heeft ook dit onderdeel extra aandacht gekregen door het

Nadere informatie

Bijlage B Keepertraining per leeftijdsgroep

Bijlage B Keepertraining per leeftijdsgroep Bijlage B Keepertraining per leeftijdsgroep Keeperstraining F- en E-pupillen Géén specifieke keeperstraining!!! Misschien alleen in zeer speciale gevallen. De enorme beweeglijkheid die de meeste kinderen

Nadere informatie

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw Algemene Voetbalvisie 8 tegen 8 Mo11 en Jo11 en Jo12 Toegepaste (basis)principes binnen 8 tegen 8 De jeugd van vv Bergambacht speelt in dubbel ruit met accent

Nadere informatie

Maandthema'sU5 - U6. Maand Omschrijving Opmerkingen Klemtoon bij wedstrijdvormen. Leer de spelers hoe een bal aanvoelt

Maandthema'sU5 - U6. Maand Omschrijving Opmerkingen Klemtoon bij wedstrijdvormen. Leer de spelers hoe een bal aanvoelt Maandthema'sU5 - U6 Maand Omschrijving Opmerkingen Klemtoon bij wedstrijdvormen Augustus Balgewenning - Oog-Voet coordinatie - Oog-Hand coordinatie Leer de spelers hoe een bal aanvoelt Veel K+1 vs 1+K

Nadere informatie

Balbezit Balbezit tegenpartij Wisselingen

Balbezit Balbezit tegenpartij Wisselingen 3.01 Voetbalbedoelingen en taken 3.01.1 Verdediging tegenpartij Wisselingen * opbouwen * opbouw storen/afschermen * snel omschakelen van bedoe- * aanvallen, kansen creëren * balveroveren lingen * scoren

Nadere informatie

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 DIGEN VERDE WU 4.1 2 (+k) tegen 1 (+k) breed veld - grote doelen WU 4.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 6 9 9 12 7 8 k beide teams

Nadere informatie

1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en

1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en 1e periode: positieverkenning. 2e periode: positie en taakgericht voetballen. 3e periode: teamgericht handelen. 4e periode: taakgericht en teamgericht voetballen. 1 e Periode: Positieverkenning Training

Nadere informatie

Opleidingsplan WS Linkhout U6-U21

Opleidingsplan WS Linkhout U6-U21 Opleidingsplan WS Linkhout U6-U21 U6 * FUN!!! * Veel spelletjes en wedstrijdvormen * Wedstrijdvorm 1/1 op mini-doelen : Tornooivormen * Doelpogingen op duiveltjesdoel na dribbel, leiden, mikken, loop coördinatie

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen Oefenvorm 3.1 4 tegen 4 lijnvoetbal 0 10 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door over de doellijn te dribbelen via positiespel spelers

Nadere informatie

Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3

Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3 Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3 2vs2 Spelomgeving 1ste fase: kinderen spelen met de bal naast elkaar. 2de fase: kinderen spelen tegen elkaar d.w.z leiden en dribbelen met accent op scoren Kenmerken Psychomotoriek

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen 4.1. - 4.7 Oefenvorm 4.1. 4(+k) tegen (4+k) met 2 grote doelen Inhoud: Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek

Nadere informatie

Ksk Wavria Leerplan. Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria.

Ksk Wavria Leerplan. Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria. Ksk Wavria Leerplan Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria. Keeperstraining. Opbouw van de keeperstraining. Warming-up. Lichamelijke oefeningen (lenigheid, kracht, coördinatie etc.). Bal oefeningen. Kerntraining

Nadere informatie

Voetbaltechnisch beleidsplan Voor de jeugd van A tot Jong Oranje S.V. Nieuwleusen

Voetbaltechnisch beleidsplan Voor de jeugd van A tot Jong Oranje S.V. Nieuwleusen Voetbaltechnisch beleidsplan Voor de jeugd van A tot Jong Oranje S.V. Nieuwleusen In opdracht van Bestuur Voetbalzaken Uitgewerkt door de Voetbaltechnische Commissie Versie Oktober 2011 Technisch Beleidsplan

Nadere informatie

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U12 & U13 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U12 & U13 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD 1 JAARPLANNING: SEIZOEN 2015 2016 JAARPLAN U12 & U13 8 VS 8 AUTEURS: jeugdcoördinatoren FC Maasland NoordOost DATUM: 07/2015 ALGEMEEN: U12 - Wekelijks: 2 trainingen

Nadere informatie

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva 0 20 30 40 WU 3.1 1 tegen 1 lijnvoetbal 0 0 20 30 40 WU 3.4 dribbeltikspel 20 beide spelers kunnen scoren door over de doellijn van

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aspecten per teamfunctie Opleiding Aspecten per teamfunctie en coaching VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aanvallen opbouwen om kansen te creëren en bijgevolg doelpunten te maken Speelruimte groot maken

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Collectieve analyse Opleiding Collectieve analyse Tegenstander VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Agenda De analyse van de ploeg 50 vensters om de wedstrijd beter te analyseren De specifieke analyse

Nadere informatie

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U8 & U9 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U8 & U9 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD 1 JAARPLANNING: SEIZOEN 2018 2019 JAARPLAN U8 & U9 VS AUTEURS: jeugdcoördinatoren FC Maasland NoordOost DATUM: 07/2018 ALGEMEEN: U8 A + B - Wekelijks: 2 trainingen

Nadere informatie

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan 5-5

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan 5-5 K. Excelsior Zedelgem Jeugdopleidingsplan 5-5 Voorwoord Naar aanleiding van een aantal voorvallen op tornooien en op wedstrijden (onderbouw => debutantjes en duiveltjes) heb ik gemeend dat het uitvoetballen,

Nadere informatie

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U10 & U11 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U10 & U11 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD 1 JAARPLANNING: SEIZOEN 2015 2016 JAARPLAN U10 & U11 8 VS 8 AUTEURS: jeugdcoördinatoren FC Maasland NoordOost DATUM: 07/2015 ALGEMEEN: U10 A & B (trainen samen)

Nadere informatie

Waarom gekozen voor zonevoetbal?

Waarom gekozen voor zonevoetbal? Waarom gekozen voor zonevoetbal? De speelruimte evenwichtig bezetten waardoor de inspanningenn en taken rechtvaardig zijn verdeeld. -laatste man: enkel verdedigendd denkend,moet achterin blijven -mandekkers:

Nadere informatie

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B DIGEN VERDE WU 2.1 WU 2.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 9 K 2 tegen 1 (+1) klein doeltje - lijn 9 11 11 12 12 10 10 k speler 1

Nadere informatie

Zonevoetbal: Taakomschrijving per positie

Zonevoetbal: Taakomschrijving per positie Zonevoetbal: 5/5 8/8 11/11 1. U-6 tem U-9 (5/5) Positie 1 Probeer aanspeelbaar te zijn. Vooral meedoen met de voeten. Meevoetballen!!! Doorschuiven vliegende keeper Bij balbezit tegenpartij: Doelpunten

Nadere informatie

Visie & eindtermen Middenbouw.

Visie & eindtermen Middenbouw. Visie & eindtermen Middenbouw. Algemeen De jeugdwerking is gestoeld op deze van de Belgische Voetbalbond. 15 sleutels voor een jeugdcompetitie op de maat van het kind KBVB 2014-2015 Het beleven van voetbalplezier

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers C junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN. Onze jeugd, de toekomst van onze club! O N D E R B O U W M I D D E N B O U W B O V E N B O U W

KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN. Onze jeugd, de toekomst van onze club! O N D E R B O U W M I D D E N B O U W B O V E N B O U W KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN Onze jeugd, de toekomst van onze club! O N D E R B O U W M I D D E N B O U W B O V E N B O U W Inhoudstabel INLEIDING... 3 VISIE... 4 Lidgeld... 4 Fun... 4 Resultaatgericht

Nadere informatie

Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren.

Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren. Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren. Wat wordt er van een ( goede ) keeper verwacht? Dat de

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE JEUGD WOLFSDONK SPORT MEER DAN VOETBAL ALLEEN. WOLFSDONK SPORT Pagina 1

OPLEIDINGSVISIE JEUGD WOLFSDONK SPORT MEER DAN VOETBAL ALLEEN. WOLFSDONK SPORT Pagina 1 OPLEIDINGSVISIE JEUGD WOLFSDONK SPORT MEER DAN VOETBAL ALLEEN WOLFSDONK SPORT Pagina 1 INLEIDING De jeugdwerking van Wolfsdonk Sport heeft met dit project een duidelijke visie voor ogen : Een opleidingscentrum

Nadere informatie

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8 2 Basisvorm: 4 tegen 4 lang smal veld Vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek:

Nadere informatie

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U7 & U8 & U9 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD

FC MAASLAND NOORDOOST JEUGDWERKING - U7 & U8 & U9 JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD JAARPLANNING FC MAASLAND NOORDOOST JEUGD 1 JAARPLANNING: SEIZOEN 2015 2016 JAARPLAN U7 & U8 & U9 5 VS 5 AUTEURS: jeugdcoördinatoren FC Maasland NoordOost DATUM: 07/2015 ALGEMEEN: U7 A, B & C (trainen samen)

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN en JAARPLAN Jeugdopleiding Tielt-Winge 3000

DOELSTELLINGEN en JAARPLAN Jeugdopleiding Tielt-Winge 3000 DOELSTELLINGEN en JAARPLAN Jeugdopleiding Tielt-Winge 3000 HET LEERPLAN VOOR JEUGDSPELERS VAN TW 3000-1- UITGANGSPUNTEN We zijn er ons van bewust, dat de aanleg om te voetballen niet aangeleerd kan worden.

Nadere informatie

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten Tactische uitgangspunten te gebruiken bij trainingspartijen en wedstrijden Hieronder vind je de tactische principes die je bij het coachen kunt gebruiken. Door deze principes ook tijdens de training/afsluitende

Nadere informatie

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -)

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS : JAAR UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) - TRAINING TIJDENS STAGEDAG TEAMTACTICS - Kandidaat: De Smet Günther .. Training tijdens opleidingsdag - INLICHTINGEN

Nadere informatie

VOETBALOPLEIDINGSPLAN KSK GELUWE SEIZOEN 2013-2014

VOETBALOPLEIDINGSPLAN KSK GELUWE SEIZOEN 2013-2014 VOETBALOPLEIDINGSPLAN KSK GELUWE SEIZOEN 2013-2014 1. ONDERBOUW Doelstellingen Basics Ontwikkelingsmodel 2. BOVENBOUW Doelstellingen Basics Ontwikkelingsmodel Basisfilosofie : zonevoetbal 3. ORGANIGRAM

Nadere informatie

voorwoord JEUGD OPLEIDINGSPLAN VV PAPENDRECHT 2014-2018 Opgericht: 1 Augustus 1920

voorwoord JEUGD OPLEIDINGSPLAN VV PAPENDRECHT 2014-2018 Opgericht: 1 Augustus 1920 JEUGD OPLEIDINGSPLAN VV PAPENDRECHT 204-208 Opgericht: Augustus 920 voorwoord Voetbalvereniging Papendrecht is aan een nieuwe periode in haar bestaan begonnen. Deze periode zal zich kenmerken door ons

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers D pupillen Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Jaarplan Doelmannen

Jaarplan Doelmannen Jaarplan Doelmannen 2017-2018 Mario Lermitte Jaarplan doelmannen 2017-2018 Pagina 1 Inleiding Dit keepersplan is geschreven ter ondersteuning van de keeperstrainers binnen de gehele club en het opzetten

Nadere informatie

Zonevoetbal binnen het jeugdvoetbal. Kristof Mortier

Zonevoetbal binnen het jeugdvoetbal. Kristof Mortier Zonevoetbal binnen het jeugdvoetbal Kristof Mortier www.balbalschool.be Het begrip zone is redelijk bekend, -bijdrages over zonevoetbal in tijdschriften -specifieke boeken & video s in alle talen -commentaar

Nadere informatie

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8 1 Basisvorm: 4 tegen 4 met 4 doeltjes Vereenvoudigingen Oefenvormen 1.1-1.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm1.1 4 tegen 4 met 4 doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek: door snelle

Nadere informatie

U10 & U11 1 e FASE 8V8 U12 & U13 2 e FASE 8V8 Locatie xx-xx-xx

U10 & U11 1 e FASE 8V8 U12 & U13 2 e FASE 8V8 Locatie xx-xx-xx U10 & U11 1 e FASE 8V8 U12 & U13 2 e FASE 8V8 Locatie xx-xx-xx Welkom! INHOUD Inhoud Opleidingsvisie VV/KBVB Halflange passing 8v8 2x ruit K+7 Hervorming competitie Spelreglementen Panathlon Algemene info

Nadere informatie

«OPLEIDING» FEDERALE TRAINERSSCHOOL

«OPLEIDING» FEDERALE TRAINERSSCHOOL KBVB Koninklijke Belgische Voetbalbond Houba de Strooperlaan 145 1020 BRUSSEL Departement «OPLEIDING» FEDERALE TRAINERSSCHOOL Guido De Jaegher Uitgegeven op 05 september 2007 Nadruk verboden Alle rechten

Nadere informatie

KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN

KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN KSK OOSTHOVEN JEUGDBELEIDSPLAN Onze jeugd, de toekomst van onze club! Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 INLEIDING... 3 VISIE... 4 Lidgeld... 4 Fun... 4 Resultaatgericht voetballen versus persoonlijke ontwikkeling...

Nadere informatie

Protocol Interne Scouting

Protocol Interne Scouting Protocol Interne Scouting 1. DOEL 1.1 Het doel is om uiteindelijk iedere speler op het juiste niveau en met plezier te laten spelen en trainen binnen de v.v. Hekelingen 1.2 Het scouten binnen de vereniging

Nadere informatie

groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen

groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal 0 veld 2 kleine doeltjes 0 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: in de opbouw de tegenpartij lokken om de

Nadere informatie

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1)

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Datum: maandag 07 februari 2005 Programma: Ontvangst : 19.00 uur Stadion Sparta Aanvang training : 19.30

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5 oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5 Oefenvorm 2.1. 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Bedoeling van deze vorm Karakteristiek - in

Nadere informatie

In deze paragraaf wordt in grote lijnen aangegeven wat deze speelwijze inhoudt. Daarvoor worden hier vier momenten onderscheiden:

In deze paragraaf wordt in grote lijnen aangegeven wat deze speelwijze inhoudt. Daarvoor worden hier vier momenten onderscheiden: 8 De speelwijze 1:4:3:3 Alle trainingen zijn het uiteindelijke doel om op het veld een zo optimale prestatie te leveren. Dit alles met een bepaalde visie in een systeem. Hieronder zal in grote lijnen worden

Nadere informatie

Oefening 1. Druk zetten

Oefening 1. Druk zetten Legenda: Oefening 1. Druk zetten beide teams kunnen scoren op twee kleine doeltjes bij een achterbal of hoekschop in het midden tussen de twee eigen doeltjes starten na verloop van tijd wisselen team A

Nadere informatie

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Standaard situaties 3 t/m 8 2. Afrondvormen 9 t/m 14 3. Voetbalvormen 15 t/m 20 4. Hersteltraining 21 t/m 26 5. Keepertraining 27 t/m 32 6. Teamsamenwerking 33 t/m 38 7. Vormen met meerdere

Nadere informatie

MOGELIJKE UITWERKING (punt naar voren)

MOGELIJKE UITWERKING (punt naar voren) MOGELIJKE UITWERKING --- (punt naar voren) VERDEDIGEN UITGEWERKT Balbezit keeper tegenstander Keeper () staat buiten het zestienmetergebied.,, en staan op lijn achterin, iets achter de middenlijn.,, en

Nadere informatie

Jeugdopleiding KVV Laarne-Kalken

Jeugdopleiding KVV Laarne-Kalken Jeugdplan Het jeugdplan van KVV Laarne-Kalken is een aaneenschakeling van leerplannen en doelen per leeftijdscategorie, waarbij de individuele ontwikkeling van de speler centraal staat. Het geeft duidelijk

Nadere informatie