LA BAYADÈRE. Docentenhandleiding schoolmatinee

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LA BAYADÈRE. Docentenhandleiding schoolmatinee"

Transcriptie

1 LA BAYADÈRE Docentenhandleiding schoolmatinee

2 Beste docent, Op 10 november bezoekt u de schoolmatinee La Bayadère gedanst door Het Nationale Ballet. Dit is de beknopte docentenhandleiding bij de websites: operaballet.nl/meerbayadere en operaballet.nl/meerballet Deze handleiding bestaat uit een toelichting op het online materiaal en aanvullende opdrachten. Wij hopen dat u hiermee de leerlingen wilt voorbereiden op hun dikwijls eerste bezoek aan ons theater. Als leerlingen goed zijn voorbereid zullen zij meer genieten van het ballet, de muziek en het verhaal. We danken u alvast voor uw medewerking. U hoeft niet alle opdrachten te behandelen. We hopen dat u in ieder geval klassikaal opdracht 1 en 2 behandelt. Daarnaast kunt u een keuze maken uit: a. Het orkest begeleidt de voorstelling. Indien de kinderen nog geen kennis hebben van een orkest raden we u aan de volgende onderwerpen te behandelen: instrumentherkenning, de orkestgroepen en de functie van de dirigent. Te vinden op operaballet.nl/meerballet het orkest b. In het kader van wereldoriëntatie en biologie kunt u de opdrachten 4 (India) en 5 (natuur en tijgers) behandelen. c. Als u graag beeldende vorming geeft zijn de opdrachten 7 (Theaterschool in India) 8 (Schmink in India) en 9 (Kolam) interessant. d. Vanuit maatschappij en burgerschap is opdracht 10 zinvol. En in het kader van het kijken over de grenzen is opdracht 7 (over de jeugdtheaterschool in India) interessant. Bovendien is deze school in India een mooi en goed doel voor een sponsorloop, Kerstmarkt of andere actie in uw school. Speciale dank gaat uit naar Ilse Oomen, docente van Het Gein in Amsterdam, voor haar feedback en Evelien Pullens, docente aan de Kattaikuttu jeugdtheaterschool in India, voor het gebruik van haar beeldmateriaal en inhoudelijke adviezen. Afdeling Educatie en Participatie Nationale Opera & Ballet Amsterdam

3 03 OPDRACHT 1: HET VERHAAL OPDRACHT 3: DE MAKERS [ga naar website] Bekijk met de klas de animatie. Na afloop kunt u onderstaande vragen stellen: Over welk land gaat dit verhaal? Waar denk jij aan bij het land India? Schrijf al je ideeën op, of maak een woordweb. Hier vindt u achtergrondinformatie over de makers van het ballet. Deze informatie kunt u klassikaal behandelen. OPDRACHT 2: WIE IS WIE? OPDRACHT 4: LUISTEROPDRACHT [ga naar website] Speel de geluidsfragmenten uit La Bayadère af en vraag de leerlingen welk muziekinstrument zij horen. Welke personages doen er in de voorstelling mee? Laat leerlingen de namen van de personages uit het verhaal opschrijven. Vraag hen of ze nog weten wie zij zijn. Vervolgens kunt u online de antwoorden controleren. Print de afbeeldingen uit en hang ze in de klas. Solor hij is een krijger Nikiya zij is een tempeldanseres De Brahmaan hij is een hogepriester Magdaveya hij is een fakir (Maha)Radja hij is een vorst/heerser Gamzatti zij is de dochter van de Radja 1. Antwoord: de hobo. 2. Antwoord: de harp. 3. Antwoord: de viool. 4. Antwoord: vierkwartsmaat (er zijn 4 tellen per maat). 5. Antwoord: de muziek klinkt snel en gehaast. Aanvullende vragen: Waar denk je aan als je dit fragment hoort? Hoe zouden de schimmen eruitzien? Maak een tekening terwijl je naar de muziek luistert. Extra Wilt u de link maken naar Indiase muziek. Bekijk dan het filmpje over de sitar.

4 04 OPDRACHT 5: INDIA 7. wat betekent kastenstelsel? Antwoord: Een kaste, in India is een soort rang waar iemand vanaf zijn geboorte toe behoort. Het kastenstelsel gaat uit van het verschil tussen mensen: iedereen heeft zijn eigen rol en taak. Groep C 5.1 De volgende opdrachten verdiepen het kijken en begrijpen van het verhaal van La Bayadère. Verdeel de klas in groepen. Geef elke groep een opdracht om informatie over India op te zoeken en te presenteren. U kunt de associaties van het woordweb gebruiken en de onderwerpen op de website. VRAGEN Groep A 1. Wat zijn de buurlanden van India? Antwoord: Pakistan, China, Bhutan, Nepal, Myanmar, Bangladesh en de Indische Oceaan. 2. Hoeveel mensen leven er in India? En ter vergelijking, hoeveel leven er in Nederland? Antwoord: India: 1167 miljoen mensen; Nederland: 17 miljoen mensen 3. Hoeveel talen zijn er in India? Antwoord: 415 talen en dialecten. 4. Welk geloof is in India het grootst? Antwoord: Hindoeïsme. Groep B 8. Wat is Bharata Natyam en wat is een Devadasi danseres? Antwoord: Bharata Natyam is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan in Zuid-India. De goden werden in de tempels vereerd met dans uitgevoerd door jonge meisjes (devadasi s). vergelijk deze dansstijl eens met dansstijlen die je kent in Nederland? Wat zijn overeenkomsten en verschillen? Overeenkomsten bv.: om uitvoerend danseres (danser) te worden moet je jong beginnen en elke dag oefenen. Dans wordt op muziek uitgevoerd. In dans kunnen verhalen worden uitgebeeld. Verschillen: in Bharata Natyam maken je voeten de muziek doordat je ritmes stampt met de voeten en de enkelbanden dit verklanken. De handen beelden het verhaal uit met gebaren die een betekenis hebben. Er wordt meestal gedanst met uitgedraaide gebogen knieën, naar de aarde toe. In ballet wordt op de tenen (spitzen) gedanst. De mime (handgebaren) in ballet is heel verschillend en wordt lang niet altijd gebruikt. In ballet zijn er 5 basisposities. In Bharata Natyam wordt een danssari gedragen. In klassiek ballet worden allerlei kleren gedragen, tutu is het bekende dansrokje van tule. Groep D 9. Wat is een Kolam? Antwoord: Kolams zijn bijzondere tekeningen die door de eindeloze lijnen, stippen en cirkels de boze geesten verwarren. De tekeningen worden voor het huis gemaakt. 5. Wat voor kleding wordt er in India allemaal gedragen? Antwoord: Sari, Sawar Kameesj en westerse kleding. 6. Hoe heet de filmindustrie in India en waarom heet deze zo? Antwoord: Bollywood (de B komt van Bombay i.p.v. H van Hollywood).

5 Groep E 10. Wat voor natuur is er in India? Antwoord: De natuur in India kent grote verschillen. Kerala in het zuiden is heel groen met een vochtig regenwoud en palmbomen. De staat Rajastan in het midden van India, is droog,stoffig en woestijnachtig. In het noorden ligt het Himalayagebergte, met bergtoppen van wel 8000 meter. 11. Wat weet je van tijgers in India? Wordt er nu nog op tijgers gejaagd? Antwoord: Helaas wel. Stropers krijgen er nog steeds veel geld voor. In 1900 schatte men het aantal tijgers in India op Dit aantal nam in de loop van de eeuw steeds meer af. Op dit moment leven er naar schatting nog tijgers in India. (niemand weet dit zeker, er zijn ook tellingen dat er nog maar 750 tijgers in het wild leven OPDRACHT 5.2: KASTENSTELSEL IN INDIA In La Bayadère zie je verschillende kasten : De Brahmaan behoort tot de hoogste kaste Magdaveya tot de Dalits De Radja en Gamzatti horen tot de hoogste kasten. Solor hoort bij de krijgers. Nikiya als tempeldienares hoort bij de boeren, de sjoedra s.

6 05 OPDRACHT 6: INDIAANSE DANS OPDRACHT 7: TONEELSCHOOL IN INDIA De meisjes op deze foto heten Meenakshi Anand en Chiara Dhonré. Ze zijn allebei 11 jaar. Meenakshi woont sinds twee maanden in Nederland, daarvoor woonde ze in Zuid India. Chiara woonde eerst in Suriname. Beide meisjes zijn Hindoestaans opgevoed. In Nederland gaan jonge meisjes soms op klassiek ballet. Hindoestaanse meisjes gaan soms op Bharata Natyam. Als je echt beroeps danseres wilt worden moet je jong beginnen met oefenen. Tijdens de schoolmatinee gaan maken we kennis met Meenakshi en Chiara. Zij gaan vertellen over hun dansschool en wat ze allemaal oefenen. Meenakshi spreekt nog niet zo goed Nederlands maar ze spreekt wel goed Engels. Ze verheugen zich er heel erg op om te laten zien wat Bharata Natyam is. Bekijk het filmpje op de website. In Kanchipuram staat een bijzondere jeugdtheaterschool opgericht door de Nederlandse Hanne de Bruin en haar man, de acteur P. Rajagopal. Kattaikuttu is een traditionele theatervorm die zich baseert op de grote Indiase verhalen zoals de Mahabharata en Ramayana. De acteurs spelen, zingen en dansen. Hun kostuums en schmink zijn heel bijzonder en kleurrijk. Elke acteur specialiseert zich in een personage en daarbij horen speciale make-up en kostuums. Er bestaan geen geschreven handleidingen om Kattaikuttu-theater te leren. De rollen worden overgedragen van leraar op leerling. De jeugdtheaterschool is opgericht om meerdere redenen. Zonder nieuwe talenten zal deze theatervorm uitsterven. De getalenteerde kinderen krijgen naast de acteursopleiding ook een schoolopleiding en studeren af met een erkend schooldiploma. De kinderen komen uit rural areas, de laagste kasten vermengen zich met de hogere, de meisjes en jongens krijgen samen les. Dat is heel uniek in India. Het is interessant om naar de film op de website te kijken van de Kattaikuttu-theaterschool. Deze kinderen volgen een even intensief weekrooster als de kinderen van de Nationale Balletacademie.

7 06 OPDRACHT 8: SCHMINK IN INDIA OPDRACHT 10: KERNOPDRACHTEN KLASSENGESPREK A. Nikiya wordt in het verhaal vermoord zodat Solor en Gamzatti kunnen trouwen. Het thema uithuwelijken en eerwraak kan gevoelig liggen in een klas. Helaas komen in India (en elders in de wereld) gedwongen huwelijken nog steeds voor. Bekijk met elkaar de schminkfoto s. De kinderen van de theaterschool leren zichzelf schminken. Ze slijpen zelf een dun latje waarmee de schmink wordt aangebracht. Inspirerende voorbeelden voor een eigen productie op uw school? Mogelijke opdrachten: Verzin een einde aan het verhaal: Stel dat het verhaal zich in deze tijd zou afspelen en Nikiya (of Solor) zou naar Nederland vluchten, zou zij/hij dan in Nederland mogen blijven wonen? B. India is een democratie. Wat is een democratie eigenlijk? Hebben kinderen andere voorbeelden misschien in eigen land waaruit blijkt dat wij hier in Nederland niet of wel een democratie hebben? Wanneer herdenken wij onze vrijheid? (5 mei). Voor achtergrondinformatie, kijk bijvoorbeeld hier: OPDRACHT 9: KOLAM OPDRACHT 11: FANTASIEOPDRACHT Maak een Kolam op het schoolplein. Niet eenvoudig! Solor droomt dat hij met Nikiya samen danst in het schimmenrijk. Helaas blijkt het maar een droom. Hoe loopt het verhaal af? Wij zijn heel benieuwd naar nieuwe einde s van het ballet. Stuur ze op naar: Afdeling Educatie& Participatie Nationale Opera & Ballet postbus RH Amsterdam

8 Bijlagen: - Woordenlijst In dit lesmateriaal komt een aantal moeilijke woorden voor. Afhankelijk van de werkvorm kunt u bijvoorbeeld elke groep een moeilijk woord laten opzoeken of een groep maken die alle moeilijke woorden opzoekt. - Invulblad Te gebruiken bij diverse opdrachten. Colofon Tekst afdeling Educatie & Participatie Nationale Opera & Ballet Vormgeving afdeling Marketing Nationale Opera & Ballet Fotografie Angela Sterling toneelfoto s Animatie website Nicolien Opdam Copywright Nationale Opera & Ballet Nationale Opera & Ballet Afdeling Educatie en Participatie Postbus RH Amsterdam educatie@operaballet.nl

9 MOEILIJKE WOORDEN: WAT IS WAT? Hindoeïsme Het hindoeïsme is het belangrijkste geloof in India. Kastenstelsel Een kaste, in India, is een soort rang waar iemand vanaf zijn geboorte toe behoort. Het kastenstelsel gaat uit van verschillen tussen mensen: iedereen heeft zijn eigen rol en taak. Dialecten In Nederland spreken we Nederlands. Toch kan je kleine verschillen horen tussen Limburgers en Groningers. In iedere streek spreken ze woorden net iets anders uit. Of ze gebruiken typische streekwoorden. Deze kleine verschillen in taal noemen we dialecten. Democratie Democratie is een manier waarop je een land kunt besturen. In een democratie heeft het volk het voor het zeggen. Het woord democratie betekent heerschappij van het volk. Het is afgeleid van de Griekse woorden demos (volk) en kratos (heerschappij). Het tegenovergestelde van democratie is dictatuur. Dat betekent dat er maar 1 persoon de baas is. Kijk ook op: India Wil je meer weten over India? Klik hier enhttp://m.schooltv. nl/zoek?q=india lees meer over het land, de kasten en het hindoeïsme.

10 LA BAYADÈRE GEDANST DOOR HET NATIONALE BALLET Naam: School: Leeftijd: Onderwerp:

11 WERKBLAD Hoort bij opdracht 4: India-Kasten In La Bayadère zie je de verschillende kasten. Vul hieronder in bij welke kaste de personen horen: Brahmaan behoort tot de Magdaveya tot de De Radja en Gamzatti horen tot de Solor hoort bij de Nikiya als tempeldienares hoort bij de

LA BAYADÈRE. Docentenhandleiding schoolmatinee

LA BAYADÈRE. Docentenhandleiding schoolmatinee LA BAYADÈRE Docentenhandleiding schoolmatinee Beste docent, Op 10 november bezoekt u de schoolmatinee La Bayadère gedanst door Het Nationale Ballet. Dit is de beknopte docentenhandleiding bij de websites:

Nadere informatie

COPPELIA. Docentenhandleiding. operaballet.nl/meercoppelia

COPPELIA. Docentenhandleiding. operaballet.nl/meercoppelia COPPELIA Docentenhandleiding operaballet.nl/meercoppelia Beste docent, Op 20 december bezoekt u de schoolmatinee Coppelia gedanst door Het Nationale Ballet. Dit is de beknopte docentenhandleiding bij de

Nadere informatie

THE SLEEPING BEAUTY. Docentenhandleiding Lesmateriaal schoolmatinee. operaballet.nl/meerbeauty

THE SLEEPING BEAUTY. Docentenhandleiding Lesmateriaal schoolmatinee. operaballet.nl/meerbeauty THE SLEEPING BEAUTY Docentenhandleiding Lesmateriaal schoolmatinee operaballet.nl/meerbeauty Beste docent, Op 14 december bezoekt u de schoolmatinee The Sleeping Beauty gedanst door Het Nationale Ballet.

Nadere informatie

DEMOCRATIE OF DICTATUUR?

DEMOCRATIE OF DICTATUUR? JUNI 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #4 WAT HEB JE NODIG (Kleuren)prints van de leestekst en werkbladen A en B. Elke leerling een pen of potlood. DE WERKVORM IN HET KORT Aan de hand van twee korte verhaaltjes

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE

DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE Docentenhandleiding lesmateriaal Hoofdsponsor 2 DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE DOCENTENHANDLEIDING Lesmateriaal Binnenkort gaat u met uw klas naar de jeugdopera De jongen die

Nadere informatie

Lesbrief. Mongens en Jeisjes

Lesbrief. Mongens en Jeisjes Lesbrief Mongens en Jeisjes Blauw of roze, vanaf de geboorte wordt het onderscheid tussen jongens en meisjes benadrukt. Maar wat als de baby zelf geen kleur bekent? Zes dansers, drie mannen en drie vrouwen,

Nadere informatie

DON QUICHOT. Docentenhandleiding Lesmateriaal schoolmatinee. operaballet.nl/meerdonquichot

DON QUICHOT. Docentenhandleiding Lesmateriaal schoolmatinee. operaballet.nl/meerdonquichot DON QUICHOT Docentenhandleiding Lesmateriaal schoolmatinee operaballet.nl/meerdonquichot Beste docent, Op 16 februari bezoekt u de schoolmatinee Don Quichot gedanst door Het Nationale Ballet. Dit is de

Nadere informatie

BALLET MET JE KLAS. Docentenhandleiding. operaballet.nl/meerballet

BALLET MET JE KLAS. Docentenhandleiding. operaballet.nl/meerballet BALLET MET JE KLAS Docentenhandleiding operaballet.nl/meerballet Binnenkort bezoeken twee dansers van de Junior Company en een dansdocente de klas voor het project Ballet met je klas. Dit project biedt

Nadere informatie

Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst

Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst Een digitale les voor groep 6, 7 en 8 van het primair onderwijs waarbij leerlingen nadenken over innovatieve toepassingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave BIJLAGEN

Inhoudsopgave BIJLAGEN BIJLAGEN Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2017 Inhoudsopgave BIJLAGEN 1. Introductie van het project - (Voorbeeld)brief van de theaterdirecteur - Reflectievragen 2. Oriëntatie 2.1. Het

Nadere informatie

Maak het waar hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52446

Maak het waar hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52446 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 18 augustus 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/52446 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal Lesbrief Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal ~ Verenigd Koninkrijk Luister goed. Hoor je dat? Dat gehuil? Dat gejank dat door alle muren en vensters te horen is? Er sluipt buiten iets wilds rond!

Nadere informatie

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland)

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) l e s b ri ef Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) 4811 TL Breda F facebook.com/ stiltefestival 4811 KB Breda t +31(0)76-513 81 25 +31 (0)76-515 49 84 techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DICTATUUR

AAN DE SLAG MET DICTATUUR AAN DE SLAG MET DICTATUUR JULI 2014 AAN DE SLAG MET #2 WAT HEB JE NODIG? Werkblad A, B, C en D. Schaar Pen en papier DE WERKVORM IN HET KORT LEERDOEL Aan de hand van twee korte verhaaltjes leren de leerlingen

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Regels & Tot slot blz. 8. Regels NEUSHOORN SPEKTAKEL. Informatie en boekingen

INHOUDSOPGAVE. Regels & Tot slot blz. 8. Regels NEUSHOORN SPEKTAKEL. Informatie en boekingen INHOUDSOPGAVE Regels & Tot slot blz. 8 Regels NEUSHOORN SPEKTAKEL Informatie en boekingen 2 INLEIDING U gaat binnenkort met uw klas kijken naar de voorstelling NEUSHOORN SPEKTAKEL. In deze lesbrief vindt

Nadere informatie

Educatief programma Feiten & meningen

Educatief programma Feiten & meningen Educatief programma Feiten & meningen Handleiding voor docenten De tentoonstelling Zwart&Wit is een tentoonstelling die vragen oproept, meningen laat horen en feiten presenteert. Het educatief programma

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Colofon. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van

Colofon. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Repetitiebezoek Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Colofon Koorenhuis, centrum voor kunst en cultuur Den Haag samenstelling: Coby Wisse met dank aan Petra Wolters, educatief

Nadere informatie

REIMSREISJE. Lesmateriaal

REIMSREISJE. Lesmateriaal REIMSREISJE Lesmateriaal LES 1 OPDRACHT 1: WAT IS...? Bekijk het filmpje Opera, wat is dat? Hierin zie je wie en wat er allemaal nodig is om een opera te maken. Wat is een opera eigenlijk? A Een voorstelling

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest Apenootje U bezoekt met een groep een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert meemaken in de Doelen. Wij geven u

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

Grote Klus Thema : Cultuur

Grote Klus Thema : Cultuur Grote Klus Thema : Cultuur Bij cultuur horen : muziek drama beeldend dans erfgoed foto/film - literatuur Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met onze speciale cultuur viering. Als

Nadere informatie

De Stilte 3x3 Festival op school

De Stilte 3x3 Festival op school Lesbrief De Stilte 3x3 Festival op school ~ Nederland Binnen het programma Festival op School coproduceren de Stilte, Greenbag en Dans Brabant een 3x3. We experimenteerden er in 2015 al uitgebreid mee

Nadere informatie

Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland

Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland Op 27 juni vindt de SamenDOOR!-dag plaats. Jullie leerlingen treden samen met philharmonie zuidnederland

Nadere informatie

DE L CKER LUCA: ADHD

DE L CKER LUCA: ADHD DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER LUCA: ADHD Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf klas 1 Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

Hoofdstuk. Anders, en toch één

Hoofdstuk. Anders, en toch één Hoofdstuk Anders, en toch één 1 Vooropdracht voor de leerlingen: neem foto s mee uit je eigen land. Als het kan tijdens traditionele feesten. (trouw, besnijdenis, doop, feesten,...) 1. Iedereen is anders...

Nadere informatie

DE L CKER SOPHIE: ORALE BEVREDIGING

DE L CKER SOPHIE: ORALE BEVREDIGING DE L CKER SOPHIE: ORALE BEVREDIGING DOCENTENHANDLEIDING Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf klas 2 Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven Leerlingen identificeren zich met een van beide groepen - de grote vogel of de groep kleine vogels. Daarna wisselen

Nadere informatie

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018

Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018 Lesbrieven bij Pieter Roelf Jeugdconcert 2018 Stel je voor Introductie Binnenkort gaat u met uw leerlingen het Pieter Roelf Jeugdconcert Stel je voor van het Noord Nederlands Orkest bezoeken. We maken

Nadere informatie

EDUCATIE BIJ LEO & LENA

EDUCATIE BIJ LEO & LENA EDUCATIE BIJ LEO & LENA Binnenkort komt u met uw leerlingen naar de voorstelling Leo & Lena van NTjong. Bij deze ontvangt u het educatie materiaal zodat u de voorstelling met uw leerlingen kan voorbereiden

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken msam samsam = samen delen samen leren s a m e n werken Lesbrief wereldbu rgerscha p Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap en kinderrechteneducatie. Door met de onderstaande opdrachten een

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 7/8 Thema: Vriendschap, relatie Inhoud: Lied over een vriendengroep, ritmes lezen en spelen, stokkenspel, instrumenten spelen, ritmes ontwerpen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

spreekbeurtpakket introdans

spreekbeurtpakket introdans spreekbeurtpakket introdans inleiding Heb je binnenkort een spreekbeurt? Moet je een werkstuk maken? Of ben je gewoon benieuwd naar de wereld van Introdans? Gebruik dan dit pakket met informatie en ontdek

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer

Nadere informatie

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Kriebels in je buik Internetvrienden 1 Internetvrienden Groep 7 120 min Begrippen online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Benodigheden Digibord Werkblad Tips en Tricks

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

hofplein educatie Lesbrief voorstelling De dochter van de boevenkoning

hofplein educatie Lesbrief voorstelling De dochter van de boevenkoning hofplein educatie Lesbrief voorstelling De dochter van de boevenkoning 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' hofplein rotterdam Hofplein Rotterdam richt

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer de werkbladen

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Mooie muts! gemeente Kampen

Mooie muts! gemeente Kampen De meeste mensen in de kleedden zich vroeger in de traditionele streekdracht. Dat deze kleding heel anders was dan de kleding van nu, ontdekken de leerlingen in dit thema. erst inventariseren de leerlingen

Nadere informatie

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marielle van Rijn 11 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73011 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Vliegende Koe de Stilte (Nederland)

Vliegende Koe de Stilte (Nederland) lesbrief Vliegende Koe de Stilte (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee bezoekadres Markendaalseweg 75a www.stiltefestival.com

Nadere informatie

Wat is herdenken? Volledige lesmodule: 60 min

Wat is herdenken? Volledige lesmodule: 60 min Wat is herdenken? In deze module leren leerlingen het verband tussen de Tweede Wereldoorlog en herdenken. Leerlingen koppelen het begrip herdenken aan elementen uit hun eigen omgeving. Volledige lesmodule:

Nadere informatie

Alice in Wonderland.

Alice in Wonderland. Groep: 5/6 Thema: Alice in Wonderland Inhoud: Deze les is gemaakt ter voorbereiding van de voorstelling door Philharmonie Zuidnederland i.s.m. theatergezelschap Het Laagland. De gebruikte filmfragmenten

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Met non-verbaal theaterspel en een levensgrote robot

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen verwoorden wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd worden. De kinderen

Nadere informatie

VOORSTELLING UITVINDERS

VOORSTELLING UITVINDERS HANDLEIDING LEERKRACHT Wat leuk dat jullie binnenkort de voorstelling Uitvinders van Holland Opera bezoeken! Om jullie leerlingen goed voor te bereiden op het voorstellingsbezoek heeft Holland Opera een

Nadere informatie

LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3

LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3 LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3 Platvoetje ter voorbereiding op de gastles Musicus in de Klas 1 Inhoudsopgave Inleiding blz 3 1. Kennismaking met Platvoetje blz 4 2. Liedje over slagwerk blz

Nadere informatie

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting

Nadere informatie

JURKEN VOOR JONGENS LESBRIEF THEATER HOFPLEIN EDUCATIE

JURKEN VOOR JONGENS LESBRIEF THEATER HOFPLEIN EDUCATIE JURKEN VOOR JONGENS LESBRIEF THEATER HOFPLEIN EDUCATIE 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam richt zich op theater

Nadere informatie

Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding

Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding Kamer Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding Derde Kame Derde Kam Wie is de baas van Nederland? Hoe werken de verkiezingen? Wat is een Grondwet? En waarom is Prinsjesdag zo belangrijk? In het lespakket

Nadere informatie

Welkom bij Coachfriend en je werkboek.

Welkom bij Coachfriend en je werkboek. COACHFRIEND Werkboek Van Email Mobiel Skype/Lync Leeftijd Beroep (voeg hier je profielfoto toe) Opleiding: (Kruis je keuze aan) Universitair/ HBO/ MBO Coach: Richard Koekoek E: rkoekoek@zieffect.nl T:

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Democratie

Ik en de maatschappij. Democratie k en de maatschappij Democratie Colofon Uitgeverij: du Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Annemieke Schut nhoudelijke redactie: Daphne Ariaens itel: k en de maatschappij

Nadere informatie

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest.

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest. VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO en Het Gelders Orkest www.hetgeldersorkest.nl Het Gelders Orkest Theater Lejo en Het Gelders Orkest Beste leerkracht, U gaat binnenkort met uw klas kijken

Nadere informatie

DE VERKIEZINGSUITSLAG

DE VERKIEZINGSUITSLAG DE VERKIEZINGSUITSLAG MAART 2017 - POLITIEK IN PRAKTIJK DOCENTENHANDLEIDING DE WERKVORM IN HET KORT Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen dat politieke partijen met elkaar moeten samenwerken

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

IN DE STUDIO SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP

IN DE STUDIO SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP IN DE STUDIO NATUUR REKEN BEELD MUZIEK ZELF SAMEN TAAL BEWEEG BEWEEG MUZIEK BEELD NATUUR REKEN ZELF SAMEN In de studio TAAL CAMERAMAN, REGISSEUR ACTEUR OF FIGURANT? Een cameraman is iemand die de camera

Nadere informatie

NOCHEM & VAN LUYN. Voor Jou. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling Voor Jou gaat zien.

NOCHEM & VAN LUYN. Voor Jou. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling Voor Jou gaat zien. NOCHEM & VAN LUYN Voor Jou Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling Voor Jou gaat zien. Beste leerkracht, Binnenkort gaat u samen met uw leerlingen de voorstelling Voor Jou

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

Spots on Jobs Docentenhandleiding

Spots on Jobs Docentenhandleiding Spots on Jobs Docentenhandleiding December 2018 Spirit4you Spots Experience is opgenomen in de Lobbox VMBO Kijk op www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 2 Een opleiding of

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema: theater

Auditieve oefeningen thema: theater Auditieve oefeningen thema: theater Boek van de week: 1; Angelina Ballerina; muziektheater en pop-up boek 2; De verkleedkist; Dick Bruna 3; Hoe word ik een ballerina 4; Nijntje danst; Dick Bruna 5; Poppentheater;

Nadere informatie

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Wassink 16 January 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/40999 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / KUNSTONDERWIJS OP T RIJKS N ACCENT OP IEDERS TALENT Vanuit onze visie op kunst- en cultuuronderwijs streven we naar een rijk aanbod. De school heeft daarom een aantal programmalijnen.

Nadere informatie

Opdrachten voor leerlingen. PO groep 6, 7 en 8. Let op! Wanneer u het lesmateriaal uitprint vervalt

Opdrachten voor leerlingen. PO groep 6, 7 en 8. Let op! Wanneer u het lesmateriaal uitprint vervalt Dit lesmateriaal bestaat uit twee delen: DOCENTENHANDLEIDING Deze bevat handvatten om de documentaire te behandelen in de klas en achtergrondinformatie. U kunt zelf op basis van tijd, behoefte en niveau

Nadere informatie

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DOCENTENHANDLEIDING Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij

Nadere informatie

Prettige en niet prettige aanrakingen

Prettige en niet prettige aanrakingen Kriebels in je buik Prettige en niet prettige aanrakingen 1 Prettige en niet prettige aanrakingen Groep 3 50 min Begrippen Prettig, onprettig, dwingen, overhalen, grenzen aangeven, hulp bij problemen,

Nadere informatie

Stevige basis voor je toekomst

Stevige basis voor je toekomst Stevige basis voor je toekomst Ondernemend leren ipad Jij de baas met havo op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Een stevige basis voor je toekomst met havo op

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Inleiding. Blauw Gras en Bluegrass. Binnenkort gaan jullie naar de voorstelling Blauw Gras van Theatergroep Wie Walvis.

Inleiding. Blauw Gras en Bluegrass. Binnenkort gaan jullie naar de voorstelling Blauw Gras van Theatergroep Wie Walvis. Inleiding Blauw Gras en Bluegrass Binnenkort gaan jullie naar de voorstelling Blauw Gras van Theatergroep Wie Walvis. Blauw Gras gaat over Woody, Sue, Opa en Moeder. Met zijn vieren wonen ze op een erf

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 Bij Samsam nr. 1 2018 Telefoon Burgerschap Samsam komt 5 x per jaar uit met een magazine, en een werkblad. Daarbij hoort een website met filmpjes en aanvullende informatie: samsam.net

Nadere informatie

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje;

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje; LESSUGGESTIES blijkt de blijvende grote interesse van scholieren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij geven aan vooral gegrepen te worden door persoonlijke verhalen, gekoppeld aan inzet van hedendaagse middelen.

Nadere informatie

Scholengroep Amnesty International Nijmegen WERKBLADEN - 2

Scholengroep Amnesty International Nijmegen WERKBLADEN - 2 VREEMDELINGEN IN NEDERLAND ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS VREEMDELINGEN Waaraan denken we bij het woord vreemdeling? We beginnen deze les direct met een opdracht. 1. We schrijven op het bord in een grote

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

De voorstelling TUTU. De toverlantaarn...

De voorstelling TUTU. De toverlantaarn... Werkboekje van:... De voorstelling TUTU Jullie gaan een voorstelling bekijken die gemaakt is door twee kunstenaars en twee muzikanten, samen zijn zij Lichtbende. De voorstelling vindt plaats in een donkere

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) onderbouw (groep 1 t/m 4) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie

Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie Bekijk het leven Ter introductie van het nieuwe vak is er een korte terugblik op eerder ervaringen met het vak godsdienst/levensbeschouwing. De leerlingen

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wereldgodsdiensten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76063 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Godenrijk hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Godenrijk hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 03 October 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62221 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

DE L CKER IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN

DE L CKER IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Protest in de jaren 60 vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Protest in de jaren 60 vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 06 September 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62193 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo?

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo? Les 1 Wensen & Grenzen Praten over seks... Hoe en hoezo? In deze eerste les wordt het thema 'Seksueel gedrag' geïntroduceerd. Het is aan jou als mentor / docent om te bepalen of de sfeer in de groep veilig

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

Projectinformatie DROEVIGELUIDJE. Groep 1-2 Kleutervoorstelling Primair Onderwijs

Projectinformatie DROEVIGELUIDJE. Groep 1-2 Kleutervoorstelling Primair Onderwijs Projectinformatie DROEVIGELUIDJE Groep 1-2 Kleutervoorstelling Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Droevigeluidje waaraan uw school binnenkort mee doet. In dit document

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Jongens en meisjes. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep

Jongens en meisjes. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep Kriebels in je buik Jongens en meisjes 1 Jongens en meisjes Groep 2 55 min Begrippen Jongens, meisjes, lichaam, piemel, vagina, seksestereotiep gedrag Benodigheden Digibord Schaar Knutselspullen Werkbladen

Nadere informatie