Scholingsaanbod september t/m december 2016 SEPTEMBER. Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scholingsaanbod september t/m december 2016 SEPTEMBER. Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker!"

Transcriptie

1 Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker! In dit overzicht vindt u de scholingen die de Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o., alleen of in samenwerking met een of meerdere partners van de Vrijwilligersacademie Haarlem, van september tot en met december 2016 organiseert. SEPTEMBER Meer weten over borderline Informatiebijeenkomst voor vrijwilligers, vrijwilligerscoördinatoren en andere medewerkers die vragen hebben over borderline. Na deze bijeenkomst weet u meer over borderline: wat is het, welke kenmerken zien we als we het over borderline hebben en hoe kun je daarmee omgaan. Donderdag 1 september van tot uur. Donderdag 1 september van tot uur. Zicht op mensen met psychische problematiek Informatiebijeenkomst voor vrijwilligerscoördinatoren en andere (vrijwillige) medewerkers die met mensen met een psychiatrische achtergrond werken. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over psychische aandoeningen en inzicht in verschillende gedragingen die hiermee samenhangen en hoe u daarmee om kunt gaan. Dinsdag 13 september van tot uur. Het maken van een communicatieplan Workshop voor medewerkers en vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties die nog niet veel ervaring hebben met het opstellen van een communicatieplan. Na deze workshop weet u hoe een communicatieplan bij kan dragen aan het doel van de organisatie en hoe u dat in de praktijk vorm kunt geven. Woensdag 14 september van tot uur.. Van Idee naar Project 1: Projectmatig werken - Workshop voor vrijwilligers en werknemers van kleine vrijwilligersorganisaties die graag willen leren hoe ze zonder al te veel kosten en risico s een project op kunnen zetten. Organisaties hebben vaak goede ideeën voor een leuk project of over het veranderen of verbeteren van hun organisatie. Vaak strandt het idee in de uitvoering, want hoe pak je zoiets aan. Na deze workshop weet u dit. Dinsdag 20 september van tot uur. Ouderenmishandeling Informatiebijeenkomst voor iedereen die als vrijwilliger of beroepskracht contact heeft met ouderen, zowel in de thuissituatie als in een zorginstelling. Na deze bijeenkomst weet u wat ouderenmishandeling is, welke signalen daarop kunnen wijzen en wat u eventueel kunt doen. Donderdag 22 september van 9.30 tot uur. Kennis van en omgaan met dementie Workshop voor mantelzorgers van mensen met geheugenproblemen. Na deze workshop van twee dagdelen weet u meer over verschillende vormen van dementie en mogelijke veranderingen in gedrag. Tevens krijgt u praktische handreikingen voor het omgaan met de geheugenproblemen van uw naaste. Twee dinsdagmiddagen: 27 september en 4 oktober van tot uur.

2 Vrijwilligerswerk als maatje Informatiebijeenkomst voor iedereen die interesse heeft om (vrijwillig) maatje te worden van iemand die extra aandacht of hulp nodig heeft. Na deze bijeenkomst heeft u een duidelijker beeld van wat er van vrijwillige maatjes gevraagd wordt, wat u als maatje kunt doen, wat voor soort maatjes bij organisaties gezocht worden en wat het beste bij u past. Dinsdag 27 september van tot uur. In the Spotlights - hoe wordt jouw mediaoptreden een succes? - Workshop voor medewerkers en vrijwilligers van (vrijwilligers)organisaties die nu of in de toekomst contact hebben met de lokale pers. Door deze workshop krijgt u inzicht in hoe u zich goed kunt voorbereiden en hoe uw boodschap het beste overkomt en blijft hangen. Dinsdag 27 september van tot uur. Eenzaamheid, nader beschouwd Informatiebijeenkomst voor vrijwilligers die tijdens hun werk in aanraking komen met mensen waarvan ze vermoeden dat ze eenzaam zijn. Tijdens deze informatiebijeenkomst komt u meer te weten over eenzaamheid. Denk aan zaken als hoe vaak eenzaamheid voorkomt, wat de oorzaken en gevolgen zijn, wat de risicogroepen zijn en hoe u als vrijwilliger eenzaamheid kunt signaleren en aanpakken. Woensdag 28 september van tot uur. Kernvaardigheden EHBO Cursus voor vrijwilligers en medewerkers van Tijdens deze cursus krijgt u tips en oefent u met situaties waar u in de praktijk mee te maken kunt krijgen. Naast theorieoverdracht zal er ook veel in de praktijk geoefend worden. Twee woensdagavonden: 28 september en 5 oktober van tot uur. Kosten 30,00 inclusief lesmateriaal. Ondernemerschap voor organisaties - kleine Deze workshop biedt inzichten op het gebied van ondernemerschap binnen een vrijwilligersorganisatie. U oriënteert zich op de innovatiekracht en ondernemende kwaliteiten van de organisatie en uzelf. Woensdag 28 september van tot uur. (H)erken uw klant - verstandelijk beperkt in beeld Na afloop van deze bijeenkomst gaat u naar huis met een schat aan nieuwe inzichten en praktische tips over hoe u effectiever om kunt gaan met vrijwilligers en/of deelnemers met (mogelijk) een verstandelijke beperking. Donderdag 29 september van 9.30 tot uur. Netwerken voor je vrijwilligersorganisatie of burgerinitiatief - vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven. Netwerken is dé manier om uw doelgroep en klanten te vinden. Na deze workshop weet u wat netwerken is, hoe u dat doet en wat u wel en niet moet doen. Donderdag 29 september van tot uur. OKTOBER JUMP! - Kom in beweging en maak een Jump! is voor alle actieve burgers in Haarlem en Bloemendaal. De zeven stappen van Jump Movement brengen u naar een beslissing over iets wat u wilt gaan doen of waar u juist mee wilt stoppen! Maandag 3 oktober van tot uur.

3 Van idee naar project 2: Projecten leiden - Workshop voor vrijwilligers en werknemers van kleine Tijdens deze workshop, die een vervolg is op projectmatig werken, komt u meer te weten over het leiden van een project en hoe u ervoor zorgt dat iedereen doet wat er gedaan moet worden om een project tot een succes te maken. Dinsdag 4 oktober van tot uur. Veilig Vrijwilligerswerk in veilige handen Informatiebijeenkomst voor vrijwilligers en beroepskrachten van (vrijwilligers)organisaties en sportclubs die kinderen, jongeren of mensen met een verstandelijke beperking als doelgroep hebben. Na deze bijeenkomst weet u hoe u het onderwerp ongewenst seksueel gedrag binnen uw organisatie op de agenda kunt zetten, bent u alert bij het aannemen van nieuwe vrijwilligers en weet u wanneer en waarvoor u een beroep kunt doen op de onafhankelijk vertrouwenspersoon. Dinsdag 4 oktober van tot uur. Omgaan met verlies Themabijeenkomst voor vrijwilligers. Wat zegt u tegen iemand die ernstig ziek is of een dierbare heeft verloren, wat kunt u doen voor iemand die zijn/haar geboorteland heeft moeten verlaten, wat is troostend? Tijdens deze bijeenkomst krijgt u praktische handvatten hoe u hiermee om kunt gaan. Woensdag 5 oktober van tot uur. Inzicht en invloed in de lokale politiek - Workshop voor vrijwilligers, bestuursleden en medewerkers van vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligersorganisaties hebben vaak te maken met de lokale politiek. Tijdens deze workshop staat u stil bij de werking van de politiek, de spelregels die daar gelden en hoe de politiek te benaderen en te informeren. Woensdag 5 oktober van tot uur. Grenzen stellen aan uw vrijwilligerswerk Workshop voor alle vrijwilligers die soms moeite hebben om hun grenzen aan te geven. Vanuit een behoefte om te willen helpen, kan het soms lastig zijn om een verzoek te weigeren. In deze workshop krijgt u zicht op uw eigen grenzen en leert u op een positieve manier te verwoorden wat u wel of niet wilt. Donderdag 6 oktober van tot uur. Hoe succesvol bent u met vrijwilligers? Workshop voor vrijwilligerscoördinatoren die hun vrijwilligersbeleid onder de loep willen nemen. Tijdens deze workshop krijgt u o.a. informatie over de basis van een goed vrijwilligersbeleid, welke effecten dit beleid heeft op uw vrijwilligers en welke verbeterpunten er (kunnen) zijn voor uw organisatie. Donderdag 6 oktober van tot uur. Donderdag 6 oktober van tot uur. Vergadertechnieken - Workshop voor bestuursleden, vrijwilligers en medewerkers van kleine (vrijwilligers)organisaties Tijdens de workshop waarin concreet ervaren, experimenteren met gedrag en technieken, reflecteren en theorie verkennen elkaar afwisselen, leert u hoe u vergadertijd zo nuttig mogelijk kunt gebruiken. Maandag 10 oktober van tot uur.

4 Hoe verleid ik een journalist Workshop voor medewerkers en vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties. Tijdens deze workshop krijgt u tips voor het schrijven van een goed persbericht, hoort u hoe u contact legt met de pers en hoe u ervoor zorgt dat u uw organisatie zo goed mogelijk onder de aandacht brengt. Woensdag 12 oktober van tot uur. Reanimatie en AED Cursus voor vrijwilligers en medewerkers van vrijwilligersorganisaties. Tijdens de cursus leert u een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand van een slachtoffer te beoordelen, te reanimeren en een AED te gebruiken. Woensdag 12 oktober van tot uur. Kosten 50,00 inclusief lesboek. (H)erken uw klant - autisme in beeld Na afloop weet u welk gedrag kan wijzen op autisme en gaat u naar huis met nieuwe inzichten en praktische tips over hoe u effectiever om kunt gaan met vrijwilligers en/of deelnemers met een mogelijke aandoening in het autistisch spectrum. Donderdag 13 oktober van 9.30 tot uur. Laat geen gat in uw CV vallen! Inloopbijeenkomst voor mensen die baanloos zijn of hun werk dreigen kwijt te raken. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over wat u kunt doen op het gebied van vrijwilligerswerk: wat is het, welke soorten vrijwilligerswerk zijn er, wat uw rechten en plichten zijn, wat vrijwilligerswerk u kost en wat het u oplevert. Donderdag 20 oktober van tot uur. Financiële uitbuiting en levenstestament Workshop voor vrijwilligers, mantelzorgers en medewerkers van organisaties die te maken (kunnen) krijgen met mensen die door ouderdom, ziekte of ongeval niet meer in staat zijn om zaken zelf te regelen. Na afloop van deze workshop weet u wat een levenstestament inhoudt en hoe u signalen van financiële uitbuiting kunt herkennen en waar u die aan de orde kunt stellen. Dinsdag 25 oktober van tot uur. Fondsenwerving vrijwilligersorganisaties. Steeds meer (vrijwilligers)organisaties gaan op zoek naar alternatieve geldbronnen. In deze workshop leert u wat fondsenwerving is, welke manieren er zijn om aan geld te komen en welke daarvan het beste bij de eigen vereniging of organisatie passen. Woensdag 26 oktober van tot uur. De vrijwilliger als gids in Nederland - vrijwilligerswerk en vluchtelingen Workshop voor vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties. Veel vluchtelingen hebben hoge verwachtingen van hun leven in Nederland, maar de werkelijkheid kan soms hard zijn! In deze workshop krijgt u concrete tips om vluchtelingen hun weg in Nederland te helpen vinden. Donderdag 27 oktober van tot uur. NOVEMBER Omgaan met verslavingsgedrag Workshop voor vrijwilligerscoördinatoren en andere (vrijwillige) medewerkers die meer willen weten over verslaving en het gedrag dat daarmee gepaard gaat. Na afloop heeft u antwoord op vragen als: wat is verslaving, wat zijn de kenmerken, kan ik iemand met een verslaving helpen en hoe kan ik met een verslaafde vrijwilliger omgaan. Dinsdag 1 november van tot uur.

5 Vrijwilligerscoördinatie Basistraining voor (vrijwillige) vrijwilligerscoördinatoren binnen vrijwilligersorganisaties en mensen die graag vrijwilligerscoördinator willen worden. Na deze basistraining bent u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het vrijwilligerswerk, de werkzaamheden van de coördinator, hoe vrijwilligers te vinden en te binden en hoe u binnen de organisatie kunt zorgen voor een up-to-date vrijwilligersbeleid. Drie dinsdagmiddagen: 1, 8 en 15 november van tot uur. Kosten 15,00 voor individuele vrijwilligers, 30,00 voor organisaties. Adviseur Sociale Veiligheid/ Veilig Vrijwilligerswerk Training voor vrijwilligers en beroepskrachten van (vrijwilligers)organisaties die kinderen, jongeren of mensen met een verstandelijke beperking als doelgroep hebben. Aan de hand van instructiemateriaal leert u tijdens de training hoe u het onderwerp ongewenst seksueel gedrag op de agenda kunt zetten en hoe u de organisatie veiliger kunt maken. Drie woensdagavonden: 2, 9 en 16 november van tot uur. EHBO aan baby s en kinderen Cursus voor vrijwilligers en medewerkers van vrijwilligersorganisaties Na afloop weet u hoe u een kind in veiligheid kunt brengen, kunt u de toestand van het kind beoordelen, reanimeren, een AED gebruiken en eerste hulp verlenen bij veel voorkomende ongevallen en letsels zoals verslikking en brandwonden. Twee woensdagmiddagen: 2 en 9 november van 9.00 tot uur. Kosten 100,00 inclusief lesboek. Donderdag 3 november van tot uur. Rondleiden en presenteren - Workshop voor medewerkers en vrijwilligers van Tijdens deze rondleiding leert u hoe u zich kunt voorbereiden op en waar u op moet letten bij het presenteren of rondleiden, hoe u de aandacht vast kunt houden en hoe u met lastige vragen om kunt gaan. Dinsdag 8 november van tot uur. Zicht op mensen met een psychische problematiek Informatiebijeenkomst voor vrijwilligerscoördinatoren en andere (vrijwillige) medewerkers die met mensen met een psychiatrische achtergrond werken. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over psychische aandoeningen en inzicht in verschillende gedragingen die hiermee samenhangen en hoe u daarmee om kunt gaan. Dinsdag 8 november van tot uur. Jongeren en vrijwilligerswerk Workshop voor medewerkers en vrijwilligers die werken met jonge vrijwilligers en stagiairs tot 25 jaar. Na deze interactieve workshop weet u meer over het jongerenbrein, hoe realistisch uw verwachtingen t.a.v. jongeren zijn, hoe u de communicatie met de jongeren kunt verbeteren en hoe u uw jonge vrijwilligers effectiever in kunt zetten. Donderdag 10 november van tot uur.

6 Omgaan met dementie Workshop voor vrijwilligers die contact hebben met ouderen, zowel in de thuissituatie als in een zorginstelling. In deze workshop nemen wij u mee naar de wereld van iemand die vergeetachtig wordt. Aan bod komen de verschillende vormen van dementie, de veranderingen in gedrag en hoe u hier mee om kunt gaan. Donderdag 17 november van tot uur. DECEMBER Donderdag 1 december van tot uur. De Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. is beheerder van de Vrijwilligersacademie Haarlem en organiseert als aanvulling op het aanbod van de partners het organisatie-overschrijdende scholingsaanbod. De scholingen in dit overzicht zijn bedoeld voor mensen die in de gemeente Haarlem of Bloemendaal vrijwilligerswerk doen. Beroepskrachten die in de gemeente Haarlem of Bloemendaal met vrijwilligers werken, kunnen ook meedoen aan de scholingen. Dit geldt ook voor inwoners van de gemeenten Haarlem en Bloemendaal die elders vrijwilligerswerk verrichten. Per scholing kunnen maximaal twee personen van eenzelfde organisatie meedoen. Ga voor het meest recente scholingsaanbod, uitgebreidere informatie, eventueel aanvullende voorwaarden voor deelname en aanmelden naar Aanmelden kan ook via info@vrijwilligersacademiehaarlem.nl. Als u zich op deze manier aanmeldt wilt u dan s.v.p. aangeven bij welke organisatie u als vrijwilliger/medewerker werkzaam bent? Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o Nieuwe Groenmarkt TV Haarlem, telefoon Algemene voorwaarden cursussen, workshops en trainingen Voor of op alle door de Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. (VWC) georganiseerde scholingen gelden de algemene voorwaarden zoals vermeld in de Algemene Voorwaarden voor cursussen, workshops, trainingen en opleidingen van de Stichting Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.. Deze voorwaarden kunt u vinden op de website van de VWC en de Vrijwilligersacademie Haarlem bij de informatie over de VWC. facebook.com/vwchaarlem twitter.com/vwchaarlem * Zuid-Kennemerland In bijeenkomsten van het bieden vrijwilligers en anderen hun kennis en ervaring belangeloos aan andere vrijwilligers aan. Voor meer informatie zie Zuid-Kennemerland

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

! Laat u inspireren en ga de uitdaging aan! ! Stel uzelf de vraag wat het kan opleveren en waar mogelijkheden liggen!

! Laat u inspireren en ga de uitdaging aan! ! Stel uzelf de vraag wat het kan opleveren en waar mogelijkheden liggen! Inleiding Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. ziet al een aantal jaren de aanloop van kwetsbare burgers toenemen. Uit onderzoek van Movisie blijkt dat kwetsbare burgers onvoldoende op het netvlies te staan

Nadere informatie

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 NAJAAR 2014 Zet u zich al in als vrijwilliger? Dan kunt u gratis deelnemen aan leuke, interessante en inspirerende trainingen, workshops en bijeenkomsten.

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties.

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties. INHOUD Inleiding... 4 Basistraining: Nieuwe vrijwilligers... 5 Workshop: Vergaderen... 6 Workshop: Werving bestuursleden... 7 Informatiebijeenkomst: Vrijwilligerswerk... 8 Workshop: Groepsactiviteiten

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016 Workshops en trainingen september 2015 t/m mei 2016 3 INHOUD Inleiding... 4 Vrijwilligerscentrale Roermond Informatieavond... 5 Informatieavond: afspraken/regels rondom vrijwilligerswerk als tegenprestatie...

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering 2017 Vrijwilligers. Pauline Kubin RSWP. Voorjaar 2017

Deskundigheidsbevordering 2017 Vrijwilligers. Pauline Kubin RSWP. Voorjaar 2017 Voorjaar 2017 Deskundigheidsbevordering 2017 Vrijwilligers Pauline Kubin RSWP Voorjaar 2017 Purmerend, december 2016 Beste lezer, In de zomer van 2016 is er een korte behoeftepeiling gehouden met als doel

Nadere informatie

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers September 2014 / juni 2015 gaat u ook slagen? Basistraining computervaardigheden Buurtkracht ontwikkelde een

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de scholing voor vrijwilligers die actief zijn binnen Humanitas. In dit overzicht treft u een

Nadere informatie

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING informatie workshop maatschappelijk ondernemen sociale hygiëne aed / reanimatie ehbo cursus met aed ehbo bij kinderen cursus verantwoord alcohol schenken Aanbod 2012 WORKSHOP

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Cursus Reanimatie en AED

Cursus Reanimatie en AED Cursus Reanimatie en AED Maar liefst 300 Nederlanders per week krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. En in de meeste gevallen (70 tot 80%) gebeurt dat thuis. Zorg dat je weet wat je moet doen!

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014

Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014 Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014 Sinds mei 2011 fungeert het Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort ( VIP-Zandvoort) als een soort TOMTOM die bezoekers wegwijs maakt in het vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

deskundigheidsbevordering

deskundigheidsbevordering De Vrijwilligerscentrale Oldenzaal biedt onderstaande workshops en cursussen gratis aan voor uw vrijwilligers. Vrijwilligerscentrale Oldenzaal, tel. 0541-571414, mail: info@impuls-oldenzaal.nl Basiscursus

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Brabant Trainingen Welkom! Voor u ligt de brochure van Academie Zorgbelang Brabant voor het

Nadere informatie

VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS. Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011

VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS. Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011 VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011 1 Samen leren is leuk Inhoud Inleiding 3 Cursussen voor mantelzorgers De Zorg de Baas 4 Koffieochtenden voor ex-mantelzorgers

Nadere informatie

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddyzorg Nijmegen e.o. Panovenlaan 1 6525 DZ Nijmegen Tel: 024-3297731 Fax: 024-3245558 Email: buddyzorg@nim.nl Buddy worden, buddy zijn Deze brochure

Nadere informatie

LEIDEN. Dromen over vrijwillige inzet (oriëntatie workshop) MONTFERLAND

LEIDEN. Dromen over vrijwillige inzet (oriëntatie workshop) MONTFERLAND ALMERE Introductie penningmeesters EHBO bij kinderen Geweldloos communiceren Fondswerving (2 trainingen) Eerste indruk (als voorbereiding op sollicitatie betaald en onbetaald werk) Vrijwilligerswerk en

Nadere informatie

Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder

Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder Informatiebrochure Inhoud Waarom een Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder? 3 Voor wie is de Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder bestemd? 3 Resultaten van de opleiding

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

Project Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging

Project Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging Inhoud van de cursussen van DLB, voorjaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het voorjaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn vier cursussen, bedoeld

Nadere informatie

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het najaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn drie cursussen, bedoeld voor:

Nadere informatie

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS 2017 1 Inhoudsopgave Wat is vrijwilligerswerk? 3 Rechten en plichten wet- en regelgeving 3 Vrijwilligersvergoeding 4 Deskundigheidsbevordering 4 Verzekeringen 5 Verklaring

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Trainingen & Opleidingen

Trainingen & Opleidingen Trainingen & Opleidingen Bedrijfshulpverlening Een bedrijfshulpverlener is verantwoordelijk voor het verlenen van Eerste Hulp, het bestrijden van een beginnende brand en het begeleiden van een ontruiming.

Nadere informatie

Gratis cursussen en workshops voor vrijwilligers Voorjaar 2015

Gratis cursussen en workshops voor vrijwilligers Voorjaar 2015 Gratis cursussen en workshops voor vrijwilligers Voorjaar 2015 Vrijwillige inzet is waardevol. Voor de samenleving én voor uw persoonlijke ontwikkeling. Daarom biedt het Servicepunt Vrijwilligers Vlaardingen

Nadere informatie

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Inhoud Trainingen waarvoor een datum gepland wordt bij voldoende aanmeldingen... 2 Fit bij de Koffie... 2 Wekelijkse/maandelijkse ondersteuning... 3 Spreekuur

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl Deskundigheidsbevordering Aanbod 2011 www.vrijwilligerswinkel.nl AED/REANIMATIE Bij een plotseling optreden van hartfalen, weet u wat u wel en wat u niet moet doen? Kent u die kastjes die overal verschijnen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Over MEER! leren. Locaties. Kijk voor meer informatie op: www.divers.nl/meer

Over MEER! leren. Locaties. Kijk voor meer informatie op: www.divers.nl/meer Over MEER! leren Binnen MEER! leren worden cursussen, trainingen en workshops voor bewoners (vanaf 18 jaar) van de gemeente s-hertogenbosch georganiseerd. Het doel is om alle mensen de kans te geven mee

Nadere informatie

De Vrijwilligerscentrale Oldenzaal biedt onderstaande workshops en cursussen gratis aan voor uw vrijwilligers.

De Vrijwilligerscentrale Oldenzaal biedt onderstaande workshops en cursussen gratis aan voor uw vrijwilligers. DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING 2016-2017 De Vrijwilligerscentrale Oldenzaal biedt onderstaande workshops en cursussen gratis aan voor uw vrijwilligers. Basiscursus Word Dinsdagen 17, 24, 31 januari en 7, 14

Nadere informatie

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Beste vrijwilliger, In navolging van de succesvolle workshop dagen van voorgaande keren, organiseert het Vrijwilligers College op 21

Nadere informatie

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN PRAKTISCHE INFORMATIE Wat voor cursus? Het is een cursus voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen stevige vriendenkring (meer) hebben en die actief willen onderzoeken

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten

Training & themabijeenkomsten Training & themabijeenkomsten voor mantelzorgers Inhoudsopgave 3 4 6 Trainingen en themabijeenkomsten - Hoe werkt het? Trainingen Themabijeenkomsten Over VIT-hulp bij mantelzorg VIT-hulp bij mantelzorg

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 Mezzo Landelijke vereniging voor iedereen die voor een naaste zorgt Mezzo: Wij vinden het

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSBELEID STICHTING VRIJWILLIGERSCENTRALE HAARLEM E.O. (versie )

VRIJWILLIGERSBELEID STICHTING VRIJWILLIGERSCENTRALE HAARLEM E.O. (versie ) VRIJWILLIGERSBELEID STICHTING VRIJWILLIGERSCENTRALE HAARLEM E.O. (versie 01-06-2017) Inleiding Voor de Stichting Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. (hierna te noemen VWC) zijn de vrijwilligers onmisbaar.

Nadere informatie

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ http://www.youtube.com/watch?v=6imhyppcmdo&list =PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ UITKOMST ENQUETE Najaar 2013: circa 140 vrijwilligersorganisaties aangeschreven Respons: 46% (65 vragenlijsten) Bij welke

Nadere informatie

SCHOLINGSAANBOD VOOR VRIJWILLIGERS Voorjaar 2016

SCHOLINGSAANBOD VOOR VRIJWILLIGERS Voorjaar 2016 SCHOLINGSAANBOD VOOR VRIJWILLIGERS Voorjaar 2016 Autisme Datum: 23 maart 2016 De Baan in Haarlem 19.30 tot 21.30 uur Jan Odolphi Aantal deelnemers: max. 30 deelnemers Inhoud van de training: Wat houdt

Nadere informatie

STA STERK OP JE WERK

STA STERK OP JE WERK STA STERK OP JE WERK Training/modules op maat Thema-bijeenkomsten Werknemers in deze tijd worden meer en anders belast dan vroeger. Dit geldt helemaal voor werknemers in de zorg. Gedurende enkele decennia

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

TRAININGSPROGRAMMA VRIJWILLIGERS FINANCIËN, INFORMATIE EN ADVIES VOORJAAR 2019

TRAININGSPROGRAMMA VRIJWILLIGERS FINANCIËN, INFORMATIE EN ADVIES VOORJAAR 2019 TRAININGSPROGRAMMA VRIJWILLIGERS FINANCIËN, INFORMATIE EN ADVIES VOORJAAR 2019-1/5 - TRAININGSPROGRAMMA VRIJWILLIGERS FINANCIËN, INFORMATIE EN ADVIES VOORJAAR 2019 Hieronder zie je het trainingsprogramma

Nadere informatie

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging.

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging. Beste bestuursleden, Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert verschillende themabijeenkomsten en cursussen voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Evenals voorgaande jaren werken we samen

Nadere informatie

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING Armoede in Nederland neemt toe, steeds meer mensen staan aan de zijlijn en kunnen sociaal, economisch en maatschappelijk niet mee doen. Uitstroom uit armoede lukt

Nadere informatie

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid'

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' 'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' Voor Mekaar is de titel van het Rotterdamse actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid (december 2014). Het volledige

Nadere informatie

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2015

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2015 SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2015 Zet u zich al in als vrijwilliger? Dan kunt u gratis deelnemen aan interessante en inspirerende trainingen, workshops en bijeenkomsten. Deze worden verzorgd

Nadere informatie

Hoe herken je ze en hoe ga je er mee om?

Hoe herken je ze en hoe ga je er mee om? Hoe herken je ze en hoe ga je er mee om? Tips voor omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Tel. 088-00 75 000 www.meewering.nl Waarom dit boekje? Iedere professional, die met cliënten,

Nadere informatie

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Alle groepen en cursussen die door MEE Gelderse Poort geboden worden zijn toegankelijk voor mensen

Nadere informatie

Zo gaan wij om met... Vrijwilligers

Zo gaan wij om met... Vrijwilligers Zo gaan wij om met... Vrijwilligers Inhoudsopgave Voorwoord pag. 3 Welzijn Baarn pag. 4 Missie, Doel, Visie op vrijwilligers Achtergrond informatie pag. 5 Vrijwilliger binnen Welzijn Baarn pag. 6 Hoe gaan

Nadere informatie

Beste bestuursleden, Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert bijeenkomsten voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Hierin werken we samen met de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal.

Nadere informatie

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 1. Inleiding Een van de nieuwe punten in de Bijzondere Subsidieverordening

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018

Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018 Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018 Nieuws van de Vrijwilligerscentrale De maand juni staat voor de Vrijwilligerscentrale in het teken van waardering. Veel inwoners uit Zutphen en Warnsveld zetten zich vrijwillig

Nadere informatie

Uitnodiging Grote Studiedag. Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur

Uitnodiging Grote Studiedag. Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur Uitnodiging Grote Studiedag Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur Bij het VTV leert iedereen gewoon mee! Wat zou het VTV zijn zonder vrijwilligers? In het

Nadere informatie

Vrijwilligersacademie

Vrijwilligersacademie Vrijwilligers Academie Drechtsteden Cursusoverzicht najaar 2013 Vrijwilligersacademie www.vrijwilligoppad.nl De Vrijwilligers Academie Drechtsteden is de plek waar vrijwilligers of mensen die vrijwilliger

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Ontwikkelingen. Meer populair. Administratie, vervoer bieden, verzorging. Fondsen werven, belangenbehartiging, adviseren

Ontwikkelingen. Meer populair. Administratie, vervoer bieden, verzorging. Fondsen werven, belangenbehartiging, adviseren Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk Werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving Mantelzorg valt buiten de definitie van vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Pluk en plant. Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland

Pluk en plant. Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland Pluk en plant Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland Datum: 20 juni 2012 Tijd: 9.00-13.30 uur Plaats: Huis der Provincie, Arnhem Komt u met ons de oogst

Nadere informatie

Colofon. Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten. Trajectbegeleiders Delta steun in de rug voor organisaties

Colofon. Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten. Trajectbegeleiders Delta steun in de rug voor organisaties Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten Voor u ligt de tweede nieuwsbrief gemaakt in BAR-verband. zowel in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk wordt dezelfde nieuwsbrief verstuurd. De eerste pagina

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij jongeren nodig?! 4 Praktische informatie 5 Het

Nadere informatie

Cursusaanbod voor vrijwilligers

Cursusaanbod voor vrijwilligers Cursusaanbod voor vrijwilligers 2016 www.kennispleinvrijwilligerswerk.nl Inhoudsopgave Jezelf zijn, hoe doe je dat? 5, 21 Veranderde zorg, wat nu? 5 Levensverhaal maken 6 Social media voor beginners 6

Nadere informatie

Project Thuisadministratie

Project Thuisadministratie Project Thuisadministratie Doel Het ondersteunen van mensen die tijdelijk of langdurig het overzicht over de eigen administratie kwijt zijn of dreigen kwijt te raken. Voor Wie: Voor mensen die vanwege

Nadere informatie

Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten.

Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten. Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten. Themabijeenkomsten over dementie en alles wat daarbij komt kijken: van interactieve lezingen met voorbeelden uit de praktijk tot informatie

Nadere informatie

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen Projectplan Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen [Naam organisatie] vindt het belangrijk om alert te zijn op

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling Uw contactpersoon is Bereikbaar op de dagen

Nadere informatie

1. Hoe vaak komt het voor en wat is het risico dat het bij onze organisatie gebeurt?

1. Hoe vaak komt het voor en wat is het risico dat het bij onze organisatie gebeurt? Vragen van bestuurders 1. Hoe vaak komt het voor en wat is het risico dat het bij onze organisatie gebeurt? Echt betrouwbare cijfers over hoe vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag

Nadere informatie

Doen in 2019 en Actuele en correcte registratie van vrijwilligers (jaarlijkse controle).

Doen in 2019 en Actuele en correcte registratie van vrijwilligers (jaarlijkse controle). VERZAMELDOCUMENT SUBSIDIEVOORWAARDEN INFORMELE ZORG 2019 en Opleidingsaanbod. I Algemeen (voor alle organisaties) Opmerking: Als onderlegger hebben we het document waarop de discussie over de voorgestelde

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten!

Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten! Programma GEMEENTE HEERHUGOWAARD 2015 Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten! Vrijwilligers in Heerhugowaard kunnen van 14 t/m 22 november 2015 gratis deelnemen aan boeiende en inspirerende

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

WELKOM VRIJWILLIGER 1

WELKOM VRIJWILLIGER 1 WELKOM VRIJWILLIGER 1 INHOUD WELKOM 3 DE KERN VAN ONS VRIJWILLIGERSBELEID 4 SOORTEN VRIJWILLIGERSWERK 5 WAT VRAGEN WE VAN JOU? 6 WAT BIEDEN WE? 8 RANDVOORWAARDEN EN FACILITEITEN 10 2 WELKOM VAN HARTE WELKOM

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor vrijwilligers I NAJAAR 2012. www.vrijwilligersacademie.be

Vormingsaanbod voor vrijwilligers I NAJAAR 2012. www.vrijwilligersacademie.be DE VRIJWILLIGERSACADEMIE Vormingsaanbod voor vrijwilligers I NAJAAR 2012 www.vrijwilligersacademie.be Bent u een enthousiaste vrijwilliger en wilt u graag bijblijven, nieuwe vaardigheden aanleren, en uw

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.2 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Informatiebrochure Vrijwilliger bij Stichting NiKo. Echt verschil willen maken!

Informatiebrochure Vrijwilliger bij Stichting NiKo. Echt verschil willen maken! Informatiebrochure Vrijwilliger bij Stichting NiKo Echt verschil willen maken! Prins Alexanderstraat 25 1814 XK Alkmaar 072 518 5000 www.stichtingniko.com Wie is Stichting NiKo? Stichting NiKo biedt zorg,

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen

DESKUNDIG AAN HET WERK. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen DESKUNDIG AAN HET WERK Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen nodig?! 4 Praktische informatie 5 Zicht op

Nadere informatie

Workshop Vinden en binden van vrijwilligers. Nederlands Expertise Centrum Projecten

Workshop Vinden en binden van vrijwilligers. Nederlands Expertise Centrum Projecten Workshop Vinden en binden van vrijwilligers Even voorstellen: Edith Starrevelt - medewerker beleid en projecten Vrijwilligerscentrale Deventer 2 Aan de orde komt Werving blijft altijd nodig Waarom doen

Nadere informatie

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen?

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Je hebt overwogen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Wat goed! Als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen zijn er veel dingen om over na te denken

Nadere informatie

Borgen/ proces van vrijwilligerswerk binnen de RIBW K/AM

Borgen/ proces van vrijwilligerswerk binnen de RIBW K/AM Borgen/ proces van vrijwilligerswerk binnen de RIBW K/AM Deel 1: Hoe was het? Situatie vrijwilligerswerk 2013 Minimaal vrijwilligersbeleid 24 woonvormen Sportmaatjesproject Totaal 120 externe vrijwilligers

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Editie februari 2018 Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Contact Steunpunt Mantelzorg Midden-Groningen Hester Aanen Irma van der Meij Lucien Katerberg Moek Samiran Marian van der Vaart 0598-364900 Midden-Groningen

Nadere informatie

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs Training, cursussen en coaching Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs 2008/2009 Volg een cursus bij AOb scholing Scholing Starters 08-09.indd 1 28-05-2008

Nadere informatie

Prestatieplan 2017 STG

Prestatieplan 2017 STG Prestatieplan 2017 STG Midden en Zuid-Kennemerland Jan Stuytstraat 44 2014 XK Haarlem Telefoon: 023-5516368 Mobiel: 06-22707400 stg@thuiszorg-gehandicapten.nl www.thuiszorg-gehandicapten.nl Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

Loyalis Academie 2009

Loyalis Academie 2009 Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Loyalis Academie 2009 Effectieve trainingen op het gebied van active aging, personeelsbeleid en sociale zekerheid. Speciaal voor werkgevers en werknemers

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie