Scholingsaanbod september t/m december 2016 SEPTEMBER. Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scholingsaanbod september t/m december 2016 SEPTEMBER. Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker!"

Transcriptie

1 Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker! In dit overzicht vindt u de scholingen die de Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o., alleen of in samenwerking met een of meerdere partners van de Vrijwilligersacademie Haarlem, van september tot en met december 2016 organiseert. SEPTEMBER Meer weten over borderline Informatiebijeenkomst voor vrijwilligers, vrijwilligerscoördinatoren en andere medewerkers die vragen hebben over borderline. Na deze bijeenkomst weet u meer over borderline: wat is het, welke kenmerken zien we als we het over borderline hebben en hoe kun je daarmee omgaan. Donderdag 1 september van tot uur. Donderdag 1 september van tot uur. Zicht op mensen met psychische problematiek Informatiebijeenkomst voor vrijwilligerscoördinatoren en andere (vrijwillige) medewerkers die met mensen met een psychiatrische achtergrond werken. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over psychische aandoeningen en inzicht in verschillende gedragingen die hiermee samenhangen en hoe u daarmee om kunt gaan. Dinsdag 13 september van tot uur. Het maken van een communicatieplan Workshop voor medewerkers en vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties die nog niet veel ervaring hebben met het opstellen van een communicatieplan. Na deze workshop weet u hoe een communicatieplan bij kan dragen aan het doel van de organisatie en hoe u dat in de praktijk vorm kunt geven. Woensdag 14 september van tot uur.. Van Idee naar Project 1: Projectmatig werken - Workshop voor vrijwilligers en werknemers van kleine vrijwilligersorganisaties die graag willen leren hoe ze zonder al te veel kosten en risico s een project op kunnen zetten. Organisaties hebben vaak goede ideeën voor een leuk project of over het veranderen of verbeteren van hun organisatie. Vaak strandt het idee in de uitvoering, want hoe pak je zoiets aan. Na deze workshop weet u dit. Dinsdag 20 september van tot uur. Ouderenmishandeling Informatiebijeenkomst voor iedereen die als vrijwilliger of beroepskracht contact heeft met ouderen, zowel in de thuissituatie als in een zorginstelling. Na deze bijeenkomst weet u wat ouderenmishandeling is, welke signalen daarop kunnen wijzen en wat u eventueel kunt doen. Donderdag 22 september van 9.30 tot uur. Kennis van en omgaan met dementie Workshop voor mantelzorgers van mensen met geheugenproblemen. Na deze workshop van twee dagdelen weet u meer over verschillende vormen van dementie en mogelijke veranderingen in gedrag. Tevens krijgt u praktische handreikingen voor het omgaan met de geheugenproblemen van uw naaste. Twee dinsdagmiddagen: 27 september en 4 oktober van tot uur.

2 Vrijwilligerswerk als maatje Informatiebijeenkomst voor iedereen die interesse heeft om (vrijwillig) maatje te worden van iemand die extra aandacht of hulp nodig heeft. Na deze bijeenkomst heeft u een duidelijker beeld van wat er van vrijwillige maatjes gevraagd wordt, wat u als maatje kunt doen, wat voor soort maatjes bij organisaties gezocht worden en wat het beste bij u past. Dinsdag 27 september van tot uur. In the Spotlights - hoe wordt jouw mediaoptreden een succes? - Workshop voor medewerkers en vrijwilligers van (vrijwilligers)organisaties die nu of in de toekomst contact hebben met de lokale pers. Door deze workshop krijgt u inzicht in hoe u zich goed kunt voorbereiden en hoe uw boodschap het beste overkomt en blijft hangen. Dinsdag 27 september van tot uur. Eenzaamheid, nader beschouwd Informatiebijeenkomst voor vrijwilligers die tijdens hun werk in aanraking komen met mensen waarvan ze vermoeden dat ze eenzaam zijn. Tijdens deze informatiebijeenkomst komt u meer te weten over eenzaamheid. Denk aan zaken als hoe vaak eenzaamheid voorkomt, wat de oorzaken en gevolgen zijn, wat de risicogroepen zijn en hoe u als vrijwilliger eenzaamheid kunt signaleren en aanpakken. Woensdag 28 september van tot uur. Kernvaardigheden EHBO Cursus voor vrijwilligers en medewerkers van Tijdens deze cursus krijgt u tips en oefent u met situaties waar u in de praktijk mee te maken kunt krijgen. Naast theorieoverdracht zal er ook veel in de praktijk geoefend worden. Twee woensdagavonden: 28 september en 5 oktober van tot uur. Kosten 30,00 inclusief lesmateriaal. Ondernemerschap voor organisaties - kleine Deze workshop biedt inzichten op het gebied van ondernemerschap binnen een vrijwilligersorganisatie. U oriënteert zich op de innovatiekracht en ondernemende kwaliteiten van de organisatie en uzelf. Woensdag 28 september van tot uur. (H)erken uw klant - verstandelijk beperkt in beeld Na afloop van deze bijeenkomst gaat u naar huis met een schat aan nieuwe inzichten en praktische tips over hoe u effectiever om kunt gaan met vrijwilligers en/of deelnemers met (mogelijk) een verstandelijke beperking. Donderdag 29 september van 9.30 tot uur. Netwerken voor je vrijwilligersorganisatie of burgerinitiatief - vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven. Netwerken is dé manier om uw doelgroep en klanten te vinden. Na deze workshop weet u wat netwerken is, hoe u dat doet en wat u wel en niet moet doen. Donderdag 29 september van tot uur. OKTOBER JUMP! - Kom in beweging en maak een Jump! is voor alle actieve burgers in Haarlem en Bloemendaal. De zeven stappen van Jump Movement brengen u naar een beslissing over iets wat u wilt gaan doen of waar u juist mee wilt stoppen! Maandag 3 oktober van tot uur.

3 Van idee naar project 2: Projecten leiden - Workshop voor vrijwilligers en werknemers van kleine Tijdens deze workshop, die een vervolg is op projectmatig werken, komt u meer te weten over het leiden van een project en hoe u ervoor zorgt dat iedereen doet wat er gedaan moet worden om een project tot een succes te maken. Dinsdag 4 oktober van tot uur. Veilig Vrijwilligerswerk in veilige handen Informatiebijeenkomst voor vrijwilligers en beroepskrachten van (vrijwilligers)organisaties en sportclubs die kinderen, jongeren of mensen met een verstandelijke beperking als doelgroep hebben. Na deze bijeenkomst weet u hoe u het onderwerp ongewenst seksueel gedrag binnen uw organisatie op de agenda kunt zetten, bent u alert bij het aannemen van nieuwe vrijwilligers en weet u wanneer en waarvoor u een beroep kunt doen op de onafhankelijk vertrouwenspersoon. Dinsdag 4 oktober van tot uur. Omgaan met verlies Themabijeenkomst voor vrijwilligers. Wat zegt u tegen iemand die ernstig ziek is of een dierbare heeft verloren, wat kunt u doen voor iemand die zijn/haar geboorteland heeft moeten verlaten, wat is troostend? Tijdens deze bijeenkomst krijgt u praktische handvatten hoe u hiermee om kunt gaan. Woensdag 5 oktober van tot uur. Inzicht en invloed in de lokale politiek - Workshop voor vrijwilligers, bestuursleden en medewerkers van vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligersorganisaties hebben vaak te maken met de lokale politiek. Tijdens deze workshop staat u stil bij de werking van de politiek, de spelregels die daar gelden en hoe de politiek te benaderen en te informeren. Woensdag 5 oktober van tot uur. Grenzen stellen aan uw vrijwilligerswerk Workshop voor alle vrijwilligers die soms moeite hebben om hun grenzen aan te geven. Vanuit een behoefte om te willen helpen, kan het soms lastig zijn om een verzoek te weigeren. In deze workshop krijgt u zicht op uw eigen grenzen en leert u op een positieve manier te verwoorden wat u wel of niet wilt. Donderdag 6 oktober van tot uur. Hoe succesvol bent u met vrijwilligers? Workshop voor vrijwilligerscoördinatoren die hun vrijwilligersbeleid onder de loep willen nemen. Tijdens deze workshop krijgt u o.a. informatie over de basis van een goed vrijwilligersbeleid, welke effecten dit beleid heeft op uw vrijwilligers en welke verbeterpunten er (kunnen) zijn voor uw organisatie. Donderdag 6 oktober van tot uur. Donderdag 6 oktober van tot uur. Vergadertechnieken - Workshop voor bestuursleden, vrijwilligers en medewerkers van kleine (vrijwilligers)organisaties Tijdens de workshop waarin concreet ervaren, experimenteren met gedrag en technieken, reflecteren en theorie verkennen elkaar afwisselen, leert u hoe u vergadertijd zo nuttig mogelijk kunt gebruiken. Maandag 10 oktober van tot uur.

4 Hoe verleid ik een journalist Workshop voor medewerkers en vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties. Tijdens deze workshop krijgt u tips voor het schrijven van een goed persbericht, hoort u hoe u contact legt met de pers en hoe u ervoor zorgt dat u uw organisatie zo goed mogelijk onder de aandacht brengt. Woensdag 12 oktober van tot uur. Reanimatie en AED Cursus voor vrijwilligers en medewerkers van vrijwilligersorganisaties. Tijdens de cursus leert u een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand van een slachtoffer te beoordelen, te reanimeren en een AED te gebruiken. Woensdag 12 oktober van tot uur. Kosten 50,00 inclusief lesboek. (H)erken uw klant - autisme in beeld Na afloop weet u welk gedrag kan wijzen op autisme en gaat u naar huis met nieuwe inzichten en praktische tips over hoe u effectiever om kunt gaan met vrijwilligers en/of deelnemers met een mogelijke aandoening in het autistisch spectrum. Donderdag 13 oktober van 9.30 tot uur. Laat geen gat in uw CV vallen! Inloopbijeenkomst voor mensen die baanloos zijn of hun werk dreigen kwijt te raken. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over wat u kunt doen op het gebied van vrijwilligerswerk: wat is het, welke soorten vrijwilligerswerk zijn er, wat uw rechten en plichten zijn, wat vrijwilligerswerk u kost en wat het u oplevert. Donderdag 20 oktober van tot uur. Financiële uitbuiting en levenstestament Workshop voor vrijwilligers, mantelzorgers en medewerkers van organisaties die te maken (kunnen) krijgen met mensen die door ouderdom, ziekte of ongeval niet meer in staat zijn om zaken zelf te regelen. Na afloop van deze workshop weet u wat een levenstestament inhoudt en hoe u signalen van financiële uitbuiting kunt herkennen en waar u die aan de orde kunt stellen. Dinsdag 25 oktober van tot uur. Fondsenwerving vrijwilligersorganisaties. Steeds meer (vrijwilligers)organisaties gaan op zoek naar alternatieve geldbronnen. In deze workshop leert u wat fondsenwerving is, welke manieren er zijn om aan geld te komen en welke daarvan het beste bij de eigen vereniging of organisatie passen. Woensdag 26 oktober van tot uur. De vrijwilliger als gids in Nederland - vrijwilligerswerk en vluchtelingen Workshop voor vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties. Veel vluchtelingen hebben hoge verwachtingen van hun leven in Nederland, maar de werkelijkheid kan soms hard zijn! In deze workshop krijgt u concrete tips om vluchtelingen hun weg in Nederland te helpen vinden. Donderdag 27 oktober van tot uur. NOVEMBER Omgaan met verslavingsgedrag Workshop voor vrijwilligerscoördinatoren en andere (vrijwillige) medewerkers die meer willen weten over verslaving en het gedrag dat daarmee gepaard gaat. Na afloop heeft u antwoord op vragen als: wat is verslaving, wat zijn de kenmerken, kan ik iemand met een verslaving helpen en hoe kan ik met een verslaafde vrijwilliger omgaan. Dinsdag 1 november van tot uur.

5 Vrijwilligerscoördinatie Basistraining voor (vrijwillige) vrijwilligerscoördinatoren binnen vrijwilligersorganisaties en mensen die graag vrijwilligerscoördinator willen worden. Na deze basistraining bent u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het vrijwilligerswerk, de werkzaamheden van de coördinator, hoe vrijwilligers te vinden en te binden en hoe u binnen de organisatie kunt zorgen voor een up-to-date vrijwilligersbeleid. Drie dinsdagmiddagen: 1, 8 en 15 november van tot uur. Kosten 15,00 voor individuele vrijwilligers, 30,00 voor organisaties. Adviseur Sociale Veiligheid/ Veilig Vrijwilligerswerk Training voor vrijwilligers en beroepskrachten van (vrijwilligers)organisaties die kinderen, jongeren of mensen met een verstandelijke beperking als doelgroep hebben. Aan de hand van instructiemateriaal leert u tijdens de training hoe u het onderwerp ongewenst seksueel gedrag op de agenda kunt zetten en hoe u de organisatie veiliger kunt maken. Drie woensdagavonden: 2, 9 en 16 november van tot uur. EHBO aan baby s en kinderen Cursus voor vrijwilligers en medewerkers van vrijwilligersorganisaties Na afloop weet u hoe u een kind in veiligheid kunt brengen, kunt u de toestand van het kind beoordelen, reanimeren, een AED gebruiken en eerste hulp verlenen bij veel voorkomende ongevallen en letsels zoals verslikking en brandwonden. Twee woensdagmiddagen: 2 en 9 november van 9.00 tot uur. Kosten 100,00 inclusief lesboek. Donderdag 3 november van tot uur. Rondleiden en presenteren - Workshop voor medewerkers en vrijwilligers van Tijdens deze rondleiding leert u hoe u zich kunt voorbereiden op en waar u op moet letten bij het presenteren of rondleiden, hoe u de aandacht vast kunt houden en hoe u met lastige vragen om kunt gaan. Dinsdag 8 november van tot uur. Zicht op mensen met een psychische problematiek Informatiebijeenkomst voor vrijwilligerscoördinatoren en andere (vrijwillige) medewerkers die met mensen met een psychiatrische achtergrond werken. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over psychische aandoeningen en inzicht in verschillende gedragingen die hiermee samenhangen en hoe u daarmee om kunt gaan. Dinsdag 8 november van tot uur. Jongeren en vrijwilligerswerk Workshop voor medewerkers en vrijwilligers die werken met jonge vrijwilligers en stagiairs tot 25 jaar. Na deze interactieve workshop weet u meer over het jongerenbrein, hoe realistisch uw verwachtingen t.a.v. jongeren zijn, hoe u de communicatie met de jongeren kunt verbeteren en hoe u uw jonge vrijwilligers effectiever in kunt zetten. Donderdag 10 november van tot uur.

6 Omgaan met dementie Workshop voor vrijwilligers die contact hebben met ouderen, zowel in de thuissituatie als in een zorginstelling. In deze workshop nemen wij u mee naar de wereld van iemand die vergeetachtig wordt. Aan bod komen de verschillende vormen van dementie, de veranderingen in gedrag en hoe u hier mee om kunt gaan. Donderdag 17 november van tot uur. DECEMBER Donderdag 1 december van tot uur. De Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. is beheerder van de Vrijwilligersacademie Haarlem en organiseert als aanvulling op het aanbod van de partners het organisatie-overschrijdende scholingsaanbod. De scholingen in dit overzicht zijn bedoeld voor mensen die in de gemeente Haarlem of Bloemendaal vrijwilligerswerk doen. Beroepskrachten die in de gemeente Haarlem of Bloemendaal met vrijwilligers werken, kunnen ook meedoen aan de scholingen. Dit geldt ook voor inwoners van de gemeenten Haarlem en Bloemendaal die elders vrijwilligerswerk verrichten. Per scholing kunnen maximaal twee personen van eenzelfde organisatie meedoen. Ga voor het meest recente scholingsaanbod, uitgebreidere informatie, eventueel aanvullende voorwaarden voor deelname en aanmelden naar Aanmelden kan ook via Als u zich op deze manier aanmeldt wilt u dan s.v.p. aangeven bij welke organisatie u als vrijwilliger/medewerker werkzaam bent? Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o Nieuwe Groenmarkt TV Haarlem, telefoon Algemene voorwaarden cursussen, workshops en trainingen Voor of op alle door de Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. (VWC) georganiseerde scholingen gelden de algemene voorwaarden zoals vermeld in de Algemene Voorwaarden voor cursussen, workshops, trainingen en opleidingen van de Stichting Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.. Deze voorwaarden kunt u vinden op de website van de VWC en de Vrijwilligersacademie Haarlem bij de informatie over de VWC. facebook.com/vwchaarlem twitter.com/vwchaarlem * Zuid-Kennemerland In bijeenkomsten van het bieden vrijwilligers en anderen hun kennis en ervaring belangeloos aan andere vrijwilligers aan. Voor meer informatie zie Zuid-Kennemerland

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 NAJAAR 2014 Zet u zich al in als vrijwilliger? Dan kunt u gratis deelnemen aan leuke, interessante en inspirerende trainingen, workshops en bijeenkomsten.

Nadere informatie

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties.

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties. INHOUD Inleiding... 4 Basistraining: Nieuwe vrijwilligers... 5 Workshop: Vergaderen... 6 Workshop: Werving bestuursleden... 7 Informatiebijeenkomst: Vrijwilligerswerk... 8 Workshop: Groepsactiviteiten

Nadere informatie

! Laat u inspireren en ga de uitdaging aan! ! Stel uzelf de vraag wat het kan opleveren en waar mogelijkheden liggen!

! Laat u inspireren en ga de uitdaging aan! ! Stel uzelf de vraag wat het kan opleveren en waar mogelijkheden liggen! Inleiding Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. ziet al een aantal jaren de aanloop van kwetsbare burgers toenemen. Uit onderzoek van Movisie blijkt dat kwetsbare burgers onvoldoende op het netvlies te staan

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016 Workshops en trainingen september 2015 t/m mei 2016 3 INHOUD Inleiding... 4 Vrijwilligerscentrale Roermond Informatieavond... 5 Informatieavond: afspraken/regels rondom vrijwilligerswerk als tegenprestatie...

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers September 2014 / juni 2015 gaat u ook slagen? Basistraining computervaardigheden Buurtkracht ontwikkelde een

Nadere informatie

Cursusaanbod. Najaar 2011

Cursusaanbod. Najaar 2011 Cursusaanbod Najaar 2011 Omgaan met dementie, hoe doe je dat? Dementie is een ingrijpende ziekte. Zowel voor de persoon met dementie als voor de directe omgeving. Soms heeft u als partner, vriend of familie

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

Cursus Reanimatie en AED

Cursus Reanimatie en AED Cursus Reanimatie en AED Maar liefst 300 Nederlanders per week krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. En in de meeste gevallen (70 tot 80%) gebeurt dat thuis. Zorg dat je weet wat je moet doen!

Nadere informatie

Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014

Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014 Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014 Sinds mei 2011 fungeert het Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort ( VIP-Zandvoort) als een soort TOMTOM die bezoekers wegwijs maakt in het vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING informatie workshop maatschappelijk ondernemen sociale hygiëne aed / reanimatie ehbo cursus met aed ehbo bij kinderen cursus verantwoord alcohol schenken Aanbod 2012 WORKSHOP

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS. Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011

VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS. Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011 VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011 1 Samen leren is leuk Inhoud Inleiding 3 Cursussen voor mantelzorgers De Zorg de Baas 4 Koffieochtenden voor ex-mantelzorgers

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Brabant Trainingen Welkom! Voor u ligt de brochure van Academie Zorgbelang Brabant voor het

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

LEIDEN. Dromen over vrijwillige inzet (oriëntatie workshop) MONTFERLAND

LEIDEN. Dromen over vrijwillige inzet (oriëntatie workshop) MONTFERLAND ALMERE Introductie penningmeesters EHBO bij kinderen Geweldloos communiceren Fondswerving (2 trainingen) Eerste indruk (als voorbereiding op sollicitatie betaald en onbetaald werk) Vrijwilligerswerk en

Nadere informatie

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddyzorg Nijmegen e.o. Panovenlaan 1 6525 DZ Nijmegen Tel: 024-3297731 Fax: 024-3245558 Email: buddyzorg@nim.nl Buddy worden, buddy zijn Deze brochure

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Project Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging

Project Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging Inhoud van de cursussen van DLB, voorjaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het voorjaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn vier cursussen, bedoeld

Nadere informatie

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het najaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn drie cursussen, bedoeld voor:

Nadere informatie

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS 2017 1 Inhoudsopgave Wat is vrijwilligerswerk? 3 Rechten en plichten wet- en regelgeving 3 Vrijwilligersvergoeding 4 Deskundigheidsbevordering 4 Verzekeringen 5 Verklaring

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl Deskundigheidsbevordering Aanbod 2011 www.vrijwilligerswinkel.nl AED/REANIMATIE Bij een plotseling optreden van hartfalen, weet u wat u wel en wat u niet moet doen? Kent u die kastjes die overal verschijnen

Nadere informatie

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN PRAKTISCHE INFORMATIE Wat voor cursus? Het is een cursus voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen stevige vriendenkring (meer) hebben en die actief willen onderzoeken

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Gratis cursussen en workshops voor vrijwilligers Voorjaar 2015

Gratis cursussen en workshops voor vrijwilligers Voorjaar 2015 Gratis cursussen en workshops voor vrijwilligers Voorjaar 2015 Vrijwillige inzet is waardevol. Voor de samenleving én voor uw persoonlijke ontwikkeling. Daarom biedt het Servicepunt Vrijwilligers Vlaardingen

Nadere informatie

Over MEER! leren. Locaties. Kijk voor meer informatie op: www.divers.nl/meer

Over MEER! leren. Locaties. Kijk voor meer informatie op: www.divers.nl/meer Over MEER! leren Binnen MEER! leren worden cursussen, trainingen en workshops voor bewoners (vanaf 18 jaar) van de gemeente s-hertogenbosch georganiseerd. Het doel is om alle mensen de kans te geven mee

Nadere informatie

Trainingen & Opleidingen

Trainingen & Opleidingen Trainingen & Opleidingen Bedrijfshulpverlening Een bedrijfshulpverlener is verantwoordelijk voor het verlenen van Eerste Hulp, het bestrijden van een beginnende brand en het begeleiden van een ontruiming.

Nadere informatie

De Vrijwilligerscentrale Oldenzaal biedt onderstaande workshops en cursussen gratis aan voor uw vrijwilligers.

De Vrijwilligerscentrale Oldenzaal biedt onderstaande workshops en cursussen gratis aan voor uw vrijwilligers. DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING 2016-2017 De Vrijwilligerscentrale Oldenzaal biedt onderstaande workshops en cursussen gratis aan voor uw vrijwilligers. Basiscursus Word Dinsdagen 17, 24, 31 januari en 7, 14

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 Mezzo Landelijke vereniging voor iedereen die voor een naaste zorgt Mezzo: Wij vinden het

Nadere informatie

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 1. Inleiding Een van de nieuwe punten in de Bijzondere Subsidieverordening

Nadere informatie

Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder

Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder Informatiebrochure Inhoud Waarom een Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder? 3 Voor wie is de Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder bestemd? 3 Resultaten van de opleiding

Nadere informatie

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Beste vrijwilliger, In navolging van de succesvolle workshop dagen van voorgaande keren, organiseert het Vrijwilligers College op 21

Nadere informatie

STA STERK OP JE WERK

STA STERK OP JE WERK STA STERK OP JE WERK Training/modules op maat Thema-bijeenkomsten Werknemers in deze tijd worden meer en anders belast dan vroeger. Dit geldt helemaal voor werknemers in de zorg. Gedurende enkele decennia

Nadere informatie

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ http://www.youtube.com/watch?v=6imhyppcmdo&list =PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ UITKOMST ENQUETE Najaar 2013: circa 140 vrijwilligersorganisaties aangeschreven Respons: 46% (65 vragenlijsten) Bij welke

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

SCHOLINGSAANBOD VOOR VRIJWILLIGERS Voorjaar 2016

SCHOLINGSAANBOD VOOR VRIJWILLIGERS Voorjaar 2016 SCHOLINGSAANBOD VOOR VRIJWILLIGERS Voorjaar 2016 Autisme Datum: 23 maart 2016 De Baan in Haarlem 19.30 tot 21.30 uur Jan Odolphi Aantal deelnemers: max. 30 deelnemers Inhoud van de training: Wat houdt

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2015

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2015 SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2015 Zet u zich al in als vrijwilliger? Dan kunt u gratis deelnemen aan interessante en inspirerende trainingen, workshops en bijeenkomsten. Deze worden verzorgd

Nadere informatie

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging.

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging. Beste bestuursleden, Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert verschillende themabijeenkomsten en cursussen voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Evenals voorgaande jaren werken we samen

Nadere informatie

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING Armoede in Nederland neemt toe, steeds meer mensen staan aan de zijlijn en kunnen sociaal, economisch en maatschappelijk niet mee doen. Uitstroom uit armoede lukt

Nadere informatie

Colofon. Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten. Trajectbegeleiders Delta steun in de rug voor organisaties

Colofon. Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten. Trajectbegeleiders Delta steun in de rug voor organisaties Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten Voor u ligt de tweede nieuwsbrief gemaakt in BAR-verband. zowel in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk wordt dezelfde nieuwsbrief verstuurd. De eerste pagina

Nadere informatie

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Alle groepen en cursussen die door MEE Gelderse Poort geboden worden zijn toegankelijk voor mensen

Nadere informatie

Cursusaanbod voor vrijwilligers

Cursusaanbod voor vrijwilligers Cursusaanbod voor vrijwilligers 2016 www.kennispleinvrijwilligerswerk.nl Inhoudsopgave Jezelf zijn, hoe doe je dat? 5, 21 Veranderde zorg, wat nu? 5 Levensverhaal maken 6 Social media voor beginners 6

Nadere informatie

Uitnodiging Grote Studiedag. Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur

Uitnodiging Grote Studiedag. Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur Uitnodiging Grote Studiedag Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur Bij het VTV leert iedereen gewoon mee! Wat zou het VTV zijn zonder vrijwilligers? In het

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij jongeren nodig?! 4 Praktische informatie 5 Het

Nadere informatie

Vrijwilligersacademie

Vrijwilligersacademie Vrijwilligers Academie Drechtsteden Cursusoverzicht najaar 2013 Vrijwilligersacademie www.vrijwilligoppad.nl De Vrijwilligers Academie Drechtsteden is de plek waar vrijwilligers of mensen die vrijwilliger

Nadere informatie

Beste bestuursleden, Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert bijeenkomsten voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Hierin werken we samen met de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal.

Nadere informatie

Project Thuisadministratie

Project Thuisadministratie Project Thuisadministratie Doel Het ondersteunen van mensen die tijdelijk of langdurig het overzicht over de eigen administratie kwijt zijn of dreigen kwijt te raken. Voor Wie: Voor mensen die vanwege

Nadere informatie

Ontwikkelingen. Meer populair. Administratie, vervoer bieden, verzorging. Fondsen werven, belangenbehartiging, adviseren

Ontwikkelingen. Meer populair. Administratie, vervoer bieden, verzorging. Fondsen werven, belangenbehartiging, adviseren Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk Werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving Mantelzorg valt buiten de definitie van vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling Uw contactpersoon is Bereikbaar op de dagen

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.2 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Borgen/ proces van vrijwilligerswerk binnen de RIBW K/AM

Borgen/ proces van vrijwilligerswerk binnen de RIBW K/AM Borgen/ proces van vrijwilligerswerk binnen de RIBW K/AM Deel 1: Hoe was het? Situatie vrijwilligerswerk 2013 Minimaal vrijwilligersbeleid 24 woonvormen Sportmaatjesproject Totaal 120 externe vrijwilligers

Nadere informatie

REEF-carrièremanagement. voor jouw persoonlijke groei. delen om te groeien

REEF-carrièremanagement. voor jouw persoonlijke groei. delen om te groeien REEF-carrièremanagement voor jouw persoonlijke groei delen om te groeien REEF hecht veel waarde aan de persoonlijke groei van zijn medewerkers. Daarom helpt REEF je in de eerste plaats aan uitdagende en

Nadere informatie

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid'

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' 'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' Voor Mekaar is de titel van het Rotterdamse actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid (december 2014). Het volledige

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen

DESKUNDIG AAN HET WERK. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen DESKUNDIG AAN HET WERK Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen nodig?! 4 Praktische informatie 5 Zicht op

Nadere informatie

Pluk en plant. Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland

Pluk en plant. Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland Pluk en plant Oogsten en planten na 4 jaar vrijwillige inzet en informele zorg in de provincie Gelderland Datum: 20 juni 2012 Tijd: 9.00-13.30 uur Plaats: Huis der Provincie, Arnhem Komt u met ons de oogst

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

Loyalis Academie 2009

Loyalis Academie 2009 Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Loyalis Academie 2009 Effectieve trainingen op het gebied van active aging, personeelsbeleid en sociale zekerheid. Speciaal voor werkgevers en werknemers

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Trainingen Welkom! Graag presenteren we u het aanbod van de Academie Zorgbelang Brabant voor

Nadere informatie

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs Training, cursussen en coaching Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs 2008/2009 Volg een cursus bij AOb scholing Scholing Starters 08-09.indd 1 28-05-2008

Nadere informatie

Van arbeidsmarkt naar opleiding

Van arbeidsmarkt naar opleiding Van arbeidsmarkt naar opleiding TT02/2013 1. Inleiding De Vrijwilligersacademie en de uitvoerende partners in het veld van zorg en welzijn delen het belang vrijwilligers te boeien en te binden. Vrijwilligers

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen Projectplan Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen [Naam organisatie] vindt het belangrijk om alert te zijn op

Nadere informatie

Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten!

Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten! Programma GEMEENTE HEERHUGOWAARD 2015 Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten! Vrijwilligers in Heerhugowaard kunnen van 14 t/m 22 november 2015 gratis deelnemen aan boeiende en inspirerende

Nadere informatie

Scholingsaanbod voorjaar 2011 voor Vrijwilligers

Scholingsaanbod voorjaar 2011 voor Vrijwilligers Scholingsaanbod voorjaar 2011 voor Vrijwilligers De Vrijwilligerscentrale Sittard-Geleen-Born en de Vrijwilligerscentrale Beek-Schinnen-Stein vormen samen het Steunpunt Vrijwilligerswerk Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Ouderenmishandeling en geriatrische zorg

Ouderenmishandeling en geriatrische zorg Ouderenmishandeling en geriatrische zorg Invitational Conference Ouderenmishandeling 15 juni 2017 Trudy Jacobs Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige Geriatrie Radboudumc Trudy.Jacobs@radboudumc.nl (Potentiële)

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor vrijwilligers I NAJAAR 2012. www.vrijwilligersacademie.be

Vormingsaanbod voor vrijwilligers I NAJAAR 2012. www.vrijwilligersacademie.be DE VRIJWILLIGERSACADEMIE Vormingsaanbod voor vrijwilligers I NAJAAR 2012 www.vrijwilligersacademie.be Bent u een enthousiaste vrijwilliger en wilt u graag bijblijven, nieuwe vaardigheden aanleren, en uw

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

Zo gaan wij om met... Vrijwilligers

Zo gaan wij om met... Vrijwilligers Zo gaan wij om met... Vrijwilligers Inhoudsopgave Voorwoord pag. 3 Welzijn Baarn pag. 4 Missie, Doel, Visie op vrijwilligers Achtergrond informatie pag. 5 Vrijwilliger binnen Welzijn Baarn pag. 6 Hoe gaan

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Vrijwilligerswerk. GGzE zoekt maatjes. Algemene informatie >>

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Vrijwilligerswerk. GGzE zoekt maatjes. Algemene informatie >> Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Vrijwilligerswerk GGzE zoekt maatjes Algemene informatie >> ggze ondersteunt jaarlijks meer dan 18.000 mensen, jong en oud. GGzE biedt hulp aan mensen

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Cursusaanbod MEE Zuidoost Brabant

Cursusaanbod MEE Zuidoost Brabant Cursusaanbod verzorgt cursussen & trainingen voor mensen met een beperking, hun omgeving, scholen, organisaties, bedrijven en dienstverleners. Deelname aan een cursus geeft mensen met een beperking en

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

Foto: Vrijwilligers in het dierenasiel

Foto: Vrijwilligers in het dierenasiel Sinds mei 2011 fungeert het Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort ( VIP-Zandvoort) als een soort TOMTOM die bezoekers wegwijs maakt in het vrijwilligerswerk. Bezoekers van de site zijn inwoners van Zandvoort

Nadere informatie

Vrijwilligersonderzoek 2011. Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting

Vrijwilligersonderzoek 2011. Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting Vrijwilligersonderzoek 2011 Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting Vrijwilligersonderzoek 2011 Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente

Nadere informatie

OVERZICHT TRAININGEN

OVERZICHT TRAININGEN OVERZICHT TRAININGEN 2 INHOUD INLEIDING... 5 VISIE OP LEREN... 6 REFLECTIE IS HET HART VAN DE VRIJWILLIGERSACADEMIE... 6 TRAININGSAANBOD... 6 KWALITEIT... 7 LEERDOELEN EN DE PRAKTIJK... 7 OVERZICHT IN

Nadere informatie

Seksueel misbruik Praat erover!

Seksueel misbruik Praat erover! Seksueel misbruik Praat erover! Seksueel misbruik is een lastig onderwerp. Toch is het belangrijk dat kerken dit onderwerp bespreekbaar maken in preken, op catechisatie en Bijbelstudie. Voorlichting aan

Nadere informatie

Prestatieplan 2017 STG

Prestatieplan 2017 STG Prestatieplan 2017 STG Midden en Zuid-Kennemerland Jan Stuytstraat 44 2014 XK Haarlem Telefoon: 023-5516368 Mobiel: 06-22707400 stg@thuiszorg-gehandicapten.nl www.thuiszorg-gehandicapten.nl Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

Opleidingscatalogus: Bedrijfshulpverlening V15.1

Opleidingscatalogus: Bedrijfshulpverlening V15.1 Opleidingscatalogus: Bedrijfshulpverlening V15.1 Bedrijfshulpverlener Medewerkers die binnen het bedrijf werkzaam zijn en een taak hebben of krijgen als bedrijfshulpverlener. 2 dagen of 4 dagdelen Inhoud

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Gemeente Nijmegen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017

Gemeente Nijmegen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017 Gemeente Nijmegen laat zien waar e zorg om draait maart 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Nijmegen.

Nadere informatie

Scholingsaanbod 2014. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod 2014. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod 2014 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 2 2.... 3 3. Aanbod... 4 3.1 Welkom bij ANBO... 4 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur... 5 3.3 Workshop

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind

Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind Agenda Workshops Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind Woensdag 16 maart, 19.30 21.30 uur. Praktijk Karnemelksloot 55. Kosten: 15,00. Aanmelden: stuur een

Nadere informatie

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos Bijlage 2 Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos A1 Uitbrengen jaarkrant A2 Advertentie huis aan huis bladen A3 Consultatie B1 Brochures

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

CURSUSAANBOD VRIJWILLIGERSORGANISATIES

CURSUSAANBOD VRIJWILLIGERSORGANISATIES CURSUSAANBOD VRIJWILLIGERSORGANISATIES THEMA S Aansprakelijkheid Vrijwilligerstekort Voorzitter/secretaris Seksueel grensoverschrijdend gedrag Weerbaarheid Beste bestuursleden, Dit najaar worden weer verschillende

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie