PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus"

Transcriptie

1 Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag & u-21.30u Dinsdag u-14.30u Landsmeerstraat 3, Purmerend Bijzonderheden Let op: Deze 2 trainingsdagen. September Cursus Reanimatie en AED Wet & Regelgeving Vrijwilligerswerk (Deel 2) Begeleidend coachen voor vrijwilligers Kenniscafé TOP training; Aan de slag met mensen met een beperking. Maandag & u-21.30u Donderdag u-21.30u Dinsdag 9, 16 & u 22.00u Donderdag u-18.00u Dinsdag u-.30u Dinsdag en u-13.00u De Noordster Landsmeerstraat 3, Purmerend 12 Let op: Deze 2 trainingsdagen. 12 Let op: Deze 3 trainingsdagen. Thema: Taal; daar kun je mee lezen en schrijven! 12 Let op: Deze training bestaat uit beide trainingsdagen. Lunch niet inbegrepen.

2 Maand Cursus VERVOLG PROGRAMMA Datum VRIJWILLIGERSACADEMIE + tijd Locatie Aantal NAJAAR 2014 plekken Oktober Workshop: Maak Woensdag 1- een Facebook 19.00u-21.45u pagina voor je organisatie November VERVOLG PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Begeleidend coachen voor vrijwilligers Snelcursus EHBO Kenniscafé Omgaan met grenzen, agressie en moeilijke gesprekken. TOP training; Aan de slag met mensen met een beperking. Dinsdag u-20.30u Maandag 20-, 27- & u 22.00u Dinsdag 21- & u-21.30u Donderdag u-18.00u Maandag, 17 en u 22.00u Dinsdag u-.30u Zaterdag15 en De Noordster Landsmeerstraat 3, Purmerend Bijzonderheden 12 Let op: Deze 3 trainingsdagen. Let op: Deze 2 trainingsdagen. Thema: Dementie bij ouderen Let op: Deze 3 trainingsdagen. 12 Let op: Deze training bestaat uit beide trainingsdagen. Lunch niet inbegrepen.

3 NAJAAR 20 VERVOLG PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 NAJAAR 2014 Maand Cursus Datum + tijd Locatie Aantal Bijzonderheden plekken December Cursus Reanimatie en AED Dinsdag 2-12 & u-21.30u De Noordster Landsmeerstraat 3, 8 Let op: Deze 2 trainingsdagen. Kenniscafé Dinsdag u-14.30u Donderdag u-18.00u Purmerend Thema: Beter voor elkaar. Uitreiking Lokaal compliment Ik wil me inschrijven Bel naar of stuur een naar met de volgende gegevens: Naam van de cursus/workshop waaraan u wilt deelnemen Uw eigen naam Uw adres Uw telefoonnummer Uw adres De organisatie waar u doet Korte motivatie voor deelname aan scholingsaanbod (Eventueel) Overige wensen m.b.t. scholing/bijzonderheden Stel uw vraag aan het VrijwilligersPunt! Openingstijden VrijwilligersPunt: Maandag t/m donderdag 13.00u-16.00u Vrijdag 9.00u-12.00u INFORMATIE

4 BESCHRIJVING SCHOLINGSAANBOD NAJAAR 2014 Kenniscafé Het Kenniscafé is dé plek waar burgers, vrijwilligers en medewerkers van organisaties, stichtingen en (sport)verenigingen elkaar ontmoeten in een informele en ontspannen omgeving. Het doel van het Kenniscafé is om kennis met elkaar te delen, inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen. Op het programma staan leuke, interessante en inspirerende verhalen en onderwerpen, maar de onderlinge ontmoeting en uitwisseling staan centraal. Het Kenniscafé wordt iedere 6 weken georganiseerd. Kijk voor de actuele agenda op Wat is eigenlijk? Hoe vind ik dat bij mij past? Je wilt iets doen, voor iemand, maar wat? Als je erover denkt om als vrijwilliger aan de slag te gaan, maar nog niet precies weet wat je wilt doen, dan ben je van harte welkom bij één van de oriëntatiebijeenkomsten. Je leert wat bij je past. Je krijgt informatie over de mogelijkheden en staat stil bij jouw drijfveren, motieven en talenten. Het maximaal aantal deelnemers voor deze oriëntatie bijeenkomst is. Snelcursus EHBO Weet wat je moet doen bij de 7 meest voorkomende ongevallen. Leer in korte tijd de noodzakelijke basis van EHBO en oefen de meest noodzakelijke vaardigheden. Na afloop van de cursus kun je een slachtoffer in veiligheid brengen, de toestand van het slachtoffer beoordelen en Eerste hulpverlenen bij een huidwond, bloeding, brandwond, bewusteloosheid, letsels aan botten, spieren en gewrichten, vergiftiging en verslikking. Certificaat: snelcursus EHBO Duur: 2x 2 uur (klassikaal) Het maximaal aantal deelnemers voor deze cursus is 8.

5 AAR 2014 VERVOLG BESCHRIJVING SCHOLINGSAANBOD Cursus Reanimatie en AED Leer reanimeren en een Automatische Externe Defibrillator (AED) te gebruiken. Oefen op een reanimatie-pop de belangrijkste vaardigheden. Na afloop van de cursus kun je een slachtoffer in veiligheid brengen, de toestand van het slachtoffer beoordelen, reanimeren, een AED gebruiken en een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging leggen. Certificaat: Een Rode Kruis certificaat Reanimatie Inclusief cursusmateriaal Duur: 2x 2 uur (klassikaal) Het maximaal aantal deelnemers voor deze cursus is 8. Begeleidend coachen voor vrijwilligers In deze cursus leer je de basisprincipes om mensen op een coachende manier te begeleiden, waardoor het begeleiden van mensen minder energie kost en effectiever is. Je komt in aanraking met verschillende uitgangspunten en technieken van het coachen. Tijdens deze cursus wordt aandacht besteed aan: Gesprekstechnieken (luisteren en effectief communiceren) Feedback geven en ontvangen Kernkwaliteiten Uitgangspunten van het coachend begeleiden. In de drie bijeenkomsten zal theorie worden behandeld en zal er gewerkt worden met oefeningen gerelateerd zijn aan het dagelijks werk als vrijwilliger. In de week tussen de bijeenkomsten zullen de vrijwilligers een kleine huiswerkopdracht meekrijgen zodat ze direct het verband kunnen leggen met de cursus en hun werk als vrijwilliger. De ervaring leert dat de vrijwilligers indirect ook met hun eigen persoonlijke doelen aan de slag gaan. Hierdoor krijgen ze ook weer meer plezier in hun eigen werk als vrijwilliger. De cursus is bedoeld voor elke vrijwilliger die in zijn dagelijks werk met andere mensen samenwerkt of aanstuurt. Het maximaal aantal deelnemers voor deze cursus is 12.

6 AR 2014 VERVOLG BESCHRIJVING SCHOLINGSAANBOD VERVOLG Wet en regelgeving Vrijwilligerswerk. Tijdens deze workshop ontdekken we op een interactieve manier wat er onder wordt verstaan en wie er mag verrichten. We gaan in gesprek over arbeidsomstandigheden en veiligheid. Informatie over vergoedingen en belastingen passeren de revue evenals aansprakelijkheid en verzekeringen. Kortom; een leerzame, interactieve en informatieve workshop. Het maximaal aantal deelnemers voor deze workshop is 12. Workshop: Facebook; maak een pagina voor je vrijwilligersorganisatie In een tweeënhalf uur durende workshop maakt de cursist een goed ingerichte Facebook pagina voor een organisatie of vereniging. Daarnaast krijgt hij een goed beeld van de mogelijkheden van een bedrijfspagina. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Aanmaken Facebook pagina Beheerders en andere instellingen Like-rs vinden Het resultaat van de training Na de workshop Facebook maak een bedrijfspagina heeft u een werkende pagina voor uw organisatie of vereniging en heeft u een beeld van de mogelijkheden met de pagina. De doelgroep Deze workshop is geschikt voor vrijwilligers en organisaties die beheerder zijn of willen worden van de bedrijfspagina op Facebook van hun organisatie of vereniging. Basis kennis van Facebook is een vereiste. Het maximaal aantal deelnemers voor deze workshop is 8. Let op: Mocht je als organisatie of vereniging interesse hebben in deze workshop, geef dit dan tijdig aan. Vol = vol!

7 AAR 2014 VERVOLG BESCHRIJVING SCHOLINGSAANBOD Cursus: Omgaan met grenzen, agressie en moeilijke gesprekken. Het komt wel eens voor dat je je (bijv. door miscommunicatie) overvraagd, overspoeld of onveilig voelt in gesprekken/het contact met anderen. Deze cursus is bedoeld om jouw houding en vaardigheden te helpen versterken zodat je je in (moeilijke) gesprekken beter kan verweren. De cursus bestaat uit drie dagdelen van 2 ½ uur en is als volgt opgebouwd: Dagdeel 1: Leer je eigen voorkeursstijl van helpen kennen - Kennismaken - Oefen met het aangeven- en stellen van grenzen - Het onderzoeken van voorkeursstijlen van helpen - Kernkwaliteiten - Het vaststellen van valkuilen en allergieën Dagdeel 2: Het leren omgaan met verschillende vormen van agressie - Theorie rondom agressie - Bewustwording van eigen voorkeursstijlen - De consequenties van je eigen voorkeursstijl in contact met anderen - Theorie over de dramadriehoek en de winnaarsdriehoek - Oefenen met agressie- en vastzittende situaties Dagdeel 3: Moeilijke gesprekken beter hanteerbaar maken - Theorie omtrent moeilijke gesprekken; het bijdragemodel - Oefenen met moeilijke gesprekken - Afronding en evaluatie van de cursus De cursisten krijgen relevante hand-outs uitgereikt.

8 AR 2014 VERVOLG BESCHRIJVING SCHOLINGSAANBOD De TOP Training Aan de slag met mensen met een beperking Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de Purmerendse samenleving. De activiteiten spreken veel doelgroepen aan, ook mensen met een beperking. Sommige willen deelnemen aan een activiteit, anderen willen zelf vrijwilliger worden. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om met mensen met een beperking aan de slag te gaan. Want hoe herken je deze nieuwe doelgroep? Hoe ga je met ze om? Hoe kun je het beste gebruik maken van hun talenten en kwaliteiten? En hoe haal je het beste in hen naar boven? De TOP training (Training Ondersteuning Participatie) helpt vrijwilligers hiermee op weg. De training gaat in op werken met mensen met: -Niet aangeboren hersenletsel (NAH), -Een lichte verstandelijke beperking (LVB). -Een psychiatrische beperking (GGZ) Wat levert de TOP training op -Informatie en kennis over de verschillende groepen mensen met een beperking -Waarderen van de talenten en kwaliteiten van mensen met een beperking -Tips over het betrekken van mensen met een beperking bij het -Tips over de communicatie met mensen met een beperking -Uitwisseling van ervaringen met andere vrijwilligers Deelname aan de TOP Training De Toptraining wordt aangeboden aan Purmerendse vrijwilligers. Deelname is gratis. De TOP training wordt op de volgende data aangeboden: Zaterdag 15 november van 9.00 tot uur. Zaterdag 22 november van 9.00 tot uur. Let op: De beide trainingsdagen. Locatie: Volgt De groepsgrootte van de TOP training bedraagt maximaal 12 deelnemers. Let op: Zorg dat u goed hebt gegeten. Een lunch is niet inbegrepen. Intervisie en consultatie Omdat er na een training vaak nieuwe vragen opborrelen, bieden we de deelnemers middels intervisie en consultatie de mogelijkheid om ook na de TOP training vragen te kunnen blijven stellen. Na iedere training worden hier met de deelnemers afspraken over gemaakt.

9 VERVOLG TOP TRAINING Het programma De de volgende 4 modules die ieder 2 uur duren: De basistraining In de basismodule maken we kennis met elkaar en krijgt u informatie over de opzet van de training. We besteden aandacht aan de beeldvorming rond kwetsbare burgers. Welke beperkingen maakt mensen kwetsbaar? Hoe wordt er aangekeken tegen mensen met een beperkingen? Welke vooroordelen bestaan er en wat betekent dat voor mensen? Of: voor deze mensen? Mensen met niet aangeboren hersenletsel In dit onderdeel besteedt Heliomare aandacht aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Onderwerpen die besproken worden zijn: Wat is niet aangeboren hersenletsel? Wat zijn de oorzaken? En, wat betekenen de gevolgen voor het dagelijks leven? Aan de hand van ervaringsoefeningen geven we u een beeld waar mensen met een NAH tegen aan lopen. Mensen met een psychiatrische beperking Met dit onderdeel biedt Indigo/Context vrijwilligers de mogelijkheid om hun kennis en vaardigheden in het omgaan met mensen met psychiatrische beperking te vergroten. U krijgt informatie over vreemd of moeilijk gedrag dat voortkomt uit psychische problemen. En hoe u daar u op een assertieve wijze mee om kunt gaan. Daarnaast vertelt een ervaringsdeskundige hoe het is om te leven met een psychiatrische beperking en welk effect dit heeft op zijn mogelijkheden. Mensen met een lichte verstandelijke beperking In dit onderdeel besteedt MEE Amstel en Zaan aandacht aan mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). U krijgt informatie over wat een verstandelijke beperking is. Daarnaast krijgt u praktische tips en handreikingen hoe u goed met deze mensen om kunt gaan; Wat werkt wel en wat werkt niet. Mocht u vragen hebben over de inhoud van de training dan kunt u contact opnemen met Hechmi Souguir via: of

Cursusaanbod voor vrijwilligers

Cursusaanbod voor vrijwilligers Cursusaanbod voor vrijwilligers 2014 www.cursusaanbodvrijwilligers050.nl Inhoudsopgave Voorjaar Waarderend onderzoeken 5 Omgaan met de laatste levensfase 5 Dress to Impress (2 groepen) 6 Curatele, bewindvoering

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 2012 1 Workshops Leren werkt! Feedback geven en ontvangen Timemanagement Loopbaancheck Flow in je werk Profileren kun je leren Netwerken Cursussen Emotionele intelligentie

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING PROGRAMMAGIDS 2011/2012 FAIRWORK EN COMENSHA

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING PROGRAMMAGIDS 2011/2012 FAIRWORK EN COMENSHA DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING PROGRAMMAGIDS 2011/2012 FAIRWORK EN COMENSHA INHOUDSOPGAVE DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING Deskundigheidsbevordering 3 Trainingsaanbod 6 Slachtoffers van mensenhandel: herkennen van

Nadere informatie

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers Zelfmanagement voor studenten met ASS Handleiding Trainers 1 Colofon 2013 HAN. HAN SENECA heeft bij het samenstellen van deze handleiding de uiterste zorg nagestreefd. Desondanks kan niet volledig worden

Nadere informatie

Cursussen, trainingen en workshops Schooljaar 2015-2016

Cursussen, trainingen en workshops Schooljaar 2015-2016 Alliantie Voortgezet Onderwijs & Havo Notre Dame des Anges Cursussen, trainingen en workshops Schooljaar 2015-2016 Scherpenkampweg 21 Postbus 6618 6545 AK Nijmegen 6503 GC Nijmegen Tel: 024-3790158 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Laat leren werken. over leertransfer in de praktijk. Durf te excelleren. isesadvies.nl

Laat leren werken. over leertransfer in de praktijk. Durf te excelleren. isesadvies.nl Laat leren werken over leertransfer in de praktijk Durf te excelleren isesadvies.nl LAAT LEREN WERKEN over leertransfer in de praktijk 1 Hoe laat u leren ook echt wérken? Deze waaier helpt u en uw collega

Nadere informatie

Kom op cursus bij Per Saldo

Kom op cursus bij Per Saldo Kom op cursus bij Per Saldo 2015 Bent u beginnend budgethouder? Of hebt u al langer een pgb en wilt u zich goed voorbereiden op uw herindicatie? Wilt u leren hoe u een goed budgetplan of zorgplan schrijft?

Nadere informatie

GITP/SBI 2015 Thematrainingen medezeggenschap Defensie 1

GITP/SBI 2015 Thematrainingen medezeggenschap Defensie 1 GITP/SBI 2015 Thematrainingen medezeggenschap Defensie 1 Thematrainingen 2015 Met thematrainingen verdiept u uw persoonlijke medezeggenschapsvaardigheden en kennis. Elke thematraining bestaat uit een combinatie

Nadere informatie

Inschrijven via de site van kom Leren: http://www.komleren.nl/scholing/ en klikken op de datum van de workshop: inschrijven onderaan de pagina!

Inschrijven via de site van kom Leren: http://www.komleren.nl/scholing/ en klikken op de datum van de workshop: inschrijven onderaan de pagina! Inschrijven via de site van kom Leren: http://www.komleren.nl/scholing/ en klikken op de datum van de workshop: inschrijven onderaan de pagina! 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave. 2 Inleiding. 3 Aanbod scholingen

Nadere informatie

Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling. Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink

Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling. Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink F lagcom op le idingsb rochure 2 011-2012 Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink Beste werknemer, Voor je ligt de Brochure

Nadere informatie

Kom op cursus bij Per Saldo

Kom op cursus bij Per Saldo Kom op cursus bij Per Saldo 2015 Bent u beginnend budgethouder? Of hebt u al langer een pgb en wilt u zich goed voorbereiden op uw herindicatie? Wilt u leren hoe u een goed budgetplan of zorgplan schrijft?

Nadere informatie

Herstelgericht werken en ervaringsdeskundigheid

Herstelgericht werken en ervaringsdeskundigheid Parnassia Academie Studiespecial Parnassia Academie Herstelgericht werken en ervaringsdeskundigheid Colofon De Studiespecial Herstelgericht werken en ervaringsdeskundigheid is een uitgave van de Parnassia

Nadere informatie

Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd

Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd thema 70 Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd 1 Inleiding Als pedagogisch medewerker jeugdzorg ondersteun je jongeren bij werk, scholing en vrije tijd. Bij de uitvoering kun je een aantal hulpmiddelen

Nadere informatie

Academie+ Trainingen voor vrijwilligers

Academie+ Trainingen voor vrijwilligers Academie+ Trainingen voor vrijwilligers 2013-2014 sopgave Inleiding en voorwaarden voor een training op locatie 2 Training: Anders communiceren 3 Training: Begeleiden van tweede taalverwerving 4 Training:

Nadere informatie

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS SPIL voor LEIDINGGEVENDEN MOVE voor MEDEWERKERS S P I L IN BEWEGING BRENGEN Een leertraject voor leidinggevenden die medewerkers en organisatie in beweging brengen en sturing geven aan veranderingen M

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK Jeugd-volwassenen-ouderen. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid

DESKUNDIG AAN HET WERK Jeugd-volwassenen-ouderen. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid DESKUNDIG AAN HET WERK Jeugd-volwassenen-ouderen Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid KENNIS OVER PSYCHISCHE PROBLEMEN NODIG?! Mensen met psychische of psychiatrische problematiek

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu

Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu Ardis Organisatie Ontwikkeling Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu Ardis Organisatie Ontwikkeling Na een afspraak niet terug naar kantoor, maar door naar huis waar je

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af? Leerpakket Wmo Competenties Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Netwerkanalyse 5 2. Pitch jouw organisatie naar de

Nadere informatie

Leergang mensgericht leidinggeven

Leergang mensgericht leidinggeven Leergang mensgericht leidinggeven Open inschrijving voor managers en leidinggevende professionals in de zorg Opzet: Metaprofiel Analyse : meten van uw denkstijlen Zes trainingsdagen in vier maanden Afsluitende

Nadere informatie

Naast de mantelzorger. Een metgezel voor mantelzorgers

Naast de mantelzorger. Een metgezel voor mantelzorgers Naast de mantelzorger Een metgezel voor mantelzorgers Naast de mantelzorger Een metgezel voor mantelzorgers De mantel verlicht Het project De mantel verlicht is een initiatief van MOVISIE, kennis en

Nadere informatie

REEF-carrièremanagement. voor jouw persoonlijke groei. delen om te groeien

REEF-carrièremanagement. voor jouw persoonlijke groei. delen om te groeien REEF-carrièremanagement voor jouw persoonlijke groei delen om te groeien REEF hecht veel waarde aan de persoonlijke groei van zijn medewerkers. Daarom helpt REEF je in de eerste plaats aan uitdagende en

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos. Adviesrapport. Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri

Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos. Adviesrapport. Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos Adviesrapport Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri juni 2013 Colofon juni 2013, Pharos Kennis- en adviescentrum migranten, vluchtelingen en gezondheid. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland Dag Mantelzorgers en belangstellenden, Jaargang 2 / Uitgave juli/augustus 2014 Hierbij de nieuwsbrief van het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland. Aan het Netwerk zijn partijen uit Steenwijkerland verbonden

Nadere informatie

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk.

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. PROFESSIONALISEREN DOOR ALLE BENODIGDE SOFTSKILLS VAN DE MANAGER TE TRAINEN

Nadere informatie

Voorwoord. Organisatie Fricolore Akademy: Annemarie Kingma, akingma-douma@bornego.nl Anne Leijenaar, a.leijenaar@emelwerda.nl

Voorwoord. Organisatie Fricolore Akademy: Annemarie Kingma, akingma-douma@bornego.nl Anne Leijenaar, a.leijenaar@emelwerda.nl Voorwoord Professionalisering in de school is een belangrijk aspect in de onderwijsontwikkeling. Naast het individuele aanbod krijgt de Fricolore Academy steeds vaker het verzoek voor teamtrainingen vanuit

Nadere informatie

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Stade Advies Utrecht, mei 2008 Lous Brouwer in opdracht van i.s.m.

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2015. Discipline overstijgende scholing

CURSUSPROGRAMMA 2015. Discipline overstijgende scholing CURSUSPROGRAMMA 2015 Discipline overstijgende scholing 2 VOORWOORD INHOUDSOPGAVE Geachte collega, Wij medisch specialisten werken veel samen: met elkaar binnen de maatschap/vakgroep, met ondersteunend

Nadere informatie