Deskundigheidsbevordering 2017 Vrijwilligers. Pauline Kubin RSWP. Voorjaar 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deskundigheidsbevordering 2017 Vrijwilligers. Pauline Kubin RSWP. Voorjaar 2017"

Transcriptie

1 Voorjaar 2017 Deskundigheidsbevordering 2017 Vrijwilligers Pauline Kubin RSWP Voorjaar 2017

2 Purmerend, december 2016 Beste lezer, In de zomer van 2016 is er een korte behoeftepeiling gehouden met als doel een cursusprogramma samen te stellen dat zo goed mogelijk aansluit op de wensen en mogelijkheden van onze vrijwilligers. Uit het onderzoek bleek o.a. dat er behoefte is aan korte cursussen van max. 3 uur, bij voorkeur zonder lange reistijd en op een goed bereikbare locatie. De dinsdag werd in veel gevallen aangegeven als voorkeur. Ook werd aangegeven dat er werkende vrijwilligers zijn die alleen in de avonduren tijd hebben om cursussen te volgen. Ten slotte ontvingen wij een aantal suggesties voor onderwerpen. Bij het samenstellen van het cursusaanbod dat voor u ligt hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen. We hebben geprobeerd om een gevarieerd aanbod te maken. Niet alleen qua onderwerp, maar ook qua wijze waarop de cursussen gegeven worden. We zijn heel benieuwd naar uw reactie. Wilt u zich aanmelden voor een van de cursussen, meld dit dan tijdig bij de consulent van uw eigen organisatie. Dit geldt ook voor de online cursussen! Aanmelden kan op het volgende mailadres: p.kubin@rswp.eu Wij wensen u een leerzame tijd toe!

3 1. INVULLEN VAN BELASTINGFORMULIEREN Data Organisatie Website Aanmelden : Belastingformulieren invullen : Online cursus : nvt : Belastingdienst : : niet noodzakelijk Nu steeds meer zaken online worden geregeld, is ook de Belastingdienst overgegaan op het bieden van online trainingen voor belastinghulp. De Belastingdienst heeft hier een speciale website voor: Hier vindt u tips en handreikingen waarmee u goed wordt voorbereid op allerlei situaties die u tegen kunt komen bij het invullen van de belastingaangifte. U leert omgaan met lastige situaties, maar ook wordt u geïnformeerd over praktische zaken als de aangifte- en zorgtoeslag-apps. De cursus geeft u volledig inzicht, van het inloggen op de website van de Belastingdienst tot aan het verzenden van de aangifteformulieren. Elk onderdeel komt aan bod, zodat u precies weet wat u waar moet invullen. Aan de hand van oefeningen kunt u ervaring opdoen. Opgeven voor deze cursus is niet nodig, hij is vrij toegankelijk voor iedereen die te maken heeft met het invullen van de belastingaangifte.

4 2. MINDFULNESS VOOR VRIJWILLIGERS Data duur Tijd Organisatie Aanmelding : Mindfulness voor vrijwilligers : Fysieke training : Medio maart/april : 3 uur : uur : Shannon Leloux : p.kubin@rswp.eu Mindfulness is een vorm van meditatie waarbij men zich met nieuwsgierige aandacht en zonder automatische reacties bewust is van fysieke ervaringen, stemmingen, gevoelens en gedachten Als vrijwilliger heb je het vaak druk. Je bent loyaal aan het werk, aan je collega-vrijwilligers, aan de mensen bij wie je thuis komt. Je voelt je verantwoordelijk voor hun welzijn. Heb je regelmatig het gevoel dat de dagen voorbij vliegen, dat er te weinig uren in een dag zitten en dat je min of meer geleefd wordt? Ben je veel aan het piekeren en aan het nadenken over wat je allemaal nog moet doen? Dan kan Mindfulness je helpen. Mindfulness geeft inzicht in gewoontepatronen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid tot vrijheid en keuzes maken in het leven. Shannon Leloux is naast haar werk bij de RSWP ook Mindfulness docent en zij geeft in deze workshop tips en handreikingen om te komen tot optimale ontspanning. De oefeningen die zij meegeeft leiden tot een afname van stress, minder gepieker en een toename van geluk ervaring.

5 3. SNOEIEN IN HET VOORJAAR : Snoeien in het voorjaar : cursus op locatie De Witte Poort (Melkschuur), Rijperweg 118, Middenbeemster Data : Dinsdag 28 maart 2017 duur : 3 uur Organisatie : Marian Bankras, / Aanmelding : p.kubin@rswp.eu Het voorjaar is een prachtig seizoen. Het jonge groen loopt uit en de natuur laat zichzelf zien in al zijn pracht. Om de groei gecontroleerd te laten verlopen en een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken in de tuin is het belangrijk om tijdig te snoeien. Marian Bankras is deskundige op het gebied van tuin- en landschapsontwerp en brengt u graag de kneepjes van het snoeien bij.

6 4. VEILIG THUIS! : Veilig Thuis! : Workshop op nader te bepalen locatie Data : April 2017 duur : 1 dagdeel Organisatie : Evean, Veiligheidsregio Zaanstreek/Waterland Rode Kruis Aanmelding : p.kubin@rswp.eu De meeste ongevallen gebeuren thuis, dat is een bekend gegeven. Als vrijwilliger bij WonenPlus kom je regelmatig in contact met abonnees in een kwetsbare situatie. Hoe kun je er als vrijwilliger aan bijdragen dat onze abonnees zelfstandig thuis kunnen blijven wonen? Waar let je op en wat kun je er aan doen om de veiligheid in en om het huis te vergroten? In deze training krijg je tips en adviezen van deskundigen op dit gebied.

7 5. EENZAAMHEID HERKENNEN* : Consulenten/vrijwilligers : Eenzaamheid herkennen : Training op locatie, nader te bepalen Data : April/mei 2017 duur : Twee dagdelen van 4 uur Organisatie : Faktor5/Jeanette Rijks Aanmelding : p.kubin@rswp.eu "Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties. Uit deze definitie volgt dat iemand met weinig contacten niet per se eenzaam hoeft te zijn. Terwijl iemand die veel mensen om zich heen heeft, zich toch eenzaam kan voelen. Je bent pas eenzaam als je het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen. In deze training voor consulenten en vrijwilligers leer je eenzaamheid te herkennen en krijg je tools aangereikt om eenzaamheid aan te pakken. * Let op: deze training wordt onder voorbehoud van financiering door het VSB Fonds aangeboden.

8 6. EHBO EN REANIMATIE/AED GEBRUIK : EHBO in een notendop/reanimatie : Praktijkcursus op locatie De Noordster, Landsmeerstraat 3 Purmerend Data : di 9 mei 2017/ di 16 mei 2017 duur : 2 bijeenkomsten Tijd : uur Organisatie : Tonia Vervoort (Stichting Reanimatie Purmerend) Aanmelding : p.kubin@rswp.eu Ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit (let op gevaar!) Zorg voor professionele hulp Bel Abonnees van WonenPlus zijn kwetsbaar. Met de cursus EHBO in een notendop maakt u kennis met de basiskennis op het gebied van hulpverlening. U leert in twee bijeenkomsten hoe te handelen in geval van nood, hoe om te gaan met eenvoudig letsel en wat te doen bij calamiteiten. Daarnaast leert u reanimeren en wordt het gebruik van een AED uitgelegd.

9 7. BASISTRAINING VRIJWILLIGERSWERK Data duur Organisatie Aanmelding : Basistraining vrijwilligerswerk : E-learning modules (thuis te volgen, via internet) : Doorlopend : N.v.t. : Mezzo ( : p.kubin@rswp.eu Deze cursus voor vrijwilligers bestaat uit verschillende via internet te volgen modules en kan worden ingezet ter ondersteuning en verdieping van de basiscursus. De cursus bestaat uit de volgende modules: Module 1. Een goed gesprek Hoe legt u contact met uw cliënt? Welke vragen kunt u stellen en hoe geeft u feedback? 'Er zijn' voor uw cliënt. Hoe laat u dat merken? U leert in deze module welke vaardigheden ondersteunen bij een goed gesprek en hoe u in uw communicatie kunt laten merken dat u er voor uw cliënt bent. Module 2. Verschuivende grenzen Hoe gaat u als zorgvrijwilliger om met cliënten die overvragen of die u aanspreken op taken die u moeilijk vindt? U wilt graag iemand ondersteunen en helpen, maar het kan voorkomen dat u daarbij over uw eigen grenzen gaat. In deze module gaan we in op de verschillende soorten grenzen. U denkt na over waar uw grenzen liggen en vooral hoe u daarover met uw cliënt en eventueel met diens mantelzorger communiceert. Module 3. Signaleren Als zorgvrijwilliger komt u veel bij mensen thuis en dan kunt u van alles opvallen in gedrag of in de omgeving. Denk aan afwezig, druk of boos gedrag, verwaarlozing van zichzelf of van het huishouden, een lege ijskast (financiële problemen). In deze module leert u hoe u observeert en hoe u kunt omgaan met signalen. E-learning kent een groot aantal voordelen. Zo kan de vrijwilliger de training volgen wanneer die er tijd voor heeft en het uitkomt. E-learning is heel geschikt om kennis over te brengen en vrijwilligers te laten reflecteren. Hierdoor kunt u in de gewone basistraining meer tijd besteden aan uitwisseling en het oefenen van vaardigheden en binding met de organisatie. Vaak zijn de verschillen in kennis en achtergrond van vrijwilligers ook groot en dat kan lastig zijn in een gewone training. Door de e-learning te gebruiken sluit de kennis van de vrijwilligers beter op elkaar aan. In deze training wordt de inhoud levendig gemaakt door filmpjes en oefeningen.

10 8. OMGAAN MET ROUW & VERLIES BIJ DEMENTIE Data duur Organisatie Aanmelding : Omgaan met rouw & verlies bij dementie : training op locatie : nader te bepalen : 1 dagdeel : Geriant : p.kubin@rswp.eu Als mantelzorger of naaste van iemand met dementie krijgt u vaak te maken met een vorm van verlies en de daarbij behorende rouw. Of het nu gaat om het verlies van de band die u had met uw naaste of om de dingen die u samen deed, het verlies zal u moeten verwerken. In deze training krijgt u handreikingen hoe op een goede manier om te gaan met rouw en verlies bij dementie.

11 9. OMGAAN MET DEMENTIE Datum duur Organisatie Aanmelding : Omgaan met dementie : training op locatie : nader te bepalen : 1 dagdeel : Geriant : p.kubin@rswp.eu Zorgen voor iemand met dementie is een vak apart. De ziekte dementie is ingrijpend en de zorg voor een naaste met dementie vraagt veel tijd en energie. Tijdens deze training krijgt u praktische tips en handvatten waarmee u meer grip krijgt op de dementie en de zorg rondom uw naaste. De volgende thema s komen in ieder geval aan bod: * Leren omgaan met de dementie en het (veranderende) gedrag van uw naaste. * Zorgen voor uw naaste, zonder dat u zelf overbelast raakt. * Meer grip krijgen op de situatie, zodat de zorg voor uw naaste nog beter lukt.

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

deskundigheidsbevordering

deskundigheidsbevordering De Vrijwilligerscentrale Oldenzaal biedt onderstaande workshops en cursussen gratis aan voor uw vrijwilligers. Vrijwilligerscentrale Oldenzaal, tel. 0541-571414, mail: info@impuls-oldenzaal.nl Basiscursus

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Scholingsaanbod september t/m december 2016 SEPTEMBER. Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker!

Scholingsaanbod september t/m december 2016 SEPTEMBER. Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker! Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker! In dit overzicht vindt u de scholingen die de Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o., alleen of in samenwerking met een of meerdere partners van de Vrijwilligersacademie

Nadere informatie

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 NAJAAR 2014 Zet u zich al in als vrijwilliger? Dan kunt u gratis deelnemen aan leuke, interessante en inspirerende trainingen, workshops en bijeenkomsten.

Nadere informatie

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers September 2014 / juni 2015 gaat u ook slagen? Basistraining computervaardigheden Buurtkracht ontwikkelde een

Nadere informatie

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de scholing voor vrijwilligers die actief zijn binnen Humanitas. In dit overzicht treft u een

Nadere informatie

Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1

Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1 EENZAAMHEID Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1 Partners 'Aanpak eenzaamheid Hatert' EENZAAMHEID / 2 Programma Wat is eenzaamheid? Signalen Omgaan met EENZAAMHEID / 3 Wat is eenzaamheid?

Nadere informatie

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness Training Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness training Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten

Nadere informatie

11/03/2019 DEMENTIE & EENZAAMHEID OVERLEGPLATFORM 21 FEBRUARI 2019 OVERZICHT WAT IS EENZAAMHEID? WAT IS EENZAAMHEID? WAT IS EENZAAMHEID?

11/03/2019 DEMENTIE & EENZAAMHEID OVERLEGPLATFORM 21 FEBRUARI 2019 OVERZICHT WAT IS EENZAAMHEID? WAT IS EENZAAMHEID? WAT IS EENZAAMHEID? OVERZICHT DEMENTIE & EENZAAMHEID OVERLEGPLATFORM 21 FEBRUARI 2019 Liesbet Lommelen Leen Heylen Wat is eenzaamheid? Definitie eenzaamheid Cijfers eenzaamheid Risicofactoren eenzaamheid Omgaan met eenzaamheid

Nadere informatie

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness programma Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten door je hoofd.

Nadere informatie

Najaarsaanbod van het CJG Barneveld

Najaarsaanbod van het CJG Barneveld Najaarsaanbod van het CJG Barneveld Cursussen, workshops en lezingen Kinderen, jongeren, ouders en opvoeders Kijk op www.cjgbarneveld.nl/cursussen voor informatie, data & tijden Speciale editie voor De

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Depressie

Online Psychologische Hulp Depressie Online Psychologische Hulp Depressie 2 Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Depressie van. Je krijgt uitleg over wat een depressie is en hoe jou kan helpen

Nadere informatie

Online zelfhulptrainingen

Online zelfhulptrainingen Online zelfhulptrainingen Volwassenen Online zelfhulptrainingen Introductie Mondriaan biedt u gratis online ondersteuning in de vorm van verschillende zelfhulptrainingen op het gebied van (werk)stress,

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten

Training & themabijeenkomsten Training & themabijeenkomsten voor mantelzorgers Inhoudsopgave 3 4 6 Trainingen en themabijeenkomsten - Hoe werkt het? Trainingen Themabijeenkomsten Over VIT-hulp bij mantelzorg VIT-hulp bij mantelzorg

Nadere informatie

Vorming Training Scholing. Voor alle cliënten van Odion

Vorming Training Scholing. Voor alle cliënten van Odion Vorming Training Scholing Voor alle cliënten van Odion 2014 VTS gids 2014 1 Inleiding Voor wie is Vorming, Training, Scholing mogelijk en wat is het? VTS is voor alle cliënten van Odion van zowel dagbesteding

Nadere informatie

- 1 -

- 1 - - 1 - Hallo, ik ben Agnes Jaspers Als Coach help ik mensen door middel van Mindfulness rust en ruimte te creëren in hun leven. Dit ebook heb ik speciaal voor jou geschreven. Je vindt in dit ebook een aantal

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl Deskundigheidsbevordering Aanbod 2011 www.vrijwilligerswinkel.nl AED/REANIMATIE Bij een plotseling optreden van hartfalen, weet u wat u wel en wat u niet moet doen? Kent u die kastjes die overal verschijnen

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Hoe sterk is de (eenzame) mantelzorger? Kennisdag 28 november 2017 Mieke Mes, specialist aanpak eenzaamheid en gespreksleider Coalitie Erbij

Hoe sterk is de (eenzame) mantelzorger? Kennisdag 28 november 2017 Mieke Mes, specialist aanpak eenzaamheid en gespreksleider Coalitie Erbij Hoe sterk is de (eenzame) mantelzorger? Kennisdag 28 november 2017 Mieke Mes, specialist aanpak eenzaamheid en gespreksleider Coalitie Erbij Eenzaamheid bij mantelzorgers in cijfers Uit onderzoek van Mezzo

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Toekomst ondanks pijn

Toekomst ondanks pijn Patiënteninformatie Toekomst ondanks pijn Bestelnummer: 2810 Revalidatie Versie: januari 2019 www.ziekenhuisamstelland.nl Telefoon: 020 755 7144 Pijn kan een behoorlijke belemmering zijn in het dagelijks

Nadere informatie

Voor mantelzorgers uit de gemeente Geertruidenberg Nr. 6, Juli 2017

Voor mantelzorgers uit de gemeente Geertruidenberg Nr. 6, Juli 2017 hier Voor mantelzorgers uit de gemeente Geertruidenberg Nr. 6, Juli 2017 Beste mantelzorger, In deze nieuwsbrief Mantelzorg Geertruidenberg blikken we terug op de activiteiten die plaatsvonden in de afgelopen

Nadere informatie

In de put, uit de put

In de put, uit de put In de put, uit de put Ouderen In de put, uit de put Introductie Wachten tot het beter gaat? Wachten in de hoop dat het gepieker en verdriet vanzelf overgaat? In de put, uit de put 1 Veel piekeren, weinig

Nadere informatie

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Herstel en Balans De rol van de psycholoog Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Kanker zet je leven op zijn kop 1 Kanker, gevolgen voor de patiënt Heftige emoties. Verlies van controle

Nadere informatie

VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS. Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011

VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS. Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011 VOOR MANTELZORGERS EN VRIJWILLIGERS Scholingsinstituut informele zorg CURSUSBOEKJE 2011 1 Samen leren is leuk Inhoud Inleiding 3 Cursussen voor mantelzorgers De Zorg de Baas 4 Koffieochtenden voor ex-mantelzorgers

Nadere informatie

Hoe introduceer ik PastoraatWijzer in een groep? Handreiking: Pastoraat-wijzer in een uur

Hoe introduceer ik PastoraatWijzer in een groep? Handreiking: Pastoraat-wijzer in een uur Hoe introduceer ik PastoraatWijzer in een groep? Handreiking: Pastoraat-wijzer in een uur Vooraf Nodig: een laptop met internetverbinding en een beamer. Eventueel ook laptops, tablets of smartphones voor

Nadere informatie

Gemeente Hoogeveen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017

Gemeente Hoogeveen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017 Gemeente Hoogeveen laat zien waar e zorg om draait oktober 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Hoogeveen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Piereweetjes

Nieuwsbrief Piereweetjes Nieuwsbrief Piereweetjes Nummer 2: april 2016 In deze nieuwsbrief lees je over: 1. Thema-avond positief coachen aan kinderen 2. Data EHBO voor kinderen; voor gastouders 3. Data EHBO voor kinderen; voor

Nadere informatie

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een ?

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een  ? Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een e-mail? Digitaal op weg in de bieb Draai om voor Hulp bij taal Digitaal op weg Wat past bij jou? Ik

Nadere informatie

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT Training en ondersteuning in mentaal fit werken 2 Gezond Werken Gezonde werknemers gaan met plezier naar het werk. Ze zijn geestelijk fit en blijven fit. Gezonde werkdruk biedt

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK HELPT JE DIGITAAL OP WEG

DE BIBLIOTHEEK HELPT JE DIGITAAL OP WEG DE BIBLIOTHEEK HELPT JE DIGITAAL OP WEG 2018-2019 Ik wil meer kunnen met mijn computer, tablet en smartphone Draai om voor Hulp bij taal De bibliotheek helpt je digitaal op weg Ik heb nog geen ervaring

Nadere informatie

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT)

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Mindfulnesstraining Aandachttraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT). De mindfulnesstraining wordt aangeboden

Nadere informatie

Trainingen & Opleidingen

Trainingen & Opleidingen Trainingen & Opleidingen Bedrijfshulpverlening Een bedrijfshulpverlener is verantwoordelijk voor het verlenen van Eerste Hulp, het bestrijden van een beginnende brand en het begeleiden van een ontruiming.

Nadere informatie

Evaluatieverslag mindfulnesstraining

Evaluatieverslag mindfulnesstraining marijke markus spaarnestraat 37 2314 tm leiden Evaluatieverslag mindfulnesstraining 06 29288479 marijke.markus@freeler.nl www.inzichtinzicht.nl kvk 28109401 btw NL 079.44.295.B01 postbank 4898261 14 oktober

Nadere informatie

Werken met veerkracht bij de Rabobank. BA&O, 22 oktober 2015

Werken met veerkracht bij de Rabobank. BA&O, 22 oktober 2015 Werken met veerkracht bij de Rabobank BA&O, 22 oktober 2015 Veerkracht is nodig De Rabobank is in beweging De klantbediening verandert Er is een sterke focus op beheer Een grote krimp van personeel Dit

Nadere informatie

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Alle groepen en cursussen die door MEE Gelderse Poort geboden worden zijn toegankelijk voor mensen

Nadere informatie

kanker en..hoe gaat het met u?

kanker en..hoe gaat het met u? MEE U zorgt maakt voor meedoen iemand mogelijk met kanker en..hoe gaat het met u? Doel van de workshop Inzicht vergroten U zorgt voor van iemand je rol als met mantelzorger kanker en.. van een naaste die

Nadere informatie

Denkt u. dat u mentaal. vastloopt?

Denkt u. dat u mentaal. vastloopt? Denkt u dat u mentaal vastloopt? Wat is Denk? Het leven kan veel van u vragen. Soms misschien teveel. Zeker als u langdurig onder druk staat of een tegenslag te verwerken krijgt. U heeft bijvoorbeeld al

Nadere informatie

Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016. EHBO Rossum en EHBO Saasveld

Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016. EHBO Rossum en EHBO Saasveld Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016 EHBO Rossum en EHBO Saasveld In dit boekje: Bestuurssamenstelling EHBO Rossum Bestuurssamenstelling EHBO Saasveld Informatie over Jeugd EHBO Planning EHBO Rossum

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2018

Nieuwsbrief april 2018 april 2018 Online systeem Eind april gaat GO Kidz werken met het online urenregistratiesysteem Portabase. Het is een gebruiksvriendelijk systeem en geeft gastouders en ouders toegang tot een online portaal

Nadere informatie

Programmaboekje EHBO-seizoen 2014-2015. EHBO Rossum en EHBO Saasveld

Programmaboekje EHBO-seizoen 2014-2015. EHBO Rossum en EHBO Saasveld Programmaboekje EHBO-seizoen 2014-2015 EHBO Rossum en EHBO Saasveld In dit boekje: Bestuurssamenstelling EHBO Rossum Bestuurssamenstelling EHBO Saasveld Informatie over Jeugd EHBO Planning EHBO Rossum

Nadere informatie

Mindfulnesstraining. Anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid

Mindfulnesstraining. Anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid Mindfulnesstraining Anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid Mindfulnesstraining Een lichamelijke ziekte en/of chronische klachten, zoals pijn en vermoeidheid, gaan vaak gepaard met intense emoties,

Nadere informatie

Psychomotorische Therapie

Psychomotorische Therapie Expertisecentrum Psychomotorische Therapie 2 Psychomotorische Therapie (PMT) Voor wie Psychomotorische Therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychische klachten of psychosociale problemen.

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Workshop. Signaleren eenzaamheid en dan. Zeist, mei 2019

Workshop. Signaleren eenzaamheid en dan. Zeist, mei 2019 Workshop Signaleren eenzaamheid en dan Zeist, mei 2019 Programma Wat is eenzaamheid? Cijfers, oorzaken en gevolgen Wat werkt wel en wat niet? Aanpak eenzaamheid: wat kun je doen? Van signaleren naar gesprek.

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 1. Morele dilemma discussie methode 50 minuten Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen Benodigdheden: klaslokaal of andere ruimte, stoelen in kring, ruimte in

Nadere informatie

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden.

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit ebook te kopiëren, verkopen of verdelen! Dit ebook hoor je te krijgen van www.emotivo.nl of een andere

Nadere informatie

We DOP. School. school voor intuïtieve ontwikkeling

We DOP. School. school voor intuïtieve ontwikkeling We DOP School school voor intuïtieve ontwikkeling We DOP School school voor intuïtieve ontwikkeling Trainingsprogramma We DOP School Wat leuk dat ik jou mag verwelkomen! Ik ben Eefje de Wind, 31 jaar jong

Nadere informatie

Bedankt voor het meedoen aan deze peiling. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Succes!

Bedankt voor het meedoen aan deze peiling. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Succes! Peiling: uw mening over de aanpak van eenzaamheid Welkom Bedankt voor het meedoen aan deze peiling. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Succes! Vraag 1 Ik ben werkzaam bij / zet mij in voor de volgende

Nadere informatie

Gemeente Leiden laat zien waar goede zorg om draait. november 2017

Gemeente Leiden laat zien waar goede zorg om draait. november 2017 Gemeente Leiden laat zien waar e zorg om draait november 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Leiden.

Nadere informatie

De Verbindende Schakel

De Verbindende Schakel - Nieuwsbrief Maart 2016 Editie 4 S1-WIJKVERPLEEGKUNDIGE VOOR EEN GEZONDE WIJK! Graag willen wij als S1-wijkverpleegkundigen alle zorg- en welzijnsorganisaties binnen de gemeente Apeldoorn op de hoogte

Nadere informatie

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie. Deze mindfulnesstraining wordt op de afdeling

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Brabant Trainingen Welkom! Voor u ligt de brochure van Academie Zorgbelang Brabant voor het

Nadere informatie

28- sep 1930-2230 Utrecht Kandinskystraat 40. MB Basis cursus EHBO - 12 uur Rode Kruis 23-09- 15 30- sep 1900-2200 Houten Raaigrais 101, 3994 MB

28- sep 1930-2230 Utrecht Kandinskystraat 40. MB Basis cursus EHBO - 12 uur Rode Kruis 23-09- 15 30- sep 1900-2200 Houten Raaigrais 101, 3994 MB Onderstaand vind u het aanbod van onze cursussen voor de 2e helft van 2015 U kunt zich opgeven door een email te sturen naar: info@elitas.nl Cursus Accreditatie Startdatum Overige data Tijden Locatie Adres

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht werken Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht werken Een bevlogen en ervaren trainer met persoonlijke aanpak Een combinatie van

Nadere informatie

THUIS & SCHOOL SAMEN LATEN ZIJ KINDEREN BLOEIEN LANDELIJKE EN REGIONALE CURSUSACTIVITEITEN

THUIS & SCHOOL SAMEN LATEN ZIJ KINDEREN BLOEIEN LANDELIJKE EN REGIONALE CURSUSACTIVITEITEN THUIS & SCHOOL SAMEN LATEN ZIJ KINDEREN BLOEIEN LANDELIJKE EN REGIONALE CURSUSACTIVITEITEN OUDERSACADEMIE PEDAGOGISCH PARTNERSCHAP THUIS & SCHOOL gelooft in het pedagogisch partnerschap tussen school en

Nadere informatie

Samen tegen eenzaamheid Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid Contact Kom Erbij Bezoek- en postadres

Samen tegen eenzaamheid Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid Contact Kom Erbij Bezoek- en postadres Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid Kom Erbij Meer dan een miljoen Nederlanders sterk eenzaam Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. De invloed van eenzaamheid is groot en leidt

Nadere informatie

Gemeente Tilburg laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Tilburg laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Tilburg laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Tilburg.

Nadere informatie

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016 Workshops en trainingen september 2015 t/m mei 2016 3 INHOUD Inleiding... 4 Vrijwilligerscentrale Roermond Informatieavond... 5 Informatieavond: afspraken/regels rondom vrijwilligerswerk als tegenprestatie...

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen FL 012 - mei 2012 Inhoudsopgave blz. Inleiding 2 Groepen volwassenen Assertiviteitstraining 4 Vrouwenpositie(f) 5 Praten met je partner

Nadere informatie

Gemeente Ede laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017

Gemeente Ede laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017 Gemeente Ede laat zien waar e zorg om draait oktober 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Ede. Sinds

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Activiteitenaanbod mantelzorgers en aanvraag blijk van waardering

Activiteitenaanbod mantelzorgers en aanvraag blijk van waardering Maatschappelijk Welzijn Coevorden Activiteitenaanbod mantelzorgers en aanvraag blijk van waardering Steunpunt Mantelzorg editie 2018 1 editie 2018 Verliesbegeleiding voor mantelzorgers Bij verlies wordt

Nadere informatie

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING Armoede in Nederland neemt toe, steeds meer mensen staan aan de zijlijn en kunnen sociaal, economisch en maatschappelijk niet mee doen. Uitstroom uit armoede lukt

Nadere informatie

In 3 dagen ontspannen voor de klas

In 3 dagen ontspannen voor de klas In 3 dagen ontspannen voor de klas Helpt leerkrachten naar minder werkdruk en meer werkplezier Informatie over de training: In 3 dagen ontspannen voor de klas voor de werkgever De hoge werkdruk in het

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

Goedkeuringsdatum : Documenteigenaar : Herzieningsdatum : Herkomst / auteur : 1/16

Goedkeuringsdatum : Documenteigenaar : Herzieningsdatum : Herkomst / auteur : 1/16 Goedkeuringsdatum : Documenteigenaar : Herzieningsdatum : Herkomst / auteur : 1/16 Werken met Online behandeling Soort document : Instructie Bestemd voor : POH-GGZ Versienummer : 1.0 1. Inleiding In deze

Nadere informatie

Voorbereid zijn op de puberteit: omgaan met pubers, seksualiteit, SoVa & rouw verdiepingscursus (4 dagen)

Voorbereid zijn op de puberteit: omgaan met pubers, seksualiteit, SoVa & rouw verdiepingscursus (4 dagen) Pubers met ASS Deze 4 daagse cursus wordt aangeboden op de volgende data: Cursuscode Locatie Regulier of gericht op CASS & verstandelijke beperking data CAPU-R-0914 Doetinchem Regulier 29-09-2014 10-11-2014

Nadere informatie

Voorbeeldplan CBR. Algemeen gedeelte. 1. CBR registratienummer en naam opleider: 0000A0, CBR Voorbeeld. 2. Versienummer en datum: 02-E,

Voorbeeldplan CBR. Algemeen gedeelte. 1. CBR registratienummer en naam opleider: 0000A0, CBR Voorbeeld. 2. Versienummer en datum: 02-E, Algemeen gedeelte 1. CBR registratienummer en naam opleider: 0000A0, CBR Voorbeeld 2. Versienummer en datum: 02-E, 26-04-2019 3. Cursuscode en naam: U21-1 EHBO 4. Cursustype: E-learn 5. Hoofddoel: Doel

Nadere informatie

OVER EENZAAMHEID VAN THEORIE TOT PRAKTIJK. Leen Heylen

OVER EENZAAMHEID VAN THEORIE TOT PRAKTIJK. Leen Heylen OVER EENZAAMHEID VAN THEORIE TOT PRAKTIJK Leen Heylen OVERZICHT Theorie Definitie eenzaamheid Cijfers eenzaamheid Risicofactoren eenzaamheid Aanpak eenzaamheid DEFINITIE EENZAAMHEID Eenzaamheid is het

Nadere informatie

dpm groep Specialist in de culturele sector Brochure Cursussen & Trainingen 2014

dpm groep Specialist in de culturele sector Brochure Cursussen & Trainingen 2014 dpm groep Specialist in de culturele sector Brochure Cursussen & Trainingen 2014 DPM groep DPM groep is al 15 jaar actief partner voor bedrijven en instellingen, met name binnen de culturele sector. Wij

Nadere informatie

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs Training, cursussen en coaching Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs 2008/2009 Volg een cursus bij AOb scholing Scholing Starters 08-09.indd 1 28-05-2008

Nadere informatie

DEMENTIE EN MANTELZORG

DEMENTIE EN MANTELZORG DEMENTIE EN MANTELZORG Oorzaken vergeetachtigheid Oudere leeftijd Geneesmiddelen Voeding Lichamelijke problemen Psychische problemen Eenzaamheid Gevolg van een vorm van dementie Vergeetachtigheid Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier. Digitale nieuwsbrief Mantelzorgcentrum met nieuws en activiteiten voor mantelzorgers en organisaties. Inschrijven voor de nieuwsbrief Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Nadere informatie

PREVENTIE VOOR POH-GGZ

PREVENTIE VOOR POH-GGZ PREVENTIE VOOR POH-GGZ ZORG BIEDEN DIRECT EN DICHTBIJ. DAAR STAAT INDIGO VOOR. HET LIEFST IN DE WIJK, LAAGDREMPELIG EN TOEGANKELIJK. VOOR IEDEREEN. MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ INDIGO BIEDT

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

SPORT VOOR IEDEREEN. Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport

SPORT VOOR IEDEREEN. Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport SPORT VOOR IEDEREEN Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport In onze vereniging moet iedereen zich thuis voelen MAAR VOELT IEDEREEN ZICH WEL ECHT THUIS? Wordt er gescholden, bijvoorbeeld met

Nadere informatie

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Bij het tijdig signaleren van dementie is laagdrempelige informatie en voorlichting over de ziekte van groot belang. Begrijpelijke publieksinformatie voor mensen met

Nadere informatie

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Afwezigheid van oordeel, een mooi onderwerp om eens bij stil te staan of over te praten

Nadere informatie

De Eenzaamheid voorbij..? Conferentie 1 juni 2017 Mieke Mes, specialist eenzaamheid

De Eenzaamheid voorbij..? Conferentie 1 juni 2017 Mieke Mes, specialist eenzaamheid De Eenzaamheid voorbij..? Conferentie 1 juni 2017 Mieke Mes, specialist eenzaamheid Even voorstellen Mijn naam is Mieke Mes, deskundige op het gebied van aanpakken Eenzaamheid Vanuit mijn bedrijf MM-adviesburo

Nadere informatie

DEEL TWEE: OPDRACHTEN

DEEL TWEE: OPDRACHTEN DEEL TWEE: OPDRACHTEN WAARDEN- VERKENNING DUUR: 20 MINUTEN 2.1 WAARDENVERKENNING Om een beeld te krijgen van de ideeën van WAT? de deelnemers over belangrijke thema s rond arbeidsparticipatie begin je

Nadere informatie

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties.

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties. INHOUD Inleiding... 4 Basistraining: Nieuwe vrijwilligers... 5 Workshop: Vergaderen... 6 Workshop: Werving bestuursleden... 7 Informatiebijeenkomst: Vrijwilligerswerk... 8 Workshop: Groepsactiviteiten

Nadere informatie

preventie mentale ondersteuning direct en dichtbij

preventie mentale ondersteuning direct en dichtbij preventie ZORG BIEDEN DIRECT EN DICHTBIJ. DAAR STAAT INDIGO VOOR. HET LIEFST IN DE WIJK, LAAGDREMPELIG EN TOEGANKELIJK. VOOR IEDEREEN. mentale ondersteuning direct en dichtbij Indigo biedt niet alleen

Nadere informatie