ACTIVITEITENFICHE. Laury Rogiers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ACTIVITEITENFICHE. Laury Rogiers"

Transcriptie

1 ACTIVITEITENFICHE Omschrijving van de activiteit: Multimediaproject in de kleuterklas: Ontwerpen van filmmuziek bij een kerstfilm ES: Ontwikkelingondersteunend leren O klassikale activiteit X activiteit in groep Specifieke BS voor de activiteit: - Het project wordt uitgevoerd in 2 klassen waar in totaal 38 kleuters zitten. - Het gaat om graadklassen van de tweede en derde kleuterklas. - In de eerste kleuterklas zitten er 8 kleuters met leeftijd van de tweede kleuterklas, en 12 kleuters met de leeftijd van de derde kleuterklas. - In de tweede kleuterklas zitten er 5 kleuters met leeftijd van de tweede kleuterklas, en 13 kleuters met de leeftijd van de derde kleuterklas. - Er zitten in deze twee klasgroepen heel veel kleuters die van anderstalige afkomst zijn waarbij rekening gehouden moet worden met de taal, aangezien er veel taalzwakke kleuters zijn. - Uurregeling van de school: Begin- en einduur middag: 13u15-15u35. Speeltijd: 14u55-15u10. - Het is de eerste maal dat er een multimediaal project in deze kleuterklassen uitgevoerd worden. De kleuters hebben wel reeds kennis gemaakt met een computer om via interactie manieren inhouden te verwerven. Doelen en aandachtspunten: DLP Muzikale opvoeding 5.4 Het kind ontwerpt klank en muziek: 9. Een klankstuk of een muziekstuk ontwerpen: 9.1 Een klank- of muziekstuk ontwerpen vanuit een buitenmuzikaal gegeven. Concreet: De kls bekijken een kerstfilm dat geen muziek bevat. Het is de bedoeling dat zij zelf filmmuziek ontwerpen. Tijdens het ontwerpen wordt er volgens stappen gewerkt en wordt er nagedacht over hoe kunnen we bepaalde elementen weergeven a.d.h.v. muziek?. De kls bedenken vooraf hoe ze de filmmuziek zo goed mogelijk kunnen musiceren. Leerplan Media Z3 Een mediaboodschap technisch kunnen realiseren: Z3.4 Apparatuur met zorg hanteren en de bedienings- en veiligheidsvoorschriften respecteren. Concreet: De kls bedienen zelf de recorder nadat ik uitleg heb gegeven hoe ze het toestel correct moeten hanteren. Ze dragen er zorg voor, zoals ik met hen had afgesproken. Ao: - Lukt het de kls om gepaste muziek te ontwerpen bij de kerstfilm? (rekening gehouden met elementen, gericht de muziekinstrumenten goed hanteren, enz.) - Lukt het de kls om de recorder correct te hanteren en houden ze zich aan de gemaakte afspraken? Ab: - Goed de werking van de recorder uitleggen en afspraken maken hieromtrent (niet steeds dezelfde kls, geen ik ertjes, respectvol omgaan met het materiaal, enz.) en nagaan of ze het begrijpen (wegens veel taalzwakke kls). - De kls aansporen om niet lukraak muziek te maken, maar echt op zoek te gaan naar elementen en deze muzikaal te ondersteunen. Dit kan een emotie zijn, maar ook een personage of een ritme, enz.

2 Organisatie en materiaal Organisatie doorschuifsysteem De groep van Ellen en Laury verwisselen onderling met elkaar en de groep van Valerie en Tine verwisselen ook onderling met elkaar. Dit gaat als volgt tewerk: - Laury vertrekt met haar groep naar de groep van Ellen. Tine vertrekt met haar groep naar de groep van Valerie. - Laury laat haar groepje achter bij Ellen, en neemt het groepje van Ellen mee. Tine laat haar groepje achter bij Valerie, en neemt het groepje van Valerie mee. Dit doorschuifsysteem lijkt ons het meest overzichtelijk, aangezien er dan begeleiding is voor de kleuters (ze hoeven namelijk niet alleen door te schuiven) en op die manier hoeven de kls dan ook niet alleen te blijven wat zorgt voor structuur en overzicht voor de KL. Bij Tine en Laury wordt er rond emoties en muziek gewerkt (= muzisch werken). Bij Ellen en Valerie wordt er rond ruimte en logische volgorde gewerkt (= wereldoriëntatie). Daarom kozen we voor de groepen Laury-Ellen en Tine-Valerie, zodat alle groepjes beide invalshoeken verkennen. Materiaal aanzet Verkleedgerief: Ellen rood, Laury groen, Valerie geel, Tine blauw. Kerstballen om de kleuters in groepen te verdelen: gele, groene, gele en blauwe. Naamkaartje voor alle kls met markering (gele, groene, gele of blauwe kerstbal) en voor onszelf. Materiaal activiteit Kerst-CD s en CD-spelers = doorschuifsignaal. Muziekinstrumenten, stick, laptop, A3-papier, recorder, stiften, prenten van de personages, prenten die klanktegenstellingen weergeven.

3 Opbouw / Verloop Aanzet Toneeltje De kls zitten allemaal in een zaal. We komen feestend binnen met muziek! Dag allemaal! Wij zijn Ellen, Laury, Valerie en Tine en wij houden van feesten. Ik heb gehoord dat jullie al een kerstfeestje hebben gevierd vandaag? Vonden jullie het leuk? Wij gaan vanavond ook een kerstfeestje organiseren. Ja, dat zal superleuk zijn Maar Laury: Oei... ik heb een kerstfilm voor deze avond, maar het geluid is weg. Tine: Oei, oei... ik weet niet wie er allemaal naar het feest komt! Ik moet nog mensen uitnodigen. Ellen: Oei, oei, oei onze gasten komen iets eten, maar ik weet helemaal niet hoe ik de feesttafel moet dekken!! Valerie: Oei, oei, oei, oei we hebben wel kerstballen, maar we hebben nog geen kerstboom! Ik denk dat ons kerstfeestje helemaal zal mislukken/fout lopen... Ik heb een idee. Jullie weten alles van een leuk kerstfeestje vieren, kunnen jullie ons helpen? We halen elk een kerstbal vol bewondering uit de doos. Ellen neemt een rode, Tine een blauwe, Valerie een rode en Laury een groene. We merken op dat de kls ook een gekleurde kerstbal hebben, namelijk op hun naamkaart. De kls met een rode kerstbal gaan bij Ellen staan, de kls met een blauwe kerstbal gaan bij Tine staan, enz. We geven ook we straks eens zullen wisselen, dat iedereen twee activiteiten zal mogen uitvoeren. We wisselen pas wanneer we de kerstmuziek horen en dit onder begeleiding van Tine en Laury. Speelleersituatie 1. Bekijken van de kerstfilm De kls weten al dat ik een kerstfilmpje heb dat geen muziek bevat (zie aanzet). De kls kijken naar het filmpje. Ik laat hen vrij reageren. Ik luister goed naar wat de kls opmerken, want dat kan ik straks misschien nog gebruiken. 2. Bespreken van de kerstfilm De kls verwoorden wat ze hebben gezien. We proberen samen een globaal beeld te vormen van de inhoud/de elementen. 3. Experimenteren met de instrumenten We bespreken eerst de muziekinstrumenten. de correcte speelmanier wordt getoond. Vooraleer we gaan musiceren, gaan we eerst experimenteren. Kwestie van de mogelijkheden uit te proberen en de muziekinstrumenten te verkennen. Dit biedt ook de mogelijkheid om straks gerichter te werken. 4. Bespreken van filmmuziek: hoe musiceren? De kls bespreken samen hoe ze de filmmuziek gaan musiceren. Mogelijke manieren: a. Elk personage krijgt een bepaald muziekinstrument. Wanneer deze personage beweegt, wordt er muziek gemaakt met zijn muziekinstrument. b. We verklanken de emoties. Bijvoorbeeld bellenkrans bij blij. c. We verklanken het ritme. Bijvoorbeeld snel muziek maken bij de rondedans. d.

4 5. Taken verdelen: wie musiceert wat? Mogelijke manieren: a. De personages worden verdeeld onder de kls en de muziekinstrumenten worden verdeeld per personage/karakter. b. De verschillende emoties die (duidelijk) aan bod komen worden besproken. Er worden muziekinstrumenten gekozen per emotie. De kls worden in groepjes verdeeld. De groepjes zullen elk een bepaalde emotie verklanken. c. Er wordt nagegaan of het verhaal trage en/of snelle stukken bevat. d. 6. Musiceren van filmmuziek: oefenfase Mogelijke manieren: a. De kls kijken naar de film. Wanneer hun personage op het scherm verschijnt houden ze hun muziekinstrument klaar. Wanneer hun personage beweegt, maken ze muziek. Verdiepen: - Sneller/trager musiceren naargelang de snelle/trage bewegingen. - Luider/stiller musiceren naargelang de harde/zachte bewegingen. b. De kls zijn in groepen verdeeld. Elke groep zal een andere emotie verklanken. Wanneer ze bijvoorbeeld de gekke sneeuwman zien dansen terwijl de andere figuren er met een blij gezicht naar staat te kijken, maakt de blije groep muziek. Verdiepen: - Voor elke groep ligt een papier waarop de emoties staan getekend, bijvoorbeeld. Dit kan steun bieden aan de kls. - Er wordt een dirigent aangesteld. Hij moet nagaan welke emoties er getoond worden in de film en geeft aan wanneer welk groepje moet musiceren. c. De kls kijken naar de film. Wanneer de muziek traag gaat, musiceren ze traag. Wanneer de muziek snel gaat, musiceren ze snel. Verbreden: - De kls tekenen zelf een partituur zodat ze deze straks kunnen volgen. Dit biedt ondersteuning waar nodig. Er wordt hoe de partituur eruit moet zien, zodat deze duidelijk is voor alle kls. d. Ik geef uitleg over hoe we de muziek gaan opnemen/gebruik van de recorder. Uitleg: - Knopje waarmee we beginnen opnemen. - Knopje waarmee we stoppen met opnemen. - We houden onze vingers niet op de micro, want dan zal het geluid niet zuiver zijn of horen we misschien wel helemaal niets. - We houden de micro in onze handen, ik wil deze niet op de grond of in hun mond terecht zien komen. - We houden de opnemer op een afstandje van de muzikanten, anders kan het zijn dat een bepaald instrument overheerst. - Één kl wordt gekozen om de muziek op te nemen. Afspraak: diegene die de muziek opneemt geeft aan wanneer de film mag beginnen. 7. Evalueren en aanpassen waar nodig De kls bespreken of de oefenfase goed verliep of niet. Zo niet, bespreken ze wat niet goed verliep en hoe ze dit kunnen aanpassen. De kls passen materialen aan waar nodig (partituur, getekende

5 emoties, ) 8. Indien nodig: nogmaals musiceren van filmmuziek: oefenfase Indien de oefenfase volgens hen wat aanpassingen kon gebruiken, volgt er alweer een oefenfase na de bespreking. Één kl wordt gekozen om de muziek op te nemen. Afspraak: diegene die de muziek opneemt geeft aan wanneer de film mag beginnen. 9. Herhalen stap 6 en indien nodig ook stap 7 De kls bespreken de tweede oefenfase. Wanneer de oefenfase goed was volgens hen, gaan ze over naar stap 9. Indien de oefenfase weer wat verbetering kan gebruiken, worden de aanpassingen besproken en gaan ze weer over naar stap Musiceren van filmmuziek: opneemmoment Één kl uit de groep wordt gekozen om de muziek op te nemen. Afspraak: diegene die de muziek opneemt geeft aan wanneer de film mag beginnen. 11. Afronden Indien mogelijk laat ik hun zelfgemaakte filmmuziek horen terwijl de film speelt. Indien hier geen tijd over is ga ik over tot het bedanken. Nu kunnen we dan toch nog naar een leuke kerstfilm kijken tijdens ons kerstfeestje! Slot Doorschuiven: doorschuifsysteem zie hierboven. Toneeltje De kerstmuziek speelt opnieuw, alle kls verzamelen in de zaal. Bedankt allemaal! Ons feestje zal vanavond zeker lukken! Het zal heel leuk worden, want ik weet nu hoe ik de tafel moet dekken. En we kunnen vanavond ook kijken naar de kerstfilm.... We gaan nu alles gaan klaarzetten voor ons kerstfeestje. Na de kerstvakantie kunnen jullie allemaal in de klas eens kijken hoe ons feestje was. We zullen foto s sturen naar jullie juffen en meesters. Daaag! Dank u wel!! We gaan terug uit de zaal met het muziek aan. Mogelijkheden voor differentiatie Verdiepen Bij stap 5 - Sneller/trager musiceren naargelang de snelle/trage bewegingen. - Luider/stiller musiceren naargelang de harde/zachte bewegingen. - Voor elke groep ligt een papier waarop de emoties staan getekend, bijvoorbeeld. Dit kan steun bieden aan de kls. - Er wordt een dirigent aangesteld. Hij moet nagaan welke emoties er getoond worden in de film en geeft aan wanneer welk groepje moet musiceren.

6 Verbreden - Groepsverdeling a.d.h.v. multimedia (PowerPoint en beamer): Er verschijnen gekleurde kerstballen op het scherm. Als eerste zie je bijvoorbeeld rode kerstballen. Nadien draaien de kerstballen om, waardoor je de hoofden van de kleuters ziet verschijnen in een kerstbal. De kleuters die in de rode kerstballen verschijnen, zijn nu onderverdeeld in de rode groep. Dit wordt herhaald met de groene, blauwe en gele. Op die manier worden de groepen op een multimediale manier verdeeld. - Naamkaartjes: De kleuters schrijven zelf hun naam op hun sticker. Bij stap 5 - De kls tekenen zelf een partituur zodat ze deze straks kunnen volgen. Dit biedt ondersteuning waar nodig. Er wordt hoe de partituur eruit moet zien, zodat deze duidelijk is voor alle kls.

Fiche nummer: ACTIVITEITENFICHE

Fiche nummer: ACTIVITEITENFICHE ACTIVITEITENFICHE Fiche nummer: Omschrijving van de activiteit: Multi Media: Uitgenodigden op het feest gevoelens vastleggen op foto ES : Explorerend Beleven O klassikale activiteit activiteit in groep

Nadere informatie

ACTIVITEITENFICHE. - In de tweede kleuterklas zitten er 5 kleuters met leeftijd van de tweede kleuterklas, en 13

ACTIVITEITENFICHE. - In de tweede kleuterklas zitten er 5 kleuters met leeftijd van de tweede kleuterklas, en 13 ACTIVITEITENFICHE Omschrijving van de activiteit: Multimediaproject in de kleuterklas: Kerstversiering vastleggen op foto. ES : Ontwikkelingsondersteunend leren. O klassikale activiteit O activiteit in

Nadere informatie

Muzische opvoeding. Muzikale opvoeding. klas: doelen deelleerplan VSKO 1999

Muzische opvoeding. Muzikale opvoeding. klas: doelen deelleerplan VSKO 1999 Muzische opvoeding Muzikale opvoeding klas: doelen deelleerplan VSKO 1999 1. Het kind musiceert met klank en muziek 3 1.1 Musiceren en experimenteren met de stem, met aandacht voor een goed stemgebruik

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit: lied aanbrengen kiekeboe. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit: lied aanbrengen kiekeboe. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit instrumentaal musiceren + integratie van de muzikale dobbelsteen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit instrumentaal musiceren + integratie van de muzikale dobbelsteen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O

Nadere informatie

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP MUZIEK NATUUR REKEN BEELD MUZIEK ZELF SAMEN TAAL BEWEEG BEWEEG MUZIEK BEELD NATUUR REKEN ZELF SAMEN MUZIEK TAAL FILMMUZIEK Filmmuziek is de muziek die je hoort tijdens de film. Met muziek worden de sfeer

Nadere informatie

maandag 17 december tot vrijdag 21 december 2018

maandag 17 december tot vrijdag 21 december 2018 17 december tot vrijdag 21 december 2018 Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie en juf Melissa in de instap- 1 e kleuterklas: Nog even en dan mogen wij het oude jaar vaarwel zeggen en gaat het

Nadere informatie

Namiddag. Doel: Concept: Tijdschema

Namiddag. Doel: Concept: Tijdschema Namiddag Doel: In de namiddag is het de bedoeling om de echte muziekinstrumenten te promoten. We leren de kleuters bepaalde blaas-, toets- en slagwerkinstrumenten kennen op een laagdrempelige en interactieve

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam Stijn Convents Cluster Muzikale opvoeding - Godsdienst Groep 17 Academiejaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg

Nadere informatie

Thema 2 Activiteit 11 Beat it! 6 Auteur Kristoff Vosters van Radiowaka.be Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits. Doelen. ET GO!

Thema 2 Activiteit 11 Beat it! 6 Auteur Kristoff Vosters van Radiowaka.be Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits. Doelen. ET GO! Thema 2 Activiteit 11 Beat it! Auteur Kristoff Vosters van Radiowaka.be Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits beweging - drama / muzisch taalgebruik - beeld - muziek - media 2 x 50' Doelen 1 De kinderen

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen:

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen: Dieren deel 1 luisteren en noteren Groep 3-6 Eindproduct Kinderen maken grafische notaties van muziek die over dieren gaat. Onderdeel O Zingen O Muziek maken X Muziek noteren X Luisteren O Bewegen Leerdoelen

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schilderen met schoenveters (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Onderwerp. VVKBaO. De kinderen wegwijs maken in Scratch Junior en ze laten experimenteren.

Onderwerp. VVKBaO. De kinderen wegwijs maken in Scratch Junior en ze laten experimenteren. Onderwerp De kinderen wegwijs maken in Scratch Junior en ze laten experimenteren. ICT 1 Hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: TIK TAK voorstelling met dozen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen X ontmoeten O explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie!

Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie! Van 16 december tot 20 december 2013 Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie! Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas:

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schilderen met schoenveters (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal Lesbrief Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal ~ Verenigd Koninkrijk Luister goed. Hoor je dat? Dat gehuil? Dat gejank dat door alle muren en vensters te horen is? Er sluipt buiten iets wilds rond!

Nadere informatie

Naam student: Elke Brys Leergroep VOLO1 Naam mentor: Philip O Neill Klas 4 de Aantal lln.: 24 Oefenschool Jakob van Artevelde

Naam student: Elke Brys Leergroep VOLO1 Naam mentor: Philip O Neill Klas 4 de Aantal lln.: 24 Oefenschool Jakob van Artevelde Naam student: Elke Brys Leergroep VOLO1 Naam mentor: Philip O Neill Klas 4 de Aantal lln.: 24 School: Oefenschool Jakob van Artevelde MAANDAG 12/10/15 Handtekening mentor + datum: Van 10.20 uur tot 11.10

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schrijfdans: de speelgoedtrein (8 peuters) Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

CoderDojo Arnhem Help de Kerstman

CoderDojo Arnhem Help de Kerstman CoderDojo Arnhem Help de Kerstman OM TE BEGINNEN 1. Ga naar pagina: https://scratch.mit.edu/projects/266988756/ 2. Klik op Bekijk van binnen 3. Druk op de Remix knop HELP DE KERSTMAN KADOOTJES VERZAMELEN

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 1W

Steekkaart: nummer 1W Steekkaart: nummer 1W Onderwerp Kennis maken met de eigen emoties en die van anderen Leeftijd/Doelgroep 1 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur 50 minuten Beschrijving In deze les leren de jonge

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10. Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB

Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10. Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB Onderwerp: Totempaal maken. Datum: 24/04/ 03 Uur: 9.25 10.10 Groepenindeling: - Deelgroepen: bg.g: Totempaal maken. (4) ES: EB dg1: Het indianendorp. (2) dg2: Bouwhoek. (6) dg3: Timmerhoek. (2) dg4: Thematafel.

Nadere informatie

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 2 lessen Dit project is tot stand gekomen i.s.m. De Domijnen, Eigenwijs in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Titel Kun je herfst* winter,

Nadere informatie

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest.

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest. VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO en Het Gelders Orkest www.hetgeldersorkest.nl Het Gelders Orkest Theater Lejo en Het Gelders Orkest Beste leerkracht, U gaat binnenkort met uw klas kijken

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven Leerlingen identificeren zich met een van beide groepen - de grote vogel of de groep kleine vogels. Daarna wisselen

Nadere informatie

onderwerp: Foto s trekken (media, beeld, drama)

onderwerp: Foto s trekken (media, beeld, drama) onderwerp: Foto s trekken (media, beeld, drama) De kinderen kunnen gericht kijken. De kinderen kunnen een digitaal fototoestel hanteren. De kinderen kunnen een compositie samen stellen om te fotograferen.

Nadere informatie

De Stilte 3x3 Festival op school

De Stilte 3x3 Festival op school Lesbrief De Stilte 3x3 Festival op school ~ Nederland Binnen het programma Festival op School coproduceren de Stilte, Greenbag en Dans Brabant een 3x3. We experimenteerden er in 2015 al uitgebreid mee

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

De opnamemogelijkheden van audioapparatuur zinvol gebruiken ET GO! OVSG VVKBAO 2.2, 6.3*, 6.4* 2.3*, 2.5, 6.2*, 6.5* 2.1, 6.1*, 2.

De opnamemogelijkheden van audioapparatuur zinvol gebruiken ET GO! OVSG VVKBAO 2.2, 6.3*, 6.4* 2.3*, 2.5, 6.2*, 6.5* 2.1, 6.1*, 2. Veggie (W)rap 0 drama/muzisch taalgebruik 0 beeld 0 muziek 0 beweging 0 media Titel: Geluid met effect! Geplande onderwijstijd: 2x 50 minuten Doelen Kinderen kunnen klanken en geluiden nabootsen. De kinderen

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Zoek op wat de betekenis is van het woord media en. in de witte kader.

Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Startopdracht. Zoek op wat de betekenis is van het woord media en. in de witte kader. Radio & Televisie W1 Zoek op de radio een liedje dat minstens 2 groepsleden graag horen. Radio Mensen en media W1 Zoek 4 voorbeelden van media die in 1984 al bestonden. bij 1984 Internet W1 Zoek een liedje

Nadere informatie

Rotterdam, oktober Beste leerkracht,

Rotterdam, oktober Beste leerkracht, Rotterdam, oktober 2018 Beste leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw klas ChitChat van Maas theater en dans en Tuning People. In deze lesbrief willen we u wat handvatten bieden om het voorstellingsbezoek

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 2W

Steekkaart: nummer 2W Steekkaart: nummer 2W Onderwerp Veranderingsverschijnselen bij stoffen vaststellen en vastleggen met het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 2 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur 50 minuten

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek'

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Over het boek 'Mijn wraak zal zoet zijn!', dacht meneer Krupp, de gemeenste en knorrigste directeur van de Toon Hermans basisschool. Hij is de grappen en streken

Nadere informatie

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven.

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Een les Wordpress Studenten: Mentor: Stageschool: Groep: Datum: Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Beginsituatie: In deze les word

Nadere informatie

knoopt zijn veters D. Lessuggesties bij de Klapiteinen: ssssss - slang Algemene tips

knoopt zijn veters D. Lessuggesties bij de Klapiteinen: ssssss - slang Algemene tips knoopt zijn veters Algemene tips Laat de kinderen de klank herhaaldelijk nabootsen. Vertel een verhaaltje waarin woorden met de klank in kwestie duidelijk voorkomen. Wanneer de kinderen die klank horen,

Nadere informatie

Lesfiche Bee Bot. Beginsituatie Bee-Bot: beginnende gebruiker gevorderde gebruiker

Lesfiche Bee Bot. Beginsituatie Bee-Bot: beginnende gebruiker gevorderde gebruiker Lesfiche Bee Bot Doelgroep: 3 de kleuterklas Beginsituatie Bee-Bot: beginnende gebruiker gevorderde gebruiker Leergebieden/domein: Formuleren van enkele lesdoelen : Nederlands : -- communicatieve vaardigheden

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? maandag 19 december tot vrijdag 23 december 2016 Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas : Nog even en dan mogen wij het oude jaar vaarwel zeggen en gaat het nieuwe

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen verwoorden wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd worden. De kinderen

Nadere informatie

Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag.

Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag. Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag. De leerlingen gaan elkaar vandaag eens extra veel complimenten

Nadere informatie

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak e x p r e s s i e Muziek Pompoenlied Doelen 1 De kleuters kunnen genieten van succeservaringen op het vlak van prestaties en sociaal contact (ik kan al ). (2) (WO 3.3) 2 De kleuters kunnen een eenvoudig

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

VIDEOSTER VIDEOCLIP KLANKMAKERIJ L. KLANKMAKERIJ MUZIEK-MEEDOE-SESSIES lesmap Videoster (werversie) pag 1. www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014

VIDEOSTER VIDEOCLIP KLANKMAKERIJ L. KLANKMAKERIJ MUZIEK-MEEDOE-SESSIES lesmap Videoster (werversie) pag 1. www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014 ESMAP KLANKMAKERIJ L VIDEOSTER www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014 VIDEOCLIP ) ;E E M H C A L M I BRENG JE GL ESSIE BE MUZIEKMEEDOES LS SLOT e op YOUTU en bekijk di lip oc de vi TREDENet jeaklas, je

Nadere informatie

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland)

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) l e s b ri ef Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) 4811 TL Breda F facebook.com/ stiltefestival 4811 KB Breda t +31(0)76-513 81 25 +31 (0)76-515 49 84 techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

1. Samen maken we muziek vandaag

1. Samen maken we muziek vandaag 1. Samen maken we muziek vandaag We verzamelen voor het gebouw van de Natuurtuin Na een korte inleiding zingen we samen het lied samen maken we muziek vandaag. Dit lied zullen we telkens zingen als we

Nadere informatie

Leve de lente! (Rotraut Susanne Berner) Door Helga Gehre

Leve de lente! (Rotraut Susanne Berner) Door Helga Gehre Leve de lente! (Rotraut Susanne Berner) Door Helga Gehre Doelgroep Analfabete of gealfabetiseerde anderstaligen niveau 1.1. Deze les is gemaakt voor cursisten alfa mod. 4, maar is ook voor andere modules

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? 15 december 2014 tot vrijdag 19 december 2014 Aan iedereen alvast een fantastisch eindejaar gewenst en een leuk, gezond en schitterend 2015!! Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap-

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf!

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf! Algemene lessen Les 4: Maak een portret van jezelf! Lestitel: Maak een portret van jezelf! Leerdomein: beeld Lesduur: 100 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het

Nadere informatie

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1 PAG > 1 DAAR ZIT PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIEK IN! LESBRIEF MUZIKALE REIS Overal in de wereld maken mensen muziek en laten mensen zich door elkaars muziek inspireren. De door reizigers meegebrachte

Nadere informatie

Activiteitenvoorbereiding BAKO. Student(e)/ Lector: Steef Coorevits Datum : Kleuterklas: 3 K (aantal kinderen: 23 ) Uur: van 15.15u tot 15.

Activiteitenvoorbereiding BAKO. Student(e)/ Lector: Steef Coorevits Datum : Kleuterklas: 3 K (aantal kinderen: 23 ) Uur: van 15.15u tot 15. Student(e)/ Lector: Steef Coorevits Datum : Kleuterklas: 3 K (aantal kinderen: 23 ) Uur: van 15.15u tot 15.45u School: Mentor: Duo-partner: Ander lokaal dan de klas: gymzaal Belangstellingscentrum: Spoken

Nadere informatie

Naam student: Elke Brys Leergroep OLO Naam mentor: Philip O Neill Klas 4A Aantal lln.: 20 Oefenschool Jakob van Artevelde

Naam student: Elke Brys Leergroep OLO Naam mentor: Philip O Neill Klas 4A Aantal lln.: 20 Oefenschool Jakob van Artevelde Naam student: Elke Brys Leergroep OLO Naam mentor: Philip O Neill Klas 4A Aantal lln.: 20 School: Oefenschool Jakob van Artevelde DAG / / Handtekening mentor + datum: Van 10.20 uur tot 11.10 uur Leergebied(onderdeel):

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Waarnemen van materialen in dozen (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Een betogende tekst schrijven over gemengd sporten. instructieles oefenles Lesdoel: Leerlingen kunnen de SLAKstrategie

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Agenda: Stop motion: Gedicht van Hugo Korte voorstelling stagiair 5 min.

Agenda: Stop motion: Gedicht van Hugo Korte voorstelling stagiair 5 min. Timing Activiteitsdoelen Leerinhouden Didactische werkvormen Didactische Organisatie Inleiding Agenda: Stop motion: Gedicht van Hugo Korte voorstelling stagiair Claus Vragen om de agenda te nemen. De leerlingen

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Fossielen uit de Noordzee

Fossielen uit de Noordzee Fossielen uit de Noordzee Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief Fossielen uit de Noordzee 1 Introductieles 2 Beschrijving websessie

Nadere informatie

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn.

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit Een raadselachtige film VL

Nadere informatie

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië)

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) l e s b ri ef Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) bovenbouw (groep 5 t/m 8) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs Overzicht algemene fiches Lopke 3 de kleuterklas: algemene fiche

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schrijfdans: de speelgoedtrein (8 peuters) Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

MUZISCHE VORMING. Visie en voorbeelden

MUZISCHE VORMING. Visie en voorbeelden MUZISCHE VORMING Visie en voorbeelden WAT IS MUZISCHE VORMING? Muzikale vorming Muzische vorming is veel breder. Het is een verzamelnaam van meerdere domeinen: drama, beeld, media, beweging/dans, woord

Nadere informatie

Coöperatief leren Wat is coöperatief leren? 1.1 Algemeen

Coöperatief leren Wat is coöperatief leren? 1.1 Algemeen Coöperatief leren 1 Bij MOVO en ICO gaat het niet alleen om het verwerven van kennis over andere culturen maar vooral om het ontwikkelen van overtuigingen, attitudes en vaardigheden. Belangrijk is dus

Nadere informatie

lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4)

lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4) lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Dansvoorstelling die doet denken aan een natuurdocumentaire over de

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen....by Just Notes Music

Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen....by Just Notes Music Verantwoording Doorgaande Leerlijn Muziek Thema s - Muzieklessen...by Just Notes Music Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Vooraf 2 Leerlijn Muziek 3 Competenties Groep 1-2 3 Competenties Groep 3-4 4 Competenties

Nadere informatie

steekt de straat over

steekt de straat over steekt de straat over 1. Treinwagons tellen treinwagons leren tellen (treinwagons tellen) Verdeel de kinderen in vier ongelijke groepen. Om de beurt vormen de groepjes een treintje dat door de klas rijdt.

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? 14 december tot vrijdag 18 december Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas : Nog even en dan mogen wij het oude jaar vaarwel zeggen en gaat het nieuwe jaar van start.

Nadere informatie

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten Cijfers en letters Zelfstandig spelen Schrijfhoekje: ( MO ) 45 kleinmotorisch bewegen Met allerlei schrijfmaterialen experimenteren op verschillende soorten papier < een juiste pengreep nadoen bij het

Nadere informatie

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon Het geluidenvierkant De leerkracht tekent op het bord een groot vierkant. Dit wordt vervolgens in een aantal hokjes verdeeld. In samenspraak met de kinderen verschijnt in ieder hokje een tekening van iets

Nadere informatie

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

Thema kinderportretten

Thema kinderportretten Thema kinderportretten Les 3: In dialoog met een kinderportret Lestitel: In dialoog met een kinderportret Leerdomein: spreken, drama, wereldoriëntatie Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

Muziekinstrument. Introductie klassikaal, uitvoering in teams van 3-4 leerlingen

Muziekinstrument. Introductie klassikaal, uitvoering in teams van 3-4 leerlingen Casus Muziekinstrument De BZT-show organiseert de grote XXL muziekwedstrijd, waarbij leerlingen mee kunnen doen met hun eigen fantasieinstrument. In deze casus wordt stap voor stap uitgelegd hoe leerlingen

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie