Fiche nummer: ACTIVITEITENFICHE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fiche nummer: ACTIVITEITENFICHE"

Transcriptie

1 ACTIVITEITENFICHE Fiche nummer: Omschrijving van de activiteit: Multi Media: Uitgenodigden op het feest gevoelens vastleggen op foto ES : Explorerend Beleven O klassikale activiteit activiteit in groep

2 Specifieke BS voor de activiteit: - Het project wordt uitgevoerd in 2 klassen waarin totaal 38 kleuters zitten. - Het gaat om graadklassen van de tweede en derde kleuterklas. - In de eerste kleuterklas zitten er 8 kleuters met leeftijd van de tweede kleuterklas, en 12 kleuters met de leeftijd van de derde kleuterklas. - In de tweede kleuterklas zitten er 5 kleuters met leeftijd van de tweede kleuterklas, en 13 kleuters met de leeftijd van de derde kleuterklas. - Er zitten in deze twee klasgroepen heel veel kleuters die van anderstalige afkomst zijn waarbij rekening gehouden moet worden met de taal, aangezien er veel taalzwakke kleuters zijn. - Uurregeling van de school: Begin- en einduur middag: 13u15-15u35. Speeltijd: 14u55-15u10. - Het is de eerste maal dat er een multimediaal project in deze kleuterklassen uitgevoerd worden. De kleuters hebben wel reeds kennis gemaakt met een computer om via interactie manieren inhouden te verwerven. Doelen: Leerplan Media O4 MEDIABOODSCHAPPEN BEOORDELEN EN VERWERKEN EN ERVAN GENIETEN O4.6 Beseffen dat eenzelfde media-aanbod door verschillende mensen anders begrepen of gesmaakt kan worden. Z2 DE TAAL VAN DE MEDIA EXPLOREREN EN ZE GEBRUIKEN OM EEN MEDIABOODSCHAP TE ONTWERPEN Z2.8 Een boodschap op een originele of eigen manier trachten uit te drukken met klanken, woorden, beelden en bewegingen Z2.10 Beseffen dat media met elkaar gecombineerd kunnen worden om de zeggingskracht van een boodschap te vergroten. Z4 EIGEN MEDIACREATIES BEOORDELEN EN BIJSTUREN EN VAN JE CREATIES KUNNEN GENIETEN Z3.4 Nagaan of een mediaboodschap overkomt zoals je ze bedoelt. Ontwikkelingsdoelen en eindtermen voor het gewone basisonderwijs Muzische vorming 3. Drama 3.1: De kleuters kunnen eigen belevenissen, ervaringen, gedachten, gevoelens en handelingen verwoorden. 3.2: De kleuters kunnen zich inleven in personages en dingen uit de omgeving en deze uitbeelden. Aandachtspunten: Aandachtspunten voor begeleiding: - Laat de kleuters zoveel mogelijk de gevoelens verwoorden - Praat met de kleuters over de beelden die ze zien en welke gevoelens dit bij hen oproept Waardeer elke interpretatie van een kind - Geef suggesties terwijl kleuters experimenteren of beelden vorm geven - Wanneer de kinderen de camera mogen bedienen: maak afspraken met de kinderen: als het groene pictogram erbij ligt, dan mogen de kleuters het fototoestel gebruiken onder begeleiding van de kleuterleidster. Als het rode pictogram zichtbaar is, dan mogen de kleuters niet aan het fototoestel komen.

3 Aandachtspunten voor observatie: - Kunnen de kleuters voldoende verwoorden? taalvaardigheid (zie bs) - Lukt het de kleuters om de emoties uit te beelden? - Begrijpt iedereen voldoende wat er van hen verwacht wordt? Organisatie en materiaal Materiaal eigen activiteit: - afbeeldingen met daarop verschillende personen met elk een andere emotie - fototoestel - lege gezichtjes: waar de kleuters zelf de emoties op kunnen aanbrengen - wenkbrauwen, ogen, monden op papier: om op de lege gezichtjes te kleven - foto s van personen met verschillende gevoelens waaruit de kleuters delen kunnen knippen om nieuwe gezichten te maken - kledij (brillen, handtassen, dassen, hoeden, ) die de kleuters kunnen gebruiken om hun emotie beter vorm te geven, beter uit te beelden Materiaal voor de aanzet - Verkleedgerief: Ellen rood, Laury groen, Valerie geel en Tine blauw. - Kerstballen om de kleuters in groepen te verdelen: Gele, groene, gele en blauwe. - Naamkaartje voor alle kleuters met markering (gele, groene, gele of blauwe kerstbal) en voor onszelf. Materiaal activiteit - Kerst- CD s en CD- spelers = Doorschuifsignaal. Organisatie van het doorschuifsysteem: De groep van Ellen en Laury verwisselen onderling met elkaar en de groep van Valerie en Tine verwisselen ook onderling met elkaar. Dit gaat als volgt tewerk: - Laury vertrekt met haar groep naar de groep van Ellen. Tine vertrekt met haar groep naar de groep van Valerie. - Laury laat haar groepje achter bij Ellen, en neemt het groepje van Ellen mee. Tine laat haar groepje achter bij Valerie, en neemt het groepje van Valerie mee. Dit doorschuifsysteem lijkt ons het meest overzichtelijk, aangezien er dan begeleiding is voor de kleuters (Ze hoeven namelijk niet alleen door te schuiven.) Op die manier hoeven de peuters dan ook niet alleen hoeven te blijven wat zorgt voor structuur en overzicht voor de KL. Bij Tine en Laury wordt er rond emoties en muziek gewerkt (= muzisch werken). Bij Ellen en Valerie wordt er rond ruimte en logische volgorde gewerkt (= wereldoriëntatie). Daarom kozen we voor de groepen Laury - Ellen en Tine - Valerie, zodat alle groepjes beide invalshoeken verkennen.

4 Opbouw / Verloop Voor een begeleide activiteit is dit: Aanzet Toneeltje De kls zitten allemaal in een zaal. We komen feestend binnen met muziek! Dag allemaal! Wij zijn Ellen, Laury, Valerie en Tine en wij houden van feesten. Ik heb gehoord dat jullie al een kerstfeestje hebben gevierd vandaag? Vonden jullie het leuk? Wij gaan vanavond ook een kerstfeestje organiseren. Ja, dat zal superleuk zijn Maar Laury: Oei... ik heb een kerstfilm voor deze avond, maar het geluid is weg. Tine: Oei, oei... ik weet niet wie er allemaal naar het feest komt! Ik moet nog mensen uitnodigen. Ellen: Oei, oei, oei onze gasten komen iets eten, maar ik weet helemaal niet hoe ik de feesttafel moet dekken!! Valerie: Oei, oei, oei, oei we hebben wel kerstballen, maar we hebben nog geen kerstboom! Ik denk dat ons kerstfeestje helemaal zal mislukken/fout lopen... Ik heb een idee. Jullie weten alles van een leuk kerstfeestje vieren, kunnen jullie ons helpen? We halen elk een kerstbal vol bewondering uit de doos. Ellen neemt een rode, Tine een blauwe, Valerie een rode en Laury een groene. We merken op dat de kls ook een gekleurde kerstbal hebben, namelijk op hun naamkaart. De kls met een rode kerstbal gaan bij Ellen staan, de kls met een blauwe kerstbal gaan bij Tine staan, enz. We geven ook we straks eens zullen wisselen, dat iedereen twee activiteiten zal mogen uitvoeren. We wisselen pas wanneer we de kerstmuziek horen en dit onder begeleiding van Tine en Laury. Speelleersituatie 1) Bespreken van de emoties op de foto s Ik heb allerlei afbeeldingen en foto s meegebracht waarop mensen staan die verschillende emoties uitbeelden. We bespreken samen de foto s en de verschillende emoties die we herkennen of kunnen zien. We hebben het over wat we zien, hoe de mond staat, hoe de ogen staan, hoe de lichaamshouding is, 2) Elke kleuter krijgt een foto Daarna krijgt elke kleuter een foto. Ik zorg ervoor dat niet iedereen dezelfde emoties heeft, maar zorg dat er voldoende variatie inzit. Elke kleuter bekijkt zijn foto heel goed en probeert om de emotie die erop staat zo goed mogelijk zelf uit te beelden. We kijken naar elkaar en proberen te achterhalen welke emotie elke kleuter heeft. 3) Verkleedkleren zoeken passend bij de emotie op je foto Elke kleuter heeft zijn foto. Ze krijgen nu de tijd om bij hun emotie passende kledij te zoeken. Daar hoeven ze niet ver in te gaan. Een bril kan al voldoende zijn. 4) Emoties vastleggen op foto Elke kleuter heeft kledij gezocht, passend bij de emotie op zijn foto. Nu gaan we foto s nemen van deze emoties. We kiezen een geschikte plaats waar we foto s kunnen nemen. Elk om de beurt nemen de kleuters plaats voor de camera en beelden ze hun emotie uit. In elke emoties leggen we verschillende gradaties.

5 5) Onderdelen uit foto s knippen om een nieuwe foto/gezicht te maken Ik heb foto s meegebracht waarop personen staan die verschillende emoties uitbeelden. De kleuters krijgen een blad met daarop een leeg gezicht. Uit de foto s halen ze ogen, mond, wenkbrauwen, waarmee ze een nieuwe gezicht moeten maken waar een emotie in zit. Om het eenvoudiger te maken laat ik de kleuters eerst tekenen wat ze van hun gezicht willen maken. Slot We bekijken de foto s die we gemaakt hebben en proberen de verschillende emoties eruit te halen. We halen er ook nieuw gemaakte gezichten bij en bespreken de foto s met hun verschillende emoties. Toneeltje De kerstmuziek speelt opnieuw, alle kls verzamelen in de zaal. Bedankt allemaal! Ons feestje zal vanavond zeker lukken! Het zal heel leuk worden, want ik weet nu hoe ik de tafel moet dekken. En we kunnen vanavond ook kijken naar de kerstfilm.... We gaan nu alles gaan klaarzetten voor ons kerstfeestje. Na de kerstvakantie kunnen jullie allemaal in de klas eens kijken hoe ons feestje was. We zullen foto s sturen naar jullie juffen en meesters. Daaag! Dank u wel!! We gaan terug uit de zaal met het muziek aan. Mogelijkheden voor differentiatie Verdiepen ( gradaties naar andere niveaus of lijnen binnen zelfde domein/aspect) : - aangeven op het gezicht waar de verschillende onderdelen van het gezicht moeten komen met een plaatsaanduiding - gradaties leggen in de emoties die de kleuters aanbrengen - nog meer bespreken naar taalvaardigheid - Verbreden (naar andere spelvormen en/of ontwikkelingsdomeinen) - Groepsverdeling a.d.h.v. multimedia (PowerPoint en beamer): Er verschijnen gekleurde kerstballen op het scherm. Als eerste zie je bijvoorbeeld rode kerstballen. Nadien draaien de kerstballen om, waardoor je de hoofden van de kleuters ziet verschijnen in een kerstbal. De kleuters die in de rode kerstballen verschijnen, zijn nu onderverdeeld in de rode groep. Dit wordt herhaald met de groene, blauwe en gele. Op die manier worden de groepen op een multimediale manier verdeeld. - Naamkaartjes: De kleuters schrijven zelf hun naam op hun sticker. AANPASSINGEN voor VERDER AANBOD Kan pas worden aangegeven na uitwerking van de activiteit: pas wanneer de activiteit bij de kleuters is uitgevoerd, kan er na reflecties verandering worden aangebracht.

ACTIVITEITENFICHE. Laury Rogiers

ACTIVITEITENFICHE. Laury Rogiers ACTIVITEITENFICHE Omschrijving van de activiteit: Multimediaproject in de kleuterklas: Ontwerpen van filmmuziek bij een kerstfilm ES: Ontwikkelingondersteunend leren O klassikale activiteit X activiteit

Nadere informatie

ACTIVITEITENFICHE. - In de tweede kleuterklas zitten er 5 kleuters met leeftijd van de tweede kleuterklas, en 13

ACTIVITEITENFICHE. - In de tweede kleuterklas zitten er 5 kleuters met leeftijd van de tweede kleuterklas, en 13 ACTIVITEITENFICHE Omschrijving van de activiteit: Multimediaproject in de kleuterklas: Kerstversiering vastleggen op foto. ES : Ontwikkelingsondersteunend leren. O klassikale activiteit O activiteit in

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: TIK TAK voorstelling met dozen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen X ontmoeten O explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 1W

Steekkaart: nummer 1W Steekkaart: nummer 1W Onderwerp Kennis maken met de eigen emoties en die van anderen Leeftijd/Doelgroep 1 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur 50 minuten Beschrijving In deze les leren de jonge

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schilderen met schoenveters (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf!

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf! Algemene lessen Les 4: Maak een portret van jezelf! Lestitel: Maak een portret van jezelf! Leerdomein: beeld Lesduur: 100 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit: lied aanbrengen kiekeboe. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Schilderen met schoenveters (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit: lied aanbrengen kiekeboe. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Waarnemen van materialen in dozen (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 2: Gevoelens

Algemene lessen. Les 2: Gevoelens Algemene lessen Les 2: Gevoelens Lestitel: Gevoelens (kennismaking met de beeldbank) Leerdomein: bewegingsexpressie, ict Lesduur: 25 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan bewegingsexpressie

Nadere informatie

Thema: Emoties. Lesduur: ong. 50 min

Thema: Emoties. Lesduur: ong. 50 min Thema: Emoties Lesduur: ong. 50 min ZiLL-doelen Bewegingsexpressie Muzische grondhouding - MUgr2: durven fantaseren en verbeelden - MUgr3: zich bewust worden van de eigen muzische en creatieve mogelijkheden

Nadere informatie

Accent op improvisatie

Accent op improvisatie onderdeel: improvisatie Accent op improvisatie Titel: Reclame met jabbertalk Graad: 2 Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel

Nadere informatie

Thema kinderportretten

Thema kinderportretten Thema kinderportretten Les 2: Wat gebeurde er tussen de twee foto s? Lestitel: Wat gebeurde er tussen de twee foto s? Leerdomein: drama, bewegingsexpressie Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische

Nadere informatie

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Waarnemen van materialen in dozen (4 peuters). Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBaO

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBaO Graad: 2-3 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.8 Kinderen zien in dat in hun omgeving verschillende informatieverwerkende toestellen voorkomen, waarvan ze er zelf enkele kunnen instellen en/of

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de commerciële uitingen van het kerstfeest: de versierde

Nadere informatie

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: dialoog Titel les/thema Toneel spelen Graad: 1 Accent op verhaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit instrumentaal musiceren + integratie van de muzikale dobbelsteen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O

Nadere informatie

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs Overzicht algemene fiches Lopke 3 de kleuterklas: algemene fiche

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 8: Ik hoor je wel, maar ik zie je niet!

Algemene lessen. Les 8: Ik hoor je wel, maar ik zie je niet! Algemene lessen Les 8: Ik hoor je wel, maar ik zie je niet! Lestitel: Ik hoor je wel, maar ik zie je niet! Leerdomein: muziek Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 6: Poppenkast

Algemene lessen. Les 6: Poppenkast Algemene lessen Les 6: Poppenkast Lestitel: Poppenkast Leerdomein: muzische opvoeding Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan wereldoriëntatie van het VVKBaO 8.14 Kinderen beseffen dat er naast een

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie!

Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie! Van 16 december tot 20 december 2013 Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie! Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas:

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Wiskundig spel: fruit sorteren. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur voor de keuzes die men maakt. Verschillende vormen van verstilling, meditatie, KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek)

Groep 1-3 - Nog 100 nachtjes slapen (prentenboek) Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek) Inleiding Introductie "Nog 100 nachtjes slapen" Bewegingsspel 5 minuten Kring Benodigdheden: Prentenboek "Nog 100 nachtjes slapen" Deze dramales beweging

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Accent op improvisatie

Accent op improvisatie onderdeel: improvisatie Titel: Bij de dokter Graad: 2 Accent op improvisatie Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

- een lege verpakking van drie ijsjes - eventueel zes ijsstokjes en vijf poppetjes

- een lege verpakking van drie ijsjes - eventueel zes ijsstokjes en vijf poppetjes Titel van de les Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel IJsjes kopen Ongeveer 6 tot 8 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 2W

Steekkaart: nummer 2W Steekkaart: nummer 2W Onderwerp Veranderingsverschijnselen bij stoffen vaststellen en vastleggen met het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 2 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur 50 minuten

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Drama 1. Welkom Mijn handen vertellen Ik zeg. Ze zeggen. - De kinderen kunnen met hun handen en zonder te spreken situaties uitbeelden of bevelen geven. - De kinderen kunnen

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

PROGRAMMA: WAT VIND JIJ?

PROGRAMMA: WAT VIND JIJ? Rise and shine Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: heel programma Thema: Bijbel, Pasen Tijdsduur: 2 uur en 55 min. Keuzeprogramma rond de Goede Week en Pasen. Meningsvorming, Bijbeltekst

Nadere informatie

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER Jongeren krijgen op school, op de werkplek, in de klas met allerlei regels en afspraken te maken. Zijn de afspraken en regels duidelijk genoeg voor hen? Wat vinden

Nadere informatie

maandag 17 december tot vrijdag 21 december 2018

maandag 17 december tot vrijdag 21 december 2018 17 december tot vrijdag 21 december 2018 Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie en juf Melissa in de instap- 1 e kleuterklas: Nog even en dan mogen wij het oude jaar vaarwel zeggen en gaat het

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Wiskundig spel: fruit sorteren. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland)

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) l e s b ri ef Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) 4811 TL Breda F facebook.com/ stiltefestival 4811 KB Breda t +31(0)76-513 81 25 +31 (0)76-515 49 84 techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 9: Zoeken naar gelijkaardige beelden

Algemene lessen. Les 9: Zoeken naar gelijkaardige beelden Algemene lessen Les 9: Zoeken naar gelijkaardige beelden Lestitel: Zoeken naar gelijkaardige beelden Leerdomein: bewegingsexpressie, beeld Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding,

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Muzikale activiteit instrumentaal musiceren + integratie van de muzikale dobbelsteen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O

Nadere informatie

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Zich gedragen weten door, verbonden met en aangesproken door gemeenschappen dichtbij en veraf; ontdekken

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? maandag 19 december tot vrijdag 23 december 2016 Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas : Nog even en dan mogen wij het oude jaar vaarwel zeggen en gaat het nieuwe

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Thema kinderportretten

Thema kinderportretten Thema kinderportretten Les 1: Poseren zoals in portretten Lestitel: Poseren zoals in portretten Leerdomein: drama, bewegingsexpressie Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan

Nadere informatie

Eerste-Communie-Weg Maasmechelen-Zuid. Jezus-zoektocht

Eerste-Communie-Weg Maasmechelen-Zuid. Jezus-zoektocht Eerste-Communie-Weg federatie Maasmechelen-Zuid Doelstelling Vormgeving Medewerkers Materiaal - eerste stap op de groei-weg van het geloof: leven zoals Jezus ; Jezus is een voorbeeld om na te volgen -

Nadere informatie

Echte helden. ALICE PANTERMULLER, Christiane Hansen ISBN 9789059241060 NUR 273 D/2014/6186/20. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens

Echte helden. ALICE PANTERMULLER, Christiane Hansen ISBN 9789059241060 NUR 273 D/2014/6186/20. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens ALICE PANTERMULLER, Christiane Hansen ISBN 9789059241060 NUR 273 D/2014/6186/20 Suggesties: Emy Geyskens Korte inhoud 1 Grappig, spannend, heldhaftig: de avonturen van Frederik Kikker! Frederik Kikker

Nadere informatie

Lestip 'Die hoed zit goed'

Lestip 'Die hoed zit goed' Lestip 'Die hoed zit goed' Over het boek Die hoed zit goed is een verzameling van raadsels, gedichten en stripverhalen. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken volgens eenzelfde stramien en

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) bovenbouw (groep 5 t/m 8) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag.

Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag. Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag. De leerlingen gaan elkaar vandaag eens extra veel complimenten

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 5 Thema: fruit Maandag 26 september. Vandaag is Ben kapitein! En Gianny is terug. Hij is ziek geweest, en weer genezen. En, het is open- klas-dag! Iedereen is welkom om

Nadere informatie

knoopt zijn veters D. Lessuggesties bij de Klapiteinen: ssssss - slang Algemene tips

knoopt zijn veters D. Lessuggesties bij de Klapiteinen: ssssss - slang Algemene tips knoopt zijn veters Algemene tips Laat de kinderen de klank herhaaldelijk nabootsen. Vertel een verhaaltje waarin woorden met de klank in kwestie duidelijk voorkomen. Wanneer de kinderen die klank horen,

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Thema Beroepen. Les 1: Beroepen doorheen de tijd

Thema Beroepen. Les 1: Beroepen doorheen de tijd Thema Beroepen Les 1: Beroepen doorheen de tijd Lestitel: Beroepen doorheen de tijd Leerdomein: wereldoriëntatie en beeld Lesduur: 75 minuten Leerplandoelen Leerplan wereldoriëntatie VVKBaO 1.5 Kinderen

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Dobbelstenenrace LESRICHTLIJN OVERZICHT LES LESDOELEN MATERIALEN, MIDDELEN EN VOORBEREIDING. Opstarten - 15 minuten

Dobbelstenenrace LESRICHTLIJN OVERZICHT LES LESDOELEN MATERIALEN, MIDDELEN EN VOORBEREIDING. Opstarten - 15 minuten U UNPLUGGED Dobbelstenenrace Lestijd: 20 minuten Deze basisles omvat alleen oefeningen. Er kunnen inleidende en afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd

Nadere informatie

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek'

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Over het boek 'Mijn wraak zal zoet zijn!', dacht meneer Krupp, de gemeenste en knorrigste directeur van de Toon Hermans basisschool. Hij is de grappen en streken

Nadere informatie

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Maken van een fruitbrochettes (4 peuters) Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen X ontmoeten (het eten zelf) X explorerend beleven

Nadere informatie

Thema: Lente. Lesduur: ong. 50 min

Thema: Lente. Lesduur: ong. 50 min Thema: Lente Lesduur: ong. 50 min Muzische grondhouding ZiLL-doelen Bewegingsexpressie - MUgr3: zich bewust worden van de eigen muzische en creatieve mogelijkheden (talenten) en die tonen - MUgr5: inspelen

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 3B

Steekkaart: nummer 3B Steekkaart: nummer 3B Onderwerp Het maken van een collage van de lievelingsdingen, met behulp van het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 3 e leerjaar Leergebied Muzische opvoeding: Beeldopvoeding

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG. Kort lesoverzicht

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG.   Kort lesoverzicht ONDERBOUW Kort lesoverzicht Voortaak Fruit meebrengen van thuis Instap 25 Smaakt het zoet of zuur? Fruitproeverij Kern 25 Fruit van bij ons Actieve inoefening Uitbreiding 25 Inheemse of uitheemse fruitsoorten

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Thema kinderportretten

Thema kinderportretten Thema kinderportretten Les 3: In dialoog met een kinderportret Lestitel: In dialoog met een kinderportret Leerdomein: spreken, drama, wereldoriëntatie Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Experimenteren met schoenen. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten X explorerend beleven O ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Wat een feest! Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6

Wat een feest! Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 Wat een feest! 1. Thema: Feestdagen 2. Vakgebied en vakonderdeel: Muzische vorming/drama 3. Doelgroep Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 4. Duur: 50 min. 5. Doelen Eindtermen: 3.5 ervaringen,

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 5Wi

Steekkaart: nummer 5Wi Steekkaart: nummer 5Wi Onderwerp De positiebepaling van voorwerpen en personen tegenover elkaar Leeftijd/Doelgroep 5 e leerjaar Leergebied Wiskunde Organisatie Tijdsduur 50 minuten Beschrijving Deze wiskundige

Nadere informatie

Thema/lessenreeks: Psycho-Motorisch - respect hebben voor de materialen waarmee ze aan de slag gaan(pm1)

Thema/lessenreeks: Psycho-Motorisch - respect hebben voor de materialen waarmee ze aan de slag gaan(pm1) Naam student: Datum: School: Uur: Klas: Thema/lessenreeks: Activiteit: Samen Spelen De leerlingen weten hoe ze zich voelen en gedragen als ze samenspelen. De leerkracht werkt voor de eerste keer met een

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 1: Het mysterie van de verdwenen portretten

Algemene lessen. Les 1: Het mysterie van de verdwenen portretten Algemene lessen Les 1: Het mysterie van de verdwenen portretten Lestitel: Het mysterie van de verdwenen portretten Leerdomein: beeld, wereldoriëntatie Lesduur: 75 minuten Leerplandoelen Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 3We

Steekkaart: nummer 3We Steekkaart: nummer 3We Onderwerp De groei van tuinkers vaststellen, verwoorden en vastleggen met behulp van het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 3 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur

Nadere informatie

Lijst van de gebruikte leerplannen binnen het katholiek onderwijs

Lijst van de gebruikte leerplannen binnen het katholiek onderwijs Lijst van de gebruikte leerplannen binnen het katholiek onderwijs 1. Specifiek voor het kleuteronderwijs: (Ook de ander leerplannen gelden voor het kleuteronderwijs) November 2008 Ontwikkelingsplan nieuw

Nadere informatie

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten Cijfers en letters Zelfstandig spelen Schrijfhoekje: ( MO ) 45 kleinmotorisch bewegen Met allerlei schrijfmaterialen experimenteren op verschillende soorten papier < een juiste pengreep nadoen bij het

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 1N

Steekkaart: nummer 1N Steekkaart: nummer 1N Onderwerp Kennis maken met en inoefenen van de voorzetsels die betrekking hebben tot de ruimtelijke begrippen, zoals: voor, achter, op, onder, naast, in, aan, tegen, tussen, Leeftijd/Doelgroep

Nadere informatie

Pecha kucha. integratie onderzoek-onderwijs: MUGO

Pecha kucha. integratie onderzoek-onderwijs: MUGO Pecha kucha integratie onderzoek-onderwijs: MUGO TP 1 koe Een kleuter, in de bus op weg naar de kinderboerderij, riep luid toen hij uit het venster keek: Kijk juf, echte koeien in de wei! Door deze spontane

Nadere informatie

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ZET DE BOXEN AAN! Jongeren verkennen verschillende manieren om radio te maken (podcasting, internetradio), beluisteren voorbeelden en zetten de grote lijnen uit voor een eigen radio-uitzending: voor wie?

Nadere informatie

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten Astrid van den Hurk Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten De Toverbal, Venray Hoe leren kinderen? De wereld rondom ons In ons hoofd De boekenwereld op school 2. Bostypen Men onderscheidt

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Bekende bijbelse verhalen

Bekende bijbelse verhalen Categorie Bijbel Aantal deelnemers 6-20 personen Leeftijd 12-16 jaar Duur / aantal bijeenkomsten Een bijeenkomst van 1,5 uur Auteur Hanna Oosterlee KORTE BESCHRIJVING De Bijbel staat vol met verhalen.

Nadere informatie

Halloween. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR

Halloween. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR 2014 2015 Halloween Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE Ritueel 1: Een kostuum voor Halloween... 3 Ritueel 2: Een pompoen uithollen... 4 Ritueel 3:

Nadere informatie

Lesfiche Bee Bot. Beginsituatie Bee-Bot: beginnende gebruiker gevorderde gebruiker

Lesfiche Bee Bot. Beginsituatie Bee-Bot: beginnende gebruiker gevorderde gebruiker Lesfiche Bee Bot Doelgroep: 3 de kleuterklas Beginsituatie Bee-Bot: beginnende gebruiker gevorderde gebruiker Leergebieden/domein: Formuleren van enkele lesdoelen : Nederlands : -- communicatieve vaardigheden

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren poetst zijn tanden 1. Wilde dieren versus huisdieren wilde dieren en huisdieren van elkaar onderscheiden Breng zelf prenten van dieren mee. Vraag ook aan de kinderen om prenten van dieren mee te brengen.

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Aan de slag met prentenboeken. Lesduur: ong. 50 min

Aan de slag met prentenboeken. Lesduur: ong. 50 min Aan de slag met prentenboeken Lesduur: ong. 50 min ZiLL-doelen Bewegingsexpressie Muzische grondhouding - MUgr3: zich bewust worden van de eigen muzische en creatieve mogelijkheden (talenten) en die tonen

Nadere informatie

Doelenlijst G-start voor VVKBaO

Doelenlijst G-start voor VVKBaO 1 1. OVER -START -start is een CTO-uitgave over het stimuleren van geletterdheid bij jonge kinderen (2,5 tot 7 jaar). -start is een boek vol achtergrondinformatie en concreet uitgewerkte activiteiten.

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier UC Leuven Limburg Lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs Lesvoorbereidingsformulier Het mentaal en schriftelijk voorbereiden van een les is iets anders dan het invullen van een lesvoorbereidingsformulier.

Nadere informatie

Lesmap lager onderwijs

Lesmap lager onderwijs Lesmap lager onderwijs Inleiding tot de tentoonstelling MIXED EMOTIONS / GEMENGDE GEVOELENS Is het jouw ook al opgevallen dat er steeds meer en meer de nadruk wordt gelegd op emoties in de media: tijdens

Nadere informatie