Sociaal jaarverslag BASF in Nederland 2009

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sociaal jaarverslag BASF in Nederland 2009"

Transcriptie

1 Sociaal jaarverslag BASF in Nederland 009

2 Inhoud Sociaal jaarverslag BASF in Nederland 009

3 Voorwoord Als je met je gedachten afdwaalt naar de ontwikkelingen in ons land het afgelopen jaar, dan flitsen de meest uiteen lopende beelden door je hoofd. Denk aan de aanslag op Koningin Beatrix, het neerstorten van een vliegtuig bij Schiphol, het uitbreken van de Mexicaanse griep en Europa met een moeizame start van het economische herstel. Een turbulent jaar? Jazeker. Een jaar waarin aanpassingsvermogen een vereiste is? Zonder twijfel. Ook bij BASF staan er noemenswaardige momenten op het netvlies: in april mochten we de voormalige Ciba- verwelkomen als onze collega s, al in juli rapporteerde BASF voorzichtig de eerste verbeterde resultaten en ontvingen collega s uit Nijehaske een eervolle vermelding tijdens de Responsible Care-awards voor een innovatie van formaat. Was het dan alleen rozengeur en maneschijn? Het was een jaar met besluiten dat voor een van ons niet gemakkelijk was. Zo moesten we afscheid nemen van collega s uit Apeldoorn. Een locatie met een lange BASF-geschiedenis die haar deuren in 00 zal sluiten. Ook de integratie van Ciba had impact op een mensen van zowel het voormalige Ciba als BASF. Kort gezegd moesten de schouders eronder dit jaar. Een korte blik in het verslag leert dat ieder BASF-bedrijf te maken had met verandering. Als we de balans opmaken, dan hebben de vele veranderingen - ondanks de tegenwind die we ervoeren - geleid tot een groei van BASF in Nederland. Dat we afgelopen jaar met positieve resultaten hebben afgerond, is mede toe te schrijven aan de deskundigheid en flexibiliteit van onze. Maar het is meer dan dat volgens locatiemanagers en directeuren in dit verslag: mensen tonen zich betrokken en loyaal. De organisatie blijft zich ontwikkelen, ook het komende jaar. Oog voor werkdruk en blijvende aandacht voor veiligheid en gezondheid staan op het programma. Maar ook de verdere ontwikkeling van is voor veel BASF-bedrijven een belangrijk speerpunt. In dit verslag geven directie en locatiemanagers van de verschillende BASF-bedrijven een reactie op de cijfers met een korte terugblik op het afgelopen jaar. Ook geven zij aan welke zaken hoog op de agenda staan binnen het sociale beleid voor het komende jaar. Afdeling Communicatie

4 Vanuit het hoofdkantoor van BASF Nederland B.V. in Arnhem verkopen BASF-collega s de meer dan 9000 BASF-producten aan nationale en internationale klanten. Tevens heeft deze locatie een serviceafdelingen, zoals personeelszaken, communicatie en financiën. BASF Nederland B.V. locatie Rijnpoort Speerpunten 00 Organiseren van workshops over werkdruk en werkdrukbeleving Bewustwordingsprogramma over informatiebeveiliging Verdere integratie van Ciba Aantal mannen vrouwen totaal Leeftijdsopbouw 009 leeftijdsopbouw jaar of jonger t/m jaar 0 t/m jaar t/m jaar 8 jaar of ouder Bouwen met respect voor de locaties Uit het onderzoek (Global Employee Survey) kwamen in Arnhem met name twee belangrijke zaken naar voren: de strategie van BASF was niet bij iedereen duidelijk en de werkdruk werd als erg hoog ervaren. Het eerste punt hebben we meteen aangepakt door het organiseren van een informatiebijeenkomst, zegt directeur Ger van der Lubbe. De werkdrukbeleving is een ingewikkelder proces waar we nog wel even mee bezig zijn. Het staat vast dat iedereen al jaren heel hard werkt en daarom namen we ook organisatorische maatregelen. Zo kregen we er een werkplekken bij om de grootste knelpunten aan te pakken. Kritisch Toch is dat niet de enige oplossing, zo vindt de directeur. Ook BASF moet in deze tijd zoveel mogelijk werk verzetten met zo weinig mogelijk mensen. Daarom doen we ook een beroep op de om zelf de werkdruk te verminderen. HR-manager Ingeborg van der Werk-Kil licht dit toe. Moet je altijd direct je beantwoorden? Is het wel nodig dat je de hele dag voor iedereen bereikbaar bent? Door daar kritisch naar te kijken, kun je de druk al gedeeltelijk wegnemen. Tweede natuur Een ander bewustwordingsproces is dat op het gebied van veiligheid. Voor productielocaties is dat inmiddels een tweede natuur, in een kantooromgeving ligt het misschien minder voor de hand, zegt Van der Lubbe. Toch is het voor ons minstens zo belangrijk om goed op de veiligheid te letten. Pak bijvoorbeeld de leuning vast als je de trap neemt en laat ook geen computerkabels op de grond slingeren. Het zijn kleine dingen die veel ellende kunnen voorkomen.

5 Aantal per afdeling Directie Personeelszaken Communicatie Logistiek Finance en controlling Quality health Information management Service platform Fijn chemie Veredelingsproducten Grof chemie EVO Agro 0 Chemtrade Ellba Tax and legal Enviromental catalyst Marketing and development On site support Diensttijdopbouw 009 diensttijdopbouw 009 Ziektepercentages BASF Nederland B.V. locatie Rijnpoort jaar of minder t/m jaar t/m 0 jaar 7 t/m 0 jaar t/m 0 jaar jaar of langer,,, BASF-gevoel Thema s als werkdrukbeleving en veiligheid staan of vallen met een goede interne communicatie en dat geldt ook voor BASFbrede zaken. Wat dat betreft is er in 009 veel vooruitgang geboekt, vindt Van der Lubbe. Er kwam een nieuwsbrief, de intranetsite is vernieuwd en we proberen meer aanwezig te zijn op de locaties. Zo bouwen we gestaag aan een gemeenschappelijk BASF-gevoel, met respect voor de kennis, identiteit en verantwoordelijkheden van de locaties. Natuurlijk wordt er door de implementatie van EUCON en PRO-EU een diensten gebundeld en gecentraliseerd, maar de uitvoering van de overige taken vindt indien mogelijk nog steeds op de locaties zelf plaats.

6 In De Meern worden hoogwaardige katalysatoren voor de procesindustrie gemaakt, die worden gebruikt in de chemische, petrochemische, voedingsmiddelen en farmaceutische industrie. BASF Nederland B.V. locatie De Meern Speerpunten 00 Blijvende aandacht voor veiligheid en gezondheid Voldoen aan Responsible Care-guidelines Implementatie STRATA (functieclassificaties)/ EPMS (beloningssysteem) Aantal mannen vrouwen totaal Leeftijdsopbouw 009 leeftijdsopbouw jaar of jonger 0 t/m jaar 0 t/m jaar 88 t/m jaar 90 jaar of ouder Flexibiliteit in crisistijd De economische crisis ging in 009 niet ongemerkt voorbij aan De Meern. De productie in onze fabrieken was lager dan verwacht, ook omdat BASF eerst de voorraden wilde verkopen, zegt locatiemanager Guy Luyckx. Daarom moesten we een tijdelijke krachten laten gaan en werden ook de jaarcontracten niet verlengd. Bovendien moesten sommige in een andere fabriek aan de slag, maar dankzij hun flexibiliteit verliep dit prima. Ploegendiensten Een andere belangrijke verandering voor het personeel was de definitieve invoering van het aangepaste ploegendienstsysteem. Na de proefperiode stemde 80% voor het nieuwe ritme van twee ochtenddiensten, twee middagdiensten en twee nachtdiensten, aldus HR-manager Jaap Verweij. En dat terwijl maar een kleine meerderheid destijds de test zag zitten. Luyckx vult aan: Kennelijk voelen de meeste zich prettiger in het ---systeem, al geldt dat duidelijk niet voor iedereen. Ieder mens is nu eenmaal anders en ook privéomstandigheden spelen een rol. Maar over de gehele linie lijkt aangetoond dat dit een gezonder ritme is. Re-integratie Of het te maken heeft met het nieuwe ploegendienstsysteem is niet aan te tonen, feit is wel dat het ziektepercentage in 009 een stuk lager was dan in het jaar daarvoor. Het terugdringen van het ziekteverzuim is voor ons een belangrijk onderwerp, zegt Verweij. We willen de mensen snel weer aan het werk helpen en hebben dan ook veel aandacht besteed aan ons re-integratieprogramma. Het is goed om te zien dat dit het gewenste resultaat heeft opgeleverd.

7 vervolg speerpunten 00 Aantal per afdeling Voldoen aan targets 0 op het gebied van efficiëntie Nieuw beloningssysteem voor mensen binnen de CAO, gekoppeld aan prestaties Ontwikkeling e-learning Production 0 Engineering & Maintenance 9 Technology & QEHS Site Logistics Site Management R&D 7 CS EMEA 7 Sales & Marketing Accounting HR Diensttijdopbouw 009 diensttijdopbouw 009 Ziektepercentages BASF Nederland B.V. locatie De Meern jaar of minder 0 t/m jaar 8 t/m 0 jaar t/m 0 jaar,, t/m 0 jaar jaar of langer 0, Observatierondjes Ook het veiligheidsbeleid van locatie De Meern wierp zijn vruchten af: in heel 009 was er geen enkel ongeval met verzuim tot gevolg. We doen mee met het Veiligmakers-project van BASF, maar daarnaast ontplooien we ook eigen initiatieven, aldus Luyckx. Zo organiseerden we ruim driehonderd observatierondjes, waarbij elkaar feedback gaven over veilig werken. Dat gebeurde op een positieve en opbouwende manier. De insteek was dus niet Wat doe je verkeerd?, maar Wat kan nog beter? Deze aanpak werd erg gewaardeerd door onze mensen. Actuele bedrijfsvoering Tevreden is Luyckx ook over de invoering van een nieuw promotiesysteem voor operations. Dit sluit veel beter aan bij de actuele bedrijfsvoering, vindt de locatiemanager. Daarnaast is de verdere integratie in het kader van EUCON en PRO-EU nog steeds aan de gang. Het is niet altijd gemakkelijk om taken uit handen te geven, maar de meeste mensen zien wel in dat een optimaal gebruik van synergieën zo zijn voordelen heeft, besluit Luyckx.

8 BASF Nederland B.V. in Nijehaske ontwikkelt, produceert en verkoopt watergedragen polymeerproducten ten behoeve van de inkt- en coatingsindustrie. Speerpunten 00 Samenvoeging en integratie met Ciba Profiteren van het tere economische herstel, maar wel alert blijven BASF Nederland B.V. locatie Nijehaske Aantal mannen vrouwen totaal Leeftijdsopbouw 009 leeftijdsopbouw jaar of jonger t/m jaar t/m jaar 9 t/m jaar jaar of ouder Stevig verankerd De locatie Nijehaske had zich voorgenomen om in 009 een nog actievere rol te gaan spelen binnen de BASF-organisatie. Volgens locatiemanager Jaap Wierink is de locatie ruimschoots in die opzet geslaagd. Zo werd onze HSE-afdeling ingezet om het milieu- en gezondheidsbeleid binnen de gehele BASForganisatie in Nederland vorm te geven, zegt hij. Ook voor kwaliteit (TQM) en regelgeving (Regulatory Affairs) wordt sinds vorig jaar BASF-breed gebruik gemaakt van onze systemen. Daarnaast werd de samenwerking met Arnhem en Ludwigshafen geïntensiveerd door de centralisatie van verschillende taken en diensten. Je kunt dus zeggen dat we inmiddels stevig zijn verankerd in de BASF-organisatie. Impact Een andere ingrijpende ontwikkeling was de samenvoeging met de aangrenzende Ciba-locatie. Die wordt pas in 00 geïntegreerd in BASF Nederland B.V. maar de voorbereidingen begonnen al in 009. Ook dat vergde de nodige aandacht, zegt Wierink. Zoiets heeft altijd gevolgen voor personeel en organisatie, weet de locatiemanager. Ik denk alleen al aan de zuivering van de afgassen van Ciba, die uiteindelijk op de BASF-locatie zal plaatsvinden. De voorbereidingen hadden toch een grote impact. Herstel Onzekerheden waren er ook door de economische omstandigheden, al zag Wierink in de loop van 009 tekenen van herstel. Voor de Joncryl-fabriek hadden we een kostenbesparingsprogramma opgesteld, maar de beoogde besparing hebben we niet helemaal gehaald omdat de markt gelukkig weer aantrok. We hadden de middelen en mensen hard nodig om het werk aan te kunnen. Betrokken Dat 009 ondanks alle hectiek relatief soepel verliep, is volgens Wierink mede te danken aan het personeel. Onze mensen zijn

9 Aantal per afdeling Business group Finance HSE / Facility HR & TQM Manufactering Operations 8 Prod. Regulatory Affairs Site management R&D Diensttijdopbouw 009 diensttijdopbouw 009 Ziektepercentages BASF Nederland B.V. locatie Nijehaske jaar of minder t/m jaar 0 t/m 0 jaar t/m 0 jaar 0 t/m 0 jaar,,, jaar of langer niet alleen deskundig en flexibel, maar ook erg betrokken en loyaal, zegt de locatiemanager. Zo hebben we al jaren een laag ziekteverzuimcijfer, dat dit jaar nog eens met een half procent is teruggelopen. De mensen werken hier graag, omdat ze voelen dat hun bijdrage daadwerkelijk van belang is. Dat er in 009 wat minder aanwas te noteren viel, kan Wierink eveneens verklaren. We voerden een terughoudend wervingsbeleid in verband met de crisis. Bovendien kunnen we bepaalde vacatures pas invullen als de reorganisatie is afgerond. In 00 komt daar waarschijnlijk meer duidelijkheid over.

10 BASF Nederland B.V. Construction Chemicals in Oosterhout levert hulpstoffen voor beton en mortel, tegellijmen, voegmiddelen en kitten, betonreparatiesystemen, injectiematerialen en vloersystemen. BASF Nederland B.V. locatie Oosterhout Aantal mannen vrouwen totaal Leeftijdsopbouw 009 leeftijdsopbouw 009 jaar of jonger 0 t/m jaar t/m jaar t/m jaar jaar of ouder Verdere integratie In Oosterhout werd een veranderingen doorgevoerd die moeten leiden tot een effectievere bedrijfsvoering. Zo kregen de meeste een nieuwe functieomschrijving en een eenduidiger takenpakket. Ook werd er meer samengewerkt met andere BASF-divisies, bijvoorbeeld op het gebied van vloeren. Zo ontstaan nieuwe kansen en kunnen we leren van elkaars expertise, zegt locatiemanager Pieter van Gent. Verder hebben we ons klantenbestand opgedeeld in key accounts en regionale accounts. Daardoor kunnen we voortaan beter inspelen op de wensen van de klanten. Rol De verdere integratie in BASF leidde tot nog meer organisatorische aanpassingen in Oosterhout. In het kader van het EUCON-project zijn er enkele processen overgedragen aan Arnhem en Antwerpen, aldus Van Gent. Daarnaast hebben we de boekhouding nu helemaal ingericht naar BASF-maatstaven. Ook werden de voorbereid op het BASF-beoordelingssysteem, dat in 00 wordt ingevoerd. Daardoor weten managers en straks precies wat van ze wordt verwacht en wat hun rol is binnen de organisatie, zegt HR-adviseur Selma Kolijn. Kwaliteit Ook in 009 speelden veiligheid, gezondheid en milieubewustzijn een belangrijke rol op de locatie Oosterhout. Tijdens de safety-dag lieten we alle aan de hand van oefeningen ervaren hoe belangrijk dit onderwerp is, zegt Van Gent. Verder zijn de thema s uit de Veiligmakerscampagne bij alle vergaderingen aan bod gekomen. Ook haalden veel hun VCA-certificaat (Veiligheidschecklist Aannemers) en werd ons Lloyd-certificaat met drie jaar verlengd. Dat betekent dat we voldoen aan strenge eisen op het gebied van kwaliteit en milieu.

11 Speerpunten 00 Aantal per afdeling Verbouwing kantoor en lab Meer richten op kerntaken, mede op basis van klanten onderzoek Veiligheid, gezondheid en ontwikkeling blijven speerpunten en zelfs doelstellingen voor leiding gevenden Uitbouwen en strategischer inzetten van technologische kennis Invoeren beoordelingssystematiek van BASF Onderzoek ziekteverzuim en, indien noodzakelijk, aanscherpen van beleid Sales Office 0 Fabriek 0 Laboratorium Diensttijdopbouw 009 diensttijdopbouw 009 Ziektepercentages BASF Nederland B.V. locatie Oosterhout jaar of minder t/m jaar t/m 0 jaar 7,7 t/m 0 jaar t/m 0 jaar jaar of langer,9, Kortdurend verzuim De samenstelling en de opbouw van het personeelsbestand veranderde in 009 nauwelijks, alleen het ziekteverzuim steeg enigszins. Hoewel er sprake was van langdurige ziekte, hing deze stijging ook samen met het kortdurend verzuim, aldus Kolijn. Volgend jaar gaan we onderzoeken wat daar de oorzaak van is.

12 BASF Color Solutions Netherlands B.V. in Apeldoorn ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige pigmentpreparaten, die worden gebruikt voor de inkleuring van talloze kunststofproducten. Speerpunt 00 Zoveel mogelijk van BASF Color Solutions weer aan het werk helpen BASF Color Solutions Netherlands B.V. Aantal mannen vrouwen totaal Leeftijdsopbouw 009 leeftijdsopbouw 009 jaar of jonger 0 t/m jaar 7 8 t/m jaar t/m jaar 8 jaar of ouder Aangrijpend jaar voor BASF Color Solutions Een donderslag bij heldere hemel. Zo typeert directeur Paul Evers van BASF Color Solutions de beslissing in september om de Apeldoornse locatie in 00 te sluiten. Het was al snel duidelijk dat het besluit niet meer zou worden teruggedraaid. Daarom hebben we er ons als bedrijfsleiding op geconcentreerd om de pijn voor onze mensen zoveel mogelijk te verzachten. Parallel aan de adviesaanvraag richting de ondernemingsraad gingen we met de vakbonden in onderhandeling over een sociaal plan. Dat ging in goed overleg en er rolde een zeer acceptabel pakket uit. Daarbij hoorde ook een akkoord over een outplacementprocedure, die vanaf maart 00 ten uitvoer wordt gebracht. We willen zoveel mogelijk mensen weer aan het werk helpen, aldus Evers. Zwarte cijfers Ondanks de in- en aangrijpende ontwikkelingen draaide BASF Color Solutions een goed jaar, vindt Evers. Natuurlijk hebben we veel last gehad van de crisis, maar zelfs onder die omstandigheden zijn we wat betreft de operationele bedrijfsvoering in de zwarte cijfers geëindigd, zegt de directeur. Ik heb diepe bewondering voor onze mensen, die ondanks alles hard doorwerkten en een hoge productie hebben gedraaid. De motivatie blijkt ook uit het ziekteverzuimcijfer, dat spectaculair lager was dan in 008. Het is inderdaad verrassend dat het ziekteverzuim zelfs na september zo laag bleef, zegt HR-manager Ingeborg van der Werk-Kil. Maar het geeft ook aan hoe loyaal en betrokken de mensen in Apeldoorn zijn. Bovendien hebben de daadwerkelijk het gevoel dat BASF de zaken met respect wil afhandelen en goed voor zijn mensen zorgt.

13 Aantal per afdeling Locatie management Admin. services 0 Logistic services Productie Verkoop 9 Diensttijdopbouw 009 diensttijdopbouw 009 Ziektepercentages BASF Color Solutions Netherlands B.V. jaar of minder 9, 9, t/m jaar t/m 0 jaar t/m 0 jaar 8 t/m 0 jaar, jaar of langer Opleidingstrajecten Dat gevoel komt wellicht ook voort uit het feit dat Color Solutions in 009 weer fors investeerde in de vorming en training van haar. Zo kwamen er individuele opleidingstrajecten en werden de EVC-trajecten (Erkennen van Verworven Competenties) nu ook doorgevoerd voor de afdelingen Logistiek, Technische Dienst en de Laboratoria, zegt Evers. De van BASF Color Solutions staan straks dus zeker niet met lege handen op de arbeidsmarkt.

14 BASF Coatings Services B.V. is met de lakmerken Glasurit en R-M Autolakken actief in de markt voor autoschadeherstel en carrosseriebouw. Daarnaast verkoopt BASF Coatings Services B.V. ook nog het industriële lakmerk Salcomix. De verkoopkantoren van BASF Coating Services B.V. zijn gevestigd in Delfgauw, Goirle en Zwolle. Het hoofdkantoor en het Refinish Competence Centre zijn in Maarssen te vinden. BASF Coatings Services B.V. Aantal mannen vrouwen totaal Leeftijdsopbouw 009 leeftijdsopbouw 009 jaar of jonger t/m jaar t/m jaar 7 t/m jaar 9 jaar of ouder Zorg voor personeel Ook in 009 onderscheidde BASF Coatings Services B.V. zich door het uitstekende gezondheidsbeleid. Zo is iedereen medisch gekeurd, waarna drie mensen zijn doorgestuurd naar een specialist, zegt directeur Dick Wijbrands. Het gevolg van dergelijke preventieve maatregelen is een ongekend laag ziekteverzuim. Dat zegt iets over de motivatie van het personeel, vindt HR-manager Ad van Buuren. Maar het is ook te danken aan ons beleid. We maken bijvoorbeeld nog steeds gebruik van een eigen bedrijfsarts, die na een ziekmelding direct wordt ingeschakeld. Veiligheid De zorg voor het personeel blijkt ook uit het feit dat er op elke locatie een defilibrator is opgehangen. Natuurlijk hebben we onze mensen geleerd hoe deze apparaten werken, dus we kunnen er echt levens mee redden, aldus Wijbrands. Bovendien laten we zo aan klanten en andere bezoekers zien hoe belangrijk gezondheid voor ons is. Verder doen we volop mee met de veiligheidscampagne van BASF Coatings Europa en zijn de belangrijkste veiligheidsaspecten opgenomen in de persoonlijke doelstellingen van onze. Veiligheid en gezondheid stonden dus ook in 009 voorop. Cases Daarnaast investeerde het bedrijf weer volop in training en opleiding. Zo werd het Europese opleidingsprogramma STAR+ voor verkoop met succes uitgerold. De reacties van onze mensen waren uiterst positief, vooral omdat er gebruik werd gemaakt van herkenbare cases uit de praktijk, aldus Wijbrands. Centraal stond het leren van elkaar en het opereren in een team, thema s die perfect aansloegen. Doelmatig Na een logistiek onderzoek door Ludwigshafen werd de locatie

15 Speerpunten 00 Aantal per afdeling Marktsituatie blijven volgen en inspelen op schaalvergroting Doorgaan met het veiligheidsplan van BASF Coatings Europa Proactief beleid blijven voeren op het gebied van gezondheid Organiseren pensioenavond voor personeel Logistiek Marketing Sales Algemeen Sales Glasurit 0 Sales R-M 8 Techniek algemeen Techniek Glasurit 8 Techniek R-M Services Verkoop binnendienst 9 Directie Secretariaat Diversen** Diensttijdopbouw 009 diensttijdopbouw 009 Ziektepercentages BASF Coatings Services B.V. jaar of minder 9 t/m jaar t/m 0 jaar t/m 0 jaar t/m 0 jaar jaar of langer 7,,79, Duiven in 009 gesloten en geïntegreerd in de andere locaties. In deze hectische tijd van schaalvergrotingen, financiële perikelen en moeilijke marktomstandigheden moeten we nu eenmaal zo doelmatig mogelijk werken, zegt Wijbrands. Daarom besteden we ook veel aandacht aan timemanagement, want we willen al onze stimuleren om hun dag op een efficiënte manier in te delen. Dan ontstaat er ook ruimte om af en toe rust te nemen. Daarnaast hebben we ons CRM systeem voor centrale klantenregistratie nu ook beschikbaar gemaakt voor alle mensen in de buitendienst. Ook dit komt de efficiency ten goede.

16 Relius Nederland B.V. Relius Nederland B.V. valt onder BASF Coatings AG en richt zich op de productie, verkoop en ontwikkeling van kwaliteitsproducten op het gebied van wand-, vloer- en plafondafwerking. Speerpunten 00 Verbeteren veiligheid heftruckverkeer Budget vrijmaken voor veiligheidsmaatregelen Meer ondersteuning voor werk met zware belasting Verdere implementatie nieuw CRM-systeem voor binnen- en buitendienst Aantal mannen vrouwen totaal Leeftijdsopbouw 009 leeftijdsopbouw 009 jaar of jonger t/m jaar t/m jaar t/m jaar 0 jaar of ouder Duidelijkheid en veiligheid Directeur Len Holtkamp van Relius Nederland B.V. ging in 009 hard aan de slag met de uitkomsten van de Global Employee Survey. Zoals zijn voorganger Oliver Birk al signaleerde, was er onder het personeel vooral behoefte aan duidelijkheid over de strategie van BASF. Daarom heb ik de manier van communiceren aangepast, legt Holtkamp uit. Ik probeer op toegankelijke wijze de strategie van BASF te vertalen naar onze benadering van de markt. In heldere bewoordingen, maar ook door het gebruik van grafieken, bijvoorbeeld om de omzeten margeontwikkelingen inzichtelijk te maken. Zo ziet iedereen direct wat zijn of haar bijdrage is aan het bedrijfsresultaat. Prikkelen Holtkamp staat dicht bij het personeel en grijpt elke gelegenheid aan om met ze in gesprek te raken. Gemiddeld een keer per maand praat ik onze mensen bij. Heel informeel, gewoon in de kantine. Verder is er twee keer per jaar een personeelsvergadering, waarin we de prikkelen om actief mee te denken. De reacties van de mensen zijn erg positief en ook met de OR werken we als directie erg prettig samen. Over en weer ontstaat er steeds meer duidelijkheid en dat was een belangrijk winstpunt in 009. Veiligheid Tijdens de bijeenkomsten wordt niet alleen de bedrijfsstrategie besproken, maar is er ook blijvende aandacht voor de veiligheid. Veiligheid is geen last, maar een levenswijze, vindt Holtkamp. Tijdens alle meetings bespreken we dit thema. Dankzij ons strikte veiligheidsbeleid zijn we nu al bijna 00 dagen ongevalvrij en daar zijn we natuurlijk erg trots op. Daarnaast staat het topic Compliance altijd op de agenda en benadrukken we het belang van onze regels met betrekking tot de omgang met klanten, materiaal, apparatuur en werkzaamheden. Iedereen binnen de organisatie moet deze gedragscode in acht nemen.

17 Aantal per afdeling Management Team Sales, PM, CSC Administratie Productie 9 Logistiek 8 Technische dienst R & D / KAM Diensttijdopbouw 009 diensttijdopbouw 009 Ziektepercentages Relius Nederland B.V. jaar of minder t/m jaar t/m 0 jaar 0 t/m 0 jaar t/m 0 jaar,0,9, jaar of langer Training De aandacht voor het personeel blijkt ook uit de nieuwe initiatieven op het gebied van scholing en training. Zo hebben we nu een interactieve training voor het middelmanagement en organiseren we workshops met externe trainers. Medewerkers kunnen dan met een persoonlijke coach stoeien over onderwerpen die hen bezighouden. De personeelscijfers over 009 laten zien dat Relius Nederland een stabiele organisatie is. Alleen het ziekteverzuimcijfer is net als vorig jaar wat aan de hoge kant. Dat was opnieuw het gevolg van een langdurig zieken, weet Holtkamp. Het had in elk geval geen werkgerelateerde oorzaken.

18 Wintershall Nederland B.V. Wintershall Nederland B.V. houdt zich bezig met opsporen, winnen en transporteren van olie en gas. Het bedrijf, gevestigd in Rijswijk, maakt deel uit van Wintershall Holding AG, een volle dochter van BASF SE. Speerpunten 00 Ontwikkelen van een nieuwe verkoopstrategie voor gas Waarborgen integriteit van de assets (engineering, procedures, fysieke conditie apparatuur) Verdere ontwikkeling employee development - programma Preventie ziekteverzuim Aantal mannen vrouwen totaal Leeftijdsopbouw 009 leeftijdsopbouw jaar of jonger 0 t/m jaar t/m jaar 79 t/m jaar 79 jaar of ouder Even doorbijten Wintershall Nederland B.V. is voor de omzet vooral afhankelijk van de gasprijzen, dus de economische omstandigheden werken direct door in Rijswijk. We zijn contractueel gebonden aan de NIP (Norm Inkoopsprijs) en die daalde in 009 enigszins, ondanks de extreme winterkou, legt directeur Gilbert van den Brink uit. Daar houd je als bedrijf ook rekening mee. Volgend jaar wordt het lastiger, want dan krijgen we te maken met een ongekende prijsdaling van %. Bovendien raken onze gasvelden leeg en dat komt de opbrengst natuurlijk ook niet ten goede. Vruchten Om deze situatie het hoofd te kunnen bieden, bereidde Wintershall een maatregelen voor die in 00 worden uitgevoerd. Zo hebben we extra putten in de velden gepland, om beter bij het achterste gedeelte van de gasvoorraden te kunnen, aldus Van den Brink. Ook zijn we bezig met de ontwikkeling van nieuwe gasvondsten en hebben we in Denemarken een olieveld gevonden. Een goede zaak, ook omdat we zo ons portfolio verbreden. Direct resultaat zullen deze maatregelen echter niet opleveren. Ik verwacht dat we er in 0 de vruchten van gaan plukken, zegt Van den Brink. We moeten dus even doorbijten. Nieuwe verkoopstrategie Om minder afhankelijk te worden van extreme prijsschommelingen, wil Van den Brink samen met het hoofdkantoor een nieuwe verkoopstrategie voor gas ontwikkelen. Zo kunnen we in de toekomst betere gasprijzen garanderen, aldus de directeur. Dit geldt overigens alleen voor de nieuwe velden, voor de oude zijn we gebonden aan langlopende contracten.

19 Aantal per afdeling 009 General Management Personnel & Office Management Department 0 Finance Department Procurement Department 9 ICT Department Technical/Commercial Department Legal Operations Department Production Department 87 Drilling Department 9 Construction Department 9 Exploration Department Health, Safety & Environment Department Diensttijdopbouw 009 diensttijdopbouw 009 Ziektepercentages Wintershall Nederland B.V. jaar of minder 7 t/m jaar t/m 0 jaar t/m 0 jaar t/m 0 jaar jaar of langer 9,,, Verantwoordelijkheid Het ziekteverzuimcijfer was lager dan in 009, maar lag nog niet op het structureel lage niveau van de jaren daarvoor. We hadden nog steeds te maken met een langdurig zieken, maar dat wil niet zeggen dat we het probleem niet onderkennen, zegt HR-manager Hans Maartense. We kijken kritisch naar de werkomstandigheden, maar willen bij onze mensen ook meer begrip kweken over hun eigen verantwoordelijkheid. Competenties In 009 maakte Wintershall een start met een employee development -programma voor de ontwikkeling van kennis en competenties. De beoordelingsresultaten worden gebruikt om de mensen waar nodig persoonlijk te ondersteunen en te trainen, legt Maartense uit. Het systeem is nog volop in ontwikkeling en we luisteren goed naar de feedback van alle betrokkenen. Zo willen we ervoor zorgen dat het programma breed wordt gedragen binnen de organisatie.

20 Colofon Opdrachtgever Directies bedrijven BASF-groep in Nederland Postbus MC Arnhem Coördinatie Afdeling Communicatie BASF Nederland B.V. Teksten Rick Janssen Teksten & Vertalingen Afdeling Communicatie BASF Nederland B.V. Vormgeving en druk Coers en Roest ontwerpers bno drukkers BV, Arnhem Foto s BASF archief Juni 00

Sociaal jaarverslag. BASF in Nederland

Sociaal jaarverslag. BASF in Nederland Sociaal jaarverslag 008 BASF in Nederland Voorwoord > BASF Nederland B.V. -Locatie Rijnpoort > -Locatie De Meern > -Locatie Nijehaske > -Locatie Oosterhout > BASF Color Solutions Netherlands B.V. > BASF

Nadere informatie

Welkom gemeenteraad Utrecht. BASF Nederland B.V., De Meern 5 maart 2015

Welkom gemeenteraad Utrecht. BASF Nederland B.V., De Meern 5 maart 2015 Welkom gemeenteraad Utrecht BASF Nederland B.V., De Meern 5 maart 2015 4-3-2015 1 Veiligheidsinstructies Algemeen Brand: Druk een handmelder in of Bel direct intern nummer 3333 en geef locatie door EHBO:

Nadere informatie

Twee bedrijven, één team!

Twee bedrijven, één team! cableassembly Connecting solutions Wij geloven in Connecting solutions Eén of miljoenen Klanten Twee bedrijven, één team. Zo zou je 2E Interconnection en Connecting solutions is voor ons een begrip dat

Nadere informatie

De Lijn van de Toekomst

De Lijn van de Toekomst Toelichting Vlaams Parlement 27/02/14 Roger Kesteloot Directeur - generaal De Lijn van de Toekomst Waarom evolueren? Aandeelhouders vragen om transparant & efficiënt te werken Klantenverwachtingen veranderen

Nadere informatie

Health and Vitality. Een optimale samenwerking van HSE & HR. Colloquium 25 oktober 2016

Health and Vitality. Een optimale samenwerking van HSE & HR. Colloquium 25 oktober 2016 Health and Vitality Een optimale samenwerking van HSE & HR Colloquium 25 oktober 2016 Kirsten Rutten SHE Manager Katia Van Humbeeck HR Manager DESSO Geschiedenis De lange & rijke geschiedenis van Desso

Nadere informatie

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy. The perfect match is our standard

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy. The perfect match is our standard Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy The perfect match is our standard Burdock is de verbindende factor tussen opdrachtgevers en technische specialisten in de procesindustrie.

Nadere informatie

Connecting solutions. Wij geloven in Connecting solutions. Ons hoofdkantoor in Nederland

Connecting solutions. Wij geloven in Connecting solutions. Ons hoofdkantoor in Nederland Connecting solutions Wij geloven in Connecting solutions 2E Interconnection ontwikkelt, produceert en levert alle soorten en maten kabels: zowel standaard kabels als speciaalkabels, van prototypen tot

Nadere informatie

De type-functies en de bijbehorende competenties

De type-functies en de bijbehorende competenties IRISteam De type-functies en de bijbehorende competenties Le Service Ressources Humaines De type-functies 1. De competenties voor de functies van klasse 0... 3 Logistiek Assistent_Toc374542571 2. De competenties

Nadere informatie

Case 1: de fusie. Wat was de aanleiding om 3TGO in te zetten?

Case 1: de fusie. Wat was de aanleiding om 3TGO in te zetten? Case 1: de fusie Wat was de aanleiding om 3TGO in te zetten? Twee regionale organisaties zijn samengegaan in een grotere, provinciegrens overlappende organisatie en de integratie verliep niet zo soepel

Nadere informatie

Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe - producent van vorkheftrucks - verhoogt klanttevredenheid

Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe - producent van vorkheftrucks - verhoogt klanttevredenheid Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe - producent van vorkheftrucks - verhoogt klanttevredenheid Met een combinatie van Microsoft Dynamics CRM en een online besteltool krijgt MCFE niet alleen inzicht

Nadere informatie

VBZ Platform Productie & Techniek Resultaatverbetering op de belangrijke operationele thema s: hoe doe je dat en hoe houd je het resultaat ook vast?

VBZ Platform Productie & Techniek Resultaatverbetering op de belangrijke operationele thema s: hoe doe je dat en hoe houd je het resultaat ook vast? VBZ Platform Productie & Techniek Resultaatverbetering op de belangrijke operationele thema s: hoe doe je dat en hoe houd je het resultaat ook vast? ARV Group & Koninklijke Peijnenburg B.V. Agenda AGENDA

Nadere informatie

MULTI CARE SYSTEMS. Applicatiebeheerder Veronique Lodewikus: IK WIL MIJN COLLEGA S HELPEN SLIMMER EN EFFICIËNTER TE WERKEN.

MULTI CARE SYSTEMS. Applicatiebeheerder Veronique Lodewikus: IK WIL MIJN COLLEGA S HELPEN SLIMMER EN EFFICIËNTER TE WERKEN. MULTI CARE SYSTEMS Applicatiebeheerder Veronique Lodewikus: IK WIL MIJN COLLEGA S HELPEN SLIMMER EN EFFICIËNTER TE WERKEN. INHOUDSOPGAVE DE PROCESSEN 34 KEUZE VOOR FULL- TIME AFAS BEHEER INLEIDING 3 ERVARING

Nadere informatie

Functies met meer verantwoordelijkheid vereisen grotere flexibiliteit en aanpassingsvermogen. De meeste assistants houden werk en privé in balans

Functies met meer verantwoordelijkheid vereisen grotere flexibiliteit en aanpassingsvermogen. De meeste assistants houden werk en privé in balans Gunstige arbeidsomstandigheden bevorderen het welzijn en hebben een positief effect op de motivatie, het engagement en de wil om langer aan de slag te blijven. Secretary Plus bevroeg assistants over dit

Nadere informatie

Vraag 1. Wanneer zijn outsourcingprojecten van belang voor medewerkers?

Vraag 1. Wanneer zijn outsourcingprojecten van belang voor medewerkers? Vragen en antwoorden over outsourcing-projecten Vraag 1. Wanneer zijn outsourcingprojecten van belang voor medewerkers? Outsourcingprojecten zijn relevant voor medewerkers als een bedrijf niet alleen ICT-diensten

Nadere informatie

CRM vanuit organisatorisch perspectief

CRM vanuit organisatorisch perspectief Highlights survey CRM in Nederland 2009/2010 CRM vanuit organisatorisch perspectief MarketCap International BV 13 Januari 2010 AGENDA o over de survey en de populatie o actief met en focus op CRM o hulp

Nadere informatie

projectmanagement van projectmanagement Drs. A.J.Gilbert Silvius MBA Lector Business, ICT en Innovatie Consultant Hogeschool Utrecht Van Aetsveld

projectmanagement van projectmanagement Drs. A.J.Gilbert Silvius MBA Lector Business, ICT en Innovatie Consultant Hogeschool Utrecht Van Aetsveld Drs. A.J.Gilbert Silvius MBA Lector Business, ICT en Innovatie Consultant Hogeschool Utrecht Van Aetsveld Gilbert Silvius 45 jaar Opleiding: KMA Bedrijfseconomie (Erasmus) MBA (K.U. Leuven) Promotieonderzoek

Nadere informatie

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy Finding the optimal solution is An our open standard mind comes standard... Burdock is de verbindende schakel tussen opdrachtgevers

Nadere informatie

Info- event bestuur 2015-2016

Info- event bestuur 2015-2016 Info- event bestuur 2015-2016 Content Waar het allemaal begint De AFC-organisatiestructuur Alle bestuursfuncties En praktisch dan? Onze voorzitster hebben we al! Waar het allemaal begint Waar het allemaal

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens Bedrijfsprofiel Het succes van een bedrijf wordt gecreëerd door de mensen die er werken. Hun ideeën, motivatie en vaardigheden, hun normen en waarden, maar ook hun persoonlijkheden zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Maintenance Wintershall Noordzee

Maintenance Wintershall Noordzee Maintenance Wintershall Noordzee Maritime Maintenance 2013 H.J. ter Stege, Maintenance Superintendent Den Helder November 2013 1 BEDRIJVEN TERREIN NOORDZEE WEST Wintershall Noordzee BV Wintershall Nederland

Nadere informatie

Stabiliteit in een dynamische wereld

Stabiliteit in een dynamische wereld Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN Autogroupage Chemicals global parcel services health care logistics Special Services warehousing Alles in één Het meer dan 100 jaar oude Nederlandse familiebedrijf

Nadere informatie

Food Solution & Heemskerk OBUG 2014

Food Solution & Heemskerk OBUG 2014 Food Solution & Heemskerk OBUG 2014 Agenda - Introductie - W. Heemskerk BV - Wat is de Ordina Food Solution? - Waarom de Ordina Food Solution? - Aanpak - Resultaten 2 3 Historie W. Heemskerk BV 1960: Opgericht

Nadere informatie

De gevolgen van de Union Customs Code voor bedrijven

De gevolgen van de Union Customs Code voor bedrijven De gevolgen van de Union Customs Code voor bedrijven Survey-resultaten, 2016 Over de survey De UCC-survey van KGH is uitgevoerd als hulpmiddel voor u om de implementatie van de Union Customs Code, zoals

Nadere informatie

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN EEN NIEUW SOORT ONDERNEMERSCHAP RESULTAAT KOERS VISIE PERSOONLIJK LEIDERSCHAP MEERWAARDE & RENDEMENT WAARDEN BEWUST WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN ANNO 2013 Waarden Bewust Ondernemen

Nadere informatie

Q1 15 POSITIEVE DYNAMIEK OP DE MARKT VAN HR-DIENSTVERLENING

Q1 15 POSITIEVE DYNAMIEK OP DE MARKT VAN HR-DIENSTVERLENING POSITIEVE DYNAMIEK OP DE MARKT VAN HR-DIENSTVERLENING UITZENDARBEID (gepresteerde uren) +9,64% +4,09% VERHOOGDE ECONOMISCHE ACTIVITEIT STIMULEERT WERKGELEGENHEID De Belgische economie groeide in het eerste

Nadere informatie

Werk & Ervaring. Mike Coli. Strandplevier 36, 4617 JN, Bergen op Zoom 06 20222805 mike65.coli@gmail.com

Werk & Ervaring. Mike Coli. Strandplevier 36, 4617 JN, Bergen op Zoom 06 20222805 mike65.coli@gmail.com 2011-2014 Business Development Manager Europa Xpressconnect Supply bvba (Businessunit Anixter Inc.) Willebroek België Onder de paraplu van Anixter Incorporated is XpressConnect Supply bvba actief in het

Nadere informatie

dutch building better//telecom & technology

dutch building better//telecom & technology building better//telecom & technology UPC Nederland Business Continuity Plan UITDAGINGEN Ontwikkel een Business Continuity Plan Hou rekening met ISO standaarden, eisen Agentschap Telecom en beleid van

Nadere informatie

Netwerk Groep Volmachten Inkomen

Netwerk Groep Volmachten Inkomen Voor de specialist volmachten op inkomensgebied die bij wil blijven, het hele jaar door! Introductie De volmachtmarkt rond inkomensverzekeringen verandert zeer snel. De sociale zekerheid die hieraan gerelateerd

Nadere informatie

De kracht van een sociale organisatie

De kracht van een sociale organisatie De kracht van een sociale organisatie De toegevoegde waarde van zakelijke sociale oplossingen Maarten Verstraeten. www.netvlies.nl Prinsenkade 7 T 076 530 25 25 E mverstraeten@netvlies.nl 4811 VB Breda

Nadere informatie

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy. Continuous effort is our standard

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy. Continuous effort is our standard Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy Continuous effort is our standard Burdock lost kennis- en capaciteitsvraagstukken op bij opdrachtgevers in de civiele techniek, infrastructuur,

Nadere informatie

Soepel samenwerken met SBM Offshore

Soepel samenwerken met SBM Offshore Soepel samenwerken met SBM Offshore Eind vorig jaar besloot SBM Offshore het hoofdkantoor te verplaatsen naar Schiphol. In acht weken tijd werd het pand verbouwd. In diezelfde korte tijd moest ook de facilitaire

Nadere informatie

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN AUTOGROUPAGE CHEMICALS GLOBAL PARCEL SERVICES HEALTH CARE LOGISTICS SPECIAL SERVICES WAREHOUSING Alles in één Het belang van goede logistiek staat buiten

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

Performance Management in de KLM Hoe draagt P&O bij aan resultaatgerichte besturing van de KLM?

Performance Management in de KLM Hoe draagt P&O bij aan resultaatgerichte besturing van de KLM? Performance Management in de KLM Hoe draagt P&O bij aan resultaatgerichte besturing van de KLM? Paul Jansen Manager Compensation & Benefits, Juni 2006 1 Agenda: Performance Management in de KLM Waarom

Nadere informatie

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid (Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek Datum: november 2012 Samensteller: Nicole Plugge, onderzoeker Business development, marketing en communicatie E-mail:

Nadere informatie

EXIN WORKFORCE READINESS professional

EXIN WORKFORCE READINESS professional EXIN WORKFORCE READINESS professional DE ERVARING LEERT ICT is overal. Het is in het leven verweven geraakt. In een wereld waarin alles steeds sneller verandert, is het lastig te bepalen wat er nodig is

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie.

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie. Inleiding Inleiding Veel bedrijven hebben wel eens een Visie, Missie en Strategie uitgewerkt. Maar slechts weinig bedrijven hebben er ook daadwerkelijk voordeel van. Bij veel bedrijven is het niet meer

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group. Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016

Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group. Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016 Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016 Duurzame Inzetbaarheid: Werken is Bewegen 4 aspecten van DI Schiphol Vitaliteit & gezondheid Intrinsieke motivatie

Nadere informatie

Dienst Logistiek. 1 Dienst Logistiek

Dienst Logistiek. 1 Dienst Logistiek Dienst Logistiek 1 Dienst Logistiek Dienst Logistiek 2 1 VOORSTELLING A. Opdrachten Directie Generaal 1) Ondersteuning 2) Innovatie en verandering De dienst Logistiek biedt logistieke ondersteuning aan

Nadere informatie

Van de Groep Olsthoorn Finding Excellence

Van de Groep Olsthoorn Finding Excellence Van de Groep Olsthoorn Finding Excellence technology / industry / logistics 2 1 Management search Executive search International management search Interim management Missie Van de Groep & Olsthoorn staat

Nadere informatie

CAPITAR REALISEERT EEN MAATWERK ZIMBRA PLATFORM VOOR ZORGSAAM

CAPITAR REALISEERT EEN MAATWERK ZIMBRA PLATFORM VOOR ZORGSAAM CASE STUDY CAPITAR REALISEERT EEN MAATWERK ZIMBRA PLATFORM VOOR ZORGSAAM Een optimaal beschikbaar mailplatform Kwaliteitsverbeteringen én kostenbesparing Met de Zimbra Collaboration Suite beschikt ZorgSaam

Nadere informatie

Consultant Werk en Inkomen

Consultant Werk en Inkomen Consultant Werk en Inkomen Voor de specialist op inkomensgebied die bij wil blijven, het hele jaar door! Introductie De adviesmarkt rond inkomensverzekeringen en sociale zekerheid verandert zeer snel.

Nadere informatie

Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation

Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation Microsoft Dynamics CRM & Integrated Innovation 22 mei 2008 Qurius Page 1 Agenda Uitdagingen People Ready Business Integrated Innovation Case: FNV Bondgenoten Qurius en samenvatting Qurius Page 2 Uitdagingen

Nadere informatie

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management Perselectief Interim Specialistisch Interim Management Inleiding De laatste economische ontwikkelingen hebben organisaties nieuwe uitdagingen gegeven. Of het nu de sector bouw is of onderwijs & overheid,

Nadere informatie

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider IP-Solutions : Wij maken Asset Management eenvoudig en praktisch Passie voor Asset Management. Resultaat gedreven. Toegepaste filosofieën:

Nadere informatie

Danger of the knowledge Guru OVER HET BELANG VAN KENNISBEHEER

Danger of the knowledge Guru OVER HET BELANG VAN KENNISBEHEER OVER HET BELANG VAN KENNISBEHEER Agenda Global Services Onze mosterd Observaties Kennisbeheer: strategie en visie Formeel en informeel leren Demo Voorstelling Philippe Lorrez Nu: Sales Manager Global Services

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Copyright Stork N.V. 1

Copyright Stork N.V. 1 Management, een praktisch framework Taking up the challenge of optimizing your asset performance Stork Management Solutions Global Expertise Partner Complete, end-to-end solution Dedicated professionals

Nadere informatie

Functieprofiel. Positie Personal Assistant. Organisatie Quaestus Executive Leadership

Functieprofiel. Positie Personal Assistant. Organisatie Quaestus Executive Leadership Functieprofiel Organisatie Quaestus Executive Leadership Datum 19 May 2016 De organisatie Quaestus is gespecialiseerd in Executive Leadership en heeft een breed aanbod van diensten in Executive Search,

Nadere informatie

www.tijdvoornu.nl Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat:

www.tijdvoornu.nl Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat: Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat: - tevreden cliënten - tevreden medewerkers - financieel gezond Gezond samen werken

Nadere informatie

Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA

Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA Het ervaringsverhaal Start met vragen aan u, kort SITA algemeen Laaggeletterdheid bij SITA Afronding met vragen aan u 2 Vraag 1 Heeft u medewerkers

Nadere informatie

SPORT FRYSLÂN. Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN.

SPORT FRYSLÂN. Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN. SPORT FRYSLÂN Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN. INHOUDSOPGAVE EEN AGILE PROJECTAANPAK 3 INLEIDING 3 4 EEN

Nadere informatie

Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003. 3 februari 2003

Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003. 3 februari 2003 abcdefgh Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003 3 februari 2003 Inhoudsopgave........................................................................................ 1. Inleiding 3 2. Evaluatie Plan van

Nadere informatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xcellent in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xpertise Xpert Xact Xcellent + Xpertise Een geslaagd opleidingstraject begint met kennis. Onze kennis, maar ook die van u. P3transfer heeft

Nadere informatie

Geïnteresseerd in het vak van trainer/adviseur? Solliciteer via sollicitatie@dekrommerijn.nl. Lees hieronder verder over:

Geïnteresseerd in het vak van trainer/adviseur? Solliciteer via sollicitatie@dekrommerijn.nl. Lees hieronder verder over: Geïnteresseerd in het vak van trainer/adviseur? Solliciteer via sollicitatie@dekrommerijn.nl Lees hieronder verder over: Het werk van ondernemingsraden. Het werk van de trainer/adviseur. De ideale trainer/adviseur.

Nadere informatie

The Katwijk Way Leanmanagement in de praktijk. Door: Walter Baardemans

The Katwijk Way Leanmanagement in de praktijk. Door: Walter Baardemans The Katwijk Way Leanmanagement in de praktijk Door: Walter Baardemans De gemeente Katwijk heeft de ambitie om de beste dienstverlenende gemeente van Nederland te worden. Om dat te realiseren, worden werkprocessen

Nadere informatie

Uitkomsten ICT Barometer 2012. Presentatie PON BPO Seminar 14 November 2012

Uitkomsten ICT Barometer 2012. Presentatie PON BPO Seminar 14 November 2012 Uitkomsten ICT Barometer 2012 Presentatie 14 November 2012 Introductie Stefan Westdijk Director Outsourcing & IT Advisory Ernst & Young Oedger Meijborg Manager Outsourcing Advisory Ernst & Young ICT Barometer

Nadere informatie

Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld

Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld Persbericht Yacht, 23 februari 2010 Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt Door: mr.drs. E. Kolthof, Yacht, Competence

Nadere informatie

Feitelijke informatie In de bijlage treft u het sociaal jaarverslag over 2015 aan. Dit betreft een cijfermatige analyse van de gegevens over 2015.

Feitelijke informatie In de bijlage treft u het sociaal jaarverslag over 2015 aan. Dit betreft een cijfermatige analyse van de gegevens over 2015. Zaaknummer 00466517 Onderwerp 2015 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Jaarlijks wordt het sociaal jaarverslag opgemaakt waarmee verantwoording wordt afgelegd over de gemeentelijke bedrijfsvoering.

Nadere informatie

Visiedocument: Hostmanship en de Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Visiedocument: Hostmanship en de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Visiedocument: Hostmanship en de Code DANKZIJ HOSTMAN SHIP IS HET DUS MOGELIJK EEN BELANGRIJKE MEERWAARDE BIEDEN ÉN EEN GOEDE INVULLING GEVEN AAN DE CODE Hostmanship kan de meerwaarde bieden die opdrachtgevers

Nadere informatie

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Personeelsmanagement HRM

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Personeelsmanagement HRM Exact Synergy Enterprise Krachtiger Personeelsmanagement HRM 1 Inleiding Waar gaat het om? Uw mensen zijn uw meest waardevolle bezit. U spaart tijd noch geld om uw mensen de erkenning te geven die zij

Nadere informatie

Brochure. Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag. HR en de aanpak van ziekteverzuim

Brochure. Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag. HR en de aanpak van ziekteverzuim Brochure Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag HR en de aanpak van ziekteverzuim Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag 4 Algemene informatie over de training

Nadere informatie

Datum 4 maart 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de signalen dat DNA-onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn vertraagd

Datum 4 maart 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de signalen dat DNA-onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn vertraagd 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische

Nadere informatie

Jaarverslag Executive Search. Interim Management. Techniek & Industrie. Nationaal & Internationaal

Jaarverslag Executive Search. Interim Management. Techniek & Industrie. Nationaal & Internationaal Jaarverslag 2016 Van de Groep & Olsthoorn 3 Jaarverslag 2016 Van de Groep & Olsthoorn heeft 2016 net als voorgaande jaren positief afgesloten. We vulden afgelopen jaar weer talloze management- en directieposities

Nadere informatie

Lean Innovation Network

Lean Innovation Network Lean Innovation Network Business Excellence Waarborgen van de toekomst van ons bedrijf en financiële onafhankelijkheid door krachtig verder te ontwikkelen bij Bosch Thermotechniek te Deventer Datum : Donderdagmiddag

Nadere informatie

profiel bezoekers database gegevens ,12% januari 2016 januari Belgische sessies/dag Jobat Express Subscribers

profiel bezoekers database gegevens ,12% januari 2016 januari Belgische sessies/dag Jobat Express Subscribers bezoekers januari profiel 89.507 281.011 +1,12% Belgische sessies/dag Jobat Express Subscribers Nieuwe Jobat Express Subscribers januari CV database gegevens 307.611 169.663 5.450 aantal cv s aantal publieke

Nadere informatie

Actieplan 2006 Ondernemingsraad Oasen

Actieplan 2006 Ondernemingsraad Oasen Actieplan 2006 Ondernemingsraad Oasen Ondernemingsraad Gouda 1 maart 2006 Adviseren en instemmen 1 maart 2006 Actieplan 2006 Ondernemingsraad Oasen 2 1 Adviseren De ondernemingsraad heeft in het kader

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

Present! Gemak in gezondheidsmanagement

Present! Gemak in gezondheidsmanagement Present! Gemak in gezondheidsmanagement Present Met Present! krijgt u toegang tot een ruime keuze aan gezondheidsdiensten en vitaliteitsproducten. Via één tool kunt u alles regelen: van inzicht, advies

Nadere informatie

Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0

Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0 Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0 Om betere verkoopresultaten te behalen koos Danica voor Microsoft Dynamics CRM 3.0. Vanaf de invoering zijn

Nadere informatie

Van Bragt Informatiemanagement

Van Bragt Informatiemanagement 1 Strategic Grid - McFarlan Doel en werkwijze Het doel van het strategic grid zoals dat door McFarlan, McKenney en Pyburn is geïntroduceerd is de impact van ICT activiteiten uit te zetten ten opzichte

Nadere informatie

Derks & Derks Detachering Uw partner voor tijdelijke professionals in Life Sciences

Derks & Derks Detachering Uw partner voor tijdelijke professionals in Life Sciences Derks & Derks Detachering Uw partner voor tijdelijke professionals in Life Sciences Interim Detachering Payrolling Derks & Derks Detachering Breed aanbod Life Sciences professionals Derks & Derks Detachering

Nadere informatie

Cases. Terug naar groei

Cases. Terug naar groei Cases Terug naar groei Inleiding Veel ondernemers worden vrijwel volledig door de dagelijkse praktijk in beslag genomen. Het gevolg: weinig tot geen tijd voor reflectie. De concurrent weet hierdoor geleidelijk

Nadere informatie

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS Case VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS FlowFabric geeft startsein voor innovatie bij VolkerWessels Telecom VolkerWessels Telecom, specialist in telecominfrastructuur, weet als geen

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Interim Specialist implementatie SSC. Interim Specialist implementatie SAP

Curriculum Vitae. Interim Specialist implementatie SSC. Interim Specialist implementatie SAP Curriculum Vitae Interim Specialist implementatie SSC Interim Specialist implementatie SAP Delfin Finance Contactpersoon: Mark Simons Telefoonnummer: +31 (0)6 523 76 775 E-mail: m.simons@delfin.eu Algemeen

Nadere informatie

H l a f l j f aa a r a c r ij i fe f rs r 2 003 21 augustus, 2003

H l a f l j f aa a r a c r ij i fe f rs r 2 003 21 augustus, 2003 Halfjaarcijfers 2003 21 augustus, 2003 Agenda Opening en terugblik - Henny Hilgerdenaar Toelichting halfjaarcijfers - Jan Willem Wienbelt Marktontwikkelingen - Henny Hilgerdenaar Strategische positionering

Nadere informatie

Alleen dan kan een project slagen, dat wil zeggen: op tijd, binnen budget en vooral met de juiste functionaliteit.

Alleen dan kan een project slagen, dat wil zeggen: op tijd, binnen budget en vooral met de juiste functionaliteit. ICT MET RENDEMENT Welkom bij de Caesar Groep De Caesar Groep is dé specialist in Nederland als het gaat om ICT-projecten met rendement. Met meer dan 300 professionals werken wij voor onze klanten aan ICT-toepassingen

Nadere informatie

Programmalijnen. Stichting izovator:

Programmalijnen. Stichting izovator: Programmalijnen Stichting izovator 2014 Stichting izovator, 27 november Stichting izovator: Oude Amersfoortseweg 121 1212 AA Hilversum E-mailadres: info@izovator.nl Website: www.izovator.nl 1 1. Context

Nadere informatie

Stork maakt leren toegankelijker met Springest Go

Stork maakt leren toegankelijker met Springest Go Stork maakt leren toegankelijker met Springest Go Stork lanceerde in 2014 een online leerportal voor zijn medewerkers. Sindsdien kunnen medewerkers zelfstandig opleidingen zoeken en boeken binnen het aanbod

Nadere informatie

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy. Strong ideas are our standard

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy. Strong ideas are our standard Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy Strong ideas are our standard Burdock is gespecialiseerd in het toeleveren van ervaren (teams van) specialisten aan de olie- en gasindustrie

Nadere informatie

Actieplan 2007 Ondernemingsraad Oasen. Ondernemingsraad Gouda 15 april 2007

Actieplan 2007 Ondernemingsraad Oasen. Ondernemingsraad Gouda 15 april 2007 Actieplan 2007 Ondernemingsraad Oasen Ondernemingsraad Gouda 15 april 2007 Adviseren en instemmen Bedrijfsregelingen FUWA en andere CAO afspraken HR- en Arbobeleid IMJP en Jaarplan Oasen Communicatie Ontwikkeling

Nadere informatie

Brochure. Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag. Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk

Brochure. Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag. Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk Brochure Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag 4 Algemene informatie over de training

Nadere informatie

Fresco Consult BVBA Organisatie & functie-analyse. Vacature:.NET Developer (junior)

Fresco Consult BVBA Organisatie & functie-analyse. Vacature:.NET Developer (junior) Fresco Consult BVBA Organisatie & functie-analyse Romaric Croes 27 Mei 2013 Contents Fresco Consult BVBA... 1 Missie... 1 Informatie over de openstaande betrekking... 1 Titel... 1 Plaats in de organisatie...

Nadere informatie

EXIN WORKFORCE READINESS werkgever

EXIN WORKFORCE READINESS werkgever EXIN WORKFORCE READINESS werkgever DE ERVARING LEERT ICT is overal. Het is in het leven verweven geraakt. In een wereld waarin alles steeds sneller verandert, is het lastig te bepalen wat er nodig is om

Nadere informatie

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Opkomst van Social Media verandert klant contact Trend Beschrijving Consequenties Gebruik Social Media Ruim 70% van de

Nadere informatie

Presentatie halfjaarcijfers 2012

Presentatie halfjaarcijfers 2012 Logistics Healthcare Automotive Industrial Automation Machine & Systems Energy & Utilities Presentatie halfjaarcijfers 2012 Amsterdam, 27 augustus 2012 Agenda Kerncijfers eerste helft 2012 Operationele

Nadere informatie

Strategische zelfanalyse

Strategische zelfanalyse Strategische zelfanalyse Vol vertrouwen de WMO tegemoet Wat betekent de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor uw organisatie? Hoe houdt u goed rekening met de modernisering van de AWBZ?

Nadere informatie

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken Hoe zorg je er in deze turbulente tijden voor dat mensen zich blijven ontwikkelen en relevant blijven voor

Nadere informatie

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur Efficiëntie Meegaan met de tijd Mobiliteit De markt verandert evenals onze manier van werken. Het leven wordt mobieler en we

Nadere informatie

De best leesbare displays van Nederland

De best leesbare displays van Nederland De best leesbare displays van Nederland Missie De missie van Data Display is helder de openbare ruimte voorzien van hoogwaardige elektronische informatiesystemen. Daarbij onderscheidt Data Display drie

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

Standaard Competentieprofielen / rollen P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E

Standaard Competentieprofielen / rollen P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Standaard Competentieprofielen / rollen P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Standaard rollen/ competentieprofielen PiCompany Om u te helpen bij de keuze voor de te meten competenties heeft

Nadere informatie

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Vragen uit Loopbaan gesprekken waarmee je meteen jouw voordeel kunt doen Marischka Setz DNHS Waar sta

Nadere informatie

Implementatie van Principal Toolbox bij UWV

Implementatie van Principal Toolbox bij UWV 12 Implementatie van Principal Toolbox bij UWV Even voorstellen Wat doet UWV UWV in vogelvlucht Projectmatig werken bij UWV Keuze voor Principal Toolbox Aanpak implementatie Hoe gebruiken we de Principal

Nadere informatie

Performance Management: hoe mensen motiveren met cijfers?

Performance Management: hoe mensen motiveren met cijfers? Performance Management: hoe mensen motiveren met cijfers? Prof. Dr. Werner Bruggeman www.bmcons.com De High Performance Organisatie Kenmerken van hoogperformante organisaties (Manzoni): 1. High level of

Nadere informatie

AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM

AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM AVEBE ontwikkelt en verkoopt zetmeelproducten op wereldwijde schaal. Het verkoopteam werkte met een gefragmenteerde CRM (Customer Relationship

Nadere informatie

B².DNA. Strategische GedragsVerbetering

B².DNA. Strategische GedragsVerbetering Het begrip waarde is een modewoord. Maar wat waarde precies is weten maar weinigen. In dit artikel wordt het begrip overzichtelijk uit de doeken gedaan. Met concrete aanwijzingen voor de praktijk van de

Nadere informatie

Veiligheid. voor alles

Veiligheid. voor alles Veiligheid voor alles Voor BASF Nederland, locatie De Meern betekent veiligheid: alles in het werk stellen om te voorkomen dat er iets mis gaat. In deze brochure leest u hoe we dat doen. Veiligheid is

Nadere informatie

Trend People: dé perfecte matchmaker.

Trend People: dé perfecte matchmaker. Trend People: dé perfecte matchmaker. Kwaliteit, aandacht voor mensen en altijd gefocust op het creëren van meerwaarde, dat is waar Trend People voor staat. Geen gewoon uitzendbureau, maar een fullservice

Nadere informatie