Zo kijkt KinderRijk naar kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zo kijkt KinderRijk naar kinderen"

Transcriptie

1 Zo kijkt KinderRijk naar kinderen

2

3 Samen kijken naar kinderen... Bij KinderRijk worden kinderen volop uitgedaagd en krijgen zij kansen om eigen ontdekkingen te doen en zelf oplossingen te vinden voor de dingen die zij op hun pad vinden. Hierdoor ontstaat plezier en groeit in korte tijd hun zelfvertrouwen, kennis en ervaring. Ook bij het verwerven van vaardigheden als klimmen, knippen of het delen met anderen, ontwikkelt het kind talenten, leert het zichzelf kennen en waarderen. Al deze elementen maken deel uit van opvoeden ofwel het professioneel begeleiden van kinderen tot evenwichtige, creatieve en sociaal vaardige volwassenen. Ouders vervullen hierin een primaire taak, maar in de tijd dat de kinderen aan ons toevertrouwd worden nemen de pedagogisch medewerkers deze taak in een andere setting over. Juist daarom is het belangrijk dat ouders en pedagogisch medewerkers dagelijks communiceren en afstemmen over hun aanpak en de resultaten die we daarbij zien in de ontwikkeling en het plezier van het kind. Het is ons een waar genoegen om u aan de hand van de sprekende beelden in dit boekje mee te nemen in de pedagogische aanpak van KinderRijk en hopen hiermee uitwisseling en gesprek te stimuleren. Martijn van der Kroef Directeur

4 Partners in opvoeding KinderRijk biedt een aanvullende omgeving op thuis en school vol met mogelijkheden. Op de opvang bij KinderRijk maken kinderen andere dingen mee, ze worden actief uitgedaagd en ontwikkelen zich door de contacten met andere kinderen en volwassenen. Zo bereiden we ze voor op de uitdagingen die de wereld hen te bieden heeft. Dat maakt de opvang bij KinderRijk tot een wezenlijk onderdeel van de opvoeding. Wij hechten dan ook veel waarde aan uitwisseling en afstemming met de ouders. Samen met de ouders én samen met de school zorgen wij ervoor dat een kind zich prettig voelt en zorgen we voor een doorgaande ontwikkellijn van nul tot twaalf jaar.

5

6

7 Beste mensen in huis KinderRijk geeft alle kinderen de kans om zich spelenderwijs te ontwikkelen tot gelukkige, krachtige en sociaal vaardige mensen. De basis van die pedagogische kwaliteit wordt gelegd door onze pedagogisch medewerkers. Ze verstaan hun vak, zijn geboeid door het werken met kinderen, maken echt contact met hen en ze hebben waardering voor hun verschillen. De medewerkers werken vanuit hun kennis en ervaring en de inspiratie uit het gedachtegoed van een drietal pedagogen, Loris Malaguzzi, Emmi Pikler en Thomas Gordon. Alle medewerkers doorlopen een uitgebreid aanvullend scholings- en begeleidingsprogramma. Zo worden ze continu geprikkeld en wordt hun kennis vergroot. Ook alle leidinggevenden hebben een pedagogische achtergrond. Zo kunnen zij hun team heel gericht begeleiden en stimuleren.

8

9 Baby s hebben het goed bij KinderRijk Kinderen van nul tot ongeveer anderhalf jaar zijn kwetsbaar, daarom gaan we heel bewust met hen om. Enerzijds krijgen ze veel persoonlijke aandacht en anderzijds de vrijheid om te bewegen en te ontdekken. Onze medewerkers gaan rustig en respectvol met de baby s om en volgen het tempo van het kind. Ze kijken heel gericht waar een baby mee bezig is, wat hij daarbij nodig heeft en hoe hij zich ontwikkelt. Ieder kind heeft vaste verzorgers met wie het een veilige band kan opbouwen. Baby s hebben beweging nodig om zich te ontwikkelen. Bij ons krijgen ze de ruimte om hun eigen wereld en mogelijkheden te verkennen. In elke groep is een veilige plek voor baby s, waarin van alles valt te zien en te beleven. De medewerkers zorgen voor oogcontact, vertellen steeds wat ze gaan doen, praten zacht, moedigen hen zo nodig aan en benoemen wat ze onderzoeken. De baby kan op hun aanwezigheid vertrouwen en leert zo zelfstandig bezig te zijn, te experimenteren en moeilijkheden te overwinnen.

10

11 Waar het om draait bij KinderRijk Onze uitgangspunten zijn plezier, fantasie, respect en ontwikkeling. Zij vormen de basis van het pedagogisch handelen van onze medewerkers en zijn duidelijk zichtbaar in onze accommodaties, inrichting en materialen, het dagritme en de activiteiten. Vanuit emotionele veiligheid en plezier gaat het kind op ontdekkingstocht. De hersenen van jonge kinderen staan klaar om miljoenen verbindingen te maken. We prikkelen kinderen door ze op verschillende ontwikkelingsgebieden ervaringen te geven. In het dag- en weekritme komen alle ontwikkelingsgebieden aan bod. Zo wordt er dagelijks voorgelezen en met de kinderen gesproken over hun belevenissen. Techniek, meten Muziek en dans en rekenen Natuurbeleving Taalvaardigheid Sociaal-emotioneel Creativiteit Motoriek Ontwikkeling Respect Fantasie Plezier

12 Plezier Als een kind zich veilig voelt en lekker in zijn vel zit, dan gaat het op ontdekkingsreis: spelen, onderzoeken, leren en genieten. Die emotionele veiligheid noemen wij plezier en is voor ons een absolute voorwaarde om de andere drie uitgangspunten (ontwikkeling, respect en fantasie) tot bloei te laten komen. Daarom bouwen wij allereerst aan een veilige relatie tussen de kinderen en de pedagogisch medewerkers.

13 Ontwikkeling Kinderen leren bij ons van jongs af aan rekening te houden met anderen en samen te werken. We dagen ze uit om actief te leren, eigen keuzes te maken, nieuwe dingen uit te proberen en zelf oplossingen te zoeken. Het kind leert zichzelf zo kennen en waarderen. Dit versterkt hun motivatie, zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

14 Respect Kinderen ontdekken al vroeg de spelregels van onze samenleving. KinderRijk helpt ze daarbij door structuur te bieden en grenzen aan te geven, zonder hun eigenwaarde aan te tasten. We leren kinderen contact te maken met anderen en vriendschappen te sluiten. We complimenteren kinderen als ze rekening houden met elkaar, speelgoed delen of elkaar helpen.

15 Fantasie In je fantasie kun je alles. Je kunt vliegen, je hebt een zwembad vol chocoladevla of je verandert zand in toverstof. Kinderen die opgaan in hun fantasie kunnen hun ervaringen en emoties verwerken en een plaats geven. En natuurlijk genieten ze van het moment. Door het stimuleren van fantasie in spel en activiteiten ontwikkelen kinderen zich tot creatieve denkers en oplossers.

16

17 Spelenderwijs leren Kinderen hebben van nature de drang om zich te ontwikkelen. Zij doen dit op hun eigen manier, in hun eigen tempo en maken gebruik van hun eigen karakter en talenten. De meeste kinderen doorlopen daarbij een aantal herkenbare fasen. Maar soms slaat een kind een stapje over of laat een volgende fase wat langer op zich wachten. Spelen is dé manier om grip te krijgen op de omgeving, zowel voor de allerkleinsten als de grotere kinderen. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen om te onderzoeken en te spelen. Het is hun manier om de wereld te verkennen. Bij de jongste kinderen staat spelend leren centraal waarbij verschillende ontwikkelingsgebieden een duidelijke plek hebben in het dagritme. Ook voor oudere kinderen blijft spelenderwijs leren een ideale manier om zich te ontplooien en te vormen.

18 Rijke speelomgeving zichtbaar in alles Unieke binnen- en buitenruimtes KinderRijk besteedt veel aandacht aan de indeling en inrichting van de binnen- en buitenruimtes met divers materiaal. De ruimtes bieden enerzijds rust en veiligheid, maar anderzijds zijn ze uitdagend en prikkelen de nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen. Doorkijkjes naar andere groepen en naar buiten richten de blik van het kind op een wereld die steeds iets groter wordt. Uitnodigend materiaal Kinderen komen binnen in ruimtes waar het speelmateriaal is klaargezet om aan de slag te gaan. Alle materialen staan uitnodigend op ooghoogte, zodat de kinderen makkelijk zelf kunnen kiezen wat ze gaan doen. Er is veel materiaal dat op meerdere manieren gebruikt kan worden om de fantasie van het kind te stimuleren en niet al het speelmateriaal komt uit de winkel of is als speelgoed ontworpen. Pollepels, eierdozen, lege melkpakken, lappen of stukken hout kunnen op iedere leeftijd aanleiding zijn tot fantasierijk spel.

19

20 Een mooie dag Een duidelijke dagindeling en vaste rituelen geven de kinderen houvast en vertrouwen. Daarmee bieden we kinderen veiligheid en plezier. De dagindeling sluit aan op de leeftijd van kinderen en op de persoonlijke behoefte om te eten, te slapen en te spelen. Rituelen markeren belangrijke momenten zoals verjaardagen of feesten. Iedere groep heeft vaak eigen rituelen om die momenten bijzonder te maken.

21 Meten en verbeteren KinderRijk staat bekend om haar pedagogische aanpak. Door intensieve samenwerking met de beste wetenschappers en het meten van onze pedagogische kwaliteit, verrijken we steeds onze kennis en kwaliteitsniveau. Zo scoort KinderRijk excellent op het gebied van praten en uitleggen. Daar zijn wij trots op.

22 Zelf creëren & dromen waarmaken Ieder kind komt elke week in aanraking met activiteiten op het gebied van muziek, beweging, sport en spel, techniek, koken, taal, enzovoort. De kinderen zijn vrij in hun spelkeuze, maar we stimuleren kinderen volop hun fantasie te gebruiken en nieuwe dingen uit te proberen. Een rijke speelomgeving is zeer belangrijk voor kinderen om zich te ontwikkelen. In nauwe samenwerking met scholen staan thema s en activiteiten centraal.

23 Trots op wat ik maak Op elke vestiging kunnen kinderen trots hun zelfgemaakte kunstwerken laten zien. Onze medewerkers maken regelmatig foto s van het proces, want het bezig zijn is vaak veel leuker en intensiever dan het eindresultaat. Voor ouders is zo goed zichtbaar wat hun kind die dag heeft beleefd.

24

25 Eten en drinken, gezond en lekker KinderRijk gaat bewust om met voeding. Het eten en drinken is gezond, lekker en het is gezellig aan tafel. Al heel jong smeren de kinderen zelf hun brood en kiezen ze uit het aanbod. Eten en drinken gebeurt op vastgestelde momenten. Eten is gevarieerd en bevat weinig vet, suiker en zout. We volgen daarin de actuele richtlijnen van het Voedingscentrum en werken nauw samen met universiteiten.

26 Elke dag naar buiten Alle kinderen gaan dagelijks naar buiten, wat voor weer het ook is. Daar kunnen ze rennen, klauteren, glijden, springen, lawaai maken of zich verstoppen. Elke leeftijd vraagt om een eigen inrichting van de buitenruimte. Voor de kleineren is er aandacht voor veilig ontdekken en verkennen van de eigen grenzen, de groteren hebben meer uitdaging nodig. Op de meeste vestigingen hebben we bijzondere natuurspeelplaatsen ingericht met zand, stenen, hout, waterbanen, planten, schelpen, moestuinen en nog veel meer. Het is een uitdagende omgeving die uitnodigt tot avontuurlijk en fantasierijk spel. Voor de buitenschoolse opvang is er veel aandacht voor sport en spel. Kinderen zijn zo lekker actief in de buitenlucht en ontwikkelen tegelijkertijd respect voor de natuur.

27

28

29 KinderRijk ziet kinderen voor vol aan! Kinderen zijn krachtig en competent. Ze zijn van nature nieuwsgierig en willen ontdekken. Het zijn wetenschappers: creatieve geesten en ontwikkelaars van kennis. Vanaf de eerste dag na hun geboorte, zijn kinderen gericht op het maken van sociale contacten en op het uitlokken van reacties. Kinderen maken deel uit van de wereld. Zij leven niet in een aparte kinderwereld maar ervaren en bekijken de wereld vanuit hun eigen beleving en ontwikkelingsniveau. Ieder kind is anders en dus uniek.

30 COLOFON KinderRijk hoofdkantoor Bovenkerkerweg 4 Postadres: Postbus EA Amstelveen Telefoon Website Foto s Sabine Plamper, cultuurpedagoge en fotografe (www.sabineplamper.nl) en pedagogisch medewerkers KinderRijk Foto omslag Maike Michielsen Met dank aan Mirjam Gevers Deynoot-Schaub, Martijn van der Kroef, Tine Oudshoorn, Andrea Joosse, Jacqueline Kock, Nicole Jansen Hendriks Vormgeving Studio Zest Druk MullerVisual Copyright KinderRijk, november 2014

31

32

De Taallijn in het kinderdagverblijf

De Taallijn in het kinderdagverblijf De Taallijn in het kinderdagverblijf Taalstimulering voor nul- tot tweejarigen Janneke Corvers Annie van der Beek José Hillen Annemieke Pecht Heleen Versteegen De Taallijn in het kinderdagverblijf. Taalstimulering

Nadere informatie

Veiligheid en welbevinden

Veiligheid en welbevinden HOOFDSTUK 2 Veiligheid en welbevinden Mirjam Gevers Deynoot-Schaub Hoofdstuk 2 35 Mees (2 jaar) wil Janneke (9 maanden) aaien en kusjes geven. Janneke vindt het leuk maar ook een beetje spannend en kijkt

Nadere informatie

Pedagogisch beleid ikook! Hier ben IK! Ik kom OOK! spelen!

Pedagogisch beleid ikook! Hier ben IK! Ik kom OOK! spelen! Pedagogisch beleid ikook! Hier ben IK! Ik kom OOK! spelen! Januari 2015 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van ikook!, dat van toepassing is op onze locaties voor kinderdagopvang en buitenschoolse

Nadere informatie

24Hanteren van het groepsproces

24Hanteren van het groepsproces DC 24Hanteren van het groepsproces 1 Inleiding Het leven en/of participeren in groepen is waardevol. Je leeft en deelt met elkaar, oefent sociale vaardigheden, hebt samen plezier, leert van elkaar en steunt

Nadere informatie

Peuters laten spelen is een vak. Handige tips over spelbegeleiding. Sardes, december 2013. Paulien Muller Hans Cohen de Lara

Peuters laten spelen is een vak. Handige tips over spelbegeleiding. Sardes, december 2013. Paulien Muller Hans Cohen de Lara Peuters laten spelen is een vak Handige tips over spelbegeleiding Sardes, december 2013 Paulien Muller Hans Cohen de Lara Peuters laten spelen is een vak Handige tips over spelbegeleiding Sardes, december

Nadere informatie

Spel- en activiteitenbegeleiding. Hoofdstuk 15

Spel- en activiteitenbegeleiding. Hoofdstuk 15 188 De pedagogisch medewerker heeft het ridderkasteel van Playmobil midden op de tafel gezet. Vier jongens en één meisje (5 en 6 jaar) zitten rond de tafel, ieder kind heeft een ridder in de hand. Ze laten

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10

De pedagogisch medewerker. Hoofdstuk 10 124 De pedagogisch medewerker Samira, Mina en Elsje (allemaal 9 jaar) zijn buiten met het springtouw bezig. Twee draaien aan het koord en één springt. Pedagogisch medewerker Anne ziet dat Elsje bijna nooit

Nadere informatie

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11 134 Hoi Melvin, ga je je jas even ophangen? Niet op de grond gooien hoor! Hai Mandy, wat fijn dat je er weer bent. Ik zag je gisteren niet op de buitenschoolse opvang. Was je ziek? Nee, mijn opa is dood

Nadere informatie

Voorbeelden Voorbeelden van onderwerpen zijn de jaargetijden, het strand of de winkel. Dit kan ook vormgegeven worden door een hoek.

Voorbeelden Voorbeelden van onderwerpen zijn de jaargetijden, het strand of de winkel. Dit kan ook vormgegeven worden door een hoek. Thematisch werken Frank Studulski Wat is het? In de onderbouw wordt vaak thematisch gewerkt: het spel of de activiteiten die worden aangeboden of verricht zijn in een bepaald onderwerp verbonden. Waarom

Nadere informatie

Ontwikkeling van het kind

Ontwikkeling van het kind Ontwikkeling van het kind Zilkerbinnenweg 72 A 2191 AE De Zilk 0252-528 658 info@kindercath.nl www.kindercath.nl Kamer van Koophandel Amsterdam 34085729 Landelijk Register Kinderopvang 213457398 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Samenwerken met de omgeving. Hoofdstuk 18

Samenwerken met de omgeving. Hoofdstuk 18 234 Samenwerken met de omgeving De moeder van Astrid (6) is bloemist. In de kersttijd komt zij een woensdagmiddag naar de buitenschoolse opvang om samen met de kinderen kerststukjes te maken. Ze heeft

Nadere informatie

De basis voor dit Pedagogisch kader gastouderopvang

De basis voor dit Pedagogisch kader gastouderopvang HOOFDSTUK 1 De basis voor dit Pedagogisch kader gastouderopvang Josette Hoex Herman en Meike hebben een zwangerschapstest gedaan en zijn dolgeluk - kig: vóór kerst krijgen zij hun eerste kindje! Eén van

Nadere informatie

Relaties in de groep. Hoofdstuk 5

Relaties in de groep. Hoofdstuk 5 76 Mohamed (6) is vandaag nieuw in de groep. Hij loopt aan de hand van pedagogisch medewerker Hans mee uit school naar de groepsruimte. Hans laat hem zien waar zijn haakje aan de kapstok is en zijn kastje

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

De waarde van de buitenschoolse opvang. Hoofdstuk 9

De waarde van de buitenschoolse opvang. Hoofdstuk 9 114 De waarde van de buitenschoolse opvang Peter, de vader van Fleur (4), is eigenlijk blij verrast over de positieve kanten van de buitenschoolse opvang. Je begint als ouder met het idee: als wij beiden

Nadere informatie

EEN 10 VOOR CATECHESE!

EEN 10 VOOR CATECHESE! EEN 10 VOOR CATECHESE! Aandacht voor de kwaliteit van leren geloven in de gemeente Een handreiking Auteurs: Wielie Elhorst en Arie de Winter Beraadsgroep Catechese Protestantse Kerk in Nederland Inhoud

Nadere informatie

Ieder kind een eigen verhaal. Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer

Ieder kind een eigen verhaal. Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer Ieder kind een eigen verhaal Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer Ieder kind een eigen verhaal Ieder kind een eigen verhaal Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen

Nadere informatie

HOU ME VAST. maar raak me niet aan verstandelijke beperking, hechtingsproblematiek en ernstig probleemgedrag

HOU ME VAST. maar raak me niet aan verstandelijke beperking, hechtingsproblematiek en ernstig probleemgedrag HOU ME VAST maar raak me niet aan verstandelijke beperking, hechtingsproblematiek en ernstig probleemgedrag Een handreiking voor begeleiders December 2010 Karine Hornain, gedragsdeskundige Ivo Meijer,

Nadere informatie

Stimuleren van leesbevordering op de BSO

Stimuleren van leesbevordering op de BSO STAND VAN ZAKEN 2013 Deze publicatie is uitsluitend te downloaden via www.lezen.nl STAND VAN ZAKEN 2013 Colofon Nieuwe Prinsengracht 89 1018 VR Amsterdam 020-6230566 www.lezen.nl info@lezen.nl Vormgeving

Nadere informatie

Bouwsteen 5: ik en de jobinhoud Waar ben ik goed in? Wat boeit me?

Bouwsteen 5: ik en de jobinhoud Waar ben ik goed in? Wat boeit me? Bouwsteen 5: ik en de jobinhoud Waar ben ik goed in? Wat boeit me? Een onthaalouder heeft verschillende rollen. Hij/zij is: een verzorger van jonge kinderen, een professionele opvoeder, een opvoedingspartner

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen door vrijwilligsters Succesvolle werkwijzen binnen Moeders Informeren Moeders (MIM)

Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen door vrijwilligsters Succesvolle werkwijzen binnen Moeders Informeren Moeders (MIM) Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen door vrijwilligsters Succesvolle werkwijzen binnen Moeders Informeren Moeders (MIM) ~ 7 ~ Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen

Nadere informatie

Een IKC dat staat als een huis!

Een IKC dat staat als een huis! Een IKC dat staat als een huis! Hoe bouw je een duurzaam integraal kindcentrum? Een IKC dat staat als een huis! Hoe bouw je een duurzaam integraal kindcentrum? Spier ten Doesschate Mark van der Pol APS

Nadere informatie

Identiteit: werk in uitvoering

Identiteit: werk in uitvoering Identiteit: werk in uitvoering Inhoud Identiteit: werk in uitvoering 3 Uitgangspunten 5 De zeven zinnen 1. Wij staan in de samenleving 6 2. Wij kiezen voor integrale ontwikkeling 7 3. Wij kiezen voor waarde(n)vol

Nadere informatie

Een doorgaande lijn 0-13 jaar: denken in ketens

Een doorgaande lijn 0-13 jaar: denken in ketens Een doorgaande lijn 0-13 jaar: denken in ketens Als je daadwerkelijk een doorgaande lijn wilt realiseren, dan kun je niet anders dan verbanden leggen en verbindingen aangaan. Ingrid Veeke Marijke Bertu

Nadere informatie

Waarom zijn we ermee opgehouden?

Waarom zijn we ermee opgehouden? Duurzame inzetbaarheid: Waarom zijn we ermee opgehouden? eenvoud werkt. Talenten versterken en ondersteunen bij uitdagingen. We doen het al! Leerkrachten hebben het beste met de leerlingen voor: we willen

Nadere informatie

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen Sport&Bewegen ideeënboek Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen 2 Waarom een boek met Sport&Bewegen activiteiten? 2014 staat bij de SWKGroep in het teken van Sport&Bewegen. Omdat wij sport,

Nadere informatie