Groenten (voor)zaaien; een handleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groenten (voor)zaaien; een handleiding"

Transcriptie

1 Groenten (voor)zaaien; een handleiding Gespreksavond Velt Midden Brabant 7 maart 2014 Informatie bijeengebracht door Luc Vanhoegaerden in opdracht van Velt Midden Brabant

2 Wat is zaad? Hoe verkrijg je een goede kieming? Waarom zou je voorzaaien? Uit wat bestaat zaai- en potgrond? Waarin kan je voorzaaien? Hoe voorzaaien, verspenen afharden? Binnen of buiten zaaien?

3 Zaadplanten vormen bloemen In de bloem zit de stamper met stempel,stijl en vruchtbeginsel en kan opgebouwd zijn uit één of meer vruchtbladen. Hoe ontstaat zaad Het vruchtbeginsel -waaruit de zaden ontstaan- is dus een onderdeel van de stamper van een bloem. Een vruchtblad van een vruchtbeginsel is een toegevouwen blad, waarvan de randen met elkaar zijn vergroeid. Op deze rand bevindt zich de zaadlijst met de zaadknop(pen). In het vruchtbeginsel zitten één -of meer- zaadknoppen die met de zaadstreng, ook wel navelstreng genoemd, vastzitten aan één of meer zaadlijsten.

4 Zaad is een uitgegroeid zaadbeginsel. Zaad Uit een zaad kan een nieuwe plant groeien, omdat het bestaat uit een kiempje en uit het zaadwit als voedsel voor het kiempje.

5 Zaad Een zaadje bestaat uit: een kiempje het kiemwit de vruchtwand de zaadhuid Het kiempje bestaat uit : een pluimpje dat gevormd wordt door een stengeltje en opgevouwen bladeren de zaadlobben een wortel

6 Een zaadje kan pas ontkiemen als de omringende omstandigheden daartoe geschikt zijn. Afbraakprocessen in de grond maken de zaadhuid doorlaatbaar zodat vocht kan opgenomen worden door het zaadje. Volgens de soort kan dit een kort (bijv. radijs) of een lang proces (bijv. wortelen) zijn. Het kiemproces Als de zaadhuid van een uitgezaaid kiemkrachtig zaadje voldoende water heeft doorgelaten ontstaat in het zaadje een metabolische celreactie. De kieming start. Het kiemwit levert daarbij tijdelijk reservevoedsel waaruit de ontkiemende zaadcel tijdelijk put, tot dat het fotosyntheseproces energie aanvoert. Soms moet de zaadhuid eerst beschadigd worden alvorens het zaad water kan opnemen.(bijv. Nieuw Zeelandse spinazie) De ontluikende kiem dringt door het omhullende kiemwit naar buiten, zaadlobben vormen zich en de bovengrondse groei trekt zich op gang.

7 Zaad is een levend product. Naast het kwaliteitsvol oogsten van het zaad moeten ook alle factoren waarin het zaad gebruikt wordt optimaal zijn om tot een goede kieming te komen. Groeifactoren bij de kieming Bij het kiemen van zaden binnenshuis zijn de volgende factoren van belang: water, licht, zuurstof en warmte. Het eerste proces in de kieming is de opname van water. Eens de kieming begonnen is, kan een droogteperiode het zaad gemakkelijk doden. Een overmaat aan water kan echter ook een negatief effect hebben.. Weken van zaden voor het kiemen kan de opname van water bevorderen

8 Voorweken van zaden wordt aangeraden voor grotere zaden met een dikke en harde zaadhuid die er langer overdoen om op te komen. Het zorgt ervoor dat sneller vocht kan door het kiemwit dringen tot in de zaadkern zodat de kiem met de kieming kan beginnen. Voorweken van zaden De zaden worden maximaal 3 dagen in 4-5 maal de hoeveelheid lauwwarm water (kamertemperatuur)gelegd. Zodra het zaad begint op te zwellen is het voldoende geweest en kan men de zaden afzeven. Opgezwollen zaden moeten direct uitgezaaid worden. Het nadeel van voorweken is, dat de zaden gevoeliger worden voor ongunstige omstandigheden die eventueel vlak na het zaaien optreden. Men kan ook het zaad met vochtig zand mengen en het enige tijd op kamertemperatuur houden. Zodra witte kiempjes zichtbaar worden kan er gezaaid worden. Laat de kiempjes niet te lang worden.

9 Licht kan het kiemen van zaden bevorderen of belemmeren. Men spreekt van donkerkiemers en lichtkiemers. De meeste groenten zijn donkerkiemers. Groeifactoren bij de kieming Donkerkiemers zijn zaden die in het donker, bedekt door een laagje aarde, zullen kiemen. Dat laagje is twee tot driemaal de dikte van het zaad, dus vaak maar een paar millimeter dik. Licht remt het kiemproces af bij donkerkiemers. Bij lichtkiemers geeft licht de prikkel om te gaan kiemen. Het zaad van lichtkiemers wordt dan niet of slechts zeer weinig afgedekt. Vele groenten zoals veldsla, spinazie, tomaten, ui, aubergine, pepers en paprika's zijn donkerkiemers. Enkele typische lichtkiemers zijn aardbei, basilicum, peterselie en selder.

10 Groeifactoren bij de kieming Voldoende zuurstof lucht- in de omgeving van het zaad is zeer belangrijk. Losse zaaigrond met voldoende luchtgaten is onontbeerlijk voor de kieming. Bij een te hard aangedrukte zaaigrond of door te natte grond wordt de kieming sterk geremd en kan het zaad zelfs afsterven. Een juiste temperatuur is één van de belangrijkste factoren bij de kieming. Temperatuur heeft een rechtstreekse invloed op een goede opkomst en op de kiemsnelheid. Er is een belangrijk onderscheid tussen verschillende soorten zaden. Bepaalde zaden vragen geen specifieke temperatuur terwijl andere slechts kiemen bij een welbepaalde temperatuur. Veel soorten hebben een minimum, maximum en optimum temperatuur waarbij kieming optreedt. Men onderscheidt: koude verdragende soorten, die kiemen bij uiteenlopende temperaturen, (tussen 5 en 30 graden Celsius); koude vereisende soorten die in het najaar kiemen, als de temperatuur voldoende gezakt is warmte vereisende soorten, tropische en subtropische planten (zoals tomaat, aubergine, paprika) die een minimum van 15 graden Celsius vragen. Een koudkiemer wil zeggen dat het zaad een bepaalde koudeperiode nodig heeft om te ontkiemen.

11 Waarom voorzaaien? Om gewassen een voorsprong te geven in het vroege voorjaar kan heel wat binnenhuis in bakjes worden voorgezaaid. Door voor te zaaien ontsnappen we aan de wisselvallige weersinvloeden in het vroege voorjaar. Geeft gemakkelijkere onkruidbeheersing bij het uitplanten Bijvoorbeeld voor : tomaat selder prei paprika koolsoorten sla erwten -.

12 Zaaigrond Zaai- en stekgrond Is arm aan voedingstoffen Is water doorlatend bevat turfachtig materiaal dat de grond luchtig maakt Potgrond (verspenen) Beperkte aanbreng voedingstoffen Goed vochthoudend vermogen Luchtige structuur Velt basisrecept voor potgrond: 4 delen tuingrond (bij voorkeur zandleem) 4 delen verteerde compost 2 delen grof zand of rijnzand Tuinier je op klei voeg dan meer zand toe Bij zanderige tuingrond vervang je het zand door bladcompost. Perliet toevoeging Geëxpandeerd vulkanisch gesteente Verhoogt vochthoudend vermogen Richtwaarde max. 10 % volume toevoeging Cocopeat vervangt turf (minder ecologisch)

13 Zaaibakje gelijkmatig vullen met zaaigrond tot enkele cm onder de rand. Druk dan zachtjes en gelijkmatig aan met een plankje of een stuk plaat. Voorzie een gietrand van minstens1 cm. Grote zaden kunnen één voor één op rijtjes uitgelegd worden. Kleinere zaadjes mengen met een beetje wit zand of basaltmeel, waardoor ze regelmatiger kunnen verdeeld worden. De zaaidichtheid hangt af van de tijdsperiode dat de plantjes in het bakje moeten blijven staan. Als de kiemplantjes zullen verspeend worden kan je zeer dicht zaaien. Als ze langer blijven staan, zijn grotere afstanden vereist. Hoe voorzaaien? Strooi met een zeef na het uitleggen van de zaden een laagje fijne dekaarde over de zaden ongeveer 2 keer zo dik is als de zaden zelf. Druk daarna nog even lichtjes aan met een plankje. Bovenop strooien we een dun laagje wit zand dat licht zal weerkaatsen naar de jonge plantjes. Het steriele zand zal er ook voor zorgen dat er minder gevaar is voor beschimmelen van het zaad

14 Hoe voorzaaien? Vlak na het zaaien geef je water met een gieter met fijne broes of nevelspuit. Let op dat er zich geen plasjes vormen zodat zaadjes wegdrijven. Bedek het bakje daarna met een doorzichtige plaat en zet het op een warme plaats, ongeveer 20 C is ideaal. Eventueel als extra isolatie mag er na het uitzaaien een vel krantenpapier over, dat er wel weer af moet van zodra het zaad zichtbaar gekiemd is. Bij opkweek kort bij het venster, zal je zien dat de kiemplantjes naar het licht toe groeien. Om scheef groeien te voorkomen moet je de bakjes regelmatig een paar keer per dag omdraaien. Als de jonge plantjes voldoende groot zijn geworden, kan je ze als tussenstap 'verspenen' in individuele opkweekpotjes vooraleer ze uitgezet worden op hun definitieve standplaats Controleer regelmatig of de grond in het bakje nog nat genoeg is. Wanneer er zich te veel condenswater op de dekplaat vormt zet je ze op een klein kiertje. Van zodra de kiemplantjes boven staan steek je een houtje tussen de rand en de glasplaat zodat er wat (droge) lucht binnenkomt. Dat belet dat de plantjes altijd nat zouden staan en gaan schimmelen. Van dan af let je goed op dat de grond niet te veel uitdroogt.

15 Zodra zaailingen de eerste paar kiemblaadjes hebben gevormd beginnen ze snel mekaar te verdringen. Verspenen Dan is het tijd om de jonge plantjes wat meer ruimte te geven en te 'verspenen' in andere bakjes of bloempotjes waar ze meer licht en ruimte krijgen om verder te groeien. Hou zaailingen tijdens het verspenen bij de blaadjes vast. Til ze nooit op bij het nog breekbaar stengeltje. Plant de zaailingen wat dieper uit dan ze in de zaaibak stonden, maar zorg er voor dat het groeipunt boven de grond blijft. Bemest de jonge plantjes niet, want jonge zaailingen hebben nog niet veel voedsel nodig

16 Opgroeiende vorstgevoelige plantjes die vooraf binnenshuis of in de serre zijn opgekweekt, moeten gewoon gemaakt worden aan de weersomstandigheden buiten. Men noemt dat 'afharden'. Afharden Kies een zachte, bewolkte dag uit om uw potten of zaaibakken eerst een paar uur buiten te zetten. Zet ze niet in de felle zon want de jonge plantjes kunnen makkelijk verbranden Zet ze daarna gedurende een of twee weken iedere dag wat langer buiten, totdat de planten gewend zijn geraakt aan de buitentemperatuur. Blijft de temperatuur 's nachts boven de 10 C dan mogen de planten de hele nacht buiten blijven. Plant vorstgevoelige soorten zoals tomaat echter niet in volle grond uit voor midden mei.

17 Gemiddelde kiemtijd onder normale omstandigheden buiten augurken 9 rode bieten 13 bloemkool 8 rode kool 8 boerenkool 8 selderij 8 broccoli 8 bonen 14 erwten 10 kalebassen 7 spruiten 8 koolrabi 7 suikermaïs 9 kropsla 7 tuinbonen 21 NZlandse spinazie 10 uien 14 peterselie 30 witlof 9 radijs 6 wortelen 16 rammenas 6 zomerspinazie 10 Kiemkracht en Kiemtijd Kiemkracht Oud zaad kiemt trager of helemaal niet en levert zwakke planten die gevoeliger zijn voor ziektes. Niet alle groentesoorten behouden even lang hun kiemkracht. Enkele voorbeelden van bewaartijden: 1jaar : Schorseneren,suikermais,Ui, Prei,Pastinaak en courgette. 2 jaar: Bonen en Peterselie. 3 jaar: Erwten,Wortels,postelein en Witlof. 4 jaar: Bieten,Tomaten,Kool,Spinazie, Capucijners en Sla. 5 jaar :Andijvie,Komkommer,Radijs, Snijbiet 6 jaar : Selderij, Meloen en augurk. Kiemproef Diep bord met watten of keukenpapier Maak nat, druk overtollig vocht eruit Verdeel gelijkmatig 10 test zaden Trek over het bord een velletje plastic Zet bord op een warme plek Tel het aantal zaden die na een normale wachttijd opkomen

18 Juist zaaien voorzaaien of rechtstreeks tijdstip kiemtemperatuur kiemduur zaaidiepte

19 Zaaiteilen Recuperatie isomobakjes worden veel gebruikt Ook houten of plastieken kistjes Gebruikte bakjes grondig schoonmaken Grondresten van vorig gebruik vormen bronnen van infecties Bakjes mogen niet te diep te zijn; 6 cm is voor de meeste groenten Ui en prei maken wel langere wortelslierten; voorzie 10 cm Hoe minder grond aanwezig is, hoe sneller de grond uitdroogt Overtollig gietwater moet weg kunnen Voorzie kleine drainagegaten in de bakjes

20 Perspotten en kweektabletten Aandacht voor samenstelling en vochtigheid van de grond Samengedrukte grond voor perspotten moet voldoende plakken De gemengde grond bevat zand, tuingrond, en verteerde mest of compost. Geen turf gebruiken Nadat de grond geperst is moet nog voldoende lucht en water beschikbaar zijn voor de ontkieming Perspotten en kweektabletten worden dicht naast elkaar geplaatst om uitdrogen te voorkomen Een vast geperste pot valt moeilijk uit elkaar, maar bevat minder lucht wat ontkiemen en groeien moeilijker maakt Te los geperste potten geven te weinig bescherming aan de wortels door breuk van de potten Kweektabletten en perspotten op vochtig gehouden ondergrond zetten

21 Waar zaaibakjes zetten? Binnenshuis is het meestal wel warm genoeg is om het zaad te doen kiemen, maar meestal is de lichtsterkte onvoldoende om sterke plantjes te kweken. Jonge plantjes hebben veel licht nodig om een stevige en gedrongen groei te krijgen. Zo niet rekken ze te fel uit en worden ze verzwakt Daarom zijn een veranda of een brede vensterbank gericht naar het zuiden het best geschikt voor de voorkweek Zet de bakjes zo kort mogelijk bij het raam Hoe hoger de omgevingstemperatuur is, hoe meer licht er moet zijn om een evenwichtig gebouwd jong plantje te bekomen

22 Binnen voorzaaien of buiten zaaien? Binnen zaaien Vroeger beginnen Snelle start Te weinig licht Meer zorgen Mogelijkheid voor subtropische groenten Warm, te warm, te koud Schimmels In het voorjaar binnenshuis of in de serre plantjes opkweken, terwijl het buiten nog koud en nat weer is. bijvoorbeeld : sla selder prei tomaat paprika kolen - courgette aubergine pompoen venkel - komkommer-... Zodra de weersomstandigheden het toelaten kunnen we ook een aantal groenten rechtstreeks zaaien en planten in de tuin bijvoorbeeld : aardappel - wortelen schorseneren radijs - rode biet -ajuin sjalot knoflook erwt suikermaïs spinazie- rucola - snijbiet (warmoes) pastinaak bonen pas midden mei uitzaaien Buiten zaaien Pas beginnen als de grond is opgewarmd Latere oogst Volop licht Minder omkijken naar Niet verplantbare groenten Natuurlijke afwisseling van temperaturen Guur weer

23 Lees vooraf de achterkant van het zaadzakje Zorg tijdig voor (zelfgemaakte) zaai- en potgrond Probeer evtl. eens (zelfgemaakte) perspotten uit Zaaitips op een rijtje Zaai niet het hele zakje in 1 keer Hou rekening met de licht- en donkerkiemers Zaai de zaadjes in matige aantallen uit Druk de zaaigrond lichtjes aan Gebruik gieter met fijne waterstraal of nevelspuit Geef bij de aanvang water, maar niet teveel Condenswater in de zaaibakjes vermijden Zet het zaaibakje op de juiste standplaats Plant plantjes niet te vroeg uit Lees voor meer informatie op de Velt website

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien?

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien? Stap 1 de tuin opruimen, vrijmaken van onkruid en omspitten Stap 2 de moestuin bemesting geven volgens het grondonderzoek Stap 3 de moestuin indelen in percelen Stap 4 Zaaien en planten Wat is er nodig

Nadere informatie

De kweek van (keuken)kruiden. Info verzameld in opdracht van Velt Midden Brabant door Luc Vanhoegaerden

De kweek van (keuken)kruiden. Info verzameld in opdracht van Velt Midden Brabant door Luc Vanhoegaerden De kweek van (keuken)kruiden Info verzameld in opdracht van Velt Midden Brabant door Luc Vanhoegaerden De kweek van (keuken)kruiden Inleiding Kruiden en specerijen Soorten kruiden Zaaien, stekken of aankopen

Nadere informatie

Zaaien. Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Zaaien. Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Zaaien Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond: Kiezen zaden en pootgoed Plantenfamilies Je eigen plantgoed voorzaaien verspenen opkweken uitplanten Zaden en pootgoed kiezen:

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Voorzaaien Wat? Wanneer?

Nadere informatie

Starten met een moestuin

Starten met een moestuin Starten met een moestuin Grootte Inrichting Percelen Beschutting Keuze v/d groenten Biologisch zaad Plantgoed of zaad? Teeltplan Teeltplan Een teeltplan geeft aan wat je waar en wanneer gaat zaaien/planten.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nummer 20 maart Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map.

NIEUWSBRIEF. Nummer 20 maart Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map. Deze nieuwsbrief en alle informatie over D n Hof ligt standaard in de kantine op tafel in een blauwe map. Belangrijke data: Maart Zaterdag 11 Maandag 27 Vrijdag 31 April Zaterdag 8 Mei zaterdag 20 Kluszaterdag

Nadere informatie

Zaden de zaadjes 'Menu Zaden'

Zaden de zaadjes 'Menu Zaden' Zaden En hier zijn we dan beland op het gedeelte van de site waar het helemaal om draait: de zaadjes. Om te kunnen zaaien heb je namelijk naast de informatie ook het materiaal nodig. Zaadjes dus. Hiernaast

Nadere informatie

Organisatie van de moestuin

Organisatie van de moestuin Organisatie van de moestuin Enkele regels om de gewassen te organiseren in ruimte en tijd. - Creëer zo n veerkrachtig mogelijk systeem - Laat je inspireren door de natuur - Favoriseer diversiteit A. Rekening

Nadere informatie

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april benodigdheden: - potgrond zonder klontjes, grof zand - schone emmer - schone zaaibak van b.v. piepschuim of

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

5. TEELTTECHNIEKEN. Tuinwerken Gereedschap Duurzaam waterbeheer

5. TEELTTECHNIEKEN. Tuinwerken Gereedschap Duurzaam waterbeheer 5. TEELTTECHNIEKEN Tuinwerken Gereedschap Duurzaam waterbeheer 1. ALGEMENE TUINWERKEN 1.1. TER PLAATSE INZAAIEN Om te kunnen oogsten, moet u eerst zaaien. Sommige groenten zaait u meteen op hun plaats,

Nadere informatie

Basiscursus Ecologisch tuinieren

Basiscursus Ecologisch tuinieren Basiscursus Ecologisch tuinieren Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? De UITNODING! Onderwerpen: Voedsel of eten? De bodem Vruchtwisseling Het teeltplan Grondbewerking

Nadere informatie

Voorbeelden Combinatie - Wisselteelt

Voorbeelden Combinatie - Wisselteelt Vruchtwisseling Wie zelf groenten en kruiden wil verbouwen moet weten dat het succes hiervan voor het overgrote deel wordt bepaald door de bodem. De meeste groenten eisen een bodem die op de juiste manier

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin Basiscursus Ecologische Moestuin Families in de moestuin Diverse eetbare plantenfamilies: Valeriaanfamilie Posteleinfamilie Lookfamilie Schermbloemenfamilie Composieten Ganzenvoetfamilie Kruisbloemenfamilie

Nadere informatie

SCHIJNBARE CHAOS DEEL 5

SCHIJNBARE CHAOS DEEL 5 SCHIJNBARE CHAOS DEEL 5 Welkom Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat Welkom Chat voor vragen Webinar wordt opgenomen Welkom 1,5 uur Agenda Agenda 1,5 uur Extra tijd voor vragen tussendoor Onderwerpen

Nadere informatie

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen.

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen. januari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Groente: Aardappelen, Knolselderij, Pastinaak, Paddenstoelen, Prei, Pompoen, Raap, Rode Biet, Rode Kool, Savooiekool,

Nadere informatie

Bleekselderij zomer 30 x 35 centimeter

Bleekselderij zomer 30 x 35 centimeter Groenten: Bijzonderheden: jan feb mrt apr mei jun jul aug sept okt nov dec Plantafstand B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E B M E in de rij, en rijafstand Aardappel vroege

Nadere informatie

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Inhoudsopgave Blad- en stengelgewassen... 1 Koolgewassen... 4 Kruiden... 6 Peulvruchten... 7 Vruchtgewassen... 8 Wortel- en knolgewassen... 9 Legenda Voorzaaien onder

Nadere informatie

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 1 e en 2 e week maart: Rode peper, pompoen, peterselie, basilicum, bloemkool en pastinaak: zaaien. 3 e en 4 e week maart:

Nadere informatie

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender

Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Zaai-, plant-, poot- en oogstkalender Adres: Volkstuinvereniging De Eendracht Inhoudsopgave Blad- en stengelgewassen... 1 Koolgewassen... 4 Kruiden... 6 Peulvruchten... 8 Vruchtgewassen... 9 Wortel- en

Nadere informatie

LIJST WAT KAN EN WAT TE VERMIJDEN

LIJST WAT KAN EN WAT TE VERMIJDEN AARDAPPEL AARDBEI ANDIJVIE GOEDE COMBINATIE Bloemkool, sluitkool, tuinbonen, sperziebonen, maïs, knoflook, mierikswortel. afrikaantjes (tagetes) voorkomen aaltjes. Oost-Indische kers Spinazie, sperziebonen,

Nadere informatie

Zaaien, iets meer in detail per plantensoort

Zaaien, iets meer in detail per plantensoort Zaaien, iets meer in detail per plantensoort In dit artikel proberen we wat meer in detail te praten over het zaaien van specifiek zaad per plantensoort. We spreken hier altijd over zaaien in zaadbakjes/potjes/zaadzakjes

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN

HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN GROENTE & Fruit Groenten: - Kasgroenten: Tomaten Komkommers Paprika s Pepers -Bladgroenten: Andijvie Spinazie Veldsla Kropsla Koolsla - Koudegrond groente: Snij-

Nadere informatie

kweek je eigen boompje(s) in de klas!

kweek je eigen boompje(s) in de klas! Zaaifiche Met de boom de klas in Opkweek van zaad tot boom in de klas In de vrije natuur is de weg van een klein zaadje naar een grote boom een heus hindernissen-parcours! Zaadjes en jonge plantjes worden

Nadere informatie

Enkele bijna vergeten groenten:

Enkele bijna vergeten groenten: TUINHIER HERENTALS Lesgever:Bert Peers 06-04 - 14 Tekst: B. PEERS Verslag M. Peeters Enkele bijna vergeten groenten: Pastinaak, aardpeer, venkel, kardoen, warmoes, 1 1.Inleiding De laatste jaren komen

Nadere informatie

LESKAART MOESTUIN LES 1: VOORZAAIEN

LESKAART MOESTUIN LES 1: VOORZAAIEN LESKAART MOESTUIN LES 1: VOORZAAIEN Tijdens deze les gaat de leerkracht samen met de kinderen de groenten voorzaaien. DOELSTELLINGEN: 1. De kinderen leren hoe de volgende groenten eruit zien: wortels,

Nadere informatie

Experiment: Familie of niet - planten

Experiment: Familie of niet - planten Experiment: Familie of niet - planten Van mensen en dieren weten we dat ze familieleden herkennen. Zouden planten dat ook kunnen? Iedereen die wel eens zaailingen heeft verspeend weet het: Wanneer we meerdere

Nadere informatie

Wat gaan we vanavond doen?

Wat gaan we vanavond doen? Wat gaan we vanavond doen? De UITNODIGING! Onderwerpen: Voedsel of eten? Biologisch of gangbaar Inrichting van de tuin Gereedschap De bodem Vruchtwisseling Het teeltplan Grondbewerking Bemesting Te telen

Nadere informatie

Biologisch tuinieren, een levenswijze.

Biologisch tuinieren, een levenswijze. Biologisch tuinieren, een levenswijze. Biologisch tuinieren. (1) Welkom bij Velt en Volkstuin. Teelt technische aspecten. Voor Velt Damvallei en Volkstuin Gentbrugge 29 januari 2015. Ecologisch moes -

Nadere informatie

Meer halen uit de biologische kringloop. Starten met moestuinieren

Meer halen uit de biologische kringloop. Starten met moestuinieren Meer halen uit de biologische kringloop Starten met moestuinieren Plezier; Lichaamsbeweging; Leerrijk; Gezelligheid; Speciallekes kweken; Aandacht; Kringloop sluiten; Waarom? Enkele voorbeelden Enkele

Nadere informatie

februari maart april mei

februari maart april mei F R U I T K A L E N D E R Aardbei Abrikoos Ananaskers Appel Boskers Braam Druif Framboos Kers Kiwi Kriek Kruisbes Meloen Peer Perzik Pruim Rabarber Rode bes Zwarte bes januari februari maart april mei

Nadere informatie

Uitleg bij de Kosmoskalender

Uitleg bij de Kosmoskalender Uitleg bij de Kosmoskalender De kalender in opbouw wijst zich vanzelf; elke maand een apart blok, en dan horizontaal de data, verticaal verdeeld in ochtend, middag en avond (want de verschillende perioden

Nadere informatie

MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK

MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK AANVULLENDE INFO BIJ DE STARTER KIT MIJN GEMAKKELIJKE MOESTUIN U bent niet alleen geboeid door tuinieren, maar houdt er ook wel van om zelf iets in elkaar te steken? Dan

Nadere informatie

Biologisch tuinieren, een levenswijze.

Biologisch tuinieren, een levenswijze. Biologisch tuinieren, een levenswijze. Velt voorgesteld Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Opgericht in 1974. Erkend als organisatie voor socio-culturele volwassenenvorming. 14.000 leden, waarvan

Nadere informatie

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS 1.V R U C H T W I S S E L I N G Dit verhaal gaat over vruchtwisseling. Vruchtwisseling betekent dat je planten niet steeds op dezelfde plek zaait

Nadere informatie

9. Belangrijke adressen

9. Belangrijke adressen 9. Belangrijke adressen Hieronder vind je een lijst van belangrijke adressen voor de biologische groenteteelt en de afzet ervan. Deze lijst werd zorgvuldig opgemaakt. Als je desondanks een fout ontdekt

Nadere informatie

workshop klimaat &energie elektrische boiler

workshop klimaat &energie elektrische boiler elektrische boiler 100L workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap elektrische kookplaten 5u/week workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap droogkast 3x/week

Nadere informatie

Mijn schooltuin. logboek Groep: school

Mijn schooltuin. logboek Groep: school Mijn schooltuin logboek 2015 Naam: Groep: school Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond... 4 Teeltplan... 5 Het logboek... 6 Onderzoek: het zaad... 8 Proefje:

Nadere informatie

JEAN VANHOOF DE TUIN IN MET JE BUREN

JEAN VANHOOF DE TUIN IN MET JE BUREN DE TUIN IN MET JE BUREN Kinderen weten vaak niet of je een ui met het puntje naar boven of naar beneden moet planten. En kennen ze het verschil tussen selderij en prei? Hebben ze ooit versgeplukte munt

Nadere informatie

Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand.

Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Bemestingsnormen op basis van totale stikstof akkerbouw en voedergewassen in 2011 Grasland dat enkel gemaaid wordt dat begraasd wordt, al of niet in combinatie met maaien Niet Niet Totale N 370 3 3 360

Nadere informatie

Inhoud. Schooltuinen Enkhuizen 2018 mijn logboek 1 MEC De Witte Schuur

Inhoud. Schooltuinen Enkhuizen 2018 mijn logboek 1 MEC De Witte Schuur Naam: Groep: School Enkhuizen, maart 2018 Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond... 4 Teeltplan... 5 Het logboek... 6 Onderzoek: het zaad... 8 Proefje: kiemplanten...

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals VERVROEGEN EN VERLATEN VAN TEELTEN Lesgever: Frans Van Hout 23 01 2011 Lesverslag: Michel Peeters 1. Hulpmiddelen om teelten te vervroegen. - Z - muur, wat van het

Nadere informatie

Angelo's groentetuin. Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab

Angelo's groentetuin. Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab Angelo's groentetuin Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab Woord vooraf 6 Starten met een eetbare tuin 10 De basis voor een eetbare tuin 11 Tuingereedschap en onderhoud 13 Zaai- en plantgoed

Nadere informatie

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden De boon Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden 1. Bekijk een droge en een geweekte boon. Vul het schema hieronder in. Droge boon Geweekte boon Welke

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid Basiscursus Ecologische Moestuin Onkruid Onkruid: veel werk! Onkruid vergaat niet Het komt telkens terug Het groeit harder dan de groenten Wieden helpt maar tijdelijk Herbiciden: nee! Bijen (enz) sterven

Nadere informatie

VERTEERB. KOOLHYDRATEN TRANSVETZUREN CHOLESTEROL LINOLZUUR ZETMEEL VEZELS SUIKERS

VERTEERB. KOOLHYDRATEN TRANSVETZUREN CHOLESTEROL LINOLZUUR ZETMEEL VEZELS SUIKERS Aardpeer 74 312 2.0 0.5 0.2 0.2 0.1 0.0 0.1 0.1 0.0-13.4 1.5 11.9 4.3 78 0 639 38 70 10 1.4 - - -

Nadere informatie

Zaden en Kiemplanten

Zaden en Kiemplanten Zaden en Kiemplanten Lesbrief groep 5 t/m 7 Inhoud Inleiding... 1 Les 1: zaden en kiemplanten... 2 Les 2: Lekker... 4 Werkblad 1 Onderzoek: het zaad... 6 Werkblad 2 Proefje: kiemplanten... 7 Milieu Educatie

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 06. Roos en Seb 06 Opa s tuin 09 Ontmoeting met Jelle 13. Jelle s Tuinschrift 15

Inhoud. Inleiding 06. Roos en Seb 06 Opa s tuin 09 Ontmoeting met Jelle 13. Jelle s Tuinschrift 15 Inhoud Inleiding 06 Roos en Seb 06 Opa s tuin 09 Ontmoeting met Jelle 13 Jelle s Tuinschrift 15 Post uit Amerika 17 De dingen die plantjes nodig hebben 20 Hoe groeit een plantje? 23 De zoektocht van oom

Nadere informatie

Fungicide. Belangrijke voordelen. Bemerkingen. WG 26.7 % boscalid % pyraclostrobin, erk nr 9429P/B

Fungicide. Belangrijke voordelen. Bemerkingen. WG 26.7 % boscalid % pyraclostrobin, erk nr 9429P/B Fungicide Gedeponeerd handelsmerk BASF. 02/2014 WG 26.7 % boscalid + 6.7 % pyraclostrobin, erk nr 9429P/B Belangrijke voordelen Zeer krachtige werking Buitengewone doeltreffendheid Uitzonderlijk breed

Nadere informatie

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen Tuinadvies Moestuin De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on Zuurgraad (ph) Zuurgraad van uw grond is 5,3 Streefwaarde: 6,8 Verhoog deze

Nadere informatie

Fotografie Angelo Dorny en Jan Crab

Fotografie Angelo Dorny en Jan Crab Fotografie Angelo Dorny en Jan Crab Dorny, Angelo Angelo s groentetuin. Zelf tuinieren was nog nooit zo leuk 2012, Angelo Dorny en Davidsfonds Uitgeverij nv Blijde Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven www.davidsfondsuitgeverij.be

Nadere informatie

groep 4/5 en de moestuin

groep 4/5 en de moestuin groep 4/5 en de moestuin 7 mei 2014 we gaan voor de derde keer naar onze moestuin We hebben er zin in! De lucht is wat donker, maar soms ook stralend blauwtuinweer! het weer Het weer staat voorlopig in

Nadere informatie

verrassende groenten

verrassende groenten 9 verrassende groenten uit de doos, in de grond, op je bord 3 Boek vol goesting DRUKKER.indd 3 6/02/14 12:40 Voorwoord 7 Citroenkomkommer Chioggiabiet Palmkool 21 15 Striped Togo-Aubergine 9 27 Tatsoi

Nadere informatie

... Lesfiche. Experimentjes met planten. graad 1, 2 en 3

... Lesfiche. Experimentjes met planten. graad 1, 2 en 3 Lesfiche Experimentjes met planten graad 1, 2 en 3 Wist je dat planten net als ons drinken, eten, zweten en ademen? En dat zaadjes geen licht nodig hebben om te ontkiemen? Via deze leuke experimentjes

Nadere informatie

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN Er bestaat geen wondermethode om je maaltijden te plannen. Stem jouw aanpak af op je eigen voorkeuren en kookvaardigheden, planning en doelen. Laat je inspireren

Nadere informatie

OVERZICHT WORKSHOPS/HULPUREN DINSDAG LES 9 EN 10.

OVERZICHT WORKSHOPS/HULPUREN DINSDAG LES 9 EN 10. OVERZICHT WORKSHOPS/HULPUREN DINSDAG LES 9 EN 10. Emma s moestuin: De leerling krijgt inzichten in het aanleggen en onderhouden van een moestuin. Hij weet op welke manier er gebruikt gemaakt kan worden

Nadere informatie

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten SPECIAL VAN moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten 6,95 WWW.DETUINOPTAFEL.COM BP 9 7 8 9 0 8 5 3 7 1 0 0 7 0

Nadere informatie

1 Planten Plantmateriaal Planten Afsluiting 16

1 Planten Plantmateriaal Planten Afsluiting 16 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Planten 9 1.1 Plantmateriaal 9 1.2 Planten 12 1.3 Afsluiting 16 2 Oppotten 17 2.1 Potgrond 17 2.2 Oppotten 18 2.3 Afsluiting 26 3 Stress voorkomen 27 3.1 Schermen 27 3.2

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD ZELF ZAAIEN IS NIET MOELIJK

INFORMATIEBLAD ZELF ZAAIEN IS NIET MOELIJK INFORMATIEBLAD ZELF ZAAIEN IS NIET MOELIJK Onze informatiebladen geven uitvoerige technische-informatie en tips over specifieke onderwerpen, welke direct in relatie staan met zaden en zaaien. Zelden stellen

Nadere informatie

Handleiding Zaad met pit! wordt boom

Handleiding Zaad met pit! wordt boom Handleiding Zaad met pit! wordt boom Naar aanleiding van de Week van het Bos 2009 (Zaad met pit!) ontvingen alle lagere scholen het zaadpakketje Zaad met pit! wordt boom. Met deze teaser willen we het

Nadere informatie

Het kiemen van zaden

Het kiemen van zaden Het kiemen van zaden Dit Werkblad is van... Bij deze opdrachten gaan we in een aantal weken het ontkiemen van zaden volgen. We hebben daarvoor bonen uitgekozen, omdat dit zaden zijn, waarbij de ontkieming

Nadere informatie

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond en teeltplan... 4 Het logboek... 5 Onderzoek: het zaad... 7 Proefje: kiemplanten...

Nadere informatie

Les 5 Een goede bodem

Les 5 Een goede bodem Pagina 1 Les 5 Een goede bodem 1 Bodemsoorten-/Composthooples Er zijn verschillende soorten grond in Nederland. Elke soort grond is anders. Sommige planten houden van arme, voedingsloze grond en anderen

Nadere informatie

EEN JAAR IN DE MOESTUIN JOURNAL YOUR STRESS FREE ZONE

EEN JAAR IN DE MOESTUIN JOURNAL YOUR STRESS FREE ZONE F L O O R K O R T E EEN JAAR IN DE MOESTUIN JOURNAL YOUR STRESS FREE ZONE MAAK JE VAN JE MOESTUIN YOUR STRESS FREE ZONE Eindelijk, een moestuinjournal, speciaal voor jou! Niet alleen met weetjes, handige

Nadere informatie

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70 Inhoud Aan de slag 7 Moestuinquiz 9 Stappenplan: Stap 1: Een stukje grond 13 Stap 2: Kies een plek 13 Stap 3: Doe de schudproef 14 Stap 4: Basisgereedschap 16 Stap 5: Zaden 18 Stap 6: Alles over zaaien,

Nadere informatie

Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik

Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik 1 Getty images op naar de moestuin! 2 Uw eigen groenten en fruit kweken, ze zien groeien op het ritme van de seizoenen,

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 inhoud 10 48 92 140 lente zomer herfst winter Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 Courgette 54 Aubergine 62 Eitjes van je eigen kippen 68 Snijbiet 70 Kruiden 78 Oost-Indische

Nadere informatie

De Zaai- & PootGroep geeft voor 2018 aan voor de werkcoördinatoren wanneer de diverse gewassen dienen te worden gezaaid, gepoot of geplant.

De Zaai- & PootGroep geeft voor 2018 aan voor de werkcoördinatoren wanneer de diverse gewassen dienen te worden gezaaid, gepoot of geplant. Werkplan zaai-, poot & plantkalender 2018 De Zaai- & PootGroep geeft voor 2018 aan voor de werkcoördinatoren wanneer de diverse gewassen dienen te worden gezaaid, gepoot of geplant. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas:

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas: Bronnen - Het grote experimenteerboek, uitgeverij Deltas, 2003 - Aan de slag met Findus, uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 2000 - Grasspriet Themadossier 4 Tuinbouw, Plattelandsklassen vzw Meer info Telefoon:

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Mijn eigen stads moestuin opzetten, stap 2 de bodem Ik beschrijf hoe ik mijn eigen groentetuin aan het opzetten ben van daag behandel ik de bodem. In deel 1 heb ik het gehad over de locatie en het opzetten

Nadere informatie

CSPE GL 2010. minitoets bij opdracht 9

CSPE GL 2010. minitoets bij opdracht 9 CSPE GL 2010 landbouw-breed - afdelingsprogramma landbouw minitoets bij opdracht 9 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen

Nadere informatie

Jonge planten lijken op paardebloem.

Jonge planten lijken op paardebloem. witlof De witlofteelt is minder ingewikkeld dan je geneigd bent te denken. In het kort komt het er op neer dat je eerst een dikke wortel gaat telen, net zoals je zou doen met winterpeen of pastinaak. Dan

Nadere informatie

DEEL 7 BASISWERKZAAMHEDEN IN DE TUIN.

DEEL 7 BASISWERKZAAMHEDEN IN DE TUIN. L 7 BSISWKZMHN IN TUIN. HFSTUK 7.1 VUCHTFWISSLING. 7.1.1 pen lucht. Voorteelt Hoofdteelt L L prei groen - wortelen aardbei selder bemesting spinazie Nateelt wortelen kervel witloof uitplanten veldsla na

Nadere informatie

» Groot onderwerp. » Eerst een nieuwtje. Tuinieren uit een Zakje - Ouverture. van :45

» Groot onderwerp. » Eerst een nieuwtje. Tuinieren uit een Zakje - Ouverture. van :45 chtergrond: Tuinieren uit een Zakje - Ouverture van 5 23-12-2014 10:45 Achtergrond nr. 2 Tuinieren uit een Zakje - Ouverture» Groot onderwerp Dit wordt een Achtergrond in enkele delen. Het onderwerp is

Nadere informatie

Doel is om de zaden tot kiemen te krijgen en dat kan op de simpelste tot meest ingenieuze manier.

Doel is om de zaden tot kiemen te krijgen en dat kan op de simpelste tot meest ingenieuze manier. Zaaien Zaaien... ieder doet dat op zijn of haar eigen manier. De meesten beginnen met de adviezen vanuit een boekje of het internet. Zo ben ook ik ooit begonnen. Bij het maken van deze pagina moest ik

Nadere informatie

Invuloefeningen (derde graad)

Invuloefeningen (derde graad) Invuloefeningen (derde graad) Spelregels Vul de oefeningen in tijdens of vlak na het bekijken van de tentoonstelling Sla je slag. De antwoorden op de vragen zijn terug te vinden op de tentoonstelling.

Nadere informatie

Chili pepers voor beginners. Zaden. Ontkiemen

Chili pepers voor beginners. Zaden. Ontkiemen Chili pepers voor beginners Deze handleiding is voor iedereen die wel eens chili pepers wil proberen te kweken. Misschien heb je nog nooit iets gekweekt en na wat onderzoek op het internet ben je compleet

Nadere informatie

Groenten van binnen. Steunpunt Smaaklessen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Groenten van binnen. Steunpunt Smaaklessen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Steunpunt Smaaklessen Laatst gewijzigd Licentie Webadres 18 November 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/41859 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

GrowCamp. de perfecte moestuin. Eten uit eigen tuin

GrowCamp. de perfecte moestuin. Eten uit eigen tuin GrowCamp de perfecte moestuin Eten uit eigen tuin enthousiasme door volle bloei geen wormen smaakmakers voor het leven producten uit eigen tuin gezond sno Eten uit eigen tuin! Steeds vaker kiezen mensen

Nadere informatie

Het bonenexperiment. Lesbrief groep 5, 6 7. Inhoud

Het bonenexperiment. Lesbrief groep 5, 6 7. Inhoud Het bonenexperiment Lesbrief groep 5, 6 7 Inhoud Inleiding... 1 Les 1 De boon: van zaad tot plant tot bloem tot zaad... 2 Les 2 Evaluatie bonenexperiment... 4 Instructieblad: het bonenexperiment... 5 Werkblad

Nadere informatie

Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014. Gezinsbond Stekene

Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014. Gezinsbond Stekene Kleine Groene Vingertjes workshop 5 april 2014 Gezinsbond Stekene Inleiding Kinderen houden van tuinieren Tuinieren bevat 2 elementen waar kinderen zot op zijn: aardegrond en buitenlucht. De zomerzon zal

Nadere informatie

Voorwoord. Groente in supermarkt en uit de diepvries smaakt zeker niet slecht, maar verse groente uit je eigen tuin, ja daar kan toch niets tegenop.

Voorwoord. Groente in supermarkt en uit de diepvries smaakt zeker niet slecht, maar verse groente uit je eigen tuin, ja daar kan toch niets tegenop. Voorwoord Iedereen is het erover eens: niets smaakt beter dan verse groente. Onlangs verscheen nog weer een artikel in de krant eigen groente verbouwen steeds populairder. Groente in supermarkt en uit

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren Materiaal Groen Deel 4: Thuis tuinieren Colofon Deel 4: Thuis tuinieren Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

Kruidentuin in de klas

Kruidentuin in de klas Kruidentuin in de klas Werkbladen Leerlingenwerkboek Groep 5 t/m 8 Zaden... 2 Kieming, een nieuw begin... 3 Testen kiemfactoren... 4 Kruidenkaart maken... 5 De bouw van een plant... 6 Herbarium maken...

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

Reflectiekaart. Wat moeten ze kunnen/kennen: Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen. Wat ga je evalueren? Hoe ga je evalueren?

Reflectiekaart. Wat moeten ze kunnen/kennen: Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen. Wat ga je evalueren? Hoe ga je evalueren? Reflectiekaart 3.2.2.16 Proefondervindelijk vaststellen dat een plant water, lucht, licht, een geschikte temperatuur en voedingsstoffen nodig heeft om te kiemen en te groeien. Omschrijf wat kinderen volgens

Nadere informatie

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas:

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas: Experimenten werkboekje KIT Dokter in de wetenschap: Klas: 1 Licht/zon Zonnebaden in het licht Zonlicht is heel belangrijk voor planten. Als een plant enkele dagen geen of onvoldoende licht krijgt, begint

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bonus teeltinformatie

Inhoudsopgave. Bonus teeltinformatie Inhoudsopgave 2 Lente 4 Vroege lente-uitjes 6 Zelfgekweekte radijsjes 8 Knoflook en ui hebben kou nodig 10 Prachtige snijbiet 12 Courgette en courgettebloemen 14 Supermakkelijke broccoli 16 Is aardappelteelt

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 3We

Steekkaart: nummer 3We Steekkaart: nummer 3We Onderwerp De groei van tuinkers vaststellen, verwoorden en vastleggen met behulp van het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 3 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De grond

Gefeliciteerd. De grond Gefeliciteerd Gefeliciteerd met je nieuwe moestuin. Het telen van je eigen groente en fruit is een erg leuke hobby. Om die hobby tot een succes te maken hebben wij wat tips voor je op papier gezet. Want

Nadere informatie

FERTILIZERS. www.bio-g-power.com

FERTILIZERS. www.bio-g-power.com FERTILIZERS www.bio-g-power.com DUTCH MIX 20-20-20 AANBRENGEN OP HET BLAD TOEPASSINGEN MET EEN DRUPPELIRRIGATIE Alle knolgewassen (Meloen, Watermeloen, Uien, Aardappel, Rapen, Wortel, Suikerbiet, Knofloof

Nadere informatie

Achter Glas Groenten telen in serre of kas.

Achter Glas Groenten telen in serre of kas. 1 Achter Glas Groenten telen in serre of kas. 2 Achter Glas De nieuwste Velt-publicatie Velt publiceerde al meer dan 20 boeken Er was nog geen goed serreboek voor de Lage Landen Gebaseerd op de ervaring

Nadere informatie

Groeitabel (de groeitabel voor de 1ste graad is eenvoudiger dan die voor 2de en 3de graad) Bekijk per experiment welk materiaal je nodig hebt.

Groeitabel (de groeitabel voor de 1ste graad is eenvoudiger dan die voor 2de en 3de graad) Bekijk per experiment welk materiaal je nodig hebt. Lesfiche Groeiexperimenten 1, 2, 3 de graad Doe de Zie ze groeien! -test! In welke omstandigheden groeien plantjes het best? De kinderen doen verschillende experimenten, gemakkelijk uit te voeren in de

Nadere informatie

MOESTUINPLAN 2015. Gewas Soort Ras Leverancier Bonen Struik spercie Purple Queen (paars) voorraad

MOESTUINPLAN 2015. Gewas Soort Ras Leverancier Bonen Struik spercie Purple Queen (paars) voorraad MOESTNPLAN 2015 ALGEMEEN Bed Omschrijving 1 Pompoen 2 Peterselie, selderij, kervel, perilla 3 Meiraap è boerenkool, redbor, palmkool, red russian 4 Rondzadige doperwten en capucijners è struik droogbonen

Nadere informatie